Bağlan

View Full Version : Fidanlıklar kapatılıyor mu?




backyard
17-10-2005, 15:07
Bugünkü cumhuriyetin arka sayfasındaki başlık böyle

"Çevre ve Orman Bakanlığının Türkiyenin çeşitli illerindeki 39 fidanlığın kapatılması kararına ilişkin Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneğinin başvurusu üzerine Ankara 12.İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak dava süreci devam ederken bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü 6 fidanlığın, yürütmeyi durdurma kararı verildikten sonra da bir fidanlığın satışını gerçekleştirdi"

Haberde fidanlıkların ormancılıkla ilgisiz firmalarca satın alındığı da belirtiliyor.
Hangi firmaların hangi fidanlıkları aldığına dair de liste var.

Bu haberin devamını eve dönünce yazacağım.




sezinci
17-10-2005, 16:08
Fidanlıklar kapatılıyor da çok önemsenecek bir şey değil ki bu.

backyard
17-10-2005, 17:40
gazetede türkiyede 116 adet orman fidanlığı bulunduğunu, kapatılmasına karar verilen 39 fidanlığın, kamuya ait fidanlıkların %34'ünü oluşturduğunu söylüyor.

üretim yapan fidanlıkların bulunmasında sıkıntı yok mu yani?

marpacı
17-10-2005, 18:57
Fidanlıkların kapatıldığı doğru ama ihtiyaç fazlası olan fidanlıklar kapatılıyor. Bu fidanlıkların çoğu zaten sadece Orman Teşkilatının ihtiyacına yönelik üretim yapan fidanlıklar. Artık fidanlıkların sayısından ziyade araç gereç ve ekipmanların modrnizasyonu ile mevcutların kaopasitesinin artırılması böylece daha verimli işletmeler haline getirilmesi fidanlıkların. Bu nedenle fidanlıkların kapatılamsı ile Ülkemizdeki ağaçlandırma çalışmalrının olumsuz etkilenmeyeceği kanaatindeyim

sezinci
18-10-2005, 09:57
Kesinlikle etkilenmez. Zaten Ağaçlandırma çalışmalarına fidan yetiştirecek kadar fidanlık kalıyor kapatılan fidanlıklardan sonra.

Ağaçlandırma çalışmalarında orijin çok önemlidir. Bunun için Orman Bakanlığı personelinden başka kimsenin bilmediği erlerde fidanlıklar vardır. Bunlar fidan ihtiyacını karşılayacağı yerlere göre belli yükseklik ve mikro klimaya sahip yerlerden seçilip kurulmuşlardır.
Fidanlıkların bir kısmı da şehirlere yakın yerlerde veya şehir merkezlerinde kurulmuşlardır. Bu fidanlıklar da Orman Bakanlığı kurumlarının fidan ihtiyaçlarını karşılamanın yanında piyasaya da fidan satışı yapıyorlar.
İşte bu fidanlıklardan bazılarına ihtiyaç kalmadı. Çünkü tam kapasiteyle çalıştırılamıyordu. Karlılık da olmayınca kapatılma yoluna gidildi.
İyi de edildi. Çünkü kalan fidanlıklar teşkilatın fidan ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

Erguvan Muhibbi
18-10-2005, 12:51
İşte bu bilgiler çok önemli. Zaman zaman medya gaza getiriyor ve hepimiz vay fidanlıklarımız kapatılamaz falan filan diyoruz.

backyard
18-10-2005, 14:42
hımm peki
ben yine de buluttan nem kapan rolüme devam edip güzümü üzerinizden ayırmayım :)
daha öncede bir yerlerde söylediğim (en azından söylediğimi hatırlıyorum) eleştirim halen geçerli; çalışmalarınız hakkında yeterli bilgi verilmiyor

backyard
18-10-2005, 14:48
ha bu arda gazete bu satışların, konu yargıya intikal etmiş olduğu için, hukuka aykırı olduğunu da belirtiyor. bu kısmı hukukçulara bırakalım.

