View Full Version : Tatile Çıkıldığında Ev Bitkilerinin Bakımı (Basit otomatik sulama sistemleri)
Tatile çıktığınızda evdeki bitkilerinizin bakımı ne olacak? Çiçekleri bırakıp iyi olmalarını beklemek yanlıştır. Bir çok bitki yazın bahçeye çıkarılabilir. Saksı kenarı toprağın altında kalacak şekilde toprağa sokulur. Böylece saksıdaki toprağın kuruması önlenmiş olur.
Bitkilerinizi evde bırakmak zorunda iseniz, bitkilere birkaç hafta yetecek besinleri ve suyu sağlayacak “bitki bakıcısı” denilen buluştan yararlanabilirsiniz.
Bir çeşit bitki kabı olan ve su absorbe eden köpükten yapılmış olan buluş, aynı zamanda besin maddesi de içermektedir.
1097
Eski usulde ise bitkiler banyo kenarına konulur ve emici yün iplikler yardımıyla, her bitkiye yavaş fakat düzenli su sağlanılır.
1095
Benzer bir sistem, büyükçe bir kova ya da kase ile herhangi bir kenara kurulabilir.
1096
Evde bulunulmadığı zamanlar bitkilerin doğrudan güneş ışığı alan fazla ısıtılmış bir odada bulundurulmaması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kaynak: http://www.kadinveaile.com
Keşke yazlığa gitmeden, buraya bir baksaymışım.
Çok güzel bir konu açmışsın sağol Kagan.
Bu konu benim için büyük dert.
Bitkilerimi birkaç defa emanet edip gittim. Geldiğimde
aşırı sulanmaktan çürümek üzere buldum.
Sorularım var.
Bitki bakıcısı nerden bulunur?
Klasik yöntemler (şekil 1 ve 2) ile
bitki ne kadar süre dayanır?
Başka yöntem bilen var mı?
Kagan'ın mesajını düzenleyen birisi çıkar mı? :))
Bitki bakıcısını nerden bulabileceğin konusunda bi fikrim yok ama ben de bitkiyi direkt güneş ışığı olmayan kuzey penceresi yanına veya camdan uzak ve grup halinde yerleştirilmelerini,tatile çıkmadan önce çok iyi sulanmalarını,aralarında çiçekli veya goncalı bitki varsa bitkinin gücünü almaması ve su ihtiyacını azaltması için kesilmesini tavsiye edebilirim.
merhabalar
bizim salon çiçeklerimiz 2 ay boyunca dayanabildiler. nasıl mı?
meşrubat pet şişelerini doldurup toprağa ters çevirerek yerleştiriniz bu su toprak ve bitki tarafından yavaş yavaş emiliyor böylelikle bitki susuz kalmıyor. biz bunu gitmeden bir ay önce mayıs ayında bir bitkimizde denedik olumlu sonuç alınca ayrılırken hepsinde uyguladık. önceki gün istanbul a gittik ve sonuç iyi suyu kolaylıkla alabilen bitkilerde hiç bir sorun yok saksı büyüklüğüne göre 1 ila 2,5 litre arasında değişen pet şişeler kullandık.
yalnız yapılmaması gereken bir şey suyu daha kısa zamanda alır diyerek kapakları kızgın şişle 2-3 yerden delip kullandık bu sistem eğer bahçe toprağı kullandıysanız fiyasko olabiliyor. suyu gören toprak katılaşıp delikleri tıkıyor. o yüzden kapaksız olmalı. ama bitkinizin toprağı torf ise kapağı delerek kullanma yöntemi çok daha uygun çünkü torf gevşek bir yapıya sahip olduğundan suyun hepsini çabucak alıp saksının altından akıtabiliyor. ve aynı şekilde hazırlayıp tekrar bıraktık böylelikle bütün yazı yalnız geçirmiş olacaklar.
bunu uygulayacak olan arkadaşlara tavsiyem en azından bir müddet deneyip ondan sonra bırakıp gitmeleri.
Geçen yaz aynı sistemi denedim.Sonuç başarılı.
Buket Aknar
04-07-2007, 22:51
Bu iş için bir çare bulursanız lütfen haberim olsun. Ben bahçedeki bitkilerim için adam tutmayı düşünüyorum. Acaba sulanmadan kaç gün dayanabilirler? Ya evdekiler ne olacak?
Bu iş için bir çare bulursanız lütfen haberim olsun. Ben bahçedeki bitkilerim için adam tutmayı düşünüyorum. Acaba sulanmadan kaç gün dayanabilirler? Ya evdekiler ne olacak?
Tatil süreniz ne kadar bilemiyorum ama evdeki saksılı süs bitkileriniz için bir önerim olacak. Bu iş için büyükçe leğenlere ve bol gazete kağıdına ihtiyacınız olacak. Gazeteleri leğenin dibine üst üste koyarak oldukça kalın bir katman oluşturup iyice suya doyurun. Daha sonrada saksılarınızı tabaksız olarak gazetelerin üzerine yerleştirin. Bitkiniz susadıkça suyu çekecektir. Tabii uzun bir tatile çıkıyorsanız tanıdığınız birine anahtar verip hiç olmazsa ara sıra gazetelere su çektirmesini rica etmelisiniz. Fazla ışık istemeyen çiçeklerinizde bu işlem için banyo küvetini de kullanabilirsiniz.
Buket Aknar
06-07-2007, 15:52
Çok iyi bir fikir. Teşekkür ediyorum. Şişeyi ters çevirerek saksı içerisine yerleştirmeyi düşünüyordum. Ancak suyun dengeli akmayacağı konusunda endişem vardı. Sanki bu teknik daha sağlıklıymış gibi geldi. Bir hafta bu teknik için çok mu uzun oılur?
Ben de tatile çıkarsam diye şöyle bir fikir ürettim.
Pet şişelerin alt kısmına 1 iğne deliği açıp damla damla akması sağlanırsa 1 hafta kadar idare eder herhalde diye düşündüm.
Çok iyi bir fikir. Teşekkür ediyorum. Şişeyi ters çevirerek saksı içerisine yerleştirmeyi düşünüyordum. Ancak suyun dengeli akmayacağı konusunda endişem vardı. Sanki bu teknik daha sağlıklıymış gibi geldi. Bir hafta bu teknik için çok mu uzun oılur?
Hayır 1 hafta uzun bir süre değil. Rahatlıkla idare eder çiçekleriniz. Tek uygulama yeterli olur. Kimseye anahtar vermek zorunda da kalmazsınız. Hatta son 2 gün biraz kuruda kalıp suyu özlerler ki bunuda ara sıra yapmak iyi gelir bitkilere.
Sevgili adabayrakoğlu pet şişeyi delip petunya sakılarımdan birinde hemen deneyeceğim. Evdeyken gözlemlemiş olurum. Sonucu yazarım. Fikir için teşekkürler.
Adını hatırlayamadığım ve pda üyesi bir arkadaşımızın, sulama konusunda çok hoşuma giden bir yöntemi var. Ben de bunu yolculuğa çıkmasam da özellikle domateslerimde, amatörce damlama sulama olarak bir deneyeceğim.
"MERHABA,
BENIMDE KENDI GELISTIRDIGIM BIR YONTEM VAR.
5LT LIK BIR SU BIDONUNU TABANA YAKIN YERINI
BIRKAC KAT OLACAK SKILDE KOLI BANDI ILE SARIP,
DAHA SONRA SERUMLARDA KULLANILAN IGNELI APARATIN
IGNESINI BURAYA SAPLIYORUZ. MANTIK INSANA SERUM VERMEKLE
AYNI... HORTUMUN UZERINDEKI AKIS HIZINI AYARLAYAN
ALETI DE ISTEDIGIMIZ HIZDA DAMALA YAPMASI ICIN ACIP
KISABILIRIZ. HATTA BIRKAC SERUM APARATI KULLANARAK
BIRDEN FAZLA SAKSIYA SU VERILEBILIR.
TEK SART SU BIDONU SAKSILARDAN YUKARIDA OLMALI.
SAYGILAR,"
Sevgili Nevsune çok harika bir fikir. Ama 5 lt.'lik bidonu nasıl ters çevireceğiz ve öyle tutacağız? ( Bu soru konu başlığı ile ne kadar da uyumlu oldu.:o )
Bunlar gerçekten güzel fikirler sağolun arkadaşlar. Tam tatil mevsiminde arkadaşlarımızın en başta benim işime yarıyacaklar diye düşünüyorum.
Saygıyla kalın.
Sevgili Zenfree ters çevirmiyoruz. Alta yakın kısmını bantlayıp oralara batırıyoruz o serum aparatlarını. Yani düz duruyorlar
Sevgili Nevsune çok harika bir fikir. Ama 5 lt.'lik bidonu nasıl ters çevireceğiz ve öyle tutacağız? ( Bu soru konu başlığı ile ne kadar da uyumlu oldu.:o )
Merhabalar
İki gündür canhıraş bir biçimde bununla uğraşıyorum. Deneme yanılma yöntemiyle sonuca ulaştım. Harika bir damlama sulama oluyor. Şimdilik bu 1 lt.lik pet şişe. Yarın serum seti sayısını ve şişe boyutunu arttıracağım.
Sevgili Nevsune ben de uygulamak için hafta sonunu bekliyorum.
Bir hafta evdeyken deneyeceğim. Sonuç alırsam 15 gün sonra tatile gönül rahatlığıyla gidebilirim.
Her gün suladığım bitkilerde çok iyi olacağını düşünüyorum ama sardunylarda ayarlayabilir mi bilmiyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Bu haftasonu tatile gideceğimiz için çiçeklerime bakıp kara kara düşünüyordum acaba bunları kime emanet edebilirim diye. Ama sevgili Nevsune imdadıma yetişti. Hemen deneyeceğim. O serum aparatları eczanelerde vardır herhalde.
Umarım işe yarar da tatil dönüşü büyük bir hayal kırıklığı yaşamam.
Sevgiler.
denizakvaryumu
13-07-2007, 10:52
Merhabalar
İki gündür canhıraş bir biçimde bununla uğraşıyorum. Deneme yanılma yöntemiyle sonuca ulaştım. Harika bir damlama sulama oluyor. Şimdilik bu 1 lt.lik pet şişe. Yarın serum seti sayısını ve şişe boyutunu arttıracağım.
Serum setinin fiyatı nedir?
Pek pahalı olduklarını sanmıyorum. Deniz akvaryumu. Aramızda eczacı arkadaşlar varsa yazarlar umarım gerçekten güzel fikir. Eşime konuyu açtım oda Nevsune hanımın fikrine bayıldı. Bizim evde oldukça çiçek sayısı fazla ama olsun önlem önlemdir. Birazcık çaba ile hepsini hallederiz diye düşünüyoruz. Sayfanın adı bitki delileri ancak bu gerçekten bir çok akıllının aklına gelmeyecek bir fikir. Ne çıkarsa bizden çıkar biliyorum.
Teşekkürler Nevsune hanım.
Bu benim fikrim değildi. Başkasının emeğine saygısızlık yapmayı asla istemem. Pembe domates ağından bir üyemizin buluşuydu. Fikir çok hoşuma gidince bunu sadece tatile giderken değil, günlük hayatta da bir sulama yöntemi olarak gündeme getirip, sizlerle paylaşmak istedim.
Eczaneye girerken bir kaç tane alma niyetindeydim ama eczacı bundan para dahi almayınca fiyatını öğrenme şansım olmadı. Bugün de sıcaktan çıkıp alamadım.
Dün gece denedim, inanmayacaksınız harika. İstediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz damlamayı. Evde, 1 litrelik süt petlerinden vardı, o sert olduğu için (az su aldığından) günlük kullanımda gayet iyi. İğneyi sokmadan önce yara flasterlerinden biraz kesip pete yapıştırın ki, delik büyüyüp su akıtmaya yol açmasın.(ben bir kaç peti delik deşik ettim de:dilli: ) Sonra iğnenin olduğu yerin etrafını aynen ele serum bağlandığında olduğu gibi yine flasterle sıkıca sararsanız, delikten damlatma da olmuyor.
Son bir öneri: İğneyi, petin alta en yakın kısmından ama yan taraftan batırmaya çalışırsanız benim ilk denememdeki gibi şişeyi nasıl koyacağınızı şaşırmazsınız:o .
Kolay gelsin.
Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 18:08
Bunun yerine 1m kadar yükseğe 10-20 litrelik bir bidon konsa ve bu bidonun alt tarafına bir serum hortumuna benzer içi saydam hortum monte edilse ve bu hortuma serum setinin iğneleri saplansa.
Bunu resimlemekten başka çare kalmadı sanırım. ;)
dost.bahcivan
13-07-2007, 18:27
Bunun yerine 1m kadar yükseğe 10-20 litrelik bir bidon konsa ve bu bidonun alt tarafına bir serum hortumuna benzer içi saydam hortum monte edilse ve bu hortuma serrum setinin iğneleri saplansa.
Kullanılan hortum elastik (yumuşak) olursa su kaçırma riski azalır herhalde.
Bunun yerine 1m kadar yükseğe 10-20 litrelik bir bidon konsa ve bu bidonun alt tarafına bir serum hortumuna benzer içi saydam hortum monte edilse ve bu hortuma serum setinin iğneleri saplansa.
Elbette, kullanım amacına göre su kapları çeşitlendirilebilir.
Ben ilk denemenin sonucunu görmek için küçük şişede yaptım. Ama balkondaki saksı sayısını düşünürsek ve benim gibi amatörce bir damla sulama yöntemi kullanılmak isteniyorsa dediğiniz gibi büyük bidon iyi bir çözüm.
Yalnız burada bir şey sorsam, altına o hortumu monte ettiğimizde bidonu nasıl durdurabiliriz. 1 lt. pet bile en ufak bir yanlış harekette su sızdırmaya başlıyordu. Ben en büyük eziyeti burada çektim.
Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 19:59
Tüm teşkilatı anlatan bir başlık ve bu başlığa da tüm aklınızdaki soruları yanıtlayan cevapları yazacağım biraz sabretmenizi rica ediyorum.
Aslında bu durum uzun süredir düşündüğüm hatta işyerinde benim odamda bir prototipini kullandığım sistem.
20 litrelik bidonu balkon masasının üstüne koyup, saksıları balkon zeminine dizeceğim. Bir kaç yerden serum aparatı bağlasam olur mu acaba? Çünkü saksı çok.
Uzun çiçek saksılarına bir bağlantı yeter mi acaba?
Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 22:44
Az biraz sabredin bununla igili resimli bir başlık açacağım.
Elbette olur. Zaten amaç da bu. Ben sadece denemek için küçük bir pette yaptım. Yoksa her saksı için bir şişe veya bidon olamaz zaten.
Uzun çiçek saksısına tek bağlantı, o zaman su hep aynı yerde kalmaz mı? Çünkü suyun idare etmesi için ve damla sisteminin amacı anlamında, damlatmayı en azda yapmalısınız.
Selahattin Bey'in yazacaklarını bir bekleseniz bence. Tek bir hortuma iğnelerin saplanmasını öneriyordu.
Sevgili nevsune çok teşekküler.
Selahattin Bey ben tatile çıkmadan açar mısınız lütfen. :))
Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 23:35
En geç pazartesi sorun çıkmazsa yayınlarım...
Teşekkürler... Sabırsızlıkla bekliyorum. :)
Arkadaşlar,
Bundan daha güzel bir delilik olur mu? Bizler hepimiz Ağaçlar Net delisiyiz. Herbirimiz bir cevher. Damlalıklı sulamadan tutun da esmer pirinç mucizelerini bulan ender insanlar. Kimimiz çiçekleri pembe pembe fincanlarda yetiştiriyor, kimimiz kargo paketlerini pet şişelerle yapıyor daha neler neler. Sizleri bilmem ama bu orjinal buluşlar beni mest ediyor. Daha da deli, zır deli bile olmaya razıyım. sevgiler.
Sevgili nevsune çok teşekküler.
Selahattin Bey ben tatile çıkmadan açar mısınız lütfen. :))
Sevgili Zenfree
Size 11 saatte ne kadar su harcandığını gösteren fotoğrafı yüklüyorum. Bu sözünü ettiğim 1 lt.lik süt pedi. En az damlatacak şekilde ayarlamıştım. Üstteki çizgi saat 19.15, alttaki çizgi sabah saat 06.30. Ne kadar az su harcanmış değil mi? Üstelik kuraklık korkusu yaşadığımız günlerde:D
Gözünüz hiç arkada kalmasın:) Bitkilerinizi damla sulama ile belki de bıraktığınızdan daha iyi bir halde bulabilirsiniz.
Buket Aknar
14-07-2007, 16:46
Arkadaşlar ben bitkilerim ve hayvanlarım yüzünden tatile çıkamıyorum. Selahattin Bey bu başlığı bir an önce açarsa belki tatile çıkabileceğim. Ben bu durumu delilik olarak addediyorum. O kadar bitki delisiyim ki onlara birşey olmasın diye kendimden ödün veriyorum. Siteye de uğramadan edemiyorum. İşte Bitki delisi. Değil mi?
Sevgili Nevsune bilgiler çok işime yarayacak. Teşekkürler...
Tam da tatile çıkmadan harika olmuş bu başlık:D Selahattin Bey'in açacağı başlığı da bekliyorum merakla. Gazeteli metodla ilgili bir sorum olacak. Gazete ıslanınca bitkinin çekeceği suya boyası da karışacak, bu sorun yaratmaz mı??
Hakan KINACI
16-07-2007, 09:01
Bu konuda bir önerim var;
Serum hortumu kullanabilirsiniz sorundeğil ancak; bidonu alttan delmeye gerek yok su dolumunda sorun oluşabilir en iyisi bence kapağı delmek gibi geliyor,
Yapılışı ;
istediğiniz ölçüde bidon alabilirsiniz kapaklı bidon ters çevrildiğinde kapaktan su sızmamalı bazı bidonların kapakları su sızdırıyor buna dikkat edilmeli, daha sonra kapağın tam ortasından bir delik açılmalı ancak açılacak delik akvaryumcudan alınacak hortum birleştirme aparatı ile aynı kalınlıkta olacak,kapak delindikten sonra bu aparat sıkı geçme olarak kapaktan geçirilir tabii aparat kapa geçirilirken çok az bir biktar silikon sürülürülürse yüksek basınçta bile sızdırma yapmaz,kapağın dışında kalana aparatın ucuna akvaryumcudan alınacak hava hortumu (şeffaftır) takılır ve yine akvaryumcudan alınacak hava motoru vanaları mevcut bu vanalar tekli,dörtlü,altılı ve onlu olarak mevcut bu vanayıda bağladıktan sonra hortumlarla dağıtım yaparak istediğiniz kadar saksıya su ulaştırabilirsiniz.
Bu arada; bidon saksıların üzerinde olacak ki, rahat su akışı olsun, hatta bu iş için birde duvara aparat yapılabilir, su doldurma işi ise; sadece kapağı yerinden sökceksiniz, bidonu doldurduktan sonra kapağı kapatıp bidonu ters çevireceksiniz hepsi bu kadar şimdi istediğiniz kadar tatile çıkabilirsiniz :)
Saygılar,
Not: Resim isteme olayına gelinirse maalesef bu yazdıklarımın resmi yok ancak arama yaparsanız web de saydığım malzemelerin hepsinin resmini bulabilirsiniz.
Arkadaşlar meraba,
4 gün sonra tatile çıkıyorum,yaklaşık 3 hafta yokum.Ama aklım şimdiden burada, çiçeklerim nolacak,ne yapmam lasım diye takıldı kaldı.Acaba en uygun ne şekilde bırakırsak en az zararla kurtarırım?Acil cevap bekliyorum sizlerden...Bu arada küpe çiçeğim var onu mutlaka birine bırakacam,dayanmaz biliyorum.Acaba çileğimide onla bıraksam mı,yoksa dayanabilir mi?
Sevgilerle,bol yeşil günler...
Selahattin Yılmaz
16-07-2007, 15:46
Malzemelerimiz bunlar. Bulabildiğim kullanılacak malzemeler:
(İçi saydam bir hortumu vardı kullandığım sistemi çekmek için söktüm. )1. cm ve daha kalın bir hortum, akvaryum hortumu, tarımsal amaçlı işlerde kullanılan spagetti hortum ve serum hortumuve bidon (tankımız).
16155
Vanalarımız, damlatıcılarımız, hortumumuz ve su bidonumuz yakın çekim (Su bidonunun çıkışında hortumun ucundaki görünen vana olmalı ben sökemediğim için resmi öyle koydum).
16156
16158
16159
...ve son olarak sistem. Ben kendi odamda görüntü olsun diye kurdum ancak hortumun kalınlığına göre daha fazla sayıda serum hortumu ana hortuma saplanabilir su sızıntısı olmuyor. Ancak serum hortumunu birazcık yan saplamak gerekiyor veya ana hortumu daha kalın yapmak gerekiyor.
Sistemin sorunları:
1-Ben saydam kullandım (renkli görünmesinin nedeni içindeki kırmızı yosundur) ancak ana boru mutlaka koyu renkli hatta içine güneş ışığını geçirmeyecek şekilde koyu renkli olmalı (Mümkünse tüpçülerin kullandığıu gaz hortumu mavi renkli) nedeni ise hortumun içinde azda olsa durgun su bulunacağından ışığında etkisiyle yosun yapıyor ve hortumu tıkayabilir.
2-Bidonumuzda içi yosun bağlamaması için içi güneş görmeyecek şekilde olmalı veya ışık görmeyecek bir yere konulmalı.
3-Bidonun ağzı kesinlikle sıkı kapatılmamalıdır ki suyu salsın aksi halde vakum oluyor.
4-Serum hortumlarını bir arada götürüp saksıya yakın ayrılabilir.
Selahattin Bey çok teşekkürler...
Vanayı akvaryumculardan mı buluruz?
Selahattin Yılmaz
16-07-2007, 16:05
Malzemeler damla sulama sistemleri satılan yerlerde ve dediğiniz gibi akvaryumcularda bulunuyor. Bunun dışında malzeme bulamayanlar bana özel mesaj atsınlar hangisinden ne kadar istiyorsanız size gönderirim.
