View Full Version : tcosan / Acer Palmatum
Selamlar,
Ben bir haftalık üyeyim, yeni başladığım akçaağaç bonsaimi sizlere sunmak istedim. Bonsai konusunda deneyimli sayılmam. Ama çalışmaya devam ediyorum.
Fotoğrafta gördüğünüz akçaağaç çok kötü durumdaydı. Kurumak üzere iken buldum. Bakamayan insanların geçici bitki yetiştirme hevesi kötü sonuçlar doğuruyor.
Kök budaması ve saksılama sonrasında, yaprak budaması yaptım. Elimdeki kitaplardan ve sizlerin engin bilgileriniz sonucu bu hale getirebildim.
Şu an, tomurcuklanmasını bekliyorum ve gayet sağlıklı gibi görünüyor. Ama uzman görüşüne ihtiyacım her zaman var. Eleştrilerinizi bekliyorum.
bonsaisan
16-07-2007, 13:09
Güzel bir akça ağaç yanlız fotğrafın çekim tarihini bilmediğim için.
Şu soruyu sormak istiyorum.
Fotoğrafdaki ağaça göre kök budamasını ve telelmeyi ne zaman yaptınız.
Tellemede 45 derecelik açı biraz fazla ayrık duruyor. Araları biraz daha yakın olmalı.Sağlı solu çıkmış olan iki dalın oradasında bulunan budak temizlenmelei tabi doğru zamanında.Aynı sorunlar üste buluna budaklardada var.
Bun konuyu yazmada ki sebeb.her ne şekilde olursa olsun.
Bonsai adayı olarak seçilen fidan **** ağaçlıklarda özelikle yaprak döken sınıflarda genelde içinde bulunduğumuz şu aylarda yapraksızlaştırma dışında pek bir işlem yapmamak ağaçın sağlığı açısından önemlidir.
Zorunlu kalınmadıkdan sonra budama kök budama ve telelem bu mevsimlerde ağaç için büüyk sorun teşkil eder.
Sayın Ali beyinde daha önceden forumda sıkca bahsettiği üzere telleme yapılaçaksa eğer ki genelde tropik ağaçlarda daha mantıklıdır.
Ağaç bir kaç gün susuz bırakılıp beklendikden sonra yapılması bir nemzede olsa daha sağlıklıdır.
Dediğim gibi yapılan işlemlerinizi hangi tarihler arasında yaptığınızı bilmediğim için sadece yazıyorum.Birde bir diğer konu ben bu işlemleri yazın oratasında yaptım ama ağaçıma bir şey olamadı diyede bilirsiniz.
Ama bu olmayaçağı anlamına gelmiyeçeği gibi üzerinde 4 yılık emeğiniz geçmiş güzel bir çalışmanızı olmadık zamnda yapılaçak bir işlemler sırası ile 1 hafdada öldürede bilirsiniz.
Çalışmanız hoş olmuş.
Saygılar sunuyorum.
Bonsaisan
Öncelikle teşekkür ederim. Hemen zamanlama vereyim. Kök budanması ve budamayı daha önce yaptım. Yaprak budamasını geçen hafta (11.Temmuz.07) yaptım. Telleme işlemini ise, uyarılarınız doğrultusunda yanlış zamanlama ile yaptığımı farkediyorum.
Hem ağacın sağlığı, hem de formla ilgili (Tellemede 45 derecelik açı biraz fazla ayrık duruyor.) eleştrinize dayanarak telleri söküp, kışa girerken yapmam doğru olur mu?
Yaklaşık bir ay önce yaptığım yaprak budaması sonucu, yeniden yaprak vermeye başladı.
bonsaisan
09-08-2007, 15:29
Ben teşekürederim.Öncelikle söylediklerimi uyguladığınız için.
Telleme konusuna gelince aslında yapraksızlaştırma işleminden hemen sonra uygulanması **** agustos sonu gibi daha mantıklı lakin.