Kırsal Çevrenin dava dilekçesinde ne yazdığını da ekleyim " Dava dilekçesinde, Türkiye'de mevcut ormanların, gençleştirilmesi ve bozulan orman alanlarının yenilenmesine gereksinim duyulduğu vurgulanarak yapılması gerekenin, idarenin sorumluluk alanının daraltılması değil daha fazla sayıda sağlıklı fidanın ağaçlandırma çalışmalarında kullanılabilecek şekilde üretilmesi olduğu kaydedildi"

Keşke burada bir de kırsal çevreden bir üye olsaydı

sezinci
18-10-2005, 15:40
kapatılaması ile satılması ayrı olaylar. Satış sırasında ne oyunlar döndü bilemeyiz.

Bu konuda Kütahya'nın en iyisini yaptı. Kapatılan fidanlığın boşaltılması sırasında Fidanlığın bulunduğu araziye parselasyon yapıldı ve bu şekilde satışa sunulacak.

eskimo
01-09-2006, 13:41
Yaklaşık bir yıl olmuş,fidanlıklar satıldımı?
Yoksa hala yargıya intikal halinde mi?
Bilgisi olan varmı?

ayhan coruk
06-01-2007, 00:36
konu baslıgını gorunce bende dusuncelerımı yazmak ıstedım.

ben de kendı capımda uretım yapıyorum bu fıdanlıkların kapatılması özel uretım yapanlar acısından daha karlılık demek .

Ülkemızın acılen agaclandırılması gerekırken elındekı uretım alanlarını satması veya kapatmasına uretıcı olmama ragmen sıddetle karsıyım ne demek zarar edıyor oyleyse gelecek nesılı egıtmekte cok masraflı oluyor OKULLARI MI KAPATALIM DAHA CAHIL BIR TOPLUM YETISTIRMEK ICIN

kapatılması dogru karar dıyen arkadaslar lutfen gelısmıs ulkelerın halkı ıcın neler yaptıgını bıraz arastırın ornegın turkmenıstan bır fıdana 50ytl verıp kırsal bolgeyı nasıl cennet yapıyor onca malıyete ragmen aslında nasıl satıldıgını anlatmak ısterım ama yerı degıl

ıyı calısmalar

eskimo
26-04-2007, 14:09
Devlet fidanlıkları müteahhitlerden (şimdilik) kurtuldu


Çevre ve Orman Bakanlığı 2004 yılında, 39 devlet orman fidanlığının kapatılmasına ve arazilerinin (fidanlık olarak kullanılma şartı aranmaksızın) özel kişi ve kuruluşlara satılmasına karar verdi.
Fidanlıkların yap-satçı müteahhitlere gideceğini gören Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği", yürütmenin durdurulması ve kararın iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı.
Dava sonuçlanıncaya kadar 7 fidanlık satıldı. (1) Kayseri fidanlığı, konut yapılmak üzere Toptan Gıdacılar Toplu Konut kooperatifine, (2) İstanbul Alemdağ fidanlığı, konut yapılmak üzere TOKİ'ye satıldı. (3) Kütahya fidanlığının üçte biri konut yapacaklara satıldı. Kalanı park ve ortak kullanıma ayrıldı. (4) Sivas fidanlığı Özel İdare'ye, (5) Ankara fidanlığı Odalar Borsalar Birliği'ne satıldı. (6) Konya fidanlığı, inşaat yapılmak üzere Jandarma'ya ve Karatay Belediyesi'ne verildi. (7) Kırşehir fidanlığı Adalet Bakanlığı'na satıldı.

