View Full Version : Aslanağzı
çiçeksever
23-07-2007, 14:27
Bu sene bu çiçeklerim bahçede çoştu.Hem çok yıllık,hem de dayanıklı.Ben de pembe,beyaz ve sarı renkleri var
Bendede aslanağzı var ama bu kadar uzadıklarını bilmiyordum.Bendekiler çok ufak boylular. Yaklaşık 10 cm .
Aslanağzını farklı bir biçimde görmek isteyen arkadaşlar buyurun. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9522&catid=member&imageuser=16996)
Parklardan aslanağzı çiçeklerinin tohumlarını topladım.Bir kısmını saklıyorum bir kısmını saksıların içine diktim.Biliyorum bu mevsimde tohum dikilmez ama ya tutarsa.
turkuazmavisi
05-03-2008, 13:54
Çocukluğumda bahçeli bir evimiz, bahçesinde de annemin yetiştirdiği rengarenk aslanağzı, kasımpatı çiçeklerimiz vardı.Şu anda bahçeli bir evde oturmuyoruz. Resimleri görünce geçmişe inanılmaz bir özlem duydum.
sadeniz2004
25-03-2008, 10:38
turkuazmavisi seni çok iyi anlıyorum inşallah o eski güzel günleri tekrar yaşarsın
sadeniz2004
26-03-2008, 09:36
arkadaşlar aslanağzı tohumlarını nasıl dikeceğim, bir de aslanağzının çok sağlıklı bir şekilde büyümesi için neler yapabilirim.Nasıl toprağı sever, vitamin kullanabilirmiyim yani kısaca aslanağzı hakkında bütün bilgileri istiyorum.Şimdiden teşekkürler
• Yıllık Bitki
• Güneş ışığı ve/veya kısmi gölgeli alanları tercih eder.
• Tohum ekimi Ocak ayından Mart ayına kadardır.
• Yaz mevsiminden ilk dona kadar çiçek açar.
• Yükseklik 35-40cm
Tohum ekim talimatları:20-30˚C sıcaklıkta suyu iyi çeken nemli torf üzerinde çimlenmeye bırakın. Tohumu örtmeyin. Genellikle 10-21 gün arası bir süre alan çimlenme sonrasına kadar bir fidelikte veya üzerine polietilen torba geçirilmiş bir kap içerisinde tutun. Çimlenmeye yardımcı olduğundan ışığı kullanmaya çalışın.
Yetiştirme talimatları:Taşınacak kadar büyüdüklerinde, fideleri kaplara veya 7,5cm’lik saksılara yerleştirin.Donma riskini önlemek amacıyla açık havaya ekmeden önce 10-15 gün boyunca daha serin koşullarda büyütün, ardından birbirinden 23-30cm uzaklıkta olacak şekilde dikim yapın. Daha fazla çiçeklenme sağlamak için kurumuş çiçekleri toplayın.
Tavsiyeler:Bahçe toprağında güneşli bir yeri tercih eder.
BLATT2007
01-04-2008, 12:52
merhaba; ben aslanagızini budadigim dallarini topraga gomerek cogaltiyorum. Kısında duruyor gecen hafta eski dallarini budadim genclesmesi icin tohumdan pek basarili olamadim ama celikleme yontemide basarali.
öğretmen
02-04-2008, 22:01
Evet,sayın blatt2007..
ben de belediyenin diktiği aslanağızlarından dal kırdım(küçük bir dal).Suya ıslattım ve kök saldı.İki yıldır duruyor.Üzeri şu anda tomurcukla dolu.Ama ikisi de şansıma kırmızı çıktı.Boyu da 50 cm den fazla ve üstelik bahçede.Çok da genişledi.Yaptığım tek şey mart ayında eski dallarını (geçen yıl çiçek açan) kırdım.Kuruyan çiçeklerini kırıp attığım odunluk yaptığımız yerde kendiliğinden çıkmış.Onları da alıp dikmeyi düşünüyorum.Bazen özenmeden de oluyormuş, bunu öğrendim:)
h_berder
04-04-2008, 23:26
Ben tohumdan yetiştirmeye çalıştım bu sene. Çok nazlı ve son derece ince dallı yeşerdi fakat yaşatmayı beceremedim maalesef. Püf noktalarını bilmek gerek galiba. Bir hatam havanın güzelleştiği bir günde birkaç saat güneşlenmeye bırakmak oldu.
öğretmen
05-04-2008, 10:04
Benim aslanağızlarım bahçede,yere dikmiştim.Bütün kış orada durdular.Tohumdan çıkanlar ne olur bilemiyorum.
Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:11
İlk defa tohumdan üretme deneyimim şimdilik fena görünmüyor. İki hafta önce torfa diktiğim aslanağzılar:
nuran berna
09-04-2008, 20:09
Bende saksıdaki çiçeğin dibine attım tohumları şimdi dört gözle bekliyorum sonucunu.
ardabora
10-04-2008, 23:58
Geçen yıl bahçemdeki bir kaç aslanağzından tohum almıştım, bu yıl onları ektim.Tohumlar çimlendi fakat, sayın h_berder'in dediği gibi fideler çok cılız, o kadar dikkat etmeme rağmen toprağını nemlendirirken bile bir kaç fidenin canına kıydım. :( Çok mu suladım, yanlış yerde mi tutuyorum fideleri bilmiyorum. Bir türlü kendilerini toparlayamadılar, şaşırtmak için de çok erken sanırım...
Sümeyye Polat
30-04-2008, 13:21
Sayın ardabora karanlıkta çimlendikleri zaman çok cılız oluyorlar. Benimkiler de öyleydi ama yaklaşık 2 haftadır ışık aldıkları için kendilerini toparladılar. Karanlıkta çimlenen petunyalarla dışarda çimlendirdiğim petunyalar çok farklı. Işıklı ortamda geç çimleniyorlar ama daha güçlü oluyorlar.
ardabora
30-04-2008, 20:32
Evet benim en büyük dezavantajım bu ışık olayı...Cam önüne koyuyorum, akşamüstü boyunlarını bükmüş olarak buluyorum. Direkt güneşe maruz kalmayan bir yere koyuyorum ,boyları uzuyor ışığı yakalamak için, bu sefer de cılız büyüyorlar.Neyseki yukardaki aslanağzı fidelerim az biraz canlanmaya başladı.
Buket Aknar
30-04-2008, 21:16
Bahçemde iki farklı tür aslanağzı var. Bir kısmı uzun boylu. Onlar bol bol tohum veriyor. Dökülen tohumlar çimleniyor.(eklediğim fotoğrafta sarı ve kırmızı iki rengi görülüyor bunların dışında beyaz, turunculu ve bordo da var) Diğerleri bodur tür ( mor beyaz olarak eklediğim fotoğraftakiler). Onların tohumları pek yok hatta hiç yok. Bir sene sonunda kuruyanlar oluyor sürekli yenilerini alıyorum.
ardabora
01-05-2008, 20:21
Buket hanım çiçeklerinizin renkleri çok güzelmiş, özellikle sarı olanı beğendim. Benimkilerin bazıları da morlu ama boyları kısa..Kışı bahçede geçirdi bodur olanlar,sanırım uzun boylu olanlara nazaran bodurların hayatta kalma şansı daha fazla, yanlış mı biliyorum acaba? Diğer tohumlarımı da annem verdi,onlar uzun boylululardan, renklerini çok merak ediyorum.
Benim fidecikler dediğim gibi canlandılar,artık saksılara almam lazım sanırım.
ceromaya
11-05-2008, 15:49
Bunlar da benim ilk denemem :p
Buket Aknar
11-05-2008, 15:56
Mesajları geç gördüm. Sevgili ardabora, edindiğim tecrübeye göre uzunlar daha uzun ömürlü. Bendeki bodurlar birtürlü tohum vermiyor ama uzunlar sürekli tohum veriyor. Sarılar tohum verince sizin için toplarım.
ardabora
27-05-2008, 20:13
Benimkiler de açmış ben evde yokken..:(
ceromaya
28-05-2008, 20:16
Ne güzel açmışlar öyle, renkleri de çok güzel. Benim fideciklerim de büyümekle meşguller daha. Bakalım ne zaman açacaklar...
sadeniz2004
28-05-2008, 21:17
aslan ağzının tohumlarını hangi ayda alacağım şuan çiçek açmış durumda alıp kurutsam olurmu? birde tohumları nasıl toprağa ekeyim?
tohumlar filizleşene kadar güneş görmeyen aydınlık bir yerde, tohumlar yeşerdimi güneşli yere alacağım. bir yanlışım varsa, eklemeniz gereken bir şey varsa nolur söyleyin
Sadeniz nasıl tohum alacağını bilmiyorum ama eğer güneş görmeyen bir yere dikersen 1mm lik minyatür fideler çıkar. Tohumları muhakkak günde en az 1 saat güneş gören mümkün olduğunca aydınlık bir yere dikmelisin.
çiçeksever
16-06-2008, 14:48
Çiçekler geçince tohum oluşmaya başlıyor.Şu an benimkilerin bazıları tohum yapmaya başladı.Bahçedeyse eğer tohumları ellemezseniz olduğu yere dökülüp seneye oradan çıkıyor.
Buket Aknar
20-06-2008, 12:08
Arkadaşlar; benim aslanağzı'larla bir sorunum var.
Şu anda oldukça düzensiz bir şekil aldılar,onları bahçemde yürüyüş yolunun sağ ve soluna dikmiştim. Şu anda bazıları oldukça uzamasına rağmen (bazılarının boyu 70-80 cm kadar oldu) bazıları daha kısa, bazıları ise kurudu. Bilen varsa ve yardım ederse çok sevineceğim. Sizce aslanağzılarını budarsam yeniden yeşerirler mi? Kuruyanları sökeceğim diğerlerini de topraktan bir karış yukarıdan budamayı düşündüm.
Onları budadıktan sonra aralarına başka çiçekler dikebilir miyim?
Ben saksıda olanları gecen kısa girerken budamıstım şimdi tekrar açtılar fakat gecen seneki gibi görkemli değil o yüzden seneye budamayı düşünmüyorum..Ama budanınca tekrar sürdüklerini gördüm..
Sümeyye Polat
22-06-2008, 13:03
Sevgili Buket Aknar, ardabora aslanağzılarınız çok güzel. Ellerinize sağlık. Benim
13. mesajda daha minnacık olan fidelerim şimdi epey büyüdüler ama hala tomurcuk yok. :( Ne renk açacaklarını çok merak ediyorum.
nuran berna
22-06-2008, 16:52
Sevgili arkadaşlar salı günü bende iki saksıya karışık olarak aslanağzı ve kadife çiçeği tohumları ektim.Şimdi tohumlar yeşerdi.Ama yeşerenler hangisi anlamadım.Yavru aslanağzıları görünce benimkilerde bu dedim.Siz ne dersiniz?
