PDA

View Full Version : Evde Peynir Yapımı




Derya Özen
14-07-2007, 13:41
Sevgili heDera, maalesef ben bilmiyorum.
Çok büyük olasılıkla, bunu yapan pek çok insanda bilmiyordur. Mesela siz, köy peynirinin, peynir mayasından başka, birde torba suyundan yapıldığını biliyormusunuz? Ben biliyorum (Birkaç kez de yaptım) ama o torbasuyu sütü, nasıl peynire dönüştürüyor anlıyamıyorum. Nevsune Teyzemizin verdiği linke bir bakarsanız belki orada yazıyordur. Size yardımcı olamadığım için üzgünüm. Öğrenebilirseniz bize de yazın lütfen.




Derya Özen
14-07-2007, 13:41
Sevgili heDera, maalesef ben bilmiyorum.
Çok büyük olasılıkla, bunu yapan pek çok insanda bilmiyordur. Mesela siz, köy peynirinin, peynir mayasından başka, birde torba suyundan yapıldığını biliyormusunuz? Ben biliyorum (Birkaç kez de yaptım) ama o torbasuyu sütü, nasıl peynire dönüştürüyor anlıyamıyorum. Nevsune Teyzemizin verdiği linke bir bakarsanız belki orada yazıyordur. Size yardımcı olamadığım için üzgünüm. Öğrenebilirseniz bize de yazın lütfen.

nevsune
14-07-2007, 15:25
Derya, torba suyu nedir?
Ben evde peynir yapıyorum ama maya ile veya sütü yoğurtla kestirip lor olarak. O söylediğin her ne ise onu da denemek isterim.

Derya Özen
14-07-2007, 15:41
İşte bir anlamda köy peynirine o güzel tadı veren, torbasuyudur. Torbasuyunun ne olduğuna gelince.
Mayalayarak yaptığımız yoğurttan, yayık ile çalkalanarak ayran yapılır. Daha sonra ise bu ayran süzülür, süzülme işleminden sonra, ayran torbalara koyulur.
Bu süzülme işleminden sonra elde ettiğimiz yoğurda, süzme yoğurt ya da torba yoğurdu, geriye kalan suya ise torba suyu diyoruz. Bu torba suyu, böbrek taşı düşürmek isteyenlerede yardımcı oluyor. Köylerde böbrek taşı olan kişiler, torba suyu içerler. Çünkü torbasuyunun taşı parçaladığına inanılıyor, bunun nedeni sanırım köylerde "katıklığa" denilen bir bölüm vardır, buraya torbalar asılır, torbalardan yere düşen su betonu parçalar. Torbasuyunun taşı parçalayacağına da inanılıyor.

nevsune
14-07-2007, 15:52
Derya'cığım, peki ayran yapmadan yani sulandırmadan, yoğurdu süzsek o çıkan yoğurt suyu aynı işe yarar mı, ne dersin?
Şehirde yayığı nereden bulacağız:D

nevsune
14-07-2007, 16:06
Ah canım keşke, nerede o günler.

Derya'cığım çok sordum ama ne yapayım öğrenmem gerek bunu.

Şimdi bunun tam tarifini verirsen çok sevinirim. Örneğin 1 lt süt hesabıyla ne kadar torba suyu kullanacağım, sütün ısısı ne (normal peynir yapımındaki gibi el yakmayacak kadar mı) olmalı, kaç saat mayalanmalı vs.

Hazır markete de gideceğim, hemen denerim vallahi.

Derya Özen
14-07-2007, 16:19
Nevsun Teyze, detaylı bilgileri annemden aldıkdan sonra, burada yazmam daha uygun olur sanırım. Ben yapmayalı çok uzun süre oldu ölçüleri unuttum, birde köylerde pek ölçü kullanılmaz her şey göz kararı ile yapılır.
Filiz, demekki bizim köylüler boşuna içmiyormuş torba suyunu. Aynı dili konuşmak gerçekten de güzel...

Derya Özen
17-07-2007, 13:23
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor.
1- Yaş olarak.
2- Küp'e ya da bidona basılarak.
Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım.

Burada sizlere bu peniri anlatırken, tam olarak köy tabirlerini kullanacağım. Peynir mayalamaya, peynir kestirme denir.
Daire şeklinde ki peynire ise baş denir.

1. Yaş peynir.
10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok.
Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz.
Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil.
Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir.
Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor.

Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim.

2. Çömlek peyniri.

Yukarıda yazdığım şekilde kesilen başlar, hergün tuzlanarak buzdolabında biriktirilir, 8-10 baş olduktan sonra, bu peynirler, beyaz bir örtü üzerine rendelenir ve tıpkı yemek zevkimize göre tuzlanır. Eğer tuzlanma yapılmazsa, peynir cıvır ve çok çabuk bozulur! Dediğim gibi tuz oranı, yemeklerde kullandığımız şekilde olmalı.
Rendelenen peynir, Cağ dediğimiz torbaya, koyulup üzerine ağır bir şey koyulur. Bu kez en az 20-25 lt lik bir tencere olması gerek.
Çünkü peynirin içinde ki acı suyun iyice süzülüp çıkması gerek, bu acı suyu çıkarmak için de belli bir ağırlık gerek. Eğer acı su iyice çıkarılmazsa, peynirimizin tadı acı olur. Bu şekilde 1 gün bekleyen peynir, torbadan tekrar bir örtü üzerine dökülür, Cağ dediğimiz torba değiştirilir. (Ya da yıkanıp kurutulur). Topbadan çıkardığımız peynirler el yordamı ile hafif ovalanır, sonrasında tekrar torbaya koyulup üzerine yina ağır bir şey konulur, bu işlem 2-3 kez tekrarlanır. Bu da peynirden çıkan acı suya göre değişir. Peynir basılmadan hemen önce, yarım kilo kadar Teteyağ rendelenip, basılacak olan peynirle harmanlanır. Bu şekilde peynirin kuru olmasını önlemiş oluyoruz.

Şimdi bu peyniri bidon'a ya da küp'e basmaya geldi.

Eğer çok iyi sıkıştırılarak basılırsa, peynir hiç hava almaz ve peynir tam kıvamında olur. Ama basım iyi yapılmazsa, peynir kabarır, bidondan ya da küpden dışarı çıkar. Bu durumda, peynirin tamamının koyduğumuz kaptan çıkartılıp yeniden basılması lazım.

Biz, bidon'a basmayı tercih ediyoruz çünkü: Küp ya da çömlek gibi boyası çıkmıyor ve buzdolabına da konulabiliyor.
Bidona basılan peynirin, üzerini hafif tuzlayıp kapağını kapatıyoruz ve buzdolabına koyup kış için bekletiyoruz.

Eskiden köylerde buz dolabı olmadığı için, peynirler küp ya da çömleğe basılıp, kuma ağzı aşağıya gelecek şekilde gömülüp, bir kaç ay bekletilirdi. Özellikle sıcak yaz günlerinde peynirin bozulmaması için bu işlem yapılırdı. Şimdi ise buzdolabında saklanıyor.
Afiyet olsun. :)

Metin Y.
17-07-2007, 13:42
Derya Hanım peynir tarifiniz bizim Çankırı'daki ile aynı. Peynir; eskiden bir de kapağı zincirle kendisine bağlı depni denilen bakır kaba basılırdı.

hfz
17-07-2007, 13:45
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.:(

Metin Y.
17-07-2007, 13:53
Depni'ye bazı yörelerde depme de deniyor. Özellikle köyden gurbete hediye manasında peynir gönderilirken bu özel kap tercih edilirdi.
Bir de depni fotoğrafı ekleyerek, antika olmaya aday bu yadigarı da sitemizde yer verelim.

Derya Özen
17-07-2007, 14:00
Metin Bey, sanıyorum aynı toprağın insanları olduğumuz için, peynirimizi bile aynı sistemle yapıyormuşuz. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Depni dediğiniz bu harika gereç'i çok eskiden görmüştüm. İsminin depni olduğunu bilmiyordum, bunuda sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim.

nevsune
17-07-2007, 16:00
Derya'cığım çok teşekkür ederim. Harika bir anlatımla, harika bir tarif olmuş. Ben peynirin ilk bastırmasını yapıp (mayalı peynir) sonra kullanıyordum. ama ne kadar tuzlarsam tuzlayayım, az yapmama karşın tadı kısa sürede bozuluyordu. Şimdi bunun püf noktasını öğrendim. Daha devamı varmış.

Annenin de ellerine sağlık. Ne kadar zahmetli işmiş meğer.

habibe
17-07-2007, 16:03
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.:(

Çok yakın bir arkadaşımızı bu yüzden kaybetmiştik.Üstelik de bu konuda bilgisi olan restaurant sahibiydi kendisi .:(

nevsune
17-07-2007, 16:04
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.:(

Sevgili Hfz

Sağlıklı bir şekilde sağıldığından emin olmadığım sütlerden ben de sizin gibi korkarım. Bu yüzden de hiç yoktan iyidir deyip, pastörize süt kullanıyorum. Asli gibi olmasa da hiç değilse ne yediğimi biliyorum.

