View Full Version : Okçuluk, Yay yapımı için uygun ağaç
__SHERiFF___
18-07-2007, 18:46
Ben yay yapımında değerlendirecem bu ağaçları acaba bu meşe ve akça ağacın hangi türleri çok esnek?
bi sefer bi meşeyi esnettim çat diye kırıldıda esnettiğim meşeninde hangi türden olduğunuda bilmiorum.
bu sitede bişeler diyor ama annamadım.
http://www.parametricbow.com/woodmechanicalproperties.html
Ben yay yapımında değerlendirecem bu ağaçları acaba bu meşe ve akça ağacın hangi türleri çok esnek?
bi sefer bi meşeyi esnettim çat diye kırıldıda esnettiğim meşeninde hangi türden olduğunuda bilmiorum.
bu sitede bişeler diyor ama annamadım.
http://www.parametricbow.com/woodmechanicalproperties.html
Merhaba Serif
Guzel bir Turkceyle yazarsan, eminim, guzel cevaplar alacaksin. (Cunku biz, bu tip yazilari anlayamiyoruz.):dilli:
Ben anlayabildigim kadarina cevap vermeye calisayim.
Mese, en sert agaclardan biridir, onu esnetemezsin, ancaaak...
Esnetmek istedigin agacin boyu kadar, boru gibi bir kabin icine kaynar su koyar, meseyi de icine atar ve kaynatmaya devam edersen, agacin, bir sure sonra lastik gibi olur.
Bu haldeyken sekil verip sabitledigin malzeme, soguduktan sonra o sekilde kalir.
Benden bu kadar, daha fazlasini bilmiyorum.
Selam ve sevgiler
__SHERiFF___
18-07-2007, 23:24
Selam'lar mahir amca
meşe sert akça ağaçta çok sert bi de bildiğimiz kızılcıklta çok sert bi ağaç ve kızılcık ve akça iyi esneme yapabiliyorlar meşe ağacına bakarsak kırmızı meşedende yay yaptıkları oluyorda acaba hangi kızmızı meşeden yapıyorlar onu bilemiorum.
http://www.woodbows.com/stave.html
yay derken kastın nedir.
Meşe boyuna sağlamlığından ötürü teknelere direk yapılır. Esnemeyle fazla ilgili bir ağaç değildir.
Bu arada verdiğin linke bakıp, ok ve yay olduğunu farkettim.
Eskiden Yağcıbedir. (eski adı Yaycıbedir) köyünde Osmanlı'nın yayları yapılırmış.
Hangi ağaçları kullandıklarını biliyordum ama, aklımda kalmamış.
__SHERiFF___
19-07-2007, 09:48
Türk'ler tarih boyunca yaylarını akça ağcından yapmışlardır akça ağaç çok sert ve hafif olur gideceği mesafe çok iyi olur meşede ağır olur yeni başlayanların alışması için çok uygundur.
kızıl ağaç
19-07-2007, 12:43
Hünnap.
Hünnap.
Merhabalar Kızıl ağaç !
Hünnap pı Yalova kazimiye köyünden tanırım. Güzel ve faydalı meyveleri olan bir ağaç türü. Meyvelerindende yedim. Ancak ağacın ne kadar esnek olduğu ve ok yay yapımında kullanıldığı hakkında bir bilgiye sahip değilim. Sizin bilgileriniz varsa paylaşmak isterim.
Saygıyla.
Kızılcık, hem esnek hem sağlam. Sapan yapımında da tercih edilen bir ağaçtır. Akçaağaç ve meşenin esnekliği konusunda bir şey bilmiyorum ama, odun olarak ikiside çok sağlam ağaçlardır. Meşe çatlama, açılma yapar.
Dikkat edilmesi gerek en önemli husus, ağacın damarları yönünde biçilmesi. Yoksa esnetmek istedindiği an, çıt der kırılır.
Ali H. ALI
04-08-2007, 15:54
Tarihte Ingilizler,en iyi yaylarini porsuk'tan[Taxus baccata - English yew] yapmislardi diye bir yazi okudugumu hatirliyorum.
Maclura Pomifera!
Kızılderililer yaylarını bu ağaçtan yaparlarmış.Kuzey Amerika kökenli bu ağacı parklarda ve çit olarak özel arazilerde bulabilirsiniz.
galadrim
16-08-2007, 08:45
İnciri tavsiye ederim. Pek çok yerde bahçe sahibinden isteyerek elde edebilirsiniz. Ceviz aynı şekilde. Meşe'den kalkan yapıldığını biliyordum ama yay duyduğumu anımsamıyorum.
İyi çalışmalar.