Bir diğer sorumda başka saksıdaki aslanağzı çiçeklerini döktü.Şimdi budanır mı?Yoksa zamanı var mı?Sevgiler.
Buket Aknar
22-06-2008, 17:10
Ben budamaya karar verdim. Topraktan 5-6 parmak yukarısından kesmeyi düşünüyorum. Köklerini çapalayıp boş yerlere de finka çiçeği ( bodur rozet) ekmeye karar verdim. Rozetlerin zamanı geçene kadar belki budananlar yeniden yeşerirler!!!
Bu konuda bilgisi olanlar bu anlattıklarımı yapıp yapamayacağım hakkında bana bilgi verebilirse çok memnun olacağım.
Bu arada eşim tamamen sökmemizi öneriyor. O kadar dağınık oldular ki, yürüyüş yolunun sağı ve solunda inanılmaz bir görüntü kirliliği oluşturuyorlar.
Arslanağzı farklı zamanlarda farklı sebebler için budama yapılıyor. Birincisi fide durumunda iken 10-13 cm boya eriştiğinde uç alınıyor ki daha çok sürgün versin dolgun bir çiçek görünümü kazansın ve dolayısıyla daha çok çiçek versin. İkinci budama türü ise eğer fideyi erken zamanda ekmişseniz ve yaz ayına bitki çiçekli bir halde girmişse, çiçekler geçince 2. parti çiçek alımı yapabilmek için çiçekli bölümler budanır. Bulunduğunuz bölgede yaz çabuk bitmiyorsa 2. parti çiçek alabilirsiniz budarsanız. Şu durumda sevgili Nuran sizin aslanağzı zaten bir hayli sürgün vermiş ama acilen çiçekli tepe sürgününü koparmanız gerekiyor kanımca. O zaman yan sürgünler daha çabuk gelişir ve çiçek verirler.
ardabora
22-06-2008, 21:30
Arkadaşlar,yanlış anlaşılmasın,benim resmini eklediğim aslanağızları geçen seneden kalan çiçekler...Çiçek açınca resimlerini ekledim.
Bu yıl tohumdan çimlendirdiklerim şu an 20 cm. boyunda ve henüz tomurcuk yapmaya başladılar,çiçeklerini bekliyorum...
nuran berna
25-06-2008, 13:33
Öneriniz içinteşekkür ederim sevgili powered.Tepe sürgününü hemen koparıyorum.Bu arada tohumdan çıkanlar galiba kadife çiçeği.Sevgiyle kalın
ardabora
06-07-2008, 21:52
Benim tohumdan yetiştirdiklerim de açmaya başladı,şimdilik 4 ayrı renk var ama diğerleri de sanırım bu tonlarda açacak...En son resimdeki daha turuncu aslında ama güneş ışığı yüzünden tam rengini çekemedim..
damat ferit
06-07-2008, 22:33
aslanağzı çok arsız bir bitkidir hersene tohum döker ve yayılır,benim bahcemde a.ağazından geçilmiyor....
gölgeliği sever haberiniz olsun.........
ardabora
16-08-2008, 00:48
Bir iki hafta önce,çiçekçide gördüğüm bodur aslanağzı fidelerinden aldım.İkisinin de turuncu olduğunu söylemişti çiçekçi ama biri kıpkırmızı çıktı. ;)
Şimdi tohum alma derdine düştüm,renkleri pek güzel...
mor papatya
05-04-2009, 19:10
aslan ağzını bimden aldığım paket gübreden versem sorun olurmu ne kadar vermeliyim daha 1 senelik fazla büyük değil.
Bahçelerin ve balkonların olmazsa olmazlarından.
Ben bodur cins bulamadım tohumdan yetiştirdiğim aslanağzı.
Aslanağzı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26967&c=723)
member şip
26-05-2009, 21:47
Bunlarda bendeki aslan agızları
ardabora
28-05-2009, 00:49
Ne çok renge sahipsiniz,maşallah...
Sevgili powered,aslanağzınızın rengine bayıldım.
Bendeki bodur aslanağzından tohum almıştım geçen yıl, fideler büyümeye başladı, sanırım sadece turuncu olandan alabilmiştim. Tohum aldığım fide de bir kaç tane çiçek açtı ama yapraklarında bir sorun vardı,biraz budadım,bakalım ne olacak..
Yeni fideler büyür de çiçek açarsalar, hatırlatırsanız size tohum yollarım.
Anne fide ve yavruları...
ardabora
28-05-2009, 01:22
Bu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=256124&postcount=35)aslanağızları aynı şekilde bu yıl da açtılar.
Kasım ayı sonunda toprak hizasından budama yapmama rağmen baharda boyları yine fecci uzadı,şu an sanırım 1 mt. oldular.
İlk resim 28 nisanda çekilmiş,bir ayda ne kadar uzamışlar,çok ilginç...
ardabora
28-05-2009, 01:29
Bunlar da yakın çekim...
Bazıları aslanağzını pek sevmez ama ben seviyorum. Şu sıralar çan çiçeklerim de açıyor,çanların dibinde yeni sürgünler oluştu,o fideleri aslanağızlarının arkasına dikip yine mor-pembe-beyaz görüntüsü elde etmeye çalışacağım.
hüsnüyusuf
28-05-2009, 12:22
Bunlar da yakın çekim...
Bazıları aslanağzını pek sevmez ama ben seviyorum. Şu sıralar çan çiçeklerim de açıyor,çanların dibinde yeni sürgünler oluştu,o fideleri aslanağızlarının arkasına dikip yine mor-pembe-beyaz görüntüsü elde etmeye çalışacağım.
Sevgili ardabora, sizinkiler yanındaki çam ağacına yetişmeye kararlı gibi.:p
Renkler çeşitli ama beyazın güzelliğini ayrı bir yere koymak lazım bence.
Geçen seneden kalan bodur aslanağzı tohumları vardı.Saksıya çok özensiz bir şekilde serpmiştim. Şu an sizin miniklerle aynı boydalar. Hızlı çimlendiler, fakat büyüyüp çiçek açacaklarından pek ümitli değilim. Onlar büyüyene kadar burda mevsim kış olur.:(
hüsnüyusuf
28-05-2009, 12:48
Bu karışık renkli aslanağızlarından hiç görmemiştim. Alışık olmadığımız renkler ama çok güzeller.
http://em.ca/garden/ann_antirrhinum_majus_brighton.html
http://goldenagegardens.blogspot.com/2009_01_01_archive.html
Ben de bahçeye aslanağzı diktim.Ama kışın donacaklarından korkuyorm.Acaba böyle bişey olur mu:confused:
Benim aslanağzılar, kışı balkonda geçirdi üstlerine kar falan yağmadı ama karda, buzda dışardaydılar sonuçta hiçbir şey olmadı ama direkt üstüne kar yağarsa ölür mü bilmem.
ardabora
03-06-2009, 18:00
Kasım ayı sonunda,kasımpatıları budarken aslanağızlarını da toprak hizasından budamıştım,üstlerine kar yağdı,don vurdu,sel götürdü..Hiçbir şey olmadı. :)
Demek oluyor ki kardan, buzdan pek fazla etkilenmiyor. Tek korkulu rüyası kırmızı örümcek dadanırsa işi bitiyor, öldü bil.
çiçeksever
08-06-2009, 14:52
Biraz da bizim tuzumuz olsun.İlk 2 resim 28 Mayıs diğer 2 si 6 Haziran
ardabora
09-06-2009, 18:27
Arkadaşlar ben koyu kırmızı (http://farm1.static.flickr.com/55/133597285_2711500991.jpg?v=0), cırtlak sarı (http://ftp.funet.fi/index/Science/bio/life/plants/magnoliophyta/magnoliophytina/magnoliopsida/scrophulariaceae/antirrhinum/majus-1.jpg):dilli: ve turuncu (http://www.anniesannuals.com/signs/a/images/antirrhinum_majus_gg.jpg) renklerde tohum arıyorum.
Bodur değil uzun boylu cinsten..Tohum verebileceklere kendi tohumlarımdan yollayabilirim.
ardabora
14-07-2009, 23:21
İstediğim renklerde aslanağzı tohumları buldum yapı marketin birinde, nihayet..
Bu arada bodur aslanağzı fidelerim de açmaya başladılar..
Güngör Salman
14-07-2009, 23:55
Sevgili Ardabora bana isviçreden bir paket geldi paketin üstünde sizin istediğiniz renklerin fotoğrafı var ama pakete tohumları karışık koymuşlar yarın paket in fotoğrafını yüklerim buraya isterseniz gönderirim sevgiler.diğer mesajı farketmedim bulmuşsunuz:))
ardabora
15-07-2009, 00:09
Çok sağolun,
yapı marketten hem bodur cins,yaklaşık 30 cm. olanlardan(tam bodur denemez aslında) ve de uzun boylu turuncu, sarı, kırmızı renkler buldum.Pakette bu 3 rengin yanında hafif pembe gibi bir renk de var ama farketmez.
Sn Ardabora aslanağzı çiçekleriniz büyüleyici kadar güzeller ama (sanıırm) çin karanfilleriniz( ya da hüsnüyusuflarınız) da kaçmadı gözümden onlara da maaşallah.
Lonicera
07-10-2009, 15:20
Bugün sezon başında tohumdan yetiştirdiğim sarı aslanağzını kokladığımda hafiften mis gibi bir kokusu olduğunu farkettim. Aynı koku pembe ve mor olanlarda yok. Sarı renk olana mı has bu özellik, yoksa cinsi mi farklı?
k_donmez
19-02-2010, 14:57
Geçen yıl baharda fide olarak ektiğim iki ayrı renk aslanağzı kışın son soğuklarına kadar dayandı, ancak son soğuklarda çok bozuldular. İki renkten de tohumlar var. Ne zaman eksek uygun olur?
Benim yaklaşık 3 sene önce mevsimlik diye alıp diktiğim aslan ağızları o zamandan beri her yıl tekrar açıyor. Bence bozuldu dediklerinizi hemen sökmeyin, dipten sürebilir.
k_donmez
19-02-2010, 17:21
Sayın Gilan,
Bozulduğunu gördüğüm aslanağızlarını söktüm. Yerlerini bakımdan geçirip, yeni bitkilerin tohumlarını atıp toprakla kapattım. Belki bu yıl aslanağzına ara verebilirim. Zira kafamdaki plana göre bahçede yer vermeyi düşündüğüm bitkiler yerini aldığında farklı bir şeye yer kalmayacak.
siniroluyorum
20-02-2010, 17:13
Benim aslan ağızlarımın altındaki toprak yağmur yağdığında köstebek delikleri yüzünden iki kez kaydı üstüne kışın kar yağdı sadece üstteki dalların bir kısmı dondu.Hiç sorun yok şu an farklı renk tohumlar alıp onlar için bir bölüm yapmayı düşünüyorum
çiçeksever
22-02-2010, 11:33
Bahçemdeki aslanağzı çiçeklerini dün sökerek evin karşısına dikmeye başladım.Kışın soğuktan etkilenmeyerek yeşil kaldılar ve kökleri çok büyümüş.Diğer çiçekleri kapadılar. Altlarında sümbül,nergiz,çiğdem ve lale vardı.Onları gün yüzüne çıkarmak için böyle yaptım. Çok dayanıklı ve çok yıllık bir bitki.Sadece yeni çıkan filizleri gevrek oluyor.Bazen elinizde kalıyor.
