View Full Version : Kışın Kaktüs Bakımı
acemi bitkici
08-07-2007, 12:48
Selam
Ben hiç kaktüs beslemedim ve bunlar hakkında birşey soracağım.
1)Bu kaktüsleri kış olunca ne yapıyorsunuz?(Evin içerisinemi alıyorsunuz?)
2)Kış olunca hala büyümeye devam ederler mi?:confused:
Sevgiler-Saygılar.
Selamlar...
1) Kaktüsleri kışın serin (10 C dolaylarında) ve kuru bir ortamda bırakmak ve sulamamak gerekir. Ancak o zaman bahar ve yazın çiçek açarlar. Sıcakta da tutabilirsiniz ama böyle yaparsanız bahar ve yazın çiçek vermeyeceklerdir. Tabi ortamın sıcaklığıyla orantılı olarak az sulama da yapmak gerekir.
2) Kışın kaktüsler dinlenme dönemine girer, bir tür kış uykusuna yatarlar; dolayısıyla büyümeleri durur. Ama bu genel bir tanımlama. Tropik bölgelerde yetişen kimi kaktüslerde bu durum tersine işler. Dinlenme döneminde oldukları zamanda kaktüslere su ve özellikle gübre verilmez. Verirseniz büyük olasılıkla öleceklerdir.
acemi bitkici
09-07-2007, 12:19
Yardımlarınız için teşekkürler Kağan Bey.Hiç kaktüs yetiştirmedim ama almayı düşünüyorum ama türlerine bakıyorum.Sağolun.
Benim kaktüslerin neden çiçek açmadığı anlaşıldı. Kışın içeri alıyorum. Çünkü çok sert geçiyor. Mart gibi dışarıya almıştım don yedi zavallıcık. Diyorum ki balkonda bir masam var onu ters çevirip etrafını naylonla ve üstünü de tabii kaplasam bikaç delik açsam olur mu acaba?
Benim kaktüslerin neden çiçek açmadığı anlaşıldı. Kışın içeri alıyorum. Çünkü çok sert geçiyor. Mart gibi dışarıya almıştım don yedi zavallıcık. Diyorum ki balkonda bir masam var onu ters çevirip etrafını naylonla ve üstünü de tabii kaplasam bikaç delik açsam olur mu acaba?
Belli ki yaşadığınız şehir çok soğuk. Eğer eviniz kaloriferli değilse. Genelde daha az kullandığınız bir odaya alabilirsiniz. Işık görmesi şartıyla. Bence don olan bir yerde ne yaparsanız yapın kaktüsler dışarıda kalmakla etkileneceklerdir. Ben mesela bu kış salonda tuttum kaktüslerimi, hiç çiçek açmadılar :( Şimdi arada atölye olarak kullandığım bir yer vardı oraya alacağım onları. Kışın ortalama sıcaklığı 8-10 derece civarında. Bu bence etkilemez onları.
Teşekkürler. Sanırım bu yıl da çiçeklere ayırdığım odaya koyacağım onları. Geçen sene de odadaki kaloriferi epey kısmıştım ama çiçek açmadılar. E Adana'ya göre oldukça soğuk sayılır burası. Ne yapalım çiçeksiz de olur:D
kaktüsçü
17-10-2007, 14:08
Herkese merhaba,
Ben İstanbul'da yaşıyorum. Kaktüslerimi kışın kapalı balkona alacağım. Açık olan balkona koymaya kıyamıyorum. Acaba çiçek açması için uygun mu?
Kışın sıcaklığın 10 derecenin altına düşmemesi lazım diye biliyorum. Don olursa kaybedersiniz onları. Bir de sulama yapmayacaksınız.
mehtap051
17-10-2007, 20:13
Bende soğuk bir şehirdeyim.evim kaloriferli kaktüsümü nereye koymalıyım.şimdi camın önünde duruyor.başka bir yere mi almam gerekir
kaktüsçü
19-10-2007, 11:03
Herkese merhaba,
Küresel ısınmadan dolayı doğal denge bozuldu ve hava sıcaklıkları ger gün farklı değerlerde oluyor. İstanbul'da bayramın ikinci günü çok soğuktu. Ben de kış geldi düşüncesiyle kaktüslerimi evin en soğuk köşesi olan kapalı balkona koydum. Fakat aradan birkaç gün geçti ve havalar yine ısındı. Şu anda burada güneş tam tepede ve hava sıcak. Kaktüslerimi güneşe koymalı mıyım? 3 gün soğuktan sonra dinlenme dönemine girmişler midir?
ben de gezdiriyorum valla kaktüsleri. balkona koysam soğuk olur , güneş gören pencerelerin altında kaloriferler var saksıları kuruyor sulamak icab ediyor..yazdan bir farkı olmuyor o zamanda içerisi 25 derece..gerçi bu şartlarla yazın çiçek açıyorlardı..ne yapsak acaba bilemiyorum
kışın kaktüsümü koymak için iki yer buldum biri sabah güneşi gören kalorifer yanmayan bir odanın camı diğeri ise gnş görmeyen kalorifer yanmayan diğer odaya göre daha soğuk bir odanın camı sizce hangisi kaktüsüm için uygun...teşekkür ederim....
Mucip Gürbüz
03-11-2007, 15:52
Bence güneş gören yere koyun.
mehtap051
03-11-2007, 22:07
Bence güneş gören yere koyun demişsiniz.Benim evimde güneş görmesi için camın önüne almam lazım.Fakat camın altında da kalorifer var.Evim 25-26 derece olur.Soğuk odam yok.Dışarı bırakırsam da donar.Ne yapabilirim?
Sıcak odaya alır ve güneş gösterir iseniz kaktüsleriniz uyumayacak ve bu da gelecek sene için sorun çıkaracaktır. Sağlıksız büyüme ve çiçek açmama gibi. Soğuk oda hatta balkon bence en iyisi sera tarzı minyatür bir şeyde yapabilirsiniz, **** aydınlık ama güneş almayan soğuk bir oda.
mehtap051
03-11-2007, 22:30
Ataser teşekkürler.Balkona alayım bari.
benim kafam iyice karıştı..şimdi kışın güneş almamasımı gerekiyor...ozaman balkona çıkartayım ama ozamanda donmasın...
mehtap051
03-11-2007, 23:05
Balkon soğuk olunca evin en soğuk yerine almaya karar verdim.Çünkü dışarıda kar soğuğu var.
menekşemehtap
03-11-2007, 23:11
Bütün kaktüsler için mi geçerli acaba bu soğuk oda şartı çünkü benim gymnocalycium cinsi minik kaktüsüm oturma odamızda ve sıcak bir yerde yerini değiştirmelimiyim sizce?
mehtap051
03-11-2007, 23:20
menekşemehtap bende de bu kaktüsten var.benimkide camın önünde ve sıcak biryerdeydi.direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık bir yere almamı istediler.odada soğuk olmalıymış.
menekşemehtap
03-11-2007, 23:25
Teşekkür ederim adaşım hemen taşıyorum kaktüsümü.
Ama kaloriferli bir evde bu çok zor değilmi:confused:bizim burasıda çok soğuk oluyo,balkona alsam.Hangi cins kaktüsler için geçerli acaba bu.Benimkiler kaynanadili,mamillaria,kaynanatopuzu bitane daha var ama adını bilmiyorum sarı bir çiçeği var ilk bu sene açtı dikenleri yumuşak.Kaynanatopuzuda ilk bu sene açtı mis gibi kokusuyla,hele mamillaria yılda birkaç kez açıyor,yalnız benimkisi açık pembe bu sitede gördüklerim sıklamen çok güzeller:p
Arkadaşlar, merhaba! Benim kaktüslerim içeride. Evim kaloriferli, pek fazla su vermiyorum ama daha önce kardeşliğe resmini koyduğum kaktüsüm yine çiçek açmak üzere.
İklimsiz
11-12-2007, 00:43
Herkeste bir telaştır almış gidiyor, ne güzel:) Bence kediler yavrularını bu kadar sık taşımıyordur:) Bir içeri bir dışarı, bu da onlara ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor. Hepimize kolaylıklar diliyorum.
Gerçekten bu telaş çok hoş. Her seferinde gülümsetiyor beni:)) Bizden olmayan deli bunlar der
mehtap051
11-12-2007, 20:58
Esen bizlerde kaktüs delisiyiz. Sonunda kaktüslerimi evimin soğuk odasına koydum. Çiçek sayım arttığı içinde camın önüne çiçeklik aldım. Sanırım yerlerini değiştirmeyeceğim artık. Benim çiçekler sulanmaktan değil yer değiştirmekten ölecekti neredeyse. Çiçeği koyuyorum burası güneş alıyor yok, burası ışık almıyor diye diye doğru yeri buldum. Bu kadar uğraşmaya rağmen birde bulamasaydım tam delirecektim.
karpapatya
04-01-2008, 21:14
Evet evet yanlış okumayacaksınız.
Bu kışta kıyamette kaktüslerim hızla büyüyor, uzuyor şişmanlıyor ve -sanırım- tomurcuk çıkarıyor. Oda sıcaklığı 2 haftadır 20 ila 35 derece arasında değişiyor. Öncesinde oda sıcaklığı 12- 15- 18 derece arasında idi. Sıcaklık artınca kaktüslerin büyüme hızı da arttı.
Kaktüslerin kışın güneş gören soğuk odada sulanmadan beklemesi tavsiye edildiği için yerlerini değiştirdim. Ve -sanırım- "kaktüs kışın büyümez" tezi çürüyor. :( Ne dersiniz.
İmza: Çılgın kaktüslerin sahibi Şaşkın.
TURKPRINC3SS
04-01-2008, 22:55
Benim kaktüsler de bi garip demek ki.Evde kalorifere yakın,iyi güneş alan yerde duruyorlar,sürekli yavru verip büyüyor,baharda da bol bol çiçek açıyorlar. :rolleyes:
Çok ilginç. Sıvı besin falan mı veriyorsunuz acaba?
Bence bazı kaktüs cinsleri için geçerli bu, benim mamillaria'mda öyle mesela şu an çiçekte, az suluyorum,gerçi güneş görüyor ama.
O yüzdenmi yavru verip çiçek açıyor acaba:confused:
Benimkiside öyle arkadaşlar. Sitedeki uyarılara bakarak balkona çıkarmıştım, ama bir baktım kaktüslerim büzüşmüş, renkleri sararmış, hemen içeri aldım. Şu anda kendini toplamaya başladı. Daha önce üzerinde tomurcuklar vardı, tomurcuklarımda büyümeden kalmışlar, sanırım dökülecekler. Ama eminim oda sıcaklığında birkaç gün kalınca yeniden kendini toplayacaktır. :(
TURKPRINC3SS
05-01-2008, 19:12
Çok ilginç. Sıvı besin falan mı veriyorsunuz acaba?