Buradaki (http://www.dick.biz/cgi-bin/dick.storefront/46c4a6e90038f2f2273f50f33609067f/Home) linki başka bir üye arkadaşımız ağaç heykel başlığında vermiş, ama sitede yay ile ilgili bölümü görünce, bir de buraya ekledim.
Karanfilzade
17-08-2007, 16:14
Sizin icin biraz arastirdim;
Yayin cesitleri varmis ,uzun yaylari agaclari üst üste yapistirarak yapiyorlarmis Türkiyede bulunan agaclardan en iyi Akagac (ic kismina)ve Karaagactan olurmus (dis kismina ).Arzu edildigi taktirde yayin tutulacak kismina iki agacin arasina gelecek sekilde ceviz agaci konuluyormus.Kisa yaylar ise tek parca halinde akasya agacindan imal edilirmis.
Yay yapimi bitince asil sorun ok yapiminda basliyor,ok en iyi Sedir agacindan olurmus ,arkasina tüyleri milimerik takmazsaniz (3 veya4 adet)bütün emekleriniz bosuna gitmis oluyor.Okun ucuna ise pirinc konuluyor capi 8 mm lik bir oka(takriben uzunlugu 72 cm) 70 gr pirinc koymaniz lazimmis (10 mm ye 100 gr).
Selamlar
çok değerli arkadaşım ve arkadaşlarım,
öncelikle bu konuya açıklık getirmeye çalışan güzel ve engin bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım epeydir bu konuyla ilgilendiğim için eğer birazda olsa benimde katkım olursa mutlu olucam:
yay yapmaya çalışan günümüz kemankeş adaylarımız (osmanlı döneminde usta okçulara kemankeş denirmiş) iki yoldan birini tercih etmali birincisi ilkel yay ki bu bir ağaç dalından yapılır bildiğim akağaç akçaağaç akasya kızılcık (ve yukarda ilginç olduğu kadar beni mutlu eden türlerde duydum ama yeni haberdar oldum) dallarından yapılan ve diğeri daha zor ve ustalık gerektiren kompozit yani ikitür ağaç ve materyalin birleştirilerek yapılan şekli vardır. işte arkadaşlar seçimlerini buna göre yapmalıdır.Kompozit yayda mantık şudur sirt dediğimiz yayın dış kısmı esnek ama sert materyal iç kısmı yani karın kısmı yine çok esnek ve bir okadar yumuşak bir materyal olucak sırt kısmı eskiden boynuz plakası kimi zaman ipek veya temel olarak kullandığımız ağaçtan daha sert bir ağaç türü yani sizinde dediğiniz gibi akça (akağaç akasya) ve kara ağaç kombinasyonu gibi ikili kombinasyonlar kullana biliriz günümüzde bu fiberglas elyafı ve ağaç kombinasyonu olarakta yapılmaktadır ayrıca tek tip yani ilkel oklarda bambu da çok iyi sonuç vermektedir sevgi ve saygıyla kalın
Hoş geldin:)
Bilgini paylaştığın için teşekkür ederiz. Yeni gelen arkadaşlar, (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)başlığına uğrayıp kendini kısaca tanıtırsan ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)başlığınıda okursan çok seviniriz. Özellikle Türkçenin kullanımına çok önem veriyoruz. Seninde aynı özeni göstereceğine inanıyor, bundan sonraki paylaşımların için şimdiden teşekkür ediyoruz.:)
Halit Togay
27-10-2007, 10:07
Maclura Pomifera!
Kızılderililer yaylarını bu ağaçtan yaparlarmış.Kuzey Amerika kökenli bu ağacı parklarda ve çit olarak özel arazilerde bulabilirsiniz.
Geçen hafta Bahçeşehir'de yemek yediğimiz parkta çok vardı galiba.
vedat.evren
06-11-2007, 16:40
yay yapımında fernanbuk ağacı kullanmayı deneyin.
Tamtutulma
05-07-2008, 14:00
Şayet İngiliz yayı yapacaksanız Akçaağacı önermem. Türk yayı yapacaksanız işin uzmanı birinden destek almanız şarttır ki size bu konuda benim de destek aldığım: Süleyman Cem Dönmez hocamı önerebilirim.
Ancak öncelikle " Türk Okçuluğu - Ünsal Yavuz - Ottoman store yayınları" bu kitabı mutlaka ama mutlaka okuyunuz. Daha sonra ustalarla irtibata geçersiniz. Dünyada Türk yayları yapımında en usta kişi: Kanadalı Adam Abramowitz'dir. İsterseniz onunla da irtibata geçebilirsiniz.
