View Full Version : Defne
Bu işe çok yeni başladım... Tohumdan yetişmiş defne ağacı (kargalar soğ olsun, her saksının dibine defne tohumu getirmeyi başarıyorlar) üzerine çalışıyorum.
Yaptıklarımı ve gösterdikleri değişimi burada sizlerle paylaşayım :)
Tohumu da görünsün diye, başka saksının dibinde bulduğum henüz çimlenmemiş olanı da buraya koydum.
Birinin yapraklarını eksiltmeyi denedim. Aynı zamanda gövdede kök oluşturmak istiyorum. Aralarına bir daha sonra bir taş yerleştirme planım var. Bu nedenle köklerin uzun ve çok olması gerekir diye düşündüm.
Normalde Defne, kazık köke sahip. Ana kök çevresinde taşa saracak belirgin kökleri çok az. Bu yöntemle çıkacak olanlar belki işe yarayabilir.
Bu en eski olanı. Boyu epey uzundu, kesmeye kıyamadığım için döndürmeye karar verdim :)
Hoş bir spiral oluştu. Sanırım 4 aylık kadar. İpler çıkarılsa bile, formunu koruyacak kadar eski yani :)
Pet şişeler işe yaradı. İkiye kesince oluşan, yeterince sert olmama durumunu, kestiğim diğer yarıyı içine sokarak hallettim.
Bonsai tellerine sahip olmadığım, gördüğünüz gibi çok belli :) Başka iplerle bu konuyu halletmeyi deniyorum. Sorun, bunların bağlanacağı yer olmamasıydı. Onu da, bir saksı altlığına 8 delik açıp ve bunlardan bir teli geçirip çözdüm. (Bu teli bitkiye sarmaya cesaret edemiyorum çünkü zarar verecek gibi görünüyor) Artık ipleri bağlayacağım yerler var.
Baki Berk Kayalar
28-10-2005, 22:44
Malina Teyze, bende bu işe yeni başlayan biri olarak verdiğin uygulama görüntüleri için çok teşekkür ediyorum. Bugün Maşukiye' deki fidancılardan birini ziyaret edip bir kaç tür fidan aldım. Bunlardan biri Himalaya Sediri. Sedir fidanım kesilmesi gerekecek kadar ince uzun. Kesmem gerektiğini düşünürken sağ olasınız bu şişe yönteminizi öğrendim. Bu iletiyi yazarken olabilirmi acaba diye fidanımın ne kadar eğilebildiğini kontrol ettim ve olumlu sonuç aldım. O dalı kesmektense bu yöntemle değişik bir şekle sokmayı uygun görüyorum. Fidancıda öğrendiğime göre, kabuğun soyulup, torfla köklendirme yapılması atlas sediri için bir yıl sürüyormuş.Bende ince bir dal kesmek için bir yıl bekleyeceğime bu yöntemle benzer çalışmalardan daha farklı bir sonuç elde edebilirim. Yine de yazlığa gittiğimiz bir ara sedirimizin bir kaç dalına torflu bez sarıp deneme yapacağım. Sonbahar, kış döneminde alacağı yağmur ve kar suyuyla belkide yaza kadar köklenebilecektir.
En çekindiğim konu budamadan çok, dar bir saksıya nasıl sokabileceğim. Sanırım köklerinin ve gövdesinin biraz daha gelişmesini beklemem gerekiyor.
Bu tip şekil vermeleri elektrikçiden alacağınız 1.5mm ,2.5mm veya 4mm'lik bakır kablolarlada yapabilirsiniz.
Resimdeki salkım söğütteki aşşağıya bakan dalı bu tel yardımı ile yukarı doğru şekil almasını sağladım.
Erkan Aktaşgül
29-10-2005, 12:42
Elektrikçilerdeki bakır ve aliminyom tellerin ikisini de kullandım. Açıkçası şunu söylemem gerekiyor ki bakır teller şekil vermek için pek uygun gelmedi. Çünkü fazla yumuşaklar (oktars'ınki gibi taze söğütlerde işe yarayabilir tabii). Aliminyum olanlar ise profesyonelce uygulamadığı taktirde ağaçları kabuğunda kolayca yara izleri bırakabiliyor.
Bu işler için özel teller var bildiğiniz gibi. Aliminyum alaşımlı ama bonsai için özel hazırlanmışlar. Bu tellerden birisini inceleme fırsatım olmuştu inanın elinize alır almaz kalitesini ve farkını hissettiriyor. Hem istediğiniz gibi eğip bükmeye müsait-yani gerektiği kadar yumuşak hem de verdiğiniz şekli koruyacak kadar sert bir yapısı var. Ama bunları Türkiye'de bulmak biraz zor tabii.