Vermiyorum,sadece su,ama Herbaklife denen bitkisel ürüün vitamin tabletlerinden gömdüm saksının dibine,ama yeni gömdüm onun etkisi yok önceden de öylelerdi.İlgiden ve sevgiden bence,bazılarına komik gelebilir ama,başına geçip dakikalarca seviyorum :rolleyes:
Benim eskiden anneannemden aldığım bitane vardı ve devamlı dışarıda balkonda dururdu sarı sarı açıyordu, halbuki bizim burasıda baya soğuk olur yani, kışın dalları büzüşür rengi koyulaşır havalar ısınınca eski haline dönerdi:cool:
Benim çok bol çiçek açan bir kaktüsüm var. Yaz kış balkonda(güneye bakan) ... Kışın suyunu kesiyorum. Ocak, şubat, mart hiç su vermiyorum. Bütün bir yaz çiçek açıyor.
Fotoğrafları aşağıdaki bağlantıda ...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4487
Sayın Yukka İstanbul'da neredesiniz? Sakıncası yoksa öğrenebilir miyiz?
Sevgili zenfree bu echeveria dediğin görünümü gül gibi olan dimi:confused:hiç merak etme benim önceden ondanda vardı yaz kış dışarıdaydı hiçbirşey olmuyo hiç merak etme ;)bizim burda çoğu tanıdıklarımda var, hep dışarıda duruyo.
Bazen yerler buz tutar.:rolleyes:
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166909&postcount=21) mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)
Evet o bitki.Siz bilirsiniz, ama hiç endişe etme:rolleyes:zaten çok arsız bir bitki:cool:
Yalnız benim paşakılıcıyla ismini bilmediğim ona benzeyen bir kaktüsüm daha var onları merdiven boşluğuna alsm diye düşünüyorum,penceresi var,ışık alması yeterli sanırım.
Çünkü hiç çiçek açmadı.:rolleyes:
Chamaechereus silvestrii başlığı altındaki 57 inci mesajımdaki kaktüsüm:rolleyes:
Valla benimkilerde hep içeride hava güzel olunca nefes alsınlar diye biraz çıkarıyorum ama sonra içerideler:)
çiçek bile açıyolar valla, ama sulamayı en aza indirdim
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166909&postcount=21) mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)
Fotoğraftaki bitkiniz, Caddebostan'da bir balkonda yaz-kış senelerdir yaşıyor... Balkon da kuzey rüzgarına açık bir balkon. O çiçek içerde kısa sürede dejenere olur, şeklini kaybeder. Dışarda tutarsanız çiçek de açar. Yıkayabilirsiniz. Yıkayıp balkona aldıktan sonra nisana kadar su vermeyin. Sonra çiçekleri seyredin.
bahtiyar02
10-01-2008, 21:59
merhaba tüm kaktüs sever dostlar..ben adıyaman bahtiyar bendede 8-9 çeşit kaktüs var bu sene balkonumu seraya dönüştürdüm.içerisi gece 8-9 derece gündüz 12- dereceye kadar çıkıyor.balkonumda bir çok salon çiçeği.süs biberleri,meyva ağaçları var.Bitkilerim soğuktan etkilenmesin diye 120cm 'lik akvaryumu bitkileriyle dolu şekilde seraya koydum.akvaryumum sayesindemi bilemiyorum ama ısı 8-9 derece geceleri sabit gibi.kaktüslerimi toprakları kurumadan sulamıyorum.çünkü kışın fazla su onların çürüyüp ölmesine neden olur.yazın kaktüslerim çiçek açarmı acaba.saygılar sevgiler tüm dostlara
Bugünden itibaren mart sonuna kadar bir damla bile su vermezseniz yazın çiçek açarlar. Sularsanız çiçek yok ... Hatta mart ortasına kadar sulamayın ...
bahtiyar02
11-01-2008, 23:20
yukka dostum çok teşekkür ederim.saygılar
Benimde sıçan kuyyruğu ve süt ağacı denilen kaktüslerim ve birtanede sukulentim var bugün onları öğleye kadar güneş alan kapalı balkona koydum ama acaba donarmı diyede endişe etmeye başladım. Malum Ankara'da bu sene bayağı soğuk.Sizlerin yazdıklarınızı da okudum ama bir iki gün bekletip ondan sonramı orda kalmalarına karar versem acaba karar veremedim yardımlarınızı bekliyorum.
Bildiğim kadarı ile bitkileri biranda sıcaktan soğuk ortama çıkartmak onlara şok etkisi yapabilir. Sonbahardan itibaren kalıyor olsalar belki etkilenmezler ama bu soğuklarda pat diye çıkartmanız onlara zarar verebilir. Uzmanlar yanlışım varsa düzeltir umarım.
Teşekkürederim sevgili ilkin bende kıyamadım zaten yavaş yavaş içeri topluyorum yine.Bahara çıkarır daha sonrada yavaş yavaş orda kalmalarına alıştırmak sanırım daha mantıklı.
Bugünden itibaren mart sonuna kadar bir damla bile su vermezseniz yazın çiçek açarlar. Sularsanız çiçek yok ... Hatta mart ortasına kadar sulamayın ...
:p:p:p
Biraz geç oldu kışın başında yapsaymışım daha iyi olacakmış.Kaynakta kaloriferli evlerde kaktüsleri pencere içine koyup bir naylonla odadan ayırmak gerektiğini söylüyor.
http://s2.dosya.cc/kakt_s.pdf.html
Denedim oda içi 25C dereceyken kabaca naylonla ayırdığım kaktüsler 17C derece oluyor gece sanıırm daha da düşer.Çiçek açacak türlerin hepsini kışın artık bu şekilde yapmayı düşünüyorum.;)
http://img404.imageshack.us/img404/6299/pencereiciserakb7.jpg
mehtap051
20-02-2008, 15:43
The engine bizim gibi kaloriferli evde oturanlar için iyi bir fikir.Arkadaşlar kaktüslerinizin hepsi de çok güzeller.İnsan hepsinden kendisinde olsun istiyor.
Ben evimizin bir odasının kaloriferini kapatmıştım ama bundan sonra bizde öyle yaparız gerçekten iyi bir fikir.
Sevgili mehtap051 bahar geliyor paylaşımda bulunuruz seninde olur:)
gökhan-59
02-07-2008, 14:28
bende şunu sorayım küçücük bi kaktüs aldım kendime sarı çok güzel saksısını büyütmek istiyorum ama ne tür bi toprak kullanmalıyım acaba?
Herkese Merhabalar...
Benim önemli bi sorum olacaktı... Akvaryum bakımı konusunda profesyonel bir hobiciyim ve kaktüs bakımı konusunda da bilgi ve becerilerimi arttırmak için uğraşıyorum. Bitki bakımında sulama için en uygun suyun bol nitrat ve amonyum içeren su olduğunu duymuştum. Bitkimi sularken akvaryumlarımdan elde ettiğin bol nitrat, nitrit ve amonyum içeren bu suyu kullansam faydası olur mu?
İlginize şimdiden teşekkkürler..
Merhaba, kaktüsler için kış uykusu zamanı geldi mi acaba ? Kasım - Mart sonu arası 3 adet kaktüsümü balkona almayı düşünüyorum. Erken mi acaba . Bu sürede sulama yapmayacağım. Biri lithops . Balkondaki ısıya baktığımda şimdiden 16 derece olduğunu gördüm. Kışın daha soğuk olacak diye korkmadım değil.
meraklı kaktüs
27-11-2008, 12:21
merhabalar.kışın nemsiz ortamımız yoksa ne yapabiliriz.kaktüslerimin çiçek açmasını çok istiyorum.
meraklı kaktüs
27-11-2008, 13:16
evim nemli olduğu için kışın kaktüslerim zarar görmesin diye neler yapabilirim acaba.önerilerinizi bekliyorum
Soğuklar gelene kadar kaktüslerimi balkona koydum,ama içim hiç rahat değil, zaten bitanesini kaybetmişim:(Bizim burası çok soğuk olur eskisi kadar olmasada.
Merdiven boşluğuna koymak istiyorum, bu seferde çalınır diye korkuyorum:o
Küçük bir çelik alsalar ona diyeceğim birşey yok.
54570
Crocus Şen
18-02-2009, 13:42
Merhaba arkadaşlar;Benim 2 yıl hiçbir gelişme göstermeyen kaktüslerime ne yapmam gerekiyor?
Merhaba arkadaşlar;Benim 2 yıl hiçbir gelişme göstermeyen kaktüslerime ne yapmam gerekiyor?
Toprakları çok kötü görünüyor. Uygun mevsimi ne zamandır pek bilemem ama topraklarını değiştirin bence. Toprağın üstünü taşla örtmeyin. Bu sene benim kaktüsler açık balkonda. Çok da sağlıklılar. Görüntüleri, gelişimleri harika. Yılbaşından beri hiç sulamıyorum. Balkon açık olduğu için yağmur yağdıkça doğal olarak sulanıyorlar. Kapalı balkondayken ocak subat mart aylarında suyu tamamen kesiyordum; bütün yaz çiçek açıyorlardı. Bu sene üzerlerine yağmur yağdığı için çiçek açacaklar mı bilemiyorum.
Merhaba arkadaşlar;Benim 2 yıl hiçbir gelişme göstermeyen kaktüslerime ne yapmam gerekiyor?
Aşağıdaki bağlantıyı da inceleyin ....