Aman lütfen şimdi burada da çiğ süt, pastörize süt tartışması başlamasın;)

hfz
17-07-2007, 17:34
Sevgili Habibe, çok üzüldüm.:( Brusella geç ortaya çıkan ve çıktığında da acil tanı ve tedavi gerektiren bir hastalık. Bu yüzden hasta yediği peyniri bile unutabilir hastalığı tanıma ile ilgili..

:p Sevgili Nevsune, bu konuda çiğ süt tartışması olacağını sanmıyorum. Çünki bakterinin duyarlı olduğu iki şey var. Biri ısı, diğeri de sütün pastörize edilmesi. Yani önleminiz gayet doğru.

Aslında sadece sütten değil, tereyağı ve kaymak gibi ürünlerden de geçebiliyor. Hatta hastalıklı hayvanın gübresinin kullanıldığı sebzeden.. Gübrede bakterinin kuluçka dönemi daha fazla.:( Özellikle keçi peynirinde altı aydan fazla yaşayabiliyormuş düşünebiliyor musunuz? O yüzden, ne olursa olsun en azından taze peynir yediğimizde hastalığın belirtilerini öğrenip, kendimizi sağlık açısından uzun süre takip edebilmemiz sanırım önemli.

Ben her yediğimde neredeyse üzerinden yıl geçse bile 'acaba' dan kurtulamadığım için vazgeçtim taze peynirden. Ama şu an çok canım da çekti desem yalan söylemiş olmam.:p

Derya Özen
18-07-2007, 08:00
Peynir ile ilgili, iki ufak püf noktasını atlamışım. Şimdi onlarıda yukarıda ki yazıma ekledim. ;) Tuz ve tereyağı olayı.

KaRaMeLa
23-03-2009, 20:46
Peynir yapimini cok guzel anlatmissiniz arkadaslar. Ben o kadar becerikli degilim ama bende bozulan sutum olunca birkac gun daha dolapta iyice curumesini bekliyorum sonra kaynatip, tulbentle suzuyorum. Tulbenti asip, bir gece suzduruyorum sonra da tuzlayip dolaba kaldiriyorum ki cok lezzetli bir cokelek yapmis oluyorum.

Boreklerde veya pogacalarda kullanmak icin hazirda bulunduruyorum..

caucasus
26-03-2009, 14:09
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum, çok güzel tarif vermişsiniz ancak içerisine katılacak olan torba suyu yerine başka ne kullanabiliriz bunu da yazarsanız sevinirim.
Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.

trlogic
06-04-2009, 08:40
Ben de denedim torba altı suyu ile yapmayı. Gayet başarılı oldu. Süt kesildikten sonra torbalara dökmeden önce biraz halis tereyağ attım içine ve karıştırdım. Böylece tam bir köy peyniri tadı oluştu.
Daha sonra araştırmalarıma göre aslında sütü kestirmek için birçok değişik yöntem kullanılıyor. Mesela sirke, ayran, yoğurt... Sanırım hepsinin tadı farklı olur... Ayrı ayrı denemek lazım...

dremre
14-08-2009, 02:03
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.:(

taze peyniri derin dondurucuda dondurun sonra dışarı çıkarıp çözdürün
sonrasında yemenizde sakınca yoktur

dremre
15-08-2009, 20:21
peki evde kaşar nasıl yapılır?????

lale76
15-08-2009, 21:56
Ben peyniri sütü kestirip yapıyorum. 1 lt süte 1 kaşık sirke ufak bir kase yoğurt ekliyorum. Börekte ok lezzetli, kahvaltı da iyi oluyor. Bir sitede nişasta da koyun diyor toplaması için. Onu da denedim.Tadı değişmiyor ama köylü teyze önermedi.

berduray
16-08-2009, 01:02
Evde kaşar biraz zor, tvde izlediğim bir programda , kaynar sudan geçirilip, belli derecede...pastörizasyon..vs. çok detaylıydı.

berduray
16-08-2009, 01:04
[QUOTE=caucasus;387377
Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.[/QUOTE]

Ben de rocfor, örgü, urfa, antep vs...peynir delisiyim.

Eskiden babaannem şurup şişesi gibi bir şişede peynir mayası satın alırdı, bakkaldan.

Hala satılır mı bilmem.

Kaynatılıp, ılıtılmış süte ilave eder, ılık tutardı ve o olgunlaşırdı..

dremre
16-08-2009, 04:56
peki rokfor, çedar falan nasıl yapılıyor bilen, yapan var mı?

sakagun
16-08-2009, 09:08
Süt kaynarken içine yoğurt ve limon tozu katarak da beyaz peynir yapabilirsiniz. Süt kesildikçe küçük peynir parçaları sütün yüzeyine çıkıyor. Çıkan parçaları bir bez torba içine koyup torbanın ağzını döndürerek peyniri sıkıştırıyorsunuz. Üzerine de bir ağırlık, örneğin taş koyuyorsunuz. 5 lt sütten 1 kg peynir oluşuyor. Birkaç kez denedim.

M.Sema
24-08-2009, 15:34
Ben de sizlere 4-5 kez yaptığım bir tarifi vereyim. Ricotta Peyniri (re-cooked:2 kez ısıtılmış ):Çelik bir tencereye 1 litre süt, 1 çay kaşığı tuz konulup 80 dereceye kadar arada bir karıştırılarak ısıtılır. Sıvı termometreniz yoksa (ki çoğumuzun evinde yok) sütün üzerinden duman çıkmasını ince bir tabaka kaymak görüldüğü an ocağın altı kapatılır. Sonra 5 yemek kaşığı (varsa beyaz) üzüm sirkesi eklenir. Ve ocağın altı tekrar açılır 1-2 dakika karıştırılıp ocak kapatılır. Tencerenin üstü temiz bir bezle örtülüp 2 saat beklenir. Sonra 2 kat tülbent gerilmiş elekten süzülür, üzerine ağır bir şey konulup 2-3 saat sonra biraz daha sıkılıp tüketilir.

dremre
25-08-2009, 04:14
bu ricotta lor gibi birşey sanırım yanılıyor muyum

M.Sema
25-08-2009, 09:27
Hayır yanılmıyorsunuz Sn dremre, tatlı lor gibi aynen. Hatta bu peynir lor kurabiyesine de konulabiliyor.

dremre
25-08-2009, 16:51
Sn M.Sema bana siz rokfor yapımını da biliyorsunuzdur gibi geliyor :)

M.Sema
25-08-2009, 16:56
:( Üzgünüm bilmiyorum. Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok. Netten araştırırsanız tarifler var ama denemedim bilmem nasıl olur?

dremre
25-08-2009, 17:25
bir tarif buldum ama özel bir ekmeği özel bir yerde küflendirip sonra toz haline getirip öyle yapılıyor diye anlatıyordu...

aslında limon küfü(penisillium) eklemiş bir peynir mayalasam nasıl olur diye düşünüyorum. yapar ve yedikten sonra ölmezsem buraya yazarım :)

teorik olarak öldürmemesi lazım limon küfü penisilinin üretildiği mantardır...

denersem yazacağım .. :)

M.Sema
25-08-2009, 17:30
Aman kendinize dikkat edin çünkü peynirin tarifini ve sonucunu bekliyoruz.:)

tuan_a
14-10-2009, 16:45
Merhaba.Etteki bakterilerin dondurucuya konduğunda yokolduğunu biliyorum belki peynir içinde geçerlidir.Ben yurtdışındayım beyaz peynire hasret kaldım.İsviçre peyniri - rokfor- cheddar - mavi peynir -feta- mozarella gibi birçok peynir var beyaz peynir yok.Bir arkadaşım Türkiye de Eker marka peynirden deniz minaresi çıktığını anlatmıştı o yüzden insanın kendi yaptığının her zaman daha temiz olucağını düşünüyorum.

Gürkan Yeniçeri
18-11-2009, 11:57
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, http://artizanpeynirci.blogspot.com adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.

furkan yıldız
17-10-2011, 16:03
Ben peynir yapmaya merak saldım siz bıraktınız mı ki kimse birşey yazmamış. Benim merakımda nasıl başladı onu yazayım. Sitede Engin hocamdan kefir mayası alıp kefir yapmıştık. Eşim pek sevmedi ve dolu bardağı dolabın kahvaltılık bölümüne koymuş. 2 hafta sonra dolapta bardağı gördüm. Bozulmuştur diye baktım en ufak bir koku yok. Bir güzel içtim. Bardağın dibi peynir gibiydi. Onun da tadına bakayım derken abartısız koyun peyniri tadında bir peynir oluşmuştu. Harika bir tattı. Şimdi yoğurtla mayalıyoruz da kefirle neden mayalamayalım değil mi ?

pria
18-10-2011, 16:38
:( Aslında benim gibi bir peynir delisinin bilmesi hiç yoksa defterine kayıt etmiş olması gerekirdi ama yok

Herşeyde olduğu gibi, peynirin de aşırı tüketilmesi insan sağlığı için risk unsurudur..Acizane hatırlatayım dedim..


