View Full Version : Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?
Önümüzde kocaman çam ormanı var. Hepsi de fıstık ağacı. Dün zeytinyağlı dolma yapmak için gerekliydi markete gittim küçücük bir paketi 4 küsür YTL'ye aldım. İçim acıdı verdiğim paraya :) Kozalaklar artık iyice açılmış fıstıklar yerlerde. Al eline çekiç kır demeyin çünkü hep aynı şiddette vurulmuyor yarısı parçalanıyor. Bir de dışında siyahımsı bir tabaka olduğu için içleri de boyanıyor ayıklarken ve eller berbat boyanıyor. Bunun kolay bir yolu muhakkak vardır. Antepfıstığı gibi bir gece suda bekletip ertesi gün fırına sürsek ağızları açılır mı ki? Deneyen var mı?
Kırarken diklemesine tutun ve hafif bir çekiç kullanın, 150gr.lık iyi gelir. Ayrıca o boyanın eskiden sürme (göz altlarına sürülen bir çeşit makyaj malzemesi) olarak kullanıldığını duymuştum.
Teşekkür ederim Todor. Deneyip sonucunu yazarım :)
Çam kozalaklarını komşumla topladık. İçlerinden fıstıkları çıkardık ama dikkat edin içi böcek(kıskaç böceği diyorum ben oğlum kulağakaçan diyor) ve örümcek doluydu. Korkudan hoplaya zıplaya ayıklayacağımıza kozalakları bir kaba koyduk üzerlerini geçecek kadar da su doldurduk. Bizim bir iki tane sandığımız böcekler onlarcaymış :) Neyse onları da hallettikten sonra fıstıkların kabuklarını kırmadan dışındaki siyah boyayı bir güzel yıkadık. Sonra aldık elimize çekiçleri, oturduk minderlere. Todor'un dediği gibi diklemesine kırınca fıstığın içine hiç zarar gelmiyor ama parmağınıza geliyor dikkat :) Tertemiz kocaman bir kase fıstığımız oldu. Marketten alsak en az 20 YTL tutardı. Çok tutumluyuz çook :)
Demek kulağakaçan (Forficula auricularia), kozalağın içine yumurtlamış. İsminden dolayı hiç sevemediğim bir canlıdır. Hep kulağıma kaçacak, beynimi kemirecek, orda çoğalacak gibime gelir. Hayvanın benimle pek işi yok ama, Hollywood sağolsun.
http://www.kolumbus.fi/hannu.j.tanner/dermaptera/Forficula_auricularia_female_1181.jpg
Todor, bu konuyu gözden kaçırmışım. Şimdi okudum yazınızı, çok güldüm :)
Biz bu arada fıstık toplayıp ayıklamaya devam ediyoruz. Geçen gün annem, birazını ayıklayıp kalanını kabuğuyla sakla dedi. Ayıklanmış fıstık, uzun süre dayanmayıp kurtlanıyormuş. En iyisi bir iki yemeklik kadar ayıklayıp, kabuğuyla saklamak.
Bu arada, yağmurların başlayıp toprağın nemli olmasıyla kendi kendine filizlenen fıstık sayısı arttı. Gripten kurtulunca filizlenmiş fıstıkla, değişik yaşlarda kendi kendine yetişen fideleri fotoğraflamayı düşünüyorum. Zeminin kum (yumuşak) olmasının da belki etkisi vardır.
Oğuz Karsan
15-12-2007, 10:04
Merhaba,
Sayın Limon,
Eylül ve Ekim aylarında tohumları toplayıp, buzdolabında muhafaza edebilirseniz, Şubat Ayında Toprağa dikebilirsiniz.
Sivri tarafları yukarı gelecek şekilde toprapa batırıp üzerlerini birkaç mm yumuşak toprakla örtmek yeterli olacaktır.
Ektiğiniz Fıstık Çam ı tohumlarının tutma şansı % 98
Değerlendiremediğiniz tohumları da yiyebilirsiniz.
Selamlar.