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5806
Crocus Şen
18-02-2009, 18:07
Sevgili Yukka,tavsiyeleriniz için çok teşekkürler,önerdiğiniz bağlantı da bana çok şey sağladı:rolleyes:Artık sağlıklı kaktüslerim olacak:D
enesemin
22-02-2009, 10:29
merhaba,
kaktüsümün, bu yaz aldığımdan beri üstünde bulunan dikenli pembe çiçeklerin %90'ı soldu ve yemyeşil olan gövdesi sarardı,neredeyse öldü yani
annem atıyordu zor tuttum, kaktüsümün geri dönüşü olurmu, nasıl olur..***
(sulanmaması gerekiyordu ama sulandı malesef, ondan böyle oldu)
(15-20 derece ve az güneş alan bir odada)
http://img24.imageshack.us/img24/9990/image005j.jpg
AyhanMoran
22-02-2009, 11:01
Bende 4 çeşit bu tombul cinslerden kaktüs var.Dediğiniz gibi kış ve yaz dışarda ama gömme balkonda duvara raf yaptım orada duruyorlar,çok sık açıyorlar.Tahminime göre (kendim yaptıgım denemelerimden)tombul kaktüslerin yanlarından çıkan küçük yavruları hemen koparıyorum ve o zaman bitki çiçek açmaya yöneliyor genelde açıyor.Eger bir arkadaşınıza verecekseniz bırakın o yavru ceviz büyüklügüne gelsin ondan sonra kırıp arkadaşınıza verin ama çiçek açmasını istiyorsanız tombul kaktüsünüz tek gövde olmalı.
merhaba,
kaktüsümün, bu yaz aldığımdan beri üstünde bulunan dikenli pembe çiçeklerin %90'ı soldu ve yemyeşil olan gövdesi sarardı,neredeyse öldü yani
annem atıyordu zor tuttum, kaktüsümün geri dönüşü olurmu, nasıl olur..***
(sulanmaması gerekiyordu ama sulandı malesef, ondan böyle oldu)
(15-20 derece ve az güneş alan bir odada)
http://img24.imageshack.us/img24/9990/image005j.jpg
Ben uzman bir üye değilim; ama kaktüsünüzde hala ümit var gibi. Saksısını derin bir kabın içine yerleştirmişsiniz gibi görünüyor. Eğer öyleyse saksıyı kabın içinden çıkarın (kökleri hava alsın), aydınlık, ısıtılmayan, ılıman bir ortamda mart sonuna kadar sulamadan düzelmesini bekleyin. Ben kaktüslerimi ocak, şubat, mart aylarında hiç sulamıyorum. Her zamanki yerlerinde, güneye bakanaçık balkonda, kış aylarının bitmesini bekliyorlar. İlkbahar, yaz boyunca hatta kasım sonuna kadar da çiçek açıyorlar.
enesemin
22-02-2009, 17:53
teşekkürler
begonvil 14
27-02-2009, 20:03
Arkadaşlar ben de Migrostan küçük bir kaktüs aldım. Saksısını değiştireyim mi? Su, nem, sıcaklık,aydınlık isteği nedir? Bir de adını merak ediyorum.
Bu kaktüsten bende de var. Adını bilmiyorum. İki avuç büyüklüğünde ağzı geniş bir saksıda yıllardır yaşıyor. Bakımı için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın ...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4487
Sevgili Begonvil 14,
Kaktüsünüzü güle güle büyütün. Resim pek net değil o nedenle emin olamadım ama Mammillaria bocasana olduğunu düşünüyorum. Saksı değişimi ve sulama için bence biraz daha güneşli günleri bekleyin. Havalar soğuk ve uyku dönemleri hala devam ediyor. Baharla birlikte saksu değişimi daha uygun olur.
Sevgiler.
begonvil 14
28-02-2009, 12:08
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Yazı bekleyeceğim o zaman. Boluya kar yağıyor. Kaktüs strese girmesin:))
Sevgili Yukka kaktüsünüz harika gerçekten. Allah ömür verirse benim kaktüsüm de nice seneler yaşar inşallah. 30 yıl sizle yaşaması çok güzel bir duygu olsa gerek. Maşallah diyeyim.
kitapkurduşaire
10-02-2011, 14:51
merhaba arkadaşlar. geçenlerde Chamaecereus sylvestrii türü kaktüs aldım. kış bakımı hakkında bilgi verirseniz teşekkür ederim.şimdiden sağolun.
Merhaba kitapkurduşaire.. öncelikle hayırlı olsun yeni kaktüsün.
Yazın her 1-2 hafta su veriniz...çok sularsan kökleri çürür.
Kışın bir damla su ble verme.yoksa çüreme tehlikesi olur
-8 dereceye kadar dayanıklı bir tür.
Boceklere dikkat et, böcekler bu kaktüsü yemekten çekinmezler.
Arjantinden soyu olan devamlı yavru veren bir tür.
kitapkurduşaire
24-12-2011, 21:14
teşekkürler cartel...
ama yaşadığım yer karadeniz her zaman yağışlı....ve ılıman. hem de araştırmama göre -20 lere kadar dayanıyormuş.
kaktüs_35
03-04-2012, 18:00
Merhaba ben bu hobiye yeni başladım 2 haftalık bir mazim var kaktüsler enteresan canlılar o sadelikten o kadar zerif çiçekler açması hoş doğrusu bende kaktüslerimi sizinle paylaşmak istedim bir göz atın isterseniz.
Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.139375679524632.25444.100003566010644&type=3)
Kaktüs_35 kaktüslerin altını kestiğiniz için aşı da yapıyorsunuz sandım.. Bu tarz denemeleriniz var mı peki?
kaktüs_35
06-04-2012, 13:57
Daha yeniyim bu hobide çelikle üretim yöntemi ile köklenme sağlamaya çalısıyorum. Köklenmeyi sağladıktan sonra aşılama denemek istiyorum ama aşılama için fazladan çelikleme yöntemi ile fazladan kaktüs dikmiştim ama nedenini bilemediğim sebeplerden dolayı kurumalar gerçeklesti. Onun için yeni konu açıp link ekledim. Bu gün birkaç kaktüs türü daha aldım ve tohum siparişi verdim. Yine aynı resim galerisinde resimleri görebilirsiniz.
iyi günler....
Merhaba ben bu hobiye yeni başladım 2 haftalık bir mazim var kaktüsler enteresan canlılar o sadelikten o kadar zerif çiçekler açması hoş doğrusu bende kaktüslerimi sizinle paylaşmak istedim bir göz atın isterseniz.
Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.139375679524632.25444.100003566010644&type=3)
Sayın kaktüs 35, fotoğraflarınızı link vererek değil de direkt foruma yüklerseniz daha kolay görüntüleyebiliriz.
Sayin Ayse Yildiz,
Tesekkur ederim ilginize .)
Evet fazla geriliyorum gercekten de, dediginiz gibi balkona koymaya karar verdim. Termometre ile 3gundur bakiyorum, sicaklik 10 derecenin altina dusmedi hic.
Kismet artik :)
Tekrar tesekkur ederim .)
Sevgiler
Mustafa Abdal
13-10-2012, 22:06
İkiside insan olmasına rağmen nasıl kimileri çay kimi de kahve içiyorsa sukulent ve kaktüsler için de tek bir mevsim takvimi ve bakım yöntemi yoktur. En doğru yöntem bitkilerinizin adını öğrenerek ona özel bakım takvimini oluşturmanız. Bir sukkulente veya kaktüse yazın vereceğiniz su - gübre bir türe uygun gelirken bir başka türü öldürebilir. Eğer uygun vakit bulabilirsem 30-40 kadar türe ait uyku-dormancy zamanlarını listeleyeceğim. Ustalardan gelen destekle eksikler tamamlanırsa genel bir başvuru listesi yapabiliriz sanırım. örneğin Echeveria veya Pachypodium kışın uykuya geçerken, suyu azaltmak gerekirken aynı şeyi yaz döneminde Cotyledon ve Crassula için yapmak gerekiyor.
Emre Kuzu
14-10-2012, 17:46
Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.
http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html
Mustafa Abdal
14-10-2012, 23:59
Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.
http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html
ooof of Emre bey, bilgiler iyi güzelde birde galeriden uzak durun deseydiniz tam olacaktı.
Şimdi onlar orda ben burda nasıl olacak. Ziyaret etme imkanı olsaydı en azından gözümüz doyardı.
Emre Kuzu
15-10-2012, 14:58
Gerçekten böyle görüpte elde edememek üzücü birde sizin alacağınız zamana kadar ender türler kalacak mı bu da sorun çünkü zamanında koleksiyonerlerin yaptığı hatalar yüzünden -direkt topraktan sökmek gibi- bazı türlerin (haliyle en çekicilerinin) ticareti yasak çok ender satışı sunulma durumu var, mesale canlısına rastlamanıza rağmen tohumunu bulamıyorsunuz tohum bulmak içinde işin içine derine inmek lazım bu da biz gibi amatörler için zor ve pahalı.
Emre Kuzu
16-10-2012, 16:55
Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum; çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var; burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz. 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz. Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html)
Kaktüslerin hepsi kışın sulanmama listesinde sukulentlerde ise şu liste var; Aloinopsis, Bergeranthus, Faucaria, Hereroa, Nananthus, Rabiea, Rinephyllum, Stomatium, Titanopsis, Trichodiadema.
Bir ekleme daha yapayım yukarıdaki kışın sulanmayacak olan sukkulent türlerine caudex yapıya sahip olanlar dahil değil, yani bu onların kışın sulanacak olduklarını göstermez site sadece kaktüs, caudex sukkulent olmayanları hesaplamış.
Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz, Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html)
Emre Bey öncelikle bu faydalı bilgiler için teşekkürler fakat mesajınızı anlamıyorum. Noktalama harflerini kullanır, paragraflama yaparsanız anlamak için mesajı defalarca okumamıza gerek kalmaz.
Aşağıdaki şekli ile daha açıklayıcı oldu sanırım.
"Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum. Çoğu kaktüs ve sukulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kış bakımı hakkında bilgiler var burada (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html).
Dediğine göre; kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada, ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz.
* 13 derece ve üstü sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılan odada,
* 7 dereceye kadar dayanabilen türleri sıcak bir yerde
* Bu derecelerin altındaki hava şartlarına dayanan türleri ise serin, ısıtılmayan bir ortamda kışlatabilirsiniz.
Önemli olan bu devrede bitkiyi kuru tutmak..."
Kaktüsleri, son sulamalarını da yapıp kış uykusuna aldım. Kapalı balkonda güneş görmeyen ama ışık gördükleri bir konumda dinlenmeye geçtiler. Geçen kış çok soğuk günler haricinde gündüzleri pencereyi açıp havalandırıyordum, pek bir kaybım olmamıştı. Gündüzleri içeri güneş girdiği için ısı 15-20 dereceleri buluyor. Pek hatırlamasam da geceleri ise 10 derecenin altına düştüğünü sanmıyorum. Bir kısmı bahar ve yaz aylarında gayet güzel çiçeklendiler.
Bu yıl birkaç tane yavru var, bunları ne yapacağıma karar veremedim.
