PDA

View Full Version : Cyclamen trochopteranthum, Siklamen, Tavşankulağı, ENDEMİK




Müjgan
10-07-2007, 16:51
Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt.
Order : Primulales Dumort.
Family : Primulaceae Batsch ex. Borkh.
Genus : Cyclamen Linnaeus




Müjgan
10-07-2007, 16:54
Buhurmeryem, Domuz ekmeği, Yer somunu, Macar şalgamı isimlerini de alan Cyclamen trochopteranthum, toprakaltı yumrusu küçük, yaklaşık 3 cm çapında bir bitkidir. Yapraklar çiçeklerden hemen önce çıkar, biçimleri yarı dairesel veya geniş yumurtamsı-kalpsidir. Korolla lopları dik duruşlu, geniş yumurtamsı, 13x10 mm, sivri uçlu ve açık veya soluk pembe renkli, tabanda koyu lekeli, bir pervanenin kanatları gibi 90 derecelik dönüşlüdür. Meyve sapı uçta kıvrımlıdır.
Ülkemize özgü olan bu tür, Antalya, Muğla ve Denizli illerinde yayılış göstermekte olup, yetişme ortamı olarak 350-1100 m'ler arasındaki nemli alanları tercih eder ve şubat-nisan aylarında çiçeklenir.

herbaryum
01-08-2007, 19:45
Fethiye-Babadağ

Orkun Kırcı
12-01-2009, 21:41
Çok güzel bir bitki. Bizim köyde de epey var bunlardan. Hatta geçende bir kök çıkarayım dedim. Ortaya çıkan yumru görülmeye değerdi. Neredeyse yumruğum kadar vardı.

Doğayla Barış
07-12-2010, 06:59
Bu aralar bahçemde şenlik var.Her köşede açan sıklamenler muhteşem bir güzellik katıyor.

_kevser_
27-05-2011, 09:06
e peki bu çiçek nasıl büyür gelişir nerde bulunur nasıl üretirim ? bilgisi olan arkadaşlarımız varsa aydınlatırlar mı?