Minik beyaz aslanağzım. Geçen yıl dökülen tohumlardan çimlenmiş.
nurcanaybay
19-03-2010, 18:22
Sonbahar da 6-7 kök aslanağzı dikmiştim.Kısa süre de çok güzel geliştiler ve neredeyse kış boyunca çiçeklendiler.Üstelik diktiğim bölge de güneş yüzü görmediler.
Denemeyen arkadaşlara öneririm.
Bu sene daha önce soğuktan etkilenmeyen bir çok bitkim dondu ama ilk defa yetiştirdiğim aslanağzı donmadı. Üstelik yaz boyunca, solan çiçeklerini kestikçe yeni çiçek verdi.
Ben de eve giriş kapısının hem sağına hem de soluna bu sene aslan ağzı dikmeyi plânlıyorum.
Evvelki senelerde bir sene cam güzeli ekiyorsam ertesi sene şeker begonyası ekiyordum.
Şimdi renk renk aslan ağzı düşünüyorum.
kumyaka2010
19-03-2010, 20:12
Sayın Guler hanım !
Aslanagzı dikerseniz kokunu kazıyana kadar çok ugraşırsınız , durmadan tohum atıyor . Bir kına çiçegi birde aslan agzından yıldım . Selamlar .
İyi ya daha iyi olur, her sene her sene ekmekten kurtulurum. Cam güzeli ve şeker begonyaları için daha başka yerlerim var nasılsa.
acemifüsun
19-03-2010, 22:59
Bende de balkonda uzun saksıda renk renk aslanağzı var, hem çocukluğumun çiçeği, hem de dayanıklı ,çok seviyorum. Solan çiçekleri kopardıkça, yeni çiçekler veriyor:)
Ben çiçekler bozulup kuruyunca tohumlarını alıp derin budama yapıyorum. Tekrar tazeleyip çiçek açıyor. Üç yıllık bodur aslan ağzım var.
merkürvenüs
21-03-2010, 19:27
Merhaba,
Bende 1 ay önce tohumlarından ekmiştim çıkan sürgünler şuan birçoğu dört yapraklı. Dün bir kısmı kaza geçirdi ve dağıldılar bende onları başka yere diktim, zorunlu şaşırtma oldu yani. Bugün baktım gayet iyiler umarım yaşayacaklar ve benimde güzel güzel açan aslanağzı çiçeklerim olacak:)))
Yaşayacaklardır büyük ihtmalle...
Eskiden çok yayılırlardı dışarıda, ne oldu bilmiyorum artık bulamadım da...
merkürvenüs
22-03-2010, 09:36
Bende çiçekçide ve arkadaşlarımda bulamadığım için tohum aldım ektim. Çiçeklerim genellikle salon çiçeği yeşil yapraklılar birde nazlı çiçek açanlardan var ama zahmetsiz sürekli rengarenk açan güzel kokan çiçeğim olsun istedim onun için gözlerinin içine bakıyorum büyüsünler diye :)))
k_donmez
08-05-2010, 21:28
Geçen yıldan dökülen tohumlar her yerde çimlendi, gelişmeye başladı. Sedumlarla birlikte büyüyorlar.
melikesarı
28-05-2010, 12:09
Burda havalar serin aslanağzından çelik alıp eksem tutarmı
k_donmez
10-06-2010, 18:40
Sedumlarla birlikte büyüyenler beyaz çiçek açtı. Yine dökülen tohumlardan çıkan bu pembe aslanağzının renk tonu çok güzel.
merkürvenüs
10-06-2010, 21:59
Tohumundan ektiğim aslan ağızları oldukça büyüdü ama çiçek açmadı:((( neden açmadı? açması için ne yapmalıyım?
ardabora
13-06-2010, 01:01
Sn. k_donmez,resimdeki aslanağzı rengini bu sene aradım ama bulamadım, çok güzel bir tonu var..
Benim 23 martta ektiğim aslancıklar büyüyor. Fakat bu son yağan yağmurdan önce, hani volkanik patlalamaların olduğu dönemde bir yağmur yağdı, yaklaşık yarım saat kadar. O yağmurdan sonra fidelerimin üzerinde lekeler oluştu. Tesadüf müdür bilemiyorum ama ben ona bağlıyorum bu leke oluşumunu...
Çiçekli olanları satın almıştım,bodur aslanağızları...
ardabora
21-07-2010, 15:08
Benim kadar aslanağzını seven pek yok sanırım forumda :))
Bu yıl ilk kez trompet şeklinde açan çiçekli aslanağzı yetiştirdim tohumdan. çok güzel pastel tonlarda açalar oldu.Bahçenin neresine ekeceğime karar vermediğim için hala saksıdalar. Bu sonbaharda yerlerine geçireceğim kısmetse..
ardabora
21-07-2010, 15:10
bunlar da yakın çekim..
Sevgili ardobora, ellerine sağlık. Ne güzel yetiştirmişsin.
Ben de bu sene kapı girişinin sağına ve soluna aslan ağzı diktim.
Evvelki senelerde cam güzeli, daha sonraki sene de şeker begonyası ekerek değişiklik yapıyordum.
Bu sene aslan ağzı ekmeye karar vererek 180 adet (değişik renklerde) diktim.
Biraz daha boylu olabilselerdi daha hoş bir görüntü sergileyeceklerdi.
Sarı ve beyaz renkli olanlar hiç fire vermediler. Koyu kırmızı olanlarında fire oldu. Pembeler de güzel ama sizin yetiştirdikleriniz çok havalı.
Hele vişne rengi olanına bayıldım. Hepsinin bir başka alımlı güzelliği var. Ellerinize sağlık.
ardabora
21-07-2010, 15:55
Bence aslanağzı çok sadık çok kanaatkar bir bitki.tohumdan yetiştirmesi çok kolay, firesiz gelişiyorlar. Çok yıllk olması benim için önemli..her sene tohumlarla uğraşmak çalışan, evli, çocuklu biri için zor oluyor.
Bahçeme hala istediğim şekli şemali veremedim,yavaş yavaş bazı bitkiler yerlerine oturdu.
Aslanağızlarını kışa girerken topraktan 5-10 cm.kadar yukarıdan buduyorum, ertesi sene daha güçlü büyüyor..
Bu arada, sizin gibi bir uzmanın beğenilerini almak beni gururlandırdı sevgili Güler...sağolun..
İş Bilenin Kılıç Kuşananın demişler atalarımız.
Siz de bu konuda ne kadar hünerli olduğunuzu sergilemişziniz.
Ellerinize sağlık.
Kedi Tırnağı
25-07-2010, 01:26
Sn. ardabora yalnız değilsiniz. Ben de çok seviyorum aslanağzını. Hoş! sevmediğim çiçek pek yok ama benim için nostaljik bir yanı var bu güzellerin. Çocukluğumu ve Tarsus' u hatırlatan bitkilerin başında geliyor.
Bu sene ilk kez tohumdan çiçek yetiştirmeye soyundum. Satın aldığım tohumlardan biri de aslanağzıydı. Paketteki talimatlara göre ektim. Nisan ayında ektim fakat pakette tohumun üzerini torfla kapatmak gerektiği yazıyordu, ben acemilikle fazla kapattım sanırım. Bir diğer hatam da: çok fazla tohum ektim kaplara. Yeşerdiler ama çok sık haldeydiler. Filizlerin boylanmaları çok zaman aldı. Sıvı gübre vs. de vermeyince azıcık torfta sıkış tepiş oldular. Sanırım doğal elenme yoluyla aralardan bazıları öldü ve seyreldiler. Çok üzülüyor insan tek bir filiz bile ölünce ama bu onlar için daha hayırlı oldu. Filizlerin bir kısmını azar azar toprak ekleyerek, oldukları saksıda bıraktım, bazılarını da başka saksılara aldım. Şu an 10-15 cm. boyundalar ama küçükler tabii. Umarım artık gelişimleri hızlanır ve yaz bitmeden çiçeklerini görürüm. Dayanıklı ve çok yıllık olmaları da çok sevindirici. Karışık renkli yazıyordu pakette. Sürprizleri bekliyorum:D
güldeste-
06-03-2011, 13:50
Merhaba:) yaklaşık7 aydır buraya kimse uğramamış.Eylül ayında arkadaşım bahçesinden renk renk aslanağızı tohumu vermişti, zamanı geldi sanırım.Lakin çimlendirerekmi ? yoksa direk bahçeye ekilerekmi çoğaltılır? Bu konuda farklı bilgiler bulmam nedeniyle tereddütlerim var.Yardımlarınızı rica ediyorum.
Sayın güldeste- merhaba. :) Bence önce küçük kaplar içinde çimlendirin tohumları,sonra tekrar seyrelterek başka saksılara alın,iyice büyüsünler,ondan sonra bahçenize dikin.Tohumları küçük olduğundan bahçede kaybolabilir,çimlenseler bile yağmur veya başka dış etkenler nedeniyle kaybedebilirsiniz.Çimlenme kaplarına çok sık ekmezseniz,daha iyi büyürler,belli büyüklüğe gelince de direk bahçenize dikersiniz diye düşünüyorum.
Ben de bu sene ektim tohumlarını,tohum zarfı arkasında da önce torf içinde çimlendirilmesi,sonra asıl yerine alınması yazıyordu.
Saygılarla...:)
güldeste-
06-03-2011, 15:12
Sayın güldeste- merhaba. :) Bence önce küçük kaplar içinde çimlendirin tohumları,sonra tekrar seyrelterek başka saksılara alın,iyice büyüsünler,ondan sonra bahçenize dikin.Tohumları küçük olduğundan bahçede kaybolabilir,çimlenseler bile yağmur veya başka dış etkenler nedeniyle kaybedebilirsiniz.Çimlenme kaplarına çok sık ekmezseniz,daha iyi büyürler,belli büyüklüğe gelince de direk bahçenize dikersiniz diye düşünüyorum.
Ben de bu sene ektim tohumlarını,tohum zarfı arkasında da önce torf içinde çimlendirilmesi,sonra asıl yerine alınması yazıyordu.
Saygılarla...:)
Teşekkürler cevabınız için.Tohumların her biri nohut kadar.
