View Full Version : Köyümün mezarlığını yeşillendirmek istiyorum
hakan7960
25-07-2007, 22:15
Arkadaşlar,ben köyümün mezarlığını ağaçlandırmaya ve çalısal bitkiler ile yeşillendirmeye uğraşıyorum.(Köyüm KÜTAHYA/Tavşanlı ÇOBANKÖY'de).Ama kendi bütçem ve zamanım bazen buna kafi gelmiyor.Bunun için sizin de bir dikili ağacınız olsun kampanyası yapmak istiyorum.Yanlış anlaşılma olmaması için para talep etmiyorum.Bu site yöneticilerinin bilgisi dahilinde ve deneyimleri çerçevesinde yapmak istiyorum.Benim ihtiyacım olan ağaç ve süs bitkileri şeklindeki(lüx türüm,şimşir akasya,ardıç,mazı )tipi çalısal bitkiler.Mezarlığın su problemini 5 tane köy çesmesini çeşitli yerlere koymak suretiyle çözmeye çalıştım.Su olduğu zaman işin yarısını halletmiş oluyorsun.Geriye ağaç ve çalısal süs bitkileri fidanları kalıyor.Bunlarıda sizlerin yardımıyla aşabilirsem inşaallah ileride bu mekan yeşillendiğinde sizlerle fotoğraflarını ve video izlenimlerini paylaşırız.Olumlu veya olumsuz her konudaki yardım görüşlerini bekliyorum... Saygılarımla. KIYAMET KOPARKEN BİLE AĞAÇ DİKİNİZ. H.ŞERİF
Yücel Özlem
25-07-2007, 23:40
Cengiz Bey, Hoş geldiniz. Umarım bu yazımı okursunuz.
Bakınız daha önce açtığınız, "Kütahyali" (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=133388#post133388)başlığında size bir cevap verilmiş. Lütfen, önce onu bir okuyun. Sonra her sayfada karşımıza çıkan, "Lütfen cevaplamadan önce okuyun" diye başlayan site duyurusunu bir okuyun. Daha sonra Forum Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75)'nu bir inceleyin.
Çalışmanıza yardım edebilmemiz için de önce yaptıklarınız ve yapmak istedikleriniz konusunda biraz daha ayrıntı veriniz.
Aslında mezarlıkları ağaçlandırmak oldukça kolaydır. Mezar yaptırmak adına eğer taş veya mermerle doldurulmamışsa daha da kolaydır. Kazılan mezarlar, ağaçların köklenmesi için oldukça uygun yerlerdir. Her yıl kazılan yeni mezarların üstüne sonbaharda ikişer tane palamut koysanız bir süre sonra bir meşeliğe dönüşebilir.
Çalı türü bitkiler, mezarlıkta daha sonra yapılacak faaliyetler için (ziyaret ya da defin) engel veya sorun olabilir. Dolayısı ile çalıları sadece gerekiyorsa çit takviyesi için kullanıp, mezarlığa boylu ağaç dikmeniz daha uygun olabilir.
Mezarlıklarını ağaçlandırıp, buradan gelir elde eden, elde edilen geliri de mezarlığın bakımı için harcayan bir kent biliyorum. Bu kentte mezarlığı bir mahlep bahçesine çevirmişlerdi.
Kolay gelsin diyorum.
hakan7960
26-07-2007, 13:06
Sayın YÜCEL bey,dün bırakmış olduğum gönlüm de bir uhde olan ve ölmeden önce de görmek istediğim köyümün mezarlığını yeşillendirme projesi yardım duyurusuna göstermiş olduğunuz alaka beni sevindirdi.
Ben mezarlığın yeşillendirme yani ağaçlandırma sevdasına 3 sene önce düştüm.İlk sene su hattını döşeyerek 4 adet köy çeşmesini mezarlığın farklı köşelerine yerleştirdim.Bunda ki amacım hem ağaçların iyi yetişmesi ve köklenmesi için alt yapı sağlamak hem de gelen ziyaretçilerin abdest almasını sağlamaktı.Daha sonra mezarlık toprağının analizini yaptırdım.Ama gelen rapor pek olumlu değil.Çünkü toprak çok kireçli ve TINLI cinsinden verimsiz bir toprak.Ama bu beni yıldırmadı gübre seçeneği ile bu konuyu aşabilirim.Ben her sene çam,ardıç,akasya,mazı,sarmaşık taflan vb.ağaç ve çalısal bitkileri diktim.
****** ağaçları mezarların başına çalısal bitkileri de duvar kenarlarına veya mezarların sınır uçlarına.3 sene için de kendi imkanlarım ile 500'e yakın ağaç diktim.Belki aklınıza sana hiç mi yardım eden yok? bunları tek başına mı yaptın?diye soracaksınız ama evet tek başıma ve yaşlı bir annemin yardımıyla başarmaya uğraştım. olsun hiç kimseye kırgın değilim.Benim amacım yeşilliklerle dolu bir yer bırakmak.Bu arada çalı palamutunu denedim.TEMA'nın meşe palamutlarından ektim hemen hemen hiç filizlenmediler.Çalısal bitkiler demekle süs çalısal bitkileri kast ediyorum. İlginize ve bilgilerinize teşekkür ederim.SAYGILARIMLA...
arifkaptan
26-07-2007, 15:03
Sayın Hakan,
Çabanızda başarılar diler, uğraşınız için sizi tebrik ederim.
hakan7960
26-07-2007, 21:40
sayın Arif kaptan,benim gönlümde bir uhde olan köy mezarlığını ağaçlandırma projesini desteklediğiniz ve kayda değer bulduğunuz için teşekkür eder hayatta başarılar dilerim.
Yücel Özlem
27-07-2007, 20:02
... köyümün mezarlığını yeşillendirme projesi yardım duyurusuna göstermiş olduğunuz alaka beni sevindirdi...
Cengiz Bey burada birbirimize, yardım etmek için varız. Hatta doğru ve disiplinli hareket ederek bilgi birikimimizden gelecek kuşakların da yararlanabileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple bazı kurallar konulmuş. Bunlara uymaya çalışıyoruz.
...İlk sene su hattını döşeyerek 4 adet köy çeşmesini mezarlığın farklı köşelerine yerleştirdim.
Su meselesini çözmüş olmanız güzel. Bence de işin önemli bir kısmını halletmişsiniz.
Şimdi size bazı sorular soracağım. Mezarlığınız, ya da ağaçlandıracağınız yer ne kadar (alan ölçüsü olarak)? Hayvanlardan korunuyor mu? Kütahyanın neresinde? Köyde, halen kaç kişi yaşıyor?
Bu arada çalı palamutunu denedim.TEMA'nın meşe palamutlarından ektim hemen hemen hiç filizlenmediler...
Diktiğiniz palamutlarda bir sorun olabilir mi?
Umarım sizi sıkmamışımdır. Selam ve Sevgiler.
hakan7960
28-07-2007, 23:42
Sayın YÜCEL bey,elbetteki insanlar bilgi birikimlerini birbirleriyle paylaşmasını ve bu bilgileri başkalarına aktarmalarını bir borç bilmelidir.Beni kesinlikle sıkmıyorsunuz aksine benim gönlümdeki,hayallerime ortak olduğunuz için mutlu oluyorum.Mezarlık 10 dekar (10.000 metre kare)Kütahya ili tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköy'de.İnşaallah fotoğraflarını siteye koyduğumda göreceksiniz çok kıraç ve ağaç yok.Mezarlık etrafı beton taş duvar ile çevrili koruması iyi ama köylülerde ağaçlandırma heyacanı ve sevgisi yok.Ama bunu dert etmiyorum kendi çabamla ne yapabilirsem ve dışarıdan kişileri bu işin içine çekebilirsem başarılı olacağıma inanıyorum.Üç senedir uğraşıyorum ama menfi veya müsbet bir tepki almadım.Onun için tek başıma da olsam bu savaşı kazanmaya uğraşıyorum.TEMA'nın palamutlarında bir sorun yok filizlendiler ama büyümeden kurudular.Herşey için teşekkür ederim kalın sağlıcakla...
Yücel Özlem
30-07-2007, 12:17
...Onun için tek başıma da olsam bu savaşı kazanmaya uğraşıyorum...
...TEMA'nın palamutlarında bir sorun yok filizlendiler ama büyümeden kurudular...
Cengiz Bey savaşınızı kazanacağınıza inanıyorum. Artık, tek başınza olmadığınızı da düşünüyorum. Ağaçlar.net koskocaman bir aile. Siz de bu ailenin bir üyesisiniz.:)
Palamutları ekmeden önce yer hazırlığı yapılmış mıydı? Hangi mevsimde ekim yaptınız?
hakan7960
30-07-2007, 21:23
Cengiz Bey savaşınızı kazanacağınıza inanıyorum. Artık, tek başınza olmadığınızı da düşünüyorum. Ağaçlar.net koskocaman bir aile. Siz de bu ailenin bir üyesisiniz.:)
Palamutları ekmeden önce yer hazırlığı yapılmış mıydı? Hangi mevsimde ekim yaptınız?
Sayın yücel bey,herşey için teşekkür ederim.Bilmem inanırmısınız bu siteye üye olmadan önce hep tek başıma savaştım ve düşüncelerimi,projelerimi,yapmak istediğim şeyleri dinleyecek bir yaşlı annemden başka kimseyi bulamadım.Ama bakıyorum ki Ağaçlar net. ailesin de herkes yardımcı olmak istiyor hiç birşey yapamasa da bir başarı diliyor.Hani halk arasın da bir laf vardır' el yardımı yapmazsan yapma ama dil yardımı yap' diye.Ben diyorum ki şu saatten sonra ALLAH'ın yardımı ile ben bu işi başarırım.Sizlerin de engin bilgi ve arkadaşlığı olduğu sürece olacaktır bu iş. Palamutlara yer hazırlığı yapmadım.İlkbaharda ektim.Yalnız ben çalısal bitki demekle süs çalısal bitkilerden ekmek istiyorum.Çevreye hoş güzel bir görünüm vermesi açısından.
Penelophe
30-07-2007, 22:10
Hakan bey, merhabalar.
Duvar kenarlarına da sarılıcı ve yer örtücülerden dikebilirsiniz bence.
Şu arsız olanlardan.
Şimdiye kadar yaptığınız çalışmaların ve ağaçlandırılacak alanın genel bir fotoğrafını koysanız.
Yücel Özlem
30-07-2007, 22:29
Hakan bey. ekim ya da dikim yapmadan önce; ekeceğimiz tohumun, dikeceğimiz fiidanın yaşayabilmesi için asgari şartları hazırlamalıyız. Bunu yapmaz isek sonuç hüsran olur. İyi bir sonuç almak istiyorsak iyi bir hazırlık yapmamız gerekir.
İyi bir hazırlığın ilk şartı ise doğru bilgiye sahip olmaktır. Hazırlık için harcanan zaman, emek ve masraf sonradan bize kazandıracakları düşünülünce, asla israf değildir. Gerekli hazırlıkyapılmadan boşa harcanan zaman, emek ve kaynak kesinlikle israftır.
Tohumdan ağaç üretmeyi düşünüyorsak, Tohumları sonbaharda toprakla buluştumalıyız. Sonbahar yağmurları ile ıslanıp açılan tohumlar kış boyu don olan günler dışında ve baharda köklenmeyi sürdürebilecektir. Böylece baharda güçlü filizlere sahip olacaktır.
hakan7960
01-08-2007, 11:18
Hakan bey, merhabalar.
Duvar kenarlarına da sarılıcı ve yer örtücülerden dikebilirsiniz bence.
Şu arsız olanlardan.
Şimdiye kadar yaptığınız çalışmaların ve ağaçlandırılacak alanın genel bir fotoğrafını koysanız.
Sayın PENELOPHE merhabalar ,
Gölümde bir ude olan köyümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme projesine göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim.İnşaallah sizlerinde yardımıyla bu iş daha kolay olacak.En kısa zaman da yaptıklarımın ve kıraç alanın fotoğraflarını çekip koyacağım.İşte o zaman çölde ki bir vaha gibi bir serap gibi oluyor inanın.Herşey için teşekkürler.
hakan7960
01-08-2007, 11:25
Hakan bey. ekim ya da dikim yapmadan önce; ekeceğimiz tohumun, dikeceğimiz fiidanın yaşayabilmesi için asgari şartları hazırlamalıyız. Bunu yapmaz isek sonuç hüsran olur. İyi bir sonuç almak istiyorsak iyi bir hazırlık yapmamız gerekir.
İyi bir hazırlığın ilk şartı ise doğru bilgiye sahip olmaktır. Hazırlık için harcanan zaman, emek ve masraf sonradan bize kazandıracakları düşünülünce, asla israf değildir. Gerekli hazırlıkyapılmadan boşa harcanan zaman, emek ve kaynak kesinlikle israftır.
Tohumdan ağaç üretmeyi düşünüyorsak, Tohumları sonbaharda toprakla buluştumalıyız. Sonbahar yağmurları ile ıslanıp açılan tohumlar kış boyu don olan günler dışında ve baharda köklenmeyi sürdürebilecektir. Böylece baharda güçlü filizlere sahip olacaktır.
Sayın yücel bey,görüşlerinize kesinlikle katılıyorum.Bu konulara dikkat edeceğim.Selamlar
Yücel Özlem
01-08-2007, 22:56
Hakan bey size kolaylıklar diliyorum.
Arkadaşlar olaya müdahil olmuş durumdayım. Cengiz Bey'e bu konuda yapabileceğim her yardımı yapacağım.
Sağolsun Cengiz Bey dün uğradı. Tanışmış olduk. Mezarlıkla ilgili beraber çalışacağız.
Zaten şimdiye kadar yapacağının çoğunu yapmış. Bana da küçük bazı görevler düşüyor. Ben de o görevlerimi yerine getireceğim.
Yücel Özlem
03-08-2007, 00:12
Sevgili Yılmaz, çok çok teşekkürler. Bu kaçınılmaz sonu biliyordum. Ancak şu yangın meselesi benim hep kafamı karıştırmıştır. Senin de çok yorulduğunu bildiğim için Cengiz Bey'i yönlendirmeyi uygun bulmadım. Siz nasıl olsa buluşacaktınız.:)
Sevgili Cengiz Bey, bakınız el yardımı da ulaştı..)
Kolay gelsin!
Selamlar. Sevgiler.
ekip2004
03-08-2007, 01:26
Merhaba,Bu duyarlı arkadaşa ben de katkıda bulunmak istiyorum.Dikim yapmayı düşündüğü alan kireçli kıraç toprağa sahip,bu alanda toprak amenajmanı için kullanabileceği jips+NPK içeren 50 kg.lık çuvallardaki üründen ,yine %60 lık pellet hümik vefülvik asit içeren ürünlerden ücretsiz göndermek istiyorum.tavşanlıda kargo şubesinden ismi geçen arkadaşa gönderirsem alabilir mi?Sanırım dikim konusunda teknik yardımı üslenen arkadaşlar var bu ürünlerin kullanımı konusunda bilgi sahibidirler.Herkese kolay gelsin
hakan7960
03-08-2007, 21:45
Merhaba,Bu duyarlı arkadaşa ben de katkıda bulunmak istiyorum.Dikim yapmayı düşündüğü alan kireçli kıraç toprağa sahip,bu alanda toprak amenajmanı için kullanabileceği jips+NPK içeren 50 kg.lık çuvallardaki üründen ,yine %60 lık pellet hümik vefülvik asit içeren ürünlerden ücretsiz göndermek istiyorum.tavşanlıda kargo şubesinden ismi geçen arkadaşa gönderirsem alabilir mi?Sanırım dikim konusunda teknik yardımı üslenen arkadaşlar var bu ürünlerin kullanımı konusunda bilgi sahibidirler.Herkese kolay gelsin
Sayın ekip 2004,öncelikle size çok teşekkür ederim.Benim gönlümde uhde olan ÇOBANKÖY'ümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme konusunda bana yapacak olduğunuz ilk destek için sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Toprak iyileştirmesi ve destek için göndermek istediğiniz ürünleri seve seve kullanarak bu alanda ki gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.aşağıda ki isim ve adresime kargo aracılığıyla gönderebilirsiniz. cengiz hava TOKİ sitesi C/2 blok kat:5 no:21 TAVŞANLI/KÜTAHYA TEL:0274 6153237 GSM:05357700716
Herşey için teşekkürler.....
Derya Özen
04-08-2007, 08:27
Çok güzel bir dayanışma. Herkesi yürekten kutlarım. Keşke buna benzer şeyler Türkiyenin her tarafında olsa...
Yücel Özlem
04-08-2007, 10:47
Cengiz Bey, tebrikler. Bakınız bir el yardımı daha uzanıyor. Kararlılığınız sonuç verecek.
Sayın Ekip2004 teşekkür ediyoruz.
Sevgili Derya, gerçekten örnek olmalı.
hakan7960
04-08-2007, 14:32
Çok güzel bir dayanışma. Herkesi yürekten kutlarım. Keşke buna benzer şeyler Türkiyenin her tarafında olsa...
Sayın Derya ÖZEN hepinize ağaçlar net. ailesine çok teşekkür ediyorum.Ben bu gönlümde ki ÇOBANKÖY'ümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme projesin de gerçekten çok zorluklar çektim.Beni hiç anlıyan olmadı.Hep yalnız ve yabancı kaldım.Ama ALLAH'a şükürler olsun ki beni anlıyan sahip çıkan ağaçlar net'in güzide insanları ile tanıştım.Hepinize sonsuz teşekkürler sağolun varolun.Herşey gönlünüzce olsun.
hakan7960
04-08-2007, 14:37
Cengiz Bey, tebrikler. Bakınız bir el yardımı daha uzanıyor. Kararlılığınız sonuç verecek.
Sayın Ekip2004 teşekkür ediyoruz.
Sevgili Derya, gerçekten örnek olmalı.
sAYIN yÜCEL özlem,çok teşekkür ederim.Beni bin defa daha bu projeye bağladınız.İnşaallah bu savaşı hep beraber ağaçlar net.ailesi olarak başaracağız.Hepinize sonsuz teşekkürler...
Sebahattin Sargın
04-08-2007, 15:25
Hakan Bey tebrik ederim sizi, köyünüz için böyle bir çalışmada bulunmanız çok güzel. Keşke bütün insanlarımız sizin kadar duyarlı olsa...
hakan7960
05-08-2007, 23:33
Hakan Bey tebrik ederim sizi, köyünüz için böyle bir çalışmada bulunmanız çok güzel. Keşke bütün insanlarımız sizin kadar duyarlı olsa...
Sayın sebahattin sargın,gönlüm de bir uhde olan ÇOBANKÖY'ümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme projesi kapsamın da çok uğraş ve savaş verdim.Hep yalnız kaldım.Ama ALLAH'a şükürler olsun ki Ağaçlar net.ailesiyle tanıştım.Sizlerin deneyimi ve sıcak arkadaşlığıyla ben bu sevdaya daha çok bağlandım.Bu çalışmam benim değil tüm ağaçlar net.ailesinin başarısı olacaktır. HERŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER.
sukranayalp
06-08-2007, 08:19
Sn Cengiz bey, Sevgili Yücel Özlem ve Derya Özen'i şahsi olarak tanımasam da benim bildiğim kadarı ile sizin gibi bir işe el atmış ve bunun için her türlü fedakarlığı göstermiş insanlardır. Sizin ne kadar ulvi bir duygu ve düşünce ile bu işe kalkıştığınızı hissediyorlar. Ben de sizi yürekten kutlarım.
Eğer haftasonuna denk gelecek şekilde toplu halde bir ağaçlandırma çalışması yapacak olursanız ben de buna iştirak etmek isterim. Saygılarımla.
hakan7960
07-08-2007, 12:51
Sn Cengiz bey, Sevgili Yücel Özlem ve Derya Özen'i şahsi olarak tanımasam da benim bildiğim kadarı ile sizin gibi bir işe el atmış ve bunun için her türlü fedakarlığı göstermiş insanlardır. Sizin ne kadar ulvi bir duygu ve düşünce ile bu işe kalkıştığınızı hissediyorlar. Ben de sizi yürekten kutlarım.
Eğer haftasonuna denk gelecek şekilde toplu halde bir ağaçlandırma çalışması yapacak olursanız ben de buna iştirak etmek isterim. Saygılarımla.
Sayın şükranayalp, "KUL ŞIKIŞMAYINCA HIZIR YETİŞMEZ'' derler ya.Ben işte o örneğim.Ben bu ağaçlandırma sevdasına düşeli (ÇOBANKÖY'ÜMÜN MEZARLIĞINI AĞAÇLANDIRMA )3 sene oldu.AĞAÇLAR NET.Ailesiyle tanışmam benim için bir mucize.Düşünebiliyormusunuz türkiyenin her tarafından tanımadıkları bir yere tanımadıkları kişilere yardım etmek,bilgilerini paylaşmak,ağaç sevgisiyle yoğrulmuş kişilerle yardımlaşmak için can atıyorlar.Ben bu ilgi ve yardımlaşmayı kendi köyümden bile görmedim.Bu mucize değil de sizce nedir ALLAHaşkına?.
Ben tüm ağaçlar net ailesine,Sayın YILMAZ beye,Sayın YÜCEL ÖZLEM'e,Sayın DERYA ÖZEN'e,siz ŞÜKRANAYALP'e Sayın EKİP2004'e,Sayın Sebahattin sargın'a ve burada adını sayamadığım tüm can dostlarıma çok teşekkürler ediyorum.İnşaallah ileride toplu olarak bir ağaç dikme çalışması olduğun da sizleri de misafir etmekten mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.Size tekrar tekrar teşekkür eder yaşamınızda mutluluklar dilerim.Saygılarımla...
hakan7960
09-08-2007, 13:11
Arkadaşlar KÜTAHYA Tavşanlı ilçesi ÇOBANKÖY'ümde ki mezarlık ağaçlandırması ile ilgili çekmiş olduğum fotoğrafların bir kısmını bura da sergilemek istedim.Ne yapmak istediğimi daha iyi anlamak istersiniz diye.İnşaallah sizlerinde yardımı ile bu işi başaracağız. Cengiz Hava...
hakan7960
09-08-2007, 13:23
Arkadaşlar fotoğraflar tek konuya sığmadığı için bu konuyu da açmak zorunda kaldım.Kıraç yerleri sizinde görmenizi istedim.Hep beraber bu yerlere el atalım.Yemyeşil bir ortama kavuşturalım.Sizinde bir dikili ağacınız ÇOBANKÖY de olsun. CENGİZ HAVA...
Derya Özen
10-08-2007, 10:29
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Suyu depolamanızda başka bir güzellik. Umarım bu çalışmanızı, başta köylüleriniz ve ağaç sever tüm insanlar görür ve size destek olur. Hedefinizde hiç durmadan yürümeniz dileğiyle...
hakan7960
10-08-2007, 13:07
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Suyu depolamanızda başka bir güzellik. Umarım bu çalışmanızı, başta köylüleriniz ve ağaç sever tüm insanlar görür ve size destek olur. Hedefinizde hiç durmadan yürümeniz dileğiyle...
Sayın DERYA ÖZEN,daha güzel şeyler yapmak istiyorum.Ama maalesef tek başıma yetişemiyorum.Köylülerim hergün görüyorlar :) ama daha ağaç sevgisini herhalde yerleştiremedim gönüllerine.Ama olsun ağaçlar net.gibi bir ailem olduktan sonra gam yemem.İnşaallah bu savaşı kazanacağız hep beraber.
saygılarımla...
nartsawa
10-08-2007, 13:39
Sayın DERYA ÖZEN,daha güzel şeyler yapmak istiyorum.Ama maalesef tek başıma yetişemiyorum.Köylülerim hergün görüyorlar :) ama daha ağaç sevgisini herhalde yerleştiremedim gönüllerine.Ama olsun ağaçlar net.gibi bir ailem olduktan sonra gam yemem.İnşaallah bu savaşı kazanacağız hep beraber.
saygılarımla...
Sayın hakan,resimleri gördüm sizi çok tebrik ederim, siz savaşı kazanmışsınız, dikili o ağaçlarla; köyünüzün mezarına dikeceğiniz her yeni ağaçlada zaferi ebedileştiriyorsunuz. Yapacağınız projede ağaç dikmek için bilek gücü lazım olursa ben de varım.
saygılarımla..
hakan7960
11-08-2007, 10:45
Sayın hakan,resimleri gördüm sizi çok tebrik ederim, siz savaşı kazanmışsınız, dikili o ağaçlarla; köyünüzün mezarına dikeceğiniz her yeni ağaçlada zaferi ebedileştiriyorsunuz. Yapacağınız projede ağaç dikmek için bilek gücü lazım olursa ben de varım.
saygılarımla..