Benim sistemimde iki adet vana var, büyük olan normal damlama sulama hortumu vanası, diğeri ise spatetti hortumu için mini vana (Bu benim daha çok hoşuma gidiyor). Hatta bu spagetti hortumun damlama için tüm aparatları var. Koyu renkli olmasından ve aparatları olmasından dolayı ben bu spagetti hortumu tavsiye ederim zira yosun sistemi bir tıkadımmı aklınıza gelmeyen başınıza gelir şaşarsınız. Ancak bir aylık bir süre için sistem makuldür.
Selahattin bey !
Bunlar gerçekten önemli bilgiler eminim tatile çıkacak arkadaşlarımızın derdine derman oldunuz sağolun. Teşekkürler.
Acaba daha kolay uygulanabilir bir yöntem var mı?Bende bebek var,bunu yapmak çok zor benim için:((Kolay ama zor işte...
Ben herhangi bir bitkinin bir haftada susuzluktan olecegini sanmiyorum.
Tatile cikmadan guzelce sulayip gelince hepsini sag salim bulmak mumkun olur saniyorum.
Biraz da gunesten uzakta olursa tamamdir derim.
Yine de herkes icine dogani yapsin.
Iyi tatiller/
Acaba daha kolay uygulanabilir bir yöntem var mı?Bende bebek var,bunu yapmak çok zor benim için:((Kolay ama zor işte...
1. sayfada daha amatör işi ama iş gören bir yöntem daha var, bir bakın isterseniz.
İki sulama arası toprağın kurumasını beklediğimiz bitkilere bu sistem zarar verir mi acaba? Örneğin sardunyalar?
Sevgili Zenfree
Sanırım bu aralar gidiyordunuz. Pazartesinden itibaren yine sıcaklıklar artacakmış. Belki bir zarar olmaz. Yine de Selahattin Beyden öğrensek iyi olur. Bir ara ben de gideceğim, sizinle aynı kaygıyı taşıyorum.
Bu serum bağlama sistemini bir türlü yapamadım. Çünkü bidona bağladığım noktalardan su sızıyor ( hatta fışkırıyor) engelleyemiyorum.:(
Pet şişelere su doldurup saksılara batıracağım. Başka çözüm bulamadım.
Zenfree belki bağlantı noktalarını sıcak silikonla ya da soğuk silikonla( ben sıcak kullanırım bu tür şeylerde)kapatırsanız olabilir.
Hakan KINACI
23-07-2007, 08:48
Bu serum bağlama sistemini bir türlü yapamadım. Çünkü bidona bağladığım noktalardan su sızıyor ( hatta fışkırıyor) engelleyemiyorum.:(
Pet şişelere su doldurup saksılara batıracağım. Başka çözüm bulamadım.
Sn.Zenfree,
Sanırım yukarıda yazdıklarımı okumamışsınız :) pet şişenin neresinden delerseniz delin sızdırmayı hatta fışkırmaya engel olamazsınız bu nedenle her zaman kapaktan delik açmanız daha uygundur sebebi ise kapak istediğiniz kadar bulabilir veya uydurabilirsiniz.
serum hortumunun sıkı geçecek şekilde kapağı deldikten sonra piyasa da satılan silikon tüpleri mevcut ufak bir tüp bir çok yerde işinize yarar,
Hortumu kapakan sıkıca geçirdikten sonra hortumun ağız kısmını ısıtarak genişletiniz kapağın iç kısmına hotumun geçtiği yere hortumla birlikte silikon sürünüz ve hortumun genişletilmiş ağız kısmını kapağa yapışacak şekilde birleştirin silikonun kurumasını bekleyin.
Daha sonra su doldurduğunuz kabı kapakla kapatın bakalım sızdıracakmı?
Saygılar,
Bilgi için bir kaç resim umarım açıklayıcı olmuştur.
http://img88.imageshack.us/img88/9756/dsci0362bc6.jpg
http://img165.imageshack.us/img165/5117/dsci0364df6.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/4641/dsci0367ja0.jpg
http://img162.imageshack.us/img162/9863/dsci0370aa4.jpg
http://img82.imageshack.us/img82/8725/dsci0371vg5.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/6650/dsci0376sn9.jpg
Arkadaşlar,pet şişeleri suyla doldurup ters çeviriyoruz değil mi?Peki acaba kapağını delip falan mı koyuyoruz yoksa direkt ağzı açık olarak mı koyuyoruz?
Hakan Bey çok teşekkür ederim.
Bu güzel bir yönteme benziyor.su miktarının ayarlanabiliyor oluşu tatil süresine göre sulama ayarlamasını mümkün kılacaktır.ayrıca büyük bir bidonla ve boru sistemi ile bir çok saksı bu şekilde uzun süre sulanabilir diye düşünüyorum.Ben suyu seven bitkiler için ya büyükçe bir leğeni su ile doldurup saksıları koyuyorum **** büyük bir torba içine koyarak torbayı suyla toldurup torbanın ucunu saksının ağzına bağlıyorum.büyük saksılar için ve suyu çok seven bitkiler için bu yöntemler şimdiye kadar işime yaradı.
Hakan KINACI
13-08-2007, 08:23
Sn.Fiancee,
Kapağı deliyorsunuz aparatı silikonla veya japon yapıştırıcı ile yapıştırdıktan sonra, kuruduğuna emin olduğunuzda bidonu su ile doldurup kapağı sıkıca kapatıyorsunuz.Bidonu veya pet şişeyi ters çeriyorsunuz, su sadece borudan akacaktır istediğiniz saksıya uygulam yapabilirsiniz. :)
Saygılar,
Merhaba,
Bitkiyi hiç yerinden oynatmadan, pet şişelere su doldurup saksı toprağına dikkatlice gömerek de bir-iki hafta idare edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, gitmeden bir gün önce bu işi yapıp suyun uygun aralıklarla saksıya sızdığını görmek. Şişeyi gömerken çok ince bir ayar var. Bunu deneye yanıla bulabilirsiniz. Şişenin ağzını çok sıkı bastırırsanız saksıya hiç su sızdırmayabilir; az bastırırsanız su birden saksıya boşalabilir.:rolleyes:
merhabalar
bizim salon çiçeklerimiz 2 ay boyunca dayanabildiler. nasıl mı?
meşrubat pet şişelerini doldurup toprağa ters çevirerek yerleştiriniz bu su toprak ve bitki tarafından yavaş yavaş emiliyor böylelikle bitki susuz kalmıyor. biz bunu gitmeden bir ay önce mayıs ayında bir bitkimizde denedik olumlu sonuç alınca ayrılırken hepsinde uyguladık. önceki gün istanbul a gittik ve sonuç iyi suyu kolaylıkla alabilen bitkilerde hiç bir sorun yok saksı büyüklüğüne göre 1 ila 2,5 litre arasında değişen pet şişeler kullandık.
yalnız yapılmaması gereken bir şey suyu daha kısa zamanda alır diyerek kapakları kızgın şişle 2-3 yerden delip kullandık bu sistem eğer bahçe toprağı kullandıysanız fiyasko olabiliyor. suyu gören toprak katılaşıp delikleri tıkıyor. o yüzden kapaksız olmalı. ama bitkinizin toprağı torf ise kapağı delerek kullanma yöntemi çok daha uygun çünkü torf gevşek bir yapıya sahip olduğundan suyun hepsini çabucak alıp saksının altından akıtabiliyor. ve aynı şekilde hazırlayıp tekrar bıraktık böylelikle bütün yazı yalnız geçirmiş olacaklar.
bunu uygulayacak olan arkadaşlara tavsiyem en azından bir müddet deneyip ondan sonra bırakıp gitmeleri.
Merhaba, sizin mesajı okumadan yazınca öneriler çakıştı. Kusura bakmayın :(
Herkese merhaba
Hepinizin yazdıklarınızı sonuna kadar merakla okudum. Fikir güzel ancak uygulamada niye kendinizi yokuşa vurdunuz anlayamadım:) Serum setinden sonrasını kastediyorum. Bekledim durdum birisi bir hastaneye gidip oradan birkaç kullanılmış serum şişesi rica etsin artık diye! Hemşire hanımlar seve seve verirler bu şişeleri. Eve gelir, ağzını açar, suyunuzu doldurur, yine kapatırsınız ağızlarını. Onların çok güzel lastik tıpaları vardır, su sızdırmaz -ama siz yine de bantlayın isterseniz; karınlarına sarılı plastik halkaları vardır, bir askıya, olmadı pencere koluna asarsınız şişelerinizi. Şimdilerde cam şişeler kadar naylon torbalar da kullanılıyor, onlar da olur yine. Aklınızda bulunsun.
elizabet
16-10-2007, 21:35
Tatil süreniz ne kadar bilemiyorum ama evdeki saksılı süs bitkileriniz için bir önerim olacak. Bu iş için büyükçe leğenlere ve bol gazete kağıdına ihtiyacınız olacak. Gazeteleri leğenin dibine üst üste koyarak oldukça kalın bir katman oluşturup iyice suya doyurun. Daha sonrada saksılarınızı tabaksız olarak gazetelerin üzerine yerleştirin. Bitkiniz susadıkça suyu çekecektir. Tabii uzun bir tatile çıkıyorsanız tanıdığınız birine anahtar verip hiç olmazsa ara sıra gazetelere su çektirmesini rica etmelisiniz. Fazla ışık istemeyen çiçeklerinizde bu işlem için banyo küvetini de kullanabilirsiniz.
Arkadaslar bende 15 gun tatil icin gittigimde legeni suyla doldurup saksilari yerlestirdim yani saksilar yariya kadar suyun icinde biraktim yukardaki arkadain yaptigi gibi gazete koysaydim ciceklerimin hepsini iyi bulacaktim ama acelyalar haric diger cicekler sardunya ipek cicegi cam guzelim fazla su malesef koklerini curutmus cok uzuldum keske daha once bu yaziyi okusaydim neyse bundan sonra arkdasimin gazeteli veya serum olayini deneyecegim
sinaninci1
16-10-2007, 21:36
Benim yontemim
Buyuk saksilara icin,pet siseyi suylan doldurup agzini iyice kapatin,kapagina cam civisiylen bir kac delik acin ve siseyi saksiya bas asagi gomun. Usttende bir delik acin vakum olayi icin
Saygilar
Yaz bitti,sulama konusunda yazanlar da bitti.Evden uzaklaştığımızda çiçekleri sulama, anladığım kadarıyla dört çeşit.Hepsi de iyi fikir..Bizleri bilgilendirdikleri için arkadaşlar teşekkür ederim.1)Su dolu leğene saksıları yerleştirmek
2)Su dolu pet şişeyi ters çevirip toprağa yerleştirmek
3)Büyük su bidonuna (çeşmeli olanlar da var)hortumu takıp,serum iğneleriyle her saksıya ulaştırmak
4)Bidonun kapağını delip,aparatla veya doğrudan hortumu kapağa taktıktan sonra,akvaryum hava motoru vanalarıyla saksılara dağıtmak...
Selamlar;
Hem işlevli hem de estetik bi tasarım yapmam sart oldu sanırım:)
Tamamlansın,bayilik veririm:))
Son katıldığım bir toplantı da sulama kadar havanın da bitkiler için gerekli olduğunu hatırlatıldı. Bu aslında hep unutulan bir detaydır. Tatile giderken evimizin içinde ki çiçeklerin suyunu düşünür ve kafa yorarız ama kapı ve pencereleri de sıkı sıkı kapatırız. Bu konuya da dikkatinizi çekmek isterim.
Bir fikir de ben vereyim hangisi kolayınıza gelirse onu uygularsınız.
Bir kovayı su ile doldurun ve yükseğe örneğin mutfak bankosunun üzerine koyun sulanmasını istediğiniz saksılarınızı da yere mutfak tabanına sıralayın.Bir saksı için kovanın içinden saksının içine kadar uzananacak boyda PAMUK ipliği (Fitil) kesin ve kovada ıslatın,bir ucu kovanın içinde ve tabanına kadar inecek şekilde diğer ucunu da saksının içine hafifçe batırın.Aynı işi tüm saksılarınıza uygulayın.Kovadaki su fitil yardımıyla saksıya transfer olacaktır.Önemli nokta küçük saksılar ile büyük saksılara koyacağınız fitil adetleri farklı olmalı ki yeterli suyu temin edebilsin.Denemiş ve netice alınmış bir yöntemdir.
hassoman
22-03-2008, 22:45
Bu konu çok tartışılmış ve sonuçlanmış gibi...
Ama, şu linkteki bilgiler sanki hepsini toparlıyor... Özellikle bidonların üzerine bir delik daha açılması düşüncesi basit ama çok önemli bir ayrıntı... Bakmakta yarar var derim... Ben de bahçemde böyle bir yöntem düşünmekteyim.
http://hoszamanguncesi.blogspot.com/2007/08/balkon-sebzeleri-iin-damla-sulama.html
Evde sulama sistemini kendisi yapmak istemeyenler veya zamanı olmayanlar için bir seçenek. Bu ayki metro dergisinde vadı. Taradım. Linki bulamadım :o
mavifatihguler
15-04-2008, 12:12
Bu benim fikrim değildi. Başkasının emeğine saygısızlık yapmayı asla istemem. Pembe domates ağından bir üyemizin buluşuydu. Fikir çok hoşuma gidince bunu sadece tatile giderken değil, günlük hayatta da bir sulama yöntemi olarak gündeme getirip, sizlerle paylaşmak istedim.
Eczaneye girerken bir kaç tane alma niyetindeydim ama eczacı bundan para dahi almayınca fiyatını öğrenme şansım olmadı. Bugün de sıcaktan çıkıp alamadım.
Dün gece denedim, inanmayacaksınız harika. İstediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz damlamayı. Evde, 1 litrelik süt petlerinden vardı, o sert olduğu için (az su aldığından) günlük kullanımda gayet iyi. İğneyi sokmadan önce yara flasterlerinden biraz kesip pete yapıştırın ki, delik büyüyüp su akıtmaya yol açmasın.(ben bir kaç peti delik deşik ettim de:dilli: ) Sonra iğnenin olduğu yerin etrafını aynen ele serum bağlandığında olduğu gibi yine flasterle sıkıca sararsanız, delikten damlatma da olmuyor.
Son bir öneri: İğneyi, petin alta en yakın kısmından ama yan taraftan batırmaya çalışırsanız benim ilk denememdeki gibi şişeyi nasıl koyacağınızı şaşırmazsınız:o .
Kolay gelsin.
merhaba benim de bu konudaki çalışmalarım devam ediyor, eczanelerde 2 ytl ye satılıyor serum setleri, çok ucuza ecza deposundan adetli alacam ama önemli 2 sorunum var, bahçede kullanacagımdan kireçlenme olur mu ? ikincisi damacanaya taktığımız deliğin kenarından su kaçırma olasılıgı, ilk denememde silikonlama yaptım ama silikonun bittigi yerde nemlenme gözlemledim, ignesini çıkarıp deniyorum deliğin tıkanma olasılığı daha aza düşüyor, şimdi silionu daha çok sıkmayı düşünüyorum, güneşte kaldığı zaman acaba bir bozulma olur mu onu test etmem gerekiyor,
yazın bahçede 40 derecede kenarlarından su kaçırmayı çözersem , diğer aşamalara geçecem,
bu konudaki fikirleriniz faydalı olacaktır bizler için ,
Merhabalar, bende tatili kara kara düşünüyorum. Kendimce basit bir sistem geliştiriyorum. Bu konuda akvaryum ekipmanları bize yardımcı olabilir, damlama sistemi kullanacağım için çok su tahliyesine gerek yok. Hem dayanıklı malzeme hemde her yıl kullanılabilir. Tüm bitkilerimi bir balkona topladıktan sonra bu sistemi dolaştıracağım.
Öncelikle mahalle pazarlarından **** züccaciyeden alınacak altı musluklu bidonlar su tankımız olaur. Geçen yaz su sıkıntısı olduğunda çok sayıda üretilmişti. 15- 20 litrelik bir musluklu bidon yeter sanırım, tabi bu saksı ve bitki durumumuza göre değişir.
Herhangi bir akvaryumcudan alınacak hava hortumu ile suyu tankımızdan alabiliriz. Ben toptan 25 m lik silikon hortum (9.5YTL) aldım.
Musluk ucuna kısa bir parça hortum ekledikten sonra 4'lü dağıtıcıyı (5YTL) takabiliriz. Artık 4 yollu bir ağımız oldu.
Bu 4 yolun uclarına istediğimiz uzunlukta hortumları takabiliriz. Her hortumu saksı sıralarından geçirirken iki yollu vana (10 adet 1,5YTL) ile damla sıklığını ayarlayarak saksı toprağına su alabiliriz. Hortum parçaları arasına bu vanalardan yerleştirilir. bahçelerdeki seri bağlı sistemler gibi. En son hortum sonuna ileride uzatmak istersek ek yapabilmek için tekli kapatma vanaları (10 adet 1,5YTL) takarız.
Tatile çıkmadan denemelerinizi yapıp musluklardan akacak damla sıklığını belirleyin. Uzun süreli tatil planlıyorsanız bir komşunuz haftada bir bidonu doldursa yeterli sanırım.
Ortalama maliyeti 20-30 YTL arasında duruma göre değişebilir. Maliyet biraz fazla olabilir ama bir kerelik masraf ederek yıllarca kullanacağınız bir sulama sisteminiz olur. Benim bitkilerim için buna değer diye düşünüyorum.
selam rkadaşlar hepiniz bir harikasınız.
erenatac
24-05-2008, 03:42
merhabalar,
sizlerle sulama sorununu tamamen ortadan kaldıracağına inandığım bir fikrimi paylaşmak istiyorum.İlk başta kurulumu karışık ve zahmetli gibi görünebilecek olan bu sistemin inşası gerekli parçaların temininden sonra 15 dakikayı geçmiyecektir ve sağlayacağı konfor ödeyeceğiniz cüzi rakama kesinlikle değer.Öncelikle herhangi bir oto yedek parçacısından (tofaş veya renault tercih sebebidir çünki fiyatlar çok ucuz) ön cam su fışkırtma motoru alıyoruz.Tofaş şahin marka aracınki 15 ytl. Bu cep telefonu büyüklüğündeki 12 voltluk motorun uzerinde artı (+) eksi (-) elektrik girişlerinin yanı sıra su emme deliği ve su basma deliği bulunuyor.Bu motoru temin ettikten sonra sıra motoru evde çalıştırabilmemiz için 12 voltluk bir adaptör almaya geliyor.Bu adaptörü herhangi bir elektrik malzemesi satan dükkanda ortalama 10 ytl civarı bir fiyata bulabilirsiniz.Sadece adaptörü alırken çıkış amperinin 3 den az olmamasına dikkat edin (12V-3A).Zira su motoru çalışırken 2 - 3 amper civarı akıma ihtiyaç duyuyor.Eğer benim elim elektroniğe yatkın değildir diyorsanız adaptörü aldığınız yerdeki kişiye su motorunu (+)ve (-) kutupları doğru olacak şekilde adaptörün çıkışına bağlamasını rıca edin.Gerekirse adaptörün ucundaki jakı kessin ve motoru sağlamca adaptörün 12 volt veren çıkış kablosuna bağlasın.Adaptörü aldık,ucuna motoru bağladık son olarak elektirikçiden çıkmadan birde dijital zaman ayarlı priz alıyoruz ve nasıl ayarlandığını sorup öğreniyoruz.Bununda fiyatı 14 ytl.Analog prizler işimizi görmüyor mutlaka dijital saatli olmalı.Bu arada evde duvarınızdaki priz ve çiçekleriniz arasındaki mesafeye yetecek kadar uzatma kablosu yoksa hazır gelmişken onuda alıyoruz.Elektrik malzemelerimiz tamamlandığına göre sıra motorumuzun su giriş ve çıkış deliklerine uygun hortum almaya geldi,bu işide bir akvaryumcuda hallediyoruz.Hortum alırken motoru büyükce bir bidonun uzerine monte edeceğinizi düşünün.Motorun altındaki su emme girişine bağlayacağınız hortum bidonun kapağında açacağımız delikten içeri sallanacak (bidondaki suyun içine) tıpkı cam parfüm şişelerindeki fıs fıs sistemi gibi.Motorun üstünde veya yanında bulunan su basma deliğine takılacak diğer hortumda saksılarınıza gidecek ve kaçtane saksı varsa hepsine yetişecek kadar uzun olacak.Bu ikinci hortum bizim ana su borumuz.Bu hortumu mümkün olduğunca düz bir hizaya dizdiğimiz saksılarımızın üzerine yatıryor veya bir şekilde saksılarımızın boyu yüksekliğine asıyoruz.(Karayolundaki elektrik direklerini saksılarımız,direklere bağlı olan telleride ana su hortumumuz gibi düşünün) Geriye tek bir şey kalıyor o da ana hortum üzerine her saksıya bir tane denk gelecek şekilde delikler açmak ve hortumu yerinden oynamayacak şekilde saksılara sabitlemek (koli badıyla mesela).Su şebekemizde hazır olduğuna göre adaptörümüzün fişini zaman ayarlı pirize,zaman ayarlı pirizimizide duvardaki elektrik prizine takıyor ve günün hangi saatinde sisteme elektirik verip sulamayı başlatmasını istiyorsak o saati giriyoruz.Örneğin akşam üzeri saat 19.00 ile 19.02 arasında zaman ayarlı pirizimiz adaptöre elektirik verecek,adaptör su motorunu çalıştıracak,su motoru uzerinde bulunduğu bidondan suyu çekip saksılarımızın üzerine sabitlediğimiz hortuma basacak ve su bu hortumun üzerinde saksıları hizalayıp açtığımız deliklerden saksılarımıza 2 dakika süreyle ayarlı priz sistemin elektiriğini kesne kadar akacak.Burada ayarlı prizi analog değilde dijital seçme sebebimiz dijitallerin dakika ayarı ve gün seçim ayarına imkan sağlaması.Yani sistem sardunyalarınıza siz yokken haftanın sadece 1 günü 3 dakika süreyle su verebilir veya diğer çiçeklerinize gün aşırı 4 er dakika sulama yaptırabilirsiniz.Ya da çok su seven bir bitkiye sabah akşam su verdirebilirsiniz.Sistemin en büyük avantajı eğer bidonunuz yeterli hacme sahipse gözünüz arkada kalmadan aylarca tatil yapabilirsiniz :) Bu arada suyun debisini gözlemleyip 1 dakikada deliklerden ne kadar su aktığını bilmeniz zaman ayarı yaparken gerkli olur kanısındayım,çiçeklere fazla su basıp çürütmek istemeyiz nede olsa.