Akçaağaçlardan
Tatar akçaağacı
Şeker Akçaağaç
öncelikli tercihiniz olabilir. Ancak bu cinsleri bulamazsanız da diğer akçaağaç çeşitlerini kullanabilirsiniz. Akça bulamazsanız; sarı kayın, porsuk ya da dut kullanabilirsiniz. Kullanacağınız ağaçlarda iğne ucu kadar bile budak olmamalı. Mümkün olduğu kadar kuru olmalıdır. Mümkünse yavaş büyümüş ağaçları tercih ediniz.
Yaş ağaçtanda yay yapılabilir; ancak suda bekletme ve kalıpta bekletme süreleri farklıdır. İsterseniz Türkiye'de sırf geleneksel Türk Yayı ve Okçuluğu ile ilgili bir site var orayı önerebilirim.
Saygılar.
İngilizler meshur uzun yaylarını italyan porsuk ağacından yaparlardı sanırım.Tabii normal porsuk ağacından farklımıdır onu bilemem.Sanırım türkiyede yay yapımına uygun ağaç bulmak biraz zor.Yay yapmak isteyenler kendi ağaçlarını ekiyorlar diye biliyoryum.
Kıbrıslı
18-08-2008, 13:00
ayın Sheriff,
İngilizler yaylarını Taxus Baccata (Common Yew) ağacından yaparlardı. Yani adi Porsuk
veya Avrupa Porsuğu diye bilinir.
Saygılar
Naci
Kemanger
18-08-2008, 15:38
Yaycılık ile ilgili uzun süredir araştırıyorum ve yay yapıyorum şu an üzerinde çalıştığım orjinal Türk/Osmanlı yayları ve geleneksel okçulukta işin zirvesi yine bizim ecdadın elindedir.
Tamtutulmanın sözlerine katılıyorum.
Yalnız bu iş büyük sabır ve aynı zamanda beceri ve teknik bilgi gerektiriyor. Özellikle Türk-Osmanlı yayı yapımını hiç sormayın çünkü hem uzun bir konu hemde ben henüz çırak sayılırım bu alanda fakat diğer iptidai yay yapımı hakkında söyleyecek birkaç sözüm vardır elbette.
Yay yapımında meşe ağacı kullanılırmı: kullanılır fakat 150 civarında çeşidi olan meşe ağacında çok kırılgan ve esnek sayılabilecek özellikte ağaçlar var bildiğim en iyisi ise kızıl meşedir yalnız bunun iyi cinsinden tanıyıp bulmak biraz zor ve pekte gerek yok. Kızıl meşe daha çok ahşap kompoziti yayların karın kısmında yeğ tutulur.
Bunun dışında ceviz, dişbudak, akçağaç, ardıç, kiraz, karağaç, akasya, özellikle yalancı akasya, bambu, kızılcık, kayın(sarı kayın veya normal gürgen cinsi), dut, limon, porsuk ağaçlarından yay olur yalnız bunlardan porsuk ağacını tr de bulmanız zor ve ingiliz yayı usulü büyüme halkalarının belli katmanlarını kullanarak yapılması daha iyi olur, karağaç porsuğa en yakın alternatiftir.
Fikrimi soracak olursanız bu alana girecekseniz evvela birkaç kitap devirmeniz veya bulursanız video izlemeniz hatta bir hocaya tabi olmanız gerek. Bu işe kendinizi adamanız ve sabırlı olmanız gerek ilk başlarda birkaç yay kırabilirsiniz belki ilk çalışmalarınız düşük kalite olacak.
Herneyse diğer birçok husus var hangi birinden başlasam bilemiyorum yapacağınız yayların formu ve çeşidi ne olacak basit tek kavisli yay veya ingiliz uzun yayı veya kızlderili yayı gibi birşeymi yapacaksınız yoksa uçbükümlü (ingilizce recurve bow) denen cinsmi? Farklı özellikte ağaçların ince lamineler halinde yapıştırılarak yapılan ahşap kompoziti dediğimiz cinsmi yoksa sırtı tendon, deri, ipek, keten ile kaplanarak güçlendirilmiş yaylarmı. Yoksa sırt kısmından önce karın kısmı boynuz plaka ile yapıştırılmış kısa, güçlü ve hızlı Asya tipi kalite yaylarmı?
Şimdi en önemli husus ağacın su yolunun boyuna tam paralel olması ve damarlarının yani büyüme halkaları kesitinin kesintisiz cetvelle çizilmiş gibi olması, bundan daha önemlisi üzerinde iğne ucu kadar bile budak, yumru vs olmaması. Daha sonra ağacın en az 6 ay kadar dinlendirilmesi, bu süre ne kadar uzun olursa yayın çalışması o kadar az olur(çalışma: bükülü kalma diyelim). Yani bu babta ağacı karpuz dilimler gibi parçalar çıkartarıp sırt kısmının mümkün mertebe tek bir büyüme halkasından oluşmasına dikkat etmek gerek ayrıca yaş ağacı yarıp dilimler çıkartınca hemen bir burgu şeklinde dönme yapması, kuru ağaca uçbüküm vermenin zorluğu gibi paradokslar var yani bu iş biraz karışık.