Sayın NARTSAWA,çok teşekkür ederim göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka beni mutlu etti.Savaşı hep beraber kazanacağız inşaallah AĞAÇLAR NET.ailesi olarak.Yapmak istediğiniz bilek gücü yardımını, ileride toplu bir ağaç dikimin de kullanılmak üzere memnuniyetle kabul edeceğimi bilmenizi isterim.
Şunu da bilmenizi isterim ki gönlümde bir uhde olan ÇOBANKÖY'ümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme projesi kapsamında çok ağaç fidesine ihtiyacımız olacak.Bu ağaç sevdasına gönül vermiş ağaç sevdalıları olarak herkesin bu mezarlıkta bir dikili ağacı olmasını istiyorum.Bu konuda ki yardımlar beni çok sevindirecektir. Saygılarımla...
nartsawa
11-08-2007, 15:30
O zaman.. siz haber ederseniz dikim zamanı biz de sizin köye fidanlarımızla geliriz. :)
saygılarımla..
Not: ÇOBANKÖY de dikim günü şu gün haberinizi bekliyorum.
hakan7960
12-08-2007, 00:08
O zaman.. siz haber ederseniz dikim zamanı biz de sizin köye fidanlarımızla geliriz. :)
saygılarımla..
Not: ÇOBANKÖY de dikim günü şu gün haberinizi bekliyorum.
Sayın NARTSAWA,ilginiz beni çok memnun etti.inşaallah dikim günü tertiplediğimiz de tüm ağaç dostlarımı ÇOBANKÖY'ümde görmekten mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.saygılar...
Halit Togay
14-08-2007, 10:58
Sayın NARTSAWA,ilginiz beni çok memnun etti.inşaallah dikim günü tertiplediğimiz de tüm ağaç dostlarımı ÇOBANKÖY'ümde görmekten mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.saygılar...
Hakan Bey biliyorsunuz ağaç dikmek için hiç müsait zamanlar değil bugünler. Ya bu dikim işlerini firenin az olması için kışa bırakacaksınız veya .. "bilirsiniz sizin oralar çamlar ve meşeler için çok müsait" tohum serpme etkinliği düzenleyelim . Tohumları ya gelince toplayalım ya da siz bulabileceğiniz öğrencilere filan toplattırın gerçi serpme veya gömme bir iş değil ama tanışmış oluruz. Daha önce mazotlattırmak filan yapılabilir. Bu konuda daha bilgili çok kişi var veya bir orman mühendisliği kitabından okuyalım hatta ben yarın okurum.
hakan7960
16-08-2007, 10:26
Hakan Bey biliyorsunuz ağaç dikmek için hiç müsait zamanlar değil bugünler. Ya bu dikim işlerini firenin az olması için kışa bırakacaksınız veya .. "bilirsiniz sizin oralar çamlar ve meşeler için çok müsait" tohum serpme etkinliği düzenleyelim . Tohumları ya gelince toplayalım ya da siz bulabileceğiniz öğrencilere filan toplattırın gerçi serpme veya gömme bir iş değil ama tanışmış oluruz. Daha önce mazotlattırmak filan yapılabilir. Bu konuda daha bilgili çok kişi var veya bir orman mühendisliği kitabından okuyalım hatta ben yarın okurum.
Sayın Halit Togay,zaten ben şimdi dikim için herhangi bir çalışma yapmıyorum.Bu dikim işlerini kasım aralık ve ilkbaharda yapmak istiyorum.Tohum serpme işinde de verim alamadım.Bu iş çok zaman alıyor.Ağaç fidanı olursa hem zamandan kazanıyorum,hemde toprağa alışması verim daha iyi oluyor.Benim amacım şimdi bu proje için arkadaş toplamak.Eğer şimdi taraftar bulursam ekim ve dikim zamanında zorluk çekmemiş olurum.Herşey için teşekkürler.
hakan7960
16-08-2007, 10:34
haber veririm selamlar..
hakan7960
02-09-2007, 21:34
Arkadaşlar bu akasya ları TAVŞANLI'da genelde metruk yerlerde ve taşlık ve beton bulunan yerlerde çok hızlı bir şekilde büyüme gösterdiğini tespit ettim.KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM projesi kapsamında bu ağaçları dikmek istiyorum.Bu ağaçların tohumlarını şimdi toplayarak ekim zamanında toprakla buluşturacağım.Fotoğraflarını çektiğim bu ağaçlar hakkında bigisi olan lütfen bana yazarsa sevinirim...
CENGİZ HAVA
beyağıllı
02-09-2007, 21:51
Aynı düşünceye köyüme gittikten sonra bende kapıldım.Ancak eskisi kadar su olmadığı olanlarında kuruduğunu görünce ancak szinde dediğiniz gibi çalı türü çok su istemeyen hoş kokulu çiçekleri olan bir bitkinin dikilmesi gerektiğini düşündüm bu bitkileri sizlere danışmak için siteye girmiştim ki yazınızı gördüm.Köyde akşamsefası hiç yoktu geçtiğimiz yıllarda.Bu sene gittiğimde yaylaya gelenlerden birini,n bahçesine diktiğini ve çok güzel yetiştiğini gördüm.Dünden itibaren İstanbul'da oturduğum bölgede bahçelerden akşamsefası tohumlarını topluyorum gittiğim zaman dağ,tepe,mezar demeden her yere tohumları atacağım
Yücel Özlem
02-09-2007, 21:53
Cengiz Bey, bu ağaç hakkında, sitede yazılmış yazılar olacaktı. "Aylantus" veya "kokarağaç" diye ararsanız, ulaşırsınız sanıyorum
Yücel Özlem
02-09-2007, 23:36
Cengiz Bey, ben bir adres buldum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=789
hakan7960
03-09-2007, 09:02
Cengiz Bey, ben bir adres buldum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=789
sayın yücel bey alakanıza çok teşekkür ederim.Evet benim tanımladığım ağaç bu vermiş olduğunuz sitede ki ağaç türünden.Ama bu sitede denildiği kadar kokmuyor.Ben hiç kokusunu almadım.Mezarlığa ekeceğim için acaba topluma zararlı birşey yaparmıyım diyede korkuyorum.Daha geniş bir bilgi bulursanız banada haber verirseniz sevinirim.Saygılar...
Sebahattin Sargın
03-09-2007, 09:44
Ben bu işlerde usta biri değilim, ziraat alanım değil. Fakat şu var bu ağaç çok kolay yayılır bildiğim kadarı ile, bu özelliği ile mezarlıkta bir sorun oluştururmu acaba?
Yücel Özlem
03-09-2007, 16:07
Cengiz Bey, bu ağacın kokusu da verdiğim adreste tartışıldı. Tavşanlıda olduğu gibi başka kentlerde de var. Ankaranın sokaklarında dolu dersem abartmış olmam sanırım.
Çankaya kaymakamlığının bulunduğu Namık Kemal Mahallesinin bir bölümü geniş bahçeli binalardan oluşuyor. Bu mahallede yol kenarlarında çınar ağaçları var. Bahçelerde ise değişik ağaçlar. Fakat bahçelerdeki ağacın da yarısı kokarağaçtır. Rahatsızlık verse bu insanlar yaşayamaz herhalde. Tanıdıklarım var. Gider geliriz. Bir şikayet duymadım. Bir, beş, on değil yüzlerce ağaçtan bahsediyorum.
mehtap gürbüz
03-09-2007, 20:31
Cengiz bey sizi kutlarım. Benimde katkım olsun istiyorum size mazarlık selvisi tohumu verebilirim istediğiniz kadar, ayrıca meşe fideleri var bir kasasını(50 adet kesin çıkar. Suyun olmadığı yerler için bu iki bitki istediğinizi yapmanıza çözüm olacaktır.Meşeler kasada 50 cm. boyunda size nasıl ulaşır bilmiyorum. Tohumları çimlendirme imkanınız varmı? varsa hemen gönderebilirim. selamlar.
hakan7960
08-09-2007, 11:56
Cengiz Bey, bu ağacın kokusu da verdiğim adreste tartışıldı. Tavşanlıda olduğu gibi başka kentlerde de var. Ankaranın sokaklarında dolu dersem abartmış olmam sanırım.
Çankaya kaymakamlığının bulunduğu Namık Kemal Mahallesinin bir bölümü geniş bahçeli binalardan oluşuyor. Bu mahallede yol kenarlarında çınar ağaçları var. Bahçelerde ise değişik ağaçlar. Fakat bahçelerdeki ağacın da yarısı kokarağaçtır. Rahatsızlık verse bu insanlar yaşayamaz herhalde. Tanıdıklarım var. Gider geliriz. Bir şikayet duymadım. Bir, beş, on değil yüzlerce ağaçtan bahsediyorum.
Sayın Yücel bey,kokarağaç konusunda epeyce bir gözlemleme zamanım oldu.Tavşanlıda ki bu ağaçları inceleyip sizlere bu konu hakkında bilgilerinizi sorduktan sonra kızımın üniversite kaydını yaptırmak üzere gittiğim İZMİR'de de bu ağaçları gözlemledim.Gerçekten de bu kokar ağaçlar heryerde var.kocaman kocaman ağaç olmuşlar.Özellikle izmir enternasyonal fuarı alanında yüzlercesini gördüm.Bahsetmiş olduğunuz gibi diğer ağaçların yanında güzel bir uyum içinde yaşıyorlar.Bu gözlemim ve sizlerin de olumlu görüşleri ikna olmama yetti.
Hemen bu ağaçların tohumlarından ve yerlerde kendiliğinden bitmiş fidelerinden mezarlığa ekmeyi düşünüyorum.Bu ağaçların hızlı bir şekilde büyümesi ve her ortama uyum sağlaması beni heyecanlandırıyor.İnşaallah güzel bir yeşil ortama kavuşturabilirim en kısa zamanda.Bu konuda ki her türlü bilgi ve birikimlerinizi merakla bekleyeceğim..
CENGİZ HAVA
hakan7960
08-09-2007, 12:01
Ben bu işlerde usta biri değilim, ziraat alanım değil. Fakat şu var bu ağaç çok kolay yayılır bildiğim kadarı ile, bu özelliği ile mezarlıkta bir sorun oluştururmu acaba?
SEBAHATTİN BEY, bu kokar ağacın her ortamda yetişmesi ve çok kolay yayılır olması benim için bir avantaj çünkü mezarlıkta hiç ağaç yok.Eğer kolay yayılmasını sağlarsak yeşillendirmeyi biraz olsun başarabiliriz.Kıraç ve boş toprak hiçbirşey değildir ama yeşil ve ağaçlı bir alan herşeydir.
CENGİZ HAVA
hakan7960
08-09-2007, 15:22
Cengiz bey sizi kutlarım. Benimde katkım olsun istiyorum size mezarlık selvisi tohumu verebilirim istediğiniz kadar, ayrıca meşe fideleri var bir kasasını(50 adet kesin çıkar. Suyun olmadığı yerler için bu iki bitki istediğinizi yapmanıza çözüm olacaktır.Meşeler kasada 50 cm. boyunda size nasıl ulaşır bilmiyorum. Tohumları çimlendirme imkanınız varmı? varsa hemen gönderebilirim. selamlar.
Sayın Mehtap GÜRBÜZ,öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ediyorum.Gönlümün sevdası olan KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM projesi kapsamında sizlerinde katkısı inanın beni çok mutlu ediyor.Sizlerin türkiyenin her yerinden gerek bilgigerekse tohum ve fide yardımlarınız çok hoş bir davranış.Elinizde mezarlık selvisi tohumu ve meşe fidelerinden olduğunu belirmişsiniz tohumları kargo ile alabilirim ama kasadaki fideleri nasıl alırım bilemiyorum?Ama güzel yardımseverliğiniz ve bu güzel düşüncelerinizden dolayı sizi kutlarım.
CENGİZ HAVA
T.O.K.İ SİTESİ c/2 BLOK KAT 5 NO:21 tavşanlı/kütahya
GSM:05357700716 ev tel:0274 6153237
hakan7960
08-09-2007, 15:43
Aynı düşünceye köyüme gittikten sonra bende kapıldım.Ancak eskisi kadar su olmadığı olanlarında kuruduğunu görünce ancak szinde dediğiniz gibi çalı türü çok su istemeyen hoş kokulu çiçekleri olan bir bitkinin dikilmesi gerektiğini düşündüm bu bitkileri sizlere danışmak için siteye girmiştim ki yazınızı gördüm.Köyde akşamsefası hiç yoktu geçtiğimiz yıllarda.Bu sene gittiğimde yaylaya gelenlerden birini,n bahçesine diktiğini ve çok güzel yetiştiğini gördüm.Dünden itibaren İstanbul'da oturduğum bölgede bahçelerden akşamsefası tohumlarını topluyorum gittiğim zaman dağ,tepe,mezar demeden her yere tohumları atacağım
Sayın BEYAĞILLI benim düşüncede olmanız çok mutluluk verdi bana.Susuz olmak ağaç yetişmesine önemli bir etken değil.Dağlarda ki ovalarda ki hatta çöllerde ki bitkiler de ALLAH ın yardımıyla büyüyor yetişiyor.Susuzluğa dayanıklı KOKARAĞAÇ denilen bir ağaç türü var bende mezarlıkta bunu deneyecegim.Sitede Bu ağacınadı/Türü nedir? isimli yere girecek olursan bu ağaç ile ilgili geniş bilgi bulursun.Hertürlü yardımı yapmaktan mutluluk duyacağımı bilmeni isterim.
CENGİZ HAVA
GSM.05357700716
mehtap gürbüz
08-09-2007, 23:00
Sayın Mehtap GÜRBÜZ,öncelikle ilgi ve alakanıza çok teşekkür ediyorum.Gönlümün sevdası olan KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM projesi kapsamında sizlerinde katkısı inanın beni çok mutlu ediyor.Sizlerin türkiyenin her yerinden gerek bilgigerekse tohum ve fide yardımlarınız çok hoş bir davranış.Elinizde mezarlık selvisi tohumu ve meşe fidelerinden olduğunu belirmişsiniz tohumları kargo ile alabilirim ama kasadaki fideleri nasıl alırım bilemiyorum?Ama güzel yardımseverliğiniz ve bu güzel düşüncelerinizden dolayı sizi kutlarım.
CENGİZ HAVA
T.O.K.İ SİTESİ c/2 BLOK KAT 5 NO:21 tavşanlı/kütahya
GSM:05357700716 ev tel:0274 6153237
Sayın Hakan çorbada tuzumuz olsun istedim tohumları kargoya verince sizi haberdar ederim. Meşeler için nasıl olur şimdilik bilemiyorum. Kolay gelsin. Selamlar.
hakan7960
10-09-2007, 19:32
Sayın Hakan çorbada tuzumuz olsun istedim tohumları kargoya verince sizi haberdar ederim. Meşeler için nasıl olur şimdilik bilemiyorum. Kolay gelsin. Selamlar.
Sayın Mehtap GÜRBÜZ ,herşey için teşekkürler.Elbette sizlerinde çorbamızda tuzunuzun bulunması bizleri mutlu eder.İnşaallah meşeler içinde bir çare üretiriz.Saygılar selamlar...
mehtap gürbüz
10-09-2007, 21:44
Yücel bey meşeleri hemen dikebilirseniz söküp sökülmüş şekilde gönderebilirim.(bir kaç gün rahat dayanırlar). Tohumları ona göre kargoya vereyim isterseniz. Selamlar.
Yücel Özlem
11-09-2007, 20:01
Mehtap Hanım, sanırım Cengiz Bey' yazacaktınız.:))) Kim bilir? Dikim bana da kısmet olur belki.
mehtap gürbüz
11-09-2007, 21:04
Yücel bey kime niyet kime kısmet derler, kısmetinizde varmış hemen yarın göderebilirim. Cengiz beyin hakkı ayrı tabi. çok ciddiyim haber verın yeter.
Yücel Özlem
11-09-2007, 23:57
Efendim, çok teşekkür ederim. Çok nazik ve cömertsiniz, sağolunuz.
Bana da kısmet olur derken, Cengiz Bey'in çalışmasından söz ediyordum. Şayet ÇOBANKÖY'de bir toplu dikim yapılacak olursa, belki katılabilirim anlamında söylemiştim. Cengiz Bey'İn bu çalışmasını önemsiyorum. Belli bir amaç, belli bir hedef tespit etmiş sorumluluğunu da yüklenerek, azimli ve kararlı bir şekilde gitmeye çalışıyor. Başaracağına da inanıyorum.
Benim de evimde yetiştirdiğim on dört tane meşe fidanım var. Onlara bu sonbaharda, dikebileceğim bir yer bulmalıyım.
Hoşçakalın.
hakan7960
12-09-2007, 03:44
Arkadaşlar,hepinize çok teşekkür ediyorum.Bana verdiğiniz her destek her yardım sözü beni her geçen zamanda daha büyük bir sevda ile bağlıyor.İnşaallah hep beraber güzel bir eser meydana getireceğiz.Gelecek nesillere,dünyamıza hayırlı eserler bırakacağız.Toplu bir ağaç dikimi gönlümden geçiriyorum.Organizasyon için gerekli araştırmalar içindeyim.Yılmaz bey ile de görüşüp bereberce bir fikir ortaklığı yapalım istiyorum.Böyle bir törende tüm dostlarımı görmek onlarla tanışıp misafir etmek beni çok mutlu edecektir.Sizlere herşey için tekrar teşekkür ederim.Saygılar...
hakan7960
13-09-2007, 01:27
Arkadaşlar ben bildiğiniz gibi KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM projesi kapsamında hızlı bir şekilde ağaçlandırmak istiyorum.Kokarağaç seçeneklerimden birisi oldu.Bu ağacın tohumları ve fideleri TAVŞANLI da çok var.Bu PAVLONYA ağacını da bir alternatif olarak değerlendirmek istiyorum.Benim mezarlık ağaçlandırması yaptığım toprak analizi değerleri şöyle
suyla doymuş işba%80
total tuz 0,100
PH doymuş toprakta7,94
kireç23,28
bitkilere yarayışlı fosfor12,63
bitkilere yarayışlı potasyum210
organik madde0,32
bünye sınıfı killi
tuzluluk sınıfı_ TUZSUZ
Şimdi bu değerlere göre pavlonya ağacı ve kokar ağac haricinde bir seçeneğim var mı? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Saygılar...
mehtap gürbüz
13-09-2007, 22:47
Sayın Hakan 7960; Mezarlık selvisi tohumları bugün kargoya verildi. selamlar.
hakan7960
14-09-2007, 13:30
Sayın Mehtap Gürbüz,böyle bir ulvi düşünce ile yapmış olduğunuz yardım yüzünden sizlere çok teşekkür ederim.İnşaallah her yetişen selvide sizi ve ağaclar net
dostlarını hep hatırlayacağım.Saygılar...
Murat Öz
14-09-2007, 14:50
50 Cm.lık Meşe Fidelerini Yalova Otogardan Otobüs firmalarının kargosuna koyarak yollamayı dener misiniz.?
Normal kargo şirketleri bu ürünleri taşımak istemeyebilir. Kütahya Tavşanlıya giden bir otobüs bulabilirseniz ve düzgün paketlenmiş bir şekilde otobüs bagajında yollayabilirsiniz.!
Firmalar ile daha önceden bir görüşme yaparsanız nakliyatı ücretsiz bile yapabilirler.!
Denemeye değer bence. Siteyi de haberdar edin lütfen.
hakan7960
15-10-2007, 15:20
arkadaşlar şimdi ağaçların tohum zamanı.KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM kapsamında bana yardımcı olacak arkadaşlardan tohum yardımı bekliyorum.Bunları ağaç olarak görmek ileride bizleri memnun edecektir.selamlar...
Merhaba Hakan bey.
Önümüzdeki ay sinameki tohumları olmaya başlar. İsterseniz gönderebilirim.
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 13:25
Kudret bey Merhaba,
Sinameki tohumlarından bende alabilir miyim?
Tabi Arzu hanım sizede gönderirim. Şu anda çiçekteler. Tohumlar oluştuğunda borcum olsun.
Arzu Kasapoğlu
16-10-2007, 19:55
Çok teşekkür ederim Kudret Bey.
Selamlar...
hakan7960
23-10-2007, 11:36
Merhaba Hakan bey.
Önümüzdeki ay sinameki tohumları olmaya başlar. İsterseniz gönderebilirim.
Kudret bey ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.Tabi neden olmasın sinameki tohumlarından elbette isterim.Sizinde fotoğraflardan gördüğünüz gibi köyümün mezarlığı çok kıraç.Buraları çiçek, ağaç ve böcek üçlüsü ile doldurmak istiyorum.: adresimi bırakıyorum çok teşekkürler...
Cengiz HAVA
ulucami mah.TOKİ sitesi C/2 blok kat:5 no:21
TAVŞANLI/KÜTAHYA
GSM:05357700716
Rica ederim Hakan bey.
Tohumlar olduğunda adresinize gönderirim.
Selamlar.
hakan7960
14-11-2007, 16:01
Arkadaşlar elinde çeşitli rengarenk çiçek tohumu olanlar varmı acaba? KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUMprojesi kapsamında mezarlık girişi ve çeşitli yerlerine bu tohumları ekip güzel bir görünüm sağlamak istiyorum.Ağaçların yanında bu tip çiçeklendirmeler güzel oluyor.Şimdiden herkese teşekkürler...
Arkadaşlar elinde çeşitli rengarenk çiçek tohumu olanlar var mı acaba? ..
Tagetes(Kadife çiçeği), Gaillardia(Gayret çiçeği), Zinnia (Cinyo- kral kızı) tohumları var.
Hepsi de sıcak, soğuk ve kuraklığa son derecede dayanıklı ve şu anda bile çiçek açıyor. Çok uzun çiçekli dönemleri var.
İstersen (Fatiha'lardan benim ölmüşlerime de bir pay düşer ümidiyle) gönderebilirim.:p
Allah senden razı olsun, bu güzel teşebbüsün için.
Sabah Sefalarını söktüm geçen gün. Bir sürü tohum topladım. Hfz Hanım'ın gönderdiği Akşam Sefası tohumlarından da göndericem size. Ama bahara daha çok var. Şubat ayına kadar elime geçenleri de biriktirir, toptan gönderirim.
hakan7960
19-11-2007, 21:05
Tagetes(Kadife çiçeği), Gaillardia(Gayret çiçeği), Zinnia (Cinyo- kral kızı) tohumları var.
Hepsi de sıcak, soğuk ve kuraklığa son derecede dayanıklı ve şu anda bile çiçek açıyor. Çok uzun çiçekli dönemleri var.
İstersen (Fatiha'lardan benim ölmüşlerime de bir pay düşer ümidiyle) gönderebilirim.:p
Allah senden razı olsun, bu güzel teşebbüsün için.
Sayın balıkçı,ilgi ve alakanıza çok teşekkürler ederim.Sizin elinizde olan çiçek tohumları tam aradığım tohumlardan.Arasam bulamazdım.Bizim oralar yazın kurak kışın ise çok soğuk ve ayaz.Çok çiçek dönemi olması iyi tarafı.
Fatihalardan elbette ki sizin de payınıza düşecektir.ALLAH katında hiç birşey kayıp olmaz.Sizlerden de ALLAH RAZI OLSUN.
Cengiz HAVA
TOKİ sitesi c/2 blok kat5 no21
Tavşanlı/KÜTAHYA
GSM05357700716
hakan7960
19-11-2007, 21:14
[QUOTE=limon;173014]Sabah Sefalarını söktüm geçen gün. Bir sürü tohum topladım. Hfz Hanım'ın gönderdiği Akşam Sefası tohumlarından da göndericem size. Ama bahara daha çok var. Şubat ayına kadar elime geçenleri de biriktirir, toptan gönderirim.
Sayın LİMON,ilginize çok teşekkür ederim.Elbette akşam ve sabah sefalarına talibim.İnşaaallah şubat ayında nasip olursa elime geçer ve toprak ile buluştururum.