Öncelikle acerlerde agustos başında yapılan yapraksızlaştırma işleminin hemen akabilde geri kesim uygulaması yapılır.Yani ağaçın ilk uç sürgününbulunduğu noktadan geriye doğru bogum bogum giden acerlerde 2 bogum geride bulunan sürügn başına kdar kesim yapılır.Akabinde ise telleme ama bu sene bırakın böyle kalsın.
Neden bu işlem yapılır.Bu işlem acerin bogum aralarını sıkılaştırmak için yapılır.
Bu sayede sık bogum eşittir sık sürgünler demekdir.
Bu sene benim tavsiyem mart ayında ağaçı saksısından çıkarın
Köklerini düzgünce bir şekilde tarayın dışa doğru bu nebarisini güçlendireçek.
Ortada duran kurumuş bir budak var onun düzgün bir şekilde kesin ve çıkarın.
Aynı şekilde çatal daların uç kısmındaki kuru kısmlarıda 45 derecelik bir acı ile en yakın sürgünden budayın ki bu lider uzayan dalarınız olsun.
Olabildiğinde mart ayında sürgünler patlamadan önce üst kısmdaki dalları 2 bogum kadar geri budayın bu aşağıdaki yeni oluşan dalçıkların güçlenmesini teşvik edicek.
Çünkü aşağı kısmda fazla güçlü bir yapı yok.
Size iyi çalışmalr diliyorum.
Önce sabırlı hareket edin.
Şunun unumayın acerin daları üst kısmı çok hassadır.
Telleme yapmadan önce güçsüz gördüğünüz daları bitki rafyası ile sarın sonra üzerinde teleyin.
Tüm bonsai severlerin dikkat etmesi gerekn konu...
Bonsailer tellenir rafta ile sarılır v.b gibi çok görselyapısını bozan geçiçi işlemlere tabi tutulur.
Lakin bu aynı dişlerine diş teli takılmış bir çoçuğun görseleğini bozduğu gibi ama o diş teleri çıktığunda muntazam ve parlak dişler nasıl ortaya çıkıyorsa bonsaide ki bu gibi tell ve rafya çıkarıldığında bonsainizde düzgün ve etkileğiçi bir görünüme kavuşur.
Tırtılın kozaya bürünüpde koza kalktığında çıkan o muhteşem renkli kelebek gibi görünmesi gibi.
Saygılarımı sunarım.
Selamlar Bonsaisan,
Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun. Dikkat edilmesi gereken durumlara özen göstermeye çalışıyorum. Bu arada sabır konusuyla aram epeyce iyidir. Sonunda bonsai konu oldumu daha da gerekli. Çıktık bir kere bu uzun yola. Gelişmelerden, fotoğraflarla beraber bilgi vereceğim. Çok sağolun.
Resimdeki saksı küçük gözüküyor. Eğer gövdebüyüklüğü dal formu istediğiniz ölçülerde ise va daha büyüme kalınlaşma istemiyorsanız bu saksıda devam edebilirsiniz. Benim eski yazılarımda vardı. Bonsaiseverin bonsai yaparken en sık yaptığı yanlış uygulama bonsai adayı fidanı hemen dar saksıya almak. Hatta imkanı olanın bahçede geniş bir toprak alanda bonsai çalışmasını yapması, en hızlı sonucu almasını sağlar.
bonsaisever
07-09-2007, 22:56
Bonsaiseverin bonsai yaparken en sık yaptığı yanlış uygulama bonsai adayı fidanı hemen dar saksıya almak.
İyi ama benim dar veya bonsai saksında hiç ağacım yok :)
bonsaisan
07-09-2007, 23:28
Sayın bonsaisever.
Sayın cemboa arkadaşımız burada ki cümle ile sizi değil, genel anlamda tüm bonsai severlere hitap etmektedir.Size ait nickname kullanmıyor.
Ufak bir karışıklık olmuş.
Saygılarımla.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.