Sevgi Durul
06-03-2011, 15:26
Aslanağzının tohumları, bildiğim kadarıyla çok küçük. Elinizdeki tohumlar nohut kadarsa başka bir bitkiye ait olabilir.
Ya da, tohumlar kapsül içindedir.
güldeste-
06-03-2011, 16:08
Ya da, tohumlar kapsül içindedir.
Teşekkürler... sanırım kapsül içerisine ektim.
Tohumları kapsülden cıkartmadan ektiniz sanırım. Bu durumda, cok sık cıkmazlar mı.
güldeste-
06-03-2011, 16:21
Tohumları kapsülden cıkartmadan ektiniz sanırım. Bu durumda, cok sık cıkmazlar mı.
Her kapsülde çok miktarda tohummu bulunuyor yani
Evet:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=11046&c=440
Buradan bakabilirsiniz
Tohumlar nohut büyüklüğünde deyince, aklıma kapsül ile ekmiş olabileceğiniz geldi.
ligustrum
06-03-2011, 17:35
Bahçenin dört bir etrafını bir metre genişliğinde aslanağzı eksen;
100 m2 alan için gerekli olan sadece tohum maliyeti kabaca ne olur?
O çok güzel çiçeğin görüntüsünden faydalanmak,
çim-yerörtücü görevi de yapabilmesi için
(bu yönde bakım için) ne yapılmalı?
çekici olduğu faydalı ve B]kovucu[/B] olduğu zararlı böcekler de var mı?
thisisme
16-03-2011, 18:07
merhaba,
Aslanağzı tohumlarım var. Ekmek için çok mu geç kaldım?
Aşağıdaki resmi 23 Nisan'da Halfeti-Şanlıurfa'da çektim. Gördüğünüz gibi taş merdivenlerin arasından "fışkırmış" aslanağzı. Resim pek net değil galiba, ama bu bitkinin kıt koşullarda dahi neler yapabildiğini açık açık anlatıyor sanırım :rolleyes:
ben binbir emekle tohum ektim bekle ki çıksın
hiç bir tohum filizlenmedi arkadaşlar..
Gülbeşeker
04-05-2011, 22:42
aslanağzı tohumu biraz geç çıkıyor
benim ektiğim tohumlar 10 günde filizlendi.
k_donmez
06-05-2011, 10:30
Geçen yılın beyaz ve pembe aslanağızlarından dökülen tohumlar, suyun sürüklediği ve sığınabildikleri yerlerde kendiliğinden çıkmaya başladı.
Ben de bayılırım bu çiçeğe. Minyatür cinsi pek uzun ömürlü olmadı ama bahçede yetişen uzun cinsi her yıl tohumda ve rengarenk yetişmeye devam ediyor.
ardabora
23-05-2011, 11:04
aslanağızları tam gaz açmaya başladılar. uzun boylulardan sıklamen,koyu kırmızı,krem-sarı, pembe ve yavru ağzı tonları var...
ardabora
23-05-2011, 11:06
son resimdeki trompet şeklinde açanları tohumdan yetiştirmiştim,gerçi bahçemdekilerin hepsi tohumdan...trompet aslanağızlarından sadece sıklamen rengi açtı,diğerlerinde hareket yok şimdilik...
Çok güzel açmışlar. Renkler harika.
Ben de dün sarı renklisinden 30 tanesiyle kenarda bir öbek yaptım.
Boyları konusunda tereddüte düştüm.
Uzayıp uzamayacağını nasıl anlayabilirim?
ardabora
26-05-2011, 11:59
Benim bir önceki sayfada 78-79. mesajlarıma bakarsanız,uzun boylu ve bodurların yaprak farklarını görebilirsiniz. Bodurların yaprakları daha yeşilimsi ve cılızdır. Uzun boyluların yaprakları daha kalın ve daha yeşildir.
Yukardakilerin dışında bir renk daha açtı,sapsarı...tomucuklu halini eklediğim pembe de trompet aslanağzı çıktı.açmayan yavruağzı renginde ve garip bi şekli olan sarılı beyazlı bir fidem daha var..
Şöyle de ayrılabilir belki:
Bodurlar 50 kuruşa mevsimlik fide olarak satılırken, uzunlar 2-3 liraya kalıcı bitki olarak satılıyor. En azından Ankara'da böyle. :p
alparslan
26-05-2011, 19:30
sn gilan 50 kuruşa satılanlar kalıcı değil mi yani:( ben de kalıcı diye almıştım
Arkadaşlar bahçemde renk renk aslanağzı çiçeklerim var. Uzun cinsten. Hiçbir bakım yapmaksızın her yıl kendi kendine yetişiyor. Tohuma bırakıyorum. Tohumdan alacalı, iki renkli farklı bir sürü tohum çıkıyor. Sonbahar gibi elde edeceğim tohumları paylaşırım belki, bir aksilik olmazsa :D
sn gilan 50 kuruşa satılanlar kalıcı değil mi yani:( ben de kalıcı diye almıştım
Tamamen tecribelerime dayanarak konuşursam bendeki bodurlar 3 yıl kadar kaldı. 3 yıldan sonra ömrü mü doldu yoksa yandaki bitkilerden mi boğuldu onu bilemiyorum. Ama uzunlar kadar dayanıklı olmadıkları kesin, her kış bir sarsılıyorlar.
Ben de bu sene ilk kez tohumdan aslanağzı yetiştiriyorum ve bu güzellikleri gördükçe de ''İyi ki bu çiçeği seçmişim'' diyorum. Herkesin emeklerine sağlık, muhteşemler... :eek:
Sayın ardabora'nınkiler kadar olamasalar da umarım beni de bu yaz güzel çiçekleriyle sevindirirler. ;)
Ben de yeni yeni çiçek tomurcuklarını görüyorum.:D İlk başta çok zayıftılar ama güneşli günlerle beraber gövde birazcık daha kalınlaşmaya başladı. Birkaçı çok uzun olsa da sanırım bodur türünden benimkiler, yaprak şeklinden öyle geldi bana, siz ne düşünürsünüz :confused:
ardabora
30-05-2011, 22:54
Forumu baydım aslanağızlarıyla,biliyorum ama trompet şeklinde olanlar öyle güzel açtılar ki sizlere sunmazsam çatlarım :))
Formları harika,renkler harika...
ardabora kesinlikle baymıyorsunuz forumu, biz bayılıyoruz çiçeklerinize. :D Çok çok güzeller, teşekkürler bizle paylaştığınız için...;)
ardabora
05-06-2011, 11:44
Dilse teşekkür ederim...
Forumda "sevmediğiniz bitki var mı?" başlığında benim sevdiğim birçok çiçeğin ismi geçmişti. Çoğunlukla adı geçen bitkiler arasında aslanağzı da vardı,görünce üzülmüştüm ama geçti :))
Bazı bitkilere sahip oldukça, daha güzellerini ürettikçe insan eskilere ilgisini kaybedebiliyor... Ben bahçemde, beni üzmeyecek,başıma dert açmayacak,tohumdan yetiştirmesi kolay olan, şaşırtma yapınca kendini kaybetmeyen, susuzluğa dayanıklı, rengarenk çiçek açan, budayınca daha da çok çiçek açan, çok yıllık (ki en önemlisi bu), kendi tohumlarından yetişebilen çiçekler yetiştirmek istiyorum.
Forumda zevkle takip ettiğim, ilginç bitkiler yetiştiren ve hatta tohumdan çimlendiren çok başarılı bulduğum arkadaşlar var ama hem çalışan hem okuyan-evli-çocuklu-bahçeli bir kadın olarak benim vaktim kısıtlı...Gerçi oğlumun okulu tatile girmek üzere,benim sınavlarım bitti ama bahçenin en çok ilgi isteyen mart-nisan-mayıs aylarında ben bahçeyle pek ilgilenemiyorum.O yüzden kendi kendine hayatını devam ettiren,beni beklemeden güzelliklerini sergileyen çiçekler benim için ideal...Aslanağzı da bunlardan biri...
Beklediğim son aslanağzı da açtı nihayet.
Bu garibim kendini başka bişey sanıyor herhalde ki çiçekleri bir garip...tek kök var ve çiçek yapısı çok ilginç...
220560
Bu köşe de aslanağzı köşesi...Bu kışa girerken budama işini biraz yukarıdan yatığım için çiçek sapları eğri büğrü oldu,sağa sola yattılar.
220561
Çan çiçeklerinin ilk açanlarını ve küllüleri aslanağızlarına arkadaş yaptık,bu senenin ilk vazosunu doldurduk..
220562
İremsıla
06-06-2011, 07:29
Sevgili ardabora,ellerinize sağlık,aslanağzılar görsel şölen yaptınız bizlere.yalnız ben ilk kez görüyorum,trompet aslanağzını çok güzelmiş gerçekten.benimde,sarı ve sıklamen büyük boy aslanağzım var,şimdi sizinkiler gibi çiçekteler.
sürüngenkolik
06-06-2011, 17:26
çanak şeklinde olanlara bayıldım çiçekçime sinir oldum bana bu tür aslan ağzından hiç bahsetmedi bunun hesabını sormalıyım bilipte söylemiyosa ceza olarak 5 fide vericek hele bilipte söylemiyo olsun....
hepinizin aslanağızları çook güzel benimkiler kışın sıcağı görünce çıkıp büyüdüler kardı buzdu derken hepsi öldüüü
bu sene aslanağızsız kaldımm bahçemden bir renk eksildi çok dikkat çekiyo olmadığı kocaman kahve rengi bir boşluk neyse seneye bahçemi aslanağzıyla doldurucam
ligustrum
06-06-2011, 20:45
Sayın ardabora; Aslanağzılarınız kaç değişik renkli. 7 saydım, doğrusunu sizden alalım.
Çocukluğumdan beri çok severim aslanağzını. Biz daha çok balıkağzı derdik bu çiçeğe, koparmadan ağzını aç kapa yapmaya çalışırdık, ama kopardı bir şekilde işte. Şimdi bahçemde bir koyu pembe aslanağzım açıyor ama bir sürü fidem de 10-15 cm. uzunluğa ulaştılar, heyecanla bekliyorum açmalarını. Sevgili Ardabora, sizin aslanağzı köşenize bayıldım, sahi kaç farklı renk var sizde?
Herkese kolaylıklar dilerim
ardabora
08-06-2011, 17:09
Trompet şeklinde olanlardan 5 tane var,bir de kendini trompet sanan ama çiçeği farklı olan var.
Uzun olanlardan da tozpembe,sıklamen,sarı,beyaz,kadife kırmızısı ve bir de rengi pembe-uçları sarı olan bir renk var.
Sanırım 12 renk oldu.Çoğu tek kök olduğu için sayı olarak azlar.
