View Full Version : "Her çekirdek bir ağaçtır"
Manisa Belediyesi TEMA vakfı ile ortaklaşa bir proje başlatacakmış, proje kapsamında ilgi duyan herkesin meyve çekirdeklerini biriktirmesi, kışa doğru toplanan tüm çekirdeklerin yamaç paraşütü ve dağcılık ekiplerince Spil dağının belirlenen noktalarına atılması ve dikilmesi öngörülüyor.
15714
15715
Düzeltme: Madost Tel: 0555 539 23 66
Ayrıntılı bilgi için:
http://www.manisa.bel.tr/haber_detay.asp?id=243
S.İnceçayır
11-07-2007, 15:04
Çok güzel kampanya Manisa belediyesini bu kampanyası için kutluyorum bugünden sonra bende her yedigim meyvenin çekirdeklerini atmayıp biriktirerek Manaisa belediyesine kargoyla ulaştıracagım..
Penelophe
11-07-2007, 15:06
Evet, bende çekirdek biriktirmeye başlıyorum.;)
Ben de bu projeye herkesin destek vermesi gerektiği düşüncesindeyim, yıl içinde yediğimiz meyvelerin çekirdeklerinin biriktirdiğimizi düşünelim, oldukça fazla toplarız.
Proje Manisa'da gerçekleştirilecek ama ne kadar çok ilgi görürse o kadar yaygınlaşır sanıyorum.
Destek vermek isteyenler varsa, her ildeki arkadaşlar bireysel olarak göndermektense bir noktada toplayıp, tek seferde göndersinler, böylece kargo bedelini de belediye karşılayabilir, hatta belki kendileri gelip alabilirler.
Proje koordinatörü ile görüşüp bu işi halledilebilir bence.
Siz ne dersiniz?
Çekirdekleri çöpe atarken hep içim acıyordu. Kampanya süper yüzlerce çekirdekte benden.
Keşke her ilde bir toplama merkezi olsa.
Ferda Ülkümen
11-07-2007, 21:19
Benim anlamadığım birşeyler var burada;
Birincisi,tohumdan yetişen meyve ağaçları yabanidir, doğru dürüst meyve vermez.
İkincisi, ulaşılamayan yerlerde meyve ağacına ne gerek var? iğne yapraklılar veya meşe gibi ağaçlar daha uygun değil mi?
Üçüncüsü, meyve ağaçlarının senede birkaç kere ilaçlanması gerekir, ulaşılamayan yerlerde ilaçlama nasıl yapılacak?
Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 21:21
Elimize ağaç tohumları alalım trekking yaparken spil dağına güzergahlara ekelim ;)
Birincisi,tohumdan yetişen meyve ağaçları yabanidir,doğru dürüst meyve vermez.
İkincisi,ulaşılamayan yerlerde meyve ağacına ne gerek var? iğne yapraklılar veya meşe gibi ağaçlar daha uygun değilmi?
Üçüncüsü,meyve ağaçlarının senede birkaç kere ilaçlanması gerekir,ulaşılamayan yerlerde ilaçlama nasıl yapılacak?
Haklısınız, bu çekincelerinizi proje koordinatörüne iletmeniz iyi olur.
(tel: 0532 387 33 14 - 0236 234 92 11) açıkçası sorularınızın cevabını ben de merak ettim.
Projenin amacı bizlere meyve yetiştirmek değil, bu meyve ağaçlarından, (tabi yetişebilirse) dağda yaşayan küçük dostlarımızın faydalanması imiş.
2. afişte aynen şöyle yazıyor:
Meyveler sadece insanlar için değil, yeryüzünde yaşayan diğer canlılar için de faydalıdır. Ormandaki hayvanlar için hayat ve oksijen kaynağıdır. Kuşlar, sincaplar, arılar, böcekler, tavşanlar gibi daha birçok canlı yaşamlarını bu meyveler sayesinde sürdürmektedir
Kaldı ki biz insanlar ulaşabildiğimiz her yeri mahvediyoruz :mad: , umarım proje amacına ulaşır ve umarım doğa katili insanlar oralara ulaşamaz...
Çekirdekleri çöpe atarken hep içim acıyordu. Kampanya süper yüzlerce çekirdekte benden.
Keşke her ilde bir toplama merkezi olsa.
Sevgili adabayrakoglu,
Sanırım hepimizin içi acıyor çekirdekleri çöpe atarken, ben çoğu zaman atamıyorum, mutlaka biriktirip filizlenip filizlenmeyeceğini düşünmeksizin toprakla buluşturuyorum.
agaclar.net üyeleri olarak proje yöneticisiyle de görüşüp destek verdiğimizi ve her ilde toplayıp göndereceğimizi söylersek, onlar da teşekkürlerini esirgemezler, hatta uygulamanın ilk günü biz de orada olursak, grubumuzun tanıtımı için de faydalı olacağı düşüncesindeyim.
Bu gösterdikleriniz bir kampanya mı? Dağıtılıyor mu, satılıyor mu? Bir dernek yararına mı?
Bayıldım bu fikre. Bizler kadar, diğer canlıların da meyve yeme hakkı var.
Benim kanaryam elma, şeftali, kiraz ve hatta ananasa bile bayılıyor. Ben yerken kendisine vermem için ne şaklabanlıklar yapıyor.
Artık çekirdeklerim Manisa'ya. Keşke başka illerde de yaygınlaşsa.
Proje ne derece başarılı olur bilmiyorum ama ne olursa olsun, çok hoşuma gitti ve kesinlikle destek vereceğim, çekirdekleri biriktirmeye başladım bile ;)
Önceki mesajımda da yazdım ama kimse görmedi sanırım; diyorum ki, agaclar.net üyeleri olarak hepimiz destek versek, bireysel olarak göndermektense her şehirden bir arkadaşımız kendi bölgesindekileri toplayıp agaclar.net adına gönderse. Hatta, etkinlik günü Manisa'ya gitsek, grubumuzun tanıtımı adına da güzel olmaz mı?
Çimlenme engeli konusunu da netleştirmek gerek...
Yumuşak etli meyvelerin çoğu ile bunların salgıları , bazı türlerde de endosperm içinde bulunan bazı maddeler çimlenmeyi engeller.
Birçok kuru meyve ve kabukları da çimlenmeyi engelleyen maddeleri içerir. Üzümsü çekirdekli etli meyvelerde tohumu saran etli kısım parçalanıp bol suyla yıkanarak çimlenme engeli giderilir.
Kaynak (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=62446&postcount=1)
zeytindalı
14-07-2007, 13:50
şimdi elime geçti afişler yayımlıcaktım daha önce davranmışsın teşekkürler
aynı afiş ve duyuruyu ben cuma günü eklemiştim. ama her nedense kaldırılmıştı:( . tekrar duyurularda yer almasına sevindim.
Evet malinanın dediği katlama olmadan dormansi(çimlenmeyi engelleyen nedenler) ortadan kalkmaz. Belki bunun için birşey düşünülmüştür. Bir de meyve ağaçlarının özsuyu çok çekicidir zararlıları kendine çekecektir. Burada zararlı artışı belki de orada daha önceden var olan ağaçlara da zarar verebilir. Çiftçi kendi tarlasındaykiyle zor bela uğraşırken doğa nasıl bununla başa çıkacak? Belki de oradaki bazı dengeler bozulabilir. Saygılar.
Bugünkü Vatan Gazetesinin Pazar Ekinde yayınlanmış haber (http://www4.gazetevatan.com/root.vatan?exec=pazarvatan_detay&hkat=1&hid=11424)
Penelophe, yoksa haberde bahsettikleri İzmir'den giden kargonun sahibi sen misin :D:D:D
Penelophe
05-08-2007, 14:16
Fidancı, yanlış saymışlar 5 şeftali olacaktı.:D
sarıaltıngül
19-08-2007, 08:00
İkincisi, ulaşılamayan yerlerde meyve ağacına ne gerek var? iğne yapraklılar veya meşe gibi ağaçlar daha uygun değil mi?
Üçüncüsü, meyve ağaçlarının senede birkaç kere ilaçlanması gerekir, ulaşılamayan yerlerde ilaçlama nasıl yapılacak?
1-Kayısı, vişne gibi ağaçlar meyve verir.Meyve ağaçlarından kaliteli meyve almak istiyorsak aşı yaparız. Normalde meyve ağaçları meyve verir fakat kalitesi düşük olur.
2-Unutmayınız ki ulaşılmayan yerlerde başka canlılarda yaşamaktadır. Orman hayvanlarını unuttununuz sanırım. Canlı ve yemek dendiğinde sadece insanlar gelmemeli. Kuşlar, sincaplar, tavşanlar ve bir çok hayvan türleri ormanda barınmaktadır.
3-Ağaçların dikileceği yerler orman dairesinin sorumlu olduğu bölgedir ve uçaklarla ilaçlanma yılın belli dönemlerinde devamlı yapılmaktadır. Çam ağaçları ilaçlanmadığında kendi kendini yok edebiliyor. Orman bölge müdürlükleri ilaçlama yapmasa günümüzde hiç bir sağlıklı ormanımız olmazdı.
Sevgili arkadaşım yazdıklarım umarım aydınlatıcı olur, sakın kırılma emi :) Eleştiri değil bilgi amaçlı yazdım.
sarıaltıngül
19-08-2007, 08:16
Proje ne derece başarılı olur bilmiyorum ama ne olursa olsun, çok hoşuma gitti ve kesinlikle destek vereceğim, çekirdekleri biriktirmeye başladım bile ;)
Önceki mesajımda da yazdım ama kimse görmedi sanırım; diyorum ki, agaclar.net üyeleri olarak hepimiz destek versek, bireysel olarak göndermektense her şehirden bir arkadaşımız kendi bölgesindekileri toplayıp agaclar.net adına gönderse. Hatta, etkinlik günü Manisa'ya gitsek, grubumuzun tanıtımı adına da güzel olmaz mı?
Fikrinize katılıyorum. Ağaçlar.net olarak sesimizi duyurmak bence kulağa hoş geliyor.
Fatma E.
21-08-2007, 19:55
'Her Çekirdek Bir Ağaç' projesi için düğmeye basıldı. Manisalılar 1920'li yıllarda Manisa Tarzanı'nın oluşturduğu çevre mucizesine tanık olmuşlardı.
Manisalılar kahramanlarının izinden yepyeni bir proje için kolları sıvadılar. Şimdi sıra Manisa Hezarfenlerinde. Kent halkı, yaz boyu yedikleri şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini toplayacak. Gölgede kurutulan çekirdekler, sonbahar geldiğinde Spil Dagi'ndan yamaç paraşütüyle atlayan Manisa Havacılık Topluluğu üyelerince doğaya saçılacak. Biraz çılgın gibi gözüken projede hedef, 10 yılda Spil eteklerinde ateşe dayanıklı türde 1 milyon meyve ağacı yeşertmek.
1923'te Manisa'ya çıkagelen Ahmet Bedevi, ölene dek tam 40 yıl boyunca savaşta yakılıp yıkılmış tepelere ağaç ve çiçek dikmiş. Spil Dagi'nda bir kulübede yasayan Ahmet Bedevi, bütün hayatini diktiği fidanların ve çiçeklerin bakımına adamış. Bugün Manisa'yi çevreleyen yemyeşil örtünün önemli bir bölümü, 'Manisa Tarzani' diye anılan İstiklal Savaşı madalyalı Ahmet Bedevi'nin yadigârıdır.
Nedir bu proje?
Yaz mevsiminde yediğimiz meyve çekirdekleri çöpe atılarak yok edilmektedir. Oysa ki bu çekirdekler gölgede kurutulup sonbaharda toprakla buluşturulursa , her çekirdek bir meyve ağacına dönüştürülebilir. Meyveler sadece insanlar için değil, yeryüzünde yaşayan diğer canlılar için de faydalıdır. Ormandaki hayvanlar için hayat ve oksijen kaynağıdır. Kuşlar, sincaplar, arılar, böcekler, tavşanlar gibi daha birçok canlı yaşamlarını bu meyveler sayesinde sürdürmektedir.
Nasıl katılabilirsiniz?
Kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik çekirdeklerini çöpe atmayıp biriktiriniz.
Çekirdekleri gölgede 3-4 gün kurutunuz.
Kurumuş çekirdekleri poşete koyunuz.
Toplama noktalarına teslim ediniz.
Toplama Noktaları
1-Karaköy Eczanesi – Karaköy
2-Doğumevi Hastahanesi Kantini
3-Moris Şinasi Çocuk Hast. Kantini
4-Merkez Efendi Devlet Hast. Kantini
5-Haydar Bayçın Kütüphanesi – Dışmahalle
6-Çocuk Kültür Sanat Merkezi
7-Başaran Otel Önü – Manolya Meydanı
8-Lale Mandıra – Foto Nil Karşısı
9-Çağrı Market – Laleli
10-İdeal erkek Kuaförü – Finansbank Karşısı
11-Gülen Bebe Beyazfil Karşısı
12-Alaybey Zabıta Müdürlüğü
11-Gediz Tıp Merkezi
Projenin Uygulanması
Toplanan çekirdekler Ekim, Kasım, Aralık aylarında belirlenecek günlerde haklımız ve Tema gönüllüleri, dağcılık grupları tarafından uygulanan alanlarda toprakla buluşturularak gerçekleştirilecek.
Çekirdekler ulaşılamayan alanlara Manisa Havacılık topluluğu paraşütçüleri tarafından havadan serpe yöntemiyle ulaştırılacak.
Hedef 1 milyon meyve ağacı.
Kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=51446
Fatma E.
21-08-2007, 20:06
Yine aynı bağlantıda İstanbul'dan katılmak için ne yapmak gerektiği sorusuna verilen cevap:
İstanbul ve diğer şehirlerden kampanyaya katılım için , bireysel ya da kurumsal olarak destek vermek isteyenler biriktirdikleri çekirdekleri kargo ya da posta aracılığıyla Manisa belediyesine ulaştırabilecekler.
Fatma E.
21-08-2007, 20:20
Bu projeyi bugün bir arkadaşımdan duydum. O İstanbul'da da toplama noktaları olduğunu söylemişti ama bu haberde bundan bahsetmiyor. Daha fazla bilgi de bulamadım bu konuyla ilgili :(
İstanbul'da toplama noktası var mı acaba? Varsa nerededir? Ben de meyve çekirdeklerini toplamayı düşünüyorum da.
Bir damla da olsa katkımız olsun değil mi.
Yücel Özlem
22-08-2007, 05:04
Nedir bu proje?
...
Nasıl katılabilirsiniz?
Kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik çekirdeklerini çöpe atmayıp biriktiriniz.
Çekirdekleri gölgede 3-4 gün kurutunuz.
Kurumuş çekirdekleri poşete koyunuz.
Toplama noktalarına teslim ediniz.
Efendim, naçizane kanaatimi arzedeyim: Bu bir proje değil, bir heves gibime geliyor.
Ama, bu hevese kapılan ve katılanlara, bir küçük katkıda bulunmak isterim.
İsterseniz önce bir deneme yapınız. Yediğiniz şeftali çekirdeklerini üç gün gölgede tuttuktan sonra bir tanesini kırınız. Göreceksiniz ki içi henüz yaştır. sonrasını benim anlatmama gerek yok.
Ama söyleyeyim, iyice kurumamış çekirdekleri poşete koyarsanız çabucak küflenip bozulurlar. O zaman şu üç dört günü en az bir on güne çıkarınız. Ne acelemiz var değil mi? Çekirdeklerimizi iyice kurutalım.
Kurutacağınız çekirdekler üzerinde meyve artıkları kalmamasına dikkat ediniz. Kurumaya bırakırken yığın halinde bırakmayıp seriniz.
Eh, ya tutarsa!
İnsanların ortak hedefler etrafında birleşip, ortak heyecanlar yaşaması, elbette çok güzel. Umarım bu heyecana katılanlar, sonunda hayal kırıklığı yaşamazlar.
Merhaba
Duyarlı ve bir o kadar da değerli Doğa dostları, nihayet doğru dürüst siteye girip foruma yazabilmeyi becerebildim.
şu an sizlere MADOST adına yazıyorum.
Nedense bir türlü Madost adına açtığım üyeliğime kavuşamadım, yardımcı olunması dahi işime yaramadı ve ELRON adımla sizlerleyim.
önemli olan sizlerle olabilmek gerisi laf-ı güzaf doğru mu dedim uyarırsanız sevinirim.
Sayfanın başında (emrahk Ağaçsever) arkadaşımızın yayımladığı internet ortamına ilk yolladığım ve hata yaptığım afiştir.
afişin arka yüzünde MADOST'a ait görülen telefon numarasının sonu 69 olmayıp 66 olacaktır.
Hatalı basımı yayımlayan Muhtelif Web sitelerinde, bloglarda düzeltmeler yaptım fakat ağaçlar.net de bu fırsatı yeni yakaladım.
telefon numarasını düzeltebilirsek iyi olacak çünkü 69 nolu telefon sahibine karşı çok mahçubum.
numarayı silmek problem çıkarabilir yeni düzenlenmiş afişi tarayıp aktarabilirim.
ve yine uygun görürseniz bazı illerde ki çekirdek toplama noktalarını burada yayımlamak istiyorum, ayrıca konu hakkında sorusu olan arkadaşlarımız varsa onları cevaplamaktan da mutlu olacağım.
"HER ÇEKİRDEK BİR AĞAÇTIR" Sloganının Bursada kullanıp kullanmama tarzında bir teredüdleri var.
Sayın Fahrettin ER Beyefendi ile yaptığımız konuşmalarda sloganın olduğu gibi kullanılmasında bir sakınca olmadığını kendisinden öğrenmiş bulunmaktayım bu 1
fakat bana sorarsanız sloganı geliştirip şöyle de denilebilir "HER ÇEKİRDEKTE BİN AĞAÇ" .
Saygılarımla
MADOST Adına Ali Haydar ÖZLÜ (ELRON)
Merhaba
Duyarlı ve bir o kadar da değerli Doğa dostları, nihayet siteye doğru dürüst girip foruma yazabilmeyi becerebildim.
şu an sizlere MADOST adına yazıyorum.
Nedense bir türlü Madost adına açtığım üyeliğime kavuşamadım, yardımcı olunması dahi işime yaramadı ve ELRON adımla sizlerleyim.
önemli olan sizlerle olabilmek gerisi laf-ı güzaf doğru mu dedim uyarırsanız sevinirim.
Sayfanın başında(emrahk Ağaçsever)arkadaşımızın yayımladığı internet ortamına ilk yolladığım ve hata yaptığım afiştir.
afişin arka yüzünde MADOST'a ait görülen telefon numarasının sonu 69 olmayıp 66 olacaktır.
Hatalı basımı yayımlayan Muhtelif Web sitelerinde, bloglarda düzeltmeler yaptım fakat ağaçlar.net de bu fırsatı yeni yakaladım.
telefon numarasını düzeltebilirsek iyi olacak çünkü 69 nolu telefon sahibine karşı çok mahçubum.
numarayı silmek problem çıkarabilir yeni düzenlenmiş afişi tarayıp aktarabilirim.
ve yine uygun görürseniz bazı illerde ki çekirdek toplama noktalarını burada yayımlamak istiyorum, ayrıca konu hakkında sorusu olan arkadaşlarımız varsa onları cevaplamaktan da mutlu olacağım.
"HER ÇEKİRDEK BİR AĞAÇTIR"Sloganının Bursada kullanıp kullanmama tarzında bir teredüdleri var.
Sayın Fahrettin ER Beyefendi ile yaptığımız konuşmalarda sloganın olduğu gibi kullanılmasında bir sakınca olmadığını kendisinden öğrenmiş bulunmaktayım bu 1
fakat bana sorarsanız sloganı geliştirip şöyle de denilebilir"HER ÇEKİRDEKTE BİN AĞAÇ".
En son olarak size bazı üyelerimizle beraber Sayın Ali NASUH MAHRUKİ, Sayın Fahrettin ER Beyefendi ve Sayın Nedim ZURNACI nın da bulunduğu bir enstantaneyi sunuyorum.
Saygılarımla
MADOST Adına Ali Haydar ÖZLÜ(ELRON)
Yücel Özlem
23-08-2007, 07:43
...
... uyarırsanız sevinirim.
MADOST Adına Ali Haydar ÖZLÜ(ELRON)
Sayın Ali Haydar Özlü, Hoş geldiniz.
Önce, foruma girip, yazmayı becerbilmenizden dolayı, sizi kutluyorum. Ancak, yazmadan önce, okumanız daha uygun olur. Daha doğrusu bu sitenin yöneticileri böyle düşünüyor olmalı. Bu yüzden bazı kurallar, bu kurallara dair açıklama ve duyurular koymuşlar.
Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)diye bir bölüm var. Sanırım önce, orada kendinizi bir tanıtmanız gerkiyor. Daha sonra Forum Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75)'nu incelemeniz sizin için yararlı olacaktır. Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)'ki bölümü de mutlaka okumalısınız.
Resimle ilgili bir cümle dışında, iki yazınız birbirinin kopyası. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmanıza sanırım gerek yok.:) Buradaki insanlar, doğru yazılmış ise, bir defa okuduklarını anlayabilceklerdir. Eğer siz de bu düşünceye katılıyorsanız, mesajlarınızda gerekli düzenlemeyi yaparak bizi sevindirebilirsiniz.
Afişinizi burada yayınlayan arkadaşınıza, doğru basımı gönderirseniz; hatalı olanı çıkarıp doğru olanı ekleyebilir.
Çalışmanız ve duyurularınızla ilgili olarak, siz foruma girmeden önce bir yazı yazmıştım. Umarım yanlış yapmamışımdır. Sizden önce yazılan yazıları da incelerseniz, belki açıklamanız veya cevaplamanız gereken şeyler bulabilirsiniz.
Başarılar dilerim.
Her yıl baharda bahçeyi bellerken, dökülen meyvelerden yeni fidancıkların çıktığına şahidim. Özellikle vişne, erik, kayısı ve fındık kolay çimleniyor diye düşünüyorum. Bahçede toplamaya üşendiğim vişnelerden bir kova çekirdek çıkar.:p
Günaydın sempe,
Dediğin çok doğru, benim de bahçemin pek çok yerinde bu gibi fideler çıkıyor. Ya atılan çekirdeklerden ya da kuşların, sincapların gömüp unuttuğu çekirdeklerden. Ben bahçe temizliği yapana kadar boyları 50cm yı geçiyor. Mecburen söküp atıyorum, çünkü hiç olmıyacak yerlerde çıkıyor.
Eğer, işe yarıyacaklarsa toprağı ile fide şeklinde de kolileyip gönderebilirim.
Sevgiler.
Yücel Özlem
01-09-2007, 22:44
Sayın Ali Haydar Özlü bir daha uğrar mı acaba?
Yücel Bey alınmayın ben olsam sizin yazınızdan sonra bir daha girsem de yazmazdım. Sizlerin de desteklediğiniz projenin sahibi sitede onların adına açılan foruma giriyor. Bizleri bilgilendiren açıklama yapıyor. Siz kendisine alalade bir kişiymiş gibi şunu böyle yazmayın, bunu böyle yapın, şuraya bıraya tıklayın diyorsunuz. Bana yanlış geldi. Saygılar,
Yücel Özlem
03-09-2007, 13:36
Yücel Bey alınmayın ben olsam sizin yazınızdan sonra bir daha girsem de yazmazdım. Sizlerin de desteklediğiniz projenin sahibi sitede onların adına açılan foruma giriyor. Bizleri bilgilendiren açıklama yapıyor. Siz kendisine gibi şunu böyle yazmayın, bunu böyle yapın, şuraya bıraya tıklayın diyorsunuz. Bana yanlış geldi. Saygılar,
Sayın Limon, alınmadım. Siz olsaydınız, sanıyorum ben de öyle şeyler yazmazdım. Siz bir topluma, selamsız sabahsız girip kendizi ve hayallerinizi anlatmaya başlamazsınız, değil mi? Efendim.
Hele bu toplulukta, size destek veremeye çalışan birileri varsa, onlara teşekkür edip sorularını cevaplamaz, tereddütlerini gidermeye çalışmaz mısınız? Siz tersini savunsanız da Sayın Ali Haydar Özlü'nün yaptığı bir açıklama yok.
Ben bu "proje" denen hevesi desteklemiyorum. Çünkü inandırıcı bulmuyorum. Desteklemediğimi de "Efendim, naçizane kanaatimi arzedeyim: Bu bir proje değil, bir heves gibime geliyor." diyerek belirtiyorum. Bana göre Proje: üzerinde düşünülmüş, çalışılmış, uygulanabilirliği ve uygulama maliyetleri, kaynakları ve sonuçları hakkında belli öngörüler taşıyan bir eserdir. Toplumdan katılım bekleniyorsa insanların inandırılması için yapılan çalışmalar ve hesaplar hakkında yeterli bilgi verilmelidir. Kısaca, ciddi bir hesap kitap işidir.
Bilmem farkındamısınız? Desteklemediğim halde, bir yanlışı da işaret ediyorum. Çalışmanın başarısı konusunda, yanılabileceğimi de hesaba katarak, bir eksikliği gidermeye çalışıyorum. Çekirdeklerin kurutulması ve saklanması konusunda bildiğim kadarı ile katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Siz bu "proje" ile ilgili olmadığınıza göre açıklanması gereken konuları ve eksikleri sizinle tatışmayacağım.
"Projeyi" destekliyor olsam da tavrım farklı olmayacaktı. Yaptığım uyarıların, kurallara uyulmasını istemekten ibaret olmasına dikkat ettiğimi sanıyorum.
Proje sahibi, yönetici, gibi iddia veya sorumluluk taşıyan kimselerin taşıdıkları sorumluluk gereği daha dikkatli olmaları gerektiğini; Şayet hata yapıyorlarsa uyarılmalarının daha çok gerektiğini düşünüyorum. Kim olursa olsun, kurallara uymak konusunda, herkesin eşit olduğunu düşünüyorum.
Ben Ağaçlar.net üyeleri arasında "alalade bir kişi" olabileceğini düşünmüyorum. En azından aksi sabit oluncaya kadar böyle olduğuna inanıyorum. İnanmak istiyorum. Kaldı ki, ben insanları unvan, makam mevki, gibi ölçütlerle tasnif etmeyi de doğru bulmam. Her insan benim kadar azizdir.
Bir üye olarak, Ağaçlar.net'i önemsiyorum. Çünkü, ağaçları, bitkileri, doğayı önemsiyorum. Buradaki her üye katkıları oranında benim için değerlidir. Buraya zarar veren, kim olursa olsun eleştirilmelidir.
Konuyu saptırmamak adına düşüncelerimi kendime saklamayı tercih ediyorum.
Açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim.
Şifre sorunu yaşadığı için foruma giremediğini iletti. Biraz uzun sürdü ama sonunda hallettik :)
Yakında yazacağını Madost adıyla yazacağını umuyorum...
Türkçe konusunda uyarılmaya itirazı yok ama biraz fazla olunca rahatsız yarattığını düşünüyor... Ben bu kadarını aktarayım, gerisini kendisi yazacaktır :)
Yamat paraşütcülerden bir arkadaş mesaj yazmış.
Merhaba nasılsınız..?
Ben size bir haber vermek istiyorum. Biz yamaç paraşütcüleri olarak Manisa'da yanan ormanlar için meyve çekirdeklerini topluyoruz. 27-28-29 Ekimde bu çekirdekler yanan ormanların yerine diklecek. Tırmanılması zor olan yerlere yamaç paraşütcüleri havadan serperek bu aktiviteyi gerçekleştreceğiz.
Bu organizasyon Manisa Havacılık Kulübü (MANHAT) ve Manisa ilindeki cevre örgütleri tarafından gerçekeştirilmektedir.
agaclar net te bu etkinliği duyurusanız cok sevinirim.
Meyve çekirdeklerini atmayıp toplayalım, Manisa'ya yollayalım orda yeni ormanlarımızın oluşumuna katkımız olsun derim.
Saygılar.
Bu etkinliğe çekirdek göndermek isteyenler pakete
Her Çekirdek Bir Ağaçtır Etkinliği
Manisa Belediyesi yazıp göndermeleri de yeterli oluyormuş.
Yücel Özlem
02-10-2007, 07:20
...Her çekirdek bir ağaçtır. Başlıklı konu hakkında bazı düzeltmeler yapmak için bu ağaçlar dünyasına girdim, ...
Manisa'daki mevcut projeyle ilgilenenlerin tüm sorularına cevap vermek istiyorum...
Bekliyoruz.
seyhan2666
07-10-2007, 06:33
Bu proje gerçekten çok faydalı olacak , keşke herkes kendi üzerine düşen görevleri yapsaydı dünya şimdi böyle olmazdı ...
Merhaba.
Sayın Dr. Fahrettin Er e ait "Her çekirdek bir ağaçtır" Projesinin son etabına gelmiş bulunuyoruz.
Sizlerden gelen çekirdekler kamyonlar dolusu bizlere ulaştı, gelen çekirdekler Manisa belediyesinin tahsis ettiği büyük bir depoda muhafaza edildi korundu.
BU projenin daha farklı alanlarda da işe yaradığını gördük, akıl hastanesinde hastaların el becerisinden istifade edilerek havadan saçılacak çekirdeklerin sarma işlemi yapıldı.
İyileştirme(Rehabilitasyon) çalışmalarında çok faydalı olduğu, hastaların yapılan işte kendilerinin de payının olması, bu işin bir parçası olduğunu hissetmelerinin sevindirici bir çalışma olduğu Dr.lar tarafından ifade edildi.
Şimdi büyük güne adım adım geliyoruz.
Toplanan çekirdeklerin dikim ve saçım işlemi 3–4 Kasım 2007 cumartesi ve pazar günü yapılacaktır.
Sizlerinde aramızda olduğunuzu görmek istiyoruz.
03/04 KASIM 2007de BAYRAM YAPACAĞIZ.
Her çekirdek bir ağaçtır kampanyası başlangıçta Manisa ölçekli olarak düşünüldü, İnternet in ve Türk insanının buna ilgisi hesap edilemediği için toplama noktaları sadece Manisa olarak belirlendi, öylesine coşku dolu bir performans yaşandı ki bunu yaşadığımız için biliyoruz.
Manisa dışında ki iller de gönüllü toplama merkezleri oluşturuldu bir çekirdek gönderebilmek için adeta herkes yarıştı , tüm bu yaşadıklarımızı, olayın seyrini yine bu sayfalar da*izin verildği kadarını size sunacağız.
Bu proje tüm ülkemize yayılıyor ve bu bir bilinç tetikleme hareketi idi başarılı da oldu.
Şimdi sıra tohumların toprakla buluşmasına geldi.
03 / 04 KASIM 2007 tarihinde DÜNYANIN KÜRESEL ISINMA KARŞISINDAKİ KURTULUŞ SAVAŞINI BAŞLATACAĞIZ.
Evet, sizlerde davetlisiniz MANİSA başlangıç için hareket noktamız olacak.*
Sizleri de aramız da görmekten onur duyacağız.
Gelemeyecek olursanız,çekirdeklerinizi bizimle beraber aynı günde dikin,serpin.
Çocuklarınıza, torunlarınıza miras bırakacağınız bir davranış biçimine dönüşsün,sadece bu günlere has değil ömrünüzün tamamına yayın meyve çekirdeklerinizi dikin.
Bizler şunun farkındayız yanan veya bir şekilde yok edilen her ağaç ta nefes alan tüm canlıların hakkı vardır.
ÇEKİRDEKLERİ*ÇÖPE ATMAYALIM, BİR ÇEKİRDEKTE BİN AĞAÇ GİZLİ, GEÇMİŞTEN GELEN BU MEKTUBU OKUYALIM.
Mektup evet işte elinizde, elinizdeki çekirdeğiniz sizin mektubunuz.
Bu mektup yediğiniz her meyvenin çekirdeği dir.
Mektuplarınızı çöpe değil asli posta kutusuna Toprağa gömün,her zaman çantanızda üç beş çekirdek olsun uygun zaman da uygun yerlere dikmek için.
Mektuplarınızı Ömür boyunca yollayın bu yılla sınırlı kalmasın!
Bir de yaşanmış hikâyem var tensip buyurursanız.
ZAMAN: Savaş yılları.
YER: Manisa, Manisa Spil dağı.
KAHRAMANLAR: Düşmanlardan kaçabilmiş Manisa halkından bir Memmet emmi!
Düşmanın aman vermediği, zorlu bir hayat,mücadele içinse karşı koyabileceği hiçbir mühimmatı yok!
Yapabilecekleri sağ kalabilmek ve sadece KURTULUŞ ORDUSU nu beklemek.
Yeniden hayata bağlanabilmek için bir şeyler yapmalı.
İşte “O” zeki Anadolu insanı beraberinde getirdiği bir çuval cevizi Spil dağının vadilerine bir, bir dikiyor, hem ki ceviz öyle kolay tutmaz bilenler bilir.
Şimdi pek çoğu talan edilmiş, kıymet bilmezler tarafından örselense dahi o vadilerde cevizler yetişiyor.
Ne var bunda diyebilirsiniz “O” Memmet emmi 60 yaşlarında imiş cevizlerinin meyve verdiğini belki göremedi.
Ama bu gün Spil dağında hala Sincaplar varsa sebebi Memmet emmi dir.
Siz de yaşadığınız yerlerde birer Memmet emmi olmak istemez misiniz?
Evet diyerek haykırdığınızı,seslendiğinizi duyuyorum.
Öyleyse sizinle
03 Kasım Cumartesi / 04 Kasım Pazar 2007 MANİSA BELEDİYESİ önünde buluşalım.
Merhaba.
Arkadaşlar BURSA grubu olarak çalışmalarınız içerisine aldığınız "Her çekirdek bir ağaçtır" çekirdek toplama kampanyamız MANİSA için sona erdi,çalışmalarınızda size fikir verebilecek, yardımcı olabilecek bazı noktaları da bulabileceğiniz alttaki yazıyı kaleme aldım,benzeri bir yazı sayın Emrah.K nın açtığı sayfada da mevcut fakat bu yazı biraz daha ayrıntılı oldu.
BU konuda yine de sorularınız olursa büyük bir memnuniyetle cevaplayacağım.
Sayın Dr. Fahrettin Er e ait "Her çekirdek bir ağaçtır" düşüncesini Manisa belediyesi adeta yoğurarak projelendirdi, TEMA MANİSA ŞUBESİ, MANHAT ve MADOST olarak biz yapabileceğimiz ne varsa ortaya koyduk daha da devam edeceğiz.
Nihayet "Her çekirdek bir ağaçtır" Projesinin son etabına gelmiş bulunuyoruz.
Sizlerden gelen çekirdekler kamyonlar dolusu bizlere ulaştı, gelen çekirdekler Manisa belediyesinin tahsis ettiği büyük bir depoda muhafaza edildi korundu.
Bu projenin daha farklı alanlarda da işe yaradığını gördük, akıl hastanesinde hastaların el becerisinden istifade edilerek havadan saçılacak çekirdeklerin sarma işlemi yapıldı.
İyileştirme(Rehabilitasyon) çalışmalarında çok faydalı olduğu,hastaların yapılan işte kendilerinin de payının olması,bu işin bir parçası olduğunu hissetmelerinin sevindirici bir çalışma olduğu Dr.lar tarafından ifade edildi.
Hapishanede ise dikilecek ve yeşerecek her tohum(çekirdek) de katkıları olacağı düşüncesi ile mahpus kardeşlerimiz de çekirdeklerin sarılması işlemini yapıyorlar.
Bu faaliyetler de katkısı olan herkese önce AĞAÇ ve DOĞA dostları,sonrasında MADOST adına şükranlarımı sunarım.
Hayatını her şeye muhalif olmakla geçirenleri de “DAVET” ediyoruz.
Diyoruz ki 10.000 çekirdekten 100 adet fidan çıksın, şu olsun, bu olsun kala, kala 9 tane fidan yeşersin ama bir büyüğümün Orman Yük. Müh. Sayın Abdülkadir beyin ifadesi ile bir tek ıspanak yaprağına bile ihtiyacı olan şu ülkemin üzerinde ezbercilikten vazgeçelim.
Yapılan, yapılacak olan her güzel işe şüpheden ziyade bana düşen nedir diyerek koşarak gidelim.
Bu işin yapıldığı yerde Biyolojik dengeyi bozarsak diye korkmayalım.
80’li yıllardan bu yana ülkemin pek çok yöresini (Dağlarını)gezmek fırsatım oldu, ormanlar la iç içe çok büyük bağlar, meyve bahçeleri gördüm.
Belirttiğim gibi ormanlarla iç içe yaşanan tarım dan dolayı bu güne değin hiç de büyük bir ilaçlama **** benzeri biyolojik mücadele verilmedi!
Öyleyse bu inat niye, kaldı ki bu işte toplanan meyve çekirdeklerinin yanı sıra yine ormana mahsus çam, sedir, kızılçam ve diğerlerinin tohum saçımı, ekimi yapılacaktır.
Bu çalışma sadece Spil Dağı nı kapsamamaktadır, Milli park dışında bazı alanlara ve MANİSA çevresinde uygun neresi varsa dediğim gibi yılın bütününde dikim işini yapacağız.
Daha önce derdimizi yeterince anlatamamış olmanın sıkıntısını bir araya gelerek, Ormanı meyve bahçesi haline dönüştürmeyeceğimizi bunu yıl içine yayacağımızı, Çevre ve Orman il Müdürlüğüne Sayın UFUK beye izah ettik.
Bu minvalde kendilerinin de desteğini aldık.
Şimdi büyük güne adım, adım geliyoruz.
Toplanan çekirdeklerin dikim ve saçım işlemi 4 Kasım 2007 pazar günü yapılacaktır.
Sizleri de aramızda görmek istiyoruz.
Gelemeyecek olursanız, çekirdeklerinizi bizimle beraber aynı günde dikin, serpin.
Çocuklarınıza, torunlarınıza miras bırakacağınız bir davranış biçimine dönüşsün, sadece bu günlere has değil ömrünüzün tamamına yayın meyve çekirdeklerinizi dikin. [
Bizler şunun farkındayız yanan veya bir şekilde yok edilen her ağaç ta nefes alan tüm canlıların hakkı vardır.
ÇEKİRDEKLERİ ÇÖPE ATMAYALIM, BİR ÇEKİRDEKTE BİN AĞAÇ GİZLİ, GEÇMİŞTEN GELEN BU MEKTUBU OKUYALIM.
Mektup evet işte elinizde, elinizdeki çekirdeğiniz sizin mektubunuz.
Bu mektup yediğiniz her meyvenin çekirdeği dir.
Mektuplarınızı çöpe değil asli posta kutusuna Toprağa gömün, her zaman çantanızda üç beş çekirdek olsun uygun zaman da uygun yerlere dikmek için.
Mektuplarınızı Ömür boyunca yollayın bu yılla sınırlı kalmasın!
Dikkat: Bir gün önceden gelerek Kamp yapmanın zevkini tatmak isteyen olursa 26 EKİM ‘e kadar MADOST elektronik posta adresine manisadost@gmail.com nereden, kaç kişi,bayan,bay gibi ayrıntıları da ilave ederek bilgilendiriniz ki hazırlık yapabilelim.
Saygılarımla.
Herkese merhaba,
uzun zamandir meyve cekirdeklerini biriktiriyorum. Cekirdekleri biriktirmeye Tema'nin Manisa'da baslattigi bir organizasyon hakkinda mail aldigim anda basladim. Cekirdekler su an kuru bir halde ekilmeyi bekliyorlar. Ancak bu cekirdekleri nasil ekecegim hakkinda en ufak bir bilgiye sahip degilim. (Bu konuda internette arama yaptim ve bu sayede bu siteyle tanistim, yarim saattir uyelik islemleri ile ugrasiyorum. )
Konu ile ilgili -varsa- bilgi ve deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim.
Tesekkurlerimle...
Senpai merhabalar
Daha önce açılmış bu konu başlığında istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hakan KINACI
26-10-2007, 11:18
Bu gün sabah Haber7 de dinlediğim en güzel haberi sizlerle paylaşayım dedim.
İzmirde bir ormanı yakan ve mahkum olan kişi ceza evinde her çekirdek bir ağaçtır kampanyası başlatmış ve 30000 çekirdek paketlemişler.
Eğer fırsat verilirse yanan ormanlık alana bende ağaç ve çekirdek dikmek istiyorum. diyordu.
Herkese merhaba,
uzun zamandir meyve cekirdeklerini biriktiriyorum. Cekirdekleri biriktirmeye Tema'nin Manisa'da baslattigi bir organizasyon hakkinda mail aldigim anda basladim. Cekirdekler su an kuru bir halde ekilmeyi bekliyorlar. Ancak bu cekirdekleri nasil ekecegim hakkinda en ufak bir bilgiye sahip degilim. (Bu konuda internette arama yaptim ve bu sayede bu siteyle tanistim, yarim saattir uyelik islemleri ile ugrasiyorum. )
Konu ile ilgili -varsa- bilgi ve deneyimlerinizi paylasirsaniz sevinirim.
Tesekkurlerimle...
Bizde Fethiye Mavi Kuş Derneği olarak Dr.Fahrettin Bey'den alınan izinle iki aydır bu kampanyayı derneğimiz adına yürütüyoruz.Hatta bu civardan gelen istekleri sağolsun bize yönlendirdi :) Buradan tekrar kendisine teşekkür ederim destekleri için.
Yukarıdaki yazılardan özellikle Madost 'u okuyunca bizim ne kadar az çekirdek topladığımızı farkettim birden.Bizim kampanyamız hala devam ediyor.Hem zeytin çekirdeği ya da değişik ağaç tohumları da atabiliyoruz.Eğer bizim kampanyamıza destek olmak isterseniz bulunduğunuz yerdeki Kamil Koç temsilciliğine gidip çekirdekleri ücretsiz olarak Fethiye Kamil Koç'a gönderebilirsiniz. Mavi Kuş için derseniz ve üzerine adınızı yazarsanız sitemizde yayınlamak isteriz. Bu konuda bilgi için : www.mavikus.org
Merhaba Caretta
Bu kampanyayı okullara da bildirsek çocuklarımızı da bu çalışmanın içine alsak bence çok hoş olur.Sonuçta yaptığımız herşeyi onlara bırakacağız ve korumalarını öğretmemiz lazım.Ben iki okulda böyle bir çalışmaya başlayabilirim.Afiş alma imkanımız olursa işim kolaylaşır.
Merhaba Caretta
Bu kampanyayı okullara da bildirsek çocuklarımızı da bu çalışmanın içine alsak bence çok hoş olur.Sonuçta yaptığımız herşeyi onlara bırakacağız ve korumalarını öğretmemiz lazım.Ben iki okulda böyle bir çalışmaya başlayabilirim.Afiş alma imkanımız olursa işim kolaylaşır.
Raddle; internet sitemizden afişlerin çıktısını alıp okula asabilirsiniz...A4 boyutunda afişleriniz olur.Size afiş gönderememin sebebi 200 afişi ve 2000 broşürü bitirdiğimiz içindir.Fethiye 'de oldukça kalabalık bir yer ve son afişimizi Özel Koç İlköğretim Okuluna (İstanbul'a ) cuma günü yolladım.Gelecek haftasonu yenileri ancak elimize geçer.Zaman kaybetmeyelim bence.Afişlerimiz çıktığında buradan size ulaşmaya çalışırım.İlginize ve desteğinize teşekkürler.Ayrıca bizde okullarda tanıtım yapıyoruz Fethiye Tema sayesinde.Çocuklar hem geleceğimiz hem de bu tarz konulara büyüklerden daha duyarlı.
Fethiye'den selamlar.
Bu cumartesi kademeli olarak çekirdeklerin toprakla buluşma işlemine geçeceğiz..Yanan bir alanımız vardı mayıs ayında , hazır sürülmüş toprak oraya çekirdeklerimizi götürüyoruz.
1 aralık cumartesi günü saat 11.30 da ilk aşama gerçekleşiyor.Çekirdekler bitene kadar aşama aşama toprakla buluşturacağız.
Topladıklarınız ya da göndermek istedikleriniz varsa tüm Kamil Koç otobüs şubelerinden Mavi Kuş, Fethiye, Kamil Koç diye yollayabilirsiniz.
Bu konuda bulunduğunuz yerdeki şube kendi telefon açıp onay alabilir gönderirken. Böylece ücretsiz elimize geçecektir çekirdekler.
Merhabalar.Ben yeni üye oldum bu siteye ve yavaş yavaş siteyi dolaşırken mesajınızı gördüm.Size nasıl yardımcı olabilirim? Ankaradayım ben.Buradaki bir parkta bol bol meşe palamudu var ve toplanıp atılmadıysa yerler palamud dolu.Sizin için uygunmu toplayıp yollasam? Görüşmek üzere.Hoşça kalın.
Merhabalar.Ben yeni üye oldum bu siteye ve yavaş yavaş siteyi dolaşırken mesajınızı gördüm.Size nasıl yardımcı olabilirim? Ankaradayım ben.Buradaki bir parkta bol bol meşe palamudu var ve toplanıp atılmadıysa yerler palamud dolu.Sizin için uygunmu toplayıp yollasam? Görüşmek üzere.Hoşça kalın.
Nasıl uygun olmaz.Meşe palamudunun tek tek gömülmesi gerekirmiş ama biz zaten izci ve öğrencilerle daha önceden yanmış bir araziye ekim yapacağız yani yardımcımız bol :)
Teşekkür ederim desteğinize..Meşe palamudlarını bekliyorum.
Zeytin çekirdeği ya da yediğiniz meyve çekirdeklerini de ya da tohumdan yetişebilecek tüm ağaç tohumlarını da yollayabilirsiniz ama 1 aralık ve 8 aralık gününe kadar elimizde olanları toprakla şimdilik buluşturuyoruz..Diğerlerinide son bir buluşmayla mikrolight denen motorlu paraşütlerle ya da yine aynı usul çekirdek türüne göre atacağız.
Önemli olan bu agaclarin meyve vermesi degil zaten. Ne olursa olsun yesil olsun,kökü toprakta olsun. Ah su akp li belediyeler ve hükümette bu isi anlasa... ama nerde...
Önemli olan bu agaclarin meyve vermesi degil zaten. Ne olursa olsun yesil olsun,kökü toprakta olsun. Ah su akp li belediyeler ve hükümette bu isi anlasa... ama nerde...
Sadece öyle eleştiriler almıyoruz ki :)
beklemediklerimiz bizi daha çok şaşırtabiliyor..Bunlardan bir kaçı ..
-İyi de bu meyveleri biz nasıl yiyeceğiz (zaten siz yemeyeceksiniz ki ormanda yaşayan hayvanlar yiyecek ! sincap,tavşan,fare ,kuşlar v.b.gibi)
-E şimdi yabani meyve çıkar bunlardan (olsun farketmez besin işte! )
-Ormanın doğal dokusunu bozuyorsunuz (olur mu öyle şey ,kampanyanın başından beri tüm teknik adamlar yanımızda orman işletmesi, üniversitesi, ziraat odası.Onlara danışmadan zaten hareket edilmiyor ve öngördüğü ölçüde yüksekliklere göre çekirdekler atılıyor.)
-Üç beş şeftali çekirdeğinden ne bekliyorsunuz..? (çok şey :)) aralarına ağaç tohumları da atılıyor, biz konumuz olmamasına rağmen bilgilendik, etrafımıza bilgi verdik ve en önemlisi öğrencilerin ve etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili bir halka gelecekte bunları bulamazsınız eğer gereken önlemleri almazsanız mesajı verdik)
Çok güzel bir kampanyaydı.Bana çok farklı duygular hatırlattı.Ben çocukken anneannemin mutfağının penceresinde hep kurutulmuş bir kaç çekirdek olur ve bunlar hep bir şekilde bir yerde toprağa iletilirdi.Uzun seneler şehirde yaşadım ve bu kampanyayı gördüğümde ne kadar uzun süredir toprağa bir şeyler sunmadığımı farkettim. Oysa hep ondan aldıklarımızla yaşıyoruz.
Benim çocuğumda kenarında kurumuş çekirdekler olan bir mutfakta büyüsün istedim.Hatta diğer çocuklarında bunu hatırlamasını istedim.Güzeldi işte.O çekirdekler o yanmış orman alanında çürüse de , yağmur üstüne yağıp çimlendirse de her dakikasında koşturmaktan mutlu olduğum, gelecek için bir şeyler yapabildiğimi düşünmem bile her dakikasına değerdi.Tüm destek verenlere teşekkür ederim.
Son bir not: hala bir şeyler gönderebilirsiniz.. Biz kampanya bitse de gelen çekirdekleri ve kendi biriktirdiklerimizi yine de toprakla buluşturmaya devam edeceğiz.Ya da siz biriktirip bir yerde toprakla buluşturun :)
Ben bu proje için ne yapabilirim diye düşündüm.
http://www.agaclar.net/dergi/ yi biliyorsunuzdur.
Başından beri yapılanları anlatan, tohum atma çalışmalarının ayrıca anlatıldığı, projeyi başlatan ve katılanlarla röportajların yapıldığı yani projeyi, başı sonu belli bir e-dergi olarak sizin web siteniz için hazırlayabiliriz. Bize gerekli yazı ve fotoğrafları iletmeniz yeter. Chewbacca severek bana yardım edecektir.
Ben bu proje için ne yapabilirim diye düşündüm.
http://www.agaclar.net/dergi/ yi biliyorsunuzdur.
Başından beri yapılanları anlatan, tohum atma çalışmalarının ayrıca anlatıldığı, projeyi başlatan ve katılanlarla röportajların yapıldığı yani projeyi, başı sonu belli bir e-dergi olarak sizin web siteniz için hazırlayabiliriz. Bize gerekli yazı ve fotoğrafları iletmeniz yeter. Chewbacca severek bana yardım edecektir.
Nasıl sevindim anlatamam.Çok teşekkür ederim.Önce kendim için sonra da bu proje de çalışan herkes için..En kısa zamanda size dökümanları hazırlayacağım.
Teşekkürler :)
Öyle güzel bir haber ki ilk çekirdekleri toprakla yarım saat önce buluşturmanın üstüne bundan daha iyisi olamaz dediğim bir anda bu müthiş haber çok iyi geldi :))
Çocukluğunda, Tarzan'ı bir epey görmüş bir Manisalı olarak, bu benim için de büyük bir zevk... :)
caretta
Sadece cani gönülden tebrik edebilirim. Kendim elimden geldigince buldugum abuk subuk her toprak parcasina birsey ekiyorum, dedemden babama, babamdan bana gecmis bir hadise. İstanbul Bakırköy sahilini bilenler bilir, orda yol üzerindeki agaclarin bir cogunu, bazi evlerin bahcesindeki agaclari hep babam dikmis. Hala elinden geldigince bir yerlere birseyler dikmeye heveslidir. 40 yıl önce diktikleri bugun burada, geride ise tas yigini var her yerde.
Aynı şekilde benim de öyle uygulamalarım var :) Hatta geçen gün burda çarşıdakini budamışlar,aklım gitti kesecekler diye :) onu ben diktim demek kadar güzel bir şey yok herhalde..
Bakırköy'ü bilirim çok gezdim öğrenci iken sahilde :)
İzinizdeyiz..
Biz okulumuzda meşe palamudunu plastik şişelere diktik.Yaklaşık 200 adet ve hala elimizde meşe palamutları var (bir o kadar daha) .Kalanları da diğer sınıflarımızla yapmayı düşünüyoruz.İklbaharda onlar çıkacak belki de bir karış olacaklar.Onları nasıl ve nerede toprakla buluşturup orman haline getirebiliriz? Bu konuda önerileriniz olursa sevinirim.
caretta
Meyve çekirdeği toplamaya başlasak ne kadar süreyle saklayabiliriz ?(ne zaman kadar)
caretta
Meyve çekirdeği toplamaya başlasak ne kadar süreyle saklayabiliriz ?(ne zaman kadar)
Bize söylenen ve uyguladığımız yöntem ;
- Yediğimiz meyve çekirdeklerini yıkayıp ,kurutuyoruz.Bu da tahmini 3 günde oluyor.
-Kuruyunca diğer çekirdeklerle beraber çuval ya da kutu gibi hava alacağı ama ıslanmayacağı bir ortamda atma zamanına kadar saklayabiliyoruz.
-Eğer çok miktarda saklayacaksınız Fethiye gibi nemli havası olan bir yerde dikkat etmek gerekti..Yayladaki depolarda saklandı Orman İşletme tarafından.Çürütmeden yaza kadar saklayabilirsiniz sanırım :)
Teşekkür ediyorum.Biriktirmeye hemen başlıyorum.Tüm tanıdıklarımla beraber
Teşekkür ediyorum.Biriktirmeye hemen başlıyorum.Tüm tanıdıklarımla beraber
Ben size teşekkür ediyorum.Tüm tanıdıklarınızla beraber :)
Çekirdek Kampanyası (http://www.agaclar.net/dergi/cekirdek.html) en sonunda tüm aşamalarıyla bitti.Bu konudaki çalışmaları E-derginin ocak ayı özel sayısında görebilirsiniz..
E-dergi çalışmalarını yapan agaçlar.net ekibine, başta Malina olmak üzere derneğim (www.mavikus.org ) ve kendi adıma teşekkür ederim.
Oğuz Karsan
27-03-2008, 08:35
Merhaba,
Manisa Belediyesinin çabası çok güzel.
İnşallah orman idarecileri de bu güzel çalışmayı örnek alırlar.
Hepimiz yolların kenarlarında ölüme mahkum olacak fidanların kendi kaderlerine terk edildiğini mutlaka görmüşüzdür.
Orman yetkilileri bir birim kurarak mevsiminde o küçücük fidanları ileride ulu bir ağaç olabileceği yerlere nakledecek ekipler kursa çok mu zor olur ?
Ben rastladığım bu durumdaki fidanları alarak önce balkonumda bir kaba veya yarısı kesilmiş bir su şişesine alıyorum sonra da subat ayının ortalarında herhangi bir ormanda kuytu bir köşeye dikiyorum. Eğer ben yapabiliyorsam , orman idaresi de yapabilir.
Saygılar
deniz-kızı
29-04-2008, 14:34
:( Arkadaşlar hiç düşündünüz mü her gün kaç ağacı ziyan ettiğimizi limon,elma,armut,karpuzvb... bitkilerin çekirdeklerini çöpe atıyoruz sonra doğayı koruyalım fidan dikelim diyoruz sizce yalnış mı düşünüyorum bulduğumuz herhangibir toprağa dikme bu kadar zor mu???
siz hangi resmi tercih ederdinizi?
Sayın Deniz-kızı, bu konu başlığındaki mesajların içinde sanırım size yardımcı olabilecek çalışmalar var.Bu konuda sormak istediklerinize cevap vermek isterim..
Sizde bulunduğunuz yerde bir kampanya başlatabilirsiniz..
deniz-kızı
02-05-2008, 17:06
ben de günlerdir kendi açtığım forum u arıyorum :)
İnanmıyorum çok güzel bir proje keşke daha önceden haberim olsaydı ,acaba çok mu geç kaldım ,keşke tüm yurtta böyle projeler gerçekleştirilse.
Gerçekten inanılmaz güzel bir kampanya başlatılmış. Dilerim tüm illere örnek olur ve çekirdekler çöpe atılıp yok edilmez.
Bu cekirdek toplama kampanyasi da, çevrecilerin "Agaç duasına" donusmekte....!!
Yagmur duasına cıkan kisilerin durumuna dusmeyelim.
Yagmur yerine basımıza "cekirdek" yagacak anlasılan.
Tas yagmasın da..:p
MURSEL
Aralık ayında etrafa saçtığımız çekirdekler ağaç olmuş.. Hatta yanmış ağaç parçacıklarıyla beraber oldukça ironik duruyor etraf. Hayat ne garip ..! Bazen insanın vermesi gereken cevaplar durumunda doğa yetişip cevabı yapıştırıyor tüm gerçekliğiyle..
" Bu da kapak olsun " doğa dilinde ancak böyle deniyor sanırım :)
(Tüm alanı gezemediğim halde, en az 15 fidan gördüm böyle.. Boyları 15 -25 cm arasında)
Mahmut Leventoğlu
25-07-2008, 16:04
Sevgili Caretta ,
Yaşama geçirdiğiniz bu kampanya inanılmaz.Muhteşem ,ne diyebilirim sadece bizlere ayakta alkışlamak düşer.
Fethiyeye gelince ilk işim Karagözlerdeki evden yanan bu bölgeyi detay detay gözleyeceğim.
Çabalarına ve yüreğine sağlık.
Dediğin gibi doğa en iyi cevabı her zaman veriyor ve verecek.
öğretmen
07-08-2008, 02:40
Değerli dostlar,
İki kızım, bir oğlum var. Üçü de izci ve bu kampanyaya Sarıgöl'deki tüm izciler katılıyor. Biz biriktiriyoruz. Belki çuval olmadı ama epeyce oldu. Geniş bir tabağın içinde yıkadıktan sonra kurumaya bırakıyorum, çekirdekleri. Neler var ki; elma, armut, vişne, kiraz, limon, erik (çeşitleriyle birlikte), kayısı, badem vs vs... Ayrıca ekmediğim veya dikmediğim halde kendiliğinden bahçemde 2 erik, 3 tane dut çıktı. Bunlar niye çıkmasın. Annemlerin yayladaki bahçelerinde ise kestane çıkmış.. Meyvesi nasıl olur bilmem ama ağaç ağaçtır. Her ağaç bir nefestir. Sadece çocuklarım, torunlarım, torunlarımın çocukları için.. Yani bizim neslimizin geleceği için..
Sevgiler, saygılar
delidumrul
08-08-2008, 09:28
Arkadaşlar bir sorun sormak istiyorum. Çekirdekleri attıktan sonra periyodik olarak çıkan fidanları kontrol ediyorumusunuz ya da bunun dışında herhangi bir müdahalede bulunuyormusunuz? Çok merak ettim şu anda acaba ne durumdalar foto varsa koyabilirseniz çok sevinirim.
#76 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=262161&postcount=76) nolu mesajda sorunuzun bir kısmının cevabı var...
1000 çekirdek atılsa da 1 tanesi ağaca dönüşse bu da kar değilmidir ? 1 ağaç etrafa da aynı ağaçlardan yayılmasına katkıda bulunmazmı? Milyon tane çekirdekten 3-5 tane de ağaç çıkmaz mı? Türk milletinin kanında var bu muhalefet , iyi birşey yapana karşı çıkmak . Peki yapmasınlar bu çalışmayı . Siz ne öneriyorsunuz ? Sizin gibi ahkam mı kessin herkes ? Tüm milletlerin cehennemi boşmuş , Türklerin ki tepeleme dolu , birisi kurtulmaya çalışırken diğerleri onu aşağı çekiyormuş...
Bu kampanyayı duyduktan sonra benim oğlum yediği çekirdekleri toprağa atmaya başladı , sayılamayacak kadar çok karpuz kavun çıktı şimdiden . İnsanlara ağaç sevgisi , doğaya katkıda bulunma isteği uyandırmanın neresi kötü .
Bizde alışkanlık vardır , şeftaki erik kayısı gibi pek çok meyveyi yedikten sonra çekirdeğini bahçeye fırlatıp atarız , şu an bahçemizde pek çok kayısı erik ve hatta limon ağacı var .
Çekirdek atmakla meyve çıkmaz diyenin ziraat bilgisine gülerim ben . Makina mühendisi olduğum halde yediğim meyveyi bahçeye attığımda (verim düşük de olsa) ağaç çıkacağını biliyorum ben , ziraatçiler nasıl bilmiyor . Ha şu var 100 çekirdek atmışız 3-4 tanesi çıkmış . Olsun . Bu da kar değilmidir ? Adamlar milyonlarca çekirdek atıyorlar . 10 tanesi çıksa o bölgede kurt kuş sincap vs. popülasyonu artmaz mı? Doğal hayata katkısı olmazmı?
Şöyle bir baktım da yazılanlara... Hiç anlamı yok onca tartışmanın!- Peygamber Efendimiz'in ne güzel bir sözü vardır. "Elinde bir fidan olan, kıyamet kopacağını bilse onu diksin hemen" diye buna benzer bir Hadisi Şerifi. Bakın heryer savaş alanı gibi yangın insanlar kaçışmakta herkes kendi canının derdinde. (kıyamet senaryosu kurun kafanızda işte) Öyle bir manzara düşünün ve elinizde minicik bir fidancık dikilmeyi bekliyor. "Yaa işte kıyamet kopuyor ne olacak ki nasıl olsa tutmayacak" demeyin diyor yani. Ekin onu da.... O zaman bunca tartışma niye. Siz ekin bakalım gerisini doğaya bırakın. Ne güzel demiş: "Görelim Mevlam ne'yler, ne'ylerse güzel eyler"....
Peygamber Efendimiz'in ne güzel bir sözü vardır. "Elinde bir fidan olan, kıyamet kopacağını bilse onu diksin hemen" "....
+sonsuz...
Arkadaşlar bir sorun sormak istiyorum. Çekirdekleri attıktan sonra periyodik olarak çıkan fidanları kontrol ediyorumusunuz ya da bunun dışında herhangi bir müdahalede bulunuyormusunuz? Çok merak ettim şu anda acaba ne durumdalar foto varsa koyabilirseniz çok sevinirim.
Sn.Delidumrul,
1Aralık günü 2. Karagözler de yanan orman alanına attığımız çekirdekleri bir kaç ay gidip kontrol etmedik..Oraya bizden hariç orman işletme de çam fidanları dikmişti. Zaten bize gösterdikleri yer de onların yanıydı.Temmuz ayında kontrole gittiğimizde çamların aralarında ve etrafında şeftali fidanlarının olduğunu da gördük.Yaklaşık boyları 15- 25 cm arasında yanan yerin çeşitli yerlerinde tutmuş fidanlardı bunlar.Biz en son aralıkta çekirdekleri attık ve kontrole temmuzda gittik.
Amaç zaten öncelikle insanların dikkatini çekmek ve çocukları bilinçlendirmek ve bir kaç ağacın oluşmasına sebep olmaktı. Bu yanan orman alanında toprağın durumunu ve uzaktan görüntüsünü resimlerde görüyorsunuz..Çıkan fidanları da.Bu arada Çekirdek Kampanyasına devam ettiğimizi de yazmak isterim.Derneğimiz bu uygulamanın ara vermeden devam etmesi kararını verdi :))
Helikopter ve paraşütle kışın atılan çekirdeklerin etrafına ormanda hayvanlar üşüşüyormuş.Bunu da Orman müdürümüz kendi anlattı.
Tüm destek olanlara ve Fethiye Orman İşletme Müdürlüğüne desteğinden dolayı tekrar buradan teşekkür ederim. www.mavikus.org
delidumrul
16-09-2008, 13:17
sayın caretta verdiğiniz bilgiler ve koymuş olduğunuz fotolar için çok teşekkürler. İnsanların bu kadar emek verdiği bir çalışmanın doğa tarafından kabul edildiğini görmek çok güzel. Emeği geçen herkese minnettarım.
Deniz Feneri yazılarını okumaktan sıkıntı gelince diğer köşe yazılarına bakmaya başladım :)
Mutlu Tönbekici'yi okudum.
Bir kutu dolusu çekirdek hediyesi (http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=18.09.2008&Newsid=199582&Categoryid=4&wid=156)
Çekirdekten ağaç olur mu olmaz mı? (http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=19.09.2008&Newsid=199762&Categoryid=4&wid=156)
Okumakla kalmadım, bir de eposta bile yazdım :)
Merhaba,
"Ne yapacağız yav?" demişsiniz...
Bilgi kolay edinilmiyor. :)
www.agaclar.net/forum adresine bekleriz...
Böylece orada yazanların, yani olumlu ve olumsuz görüş bildirenlerin hepsinin doğru söylediğini anlayacaksınız. Sadece size cevap verirken, herbiri "fil"in başka bir yerini tutmuş...:)
Gelirse yazışırız :)
Sevgili arkadaşlarım
geçen sene İstanbul'da otururken çekirdek toplama merkezleri yakındı ve elden teslim edebiliyordum, bu sene ise Kayseri'de oturmaktayım ve topladığım çekirdekleri yollama konusunda yardıma ihtiyacım var.
Arkadaşımız Kamil koç ile gönderebileceğimizi yazmış ancak ne yazık ki burada onun da şubesi yok:(
saygılar
Bu proje kapsamında toplanan çekirdekler ne durumda acaba? Sonuç alınabiliyor mu?
konuyu baştan sona kadar inceledim.kampanyaların en muhteşemi gerçekten.annem geçen seneden beri biraz biriktirmişti bi kısmını ektim saksılara:D.bundan sonra biriktirmeye başlayacağım ve e-posta ile tüm arkadaşlara bu kampanya hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.;) umarım yankı bulur herkeste....
Sudamlasi
27-06-2009, 16:50
Sevgili arkadaşlar aklımda bir proje var ve görüşlerinizi almak istedim....
Geçen sene balkonda yeyip aşağıya bahçeye salladığım:) kayısı çiğitleri şimdi 30 cm'lik fedeye ulaştı ve kayısının arsız olduğunu öğrendim hemen aklıma çekirdekleri boş alanlara tepelik yerlere, meralara ekmek geldi.
Sizce böyle bir yöntemle el değmeyen **** az deyen yerlere çekirdekleri atarsak onlar seneye birer fidelik ve ilerde güzel uzun ağaçlar olurmu, olursa her çekirdek tutarmı **** hangileri tutar..
Belkide bakarsınız herkes 3 5 tohum atsa böyle güzel ormanlık araziler oluşur...
Şu linklerde bakın isterseniz:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5389&highlight=meyve+%E7ekirdek
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5119&highlight=meyve+%E7ekirdek
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9293&highlight=meyve+%E7ekirdek
Sudamlasi
29-06-2009, 23:26
K0900 teşekkür ederim ama oradaki yazılan bölgeler zaten nem alan bölgeler. Ben bunu Ankara'da yapmak istiyorum burada nem yok yağış az (bu sene iyiydim). Acaba tohumları sonbaharda üzerini 1 parmak kapatacak şekilde örtsem çıkarmı.
Bunu deneyeceğim ama eğer olmayacaksa değişik bir yöntem uygun olursa zaman kaybetmeyim dye açtım konuyu...
Tohumlar doğada ben tarafından hiç sulanmayacak, yağmur sularıyla çıkacak.... :D bende çok şeymi istiyorum ne :D
draywins
19-10-2009, 13:52
çok güzel bir uygulama. Helal olsun.
Alonesmaug
22-11-2009, 15:17
Çok güzel bir çalışma ancak o kel tepeye profesyonelce fidan dikimi yapılıp daha iyi verim alınabilirdi.Sonuçta tohumdan ekim yapmak hem daha zahmetli hem de çok daha verimsiz bir yöntem.Bunun dıışında mutlaka herkes yediği meyvaların tohumlarını toprakla buluşturmalı orası ayrı.
yaylaboztaş
22-11-2009, 21:59
Yaşasın çöpe giden tohumlar kurtulacak demek yerine, alaylı karşı çıkışlar,
üzüldüm.
Yaşlı bir komşu teyzemiz evine her gittiğimde bena salonundaki kocaman saksıyı
bir define bulmuş gibi gösterir, dibinde yeşermiş, portakal, mandalina fidecikleri
(fidan diyemiyorum öylesine küçük) , sonra onları çıkartır birilerine verir, işte
tohuma sadakat kampanyasını kendi kendine bulan bir örnek insan.
Hepinizi kutluyorum.
Yapılan en küçük bir çalışma bile Milli Ağaçlandırma Seferberliği'ne katkıda bulunmaktadır. Biz inatla doğayı koruyacağız sayımız az olsada.
gizli prenses
14-04-2010, 18:22
bizim konumuzda tem vakfıydı iyi bir denk r,as,tlaşma oldu
Nail Sarı
16-04-2010, 09:27
Aslında keşke imkanımız olsa da her çekirdeği evimizde ya da balkonumuzda çimlendirip kendi kendine büyüyebileceği boyutlara getirdikten sonra planlı programlı bir şekilde doğayla buluşturabilsek.
Doğa da zaten milyarlarla ölçülemeyecek tohumlar ağaçlar tarafından dökülüyor ancak çimlenip büyüyüp yetişkin ağaç olma oranı çok çok düşük.
Bu yüzden doğaya atılan cekirdeklerin çimlenip yetişkin ağaç olma oranı çok çok düşük.
Ama doğaya yapılan her katkı faydalıdır. Emeği geçen ve geçecek herkese kolay gelsin diyorum.
cem kaptan
07-06-2010, 16:38
Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.
Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( **** arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…
Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan **** dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler...
Tema
--------------------------------------------------------------------------------
Tam TEMA ya yakışır bir duyuru olmuş. Bir kere yağmurlar ile ilgili verdikleri bilgi yanlış. Daha sonra meyve çekirdekleri ile ilgili bilgi de yanlışlarla dolu.
Rahmetli babam, Yüksek Ziraat Mühendisi ve Meteorojoji Mühendisi olarak bu ülkeye 1960-1989 yılları arasında bürokrat olarak hizmet vermişti.
Bitirme tezlerinden birisi afyon bitkisi, diğeri ise mikro, makro klimatolojik periyotyar üzerineydi.
O tezler ders olarak okutulduğu gibi, tarımsal seracılığın da ülkemizde ki kurucusudur.
Şimdi yağmurlar ile ilgili kendisine ait bilgiyi size aktarmak istiyorum.
7-11 yıllık ( +-1 yıl ) periyotlar ile Güney ve Kuzey Yarı küreler birbirinden farklı davranmak üzere iklimsel değişiklikler gösterir. Buna mikro klimatolojik periyot denir.
Bu periyot lar içerisinde yarı küreler içerisinde genel olarak belirleyici özelliklerin başında yağmurların artışı ve azalışı görülebilir.
Dünya için asıl belirleyici klimatolojik periyotlar ise 21-33 yıl ( +- 4 yıl ) olup 3 mikro periyotluk süreci ifade eder.
Bu süre içerisinde yağmurlar da aşırı artışlar ve aşırı azalmalar görülür. Yine bu süreci takip edemeyen ve gözlemleyemeyenler, küresel ısınma, iklim değişikliği vs gibi temelsiz açıklamalar ile olan biteniz açıklamaya kalkarlar.
Büyük değişimler ise makro klimatolojik periyotlar dır ki, neredeyse bu periyot başları ve sonlarında tepe değerlerine ulaşan iklimsel değişiklikler yaşamı olumsuz olarak etkiler.
Bu süreç 134-144 yıl aralığında ( +- 11 ) değişiklik gösteren süreçte olup, en az 4 adet 33 yıllık periyot içerir.
Bazı yerler çöl den yağışlı iklimlere, bazı yerler tropikal iklimden kurak iklimlere 33-66-99 yıl sürebilecek şekilde geçişler yapabilir.
Bu uzun bir konu ve tez olup, dünya tarihine ve bölgesel savaşlara bakarsanız bu peryotların izlerini görebilirsiniz.
Bizim yaşadığımız coğrafya da Anadolu, Orta Doğu, Balkanlar da bu izler çok belirgindir.
Tema nın meyve çekirdekleri ile ilgili diğer eksik, yanlış bilgilendirmesi ise tohum çekirdekleri üzerine.
Günümüz de mango, avakado, türlü çeşit berryler, tropikal meyveler de dahil olmak üzere, kiraz, elma, naranciye, erik gibi çok üketilen meyvelerin ( hele ki kendi aralarında da çeşitleri var ) yetiştikleri yerlerin dışına nakledilip bolca tüketildiğinden ve her meyvenin yetişebilmek, çimlenebilmek için farklı istekleri olduğundan yapılmak istenen ile verilen bilgi arasında farklar var.
Örneğin, İzmir ve Ege Akdeniz kıyı iklimin de kışın belirli süreler ile soğuklanma ihtiyacı olan kiraz gibi meyve ağaçlarının yetişmesi,meyve vermesi mümkün değildir.
Ya da narenciye, elma, beryy türü meyvelerin tohumları ancak meyvesinin içerisinden çıkarıldığı ilk bir kaç saat içerisinde ancak çimlenebilme özelliğine sahip olabilme özellikleri taşırlar.
Bunun yanında tozlaşma yapısına olumsuz etki gösterebilecek, yöresel özellikleri bozabilecek bir çok da etken taşırlar.
Bu durumda insan acaba demekten kendisini alamıyor.
Madem meyva çekirdeklerinin peşine düşecektiniz de, bunca yıldır, bu ülkeye faydası olmayan, ya da çok uzun sürelerde fayda göstereceğini bile bile, neden iğne yapraklı ağaçlar ve 200 yılda kendine gelemeyen meşe palamudu ağaçlarının peşine düştünüz?
Biliyorum ki TEMA gibi STÖ lere karşı bir görüş bildirildiğin de hemen bir çok kişi karşı durup, projeleri baltalamaktan söz eder.
Ama asıl baltalama, bu tip yalan yanlış projelerdir. Geçen yıl bir sakız markası (sakız= pertol atıklarından imal edilen, ağzınızda çiğnediğiniz şey ) sözüm ona Çeşme de binlerce sakız ağacını aşıladı, binlercesini de iyileştirdi!!!!!!!!!
Ben alehinde yazıp gerçekleri yazınca da bir çok tepki mesajı aldım.
Alaçatı-Çeşme bölgesinde bulunan ve sakız salgısı değerli olarak bilinen sakız ağaçları aşılama kabul etmezler. Ancak uzun uğraşlar ile dallarından çelik almak sureti ile uzun süreler de ağaç olabilirler.
Bu bölge de aynı zaman da 3-4 çeşit daha sakız ağacı ailesinden sayılan menengiç ve fıstık ağacı, çitlenbik türleri de var. Bu ağaçları aşılama ile ıslah edebilirsiniz.
Ama değerli olan sakız salgısını alamazsınız.
Bu ve buna benzer nedenler ile verdiğim bilgiler yüzünden hep tepki aldım.
Emre Kuzu
17-06-2010, 18:44
Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl…
Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün sonrada üzerine de bir bardak su dökün.
Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( **** arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…
Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir ! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan **** dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet…
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
Bu benim aklıma da geldi ve yapmaya başladım bugün .. Çok iyi ya. Yaz boş zaman ya kafa neyle uğraşacağını bilemiyor. Ağaç dikmek istedim bir zaman, ama ilk aklıma gelenler daha büyük projelerdi. Her hafta bir fidan dikmek gibi.. Sonra kafa kendini toparlayınca daha gerçekçi ve uygulanabilir şeyler çıkıyor ortaya.
bu da gayet yüreklendirici birşey zaten durmaya ne gerek var :)).
10.06.2010
TEMA Vakfı’nın Meyve Çekirdeklerinin Toplanması ve Ekilmesi İle İlgili Açıklamasıdır
Son günlerde internet ortamında, “Dünyada 10 yılda bir çok yağmur yağdığı, bu yıl o dönemde olduğumuz, yediğimiz çeşitli meyvelerin çekirdeklerinin çöpe atılmak yerine ekilmesi gerektiği, TEMA’nın desteği ile Türkiye genelinde meyve çekirdeklerinin toplandığını” belirten mailler dolaşmakta ve bu maillere dayanılarak basında haberler yayınlanmaktadır.
Sözkonusu mail, TEMA Vakfı tarafından hazırlanmamıştır ve yanlış bir algı yarattığı için, kamuoyuna bir açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Buna göre konunun özeti şöyledir:
•TEMA Vakfı’nın bu mail ile bir ilgisi yoktur.
•TEMA Vakfı ülke genelinde meyve çekirdeği toplamamakta ve toplanmasını teşvik etmemektedir.
•Tohumdan meyve ağacı üretilerek düzenli meyvelik elde edilemez.
•Tohumlar meyve yetiştiriciliğinde sadece anaç yetiştirmek için kullanılır.
•Meyve ağaçlarının birçoğunun genetik yapısı heterozigottur. Tohumdan çıkan fertler birbirlerine benzemedikleri gibi kaliteli meyveler de vermezler.
•Türlerin yerinde korunması (in situ koruma) prensibine aykırıdır.
•Ayrıca çekirdeklerin çimlenmesi için gerekli toplama ve saklama koşullarını sağlamak güçtür.
•Meyve çekirdeklerinin gelişigüzel bir şekilde doğaya ekilmesi, doğrudan tohum ile taşınan bitki hastalıklarının da kontrolsüz bir şekilde yayılmasına sebebiyet verir.
•Meyve çekirdeklerinin toplanarak ekilmesi bilimsel bir çalışma değildir.
Kamuoyuna duyurulur.
Saygılarımızla;
Toprağına Sahip Çık ! TEMA Vakfı
Tema nın sitesinde buldum . Ama fazla heves kırıcı geldi bana :D. ben evde kendi meyve ağaçlarımı yetiştirmeyi deneyeceğim yine de :).
Bu arada önce ki mesajlarda gördüm hala öyle bir kampanya var mı?
TEMA' nın açıklaması Sayın balbay' ı teyit ediyor bu durumda.
Todash; evinizde ya da kendi toprağınızda ikliminize uygun türleri yetiştirmeniz için TEMA' nın veya başka bir örgütün desteği ya da onayına zaten ihtiyacınız yok ki... Hevesiniz kırılmasın, siz çevrenizi elinizden geldiğince yeşillendirin.
TEMA' nın açıklaması Sayın balbay' ı teyit ediyor bu durumda.
Todash; evinizde ya da kendi toprağınızda ikliminize uygun türleri yetiştirmeniz için TEMA' nın veya başka bir örgütün desteği ya da onayına zaten ihtiyacınız yok ki... Hevesiniz kırılmasın, siz çevrenizi elinizden geldiğince yeşillendirin.
Yok benim hevesimi kırmadı zaten :D balkonda tohumlar kuruyor neler olacak acaba :D
Emre Kuzu
02-08-2010, 16:29
Meyvesi için değil zaten bu doğaya iklime katkısı olması için daha yeşil bir ülke için meyvesini yiyeyim diye atılırsa hüsrana uğranabilir.
Yöresine ait olmayan türlerin ekilmesini doğru bulmuyorum. Zira Çeşme-Alaçatı bölgesine ait olmayan bir takım dut, errik, kayası, palmiye, badem türlerinin ekilmesi sonucu yeel meyva ağaçlarımız da belirgin hastalıklar peydah oldu.
Mikro ekoloji mutlaka korunmalıdır.
Kedi Tırnağı
09-08-2010, 22:03
Yöresine ait olmayan türlerin ekilmesini doğru bulmuyorum. Zira Çeşme-Alaçatı bölgesine ait olmayan bir takım dut, errik, kayası, palmiye, badem türlerinin ekilmesi sonucu yeel meyva ağaçlarımız da belirgin hastalıklar peydah oldu.
Bu konuda size katılıyorum. Özellikle doğal alanlara, alakalı alakasız meyve ağacı çekirdeklerinin atılması saçma ve sorunlu bir uygulama. Bence şu yapılabilir; kent merkezlerinde zaten doğal bir alan kalmadığı için boş apartman bahçelerine vs. bu çekirdekler atılabilir. Ben öyle yapıyorum. Evin karşısında küçük boş toprak arsa vardı. Çekirdekleri veya çürüyen meyveleri atıyordum. 2 tane şeftali fidanı belirdi. Belediye ekiplerinin bu alandaki otları biçmeleri nedeniyle bir tanesi biçildi, diğeri şans eseri kurtuldu. o alanda inşaaat başlayacağı için bir umut söküp apartman bahçemize diktim.
Tema' nın memleketi meşe palamuduna boğma kafasına da karşıyım. Yerel ağaç türlerini kullanmaktansa böyle bir tektipçiliğe kaçılması sorunlu. Üstelik bu örgüt bir çok doğa-ağaç katliamını görmezden gelip çaba harcamazken, bana çok da samimi gelmiyor. Zaten, Türkiyede ekolojik kıyımların büyük bölümüne imza atan büyük sanayiciler tarafından kurulan bir örgütten ne beklenebilirse artık? Batıda, '' green washer( yeşil yıkayıcılar) '' diye adlandırılan örgütlerden birisi olduğunu düşünüyorum. '' Aman bakın ne kadar çevreciyiz '' diye, sanayicilerin paravan olarak kullandığı bir durum.
Emre Kuzu
10-08-2010, 11:59
Bende katılıyorum zaten büyük ihtimalle iklime adapte olamadıkları için ölürler
Böyle saçma bir şey de zaten çevrecilerden bekenirdi..çekirdekten ağaç olmaz.İncir cekirdeğini doldurmayan işlerdir bunlar.
Emre Kuzu
23-08-2010, 18:15
Şuna hem fikir olalım yediğimiz meyvelerin ikliminize uygun olanları seçtikten sonra bunların çekirdeklerini doğaya atmada hiç bir sakınca yok.
ne kayıp olur ne zarar isteyen atar isteyen atmaz. çöp poşetlerine atmak yerine toprağa atmaya teşvik edilir.
meyve ağaçları sedece insanlar için değildir..doğada yaşayan binlerce canlı.kuş sincap vb canlılarda yiyecek gerekli
Cumhur Tonba
26-12-2010, 11:36
Sayın Balbay,
Teşekkürler. Aslında bu konu çok ciddi. Daha geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alınsa iyi olur.
gulcingiller
16-05-2013, 23:27
Gecen sene penceremin disinda bulunan 15cm 45cm buyuklugundeki saksiya yaz boyunca yedigimiz degil sadece 1 - 2 hafta yedigimiz meyve cekirdeklerinin biriktirip, disini yikayip topraga gomdum ve unuttum.... Kis gecti bahar geldi ve simdi elimde 8 tane fidecik var. Bunun ustune usenmedim forumda okuduklarimdan heveslenerek 3 hafta once 6 tane kabuklu badem ekmistim ve su an 3 tane cekirdek catladi, yaprak acti umarim saglikli bir fidan olur da bahcem olmadigi icin uygun yerlee ekicem. Bu sene evimizde ki tohumlari cope atmiyacagim. meyve vermesede agac golgesine ihtiyac duydugumuz oyle yerler varki...
Her tohumdan birbitki çıkar doğal koşullarda dolayısıyla yabancı veya değil farketmez amaç doğa anaya sunmaksa tohumu çöpe değil toprağa at ağaç olmazsa bile bir canlı yer anladınızmı yani doğadan aldığını bir şekilde tohumda olsa geri ver
Hemen
hemen her hafta sonu pikniğe giderdik ben çocukken.. yediğim her
meyvenin çekirdeğini atardım ağaç olmayan bölgelere:) zeytin
çekirdeklerini bile.. ne bilsin çocuk, salamura zeytinin çekirdeği
yeşerirmi:)
umarım attığım erikler kirazlar çimlenmiştir.. çok mutlu
olurum bilsem.
Herşey gönlünce olsun arkadaşım...
Herşey gönlünce olsun arkadaşım...
Teşekkür ederim:)
Bu projeyi ben hayal etmiştim, ne güzel gerçekleştirenler var, bunun için çaba harcayanlar var...
Kızımla meyve çekirdeklerini üstlerinden delik açtığım pet şişe içinde biriktiriyoruz. Nereye nasıl dikelim (bahçemiz yok) derken yamaç paraşütü ile çekirdekleri doğayla buluşturma fikri muhteşemdi...
Keşke Gaziantepte de bu tür bir poje başlatılsa... nereye başvurmalıyım bunun için? kesinlikle aktif rol alırım kampanya başlatılsa, evlerden gider toplar alırım yani.
Belediyeye mi başvuruyoruz bu fikir için? Lütfen yardım... Yaz bitmeden çekirdekler çöplüğü doldurmadan ulaşmam lazım insanlara... teşekkürler
evandevan5
30-06-2014, 15:03
bu kampanya güzelmiş bayıldım. başka yapılırmı bu kampanyadan.
YeniGine
30-06-2014, 23:46
Başlığı her görüşümde yazayım diyorum, sonra da yazma, sinirlerini oynatma diyorum kendi kendime.
Tabi ki ne kadar güzel bir olay, kampanya. Her çekirdek bir ağaç. İstanbul Halkalı'da oturuyorum, buralar yeşillik diye taşındık 14 sene önce. Ama ne yazık ki artık çekirdek atacak yeşil alanlarımız kalmadı. Her yerimiz TOKİ sayesinde beton yığınlarıyla doldu. :mad:
Çekirdek atacak boş bir arazi bulsam biliyorum o da tam çimlenecek, filizlenecek ve yine TOKİ sayesinde o da yok edilecek, katledilecek.
gelecekk
21-04-2015, 09:55
Sayın forum üyeleri,öncelikle amacımı söyledikten sonra sorumu sorsam daha iyi olacağı düşüncesindeyim.Amacım çekirdekten fidan yetiştirme hakkında bilgilenmek ve bilgilendirmek sosyal platformlarda ve başka merciler ile poşete hapsolmaktan kurtarıp doğaya dikebileciğimiz fidanlar yetiştirmek.
Soru(nu)m ise bunun hakkında fazla bilgim olmaması ,kendi yediğim meyve çekirdeklerini biriktriyorum birkaç elma çimlendirme çalışmam oldu ama daha başaramadım.Çimlendirme hakkında geniş bilgiye edenebileceğim yerler nelerdir,hangi kitapları önerirsiniz.
Nasıl tohum alınabilir hangi zamanda tohum toplanır,çekirdekte saksıya dikmeden önce uygulanması gereken işlemler varmı doğaya ne zaman dikim yapılırsa daha iyi sonuç elde edilir gibi sorularım var.
Herkes evinde 1 tane de olsa çikirdekten fidan yetiştirse dikm zamanında toplu bir etkinlik ile o fidanlar dikilse Türkiye daha yeşil geleceğimiz daha yeşi,daha temiz olsa
Her türlü öneri ve görüşe açığım lütfen yorum yaparsanız çok sevinirim
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz, pek çok doğa dostu için tohumdan çimlendirip bir ağaç yetiştirmenin zevki adeta bir bebek büyütmek gibidir ki ben de onlardan biriyim.
Tohumdan yetiştirme ile ilgili pek çok bilgiyi aşağıda verdiğim forum başlıklarımızda bulabilirsiniz ve sormak istediklerinizi de bu linklerde sorabilirsiniz, böylece ilgili üyelerin görüp cevaplaması mümkün olur.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
Ayrıca özel ilgilendiğiniz bir ağaç türü var ise, o ağaca ait başlıkta da tohumdan yetiştirilmesi ile ilgili spesifik bilgi olabilir, bakabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.