Sn.erenatac,
Öncelikle hoşgeldiniz. Umarım forumdan iyi faydalanabilirsiniz.
Sormak istediğim birşey var: su motoru ne kadar suyu yukarı çekebiliyor? Ya da suyu ne kadar yukarı pompalayabiliyor? Bir de pompa saksıların altında bir düzeyde kalırsa sakıncası olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
denizakvaryumu
24-05-2008, 17:13
Sn erenatac
çok yararlı bilgi için teşekkürler.
Bu silecek motorunu hiç düşünmemiştim, iyi akıl, peki siz bu sistemi denediniz mi?
erenatac
25-05-2008, 19:36
Sayın Tuba
Teşekkür ederim hoşbulduk.Volkswagen Golf marka bir aracın kullanılmış su motoru vardı alet sandığımda.Bu motor 35 veya 40 litre olduğunu tahmin ettiğim,ortalama yarım metre yüksekliği bulunan plastik bidonun kapak deliğinden suyu çekiyor ve evin tavanını ıslatacak şekilde dışarıya fışkırtıyor.Sonuçta araçtada su motoru aşağıda,cama su fışkırtan delikler yukarda kalıyor ve buna rağmen araç camına gayet tazyikli su geliyor.Yani aradaki yükseklik farkını çok açmadığınız sürece iş görecektir sanırım.Deneyip max çalışma yüksekliği kolayca bulunabilir.Dikkat edilip ayarlanması gereken ikinci husus ise kurulmuş olan düzenekten dakikada ne kadar suyun saksılara boşaldığı,bunuda sistem çalışırken ucuna tutacağımız boş litrelik şişeler sayesinde bulur zaman ayarlı sayacı ona göre ayarlarız.
Sayın Denizakvaryumu
Öncelikle ben teşekkür ederim.Sistemi henüz kurmuş değilim,fikir aşamasında şu an.Gerekli aletleri temin ettim fakat bilmeyerek aldığım analog prizi dijitalle değiştirip daha sonra bir akvaryumcuya uğrayıp plastik hortum almam gerek.Düzeneği kurduktan sonra resimleyip paylaşıma açacağım.
doğahayattır
29-05-2008, 14:10
arkadaşlar bu tatile gidenlerin bitkilerini sulamaları için daha doğrusu kuraklık için araştırılmış ama bizede yararı olur sanırım.minik gübre boncuklar. suya atıyorsunuz şişiyorlar şiştikten sonra saksılarınızın köküne koyuyorsunuz.ben pazarda rastladım aldım denedim.1 milyonluk minik poşetleriçineydi. 30 kadar minik boncuk vardı.10 tanesini fesleğen çiçeğimde denedim 3 gün sulamadım baktığımda bitkinim kökü ıslakı boncuklarda kaybolmuştu.sitemizdeki yetkili kişilerden bu konuda bilgisi olan var mı
BARIŞ AKINCI
08-07-2008, 13:35
15 günlük bir tatilimiz var ve evde de Yucca,Difenbahia,Benjamin gibi salon bitkilerimiz var.Bunlar 15 gün suya ihtiyaç duyacaklar.Bunun için önereceğiniz bir sulama yöntemi var mı?Bırakacak yerim de yok.Aşırı sulayıp gitsem zarar görürler mi?Ya da bir leğene su doldurup içine yerleştirsem?
Tamtutulma
08-07-2008, 13:45
2 -2 buçuk litrelik bir pet şişenin kapağını bir cam çivisiyle delin, içini su doldurup kapağını kapatın. Kapağı çiçeğinizin köklerine gelecek şekilde 5-10 cm toprağa gömün.
Bu yöntemle yazları kurak geçen yerlerde fidanları korumak mümkün.
Not: Bu yöntem tarafımdan defalarca denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Saygılar...
Forumu araştırırsanız bu konuda çok sayıda yöntem bulabilirsiniz. Şu anda hangi başlık altında olduğunu hatırlamıyorum ama biraz araştırmayla bulabilirsiniz.
Merhabalar
Bende tatile çıkmak üzereyim. Ama kızlarımı kime bırakayım diye düşünürken biraz araştırma yaptım işte basit bir yöntem de benden belki beğenen uygulamak isteyen arkadaşlarımız olur.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/2.htm
İyi günler herkese,
Yarın iki haftalığına evden ayrılıyoruz. Balkonlarda ve ev içinde büyüklü küçüklü tam 90 saksı bitkimiz var.. Çok fazla oldukları için basit damla sulama yöntemini düşünmemiştim, şimdi ise paçalarımız tutuştu.. Bir tanıdığa anahtar vereceğiz ama içim rahat etmiyor, hassas bitkiler var.
Bitkilerin özel bakım isteyenlerine etiket yapıştıracağım ki düzgün sulansın, ayrıca çelikleme yaptığım ve köklenmesini beklediğim bitkiler var.. Bunları gruplayacağım ve kovadan iple su almalarını sağlayacağım.
Menekşelere gitmeden önce su vereceğim ve iki hafta boyunca sulatmayacağım. İç mekandakilerin bazılarına şişe saplayacağım.
Balkonda koca saksılarda güller var, yasemin, begonvil, hanımeli var.. Umarım yeterli miktarda sulanabilirler çünkü miktarları sulayanı bıktıracak kadar fazla. Kocaman bir kivimiz var ve susuzluğa çok hassas, ölecek diye çok korkuyorum.
Bir balkonumuz aşırı rüzgarlı ve buradaki bitkiler özel bakım istiyor, mesela bugün aşırı rüzgardan büyük güllerin sürgünleri kırılmış, minyatürlerin ise sürgün ve tomurcukları kurumuş :(
Balkondakileri içeri alsam, çok büyükler ve börtü böcekleri vardır. Ayrıca iki hafta boyunca güneşsiz ne yapacak zavallılar..
Tohumdan yeni çıkan bitkiciklerim var ve bakıma muhtaçlar, ne yapsam..
Kısacası... İMDAAT!
kazim polat
31-07-2008, 14:15
Arkadaşlar, hepsi de harika fikirler ancak insanın içinde hep bir "acaba"uyandıracak cinsten projeler, haksız mıyım?
Bir yapı markette görmüştüm dijital zaman ayarlı musluklar var.Hortum ve damlama sisteminizi döşeyip bu musluğa bağlayın, içiniz de rahat olsun derim.(internete "digital timer tap"diye aratırsanız görselllerden inceleyebilirsiniz. Herkese iyi tatiller.
ozturk.kerim
31-07-2008, 15:59
arkadaşlar yukarıdaki projelerinizi okudum şunu hatırlatmak isterim ben 5 sene oto tamirciliği yaptım ve su motorunun bu iş için uygun olmadığını düşünüyorum.
çünkü arabada su motorunu nekadar çalıştırıyoruz? 10 **** 15 saniye daha sonrası tehlikeli motor yana bilir ve tecrübesi vardır. evdede olmayacaksınız sonra istenmeyen olaylarla karşılaşa bilirsiniz siz en iyisi akvaryum su pompası **** arabaların yakıt sisteminde kullanılan yakıt pompası deneyin derim.
serkan oktay
11-08-2008, 13:47
Tatilde Rezervuar ile Çiçekleri Sulama
Tatil ve benzeri durumlarda evdeki çiçeklerin sulanması için benim uyguladığım yöntem sizinkilerden biraz farklı ama oldukça etkili ve güvenilir. Evinizde banyoda alafranga tuvalet ve alttan rezervuar varsa yöntemimi evinizde uygulayabilirsiz. Bu sistemi evinize kurmak isterseniz
Gerekli Malzemeler;
1 adet akvaryum borusu
2 adet akvaryum musluğu
1 adet en büyük leğen
Öncelikle rezervuarın altta kalan ve görünmeyen bir yerine akvaryum musluğunun girebileceği büyüklükte bir delik açın. Rezervuar eğer plastik ise tornavida **** ısıtılmış bir civi ile rahatça açabilirsiniz ama eğer seramik ise o zaman matkap gerekli. Açtığınız delik musluğun biraz zorlanarak gireceği büyüklükte olsun. Deliği açtıktan sonra musluğunu buraya takın ve çevresine içten ve dıştan 404 sürerek buranın sızdırmaz olmasını sağlayın. ( Bu arada acaba rezervuar kullanılamaz hale gelir mi diye korkmayın çünkü 404 ile kalorifer petekleri bile tamir edilebilir) Bu yaptığınız işlemin aynısını büyük leğenin altına da yapın ve iki musluğu boru ile birleştirin. Leğen tuvaletin oturulan kısmının üzerine 15-20 cm kalınlığında sağlam bir şey koyup üzerine büyük leğeni yerleştirin. Akvaryum vanalarını açın az bir miktar su leğene dolacaktır. Leğendeki suyun yerden yüksekliği ile rezervuardaki suyun yerden yüksekliği daima aynı olacağı için leğenin içinde sürekli olarak su bulunacaktır. Leğendeki su yüksekliğini leğeni biraz daha aşağı **** yukarı yerleştirerek ayarlayın ve leğende daima 1-2 cm su kalacak şekilde bir pozisyon elde edin.(Yüksekliği ayarlanabilir ütü masasına da belki leğen konabilir) Evdeki bütün çiçekleri tabaklarından alıp artık bu leğene yerleştirebilirsiniz. Tatil boyunca sanki tabaklarda su varmışçısında çiçekler sulanacaklardır çünkü rezervuar şamandırası azalan suyu yerine koyacaktır. Bir de tatilden gelince boruyu yerinden sökmeyin rezervuardaki vanayı kapatın; boruyu diğer uçtan leğenden çıkartın, sonra dolayarak duvarla rezervuar arasında surun. Vanalı büyük leğeni de atmayın. Gelecek yıllar sisteminiz hazır….
Rezeruarun üst kapağını aralasak, içinden bir u borusu ile leğene koysak... Nasıl olur? ne leğeni nede rezervoir'ı delmiş oluruz.
Tabii rezervuarla leğen arasındaki üsten gelen boruda hava olmaması gerekir.
Sevgili Dostlar, Ahhh, bu çiçek sevgisi bizlere ne dahiyane fikirler doğurtuyor değil mi? Bu güzel buluşlar için teşekkürler sevgili arkadaşlar.
Merhaba!Ben buradan okuduğum bilgiler ile balkonuma küçük bir sulama tesisatı kurdum.Fotoğrafını yakında göndereceğim.Tesisat basit:Yukarıda yazıldığı gibi serum hortumları ve boş serum torbası...Serum torbası iki girişliydi ve her iki tarafında hortumları vardı.Alttaki hortumun ucuna serum hortumunu taktım;üsttekini ise altı delinmiş metal kutukolanın altına taktım ve kolakutusunu üstte bir demire tutturdum.Torbayı da biraz aşağısına astım.Torba boşaldığı zaman üstten dolduruyorum.Tatilde ise suya en çok ihtiyaç duyacak olan bitkilerin dibine çok yavaş şekilde açmayı düşünüyorum...
fth05, hoş geldiniz, yaptıklarınızı bizlerle paylaşımınız büyük incelik, teşekkür ederiz.
Kusura bakmazsanız size bir iki hususu açıklamak istiyorum. Bu benim üzerime vazife değil deyip geçemiyorum, çünkü bizler sitemizi çok seviyor ve onun havasını korumaya azamî dikkat ediyoruz.
Sitemizde, Türkçemizin doğru kullanılması hepimizin en dikkat ettiği bir husustur. Noktalama işaretlerine eğer siz de uyarsanız ve bu başlıkları okursanız mutlu olurum.
Bir fikir de ben vereyim hangisi kolayınıza gelirse onu uygularsınız.
Bir kovayı su ile doldurun ve yükseğe örneğin mutfak bankosunun üzerine koyun sulanmasını istediğiniz saksılarınızı da yere mutfak tabanına sıralayın.Bir saksı için kovanın içinden saksının içine kadar uzananacak boyda PAMUK ipliği (Fitil) kesin ve kovada ıslatın,bir ucu kovanın içinde ve tabanına kadar inecek şekilde diğer ucunu da saksının içine hafifçe batırın.Aynı işi tüm saksılarınıza uygulayın.Kovadaki su fitil yardımıyla saksıya transfer olacaktır.Önemli nokta küçük saksılar ile büyük saksılara koyacağınız fitil adetleri farklı olmalı ki yeterli suyu temin edebilsin.Denemiş ve netice alınmış bir yöntemdir.
Annanem bize gelirken hep bu yöntemle çiçeklerini evde bıraktığını anlatır. Çokda kolay sanırım ama ben bırakacak olursam bir hafta öncesinden yinede bir denemek isterim :) Kıyamam bir aksilik olursa
fth05, hoş geldiniz, yaptıklarınızı bizlerle paylaşımınız büyük incelik, teşekkür ederiz.
Kusura bakmazsanız size bir iki hususu açıklamak istiyorum. Bu benim üzerime vazife değil deyip geçemiyorum, çünkü bizler sitemizi çok seviyor ve onun havasını korumaya azamî dikkat ediyoruz.
Sitemizde, Türkçemizin doğru kullanılması hepimizin en dikkat ettiği bir husustur. Noktalama işaretlerine eğer siz de uyarsanız ve bu başlıkları okursanız mutlu olurum.
Uyarınız için çok teşekkür ediyorum.
bernacyhn
31-08-2008, 17:28
Hepinize tek tek teşekkür ederim arkadaşlar. Hepinizin ellerine zihinlerine sağlık. Gerçekten müthiş fikirler bunlar.
Geçenlerde sular kesilmişti. Uzun zamandır da sulayamıyordum yavrucuklarımı. Elimizde olan suyu da içme suyu olarak ve yemek yaparken kullanıyorduk. Yani sınırlıydı. Ne yapacağımı şaşırdım. Sulasam bir türlü sulamasam bir türlü. Bir buçuk gün sular gelmedi ve yavrucuklarıma bi şey olacak diye çok korktum. Özellikle serum şişesi ve aparatlarıyla kurulan sistem çok hoşuma gitti. Çok da mantıklı. Bidonlardaki gibi su sızdırma korkusu olmadan günlük kullanımda da çok ideal. En kısa zamanda sağlık ocağından ve eczaneden temin edeceğim bunları.
Tekrar tekrar teşkkür ederim. Tanıdığım herkese anlatacağım bu yöntemi :D
Burada (http://www.youtube.com/watch?v=j3etaVGOdc8&feature=related) güzel bir uygulama var. Oldukça pratik geldi. Henüz denemedim ama çalışır gibi geliyor.
Zafer ALV
28-07-2009, 19:26
Hepinize selam..
Geçen abimlerde görmüştüm 5 tl'ye almışlar tanesini 1 hafta gidiyormuş,nette araştırırken bu ürünü buldum.Alıcam çünkü çiçeklerimizi düzensiz sulama sonucu kaybediyoruz.
Umarım sizlerinde işine yarar,tatil için mesela, yazısında 2 haftaya kadar su ihtiyacını karşılayacaktır,
''Aqua Globes Dekoratif Çiçek Sulama Aparatı
Artık bitkilerinizi her zaman nemli tutacak pratik ve hızlı bir yol var. El yapımı cam sulama ampulleri, bitkilerinizin 2 haftaya kadar su ihtiyacını karşılayacaktır. Aqua Globes’i suyla doldurup ters çevirerek toprağa saplayınız. Toprak kurumaya başladığı zaman içine aldığı oksijen ile birlikte Aqua Globes’in içindeki suyun akışına işin verecektir. Çiçeklerinizi günlük olarak sulama zahmetinden kurtulacağınız gibi, iki haftaya kadar çıkacağınız tatillerde de çiçeklerinizin solup solmadığını düşünmeyeceksiniz.
Çiçekleri sulamak her zaman zahmetli olmuştur. Bazen onları sulamayı unutur ve kurumalarına neden oluruz. Bazense sularken ortalığı mahvederiz. Tatile gitmek büyük bir derttir, aklımız çiçeklerimizde kalır ya komşuya götürür veya endişe ile anahtar bırakırız.
Aqua globe çiçekleri sulamanın en kolay ve pratik yoludur. Aqua globe’u kullanmak çok kolay. Küreyi su ile doldurun ve saksının uygun bir yerine yerleştirin. Aqua globe sizin yerinize iki hafta boyunca çiçeklerinizi otomatik olarak sulayacaktır.
Çiçeğiniz ihtiyaç duydukça küreden su alır. Toprak kurudukça küreye oksijen verecek, bu sayede küreden çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu su miktarı salınacaktır.
Aqua globe’u her yerde kullanabilirsiniz. Açık alanlarda da güvenle kullanabilirsiniz. Üstelik el yapımı cam olan Aqua globe çiçeklerinize ve bulunduğu ortama ayrı bir hava katacak.
Aqua globe çiçekleri sulamanın en kolay ve pratik yoludur. Aqua globe’u kullanmak çok kolay. Küreyi su ile doldurun ve saksının uygun bir yerine yerleştirin. Aqua globe sizin yerinize iki hafta boyunca çiçeklerinizi otomatik olarak sulayacaktır. Evet tam iki hafta boyunca çiçeklerinizi sulayacak.
Geçen hafta Bim'de pek çok rengini gördüm, 4.90TL fiyata satıştaydı.
Ben epeyi aldım ama hemen hiç işe yaramıyor. Toprak hemen ağzına tıkanıyor ve su dışarı çıkamıyor.
Ağız kısmına naylon çorap parçası geçirip, toprağa öyle sokmak aklıma geldi ama henüz denemedim. Toprağın içeri girmesine engel olmak lazım.
Ben yurdumun pet şişeleri ile çözdüm problemi. Su şişelerine su doldurup, toprağa ters saplamak yeterli. Ama 1 litrelik şişenin içindeki suyun güneş altında 3 günden fazla gitmediğini unutmamak lazım.
Murat Altan
11-09-2009, 23:24
Sayın Arkadaşlar,
Konunun ilk başlarında bahsi geçen, sonra da bir kaç kez referans verilen leğende veya küvette gazete kağıdına su emdirerek çalışan yöntem ile ilgili bir uyarı yapmak isterim.
Bu yöntemle besin olarak kullanılacak bitkiler sulayacaksanız, veya o toprakta daha sonra böyle bitkiler yetiştirecekseniz bu yöntemi kullanmayın, çünkü gazate mürekkebinde vücutta birikim yaparak sağlık sorunlarına yol açabilecek bir ağır metal olan kurşundan önemli oranda mevcuttur.
Bu arada leğeni rezervuar kullanarak sürekli sabit seviyede su ile dolu tutma fikri gerçekten dahiyane. :o:D
Sevgiler,
Murat Altan
Balçova/İzmir
1971/0rh+
alimallah
12-09-2009, 10:30
Sayın Arkadaşlar,
Konunun ilk başlarında bahsi geçen, sonra da bir kaç kez referans verilen leğende veya küvette gazete kağıdına su emdirerek çalışan yöntem ile ilgili bir uyarı yapmak isterim.
Bu yöntemle besin olarak kullanılacak bitkiler sulayacaksanız, veya o toprakta daha sonra böyle bitkiler yetiştirecekseniz bu yöntemi kullanmayın, öünkü gazate mürekkebinde vücutta birim yaparak sağlık sorunlarına yol açabilecek bir ağır metal olan kurşundan önemli oranda mevcuttur.
Bu arada leğeni rezervuar kullanarak sürekli sabit seviyede su ile dolu tutma fikri gerekten dahiyane. :o:D
Sevgiler,
Murat Altan
Balçova/İzmir
1971/0rh+
Gazete kağıdı yerine kullanmadığınız eski giysilerinizi koyarsanız, sanıyorum bahsettiğiniz sakıncalar ortadan kalkar.
Arkadaslar, oncelikle merhaba,bu siteyi bir suredir okuyorum,cok ilginc konular var.Ben ABD yasiyorum ve benim burada tatile giderken kullandigim sulama sisteminin linkini vermek isterim, belki ticaret tecrubesi olan bir arkadasimiz bunu orada yaptirabilir.Bunu yapan burada milyoner oldu!ABDde patentli, Turkiye patentli olup olmadigini bilemiyorum.
http://www.plantastic1.com/plantasticstory.htm
Ingilizce bilmiyorsaniz,ogrenmek istediginiz bilgileri ben tercume edebilirim.
bahtiyar02
16-09-2009, 10:13
Bir öneride benden;Sutut jelini sulandırıp büyük bir şırınga yardımıyla saksıdaki toprağa enjekte edilse bitkinin 7 ile10 günlük su ihtiyacını karşılayacaktır..Ayrıca diğer bir uygulama saksılardaki toprağın yüzeyindeki toprağı 4-5cm alınıp toz halinde serpiştirilerek üstüne aldığınız toprağı tekrar kapatıp suladığınızda da uygulama sonuç veriyor.Sutut'u ben kullanıyorum gayette memnunum.Çok daha ekonomik ve zahmetsizKğ fiyatı ise 20-25tl arası.İsteyen arkadaşlar http://www.sutut.com/ adresinden gerekli bilgileri ve tedarik yollarını öğrenebilir.
saygılar
lastmohikan
23-09-2009, 15:09
en doğru çözüm düşündükçe bahçeden çıkıyor benimki eski bir tüp ve serum malzemesinden teşkil çokta güzel oluyo.
hidayetcaliskan
28-10-2009, 12:37
Bu kadar sistem içerisinde bana en mantıklı gelen iki sistem var. sulanacak bitki sayısı azsa serum hortumu sistemi kullanmak mantıklı. Bu sistemde sorun bidondaki deliğin ağzundan su damlamasıysa eğer bidonu delmek yerine uygun büyüklükte bir lastik silgiyi bidonun ağzına tıkayıp iğneyi buna batırırsanız etrafından su sızdırmayacaktır. Hem de bidonu delmek zorunda kalmazsınız. Suyun daha da fazla dayanmasını isterseniz bidonun içine isteğiniz miktarda sünger tıkarsanız suyun akışını en az 1-2 gün daha yavaşlatacaktır diye düşünüyorum.