Sevgili Ardabora, diğer çiçeklerin kadar çan çiçekelerin ve aslanağzı çiçeklerine de hayran oldum.
ardabora
13-06-2011, 01:12
Teşekkürler Kiraz,
Aslanağızlarından iki-üç günde bir birer vazo doldurdum.
Çiçekleri kestikten sonra bitkilein alt kısımlarından yeni yapraklar çıkmaya başladı.Tekrar çiçeklenmesini bekliyorum.
Komşu teyzemin de gözü kaldı trompet aslanlarda ama tohum almak için çiçeklerin kuruması lazım, ben o güzellikleri vazolarımda da görmek istiyorum.
Geçen ay sonunda bodur aslanağızlarıından çelik almıştım,köklendiler. Bu sonbaharda trompetlerden de çelik alp köklendirmeyi düşünüyorum,tohum işi beni sıkıyor artık.
Uzun aslanağzı edinmek istiyordum ama elimdeki tohumlarda başarılı olamamıştım. Komşum, çiftliğindeki mor bir aslanağzından bahsetti, çelikle çoğaldığını bilmiyordum ama bir dal getir deneyelim dedim. İki tane 10'ar cm.lik dalı toprağa daldırdım, bahçe sulandıkça sulanıyor, aşırı güneş almıyor. Bir haftayı geçmesine rağmen bozulmadı, birinde gelişme var gibi, sanırım çelikle kolay çoğalacak.
Sevgili Ardabora, bence sonbaharı beklemeden uçlardan sen de çelik dene. Bodurlarından çelik denememiştim, ben de deneyeyim.
thisisme
13-07-2011, 08:14
Haziran başında, yazlık komşumuzun bahçesinden aldığım tohumları, saksıya ektim. Ekerken ipek çiçeği diye hatırlıyordum ama bir süpriz oldu. ve artık açtılar.
marjinalmenekse
19-08-2011, 15:17
hepsi birbirinden şahane...
Komşumuzun Aslanağzı , paylaşmak istedim.Bizde pembe - beyaz renklerde olanı var ama bu bembeyaz çok hoş bence..
247825
ligustrum
25-09-2011, 09:41
Sayın aclimm; Tohumunu da paylaşmak kısmet olur inşallah.
Sayın ligustrum , istediğiniz Aslanağzı tohumu olsun.her renk tohum bulabilirim size.
ardabora
07-10-2011, 18:42
Benim trompet formlu (http://www.agaclar.net/forum/813547-post111.htm) aslanağızlarım ne yazık ki öldü. Demek ki diğerleri gibi aşırı sıcağa karşı dayanıksızlar.
Geçenlerde bir paket tohum daha aldım. İsteyenler Koçtaş ve Praktiker'den tohumunu bulabilirler.
Diğer aslanağızlarının kökleri sağlam,onlarda bir sorun yok.
Trompet şeklinde olanlardan bir tek antirrhinum majus playful (http://www.google.com.tr/search?q=antirrhinum+majus+playful&tbm=isch&hl=tr&source=hp&gbv=2&gs_upl=608l5725l0l6708l9l9l0l8l8l0l94l94l1l1l0&gs_sm=c&oq=antirrhinum+majus+playful&aq=f&aqi=&aql=)-pembe rengi kaldı. Ana gövde hala yaşıyor ama yapraklar pek keyifsiz. Dilerim kışı atlatır. Bu trompet şeklinde olanlardan ayrı bir tür.
280176
Çok güzel açıp bahçeleri şenlendiren bir çiçek,
280177
Tohumdan yetiştirdim,balkonda açıyorlar .
kelebek çalısı
05-04-2012, 22:22
Benim aslanağızları kendi hallerinde keyfince oradan buradan çıkabiliyorlar artık. Tohumları dibine dökülenler aynı yerlerde yeniden yetiştiği gibi, süpriz yapan bazı hiperaktif aslanağızları taşların içinden bile çıkabiliyorlar böyle :)
Ek bilgi olarak, aslanağzı çiçeği K.K.T.C' de dildamak olarak bilinir ve adlandırılır.
Aslanağzı, taşların arasında yetişmeyi çok seviyor.
Selçuk Efes 'te antik şehrin taşları arasında rengarenk açmış olduklarını ben de görmüştüm.
ilksenozturk
06-04-2012, 11:45
geçen yaz ilk defa edindim aslanağzı. lavantaların arasına renk versin diye dikmiştim ama lavanta büyüyünce altlarda kaldı, görünmez oldu.
iyiki de kalmış, kışı çiçek vermeye devam edecek atlattı.
korunaklı bir yerde kışı geçirebiliyor, tek yıllık gibi olmuyor. yarı gölge alanları da sevdiğini düşünüyorum.
arkadaşlar merhaba.
ben de bugün aslanağzı tohumu aldım ve torfa ektim yalnız üstüne toprak koymayın denmiş ama ben koydum aynı şeyi ipek çiçeğinde de yaptım. yine de çimlenir mi tohumlar...
kelebek çalısı
07-04-2012, 14:22
arkadaşlar merhaba.
ben de bugün aslanağzı tohumu aldım ve torfa ektim yalnız üstüne toprak koymayın denmiş ama ben koydum aynı şeyi ipek çiçeğinde de yaptım. yine de çimlenir mi tohumlar...
İnce bir tabaka halinde toprak serptiyseniz sorun olmaz.
serkan_istanbul
07-04-2012, 15:20
Aslanağzı kışı büyük bir saksıda atlattı 3 yaşına girecek yakında korumaya almıyorum. Güneşli bir alanda çokta güzel bir kokusu var. Birde bodur olan var resimdeki lila renkli bodur olan sarı tam iki yaşında oda.
bimden aldığım aslanağzı tohumlarını uzun saksıya torfa attım 10 günde çimlendiler.içeride tuttuğum için heralde çok cılızlar ..birde bilmeden bir paket tohumun hepsini o uzun saksıya atınca çok sık çıktılar ..şimdi dışarıya pencere önüne koydum günde 2 saat kadar güneş alacak bir yere ..bakalım neler olacak
maysan80
24-04-2012, 20:53
hayırlısı olsun
Rana+miraç
30-04-2012, 10:02
Merhaba... Çocukluğumun bahçe eğlencesi olan çiçeklerinden biri aslanağzı ; ''aslanağzı aslanağızı aç ağzını açmazsan sıkarım boğazını'' :D deyip (koparmadan elimizle çiçeği hafifçe sıkarak ağzını açtırır oynardık. Bu sene bir fidecik, bir de tohum aldım . Balkondaki aslanağzımın boğazını hiç sıkmadım , beni çiçeklere işkence yapıyor diye eleştirmeyin üzülürüm .:o
Tohumlar da çabucak yeşerdi bu halleri bile çok sevimli . Bu kadar çok aslanağzıyla bütün sitenin balkonlarını donatırım herhalde.:p
Tohumdan yetiştiler,çok çeşitli renkleriyle .
kelebek çalısı
01-05-2012, 20:10
Rengini çok beğendiğim diğer bir aslanağzı.
ardabora
02-05-2012, 09:01
Harika bir renk...Kıbrıs farkı işte, bizim buralarda aslanağızlar daha tomurcuk bile yapmadı.
Benim geçen yılki trompet aslanağızlarının hepsi kurudu gitti, bu bahar başında tohum da ekmedim. kaldık aslansız :)
Yukardaki aslanağızlarını renkleri harika.
Buda benim aslanağzım.Bu şekilde almıştım, iki rengi aynı saksıya geçirdim.
sinem kamalı
22-05-2012, 23:26
Sayın ARDABORA sizi çok kıskandım:)Bahçeniz muhteşem.Benim de 2 bodur,1 sarı uzun aslan ağzım var.Sizin bilgilerinizden,tecrübelerinizden faydalanmak isterim.Saksı seçimi nasıl olmalı?Uzun aslan ağzım bir karışı biraz geçti ve saksısı ona yetecek büyülükte.Çiçek büyüdükçe saksısını değiştireyim mi?Çok soru sordum özür dilerim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden çok teşekkürler. Bütün aslanağızlarına hayran kaldım.Hepinizin ellerine,emeklerine sağlık.
http://g1205.hizliresim.com/x/r/6hp5f.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
çiçeksever
29-05-2012, 15:00
İnternetteki araştırmalarımda tek yıllık olduğu söyleniyor fakat benimkiler 3.senesinde bayağı azaldı.3 sene bahçenin büyük kısmını kapladı.Bu sene 3-5 tane ancak var.Kendini tazeliyor.
Benimkiler mor tonlarında açıyor.
laydogmus
02-06-2012, 19:53
Bu kış gittiğimiz bir piknik yerinde , saksıda güzel çiçekli bir bitki görüp dibinden taze bir filiz çalmıştım :o Bitkinin aslanağzı olduğunu sonradan öğrendim . Balkonda kış boyu çiçekleri eksik olmadı , halen sürekli çiçek açıyor.
olmadı olmadı benimkiler çiçeklenmedi tohumun hepsini attığım saksıyı üçe böldüm yinede olmadı ..çok üzgünüm
üç saksı açmayan aslanağzı:(
selam.bende aslanagzinin yengemin verdiyi 4 rengi mevcut.sari beyaz kirmizi ve pembe. sarim actida soldu bile cuki gecen yildan ekmisdim.ama digerlerini bu yil ektim pembesi dun sabah bana merhaba dedi.beyazida qaliba yarin beni sevindiricek kirmizi daha tomurcukta simdilik sari ve pembeyi yukluyorum insallah diyerlerini acinca yuklerim.okudugunuz icin tesekkurler:)
hulyacim coooook sekerler gule gule buyut
merhaba evsevercim ayirmissin ama yinede bunlar coook sikisik bence cabuk onlari ayirmalisin daha zamanin var
bu arada soz verdiyim gibi beyazi/daha bu sabah acti.insallah oburleri baska renk acar.
Rana+miraç
16-09-2012, 12:33
Merhaba...
Tohumlar da çabucak yeşerdi bu halleri bile çok sevimli . Bu kadar çok aslanağzıyla bütün sitenin balkonlarını donatırım herhalde.:p
Demiştim. Aslanağzının meraklısı çok fazla olmasa da minişlerimin son hallerini paylaşmak istedim.
loveforlife
18-09-2012, 21:21
Bodur aslanağzım, tek kökte boyuna posuna bakmadan neler yapıyor neler!...
Bu da benim aslanağzı çiçeğim.
Tohumcu Nılgun
15-12-2012, 16:53
Bu Aslanagzi fotograflarini Botanik parkta cekmistim. Tohumlarindan aldim bahara ekmeyi dusunuyorum. Bodur bir tur, bol cicekli, sanki rengi ebruli gibi cok hos.