Uzmanlar fazla peynir tüketiminin kansere neden olabileceğini açıkaldı (http://www.internethaber.com/asiri-peynir-tuketimi-kanser-nedeni-327632h.htm)
'Kfl peynirde kanser riski (http://www.thehealthnews.org/tr/news/3135/peynir.htm)
RealAge : Erkek Sağlığı Merkezi - (http://www.realage.com.tr/v2/Prostat-Kanseri-Riskini-Azaltmak_10_1478.htm)
Kansere karşı yalnız değilsiniz... | Genel bilgiler - kanser ve beslenme (http://www.kanserekarsiyalnizdegilsiniz.com/kanser_ve_beslenme.html)
Hayvansal yağ tüketimi meme kanseri riskini arttırıyor (http://baybul.com/kadin-sagligi-diger/51570-hayvansal-yag-tuketimi-meme-kanseri-riskini-arttiriyor.html)
http://www.solverkimya.com/site/makaleler/gida-urunleri-makaleleri/peynirde-kuf-kokusu-veya-tadi.html

Belmas
25-04-2012, 10:02
Merhaba, Evde peynir yapımı ile ilgili bilgilendirici bir blog açtım, Artizan Peynirci (http://artizanpeynirci.blogspot.com) adresinden ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'de evde peynir yapanların çoğalması için çalışan ve kar amacı gütmeyen bir blogdur.

DrEmre, rokfor peyniri için kullanılan küf çavdar ekmeğinden elde ediliyor. Bu bakterinin ismi penisilin rokoforti olmasına rağmen penisilin ile ilgisi yok.

Bende her türlü tarif mevcut, geniş bir arşivim var ve evde peynir yaparak bu tarifleri hem denemeye hemde bloguma yazmaya çalışıyorum. Evdekiler de nefis peynirlerin tadını çıkartıyorlar.

İnternette peynir yapımını araştırıyordum, meğer sitemizde varmış. Gürkan Bey ve peynir yapımını paylaşan diğer arkadaşlara çok teşekkürler. Emeğinize, elinize sağlık.

Küçük çocuklarım var ve basında çıkan kusurlu et, süt ürünleri, vs... haberleri beni çok rahatsız ediyor. Yapabildiğim kadar evde yapmak istiyorum. Sucuk yapmak için gerekli aparatları aldım, tarif de buldum, bu sefer brucella ve diğer bakterilerden korkmaya başladım. Sucuk yapmak için ortam sıcaklığının 0-12 derece arasında olması gerekiyormuş. Evde yapan var mı?

üzüm
25-04-2012, 11:30
Sayın Belmas,

Sucuk yapımı (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/16939.htm) başlığına buyurun. :)

hexus
08-08-2012, 13:25
Bende peynir yapımına merak sardım bu aralar ama malzeme temininden dolayı vazgeçmezsem eğer ... Ne zaman bir hobi alanı oluştursam malzeme temininde bir ucu yurtdışına dayanıyor ve sıkıntılar başlıyor....
ARkadaşlar isli çerkes peyniri yapacam ama sepet temin edemiyorum :) Bu peynirin sepeti nerden bulunur ?? Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

Ozlem A
17-10-2012, 11:56
Merhaba, ben de ricotta peynirini 1 lt sute 250ml kefir karistirarak yapiyorum. Karisimi sut kesilmeye baslayana kadar isitip sonra suzerek buzdolabilda bekletiyorum. Oldukca sert dilimlenebilir bir peynir oluyor. Salatalarda, makarnalarda, ispanakla karistirip borek pogaca icine koyarak kullaniyoruz.

mirabel
02-12-2012, 14:12
Bidona basılan peynir tarifi için teşekkürler. Acaba ne kadar zaman buzdolabında bekletmek gerekiyor. Bir de kapağı kapalı mı olacak?

ayazkentli
08-02-2013, 22:52
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor.

1- Yaş olarak.
2- Küp'e ya da bidona basılarak.

Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım.

Daire şeklinde ki peynire ise baş denir.

1. Yaş peynir.

10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok. Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz.

Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil.

Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir.

Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor.

Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim.


(Tarifin 2. aşamasını, 1. sayfada bu alıntının olduğu mesajdan devam edebilirsiniz).



İnek sütünden yapılan bu tür (salamura da denilen) Köy Peyniri, tüm peynirlerin içinde belki de en ucuz olan peynir'dir. Kilosu 6 tl civarı.


368390


Bu peynir en güzel kızartılan ve kızartılırken dağılmayan, erimeyen ve kızartıldıktan sonra çok lezzetli olan bir peynir çeşitidir. Kızarmış peynir sevenler için en ideal peynir'dir. Hem de ucuzdur.


368391

368392


Bu peyniri kızartıp, isterseniz kahvaltı da isterseniz makarna üzerine küçük küçük doğrayıp, sos niyetine kullanabilirsiniz.

Ben teflon tavada ve zeytinyağı ile kızartıyorum. Zeytinyağ ile çok daha lezzetli oluyor. özellikle makarna ile çok uyumlu oluyor.


368393

naturefan
07-03-2013, 21:11
Peynir mayası ne kadar masum?

VEJETARYEN KULUBU (http://www.vejetaryenkulubu.com/hizmetdetay.asp?ustmg=279&ustsubg=1003&varLang=T)

Nevin Marangoz
07-03-2013, 22:19
Peynir yapacak ve taze tüketmek isteyen arkadaşların Brusella Hastalığı'nı da dikkate almalarını öneririm. Çok sevmeme rağmen bu yüzden taze peynir yiyemiyorum.:(

Taze köy peynirinizi korkmadan yiyebilirsiniz.Çünkü anlatılan bu peynir kaynayan sütle yapılıyor.O zaman da içindeki burusella mikrobu ve başka mikroplar kalmıyor.Derya Hanımın kaynayan süte ilave ettiği torba suyu aslında yoğurt suyu.Ben de bu peyniri yaparken kaynayan süte ekşi yoğurdu çırparak ilave ediyorum.Ekşi yoğurttaki asit sütün proteinini birleştirerek suyundan ayırıyor.Ekşi yoğurt yerine limon suyu,eritilmiş limon tuzu ve sirke ile de yapabilirsiniz.Sütün beyaz rengi kaybolup sarımsı bir sıvı oluşuncaya kadar ekşi yoğurdu ilave ediyorum.İki, üç seferde de koyabilirsiniz.Daha sonra süzmek için bez torbaya alıp üzerine ağırlık (mermer)koyuyorum.Süzülen peynir kalıbını torbadan çıkarınca etrafını kaya tuzu ile tuzlayıp dolaba kaldırıyorum.
Süzülen o su da çok faydalı bir su.Ekmek,poğaça yapabileceğiniz gibi içebilirsiniz.

Ozlem A
08-05-2013, 18:07
Ben de ricotta veya lor peynirini süte beşte bir oranınında kefir karıştırıp 80 dereceye ısıtarak yapıyorum. Ilıkken tülbente alıp sıkıyorum. Sıktığım tülbent içindeki peyniri süzgeçe oturtup buzdolabında sabaha kadar bekletiyorum. Dilim dilim kesip yenecek kadar kıvamlı ve hoş tatlı bir peynir oluyor.

ayazkentli
08-05-2013, 19:19
köy peynirleri Çifte kaynatılmış olduklarından, Brusella hastalığına yakalanma riski çok az.

Çiğ sütten köy yapımı peynirler hasta yapar lafı kapitalist kartellerin dezonformasyonu'dur.

Elbette çiğ sütten yapılan ürünler hasta eder ama köylüler bir çok mandıradan daha çok önem verirler ve 2 kez kaynatılmış olarak peynir imal ederler.

Ben ömrümde, köy yapımı olan peynirlerden Brusella olan kişiyi ne köyümde ne de yakın civarımızda görmedim-duymadım.

Sadece şöyle bir risk söz konusu:

Köylüler eskiden bunları satarlarken soğutucu olmadığı için, açıkta olan peynirlerin bozulma ve hasta etme riski vardı ama çoğu köylü bu peynirleri zaten bidon ya da tenekelerde salamura suyunun içinde sattıklarından (peynir suyu), bozulma olmazdı.

fatitoo
15-05-2013, 13:09
" üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurt......."
torbasuyu ne oluyor?

kazım1500
15-05-2013, 13:14
bunu ılk defa duydum

pria
20-11-2013, 14:55
Fazla peynir yemek şeker hastalığını tetikliyor mu? - Sağlık - T24 (http://t24.com.tr/haber/fazla-peynir-yemek-seker-hastaligini-tetikliyor-mu/244392)

sakagun
25-11-2014, 10:47
Dolapta fazla yoğurdunuz varsa ekşimik yapabilirsiniz. Ben haftada bir taze süt geldikçe geçen haftadan kalan yoğurdu ekşimik yapıyorum.

Yoğurdu çok katı ise biraz su katıp kaynatın. Kaynadıkça yoğurt kesilmeye başlıyor. Ben bu sırada içine biraz limon tuzu katıyorum. Altını kısıp 2-3 dakika daha kaynatıyorum. Sonra, ocağın altını kapatıyorum. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar bekletiyorum.
1 saatin sonunda yoğurdu tülbentten geçiriyorum.
İçine tuz ve çörek otu (isteğe bağlı) katıyorum.