Yok bitki sayısı fazla, elimde yatkın derseniz arabaların sileceğiyle tarif edilen sistem de uygundur. bir arkadaşımız 10-15 saniyeden sonra motorun ısınabileceğini söylemiş. Isınacağnı hiç zannetmiyorum ama zaten bir silecek su motoru bu kadar sürede ihtiyacımız olan suyu fazlasıyla pompalayabilir.
Eğer çiçek sayınız çok azsa iki sistemden birincisini çok basit ikincisini de pahalı veya zor bulduysanız bir öneri de benden. Her gün otomatik olarak spreyleme yapan oda spreylerinden bitmiş bir tanesinin tenekesini bittiğinden tam emin olduktan sonra dikkatlice delerek içine su doldurur ve saksının uygun yerine yerleştirirseniz her gün bir kaç defa pıst layarak :) çiçekleriniz sulanır. Tenekedeki sprey iyice bitmediyse deldiğiniz zaman basınçtan dolayı patlayabilir dikkat edin. Kolay gelsin. Aklıma başka fikirler gelirse yazarım.
enderbellur
29-10-2009, 21:36
en güzel yöntem pet şişeyi delmek ve mümkünse bir serum iğnesi yardımıyla akış hızını ayarlamak bence...
gokturkseyhan
19-12-2009, 00:49
Bu konuyla ilgili bir elektronik projeyi derhal geliştiriyorum :) Size fikir danışmak isterim. Şimdiii.. Bir kutu düşünüyoruz arkada bir ana su girişimiz var ve önde de 8 adet(kesin değil - artabilir) çıkışımız var. Bu çıkışlar akvaryum hortumları için uygun. Aletin bir lcd ekranı var ve hangi çıkıştan kaç saatte(günde) bir ve kaç dakika süreyle su verileceği bu lcd ekranda ayarlanıyor. Örneğin 3 günde bir 2 dakika süreyle 3 numaralı çıkıştan su vermesini istiyoruz. Elektrik kesilse dahi programı unutmayacak. Akülü kullanma olanağı da düşünmekteyim. Eklemek istediğiniz özellik varsa bekliyorum...
Sayın GöktürkSeyhan!!!
Burda onemli olan hangi hortumdan kac dakka su akacagı degil ne kadar su akacagı akacak su miktarını bitki cinsine gore programlamak gerek diye düşünüyorum. Ayrıca bence musluk sayısından cok bence dagitim yapilabilecek kanal sayısını artırmak onemli.
Ornegin ! 20 saksı bitkimiz olsun cihaz 20 kanaldan su vermeli **** 20 ayrı hortum la tek musluktan beslenebilir . Yine bence bu iş için akvaryumcuların kulandıkları motorlar bu iş için ideal bir adette zman rölesi ile bu motor haftada kac gun ve kac dakika akacaksa o sekilde programlanabilir.
Bu tur bir cihazı genelde tatilde kulanacagimiz icin hortum ucuna bir vana koyabiliriz hangi bitki icn ne kadar su gerektigini hesaplayarak hortum ucundaki vanayaı ayarlariz az su ihtiyacı olanlara vana az acik cok su ihtiyacı olanlar da ise cok acik ve ortalam motor gunuce gore 20 saniye **** 30 saniye motor devreye girince bitkilerimiz susz kalmadan biz tatilden donunceye kadar sağsalim bizsiz de hayatlarını surdurmuş olurlar
sizden boyle bir çalışmayı bekliyoruz kolay gelsin yaza d az kaldı bakın 6 ay sonra herkes tatilde olacak:)
emeginiz icin simdiden sag olun saygılar
iyiarama
18-05-2010, 18:23
paylaşımm için tesekkürler
bilge5130
21-05-2010, 16:17
ben öğretmenim 1 temmuzda memlekete gideceğim ve 1 eylül de geri geleceğim yani 2 ay kadar süre acaba hangi yöntemle 2 ay çiçeklerimi sulayabilirim şimdiden yardımlarınız için teşekkürler
ben öğretmenim 1 temmuzda memlekete gideceğim ve 1 eylül de geri geleceğim yani 2 ay kadar süre acaba hangi yöntemle 2 ay çiçeklerimi sulayabilirim şimdiden yardımlarınız için teşekkürler
Sevgili öğretmenim ,
burada , bu sitede , selam vermek ve noktalama işaretlerini doğru kullanmak gibi ufak tefek bir takım şartlar var ;)
Sadece hatırlatmak istedim .
Merhabalar,
Çok uzunca bir süredir sulama sistemleri üzerine çalışmalarımız olduğu için siteyi pek ziyaret edemedim.Bu aralar müsait olduğum için gezme fırsatı bulabiliyorum.Biz büyük çaplı sulama,gübreleme proje uygulamaları yapıyoruz.En küçük alanımız 200 dekardan başlıyor.Her tür yağmurlama damlama gübereleme topraksız tarım seraları vs... gibi sistemler kuruyoruz.Rüzgar makineleri (Don önleyici) montajı yapıyoruz.
Yaz geldi sulama sorunları başladı farkediyorum.
Sizlerin işini görecek olan sistem ile altı ay evinize uğramadan çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.Altı ayda bir gelip cihazın pillerini değiştirmeniz gerekecektir.
Bahsettiğim sistem ile 70 80 adet ve daha fazla saksınızı gözünüz arkada kalmadan sulayabilirsiniz sisleme yapabilirsiniz.
Kullanılan ürünler tamamen Netafim garantili ürünlerdir.
Sulanacak saksı adet ve hacimlerini bildirdiğiniz takdirde projelendirip fiyatı ile size dönerim.Talep olursa kit halinde herşeyi hazır musluğa bağlanacak şekilde de gönderebilirim.
Sistem ile yapabilecekleriniz;
Hergün
Veya haftanın belirlediğiniz günlerinde
Belirlediğiniz saatte sulama/sislemeye başlayıp
Belirlediğiniz süre kadar sulama/sisleme yapmak
Belirlediğiniz saatte sulamayı/sislemeyi durdurmak.
Cihaz manuel olarak da çalışabilmektedir.
Cihaz 9 V pil ile çalışır ve su geçirmez kontrol ünitelidir.Hiçbir riski yoktur.Direkt olarak evdeki şebekeye (Musluğun takılı olduğu yere) bağlandığı için depo ihtiyacı gerektirmez.Evde sular kesilmediği sürece sulama/sislemeniz aksamadan devam edecektir.
Bu iş de aşağıdaki projem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21124
bilge5130
03-06-2010, 18:43
Sayın jezebel bu siteye kayıt olurken bana noktalama işaretleri ve selam vermekle ilgili bir ŞART sunulmadı kusura bakmayın ama ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Ayrıntılara çok takılmayın bence size tavsiyem...
Sayın jezebel bu siteye kayıt olurken bana noktalama işaretleri ve selam vermekle ilgili bir ŞART sunulmadı kusura bakmayın ama ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Ayrıntılara çok takılmayın bence size tavsiyem...
:p
Nasıl arzu ederseniz ,
buyurun bildiğniz gibi yazın , nezaketen selam vermek size ters geliyosa vermeyin .
Yeni gelen bazı arkadaşları Türkçe dilbilgisi kurallarına göre yazmaları konusunda uyarmak zorunda kalıyoruz. Bu iki taraf için de tatsız bir durum...
Ön uyarı: "Ben istediğim gibi yazarım" içerikli mesaj yazmamanız tavsiye edilir :)
(Not: "Tavsiye edilir" ayrıntısını ciddiye almalısınız. Sonunda gülücük olması, anlamını hafifletmesin.)
Neleri yazmamanız gerekir?
***, *** ve bu tür kısaltmalar
v yerine w
merhabalarrrrr, yardımmm, imdaattt, niye kimse cevaap vermiyoo yawww
Öncelikle hangi imla kurallarına bakıyoruz?
Tamam imla kuralları çok ama bazıları var ki yanlışlığı çok dikkat çekiyor. Topu topu üç tane :)
"de" "da" dahi anlamına geliyorsa ayrı yazılır.
Soru takıları ayrı yazılır.
"ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz?
Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:
Cümleye büyük harf ile başlayın, anlamına uygun noktalama işareti ile bitirin.
Nokta, virgül gibi işaretlerden sonra mutlaka boşluk bırakın.
Bu boşluğu işaretlerden önce bırakmamaya dikkat edin.
" (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, boşluk bırakmayın.
Başka nelere dikkat etmelisiniz?
Paragraf: Olmazsa olmaz... Ekranda uzun metinleri okumak zordur. Göz, bir süre sonra satırı takip etmekte zorlanır. Paragraf, yazı alanını bölerek, gözün takip etmesini kolaylaştıran boşluklar oluşturur...
Vurgu: Yazınızın içindeki önemli kelimeleri kalınlaştırabilirsiniz. Böylece okuyan nelerin önemli olduğunu daha hızlı anlayabilir ve daha sonra aradığını daha kolay bulabilir.
Hiç mi konuşma diliyle yazamayacaksınız?
Öyle şey olur mu tabii yazılabilir :)
Çay içmek istiyooom, kim bakıyo buraya yaa...
Forum Kahvesinde özgürlüğünüz var. Tabii özellikle bozuk yazarak, bir tür protestoya kalkıştığınız kanaatine varırsak, hoş olmaz :)
Ne yani, imla hatası yapamaz mıyım?
Tabii ki yapabilirsiniz, ben de yaparım. Ama önemli olan iyi niyettir. Yazılarınızın altında düzelt düğmesi var. Daha sonra da düzeltebilirsiniz. Yazınızı göndermeden önce "ön izleme"yi kullanarak son bir göz atmak da işe yarar...
Amacımız sıfır hata değil, (Basılı kitaplarda bile, bir çok hata çıkabiliyor) olabildiğince hatasız olmaya çalışmak...
Bazı kurallar için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=64086&postcount=190)bakabilirsiniz.
Türk Dil Kurumu (www.tdk.gov.tr (http://www.tdk.gov.tr))
Yazım Kuralları
Ses, Harf ve Alfabe (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF972 A041C6D30ED2E)
Sesler ve Ses Uyumları (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFB5F 76DFD28A9FB08)
Düzeltme İşareti (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4EC 2F94D94121ECE)
Büyük Ünlü Uyumu (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF209 A85B5E49F32C4)
Küçük Ünlü Uyumu (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF11C 077A9979C33C4)
Ünlü Düşmesi (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF5BE 411945F89C899)
Ünsüz Uyumu ve Ünsüz Düşmesi (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF154 646CE6A020F3C)
Bazı Kelime ve Eklerin Yazılışı (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C 42C67A356329D)
Sayıların Yazılışı (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFB8A 15D6B4ADC2B6D)
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF1AC FAB512C425173)
Birleşik Kelimelerin Yazılışı (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFD4E 0E8C92CD73B10)
Deyimlerin, İkilemelerin ve Alıntı Kelimelerin Yazılışı (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFDD5 3B37461D4E4A9)
Yabancı Özel Adların Yazılışı (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFBD4 383B59FF9B650)
Noktalama İşaretleri (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF38C 9FF22CFEEDAF0)
Hece Yapısı ve Satır Sonunda Kelimelerin Bölünmesi (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF433 4B67836F053C0)
Kısaltmalar (http://www.tdk.gov.tr/TR/Yonlendir.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF6AD B17BCA15FC4FC)
bilge5130
04-06-2010, 23:40
Ben de her zaman selam veririm mutlaka. Ama sizin beni tanımadan sadece 1 yazıma bakarak bu şekilde beni uyarmanız pek hoş değil bence. Hatalı bir şey yazmadım.Kelimelerimi doğru yazdım. Ama anlayamadığım uyarmak gibi bir göreviniz mi var?
bilge5130
04-06-2010, 23:44
Sayın jezebel bana bu kadar açıklama yapmanıza gerek yok. Sizin karşınızda çocuğunuz yok. Bence bu kadar yazım kuralları ile ilgili bilgi vermeniz iyi niyetinizden değil... Ayrıca madem yazdıklarımı beğenmediniz kurallara aykırı buldunuz bana cevap vermek zorunda değildiniz...
bilge5130
04-06-2010, 23:52
Sayın Jezebel daha önceden yazmış olduğunuz kendi mesajlarınızı da bir zahmet gözden geçirin. Sizinde selam vermeyi unuttuğunuz mesajlarınız var hatırlatmak istedim....
Tatile çıkarken serumlu yöntemi kullanmayı düşünüyorum. Yaklaşık 15 civarı saksım var. Ana hortumdan serum hortumları ile ayırarak deneyeceğim. Umarım başarılı olabilirim.
Üçüncü kişi gibi olacağım ama tatsız gerginlikten rahatsız olmuş biri olarak haddimi aşmak istiyorum. Sn. bilge5130 bu siteye üye olurken kabul ettiğimiz belirli kurallar var. Sn. Jezebel onlardan bahsetmiş. Aslında durumun pek tartışılır yanı yok yani.
İyi tatiller herkese.
Merhaba arkadaşlar; serum hortumlarıyla sulama fikri benim de hoşuma gitti.Sanırım şişe delmek yerine hastaneden serum şişesi almak daha mantıklı.Henüz yapamadım ama görüntüyü şöyle bir hayal ediyorum komiğime gidiyor.Soranlara çiçekler hastalandı derim artık :))
Bu arada Sayın bilge5130 neden tatlı bir dille size yapılan haklı uyarıya karşı bu kadar tepki verdiğinizi anlayamadım.Bence bir öğretmen olarak sizin herkesten çok yazım kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor .Sitemiz her konuda çok titiz.Yanlış yerde yazdığım için benim de bir kaç mesajım silindi.Ama ben kızmadım aksine böyle titizlikle takip edilmesi hoşuma bile gitti.Sitemize hoşgeldin :)
Sadace birkaç saat kalmış gece yarısına kadar. Sizinle paylaşmak istedim sitede hem ucuz hem kullanışlı bir ürün. Gördüğüm anda sizler aklıma geldiniz koyayim dedim.
http://www.bitenekadar.com/index.cfm?fuseaction=anasayfa.firsat2&id=4104
Bugün bunun biraz değişiğini aldım. 6 tanesi 18 tl ye, bunun fiyatı gayet uygun :)
Benim iki yöntemim var.
Bunlardan ilki kardeşinize anahtarı verin ve sıksık tembihleyin ve ardından telefonla sürekli hatırlatın. "çiçeklerin olmasa beni böyle aramazdın" sızlanmalarına katlanın.
Çiçeklerinizi günlerce sulamayıp siz gelmeden bir gün önce saksıları göle çeviren kardeşinizin masum bakıslarına kanmış görünerek kuruyan bitkilerinizi tek tek sökün ve yeni bitkiler ekmek için bir fırsattır diyerek olayı olumlayın.
İkinci metod ise kocaman bir kova bulun. Suyla doldurun. Eskilerin yorgan ipliği dediği orta kalınlıktaki pamuklu ipi kovaya daldırın iyice ıslanmıs ipin ucunu baska bir noktaya değdirmeden saksıya kadar indirip topraga hafifce gömün. İpin diger ucu saksının dibinde kalacaktır.
İp nekadar ince su okadar az akar. Orlon ve diğer tür elyaf iplikler aşırı su çeker ve suyu erken bitirir. Saksıyı suya boğar.
Sistemmin iyi işleyip işlemedigini bir kaç saat test edin sonra kovanın arada bir doldurulmasını garanti etmek için kardesinizi yine arayın.
Bu sistem 1 haftaya kadar olan seyahatlerde iyi çalısır.
Hatice Doğan
24-06-2010, 13:30
Harikasınız. Yeni üyeyim, bir bahçe yapmaya başladım, diktiğim bir kaç fidanın sulanması konusunda ve özellikle tatile gideceğimiz şu günlerde sıkıntı yaşıyordum. Bu fikirler muhteşem, çok etkilendiğimi ve faydalanacağımı belirtmek istedim. Teşekkürler. :)
Sevgili arkadaşlar,
Bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Ben de tatile gideceğim. Ciddi bir araştırmaya giriştim. Balkonda küstüm çiçeğim var onu nasıl canlı tutabilirim diye.
Bir arkadaşımız araba sulama motoruyla bir açıklama yapmış. Akla yatkın, mantıklı bir çözüm teşekkürler. Aklıma şöyle bir düşünce geldi bizler tatile giderken her ihtimale karşı şalteri bile indiririz. Evde elektrikli çalışan bir sistem evde yokken riskli görünüyor. Arkadaşın sistemi evde iken çoklu sulamalar için kullanılabilir. Arabanın silecek su pompası yanmaz, ısınmaz...Fakat 1000 de bir olan bir kısa devre ya olursa. Evde yokuz. Bu nedenle bu seçeneği eledim.
Tatil için yaklaşık 20 günümüz var serumlu seçeneği yapacağım bu sürede ve burada resimlerini paylaşmayı düşünüyorum. Delikleri su kaçırmasın diye silikon kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca kimse bahsetmemiş bidonun üstünden hava deliği şart. Bir süre sonra bidon havasızlıktan akışı kesilebilir.
Sayın öğretmenim noktalama işaretlerini önce siz bilecek, doğru uygulacaksınız ki bizler sizleri örnek alacağız. Bare hızlı yazdım ondan kullanmadım deseydiniz. Ağaçlar yaşken eğilir, şu şekilde sizi örnek alarak büyüyen çocuklarımızın haline üzüldüm.
Yeniden teşekkürler arkadaşlar.
Saygılar.
mavisedir
28-08-2010, 06:02
Selam arkadaşlar, bir hafta kadar evde olmayacağım ve bir bonsaim var. Hangi sistemi kullanayım fikir verirseniz sevinirim. Daha doğrusu ya pet şişe işlemini yapacağım, ya iplikle sulama sistemini, **** leğene su doldurup saksıyı içine oturmayı. Bu üçünden hangisi bonsai için uygun olur? Bana iplikle sulama uygun gibi geldi. Sizce hangisi?
merhabalar,
sizlerle sulama sorununu tamamen ortadan kaldıracağına inandığım bir fikrimi paylaşmak istiyorum.İlk başta kurulumu karışık ve zahmetli gibi görünebilecek olan bu sistemin inşası gerekli parçaların temininden sonra 15 dakikayı geçmiyecektir ve sağlayacağı konfor ödeyeceğiniz cüzi rakama kesinlikle değer.Öncelikle herhangi bir oto yedek parçacısından (tofaş veya renault tercih sebebidir çünki fiyatlar çok ucuz) ön cam su fışkırtma motoru alıyoruz.Tofaş şahin marka aracınki 15 ytl. Bu cep telefonu büyüklüğündeki 12 voltluk motorun uzerinde artı (+) eksi (-) elektrik girişlerinin yanı sıra su emme deliği ve su basma deliği bulunuyor.Bu motoru temin ettikten sonra sıra motoru evde çalıştırabilmemiz için 12 voltluk bir adaptör almaya geliyor.Bu adaptörü herhangi bir elektrik malzemesi satan dükkanda ortalama 10 ytl civarı bir fiyata bulabilirsiniz.Sadece adaptörü alırken çıkış amperinin 3 den az olmamasına dikkat edin (12V-3A).Zira su motoru çalışırken 2 - 3 amper civarı akıma ihtiyaç duyuyor.Eğer benim elim elektroniğe yatkın değildir diyorsanız adaptörü aldığınız yerdeki kişiye su motorunu (+)ve (-) kutupları doğru olacak şekilde adaptörün çıkışına bağlamasını rıca edin.Gerekirse adaptörün ucundaki jakı kessin ve motoru sağlamca adaptörün 12 volt veren çıkış kablosuna bağlasın.Adaptörü aldık,ucuna motoru bağladık son olarak elektirikçiden çıkmadan birde dijital zaman ayarlı priz alıyoruz ve nasıl ayarlandığını sorup öğreniyoruz.Bununda fiyatı 14 ytl.Analog prizler işimizi görmüyor mutlaka dijital saatli olmalı.Bu arada evde duvarınızdaki priz ve çiçekleriniz arasındaki mesafeye yetecek kadar uzatma kablosu yoksa hazır gelmişken onuda alıyoruz.Elektrik malzemelerimiz tamamlandığına göre sıra motorumuzun su giriş ve çıkış deliklerine uygun hortum almaya geldi,bu işide bir akvaryumcuda hallediyoruz.Hortum alırken motoru büyükce bir bidonun uzerine monte edeceğinizi düşünün.Motorun altındaki su emme girişine bağlayacağınız hortum bidonun kapağında açacağımız delikten içeri sallanacak (bidondaki suyun içine) tıpkı cam parfüm şişelerindeki fıs fıs sistemi gibi.Motorun üstünde veya yanında bulunan su basma deliğine takılacak diğer hortumda saksılarınıza gidecek ve kaçtane saksı varsa hepsine yetişecek kadar uzun olacak.Bu ikinci hortum bizim ana su borumuz.Bu hortumu mümkün olduğunca düz bir hizaya dizdiğimiz saksılarımızın üzerine yatıryor veya bir şekilde saksılarımızın boyu yüksekliğine asıyoruz.(Karayolundaki elektrik direklerini saksılarımız,direklere bağlı olan telleride ana su hortumumuz gibi düşünün) Geriye tek bir şey kalıyor o da ana hortum üzerine her saksıya bir tane denk gelecek şekilde delikler açmak ve hortumu yerinden oynamayacak şekilde saksılara sabitlemek (koli badıyla mesela).Su şebekemizde hazır olduğuna göre adaptörümüzün fişini zaman ayarlı pirize,zaman ayarlı pirizimizide duvardaki elektrik prizine takıyor ve günün hangi saatinde sisteme elektirik verip sulamayı başlatmasını istiyorsak o saati giriyoruz.Örneğin akşam üzeri saat 19.00 ile 19.02 arasında zaman ayarlı pirizimiz adaptöre elektirik verecek,adaptör su motorunu çalıştıracak,su motoru uzerinde bulunduğu bidondan suyu çekip saksılarımızın üzerine sabitlediğimiz hortuma basacak ve su bu hortumun üzerinde saksıları hizalayıp açtığımız deliklerden saksılarımıza 2 dakika süreyle ayarlı priz sistemin elektiriğini kesne kadar akacak.Burada ayarlı prizi analog değilde dijital seçme sebebimiz dijitallerin dakika ayarı ve gün seçim ayarına imkan sağlaması.Yani sistem sardunyalarınıza siz yokken haftanın sadece 1 günü 3 dakika süreyle su verebilir veya diğer çiçeklerinize gün aşırı 4 er dakika sulama yaptırabilirsiniz.Ya da çok su seven bir bitkiye sabah akşam su verdirebilirsiniz.Sistemin en büyük avantajı eğer bidonunuz yeterli hacme sahipse gözünüz arkada kalmadan aylarca tatil yapabilirsiniz :) Bu arada suyun debisini gözlemleyip 1 dakikada deliklerden ne kadar su aktığını bilmeniz zaman ayarı yaparken gerkli olur kanısındayım,çiçeklere fazla su basıp çürütmek istemeyiz nede olsa.