348703
Benim için öncelikleri köklenip yaşamaları. Bu kadar küçükken çiçek açamayacaklarına ve öncelikleri köklenip yaşamak olduğuna göre onları iç mekanda ısıtılan odada tutmam mı gerekiyor? Mutfak, aspiratör deliği olduğu için biraz daha soğuk oluyor. Evin içi sıcak olur diye düşünülürse mutfağa da alabilirim.
Bir de, camın önünde güneşte mi dursunlar yoksa karanlık veya gölgede mi?
Ne dersiniz?
Sevgili Nevsune Hanım,
Yavruları aydınlık yerde mutfağa alırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Evin içerisindeki ısı fazla gelecektir ama madem mutfak daha serin oluyor orada aydınlık bir cam içinde sorun yaşamazlar. Fakat tamamen topraklarını kuru bırakmayın nadir de olsa ara sıra az miktarda toprağı nemlendirin ki kök gelişmeleri varsa kökler kurumasın. Sorunsuz bir kış dönemi diliyorum kaktüslerinize :)
istanbul99
24-12-2012, 05:43
Mammillaria bocasana cinsi ufak kaktüsüm ilkbaharda büyümeye başladı
geçen yıl satın almıştım
hatta saksıyı değiştirmeyi düşündüm ama kökleri saksı altından dışarı çıktıgı için ölür diye korktum ve saksıyı değiştirmedim
kış ayları girince kaktüsüm küçüldü, 3 aydır ufak ebadıyla yaşıyor
arada bir su veriyorum nadiren yani
bu tür hava soğuyunca küçülüyor mu?
Merhaba arkadaşlar,
Bu öğlen üzeri bir iki çeşit kaktüs satın aldım bazılarının toprağı fazla ıslatılmış gibime geldi, torf gibi bir şeye ekilmişler ve dokunduğum zaman parmağımın ucu ıslanıyor, sizce ne yapmalıyım sağlıklı görünüyorlar ama çürürler diye korkuyorum.. :o Saksılarından çıkarıp kurumaya bırakayım mı? :confused:
Fotoğraf makinem eşim de olduğundan şu an için resim ekleyemiyorum. Teşekkür ederim.. ;)
Sevgili Sudenur, eğer ev içerisinde değilse toprağını değiştirseniz iyi olur. Torf uzun süre nemi koruyor. Mümkünse kaktüs toprağına almanızı öneririm ben.
Sudenurcum şu aşamada köklerini kurcalamak doğru olmayabilir.
Senin yerinde ben olsam, saksıdan çıkarmadan toprağı kuruyana dek bir süreliğine evin içinde tutarım. Kaloriferler yandığı için zarar görmeyebilir (sakın kaloriferin üstüne falan koyma, ben onu da yaptıydım:mad:). Sanırım bir kaç gün hava güneşli olacak, biraz da güneş alsın. Toprağın kuruması hızlanır. Tamamen kuruduktan sonra alıştırarak serin bir yere alıp bahara kadar bir daha sulamazsan bir sorun çıkacağını düşünmüyorum.
Geçen kış ben böyle ıslandı kurutayım derken çok sevdiğim bir kaktüsümü öldürdüm. Acemilikte yanlış uygulamalar yapıyoruz. Böyle deneme yanılmalar sonunda doğrusunu öğreniyoruz zamanla. Daha iyi bir uygulama yazılırsa ben de öğrenmekten mutlu olurum:)
nurcanaybay
24-12-2012, 18:10
Ben ,böyle bir durumda saksısından çıkarıp , toprağını silkelerdim. Kağıt üzerinde 4-5
gün bekletir yeni bir toprağa diker bir daha da sulamazdım.:)
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Saksısından çıkarıp gazete üzerinde kurumaya aldım. Köklerini kurcalamaya çekindim, yavruları var, zarar görür diye endişeliyim. Epeyce ıslak bir torfa dikilmiş, tamamen silkeleyim mi silkelemeyim mi emin olamadım toprağını, ölürse çok üzülürüm, öyle güzel ki.. :(
Köklere zarar vermeden silkeyebildiğiniz kadar torfu silkeleyin. Kökler etrafında kalanlar torf çok zarar vermez. Bırakın kurusun ardından tekrar kaktüs toprağı ile saksılarsınız. Kolay gelsin :)
Islak torfdan çıkardığım kaktüsümü silkeyebildiğim kadar silkeleyerek güneş görebileceği bir aydınlıkta kurumaya aldım.
357624
Kuruduğundan emin olduktan sonra bahçe toprağı, yıkanmış kurutulmuş dere kumu, kırık mermer parçaları, çok az miktar torf ve bir çimdik deniz yosunu karıştırdığım yeni toprağına geçirerek üzerine lav taşı serptim.
357625
Umarım doğru bir uygulama yapmışımdır? Ben onu çok sevdim, onun da yeni evini sevmesini diliyorum. Türü nedir bu güzeliğin, uzmanlarımızdan yardım rica etmekteyim. Yaza kadar hiç sulama yapılmayacak mı? Kaloriferle ısıtılan bir evde pencere önünde tutuyorum..
Halil Balaban
30-12-2012, 01:51
Merehabalar,
Bu yıl, siz kaktüs ve çiçek severlerden kaptığım virüsle, ben de hepinizde olan bulaşıcı hastalığa yakalanmış bulunmaktayım. Bu hastalıktan kurtulmak istemiyorum. Hastalığımla yaşamak istiyorum.
Ancak ilacımı da bilmem lazım. İşte benim şikayetim ilacımı bilememek. Çoğu değerli Vehibe Hanımefendi ve sevgili kardeşim Özgül20'den olmak üzere bir çok arkadaşımdan, tohum, çelik, soğan armağan aldım. Bunlardan kaktüs, sukulernt çelik ve yavruları ile soğanları ektim. Tohumları bahara sakladım. Soğanlar bahçede toprakta. Nergizler çiçeklenmeye başladı. Lale, sümbül gibi diğer soğanlılar toprak altında. Kaktüs, sukulent ve yapraklı çiçekler de çelikler olarak küçük saksılarda. Saksı toprağını 2 ölçü bahçe toprağı + 1/2 ölçü dere kumu + 1 ölçü yaprak çürüğünü karıştırarak yaptım. Bahçe toprağı o kadar sertleşmeye yatkın ki. Kumla karışınca beton gibi oldu. Sanki taşa ekim yapmışım gibi.
Değiştirmeye cesaret edemiyorum. Çelikler, bubandı.
2-3 gün yolda kapalı kaldı. Ekildi belki bundan sonra toparlanmaya
başlayacaklar. Belki kök yapmaya
başladılar ya da başlıyacaklar. Açarsam zarar vermekten korkuyorum. Ne yapayım? Baharı bekliyeyim mi? Kaktüsler için pazartesi açık balkona iki kat naylonlu sera yapmaya karar verdim. Bu fikre bu konuyu okyarak ulaştım. Hepinize teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban
nurcanaybay
30-12-2012, 10:28
Halil bey ,
aynı durumu ben de yaşamıştım ,topraktan mı kumdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum toprak sertleşiyordu.Uzun süredir pomza-gübre-humuslu toprak karışımı ( torbalarda satılıyor ) kullanıyorum ,drenajı çok iyi.
Siz de hazırlanığınız karışıma gübre ve bolca pomza eklerseniz memnun kalacağınızı düşünüyorum.
Halil Balaban
30-12-2012, 16:55
Sevgideğer Nurcanaybay,
Siz öylen yazmışınız ama, ben evde yoktum. Şimdi gördüm. Geç yazmamı lütfen ihmal kabul etmeyin. Bilgileriniz için teşekkür ederim. Antalyada bahçe market yok, yapı markretlerin bahçe bölümlerinde de sadece torf bulabiliyoruz. Ben şöyle düşündüm. Topraksı tarım olarak sebze ektiğim cocopeatlerim var sebzeleri sökerken köklerde kalan hindistan cevizi kabuk ve liflerinden oluşan maddeleri silkeledim. Bir tanede pet açayım boşaltayım. Toprak ağaç tozu, çay posası, hindistan cevizi malzemesinden oluşan karışımı, bir güzel harmanlayayım. Baya geçirgen bir malzeme olacak. Toprakssız tarımda kullandığımız sıvı gübremizde var ki 14 değişik element ve mineralden oluşuyor.
İyi bir bakım sağlarım da; endişem. Henüz bir aylık ekililer, henüz yerlerine alışmadılar. Ayrıca mevsim de müsait değil. Saksıları açarsam zarar verirmiyim. Onu biemedim. Eğer bir şey olmazsa şimdi değiştireyim, sakıncalı ise bahara bırakayım. Hangisi münasip olur. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban
nurcanaybay
30-12-2012, 17:17
Korkarak cevap veriyorum :)).......olumsuz bir durumla karşılaşırsanız sorumluluk
hissedeceğim :)
Kaktüslerin toprağını baharda değiştirirsiniz ,nasıl olsa kış döneminde sulanmıyacak.
Sukulentleri etrafında biraz toprak kalacak şekilde çıkarıp yeni toprağa dikebilirsiniz diye
düşünüyorum.
Şunu da belirtmeliyim ...bahsettiğiniz malzemeleri ben hiç kullanmadım .Nasıl bir sonuç alırsınız bilmiyorum.Sıvı gübreyi de dinlenme döneminde ki bitkilerde kullanmayın.Baharı bekleyin .
Acele etmeyin , arkadaşların fikrinide alalım .
Halil Balaban
30-12-2012, 21:30
Sevgili Nurcanaybay,
Çok teşekkür ederim. Müsterih olun, bir olumsuzluk olmıycak. Mesajınız oldukça açıklayıcı. Ben ihtiyacım olan bilgiyi aldım. Şimdi kurcalamıycam, bahara kadar rahat etsinler. İnanın bende sukulentlerin toprağını değiştirebilirim diyordum. Bildiğimden değil de, onlar çelik oldukları için, kökçükler yaptılarsa bile. Henüz çok miniciklerdir. Gövdeye çok yakın, hemen bitişik gibidirler. Dolayısıyla etrafı değiştirilebilir. Böylece kökler gelişirken uzanacakları rahat bir ortam bulurlar diye düşündüğüm için. Sizin verdiğiniz bilgi ile düşüncemi doğru olduğuna inandım. Sulamayı kestim. Gübre konusunu da, baharda kullanmam gerektiğini birkaç mesaj yukarıda okudum. Yani bu konuyu okumam benim için çok faydalı oldu. Sizden ve diğer arkadaşlardan çok şey öğrendim. Öğrendiğim birde kışın içeri alınmaması konusu var. Dışarı bırakırım derken, 10 C dan daha soğuk istemediklerini öğrendim. Onuda bir mini sera ile aşıcam. Yapacağım serayı, naylonla hem içerden, hem dışardan, iki kat kaplayarak çok soğuğun önüne geçebilirim. Böylece umarım bahara kadar hepsini korurum. Tekrar teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban
Kış uykusundalar biliyorum ama yine de emin olmak istiyorum, diğer bitkilerimi sularken bunlara da fıs fıs yapıyorum ara sıra, yanlış mı yapıyorum? :o
359034
YeniGine
03-01-2013, 01:45
Benim de 3 tane yılan kaktüsüm var. Üstü kapalı garaja koydum güneş almıyor az da olsa ışık alıyorlar. Üçü de çok fazla uzadılar. Kesmek gerek diye düşünüyorum. Zamanı mıdır onu da bilemiyorum. Zamanı ise kesersem kestiğim uçları da ayrı saksılara dikebilir miyim? Yardım eder iseniz sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.