Ekşimiğinizi yeşil salatanızda, biraz sızma yağ katarak kahvaltıda, börek içinde kullanabilirsiniz.

1,5 kilo yoğurttan yaptığım ekşimik:
527557
527559

Geçen hafta yaptığım çörekotlu ekşimik:
527558

Ekşimikle yaptığım yeşil salata (ıspanak, pazı, taze soğan, biber, maydanoz, nane, salatalık, kıvırcık, bakla yaprağı, zeytinyağı):
527560

edamehmetturan
10-09-2015, 10:41
en guzel maya rumelı sirden özü mayası ben denedım sızde deneyınız arkadaslar tamamen dogal


sakagun arkadasım bende fazla yogurdu bır mıktar sutu ısıtıyorum uzerıne yogurdu dokuyorum ya tavada D borek yapıyorum veya senın gıbı salata ;)

CNL
26-12-2015, 12:07
Arkadaşlar merhaba;
Ben evimde kaşar peyniri, beyaz peynir vs peynirler yapıyorum. Yapmak isteyenlerle hadi hep beraber yapalım :p

Öncelikle bazı ön bilgiler vereceğim. Daha sonra peynir yapımı için yöntem ve de tarifler vereceğim.

Bu arada vermiş olduğum bilgiler çeşitli kaynaklardan okuyup uyguladıklarım ve de tecrübelerimden oluşmaktadır. Süt şakaya gelmeyecek bir gıda maddesidir ve de doğru uygulama yapılmaz ise ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Onun için vermiş olduğum tarifleri harfiyen uygulasanız bile milyonda bir ihtimal de olsa rahatsızlanma ihtimaliniz vardır. Uygulamaları ona göre steril ortamlarda yapmaya özen gösterin lütfen.
Sonradan; peyniri yaptım şu hastalık oldu vs gibi durumlarla karşı karşıya kalmak istemem.
Uyarımızı da yaptıktan sonra;

Kullandığım süt her zaman açık süttür belirteyim. Eşimin dedesi gıda komisyonculuğu yapıyor. Bir gün önceden sütü söylüyorum, sağ olsun ertesi gün haber ediyor süt gelince.
UHT sütten peynir üretmek istiyorsanız; ''ısıl işleme tabii tutulan sütün maya ile etkileşimi azaldığı için Kalsiyum Klorit (CaCl2) eklenerek tamir edilmesi ve oluşan telemenin daha sıkı olması ve kolay su atması için tercih ediliyor.'' Bu elimdeki hobi amaçlı üretim yapıp bunu kitaba dönüştürmüş olan bir peynir dostunun kitabında yazanın birebir aynısıdır. Ben herhangi bir katkı koymak yerine (maya dışında) taze süt ile yapmayı tercih ediyorum.

Elinizde bulunmasında kesinlikle fayda göreceğiniz malzemelere gelince;
1-Gıda termometresi 15-20 lira civarı
2-Yoğurt süzmede kullanılandan daha seyrek gözenekli peynir süzme torbası
3-Kazan, kazan derinliğinde bıçak veya başka kesici alet

Bunlar olmazsa olmazlarınız. Gıda termometrem yok ama ben hemen bugün peynir yapmak istiyorum diyenler; göz kararı usulu ile gidebilirsiniz ama termometre daha verimli olur. Özellikle kaşar peynirinde çok fark ediyor.

Önemli bir nokta da peynirin pastorize edilmesidir.
Alıntı ''Pastörizasyon hem zararlı bakterileri ortadan kaldırmak hemde karbondioksit gazı üreten bazı bakterilerin sayılarının azaltılarak peynir kalitesinin yükselmesini sağlamak amaçlı uygulanıyor.''

Pastorizenin iki yolu var
1-63°C'de 30 dakika tutmak.
2-70°C'de 15 saniye tutmak.

Ben evde tercihen ikinci yöntemi uyguluyorum. Sütü bu ısıya getirdikten sonra evyeyi su ile dolduracağız ve kazanı suyun içine oturtacağız. Mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde 35-37 dereceye soğutacağız. Böylece süt pastorize olmuş olacak. Evde, açık aldığınız sütü içmek için kullanacaksanız yine aynı şekilde pastorize edip kullanabilirsiniz. Sütü kesinlikle kaynatmayın lütfen.

Kullanacağınız mayaya gelince, dilerseniz hazır maya satın alabilirsiniz veya kendi mayanızı yapabilirsiniz. Kendi mayanızı yapmanız tercihen daha iyidir fakat ilk etapta hazır maya daha verimli olur. Kendi mayanızdan kastım ŞİRDEN mayasıdır. Bir de bazı peynirlerde kullanılan maya çeşitleri farklılaşabiliyor. Zaten bizlerin hazır aldığı peynirlerde eski tadı alamamamızın sebebi de bence tam olarak bu. Ticari amaç ile büyük fabrikalarda üretilen peynirler genellikle tek cins maya ile üretilir. Hali ile eski aromasını alamıyoruz.
Ben bir maya çeşidi görmüştüm aklım gitti. İçerisinde acı biberden tutunda bütün kabuklu çiğ yumurtaya kadar vardı (ABAZA peyniri mayası)
İsteyenlere bildiğim peynir mayalarını da zamanla paylaşabilirim. Ama ilk etapta fazla akıl karıştırmamak için hazır mayaya göre tarif edeceğim bilginize.

Şimdilik bu kadar yazıyorum, devamında peynir yapmak isteyen arkadaşlar termometrelerini ve diğer araç gereçlerini ufak ufak tedarik etsinler ki kendi peynirimizi yapmaya başlayabilelim. İyi günler dilerim herkese.

Ozlem A
26-12-2015, 16:56
Sayın CNL, öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz, çok güzel bilgiler sağolun.

Geçen yıl da bir üyemizin rehberliğinde ekmek için ekşi maya yapımı aktivitesi (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/36537.htm)gerçekleştirmiştik. Öneriniz için teşekkürler, eminim konuyla ilgilenen üyelerimiz için çok faydalı olacak. Benim de hep merak ettiğim bir konu, ilgiyle takip edeceğim.

CNL
28-12-2015, 13:23
Arkadaşlar tekrar merhaba,
Gördüğüm kadarı ile konuya ilgi var ve ben yarın için süt sipariş ettim. Eğer istediğim miktar gelirse hem kaşar peyniri hemde beyaz peynir yapacağım. Yaparken de fotoğraflar çekip sitede anlatmayı planlıyorum. Paylaşımdan sonra yine aklınıza takılan şeyler olduğunda yine bilgi aktarımı yaparız.
Kaşar peynir için; 10lt süt istedim. Yaklaşık 1kg kadar peynir çıkıyor.
Beyaz peynir kaşara göre baya bereketli. 5 lt den kuru olarak (salamuraya yatırmadan, sızdırılmış hali) 1.2 kg kadar çıkıyor.
Hangisini yapmak ve de ne kadar yapmak istediğinize karar verip ona göre süt alabilirsiniz.
Maya olarak daha önce belirttiğim gibi hazır maya kullanacağım. Bu arada önceki yazıda belirtmemişim ama peynirlerin suyunu sızdırmak için cendereye ve kalıba ihtiyacımız olacak. Cendere olmayanlar üzerine ağırlık yöntemini uygulasınlar, az çok iş görür ama olması kalıplarken tercih sebebidir.
Görüşmek üzere, iyi günler dilerim.

sinbas
28-12-2015, 17:21
Sayın @CNL gıda termometresi için tavsiye edeceğiniz bir ürün var mı? veya aşağıdakilerden hangisini önerirsiniz.
Teşekkürler...

Dijital Termometre Mutfak Gıda Yiyecek Termometre 864 - n11.com (http://urun.n11.com/ates-olcer/dijital-termometre-mutfak-gida-yiyecek-termometre-P88766034?cid=604001&gclid=CO_kuLr5_skCFQn4wgod-XkNLw)

Digital termometre (http://urun.n11.com/elektrikli-barbeku-ve-izgara/dijital-mutfak-gida-barbeku-sivi-termometresi-yedek-pil-secenekli-P24886443?cid=604001&gclid=CNKGkuT5_skCFYWfGwodG3YLZA)


Dijital Termometre, Gıda, Mutfak Termometre GittiGidiyor'da 199542306 (http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/dijital-termometre-gida-mutfak-termometre-199542306?gclid=CJj85vP5_skCFUrlwgodFSwE1A&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)

Batırmalı Termometre Trotec Bt20 Gıda Termometresi 785 - n11.com (http://urun.n11.com/diger/batirmali-termometre-trotec-bt20-gida-termometresi-P17058675?cid=604001&gclid=CLm3sP35_skCFQ26Gwodu-YONg)

CNL
29-12-2015, 08:29
Sn. sinbas;
Ben dijital termometre kullanmıyorum. Hali ile size verdiğiniz linklerden herhangi biri hakkında yorum yapamam. Ama dijital yerine analog almanızı tavsiye ederim. Nedenine gelince; tan kullanacak olursunuz pili bitmiş olur. Bu ürünlerde var mı bilmiyorum kalibre etmek gerekebilir veya yanlış kalibre olmuştur imalat sırasında. Ama analoglarda bu tip sıkıntılarınız olmaz. Benim kullandığım aşağıda fotağrafını koymuş olduğum üründür. Bir de bana nedense böyle ürünleri kullanmak zevk veriyor ;)
İyi günler dilerim.