Selam arkadaşlar, yani ne diyeceğimi bilemiyorum konusunda bu kadar yararlı bir site olur. bu siteden öğrendiğim ve hayatımda bilmediğim ne çok şey varmış. Emeği geçen herkese ama herkese gönülden teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
19-12-2007, 09:57
Sevgili limon tohumları soba gibi bir yerde hafif kavurursanız kendiliğinden çatlayacakır.
Sağolun Selahattin Bey. Ben hep diyordum bu iş böyle tek tek kırarak yapılmıyordur diye.
Bu arada o ayıkladığım çam fıstıklarının birazını kullanıp kalanını iyice kurutup kavanoza koymuştum. 10 gün sonra kullanmak için baktığımda gözlerime inanamadım. Bu kadar kısa sürede nasıl kurtlanmış, küflenmiş. Kavanozuyla attım...
Sizin dediğiniz işlemi sobamız yok ama fırında bir şey pişirip kapadıktan sonra tepsiyle sürsek fıstıkları öylece bıraksak kurusa. Hem ağızları açılır hem de biraz da olsa kavrulmuş olacağı için kurtlanma sorununa çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Tek tek kırarak hazırladıklarımızı da yağsız tavada kısık ateşte biraz kavurmak daha iyi olacaktır sanıyorum.
Şİmdi aklıma geldi derin dondurucuda saklamak ta çözüm olabilir...
Bir şey daha takıldı kafama aslında. Bu hazır aldıklarımız uzun süre dayanabiliyor. Dayansın diye bir katkı maddesi muhakkak koyuyorlardır o zaman...
minikbirçam
20-12-2007, 18:13
Arkadaşlar en sevdiğim çam türlerinden biridir fıstık çamı .Ama ben içini çıkartıp yemiyorum.Tohumundan evimde büyütüp doğaya bırakıyorum.
Oğuz Karsan
22-12-2008, 09:59
Merhaba.
Bir şey daha takıldı kafama aslında. Bu hazır aldıklarımız uzun süre dayanabiliyor. Dayansın diye bir katkı maddesi muhakkak koyuyorlardır o zaman...
Sn. limon,
Konu biraz dağılmış olabilir ama marketlerden satın aldığımız hangi ürün katkısız acaba diye düşünmeliyiz.
Beğenerek aldığımız ve doğal sandığımız koyu renkli ekmeklerin içinde bile birsürü katkı maddesi konuluyor. Üzücü ama gerçek.
Saygılar
Bu işi benim komşum yapıyor. Yazın topladıklarını güneşte, kışın da sobanın yanında iyice kurutuyor ve maalesef tek tek kırıyor. Biz de ondan satın alıyoruz. Kışın da sobanın yanında kurutuyor. Oldukça zahmetli bir iş. Ben aldığım fıstıkları buzdolabında saklıyorum. Dondurucuya atsanız da oluyor.
Halit Togay
23-12-2008, 05:41
Arkadaşlar en sevdiğim çam türlerinden biridir fıstık çamı .Ama ben içini çıkartıp yemiyorum.Tohumundan evimde büyütüp doğaya bırakıyorum.
Sevgili Minikbirçam
Tohumları çimlendirmekle uğraşacağına dikeceğin yerlere serpsene .
Romantik
23-12-2008, 13:25
Arkadaşlar bende fıstık çamını ilk ayıtlarken çekiç denemiştim. Ama zor oluyor. En güzeli çam kozalağını yanan sobanın üzerinde belli bir süre bekletmek ve daha sonra küçük bir çekiçle ayıtlamak. Bilmeyen arkadaşlar bu yolu deneyin. Yararını göreceksiniz.
Arkadaşlar Fıstık çamı kazalağını açmanın enkolay yolu ısıtmak olduğunu tecrübe ettim.
Bahçedeki ağaçtan aldığım kozalakları sobanın yanına koydum, yaklaşık bir hafta sonra
açıldılar ve kendiliğinden döküldüler.
Kimsenin fıstıklarını toplamadığı ormanlarımız var demek... Yabancı yemek programlarında çam fıstıklarını salatalara yemeklere bol bol kullanırken gelirlerinin çok olduğunu düşünmüşümdür. Bizim fıstıklar az üretildiğinden mi pahalı ya da ormandan fıstık toplamak yasak mı nedir sebebi çok merak ettim arkadaşlar..