Denizardacan
03-01-2013, 08:53
Kış uykusundalar biliyorum ama yine de emin olmak istiyorum, diğer bitkilerimi sularken bunlara da fıs fıs yapıyorum ara sıra, yanlış mı yapıyorum? :o
359034
Ben fısfıs falan yapmıyorum direk suluyorum:(:confused:, Çünkü kaloriferli iç mekandalar çamaşır bir güne kalmaz kuruyor bitkiler o kadar da susuz bırakılmalı mı:confused:
Ben de araya giriyim de uzman görüş bekleyelim:)
Ayşe Yıldız
03-01-2013, 08:57
Sevgili YeniGine, kaktüsünüzü kesmeyin, sadece güneş gören bir yere alın. Güneş görmediği için görüntüsünde incelme ve uzama olur. Şoğuk ama güneş görmeyen bir yerde kaktüsünüz yazık olur.
Ayşe Yıldız
03-01-2013, 08:59
Ben fısfıs falan yapmıyorum direk suluyorum:(:confused:, Çünkü kaloriferli iç mekandalar çamaşır bir güne kalmaz kuruyor bitkiler o kadar da susuz bırakılmalı mı:confused:
Ben de araya giriyim de uzman görüş bekleyelim:)
Kaloriferli evlerde malesef kış dinlendirmesi çok zor oluyor. Bazıları kuruya da biliyor. Siz ölçülü bir şekilde sulayın. Ne kurusun, ne çürüsün...
Bu sulamanin konusunu bende takip ediyorum, öncelikle bu soruna tüm yanit veren arkadaslar kendi adima cok tesekkür ederim.
Benim bu kaktüs de teras kapisinin icinde duruyor, ev kaloriferle isiniyor, teras kapisi günde bircok kez odayi havalandirmak icin acip kapaniyor. Kaktüslerim üsümesin diye kisa havalandirmaya dikkat ediyorum.
Bu resimdeki kaktüsümü 2 veya 3 haftada bir cok az suluyorum, dikkatimi ceken resimde de görüldügü gibi, bu kez suladiktan sonra alt kismi yari kadar rengi yesile dönüstü:confused:, daha önceden üst kismi gibi biraz beyazimsi idi....insallah bu kez fazla sulamamistir......
359045
Ayşe Yıldız
03-01-2013, 09:35
Bu kaktüsün gövdesine su deydiği zaman renginde değişme oluyor. Kaktüsünüz sağlıklı görünüyor.
Denizardacan
03-01-2013, 10:05
Sn İncii kaktüsünüz bence de oldukça sağlıklı maşallah.
Sn Ayşe Yıldız tüm cevaplarınız için teşekkür etmek istedim;),
Sevgiler.
Sn Ayse, Sn Denizarcan cevabiniz icin tesekkür ederim, sularken gövdesine bundan sonra daha da dikkat ederim. Sevgiler
Konuları okuyunca bazı yorumlar ilgimi çekti, örneğin: Kaktüslerin kış uykusu konusunda bana hatalı gibi gelen bilgiler var, mesela evin içinde sıcak ortamda bulunan kaktüslerin bahara kadar sulanmaması pek mantıklı değil, çünkü sıcak ve rutubeti düşük ortamda ( Kaloriferli evler) kış uykusuna girmeyip gelişimlerini sürdürdükleri ve su ihtiyaçlarının buharlaşmanın fazla olmasından dolayı daha çok olacağını ve böyle ortamlarda yaşayan kaktüslerin zarar göreceğini düşünüyorum.
Tabii ki bunlar benim savlarım ustalar daha iyi bilir.
Ayşe Yıldız
04-01-2013, 08:33
Konuları okuyunca bazı yorumlar ilgimi çekti, örneğin: Kaktüslerin kış uykusu konusunda bana hatalı gibi gelen bilgiler var, mesela evin içinde sıcak ortamda bulunan kaktüslerin bahara kadar sulanmaması pek mantıklı değil, çünkü sıcak ve rutubeti düşük ortamda ( Kaloriferli evler) kış uykusuna girmeyip gelişimlerini sürdürdükleri ve su ihtiyaçlarının buharlaşmanın fazla olmasından dolayı daha çok olacağını ve böyle ortamlarda yaşayan kaktüslerin zarar göreceğini düşünüyorum.
Tabii ki bunlar benim savlarım ustalar daha iyi bilir.
Çok doğru söylüyorsunuz. Kaktüsler havanın soğumasıyla dinlenmeye geçiyorlar. Bu ortamı sağlamak zorundayız. Aksi taktirde sulanmaya ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle de sukkulentler daha çok ihtiyaç duyuyor. Hatta kaloriferli evde bitkiler cam önünde ise ve petekte altında ise daha dikkatli sulanmalı diye düşünüyorum. Bu sebepten benim de kayıplarım oldu. Bu şekilde öğreniyoruz.
benim evimde sobalı kendi odam da haftada **** iki haftada bir unutarak sulama yapıyorum. son sulamadan sonra iyice suyunu cekip toprak kuruması tamamlanırken soğuk bir odaya aldım 2 3 ay kadar sulamadan gözetliyeceğim. inşallah yaptığım doğrudur. :) ama deneme yanılma yaparak öğrenmek çok güzel oluyor. :) tavsiyelerinizi beklerim saygılar..
Emre Kuzu
11-01-2013, 23:14
Ben bütün kaktüslerimi düşük ışık koşulları olan don yağmur görmeyecek bodruma koydum yaz boyu dışarıdaydılar şu an herhangi bir problemleri yok bahara kadar sulamayacağım ama bazı kaktüsler de aşırı buruşma görürsem sulayacağım. Eğer evde olsaydı geçen sene yaptığım gibi buruşma, küçülme olunca sulayacaktım.
Kaktüsler kis günlerinde uykuya gecer diye düsünerek, tüm kaktüslerime suan ev ortaminda olduklari icin, yinede cok az iki haftada bazilerine de 3-4 haftada bir, cok az su veriyorum.
Yalniz birkac ay önce yaptigim bir arajman sakiminin Stenokaktüslerin birinde tomurcuk cikmis:). Kaktüsün kendisi cok ufak henüz ama 2 tane tomurcuk görünüyor suan.
Simdi bu kaktüsün su miktarini artirmam gerekirmi? Yoksa yine ayni devam edeyim mi bilemedim dogrusu:o
361064
361065
361066
Emre Kuzu
12-01-2013, 11:40
Bitkileriniz sağlıklı görünüyor sulama oranına aynı şekilde devam edebilirsiniz, belki biraz daha arttırabilirsiniz bu o mekanın sıcaklığına bağlı eğer 23 25 derece civarındaysa su miktarını arttırmak iyi olur.
ipektuğçe
12-01-2013, 12:10
İnci hanım,kaktüsleriniz çok güzel ve sağlıklı,madem çiçek açacak biraz da kaktüs gübresi verirseniz,çiçeğini açmakta zorlanmayacaktır.;)
Merhaba arkadaşlar,
www.bitkicicek.com'dan aldığım Mammillaria gracilis'im tomurcuklarla dolu halde geldi lakin bir buçuk haftaya yakın bir süredir aynı durmakta, tomurcukları açılmıyor.
Çok kırılgan bir yapısı var, bir iki parçası kopmuştu kargodan çıktığında, onları minik bir saksıya aldım, anaç gövdeyi de ferahlatmayı düşünüyorum ama vakitsiz olur diye çekiniyorum, sıkış tıkış duruyor saksıda..
Çiçek açmaya hazırlanan kaktüslerin saksısını değiştirmek köklere zarar verir mi, sulama yapılmalı mı yapılmamalı mı yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Teşekkür ederim..
361095
ipektuğçe
12-01-2013, 12:44
Sevgili Sudenur,bence saksısını Mart ayında değiştir,yoksa çiçeklerini açmadan döker.Evin içinde sıcak bir ortamdaysa,toprağı iyice kurudukça az az sulama yapabilirsin.
Toprağına ulaşamıyorum ki.. ;)
Kenarından köşesinden kontrol etmek istedim dokunduğum parçalar kırılıp elime geldi. :( Fıs fıs yaptım yüzeysel, ne yapacağımı bilemedim.. :o
ipektuğçe
12-01-2013, 12:59
O zaman alttan sulama yapabilirsin ;):) az olmak şartıyla:)
Sn. Emre Kuzu ve Sn. ipektugce önerileriniz icin tesekkür ederim. Kaktüslerim suan 22 derece civarinda duruyor bugun sulamam gerekiyordu zaten birazda kaktüs gübresi katiyim. Acikcasi bahara kadar gübre vermeyi düsünmüyordum, Tekrardan tesekkürler....
Sevgili Sudenur yeni kaktüsünüz cok güzel, insallah tüm tomurcuklar yakin zamanda acmasini dilerim....
Merhaba, kaktüsüme bir haller oldu! Sanırım fazla sulamaktan... Kaktüsüm toprak saksı içinde cam önünde 19 - 20 derece sıcaklıkta, sulamasını çaydanlıkta kalan suyla 1 - 2 hafada bir talaşımsı toprağının üzerinde gezdirerek yapıyorum, bazende kaktüsün üzerinden süzdürerek yapıyorum geçenlerde saksı tabağında su biriktiğini fark ettim ama önemsemedim çünkü tabağın saksıyla doğrudan teması yok. Dokuda yumuşaklık fark ettim. Soruna gelince, kararmalar oldu. Kaktüsümü nadıl kurtarırım?