Devlet fidanlıkları satamadı
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kapatma gerekçesinde ise "kapatılan devlet fidanlıklarının, fidan üreticisi özel sektör tarafından ülke yararına daha iyi değerlendirileceği" belirtiliyordu.
Ne iyi ki, İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu karar üzerine ise satış durdu.
Devlet orman fidanlıkları cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal'in talimatıyla kurulmaya başlandı. İlk fidanlık (TOBB'a satılan) Ankara Orman Fidanlığı'dır. 1991 yılında fidanlık sayısı 179'a, fidanlıkların üretim alanı 43 bin dönüme, yıllık fidan üretim kapasitesi 767 milyon fidana yükselmişti. Şimdilerde 108 devlet orman fidanlığı var. Bunların üretim alanı 20 bin dönüm, yıllık üretim kapasitesi 460 milyon fidan dolayında.
Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan aldığım bilgilere göre, devlet orman fidanlıklarında yetiştirilen fidanlar genelde ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.
Bana verilen bilgiye göre, yılda 3.5-4.0 milyon dönüm çıplak alan, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü amacıyla ağaçlandırılıyor. Ağaçlandırılan alanlara yılda 250 milyon fidan, 150 milyon ağaç tohumu dikiliyor, ekiliyor.

Ağaç sevgisi artıyor
Ağaçlandırılan çıplak alanlarda ağaçların ortaya çıkması, toprağa veya iklime göre en az 6 yılı gerektiriyor.
Günümüzde ağacın önemi giderek daha iyi anlaşılıyor. İnsanlarımızda ağaç sevgisi giderek artıyor. Ağaçlandırmanın önemine inananlar kendi çevrelerini de yeşillendirme arayışında fidan aldıklarından fidan talebi büyüyor. Orman ve süs fidanı kadar çok ülkenin kaliteli meyve fidanına da ihtiyacı var.
Özel sektörde çok sayıda yetiştirici bu işi öğrendi ve fidancılık yapıyor. (1) Fidancılar ekonomik büyüklükte arazi bulamıyor. Arazi pahalı ve yok. (2) Kaliteli üretim yapanlar (standardizasyon ve sertifikasyon) teşvik edilmiyor.
Fidancılık konusunu bilenlerin söylediklerine göre, devlet, fidanlık arazilerini müteahhitlere, kuruluşlara konut-bina yapımı için satacak yerde, fidanlıklarının devlet imkânlarıyla kullanılamayan bölümlerini, kısa süreli kira sözleşmeleri ile deneyimli üreticilere, sadece fidan üretme şartı ile tahsis edebilir. Böylece mevcut fidanlıkların daha verimli kullanımına kapı açılmış olur.


Güngör Uras
http://www.milliyet.com.tr/2007/03/18/yazar/uras.html

eskimo
26-04-2007, 14:35
Kırsal Çevrenin dava dilekçesinde ne yazdığını da ekleyim
Dilekçenin tam metni.

KIRSAL ÇEVRE ve ORMANCILIK SORUNLARI ARAŞTIRMA DERNEĞİ
The Research Association of Rural Environment and Forestry


23.12.2005

BASIN DUYURUSU

Özet : Kamuya ait, toplam 39 Devlet orman fidanlığının kapatılmasını ve arazilerinin özel kişi ve kuruluşlara satılmasını öngören T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işlemi, Derneğimizin açtığı dava sonucunda, yargı kararıyla iptal edildi.