Mehmet Can
06-01-2009, 21:20
Merhaba.Ben Bergamaya bağlı Kozak yaylasında yaşıyorum. Çam fıstığını ticari olarak yetiştirip fıstığını satıyoruz. Çam fıstığının pahalı olmasının sebebi (bize ucuz geliyor tabi) işlenmesinin çok zor olması.
Fıstık elde etmek çok basit bir iş değil.Bir fıstık çamının tam verimli hale gelebilmesi için 30 yıla varan süreler gerekiyor. Tam verimli olsa bile her yıl mahsül yapacak diye birşey de yok.Zaman geliyor 50 yaşındaki ağaçın bile 5 yıl mahsül vermediği oluyor. Diyelim ki mahsül verdi ağaç hemen ağaçtan toplamakta basit değil. Metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanıp kozalakları toplayarak başlanıyor işe. Kasım ayından itibaren toplanan kozalaklar yaz aylarının en sıcak günlerine kadar bekletiliyor. Çam ağaçlarından kozalak toplama işini işin ehli kimseler tarafından toplanıyorki epeyce maliyetli bir iş.
Yaz aylarına kadar bekletilen kozalaklar havaların uygun olduğu zamanda güneşe seriliyor ve birkaç gün içinde kanatlarını kendiliğinden açıyor. Açıyor ama künerleri(kabuklu fıstık) dökülmüyor makinalarda işlenmesi gerekiyor. Makinalarda işlenen kozalaklar en üst kabuklarından ayrılıyor yani tohum olarak kullandığımız(küner) hale geliyor.
Küner haline gelen fıstıklar fabrikalara satılıyor. Fabrikalarda bulunan makinalar sayesinde fıstık son kabuğundanda kurtuluyor ve yenebilir hale geliyor.Altdaki fotoğrafta çam ağacından kozalak toplama işi görünüyor
Mehmet Can
06-01-2009, 21:26
Kimsenin fıstıklarını toplamadığı ormanlarımız var demek... Yabancı yemek programlarında çam fıstıklarını salatalara yemeklere bol bol kullanırken gelirlerinin çok olduğunu düşünmüşümdür. Bizim fıstıklar az üretildiğinden mi pahalı ya da ormandan fıstık toplamak yasak mı nedir sebebi çok merak ettim arkadaşlar..
Verimli olupta kozalağı toplanmayan ormanımız yoktur raslamadım.Evet devlet ormanından izinsiz kozalak toplamak yasaktır. Her yıl devlet ormanlarındaki kozalakları ihale üsülüyle satar. Kozak yaylasında yıllık ortalama 50 milyon dolarlık fıstık üretimi gercekleşmektedir.
Topladığınız kozalakları kalorifer petekleri üzerine de koyarsanız açılmaları kolaylaşıyor.
Silivri'de oturduğumuz sitenin içinde her tarafta fıstıkçamı var.
Sabah denize inerken görüyordum, kadınlar ellerine poşet almışlar, çimlere basarak dolaşıyorlar ve birşeyler topluyorlar.
Anladım ki fıstık topluyorlar.
Bütün sitenin çimleri yenilenirken bu alanı da çimlendirdiler. Ben ne kadar burada çim olmaz, güneş yok dediysem de dinletemedim.
Tek tük çıkan çimler de fıstık çamlarından dökülen iğne yaprakların altında iyice öldüler.
Kenar sitelerden gelen kadınların da bunlara basa basa toplamaları iyice canımı sıkmaya başlamıştı.
Yönetimle irtibata geçtim, bu önlendi ama bu sefer de site ahalisi başladı.
Yakın bir komşuma gittiğimde, baktım yaz günü elektrikli radyatörü yakmış. Bu ne dedim, kozalakları açıyorum dedi.
Daha sonra da bizi beş çayına çağırdı, önce çay ikram etti, sonra elimize çekiç, taş tutturarak fıstıkları kırdırdı. Sohbet güzel olmasa tüyecektim ama, fıkralar çok güzeldi.