Mevsim: Yaz Agustos 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
ilksenozturk
17-12-2012, 07:54
tohumdan yetiştirme konusunda pek yetenekli değilim. şu aslanağazlarının mevsimlik fidesi satılsa keşke.
yani çuhalar, hercailer, begonyalardan çok daha fazla albenizi var bu aslanağızlarının. neden mevsimlikçilerin gözdesi olamadı ki :(
benim mevsimlik diye aldığım bu sene 2. kışını güle oynaya atlatıyor ve de.
Rana+miraç
17-12-2012, 21:48
Sayın ilksenöztürk
Tohumdan yetiştirdiğim aslanağızlarım soğuk filan dinlemeyip hala açıyorlar. Solmuş çiçeklerin tohum kapsüllerini olgunlaşmasını beklemeden koparıyorum. Yeni çiçekler açmaya devam ediyor.
Bu sene aldığım bodur aslanağzı güzel çiçekler açtı ama artık kurudu pek dayanıklı çıkmadı. Baharda mevsimlik fide satanlarda bol bol bulunuyor Sakarya'da. İmkan olsa size bir kasa aslanağzı fidesi yollardım baharda.
ilksenozturk
18-12-2012, 07:53
Sayın ilksenöztürk
Baharda mevsimlik fide satanlarda bol bol bulunuyor Sakarya'da. İmkan olsa size bir kasa aslanağzı fidesi yollardım baharda.
söylemeniz bile yeterli, çok teşekkür ederim :)
ben sadece bir sene bulabildim mevsimlik fide olarak. ertesi yıl ise o satıcının elinde satamadıkları kalmıştı ve ciddi bir para istemişti benden onlar için, almamıştım.
sizinkiler de çok güzel, maşallah
Katmerli aslanağzım, tohumlarını geçen sene e fidancım dan almıştım ama kala kala tek bir kök kaldı.
358721
358722
Bu da bir başka, bodur bir tür o da tek kök.
358726
358727
maşallah çok tatlı bir rengi varmış.. geçen yaz yol kenarındaki taşduvardan adeta fışkıran aslanağzı çiçeğinin yavrucuklarını topladım az evvel.. tutarlarmı ki acep?
Rana+miraç
25-03-2013, 18:49
maşallah çok tatlı bir rengi varmış.. geçen yaz yol kenarındaki taşduvardan adeta fışkıran aslanağzı çiçeğinin yavrucuklarını topladım az evvel.. tutarlarmı ki acep?
Geçen sene BİMden aldığım tohumları ekmiştim . Bir sürü aslanağzım oldu. Her saksının kenarına bir kök iliştirdim. Rengarenk açtılar. Kışın bile üzerlerinden çiçek eksik olmadı bazılarının. Ben de yoldan bulduğum bir aslanağzından çelik alıp,suda köklendirip dikmiştim, tuttu çiçekte açtı.
Şansınızı deneyin bence .
şansımı denedim ama olmadı ya da olduramadım:) ama bugün pazardan 4 farklı renkte aslanağzı fideleri aldım. ikisini bir saksıya dikersem zamanla renklerinde değişme meydana gelir mi acaba? hani diyorlar ya bir birini yiyor renkler diye, ondan bahsediyorum.
Rana+miraç
26-04-2013, 12:20
şansımı denedim ama olmadı ya da olduramadım:) ama bugün pazardan 4 farklı renkte aslanağzı fideleri aldım. ikisini bir saksıya dikersem zamanla renklerinde değişme meydana gelir mi acaba? hani diyorlar ya bir birini yiyor renkler diye, ondan bahsediyorum.
Aslanağzında şansınız dönmediyse inşallah başka bir bitkide başarılı olursunuz. Ben aslanağzını kolayca çimlendirmiştim ama mesela yıldız çadırı, horoz ibiği gibi bir kaç bitkinin tohumlarını çimlendiremedim.
Geçen sene bir kök aslanağzı fidesi de almıştım pazardan .Çok güzel çiçekler açtı ama yazın sonunu göremedi kurudu. Tohumdan çimlendirdiklerim kış boyu yeşildi çiçek bile açtılar. Zayıflayan dallarını budadım . Şimdi yeni dallarla çok güzel açıyorlar. Aynı saksıda değişik renkler yanyana. Renk değişimi farketmedim ben.
Bazı bitkiler birbirinin rengini değiştiriyor gerçekten .Geçen sene kırmızı ve sarı kalanche bitkim yanyana aynı saksıda açtılar. Bu sene sarı renk biraz turuncuya dönmüş şekilde açtı.
hmm anladım teşekkürler:) ikisini bir saksıya aldım zaten dün,kalan ikisinide aynı şekilde. çok seviyorum aynı çiçeklerin farklı renklerini bir araya toplamayı, çok hoş duruyor
Oyun Hamuru
26-04-2013, 18:10
Merhaba arkadaşlar ben bitki yetiştirmeye yeni başladım. Ektiklerimin bir kısmı da aslanağzı. ancak çok cılız çıktılar topraktan. Şuan 1cm boyunda filanlar ve çıktıklarından beri pek uzayıp geliştiklerini söyleyemem. Balkonda duruyorlar ve hergün güneş alıyorlar. Nerede hata yapıyorum?
Rana+miraç
26-04-2013, 23:46
Merhaba arkadaşlar ben bitki yetiştirmeye yeni başladım. Ektiklerimin bir kısmı da aslanağzı. ancak çok cılız çıktılar topraktan. Şuan 1cm boyunda filanlar ve çıktıklarından beri pek uzayıp geliştiklerini söyleyemem. Balkonda duruyorlar ve hergün güneş alıyorlar. Nerede hata yapıyorum?
Fısfısla sulayıp toprağı nemli tutmaya dikkat edin. Güneş direkt üzerlerine vurmasın . Çimlenen bütün tohumlar büyüyüp fide olamıyor çoğu zaman. Eğer çok sık iseler güçsüz olanları çıkarıp iyi olanların şanslarını artırabilirsiniz.
Oyun Hamuru
27-04-2013, 11:37
Fısfısla sulayıp toprağı nemli tutmaya dikkat edin. Güneş direkt üzerlerine vurmasın . Çimlenen bütün tohumlar büyüyüp fide olamıyor çoğu zaman. Eğer çok sık iseler güçsüz olanları çıkarıp iyi olanların şanslarını artırabilirsiniz.
Biraz sık ektim sanırım. Sık ekmemde tohumun içinde olduğu pakette yazan talimatlar da yanıltıcı olmadı değil. Zayıf olanların çoğu sprey sulama sırasında zayi oldu ama. Kalanlar daha güçlü duruyor. Umarım büyüdüklerini görebilirim. İlk deneyimimden üzüntü içinde ayrılmam :(
ebrulim77
04-05-2013, 10:49
pazardan aldığım fideleri 2 hafta oldu dikeli.dün baktım yaprak altlarında siyah lekeler var.araştırdım aslanağzı pas hastalığı imiş.nasıl kurtarabilirim aceba?
Oyun Hamuru
04-05-2013, 20:37
Benim tohumdan yetiştirdiğim aslanağızlarım gelişimlerini çok yavaş sürdürüyorlar hala. Bu sene çiçek açmayacaklar korkusu sardı beni :/
Fagus Sylvatica
04-05-2013, 21:53
Çiçek açarlar mı bilmem ama benimkiler de yavaş büyüyor. Aslanağzı böyle sanırım. Nedeni de küçük tohumlu olması olsa gerek. Ama merak etmeyin doğal bir şey bu. Genelde bitkilerin tohumları ne kadar büyük olursa ilk günlerinde daha hızlı gelişir.
bu çiçek daha önceleri nasıl dikkatimi çekmemiş hiç anlamadım. ne kadar cazibe bir çiçek bu:D
Fagus Sylvatica
21-05-2013, 01:41
Arkadaşlar, benim bir aslanağzımda bir sorunla karşılaştım. Bazı dallar kuruyor ve tomurcuklar daha tam çiçek açmadan soluyorlar. Önceleri herhalde yaşlı dalları buduyor dedim, ancak gittikçe yayılıyor. Bir tek bu aslanağzında var. Kuruyan dalları budadım ancak sonradan fotoğraf çekmek aklıma geldi. İşte;
Bandırma'da havalar nasıl gidiyor hiç bilmiyorum ama ani bir sıcak dalgası gibi bir şey yaşadıysanız tomurcukların açmadan kuruması ondan olabilir. Sabah erken saatlerde sulamak yardımcı olabilir.
aslanagzılarım tomurcukayken bir sorun yoktu fakat çiçeklenince yapraklarını siyah siyah birşeyler kapladı:( böcek bile diyemiyorum o kadar küçüklerki anlaşılmıyor. bunlar nedir? ne yapmak gerekir?
Fotoğraf eklemeniz lazım. Görmeden bir şey demek çok zor. :o
Mümkünse bir adet bitkinin genel olarak, bir adet de bahsettiğiniz siyahlıkların yakın çekim fotoğrafını çekmeye çalışın.
sn.gilan fotoğraf yükleyemiyorum maalesef:( 1-2 dalda olsaydı kesip atacaktım ama bütün dallarda kısım kısım var bu lanet şeyler:( beyaz zannederek almıştım limonata rengi çıktı aslanağzım:)
Fagus Sylvatica
22-05-2013, 20:20
Bandırma'da havalar nasıl gidiyor hiç bilmiyorum ama ani bir sıcak dalgası gibi bir şey yaşadıysanız tomurcukların açmadan kuruması ondan olabilir. Sabah erken saatlerde sulamak yardımcı olabilir.
Teşekkürler sayın gilan. Ondan kaynaklanıyor olabilir. Son zamanlarda Mayıs ayı için çok sıcak gidiyor havalar. Sabahları sulamayı deneyeceğim. Ama bir dalın tamamen kuruması da aynı nedenden kaynaklanıyor olabilir mi?
İyi akşamlar,bence aslanağzı istediği yerde ve istediği gibi gelişir.Fazla ilgiden hoşlanmaz.Uzun yıllar tohum topladım ama pek düzene sokamadım.Bazan limon saksısında bazan maydanoz ,bazan gülün dibinde.Mücadeleden vazgeçtim kendisi nerede isterse orada gelişiyor ben de artık izin veriyorum .Sizede tavsiyem yetişeceği zamanı ve yeri bırakın kendisi seçsin.çok sulamayın,yalnız gübre verdiğinizde çiçekleri daha güzel oluyor.Hiçbir hastalıklarıda yok.
Teşekkürler sayın gilan. Ondan kaynaklanıyor olabilir. Son zamanlarda Mayıs ayı için çok sıcak gidiyor havalar. Sabahları sulamayı deneyeceğim. Ama bir dalın tamamen kuruması da aynı nedenden kaynaklanıyor olabilir mi?
Tam emin değilim. Bitkileri anlamak zor. :o
Şimdilik kuruyan kısmı sağlam noktaya kadar budayın. Daha sonra bakalım durum nasıl devam ediyor...