T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, geçen yıl Mayıs ayında, Ülkemizin kamuya ait fidanlıklarının üçte birinden fazlasını oluşturan, toplam 39 Devlet orman fidanlığının kapatılması ve arazilerinin özel kişi ve kuruluşlara satılması yönünde karar almıştır.
Bakanlığın, “Kapatılacak Orman Fidanlıkları” konulu ve B.18.0APK.0.01.04/010.02-139 ve 30 olur sayılı işleminin gerekçesinde; fidan üretiminde özel sektörün teşvik edilmesi adına, teknik ve ekonomik olarak fidan üretilmesine uygun görülmeyen ve şehir merkezlerinde kalan fidanlıkların kapatılması, bu şekilde açığa çıkan kamu arazilerinin özel sektöre kiraya verilerek veya satılarak değerlendirilmesinin daha ekonomik olacağı üzerinde durulmaktadır.
Bu işlem ile kapatılmasına karar verilen Devlet orman fidanlıkları şunlardır:
1) Adana–Köprüköy 2) Adıyaman 3) Afyon-Sandıklı 4) Ağrı 5) Ankara –Ankara 6)Ankara-İlyakut 7) Ankara– Pursaklar 8) Antalya-Antalya 9) Antalya- Elmalı 10) Aydın 11)Balıkesir 12) Bolu-Dörtdivan 13) Bursa-Bursa 14) Bursa-Yenişehir 15) Çerkeş 16)Diyarbakır 17)Düzce 18) Edirne 19) Erzurum-Horasan 20) İstanbul-Çobançiftliği 21)İstanbul-Alemdağ 22) İstanbul-Sultançiftliği 23) Kastamonu-Kastamonu 24) Kastamonu-Daday 25) Kayseri 26) Kırklareli- Lüleburgaz 27) Kırşehir 28) Konya-Konya 29) Konya-Altınapa 30)Konya-Seydişehir 31) Kütahya 32) Muğla 33) Muş 34) Hendek 35) Osmaniye 36) Samsun 37) Sivas 38) Trabzon-KTÜ 39) Tunceli
Halen ciddi toprak erozyonu tehdidi altında bulunan Ülkemizde, ağaçlandırma çalışmalarında önemli yeri olan Devlet orman fidanlıklarına yalnızca İdarenin değil, toplumun her kesiminin sahip çıkması gerekmektedir. Bu fidanlıklar hepimizindir. Kapatılmalarına ve satılmalarına karar verilen orman fidanlıkları 1224,82 HA gibi oldukça büyük bir alanı kaplamaktadır. Yakın zamana kadar fidan üretimi yapılan ve birçoğunun faaliyeti halen devam eden fidanlıklarımızın kapatılması ve arazilerinin satılarak, topluca elden çıkartılması, ileride yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının aksamasına ve çeşitli sorunlara yol açabilecektir.
Açıklanan duyarlılıkla, hukuka ve kamu yararına aykırı gördüğümüz T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı işleminin iptâline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle 18.05.2004 tarihinde Derneğimizce dava açılmıştır.
Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin, E. 2004/1539 sayılı dosyası ile işlem gören davamızda, ilk önemli gelişme 21.09.2004 tarihinde dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi olmuştur. Ne yazık ki, Davamız Mayıs'ta açıldığı halde bu kararın verilmesi, yazılması ve taraflara tebliği, çok gecikmeli olarak, ancak Aralık ayının sonunda ve gerçekleşebilmiştir.
Davalı T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, yargının geciktiği bu süreyi değerlendirerek, toplam 39 fidanlıktan yedisini kapatmış, arazilerini ise fidan üretimi ile ilgisi bulunmayan kişi ve kuruluşlara satmış ya da devretmiştir. Bu nedenle, yürütmenin durdurulması kararı, dava konusu toplam 39 fidanlıktan ancak 32'si için etkili olabilmiş, diğer yedi fidanlık için ise, ne yazık ki hukuk etkisiz kalmıştır.
