Bağlan

View Full Version : bonsaisever / Acer Palmatum

bonsaisever
04-07-2007, 20:47
15054

Arzu ettiğim gövde böyle bir şey

Bunun için
Beş Acer Palmatum fidesinden bir tane gövde oluşturmak maksadıyla fidelerin dördünü bir tane fideyi ortada bırakarak sarmaya çalıştım.
Kök ve gövdenin başlangıç noktası (nebari) olması nedeniyle en önemli yer olarak gördüğüm tarafı nalburdan aldığım kelepçe vasıtasıya yeterince yapışmalarını sağladım.
Bu kelepçe sayesinde fidanlar geliştikçe, iz kalmaması için gevşemesini de sağlayacağım.
Gövde kısımları ise alüminyum telle sardım.
Hemen her fidenin tepe noktalarını dal gibi dışarı çıkarttım.
Aslında şu an onları dal gibi kullanmamın sebebi, her bir fidenin daha çabuk gelişme sağlası.
Önümüzdeki bahara girmeden budamayı düşünüyorum.
Tabii ön gördüğüm kaynama tamamlanırsa.

Gövde

15052

Önden görünüm

15050

Yandan görünüm

15051

Buna daha çok var :)
5 resim hakkı var diye doldurayım dedim :))

15053

bonsaisever
04-07-2007, 20:52
Bu 2. gövde çalışmam.

15055

Ön

15056

Yan

15058

hfz
04-07-2007, 22:20
Sevgili Bonsaisever,

Muhteşem olacak gibi görünüyor.. Her ne kadar yazmasak da sizleri büyük bir merakla izliyoruz..;) Gelişimini de resimlersiniz umarım..

Sebahattin Sargın
04-07-2007, 22:25
Şimdi gülmeyin benim sorularıma cahilliğime verin ;), sevgili bonsaisever bu bonsai fidelerinin gövdeleri kaynaşıp tek gövde halinimi alacak. Sevgili hfz'a katılıyorum her ne kadar yazmasakta sizleri gerçekten çok büyük bir merak ile izliyoruz.

tourkana
05-07-2007, 13:06
konuyla ilgisiz gibi ama Bauhaus da bonsai saksılarında Acer palmatum fidelerini bonsai adıyla satıyorlar.Fiyatı 49 YTL...ayrıca diğer çeşitler de gelmiş..

Selahattin Yılmaz
05-07-2007, 13:20
Vay rakiplerim doğdu ha ;)

Keşke resim çekip buraya koyabilseydiniz...

Ali H. ALI
05-07-2007, 14:47
Bonsaisever gec oldugu icin[10:46 gece] ben yorum ve onerilerimi yarin yapacagim.
Hosca kaliniz.

bonsaisever
05-07-2007, 17:41
Şimdi gülmeyin benim sorularıma cahilliğime verin ;), sevgili bonsaisever bu bonsai fidelerinin gövdeleri kaynaşıp tek gövde halinimi alacak.

Niye gülelim Sebahattin.
Evet, amacım tek bir gövde oluşturmak.
Her bir filiz gün geçtikçe genişleyecek, genişledikçe biri birinin içine doğru ilerleyerek aşılanıp tek bir gövde meydana gelecek.
Aslında daha kalın ağaçların birleştirilmesi için kabukların alınması gerekliysede bunların bir yıllık fide olmaları ve resimlerde de görüldüğü gibi en ufak baskıda kabukları sıyrıldığından buna gerek duymadım.

Yukarıdaki yazımda da belittiğim gibi filizlerin tepe kısımlarını dal olarak çıkarttım.
Bu dalları budadıktan sonra, budanan yerlerin kapanması uzun sürecek.
Gövde üzerinde iz kalmasını önlemek için, dalın bir kısmını uygun bir biçimde keserek uzun filizin gövdesine aşılayacağım.

Yeniden dallanma konusundaysa; bu karmaşanın her yerinde boğumlar olduğundan hiç sorun yaşamayacağımı, bana istediğim dalları mutla vereceğini düşünüyorum.

Planlarım bu fakat gelişmeleri bende merak ediyorum ;)

15191

15192

15193

15194

Sebahattin Sargın
05-07-2007, 17:51
Peki bu stilin aynısı söğüt fideleri içinde uyarmı acaba?

memet
05-07-2007, 17:59
Bence kesinlikle uyar.
Ben hanımelinden yapmaya niyetlendim. İlk denemem pek parlak olmadı.

Sebahattin Sargın
05-07-2007, 18:03
Söğüt ağaçlarından çelik alsam iyi olacak o zaman....

bonsaisever
05-07-2007, 18:10
Hazır bu konuya girmişken budanan dalların oluşturduğu yara izini kapatma yönteminide göstereyim.

Bu izi başka şekilde aşı yaparakta kapatabilirsiniz
İkinci resimdeki gibi gövdeyi keser ve aynı tür başka ağaçtan aynı boyutta alacanız bir parçayı oraya monte ederek bu yaranın daha çabuk kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Çizimlerim berbat değil mi :))
Memet bu konuya bir el atar mısın ;)

15197

15198

15199

bonsaisever
05-07-2007, 18:20
Söğüt ağaçlarından çelik alsam iyi olacak o zaman....