Tel kullanmayı düşünenlere bir tavsiye niteliğinde yazdım, kullanırken iyi hesaplayın ve dikkatli olun. Ayrıca şunu da ekleyeyim, çoğu zaman zorunlu olsa da şekil vermenin tek yolu tel sarmak değildir. Bkz. malinanın çalışmaları.
Kendinize iyi bakın...
Zaten buradaki amaç değişik çalışmaların burada harmanlanması daha önceki konuşmalarda bahsetmiştik bonsai malzemeleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz .Bu sıkıntıda bizi alternatif çareler bulmaya yönlendiriyor. Bilgileri burada paylaşırsak bu pratik çözümler işimize yarar.
Türkiyedeki tel üreticilerinden biriyle bağlantı kurulabilir mi? Tabii örnek göstermek gerek.. Türkiyedeki tek bonsai telini üretmek, belki birine çekici gelebilir :)
Baki Berk Kayalar
29-10-2005, 15:55
Bence bütün tel üreticileriyle diyaloğa geçip, hepsine başvurmak gerekir. Elbet biri tutabilir:) Ne kadar çok şirkete başvuru, o kadar çok şans :)
ince dalları şekillendirmek için telefon kablosu çok ideal ve çok işe yarıyor.telefon kablosunun dış kabuğunu soyun içinden çıkan 3-4 adet daha ince kabloları kullanabilirsiniz.
malina resimde bir saksda pet içine ektiğin bir bitki var.yapmak istediğin görüntüyü anladım.bendeki kaynaklara göre (belki sen öyle yapmış olabilirsin içini göremediğim için bilemiyorum)petin içinde kala köklerin ortasına uzun bir taş koy.kökler bu taşın etrafında odunlaşacaktır.ben resmini bulursam buraya koyacağım bu teknikle ilgili çizimi.
Henüz pet içindeki bölüm gövde... Boyu kısalsın ve kökler çoğalsın diye gövdeden kök çıkarma çalışması yapıyorum. Bu aşama bitince bir taş bulacağım :)
http://www.buxus-europe.nl/fotos/laurus_select/gkurk55.jpg
Defne bonsaileri buldum :)
http://www.buxus-europe.nl/laurus.htm
musubeyd
04-01-2006, 21:36
Henüz pet içindeki bölüm gövde... Boyu kısalsın ve kökler çoğalsın diye gövdeden kök çıkarma çalışması yapıyorum. Bu aşama bitince bir taş bulacağım :)
merhaba
sanırım şelale stili düşünüyorsunuz.biraz daha aşağı sarkıtmak nasıl olurdu acaba?..
sanırım şelale stili düşünüyorsunuz
Hayır, Root over rock yapmayı deneyeceğim...
Herkeze merhabalar.Benim defnemin üzerinde çıkan bu siyah zeytinimsi şeyler nedir acaba?.İlk defa görüyorum tohummu acaba?
Harun Parlak
10-09-2009, 18:38
Evet tohumları onlar.
Defne bonsai açısından çok güzel bir tür. Sürgün verme kabiliyeti, budaklanma ve yara kapatma özelliği çok iyi.
Merhaba..
Defne ağacını daldan üretebilirmiyim. Bahçedekinden bir dal koparıp, evde yetiştirmek istiyorum. Bonsai yapmak çok isterim. Ama hiç bir fikrim yok.
Belki sitede daha detaylı bilgi bulabilirim. Sizden yardım isteyeceğim. mümkünse...
bozo.0606
04-04-2012, 11:27
değerli ağaç dostları ;
ben bir defne fidanı aldım ve satıcı da bana ankara' da bahçede yetişebileceğini söyledi. henüz fidan boyutlarında. ankara ve ya ikliminde bahçede defne deneyen var mı ? ve ya ben bu defne fidanını bahçeye dikmelimiyim.
saksıda olur mu?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
saygılar..
Sn. bozo.0606
Defne'nin Ankaraya uygun olduğunu sanmıyorum.
Normalde Akdeniz bitki örtüsüne aittir, zira yaz kış yaprak dökmez ve aşırı soğuğa gelmez! Benim bölgemde ve Hatayda çok rastlanan bir ağaç, hatta bir ara üzerinde çalıştım ama bonsai için bana pek uygun gibi gelmedi ve vazgeçtim.
Ege ve Marmara'da yetişen/bakılan türleri var ama Ankara'da olacağına hiç ihtimal vermiyorum.
