View Full Version : Dünyada yaşayan en büyük canlı, bir mantar...
botanist
31-10-2005, 11:24
Mavi balina dediğinizi duyar gibi oldum. İyi bir tahmin! Bir mavi balina yaklaşık 23-24,5 m uzunluğunda ve 110 ton ağırlığındadır. Mavi balina dünyadaki yaşayan en büyük hayvandır. Ancak bu canlıdan daha büyük olan bir başka canlı daha vardır. Çok çok daha büyük… Yaklaşık 5,6 kilometre uzunluğa sahip olan bu canlı 1600 futbol sahasından daha geniş bir alanı kaplar. Çoğunluğu toprak altında gizlidir. Evet bu bir mantar türü. Yanlış duymadınız… Armillaria ostoyae adlı mantar türü Oregon’un doğusundaki Malheur Ulusal Ormanında bulunmaktadır. Bal mantarı adıyla bilinmekte olan bu mantar dev mantar olarak nitelendirilmektedir. Uzmanlar bu mantarın en az 2400 yaşında olduğunu belirtmektedirler.
http://www.microbe.org/news/giant_fungus.asp
http://www.infoplease.com/spot/fungus1.html
botanist
31-10-2005, 11:31
Sitede mantarlarla ilgi bir başlık bulamadım. Bu nedenle burada yer verdim.
Sitede mantarlarla ilgi bir başlık bulamadım. Bu nedenle burada yer verdim.Mantar konu başlığını siz açın bence. Bu başlığı da oraya taşıyın.
Şu dev mantarı merak ettim. Verdiğiniz linkte fotoğraf var ama dev mantar fotosu değildi o.
botanist
31-10-2005, 12:29
Faklı bir kaynakta güzel bir resmi var bu mantarın.
kaynak:
http://www.giornaledibrescia.it/iniziative/funghi/fungo23.htm
botanist
31-10-2005, 13:00
Evet bu mantarın kapladığı alanın havadan çekilmiş fotoğrafına da ulaştım.
kaynak:
http://chicheux.ch/comments.php?op=Reply&pid=0&sid=400
Mantarlar hep ilgimi çekmiştir. Sizin anlattığınız bir tek mantar değil de mantar kolonisi sanırım.
Mantar tarlası da diyebiliriz bu mantar türüne. :)
Onlara dokununca garip bir yumuşaklığı vardır. Çocukluğumda annem kırmızımsı bir turuncu olan kocaman bir mantar toplardı ve pişirirdi. Yıllar geçtikçe mantarların çeşitlerine tanık oldum. Dergilerden, belgesellerden ve internetten.
Galeride mantarlar için ayrı bir bölüm açmıştım. Bu vesile ile tekrar hatırlatayım :)
botanist
31-10-2005, 14:39
Bulunuş hikayesini şöyle anlatabiliriz:
Ağaç ölümleri bilim adamlarının dikkatini ormanının bu bölümüne yöneltmiş. Araştırmalar sonucunda bu mantarın rizomorfları sayesinde ağaçların köklerine arız olarak bitkideki su ve besin maddelerini emdiği tespit edilmiş. Bu olayı da zaten ağaç ölümleri takip etmiş...
Bu mantar yenilebiliyormuymuş?
http://www.giornaledibrescia.it/iniziative/funghi/fungo23.htm
yukarıdaki linkte;
non commestibile => not eatable => yenilemez yazıyor..
hay allah dünyanın açlık sorununa çare bulunmuştu yoksa :(
botanist
01-11-2005, 14:35
Yenen mantarlar da var. Armillaria cinsinin ülkemizde de yetişen ve yenilebillen bir türü var. Ancak büyüklüğü dünyadaki açlığa çare bulacak kadar değil.
Armillaria mellea
Kaynak
http://www.mykoweb.com/CAF/species/Armillaria_mellea.html
botanist
01-11-2005, 14:37
kaynak
http://www.ecole-plus.com/champignons/IMAGES/armillaria/mellea.JPG
Baki Berk Kayalar
01-11-2005, 15:59
Bu dev mantar bilgisi çok dikkatimi çekti. Mümkünse daha ayrıntılı bilgi rica ediyorum:)
medinemurat
09-05-2007, 22:05
armillaria mellea nın bir adı da ölüm meleğidir biliyor musunuz
fahrikucuktas
24-12-2008, 20:01
''Ölüm ve melek''ne ilginç bir tezat.
azrail de bir melektir ve ölüm meleği olarak anlatılır
Şimdi dayı böyle devasal bi yaratık yerin altında nasıl solunum yapıyo...