Mezarlıkta okunan her fatihadan sizlerin de payı olacaktır.Bulabileceğimiz her türlü çiçek tohumlarına talibim.Burayı mezarlığın gizli esrarlı havasından kurtarıp güzel ve kokulu bir ortama kavuşturmak istiyorum.
Cengiz HAVA
quercuslover
20-11-2007, 10:27
isterseniz bende meşe palamudu gönderebilirim köyünüz için?
Yücel Özlem
20-11-2007, 11:35
Cengiz Bey selamlar, iğde, akasya dikmeyi unutmayın. dayanıklı ve çiçekli ağaçlardır. Çiçekleri de güzel kokar. Ha, erguvanı da unutmayalım.
İğdeyi, çelikten kolayca üretebilirsiniz.
Sevgiler.
hakan7960
28-11-2007, 15:15
isterseniz bende meşe palamudu gönderebilirim köyünüz için?
Sayın quercuslover ilginize çok teşekkür ederim.zahmet olmazsa alabilirim.Herşey için çok teşekkür ederim.Selam ve saygı ile...
hakan7960
28-11-2007, 15:26
[QUOTE=Yücel Özlem;175822]Cengiz Bey selamlar, iğde, akasya dikmeyi unutmayın. dayanıklı ve çiçekli ağaçlardır. Çiçekleri de güzel kokar. Ha, erguvanı da unutmayalım.
İğdeyi, çelikten kolayca üretebilirsiniz.
Sevgiler.
Sayın Yücel ÖZLEM inanın aynı düşünceler içindeydim.Bu sene değişiklik olarak iğde ağacını denemeye karar vermiştim.Bu topraklarda gelişme sağlıyor.Benim evim mezarlığa 100 metre uzaklıkta ve 5-6 tane iğde ağacım var hepsi de çok güzel gelişti ve meyveleri harika oluyor.Bu sene tüm komşular bu iğde ağaçlarından toplamak için sıraya girdiler dersem inanın abartmış olmam.Böyle olunca bu iğdelerden çelik alarak üretmeyi ve dikmeyi planlamıştım.Demek ki gönüllerimiz birmiş.Güzel bir çalışma olacağına inanıyorum.akasya fidesini de bu siteye üye bir arkadaşım mart ayında bursadan gönderecek.İnşaallah el birliği ile KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRME de başarılı olacağız ve örnek bir çalışma olacak.Tekrar tekrar çok teşekkür ediyoruım tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için.Her zaman bu faydalı önerilerinizi bekleyeceğim.. Sevgi ve saygıyla...
hakan7960
10-12-2007, 11:58
Arkadaşlar ben mezarlık için çekirdekten badem,ceviz gibi ağaçları önce bir saksı da değil de direk olarak toprağa gömmek suretiyle yetiştirme yöntemi denemek istiyorum.Sebebine gelince de yetişeceği toprağa ilk etapta alışması için.Acaba böyle bir denemem de ne kadar başarılı olurum.Bana bu konu da bilgi ve görüşlerinizi yazarsanız çok sevinirim...
Oğuz Karsan
15-12-2007, 11:20
Merhaba Sn.hakan7960
Yazınızı yeni okuyabildim. Ben de çalışmalarınıza, Fıstık Çamı desteğinde bulunmak isterim.
Selamlar.
Yücel Özlem
15-12-2007, 18:03
Arkadaşlar ben mezarlık için çekirdekten badem,ceviz gibi ağaçları önce bir saksı da değil de direk olarak toprağa gömmek suretiyle yetiştirme yöntemi denemek istiyorum.Sebebine gelince de yetişeceği toprağa ilk etapta alışması için.Acaba böyle bir denemem de ne kadar başarılı olurum.Bana bu konu da bilgi ve görüşlerinizi yazarsanız çok sevinirim...
Cengiz Bey, ben düşüncenize katılıyorum. Bu yöntemi ısrarla savunan, ziraat mühendisi bir arkadaşımın önderliğinde, kardeşim bir bahçe yetiştirdi. Bu sene cevizlerden ilk meyveleri aldılar.
Ancak, tohumları ekmeden önce, yine özenle yer hazırlığı yapıldı. Cevizler için 80-90 cm bademler için de 30-40 cm derinliğinde çukurlar yazdan kazılıp toprak havalandırıldı. sonra yanmış ahır gübresi ile karıştırılıp çukurlara dolduruldu ve kasım ayında bu hazırlanan çukurlara tohumlar ekildi. Tohumlar ekilmeden önce 1/5 veya 1/7 oranında mazot karıştırılmış suya batırılarak yabani hayvanlara karşı koruma sağlandı.
Üyelerimizden, Menderes40 da bademleri, çekirdek ekmek suretiyle yetiştiriyor. O sadece traktörle sürdüğü araziye ekim yaptı. Bademler iyi durumda. Fidanları baharda aşılayacak.
Size kolay gelsin diyorum.
hakan7960
17-12-2007, 11:34
Sayın yücel ÖZLEM bey, mezarlık ağaçlandırması ile ilgili sorumu yanıtladığınız için size çok teşekkür ederim.Kış mevsimi olduğu için şimdi ağaçlandırma ile ilgili hiç birşey yapamadığım için kendi kendime alternatifler üretmeye çalışıyorum.
Benim çekirdekten üretme amacımın iki sebebi var.Birincisi maliyeti düşürüp kimseye el aman demeden buralara çeşitli ağaç türleri ile doldurmak.İkincisi ise ağacın ilk filizlendiği anda yaşayacağı toprağa uyumlu bir şekilde alışmasını sağlamak.Verimli bir toprakta ilk anda yetişipte verimsiz toprağa geçince duraklamaktansa, ilk andan itibaren verimsiz toprakta büyümesi daha iyi olur kanaatindeyim.Bilmem yanılıyormuyum?
Bu konuda ki diğer arkadaşlarımın da bilgi ve görüşlerinden yararlanmak isterim.
sayın yücel bilgi ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.Saygı ve sevgi ile....
hakan7960
17-12-2007, 11:43
Merhaba Sn.hakan7960
Yazınızı yeni okuyabildim. Ben de çalışmalarınıza, Fıstık Çamı desteğinde bulunmak isterim.
Selamlar.
Sayın Oğuz bey böyle ulvi bir düşünce de olmanız inanın beni çok sevindirdi.Düşünün istanbul'lu bir ağaç dostum benim köyümde ki mezarlık ağaçlandırmasına yardım eli uzatıyor.İnanın sizler böyle yardım eli uzattıkça ben daha da fazla bu işlere sarılıyorum.Fıstık çamı desteğini seve seve kabul edeceğimi bilmenizi isterim.Size adres ve tlf numarası yazıyorum.eğer haberleşirsek ba desteği organize edebiliriz.Herşey için çok teşekkür ederim.Selam ve sevgilerimle...ALLLAH BU YARDIMLARINIZI KABUL ETSİN...
Cengiz HAVA
TOKİ sitesi c2 blok kat5 no:21
Tavşanlı/KÜTAHYA
GSM05357700716
hakan7960
13-02-2008, 15:56
Arkadaşlar,bildiğiniz gibi ben köyümün mezarlığını yeşillendirmeye ve ağaçlandırmaya uğraşıyorum.Her sene yaptığım gibi bu sene de tüp çam fidanı(ladin,karaçam ve sedir )cinslerinden dikeceğim.Her sene TAVŞANLI'ya gelen fidancılardan alıyorum.Bu tabi ki bana biraz pahalıya geliyor.Bu sene de bu tüp çam fidanlarından 50 adet dikmek istiyorum.Benim sizlerden ricam bu tüp çamları üretici fidancılardan alırsam daha ucuza mı gelir?Nereden ve kimden temin edebilirim.Tabi ki teslimat yeri de tavşanlı olması gerekiyor.Bu konuda ki yardımlarınızı bekliyorum. saygılar...
hassoman
14-02-2008, 01:13
Sayın[B hakan7960[/B]
Acaba Tavşanlı Kaymakamlığı ve Tavşanlı Orman İletmesi Müdürlüğü ile temasınız oldu mu?
hakan7960
17-02-2008, 14:29
Sayın[B hakan7960[/B]
Acaba Tavşanlı Kaymakamlığı ve Tavşanlı Orman İletmesi Müdürlüğü ile temasınız oldu mu?
Evet Tavşanlı orman işletmesi ile oldu.Orada zaten bizim ağaçlar net sitesinde yönetici olan YILMAZ bey sağolsun bana destek sözü verdi.Bu sene inşaallah beraber bir ağaçlandırma çalışması yapacağız.Benim amacım burayı hızlı bir şekilde ağaçlandırmak.Çünkü uzun seneler burası ihmal edilmiş.Benim tüp çam fidanı aramamda ki gaye 5/10 sene önceden zaman kazanmak.Malum orman işletmenin fidanları minik.Seralardan para ile alırsam enaz 5 senelik tüp çam oluyor.****** o minik çam ağaçlarını da dikeceğiz.Bugünün küçüğü yarının büyüğü olacak.İlginiz için teşekkürler...
hakan7960
06-03-2008, 16:20
Kudret bey,sinameki tohumları elime ulaştı.Çok teşekkür ederim.Teşekkürler...
hakan7960
06-03-2008, 16:28
Mahir abi,göndermiş olduğun koli elime ulaştı.Allah senden razı olsun bu çiçekler her açışında seni hatırlayacağım.İnanın beni çok memnun ettiniz herşiey gönlünüzce olsun...
Cengiz HAVA
Cengiz
Allah, hepimizden razı olsun.
O ot gibi görünen fideler gaillardia, dağınık olarak dik ve unut, artık onlar her sene kendiliklerinden her tarafa yayılıp yeniden açacaklar inşallah.
Çöp gibi görünen kökler, mor menekşe, bizim mezarlıklarımızda çok vardır, ben de mis gibi kokuları dolayısıyla onları çok severim, yoğun güneş altında da sıkıntı çekmeden yaşıyorlar.
Karanfil çelikleri de inşallah tutar, hepsi de kokulu karanfil, ziyarete gelenlere koku ziyafeti çekerler.:p
Karanfil, her türlü toprakta yetişirmiş, umarım orada da güzelce açarlar.
Ligustrum ve biberiye çeliklerini de hemen toprağa koyarsan inşallah onlar da tutar.
Biberiye, çok hızlı gelişiyor ve çok dekoratif bir görüntüsü var bana göre.
Duvar dibine ekilirse duvara yaslanıp yayılıyor, göze hoş görünüyor.
Tohumlar, tagetes, biz kadife çiçeği veya karagöz diyoruz. Onlar da çok dayanıklı ve uzun süre 11. aya kadar çiçekli oluyorlar, sonra da tohumları dökülüp ertesi yıl tekrar çıkıyorlar.
Cezayir menekşesi de çok arsız bir yer örtücü. Toprağı beğenirse, bütün mezarlığı kaplayabilir. :( :p
Falan filan,:p keşke daha fazla şey yapabilseydim.
Allah kolaylık versin.
Geçtiğimiz hafta fidan dikmeye başladık. Bu hafta bir aksilikten dolayı devam edemedik ama Pazar günü devam ediyoruz. Başka bir dikim programıyla çakıştığı için ben Hakan Bey'e yardıma gidemedim. Bu pazar katılmayı umuyorum.
Yücel Özlem
19-03-2008, 12:08
Yılmaz Bey, ellerinize sağlık. Ben de dikimde bulunmayı düşünmüştüm. Gönlümden geçen böyleydi ama...
Eğer yüklerseniz biz de resimlerle yetiniriz.
hakan7960
26-03-2008, 16:33
Arkadaşlar bu sene yani bu dikim sezonunda mezarlığa hatırı sayılır derece de çam fidesi dikmek nasip oldu.Sağolsun YILMAZ Bey'in yardımları ile bu sene bu işi başardık.Yılmaz Bey 600 adet kök çam fidanı verdi bunları toprak ile buluşturmak nasip oldu.Buarada yılmaz bey ile MUSA Bey'e(poyraz2007)çok teşekkür ediyorum.Sağolsunlar bizzat zahmet edip gelmişler geçen pazar beraber dikim yaptık.Bu arada YÜCEL ÖZLEM Beyden özür diliyorum bazı nedenlerden ötürü dikime çağırmak nasip olmadı lütfen beni affedin.
100 adette kök sedir çam fidanı ayrıca buraya diktim.15adet 5 yaşında sedir çam ve 15 adet mezarlık selviside mezarlığın girişinde yerini aldı.Dikim ile ilgili fotoğraflarını çektim inşaallah yakın zamanda siteye yollarım hep beraber paylaşırız. selam ve sevgiler..
safranbolu
26-03-2008, 17:16
Safranbolu aile mezarlığında fıstık ağaçları var ve belediye satarak gelir elde etmekte belki iyi bir fiikir olabiir sizin için
safranbolu
Yücel Özlem
27-03-2008, 01:02
Cengiz Bey, tebrik ediyorum. Gerçekten iyi iş başardınız. İlk yazıştığımız günden itibaren Yılmaz Bey'in işe el atacağını biliyordum. Yılmaz ve Musa Beylere de teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık.
Tabii, ben de aranızda olmak isterdim. Ama benden özür dilemeniz gerekmiyor. Umarım bir gün, sizin diktiğiniz ağaçları birlikte ziyaret eder bakım yaparız.
Fİdan dikmekle iş bitmiyor. Biliyorsunuz fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç var. Umarım köylülerimiz fidanların korunması konusunda yardımlarını esirgemezler.
16 - Köy yollarının ve meydanının etrafına ve köyün içinde ve etrafındaki su kenarlarına ve mezarlıklara ve mezarlık ile köy arasına ağaç dikmek. (Köylü her sene adam başına en az bir ağaç dikecek ve bu ağaç tamamen tutup yeşilleninciye kadar ağaca bakacak va yeni dikilmişlere hayvanların sürünerek ve kemirerek zarar vermesinin önünü almak için etrafına çalı çırpı sarıp muhkemce bağlıyacaktır.);
Gerçi Köy Kanunu'nda, 1924 yılından bu yana, böyle bir hüküm de var...
Tekrar, tebrik ve teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
Daha mezarlıkta çok iş var. Ama artık seneye. Fidan diktiğimiz günün fotoğraflarını da çekmiştim ama hala makinede. Bastırınca yüklerim. Malumunuz hala film kullanıyorum:(
hakan7960
31-03-2008, 14:52
Arkadaşlar bu sene ki dikim çalışmalarına ait fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu arada çalışmalarıma katılan sayın YILMAZ bey ve MUSA bey'e,fikir ve düşünceleri ile sayın YÜCEL ÖZLEM beye ve ayrıca tüm AĞAÇLAR NETgönül dostlarıma sevgi ve saygılarım ile...
CENGİZ HAVA...
hakan7960
31-03-2008, 14:58
Fotoğrafların devamı.
hakan7960
05-05-2008, 18:17
Arkadaşlar son yağmurlar mezarlığın çehresini değiştirdi.Bu sene dikmiş olduğum 600 adeti kök çam 50adetide tüp çamların hepsi tutacak inşaallah.Bu sene tam dikim yılı olsa gerek.Buralar çok yağışlı geçiyor.Bu sevincimi sizlerle paylaşmak istedim.Sevgiyle kalın...
Yücel Özlem
06-05-2008, 15:23
Cengiz Bey, Paylaşımlarınız için teşekkür ediyoruz.
hakan7960
13-05-2008, 15:18
Yücel bey ben de sizlere çok teşekkür ederim.Kendi fikirlerime ve düşüncelerime uygun arkadaşlar bulduğum için her zaman ALLAH'a şükür ediyorum.Bilmem inanırmısınız yağmurlar yağdıkça ben çocuklar gibi sevindim.Geçen pazar yine her zaman olduğu gibi mezarlığa yapılcak bazı işler için gittim bu sene diktiğimiz çam fideleri çoğunlukla tutmuş gözüküyor.Bu görüntü tüm yorgunluğumu ve olumsuz düşüncelerimi alıp götürdü.Sizlere tekrar tekrar teşekkür ediyorum beni her zaman desteklediniz her zaman yanımda oldunuz.Tüm AĞAÇLAR.NET ailesine sevgi ve selamlarımla...
hakan7960
02-06-2008, 11:41
Arkadaşlar,Köyümün mezarlığına dikmiş olduğum çam fidelerini geçen hafta pazar günü otlarını ayıklamak ve diplerini havalandırmak için çapaladım.Son yağmurlar bu fidelerin tutma oranını çok yükseltmiş.Hemen hemen %100'lük bir başarı elde etmiş durumdayım.Bilmem inanırmısınız o minicik fideleri tutmuş ve 3-5 cm büyümüş görmek beni çocuklar gibi sevindirdi.Tek tek diplerinin otlarını ayıklarken hepsinin görüntüsü ve sevgisi başkaydı.
İnşaallah bundan sonra bir aksilik olmazsa bu fideleri tutmuş sayıyorum.Bu fideler tutup büyüdükçe hem benim içimdeki ağaç dikme sevdasını körükleyecek hem de köye karşı güzel bir örnek teşkil edecek.Bu güzel örneği gördükçe ileride ki senelere hayırlı yatırım tasarımları yapmaya başlayacağım.Benim bu ağaçlandırma sevdama hep destek ve yardımcı olduğunuz için siz AĞAÇLAR NET dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim...
Sebahattin Sargın
02-06-2008, 15:25
Gelişmeleri bizimle paylaştığınız için öncelikle biz teşekkür ederiz, güzel haberler bizi de sevindiriyor. Geçen yaz Tavşanlıya gelmiştim eğer bu yazda gelebilirsem sizi ziyaret etmek isterim. İçinizde ki bu ağac sevgisi hiç bitmesin....
Sevgiler ;)
hakan7960
13-06-2008, 11:18
Sebahattin kardeşim,yanıtınız beni çok sevindirdi.Yaptığım çalışmaların gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydetmesi beni daha çok şevklendiriyor.Belki çoğu insan için yaptığım çalışmalar az veya kayda değer görülmeyebilir ama inanın ağaç fakiri olan köyümde çok değerli çalışmalar bunlar.
Sizi ve tüm ağaç dostlarımı tavşanlı da görmekten mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.Kapım sizlere her zaman açık olacaktır.Selam ve sevgi ile...
Yücel Özlem
13-06-2008, 20:07
Cengiz Bey, tebrikler. Çamlar sürgün vermişse, durum oldukça iyi demektir.
hakan7960
18-06-2008, 09:29
Sağolun Yücel Bey herhalde bu işi hep beraber başaracağız.Sizlerin de desteği ile ağaçların filiz vermesi beni daha büyük projeler için umutlandırıyor.İyiki böyle bir ağaç sevdalısı gurubun içinde varım iyiki sizler varsınız.Herkese sevgi ve saygılarımla...
hakan7960
23-06-2008, 13:49
Arkadaşlar dün yine her zaman ki gibi köyümün mezarlığındaydım.İlbaharda ki dikmiş olduğum çam fidelerini ve çekirdekten ekmiş olduğum ağaç fidelerini kontrol ettim.Hepsi hemen tutmuş hepsi hayata yeni yeni tutunmaya başlıyorlar.Ayrıca Mahir abinin(BALIKÇI)göndermiş olduğu çiçek tohumları da bir harika.Hepsi rengarenk açmış.Bana tohum gönderen tüm arkadaşlara sevgiler sunarım.Çiçeklerin hepsinin fotoğraflarını çekecektim makinanın azizliğine uğradım.Şarjı az olduğu için hepsini çekemedim.
İnşaallah ileride güzel fotoğraflar sunarım sizlere.Herkese sevgi ve saygı ile...
darkfriairs
08-07-2008, 15:04
Elinize sağlık, başardığınızı görmek ne kadar mutlu etti beni bir bileseniz.
İnanın azminizi ve bu dayanışmayı görünce nasıl duygulandım anlatamam. İnsan karışık duygulara kapılıyor tüm bu olan bitene tanık olunca uzaktan da olsa, bir de birebir yaşamak kimbilir nasıl hissettiriyordur. Sizi tebrik ediyorum Cengiz bey gerçekten, bu kadar duyarlı davaranıp böyle bir amaç uğruna emeği geçen herkezi tebrik ediyorum....
Bu 112 nolu resim var ya.... işte sözün bitti yer.... darısı tüm mezarların başına....
Buradaki yazıları, olması gereken başlığa taşıdım. Nerede diye aramayın :)
Gitmesek de, ekmesek de tarlalarımızı yeşillendirmeliyiz. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9526)
hakan7960
11-07-2008, 23:35
Elinize sağlık, başardığınızı görmek ne kadar mutlu etti beni bir bileseniz.
Sevgili Darkfriairs;Bana destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Sizlerin bu destek yazıları beni daha da heyecanlandırıyor.Bu başarı AĞAÇLAR NET.olarak hepimizin böyle bir aile içinde olmasaydım inanın bu cesareti bu kadar kolay bulamazdım.Bu mutluluk hepimizin.İnşaallah seneye daha güzel olacak.Ağaçlandırma çalışmamız daha bir hız kazanacak.Sizler desteğinizi ve ilginizi kesmedikçe daha hayırlı işler yapacağız.Sevgi ve selam ile...
hakan7960
12-07-2008, 00:27
Sayın ERBEK;yazdıklarınız beni çok duygulandırdı.İşte ağaçlar net ailesi böyle hepsinin kalbinde ağaç sevgisi var.Başkalarının yaptığı çalışmalardan gurur duyuyorlar.Ben bu duyguları sadece ağaçlar net ailesinde alıyorum ve inanın sizlerle iftihar ediyorum.Rahmetli babam da aynı duygu ve düşüncelerdeydi.Keşke sağ olsaydı da bu günleri görseydi.Bu çalışmalarımın başarısını babama armağan etmek istemişimdir.Ayrıca babama bir şiir yazdım sizlerle paylaşmak istiyorum.
BABAMA
Sen benim babamdın canımın cananı
Ailemizin direği başımızın tacı
Hiç aklımıza gelirmiydi ayrılık hicranı
Felek bizede içirdi ölüm ayranı
Seni hiç unutmadım unutamadım
Hep seni andım hep seni hatırladım
Sen beni bıraktın ama ben seni bırakamadım
Sevgini kalbimin derinliklerinde sakladım
Senin aşkın tabiattı çiçekti ağaçtı
Çobanköy alaya alır hep sana gülerdi
Aldanan acaba senmiydin yoksa köylüler mi?
DİKTİĞİN AĞAÇLARA SORSAM BANA SÖYLER Mİ?
Kıraç topraklara yeşilliği sen getirdin
Taşıma su ile ağaçlara suyu yetirdin
Herkese yardım etmek için can verirdin
ÖLÜM bu çaresi yok neylersin
Sana derler ÇOBANKÖYLÜ PALA HASAN
Sendin milletin gönlünde taht kuran
Herşeyin en ince noktasına kafa yoran
BABACIĞIM KABRİN OLSUN CENNET MEKAN
Oğlun cengiz
hakan7960
08-08-2008, 09:42
Arkadaşlar,havaların sıcak ve kurak gitmesi nedeniyle Köyümün mezarlığında ki bu sene ve geçmiş senelerde ki fide ve ağaçları tek tek sulamak ihtiyacı hissettim.Su çıkmayan veya suyun ulaşamadığı yerlere kova ile taşıyıp tas ile tek tek suladım.Belki bir nebze olsun nem oranını tutturmak için.İnşaallah faydam olmuştur o minik ağaç adaylarına.
Gelecek senelerde damlama su yöntemini daha fazla yaygınlaştırmak amacım.Daha yeşil ve daha ağacı bol bir dünya için haydi el ele....
hakan7960
11-09-2008, 14:22
Herkese merhaba ,bazı nedenlerden olayı bu konuya epeydir (30gün gibi:)) uzak kaldım herhalde.Her hafta köye gittiğimde mezarlık ile ilgili çalışmalarım devam ediyor ama yazmaya vakit bulamadım.Havaların sıcak gitmesi sebebiyle ara ara sulama işlerine devam ediyorum.
Geçen hafta bursadan gelirken pavlonia ağaçı fidelerinden 2 tane getirdim.Burada denemek istiyorum eğer uyum sağlarsa hızlı bir yeşillendirme konusunda yardımcı olacak.Bir de bursa da aşılı akasyalar dikkatimi çekti.Dikim zamanında bursa da olan arkadaşlardan teknik yardım isteyeceğim şimdiden duyurula:)...