Sebahattin söğütte bu işlemi mutlaka gerçekleştirebilirsin.
Yanlış anlaşımasın ama söğüt bonsai için en sevmediğim ağaç.
Bonsaiye söğütle başladığınızda bütün ağaçları söğüt gibi yanmaz, yıkılmaz görebilir ve rahat davranırsınız.
Çok çabuk köklenir, kökler toprağı yok eder.
Her tarafından dallar çıkar budamakla bitiremezsiniz.
Suyu çok sever, susuz dahi yaşar.
Hatta gübre bile istemez diyebilirim.

Sebahattin Sargın
05-07-2007, 18:39
Benim şimdi Selahattin hocam ile yaptığım havai köklendirme sonucunda elde ettiğim bir acer negundom var yakında ona başlıyacağım. Söğüt bonsaisi yapmayı çok istiyorum benim sevdiğim bir ağaç söğüt.

bonsaisever
05-07-2007, 18:42
benim sevdiğim bir ağaç söğüt.

Söğütü ağaç olarak bende severim, bonsai olarak değil :)

Ali H. ALI
07-07-2007, 16:13
Hepinize iyi hafta sonlari dileyip hemen Bonsaiseverin akcaagaclarina geciyorum.
Bonsaisever ben ta en basindan beri Turkiyede en guzel akcaagac bonsaileri senin yapacagina inaniyordum ve inaniyorum. Simdi yazacaklarim akcaagaclarini Turkiyede en guzel bonsailer yapmana yardimci olacagi icin yaziyorum.

Tarzlarda, govde uzerinden cikan dallar ayni noktadan cikmamali ekledigin resimlerdeki [tek agac] akcaagacta dallar karsilikli ayni noktadan cikiyor, o dallarin birini budayip kalan dallari sog, geri ve sol seklinde siralayabilirsin.

Agaclari birlestirip tek govde yapacagin resimdeki en alta gorunen kelepce yaz cikmadan agaci hem altan hem usten kesmiye basliyacak. Onun yerine toprak altinda kalan tek bir tel [resimde gorunen parlak tel olabilir]ile bagliyabilirsin ki agacin ust kismi kalinlasirken olusacak yara da topragin altinda kalip gorunmiyecek. Ya da seritler halinde kesecegin uzun bez parcalari ile sarip agaclari bir birine yapisacak sekilde sarabilirsin istersen bez parcalari uzerine de tel sararsin sardigin tellere dikkat etmelisin akcaagaclar cok cabuk telden yaralanabilirler.

Birllikte diktigin agaclarin, govdeleri birlesince dallarini kesmek yerine, simdiden her agacin ucunu govdenin istedigin yerlerinden cikarip dal dizimi yapsan daha cabuk dallanmis bonsai elde edersin, hem agac dali gelistirmek icin harcadigi enerji bosa gitmemis olur hem de dallar kesilmedigi icin govde uzerinde cirkin gorunecek yerler olusmaz.
Bonsaisever akcaagac calismalarini diger arkadaslar gibi ilgi ile izliyorum.
Calismalarinda kolayliklar diliyorum.

tourkana
09-07-2007, 15:24
Buradaki çoklu gövde çalışmasını Acer Buergerianum (Çin akçaağacı) tohumlarından çıkan daha ince gövdeli yavru filizleri( 7 tane ) birbirine bağlayarak ya da yakın şekilde dar alanda tutarak kaynaşmalarını sağlayarak başarabilir miyiz?

bonsaisever
09-07-2007, 15:24
Ali abi, önerilerin ve iyi dileklerin için çok teşekkür ederim :)

Tek ağaçta daha hangi dalları kullanacağıma karar vermiş değilim
Sağ dalın veya sol dalın ilk dal olması için belirleyici nokta dallardan yeni çıkacak filizler olacak.
Onlar çıkmadan budama yapmak istemiyorum.
İzleri belli olacak ama ne yapalım :)

Ağaçlara taktığım kelepçeleri, plastik hortumları demir boruya bağlarken keşfettim.
Tornavida ile daraltıp, gevşetebiliyorsun.
Sıkı tutarken iz kalmaması için haftada bir veya iki kez gerektiği kadar genişletip kesmemesini sağlayacağım.

Birllikte diktigin agaclarin, govdeleri birlesince dallarini kesmek yerine, simdiden her agacin ucunu govdenin istedigin yerlerinden cikarip dal dizimi yapsan daha cabuk dallanmis bonsai elde edersin, hem agac dali gelistirmek icin harcadigi enerji bosa gitmemis olur hem de dallar kesilmedigi icin govde uzerinde cirkin gorunecek yerler olusmaz.

Bu konuda da çok tereddüt içindeyim.
Kessem iz bırakacak, kesmezsem dallar kalın kalacak gibime geliyor.
Ama çok haklısın, dal geliştirmek ve izleri kapatmak için çok daha fazla çaba harcamak gerekecek ve zamanı uzatacağım.

Kelepçe

15556

bonsaisever
09-07-2007, 15:27
Buradaki çoklu gövde çalışmasını Acer Buergerianum (Çin akçaağacı) tohumlarından çıkan daha ince gövdeli yavru filizleri( 7 tane ) birbirine bağlayarak ya da yakın şekilde dar alanda tutarak kaynaşmalarını sağlayarak başarabilir miyiz?

Tabii, filizlerin dış cephesi kabuklaşmadığından çok daha çabuk kaynar :)