Sanırım fotolar yüklenmemişti. Bu arada kaktüsü 1.5 yıl önce almıştım.
Açtık nihayet. :))
361480
Sevgili ipektuğçe, önerileriniz için tekrar teşekkürler.. ;)
Sevgili Sudenur tebrik ederim, umarım ben de yaşarım o mutluluğu.
Sevgili Gülenmelek'ten öğrendiğim bir yöntemi size anlatmak istedim sulama konusunda.
Eczaneden en büyük şırıngalardan birini alıyoruz ucuna da bir parça serum takarsak hem yüksekteki ve ulaşamadığımız bitkilerimizi çok kolaylıkla suluyoruz hem de ne kadar suladığımızı biliyoruz.
Sevgiler.
Hay allah aklinizla bin yasayin! Cok kolay bir yöntem diye düsündüm okurken, deee iste insanin neden aklina gelmiyor anlamiyorum:). Harika bir fikir ya gercekten. Size ve sevgili Gülenmeke tesekkür ederim, yarin ilk isim Eczaneye gitmek olacak:)
YeniGine
18-01-2013, 23:44
Bugün bahçede saksısından sökülüp atılmış bir kaktüs buldum. :( Belli ki fazla sulanmış ve çürümeye yüz tutmuş. Kök kısmı var, kendisi yumuşacık olmuş yeşil bir vaziyette. Kurtulabilir mi?
Resim eklemeniz mümkün mü? Ona göre fikir verilir.. :))
YeniGine
19-01-2013, 00:05
:( Sevgili Sudenur benim pc arızalı laptop kullanıyorum; onun için de resim yükleyemiyorum. Aklımdan geçti resim yüklemek fakat buna nasıl yüklenir bilmediğim için fotoğraflamadım da...
Şu fazlaca bildiğimiz kaktüslerden top gibi olup uzayanlar. Çok fazla sulanmış belli kökünden tuttuğum zaman kendisi garibim boynunu büktü aşşağıya doğru.
Yumuşak bölümün bitimine kadar keserek kurumaya almanızı öneririm. Şu an için yapılabilecek en acil çözüm bu olur. Sonrasında daha deneyimli arkadaşlar detaylı bilgiler verirler diye düşünüyorum. ;) İnşallah kurtulur.. :))
YeniGine
19-01-2013, 00:19
Yani o zaman köküne kadar kesmem gerekecek!.. Zaten kuruması için hemen havlu selpaklara sardım bakalım.
Yumuşak bölümü tamamen keserek çıkartmak gerekiyor, ne kadar çabuk yapılırsa o kadar iyi. Bir süre boşta duracak kesilen yerde kuruyacak sonra dikilecek ve bahara kadar su verilmeyecek.
YeniGine
19-01-2013, 00:47
Yumuşak bölümü tamamen keserek çıkartmak gerekiyor, ne kadar çabuk yapılırsa o kadar iyi. Bir süre boşta duracak kesilen yerde kuruyacak sonra dikilecek ve bahara kadar su verilmeyecek.
Anladım; yani kaktüsü kökünden olduğu gibi keseceğim. Kuruyana kadar bekleyeceğim. Teşekkürler sevgili sudenur.
Sevgili Yeni Gine, kaktüsün yumuşak olan alt kısmının daha üstünden kesin. Yumuşak olan çürük kısımdan tamamen arınmış olmalı sağlıklı gövde. Kesi yerinin merkezinde herhangi bir kahverengi kısım kalmamalı. Bir gazete kağıdı üzerine koyun, hava alarak kurusun. Tamamen kuruduktan sonra saksılayın ama su vermeyin bir süre. Kolay gelsin.
selcukozmen
17-02-2013, 20:16
merhabalar..benimde kaktüslerim var..bundan 3 sene evvle aldığım kaktüs yaklaşık 25 yavru oluşturdu ancak bazıları tutarken bazıları tutmadı.yavru gövde de göründükten sonra en erken ne zaman koparılıp toprağa ekilmeli
selcukozmen, öncelikle foruma hoşgeldiniz. Sizi daha yakından tanımak isteriz. Altta linkini verdiğim başlıkta bize kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
Kaktüsünüzle ilgili soruya gelince; ben genelde üretim için bahar aylarından sonrayı bekliyorum. Bitkiler sıcak iklimlerde bizim buradakilere göre daha hızlı uyanıyor ama benim buradaki kaktüslerimde henüz çelik alma için uygun dönem değil.
Çelikle Kaktüs Üretimi başlığında kaktüsünüzün fotoğraflarını paylaşır, sorularınızı yazarsanız daha iyi olur. Bu başlıktaki yapılmış yazışmalar size fikir verecektir.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/5418.htm
Arkadaşlar benim merak ettiğim bir konu
Yeni aldığımız kaktüsler genellikle torf içine dikilmiş oluyor.
Bu durumda.
Saksı değişiminde torf'lu kısmı ile dikilmesimi? yoksa kökleri zedelemeden torf'u alıp kaktüs toprağına dikilmesimi daha doğru olacak?
Kesinlikle torftan arındırmak gerekiyor. Eğer kaktüs köklerinin çevresindeki torfla yeniden saksılarsanız ilave ettiğiniz toprak karışımı ne kadar süzek olursa olsun torf olumsuz etki yaratıyor. Ya sürekli kökleri ıslak tutuyor ya da uzun süreli sulamama döneminden sonra torf özelliğini yitirip köklere su iletmiyor, kökler kuruyor.
rainbowcolor
17-01-2014, 11:38
Merhaba Arkadaşlar.
Şuanda kaktüslerinizin bulunduğu ortam sıcaklığı nedir termometre ile ölçüm yapan var mı :confused:
Bulunduğu ortam nasıl :confused: Pencere içi, kalorifer sıcak, sulama yok gibi.
5-10 derecede tutanlar, kutuya koyup soğuk odaya götürenler, yağmurlu havada ona su yok diyen arkadaşlar var :D
Acaba şuan Taner Beyin sera sıcaklığı nedir :confused: Şuan Antalya 18 derece, sera amacı gereği en az 5 derece sıcaklık artışı sağlar. Yani Taner Beyin serasında şuan klima ile soğutma mı yapılıyor :confused:
Kafa kurcalıyor bu kaktüs işleri :(
Ben kapalı balkonda bakıyorum. Termometre daima asılı duruyor. Gece 10 derece civarı. En düşük 7 dereceyi gördüm. Gündüz güneş varsa 20 derece oluyor bu aylarda, lakin pek güneşli günler yok burada bu sene, sis hakim. Güneş yoksa gündüz 10-13 derece oluyor.
Ben zaman zaman sulama yapıyorum.
Taner Bey'in klima ile soğutma yaptığını düşünmüyorum doğrusu. Ancak yazın sera 35-40 derece oluyordur herhalde. Onunla kıyaslandığında 20 derece düşük bir sıcaklık. Ama yine de dediğiniz gibi kafa kurcalıyor... ;)
Benimkiler kuzey cephesinde açık balkonun kuytu bir köşesinde. Yani kesinlikle ıslanmıyorlar, üstleri kapalı ama bayağı bir soğuk yediler. Yine de pek eksileri görmediler. Aralık ayında bir hafta kadar çok soğuk oldu. Gece özellikle don oldu kar yağdı. o zaman renk değiştirenleri evin içine aldım.
Genel olarak gece 5, gündüz 10 derece civarı.
Havanın güneşli ve sıcak olduğu günler, çok hafif sulama yapıyorum. Çünkü bazen hava bahar gelmiş gibi sıcacık oluyor mesela bugün.
Mart başında saksı ve toprak değişimi yapıp güney cephesi, üzeri de açık olan, havadar ve bol güneşli balkonuma taşınacaklar. Şimdiden malzeme arayışına başladım :)
Ş.MURAT TURHAN
22-01-2014, 15:35
Yazın balkon - cardak vs gıbı mekanlara koyulması gerekıyor ve kesınlıkle gunes gormelı kısın ıse soguktan donmaması ıcın odanıza veya evın bır kosesıne almanız gerekıyor ve gunes actıgı zaman tekrar gunes'e koyarsanız daha ıyı olur ve battıktan sonra tekrar ıc mekana alın
sulama ıse yazın 15 gun aralıklar ıle buyuklugune gore aynı su mıktarını verın
kısın 30 - 35 gun aralıklarla yıne aynı su mıktarını verın
kaktus belırlı bır uzunluga ulastıktan sonra buyumeyı yavaslatıyorsa toprak ve saksı degısımı yapmakta fazda var
saygılarımla
Gecen sene isitilmayan odada gecirdiler kışı fakat oda kucuk oldugu icin pek soguk degildi, sanirim bu yüzden yazın pek acmadılar.
Bu sene cezalïlar, bütün kısı güney balkonda geciriyorlar, şimdilik hepsi sağlam çok şükür, mart başındada insallah toprak degişimi yapıcam.
Kaktüslere su vermeye başladınız mı arkadaşlar? sorunun cevabı benim için çok önemli.
Sayın hira; havalar çok güzel gittiğinden dayanamadım dün hepsini fısfısladım. Haftaya sularım diye düşünüyorum.
Sayın hira; havalar çok güzel
gittiğinden dayanamadım dün hepsini fısfısladım. Haftaya sularım diye
düşünüyorum.
Ben azar azar su vermeye başladım ama emin değilim doğru yaptığımdan. İlk kez kaktüs bakıyorum. Arkadaşlar nerdesiniz? kaktüslere su veriyormusunuz??
Sevgili hira, biliyorsun ben de saksi degisimi yaptim yeni. Birkac gun sonra islatacagim azar azar. Sen de iyi yapmissin ;)
YeniGine
24-03-2014, 23:24
Havalar güzel gittiği için ben de geçen gün az biraz su veriverdim...
Ben bir hafta kadar önce başladım sulamaya, iki gündür kaktüsüm uyanmaya başladı, birkaç minik yavru çıkartıyor ve birkaç tane de tanımlanamayacak kadar minik yumrucukları da var, herhalde onlar da yavrudur... Kış ılıman geçti, bakalım tomurcuk verecek mi...
Ben 2 haftadır veriyorum azar azar, özellikle bu hafta sanırım sulanmanın da etkisiyle yavruları çok daha hızlı biçimde büyümeye başladı.