:(sizin aslanağzılarda çiçek açıp,çiçekler geçtikten sonra garip bir havaya bürünüyor mu?? her an ölecekmişcesine:(
Fagus Sylvatica
10-06-2013, 00:09
Benimkilerden bir tanesi daha çiçek üzerindeyken bayılıyor. Hep ölecekmiş gibi :D düzelecek diye bekliyorum ama bir iki kıpırtı var
YeniGine
10-06-2013, 00:14
Evet, çok doğru benim aslanağızlarım da öyle oldular, ben de susuz kaldılar deyip ha bire suluyorum. İnşallah bilen bir arkadaşımız yardımcı olur bu konuda bizlere...
serada yaprakları dökülmüş 2 tane şeker pembe aslanağzı gördüm hatta adam atmak üzereydi aldım geldim, toprak üzerinden budama yaptım,şimdi filizler vermeye başladı durumu iyi sanki:* ama diğerleri bir garip oldu,anlamadım gitti:( onlarıda budasammı?
Fagus Sylvatica
11-06-2013, 19:14
Tam emin değilim. Bitkileri anlamak zor. :o
Şimdilik kuruyan kısmı sağlam noktaya kadar budayın. Daha sonra bakalım durum nasıl devam ediyor...
Şimdi kurumalar azaldı gibi ama pek bir ilerleme de yok henüz. Yalnız artık çiçekleri ölmüyor. Sanırım önerdiğiniz yöntem işe yaradı ;)
Bu Aslanagzi fotograflarini Botanik parkta cekmistim. Tohumlarindan aldim bahara ekmeyi dusunuyorum. Bodur bir tur, bol cicekli, sanki rengi ebruli gibi cok hos.
Mevsim: Yaz Agustos 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
bunlar sanırım nemesia
Hayatımda ilk çimlediğim çiçekler :)
tebrik ederim, çok güzel olmuşlar:) benim aslanağzılarım çiçek açtıktan sonra hep kurudular, nedenini anlayamadan gitti hepsi:(
:) teşekkür ederim inşallah benimkiler de kurumaz :/
YeniGine
08-07-2013, 01:02
Sevgili Simge, tebrikler... Ellerinize sağlık. Hem çimlenmişler, hem de çiçek açmışlar ne mutlu size... Ve evet inşallah kurumazlar... Tohum almayı düşünmüyor iseniz geçen çiçekleri koparın tekrar çiçeklensinler inşallah...
Sevgili hira; :( benim de iki tane aslanağzım kurudu gitti. Hâlâ neden oldu bilemiyorum tabi. Senin kuruyanlar toprakta mıydı, saksıda mı? Benim aslanağızları yuvarlak tarlamda idiler ve ben oradan şimdiye kadar hiç görmemiştim 3 tane danaburnu imiş ondan bulmuş idim, acaba kökleri onlar mı yedi de kurudular diye de düşünüyorum.
yok ablacım ben böcek falan görmedim etraflarında.Benim aslanağzılar
saksıdaydı,çiçeklenir çiçeklenmez hemen yeşil yaprakların alt kısımlarını siyah bir tabaka kapladı ve öldüler:(
sormuştum arkadaşlara ama fotoğraf koyamadığımdan yardımcıda olamadılar.
yol kenarında taş
duvarlarda kendiliginden çıkan aslanağzılar kışın yeşil kaldıda,
benim gözümden sakındıklarım yaz günü kurudu gitti:(en çokta aslanağzı almıştım pazardan.
Neyse napalım, bir
sürü tohumları kaldı hiç değilse züğürt tesellisi:):)
hatta hemen yukarda bahsettiğim tohumların bir kısmı saksılara dökülüp çimlenmiş bile:rolleyes:
onlar kalsın oldukları yerde,şaşırtmam bile..
bu aslanağzıyla girdiğim savaşlardan yoruldum.
Arkadaşlar merhaba,
Tohumdan diktiğim çiçeklerim.Aslanağzı diye ektim ama o kadar çok tohum vardı ki,karıştırmışım hepsini birbirine.eminde olamadım.Merakla bekliyorum büyümelerini.İnşallah aslanağzıdır.biri beni bu konuda aydınlatabilir mi?
teşekkürler.
497834
497835
Bunlar aslanağzı sevgili SUDEM, ama az güneş görmüşler sanki..
Bunlar aslanağzı sevgili SUDEM, ama az güneş görmüşler sanki..
Teşekkür ederim cevabın için Sevgili Aheste.
Esasen günde bikaç saat direkt güneş alan bi yerdeler.:o hastanenin bahçesinden aşırmıştım tohumlarını.. :D renkleri çok güzel olacak.umarım çiçeklenirler.;)
resimsel
11-06-2014, 12:13
Sn. SUDEM, bu çiçeklerin aslanağzı olduğu kesinleşti mi? Sanki değiller gibi, yaprakları daha geniş.
bilmiyorum ki..sevgili ahestenin aptığı yorumla sevindirik olmuştum ama..bir de bitki büyüdükçe yaprakları ince uzun şekil almaya başladı..kuvvetle aslanağzı gibi ama bilemiyorum :(
resimsel
11-06-2014, 13:34
Hadi inşallah, birde bakmışsınız rengarenk aslanağzı çiçeklenmiş. Fazla su vermeyin belki tomurcuklanır.
Arkadaşlar ve ektiklerim aslanağzı çıktı :D çiçeklerini de gördüm şükürler olsun...
506721
506722
En sevdiğim çiçek. Nedenini bilmiyorum ama aslanağzını görünce çok mutlu oluyorum. :)
çiçeklenmesi biten aslanağzımı derin budama yapıp koysam bi köşeye tekrar seneye çıkar mı acaba?yoksa her sene tohumdan üretim mi yapmalıyım?
Dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkacaklar SUDEM meraklanma:)
Ne kadar değişik ve güzel renkleri olan bir çiçek.. Özellikle pembe olana bayıldım.
akçabardak
26-07-2014, 22:27
Pembe beyaz olan harika, çok tatlıymış.
lilpar76
07-11-2014, 20:08
Bu bitki aslanağzı olabilirmi, baharda petunya çiçeyi alırken çiçekçi israrla, çok güzel çiçekleri olur diye almamı istedi. Ama geldiylnden hiç çiçek açmadı, yapraklarından aslanağzına benzettim.
Yardım eden olursa sevinirim.
çiçeklenmesi biten aslanağzımı derin budama yapıp koysam bi köşeye tekrar seneye çıkar mı acaba?yoksa her sene tohumdan üretim mi yapmalıyım?
Arslanağzının kökleri ikinci yıl da yaşar. Çok derin olmadan budama yaparsanız gelecek yıl çok daha büyük bir arslanağzınız olur.
Bu bitki aslanağzı olabilirmi, baharda petunya çiçeyi alırken çiçekçi israrla, çok güzel çiçekleri olur diye almamı istedi. Ama geldiylnden hiç çiçek açmadı, yapraklarından aslanağzına benzettim.
Yardım eden olursa sevinirim.
Aslanağzı olması mümkün değil. Bana göre bunlar Hüsnüyusuf. İlk yıl sonbaharda bu şekilde olurlar. İkinci yıl çiçek açarlar.
http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4441.htm
lilpar76
08-11-2014, 16:43
Çok teşekkür ederim, sayın Muda önerdiyiniz başlıkta hemen baktım, evet aynen sayın Limonun bitkisindenmiş. Güzel çiçekmiş...
Mücevher Çalısı
09-05-2015, 16:19
551600
Benim neşeli çocuklarım...
Sn. Mücevher Çalısı, aslanağzıları tohumdan mı yetiştirdiniz? Ne zaman ekim yaptınız? Ben hemen her yaz fide olarak alıyorum fakat sonbahara doğru bitkiyi bir şekilde kaybediyorum.. Bulunduğum semtte taş duvarlar arasında kendiliğinden yetişen aslanağzılar var, kışın hayatta kalıp, yazın çiçekleniyorlar. Ben hala anlamış değilim, aslanağzı çok yıllık mı, yoksa mevsimlikmidir?
Mücevher Çalısı
25-05-2015, 18:51
Sn. Hira ben de Aslanağzıyı tek yıllık bilirdim. Her yıl kendi tohumlarından kendi kendine çıkar. Bazı bitkiler ılıman bölgelerde çok yıllık olabiyorlar. Sanırım Aslanağzı da soğuktan korunduğu zaman çok yıllık olabiliyor.
Ben 2014 ilkbaharında Vilmorin marka bodur cinsinin tohumlarını ektim, 2014 haziranında ilk çiçeklenmesini yaptılar. 2014 kışına yakın derin budama yaptım, 2015 ilkbaharına hayatta kaldılar, filizlenip çiçeklendiler. Antalya'da çok yıllıklarmış bunu öğrendim.
İstanbul daha serin bir bölge, "büyük ihtimalle orada tek yıllıktır" derdim ama sizin örneğinizi ve Sn. Loveforlife'ın buradaki mesajını (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/30555-43.htm#post1381494) okuyunca "uzun boylular soğuklara daha dayanıklı herhelde" diyeceğim.
İstanbul'un çok soğuk bir semtindeyim. Kışın tüm tesisat donuyor ve susuz kalıyoruz :o O aslanağzılar nasıl oluyorda hayatta ve yemyeşil kalıyor anlamıyorum.
Mücevher Çalısı
26-05-2015, 00:26
O taş duvarların arkasında sıcak su boruları döşeli olmasın, şaka bir yana bitkileri anlamak bazen imkansız oluyor. Ben bu seneye kadar uzun boyluları bile sadece 3 yıl yaşatabildim. Bir süre sonra gövde yaşlanıyor ve ertesi yıla kalmıyor.
Tohumdan yetiştirmek de zevkli, pek bi zahmeti yok. Geçen sene aldığım tohumların ancak onda birini kullanmıştım, ve yüzlerce çıktılar. Çıkanların çoğu yer olmadığından telef oldu. Çok yıllık olmaması sorun değil bence...
Benim güzellikler. Kışı atlattılar. Bodur cins.
Mücevher Çalısı
26-05-2015, 09:56
Sn sakagun sizinki de yer fakı, şahahe büyümüşler, maşaallah...
Evet, yükseltilmiş tarh, gübreli, kumlu toprak hoşlarına gitti.
celalim01
26-05-2015, 18:27
Bizim bölgemizde aslanağzı yeterli iklim şartlarını bulabildiği için. Kurumaya yüz tutan dalları hariç hem gövdeden hem de kök itibariyle tekrar yeşermeye başlıyor. Hatta büyük ve sağlam kökleri olanlar yeşilliğini hiç kaybetmeden bahara kadar hayatlarına devam ediyorlar.
B e t ü l
04-06-2015, 23:05
Boduruz
Çiçeklerle doluyuz.)