Mantık erdiremedim fermantasyon desek o alkol asit vs. nereye gidiyo???:(:o
salimeroğlu
04-05-2010, 21:19
Bu dev mantarın bi fotoğrafı var mı? Çok merak ettim. Yukarıdaki linkler ya erişilmiyor ya da filitreye takılıyor. Teşekkür ederim.
Emre Kuzu
05-05-2010, 19:24
Bir mantar.
Ve bu, çok nadir görülen bir türü de değildir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından (Armillaria ostoyae) muhtemelen bahçenizde vardır.
şu ana kadar görülen en büyük numunenin (Oregon'daki Malheur Ulusal Ormanı'nda bulunuyor) boyutlarına ulaşmasın. Bu numune 890 hektarlık bir alan kaplıyor ve yaşı 2000 ila 8000 arasında. Bu mantarın çok büyük bir bölümü, dokunaç benzeri beyaz miselyumlardan (mantarda köke karşılık genel uzuv) oluşan devasa bir saç yığını şeklinde yerin altında bulunuyor. Bunlar ağaç kökleri boyunca yayılarak ağaçları öldürür ve bal mantarlarının zararsız görünümlü kümeleri olarak ara sıra toprağın üzerinde görünürler.
Oregon'un dev bal mantarının orman boyunca ayrı kümelerde büyüdüğü sanılıyordu; ama araştırmacılar bu mantarın dünyanın en büyük tek parça organizması olduğunu (bu kümeler toprağın altında birleşiyorlar) ortaya çıkardılar.
Kaynak ; www.yeniresimler.com
Arkadaşlar, bahsi geçen mantar, kuru ağaç dallarının çürümesine yardımcı olan bir mantar (fungus) türü. Türkçede her iki tür için de mantar denildiğinden karışıklığa sebep oluyor.
Yaprak örtüsü altında yarı çürümüş dallarda beyazlama görülür. O görünen beyazlık işte bu mantar. Bahsi geçen alanda bu mantarların birleşip tek bir organizma haline geldiği varsayılıyor. Bu yüzden en büyük canlı değil en büyük organizma olarak tanımlanıyor.
Emre Kuzu
10-05-2011, 18:39
Arkadaşlar, bahsi geçen mantar, kuru ağaç dallarının çürümesine yardımcı olan bir mantar (fungus) türü. Türkçede her iki tür için de mantar denildiğinden karışıklığa sebep oluyor.
Yaprak örtüsü altında yarı çürümüş dallarda beyazlama görülür. O görünen beyazlık işte bu mantar. Bahsi geçen alanda bu mantarların birleşip tek bir organizma haline geldiği varsayılıyor. Bu yüzden en büyük canlı değil en büyük organizma olarak tanımlanıyor.
Hayır toz mantar değil toprak altında aynı türün misillerinden oluşan mantar topluluğu hepside aynı tür düşünün toprak altında büyük bir mantar üretme kompostu var bu mantarda misilleri yoluyla büyüyor. Koloni yani bir mantar kolonisi aynı genetik sporlardan türüyor.
Sayın Kalyon,
Söylediklerimiz çok farklı değil. Resimler yanıltıcı oluyor. Esas büyük organizma yer altındaki misiller resimlerde gözüken yer üstündeki mantarlar değil. Aşağıdaki linkte hem açıklama hem de yer altındaki oluşumun resmi var.
http://www.extremescience.com/zoom/index.php/largest-living-thing
Emre Kuzu
10-05-2011, 23:13
Siz tek toz halinde mantarın bu olayda rol aldığına odaklandığınız için böyle yazdım. Sonuçta tek bir örneğin misillerinden doğan mantar topluluğu söz konusu bu misilleride yapan verdiğiniz sitedeki mantar. O mantar olmasa o toz tanecikleride olmayacak.
Emre Kuzu
10-05-2011, 23:16
Zaten yer altında böyle yer üstünde oluşan mantar şekli beklenemez elbet mantarların doğmasına üremesine yarayan misller organizmalar var kimsede zaten bu şekilde oluşum yer altında var demedi.
Sayın Kalyon, ben de dendiğini söylemedim. Sadece konuya yazılan yazılardan, resimlerden kaynaklandığını sanıyorum, yanlış algılama olduğuna inandığımdan yazıları yazdım.
fideüreticisi
11-06-2013, 08:26
tesekkrler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.