Sayın Erenatac sizin bu projenizi ben evde 10 saksı'da yıllardır kullanıyorum son derece memnunum hatta aynı sistemi çamaşır makinası santrifüj motoru ile fasılalı gittiğim yazlıkda gül bahçemde kullanıyorum 3 günlük timer ile 1000 LT.depo 3 ay gidiyor.
2 -2 buçuk litrelik bir pet şişenin kapağını bir cam çivisiyle delin, içini su doldurup kapağını kapatın. Kapağı çiçeğinizin köklerine gelecek şekilde 5-10 cm toprağa gömün.
Bu yöntemle yazları kurak geçen yerlerde fidanları korumak mümkün.
Not: Bu yöntem tarafımdan defalarca denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Saygılar...
bu da güzel fikir arazideki fidanları korumak amaçlı yapılabilinir.
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba,
Ağaçlar.net sitemiz çok büyük olduğundan dolayı, her bir başlığı ayrı ayrı okumak aylarımı alıyor. Ama keyif de veriyor.
Bu başlığı okuyunca benim de zamanında böyle bir derdimin olduğunu hatırladım. Kendim otomasyoncu olmama rağmen oldukça pratik bir çözümle 1-2 haftalık sulama derdime çare bulmuştum.
İşin içine ne kadar elektrik-elektronik giriyorsa, o kadar dert yaratıyor evde. Elektrikli sistemlerde elektrik kesintisi, pil akması, saat (timer) kaymaları, aşırı sulama hatta taşma problemi doğuyor. Sistem bitkinin suya ihtiyaç duyup duymadığını anlamıyor. (anlayan bir sistem kurmak da mümkün aslında) Bence evi su basması, değerli çiçeğimizin ölmesinden sonra en büyük problem. İğneli sistemler de paslanma ve tıkanma yapabilir. (iğneyi toprağa gömmeyin :)
14 yıldır çalıştığım iş yerindeki çiçeklerim, 1-2 haftalık iş seyahatlerimde veya tatillerimde ölüyordu. Bunun üzerine önce kaktüslere yöneldim. Ama yeşiller ve çiçekliler için de bir çözüm aradım ve bu ipli çözümler çok hoşuma gitti. Amatör bir çözüm ama işe yarıyor. Profesyonel çiçekçilere ise tavsiye edemem.
Kısmetse yarın benim hala çalışan düzeneğimin resimlerini buraya ekleyeceğim.
Ters çevrilmiş ve delikli pet şişe yöntemini de en kısa sürede deneyeceğim. Umarı sular etrafa taşmaz. Yine bu başlık altında gördüğüm alttan ipli sulama ise saksılarımın toprağını değiştireceğim güne sakladığım bir proje olacak.
Sevgi ve saygılarımla herkese iyi akşamlar.
Toprak.
Merhaba Doğaseverler,
Dün fotoğraf ekleyecektim anca cihazın pili bitikmiş. Kısmet bugüne.
Şu an iki küçük saksım düzenli sulamaya ihtiyaç duyuyorlar. Ben işyerindeysem kendim ilgilenmeyi seviyorum. Ancak il dışına çıktığımda bu düzenek 1-2 hafta idare ediyor.
Kullanılan Malzemeler:
1- Cam kavanoz.
2- Su seven ve dokusu (mikro) gözenekli bir ip. Ben bize gelen bir paketin ambalaj ipini kullandım. Sentetik ama suyu emebiliyor.
Kavanozu saksı hızasında veya 2-5 cm yukarıda konumlandırarak ipin birer ucunu saksılara iyice derinlemesine gömüp, orta kısımını da su dolu kavanoza daldırıp bırakıyorum. Bir kez fısfıs ile ipi ıslatıyor, sonra kendi halide bırakıyorum. Bir iki saat sonra ipi elleyip nemli olup olmadığını yokuyorum. Eğer nemli ise düzenek çalışıyor. Eğer kurumuş ise ya ip uygun değil , ya da çok uzun yani toprak emememiş. Gerekli düzeltmeleri yapıyorum.
Bu düzenekte taşma riski yok.
Sevgi ve Saygılarımla,
Hoşçakalın
Toprak
187440
187441
Adını hatırlayamadığım ve pda üyesi bir arkadaşımızın, sulama konusunda çok hoşuma giden bir yöntemi var. Ben de bunu yolculuğa çıkmasam da özellikle domateslerimde, amatörce damlama sulama olarak bir deneyeceğim.
"MERHABA,
BENIMDE KENDI GELISTIRDIGIM BIR YONTEM VAR.
5LT LIK BIR SU BIDONUNU TABANA YAKIN YERINI
BIRKAC KAT OLACAK SKILDE KOLI BANDI ILE SARIP,
DAHA SONRA SERUMLARDA KULLANILAN IGNELI APARATIN
IGNESINI BURAYA SAPLIYORUZ. MANTIK INSANA SERUM VERMEKLE
AYNI... HORTUMUN UZERINDEKI AKIS HIZINI AYARLAYAN
ALETI DE ISTEDIGIMIZ HIZDA DAMALA YAPMASI ICIN ACIP
KISABILIRIZ. HATTA BIRKAC SERUM APARATI KULLANARAK
BIRDEN FAZLA SAKSIYA SU VERILEBILIR.
TEK SART SU BIDONU SAKSILARDAN YUKARIDA OLMALI.
SAYGILAR,"
çok güzel bir çözüm 40 günlük bir tatile gideceğim bu yöntem çok işime yarayacak teşekkür ederim çok sevindim bende çiçeklerim nolcak diye kara kara düşünüyordum oohhh rahatladım
Her arkadaş bir çözüm üretmiye çalışdı.Hepsi güzel fikirler.Ancak gelişen teknoloji bu sistemede çare buldu.Şöyleki bu iş için yapılmış sensörler var.Uyraşmıya sormuya gerek kalmadan şeffaf borunun ucunu (Aşagıda Yukarıda olması fark etmiyor) Bidonun (Bidonun büyüklüğü küçüklüğüde farketmiyor) içine atıyor,sonrada sensörü saksıdaki toprak içine gömüyorsun.Bitkinin su ihtiyaçı oranında su veriyor.
Yukardaki düzeni alıp yapdıktan sonra bir yıl hiç uğrama .Şebeke suyunada bağlıyabilirsin.Ancak şamandıralı bir depo ister. su deposu olabilir.
princess48
03-04-2011, 16:36
çok güzel bi bilgi olmuş ancak geçen sömestr tatilinde 1 haftalığına evden gittiğimde, çiçeğim dayanır suya diye düşündüm :( çuha çiçeğimin çiçekleri öldü, 3 aydır hiç açmaıyorlar ve sürekli yaprakları büyüyor...
bilenecmi
04-06-2011, 16:12
tatile çıkacaklar için evdeki bitkilerini zaman sınırlaması kullanacakları suyun miktarına bağlı basıt bir çözüm yolu; herhangi bir 5 veya 10 lıtre bidon buna bağlı kullanmak üzere saksı sayısı kadar serum igne hortumları serum ayarlı uçları saksılara diğer ucu da 5 veya 10 litrelik bidonun içine sarkıtmalar yeterli, uygulama şöyle 1 işlem serum hortumunu dolu bidono bırak suyun içine gömülsün (bıdonun dibine kadar uzatılırsa suyun ömrü tamamen dibine kadar boşaltma olacaktır.)bu uzattığınız serum hortumunu ağzınızla emerek suyun akmasını sağlamak ve daha sonra akan suyun ayarını serum kapama düğmesiyle ayarlamak diğer saksılar için de aynı uygulamayı yapabilir ve en ideal sonucu bu şekilde alarak tatılinizde çiçeklerim ne oldu düşüncesi olmadan uzun süre tatıl yapabilirsiniz. saygılar
en iyisi ve garantilisi ve enönemlisi bedava olanı bilenecmi'nin yazdıkları.hatta resimdeki gibi şişeyi ters çevirip serum hortumunun ucunu kapaktan sokarsanız suyu net olarak sonuna kadar kullanırsınız.
selcukorence
06-07-2011, 16:35
Merhabalar;
Ben ekteki resimlerde ki gibi büyükçe bir boya kovasına serum hortumu ile bağlantı yaptım ve akvaryumculardan aldığım minik vana ile ana çıkış ağzındaki su akış debisini ayarladım. Ayrıca sulama için bazı yerlerde TE parçası ile kollar aldım ve istediğim kollara da yine vana koydum. Çiçek yüzeyinden geçen serum hortumlarını iğneyi ısıtarak delip suyun akmasını sağladım. Ev için biraz karmaşık olsada sizlere fikir vermesi açısından faydası olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
Herkese selamlar..
Bizde nasip olursa haftaya tatile çıkıyoruz.
Tek çözüm buldum , eşimin yiğenine anahtarı vereceğiz.Hergün akşamları sulamasını isteyeceğiz.İnşallah iyi olur.
***.arkadşlr ben genelde hanı evden bir hafta veya 1ay kadar veya daha uzun süre için çiçekler veya yenı ağaç fideler susuz kalmamaları için masrafsız ve çok basıt bır duzenek yardımı ıle herkes yapabılır.
BUNUN İÇİN GEREKLI MALZEME
1:BÜYÜK BİR KOVA
2:PAMUKTAN MESAFEYA GORE UZUN INCE BEZ PARÇASI
3:MUSLUK SUYU
YAPMA ŞEKLİ
1:KOVAYI YUKSEK YERE ASIN
2:İÇİNE SUYLA DOLDURUN
3:UZUN BEZ PARÇASININ UCU İÇİ SU DOLU KOVANIN İÇİNE KOYUN DİYER UCUNU SAKSININ İÇİNE KOYUN
4:MUSLUĞA HORTUM BAĞLAYIP DIYER UCUNU KOVAYA KOYUN VE HORTUM İÇİNDEN CIKMAMASI İÇİN BAĞLAYIN VE MUSLUĞU AÇİN ÇOK AZ BI SU AKACAK ŞEKILDE DEVAMLI AKSIN .
kostebeksantos
17-07-2011, 20:21
Bu sitede çok güzel fikirler var herkese teşekkür ederim.:)
astamiga
05-08-2011, 19:58
Su bidonu yuksekte oldugu takdirde
bu aparata 4 hortum eklenip 4 saksıya ayarlı su akışı sağlanabilir.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=38037&stc=1&d=1211367982
alptunga
06-08-2011, 10:59
Bilgilendirme için teşekkürler
Emre İlhan
06-08-2011, 16:35
Bu aparatın daha büyüğünü kullanıp birde zaman ayarlı prizle akvaryum motoru vasıtasıyla daha fazla bitkiye su verilebilir. Hortumun bidonun içerisine azar azar su eklemesini de sağlarsak, isterseniz 1-2 ay gidin, hiçbir şey olmaz. Bu sistemi kurmaya niyetim var. Zaten normal şartlarda saksılara damlama sulama yapmak istiyorum.:)
Selam arkadaşlar
Hepinizin yeşili bol olsun. Artık sulama problemi yok biliyorsunuz! Şöyleki saksınızı hazırlarken su tutucu bir malzemeyi saksınıza ilave ediyorsunuz
Bu malzeme toz halinde fakat boyutunun 700 katı su tutma kapasitesi var saksı basına ortalama 1 gr dan az katıyorsunuz bu malzemeyi! sonuç olarak çiçeğiniz su ihtiyacını bu malzemeden yavaş yavaş emerek karşılıyor hergün sulanması gereken çiçeklerimi ben artık 10 günde bir suluyorum tabi bu yazın çok sıcak günlerden bahsediyorum.
Çok memnunum doğrusu menekşelerimi direkt bu jelin içerisinde yetiştiriyorum
Bu konuda bütün arkadaşlara yardımcı olabilirim olmazsa birlik olur öyle getirtiriz malzemeyi 100 gr 6,5 tl gibi mal oluyor ama buda en az 100 saksı karşılığı malzeme yapıyor oda birşey değil artık çünkü 5 sene kullanılıyor bu malzeme
Saygılarımla bilgi paylaştıkça büyür
Selam arkadaşlar
Hepinizin yeşili bol olsun. Artık sulama problemi yok biliyorsunuz! Şöyleki saksınızı hazırlarken su tutucu bir malzemeyi saksınıza ilave ediyorsunuz
Bu malzeme toz halinde fakat boyutunun 700 katı su tutma kapasitesi var saksı basına ortalama 1 gr dan az katıyorsunuz bu malzemeyi! sonuç olarak çiçeğiniz su ihtiyacını bu malzemeden yavaş yavaş emerek karşılıyor hergün sulanması gereken çiçeklerimi ben artık 10 günde bir suluyorum tabi bu yazın çok sıcak günlerden bahsediyorum.
Çok memnunum doğrusu menekşelerimi direkt bu jelin içerisinde yetiştiriyorum
Bu konuda bütün arkadaşlara yardımcı olabilirim olmazsa birlik olur öyle getirtiriz malzemeyi 100 gr 6,5 tl gibi mal oluyor ama buda en az 100 saksı karşılığı malzeme yapıyor oda birşey değil artık çünkü 5 sene kullanılıyor bu malzeme
Saygılarımla bilgi paylaştıkça büyür
İlginçmiş gerçekten. Ürünün adı nedir acaba?
loveflower
27-08-2011, 12:34
Çok ilginçmiş gerçekten, çok fazla saksısı olanlar için harika bir şey olur.
Ben yine bildiğim yöntemle devam edeceğim 2 hafta önce tatildeyken ve daha önce de aynıyöntem.Yarın da aynı yöntemi uygulayacağım, 10 güne kadar olan tatiller de çok memnun kaldım.
Pet şişelere suyu dolduruyorum ve ters çevirip saksıya biraz batırıyorum.Önce bitkiyi suya doyuruyorum.Döndüğüm de gayet iyi durumda buluyorum bitkilerimi.
Selamlar,
Tek tek okunmuş herbiri muhteşem projeleri okurken gülümsediğimi farkettim. o kadar orjinal ve güzel fikirler ki hepsini uygulayasım geldi :D bu işe kafa yoran ve çözüm üreten tüm arkadaşlara teşekkür etmek için yazdım bu mesajı.
şemsiye ağacı
15-04-2012, 08:28
bu bahsettiğiniz bitki bakıcısını nerden bulabilirim acaba
Schefflera Gold Capella / Şemsiye Ağacı | Çiçek,Çiçekler (http://www.cicekstra.com/schefflera-gold-capella-semsiye-agaci.html)
böyle bir bitkim var ve 1.5 ay olmayacağız ne yapmam lazım
şemsiye ağacı
15-04-2012, 20:59
arkadaşlar bu bitki bakıcısını nereden temin edebilirim, 1,5 ay olmayacağım ve bir salon bitkim var endişeliyim Üzgün
şemsiye ağacı
16-04-2012, 09:50
arkadaşlar bu bitki bakıcısını nereden temin edebilirim, 1,5 ay olmayacağım ve bir salon bitkim var endişeliyim Üzgün
sanırım kimse bana cevap vermeyecek
Koray SÜGÜR
20-04-2012, 14:58
Herkese merhabalar.
Bu sitede gördüğüm üzere, balkonuma kollektör yardımıyla damla sulama sistemi kuracağım.
Domates, biber,salatalık yetiştireceğim ve Ankara da oturuyorum.
Güneş tüm gün balkonda.
Ama sorun şu ki 1 günde ne kadar damla ?
bilenecmi
02-05-2012, 16:44
sanırım kimse bana cevap vermeyecek
yukarıda belirttiğim gibi 5 veya 10 litre su bıdonu içine serum hortumunu dibe inecek şekide bırak (serum hortumu torbaya giren tarfı nı kes)ve hortumu ağzınla emiş yaparak suyu akıt ve serum ayar düğmesinden damlama miktarını ayarla istediğin yere gözün arkada kalmadan gidebilirsin.selamlar.
Cemil B.
07-05-2012, 10:10
Bu aparatın daha büyüğünü kullanıp birde zaman ayarlı prizle akvaryum motoru vasıtasıyla daha fazla bitkiye su verilebilir. Hortumun bidonun içerisine azar azar su eklemesini de sağlarsak, isterseniz 1-2 ay gidin, hiçbir şey olmaz. Bu sistemi kurmaya niyetim var. Zaten normal şartlarda saksılara damlama sulama yapmak istiyorum.:)
yaptıgınız sistemin yapım asamalarını resimlendirdiyseniz gormek isterim.
Saygılarımla
civanmukti
07-05-2012, 14:35
herkese merhabalar,
bu forumda ilk mesajım, onun için biraz uzun olabilir ama biraz forumu kurcaladığım kadarıyla uzun yazmak burda pek problemmiş gibi görünmüyor. affınıza sığınarak bu oldukça amatör kardeşinizden birkaç şey aktarmak istiyorum...
öncelikle saksıda sebze yetiştirme işinde yeniyim (bu sene başladım) ektiğim domatesler tohumlarında 6'da 6 filizlenme olmasına rağmen yaklaşık 10-12 cm kadarken sanırım verdiğim gübreden (şu boncuk gibi olan hazır gübre Alman malı) dolayı öldüler. sonra ben de fide olarak 5 tane aldım (15 cm kadarlar). ilk birkaç gün gayet canlı yaşadılar ama şimdi yaprakları kuruyup büzülmeye başladı. bitkiler balkon önünde duruyorlar ev cephesi kuzey sabahleyin sanırım 1 saat kadar güneş alıyor doğrudan. sonrası malum.
internette araştırdığım kadarıyla domatesi çok sulamamak gerekiyormuş sanırsam. domates haricinde 3 sivri biber-maşallah sağlamlar- var. 1 mayısta salatalık ektim ve 5 günde filizlenince şok oldum. diğe ektiğim maydanoz ve cin biberler ise çıkmadı elbet çıkarlar.
iyi de arkadaşım ne alakası var sulama sistemiyle diyeceksiniz. hemen geliyorum. kısaca yaşadıklarımı anlatmak istedim samimiyetinize sığınarak.
sulama ayrı bir dert olduğundan aklıma yerçekiminden faydalanarak 5 lt. pet şişeyi ters asıp çeşitli borularla ve vanalarla damla sulama sistemimi kurmak geldi aklıma sonra yine değerli bilgi kaynağı internete başvurdum ve bu siteyi buldum. kafamdaki sistemin benzerlerinin yıllar evvelinden fikir olarak ortaya koyulduğunu ve hatta uygulandığını gördüm. o zaman dedim ki pek yanlış yolda değilim. bugün internetten akvaryum malzemeleri satan bir siteden aşağıdakileri sipariş ettim.
10 mt. silikon hava hortumu
tek dağıtıcılı hava hortum vanası (ayarlı) pakette 10 adet var
T hava hortum vanası (ayarlı) pakette 10 adet var
4 lü dağıtıcı vantuzu vardı
10 çıkışlı terminal dağıtıcı. tıpalı.
bunların tamamı kargo dahil 22,76 TL. bence sudan ucuz. zira hortumun metresini (ki benim aldığım gibi silikon değil) kızılayda 1 TL ye satıyorlar.
her neyse bununla kendi damla sulama sistemimi kurmak istiyorum. henüz bitkinin dibine suyu verecek şeye karar vermedim. bu doğrudan hortum da olabilir, iğnesi çıkartılmış şırınga da olabilir. yaşayıp göreceğiz bakalım.
sistemi kurunca fotoğraflayıp buraya koyarım. sizce mantıklı mı? sistem çalışır mı? fikrinizi almak istiyorum?
ankaradan sevgiler.
civanmukti
15-05-2012, 16:18
merhaba arkadaşlar
size bahsettiğim damla sulamanın test çalışmalarından 2 foto aşağıda. 40 saniyede 1 damladığı zaman günde yaklaşık olarak 100 ml (98 ml) sulama yapıyor. buna göre ayarlanabilir ama sanırım akvaryum musluğunun basitliğinden olsa gerek ilk kalibrasyonu yaptıktan birkaç saat sonra damlama hızı yavaşlıyor. biraz daha test etmem gerekecek. ona göre diğer bitkilere de sistemi kuracağım.
