Bağlan

View Full Version : Kına ve Kına Yakmak




zenfree
18-07-2007, 09:07
Kına

Kına (Lawsonia inermis), kınagiller (Lythraceae) familyasından çalımsı bir bitki ve bu bitkinin yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle hazırlanan toz.

Kuzeydoğu Afrika kökenli olan bitki Kuzey Afrika, Hindistan ve Sri Lanka da yaygın bir biçimde yetiştirilir. Dikenli ve beyaz çiçeklidir; yaklaşık 2-3 santim uzunluğunda,sivri uçlu ve esmer yeşil renkli yaprakları vardır. Çeşitli boyar maddeler ve tanen içeren yapraklar toz haline getirildikten sonra saç, tırnak ve parmakların boyanmasında kullanılır.

Boyadığı dokuya kızıl renk veren kına tozu ticarette başlıca esmer ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunur. Yeşil kına saf kına değildir.

Kaynak: Vikipedi


Kına Yakmak

Kimyasal boyalar mı yoksa doğal boyalar mı, hangisini seçmeli?
Saç rengini değiştirmek, beyazları gizlemek veya sadece bir ışıltı yaratmak için... En uygun saç boyası nasıl seçilir?
Hangi metoda öncelik tanınmalı?
Saç sağlığına zarar vermeden nasıl kullanmak lazım?
Güzel günlerin şerefine saçlarınıza eğlence katın!

Kına çok popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal boyaların saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bulundurmamasıdır. Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır.

Hem saç boyası hem de dövme yapımında kullanılan kına; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan’da yetiştirilen bir bitkiden elde edilir. Bu bitkiden elde edilen renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer. Bunlar da maun ve kumral yansımalar elde edilmesine neden olur.

Birçok doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu bitki fazla bir renk seçeneği sunmaz; bu nedenle bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı karışımlar yoluna gider.

Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır. Dolayısıyla saça bakım yapmaları nedeniyle avantajlıdır. Eğer saçınızı boyamak değil de sadece kuvvetlendirmek istiyorsanız nötr kına uygulayın: boya maddelerinden arınmış kına saçınızı boyamaz.

Doğal boyaların özelliği, sentez ile elde edilmiş boyalarınkine oranla çok daha ufak olan molekülleridir. Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan kabuğa nüfuz etmelerini sağlar. Böylece direkt boyaların yaptığı gibi saç renginin geneliyle bütünleşirler.

Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından yararlıdır.

Kimyasal boyalara oranla daha uzun bir bekleme süresiyle uygulanmalıdırlar. Bu süre genellikle bir saat olmasına rağmen, her şey saçınızın doğal rengi ve kalitesine bağlı olarak dikkatle uygulanmalıdır. Örneğin açık renk saçta “havuç turuncusu” gibi bir sonuç istenmiyorsa, uygulama süresi kısa tutulmalıdır.

Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir uygulama süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun süre tutar. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.

http://bakimlikadinlar.blogcu.com/3604507




Derya Özen
18-07-2007, 12:17
Kınanın içine yeşil ceviz kavuğu iyice ezdikten sonra katıyorlar, o zaman çok daha etkili olduğunu söylüyorlar.

praecox
18-07-2007, 12:41
Junglans Regia yani bildik ceviz ağacı yapraklarında ve yeşil kabuklarında bulunan Junglon erkekler için en iyi kına alternatifidir.
Çocukluğumdan beri ellerimizi karartıp okula böyle başlamamak adına annemin ellerimizi çamaşır suyu dahil hardal tozu v.s. ile ağartmaya çalıştığı bu ceviz merakı sonraki eğitimimde de ilgi alanım oldu. Bahçemizde bulunan ceviz ağacı ile ortaokul yıllarında başladığım bu tecrübeler üniversite yıllarımda da bana eşlik etti.

Kısacası bu ceviz kabuğu ekstresi erkeKlerde saç dökülmesini durdurur saç köklerini sağlamlaştırır. Erken ağarmatı önler, olası ağarmaları da erkeklere uygun bir şekilde örter. Biliyorum reklam gibi oldu hani vardır ya saç dökülmeyi önleyici 1001 kelliği önleyici müstahsarlar...buradaki fark; ailemde kellik genleri çok baskın olsa da ben kel değilim ilacım var....:D

Sadece erkekler için kınaya bir alternatiftir dememdeki maksat; kına erkeklerde malum pek hoş karşılanmıyor :D elbette esmer bayanlar da veya esmer seven bayanlar da bunu tatbik edebilirler.

zenfree
18-07-2007, 13:35
Kına yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta rengi koyultmak için yeterli miktar rastık ya da çay konulduğuna emin olmakmış.
Kızıl saç isterken turuncu olma ihtimali de varmış.