Bence Ankara iklimine daha uygun bir ağaç seçin, boşuna vakit kaybetmeyin.
ağaççı35
16-06-2012, 17:01
http://www.buxus-europe.nl/fotos/laurus_select/gkurk55.jpg
Defne bonsaileri buldum :)
Laurierbomen - Laurus Nobilis in vele variaties en vormen (http://www.buxus-europe.nl/laurus.htm)
bu spirallerin nasıl yapıldığını söyleyin meraktan çatlıcamm
Çok kolay, bir plastik boru al ağacı buna sar bağla . İşte sana bu biçim.
ağaççı35
16-06-2012, 17:13
Birinin yapraklarını eksiltmeyi denedim. Aynı zamanda gövdede kök oluşturmak istiyorum. Aralarına bir daha sonra bir taş yerleştirme planım var. Bu nedenle köklerin uzun ve çok olması gerekir diye düşündüm.
Normalde Defne, kazık köke sahip. Ana kök çevresinde taşa saracak belirgin kökleri çok az. Bu yöntemle çıkacak olanlar belki işe yarayabilir.
bence bu işe yarayabilir sn.MALİNA... Çünkü köklendirme eyleminde ki köklerin büyümesi beklenen bölge -normallerde olduğundan farklı olarak-çok büyük.Umarım istediğini yaparsın.:):D
Defnenin son halini merak ediyorum.
CornusMas
27-08-2016, 20:42
Merhaba,
Yeni bir üye olmakla birlikte Ağaçlar.Net sitesini ve forumlarını uzun zamandır takip ediyorum. Şu ana kadar pek çok şey öğrendim.
Benim de bir defne ağacıyla ilgili bir sorum, daha doğrusu bir sorunum var. Yeni aldığımız arazinin kenarında, dipten gelen sürgünlere boğulmuş bir defne ağacı vardı. Başlangıçta ağaçtan çok bir çalıya benziyordu. Ancak dipteki sürgünleri temizleyince ağaç ortaya çıktı. Problem şu. Ağaçın gövdesi çok düzgün olmasına rağmen dallanmaya başladığı noktadan itibaren doğudan batıya doğru eğilmiş durumda. Batı yönündeki dallar sağlıklı olmasına rağmen doğu yönündeki dallarda kurumalar var.
Ağacın normal görünüm almasını istiyorum (her yöne dengeli büyüyen, herhangi bir özel şekil verilmemiş). Bunun için nasıl bir budama yapmam gerekiyor? Çok sert bir budama yapsam, mesela dalların tamamını kessem ağacı kaybeder miyim? Bu durumda dallardaki batıya doğru eğrilikten nasıl kurtulacağım?
Yeni üye olduğum için siteye fotoğraf ekleyemiyorum ama Google Drive üzerindeki fotoğraflara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Özellikle ilk fotoğraf (IMG_0206.jpg) ağacın doğu tarafını ve şekil bozukluğunu net şekilde gösteriyor.
https://drive.google.com/file/d/0B73GaDgLSE_aM3VwdGhNLVhPZjA/view
https://drive.google.com/file/d/0B73GaDgLSE_admdYZ040RkJNTWc/view
https://drive.google.com/file/d/0B73GaDgLSE_aWmhkRnloSGsyaDg/view
Merhaba;
Uzun süredir izlediğim ağaclar.net de bonsai denemelerime DEFNE ile başlamış bulunuyorum.Ormanda bolca bulunan defne fidanlarından almış olduğum örneklerde sert budama yaptım.Daha önce bol miktarda defne yetiştirdiğim için sert budamaya çok sıkıntı yaratmadıklarını tespit ettim.Yerlerinde saçak kök oluşturup canlı kalırlarsa şekil çalışmalarına başlamak istiyorum.
Sarmaşık Ağaç
11-08-2021, 13:51
Bir kaç metre boy yapmış defne ağacının dişi ve erkek türü nasıl ayırt edilir?
Kesinlikle anlayamazsınız.
Bu ne şimdi?
17-08-2021, 16:04
Kesinlikle anlayamazsınız.
Dişi ve erkek defne ağacı ayırt edilebilir.
Akçay Balıkesir
22-08-2021, 19:21
Dişi ve erkek defne ağacı ayırt edilebilir.
Nasıl ayırt edilir?
Herkeze merhabalar.Benim defnemin üzerinde çıkan bu siyah zeytinimsi şeyler nedir acaba?.İlk defa görüyorum tohummu acaba?
bana da tohum gibi geldi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.