295975
295976
canannuman
22-05-2012, 14:26
GARDENA SULAMA BİLGİSAYARI C1060 PLUS - Bahçe - Hepsiburada.com (http://www.hepsiburada.com/Liste/gardena-sulama-bilgisayari-c1060-plus/productDetails.aspx?productId=hrbthb90018641&categoryId=34001791)
http://www.hepsiburada.com/Liste/su-zamanlayici-120-dakika/productDetails.aspx?productId=hrraco55731&categoryId=34001791
http://www.hepsiburada.com/Liste/elektronik-su-zamanliyicisi/productDetails.aspx?productId=hrraco55733&categoryId=34001791
Böyle bir ürün benim anladığım kadarı ile çeşmeye bağlanıyor. Diğer ucuna hortum takılıyor, hortumun ucuna etrafa dağıtsın diye basit bir plastik sulama kafası takılıp bahçenin ortasına kazığı saplanıyor. ve ayarlanıp hergün mesela akşam veya sabah isteğe göre sulama yapılıyor.
Çok üzüldüğüm ve düşündüğüm bir konu çiçeklerimin susuz kalması, ben çok becerikli değilim kafamda çok almıyor yapamam daha profösyönel şeyler ile damıtma vs. sulama yapmayı.
Belirli bir bütçe ayırıp kaliteli bir sulama sistemi kurdurmak isterdim ****** ama şu an ona müsait değilim zaten ufacıcık bahçe kimse elini bile sürmek istemez yani kim gününü ayıracakta üç kuruş için gelip doğru düzgün sulama vs sistem kuracak. Maliyeti kurtarmaz yapacak insanı.
Bu benim hayal ettiğim şeyse bana yeter ortada fıskiye gibi 3 dakika sulasa bahçedeki emeğim ölmez.
Buraya çeşmeden gelen su depodan geliyor. Yani düşünüyorumda depodan gelen su yoksa ne olur. Makineyi yakmaz diyorum ben eğer elle musluk açmak gibi birşeyse.
Çoluk çocuk karıştırmasın diye ne yapılabilir birde bu makineyi kamufle etmek için. Pille çalışır 1 yıl dayanır demiş inandırıcımı?
Bu tip birşey kullanan varmı önüme ne çıkar acaba böyle birşey edinsem. Bazı yapı markette aynı ürün daha uygun fiyata idi. Güvenip alsammı.
Yoksa benim atladığım aaaa şu olmazsa bu çalışmaz dediğiniz bir durum varmı.
Bu konuda akıla ihtiyacım var.
Öneri ve fikirlerinizi bekliyorum.
Hepinize Teşekkürler.
http://www.hepsiburada.com/Liste/gardena-sulama-bilgisayari-t1030-kartli/productDetails.aspx?productId=hrbthb90018301&categoryId=34001791 Şimdi okudum burada kartlısıda varmış. Kartı takıp ayarlıyor ve çocuklar karıştırmasın diye çıkarıp saklıyorsunuz. Güzel düşünmüşler.
Zeytinlibahçe
23-05-2012, 14:29
Bu tip birşey kullanan varmı önüme ne çıkar acaba böyle birşey edinsem. Bazı yapı markette aynı ürün daha uygun fiyata idi. Güvenip alsammı.
Yoksa benim atladığım aaaa şu olmazsa bu çalışmaz dediğiniz bir durum varmı.
Bu konuda akıla ihtiyacım var.
Öneri ve fikirlerinizi bekliyorum.
Hepinize Teşekkürler.
Sn. canannuman, geçen yıl bizim sebze adalarında benzer musluk tipi bir sulama bilgisayarını (Rain-bird WTD 2900) kullandık, oldukça memnun kaldık. Sizin linkini verdiğniz cihaz daha gelişmiş olanı, markası da oldukça iyi.
Böyle bir ürün benim anladığım kadarı ile çeşmeye bağlanıyor. Diğer ucuna hortum takılıyor, hortumun ucuna etrafa dağıtsın diye basit bir plastik sulama kafası takılıp bahçenin ortasına kazığı saplanıyor. ve ayarlanıp hergün mesela akşam veya sabah isteğe göre sulama yapılıyor.
Evet çeşmeye bağlanıyor. Genelde tavsiye edilen basınç 4-5/kg cm2 dolayısıyla sulama bilgisayarına gelen basıç daha fazla ise önüne bir valf konup basınç düşürülebilir. Daha düşük basınç geliyorsa, bu oranda cihazın randımanı da düşecektir. Kısaca cihaz, kendisine verilen proğramlar doğrultusunda saati geldiğinde açıp, kapatıyor.
Bu benim hayal ettiğim şeyse bana yeter ortada fıskiye gibi 3 dakika sulasa bahçedeki emeğim ölmez.
Eğer çimlerinizi sulayacaksanız bu cihazlar üretici talimatında belirtildiği gibi genelde bir kaç fıskiyeyi rahatlıkla döndürebilir. Bitkilerinizi sulayacaksanız köklerin etrafına damlama sistemi kurabilirsiniz. Çok uzun damlama hortumu olacağını düşünüyorsanız geri basınçı düşürmek için basit bir manifold sistemi kurup bir kaç koldan sulama yapabilirsiniz.
Bu tip cihazlar, ekonomik olmalarının yanında en büyük faydalarından biri de en uygun saatte, istenildiği kadar sulama yapılabilmesidir. Vakitsizlik sebebiyle güneşin dik olduğu saatlerde bolca sulanıp, kök çevresi göl gibi olup zarar gören bir çok bahçe tanıyorum. Güzel bir proğramlamayla bitkilerin köklerinin en sağlıklı şekilde nemli kalması sağlanabilir.
Çoluk çocuk karıştırmasın diye ne yapılabilir birde bu makineyi kamufle etmek için. Pille çalışır 1 yıl dayanır demiş inandırıcımı?
Toprak altına konan minik kumanda dolapları mevcut. Siz kilitle açıp kullanabiliyorsunuz. Üstüne bir parça çim koyduğunuzda sizden başka kimse farkedemez :) Pilin ömrü açma, kapama sayısına bağlı. Geçen yıl yaz müddetince yalnızca bir defa pil değiştirdik, o da bitmediği halde garanti olsun diye.
Cihaz yalnızca açma/kapama yaptığından su gelmediğinde yanma veya zarar görme söz konusu değil.
Büyük saksılar tamam da minik saksılar için 131 (http://www.agaclar.net/forum/836085-post131.htm) deki sistemi uygulamak istedim.. Ama su bez-ipten akmıyor.. Hattâ bez saksıya ulaşmadan kuruyor..
Emre İlhan
20-06-2012, 10:52
Büyük saksılar tamam da minik saksılar için 131 (http://www.agaclar.net/forum/836085-post131.htm) deki sistemi uygulamak istedim.. Ama su bez-ipten akmıyor.. Hattâ bez saksıya ulaşmadan kuruyor..
Onu bende denedim ama başarılı olamadım. Malum buralar çok sıcak, su ulaşana kadar buhar olup uçuyor malesef...
En iyisi; şişeleri saksılara ters çevirip, sabitleyip gidiyorum:)
Deneyip yapamayan birini görmek ne güzel :p
Emre'ciğim kardeşim suladığı için daha önce hiçbir yöntemi denememiştim.. Şişeyi ters çevirme yöntemini denedim su akmıyor.. Onun ayarını iyi bulmak lazım sanırım.. Tam olarak nereye kadar gömüyorsun şişeyi?..
El kadar üretim saksıları var onlara da şişe olmuyor.. Hepsine de tek tek serum bağlamak lazım galiba..
Emre İlhan
20-06-2012, 11:09
Bim'de satılan küçük LeCola şişeleri ne güne duruyor selis ablacım :D Yoksa onlara da sığmayacak kadar küçük mü saksıların?:)
Benim saksılar genelde 5 lt lik. Onlara 2,5 litrelik şişeyi suyla dolduruyorum ve şişenin uzun kısmı kaybolacak kadar gömüyorum...
20 lt lik bir saksı var. Ona da 2-3 tane 2,5 litrelik şişeleri ters çeviriyorum aynı şekilde.
Toprak kurudukça sünger gibi şişeden suyu kendi kendine çekiyor. Suyun kendi kendine süzülmesini bekleme ablacım. Toprak kurudukça su süzülüyor:)
Eve geldiğinde toprakların üzeri kuru fakat aşağılara doğru nemli bir şekilde buluyorsun saksıları:)
Minik şişeler de kurtarmıyor be ablacığım :D
310615
şişenin uzun kısmı kaybolacak kadar gömüyorum...
Bunu söylediğin iyi oldu, tekrar bir deneme yapayım.. Sağ olasın.. ;)
Emre İlhan
20-06-2012, 14:05
Bir ayrıntı var abla. Ben şişelerin kapaklarını takmadan gömüyorum saksılara.
Ama o zaman bu mini saksılara su fazla gelmesin:)
Fikirler ve öneriler harika, serum düzeneği daha mantıklı geldi bana...
organikcadı
04-07-2012, 21:37
http://www.bitenekadar.com/images/urun/orta/28755_1.jpg
bunu gördüğümde pet şişeden neden olmasın denmiştim :)
dostlar tavsiyeleriniz içinde teşekkürler haftaya denemesini yapıp tatilime gideceğim :)
only_king
06-07-2012, 16:29
keşke baksaymışın balkondaki güllerim kurudu
antihistaminik
13-07-2012, 23:20
buradan feyz alıp sistem kurmaya basladım, ama ipin ucunu kaçırdım, mühendislik projesine dönüstü. ama terasta en az 30 adet sebze-bitki saksisi olunca kafayı yemek zorundaydim. yakinda dev projem bitiyor :) sonuçlari paylasmak ümidiyle.
Emre İlhan
14-07-2012, 09:14
Benim gibi olmuşsunuz sizde. Otomatik damlama sulama sistemi yapmayı düşünüyorum bende:)
antihistaminik
14-07-2012, 14:37
yarın bitecek insallah, ilk denemeleri yapacagim. benim sistem guvenilir olsun diye zaman ayarli sulama+samandirali depolardan damlama yoluyla olacak. hayırlısı :rolleyes::mad::(
antihistaminik
16-07-2012, 18:21
sistem bitti, dun ilk denemeler basladi.
dedigim gibi ufaktan baslayip kendimi durduramayip buyuttum işi.
sistem şunlardan olusuyor:
-1 adet gardener otomatik sulama aleti (bauhaus) 179 tl ama evladiyelik diye ümit ediyorum.
-1 adet 25 litrelik varil (vardı) , 1 adet 20 litrelik plastik saklama kabı (ikea)
-2 adet depo şamandirasi.(nalbur-bauhaus) bana pahaliya geldi ama cok daha ucuza bulunabilir.
-tesisat fittingleri: dirsek,rakor, conta vs..(nalbur-bauhaus) en acidigim para da bunlara gitti.
-bahce hortumu ve ekleme aparatlari.(bir kismi vardi)
-serum hortumu ve T leri ve musluklari (internetten-akvaryum malzemeleri)
-silikon.
sistem şu şekilde kurulu;
otomatik sulama aleti musluga takili (teras oldugu icin musluk var) ve gunde 2 kere sabah 7:30 aksamustu 7:30 10 dakika sureyle suyu açiyor.
hortum suyu depolara tasiyor, bir T ile su ikiye bolunuyor ve depolara giriyor. depolar doldugunda samandıralar suyu kesiyor. zaten 5-6 dk icinde doluyorlar, bu arada 10 dakika sonra da otomatik sulama şebeke suyunu kesiyor.
iki depo olmasinin sebebi bitkileri gruplama istegim ve kontrol kolayligi. cunku ben bu iki grubun birine toplam ~20 lt digerine ~13-15 lt vermek istiyorum. dun denemede gordumki 13-15 litre o gruba fazla geliyor gibi, bu gunku sulamada şamandira ayariyla oynayip bunu 10-12 litreye getirmeye calisacagim.
neyse depolarin altlarindan serum hortumuna cikis var. bu hortumlar T lerle dagilarak her saksinin ustune denk gelecek sekilde çıkışlari var. bu çıkışların ucunda da akvaryum hava musluklari.
guvenli olsun diye tüm T ler dıştan silikonlandı.
sistemin en zayıf yeri saksilara damlama yapan akvaryum hava musluklarinin ayarlarinin cok hassas oluşu. milimetrik oynatmak ve gözlemlemek gerekiyor.
buna alternatif gardena'nin ayarli damlama musluklari var ama tuzlular. ben deneme amaçli 10 luk bir paket aldım 16 tl civarı. bu 10 tanesini ince ayarin daha onemli oldugunu dusundugum saksilara koydum.
şimdi sulama vakti geliyor; kontrole gidiyorum.
sevgiler.
antihistaminik
18-07-2012, 17:26
sistem gayet basarili calisiyor.
ama dedigim gibi en zayif halka akvaryum musluklari oldugu icin dun 20 tanesini gardener ayarli damlama musluklariyla degistirdim. cimrilik yapmisim kalan 6-7 tanesini de degiştirseymişim demem inşallah tatil dönüşü (1 ay :).
gelelim tecrubelere :
sistemi tatile gitmeden 4 gun once degilde en az 2 hafta once hayata gecirseydim. boylece gozlem suresi artardi. sistemin olasi hatalari yuzunden kapiciya anahtar birakmak ve bin tane şöyle olursa şöyle yaplari anlatmak zorunda kalmazdim, yine de anahtar birakmak şart olurdu aslinda ama neyse; icim daha rahat olurdu.
Apartmana hidrofor gecen ay takildi, suyun basinci gayet guzel ama ben yokkken ya bozulur da suyun basinci degisir vs diye sisteme ekledigim depolar yerine deposuz ayni sistemi yapabilirdim. bu durumda onlara harcadigimin cok daha azına yine gardener'in damlama hortumlarindan alirdim. 50 metresi 40 küsur lira. ayarli musluklarla gayet guvenilir bir sistem olurdu. ama su basincina guvenmeyince bu benim sistemi yapma mecburiyetindeydim.
diger secenek otomatik sulama aletini almayip olayi tamamen ve sadece şamandırali depo sistemiyle cozülebilirdim ama burda sorun sulama tum gun boyunca damla damla devam edecekti. yeterli gozlem günü olsaydi tabi ki olabilirdi. zaten bence bu alete para vermek istemeyenler direkt bu yola gidebilirler.
depolarin baglantilari icin bir sürü baglanti elemani almak , acemilikten dolayı fazlaca ugraşmalar yerine depoyu alıp bi tesisatciya goturup yaptirmak bir cozum olabilirdi. daha pahaliya cikmazdi. gerci eglenceliydi orasi ayrı. bu depo olayi icin bir alternatif te şu linkteki Su Deposu 20 lt (şamandıralı) | Kulucka.com | Kuluçka Makineleri, Bıldırcın Kafesi, Kuluçka Aksesuarları (http://www.kulucka.com/Kulucka/235-Su-Deposu-20-lt-samandirali.aspx)
depoyu almakti ama gorunusunden cok guven vermiyordu.
neyse simdilik bu kadar, son kontroller ayarlar, yarın tatil. hayırlısı.
sevgiler.
SULAMAT (http://www.koctas.com.tr/product/Sulamat-Uclu-Cicek-Sulama-Aparati/7960-13328/)
Burada yazilan detaylar cok karisik geldi bana.Akvaryum hortumu vs vs.Hic bilmedigim daha onlarca isim var.:)Koctas'a boyle bir urun gelmis.Toptancisi Eminonu'nde. :)Benim gibi amatorler icin iyi olabilir diye dusunuyorum.
bahçıvan55
10-08-2012, 08:25
Merhabalar
Pet şişenin dibinin delip de suyun akışını ayarlamak gerçekten zor. Şöyle bir çözüm önerebilirim:
Pet şişenin dibine iğneyle toplu iğne geçecek kadar delik deleriz. Şişenin içine koyduğumuz su bu delikten saniyede birkaç damla hatta fışkırarak akabilir. Damla aralığını azaltmak için:
Bir kısım kumu ayrı kapta yıkarız. Kaşıkla suyun için atarız. Damlama istediğimiz yavaşlığa gelene kadar kum atarız. Sonra damlamayı deneme için şişeyi 24 saat bir yere bırakıp ne kadar akıttığını işaretlemek gerekir. Ayrıca şişeye temiz su koymalıyız ki tıkanma olmasın.
iyibirinsan
12-08-2012, 23:17
güzel bir fikir
civanmukti
04-09-2012, 10:30
arkadaşlar konuyu tekrar hortlatmak istedim kendi damla sulama sistem denemelerim sonrası sorunları aktarmak adına.
1-pet şişenin kapağını iğne ile delip toprağa gömdüm. bir süre sonra vakum yapıyor ve akım olmuyor. şişenin tersine de delik açtım. bu sefer şırıl şırıl aktı. olmadı.
2-serum seti denedim, damlamayı ölçtüm, düzenli olmuyor. zamanla yavaşlıyor.
3-sonra damla ayar aparatı (kısaca DAA) buldum (medikal malzeme satanlarda oluyor) ilk başta iyi gidiyordu ve bunlarla bir sistem kurdum. zamanla tıkanma oluyor ve akıtmada problem yaşanıyor.
4-akvaryum pompası (1000L/saat) ile bidondan su pompalama yöntemini kullandım, zaman saati bağladım (analog). DAA ile birleştirdim. bidonu yerini öyle bir ayarlamanız gerekiyor ki gücü pompalamaya yetsin ve ayrıca da motor çalışmadığında su akıtmasın. bu çok zor bir durum sizi temin ederim. çünkü suyun çekim gücü sandığımdan daha etkili çıktı ve motor çalışmazken de saksılara su damladı. valve-check taktım olmadı.
4-DAA ları çıkartıp akvaryum T bağlantıları ile daha kısa süreli su vermeyi denedim. bendeki gibi saksınız çoksa problem yaşanıyor. su pompadan da gelse en çok birinci delikten akıyor. (motorun güçlü olması lazım ki T deliklerinden eşite yakın aksın)
5-T bağlantıları çıkartıp yeniden DAA ları bağladım. yeni zaman saati aldım dakika ayarlı. DAA ların damlama ayarlarını yükselttim ve süreyi kısalttım. 3 numarada yazdığım sorun oldu. DAA lar zamanla akıtmayı kesiyor. bazıları kesilince diğerleri fazla akıtıyor.
tüm bu deneyimlerimden sonra en mantıklısı profesyonel damla sulama sistemlerindeki gibi belli basınçta su gelmesini sağlamak sanırım. bu da evde doğrudan çeşmeye bağlanacak bir sistemle olabilir sanırım.
(bu arada borular şeffaf akvaryum hortumu olduğu için zamanla yosunlanıyor.)
aslında domates, salatalık gibi sebzeler için günün belli saatinde su veren basit bir sistem olsa da yeterli olacaktır bence. gün ağarmadan saksıya yarım litre su aktarabilecek bir sistem kurabilen var mı?
iyibirinsan
05-09-2012, 18:02
zaman ayarlı su pompası kullanabilirsiniz
antihistaminik
06-09-2012, 01:46
tatil bitti (1,5 ay!!). geri donuldu.
yasananlar pek parlak degil … ozetleyeyim …
anahtar kapicidaydi (dedigim gibi sistemi yeterince deneyemedigim icin ).
neyse 3-4 gunde bir arayip rapor aldim. ilk bir hafta-10 gun sistem gayet basarili calisti.
sonra bazi musluklar az akmaya baslayinca kapici musluklarla (damlama musluklari) oynamaya basladi,
derken durum iyice corba oldu. telefonda gormeden yol gostermenin zorlugunu da siz hayal edin.
1 hafta kadar kapici suyu az olanlara destek sulama yapti. ta ki bir arkadas benim eve gidinceye kadar.
arkadas saksilarin basinda telefonda bana canli yayin yapti ben yonlendirdim vs.
tum damlamalar tekrar gerektigi gibi calisti.
1 hafta daha sorunsuz gitti. bayram tatili basladi. benim kapici da arkadas ta bayram tatiline gitti.
eve bakacak kimse kalmadi. haliyle esas test basladi.kapicinin yillik iznini kullanacagi tuttu.
tam 15 gun kimse ugramadi eve.
bayram donusu kapiciyi korkarak aradim. "haberler iyi degil abi" dedi.
bu kadar emek ve masraftan sonra ne yaparsin, yapacak birsey yok…
onun deyimiyle kalanlari kurtarmak icin 1 hafta kendi suladi..
ve ben dün döndüm. amma uzattim.. gelelim tabloya;
tablo bekledigimden çok çok daha iyiydi. biberlerin hepsi , 13-15 buyuk saksı yaklasik 40 kök tümü saglam.
uzerleri biber dolu 8-10 daha buyuk saksi domates yaklasik 25 kök yari kurumus.
2 kök salatalik idare eder, cicekler , limon gayet te iyi.
simdi diyeceksiniz ki e kapici suladi ne olmus..
tam 15 gun kimse ugramadi ! hatirlatirim.
ve şunu da soyleyeyim ben evdeyken hergün sulamazsam olmuyor
hatta bazen gunde iki kez sulamam gerekebiliyor.
e peki kapici niye başta kötü demis derseniz; domatesler gercekten bi darbe yemis.
artı çoğuna hastalik bulasmis, onlarca domates çürüyüp yerlere düşmüs,
tablo vahim görunuyormus dogal olarak
eee sonuc ?? derseniz. o baska.
onu da yazaciim ...
civanmukti
06-09-2012, 12:24
zaman ayarlı su pompası kullanabilirsiniz
zaten çözüm daha kuvvetli bir pompadan geçiyor ama apartmanda sessiz çalışacak ve pahalı olmayan pompayı nasıl bulabilirim. internette "zaman ayarlı su pompası" diye arattım hiçbir şey çıkmıyor.
esasında yeni projemi burda biraz anlatsam belki yapan veya akıl verecek olan bulunur.
evin içinde domates, biber vb yetiştirmek istiyorum. bunun için elbise dolabı gibi hazır sistemler var ama ona para veremem. sulama dışında kafamda herşeyi kurdum. derin saksı, led aydınlatma ve tozlaşma için basit bir fan.
saksı için ya 19 litrelik su bidonunu kesip yaparım ya da daha şık olsun dersem 6-7 liraya plastik kovalardan alırım. 60 ledli ampul ebay de 3,37 $. digital zaman saatim var.
yemek odamızın bir kenarına bu sistemi kurabilirim hanım kızmazsa tabi :)
sulamayı da şimdilik elle yapabilirim ama benim istediğim bizden bağımsız otomatik sulama kurabilmek. evdeki bütün musluklar da yeni sistem kollu açma kapaması olanlardan.
fikirleri bekliyorum...
antihistaminik
07-09-2012, 05:32
gelelim şamandıralı depolardan serum hortumu ve damlaticilarla sulama sisteminin
tecrubelerine, sonuclarina ;
sistemi kurup ince ayarlari yaptiginizda sistem bir sure (bende yaklasik 1 hafta)
şiir gibi calisabiliyor ancaaak..