Benim dedem küçükken kardeşime söğütten yapardı
Kemanger
18-08-2008, 16:06
Benim dedemde bana bulduğu herhangi bir fideyi kesip elime verirdi bende eğip uçlarına ip bağlardım, bu işi çocuk oyuncağı olarak görüyorsanız dedelerimizden öğrendiğimiz yeter, birkaç kuşak daha öncesinde savaş meydanlarında efsane yazdıran silahlara merakınız varsa o zaman işler karışıyor.
ok için ben değişik birşey yaptım. Tahta bir bayrak sopasının ucuna japon yapıştırıcısıyla dartın ucundaki iğneyi kalıbıyla beraber yapıştırdım işe yaradı doğrusu.
karaselvi
10-01-2010, 13:36
abim ben küçükken Dut dalından ve washingtonia palmiye dalından ok yapardı ip yerinede inşaat teli kullanırdı gök yüzüne attığı ok görme mesafesini aşıp kaybolurdu hızı kesilip aşağı düşerken tekrar görünürdü ama bi kaçı dışında hiç birini tekrar bulamazdık. Palmiyeyi bir dene zarar gelmez.
Karaselvi ağabeyin yayı hangi ağaç türünden yapıyordu?
Çok sağolasın çoook inşaat teli acaaayyiiip işime yarıycak eğer söylediğin kadar atıyorsa emin ol ki hayır duğamı alacaksın selametle
Prof ok yapımcılığına soyunuyorum gerekli techizatı sağlar sağlamaz
karaselvi
16-01-2010, 19:40
Beyaz dut dalından ve bir keresindede washingtonia palmiye dalından yapmıştı. :)
dut ağacı budandığı zaman çok düzgun sürgünler verir. bu iş için ideal.
peki sağol ancak ağabeyin ne tür inşaat teli kulladı hayatımda hiç ***. teli görmedim ama arkadaşlar esnemez o çok kalın faln diyolar yoksa onun yerine yaymı esneyip atıyor... Eğer küçüklüğünü hatırlayabilirsen işime yarar gerçekten :)
Nail Sarı
21-01-2010, 13:22
Bu iş için tek ağaç var.
Porsuk Ağacı (Taxus Baccata).
Viki'den aldığım paragrafı sizlerle paylaşıyorum.
"Porsuk ağacı savaşların kazanılmasına vesile olmuştur.
Porsuktan elde edilen ahşap oldukça esnek bir o kadar dayanıklıdır. Bu nedenle geleneksel yayların yapımında kullanılmıştır."
http://tr.wikipedia.org/wiki/Porsuk_%28bitki%29
karaselvi
21-01-2010, 16:42
peki sağol ancak ağabeyin ne tür inşaat teli kulladı hayatımda hiç ***. teli görmedim ama arkadaşlar esnemez o çok kalın faln diyolar yoksa onun yerine yaymı esneyip atıyor... Eğer küçüklüğünü hatırlayabilirsen işime yarar gerçekten :)
Siz yanlış düşünüyorsunuz. Zaten oku atan ipin esnemesi değildir. Yayın esnemesidir. yoksa yapılan ağacın bir ehemmiyeti olmazdı.
gurbik67
21-01-2010, 21:06
arkadaşlar yay yapımında herkesin ağaç konusunda bazı önerileri var ingilizler bundan amerika şundan vs ancak bu ağaçlara ulaşma imkanı varmı.
naçizane fikrimi bende beyan etmek istiyorum .vede ne kadar haklı olduğumu deneyen anlar.
yay yapılacak ağaç kocayemiş her nekadar çatlama olsada gerçekte yay gibi ağaçtır.
yayı germede kullanılacak olan 100 lük misinadır.
okun ağacı ise palmiye dalından ve hedefe doğru gitmesi için ucu metal olmalıdır.
karaselvi
22-01-2010, 07:55
Misinada güzel fikir hiç düşünmemiştim işaat telinden daha iyi ve şık olur. Palmiye dalınada katılıyorum denemiştik.
gurbik67
22-01-2010, 14:31
sayın karaselvi
gençlik yıllarında yukarıda yazmış olduğum yayı ağaçtan yapmış olduğum tüfeğe monta ederdim hedefi tam vurması için.