Sebahattin Sargın
11-09-2008, 15:51
Cengiz Bey Merhabalar;
Öncelikle yazmasakta sizi takip ettiğimizi biliniz efendim. Sormak istediğim bir konu var. Çevrenizde ki insanlar sizin bu çalışmanızı takip ediyorlarmı? Yardımda bulunmak isteyenler oluyor mu acaba. Bütün köy halkı çalışsa çok daha kolay bir şekilde mezarlığı yeşillendirmiş olursunuz. Bu konuyu köy halkı ile konuştunuz mu hiç?
hakan7960
12-09-2008, 19:42
Cengiz Bey Merhabalar;
Öncelikle yazmasakta sizi takip ettiğimizi biliniz efendim. Sormak istediğim bir konu var. Çevrenizde ki insanlar sizin bu çalışmanızı takip ediyorlarmı? Yardımda bulunmak isteyenler oluyor mu acaba. Bütün köy halkı çalışsa çok daha kolay bir şekilde mezarlığı yeşillendirmiş olursunuz. Bu konuyu köy halkı ile konuştunuz mu hiç?
Sayın Sebahattin kardeşim merhabalar,
Benim bu konuyu açtığım 1 senedir foruma yazmış olduğum maillere bakacak olursanız ben hep sizin sormuş olduğunuz konuyu işlemişimdir.Hatta Yücel ÖZLEM Bey bu konuda beni hep cesaretlendirmiştir.Ben bu konuda çok mücadele ettim ve çok uğraştım ama köyden kimseyi ikna edemedim.Bir siz değil bir çok kişi bu soruyu sordu ve çoğu bana inanmadı.İşte size bizim sitede üye olan iki kişiyi olaya şahit olarak gösterebilirim.Moderatörümüz YILMAZ bey ve poyraz niki ile katılan diğer arkadaşım.İlkbaharda çam fidesi dikiminde muhtar ile konuşmama rağmen bir kişiyi bile getiremezken sağolsunlar bu iki gönül dostu arkadaşım Tavşanlıdan kalkıp köye fide dikimine geldiler ve durumu gördüler.Onlarda siz gibi düşünüyorlarmış ama görünce fikirleri değişti.Neyse bunları boş verin biz önümüze yapılacak işlere bakalım.Siz Bursadasınız ilbaharda aşılı akasya teminide bana yardımcı olursanız sevinirim.İlginiz için teşekkürler...
Sebahattin Sargın
12-09-2008, 20:24
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Cengiz Bey, İlkbaharda elimden geldiği kadar aşılı akasya konusundan size yardımcı olmak isterim...
Sevgiler ;)
hakan7960
13-09-2008, 14:31
Teşekkürler Sebahattin bey,Geçenlerde Bursaya işim düştüğünde görmüştüm çıkışta fidancılar var.Aşılı akasyalar çok hoşuma gitti.Park ve bahçelerde güzel bir görünüm veriyor.Yardım sözü vermeniz beni sevindirdi.Çok teşekkürler....
Cumhur Tonba
17-09-2008, 22:05
Saygıdeğer Cengiz bey.
Tam bir saatten bu yana ilk mesajdan son mesaja kadar yazılanları okudum. Bir roman gibi. İlk yazılarınızdaki yanlızlığınız, yardım arayışlarınız, sonrasında sizinle beraber olan arkadaşlar, Sayın Yücel özlemin sizi desteklemesi, Gelen ve giden mesajlar.
Sizi takdir etmemek haksızlık olur. Eminimki o mezarlığı bir cennete çevireceksiniz. Çalışmalar bunu gösteriyor. Azimli, kararlı, tuttuğunu koparan birisiniz..
Ben yeni üye sayılırım. Yazınızı ancak gördüm ve kilitlendim. Sizin köşenizi takip edeceğim.
Saygı ve sevgilerimi arz eder, Başarılarının devamını dilerim.
Not: Tüm resimlerede baktım. Gelişme olağanüstü.
hakan7960
20-09-2008, 11:08
Sevgili kardeşim CUMHUR Bey,öncelikle benim gönlümde büyük bir ukte olan KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK VE AĞAÇLANDIRMAK İSTİYORUM
adlı projeyi beğendiğiniz ve takdir ettiğiniz için çok teşekkür ederim.
Ben çocukluğumu ve gençliğimi köyümde yaşamadım. Gençliğim ve çocukluğum yemyeşil bir ortamda geçti. Daha sonra 20 yaşımda köyümle tanıştım. Askerlik, iş hayatı derken zaman geçti gitti. ****** insan belirli bir yaştan sonra olgunluk mu dersin yoksa hayat tecrübesi mi bazı şeylerin farkına varıyor.
Benim köyüm yola ve ilçeye çok yakın olmasına rağmen maddi olanakları da fazla ama ağaç ve yeşilliğe hiç önem vermemiş. Hala da bu işin farkında değil.Ama ALLAH razı olsun ki AĞAÇLAR NET.adlı sitede çok değerli birbirinden güzel insanlarla tanıştım. Bu alemin dilinden anlayan beni destekleyen çok yakın dostlarım oldu. Karınca kararınca köyüme birşeyler kazandırmaya çalışıyoruz hep beraber.
Sizinde ilginizi çekmiş ve bana mail atmışsınız. Demek ki sizde benim halimden anlıyorsunuz size de çok teşekkürler.Her şey gönlünüzce olsun...
hakan7960
01-10-2008, 12:48
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Tüm AĞAÇLAR NET ailesinin Mübarek Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlarım.Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle...
hakan7960
13-11-2008, 21:39
http://www.cobankoy.com/ SİTESİ AÇILDI
Arkadaşlar herkese merhaba,uzun zamandır sizlere yazamadım kusuruma bakmayın lütfen. Mezarlık çalışmaları her zamanki gibi devam ediyor ******. Kışa girdiğimiz şu sıralar durağan bir döneme giriyoruz. Bende bu boşlukta, hem bu mezarlık çalışmalarımı hemde köyümün tanıtımı için http://www.cobankoy.com/ adında bir web sayfası kurmaya çalışıyorum. Hemen hemen yapım aşaması bitmiş durumda az bir eksiklikleri kaldı. Şu anda yayın hayatında artık. Burada paylaştığım fotoğraf ve yazıları bu sitede yayınlamak ve daha büyük kitlelere ulaşmak amacım. ****** köyüm ile ilgili her türlü haber ve tanıtım bilgileride olacak. Sizlerden bu konu hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum.Ben olumlu olur gözü ile bakıyorum. Sizce nasıl olur? Selamlar.
hakan7960
25-12-2008, 19:43
Arkadaşlar sizlerden elimde olmayan nedenlerden dolayı bir süre ayrı kaldım.Kış mevsimi olması dolayısıyla mezarlık ile ilgili çalışmalar ağır bir döneme girdi.Geçen hafta havalar soğumaya başladığı için kış hazırlığı olarak ağaçların yani fidanların diplerini toprakla doldurdum.Sulama ile ilgili aparatları topladım.Su tankerini boşalttım.İlkbahara kadar yapacak pek birşey olmadığı için yeni senede neler yapacağım konusunda planlar yapıyorum.Selamlar...
Yücel Özlem
29-12-2008, 09:10
Cengiz Bey, Merhaba.
Epeydir konuşamadık.
Sonbahar sayımı yaptınız mı? Durum nedir? kışa nasıl girdik? Baharda neler yapacaksınız? Bize bahsedermisiniz?
Çobanköy sitenizi de kutluyorum.
hakan7960
01-01-2009, 18:26
Cengiz Bey, Merhaba.
Epeydir konuşamadık.
Sonbahar sayımı yaptınız mı? Durum nedir? kışa nasıl girdik? Baharda neler yapacaksınız? Bize bahsedermisiniz?
Çobanköy sitenizi de kutluyorum.
,
Sayın Yücel ÖZLEM Bey,merhaba.
Evet uzun zamandır sizinle yazışamadık.Mezarlık ağaçlandırma çalışmaları tabi ki tam gaz hızla devam ediyor inşaallah. Sonbahar sayımı yapmadım ama neyin nerede ne kadar olduğu konusunda hassasım.Bu sene Yılmaz Bey'den temin etmiş olduğum çıplak kök çam fidelerinden tam verim alamadım % 60 varan kayıplarım oldu.Dikim zamanında söylendiği gibi dikim yaptık ama mevsimin çok sıcak geçmesi bunu tetikledi sanırım.
Ama tabi ki yılmak yok bu senede tekrar Yılmaz Bey'in görüşleri doğrultusunda gerekirse bu konuda uzman olan dikim işçileri temin etmek suretiyle gerçekleştirmek istiyorum.Diğer alternatif olarak Eskişehir Orman işletmesi Fidanlığından tüp çam fideleri temin etmek suretiyle dikim yapmayı düşünüyorum.
Evet ayrıca [URL="http://cobankoy.com"] adlı siteyide yayın hayatına koymak nasip oldu.İnşaallah yaptığımız çalışmaları ve köyümün tanıtılmasında bir faydam olur.Herşey için teşekkürler...
hakan7960
01-01-2009, 18:28
Hakan Bey. Aktivasyon şifrem gelmedi. Hayırlı olsun. Çok iyi olacağına inanıyorum.
Merhaba Cumhur bey,ben aktivasyon şifresi hakkında ilgileneyim.Bu işte yeni olduğum için tam olarak bilemiyorum.Eğer yinede gelmezse lütfen tekrar üye olursanız sevinirim. selamlar...
Cengiz Bey Merhaba,
2009 yılı fidanlarım Eskişehirden gelecek ama çıplak. Eskişehir'in fidanları her zaman daha iyidir. Bu konuyla ilgili mart ayında görüşürüz.
Bu arada site çok şirin olmuş.
Köy tanıdık olunca daha bir ilgiyle inceledim.
Eksiklikleri var ama kısa zamanda tamamlarsın.
hakan7960
08-01-2009, 19:44
Geçen hafta köye uğradım.Köyde aşırı derecede kar yağmış.Hemen hemen 30/35 cm var kar kalınlığı.Bende fotoğrafladım bu görüntüleri sizlerle paylaşmak için.
hakan7960
08-03-2009, 23:41
Arkadaşlar herkese merhaba,kış mevsimi olması dolayısıyla epey zamandır görüşüp bilgi alış verişinde bulunamıyorduk. Ama ilkbahara girdiğimiz şu günlerden itibaren çalışmalarımız başlamış olduğundan artık bol bol görüşeceğiz.Ben bugün köyümün mezarlığına hayır sever bir abimizin vermiş olduğu 17 tane sedir çam ağacını dikmek üzere köye gittim. Bu ağaçları sıra ile düzenli bir şekilde diktim. Bazılarını da geçen sene tutmayan ve kuruyanların yerlerine değiştirdim.Elimdeki çiçek tohumlarını kenarlara ektim.İnşaallah bu sene dikilen ağaçların hepsi tutar. Çünkü bu sene oldukça yağışlı bir kış oldu.Herkese selamlar...
Size başarılar dilerim diktiğiniz fidanlarda umarım tutarlar
İnşallah, her şey umduğundan daha güzel olur.
YAptıklarını hayranlık ve takdirle takip ediyoruz.
Selam ve sevgiler.
hakan7960
17-03-2009, 21:53
Arkadaşlar mezarlığı ağaçlandırma programımız bu sene daha iyi olacak inşaalah.Orman mühendisimiz Sayın Yılmaz BÜLBÜL Beyin de katkılarıyla ağaçlandırma çalışmalarımız daha profesyonel olarak devam edecek.
Bugün çam fidelerimizin bir kısmı geldi.Hepsinin tamamlanmasından sonra çobanköy de dikime en kısa zamanda başlıyacağım.Bu çam ağaçları 3 yaşında ve tüplü olacak.Eğer ikna kabiliyetimi biraz fazla kullanarak başarabilirsem Çobanköy ilköğretim öğrencilerinin katılımıyla bir ağaç dikme çalışması yapmak istiyorum.Umarım bu konuda başarılı olurum.Öncelikle Tavşanlı ilçe milli eğitim müdüründen izin almakla başlamak istiyorum.
Bu çalışmadan sonra da çıplak köklü çam fidelerinin dikimi ile devam edeceğim.Bu çalışmaların yerine gelmesi için lütfen bana dua edin ve başarı dileyin. Sevgiyle ve hoşça kalın...
hakan7960
03-04-2009, 21:04
Arkadaşlar geçtiğimiz salı günü çok mutlu bir an yaşadım.Şükürler olsunki senelerdir tek başıma yürüttüğüm KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK VE AĞAÇLANDIRMAK İSTİYORUM adlı projenin yeni minik öğrencileri ile tanıştım.
Tavşanlı orman işletmesi şeflerinden Sayın Yılmaz BÜLBÜL bey'in katkılarıyla Eskişehir orman fidanlığından 80 adet 5 yaşında sedir tüplü çam fidanı temin ettik.Bu fidanları dikmek için daha önceden size yazdığım gibi Tavşanlı ilçe milli eğitim müdürü Sayın Sezai KADIOĞLU beyefendiden ağaçları dikmek için köyümün ilköğretim öğrencilerininde katılacağı bir ağaç dikme töreni yapacağımı bu konuda yardımcı olmasını istedim.Müdür beyde telefon ederek uygun gördü.Daha sonra Çobanköy ilköğretim okuluna giderek burada da okulun müdürü Hakan bey ile görüşerek mutabakata vardık.Çeşitli sınıflardan karma bir gurup yaparak ağaç dikimini gerçekleştirdik.Fotoğraflarınıda yolluyorum inanın çok güzel oldu.Mini mini öğrenciler minik çam fidanları ile buluşunca çok güzel bir tablo çıktı ortaya.İnanın çok mutluyum çoookkk.
hakan7960
03-04-2009, 21:12
Fotoğraflara devam etmek için tekrar bir sayfa açtım.Sizinle mutluluğumu paylaşmak için.
Sebahattin Sargın
03-04-2009, 23:13
Tebrik ederim Cengiz Bey çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyoruz, bu güzel görüntüleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. İnşallah ileri ki yıllarda sizin sayenizde mezarlık daha farklı bir görünüme sahip olacak. İçinzideki tabiat sevgisi hiç bitmesin efendim...
Sevgiler ;)
hakan7960
06-04-2009, 09:29
Sebahattin bey bende size çok teşekkür ederim.Yaptığım işlerin böyle manevi olarak karşılığını almak beni inanın çok memnun ediyor.İçimde ki tabiat sevgisi gün geçtilçe daha da büyüyor.Bu sene geçen senelere göre daha iyi olacak ve belki 10,belki de 20 sene sonra ne yapmak istediğim daha iyi anlışılacak inşaallah.Sizlerin desteği oldukça bu secda burada bitmez merak etmeyin.Herkese sevgi ve saygı ile hoşça kalın...
Alonesmaug
28-04-2009, 22:49
Çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.Bizim köyün mezarlığının üst kısmına da yaklaşık 10 yıl önce baya bi çam ağacı dikti köylüler.Bu arada köy Çorum'un güney kısmında ve pek ağaç yok.Şimdi köydeki insanların iyi bakması sonucu küçük bir çam ormanı oldu adeta.Bu yaz köye gidip fotolarını yayınlarım inşallah.
hakan7960
01-05-2009, 13:20
Sayın alonesmaug,ben de size çok teşekkür ederim benim çalışmalarımı takdir ettiğiniz için.Köyünüzde ki bu tip çalışmaların olması beni de elbette çok sevindirdi.
Anladığıma göre köylüleriniz ortak olarak bu çalışmayı yapmışlar.Sonunda da güzel bir çalışma olmuş.Ben ise daha bu ortak çalışma ortamını yakalayamadım.5 senedir köyümün mezarlığını ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları ile tek başıma mücadele ediyorum.Bu sene 600 adet kök çam,80 adet 5 yaşında tüplü sedir fidanı diktim.Sadece 80 adet sedir fidanlarının dikimi için Tavşanlı ilçe milli eğitim müdüründen izin almak sureti ile köyün ilköğretim öğrencilerini almayı başarabildim.Geri kalan 600 adet kök çam fidelerini başka yerden yevmiyeli işçi getirerek diktim.Bununla yetinmedim mezarlığın yanında ki boş araziye örnek hatıra ormanı çalışması başlattım buraya da 250 adet kök çam fidesi diktim.Bunda ki amacım bazıları heyecana,şevk'e gelirde birşeyler yaparmı? diye. İnşaallah bir gün olurda sizin köy gibi imece usulü bir yardımlaşma havasını yakalarım. Sevgiyle kalın...
hakan7960
01-05-2009, 13:48
Tüm arkadaşlara merhaba,mezarlıkta yapmakta olduğum çalışmalardan dolayı 15 gündür sizden ayrıyım.Bu nedenle yaptığım çalışmaları sizlerle paylaşayım dedim.Biliyorsunuz son olarak çobanköy ilköğretim öğrencileri ile yaptığım ağaç dikme töreninden sonra,sayın Yılmaz BÜLBÜL(SEZİNCİ) bey'in katkılarıyla edinmiş olduğum 600 adet kök çam fidelerini başka köyden bulduğum dikim işçileri vasıtasıyla mezarlığa diktik.Daha sonra mezarlığın hemen yanında bulunan köy hazinesine ait boş arazinin 1 dekarlık bölümüne 250 adet kök çam fidesi dikimini yine bu işçiler vasıtasıyla gerçekleştirdim.Burasını deneme amaçlı olarak yapıyorum.Eğer verim alabilirsem her sene 1 veya 2 dekarlık bölümü ağaçlandırmak istiyorum. Burası köyün hemen üst kısmında köy için de çok güzel olacak mezarlığın yanında olduğu için mezarlık içinde çok güzel olacak.Eğer başarılı olursam düşünün 10 sene sonra ALLAH nasip ederse 15/20 dekarlık bir alan ormana dönecek.Bu veriler beni şimdiden bile çok heyecanlandırıyor.Bilmem haksızmıyım?
Dün yine mezarlıkta çalıştım.Bu sefer ağaç dikimi değildi çalışma.Dünkü çalışma çeşme yapımıydı.Mezarlığın 5.çeşmesinin yapısı yoktu sadece bir boru ve musluk olarak duruyordu.Bu çeşmenin yeni su hattını çekerek alt betonunu attım.İnşaallah 1-2 gün içinde baş kısmını tuğla ile örerek mezarlığa 5. çeşmeyi kazandırmış olacağım.Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım...
Yücel Özlem
01-05-2009, 21:34
Cengiz Bey Kutluyorum. İşi geliştirdiniz. Mezarlığın dışına da taştınız. Bu arazide koruma sorun olmayacak mı?
Merak ettim. Mezarlık kaç dekardı?
hakan7960
02-05-2009, 12:15
Sayın Yücel ÖZLEM,bey öncelikle size teşekkür ediyorum beni bu konularda daima yüreklen dirdiniz ve cesaretlendirdiniz.Her zaman yanımda olmanız ve destekleyici sözleriniz bana ilham kaynağı oldu.Buralarda göremediğim desteği(Sayın YILMAZ bey hariç)sizden daima gördüm.Mezarlık tahminen 10 dekar kadar var.Eğer bu sene diktiklerim tutar fire vermezse seneye de 1000 ağaç fidesi dikersem buranın işini bayağı bitirmiş olurum.Ama bundan sonra önemli olan bakımı dikmekle elbette olmuyor.İnşaallah bakımınıda iyi bir şekilde yapıp ağaçların büyümelerini seyrederim bundan sonra.
Mezarlığın dışındaki boş alana gelince hani bir hikaye vardır ya kıyıya vurmuş deniz yıldızlarını adamın biri tutup tutup atıyormuş geriye. Birisi de demişki:burada bir sürü deniz yıldızı var bunların hangisini atacaksın?Ne fark edecek? diye sorduğunda -adam bir tane deniz yıldızını yerden alıp denize doğru fırlatmış ve demişki:Bak bunun için fark etti bu kurtuldu demiş.Bu hikaye misali,bir delilik yaptım ve orayı sürüp kanal açtım ve deneme amaçlı buraya dikim yaptım.Belki köyden birileri ders alırda yardım etmeye karar verir:)))
Buranın koruma işine gelince,köyde küçük hayvan sürüsü yok,genelde büyükbaş hayvanları da sürü sahipleri kendileri güdüyor.Buralara uyarı levhası koyarsam bir kaç tane belki bu sorunu çözmüş olacağım.Dedim ya bu sene deneme amaçlı yapıyorum,bu alan biraz yamaç ve mezarlığın kenarı olduğu için sapa düşüyor inşaallah zarar vermezler.Sevgiyle kalın...
hakan7960
01-06-2009, 10:03
Arkadaşlar merhaba,20/25 gündür mezarlık çalışmaları hakkında sizlere bilgi veremedim.Son diktiğim 600 adet kök çam fidesi dikiminden sonra 15 gün önce mezarlıkta ki 5. çeşmeyi yapmak nasip oldu.Mezarlıkta faal olarak 5 çeşme akmaya başladı.İnşaallah her sene bir çeşme kazandırarak ağaçların su ihtiyacını karşılamak daha kolay olacak.
Çeşmeyi yaptıktan sonra etrafını çalısal bitkiler ile peyzaj düzenleme yaptım.Ayrıca iki çeşme arasında bir yol bağlantısı yaparak daha güzel bir görünüm kazandırdım.Havaların çok yağışlı geçmesi nedeni ile dikilen ağaçlar canlı bir şekilde büyümeye çalışıyorlar.Bu çalışmalarımı en kısa zamanda fotoğraflayıp sizlerlede paylaşacağım.Herşey gönlünüzce olsun..
hakan7960
01-06-2009, 10:05
Arkadaşlar Çobanköy ilköğretim'in minik öğrencileri ile diktiğimiz fidanlar yağmurların fazla yağması nedeni ile gayet canlı bir şekilde büyümeye çalışıyorlar.İnşaallah küçüklerin ağaç dikme gayretleri büyüklere örnek olacak.
Cumhur Tonba
01-06-2009, 10:17
Cengiz Bey. Miniklerle oralar şenlenecek. Dilerim tüm fidanlarınız tutar. Tüplü olanlarda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Tüpsüz olanlarda iş biraz zor.
Size kolay gelsin diyorum. Allah yardımcınız olsun.
Yücel Özlem
01-06-2009, 23:27
Sevgili Cengiz Bey bu yıl yağışlar iyi bu bir şans. Siz bu yılki yaptığınız dikimlerle bu şansı iyi değerlendirmiş oldunuz. Belki de minik öğrencilerin emeği boşa gitmesin diye; yağmur bol yağmıştır.
Bu tür uğraşlarda başarının temel şartlarından biri de çevreye uyumdur. Çereye uyum derken her türlü uyumdan söz ediyorum. Dikeceğimiz bitkilerin dikim yapacağımız yere uyum göstermesi gereğini hep biliyoruz. Yine dikim işinin en uygun mevsimde yapılması gereğini de biliyoruz.
İşaret etmek istediğim bunlar değil. Yaptığımız çalışmanın çevredeki insanlarca kabul görmesi ve deteklenmesi her şeyden önemlidir. Çevrede yaşayanların desteklemediği bir ağaçlandırma çalışmasının başarı şansı zayıftır. Çeverde yaşayanların reddettiği, muhalefet ettiği bir çalışmanın başarı şansı ise çok zayıfyır. Bu muhalefet az ya da çok husumute dönüşmüşse ya da dönüşme ihtimali varsa bu çok tehlikeli bir durumdur.
Tanıdığım bir ağaçlandırma meraklısı böyle bir muhalefeti öngöremediği için, kendisi ve emek verdiği ağaçları, büyük zararlara uğradı. Bir gecede binlece ağacını kesivermişler. Çok üzüldü. Failler bulunamadı. alandaki geriye kalan onbinlece ağacın da aynı akıbete uğraması ihtimali aklını başından alıyor, uykularını kaçırıyordu. Sonunda Alandaki haklarını bir başkasına devretmek zorunda kaldı. Tek ağaçları yaşasın da kendinin olmasındı. Şimdi ağaçları yaşıyor. Devralanlar çok iyi bakamasalar da en azından çevredeki düşmanca davaranış baskısı ortadan kalmış bulunuyor.
Bu örneği neden anlattım. Bu minik öğrencilerin olaya katılması çok olumlu bir olay olmuş sizi, öğrencileri ve öğretmenlerini kutlarım. Onların kazanılması önemli bir başarı. Minklerin desteği devam ettiği sürece aileler de kazanılabilecektir.