CNL
30-12-2015, 08:10
Arkadaşlar merhaba;
Süt dün geldi ve de akşam kaşar peyniri yapımına başladım. Aslında hem kaşar hem beyaz peynir yapacağımı söylemiştim fakat eşim beyaz peynir için fazladan aldığım süte sütlaç yapalım deyince ona verdim. (4 yaşında bir oğlum var ve acayip derecede sütlaç seviyor mecburen oraya aktardık :rolleyes: )

Şimdi aşama aşama kaşar için tarife başlıyorum. Bu arada kaşar yapımı iki gün sürüyor. Ben dün akşam itibarı ile yaptıklarımı yazacağım. Yarın da bu akşam yaptıklarımı aktaracağım.

Öncelikle sütü koymadan önce kazanın tabanına az bir şey su koyup gezdirin ve dökün, daha sonra sütü kazana ilave edin. Bu aşama ısı verildiğinde sütün kazanın dibine yapışmamasını sağlar. Sütü 35-37 derece arası mayalayacağız. Sütün sıcaklığı 35 dereceye gelince içerisine yarım su bardağı sulandırılmış yoğurt (mümkün mertebe yeni olmasında fayda var) katın, bu yoğurt daha güzel maya tutmasına imkan verecek. Katmış olduğunuz yoğurdu sütün içerisinde iyice her tarafına gittiğinden emin olana kadar karıştırın. Tabi hızlı davranmanız gerekiyor çünkü alttan hala sütü ısıtıyoruz ve de çok fazla ısıtmamak gerekli (37 üzerine fazla çıkmamaya özen gösterin) 37 derece olan sütün altını kapatıyoruz ve hazır almış olduğunuz mayadan üzerinde ne kadar süte ne kadar konulması gerektiği ile ilgili direktife uygun maya ekliyoruz (takriben 1 yemek kaşığıdır) Tekrar iyice karıştırıyoruz sütü. Buradan sonra 1 saat bekleyeceğiz. Bu sırada üzerini, etrafını vs örtmeye gerek yok. Öylece kalsın. 1 saat sonra aşağıda fotoğrafta da görebileceğiniz gibi süt baya yoğun bir yoğurtmuş (süt kendini yoğurt zannediyor bu saatten sonra ama ona daha sürprizimiz var, peynir olacak o) gibi kesilebilir hale gelmiş olması lazım. Aşağıda buradan sonraki adımların fotoğraflarını ekliyorum adım adım. Bu noktadan sonrası önemli, kendini kaskatı yoğurt zanneden sütü parçalamamız gerekiyor. Elinize bir çırpacak alın ve yavaş yavaş kazana daldırıp parçalamaya başlayın. Şekli şemali önemli değil, önemli olan olabildiğince ufak parçalar haline getirmek. Ne kadar ufak parçalarsanız kaşarınız o kadar daha iyi su bırakır ve bir o kadar güzel olur.

CNL
30-12-2015, 08:14
İyice ufalandığına kanaat getirdiğiniz kendinden geçmiş sütün altını açın ve ısıtmaya başlayın. Bir yandan da karıştırın. Süt ısındıkca toplanmaya başladığını göreceksiniz. Parçalar sanki elektrik yüklü iyonlar gibi birbirine yapışmaya başlayacak ve koca bir top halini alacak. İçinde parça kalmamış kazandan artık kısmen olmuş kaşar peyniri adayımızı fazla suyunu süzmek üzere süzme torbasına alıyoruz ve ağzını sıkıca bağlayıp üzerine ağırlık koyuyoruz. Bu ağırlıkla 5-6 saat durduğunda suyu süzülmüş olur ama ben 1 gün bekletiyorum. Bu arada kazanda kalan suyu ne yapacağız diye sorabilirsiniz kendinize. İçerisinde bol miktarda kalsiyum vardır. Bu su, peynir altı suyudur ve de peynir kadar kıymetlidr. İsterseniz içerisine 1lt süt koyup altını iyice açıp lor peyniri çıkartabilirsiniz. İsterseniz pasta, börek, çörek yaparken kullanabilirsiniz. Hatta ben bir yerde okumuştum, makarna suyu olarak deneyebilirsiniz (ben denedim güzel bit tadı oluyor sütlü sütlü) Normal yemeklerinizde su yerine kullanabilirsiniz. İçerisine yoğurt koyup ayran olarak kullanabilirsiniz ve daha aklıma gelmeyen bir sürü şeyde kullanabilirsiniz. Bunların hiçbirini yapmayacaksanız bir miktar ayırın kaşar peynirini kaynatırken kullanırsınız, geri kalanını bitkilerinize sıvı gübre niyetine dökün ama çöpe gitmesin.
Şimdilik buraya kadar, arkası yarın devam edecek...

nkutsay
30-12-2015, 08:49
Teşekkürler Sn. CNL. 35 derecede yoğurt eklediğimiz süt çiğ süt mu. Parçaladıktan sonra toplanana kadar kaç dereceye kadar istiyoruz. Kaynar kıvama gelecek mi?

CNL
30-12-2015, 10:18
Sn. nkutsay;
Konunun başında da belirttiğim gibi çiğ süt ile yapıyorum tüm peynirleri. Peynir türüne göre değişmekle beraber pastorize olma süreci ya en başta yapılıyor ya da sonraki adımlarda.
Parçaların toplanması sırasında hiç sıcaklık ölçmedim, ne yalan söyleyeyim. Kaynama noktasına ulaşmadan çoktan toplanmış oluyor teleme.
İyi günler dilerim..

sinbas
30-12-2015, 10:21
....... (4 yaşında bir oğlum var ve acayip derecede sütlaç seviyor :rolleyes: )

Sütü 35-37 derece arası mayalayacağız.

Birincisi oğlunuz ağzının tadını biliyor benim gibi. :D

Kaşar peynirinde İmalata direkt 35°-37° ile başladığınıza göre önceden 65°- 70° ısıl işlemine tabi tutulmuyor sanırım.

Isıl işlemi uygulanmadığına göre brusella gibi bazı hastalıkları önlemek açısından imalattan sonra kaç gün içinde tüketime hazır hale geliyor.(sormakta biraz acelemi ettim acaba)


Değerli bilgiler ve çalışmalarınız için teşekkürler.

Devamını bekliyoruz Kolay gelsin.

Saygılar.

CNL
30-12-2015, 10:35
Sn. sinbas;
Siz sormakta acele etmediniz, aslında ben konuyu devam ettirmekte acele ettim. Şöyle ki;
Dediğiniz gibi ısıl işleme tabi olmadığı için brusella riski taşımaktadır. Zaten ben de kaşar peyniri adayı diye onun için belirtmiştim :p
Bu aşamalardan sonra bugün akşam yapıp sizlere aktaracağım kısımda peynir adayımızı önce parçalayıp sonra kaynatıp hamur gibi yoğurup tuzlayacağız ve tekrar fazla suyunu alacağız. İşte bu aşamalarda bahsettiğimiz hastalık risklerini olabildiğince yok etmeye çalışmış olacağız. Tüketime de hemen ertesi günü başlayabilirsiniz bu şartlar altında. Ben çıkan peyniri miktara bağlı olmakla birlikte 3'e veya 4' e bölüp, bir parçayı buzdolabına diğer parçaları buzluğa atıyorum. Buzdolabındaki bitince de bir parça buzluktan alıp buzdolabına koyuyorum. Son bir parça kaldığında da eşim ''peynirimiz bir parça kaldı, yapacak mısın? yoksa alayım mı?'' diye peynir uyarısında bulunuyor. :cool:
İyi günler dilerim.

CNL
02-01-2016, 07:41
Arkadaşlar tekrar merhaba; kısa bir aradan sonra tekrar kaldığımız yerden devam edelim.