tabi ki tüfeğin üst kısmına 30 cm lik bir kanal açar oku o kanala yerleştirir
hani göz ,gez ,arpacık denir ya okun üzerinden hedefe bakıp tetiği çektiğimizde yerinden kurtulan misina oku fırlatarak hedefi vururdu.
sayın karaselvi
gençlik yıllarında yukarıda yazmış olduğum yayı ağaçtan yapmış olduğum tüfeğe monta ederdim hedefi tam vurması için.
tabi ki tüfeğin üst kısmına 30 cm lik bir kanal açar oku o kanala yerleştirir
hani göz ,gez ,arpacık denir ya okun üzerinden hedefe bakıp tetiği çektiğimizde yerinden kurtulan misina oku fırlatarak hedefi vururdu.
Bir çeşit arbalet yani.
arkadaşlar yay yapımında herkesin ağaç konusunda bazı önerileri var ingilizler bundan amerika şundan vs ancak bu ağaçlara ulaşma imkanı varmı.
naçizane fikrimi bende beyan etmek istiyorum .vede ne kadar haklı olduğumu deneyen anlar.
yay yapılacak ağaç kocayemiş her nekadar çatlama olsada gerçekte yay gibi ağaçtır.
yayı germede kullanılacak olan 100 lük misinadır.
okun ağacı ise palmiye dalından ve hedefe doğru gitmesi için ucu metal olmalıdır.
Sn. Gurbik kocayemişi deniyeceğim. Ama çatlamalar ilerde ciddi sorunlar yaratabilir. Yayı kullanırken yayın kırılması yayı kullanan kişiye ciddi hasar verebilir.Yay yapımı için çok uygun olduğunu düşünmüyorum ancak meyvesi bir harikadır;)
Bende aynı şekilde yay yapmayı düşünüyorum. Bütün yazılarınızı okudum fakat herkes farklı bir ağaç öneriyor. Yayı diyelim meşeden yaptım. İlk cevap veren abimin söylediği şekilde. Peki oku neyden yapmamızı önerirsiniz ? İyice emin olduğunuz cevap varsa verin lütfen :)
Hangi ağaçtan yapmaya kalkarsanız kalkın, dal olarak kullanmak istediğinizde gerekli kuruluğa ve gerginliğe ulaştıramayacak, gerekli kalınlıkta dal bulamayacaksınız. Marangozdan ya da ağaç ürünleri satan yerlerden alacağınız ağaçları da kesmek zorunda kalacağınızdan ağacı ağaç yapan lifleri kesmiş, artık bir oduna dönüştürmüş olacaksınız. Keserle ya da yararak yapayım deseniz de sıkı liflere sahip bölümlere zarar verilebileceği kuvvetle olasıdır.
Şunu yapınız: sıkı lifleri olan, esnek, kuru bir ağacı 4-5cm genişlikte 2-3 mm lik yapraklar halinde dilimletin. Bunları geniş açılı bir yay kalıbı üzerinde birbirine masif tutkalı ile sıkın (yapıştırın). Laminasyon işlemi yapmış (lamine etmek) olacaksınız. Mukavemet onlarca kat artacaktır. Ama güneşte kurutmaya kalkmayın. Birkaç gün sonra açın. Kenarları daraltın işleyin... Ağacınız güçlü ise tersten, değil ise durduğu gibi gererek ipini bağlayın.
Ama bu bile "çocuğa" iyi bir oyuncaktan öteye geçmez.
Ya da iyisi mi Türk tipi yay yapımını araştırarak adam gibi bir yay yapın. Site adı: Tirendaz.
Oklar için sarı ya da kızıl çam kullanabilirsiniz. Saklama koşulları önemlidir.
Yay yapmanın yolu, yapacağınız herhangi bir ağacı buhar vererek ısıtıp oval bir kalıba sokmanızdır.
Bu buhar verme (İstimleme ) işlemi sonunda ağacı soğutmadan bir kalıba sokmalısnız. Bunu nasıl yaparsınız bilmem ama, sonunda istediğinz esneklikte bir yay elde edebilirisniz.
Seçtiğiniz ( Meşe en iyi olandır) ağaca ilk önce, düz olarak yayın şeklini vermelisiniz. Buhar verirken kapalı bir odacık kullanmanız gerekiyor. Ağaç elinizi yakacak kadar ısınmalı. Yanmaz eldiven kullanmalsınız.İyice buharı alıp sulanan ve ısınan malzemeyi oval bir kalıbın üzerine bir şekilde monte etmelisiniz. Gölge bir yerde soğumaya ve kurumaya bırakmalısınız. Bırakın iyice kurusun ve şekli alsın. Bu ne kadar sürer bilmiyorum ama sonunda çok iyi bir yayınız olur. Öyle olacağını umuyorum.