Sevgilerimle, kolay gelsin diyorum.
hakan7960
02-06-2009, 13:59
Yaptığımız çalışmanın çevredeki insanlarca kabul görmesi ve deteklenmesi her şeyden önemlidir. Çevrede yaşayanların desteklemediği bir ağaçlandırma çalışmasının başarı şansı zayıftır. Çeverde yaşayanların reddettiği, muhalefet ettiği bir çalışmanın başarı şansı ise çok zayıftır. Bu muhalefet az ya da çok husumute dönüşmüşse ya da dönüşme ihtimali varsa bu çok tehlikeli bir durumdur. (YÜCEL ÖZLEM)
Sayın YÜCEL özlem,her zaman sizi takdir etmiş ve örnek almışımdır. Ayrıca her konuşmamda sizi örnek olarak vermişimdir.Mezarlık ağaçlandırma olayına başlıyalıdan beri beni hep desteklediniz ve bana hayat tecrübelerinden örneklerle beni aydınlatmaya ve doğru yönde çalışmaya sevk ettiniz.
Siz ve bu ağaçlar net ailesindeki ağaç dostlarını,sizleri hiç görmemiş olsamda en iyi dostum olarak kalbimdeki yeriniz ayrıdır.Benim çalışmalarıma buraları hiç görmemiş olsanızda beni hiç tanımamış olsanızda kalbinizdeki iyi niyeti ve ağaç sevgisini ben buradan duyabiliyorum.
Sayın ÖZLEM köyümde sizin bahsettiğiniz gibi bir muhalefet veya mezarlığın ağaçlanmasını reddeden bir köylü yo karşımda.Yapılanları izliyorlar ve bazı zamanlar iyi ve hayırlı bir iş yaptığımı söylemiyorlar değil.Köy muhtarı bana telefon edip,(Bizim mezarlık iki parça ayrı ,ayrı)diğer mezarlığa da çeşme yapmamı istiyor. Bizim anlaşamadığımız konu şu:Ben her türlü malzemeyi kendimden getiriyorum örneğin çeşmeyi yapmak için yevmiyeli usta bulamıyorum köyden.Bu sene ki diktirmiş olduğum çam fideleri için (700 adet)
başka bir ilçeden(DOMANİÇ)bu dikim işinden anlıyan işçilerden getirdim.Yani un var yağ var şeker var ama helvayı yapacak usta bulamıyorum.Bu çalışmaları yapınca da herkes çok güzel olmuş diyor.Benim istediğim ise ben mezarlık için ne gerekiyorsa bulup getireyim yevmiyelerini de ben vereyim ama köylü yanımda olsun istiyorum.Başka yerden işçi getirmek zoruma gitmiyor değil.Ama inşaallah küçük öğrencileri bu konuda bilinçlendirebilirsem problemi çözmeye başlıyacağım.
Bu ağaçlandırmaya başlıyalı 5/6 sene oldu bayağı yol katettim.Çoğu gitti azı kaldı az bir ağaçlanacak bölüm var ondan sonra bakım ve sulama kalır kolay olur inşaallah.
İlginize ve görüşlerinize teşekkürler...
hakan7960
02-06-2009, 14:03
Cengiz Bey. Miniklerle oralar şenlenecek. Dilerim tüm fidanlarınız tutar. Tüplü olanlarda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Tüpsüz olanlarda iş biraz zor.
Size kolay gelsin diyorum. Allah yardımcınız olsun.
Cumhur bey teşekkür ederm görüşleriniz için tüplü olan fiedelerde sorun olmaz inşaallah.Ama bu senenin aşırı yağışlı olması nedeni ile kök çamlarda çok az bir fire ile tutacak sanırım.Geçen hafta gezdim sahayı hepsi mini mini canlanmaya çalışıyorlar.Kısa zamanda son çalışmalar ile ilgili fotoları paylaşacağım sizlerle.Sağlıcakla kalın.
Yücel Özlem
04-06-2009, 00:53
Sevgili Cengiz Bey, Sizin nasıl sabırla ve inançla çalıştığınızı, ve olaya sevgi ile yaklaştığınızı biliyorum. Belli yaşatan sonra insanları, insanların alışkanlıklarını değiştirmek çok zor. Bu açıdan sizin miniklere yönelmenizi çok beğendiğimi ifade etmeye çalışmıştım.
Tekrar sizi kutluyor, başarılarınızın devam edeceğine inandığımı, ifade etmek istiyorum.
hakan7960
06-06-2009, 11:23
Sevgili Cengiz Bey, Sizin nasıl sabırla ve inançla çalıştığınızı, ve olaya sevgi ile yaklaştığınızı biliyorum. Belli yaşatan sonra insanları, insanların alışkanlıklarını değiştirmek çok zor. Bu açıdan sizin miniklere yönelmenizi çok beğendiğimi ifade etmeye çalışmıştım.
Tekrar sizi kutluyor, başarılarınızın devam edeceğine inandığımı, ifade etmek istiyorum.
Tekrar merhaba Yücel ÖZLEM BEY;benim çalışmalarımı takdir ettiğiniz e beni desteklediğiniz için teşekkürlerimi bir borç bilirim.Sizinde belirttiğiniz gibi insanlar belirli bir yaştan sonra alışkanlıklarını ve dünya görüşlerini değiştirmiyorlar.Ama olsun herkes yaptığından sorumludur.Benim amacım belli yaptığım işler ortada elbet birgün ne yapmak istediğimi anlarlar.
Büyük insanlardan destek göremeyince miniklere yönelmek mecburi oldu.Sağolsunlar öğretmenlerde destek olunca güzel bir dikim gerçekleştirdik.
hakan7960
07-07-2009, 13:29
Arkadaşlar herkese merhaba,kısa bir ayrılıktan sonra yine beraberiz.Bu sene yaptığım çalışmalar ile ilgili sizlerle fotoları paylaşacağımı yazmıştım.Geçen hafta mezarlıkta çekimler yaptım.Mezarlığa kazandırdığım 5. çeşme, yol yapma çalışmaları ve mezarlıktan ve babamın mezarı başından görüntüler var albümde.Bu sene her hafta yağışlı geçiyor buralar.Yaptığım dikimlerde inşaallah %90 başarı yakalayacağım.Fideler boy vermeye başladı.Geçen sene çekirdekten dikmiş olduğum yabani kirazlar yağışların etkisi ile tabiri caizse yerden fışkırdılar.Su olunca hayatta oluyormuş.Herkese selamlar.
hakan7960
07-07-2009, 13:44
Fotoğrafların devamı burada...
sharpshooter
23-07-2009, 12:45
hakan bey harikasınız.siteyi yeni keşfetmiş ve üye olmuş olmama rağmen sizin açtıgınız bu konuyu gorunce ilk mesajdan sonuna kadar okudum..gerçekten bir başarı öyküsü gibi...yaşımdan dolayı henüz size yardım edemiyorum ama dil olarak destek olarak sizi kutluyorum...gerçekten çok azimli ve kararlısınız...içinizdeki ağaç sevgisini en iyi bizim gibi(ağaçlar.net) içleri ağaç sevgisiyle dolup taşanlar anlayabilir...çalışmalarınıza devam etmenizi temenni ediyorum....sevgilerle...
emeği geçen herkese bu özveri ve isteklilik için ben de teşekkür ederim.
hakan7960
24-07-2009, 16:40
Sayın sharpshooter,senelerdir verdiğim cahiliyet ve neme lazımcılık mücadelesine karşı bana verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim.Yaşımdan dolayı size yardım edemiyorum diye yazmışsınız bilmiyorum yaşınız nedir ama önemli olan inandığımız kararlı ve azimli olduğumuz bir konuda destek almak beni daha çok çalışmaya sevk eder.Ben bu konuda ki çalışmalarım da en büyük desteği AĞAÇLAR.NET ailesinde buldum.Herkese kucak dolusu selamlar ayrıca size de çok teşekkür ederim...
hakan7960
24-07-2009, 16:41
Sevgili pigeontechs,bu konuda ki çalışmalarıma verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim.Sevgiyle kalın...
hakan7960
28-07-2009, 23:22
Sevgili arkadaşlar,bugün yine mezarlıkta çalışmalar yaptım.Bildiğiniz gibi dikmiş olduğum kökfide çamların çapa ve sulama işlemlerine devam ettim.Geçen hafta yarısına yakın bölümünü sağolsun annem(77 yaşında) sulamış.Ben de geriye kalan kısmını bugün yine annemle birlikte çapalayıp suladık.Kök fide çamların %90'ı tutmuş.Bu beni çok sevindirdi tabi ki.Yağışların bu sene iyi gitmesi bu başarıyı yükseltti tabi ki.
Kuyulara atmış olduğum tane cevizlerde topraktan çıkıp boy göstermeye başlamışlar.Her sene geçtikçe çok güzel olacak herşey inşaallah.
Cumhur Tonba
29-07-2009, 00:04
Cengiz Bey,
Sizin adınıza ben sevinç duyuyorum. Gurur duyulacak bir uğraşınız var. Keşke yakın olsa idk de size yardımcı olabilseydik. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Annenizinde o mubarek ellerinden öperim. Lütfen kendisine selamlarımı söyleyin.
hakan7960
30-07-2009, 18:20
Sayın Cumhur TONBA,
Çok teşekkür ederim iltifatlarınız için.Ama inanınki bu işle uğraşmak bana bir görev oldu.İnsanın temel ihtiyaçları olurya hani benim de mezarlığın ağaçlandırma,yeşillendirme ve bakım işleri temel ana görevlerimden biri artık.Beynim bu olaya kilitlendi.Bu kilitte ölünceye kadar çözülmez:)))
Biz zaten ağaçlar net ailesi olarak uzak değiliz ki.Bakın her zaman birbirimizle bilgi alışverişinde bulunuyoruz derdimizi anlatıyoruz bir anlamda birlikteyiz.Biz her zaman beraberiz.Biz her zaman dostuz kardeşiz.Bu iyi düşüncelerinizle zaten bana yardımcı oluyorsunuz.Anneme selamlarınızı söyledim annem de aynı sevgi ve muhabbetle yanaklarınızdan öpüyor.Annemin de size ve tüm ağaçlar net dostlarımıza selamı var.Hoşça kalın...
Çabanızı takdir ve hayranlıkla takip ediyorum. Bu kadar emeğin ve zahmetin karşılığını Allah mutlaka verecektir. Sağlık ve afiyet diliyorum sizin için.
ışığınız eksilmesin...
hakan7960
31-07-2009, 20:46
Sayın fizikçi,size de çok teşekkür ederim.Zaten amacım bu dünyanın yeşil ve temiz olmasını istediğim kadar öbür dünya içinde birşeyler yapmak istiyorum.Buralardan göçüp gittiğimde arkamda bir eserim kalsın istiyorum.Ağaçlar net ailesi olarak bu ilgi ve alakanız beni çok duygulandırıyor.Tüm destek ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkürler.Sağlık ve mutlulukla kalın...
hakan7960
21-09-2009, 13:00
Tüm ağaçlar net dostlarımın mübarek Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlarım.Bayramınızı sevdiklerinizle beraber mutlu bir şekilde geçirmeniz dileğiyle.
Ben de bu Ramazan bayramını köyüm de(Çobanköy de)kardeşlerim,annem ve yeğenlerimle beraber geçirdim.Bayramlar insanları biraraya getirmeye bir vesile oluyor.Tabi ki tek eksiklik rahmetli babamın yanımızda olmayışıydı.Biz de hep beraber mezarı başında ziyaret ederek bayramı burada da kutladık.
Mezarlık ile ilgili yapmış olduğum çalışmalar boy göstermeye başladı.Ağaçlar ve fideler yavaş yavaş belirginleşiyor.Havaların yağışlı gitmesi bu yönden çok iyi oldu.Bu bayram ilginç gelişmeler oldu köyüm de.Eskiden bayram arifesinde sadece erkekler ikindi namazı çıkışı mezarlığa giderdi.Ama bu sene hem arife günü hem de bayramın birinci günü kadınlar da çocuklarda mezarlık ziyaretine gelmeye başladı.Büyük şehirlerde ki gibi kalabalık bir topluluk vardı.Ağaçlandırma çalışmalarım ile ilgili olumlu görüşler almaya başladım.Hiç kimse eskiden ne eleştirir ne olumlu karşılardı.Bu sene olumlu görüşler almaya ve yapılanlar hakkında iyi düşüncelerini belirtmeye başladıklarına şahit oluyorum.Hani bir söz vardır "Sabreden derviş muradına ermiş" diye.Demek ki sabretmek gerekliymiş.Bu sene inanın değişik birşeyler oluyor.İnşaallah devam eder böyle.Herkese selamlar...
Alonesmaug
08-10-2009, 11:00
Çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum.Bizim köyün mezarlığının üst kısmına da yaklaşık 10 yıl önce baya bi çam ağacı dikti köylüler.Bu arada köy Çorum'un güney kısmında ve pek ağaç yok.Şimdi köydeki insanların iyi bakması sonucu küçük bir çam ormanı oldu adeta.Bu yaz köye gidip fotolarını yayınlarım inşallah.
Bu mesajda belirttiğim fotoğrafları çektim ve şimdi yüklüyorum.Siz de köyünüze bu tip bir çalışma yapabilisiniz.Öğrendiğim kadarıyla bu çamların fidanları 3-5 lira civarı.Bu şekilde sıra sıra dikip 1-2 sene de ilgilenirseniz. 10-15 yıl sonra böyle olabilir sizin mezarlığınızın çevresi.Bu arada son fotoda ilerideki pek gözükmeyen yer mezarlıktır.
Saygılar!
hakan7960
09-10-2009, 09:24
Sayın Alonesmaug, benim çalışmalarım hakkında ki iyi görüş ve temenileriniz için teşekkür ederim.Fotoğrafları inceledim.Çok güzel olmuş çam ağaçları.Kendilerini kurtarmışlar.
Benim dikkatimi çeken burada şu oldu;sizin ağaçlandırma yapılan yer taban arazi ve sanırım toprağı da verimli bir yer.Ağaçlar oldukça iyi yetişmiş.Benim çalışma yaptığım mezarlık toprağı ise çok kıraç ve aşırı killi ve kireçli.Bu benim ağaçları toprakta tutturmamı yavaşlatıyor ama ben yılmıyorum senede 50 ağaç tuttursam 10 senede 500 ağaç yapar buda bana yeter.
Herşey gönlünüzce olsun iyi günler...:))
Alonesmaug
09-10-2009, 17:58
Rica ederim sizi desteklemek bizim görevimiz.Sonuçta siz bu dünyamızı ağaçlandırmaya çabalıyorsunuz ve ben de bu resimlerle size örnek göstermek ve sizi motive etmek istedim.İleride sizin mezarlığınız da bu büyüklükte ağaçlarla dolar umarım.Konunuzu takip etmeye devam edeceğim
Saygılar...
hakan7960
17-10-2009, 15:46
Sayın Alonesmaug,tekrar ilginiz için teşekkür ederim.Evet çevremizi ve dünyayı ağaçlandırmaya bir damla da olsa katkım olsun diye uğraşıyorum.İnşaallah sizin de belirttiğiniz gibi diktiğim ağaçlar sizin mezarlıkta ki ağaçlar gibi olur.İyi niyet ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.Sağolun..:)))
hakan7960
17-11-2009, 12:19
Arkadaşlar merhaba,Uzun bir süre sizler yazışamadık.Üzerinde çalışmakta olduğum köyümün mezarlığı ile ilgili çalışmalarıma devam ediyorum.Geçen hafta pazar günü yeni bir değişik bir yol olarak kozalaktan çıkarılmış olan çam tohumlarını annemle birlikte ektim.
Şu zamana kadar fide ve daha büyük fidan olarak diktiğim çam ağaçları toprağın verimsiz olaması nedeni ile zor uyum sağlamaktalar.Bu seferde tohumdan direk olarak bu toprakta yetişmesi ve çekirdekten uyum sağlaması için bu yolu seçtim.Tavşanlı orman işletmesinden temin etmiş olduğum çam tohumlarını, çapa ile ince bir çizgi açarak bu kanalın içine ektim ve üzerini hafifçe az bir şekilde kapattım.Binlerce tohum ekmiş oldum.Çünkü tohumlar 3 kg civarında vardı.Bir de böyle bir yol denemek istedim.Hem mali boyutu yok hem de çekirdekten bu toprakta yetişirse daha iyi olur diye düşündüm.
Ayrıca mezarlıkta ki ağaç ve fideleri doping olması için HÜMİK ASİT uygulaması yapmayı düşünüyorum.TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KONYA/ILGIN işletmesinde hümik asit üretimine başlamış.Bende bu kurumda çalıştığım için gerekli araştırmaları yaptım.1 ay sonra satışlara başlanacakmış.Ayrıca kurum elemanlarına indirim sağlanacakmış.Fiyatı da oldukça ekenomik.20 litreli bidonlar tahminim 36 tl.Bu hümik asit ile toprağı verimlı hale getirmek istiyorum.İnşaallah faydası olurda emeklerimiz boşa gitmez.Herkese selam ve sevgi ile hoşça kalın...
hakan7960
17-11-2009, 12:29
Bu mesajı yazdığımda kıştan yeni çıkıyorduk ve bu senenin planlarını yapıyordum.Aradan 8/9 ay gibi bir zaman geçti ve o zamandan bu zamana epeyi yol kat ettik.Bu senenin bilançosu mezarlık için îyi bir sene oldu.İnşaallah her sene böyle bereketli geçer.Herkese selamlar:))))
hakan7960
01-01-2010, 19:41
Tüm ağaçlar net dostlarımın yen yılını kutlarım.2010 yılı herkese sağlık,mutluluk ve başarı getirsin.:))))
hakan7960
17-02-2010, 22:01
Herkese merhaba.Kış hemen hemen bitmek üzere.Bu sene eskişehir orman fidanlığından tüp çam getirerek ağaçlandırma çalışmalarına başlıyacağım.Yine ağaç dikimini çobanköy ilköğreti öğrencileri ile gerçekleştirmek istiyorum.Ayrıca [URL="www.cobankoy.com"]adlı köyümün internet sitesini yeniledim.Bunu da sizlerle paylaşmak istedim.Herkese selamlar.
Merhaba, Haakan bey (ben bu başlığı ilk kez okuyorum. Nasıl fark etmedim anlamadım).
Bir öneri:
Babam da köyümüzün mezarlığını ağaçlandırmak istemişti. (Mersinde). Orman işletme Müdürlüğüne gitti. Durumu anlattı. İstediği kadar fidan verebileceklerini söylediler. Muhtar la birlikte köyü (zorlayarak) 600 tane ladin, katran ve göknar diktiler. Şu anda ağaçlar 3 yaşında. Sizde aynı yöntemi deneyebilirseniz, daha kısa sürede biter.
Orman işletme müdürlüğü bu konuda çok yardımcı oluyor. Tohumdan fidan üretmek uzun sürer.
Kolay gelsin.
hakan7960
21-02-2010, 12:04
Bir öneri:
Babam da köyümüzün mezarlığını ağaçlandırmak istemişti. (Mersinde). Orman işletme Müdürlüğüne gitti. Durumu anlattı. İstediği kadar fidan verebileceklerini söylediler. Muhtar la birlikte köyü (zorlayarak) 600 tane ladin, katran ve göknar diktiler. Şu anda ağaçlar 3 yaşında. Sizde aynı yöntemi deneyebilirseniz, daha kısa sürede biter.Orman işletme müdürlüğü bu konuda çok yardımcı oluyor. Tohumdan fidan üretmek uzun sürer.
Sayın agozce, benim bu sevdaya baş koyduğum KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM adlı projeye gösterdiğiniz ilgi ve alakaya çok teşekkür ederim.Eğer bu köşenin yazışmalarını baştan sona izlerseniz sanırım yanıtını bulabilirsiniz.Evet ben bu konuda çalışmalarımı Tavşanlı orman işletme şeflerinden Orman müh.Sayın Yılmaz BÜLBÜL beyle ortaklaşa yaptık Sağolsun çok yardımlarını gördüm.Ama öncelikle bu işin yapılmasını ve olmasını başta muhtar ve sonrasında köylü isteyecek.Ama ben ne muhtarı ne de köylüyü tam olarak arkama alamadım.Herhangi bir hasımlık veya istememezlik yok ama boşverme ve uyuşukluk var.Bananecilik var.Yapılan çalışmalara herkes beğeni ile izliyor ama gelipte bir çapa vurmuyorlar,bir kök çam dikmiyorlar.Eskilerin tipik anadolu köylüsü.Ama olsun bunlar beni yıldırmıyor gün gelecek bu yapılan ağaçlandırma seneler sonra boy gösterdiğinde onlar da ne yapılmak istendiğini anlıyacaklardır.Ben sizin memlekette TARSUS'ta askerlik yaptığım zaman gördüğüm izlenime göre sizin oralarda nem ve ağaç oluşumu için gereken herşey var.Dikilen ağacın tutma ve yaşama olasılığı% 100.Hiç sapma olmaz.Ama benim köyüm karasal iklim ve kışları çok soğuk yazın ise çok sıcak ve kurak.Diktiğim ağaçların hepsini suluyamıyorum.Kök çamların tutma olasılığı % 50 den bile daha az bu nedenle tüp sedir ve karaçam dikiyorum.Yeşillik yapacak herşeyi dikiyorum. Tohumları geçen sene denemek için yani burada biterlerse daha iyi uyum sağlarlar diye diktim.Benim amacım biran önce burasını yeşillendirmek.Fotoğraflara bakarsanız çok kıraç biryer.
Herşey için teşekkür ederim hoşça kalın...
hakan7960
09-03-2010, 23:44
Arkadaşlar herkese merhaba.Bu sene mezarlık ağaçlandırma çalışmalarına Çobanköy ilköğretim öğrencileri ile başladım.04 mart 2010 perşembe günü Eskişehir orman işl. fidanlığına giderek 60 adet 3 yaşında tüplü sedir çam ile yine aynı değerlerde 60 adet mavi servi aldım.Bunları köye getirerek 05 mart cuma günü Saat:14.00 de Çobanköy ilköğretim öğrencileri okul müdürü ve öğretmenleri ile birlikte ağaç dikme töreni yaparak fidanları diktim.
Her zaman olduğu gibi yine aynı şekilde köyden bir ben bir de öğrenci ve öğretmen arkadaşlar vardı.Ama olsun bu seneki tören geçen senekine göre daha canlıydı.Çocukların burada ağaç dikme yarışı görmeye değerdi.Her öğrencinin bir dikili ağacı oldu.Hepsine sizin huzurunuzda teşekkürü bir borç bilirim.Sevgi ve saygıyla kalın..
Biz de sizlere teşekkür ederiz. Allah razı olsun.
Sizi gıpta ile izliyor ve önünüzde saygıyla eğiliyorum.
hakan7960
12-03-2010, 20:57
Hep çalışmalarımız ALLAH rızasını kazanmak doğya ve insanlara bir parça olsun faydalı olabilmek:)))
hakan7960
12-03-2010, 21:04
Sayın Sinarit çok teşekkür ederim ama bu kadar iltifatınıza layık olarak görmüyorum kendimi.Amacım ağaç fakiri olan bu köyüme ve mezarlığına kalıcı yemyeşil ağaçlarla dolu bir orman sahası bırakmak istiyorum.Bu çalışmalar içimden geliyor kendimi alamıyorum bu işlerden kopamıyorum.Bu ağaç dikim töreni ile ilgili fotoğrafları teknik hatadan yükleyemedim.Şuan bu mesajı izmirden yazıyorum.kısa bir zaman sonra dönünce fotoları atacağım.Bu konu ile ilgili tüm fotoğrafları ve bilgiler.http://www.cobankoy.com adlı benim kurduğum köyümün sitesindeki fotoğraf albümünden izleyebilirsiniz.İlginize teşekkürler...
Sayın hakan ,fıstık çamlarını mezarların çok yanına dikmemenizi öneririm,ilerde devrilerek ya da kökleri ile mezarları patlatabilirler,çalışmalarınızda başarılar.