1. deponun alt seviyesinin damlaliklardan mumkun oldugunca yuksekte olmasi gerekiyor.
2. benim gordugum kadariyla depo ne kadar buyuk olursa olsun 7-8 saksidan fazlasini sulamamali. cunku damlaliklari ayarlamak zorlasiyor, birini kisinca digerlerini etkiliyor.
bir musluk gereginden fazla akiyorsa ya da damlatiyorsa (ozellikle depoya en yakin olanlar)
digerlerine su gitmeyebiliyor.
ayrica fazla saksida riski paylastirmak acisindan da bu mantikli bence.
3. bir süre sonra başta korktugum birsey olan yosunlanma olabiliyor ve / veya sebekeden gelen
pas, kir zamanla damlaliklari tıkayabiliyor ya da damlama ritmlerini degistirebiliyor.
bu durumda bende oldugu gibi olaya hakim olmayan biri damlama ayarlariyla oynayinca
o hassas denge bozulup sistem iyice çuvallayabiliyor.
4. depodaki su seviyesi azaldikca damlama ritmi degisiyor.(samandirasiz-ya da benimki gibi
zaman ayarli+depolu sistemde)
5. sistemde zaman ayarli sulama aleti yoksa sulama tüm gün surecektir , bu çok istenen birsey degil.
(sevgili civanmukti de 2,3 ve 4 teki sorunlari dile getirmis zaten)
sonucun sonucu
depo+serum damlama sistemi (samandirali ya da samandirasiz) kisa sureli tatiller ve az saksi icin
fena bir cozum degil. hafta sonlari bi yerlere kaciyorsaniz ya da 3-5 gunluk tatillere gidiyorsaniz
bunu bir kere kurdunuz mu deponun-suyun temizligine dikkat ederseniz
ve yukarida soylediklerime kulak verirseniz bence gayet tatmin edici bir cozum olabilir.
ama sonucta cok cok guvenilir degil. uzun tatiller icin ise kesinlikle onermem.
benim gibi bolca sebze-cicek saksisi ve balkonunda/terasinda/bahcesinde muslugu olanlara ve uzun tatiller dusunenlere kesinlikle kaliteli ! bir zaman ayarli sulama aleti almasini
ve yine kaliteli damlama hortumlariyla isi bitirmesini oneririm.
insan başta ulan niye para veriim yaparim ben diyor ama mihendislerin bosuna bu islerle ugrasmadigini kotu tecrubelerle anliyor. ve emin olun ucuz etin yahnisi oluyor.
sonucun sonucunun sonucu ;
en basitinden en komplikesine hangi yontemi deneyecekseniz deneyin
kesinlikle tatil oncesinden en az tatil sureniz kadar deneyin gozlemleyin.
neyse zaten yaz bitti.
inanmicaksiniz ama yazı da bitti.
sevgiler.
cemal_toker
22-03-2013, 01:55
selam arkadaşlar konuyu okudum burada arkadaşların özellikle yaz aylarında tatile giderken bitkilerini sulamada sıkıntı yaşadıklarını okudum sizlere yardımcı olması açısından aqua sorb denilen bir ürün var toz seker gibi görüntüsü var kendi hacminin 400-500 katı suyu tutabilme özelliği var bir saksıya yaklaşık bir tatlı kaşığı bu tozdan koyup üzerini toprakla örterek bol su ile suladığınızda 1 aydan daha uzun bir süre bitkinizin su istemediğini göreceksiniz aquasorb su tutucunun kilosu 20 tl civarında
Merhaba. Bilgiler çok harika, 20'ye yakın ev çiçeğim var-bahçemdeki ve balkonumdakiler hariç- bence en iyi yöntem bedava olan yöntemdir :) çok çiçeği olanlar için :)
Merhabalar,
Konuyu başından beri okudum fakat benim balkonumda ortalama 30 ila 40 saksıdan oluşacak bir sebze bahçem olacak yani burda bahsedilen çözümler daha az saksısı olanlar için daha uygun gibi geldi bana. Çok sayıda saksısı olanlar için bir önerisi olan var mı? tatilde anahtarı bir başkasına vermek zorunda kalmak dışında :)
antihistaminik
04-04-2013, 23:06
30-40 sebze saksisi, balkon ...hemen hemen ayni durumdayiz.
tecrubelerimi dikkate almanizi oneririm. tatil suresi de cok onemli parametre tabi ki.
1-2 gunden bahsediyorsak baska ama 2-3 gunden uzun tatiller icin oturakli bir cozumu tercih etmenizi tavsiye ederim. 30-40 saksi dediginize gore oldukca buyuk bir balkon olmali.. balkonda(ya da terasinizda) muslugunuz varmi ??
civanmukti
13-04-2013, 13:53
merhaba arkadaşlar,
malum yaz geliyor ve ekim dikim işleri başlıyor yavaş yavaş. üstteki yazılarımı okursanız geçen yaz saksıları sulamak için neler çektiğimi görürsünüz. her kurduğum sistemde bir sıkıntı oldu. bu sene geçen seneki kadar çok saksım olmayacak (geçen sene ilk seferin gazıyla abartmıştım) ama yine de ben evde yokken saksıların nasıl sulanacağına dair kafa yormaya başladım bile.
Simple and inexpensive plant auto watering system with timer (Trinidad Butch-T) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=f4rJgE-3hgs)
bu linkte çok değişik bir sistem dikkatimi çekti. adam bildiğimiz oda nemlendirici makinesini saksının dibine bağlamış zaman ayarıyla saksıya alttan soğuk buhar veriyor ve toprağı nemlendiriyor. bana çok enteresan geldi. belki birilerinin işine yarayabilir diye ekledim buraya.
sevgiler, saygılar.
civanmukti
13-04-2013, 14:20
selam arkadaşlar konuyu okudum burada arkadaşların özellikle yaz aylarında tatile giderken bitkilerini sulamada sıkıntı yaşadıklarını okudum sizlere yardımcı olması açısından aqua sorb denilen bir ürün var toz seker gibi görüntüsü var kendi hacminin 400-500 katı suyu tutabilme özelliği var bir saksıya yaklaşık bir tatlı kaşığı bu tozdan koyup üzerini toprakla örterek bol su ile suladığınızda 1 aydan daha uzun bir süre bitkinizin su istemediğini göreceksiniz aquasorb su tutucunun kilosu 20 tl civarında
merhaba bunu siz denediniz mi?
bir de merak ettiğim gübre olayını ne yapıyoruz bu ürün kullanıldığında?
birgaripyolcu
21-04-2013, 20:16
Arkadaşlar yeri burası olmayabilir,ancak ençok çiçek bu bölümde ekildiği için buraya ekleyeyim dedim
http://img444.yukle.tc/images/5013sulama.jpg
Merhaba, çok iyi fikir. Ama sıcak karasal iklimde yetersiz kalır mı acaba? Bu yöntem bir kaç günlüğüne tatile gidenler için de çok iyi olur.
birgaripyolcu
23-04-2013, 11:57
arkadaşlar su miktarına bağlı.Ayrıca koyacağınız 2 lt su bana kalırsa en az 2 hafta dayanır.
selefkos
09-06-2013, 20:00
Vizontele'de "Deli Emin" karakterinin bir repliği vardı:"Şerefsizim benim aklıma gelmişti." diye. Serum tekniği iki gün önce benim aklıma gelmişti. Aynı şekilde yukarıda anlatıldığı gibi. :) Ben de yarın deneyeceğim ve büyük bir damacana kullanacağım. Hatta damacanaya yağmur sularını toplaması için de bir düzenek kurmayı düşünüyorum ama tam olarak oluşturamadım kafamda :)
şuan benim çiçekler Fatma ablacığıma emanet,komşum oluyor kendisi:) çarşamba gününden bu yana evde yokum ama aklım hep evde:( çok özledim çiçeklerimi:( çokta endişeliyim! bugün telefon açtım,bir sorun yok dedi, umarım öyledir;(
antihistaminik
07-07-2013, 23:37
sistem tamam.. tatil zamanı... :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424195d1373231613-sulu1c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424194d1373231613-sulu2c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424203d1373231900-sulu3c.jpg
4 yıl sonra ek: sistem hala kusursuz çalışıyor. bu yaz da bir aydan fazladır tatildeyim.
ağaçperver
08-07-2013, 08:40
[QUOTE=antihistaminik;1177645]sistem tamam.. tatil zamanı... :)
olağanüstü bir sistem, büyüksün antihistaminik! :cool:
antihistaminik
08-07-2013, 17:03
olağanüstü bir sistem, büyüksün antihistaminik! :cool:
teveccühünüz efenim.. sağolun.
geçen seneki eksikli denememden sonra bundan hayli ümitliyim..
bi de otomatik toplama ve buzdolabına koyma sistemi yapmak lazım şimdi..:)
Sayın antihistaminik,
Harika bir sistem.
Bu fotoğrafı kaydetmem lazım,lazım olabilir.
Ne kadara çıkıyor böyle bir sistem kurmak? En masraflısı zamanlayıcıdır sanırım.
Neler almak gerektiğini kısaca anlatır mısınız?
antihistaminik
09-07-2013, 20:33
sn Tika ve tüm ilgilenenler;
evet para tutan zamanlayıcı. ben gecen sene 179 tl ye Bauhaus'tan almistim. ve o zaman icin cok uygun fiyata almistim. degisik markalarin daha ucuz zamanlayicilari var ama yorumlarina yabanci sitelerden bakinca cok guven vermediler, ben guvenilir olsun diye Gardena almistim, modeli C 1030 plus. bugün ne kadardir bilmiyorum.
16-mm-deliksiz-kor-1-1mm-damla-sulama-borusu-100mt.html (http://www.damlamaborusu.com/o16-mm-deliksiz-kor-1-1mm-damla-sulama-borusu-100mt.html) 25 tl (30 mt. yetiyordu ama minimum uzunluk buydu)
damlatici-ayarlanabilir-0-72lt-sn.html (http://www.damlamaborusu.com/damla-sulama-sistemleri-izmir/kirmizi-damlatici-ayarlanabilir-0-72lt-sn.html) 10 tl (100 adedi)**
16mm-pasolu-yassi-te.html (http://www.damlamaborusu.com/damla-sulama-sistemleri-izmir/o16mm-pasolu-yassi-te.html) 4.5 tl (10 adedi)
16mm-pasolu-yassi-cikis-nipeli.html (http://www.damlamaborusu.com/damla-sulama-sistemleri-izmir/o16mm-pasolu-yassi-cikis-nipeli.html) 2 tl (10 adedi)
16-mm-gozluk-kortapa.html (http://www.damlamaborusu.com/damla-sulama-sistemleri-izmir/o16-mm-gozluk-kortapa.html) 0.50 tl (10 adedi)
hortuma baglama aparatlari Bauhus'tan toplam yaklasik 10 tl
birkac tane kelepçe 3-5 tl
**zamanlayici kadar onemli bir diger bileşen damlatıcılar..
bu yukaridaki siteden aldıklarım saksı icin çok başarılı sayilmaz. ayar sorunu ve dipten kaçırma sorunları var. ben ağırlıkla gecen sene aldığım Gardena ayarlı hatsonu damlatıcıları kullandım 18 tl (10 adedi)
424665
niyetlenen olursa tecrübelerimi paylaşabilirim..
moondalina
22-08-2013, 05:59
benim de bu konuda sıkıntılarım var. En son balkonda duran biber ve salatalık fidanlarımı kurumuş şekilde bulmuştum. güneş tüm sıvısını emmişti. serum işi ilgimi çekti, denemeyi düşünüyorum.
iyibirinsan
24-08-2013, 15:26
benim de bu konuda sıkıntılarım var. En son balkonda duran biber ve salatalık fidanlarımı kurumuş şekilde bulmuştum. güneş tüm sıvısını emmişti. serum işi ilgimi çekti, denemeyi düşünüyorum.
serum hortumunu ve iğne yerini kullanabilirsiniz yalnız su deposunu biraz yüksek yere koyman yeterlidir. Her bir bitki için farklı bir iğne takma yerini o bitki köküne batırırsanız toprak bitkinin ihtiyacına göre su emecektir.yurt dışında damlama sulama sistemlerinde de bun benzer sistem yapılıyor.
cep telefonuyla kumanda edilen sistemler var, bağ ve bahçe sulamaların da kullanılıyor linki
Ana Sayfa - EKONT Endüstriyel Kontrol PLC Otomasyon ve Bilişim Sistemleri (http://www.ekont.com/index.php)
tcoalngsau
28-04-2014, 22:20
sayın antihistaminik ;
Gardena C 1030 plus otomatik sulama sisteminiz ile ilgili bilgileri okudum. Tebrikle güzel iş çıkarmışsınız.En son 2013 temmuzda yazşsınız o konuya.
küçük bir bahçem var ve meyva fidanları dikim geçen ay. Yaz tatilnde otomatik sulama sistemi ie sulama düşüncesindeyim. Bu konuda yardım ve fikirlerinize ihtiyacım var. Öncelikle şunları belirteyim;
bahçemde şebeke suyu var musluk açılınca su sorunsuz akıyor. yaklaşık 35 fidanım var. fidanlar 6 mt ara ile dikildiler.5 sıra fidan dikildi.
sormak istediğim şu, Gardena C 1030 plus otomatik sulama cihazı bu fidanları sulamak için işimi görür mü? ayrıca direk şebeke suyuna bağlıcam deposuz bu iş olur mu? yoksa depo şartmı? teşekkürler şimdiden
antihistaminik
29-04-2014, 05:16
sn tcoalngsau;
konunun uzmanı ya da tecrübelisi asla değilım ben kendi ihtiyacıma göre deneme yanılmalarla bir sistem kurdum. tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alabilirsek ne ala ama ben kendimce fikirlerimi söyleyeyim. geniş tarım alanlarında tarlalarda kimbilir ne sistemler kullanılıyordur. onlar beni aşar.
gardenanın sitesine diger modeller için bir bakın. tabi ki üst modeller var, iki veya daha çok bölge programlı, solar pilli, kartlı vs.. ancak eğer ben kurayım sistemi, belli saatlerde ve günlerde otomatik şu kadar süreyle hepsi birden sulansın diyorsanız, başka da birşey istemem diyorsanız kanaatim Gardena C 1030 plus sizin için fazlasıyla yeterli. ben kullanmıyorum ama yağmur ya da toprak nem sensörü baglama imkanınız dahi var.
depoya ihtiyacınız yok direkt şebekeye bağlıyorsunuz. fakat alıp da bağlamayı beceremediğim su filtresinden alın ve bağlayın derim. ayrıca basınç düzenleyici varmış ben kullanmıyorum, siz bir düşünün isterseniz. su basıncınız çok değişkense işe yarıyor olabilir. bu konuda çok bilgim yok.
bir de boru çapı konusunda emin degilim bir bilene sormak lazım. bende 30-40 saksı var sizde 35 ağaç. ama sizde mesafeler uzun. uzun mesafelerde damlatma borularının çapı, boru kollarının uzunluğu ne olmalı bir araştırın derim.
gerçi şöyle bir şey de söyleyeyim. kayınpederimin yazlığında benim kullandığım çapta borularla damlama sulama var. nereden baksanız bir buçuk dönüm bunlarla sulanıyor. onda otomatik saat yok elle açıp kapatıyor. ama zaten bu zaman ayarlı sulama da elle açıp kapamanın yaptığını sizin yerinize kendisi yapıyor. başka birşey değil.
size de şunu hatırlatayım ki ne kurarsanız kurun sistemi uzun süre denemeden yalnız bırakıp gitmeyin. diğer önemli şey de bağlantı elemanlarını kaliteli seçin ve sağlam olduğundan emin olun.
dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak tavsiyem bu klasmanda bir cihaz alacaksanız ucuzuna gitmeyin, ben almadan önce çok yorum okudum, piyasada birçok ucuz otomatik sulama makinaları var ama anlaşılan çok çabuk bozuluyorlar. gardena güven veriyor. inşallah bu kadar laftan sonra bozulmaz :))
kolay gelsin.
merhaba
ben 5 litrelik normal su bidonuna damlama boncuğu takıp ayarlayarak hallediyorum tavsiye ederim
tcoalngsau
29-04-2014, 20:42
sn tcoalngsau;
konunun uzmanı ya da tecrübelisi asla değilım ben kendi ihtiyacıma göre deneme yanılmalarla bir sistem kurdum. tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alabilirsek ne ala ama ben kendimce fikirlerimi söyleyeyim. geniş tarım alanlarında tarlalarda kimbilir ne sistemler kullanılıyordur. onlar beni aşar.
gardenanın sitesine diger modeller için bir bakın. tabi ki üst modeller var, iki veya daha çok bölge programlı, solar pilli, kartlı vs.. ancak eğer ben kurayım sistemi, belli saatlerde ve günlerde otomatik şu kadar süreyle hepsi birden sulansın diyorsanız, başka da birşey istemem diyorsanız kanaatim Gardena C 1030 plus sizin için fazlasıyla yeterli. ben kullanmıyorum ama yağmur ya da toprak nem sensörü baglama imkanınız dahi var.
depoya ihtiyacınız yok direkt şebekeye bağlıyorsunuz. fakat alıp da bağlamayı beceremediğim su filtresinden alın ve bağlayın derim. ayrıca basınç düzenleyici varmış ben kullanmıyorum, siz bir düşünün isterseniz. su basıncınız çok değişkense işe yarıyor olabilir. bu konuda çok bilgim yok.
bir de boru çapı konusunda emin degilim bir bilene sormak lazım. bende 30-40 saksı var sizde 35 ağaç. ama sizde mesafeler uzun. uzun mesafelerde damlatma borularının çapı, boru kollarının uzunluğu ne olmalı bir araştırın derim.
gerçi şöyle bir şey de söyleyeyim. kayınpederimin yazlığında benim kullandığım çapta borularla damlama sulama var. nereden baksanız bir buçuk dönüm bunlarla sulanıyor. onda otomatik saat yok elle açıp kapatıyor. ama zaten bu zaman ayarlı sulama da elle açıp kapamanın yaptığını sizin yerinize kendisi yapıyor. başka birşey değil.
size de şunu hatırlatayım ki ne kurarsanız kurun sistemi uzun süre denemeden yalnız bırakıp gitmeyin. diğer önemli şey de bağlantı elemanlarını kaliteli seçin ve sağlam olduğundan emin olun.
dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak tavsiyem bu klasmanda bir cihaz alacaksanız ucuzuna gitmeyin, ben almadan önce çok yorum okudum, piyasada birçok ucuz otomatik sulama makinaları var ama anlaşılan çok çabuk bozuluyorlar. gardena güven veriyor. inşallah bu kadar laftan sonra bozulmaz :))
kolay gelsin.
teşekkürler değerli bilgileriniz için. Bu tür aletlerle bahçe sulaması yapan var mı bilmiyorum var ise yorumlarını okumak isterim.Genelde çim,saksı ,balkon çiçekleri sulamada kullananların yorumarını okudum. Biraz daha araştırmakta fayda var.
Kışbahçesi
04-05-2014, 11:49
Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde inceledim. Geçen sene pet şişe yöntemini denedim ancak başarılı olamadım. Öncelikle şişenin sadece toprak kısmına delik açıp üst kısmına açmayınca havasızlıktan su akmıyor. Denemeyle sabittir. İkincisi, çiçeklerim torf içinde olduğundan hem alta hem üste toplu iğne deliği açınca su bir gecede akıp gitti, neyse ki tatilden 1 gün önce bir deneme yapmıştım. En son bir vida ile delerek damlama hızını ayarlayıp gittim. Bu nispeten daha verimli oldu ancak yine de bazı şişeler suyu vermedi torf tıkadığı için.
Bu konunun önceki sayfalarında bir linkte de yer alan 1. resimdeki sistemi gördükten sonra bunu denemeye karar verdim. Önce bu sistemi aynı şekilde denedim (Şekil 2). Şu an domates fidelerim çok güzel otomatik sulanıyor. Ancak kullandığınız pamuklu ip ya da gaz fitilinin emicilik oranı çok önemli. Bitkiniz çok su istemeyen bir bitkiyse fazla gelebilir. Sonra bu sistemi geliştirdim. Kapaklı dikdörtgen bir kutu alıp kapağında 1cm çapında delikler açtım. Kutuyu suyla doldurup fitillerin bir ucunu bu deliklerden kutunun içine sarkıttım, diğer ucunu yine saksının dibine tutturdum. Resmini de yakında koyacağım. Bu şekilde daha fazla saksı aynı anda sulanabiliyor. Sonuçları paylaşırım. Nispeten daha ucuz bir sistem :)
500354
İyi günler,
Tatilde bitkilerimin susuz kalmaması için bir kaç gündür araştırmaktayım. En ekonomik ve uygulanabilir yöntem için yukarıdaki aparata yöneldim ve satın aldım. Fakat üründe şu anki halinde herhangi bir hava veya su çıkışı yok. Ürün paketinde raptiye ile delik açmam gerektiği gösterilmiş. 2cm ve 3cm işaretlenmiş. İşaretlenen kısımların ikisini de mi delmem gerektiği veya aynı işlem dört tarafındaki kısımlarda da mı yapmam gerektiği konusunda bir fikir edinemedim. Ürün paketindeki görseller aşağıdadır. Çince oldukları için pek anlayamadım. Ürün hakkında bilgisi ve çincesi olan biri yardımcı olursa sevinirim.
500364
500368
s.serdar
07-06-2014, 13:53
Bilmem işinize yarar mı?