Kapatılarak, arazileri elden çıkartılan Devlet orman fidanlıkları şunlardır; 1- Kayseri Devlet orman fidanlığı (07.12.2004 tarihinde OGM'nce S.S. Kayseri Toptan Gıdacılar, Toplu İşyeri Yapı Koop.'ne satılmıştır.) 2- İstanbul-Alemdağ Devlet orman fidanlığı (11.06.2004 tarihinde OGM'nce TOKİ'ne satılmıştır.) 3- Kütahya Devlet orman fidanlığı (12.11.2004 tarihinde OGM'nce ifrazı yapılarak 26.532 m² satılmış, geriye kalan 52.019 m² 'si park alanı ve diğer ortak kullanımlar için ayrılmıştır.) 4- Sivas Devlet orman fidanlığı (06.12.2004 tarihinde OGM'nce 325.477 m² 'lik kısmı Sivas Valiliği'ne satılmıştır.) 5- Ankara – Ankara Devlet Orman Fidanlığı (OGM'nce 37.827 m² 'lik kısmı TOBB'ne satılmıştır. Geriye kalan kısım T.C. Orman Bakanlığı'nın kullanımındadır.) 6- Konya Devlet orman fidanlığı (04.10.2004 tarihinde Hazine'ce 84.815,11 m² 'si Adalet Bakanlığı'na, 69.504,74 m²'si Jandarma Tabur Komutanlığı'na, 587.972,91 m² 'si Karatay Belediye Başkanlığı'na tahsis edilmiştir.) 7- Kırşehir Devlet orman fidanlığı (29.12.2004 tarihinde OGM'nce Adalet Bakanlığı'na satılmıştır.)
Davamızın T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı'na tebliğ edilmesinden sonra, yukarıda belirtilen fidanlıklardan beşinin, olası bir iptal kararının hukuken doğuracağı sakıncalar Davalı İdarece bilinmesine karşın, yargı kararı beklenmeden aceleyle satılmış olmaları düşündürücüdür. Özellikle en son elden çıkartılan, Kırşehir orman fidanlığının satışı yürütmenin durdurulması kararı Davalı Bakanlığa tebliğ edildikten sonra gerçekleşmiş olup, açık bir yargı kararının çiğnenmesi anlamına geldiğinden, kanımızca ilgililerin hukuksal sorumluluğunu gerektirmektedir.
Öte yandan, bu arazileri satın alan ya da devralanların hiç birinin, kapatma gerekçesinde ileri sürüldüğü gibi, “fidan üreticisi özel sektör”den olmadığına dikkatinizi çekmek isteriz. Bu durum, “işlemde ileri sürüldüğü gibi fidanlıkların teknik gerekçelerle kapatılmadığı, aksine zaman içinde şehir merkezlerinde kalan arazilerinin yükselen rantına, fidan üreticisi özel sektörü teşvik etmek bahanesiyle göz dikildiği” yönündeki endişelerin zaman içinde haklılık kazandığını ortaya koymaktadır. Bu işlemi ile, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Anayasa ve yasa hükümleriyle belirli görev ve sorumluluklarından olan; Toprağın erozyonla kaybedilmemesi, Ülkemizin orman varlığının geliştirilerek yeni ormanlar yetiştirilmesi ve mevcut orman varlığının iyileştirilmesi konularına ilişkin çalışmalarda önemli yeri olan Devlet orman fidanlıklarını, yeterli teknik gerekçelerini ortaya koymadan ve konuyu kamuoyunun bilgisine sunup, demokratik kanalları açmadan satmak istemiştir.
Özel sektörün önünü açmak adına, süregelen bir hizmetin yeri doldurulmadan, Devletin aslî görev ve sorumluluklarından el çekmesinin kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırı olduğu kuşkusuzdur. Dava konusu işlem, Ülkemizin giderek ithal fidana daha çok bağımlı hale gelmesi, şehir merkezlerine yakın olan fidanlık arazilerinin, yeşil alan olarak sağladığı sayısız yararların rant uğruna feda edilmesi vb. burada tamamını sayamadığımız pek çok sakıncayı içermektedir.
Nitekim, Davanın gelinen son aşamasında, Ankara 12. İdare Mahkemesi 23.09.2005 gün ve E. 2004/1539 - K.2005/862 sayılı kararıyla, “fidanlıkların kapatılması” konulu TC. Çevre ve Orman Bakanlığı işleminin iptaline karar vermiş bulunmaktadır. Karar, henüz hukuken kesinleşmemiş olmakla birlikte, Derneğimizin kuruluş amacı doğrultusunda konuya gösterdiği duyarlılığın, bu aşamada bir yargı kararıyla da doğrulanmış olması, Ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir.
Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları
Araştırma Derneği Vekili
Av. İ. Ergun Anlı

eskimo
26-04-2007, 14:39
hımm peki
ben yine de buluttan nem kapan rolüme devam edip güzümü üzerinizden ayırmayım :)


backyard buluttan nem kapmamışsın :)
yargı da senin gibi düşünmüş.