Kolay gelsin.
Yapacaksanız bu işi düzgün yapın bari de bir şeye benzesin, Osmanlı kompozit yayı yapın, yaımı gördüğüm kadarıyla çok meşakkatli ama dünyanın sayılı yayları arasındadır. Sipahilerin en önemli silahıdır.
Katılıyorum. Ama yay bir sulaleye ait degildir, yani Osmanlı yayı değil Türk yayıdır, ayrica sayili yaylardan degil dinyanin en iyi "tek" yayidir, düzeltmek istedim.
Selçuk Boz
23-08-2012, 20:48
Bu konuyu açan arkadaş, farkında olmadan deniz-derya bir konuya girmiş.
Geleneksel okçuluk da, tıpkı süvariliğimiz gibi; kaybettirildiğimiz/unutturulduğumuz değerlerimizdendir.
Konuyla ilgilenen arkadaşların, öncelikle tirendaz - Türk Okçuluğu (http://www.tirendaz.com/tr/) gibi siteleri incelemelerini, mümkünse bu tür (http://www.talimhane.org/) siteleri hazırlayan değerli insanlarla iletişim kurmalarını şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu insanlar; amatör ruhla, ecdadın geliştirdiği teknikleri, bilimin ışığında yeniden ele alıyor ve kaybettirildiğimiz/unutturulduğumuz bu değerleri tekrar kazanmamız için -tabiri caiz ise- yırtınıyorlar.
Ecdat, yayın ahşap kısmında genellikle "Tatar Akçaağacı" (acer tataricum) kullanmış.
326852
Okun ahşap kısmında ise umumiyetle "Karaçam" (pinus nigra) kullanmış.
326853
Bu arada; Karaman'daki Karadağ bölgesinde, yukarıda isimlerini zikrettiğim ağaçlardan da oluşan "Geleneksel Türk Okçuluğu Hatıra Ormanı" oluşturuluyor.
Kolay gelsin.
ümitibrahim
24-08-2012, 17:11
Çocukken acemice yaylar yapar,aramızda en uzağa fırlatma ya da hedef vurma yarışları yapardık.Şimdilerde de boş bir zaman bulursam şu compound bow denilen türü yapmaya hevesim var.Ama bunun için ağaç kesmek yerine yayımı profesyonellerinde olduğu gibi fiberglastan yapmayı düşünüyorum.
Birçok erkek koca adam olsalar da okçuluğa ilgi duyabiliyor,insanoğlunun en az 64.000 yıldır ok-yay kullandığı düşünüldüğünde bu-bir anlamda-genlerimize işlemiş diyebiliriz.''Erkekler''diyorum,çünkü yüz binlerce yıl insan türünün erkekleri av peşinde koşmuş,şimdi de top peşinde koşmayı,balık tutmayı,okçuluğu kadınlara göre çok daha fazla sevmemiz tesadüf değil.
Merhabalar sitenizi uzun zamandır takip ediyorum ve yeni kayıt olmuş bulunmaktayım.
başlıkları okurken burası dikkatimi çekti 5 sene olmuş yazılalı ama yinede soranlar olur diye yazma gereksini duydum.Türk yay yapımı ile 4 senedir uğraşıyorum.
İlk öncelikle Türkiyede yaylık ağaç bulmak neredeyse imkansız çünkü yaylık ağacın bakımı ilk 3 senede yapılıyor.Osmanlı yayı için Akça (Tarak akçası) kullanılır.Genelde belediyelerin yol kenarlarına ektiği ağaç olarak biliyorum.bazı bölgelerde ise kesimi yasak bilgisini almıştım.
Tohum örneği
http://f1209.hizliresim.com/11/m/d64yz.png
Kısa söylemek gerekirse;
Akçaağacı yurtdışından sipariş etmen daha doğru olur.
Acemi olarak yay yapıyorsanız ceviz dut fındık (kürek sapları fındıktır :D) kullanabilirsiniz.
Arkadaşlar ben öğrenciyim tarih dersinde yıllık ödev olarak ok ve yay yapımı çıktı. Fazla bilgim yok bu konuda nasıl yapılacağını neler gerektiğini bilmiyorum. Sadece meşakkatli bi konu oldugunu biliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Arkadaşlar ben öğrenciyim tarih dersinde yıllık ödev olarak ok ve yay yapımı çıktı. Fazla bilgim yok bu konuda nasıl yapılacağını neler gerektiğini bilmiyorum. Sadece meşakkatli bi konu oldugunu biliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Yapım tekniğini uzmanlarımız cevaplıyabilir.