Hem güldük, hem fıstıkları kırdık. Kocaman bir kavanoz fıstığı oldu. (Bize 50 gr bile vermedi)
Evet kalorifer peteklerinde kolaylıkla açılıyorlar.Ben bir kozalağı bugün açtım 100 yakın fıstık çıktı içinden :)
Merhaba arkadaşlar elimde mazı ve fıstık çamı tohumları var bunları ekene kadar hangi koşullarda saklamalıyım ve ne zaman topraga ekmeliyim ? Ekim öncesi, ekerken veya ekim sonrası dikkat etmem gereken püf noktaları varmı ? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
yeniceri09
20-11-2009, 01:25
yeşil kozalak olduğu zaman ateşe atıp daha sonra suya batırırdık ve kozalak açılmış olurdu :)
yeşil kozalaktan çıkan fıstığıda kırmak kolay olur. :)
__murat__
14-01-2010, 00:07
aynen kalorifer petekleri işe yarıyor..
venus_trap
16-03-2010, 10:34
ortasındaki süngerimsi bögesini bir matkap yardımıyla delin kanatları gevşiyecektir ve kolayca parçalanacaktır
kozalakları toplayıp sobanın kenarında veya buyuk fırınlarda acılmalarını saglayın sonra içindeki fıstıkları toplayıp bir kovanın içine dökün suyun üzerine çıkanları elinizle alıp çöpe atabilirsiniz içleri boştur bir güzel yıkayın ağarıncaya kadar alabileceği kadar tepsiye koyun içine yağda döküp birazda tuz ister fırın istersen ocağın üstünde tavlayın ama üzerine kapak koymayı unutmayın patlıyor ve ortalığa saçılıyor sonra açılıyor herkese afiyet olsun
Uğur Denizci
14-05-2011, 18:52
Ben genelde çıkartmaktan çok yemesini seviyorum :)
kozalakları toplayıp sobanın kenarında veya buyuk fırınlarda acılmalarını saglayın sonra içindeki fıstıkları toplayıp bir kovanın içine dökün suyun üzerine çıkanları elinizle alıp çöpe atabilirsiniz içleri boştur bir güzel yıkayın ağarıncaya kadar alabileceği kadar tepsiye koyun içine yağda döküp birazda tuz ister fırın istersen ocağın üstünde tavlayın ama üzerine kapak koymayı unutmayın patlıyor ve ortalığa saçılıyor sonra açılıyor herkese afiyet olsun
bu yöntemi beğendim dogrusu antep fıstıgı yapar gibi.
Bugün bir yaşıma daha girdim..
Adaçayı bakmak için çarşıda büyük bir baharatçıya girdim..
Gezinirken çam fıstığının ucuzluğu dikkatimi çekti..Etikette kilo fiyatı 70 tl yazıyordu..
Yalnız renkleri biraz koyuydu..
Aldım bir tane yiyip tadına bakayım dedim, bozuk bayat olmasın diye..
Derken dükkan sahibi geldi yanıma..
''Abi onlar çam fıstığı değil, yerfıstığını tornada çekip çam fıstığına benzetiyorlar..hakikisi bak burda onun kilosu 110 lira '' dedi..
Tatmasam, biraz sorgulayıcı olmasam, ''tart bana 100 gram '' desem, kazıklanmak işten değil..
Akılalmaz birşey ama..bu ülkede olmaz olmaz diye birşey yok maalesef..
Para için yapılmayacak birşey yok..
korkmazz
18-01-2012, 20:56
Merhaba,
elim de 20 kg temizlenmiş marketler de satılan bağdat baharat çam fıstığı kalitesin de,fıstık bulunuyor.Kalitesi konusun da süphe etmeyin.Kg fiyatı 75 tl dir.İlgilenenler,özel mesaj ile ulaşabilirler.
Güzin Çakar
19-01-2012, 06:46
[QUOTE=pria;899073]
''Abi onlar çam fıstığı değil, yerfıstığını tornada çekip çam fıstığına benzetiyorlar..'' dedi..
Sayın Pria, sayenizde ben de bir yaşıma daha girdim. Pes doğrusu. Sahtekarlık için yaptıkları işe bakarmısınız...
Sayın Pria, sayenizde ben de bir yaşıma daha girdim. Pes doğrusu. Sahtekarlık için yaptıkları işe bakarmısınız...