Yukarda yazdıklarımı bir yerlerde okumuştum.

zenfree
18-07-2007, 13:46
Kına yağı;

Bir avuç kına cam şişenin içine konarak üzerine doluncaya kadar saf zeytinyağı dökülerek iyice çalkalanır.
Çalkalanan şişe bir hafta boyu güneş gören yere asılarak bekletilir ve süzülür.
“Süzülerek elde edilen kına yağının sulandırılarak içilmesi halinde, içteki yaraları iyileştirmekte etkin yararları vardır.”

http://www.guzellikveciltbakimi.com/kina-yagi/

Filiz
04-08-2007, 12:26
Kına ile dövme yapma;

Her yerde bulabileceğiniz siyah hint kınasını eczaneden aldığınız.
Oksijenli su (evdekini kullanmayın yeni alın) ile boza kıvamında karıştırın.
Sonra bir kürdan yardımıyla dövmenizi yapın.
Eğer şekil vermekte zorlanıyorsanız resim cizmeyi seven bir arkadaşınızdan yardım alın.
Ben de amatörce yapıyorum arkadaşlarıma.
Sonra o kına kuruyup kendisi dökülene kadar müdahale etmeyin ve yaklaşık 1,5 gün yıkamayın.

zenfree
30-09-2007, 23:42
Kına ağacı;
Ayak terlemesine engel olur.
Dolamada kullanılır.
Uyuz ve egzamaya iyi gelir.
Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür.
Ağız yaraları ve deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.


http://www.uslanmaz.com/sifali_bitkiler2.php

zenfree
13-12-2007, 23:32
Ellere kına yakmak;

Kaynak (http://www.edasuner.com/2007/04/page/2/)

Desenimi seçtim, karbon kağıdı desenin üzerine koydu ve ince kağıdı da onun üzerine koyarak deseni kağıda geçirdi. Elime koltuk altı roll-onlarından sürdü ve kağıdı elime bastırdı. 1. resimde gördüğünüz mavi desen elime geçti. Kadının elindeki minik siyah kutudaki hint kınası. Bir kürdanı bu kutuya batırarak elimdeki desenin üzerinden geçti. Ama dikkat ettiğim kadarı ile, işin püf noktası yaprak gibi içini doldurduğu yerlere bolca alıp kınayı önce yaprağın içine damlatıp içten dışa tamamını boyadı ve kabarık kabarık bolca bıraktı. 1 saat sonra yıka dedi. 3. resimde dikkat ederseniz sıcaktan elimdeki desen gerilmiş durumda. Hafta sonları bazı gazeteler dikiş nakış eki veriyor ya, orada güzel desenler oluyor.

mehtap051
14-12-2007, 12:00
Annem eskiden kına yakardı ama artık kullanmıyor. O kınaya soğan kabuğu, ceviz kabuğu, çay ve zeytinyağı koyup pişirirdi.
Ilıyınca kınayı yakardı. Bu şekilde kına çabuk tutuyormuş. Ceviz kabuğu da siyahlaştırıyormuş. Ama kokusu bana hep kötü gelmiştir.

Hakan KINACI
14-12-2007, 12:08
Kına her cilde iyi gelmez, bazı kişilerde allerjik reaksiyon gösterebilir. Dikkat edilmesi gereken bir konudur.

praecox
14-12-2007, 14:23
Cevizdeki Junglon'u yabana atmayın derim.
Ceviz altında bitki yetişmemesi bir yana saçtaki kepeği önleyici ve saç diplerini güçlendirici etkisi de cabası.

abk
17-12-2007, 07:57
Hint kınasının içine biraz limon suyu ve zeytinyağı da konuluyor diye hatırlıyorum.
Aslında kına yapımı ve desenleriyle ilgili bir kitabım vardı, orada okumuştum bu bilgiyi de.
Hint kınasının hem kırmızı hem de siyah olanı var, yani sadece siyah değil.
Kına yakıldıktan sonra çok hoş duruyor ancak renkler solmaya başladığında problem yaratıyor.
Bir çok kişi cilt problemi yaşadığımı sanmıştı.

Chimalis
04-02-2022, 23:20
Meraklısına kına ve diğer bitkisel boyar hakkında bilgi. Türkçe doküman vardı ama kaldırmışlar. İyi okumalar.
http://www.hennaforhair.com/freebooks/hennaforhair.pdf

Meraklısına bu sayfada başka bilgiler ve ücretsiz kitaplar mevcut. Ancient Sunrise® Henna for Hair (http://www.hennaforhair.com/freebooks/) https://www.mehandi.com/Articles.asp?ID=257