Arkadaslar kaktuslerim sua kalaruferli odada 24c sicaklikta ve gelisimleri hizlandi.Kis uykusuna nasil bir yontemle gecmeliyim.Guney batiya bakan kapali balkonum var Sicaklik gunduz 12~15 c gece daha dusuk ama kisin en dusuk ne olur bilmiyorum.Simdi oraya alirsam sicaklik farki sorun olur mu
Arkadaslar kaktuslerim sua kalaruferli odada 24c sicaklikta ve gelisimleri hizlandi.Kis uykusuna nasil bir yontemle gecmeliyim.Guney batiya bakan kapali balkonum var Sicaklik gunduz 12~15 c gece daha dusuk ama kisin en dusuk ne olur bilmiyorum.Simdi oraya alirsam sicaklik farki sorun olur mu
Kış uykusuna yatmaları gerekiyor yoksa gelişme bozuklukları yaşarlar, bir an evvel balkonunuza alın ve bahara kadar su vermeyin. Don olsa bile 'kapalı balkon' olduğu için sorun olmaz.
Balkona aldigimda isi soku yasarlar mi
Yaşamazlar, doğal ortamlarında da zaten ani ısı değişiklikleri (mesela gündüz-gece arasında uçurum misali ısı farkları yaşamaları gibi) onlar için beklenmedik bir durum değil...
Hatta hemen şu an çıkarın ki 'gece ısı düşüşü' olarak algılasınlar.
morkaktus
07-12-2014, 18:18
Yazın balkon - cardak vs gıbı mekanlara koyulması gerekıyor ve kesınlıkle gunes gormelı kısın ıse soguktan donmaması ıcın odanıza veya evın bır kosesıne almanız gerekıyor ve gunes actıgı zaman tekrar gunes'e koyarsanız daha ıyı olur ve battıktan sonra tekrar ıc mekana alın
sulama ıse yazın 15 gun aralıklar ıle buyuklugune gore aynı su mıktarını verın
kısın 30 - 35 gun aralıklarla yıne aynı su mıktarını verın
kaktus belırlı bır uzunluga ulastıktan sonra buyumeyı yavaslatıyorsa toprak ve saksı degısımı yapmakta fazda var
saygılarımla
Bu bilgiler doğru değildir. Kaktüsün yazın balkonda olması iyi birşey ama her kaktüsün kesinlikle güneş görmesi gerekmez. özellikle küçük kaktüsler direk güneş altında kalırlarsa güneş yanıkları olabilir ve unutulmamalıdır ki kaktüsler belli bir sıcaklığın üstünde de büyümeyi kesip dinlenme duruma geçebilir(özellikle hassas ve küçük kaktüsler). o yüzden kaktüsümüzü hunharca güneş altına koymadan önce türü hakkında birkaç birşey öğrenip güneş miktarını ona göre ayarlarsak en sağlıklısı olur. Kışınsa biraz soğuk yemesi büyüme döneminde kaktüsü büyümeye tetikleyen bir faktör oluşturacağı için faydalıdır. Hatta kaktüs, bu soğukta hayati tehlike hissedip havalar ısındığında en müsait zamanda çiçek açıp neslini devam ettirmek için güdülenir. Yani kışın biraz soğuk yiyen kaktüs büyüme döneminde daha güçlü olmak için daha iyi büyümeye çalışır. Sulama ise yazın 15 gün aralıklarla verilmez. Bu çok az olur.Aslında bu da kaktüsün türüyle alakalıdır ama yazın sıcak havalarda, kaktüsün büyüme döneminde 2-3 günde bir sulamanız gerekebilir kaktüsü. Son olarak da kaktüsün yeri sürekli değiştirilmez. Öyle güneş açtı güneşe hava soğudu odaya vs. kaktüs de bulunduğu ortama alışmaya çalışır, sürekli yeri değişirse bu alışma sağlanamaz. Kaktüsünüzün kesin bir yeri olması ve onun mümkün olduğunca o yerde sabit tutmanız yine en sağlıklısı olacaktır.
Arkadaşlar bişey sormak istiyorum. Ben cok ikilemde kaldim. Kaktuslerim acik balkonda topraklarında fazla değil az kar var. Sizce içeri mi aliyim yoksa üstlerine branda mi gereyim **** bu sekilde bisey olmaz mi? Istanbul cok aşırı sogudu -4 dereceleri buldu
Arkadaşlar bişey sormak istiyorum. Ben cok ikilemde kaldim. Kaktuslerim acik balkonda topraklarında fazla değil az kar var. Sizce içeri mi aliyim yoksa üstlerine branda mi gereyim **** bu sekilde bisey olmaz mi? Istanbul cok aşırı sogudu -4 dereceleri buldu
Sorun yaratabilir, bu soğuklarda üstelik üzerilerinde kar varken bitkileriniz donabilir.
Bal Kaktüs
20-01-2015, 20:07
Baştan sona okudum. Aslında defalarca defalarca sorulan soruların hepsinin cevapları konunun içinde cevaplanmış. Ama okumadan sormak kolay oluyor galiba. Genç arkadaşlarıma bir şey söylemek istiyorum. Aslında Tüm Konuyu okuyararak faydalanmak. hazır tablet hap gibi. Sadece belli sorunun cevabını almaktan daha yararlıdır. Tüm konuyu okuduğunuz zaman. İlgili bitki ile alakalı hemen her türlü konuda bilgileri alırsınız. Bu bilgilerden uçanlar unutulanlar olsada. Akılda kalan kırıntılar hatta tortular. Zamanla birkimle bizim bilgilerimiz olurlar. İnsanları sizin için defalarca anlatma zahmetine koymadan. Kendiniz, kendiniz için bir defa zahmete girerseniz. Kendiniz için çalışmış olursunuz. Yararı size olur.
Bal Kaktüs
20-01-2015, 20:17
Bakım konusuna bende bir şeyler yazayım. kaktüsler dünyanın hemen hemen her yerinde ve her iklimde yaşayabilen çok geniş bir bitki çeşididir. En sıcak yerlerde yetişen kaktüsler olduğu gibi. En soğuk iklimlerde yaşayan kaktüslerde vardır. Buna göre, önce elimizdeki katüsün doğasının; hangi iklim şartlarına göre şekillendiğini bilmek gerekir. Bunun için akademik bilgiler veren siteler ile. kaktüs konusunun araştırmak üzere kurulmuş olan sitelerde gerekli bilgileri bulabiliriz. Bunun yanında bizim her zaman aklımızda olması gereken bazı bilgiler vardır. Bilmeliyizki kaktüsler genel olarak (-10) dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Kaktüslerin çiçek açabilmeleri için. Kışın uykuya alınmaları gerekir. Kış girerken uyutmanın. Bahar başında uykudan uyandırmanın kurallarını ne kadar güzel uygularsak. bahar ve yaz aylarında çiçek görme şansımız ona göre artar. Bunlar genel bilgilerdir. Bilinmesi gerekir. Ama he bitkinin doğası gereği isteyeceği farklı şartlar olabilir. Bunlarda bitki gözlemlenerek öğrenilebilir.
bende elimde kaktüslerimi bi oraya bi buraya taşıyıp duruyorum. mutfakta cam kenarındaydı içerde yani. şimdi oturduğum yere aldım salonun az serin olan bölgesine dünden bu yana bi canlanmış geldi gözüme. :p:p
Batuhanaksoy
29-01-2015, 23:35
Benim 6 7 yıllık bî kaktüsüm var ama daha çiçek açmadı neden olabilir bilgi verirseniz sevinirim
Bal Kaktüs
11-02-2015, 21:16
KAKTÜSLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
**********************************
KAKTÜSLERİN UYKUYA ALINMASI
Kaktüsler, bulundukları bölgenin iklim özelliğine göre uykuya alınır. Son suları kısıntılı verilir ve Kasım ayında (Bazı bölgelerde kasım başında, bazı bölgelerde ortasında, bazı yerlerde ortasından sonra) sulama işlemi sona erdirilir. İlk bahara kadar kaktüsler uykuya alınır. Uyku dönemlerinde sulanmaz ve soğuklamaya bırakılır. Baharın başlamasıyla birlikte. spreyle fıs fıslayarak az miktarda su verilir. Bu su kaktüslerin rahat uyanmasını sağlar. Az miltarda fıs fıslama suyu 2 veya 3 kere uygulanır. Böylece kaktüsler uykudan mevsime adapte olarak uyanır. Daha sonra büyüme işaretleri görülünce, normal sulamaya geçilir. Kaktüslerin bol çiçek açması 2 şeyin doğru yapılmasına bağlıdır.
1-) Sonbahardan sonra doğru uyutulması,
2-) İlk Baharda güzel uyandırılması.
Birde uykuya kaktüsler güneş altında değil, ışıklı ama direk güneş almayan yerlerde yatırılmalıdır. Baharda da uyanma başlayınca güneşe birden çıkarılmamalı 1 hafta gibi kısmi güneş bir yerde tutulduktan sonra güneşe çıkarılmalıdır. 20.11.2013
Not: Bu yazıyı Facebook'taki "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalar departmanı için yazmıştım. Bu gün oradan aktardım. Kaktüslerle ilgili bir çok bilgiyi "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalarından okuyabilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/kaktusantalya/?fref=ts
Bal Kaktüs
11-02-2015, 21:58
KAKTÜSLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
**********************************
KAKTÜSLERİN ANA VATANI:
Amerika Kıtası'dır. Kuzey Amerika'nın büyük bir kısmı, Orta Amerika'nın tamamı, Güney Amerika'nın hemen tamamı ve kıtanın etrafındaki, irili ufaklı tüm adalardır. Bundan başka dünyanın çöl özelliği olan diğer coğrafya parçalarında da yaygın olarak yaşarlar.
Tüm yer yüzünde ise 5000 den fazla kaktüs türü olduğu tespit edilmiştir. En çok türü Meksika'da bulunur.
Kaktüsler, çöl bitkileri denince kastedilen Sahra Çölü gibi, güneşe tam açık kum çölleri değildir. Aksine Sahra Çölü ve benzeri çöllerde kaktüs yetişmez. Kaktüsler tam güneş altında rahatsız olur. Ve doğru gelişemezler.
Kaktüslerin yaşayacağı çöller, Arizona Çölü gibi yarı kum çölü özelliği olan yerlerdir. Böylece buralarda bitki, kendini güneşten koruyacak yerler bulabilmektedir. Gerçektende kaktüs araştırmacıları ile yetiştiricileri, bu bitkilerin doğal ortamda kayaların arasında ve güneş almıyan taraflarında. Yani kendilerini güneşten koruyabildikleri yerlerde yaşadıklarını söylemektedir.