Hala inanamıyorum girdiğim o baharatçıdaki sahte çamfıstıklarına..(Girdiğim baharatçı dükkanının adında ''nur'' kelimesi var..sahibi de sakallı)
Gerçekten akıl alası birşey değil..Gerçekten ''PES'' diyorum..
Kolay para için neler yapılıyor bu ülkede..
Bu konuyu bir de google'dan araştırayım dedim..Benim gördüğüm sahte fıstık olayı gerçekten doğruymuş..Hem de bayağı bir yaygınmış..Bakın:
.: Salk | Beslenme | Yemek | Diyet | Bebek | ocuk :. .: Sahte am fstna dikkat :. (http://www.gidasayfasi.com/haber-1761-Sahte-cam-fistigina-dikkat.html)
.: Salk | Beslenme | Yemek | Diyet | Bebek | ocuk :. .: Piyasada sahte am fst satlyor :. (http://www.gidasayfasi.com/haber-26-Piyasada-sahte-cam-fistigi-satiliyor.html)
Sahte çam fıstığına dikkat ! haberi (http://www.objektifhaber.com/haber_yazdir.php?detayID=56120)
Bu haber de cabası:
ABD'de Türk çam fıstığı toplatılıyor - Ekonomistturk - İş Dünyasının Yeni Adresi, Ekonomi Haberleri, Türk Ekonomisi, İş Rehberi, Şehir Rehberi, Meslekler Rehberi, Firma Rehberi, Borsa Haberleri, İMKB Haberleri, İş Dünyasından Haberler (http://www.ekonomistturk.com/haber/saglik/abdde-turk-cam-fistigi-toplatiliyor/753.html)
Siz siz olun, ucuza aldanmayın, güvenilir markaların dışındaki kapalı ambalajların içindeki nesnelerin çam fıstığı olmayabileceğini aklınıza getirin lütfen..
Sizler böyle bir çamfıstığı ambalajına rastladınız mı?
Parmaklarınızla hafifçe ovaladığınızda un gibi dağılıyor..
Benim bildiğim, çamfıstığı tamamen doğal bir üründür ve asla ''susam, hardal, yulaf ve unu, soya fasulyesi, galeta unu ve mısır unu, fındık, kaju fıstık
badem, ceviz ve antep fıstığı iz miktarda içerebilir'' diye bir uyarı falan yazılmaması gerekir..
Yani çamfıstığı çamfıstığıdır..
Başka hiçbir şey içermemesi gerekir..
Peki, sizce bu nedir?
İlk defa görüyorum böyle bir şey, çok şaşırdım. Aynen yazdığınız gibi çam fıstığının içeriği mi olur? Hayret bir şey...
zulkufhacettepe
21-11-2014, 07:51
Arkadaşlar marketlerde satılan ve helvaların içine bolca koyulan ürün çam fıstığı değil KÜNAR'dır. İnternette künar diye aratın çıkar, kilosu 10 TL. Çam fıstığının kilosu 120 TLden aşağı değil. Sakın kanmayın. Künarın tadı tuzu yoktur, fıstığınkinde yoğun çam kokusu vardır.
Benim fıstıklarım bunlar, 3 senedir topladığım kozalaklarımdan...:D:D
zulkufhacettepe
15-04-2015, 20:25
fıstıkçılar hadin bakalım topladığınız fıstıkların resimlerini koyun.
shadowgeist
12-01-2016, 11:20
merhabalar
ylmztrgy
03-03-2023, 15:41
Arkadaşlar herkese merhaba,
Dededen kalma bir çam fıstğı tarlamız var uyaklaşık 20 yıldır ekildiğinden beri hiç bakımı yapılmamış, budaması yapılmamış. Ben şimdi bu tarla ile ilgilenmek istiyorum. Bilgi alabileceğim bir kaynak varmıdır?
Ne zaman budanır?
Nasıl Budanır?
Budama sonrası neler yapılmalıdır?
Gübre gereklimidir?
HErkes budayabilirmi?
Kozalakları topladıktan sonra bekletilmesi mi gerekir?
Hemen satılması mı gerekir?