Kaşar peynir adayımızı en son süzme torbasına alıp üzerine ağırlık koymuştuk ve bir gün bekletmiştik. Bir gün sonra süzme torbasından peyniri çıkartıyoruz. Baya elastik şekilde olmalı. Fotoğraflarda da görebilirsiniz elastikiyetini. Bu arada atmayın diye özellikle belirttiğim peynir altı suyundan derin bir kazana koyun ve altını açın ısınmaya başlasın ta ki üzerinden buharlar çıkmaya başlayıncaya kadar. Buhar çıkmaya başladığında peynir altı suyunun sıcaklığı 70-80 dereceye ulaşmış olur. Kazanın içerisinde delikli süzgeç koyacağız. Ona göre büyüklükte bir şey olmasında fayda var. Peyniri elimizle parçalıyoruz, parçaladıktan sonra rondo dan geçirip küçültüyoruz. Küçültme işleminin bitmesi ile beraber ısınmış olan peynir alt suyunun içerisine yavaş yavaş serpeliyoruz ve kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırıyoruz. İşte bu noktadan itibaren baştan beri kaşar peyniri adayımız artık kaşar peyniri olmaya başlıyor :p
Su içerisindeki peynir erirken bir yandan toparlanmasına yardımcı olmak için yavaş yavaş kevgir içerisinde dairesel olarak çevirin. Parçalanmış olan peynirlerin tamamının eriyip topak haline kanaat getirdiğinizde sudan çıkartın ve tezgah üzerinde hamur yoğurur gibi yoğurun. Peynir sertleşmeye başlayınca tekrar kaba koyup yumuşatacağız ve tekrar yoğuracağız. Bu işlem en az 3 defa tekrarlanacak. Üçüncü defa yoğurduğumuz sırada da kaya tuzu ekleyeceğiz yoğururken. Tuz miktarı tamamen sizin damak zevkinize kalmış bir durum. Tuz, peynirin hem suyunu bırakmasına yardımcı olacak hem de tatlandıracak. Üçüncü defa da yoğurduğumuz peyniri son defa sıcak su içerisine bırakıyoruz ve biraz erimesini sağlıyoruz tekrar. Eriyen peyniri artık peynir kalıbına alabiliriz. Fotoğraflarda gördüğünüz peynir kalıbı, bir yede görüp yaptığım kalıptır. Maalesef tekten satılmıyordu bende yapma yoluna gittim. Kalıplanmış olan peynir cendere altına koyularak presleniyor ve fazla suyunun çıkması sağlanıyor. Bu şekilde de 7-8 saat tuttuğumuz peynir artık hazır olmuş oldu. Daha önce de belirttiğim gibi, her ne kadar dikkat etsek bile brusella riski taşıyor evde yapılan peynir. Dolayısı ile bu riski bir miktar daha azaltmak isteyenler peyniri tüketmeden evvel 5 ila 6 hafta kadar bekletmelidirler. Fakat bu bekletme süresinde de belirli nem ve sıcaklık şartları gerekmektedir.
Peynirin içerisine herhangi bir koruyucu madde koymadığımız için çok yaptıysanız tamamını buzdolabında bekletmeyin. Bölüp buzluğa koyun fazla parçaları. Ben denedim iki hafta içerisinde küf oluşu başladı. Aslında bu iyi bir şey benim gözümde, çünkü doğal ürünle yaptığım bir ürün ve de küflenmiş olması gayet normal bir durum :rolleyes:
Deneme yapan arkadaşlar sonucu bildirirse, bizlerde takip ederiz.
Hepinize afiyet olsun.
Şimdi fotoğraflar konuşsun bakalım :p

CNL
02-01-2016, 07:42
Fotoğraflara devam

CNL
02-01-2016, 07:44
Devamı

Ozlem A
02-01-2016, 13:21
Sayın CNL, aşama aşama fotoğraflar ve güzel bir anlatım olmuş, ellerinize sağlık. Benim maya ile ilgili bir sorum olacak. Aldığım peynirlerin şirden mayalı olmasına dikkat ediyorum. Burada hazır maya dediğiniz doğal ve şirdenden üretilmiş bir maya mıdır? Ilgil3nen uyelerimiz nasıl temin edebilirler?

sırça
21-02-2016, 18:45
Sevgili katılımcılar,
Yoğurttan hiç peynir olur mu?
Olur direnlerin tarifini bekliyorum.
Sevgi ile,

Jezebel
22-02-2016, 07:34
Sevgili katılımcılar,
Yoğurttan hiç peynir olur mu?
Olur direnlerin tarifini bekliyorum.
Sevgi ile,

Sütten yapmayı denedim.
Marketlerde mayası satılır.
Tuzsuz peynir elde etmek için. 18 yıldır tansyon hastasıyım.
Gayet de başarılı oldum. Tuzsuz peynir maalesef kısa ömürlü, o yüzden hemen tüketmek lazım.
Ayrıca çok süten az peynir üretilebiiyor. Pahalı.
Ucuz peynirin maaliyetini nasıl düşürdüklerini düşünüp duruyorum.
Sahtedir veya yağı alımış sütten mamüldür diyorum.
Yoğurttan peynir olmaz.

TCM
22-02-2016, 08:42
@ Jezebel, bugünlerde süt fiyatlarında düşüş var, daha kötüsü sütü alan yok. Bakkalda 1.75 e aldığımız günlük köy sütünü soğuk sistem ile muhafaza edilmiş ise üreticiden 90 kuruş - 1 tl. ye alıyorlar. Özellikle son bir - iki haftadır elindeki sütü verebilen (fiyata bakmadan) seviniyormuş. Sütün muhafazası üretici için mevcut şartlarda imkansız olduğundan sütü peynire dönüştüren mandıralar şu sıralar şanslı. Hatta peynir fiyatlarında da bölge itibarı ile düşüş var.

Bizim 1.75 e aldığımız sütü kardeşim İzmir merkezinde 2,5 civarına alıyor.

Bu arada peynir ustalığı zor işmiş, kıvamını vs. tutturmak. Dolayısıyla kaliteli peynir ustalarını da elinden kaçırmak istemezmiş mandıralar.

Muda
22-02-2016, 11:55
Sütten yapmayı denedim.
Marketlerde mayası satılır.
Tuzsuz peynir elde etmek için. 18 yıldır tansyon hastasıyım.
Gayet de başarılı oldum. Tuzsuz peynir maalesef kısa ömürlü, o yüzden hemen tüketmek lazım.
Ayrıca çok süten az peynir üretilebiiyor. Pahalı.
Ucuz peynirin maaliyetini nasıl düşürdüklerini düşünüp duruyorum.
Sahtedir veya yağı alımış sütten mamüldür diyorum.
Yoğurttan peynir olmaz.

Sn TCM sütün toptan fiyatı konusunda haklı. Mandıralar sütü toptan olarak galvenizli depolarla alıyorlar. Muhtemel olarak 10 kğ sütten 1 kğ peynir çıkıyor. Tabi bu süt içerisinde bulunan kuru madde oranına göre değişiyor. Manda, koyun, keçi sütünde kuru madde oranı daha yüksek olduğu için biraz daha fazla peynir elde edildiğini düşünüyorum. Onları da bulmak zor. Bulsanız bile fiyatları çok yüksek. Burada kaymağı alınmış manda sütünün kilo fiyatı 5 tl.

Bu arada sizin söylediğiniz gibi ucuz peynirlerde yağı (krema ) olarak alınıyor. Onu tereyağı yaparak satıyorlar.

Peyniri çiğ sütten hemen yapıyorlarmış. Pişmiş sütten peynir olmuyormuş şeklinde duydum. Hatta eşim bir defa pişmiş sütten yapmaya çalıştı. Ancak nedense başarılı olamadı. Mandıralarda pastörize işlemi yaptıkları için muhtemel olarak sütü tam olarak kaynatmıyorlar.

Siz peyniri nasıl yaptığınızla ilgili bilgi verebilirseniz faydalı olur. Ben burusella nedeni ile mecburen taze peynir almayıp salamura ve beklemiş peynir almak durumunda kalıyorum.

Jezebel
22-02-2016, 17:18
Sn muda, çoktandır yapmıyorum.
Köy peyniri alıyorum. Neredeyse sürekli yağı azaltılmış gıda peşinde olunca köy peyniri ve çeçil peynirinin içindeki yağın yok denecek kadar az olduğunu ve dilimlenmiş peyniri bir gece suda bekletince tuz oranı da çok azaldığını gördüm.
Bilecik köylülerinin bana söylediği tarifi aktarayım:
5 litre süt, kaynatılmamış veya kaynatmakta ısrar ediyorsak sütün sıcaklığı vücut ısımızı aşmayacak şekilde soğumasını bekleyeceğiz, yani 36 C, inekten sağıldığında sahip olduğu sıcaklık.
1 tatlı kaşığı mayayı 1 kaşık su içinde sulandırıp yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak süte eklenecek. Tencerenin kapağını kapatıp mayalanmaya bırakacağız. Aynen yoğurt mayalar gibi sarıp sarmalayıp 2 saat bekleniyor.
Pıhtı oluşup oluşmadığına bakmak için süre sonunda açıyoruz.
Gevgirin içine temiz tülbent serip peynirimizi süzüyoruz. Üstüne bir ağırlık koyabiliriz.
Bu kadarını hatırlıyorum.

Ozlem A
22-02-2016, 22:17
İnternette bulup not etmiş olduğum peynir mayası yapımı ile ilgili güzel bir yazıyı aktarayım.

Oğlak Mayası;
Oğlağın şirdeni kasaptan istenir.İyice temizlenip iri taneli kaya tuzu ile tuzlanır.Daha önceden hazırladığınız ahşap bir çerçeveye **** A4 büyüklüğündeki bir tahtaya gerdirerek çivilenir.
Yaklaşık bir haftada iyice kurur.Orta bölümünde dahi en küçük nem kalmaz.
Kurumuş parça sizin ev tipi üretiminizin yaklaşık 2 yıllık maya hammaddesini oluşturur.