Alonesmaug
13-03-2010, 22:56
Çalışmalarınızı takip ediyorum.İlkbaharla beraber yeni fotoğrafları bekliyoruz.
hakan7960
16-03-2010, 09:14
Sayın Sinarit, ağaçları öncelikle mezarlık çevre duvarlarının kenarlarına dikmeye çalıştım.Daha sonra hali hazırda gömülmüş olan mezarların 50 cm veya 1 metre gerisine diktim.Henüz boş olan kısımda da bir çizgi şeklinde dikim yaptım. Önerileriniz için çok teşekkür ederim.
hakan7960
16-03-2010, 09:23
Sayın Alosnesmaug,bu sene Çobanköy ilköğretim okulu ile ikincisini gerçekleştirdiğimiz ağaç dkme töreninin fotoğraflarını bu sayfada fotoğraf gönderme adedi sınırlı olduğu için benim yapmış olduğum ve aynı zamanda KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI AĞAÇLANDIRMAK İSTİYORUM adlı projeyi de tanıttığım köyümden haberleri yazdığım www.cobankoy.comadlı internet sitesindeki fotoğraflar galerisinde bu çalışma ile ilgili fotoğrafları bulabilirsiniz.Bu konuda ki ilgi ve alaknıza çok teşekkür ederim.Saygı ve sevgi ile...
Turgut Eren
25-03-2010, 18:46
kutlu abi ölmüş ya. duydum çok üzüldüm. allah rahmet eylesin.
hakan7960
26-03-2010, 10:17
Bu sene ikincisini gerçekleştirdiğimiz Çobanköy ilköğretim okulu ağaç dikme bayramından fotoğrafları teknik arızadan dolayı gönderememiştim.Şimdi sizlerle paylaşıyorum.
hakan7960
26-03-2010, 10:34
Fotoğrafların devamını da burada yayınlıyorum.
kumyaka2010
29-03-2010, 15:55
Bende 28 sene evvel çoçuklarımla mezarlıgımıza dikdigimiz selvi ve bayırlarına fıstık çamları . İnşallah boş bayırlara yakında torunlarımla fıstık çamları ekecegim Selamlar .
hakan7960
31-03-2010, 08:03
Sayın kumyaka 2010,bu dünyada yapılan işlerin karşılıksız kalmayacağı muhakaktır.Yaptığınız işler çok hayırlı ve örnek davranış.Yaptıklarınızdan dolayı sizleri kutlarım.İnşaallah torunlarınızla ekmekte nasip olur.Selamlar.
hakan7960
05-04-2010, 18:25
Herkese merhaba,dün yani 4 nisan pazar günü güzel bir bahar havası vardı.Bende bu bahar havası fırsatını kaçırmadan geçenlerde İzmir ziyareti sırasında Bornova da kurulan Özkanlar semt pazarından sarı,pembe ve kırmızı renklerde 11 adet gül fidanı almıştım bu gülleri mezarlığın çeşitli yerlerine diktim.Ayrıca tanıdık bir arkadaş 1 tane mazı almış onu da mezarlığa diktim.
Bu sene mezarlıkta bir ilki gerçekleştirdim.Mezarlıkta yaşayan böcek ve kuşların yemesi için 2 tane dut fidanı(1 tanesi beyaz dut,diğeri siyah dut) 1 tanede kiraz fidanı diktim.Köyün çevresinde karga,saksağan,güvercin,karabakal,saka kuşu,gibi kuş çeşitleri var.Bu kuşlar bahçelerden birşeyler yemek istediklerinde zarar veriyor düşüncesiyle kovalanıyor veya silahla korkutulup vuruluyor.Bende bu fidanları dikerek bunlar meyve verdiğinde kimseye zararları olmadan buradan yemlenirler diye düşündüm.Bilmem ne derece doğru yaptım?
Sevgili dost Hakan Bey,
Gerçekten sizin kadar ulvi değerlerle ağaçlar dikmeyi isterdim.Ne kadar güzel uğraşıyorsunuz.Hem de öyle meyvesini yerim,gölgesinde otururum gibi bir düşünce dahi olmadan sadece doğaya sevginizi dikiyorsunuz fidanlarınızla birlikte.
Keşke kavramını sevmesem de dilimden bir keşke çıkıyor çaresizce.Yakın olsaydıkta birazcık paylaşabilseydik sizinle o tarifsiz zevki...
Sayfanızın sürekli abonesi olduğumu bilin lutfen...
Size mekan ve zaman anlamında yakın olamayan kardeşleriniz,abileriniz ,ablalarınız var Türkiye ve dünyanın her bir yerinde.Yüreğimizle sizinleyiz.Gurur duyuyoruz sizinle ve çabalarınızla...
Sevgiler , kolaylıklar...
hakan7960
06-04-2010, 21:12
Sevgili ümit 79,bu güzel duygu ve düşüncelerle yazmış olduğunuz kelimeler sizin güzelliğinizden.Sizin kalbiniz güzel olmasa dilinize ve kaleminize bu dizeler gelmezdi.:)))
Benim bu dünyadan alabileceğim şuda olsaydı diyecek bir isteğim yok.Şükürler olsun ki Yüce RABBİM bana herşeyi verdi.Çocuklarım okudu birisi üniversiteyi bitirdi kamuda işe başladı,diğeri izmir 9 eylül ünv. okuyor.En küçük Anadolu lisesinde.Yani diyeceğim ailem olsun iş hayatım olsun bu dünya olarak çok iyi.Benim görüşüm aileme yaptığım çalışmaların birazınıda çevreye doğaya topluma ayırmak istedim.
Benim felsefe görüşüm şudur:İnsanlara,topluma ve doğaya yararlı olmak kadar güzel daha başka birşey yoktur.Biz babamızdan böyle gördük.Kişiler daima karşısındakinin fayda ve yararını düşünürse o toplum her zaman sağlıklı olur.Rahmetli babam bana fazlasıyla meyve ağacı bıraktı.Bende doğaya sevgi fidanlarımı ekerek yemyeşil bir ortam bırakmak istiyorum.Tek hayalim kıraç,bozkır ve kurak bir Çobanköy'den, yemyeşil ağaçların olduğu kuşların uçtuğu böceklerin öttüğü mezarlığının ağaçlarla bezendiği bir Çobanköy görebilmek.Tabi bilmiyorum insanlar uyanırmı?Benim bu duygu ve düşüncelerime ortak olurlarmı?Ama olsun kimseye kırgın değilim.Bu dünyada herkes bir frekansta yaşıyor.Nasıl bir radyo ve tv kanallarının frekans ayarları farklı ise bizimde frekans kanallarımız farklı.Onlar dünyayı o pencereden görüyorlar biz ise bu pencereden.Hani bizde bir söz vardır:GÖNÜL NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE GÖNÜL DOST İSTER KAHVE BAHANE:)))Derler ya.Benim için siz uzakta değil yakınımdasınız.Sizi ve siz gibi düşünen tüm dostlarımı görmekten gurur duyacağımı bilmenizi isterim.
Benim burada yaptığım çalışmalarımın sizde memnuniyet ve mutluluk vermesi beni ne kadar çok sevindiriyor bir bilseniz.Her gelen mesajdan sonra büyük bir aşk ve şevkle çalışmalarıma devam ediyorum.İnşaallah ölene kadarda devam edecek.Hayatınızda mutluluk ve sevgi hiç eksik olmasın.Sevgi ve selam ile...
hakan7960
11-04-2010, 19:09
Arkadaşlar,mezarlık ağaç dikim çalışmalarına bu hafta da devam ettim.Bu sefer mezarlığın daha güzel ve yeşil görünmesi için, bizim ilçe olan Tavşanlı belediyesinden park ve bahçeler için kullanılan çalısal bitkilerden istedim.Sağolsunlar bana bu konuda yardımcı oldular.Hepsinden 5'er adet olmak üzere,Ateş dikeni,Dağ muşmulası(yaprağını kışın döken ve dökmeyen olarak iki çeşit),Altın çanak,at kestanesi,Lux türüm,Bahar dalı,Akasya ağacı,mazı ve sürüngen ağacı aldım.Ayrıca Tavşanlı orman işl.müd.lüğüne bağlı TUNÇBİLEK orman işletme şefi Sayın Bahattin bey'de 50 adet tüplü 2 yaşında karaçam fidanı verdi.
Bu ağaç ve fidanları 9 nisan cuma günü Çobanköy'e götürdüm ve Annem, ben,Ağabeyim ve komşumuz Cemile teyze ile birlikte hepsini diktik.Belediyeden almış olduğum çalısal süs bitkilerini mezarlık girişine ve benim yol olarak ayırmış olduğum bölümün sağlı sollu her iki tarafına diktik.Tüplü karaçam fidanlarını ise başında hiç ağaç veya bitki olmayan mezarların başlarına diktik.Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi annem 78 yaşında komşumuz Cemile teyze 65 yaşında.Bunca ilerlemiş yaşlarına rağmen gençlere taş çıkartırcasına bana yardımlarını esirgemediler.Bana daima destek oldular ne zaman ben ağaç dikmeye başlasam hep yanımda oldular.Gerek maddi gerek manevi olarak hep desteklediler.ALLAH her ikisinden de razı olsun.
Bu son dikimler ile mezarlığın ağaç potansiyeli %80-90 olarak doldu.İleriki senelere çok az bir yer kaldı.İnşaalah bundan sonra dikilen fidanların bakımı ve toprağa tutunmaları ile ilgili olarak çalışmalar yapacağım.Herkese sevgi ve saygı ile...
Hakan bey etrafta boş arazi görüyorum oralarda sizin elinizden kurtulmaz :) şaka bir yana sizin bu çalışmalarınızı görünce o kadar keyifleniyorumki anlatamam , bu arada teyzemlerin ellerinden öpüyorum çalışkanlıkları ve doğa sevgisi umarım bizim yeni nesil miskin gençlere ders olur,istanbuldan sevgiler ve saygılar.
hakan7960
13-04-2010, 13:44
Sayın Sinarit,Mezarlığın içi şimdilik boş olarak gözüküyor.Çam fidanlarını 3-4 yaşında küçük diktiğimiz için henüz toprağa tutunma aşamasındalar.İnşaallah bir 10 sene sonra hayatta kalırsak fotoğraflarını sene sene paylaşacağız.Mezarlığın dışında duvarların arkasında çok büyük alan var sadece kır olarak duruyor ve herhangi bir ağaç yok.Geçen sene hemen mezarlığın bitiminden bir dekarlık yere örnek olarak hatıra ormanı yapmak için kök çam diktirmiştim ama etrafında tel örgü ve barınak olmadığı için sağolsunlar inek otlatmaya çıkan köylülerim burayı çiğnetmişler.Tahmini 300 adet kök çam fidanı vardı ama kurtuluş savaşından ancak 50 tanesi çıkabilmiş:)))Bu sene ne olacak orasını ALLAH bilir.Ama bunlar beni yıldırmıyor inanın mezarlığın ağaçlandırma işini yoluna koyayım buralar da benim elimden kurtulmayacaktır emin olabilirsiniz.
Unutmadan Annem'e ve Komşumuz Cemile teyze'ye selamlarınızı ilettim.Çoık memnun oldular Annemin ve Komşumuz teyzenin size ve tüm ağaçlar net site üyelerine çok selamları var.Sevgi ve saygı ile...
Kedi Tırnağı
12-05-2010, 20:50
Çabanıza saygı duymamak mümkün değil gerçekten. Yazıların hepsini olmasa da büyük kısmını okudum ve ben de size teşekkür etmek istedim.
yarenimex
12-05-2010, 23:27
Hakan Bey ağaçlandırma çalışmalarınızdan,özellikle o yaştaki muhterem teyzelerin emek ve desteklerinden etkilenmemek mümkün değil.Sizi tebrik ederim.Yalnız diktiğiniz çamlardan sadece 50 adedinin kurtulabilmiş olmasına da çok üzüldüm.Çünkü aynı şey benim de başıma geldi.Evimin yanında üzerinde belli belirsiz bir çok işe yaramayan yabani ot ile kenger dikeni biten bir mera var ve hayvan otlatmak için de muhtarlıkça korunmuyor. Ben de burayı ağaçlandırmak için en azından yeşillik ve manzara olsun çocuklara örnek olsun ağaçları sevsinler diye bir kaç ağaç diktim. Ancak ağaçlar yüksek boyluydu ve hayvanlar yapraklara yetişemesin ve ağaçlara musallat olmasınlar diye dikerken yüksekten budadım. Bir ay sonra sadece bir tek ağaç kaldı ve halen büyümeye devam ediyor. Koyun otlatan çobanların kollamamalarından hayvanlar boynuzlarıyla ağaçların gövde kabuklarını soymuşlar ve kurudular.Ama vazgeçmedim.Ben de şimdi aynı boyda ağaçlardan yol kenarlarına dikiyorum her sene beş on adet.Onlar toprağa yapıştıkça ekliyorum yenilerini ve umuyorum bir kaç sene sonra bulvar gibi görüntüler oluşacak köy yollarımızın kenarında.Pes etmek yok. Umarım başarırız..
hakan7960
14-05-2010, 21:04
Bende size çok teşekkür ederim.Bu çabayı hep beraber başaracağız hep beraber yaptığımız işlerin tadını paylaşacağız.Sizlerin destek mesajları beni dahada hırslandırıyor.İlginize çok teşekkür ederim
hakan7960
14-05-2010, 21:13
Sayın yarenemix,göndermiş olduğunuz iltifat ve güzel duygulara çok teşekkür ederim.Yaptığınız çalışmalar çok güzel şeyler.İnanın böyle başınıza gelmiş bu çabaları benden daha iyi anlıyan olamaz.Ama yılmayın senede bir ağaç dahi dikseniz ve onu kurtarsanız bu sizin için büyük bir kazanç.5/6 senedir yaptığım çalışmalar yeni yeni semeresini vermeye başladı.Yaptığım ağaçlandırma çalışmaları boy göstermeye başlayınca köylü halk tarafından benimsenmeye başladı.Bugün seneler sonra ilk defa köyümün muhtarı bana telefon ederek dikilen çam fidanlarını sulatmak istediğini bildirdi.İnanın çok sevindim.Seneler sonra beni anladılar ya bundan sonra gam yemem artık.İnşaalah bundan sonra daha iyi olur.Çalışmalarınızda başarılar dilerim...
yarenimex
14-05-2010, 22:11
Sayın Hakan Bey, sonunda sizi anlamış olmalarına ve çabalarınızın semeresini görmeye başlamış olmanıza inanın çok sevindim.Umarım desteklerini de esirgemezler ve çalışmalarınız daha da hızlanır da amacınız tez gerçekleşir.
Beni de yakında anlamaya başlayacaklarını umuyorum.Evimin önünde belli bir peyzaj anlayışına göre dikilmiş 50 den fazla fidan var ve her sene biraz daha göze görünür hale geliyorlar.Bu güzellik başka köylülerimin de imrenmelerine eninde sonunda neden olacak.Üstelik yörede bulunan bir kaç cins meyve ağacının dışında başka güzel ağaçlarım da var defne,karayemiş,leylandi,mavi servi gibi.Sözün kısası darısı başıma. İyi dilekleriniz için de teşekkür ederim..
hakan7960
07-07-2010, 19:12
Arkadaşlar herkese merhaba.Dikim zamanından beri tekrar görüşmek nasip olmadı.Nasip bu zamanaymış.Sizlerle müjdeli bir haberi paylaşmak istiyorum.Senelerdir biliyorsunuz köyümün mezarlığını yeşillendirmek ve ağaçlandırmak için uğraşıyorum.Her türlü olumsuzluk ve ilgisizliğe rağmen bu yarıştan hiç vazgeçmedim hiç yılmadan devam ettim.Mezarlığın 7 senedir ağaç gereksinimi %80 karşıladım sayılır.Ama bu beni ****** hiç doyurmadı önceki fotoğraflarda da gördüğünüz gibi köyüm ve mezarlığın çevresi çok kıraç ve kırsal.
İşte bu kısır döngüyü kırmak ve köyümü yeşillere boyamak için çare aramaya başladım.Tesadüfen internette dolaşırken Cumhurbaşkanlığının sitesini gördüm ve dertlerinizi yazabilirsiniz diye bir köşe okudum.Buraya köyümün kırsallığından ve ağaçsızlığından bahsederek köyümün ağaçlandırılması için derdimi arzettim.Daha sonra orman bakanlığının sitesinden sayın orman bakanımıza,Ağaçlandırma genl müdürlüğünün sitesinden sayın müdüre aynı şekilde derdimi arzettim.
Bu haftanın başında müjdeli haber geldi.Köyüm olan Çobanköyün ağaçlandırma kapsamına alındığı ve çalışmaların başlıyacağı konusunda.Hemende orman işletmenin dozerleri gelerek ağaçlandırılacak köyün tüm etrafını sürdüler.Kır olarak alıştığımız yerler sürülünce değişik bir ortama kavuştu.Düşünün seneye fideler ekilecek ve ilerleyen seneler de benim köyümde yemyeşil ağaçlanmış ormanla çevrili bir köy olacak.Böylece ben de görevimi tamamlamış olarak bu ağaçların korunması ve büyümesi için çalışacağım.Bu duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.Çok mutluyum çok..:)))
Tebrik ederim çok güzel bir haber bu. Ülke topraklarının ağaçlandırılması gerekiyor bende bu dönem en az 1000 adet daha fidan dikmeyi düşünüyorum ormanıma ;)
athena -asena
07-07-2010, 21:21
hakan bey ; tebrikler .yazları orman yangınları duyduğumuz günlerde sizlerden gelen bu haber inanın çok sevindirici sizin gibi orman sevgisi olanlar var oldukça şu güzel ülkem asla çöl olmıyacak. bende burda değişik mezarlıklara 20 adet mavi servi diktim. elimde 9 adet daha kaldı onları da yakın bir zaman da dikeceğim.
hakan7960
08-07-2010, 16:52
Bende size teşekkür ederim benimle sevincimi paylaştığınız için..
hakan7960
08-07-2010, 16:54
Çok teşekkürler benim sevincime ortak olmanız beni çok sevindirdi.İnşaallak mavi servileriniz ile bir tutam olsun yeşil bir dünyaya katkınız olur.Selamlar...
hedefim 70000 ağaç Allah nasip ederse ömrümün sonuna dek dikmeye devam edeceğim
hakan7960
09-07-2010, 16:10
İnşaallah hedefine ulaşırsın.Bu ağaçlar dünyada var oldukça insanlığa hizmet ettikçe ne mutlu sana:)))
hakan7960
10-08-2010, 12:22
Herkese merhaba,Mübarek Ramazan ayının herkese hayır,mutluluk ve sevgi getirmesini dilerim.Arkadaşlar sonuda hayallerim tek tek gerçek oluyor.Sizlerle müjdeli haberi paylaşmıştım.Köyümün kıraç ve kırsal arazileri ağaçlandırma sahası olarak seçilmişti.Yaklaşık 15/20 gün önce çalışmalar başladı.125 hektarlık bu alan önce dozerlerle dikime hazırlandı daha sonrada demir direkler dikildi dikenli teller ile çevrelendi.Seneye şubat ve mart ayında da fidanlar dikilmeye başlanacak.Bu benim için çok güzel bir haber ve çalışma oldu.Düşünün hiçbirşey olmayan bu kıraç alanlar 20/30 sene sonra ağaçlar boy atmış içinde yabani hayvanların oynaştığı mis gibi çam havası kokan biryer olacak.Şimdiden bunları düşünmek bile beni mutlu ediyor.ALLAH herkesin yaşadığı yere böyle çalışmalar nasip etsin.Hoşça kalın...
ORMANI OLMAYAN KÖYÜN DERESİ SUSUZ İNSANI MUTSUZ OLUR:))))
Yücel Özlem
10-08-2010, 22:56
Cengiz Bey, tebrikler. Umarım başkaları da sizi örnek alırlar.
Cumhur Tonba
11-08-2010, 00:41
Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz. Çalışmaların semeresini göreceksiniz inşallah. Anneniz, abiniz ve komşunuz Cemile Teyze'ye de selam, sevgi ve saygılar. Tuttukları altın olsun.
hakan7960
11-08-2010, 11:33
Teşekkür ederim Cumhur bey iyi dilek ve görüşleriniz için.Selamlarınızı iletirim inşaallah.Çalışmaların semeresini ileriki yıllarda hep beraber göreceğiz.
cihan_as
11-08-2010, 22:43
Hakan bey, çalışmalarınızı tebrik ediyorum. Ağaçlar net üyesi olarak, fidan dikimi yapılırken yanınızda olmayı çok isterdim.
hakan7960
12-08-2010, 22:47
Sayın Cihan AS,benim çalışmalarım ile ilgili iyi niyet ve tebrikiniz için çok teşekkür ederim.Hemen hemen her sene köyümün ilköğretim öğrencileri ile ağaç bayramı yapmaya çalışıyorum.Burada ki çalışmalarımı görmek için dikim zamanı olması gerekmez.Bu taraflara işiniz düştüğünde sizleri görmek her zaman beni memnun eder.Selamlar..
hakan7960
12-08-2010, 22:51
Merhaba Yücel ÖZLEM bey sizinle epeydir görüşemiyoruz nasılsınız iyimisiniz.Beni lütfen böyle uzun zaman yalnız bırakmayın.Sizin öneri ve görüşleriniz benim için bir düstur oluyor:)İyi niyet ve tebrikleriniz için çok teşekkür ederim.Umarım bu çalışmalar söylediğiniz gibi başkalarınada örnek olur.Ama olsada olmasa da fark etmez artık.Devlet baba yapacağını yaptı.Köyümün etrafını ormanla dolduracak inşaalllah.Darısı tüm kıraç alanların başına.Selamlar...
Yücel Özlem
15-08-2010, 16:34
Ama olsada olmasa da fark etmez artık.Devlet baba yapacağını yaptı...
Cengiz Bey, farketmez mi? Kanaatimce çok şey farkeder.
Sizin yaptığınız çalışmalardan da sizin aktardığınız kadar bilgi sahibiyiz. Bu çabalar sırasında, nelere katlanıyorsunuz? Bu işi yürütebilmek için, neleri feda ediyor, nelerden vazgeçiyorsunuz? Biz bunları bilmiyoruz.
Ancak görünen o ki, mezarlık ağaçlandırması diye başladığınız iş iyi yürüyor. Doğrusu başlangıçta ummadığım kadar iyi yürüyor. Dahası mezarlıkta çaktığınız kıvılcım başka yerleri de aydınlatıyor.
Eminm ki "Devlet Baba"nın yaptıklarında da hiç olmazsa düşünce olarak sizin katkınız vardır. Bir yerlerde siz de görmüşsünüzdür. "Ormanı bekçi değil sevgi korur" yazan levhalar vardır. Bunarı hep, ormancıların çığlığı diye düşünürüm. Çobanköyde sizin çalışmalarınız ormanı koruyacak şeyin varlığının işaretidir. O varlığı gören görevliler daha rahat karar vermişlerdir.
Ülkemizde ve Dünyamızda ağaca yeşile hasret toprak o kadar çok ki. Başka yerlerde de başka cengizler yeni kıvılcımlar çakmak isteyabilir. Bunlardan bazıları sizi örnek alabilir.
Sizinle birlikte fidan diken, sulayan, minik öğrencilerden birçoğu, sizin gibi ağaç ve yeşil dostu olacaktır.
İşte bundan söz ediyorum. Bunları temenni ediyorum. Sevgilerimle.
Cumhur Tonba
17-08-2010, 02:39
Cümleniz beni korkuttu önce. Eyvah dedim. Hani yapacağını yaptı deyince insanın aklına önce olumsuz şeyler geliyor. Sonra rahatladım. Biliorum ki, sayın Yücel Özlem Bey sizi hiç bir zaman yalnız bırakmayacaktır. Bizler de sizin için duacıyız. Büüyük bir görevi yerine getiriyorsunuz. Başarılar, sevgiler ve saygılar.
hakan7960
17-08-2010, 20:03
Sayın Cumhur Tonba,kusura bakmayın DEVLET BABA YAPTI YAPACAĞINI demekle köyümün insanları ağaçlandırmayı isteselerde istemeselerde devlet zorunlu olaraktan ağaçlandırmayı başlattı demek istedim.Zaten sizlerin destek ve önerileriniz ile hayat buluyorum ve başarmaya çalışıyorum.Selamlar
hakan7960
17-08-2010, 20:18
Yücel bey merhaba,ben fark etmez diye köylülerin ilgi ve alakasızlığına sitem olarak söyledim.İnanın bu çalışmalar ile ilgili çektiğim veya katlandığım zorluklar bir kitap romanı olur ama varsın olsun çekmeden rahata erilmez.Bu zorluklar ALLAH ile benim aramda kalsın ahrette inşaallah bedeli sevap olarak ödenir.Çalışmalarımın başarısı ALLAH'ın bir lütfu ben çalıştım çabaladım rabbim bu konuda yol katetmeme yardım etti.Bizler isimsiz yardımcı elemanlarız bu cengiz olur Ali olur,Hasan olur hiç farketmez önemli olan bu dünyanın ormanlara kavuşması yeşil yaşam alanlarına kavuşması.Bu çalışmalarda denizde bir damlayım ben.Tek arzum ve emelim bu dünyada geçip gittiğimde arkamdan hayırla anılacak,ağaçta olsa kuşta olsa insanda olsa dua edecek bir eser bırakmaktır.İnşaallah bu emelime kavuşurum.İlgi,alaka ve desteğinize çok teşekkür eder herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle...
yaylaboztaş
19-08-2010, 07:55
Beni çok mutlu eden bu uğraş ve başarınızı yeni okuyabildim.