Bana yardımcı olabilecek varmı?
Şimdiden teşekkür ederim. İnşallah ağaçlarımızı verimli bir hale getireceğim.
Çam ağaçları genellikle budanmazlar. Ancak budama yapılırsa her ağaç daha kaliteli meyve verirler. Sizin ağaçlarınızı görmeden kim ne diyebilir. Fotoğraflarını çekerseniz yakından uzağa kadar daha somut bir şekilde görmüş oluruz. Tek tek ağaçlar gibi, tabi hepsini çekmeniz ve yüklemeniz de olmaz. Bilgi sahibi olup yardımcı olabilcek arkadaşlar olur. Çanakkalede Oldukça büyük ve güzel çam fıstığı ağaçları vardı. Bu ağaçların boyu ve eni oldukça büyüktü. Görsel olarak çok güzel görünüyorlardı. Ancak çam fıstığı sayısı bazılarında fazla olsa da bazılarında az veya hiç yoktu. Onlara da gübre ve su verilir ise tabi ki ilk yıl olmasa da daha sonraki yıllarda ürün artışı olacaktır. Görmüş olduğum en büyük ve tombul kozalaklar çam fıstıklarında. Kozalaklar toplandıktan sonra sıcak yerde beklediği zaman kendi kendine açılıyorlar. Kozalak içinden çıkan çam fıstıklarını da çevreleyen sert bir kabuk bulunmakta. Kırmak için muhtemel kolay bir yol vardır. Siz yetiştirin. Gerisi gelir. Şu anda fiyat olarak oldukça fazla. Alternatif ürünler çam fıstığı yerine kullanılmakta. Ya da Yunanistan'dan ithal edilmekte.
bizimbahcemiz
13-04-2023, 14:12
Sizler böyle bir çamfıstığı ambalajına rastladınız mı?
Parmaklarınızla hafifçe ovaladığınızda un gibi dağılıyor..
Benim bildiğim, çamfıstığı tamamen doğal bir üründür ve asla ''susam, hardal, yulaf ve unu, soya fasulyesi, galeta unu ve mısır unu, fındık, kaju fıstık
badem, ceviz ve antep fıstığı iz miktarda içerebilir'' diye bir uyarı falan yazılmaması gerekir..
Yani çamfıstığı çamfıstığıdır..
Başka hiçbir şey içermemesi gerekir..
Peki, sizce bu nedir?
Merhaba Sayın Pria,
Eski konu ama buna yanıt verilmemiş ve ben de belki bilmeyen varsa diye yanıtlamak istedim. Paketlenen ürünlerin fabrikalarda kullanıldığı bantlar aynı, yani çam fıstığının paketleme bandı bir önceki seferde ceviz için, bir sonraki seferde de yulaf için kullanılmış olabilir. Bu uyarı ilgili maddeye karşı gıda alerjisi olan biri dikkatli olsun diye yapılıyor, dolayısıyla bu pakette çam fıstığı yerine içinde başka bileşenler bilerek konulmuştur diye düşünmemeliyiz. Yanlışlıkla karışma olabilir diyebiliriz.
Sevgiler.
Halit Togay
25-04-2023, 11:35
Arkadaşlar marketlerde satılan ve helvaların içine bolca koyulan ürün çam fıstığı değil KÜNAR'dır. İnternette künar diye aratın çıkar, kilosu 10 TL. Çam fıstığının kilosu 120 TLden aşağı değil. Sakın kanmayın. Künarın tadı tuzu yoktur, fıstığınkinde yoğun çam kokusu vardır.
Benim fıstıklarım bunlar, 3 senedir topladığım kozalaklarımdan...:D:D
Künar ile çam fıstığı aynı şey değil midir? Kabuğu kırılmamış haline genellikle künar deniyor.
Çam fıstığının içine künar deriz. Neden ayrı şey diye yazılmış ben de bilemedim. Kabuklu badem ile badem içi ayrı şeyler demek gibi olmuş alıntıladığınız tarif. Ayrıca fiyatlandırmada hatalı yapılmış, pahalı olan künardır. Hatta aşırı pahalıdır irmik helvasına bile konmaz oldu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.