Ben ancak destanlardan-kayın (Destanlarda altın, gümüş, demir, bakır, kamış, kayın ağacından yapılmış oklarla karşılaşmaktayız) ağacından,
Kullanılan 5 materyal (https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:zxAU0KnTfTMJ:www.arastirmax.com/system/files/dergiler/5672/makaleler/21/1/arastirmax_11565_pp_189-215.pdf+&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjrqTo5oz9MFCkSpN8yCc0z1Dor6CEJrkfBZLzv OYEHIDXqBty3qvHmZawsx2xqjUH3YDfbqRA1Qh7GnbCBRVQSF5 9zBQHJmqLaKSlv1pKyn8dOkfeKYzlZti8BkAswwmyOj8Mf&sig=AHIEtbRAFnUo2ek_O7gVHlwBYKxzX-PiuQ); tahta+siyah boynuz+hayvan siniri+huş ağacı kabuğu+yapıştırıcı,
Okçuluk (http://www.yeniansiklopedi.com/ok-ve-okculuk/),
Savaştaki yeri (http://dunyaharptarihi.blogspot.com/2011/02/savaslari-degistiren-50-silah-2-ok-ve.html),
günümüzdeki yeri (http://www.tirendaz.com/tr/?page_id=169)
ile ok yapımı (http://www.academia.edu/1746721/Introduction_to_Traditional_Turkish_Archery_Bow_Ma king_Ottoman_and_Hun_Style_) hakkında bilgi verebilecek (http://gelenekselsporlar.org/?portfolio=portfolyo-2) siteler sunabilirim.
Ustalarımızdan özür dileyerek.
Saygılarımla lütfen.
Katılıyorum. Ama yay bir sulaleye ait degildir, yani Osmanlı yayı değil Türk yayıdır, ayrica sayili yaylardan degil dinyanin en iyi "tek" yayidir, düzeltmek istedim.
Osmanlı deyince sadece bir sülale anlıyorsanız pes derim :) Yok Osmanlı ile Türk 2 ayrı şeymiş gibi anlıyorsanız ona da ayrıca pes derim. Geleneksel Türk okçuluğu Osmanlı döneminde en gelişmiş halini almıştır ve bir çok yerde de Osmanlı yayı olarak geçer.
Ok yapımıyla ilgili güzel bir video: Maceracı - Türk Yayı Yapımı / Bowmaking on National Turkish TV Channel - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=O5kvF-g9FXs)
Çok teşekkür ederim ama hayvan sinirini nerede kullanıcağımızı anlamadım
Çok teşekkür ederim ama hayvan sinirini nerede kullanıcağımızı anlamadım
Yayın dış yüzeyi bu sinirle kaplanıyor, videoda önce çekiçle ezip sonra da balık tutkalına buladıktan sonra yaya yapıştırıyorlar. Videoyu izlemediniz mi?
sığır tendonu dışa boynuz içe eklenit Türk oku hybrittir tek bir madde değildir
Türk yayı kompozit bir yaydır
Yay yapımında kullanılan akçaağaç özellikle bolu gerede bölgesinde kayalık kesimlerde yetişen ağaçlardan yapılmıştır.
ve bu ağaçların acı suyu çıkarıldıktan sonra Mersin balığının hava kesesinden elde edilen çeğa tutkalı emdirilerek bir nevi kompozit hale getirilmiştir.
Yay yapımındada sığır tendomu ve manda boynuzu kullanılarak esnekliliği ve dayanıklılığı arttırılıştır.
Geleneksel usüllerle tam anlamıyla bir Osmanlı yayının yapımı 7 yıl sürdüğü söylenmektedir.
Keşke bunların hepsini tek mesajda yazsaydınız Sn. Gokkurt :).
BOYNUZ İŞLEMEK (http://www.kemankes.com/makaleler/?yazar=ymetinaksoy&makale=82)
Yay YAPAMAMANIN (http://www.kemankes.com/makaleler/?yazar=ymetinaksoy&makale=80) 10 değişik yolu