çiçeksever
08-06-2015, 13:50
Bunlar da benden.Benimkiler daha çok uzun boylu. Daha başka da var.6-7 renk.
çiçeksever
08-06-2015, 13:51
Arka bahçedekiler nerdeyse 1 metreye yaklaştı.
hobiciakvarist
19-06-2015, 10:23
Yakın zamanda (dün) sitedeki bir üyemizden aslanağzı tohumları aldım. Acaba bu bitkinin tohumlarını ekmek için beklemelimiyim yoksa hemen ekeyim mi?
5 kök var bu saksıda, sadece biri beyaz.
celalim01
25-07-2015, 20:50
Aslanağzı tohumlarını ekmekte sorun yok. Ekebilirsiniz.
Tohumdan aslanağzılar bahçede. Öğleden akşama kadar güneş alıyorlar. Anca tomurcuklar görünmeye başladı. Acaba renkleri ne :)
Bi tanede limonatamız varmış :)
eceyıldız
01-05-2016, 18:37
Bahçeye ektiğimiz aslan ağzı tam çiçeklenmeye başlayacağı sırada kökten kurumaya başlıyor. Bunun nedenini bilen var mı acaba.
O taş duvarların arkasında sıcak su boruları döşeli olmasın, şaka bir yana bitkileri anlamak bazen imkansız oluyor. Ben bu seneye kadar uzun boyluları bile sadece 3 yıl yaşatabildim. Bir süre sonra gövde yaşlanıyor ve ertesi yıla kalmıyor.
Tohumdan yetiştirmek de zevkli, pek bi zahmeti yok. Geçen sene aldığım tohumların ancak onda birini kullanmıştım, ve yüzlerce çıktılar. Çıkanların çoğu yer olmadığından telef oldu. Çok yıllık olmaması sorun değil bence...
Ben her yıl kışa girerken uzun boyluları neredeyse köküne kadar buduyorum, şaşırtıcı ama beşinci yılına girdiler..
Mücevher Çalısı
02-05-2016, 16:21
Ben her yıl kışa girerken uzun boyluları neredeyse köküne kadar buduyorum, şaşırtıcı ama beşinci yılına girdiler..
Ben yaşatamıyorum demek ki. Forumda sizin gibi çok yıllık gibi yetiştirenleri okuyunca bu yargıya varıyorum:)
Bitkide bakım ve kültivar farklılığı da bu sonucu doğuruyor olabilir:confused:
Aslında literatürde tek ya da iki yıllık olarak geçen pek çok bitkide çok yıllık davranış gözlemlenebiliyor. Canlılık böyle bir şey, her şey "mutlak" :)
sevgihoca
03-05-2016, 20:33
Aslanağzı tohumlarını bağa ektim ama hiçbir hareket yok.Ben de dayanamayıp pazardan iki saksı aldım.Kullanmadığımız eski bir sürahiye diktim.Camın önüne koydum,içerden de görünsün.Bakalım gelişimi nasıl olacak?
609641 609642
Lonicera
14-05-2016, 14:20
Pazardan almıştım...Üzeri tohum dolu. İlk kuruyanları alıp yeniden ektim. Hibrit olduğundan şüphe ediyorum, bakalım çimlenip aynı renk çiçek açacak mı?
Ne guzel renkleri var su aslanagizlarinin cok illik olmasida cok guzel.benimde bir kac rengim var
Arkadaşlar aslanağzı kokulu bir çiçek midir ?
Lonicera
01-06-2016, 12:15
Her türü değil ama bazıları çok güzel kokulu. Eski mesajlarda da vardı, bendeki sarı renk olanlar da kokulu.
Evet sayın Lonicera tohumdan katmerli aslanağzı yetiştirdim. Beyazı da sarısı da kokulu. Özellikle sarısı birçok bitkiden daha güzel kokuyor. İşin gerçeği önce kendimden şüphelendim.
çiçeksever
01-06-2016, 15:10
Resim atarmısınız. Hiç katmerli aslanağzı duymadım.
İşin özü normalinden çokta farklı değil. Tohum satılırken o ibare kullanılmış.
Batı Rüzgarı
25-06-2016, 03:44
renkleri ve kombinasyonları güzel.ankarada bile kışın sadece üstü kapalı balkonda ayakta kaldı üstelik çiçekleri ile beraber.tahminime göre tozlaşmayan çiçek uzun süreli kalıyor.
kokusuna gelince karar vermek zor.direkt olarak güzel kokuyor diyemiyorsunuz ama kötü de değil.değişik bir kokusu var.özellikle üzerine güneş vurduğunda daha belli oluyor kokusu...
sususluğa gelemiyor suyu eksik olmamalı...geçen sene dağınık olarak ektiğim tohumlardan bu sene sadece küçük bir saksıya sığdırdım.sıkışık yuvarlak bir saksıda çok daha güzel duruyormuş..yer dar olduğu için fazla boylanamıyorda...sıkışık olmaları çiçek açmasına engel olmuyor. bi zaman fotoğrafını da eklerim...
Lonicera
12-07-2016, 15:07
Pazardan almıştım...Üzeri tohum dolu. İlk kuruyanları alıp yeniden ektim. Hibrit olduğundan şüphe ediyorum, bakalım çimlenip aynı renk çiçek açacak mı?
Hibrit değilmiş:))) Bir ihtimal paylaşım etkinliğinde listeye dahil olabilir.
Geçen yaz fide olarak alıp yetiştirdigim aslanağzılardan tohum dökülmüş ve balkonun altındaki kaldırımda büyüyüp çiçeklenmiş. Hemde aynı renkte :) yine geçen yaz tohumdan ürettiklerimde kışı kapalı alanda geçirdi ve bahara dogru bitlendiler. Elimde ilaç olmadıgından, diger bitkilerimde bitlenecek korkusuyla kökten söküp attım maalesef.
Mücevher Çalısı
14-07-2016, 14:32
Geçen yaz fide olarak alıp yetiştirdigim aslanağzılardan tohum dökülmüş ve balkonun altındaki kaldırımda büyüyüp çiçeklenmiş. Hemde aynı renkte :) yine geçen yaz tohumdan ürettiklerimde kışı kapalı alanda geçirdi ve bahara dogru bitlendiler. Elimde ilaç olmadıgından, diger bitkilerimde bitlenecek korkusuyla kökten söküp attım maalesef.
Aslanağzının bitlendiğini de ilk defa duyuyorum, biti hangi türdendi?
Hiçbir bitki de bitsiz kalmadı bu zamanda:)
Aslanağzının bitlendiğini de ilk defa duyuyorum, biti hangi türdendi?
Hiçbir bitki de bitsiz kalmadı bu zamanda:)
Bitki zararlılarını hiç tanıyamıyorum maalesef. Bit diye adlandırdığım bir çeşit böcek sardı :D
Mücevher Çalısı
14-07-2016, 17:36
Bitki zararlılarını hiç tanıyamıyorum maalesef. Bit diye adlandırdığım bir çeşit böcek sardı :D
Yazık olmuş Aslan Ağzınıza:( çok da hevesliydiniz hatırladığım kadarıyla yetiştirmeye...
Yıllardır yetiştiririm hiç böceklendiğini görmedim bu bitkinin, sizinki ya da benimki şans belki:)
Batı Rüzgarı
15-07-2016, 00:04
Yazık olmuş Aslan Ağzınıza:( çok da hevesliydiniz hatırladığım kadarıyla yetiştirmeye...
Yıllardır yetiştiririm hiç böceklendiğini görmedim bu bitkinin, sizinki ya da benimki şans belki:)
evet bitleniyor.hemde çiçeğine kadar bitleniyor.bildiğimiz yeşil yaprak biti...
bütün kış dışarıda kalan aslanağızlarını bende baharda bit ile uğraşmamak adına kökünden söküp attım.malum sonra arapsabunu uğraş dur...tabi bunda karıncaların etkisi de çok bariz...karıncalar öyle kolay kolay pes etmiyorlar...
diğer yandan ortada daha güzel bir seçenek varsa ona yöneliyorlar.bu yaprak bitleri ilginç canlılar.bizim oturduğumuz 3.kata çıkabiliyorlar.kanat yok bişey yok...muhtemelen karıncalar getiriyor.neyse ki bu sene uğur böceği akşam sefamı sevdi üzerinde baya uğur böceği görüyorum.bit ise tek tük...gerektiğinde arap sabunu ile müdahale ediyorum.ama bazen öyle sarıyorlar ki o kadar yaprak bitini öldürmek yerine çiçeği feda etmek cazip geliyor vicdani olarak...
Mücevher Çalısı
15-07-2016, 09:30
...
ortada daha güzel bir seçenek varsa ona yöneliyorlar.bu yaprak bitleri ilginç canlılar...
bu sene uğur böceği akşam sefamı sevdi üzerinde baya uğur böceği görüyorum.bit ise tek tük....
ama bazen öyle sarıyorlar ki o kadar yaprak bitini öldürmek yerine çiçeği feda etmek cazip geliyor vicdani olarak...
Siz de haklısınız:)
Lakin; biz eğer bitkinize istediği habitatı veremiyor, ona uygun gübreleme uygulayamıyorsak, doğal olarak bitkimizin savunma gücü zayıflıyor. Bu zayıflayan bitkiye de çeşitli zararlı ve hastalıklar musallat oluyor. Aslında hepiciği, topucuğu bu:)
Mesela Akşam Sefalarında yeşil-siyah bitlerden benim görmüşlüğüm var. Akşam Sefaları hiç bakımsız çiçekleniyorlar diye kıyıda köşede yetiştiriyorum, onlar da havasızlıktan böcükleniyor. Diyeceğim o ki sizdeki Aslan Ağzı da aynı durumdan muzdariptir, fazlası değil...
tekinbey
21-12-2017, 14:13
efendim, ben aslanağzı tohumlarını bir kare yoğurt kasesine ektim.kısa zamanda çıktılar.üstlerini kapatmıştım.bu sabah açınca baktım ki . tohumlar çimlenmişler. ancak,ince ve 2 ile 4 cm boylarında ve maalesef dik değil toprağa yatay gibi duruyorlar.acaba bu küçük fideleri kökleri ile dikkatlice çıkarıp erken şaşırtma mı yapmalıyım. yoksa bir süre beklersem fideler dikleşip şaşıtma yapacak hale gelirler mi. bir hobi bahçesi çalışmalarımdan biri si bu. emekliyim didimde yaşıyorum. yardımcı bilgiye ulaşabilmek için burda yazdım. şimdiden teşekkürler
Gülizarşen
27-01-2018, 23:11
Ben de tohum ektim ama bir ay oldu hala çimlenmedi nerede hata yaptım bilemiyorum. bir saksıya ektim üzerine perlit torf koyun gübresi karışımını eledim. Ama poşetle kapatmadım çok güneşli bir yerde bir ay bekledi sorunum nedir acaba?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.