Buradan kibrit kutusu büyüklüğünde bir parça kesip litrelik konserve kavanozuna koyun.
Kavanozun 4/5 ini temiz kaynak suyu ile doldurun.Geri kalan 1/5 ini ise peyniri süzerken altında biriken suyun son aşamasında elde edilen suyu ilave edin.

İçine 3 adet organik buğday ve arpa,zamanı geldi ise olmamış üzüm (koruk),yoksa siyah olmayan kuru üzüm.Çekirdekli,çekirdeksiz fark etmezmiş!? (biz çekirdeksizden yaptık)
Rendelenmiş yarım limon kabuğu (elbette organik olması gerektiğini unutmayın) ve son olarak yarım çay kaşığı kaya tuzu.*
Evinizin herhangi bir kenarında bir hafta bekledikten sonra “Oğlak Mayası” peynir mayalamaya hazır.


Beyaz Peynir;
Keçi Zana ve Koyun Çakır’dan sadece sabah süt sağıyoruz.ortalama 2 lt. çıkıyor.
Sağım kabımız kalaylı bakır tencere!

Sağım sıcaklığı ile önce süzüyoruz.Süzme işlemini “süzek bezi” dedikleri ve bölgedeki her kumaşçının bildiği (sanırım) sık dokunmuş patiska ile gerçekleştiriyoruz.

Çelik tencereye süzülmüş 2 lt. süte bir tatlı kaşığı civarında oğlak mayası damlatıyoruz ve yeterince karıştırıyoruz.Sonra bir köşeye kapağını kapatıp üzerine de yünlü hırka,havlu vs ile örterek bırakıyoruz.

Yaklaşık 2-4 saat sonra süt artık kremleşmiş ve üstünde çok az bir sıvı tabaka ile birinci aşamayı tamamlamıştır.Tencereyi bu sefer huni şeklinde kesilip dikilmiş aynı süzek bezine aktarıyoruz.Eğer yalnızsanız bu işlemi genişçe bir tel süzgeci daha büyük bir çelik tencerenin üzerine yerleştirip üstüne de süzme bezini koyup peynirin ilk aşamasını boşaltabilirsiniz.
Yalnız değilseniz zaten yardımlaşarak süzeğe aktarma işlemini gerçekleştirip süzeğin ağzını en az iki defa bağlar ve bu bağcıkların arasından daha önce hazırladığınız bir yere asarsınız.
Süzekten akan suyun boşa gitmemesi için altına daha geniş bir tencereyi koymanızda fayda var.

Hava şartlarına bağlı kalarak tahmini 2-4 saat süzekten peynir suyu çok aralıklı damlamaya geçince süzeği astığınız yerden indirip ağzını iyice dürüp düz bir yere,örneğin bir tepsinin arkasına yatırın.Üzerine de üstünü tamamen kaplayacak bir taş koyun.Taş yoksa çevrenizde…
Peynir torbanızı bastırıp içinde kalan son suyu da çıkartacak bir ağılık koyun.Bu düzeneği lavaboya yakın bir yerde eğim vererek yapmanızda fayda var.Ki böylece peynir suyu süzekten uzaklaşsın!

Bu son işlemde ortalama 2-5 saat sürer ve sonrasında peyniriniz hazırdır.Süzeğinizi açıp içinden “kalp”**şeklindeki peynirinizi çıkarıp dilediğiniz şekilde kesin ve kaya tuzu ile tuzlayın.Kaya,deniz tuzu iri taneli olmalıdır.Eğer tuz iri taneli olmaz ise çok hızlı kavanozun altında oluşan peynir suyunda çözülür.Çevrenizde iri deniz tuzu yoksa bizden isteyin gönderelim.
Tuzladığınız peyniri bir kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.Kavanozun büyüklüğü de bir su bardağı kadardır.

Bir süre sonra peyniri afiyetle yemeye başlayabilirsiniz.


*LOR & Ricotto peyniri ;*
Yukarıda bahsettiğimiz ilk süzme işleminde alttan akan suyun altına tencere koymuştuk yaaa;
işte o tencerede biriken peynir altı suyu özellikle protein açısından çok değerli.Bu nedenle insanlar eskiden beri bu suyu değişik yöntemlerle kullanmışlar.Ülkemizde en çok bilinen yöntem Lor.Dünyaca ünlü İtalyanların loru**ricotto adı ile biliniyor.
Neyse konuyu tekrar üretime getirirsek tencereyi ateşe koyup başlayacağız kaynatmaya…
Peynir altı suyu kaynadıkça “topaklanma” su dışında katı peynir parçacıkları tencere içinde gezinmeye başlar.Sizde bir yandan karıştırırken diğer yandan bu parçaları alıp huni şeklindeki süzgeç düzeneğinizin içine koyun.Artık tencerede kaynamasına rağmen başka peynir parçacıkları oluşmayacağı kanaatine vardığınızda işlemi sonlandırıyoruz.
Süzekte biriken Lorun içindeki sudan iyice ayrışması için bir süre asılı bırakıyoruz.
1-3 saat sonra süzek içinde yenmeye hazır Lor Peyniriniz sizi bekliyor.
Çok az miktardaki (su bardağının yarısı) Loru ben en çok çemen haline getirerek yemeği seviyorum.Yani biber,domates salçası (mevsimde kendileri),pul biber,imece kekik, imece*nane,imece zeytinyağı ile karıştırıyoruz.

Lordan artan suyu da**tüm hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun,iyi eğlenceler,neşeli günler.


Sevgilerimle ::-)
İsmail Yenigün
İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Çiftliği
Kurucu,bütünleştirici,çoban,balıkçı,marangoz.
imeceevi.com (http://www.imeceevi.com)
ismail@imeceevi.com

Jezebel
27-02-2016, 11:27
Arkadaşlar Kars menşeli taze bir peyniri tüketmesi sonucunda Brusellöz nedeniyle 40 yaşında bir THY pilotumuz İzmirde hayatını kaybetti.
Tekrar bu konuya vurgu ve dikkat çekmek istiyorum.
Aşılarından ve sağlık durumundan 100 % emin olmadığımız inek söz konusu değilse lütfen sütü ısıl işlemden geçirin.
Brusellozdan korunmanın en iyi yolu insan tüketiminde kullanılan tüm sütlerin düzgün şekilde pastörize edilmesidir.
"Lezzet, lezzet" diyerek canımızdan veya sağlığımızdan olmayalım.
Kurtulsak bile Bruselloz tedavisi çok uzun ve kullanılan ilaçların da yan etkisi bazen çok ağır.

volvoxx4
22-08-2018, 14:20
Bu oğlak mayasına Orta Anadolu'da kursak mayası deniyor. Hayvancılıkla uğraşan birinden tarifini almıştım. Alternatif malzemelerle nasıl yapıldığını görmek açısından iyi olur diye paylaşmak istedim.

Kursak/şirden mayası:
2 el kadar kursak parçası (ya da 1 tüm)
İyice yıkanır
Tuzlanır
1 gün beklenir
Tekrar iyice yıkanır
2-3 parçaya bölünür
5 kiloluk kavanoza konur
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı yarma(koymasanız da olur)
1 tatlı kaşığı çörekotu
2 su bardağı dut kurusu ya da incir kurusu
1 çay kaşığı kaya tuzu/deniz tuzu
Ağzına kadar su doldurulur
Ağzı kapalı
Işık almayacak şekilde
Sıcakta 1 haftada, yoksa 15 günde mayalanır.
Bezle süzülür.
Sıvı maya, cam kavanozlara konur.
Buzdolabında 1 yıla yakın süre saklanabilir.

Geçen sene bu tarife göre yapılmış maya kullanıp çok memnun kaldık.
Bir de şunu ailemden biliyorum. Şirdenin hemen kullanacaklarını kısa süre tuzda anlattığım gibi bekletirlermiş. Hemen kullanmayacakları şırdanın fazla kısımlarını ise tuzlayıp ipe asarak güneşte kurutarak kuru şekilde kaldırıp daha sonra süte katıp mayalarlarmış.
Bu arada İstanbul'da oturanlar için şırdanı bulması çok zor oluyor, ne sakatatçılarda ne de kasaplarda bulabildim. Ama Fatih'te kadınlar pazarı diye bir yer var, burada bulanabiliyor taze olarak.

Bir ilave daha yapayım:
En son hayvancılıkla uğraşan bir abladan öğrendiğime göre; onlar da kursağı aynı şekilde temizleyip, 1 gün yerine 2 gün tuzlu suda bekleterek yapıyorlarmış.
Ayrıca öğrendiğim ilginç şeylerden biri de hangi sütle peynir yapacaksanız o hayvanın şirdenini kullanmak gerekirmiş. Yani inek sütüyle peynir yapacaksak inek şirdeni, koyun sütünün peynirini yapacaksak koyun şirdeni kullandığımızda daha iyi maya tutarmış. Tabii asıl ideali kuzu vb. gibi yavruların şirdeni, büyük ihtimalle sindirim sisteminin florası bozulmamış oluyor.