Y. METİN AKSOY hocamızın deneyleri. Teşekkürler kendilerine.
....Yapımı 5 ile10 sene (http://www.academia.edu/1474661/_Turk_Okculuk_Arastirmalarina_Onemli_Katkida_Bulun an_bir_Amerikali_Paul_E._Klopsteg_1889-1991_Contributions_to_the_Study_of_Historical_Turk ish_Archery_By_Paul._E._Klopsteg_)süren....,
...vızıldayan oklar (https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:zxAU0KnTfTMJ:www.arastirmax.com/system/files/dergiler/5672/makaleler/21/1/arastirmax_11565_pp_189-215.pdf+&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjrqTo5oz9MFCkSpN8yCc0z1Dor6CEJrkfBZLzv OYEHIDXqBty3qvHmZawsx2xqjUH3YDfbqRA1Qh7GnbCBRVQSF5 9zBQHJmqLaKSlv1pKyn8dOkfeKYzlZti8BkAswwmyOj8Mf&sig=AHIEtbRAFnUo2ek_O7gVHlwBYKxzX-PiuQ)....,
...Bir yabancının mektubu (http://www.turkcadcam.net/erkutnegis/projeler/Osmanli-okculukta-liderdi/)....,
...boynuz ve ahşabın birleştirilmesi (http://www.turania.net/kulturel-diger-ogeler/1169-okculuk.html)...,şahsî deneyimleri.
1705 yılına ait merhum ''yaycı Yusuf Beşe'' 'nin miras tesbit tutanağı/terekesi (http://www.tirendaz.com/tr/?page_id=617).
Tek yazılı kaynak ''TELHİS TERCEMESİ (http://turkish-archery.blogspot.com/2007/12/osmanl-yay-yapm-teknii-telhis-i-rmat.html) - okçuluk kitabi (http://www.ilknokta.com/kitap/mustafa-kani-bey/okculuk-kitabi.htm)
( Telhis-i Resai’l-ür Rumât - yazar; Mustafa Kâni Efendi - II. Mahmud (http://www.egeweb2.ege.edu.tr/tid/dosyalar/X_1995/TIDX-1995-02.pdf) dönemi)''
Kolay gelsin.
Çok meraklıydım nasib olmadı, şimdi kızım için araştırmalardayım. İzmir ili için.
Saygılarımla lütfen.
kemankeş1453
05-02-2015, 13:48
ZİHGİR (OKÇU YÜZÜĞÜ) yapımı
geleneksel okçuluk ile ilgileniyorum zihgir yapmak istiyorum genelde boynuz ve ağaçtan yapılıyor ama hangi ağaç oldugunu ya da nereden temin edeceğim hakkında bir bilgim yok
Sert kolay kirilip asinmayacak lif yapisi musait olan ağaç türleri hangisidir kral ağacı abanoz gibi ağaçlardan yapıldıgı biliyorum bana lazım olan birer karıslık parçalar bütünde olabilir.
Selçuk Boz
07-02-2015, 02:47
ZİHGİR (OKÇU YÜZÜĞÜ) yapımı
geleneksel okçuluk ile ilgileniyorum zihgir yapmak istiyorum genelde boynuz ve ağaçtan yapılıyor ama hangi ağaç oldugunu ya da nereden temin edeceğim hakkında bir bilgim yok
Sert kolay kirilip asinmayacak lif yapisi musait olan ağaç türleri hangisidir kral ağacı abanoz gibi ağaçlardan yapıldıgı biliyorum bana lazım olan birer karıslık parçalar bütünde olabilir.
Burada (http://www.karamandan.com/-Osman_Gozel_Zihgir_yapiyor-h20042.html) sözü geçen kişi ile irtibat kurarsanız; zihgir, endamlı ok, Osmanlı yayı, kiriş, sadak, tirkeş, vb. gibi kemankeşlikle ilgili hertürlü malzemenin yapımı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Aşağıda en son, gül ağacı ve dişbudak karışımı ile yaptığı (henüz yapım aşamasında) bir zihgir resmini paylaşıyorum.
536167
kemankeş1453
07-02-2015, 18:24
teşekkür ederim fakat dediğini kişiye ulaşamadım
Selçuk Boz
10-02-2015, 00:37
teşekkür ederim fakat dediğini kişiye ulaşamadım
Kendisi her sene Biga'daki Geleneksel Okçuluk Festivaline katılır. Geleneksel okçuların çoğu tanır kendisini. Karaman'dan yolunuz geçerse, Piri Reis Kültür Merkezine uğrarsanız bulabilirsiniz.
https://plus.google.com/113106603890583289630/posts
kemankeş1453
11-02-2015, 04:35
teşekkür ederim ben istanbulda yaşıyorum fakat hatada okuduğum için bigadak festivallere maalesef katılmadım ilginiz alakanı teşekkur ederim.forumda kurutulmuş şekilde bu çeşit ağaç parcalarından nerede bulacağıma dair fikri olan var mı? örneğin abanoz yılan kral ağacı yeşil pelesenk Bocote gibi
EmreYalcin
26-10-2019, 20:32
Ok yapımıyla ilgili güzel bir video - https://www.youtube.com/watch?v=PjXhFM9CHNA
burada (https://slotoyunlari.info/book-of-ra-deluxe.html)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.