Son günlerde iyice tükenen umutlarımı canlandırdı. Ağaçsız, yeşilsiz,susuz
bir toprağı düşünemiyorum.
Biz varolanlar kurutulmasın, kesilmesin uğraşındayken, siz yeni ağaçlar
yeşerteceksiniz. Ne mutlu size ve ne mutlu bize.
Saygı ve minnetle kutluyorum.
hakan7960
21-08-2010, 15:10
Sayın yaylaboztaş,iyi niyet ve temennilerinize çok teşekkür ederim.Biz ağaç severler hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayalım.Biz bu işe gönül vermiş kişiler olarak her zaman daha umutlu ve heyecanlı olmalıyız.Bakın benim bu konumu okursanız veya incelerseniz 78 yaşında ki annemin bile umutsuz olmadığını göreceksiniz.Bu yaşta annem mezarlığın yeşillenmesi ve ağaçlanması için çalışıyor.Bir işi yapmak için karar vermek o işin yarısını yapmak demektir.Saygı ve sevgiyle...
Yücel Özlem
26-08-2010, 02:37
Sevgili Cengiz Bey, bir süre önce okuduğum bu hikayeyi sizinle paylaşmak daha doğrusu size hediye etmek istiyorum. Aslında çok daha önce bu işi yapacaktım.
Ancak bu işi ağaçlar.net kurallarına uygun bir şekilde yapabilmek istedim. Hikayenin yazarını ve kaynağını vermeliydim.
Doğrusu bu kouda başarılı olduğum söylenemez. Bu hiikayenin yazarını bulamadım. Ancak Yine de buraya alıntılamadan edemedim.
Ağaç Eken Adam
Kırk sene önce uzun bir yürüyüşe çıktım. Turistlerin bilmediği dağ yollarında, Alp Dağları'nın Provence'a uzandığı bölgede dolaştım.
Arazinin güney ve güneydoğusu Durance nehrinin kolları ile - Sisteron ve Mirebeau- çevrilidir. Kuzeyinde Drome nehrinin kaynağından, Die'ya kadar uzanan kolu, batısında ise Comtat Venaissin yaylası ve Ventoux Dağı'nın tepeleri yer alır. Gezi bölgem Drome'un güneyindeki kuzey Basses Alplerinin tamamını ve Vaucluse'un küçük bir parçasını da içine alıyordu.
Yürüyüşe çıktığım bu terkedilmiş bölge, göz alabildiğine uzanan çorak topraklardan ibaretti. Deniz seviyesinden 1200-1300 metre yükseklikteki bu topraklarda sadece yabani lavanta yetişiyordu.
Bölgeyi en geniş noktasından geçmeye karar vermiştim. Üç günlük yürüyüşten sonra kendimi, ıssız bir yerde buldum. Terkedilmiş bir kasabanın iskeletinin yanında kamp kurdum. Bir önceki günden beri susuzdum ve hemen su içmem gerekiyordu. Arı kovanı gibi dipdibe dikilmiş olan evler çoktan harabeye dönmüştü, ama yine de bir zamanlar yakında bir yerde bir pınar veya kuyu olması gerektiğini düşündüm. Gerçekten de bir pınar vardı ama çoktan kurumuştu. Rüzgar ve yağmurun yiyip tükettiği, beş altı çatısı uçmuş ev ve yıkık kuleli bir kilise yaşayan kasabalardaki evler ve kiliseler gibi düzenlenmişti. Ama yaşam onları terketmişti.
Güzel ve güneşli bir Haziran günüydü, ama gökyüzüne açık bu çıplak tepelerde, rüzgar acımasızca esiyordu. Evlerin yıkıntıları üzerinde uluyan rüzgarın sesi, avını yerken rahatsız edilen vahşi bir hayvanın sesini anımsatıyordu.
Yürümeye devam etmeliydim. Ama beş saat yürüdükten sonra hala su bulamamıştım; bulacağıma dair bir işaret de yoktu doğrusu. Heryerde aynı kurak topraklar, aynı kuru otlar vardı. Uzakta dik ve siyah bir şekil görür gibi oldum. Yalnız bir ağacın gövdesi olduğunu düşündüm. Yine de şansımı deneyip, ona doğru yürümeye koyuldum. Bir çobandı. Güneşten kavrulan toprakların üzerine yayılmış otuz kadar koyun etrafını çevirmişti. Bana matarasından su verdi. Kısa bir süre sonra beni bir girintinin içinde gizlenmiş çadırına götürdü. Suyun tadı harikaydı. Suyunu derin bir doğal kuyudan sağlıyordu, kuyunun üzerine ilkel bir çıkrık yapılmıştı.
Çok az konuşuyordu. Yalnız yaşayan insanların çoğu az konuşur. Ama bu kadar önemsiz bir yerde yaşayan biri için şaşırtıcı derecede kendine güvenli ve kontrollü bir adamdı. Bir kulübede değil, taştan yapılmış gerçek bir evde yaşıyordu.
Evi nasıl titizlikle onarıp bir harabeden yarattığı belliydi. Sağlam bir çatısı vardı ve eve yağmur girmesini engelliyordu. Çatının üzerindeki rüzgarın sesi, kumsala vuran denizin sesini anımsatıyordu.
Evin içi derli toplu ve temizdi, bulaşıklar yıkanmış, yer süpürülmüş, tabanca temizlenmiş ve yağlanmıştı. Ateşin üzerinde çorba pişiyordu. Sinek kaydı traşlı olduğunu, bütün düğmelerinin sımsıkı dikili ve giysilerinin yama yerlerini adeta görünmez kılacak bir özenle onarıldığını farkettim.
Çorbasını paylaşmamı teklif etti ve daha sonra tütün torbamı uzattığımda, sigara içmediğini söyledi. Kendisi gibi sessiz olan köpeği ise yaltaklanmadan dostça davranıyordu.
Başından beri geceyi orada geçireceğim belliydi. En yakın kasaba bir buçuk gün mesafedeydi, ayrıca buradaki kasabaların nasıl olduğunu da biliyordum. Dünyanın bu bölgesinde farklı kasabalara rastlamazdınız. Araba yollarının bittiği yerlerde, meşelikler arasında gömülü dört beş kasaba vardı.
Kasabalarda odun kömürü üreticileri yaşardı. Bu kasabalarda yaşam zordur. Yaz kış sert bir iklimde, itiş tıkış yaşayan ailelerde çatışan benlikler içten içe kaynar. Kaçma arzusu o kadar umutsuz ve o kadar güçlüdür ki, hırslar vahşi boyutlara ulaşır.
Erkekler odun kömürü ile yüklü arabalarını köylerden kasabaya götürür, getirir. En sağlam karakter bile sürekli baskı altında parçalanır.
Kadınlar evde oturur ve kinlerini büyütür. Herşey anlaşmazlık ve rekabet konusudur. Odun kömürü satışından kilisede hangi sırada oturulacağına, birbiriyle yarışan kötülüklerden, erdem ve kötülüğün her tür karışımına kadar her şey kavga sebebidir. Bütün bunların üstüne, durup durmaksızın esen rüzgar sinir bozar. Buralarda intihar salgınları ve genellikle cinayetle sonuçlanan delilik nöbetleri yaygındır.
Sigara içmeyen çoban gidip küçük bir torba aldı. Torbadan çıkardığı meşe palamutlarını masanın üzerine boşalttı. Onları teker teker inceleyip, iyi palamutları seçmeye başladı. Pipomu içtim ve yardım etmeyi teklif ettim. Bunun kendi işi olduğunu söyledi. Ne kadar dikkatli çalıştığını görünce ısrar etmedim. Bütün konuşmamız bundan ibaretti. Yeterli miktarda iyi palamut seçtikten sonra, palamutları onlu gruplara ayırmaya başladı.
Palamutları dikkatle inceleyip, küçük veya hafifçe çatlamış palamutları atmaya başladı.Yüz tane mükemmel palamut seçtikten sonra işini bıraktı ve yatmaya gittik.
Onunla olmak bana huzur veriyordu. Ertesi sabah bütün gün evinde kalıp, dinlenip dinlenemeyeceğimi sordum. Bu talebimi çok doğal karşıladı, ya da bana hiç bir şeyin onu rahatsız edemeyeceği hissini verdi. Dinlenmem gerekmiyordu ama ilgimi çekmişti ve onun hakkında daha çok şey bilmek istiyordum. Sürüsünü ağıldan çıkardı ve dikkatle seçip saydığı palamutları koyduğu torbayı aldı, bir kova suya soktu, çıkardı.
Değnek olarak başparmak kalınlığında ve bir buçuk metre uzunluğunda çelik bir çubuk taşıdığını fark ettim. Çobanınkine paralel bir yol izleyip, keyif yapan biri gibi yürümeye başladım. Koyunlarını mağara yakınlarına götürdü, köpeğinin bekçiliğinde otlamaya bıraktı.
Daha sonra durduğum yere geldi. Benim bulunduğum tarafa gidiyordu ve yapacak daha iyi bir işim yoksa beni de kendisiyle birlikte gitmeye davet etti.
Gitmek istediği yere ulaştığı zaman, değneğiyle çukurlar açmaya, çukurların içine bir palamut yerleştirip, çukurları kapatmaya başladı. Meşe palamutları ekiyordu. Arazinin kendisinin olup olmadığını sordum. Değil dedi. Sahibinin kim olduğunu biliyor muydu? Hayır, bilmiyordu.
Ortak arazi olduğunu veya ilgisiz insanların toprağı olduğunu düşünüyordu. Sahiplerinin kim olduğu onu hiç mi hiç ilgilendirmiyordu. Büyük bir özenle yüz meşe palamutunu ekti.
Öğle yemeğinden sonra, yeniden palamut seçmeye başladı. Bütün sorularıma cevap verdiğine göre ısrarla soru sormuş olmalıyım. Buraya tam üç senedir ağaç ekiyordu.
Tam yüzbin palamut ekmişti. Bunlardan yirmi bin tanesi fidan vermişti. Yirmi bin fidanın yarısını da kemirgenler ve Tanrı'nın bilinmez planları yüzünden kaybedeceğini tahmin ediyordu. Bu bile, daha önce hiç bir şeyin olmadığı yerde on bin meşe ağacının yetişeceği anlamına geliyordu.
O an, kaç yaşında olduğunu merak ettim. Ellinin üzerinde olduğu belliydi. Elli beş dedi. Adı Elzeard Bouffier'di. Bir zamanlar ovada bir çiftliği varmış, bütün hayatını o çiftlikte geçirmiş.
Ama tek çocuğu olan oğlunu sonra da karısını kaybetmiş. Daha sonra yalnız kalmak için buralara gelmiş, koyunları ve köpeği ile telaştan uzak yaşayabilmek için. Ülkenin bu bölümünün ağaçsızlıktan öldüğünü farketmiş, yapacak başka bir şeyi olmadığı için de işleri yoluna koymaya karar vermiş.
Yalnız bir yaşam sürdüğüm için benim gibilerle ilişki kurmayı ve hassas oldukları konularda dikkatli davranmayı biliyordum. Ama onunla ilgili tek bir hata yaptım. Çok genç olduğum için doğal olarak geleceği kendimle bağlantılı olarak düşünüyordum ve herkesin aynı mutluluğun peşinde olduğunu varsayıyordum. On bin meşe ağacının otuz yıl içinde ne kadar muhteşem gözükeceği yorumunu yaptım. Bana basit bir yanıt verdi; Tanrı ona o kadar ömür verirse, bu otuz yıl içinde bir sürü ağaç dikeceğini ve on bin ağacın okyanusda sadece bir damla olacağını söyledi.
Kayın ağaçlarının üreme yöntemlerini incelemeye başlamıştı ve evinin yakınlarında küçük bir fidanlık kurmuştu. Fidanları koyunlarından korumak için çitle çevirmişti, daha şimdiden fidanlar türlerinin en iyi örnekleri arasındaydı. Yeterli derecede nem olduğunu düşündüğü alçak bölgelerde ise huş ağacı dikmeyi düşünüyordu.
Ertesi sabah ayrıldık.
Bir sonraki yıl, 1914 Savaşı başladı. Beş yıl orduda kaldım. Bir piyade olarak ağaçları düşünecek pek vaktim olmuyordu. Doğruyu söylemek gerekirse, gördüklerimden pek fazla etkilenmemiştim.
Meşeleri, pul biriktirmek gibi bir hobi olarak görüyordum. Kısa bir süre sonra unuttum.
Birinci Dünya Savaşı bittiğinde, cebimde terhis edildiğimde verilen biraz para ve içimde temiz hava için derin bir arzu vardı. Biraz temiz hava almaktan başka bir amacım olmadan tekrar o çorak topraklara doğru yürüyüşe koyuldum.
Bölge çok fazla değişmemişti. Ama ölü kasabayı geçtikten sonra uzakta tepeleri bir halı gibi kaplayan gri bir sis gördüm.
Son beş senede o kadar çok insanın öldüğünü görmüştüm ki, Elzeard Bouffier'in de öldüğünü kolayca hayal edebiliyordum. Yirmi yaşındakilere, elli yaşındaki insanlar bir ayağı çukurda gibi gözükür. Ama ölmemişti. Tam aksine, çok dinç ve sağlıklı gözüküyordu. Bambaşka bir meslek edinmişti. Sadece dört koyunu kalmıştı, ama yüze yakın kovanı vardı. Ağaçları için bir tehdit oluşturduklarından koyunlarını dağıtmış, arıcılığa başlamıştı. Kendisinin söylediği ve benim de gözlemlediğim gibi savaş hayatında bir değişiklik yaratmamış, eskisi gibi durmaksızın ağaç dikmeye devam etmişti.
1910 yılının meşeleri on yaşına gelmişti, boyları bizimkinden uzundu. Etkileyici bir görüntü oluşturuyorlardı.
Adeta dilim tutulmuştu, onun da sesi çıkmıyordu. Bütün bir günü sessizce ormanda yürüyerek geçirdik. Orman üç bölümden oluşuyordu. En geniş noktası 11 km uzunluğundaydı. Bütün bunların, aletleri olmayan tek bir kişinin ellerinden ve ruhundan çıktığını anımsayınca, insanın tahrip etme dışında diğer alanlarda da Tanrı kadar etkili olabileceğini görüyordunuz.
Omuzuma kadar gelen ve göz alabildiğince uzanan kayın ağaçlarını görünce, planlarını uyguladığını anladım. Meşeler kalın ve yoğun bir orman oluşturuyordu ve kemirgenlerin insafına kalacak yaşı çoktan geçmişlerdi. Tanrı ve yok etme gücüne gelince, çobanın yarattığı ormanı mahvetmek için artık bir kasırga gerekliydi. Benim Verdun'da savaştığım 1915 yılında ekilmiş huş ormanlarını gösterdi. Huş fidanlarını toprak yüzeyinin altında yeterince nem olduğunu düşündüğü alçak bölgelere dikmişti. Gençler gibi taze ve narindiler ve yaşam arzusuyla doluydular.
Bu eser bir tür zincirleme reaksiyon yaratmış gibiydi; ama Elzeard Bouffier bu konuda kafa yormuyordu.
Her zamanki gibi basit ve doğal olan görevini inatla yerine getirmeye devam ediyordu. Ama kasabadan geçerken, bildik bileli kuru olan derelerin tekrar suyla dolduğunu görmüştüm. Aslında bu gördüğüm en etkileyici zincirleme reaksiyondu. Bu derelerin aktığı en son zaman, antik çağlardı.
Hikayemin başında sözünü ettiğim ıssız kasabaların bazıları, eski Gal-Roman kasabalarının yerine kurulmuştu ve eski yerleşim yerlerinin izlerine hala rastlamak mümkündü. Arkeologlar yirminci yüzyılda sarnıçların tek su kaynağı olduğu bu kasabalarda balık oltaları bulmuşlardı.
Rüzgar da tohumları taşıyordu. Suyun geri gelmesiyle birlikte salkım söğütler, su kamışları, çayırlar, bahçeler, çiçekler ve yaşama nedenleri de geri dönmüştü.
Ama değişim o kadar yavaşça gerçekleşmişti ki, insanlar değişime alışmış ve doğal kabul etmeye başlamışlardı. Tavşanların ve yaban domuzlarının peşinden ıssız bölgelere giden avcılar genç fidanları görmüş, ama bunları doğanın sevimli kaprislerinden biri olarak değerlendirmişlerdi. Bu nedenle, kimse çobanın yaptıklarına müdahele etmemişti. Ne yaptığının farkına varsalardı, onu durdurmaya çalışırlardı. Ama hiç kimse şüphelenmemişti. Kasabalarda veya devlet dairelerinde kim bu kadar kararlılık ve muhteşem cömertlik hayal edebilir ki?
1920 yılı ve sonrasında Elzeard Bouffier'i her yıl ziyaret ettim.Onu hiç şüphe içinde veya zayıf görmedim. Tanrı, endişelenmesi için ne kadar neden verdiğini biliyor! Karşılaştığı hayal kırıklıkları ve engellerin hesabını tutmadım. Bu kadar büyük bir başarının sorunlarla karşılaşması kaçınılmazdı, bu tür bir tutku umutsuzluğa karşı verilen mücadeleler olmadan kazanılamazdı. Bir seneyi onbinin üzerinde meşe dikerek geçirdi.
Bütün meşeler öldüler. Ertesi sene meşelerden vazgeçip, kayınlara döndü. Kayınlar meşelerden de büyük bir sükutu hayale yol açtılar.
Bütün başardıklarını tam bir yalnızlık içinde gerçekleştirdiği anımsanırsa, ne kadar müstesna bir kişiliği olduğu çok daha iyi takdir edilebilir.
Yaşamının son yıllarında o kadar insanlardan uzaklaşmıştı ki, konuşma alışkanlığını yitirmişti. Veya konuşma gereğini hissetmiyordu.
1933 yılında gördüklerine şaşıran bir orman koruma memuru kendisini ziyaret edip, "doğal" ormanı tehlikeye sokmaması için dışarıda ateş yakmaması gerektiğini söyledi.
Bu basit çoban cevap verip, ilk defa kendi kendine yetişen bir orman gördüğünü söyledi. Bu dönemde yaşadığı yerden oniki kilometre uzaklıkta bir bölgeye kayın ağaçları dikiyordu. Artık yetmişbeş yaşında olduğu için, her gece eve dönmekten kurtulmak için genç ağaçlar arasında kendisine taş bir kulübe inşa etmeye karar vermişti. Ertesi sene de kulübeyi inşa etti.
1935 yılında "doğal ormanı" incelemek için resmi bir heyet geldi.
Ziyaretçiler arasında Ormancılık Komisyonu'ndan üst düzey bir yetkili, bir milletvekili ve bir çok teknik eleman vardı. Bol bol boş konuşmalar yapıldı. Bir şey yapılmasına karar verildi, ama Allah'tan tek bir faydalı önlem dışında hiç bir şey yapılmadı. Ormanlar devlet koruması altına alındı ve odun kömürü imalatı yasaklandı. Bu sağlıklı ve genç ağaçların güzelliğinin etkisinde kalmamak mümkün değildi. Milletvekili bile büyülenmişti.
Onu heyetin teftiş yaptığı yerden yirmi kilometre uzakta deli gibi çalışırken bulduk. Orman koruma memuru boşuna arkadaşım olmamıştı, herşeyin yerini ve anlamını bilirdi ve boşuna konuşmazdı. Ona hediye olarak getirdiğim bir kaç yumurtayı verdim, sonra da tayınımızı üçe böldük. Yemek yerken ve yedikten bir süre sonra sessizce etrafı seyrettik. Geldiğimiz yön altı yedi metrelik ağaçlarla kaplıydı. Arazinin 1913 yılında nasıl göründüğünü anımsadım: boş ve vahşi bir doğa parçası.
Huzur dolu ve düzenli çalışma, tutumlu bir yaşam biçimi, dağların havasını teneffüs etmek, ve hepsinden önemlisi iç huzuru yaşlı adamın olağanüstü sağlıklı olmasını sağlamıştı. Tanrının sporcularından biriydi. Daha kaç dönüm toprağı ağaçlarla kaplayacağını düşündüm. Ayrılmadan önce arkadaşım basit ve kısa bir ifadeyle, bu bölgeye uygun olabilecek bazı ağaç türlerinden söz etti, ancak ısrarcı davranmadı. "Bu konuda benden çok daha fazla bilgili" dedi. Yaklaşık bir saat kadar yürüdükten sonra da, "Aslında dünyanın en bilge adamı. Mutluluk için harika bir reçete bulmuş" dedi.
Arkadaşım sayesinde sadece orman değil, kahramanımızın mutluluğu da koruma altına alınmıştı. Orman bölgesine üç orman koruma memuru atanmış ve öyle bir gözleri korkutulmuştu ki, kereste tüccarlarının kendilerine önerebilecekleri rüşvetlere karşı kayıtsız kalabiliyorlardı.
Ağaç diken adamın eseri 1939 savaşına kadar gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya değildi. Bu günlerde otomobiller odunu gaza çeviren makinelerle çalışıyordu ve asla yeterli miktarda odun bulunamıyordu. Insanlar 1910 yılında dikilen meşeleri kesmeye başlamışlardı, ama ağaçlar ana yollardan o kadar uzaktı ki, işletme masraflarını bile çıkarmadığından projeden vazgeçildi. Çobanın olanlardan haberi bile olmadı. Otuz kilometre uzakta işini yapıyor ve 1914 savaşını görmezden geldiği gibi 1939 savaşını da görmezden geliyordu.
Heyette yer alan üst düzey orman mühendislerinden biri arkadaşımdı. Doğal ormanın sırrını ona açıkladım, ertesi hafta onunla birlikte Elzeard Bouffier'i ziyarete gittik.
Elzeard Bouffier'i en son 1945 Haziranında gördüm. Seksenyedi yaşındaydı. Bölgeye doğru o bildiğim yoldan ilerledim, savaş yüzünden herşeyin bakımsız kalmasına karşın Durance vadisi ile dağlar arasında otobüs seferleri başlamıştı. Araziden oldukça hızlı geçtiğim için, yürüyerek geçtiğim yerleri tanıyamadığımı düşündüm. Geçtiğimiz bazı köylerin yeni yerleşim birimleri olduklarını sandım. Köylerin isimlerini duyunca bir zamanlar harabeye dönmüş ve terkedilmiş olan kasabalara geri geldiğimi anlayabildim. Vergons'ta otobüsten indim.
1913 yılında on bir hanelik bu köyde sadece üç kişi yaşıyordu. Bunlar birbirilerinden nefret eden, kaba ve toplumdan uzak üç kişiydi. Tuzak kurarak geçimlerini sağlıyor, maddi ve manevi açıdan adeta tarih öncesi koşullarda yaşıyorlardı.
Etraflarındaki boş evleri ısırgan otları kaplamıştı. Umutsuz bir yaşam sürüyorlardı, ölümden başka hiç bir beklentileri yoktu. Bu durumun erdemli bir yaşama yol açtığı da söylenemez.
Ama herşey değişmişti, hava bile. Daha önce gördüğüm kuru ve sert esintilerin yerini, hafif ve hoş kokulu bir meltem almıştı. Yükseklerde su sesi gibi bir ses duyuluyordu, bu ses ormandaki rüzgarın sesiydi. En şaşırtıcı olan da bir gölete doğru akan suyun sesiydi. Kasaba halkının bir çeşme inşa ettiğini gördüm: çeşmeden gürül gürül su akıyordu, içime en çok dokunan şey de çeşmenin başına yaklaşık dört yaşında bir limon ağacı dikilmiş olmasıydı.