Diken haline gelmiş yaprakları ve diğer bitkilerden farklı beslenme şekilleri (Bu konu "Kaktüslerin İhtiyaçları Olan Besinleri Üretmeleri Dosyasında" daha geniş olarak anlatılacaktır). Dünyanın en kurak çölü olarak bilinen Kuzey Şili'de, Atmaca Çölü'ndeki mt2 ye düşen yıllık 200-500 ml. yağış şartlarında bile yaşamalarına olanak sağlar. 23-11-2013
Not: Bu yazıyı Facebook'taki "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalar departmanı için yazmıştım. Bu gün oradan aktardım. Kaktüslerle ilgili bir çok bilgiyi "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalarından okuyabilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/kaktusantalya/?fref=ts
Bal Kaktüs
11-02-2015, 22:25
KAKTÜSLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
***********************************
KATÜSLERİN YETİŞTİRİLME ORTAMLARI HAKKINDA BİR İNCELEME
Bu konu öteden beri sanki şartmış gibi kum ve bazı materyallerin az miktarda kullanılması şeklinde lanse edilmektedir. Bunun sebebi ülkemizde bu konuda basılı yayın ve kaynak olmamasıdır. Bilgiler genellikle netten edinilmektedir.
Nette ise durum şöyledir. Ahmet bulgur pilavı tarifi verir, Mehmet kendi fantazilerini de ilave ederek tarifi tekrar paylaşı. Ondan okuyanAyşe tarifi kendi uslubu ile paylaşır, Melehat'ta yine kendi uslubu ile. Karnı acıkan Ali ne yiyeceğini düşünürken Melehat'ın bulgur pilavı tarifine rastlar. Ve başlar uygulamaya. Yemek pişer tabağa konur. Ooooh afiyet olsun Ali Bey, kıymalı makarnanız çok güzel olmuş. Nette durum malesef bundan çok farklı değildir.
Bence ise konuya şöyle bakmak lazım. Kaktüs beslenme bakımından nelere ne kadar ihtiyaç duyar. Görülürki, kaktüs beslenme için element mineral ve vitaminlere diğer bitkilere nazaran daha az ihtiyaç duyar. Fazla element ve mineral alımını ise bitkiyi hasta eder, hatta öldürür. Halk diliyle yakar.
Öteden beri kum ağırlıklı yetiştirme ortamı tavsiye edilmesinin sebebi, işte bu ve kumun çok süzek bir malzeme olmasıdır. Kum ve az miktarda farklı materyallerden oluşan karışımda makro elementler, özellikle de azot az bulunur.
Torfda yetiştirme ortamı olarak nötr (Eğer içine belli amaçlarla katkı yapılmadıysa.) bir materyaldir. Yani besleme değeri olmayan ama belli özellikleri (Su tutuculuğu ve suyun salınımını kontrollu yapması gibi) ile toprak düzenleyici olarak toprağa karıştırılması gereken bir malzemedir.*
Gelelim market tipi yetiştiricilite torf kullanılmasına. Bitkinin yetiştirilmesindeki amaç marketlerde kısa zamanda satılması olduğu için. Başlangıçta bitkiyi bir süre idare edicek kadar bitki besleme materyalleri (Genel amlamı ile gübre) ilave edilerek torfta yetiştirilmesinde bir mahsur yoktur.
* Torf ve bazı başka materyaller "Topraksız Tarımda" yetiştirme ortamı olarak toprak yerine kullanılır. Bu uygulama, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin, toprak yerine kullanılan torf ve benzeri materyalere dışarıdan ve sürekli olarak verilir. Tüm bitkilerin aynı maddelere ihtiyacı olmasına rağmen, her bitki cinsinin, hatta aynı bitkinin değişik türlerinin bitki besin maddelerine ihtiyacı farklı miktarlardadır. Bu gün bu miktarlar bilimsel çalışmalar sonunda tespit edilebilmektedir. Eğer kaktüs bitkisinin, besin maddelerine olan ihtiyaç miktarlarını bilebilirsek. Bu miktarda besin maddelerin (Gübre) nötr ortamlara ilave ederek kaktüsü her hangi bir madde (Torf, taşyünü, cocopeat, Plastik parçaları, cam, taş parçaları, pamuk, v.s. gibi aklınıza gelebilicek hemen her çeşit malzeme) içinde yetiştirebiliriz 23.11.2013
Not: Bu yazıyı Facebook'taki "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalar departmanı için yazmıştım. Bu gün oradan aktardım. Kaktüslerle ilgili bir çok bilgiyi "Kaktüs Antalya" gurubu sayfasının dosyalarından okuyabilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/kaktusantalya/?fref=ts
oksijen1007
17-03-2015, 16:44
elimde 2 adet kaktüs var aslında 3tü ama malesef biri çürüdü :( bu zamana kadar hiç sulamadım belkide ondandır :( ikisinin tepesindede yapay çiçek vardı bir tanesini tam olarak çıkartamadım slikonundan dolayı saksılarını değiştirmeli miym bir de türleri nelerdir?
Merhabalar. Forumu baştan sona okudum fakat bir türlü çözüm bulamadığım bir konuda işin ehli olan kaktuscülerden yardım istiyorum.
Havalar soğudugu ve cam balkonumda olmadığı için kaktuslerimi iceri isik alan ama gunes almayan bir yere aldim. Fakat ev çok sıcak olduğundan soguklama yapamıyorum. Kaktusleri cam kenarindalarken posetle odadan ayırdım. Fakat bu kezde kaktuste şekil bozuklukları olmaya başladı. Şimdi ben bu kaktusleri nasıl soguklatayabilirim? Kış boyunca kaktusleri posetle sarıp balkonda tutsam olur mu? Ya da başka ne yapılabilir?
Şükran45
10-03-2016, 14:46
Merhaba arkadaşlar, havalar iyi gidiyor. Kaktüslerimizi ne zaman uyandırmaya başlıyoruz? Sulamanın zamanı geldi mi? Konuyla ilgili neler yapıyorsunuz?
Ben bu ayın ortalarında uyandırma işlemine başlayacağım, iyi bir kış geçirdiklerini düşünüyorum. Umarım çiçeklerini görürüm :)
Kapali balkonda cam önünde duran kaktüslerimin kışın akibetinden şüpheliyim çünkü kalorifer petegi camin altinda hemen. Ne yapmalıyım dinlenmeleri icin?
Ben üzerine su veya kar gelmeyen sadece ön kısmı açık gömme balkonumda 15 mart a kadar kış uykusuna yatırıyorum.
İç ortam veya kalorifer bence çok sağlıksız, ayrıca kaktüsler uyku zamanı üşümeyi severler, hiç donan kaktsüm olmadı.( uykuda su asla vermem )
Selim orhan
23-09-2017, 15:29
Ben de bir kaktüs aldım ama katüs besni koymam gerekiyor mu diye size sormak istedim yardımınız olup olmasa da şimdiden teşekkürler
Selim orhan
09-08-2018, 23:39
ben de balkona alayım bari kapalı ama 7 derecenin altına düşmüyor
Aceminaz
01-04-2019, 09:56
Merhabalar kaktüs severler, kaktüslerimi tam olarak nasıl uyandırmalıyım? Bolca sulama mı yoksa fısfıs mı yapmalıyım? Son olarak sıvı gübre takviyesini hangi aşamada yapmalıyım. Bu arada Şubat ayından beri gömme balkonda uykudalar. Teşekkürler
muhammetk
27-11-2019, 11:38
Merhabalar Ankarada açık balkonumda gymmo echinopsis ve yılan kaktüsü bakıyorum bu yıl aldım acaba kışın içeri almam gerekir mi sulamasam kışı balkonda geçirebilirler mi
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mesut Temiz
27-11-2019, 23:31
Merhabalar Ankarada açık balkonumda gymmo echinopsis ve yılan kaktüsü bakıyorum bu yıl aldım acaba kışın içeri almam gerekir mi sulamasam kışı balkonda geçirebilirler mi
Sent from my iPhone using Tapatalk
Balkonda kesinlikle donup ölürler... Sadece bir gece Ankara ayazında kalmaları donmalarına yeter...
Merhabalar evimde toplamda 30'a yakın farklı tür kaktüs mevcut, bunlara özel raf alarak kışın hiç güneş görmeyen ama ısısı dışarıya göre yüksek olan mutfağımda bakıyorum...
Dışarıda hava -1lere kadar düştüğü için geceleri balkona koymuyorum o yüzden...
Bunun bir zararı varmı? 3 aya yakındır rafta dizililer ve sadece 3 kere suladım bu güne kadar...
Birde son olarak güneşli havalarda balkona kısa süreli 3, 5 saat koysam bir zararı olurmu bi anda gölgeden güneşe çıkmaları zararlımıdır yoksa kısa sürelide olsa güneş görmeleri faydalımıdır ?
Ben Urfada yaşıyorum ve kaktüslerim yaz kış açık balkondalar. Kışın yağmur suları üzerlerine gelmesin diye biraz iç tarafa alıyorum. Sulamayı normal yapıyorum yani toprağı kuruyunca. Yaz kış böyle...
Bazı türler suyu daha çok seviyor mesela gymnocalicium türleri susuz kalınca yumuşamalar oluyor. Düzenli su verince ve gölgeye alınca hemen toparlanıyor.
Kışın sadece aşırı don olacağı zaman bir kaç günlüğüne geceleri içeri alıyorum. (mesela balkonda su kovası yarısına kadar su doluydu ve sabah kalktığımda suyun yarısı neredeyse 1 karış buz tutmuştu. aylardan sanırım ocak **** şubattı) onun haricinde sürekli dışardalar. Öğleden sonra güneşi alıyorlar. Tabi Urfa çok sıcak bir memleket olduğu için yazın Temmuz ve Ağustos aylarında üzerlerine tül perdeden çadır yapıp geriyorum. Aksi halde dikensiz olanlar yanabiliyor. Yazın sulamasını 2 günde bir yapıyorum. Zaten 2-3 saat sonra kupkuru oluyor toprak. (benim saksılar toprak saksı tabi çabuk kuruyor.) Siz de bulunduğunuz bölgeye göre ayarlamalar yapabilirsiniz. Ben deneme yanılma yoluyla huylarını öğrenim.
Spider J.
01-12-2020, 08:08
Merhabalar,şu an kaktüslerim dinlenme dönemine girdi ve büyümeyi durdurdu. İzmir hala sıcak.Bu nedenle kaktüsleri sulamam gerekiyor yoksa yumuşayıp pörsüyorlar.Kış uykusunda sulamanın bir zararı olur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.