Ben geçen sene köyden aldığım mayayla, derece dahi kullanmadan peynir yapmıştım. Ne kadar kolay olduğuna ve bunca sene nasıl bu peynir olmadan yaşadığıma çok şaşırmıştım. Üstelik peynir mayalanırken ev fırından yeni çıkmış poğaça gibi kokuyor.

Bu sene bu mayasını da kendim yapmayı deneyeceğim. Tutarsa sizle paylaşırım. Umarım bu harika kültürü kaybetmeyiz.

volvoxx4
22-08-2018, 15:22
Kaşarla da ilgili olarak da şöyle deneyimlerim oldu:
1 kg kaşar için;
15lt Çiğ süte
3 yemek kaşığı şirden mayası eklenip (Ev yapımı maya için gerekli miktardır, hazır şirden mayaları daha konsantre olduğu için miktar değişebilir, mayasına bağlı)
5-6 saat yoğurt gibi mayalanır. (Hazır mayalarda süre kısalabilir.)
Karıştırılır.
Bez torbaya alınıp üzerine ağırlık koyularak 12 saat bekletip torbada süzülür.
Süzülen peynir elle ufalanır.
Tuz eklenir.
Kaynara yakın az miktarda suya ufalanmış peynir dökülür.
(Az miktarda olmasının sebebi; ev şartlarında ideal sıcaklığı tutturamamaktan kaynaklanıyor. Burada ideal sıcaklık aslında 80-90 santigrat derecedir. Ama evde derecesiz yapılınca bu sıcaklığın biraz altında yapılırsa peynir eriyip birleşmiyor, daha yüksek sıcaklıkta da peynir fazla eriyerek yağları suya karışıyor, kıvamı bozuluyor. Bunun için az miktarda suyla kaşar içeriğini fazla kaybetmiyoruz.)
Tahta kaşıkla çevirerek peynir eritilip toplanır. Kolay toplanması için sıcak suda eriyen peyniri oda sıcaklığındaki suya atıp daha rahat toplayabiliriz. İsteseniz iyi bütünleşmesi için bu işlemi tekrar edebilirsiniz.
Sıcakken kalıba dökülür.
Arta kalan suyla lor yapıp, lordan kalan suyu da çorbolarımıza koyabiliriz.
Not 1: Tariflerde sütün kesilmesi için yoğurtta kullanılmış ama biz yoğurt kullandığımızda peynirin tadında keskin ve lezzeti bozan bir ekşilik bulduk. Yani beyaz peynir aromalı kaşar gibi oldu. O yüzden yoğurt koymuyoruz.
Not 2: Yine denediğim tarifler içerisinde peynir suyu ile haşlama işlemi vardı. Bu şekilde yaptığımızda yine kaşardan ciddi bir yağ kaybı yaşadık, kıvamı ve lezzeti bozuldu. Çünkü kaşar yağlı ve peynir altı suyu da yağlı olduğu için kaşar suya karışıyordu. Yalnız hellim peyniriyle ilgili şöyle bir şey okumuştum. Hellim peynirinde kaşardan arta kalan suyla lor yapıldıktan sonra kalan suyla hellimi birleştiriyorlarmış ki bu mantıklı olabilir. Çünkü böylece peynir altı suyundaki yağ oranı azalıyor ve kaşarın yağsız suda çözünürlüğü düştüğü için sudan ayrılarak birleşiyor.

volvoxx4
22-08-2018, 16:38
Küp peyniri (Orta Anadolu'dan uyarlama)
Kaşarla aynı şekilde yapılıp 12 saat boyunca süzülür
(Kaşardan farklı olarak üzerine daha fazla ağırlık konulur. Peynirin olabildiğince susuz kalması lazım.)
Peynir ufalanır.
Çörek otu (isteğe bağlı) ve tuz eklenir.
Cam bir kavanoza bir miktar peynir konulur, iyice bastırıp sıkıştırılır. Bir miktar daha eklenerek sıkıştırılır. Bu şekilde kademe kademe hiç hava kalmayacak şekilde kavanoz ağzı beraber doldurulur.
Üzerine bir parça kağıt havlu konur, kağıt havlunun üzerine de tuz konur. (kağıt havluyu peyniri yiyeceğimizde, peynirden tuzu kolay ayırabilmek için kullandık.)
Tuzun üzerine bez parçası yerleştirilip iyice bastırılarak, kavanozun kapağı kapatılır. ( Burada amaç peynirin suyunun alınmasıdır.)
Kavanoz ters çevrilerek, serin bir yere yoksa buzdolabına konulur.
Peynir olgunlaşana kadar ara ara kavanoz açılıp bez ve kağıt havlu aynı şekilde değiştirilir.
45 ila 60 gün sonrasında peynir tüketilir.
Not: Tuz, asitler ve plastik bidonun biraraya gelmesini sakıncalı bulduğumuzdan mecburen cam kavanozda yapıyoruz. Tabii ideali küp olurdu.

Atalarımızın usulü:
Peynir küp ya da tulum gibi hava alan peynirin suyunu sızdıran doğal malzemelerin üzerine konurdu. Sonrasında küpün konacağı yere tezek külü ya da odun külü serpilir, küp ters çevrilir ve üzerine yerleştirilirdi. Bu şekilde küp serin bir ortamda kuma gömülerek bekletilirdi.

volvoxx4
25-08-2018, 21:13
İnternette Brusella için şöyle bir kaynak buldum:

" Hastalığın hayvansal gıdalar ve özellikle süt ve süt ürünleri ile bulaşmasının önlenmesi için mutlaka ;

-sütlerin pastörize edilerek tüketilmesi ve süt ürünlerine işlenmesinin sağlanması gereklidir.
-özellikle köylerde çiğ sütten üretilenpeynirlerin en az 3 ay süreyle
salamurada bekletilmesi, salamurada bekletilmesi, ya da kaşar
peynirine işlenmesi ile de etkenin bertaraf edilmesi mümkündür."

"Brucella’lar pastörizasyon sıcaklığında (65oC) 10-15 dakikada ölürler. "

Yani bu şartlara riayet ederek, ve güvendiğimiz yerlerden süt alarak; evde peynir yapmanın imkanları mevcut.

Kaynak (https://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2012/02/128201112490-9_Bruselloz_Slaydlari.pdf)

kaknus
25-08-2018, 21:51
Ben kaşar peyniri yapmaya çalıştığımda peynir suyun içinde dağılıp bir türlü yapışmıyor. Bunun sebebi ne olabilir?

volvoxx4
26-08-2018, 10:08
İlk 3-4 denememde benim de o şekilde olmuştu.
1.si ilk seferlerde, ufaladıktan sonra kaşarı peynir altı suyunda ( süzüldükten sonra kalan su) topladığım için, kaşar eriyince içeriğinin bir ksımını suya veriyordu. İçme suyunda haşladığımda daha parlak, dağılmayan yağlı bir hale geldi.

2.si de denediğim bazı tariflerde, yoğurt gibi mayaladıktan sonra karıştırıp, tekrar yoğurt mayalama sıcaklığına ısıtılıyor (bu şekilde peynir toplanıyordu.). Yani bir ilk mayalandıktan sonra bir de süzdürülüp ufalandıktan sonra ısıtılarak toprlanıyordu. Ben bu ilk mayalandıktan sonraki ısıtmayı yapmadım. Çünkü kaşarı sertleştirip dağılmasına sebep oluyordu. Ben mayaladıktan sonra direk karıştırp süzdürdüm.

3. sü de ufalanmış peyniri tencerenin altına tutmayacak kadar az suda (kaynara yakın sıcaklıkta ama kaynar değil- 80-90 derece) eritip topladım. Eğer çok suda haşlarsam peynirin bir kısmının içeriği suya geçiyordu. Onun için az suda birleştirdim.
Peynir üreticileri bu peynirin dağılmaması, yağlı kalması için hassas sıcaklıkta ve uygun ph'ta (asitlikte) çalışıyorlar.
Dediğim gibi, evde derecesiz yapılınca bu sıcaklığın biraz altında yapılırsa peynir eriyip birleşmiyor, daha yüksek sıcaklıkta da peynir fazla eriyerek yağları suya karışıyor, kıvamı bozuluyor. Bunun için az miktarda suyla kaşar içeriğini fazla kaybetmiyoruz.

Bu işlemlerden hangisi daha çok etkiledi düzelmesini bilmiyorum. Ama umarım size yardımı olur.

Dadaloğlu
16-10-2021, 16:09
Peynir yapımı özellikle de kaşar tarifi için çok teşekkürler. Kesinlikle deneyeceğim.

Dadaloğlu
16-10-2021, 16:13
Sonradan aklıma geldi. 5 lt sütten yaklaşık 750 Gr peynir elde ediyoruz. Sonrasında kalan peynir suyundan lor yapıldığını duydum. Ama deneyince olmadı. Bilgisi olan var mı?

SukunetiAdab
09-12-2024, 13:34
Konular çok sessiz kalmış...

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi