Bağlan

View Full Version : Ardıç (juniperus)




Baki Berk Kayalar
27-10-2005, 14:55
Bugün Sapanca' daki okulumdan çıktıktan sonra Sapanca içindeki bir fidancıdan oldukça makul bir fiyata bodur ardıç fidanı aldım.

Bu ardıçı bonsaiye dönüştürmeye çalışacağım. Özellikle budama konusunda bana yardım etmenizi çok rica ediyorum. Kolaylık olsun diye, gönderdiğim fotoğraflarda dallar üzerine numara koydum. Hangi numaralı dalları budamam gerektiğine dair bilgilerinizi bekliyorum.

Özellikle küçük bir tür olması ve kapalı ama soğuk ve kuzeye bakan balkonumuzda yetişebilmesi için dayanıklı bir tür seçmeye çalıştım (bahçe ziraati okuyor olmakla birlikte dış mekan süs bitkileri dersinde bu ağaçları işliyoruz zaten, bize dağıtılan çalışma notlarından seçtim ve fidancıya direkt olarak aradığım türü belirttim).

Fidancı amca bana, dışarıdaki ağaçlar yapraklarını dökmeden saksı değiştirme dedi. Saksı değiştirmem lazım, çünkü plastik siyah saksı hiçte dekoratif değil. Yerine yayvan ve kendi saksısının derinliğinde toprak bir saksı düşünüyorum.

Çok sık sulama dendi ve sürekli büyüyen bir tür olduğu ve 10cm gövde çapına ulaşabileceği belirtildi.

Bende bonsaiye başlamak, biraz pişmek için böyle tini mini bir çalı türü seçtim.

Beni daha ayrıntılı olarak bilgilendirmenizi çok rica ederim.

Foto 1
343




backyard
10-02-2006, 11:15
ardıçlar ne oldu?

mstfylcn
09-04-2006, 17:20
2 numaralar tamamen kurudu..

1 numaralar için bir detay fotoğrafı..
türü hakkında daha kesin bilgi verebilirsiniz..
:confused:

mstfylcn
09-04-2006, 17:31
.. . .. . . . . .. . . .

bonsaisever
15-04-2006, 21:26
Fotoğraf makinasına alışkın değilim. Öğrendiğim zaman daha iyi çektiğim bir tanesi ile değiştiririm...söz :)

1121

mstfylcn
19-04-2006, 18:21
benim gönderdiğim fotoğraftakiler ardıç mı?
:)

bonsaireef
01-05-2006, 18:12
mstfylcn ardıçın yaşıyormu?

bonsaisever ardıçı sen budadın sanırım çok iyi olmuş.Gövdedeki kaviste ağaca güzel bir hava katmış.Şimdiden bir bonsai havası var.Biraz sağlığı bozuk gibi ama, şimdi nasıl acaba?
İyi bir bonsai olacağa benziyor, elinize sağlık.

bonsaisever
01-05-2006, 18:21
Resim çekmesini bilmediğimden o şekilde gözüküyor. Sağlıklı ;)

Boyu çok uzun olduğundan alınca yarısını kesmek zorunda kaldım. Tepede oluşan izi kapatmak için uç kısımda dallara dokunmuyorum. Daha doğrusu şimdilik hiç ellemeden dalları kalınlaştırmaya bakıyorum :)

bonsaireef
01-05-2006, 18:37
Dalların kalınlaşmasını beklerken çimdikleme yapmayıda ihmal etme ki bolca dallansın.İlerde o dallara ihtiyacın olacak.

bonsaisever
01-05-2006, 19:15
Zaten şu hali ile aşırı çimdiklenmiş durumda :))

Yapmak istediğim yaklaşık bu...

1224

Photoshop ancak bu kadar kötü kullanılabilir. :))

oktars
01-05-2006, 19:26
Güzel olmuş kardeş benim toros sedirinin şeklide aynı seninki gibi oldu resmini gönderecem şimdi

bonsaireef
01-05-2006, 20:17
Ekstradan dallar çizmişsin.Bence hiç gerek yok.Şu anki dalları bile kullansan ilerde şöyle bir şekil verebilirsin.

bonsaisever
01-05-2006, 23:06
Photoshop'u ne kadar berbat kullandığımı ortaya dökmenin hiç gereği yoktu :))

Vermek istediğim şekil aslında o değil. Şu an çizmiş olduğun şekilde nasıl görünüyorsa o ağacı 90 derece çevirdiğinde de yine aynı görüntüyü aldığını düşün...işte O benim kafamdan geçen :)

bonsaireef
03-05-2006, 06:47
Photoshop'u kötü kullandığını söylemek istememiştim.Böyle anlaşıldıysa kusura bakma.

Senin çizdiğin çok dallı olmuş biraz seyreltilirse daha iyi olabilir onu belirtmek istedim.

Erkan Aktaşgül
04-05-2006, 15:30
Bonsaisever'in çizimindeki stil yeni bir akım getirmiş bence.. Tarak Tarzı :)

Ağaç gerçekten güzelmiş.Ben de Bonsaireef'e katılıyorum, dallar çizimindeki kadar sık olmazsa daha iyi olur sanırım. Ayrıca ibreli türlerde en çok hoşuma giden görüntülerden birisi de dalların yere paralel hareketi değil de hafiften yere doğru eğimli şekillenderilmeleri. Bu sanki ağacın dalının ağırlığı çok fazlaymış da kendisini taşımakta zorlanıyormuş havası veriyor.

Bkz:
http://www.bonsai4me.com/Images/SGimages/cedrus%20atlantica%20glauca.jpg

nemesisx
09-06-2007, 15:41
Merhaba;
Benim ardıç kozalaklarım var.İçlerin dede 3 er tane tohum.Bunları ekerek ardıç yetiştirmek istiyorum.Acaba kozalak olarak mı yoksa tohum olarak mı ekmeliyim.Yani tohumların dışındaki kozalak kabuğunu soymalı mıyım?.
Birde en uygun ay ne olur teşekkürler...

Monzai
09-06-2007, 21:51
nemesisx tohumları önce kozalarından çıkar sonrada bir ardıç kuşu bulup tohumları yedir.:o
Güldüğüme bakma ama bana da hep ilginç gelen bu konuda başka seçeneğin yok. Bilim dünyası bu kuşun sindirim sisteminde tohuma tam olarak neler olduğunu çözememiş olsa gerek ardıç kuşunun sindirim sisteminde işlenmeyen tohumların filizlenmesi mümkün değil. Okuduğum kadarı ile ABD'de bu konuda ciddi çalışmalara var ama bu konu hala tam olarak çözülemedi.
Kısaca ardıcın tohumdan yetiştirilmesi için tohumun mutlaka ardıç kuşu tarafından yenmesi ve dışkı ile dışarı atılması gerekiyor.

Saygılarımla kolay gelsin diyorum.

Not: Bir tohumun çimlenmesini tecrübe etmek ayrı bir keyf ama tohumdan bonsai yetiştirmek seni bu işten soğutabilir.

memet
09-06-2007, 22:34
tohumdan ardıç üretimi konusunda çok ciddi gelişmeler elde eden bir kuruluşumuz olduğu yazısını forumda hatırlıyorum. Nerede diye sormayın.
Ama diğer yandan yeni arkadaşımız Monzai haklı. Bonsai yapmak için tohumdan başlamak, hiç bir şey yapmadan fidanın yeterince gelişmesi için yıllarca beklemek anlamına gelebilir.

bonsaisan
09-06-2007, 23:39
sayın Monzai

Bilimsel bilginiz için teşekkürler

Ardıç tohumlarında illede bir kuş tarafında tüketilmesi ve daha sonrada atılması konusu bilimsel bir araştırama olaçakdır.Çoğu bitkileirn farklı noktalara ulaşmasında rüzgarın dışında kuşlarında etkisnini büüyk olduğu kesindir.

benim elimde bulunan juniperus chinesis
Ve sabin ardıçlarımın tohumlarını kesinlikle bir ardık kuşu yemedi ve midesinde herhangi bir işleme tabide tutmadı.Tohumlar oluştu.Saksıya düştü.Ve orada filizlendiler bende bu filizleri saksı değişimi sırasında oldukları yerden çıkardım ve ufak saksılara aldım.
Şu anda durmları gayet iyi ayrıca şu anda sitede yer alan ardıç uygulamlarımdan biri olan ağaçım yeni kozalaklarını oluşturuyor bu senede sanırm yine saksıdan bir kaç tane yeni filizim olur.Size hediye etmek isterim.
Saygılarımla

bonsaisan
10-06-2007, 00:36
Herkez bir tasarım şekli oluşturmuş bende bu şekilde tasarladım bonsaisever
Umarım beyenirsin.


http://img186.imageshack.us/img186/4271/ard305ctasnx9.jpg

osmanduran
02-10-2012, 12:47
merhaba siz ardinciniz nasil bakiyorsunzu balkonda direk gunes isigina mi birakiyorsunz

yiit77
25-03-2013, 21:48
Merhabalar,

yaklaşık 2 yıldır baktığım bonsaim halen sapasağlam ve sağlıklı olduğu için ( ilki Ficus Retusa idi ) yeni bir türe merak salmıştım.

uzun bir aradan sonra ardıç çamından olan bu bonsai ile yeni bir başlangıç yaptım diyebiliriz.

forumda detaylı bir araştırma yaptığımda bu türün güneşi görmesi gerektiği ve toprağının sürekli nemli olması gerektiğini öğrendim

bu hususların dışında, misal yaprakların sulanması, budama gibi noktalarda bana gösterebileceğiniz bazı püf noktalar olduğunu düşünüyorum.

şimdiden ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ediyorum

proleca
25-05-2013, 00:44
Merhaba

Uzun süredir bonsaiye meraklıyım ve bugün ardıç satın aldım. Şekil olarak yana doğru uzuyor, gövdesi yaklaşık 1.5 cm ancak yapraklar kurumaya başlamış, onu hayata döndürmek istiyorum, oldukça hevesliyim :)

Sulamayı, budama işlemlerini nasıl yapmalıyım? İçeride bakmayı düşünüyorum ev oldukça güneş alıyor ve ferah, kışın ise soğuk odalara koyabilirim.
İllaki dışarıda olması gerekiyorsa nasıl bakmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sakaki
25-05-2013, 11:37
Merhaba

Uzun süredir bonsaiye meraklıyım ve bugün ardıç satın aldım. Şekil olarak yana doğru uzuyor, gövdesi yaklaşık 1.5 cm ancak yapraklar kurumaya başlamış, onu hayata döndürmek istiyorum, oldukça hevesliyim :)

Sulamayı, budama işlemlerini nasıl yapmalıyım? İçeride bakmayı düşünüyorum ev oldukça güneş alıyor ve ferah, kışın ise soğuk odalara koyabilirim.
İllaki dışarıda olması gerekiyorsa nasıl bakmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ardıcınıza ev içinde bakmanızı kesinlikle tavsiye etmem, hava akımının yetersiz olduğu yerlerde kolayca bit zararlılarına maruz kalıyorlar ve gelişmeleri bir anda duruyor hatta geriliyor.

Yapraklardaki kurumanın birden fazla sebebi olabilir. Birşey söylemek çok zor, özellikle de görmeden.

Balkon gibi havadar bir alanınız varsa kesinlikle orada bakın.

Bol şans.

proleca
26-05-2013, 23:15
Ardıcınıza ev içinde bakmanızı kesinlikle tavsiye etmem, hava akımının yetersiz olduğu yerlerde kolayca bit zararlılarına maruz kalıyorlar ve gelişmeleri bir anda duruyor hatta geriliyor.

Yapraklardaki kurumanın birden fazla sebebi olabilir. Birşey söylemek çok zor, özellikle de görmeden.

Balkon gibi havadar bir alanınız varsa kesinlikle orada bakın.

Bol şans.

teşekkür ederim