Daha şimdiden sağlam bir ağaçtı bu ve yaşama dönüşün tartışılmaz simgesiydi.
Vergons sadece umutla girişilebilecek başka işlerin de işaretlerini taşıyordu. Umut geri dönmüştü.
Harabeler derlenip toparlanmış, yıkılmakta olan duvarlar yıkılmış, beş eski ev yeniden inşa edilmişti. Köyde tam yirmisekiz kişi yaşıyordu ve bunların sekizi yeni evli çiftlerdi. Yeni boyanmış evler sebze ve çiçek yetiştirilen küçük bahçelerle çevrilmişti, bahçede lahanalar gül fidanlarına, pırasalar aslanağzına, kereviz unutmabeni çiçeklerine karışıyordu. Köy insanın yaşamak isteyeceği bir yer haline gelmişti.
Yürümeye devam ettim. Savaş yeni sona ermişti, yaşama koşulları hala sınırlıydı, ama Lazarus mezarından çıkmıştı. Dağın alçak yamaçlarında arpa ve çavdar yetiştirilen küçük tarlaları, derin vadilerin içinde otlakların yeşil örtüsünü görebiliyordum.
Arada geçen sekiz yıl içinde bütün bölge sağlığına ve refaha kavuşmuştu. 1913 yılında sadece harabeler gördüğüm yerlerde temiz, alçıyla sıvanmış çiftlik binaları vardı. Çiftlikler mutlu ve rahat bir yaşamın işaretlerini gösteriyordu. Ormanın getirdiği yağmur ve kar suyuyla beslenen eski kaynaklar tekrar gürül gürül akmaya başlamıştı, pınarlardan gelen sular özenle sulama kanallarına aktarılmıştı. Meşe koruları ortasında yer alan çiftliklerde, çeşmenin suları taşıp nanenin kilim gibi örttüğü toprağa akıyordu. Kasabalar yavaş yavaş tekrar inşa edilmişti. Toprağın pahalı olduğu ovalardan gelen insanlar buraya gelip yerleşmiş, beraberlerinde gençlik, hareket ve macera ruhunu da geri getirmişlerdi. Patika ve yollarda iyi beslenmiş kadın ve erkeklere, gülmesini bilen delikanlı ve gençkızlara rastlıyordunuz; eski kırsal bölge eğlenceleri ve sporları yeniden keşfedilmişti.
Yaşamları kolaylaştığından beri tanınmaz hale gelen bölgenin eski nüfusunu ve yeni gelenleri de sayarsak, on binden fazla kişi mutluluklarını Elzeard Bouffier'e borçluydu.
Fiziksel ve manevi kaynaklarından başka bir şeyi olmayan tek bir adamın bu çölü cennete çevirdiğini düşününce, her şeye rağmen insan olmanın hayran olunacak bir şey olduğunu hissediyorum. Bu sonuçlara ulaşmak için gereken tutarlılık, ruh büyüklüğü, azim ve cömertliği hesaplayınca, hiç bir yardım almadan Allah'a layık bir işi başarıyla tamamlayan o yaşlı, eğitimsiz köylüye büyük bir saygı duyuyorum.
Elzeard Bouffier 1947 yılında Banon'da bir yaşlılar evinde huzur içinde öldü
hakan7960
29-08-2010, 12:26
Sayın Yücel ÖZLEM,size çok teşekkür ederim.Göndermiş olduğunuz hikayeyi saygıyla,ibretle ve gözyaşları içinde okudum.Ben bu hikayede ki kişi kadar başarılı değilim.Hep her ne kadar hikayede ki kişiler ve doğa koşulları aynı olan sorunlarla uğraştım ama hiç yılmadımsa da beynimde hayatın acı kurallarından izler kaldı.Bana bu ibret veren ve başarılarla dolu hikayeyi göndererek çalışma azmimi bir kat daha artırdınız.Siz beni mutlu ettiniz ALLAH'ta sizleri mutlu etsin inşaallah.Sizleri ve ağaçlar net dostlarımı çok seviyorum.Hoşça kalın..
Eylül ayı itibariyle ormanımızda Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında kutsal vatan toprakları ağaçlandırılmaya devam edecek aynı zamanda kardeş projelere de başarılar dilerim. Hep birlikte ülkemiz daha da yeşil olacak
hakan7960
08-09-2010, 22:52
Tüm ağaç sever dostlarımın mübarek ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlar tüm hayatları boyunca sevdikleri ile bayram tadında günler geçirmenizi dilerim..
Alonesmaug
21-10-2010, 19:23
Artık bundan sonra hem kendi çalışmalarınızı hem de devletin köyünüzde yaptığı çalışmayı bizlere fotoğraflarsınız.Nadir yazsam da sürekli takip ediyorum çalışmalarınızı.Tebrik ediyorum sizi.
Arkadaşlar,ben köyümün mezarlığını ağaçlandırmaya ve çalısal bitkiler ile yeşillendirmeye uğraşıyorum.(Köyüm KÜTAHYA/Tavşanlı ÇOBANKÖY'de).Ama kendi bütçem ve zamanım bazen buna kafi gelmiyor.Bunun için sizin de bir dikili ağacınız olsun kampanyası yapmak istiyorum.Yanlış anlaşılma olmaması için para talep etmiyorum.Bu site yöneticilerinin bilgisi dahilinde ve deneyimleri çerçevesinde yapmak istiyorum.Benim ihtiyacım olan ağaç ve süs bitkileri şeklindeki(lüx türüm,şimşir akasya,ardıç,mazı )tipi çalısal bitkiler.Mezarlığın su problemini 5 tane köy çesmesini çeşitli yerlere koymak suretiyle çözmeye çalıştım.Su olduğu zaman işin yarısını halletmiş oluyorsun.Geriye ağaç ve çalısal süs bitkileri fidanları kalıyor.Bunlarıda sizlerin yardımıyla aşabilirsem inşaallah ileride bu mekan yeşillendiğinde sizlerle fotoğraflarını ve video izlenimlerini paylaşırız.Olumlu veya olumsuz her konudaki yardım görüşlerini bekliyorum... Saygılarımla. KIYAMET KOPARKEN BİLE AĞAÇ DİKİNİZ. H.ŞERİF
öncelikle hayırlı olsun diyorum. otlardan kurdulduktan ver toprak hazırlıgı yaptıktan sonra fidanlarınızın tutma yüzdesi artacaktır. servi türlerini ogm kimi zaman bedeva veriyor.bulundugunuz yerde ki işletme şefine anlatın onlar size yardımcı olur umarım.
hakan7960
27-11-2010, 22:49
İnşaallah bundan sonra yapılan çalışmaları sizlerle paylaşacağım.Gelecek sene şubat ayında tekrar çalışmalarım başlayacak.Devlet te bu aylarda başlar.Sevgi ve selam ile..
hakan7960
02-02-2011, 16:48
Arkadaşlar merhaba,uzun zamandan beri yazamıyorum.Kış olması nedeni ile ağaçlandırma çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştım.Artık zaman ağır ağır yaklaşıyor.Ağaç dikimleri
ne ben ve devlet baba yavaş yavaş şubat sonunda başlayacağız.İnşaallah çalışmaların fotolarını sizlerle paylaşacağım.Tüm ağaç dostlarına sağlık sevgi ve mutlu günler dilerim...
KadirSabahat
02-02-2011, 20:45
Konuyu yeni gördüm Hakan bey çalışmanız için başarılar diliyorum kısmetse busene hemen hergün çobanköy yakınlarında olucaz. Fırsat buldukça sizi ve köy mezarlığını ziyaret etmeye çalışıcam. Belki elimizden ufak tefek şeyler gelir
hakan7960
04-02-2011, 08:46
İlgi ve alakanıza teşekkür ederim Kadir bey.Çalışmalarıma gösterilen her türlü ilgi ve alaka bu ağaçlandırma konusunda beni biraz daha heyecanla çalışmama neden oluyor.Kendi kendime diyorum ki:Çobanköylü olmayan hatta en ufak alakası ve ilişiği olmayan kişiler bile yapılan çalışmaları izliyor ve destek oluyor demek ki ben bir çobanköylü olarak daha fazla çalışmalıyım ve daha fazla ağaç dikmeliyim.
Yapılabilecek her türlü çalışmalara canı gönülden hazırım.İnşaallah seneler sonra buralar yeşillendiğinde gölgesinde huzur içinde yatmak nasip olur:)))
Cumhur Tonba
04-02-2011, 11:42
Hakan Bey,
Merhaba. Nasılsınız? Selam ve sevgiler.
Gerçi çalışmalarınız paylaşacağınızı yukarda ki mesajlarda belirtmişsiniz. Eminim ki olumlu yönde çok değişimler olmuştur. Son fotoğraflarınızı dört gözle bekliyoruz.
Sağlıcakla kalın.
http://facebookvideoindir.gen.tr/agac-eken-adam-part-2-hq.html
erguva_N
04-02-2011, 13:22
sayın cengiz bey,
inanırmısnız, bu sekiz sayfayı heyecanla okudum. miniklerden birisinin olduğu resmi izninizle aldım. yanakları kırmızı küçük oğlan çocuğununun elinde fide olan resmi. gayretinizi tebrik ediyorum. annenize ve sanırım gözlüklü bayan da eşiniz. saygı ve selamlarımı gönderiyorum. çocuklarda bu işin içine girmiş. bir fikir olarak her sene bu faaliyeti, kaymakamlık, orman işletme ve milli eğitimle işbirliği içinde gerçekletirmeniz dileğimi sunuyorum. yetkilerimize de teşekkürler....
ancak söylemeden geçemeyeceğim. ben uzun yıllar kütahyada görev yaptım. o yöreninin insanını az çok tanıyorum. sizin köyün insanları beni çok şaşırttı. keşke onlarda size destek olsalardı. eminimki çok daha hızlı bir gelişme olurdu. sizi tekrar tebrik ediyorum bu örnek davranışınızdan dolayı. selam ve sevgilerle. bol yeşillikli günler...
fahriye07
07-02-2011, 20:33
merhaba ben ağaç sever olarak sizlere bir sorum olacak oturduğum sitenin büyük denebilecek bahçesi var ,bende amerikan ful çiçeği var bahçe için de elverişli bir kaç fidan verdim kapıcıya oda bahceye dikti 2 ay geçti ful her yere yayıldı çok güzel oldular ,birgün birde baktımki kapıcı elinde keserle bütün ful leri koparıp atıyor neden yaptığını sordum da bunların bütün bahçeyi kaplayacağı için bir tane bile kalmaması gerektiği söyledi oysa ful o kadar güzel koku veriyor ki çiçeklendiği zaman çok üzüldüm .
bir başka anımda alt komşumuz sitenin uç kısımların da bulunan bütün ağaçları kestirdi ney miş onun evini karanlık yaparmış büyüyünce öyle bir saçmalık duymadım .ağaçlar çiçekler kadar güzel şeyler varmı?
hakan7960
12-02-2011, 19:22
Teşekkürler Cumhur bey,sizler nasılsınız.Kış dolayısıyla 3/4 aydır kış uykusundayım.Ama artık çalışmalara başlıyacağım nasip olursa.İlk çalışma Çobanköy ilköğretim ile ağç dikme töreni olacak.Ayrıca Orman işl.müd.lüğünün çalışmaları başlayacak.SELAMLAR
hakan7960
12-02-2011, 19:38
Sayın erguva N, güzegörüş ve dileklerinize çok teşekkür ederim.Burada yayınlamış olduğum fotoğrafları elbette herkes gibi sizde kullanabilirsiniz.Topluma ve insanlığa mal olmuş bu fotolar hepimizin eseri.Annemin yanındaki teyze komşu teyze annemin arkadaşı ve benimde gönüllü ağaç severlerimden.Her sene bu ağaçlandırma çalışmalarına devam edeceğim inşaallah.Bu sene üçüncüsünü yapacağım çobanköy ilköğretim okulu ile ağaç dikme bayramı olacak.Görev gereği bizim buralarda görev yapmanıza memnun oldum ama her yörenin insanı aynı olmuyor.Ama farketmez benim gibi bir deli yetiyorda artıyor bile.Devlet baba ağaçlandırma çalışmalarına başladı zaten bundan sonra çok daha iyi olacak.Size mutlu ve sağlıklı günler dilerim Hoşça kalın...
hakan7960
12-02-2011, 19:49
Sayın değerli ağaçsever arkadaşım,bizim buralarda bir söz vardır"ALTININ KIYMETİNİ SARRAF BİLİR" diye söylerler.Sizin gönlünüzde ağaç sevgisi olduğu için özenle sevdiğiniz çeşitlerden sitenin bahçesine diktirmek istemişsiniz ama sadece görev gereği para karşılığında bu işi yapan kapıcı bu ince çizgiyi yakalayamadığı için hepsini koparıp atmış.Ful çiçeği evet azgın olabilir kontrol altında tutulabilirse güzel bir çeşit olur.
Komşunuz içinde kapıcı için söylediklerimin aynısını yineliyorum.Kıymetini bilmeyince insana herşey diken olur.Gülün güzelliğinden değilde dikenine bakanları çok gördüm.Ama hiç üzülmeyin bakın benim bu köşemi okuyun siz iki kişi ile karşılaşmışsınız ben ise tüm köylü ile uğraştım ve sonunda ne yaptığımı onlara tasdik ettirdim.Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...
hakan7960
15-03-2011, 20:17
Merhaba değerli arkadaşlar,uzun süredir kış nedeniyle beklemedeydim.Şimdi
buralara bahar geldi artık.Bende hemen baharın gelmesini fırsat bilerek çalışma_
lara başladım.Dün 14 mart pazartesi günü Eskişehir orman işl.fidanlığına gittim
buradan 2 yaşında 120 adet tüplü sedir çam fidanını arabama (taksi) yükledim
ve köye getirdim.Bugün çobanköy ilköğretim okulu öğrencileri ile dikmeye başla-
yacaktık.Ama okulun seviye tespit sınavları olduğu için yarına kaldı.Bende bugünü
boşa geçirmek istemedim.Annem ben ve komşu teyze ile birlikte birazını dikelim
dedik ama biraz ölçüyü fazla kaçırdık herhalde 65 tanesini dikmiş olduk.
Geriye kalan 55 adet fidan da çocuklara kaldı.İnşaallah yarın bir aksilik olmazsa
bunları da dikeceğiz.Bugünü fotoğrafladım.Yarını da fotoğraflayınca sizlerle payla-
şacağım.Herşey gönlünüzce olsun...
Kara Kartal
16-03-2011, 13:19
Emeklerinize sağlık. Allah annenize, komşu teyzeye ve size daha nice fidanlar dikmeyi nasip etsin.
hi ha ho
16-03-2011, 15:24
helal olsun hakan bey helal olsun:)))))
N.Cebeci
16-03-2011, 23:24
Hakan bey, Bu yüce amaç uğruna verdiğiniz emeklerden dolayı sizi bütün kalbimle tebrik ediyorum.
Ellerinize, emeklerinize ve gönlünüze sağlık.
hakan7960
29-03-2011, 13:43
Teşekkür ederim sayın Kara Kartal iyi niyet ve temennilerinize.İnşaallah bundan sonra tek
amacımız fidan dikmek olacak.Saygılarımla...
hakan7960
29-03-2011, 13:45
Sayın hi ha ho,çok teşekkür ederim sizlere de.Hep beraber inşaalah çevremizi yeşil bir alana çevireceğiz.Selamlar...
hakan7960
29-03-2011, 13:51
Sizlerle kısa bir ara iletişimsiz kaldım.Acil bir iş dolayısıyla bir haftalığına izmir'e gitmek zorunda kaldım ve izmirden yeni döndüm.
Size daha önce yazdığım gibi 120 tüp fidandan geri kalan 50 fidanı çobanköy ilköğretim öğrencileri ile dikecektim ama bu sene milli eğitimdekilerin azizliğine uğradım ve öğrencilerle dikmek nasip olmadı.Geri kalan fidanlarıda yine annem,ben komşu teyze ve bir başka komşu kadınının yardımları ile diktim.Bu sene de böyleymiş.İnşaallah gelecek senelerde tekrar çocuklarla ağaç bayramı yapabilirim.Fotoğrafları kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.Selamlar...
hakan7960
14-04-2011, 16:30
Herkese merhaba,sevgili ağaç sever dostlarıma mutlu sağlıklı günler diliyorum.
Bu sene ağaç dikimlerine başladım.Önce 120 adet tüplü 2 yaşında çam fidelerini
diktik.Daha sonra da Tavşanlı orman işletme müdürlüğüne bağlı Tunçbilek beldesinde ki fidanlıktan 30 adet 1 yaşında tüplü sedir çam fidesi temin ederek
bunları toprakla buluşturduk.En son olarak iş arakadaşımın neden hep meyvasız ağaç dikiyorsun?Meyvalı ağaçta dik meyvaları olduğunda kuşlar ve böceklerde
sebeplensin demesi ile 18 adet (erik,armut,elma,şeftali,kayısı)meyve fidanı aldım
ve bunları da mezarlığın duvarlarının iç kısımlarına diktim.
Bu sene bir ilki daha gerçekleştirdim mezarlıkta kendiliğinden büyümüş olan yabani erik,dağ alfatı ve yabani kiraz fidanlarına ve ağaçlarına aşı yaptım.İnşa-
allah hepsi tutar.Herkese selamlar..
Yakup Ünal
15-04-2011, 12:37
Bütün yazıları dikkatlice okudum. Sayın hakan7960 Allah her daim yar ve yardımcın olsun, gerçekleştirmiş olduğun bu çalşmalar için sizi tebrik ederim.
hakan7960
27-04-2011, 16:45
Sayın Yakup ÜNAL,yaptığım çalışmaları okuyupta yanıt yazma nezaketi göstermeniz inanın beni çok mutlu etti.Acizane olarak köyüme küçükte olsa bir hediye,bir unutulmaz çalışma ve toplum yararına bir eser bırakmak istiyorum.Sizin gibi çalışmalarıma destek olan
arkadaşlar dostlar oldukça kim tutar beni:))))
Sağlıklı,mutlu ve esen kalın....
hakan7960
07-08-2011, 11:40
Herkese merhabalar,2011 mart ve nisan aylarında diktiğim ağaçlardan sonra herhangi bir düzenleme yapamadım şuana kadar.Ama şu sıcak sezonda sadece sulama işine ağırlık veriyorum.Bu senenin yağışlı geçmesi çok iyi oldu yeni dikilen fidanlar bile filiz sürdü.Bu sene 200 tane tüplü çam fidanı diktim.Sadece bir tanesi kurudu hepsi yemyeşil maşaaalah.O bir tane kuruyanda nazarlık olsun:)).Herkese selamlar.
hakan7960
16-08-2011, 16:06
Herkese merhaba,geçen hafta mezarlık ziyaretimde çalışmalarımla ilgili
fotolar çektim sizlerle paylaşmak istedim.Selamlar...
Alonesmaug
21-11-2011, 12:22
Hakan bey çalışmalarınızı takip etmeyi sürdürüyorum.Devlet tel örgü ile çevirdiği yeri ağaçlandırdı mı? Fotoğraflarını görmeyi çok isterim.Kolay gelsin iyi çalışmalar!
Ah be canım kardeşim;
Maşallah sana, ne işler devirdin, ne çabalar gösterdin. Alnından öpülecek nadir insanlardansın.
Muhterem anneniz ve Cemile teyzemize selam/saygı, ellerinden öperim onların.
Her kese yazılarını okutuyorsun diye aşağıdakileri de okutmanı rica ederek yazıyorum.
-Yuf o köyün insanlarına ve insanlıklarına, muktedir olup ta yardım esirgeyenlere. Habersiz ve gücü yetmeyenleri hariç tutuyorum.
-Yuf o köyün muhtarına/köy heyetine ki, herkesi birliktelikte toplama ile görevli olmalarına rağmen öncü olmamakta ayak dirediler. Sonradan ele güne rezil olmama adına gecikerek yaptıkları yardıma.
-Yuf o Milli eğitimcilere ki, eğitimin ne anlam taşıdığını hala anlamamakta direniyorlar, sanıyorlar ki diploma vermek eğitimin sonucu. Aşağıda belirttiklerim hariç.
-Yuf, öldüklerinde gömülecekleri tek mezarlığın köydeki olduğunu düşünemeyenlere(çiyan/kırkayaklar onlar için var zaten, beklemede onları, makûs sonlarında)
-Yuf, çelme takmak için didinip/kendini parçalayanlara
-Yuf, sayende kıymetlenen mezarlık ve orman çevresinde, arazi almak için her türlü dalave çevirip, kırk takla atacaklara. O köyün onlara verdikleri nimetlere sırt çevirenlere. Yedikleri yere edenlere.
Saygı sana, Sayın Bülbül' e, sevgili öğrenci ve öğretmenlerimize, nice gönlünü veren kişilere, sitemizin gönlü kabaran, her katkıyı canından yapanlara ve isimsiz kalmayı tercih edenlere. ALLAH hepinizden razı olsun inşallah.
Örnek kişiliklerinize saygılarımla lütfen.
hakan7960
23-11-2011, 12:11
Sayın M DURAN, Yaptığım çalışmalara gösterdiğiniz ilgi ve alaka beni inanın çok mutlu etti.Ben her zaman bu işlere gönül vermiş insanlarla birarada olmayı istemişimdir.
Artık ben insanlarla uğraşmıyorum evet sizinde yazdığınız gibi ilk zamanlar çok kafama takıyordum ve eleştiriyordum ama şimdi artık o evreleri geçtim.Boş cahil insanlarla uğraşmak yerine verdiğim emeği inkar etmeyen ağaçlar ve doğo ile uğraşıyorum.ALLAH böyle kişilere akıl fikir versinde hatadan çabucak dönsünler.En sevdiğim şehir olan izmirden böyle sevgi ve sıcak dolusu görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum.Hergününüzün sevgi,saygı ve sağlıklı geçmesi dileğiyle.Saygılar bizden efendim.
hakan7960
23-11-2011, 12:18
Evet sayın Alonesmaug buralara köklü çam fidesi ekti ama tutma oranları çok düşük.Ben 3/4 sene önce denemiştim olmadı.Seneye tekrar deneme yapacakmış.Fotolarını çekince sizlerle paylaşırım.Selamlar...
Sizi çok tebrik ediyorum. Yaptığımız çalışma gerçekten çok kutsal bir görev. 4 senedir hep hayalini kurduğum kapsamlı bakanlık dikimi çok yakında burdaki orman alanında başlayacak, kardeş projelerimin de aynı başarılı sonuçlara ulaşacağından hiç şüphem yok. Saygılarımla Nezih.
hakan7960
03-12-2011, 20:22
Teşekkür ederim sayın seaa,tüm bu çalışmalar keşke hep böyle güzel olsa.3 gün önce köyümüz ve toprakları için çok kötü bir haber aldık.İlçemiz Tavşanlı belediyesi önderliğinde köyümüz sınırları içerisinde daha önce kömürü alınmış maden sahasına sanayi atıklarını yakmak suretiyle yok etmek yakılamayanları ise düzenli bir şekilde toprağa gömmek suretiyle bertaraf tesisi kurulmak isteniyor.Kısacası bir zehir fabrikası.1 aralıkta İTÜ den bilgilendirme toplantısı yapıldı.Tüm çobanköy ve çevre köylüler 1000 kişi bu toplantıda olayı protesto ettik.Böyle bir fabrikanın kurulamayacağını çünkü ilgili kanun gereği buraların su havzası,tarım arazisi,ormanlık alan yabani kuşların göç yolu olduğu,köyün sığırlarının otlak yeri ve dinlenme yeri olduğu konusunda hararetli konuşmalar oldu.Konu ulusal basında haber olarakta çıktı.Şimdi bu konuda ne yapılabilir ne yapmamız konusunda çalışmalar yapmaya ve lobi oluşturmaya çalışıyoruz.Herhalde en son kararı bölge idare mahkemesi söyleyecek.Bu konuda daha neler yapabiliriz tüm arkadaşlardan yardım bekliyorum.Lütfen yardımcı olun.Bu zehir atık tesisini engelleyelim.Selamlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.