Google çevirisi (http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=zh-TW&u=http://shopping.udn.com/mall/cus/cat/Cc1c02.do%3Fdc_cargxuid_0%3DU000119341&prev=/search%3Ftbs%3Dsbi:AMhZZitjRoJ0NJS9vugTDsccVvFpp9S 4j87_1ph2JwLKb7lwQjTUinDKdwexAuCUAxQv5xThDROVIeJA0 iaRd8AVhIWcbMhPAaVCXp-WTjLgCyb2VH8FykeE2StizzEjQRaqn-Si2dPSa-klwBBUkUnvh0YEy-yJhAVE-nhRVa-5ZLlAsysHXCiiKawXGf1VKSPJ0VAv_16ibrehKs6PVAzrqEmMj uAVlTCk7sNVN5CUQO3nf8B0QW38BUGeYwzls3DwDM-M2rjFbO6tA6hvf33eIkkTdHwOFaB4Se0kd8AMCBZ5f5G_16-RTq-MoQ-QMSiSFWL3Il6d-fUP48kb2GygCKL1XqxT4KilnOz92axIzoTEeKPAiq2S3Nmh3fB Bq3DCJLen-pbmRakm3L67XWvldtA_1gR8_1xSne7U5x7tEXGn7Ql2Th3XT_1 85MFVntheBw_1Lu1TN8u3yi4c919GiHkQyF84bMUfxpkbq8sIk wCmB3wvt5oqbQCGh4hFsXp31_1-jMzfV2rmqcOShwFFbtqNwyJw9AyAFABV3mko_1rwvhsAX-f3X2K4ZvfyMbyL0F_1issxLPR_1ESELTchXv9wQQdZC_1El7gJ A9WwFmb-2TUOJFyIYpR1zippkDwQCfuSq6r82a_1T0X-yYU9NBFH-lcW4kHvcNewGwcUUikX9bmdfT49tEhTonU8MEAjUue9SKb2xnp EME-WZfpgaQ8Ss_1zOn0IgrZ6pp4xWyd50JFOd_17B-rbUQGJCgGVuC88xdmfeYJdENJZLweUgighmo0xhxmzLl8SvBET EUvHFATAdAhbSXgG4CdVTMjlFQQnTSMgxKYwn8Nlvx0m7rSq5i LqELfmEbZitULZCTCaLsF-zIeQ_14KiK7V5Ys2ohrBZf46X5FZIocntSr42I3rTDbj7hnYcE ryUJj-ebrK6gc020MMkqqtm_1hQ5y9z33hYMMo6rgzJ5MZqdvsT4kZUq VDMkCvVyndXZsXQjPEWLYjb9pGAOYgNCZifQnnQV8t4oYDt162 203LGBoGvtOwr4L2iUGl_1mLp2eLSkDjbeIPcMHypPZ70EEonW 1QlOwUebKmxE2bT-F5khvCQn3lOgdGhDIcE7UFIz5ylyQkajBhTVurWV1SdSskmgak oJGS3NbDHMA_1_1_1qmfrXKkUokZS-nk6WE4q_1y3t7YZKpk3WXj6a-mexPcJ1Jd0Iq2YTgfmYf29j0dzyQQGJ2Z2KipnKVR88IFQ57N6 EcsRljQqBFAsV8kIrsKnOZm0A7O_19RoFqQSzPBSXs5ZSfG3GZ 6q4I4xozgwtAZLsj5mgxWyvuNHwWS2ZQwVxfUdWZLx0ff3b2Oh bLtm0EP-lOY9P7ZqZQ4yPCtPUvvbFoDOhRJDc2B4eh2xUQvebAUg2_1zC1 98nk)
Bilmem işinize yarar mı?
Google çevirisi (http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=zh-TW&u=http://shopping.udn.com/mall/cus/cat/Cc1c02.do%3Fdc_cargxuid_0%3DU000119341&prev=/search%3Ftbs%3Dsbi:AMhZZitjRoJ0NJS9vugTDsccVvFpp9S 4j87_1ph2JwLKb7lwQjTUinDKdwexAuCUAxQv5xThDROVIeJA0 iaRd8AVhIWcbMhPAaVCXp-WTjLgCyb2VH8FykeE2StizzEjQRaqn-Si2dPSa-klwBBUkUnvh0YEy-yJhAVE-nhRVa-5ZLlAsysHXCiiKawXGf1VKSPJ0VAv_16ibrehKs6PVAzrqEmMj uAVlTCk7sNVN5CUQO3nf8B0QW38BUGeYwzls3DwDM-M2rjFbO6tA6hvf33eIkkTdHwOFaB4Se0kd8AMCBZ5f5G_16-RTq-MoQ-QMSiSFWL3Il6d-fUP48kb2GygCKL1XqxT4KilnOz92axIzoTEeKPAiq2S3Nmh3fB Bq3DCJLen-pbmRakm3L67XWvldtA_1gR8_1xSne7U5x7tEXGn7Ql2Th3XT_1 85MFVntheBw_1Lu1TN8u3yi4c919GiHkQyF84bMUfxpkbq8sIk wCmB3wvt5oqbQCGh4hFsXp31_1-jMzfV2rmqcOShwFFbtqNwyJw9AyAFABV3mko_1rwvhsAX-f3X2K4ZvfyMbyL0F_1issxLPR_1ESELTchXv9wQQdZC_1El7gJ A9WwFmb-2TUOJFyIYpR1zippkDwQCfuSq6r82a_1T0X-yYU9NBFH-lcW4kHvcNewGwcUUikX9bmdfT49tEhTonU8MEAjUue9SKb2xnp EME-WZfpgaQ8Ss_1zOn0IgrZ6pp4xWyd50JFOd_17B-rbUQGJCgGVuC88xdmfeYJdENJZLweUgighmo0xhxmzLl8SvBET EUvHFATAdAhbSXgG4CdVTMjlFQQnTSMgxKYwn8Nlvx0m7rSq5i LqELfmEbZitULZCTCaLsF-zIeQ_14KiK7V5Ys2ohrBZf46X5FZIocntSr42I3rTDbj7hnYcE ryUJj-ebrK6gc020MMkqqtm_1hQ5y9z33hYMMo6rgzJ5MZqdvsT4kZUq VDMkCvVyndXZsXQjPEWLYjb9pGAOYgNCZifQnnQV8t4oYDt162 203LGBoGvtOwr4L2iUGl_1mLp2eLSkDjbeIPcMHypPZ70EEonW 1QlOwUebKmxE2bT-F5khvCQn3lOgdGhDIcE7UFIz5ylyQkajBhTVurWV1SdSskmgak oJGS3NbDHMA_1_1_1qmfrXKkUokZS-nk6WE4q_1y3t7YZKpk3WXj6a-mexPcJ1Jd0Iq2YTgfmYf29j0dzyQQGJ2Z2KipnKVR88IFQ57N6 EcsRljQqBFAsV8kIrsKnOZm0A7O_19RoFqQSzPBSXs5ZSfG3GZ 6q4I4xozgwtAZLsj5mgxWyvuNHwWS2ZQwVxfUdWZLx0ff3b2Oh bLtm0EP-lOY9P7ZqZQ4yPCtPUvvbFoDOhRJDc2B4eh2xUQvebAUg2_1zC1 98nk)
Çeviriden kaynaklı devrik cümleler de olsa mantığı kavradım, ilginiz için çok teşekkür ederim :)
suplilumas
07-06-2014, 15:31
@Serven
Çince değil japonca. Siz 1 ve 2 olarak gösterilen noktalara iki delik açıp saksıya saplayın. Şişenin ağzına kadar dolu olmamasına üstte biraz hava kalmasına dikkat edin yeterli.
mahurbuselik
02-07-2014, 21:38
Herkese merhaba. Tatildeyken evdeki çiçekleri sulamak için şöyle bir yöntem geliştirdim. Nalburdan büyük tüp silikon yapıştırıcıların ucuna takılan aparattan edinin. Sonra pet şişelerin kapaklarına çok büyük olmamak koşuluyla delik açıp bu aparatı içten dışa doğru yerleştirin. Dıştan da bir yapıştırıcı ya da elektrik bandıyla sabitleyin. Sonra kapakları su dolu şişeye vidalayıp saksının toprağına ters çevirerek yerleştirin. Toprak kurudukça suyu azar azar çekecektir. Herkese iyi tatiller.
Artık hemen her yerde bitkinizin kendi kendine sulanmasını sağlayan plastik bitki sulukları satılmaya başlandı. Tatile giderken bitkilerinizin susuz kalmaması için tasarlanmış olan bu ürünlerin başaşağı olarak bitki toprağına saplayacağınız su şişelerinden tek farkı ince uzun bir sapa sahip olması ve tepeden doldurulabilmesi. 500ml su alan bu kaplar bitkinizi 2 hafta kadar sulayacağı iddiasıyla satılıyor.
http://i.imgur.com/PeoVtse.jpg
Deneyen, bu konuda fikir beyan edebilecek olan var mı?
Ben bitkilerime yararlı olacağını düşünüyorum çünkü toprak kurudukça suyu salarak ihtiyaç duyulan kadar su vereceğini sanıyorum. Sık sulayamayacağımız ağaçlarımıza ve güllerimize bile normal pet şişelerle bu tarz uygulamalarda bulunup iyi sonuçlar elde ediyorduk. Bu ürünler daha kullanışlı görünüyor.
Ancak kullananların söylediğine göre toprağa sapladığımız ince boru kısmı tıkanıyor ve küf bağlayınca çok zor temizleniyormuş. Bazıları da içine kum konulması gerektiğini söylüyor.
Benim küstümotum, kedinanem ve passiflora fidanım var. Onların saksısına ekmeyi düşünüyorum. Sizce zararı olur mu?
nur.erdoann
27-03-2015, 20:39
bende merak ettim bunları tatil zamanı için güzel bir çözüm gibi ama kullanmadığım için tecrübe edenlerin yorumlarını bende merak ediyorum.
taisenberg
09-06-2015, 14:42
Tecrübelerinizi paylaşmaya devam ederseniz çok seviniriz. :)
1 buçuk ay için acil şehir dışına çıkmam gerekiyor. An itibariyle 15 tane orta ve ufak ölçekli saksı larda bitkilerim var İzmir içinde hava sıcaklığından 2-3 günde bir sulama yapmak gerekiyor. İnternet alışverişi için kargo beklemeye vakit yok.
Önerilerinizi bekliyorum.
Pet şişelere takılan huni gibi sivri başlıklar var. Köklere çok su salıp çürümeye sebep olur mu? Bu konuda pratiğe ya da farklı fikirlere sahip olan cevaplayabilecek üyelere şimdiden teşekkür ederim.
Telefondan siteyi takip etmeye çalışıyorum. Her sayfayı açamıyorum elden geldiğince araştırmaya çalıştım umut ederim başka konu başlıklarına istinaden boşa meşgul etmiyorumdur.
Tolga Özmeral
26-06-2015, 17:11
Sayın Suara,
Şu (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm) başlıkta sorunuza dair epey bir bilgi var gibi.
Boşuna dememişler ev alma komşu al diye :)
Çok teşekkür ederim çok. Sayfaları tek tek açıp inceleme konusunda ciddi sıkıntı yaşıyordum link vermişsiniz çok makbule geçti. Selamlar ;)
Valla bende baya bi kafa yorduktan sonra özellikle forumdakileride okuduktan sonra resimdeki gibi bir yöntem denemeye karar verdim.evde fazla şişe olmadığı için süt kutularını kullandım.şişelerin kapaklarını çiviyle azıcık delip içlerinden gazlı bez sarkıttım.biraz zor oluyor gazlı bezi delikten geçirmek ama işe yaradı.damlama hızını da deliğin büyüklüğüne göre ayarlayıp denerseniz sorun olmuyor.Umarım işinize yarar.Bazı saksılara 2-3 şişe koydum.Toplamda 30 saksım var.Hepsi sağlıklı şuan.
yuwo_ksk
09-07-2016, 10:12
Merhaba arkadaşlar adım Yavuz annemin çiçeklerini sulayamadığımı farkettim
Sizlere bir elektrikçi olarak şuan aklıma gelen bir sistemden bahsetmek istiyorum.
Kullanılan aletlerin fiyat listesi aşağıdadır.
1-zaman saati legrant manuel 35 tl (dijital astro da olabilir)
zaman saati | AS ELEKTRİK (http://www.aselektrikalisveris.com/urun/zaman-saati/957)
2-akvaryum iç filtresi (sanırım istediğiniz boyutta herhangi bir marka olabilir)
Sunsun HJ311B İç Filtre 300 L/h 2 W Fiyatı - Taksit Seçenekleri (http://www.hepsiburada.com/sunsun-hj311b-ic-filtre-300-l-h-2-w-p-PTM740HJ311B) 15tl
toplamda 50 tl ye hergün kullanabileceğiniz elektrikli bir sistemdir.
Akvaryumlardaki iç filitre motorları akvaryuma hava üfüyor değil mi işte biz hava yerine su üfletecez mantık bu daha denemedim yapınca resmini atıcam
Manuel zaman saatinin bağlantı şeması verdiğim linkte mevcut buna göre zaman saati günün istediğiniz saatinde devreye elektrik verince akvaryum iç motorunu çalıştıracak çalıştırınca çiçeklerinizi sulamış olucak
Tıpkı sokaklardaki parklardaki elektrik direklerinin çalışması gibi
Bu sistemle bahçenizdeki bütün çiçekleri bile sulayabilirsiniz tek sorun suyu çeşmeden almamamız su dolu bir kovadan alıyor olmamız onun için de
birşeyler düşünücem şimdilik bu var idare edin
yuwo_ksk
09-07-2016, 11:56
https://www.youtube.com/watch?v=AooVgO5hAwo#t=385.781773
zaman saatinin çalışma prensibini buradan örenebilirsiniz.
Burda da prizli modeli mevcut
https://www.youtube.com/watch?v=AJqtcR0qgmE
bayramda 20 gün izni çıktığım süre içinde işimi fazlasıyla gören sulama sistemimi kısaca yazayım. resimlerinide müsait olduğumda ekleyeceğim.
sıvı conta (evde vardı)
1 adet 30 lt sıvı sabun bidonu bidon işyeri çöplüğünden.(içini iyice yıkadım)
4 adet serum damla ayar seti. (kargo dahil 17 TL) Damla Ayar Seti GittiGidiyor'da 229438431 (http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/damla-ayar-seti-229438431)
akvaryumcudan 5 m akvaryum hortumu, 1 adet hortum bağlantı nipeli 3 adet akvaryum hortumu için T (toplam maliyeti 6 TL)
30 lt bidonu en altından nipel girecek kadar deldim ve nipeli bidona takarak sıvı conta ile sabitledim. hortumu saksıların mesafesine göre parçalara ayırdım ve T ile birbirlerine bağladım. boşta kalan hortumların bir ucuna damla ayar aletini takarak saksılara sabitledim. üzerlerindeki ayar düğmesinden 20 saniyede 1 damla damlatacak şekilde hassas ayarlarını yaptım. 20 günde yaklaşık 25 lt su harcamış. biberlerim gayet sağlıklıydı. izne giderken yeni tomurcuklanmaya başlamışlardı geldiğimde 20 kadar biber vardı. toplam 20 dakikada 25 Tl maliyetle güzel bir sulama sistemim oldu.
MustafaTepe
15-07-2016, 11:09
sistem tamam.. tatil zamanı... :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424195d1373231613-sulu1c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424194d1373231613-sulu2c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424203d1373231900-sulu3c.jpg
Keçke toparaksız yetiştirseydin bir de Kudret beyden sera bekçisi alsaydın hem ürün bol hem de yem yeşil olurdu senin yerine sera bekçisi bakardı tatile de kafan rahat giderdin
ilkerk88
15-07-2016, 14:18
bayramda 20 gün izni çıktığım süre içinde işimi fazlasıyla gören sulama sistemimi kısaca yazayım. resimlerinide müsait olduğumda ekleyeceğim.
sıvı conta (evde vardı)
1 adet 30 lt sıvı sabun bidonu bidon işyeri çöplüğünden.(içini iyice yıkadım)
4 adet serum damla ayar seti. (kargo dahil 17 TL) Damla Ayar Seti GittiGidiyor'da 229438431 (http://urun.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/damla-ayar-seti-229438431)
akvaryumcudan 5 m akvaryum hortumu, 1 adet hortum bağlantı nipeli 3 adet akvaryum hortumu için T (toplam maliyeti 6 TL)
30 lt bidonu en altından nipel girecek kadar deldim ve nipeli bidona takarak sıvı conta ile sabitledim. hortumu saksıların mesafesine göre parçalara ayırdım ve T ile birbirlerine bağladım. boşta kalan hortumların bir ucuna damla ayar aletini takarak saksılara sabitledim. üzerlerindeki ayar düğmesinden 20 saniyede 1 damla damlatacak şekilde hassas ayarlarını yaptım. 20 günde yaklaşık 25 lt su harcamış. biberlerim gayet sağlıklıydı. izne giderken yeni tomurcuklanmaya başlamışlardı geldiğimde 20 kadar biber vardı. toplam 20 dakikada 25 Tl maliyetle güzel bir sulama sistemim oldu.
Merhaba, benim bu sistemde aklıma yatmayan durum şu, depodaki su miktarı azaldığında damlatıcıya giden su basıncı da düşüyor ve damlama süresi de bu vesile ile artıyor. Buna bir çözüm bulunamaz mı?
Merhaba, benim bu sistemde aklıma yatmayan durum şu, depodaki su miktarı azaldığında damlatıcıya giden su basıncı da düşüyor ve damlama süresi de bu vesile ile artıyor. Buna bir çözüm bulunamaz mı?
evet buldum.
1. seçenek: kulandığınız bidonu 2 tane yapmak bir birine bağlamak.
2. seçenek: akvaryumcuya gidiyoruz bitkiler ile banyo mesafesi kadar hortum alıyoruz. bidonu bitkilerin yanında değilde banyoya altına destek yaparak bitki seviyesinden 20 cm kadar yukarıya koyuyoruz.banyo yaparken su akan aleti bidona su verecek şekilde sabitliyoruz. günde 3 lt su ihtiyacımız varsa damla damla 4-5 lt su verecek şekilde musluğu ayarlıyoruz. bu şekilde bidon boş kalmıyor süreki dolu oluyor.bitkileri 1 metreden değilde biraz uzaktan gelen su ile sulamış oluyoruz. bunuda denedim gayet sağlıklı çalıştı ama bana ihtiyaç olmadı. sıkıntı hortumu evden dışarıya çıkarmak için delik olması lazım.
yasminum
12-03-2017, 17:03
niyetlenen olursa tecrübelerimi paylaşabilirim..
Ben de böyle otomatik sulama istemi düşünüyorum, internette araştırırken yazınıza denk geldim. Zamanlayıcıyı musluğa mı bağlamak gerekiyor? Mesela, su dolu bidonu depo olarak kullansak ve onun musluğuna bağlasak sistem çalışır mı? Akış için su deposunu yüksek yere koysak?
enginckc
26-03-2017, 11:52
Serum olayını yapmayı planlıyorum bende..
Tıkanma sorunundan bahşedilmiş sanırım ayda 1 kere limon tuzu içeren suyu hortumlardan geçirirsem kireçleri alacaktır..
Fotoğraftaki gibi bir planlama yaptım..
Damacana kapağından delinmiş tek bir hortum..
Aşağıda 2 li T ile ikiye bölüyorum...
Her T nin ucuna 5 li aparat takarak bütün hortumlara eşit basınç vermeyi planlıyorum..
Anlamadığım nokta bunlar 11 litrelik uzun saksilar..
Her hortumun ucuna bir adet tekli vana takarak damlatmayı saksının ortasına yaparsam eşit sulama olur mu saksıda...
Ya da hortumun ucundaki vanayı kapatıp saksı boyunca iğne ile 3 tane delik mi açmak lazım?
Tatile giderken çiçek saksılarını sağlam poşete koyup, poşetide saksinin etrafina sarip saksiya sabitleyin.üzerine de pet şişeyi delip suyla doldurup gomun topraga.en mantıklı olani bu.kurumuyor ve daha güzelleşiyor gelene kadar.tabi sulamayida unutmayin
h.erarslan
06-04-2017, 22:09
Herkese iyi akşamlar;
3 hafta kadar evde olmayacağım. Kılıç bitkisi ve kauçuk bitkisi var evde ikişer saksı. Bunları leğene su doldurup içine mi oturtayım? Bir de gazeteye su emdirip gazetenin bir ucu leğende bir ucu saksıda olacak şekilde takviye yapmalı mıyım?
erkolgencer
21-06-2017, 00:42
Merhaba
Neredeyse tamamını okudum. Tam olarak güven veren bir sistem yok. En iyisi insan ilişkilerini geliştirip anahtar bırakmak.
Komşu kolayca sulasın diye çiçeği kapının önüne koyduk. Tek damla su dökmemiş, kurumaya başlamış Benjamin.
Kanasci03
21-06-2017, 23:06
Bir de akıllı saksı var sağda soldan boru geçmeden sadece saksi
Ağustosta 10 gün evde olmayacağım için bir sulama sistemi denedim. 6 saksıyı balkona koydum.
Eczaneden aldığım serum torbası ve iğnesi ile bu sistemi denedim ancak damlalar hızı ayarlanamadığı için yeterli olmadı.
Bu sistem başarısız olduğu için masa üstüne bir su dolu leğen koydum ,eski bir atleti şeritlere göre yırttım. bu sistemde de saksılara aşırı su gitti.
En sonunda ayakkabı bağı kalınlığında pamuk ipliği pazardan satın aldım. Bunları rüzgardan düşmesin diye suya batırılmış soda şişelerine bağladım.
Yedek su için 1.5 litrelik cola şişesine su doldurdum ve altını iğne ile
delip leğene koydum. 10 gün sonra geldiğimde , leğenin yarısı boşalmıştı. Cola şişesimdeki suya gerek kalmadı Sistemim başarılı oldu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.