View Full Version : Kaz Üzümü (Physalis peruviana)
Arkadaşlar yer kirazı yapraklarını, Afrika menekşesi gibi torf'a dikmiştim üç tanesi gayet iyi bir şekilde köklendiler resmini çekince yüklerim,saksıdan plastik bardağa aldım henüz filiz vermemiş fakat gayet iyi köklenmişler bilgilerinize.
seyyah53
03-03-2011, 22:31
Yanlış anlamadıysam yapraktan yeni bir bitki mi elde ettiniz sayın vehbi...peki böyle elde edilen fidelerde meyve veriminde herhangi bir değişiklik oluyormu acaba?
Sayın seyyah53 yer kiraz'ından çelik yapmıştım büyük yapraklarından'da torfa dikmiştim çeliklerden altı tanesi yetişiyor yapraklarda köklenmiş resmini yarın yüklerim,fakat henüz bitki filizi yok yaprak çürümedi .
kazanlik
04-03-2011, 08:26
herkeze gunaydin,, bende pepino bitkisini yapraktan koklendirmistim,, yer kirazida arsiz bir bitki,yaprakdan koklenebildigini ogrendigim iyi oldu,, tohumdan cimlendirmek cok zaman aliyor, celikden cogaltinca yeterince fazla fide elde edemiyorsunuz,,
seyyah53
04-03-2011, 10:31
Sayın seyyah53 yer kiraz'ından çelik yapmıştım büyük yapraklarından'da torfa dikmiştim çeliklerden altı tanesi yetişiyor yapraklarda köklenmiş resmini yarın yüklerim,fakat henüz bitki filizi yok yaprak çürümedi .
Çok teşekkür ederim yakın zamanda bende bir deneme yaparım
Yer kirazı çeliklendirme yapraktan kök oluşumu
Yer kirazı çeliklendirme devam
Arkadaşlar son resimde yer kirazlarını çelik halinde diktim bir kaç tanede yaprağını diktim sonuç köklenme oldu fakat filizlenme henüz yok bekliyeceğiz bakalım nasıl gelişecek yaprak gördüğünüz gibi sağlıklı büyüyor.
athena -asena
12-03-2011, 17:54
bugün biraz yer kirazı topladım.
Kafkas57
14-03-2011, 19:12
Geçen yıldan kalan yer kirazlarım daha kurumadı.Bu yıl tekrar verim alabilirmiyim? Söküp tekrar mı dikeyim?
Mr_izmir
21-03-2011, 18:51
Bir türlü bu bitkiyi yetiştirmek nasip olmadı.Acaba aranızda tohumunu paylaşabilecek biri var mı? Bu sene de denemek istiyorum.
geçen seneden kalma yer kirazı bu senede çok meyve verirmi?acil bilgilere ihtiyacım var
Merhaba,
Bende marketten aldığım yer kirazının sağlam olan 4-5 tanesini yedim. Bir kaç tanesinde küflenme olmuştu onları attım. Geri kalanlarında tohumlarını almıştım 1 hafta tohumları kuruttum. Bir kısmını diktikten sonra kalan tohumları iki arkadaşa hesiye ettim.
19 Mart 2011 tarihinde torfla buluşturduğım tohumlardan henüz çimlenen yok. Gelişmelerden haber vereceğim.
Lilinin bahcesi
25-03-2011, 22:33
19 Mart 2011 tarihinde torfla buluşturduğım tohumlardan henüz çimlenen yok. Gelişmelerden haber vereceğim.
Benim tohumlarim 21 gunde cimlendi, tohumlarda cimlenme orani %50 nin altinda oldu. Ikinci posta cimlendirmek uzere ektim.
hobbytarim
29-03-2011, 08:00
Mehaba arkadaşlar bu yıl yer kirazı yetiştirmrye karar verdim ve 2500 tane viyolde çimlendirdim çimlenme oranı %90 nı geçti ve süreleri birbirinden çok farklı olarak gerçekleşti (14-25 gün arası).
Lilinin bahcesi
11-04-2011, 18:03
Ikinci parti olarak ektigim yer kirazlarinda 17 gundur tik yok, 3. ve 4. partileri de gecen hafta ektim.
Su an elimde birinci partinin %50 filizlenme oraniyla, 2 hafta icinde dikime hazir olacak fideleri var.
lilinin bahcesi;
Her bir partide ne kadar tohum ekiyorsunuz? İlk partiyi ne zaman ekmiştiniz? ilk partide tohumlar ne zaman (kaçıncı gün) çıkmaya başlamışlardı not aldınız mı?
senin ikinci parti ile benim diktiklerim hemen hemen aynı zamanda ekilmiş benimkilerin bugün 16. günü benim tohumlarda da henüz bir tık yok.
Lilinin bahcesi
11-04-2011, 22:24
lilinin bahcesi;
Her bir partide ne kadar tohum ekiyorsunuz? İlk partiyi ne zaman ekmiştiniz? ilk partide tohumlar ne zaman (kaçıncı gün) çıkmaya başlamışlardı not aldınız mı?
senin ikinci parti ile benim diktiklerim hemen hemen aynı zamanda ekilmiş benimkilerin bugün 16. günü benim tohumlarda da henüz bir tık yok.
Sayin h.isik, tohumlari yaklasik 100 er adetlik partilerle ektim. Cok kucuk olduklarindan sayimi zor arti eksi 5-10 adet oynayabilir. 1. partiyi 1 martta ekmistim ve 21 gunde filizlendi. Tabi filizlenme orani yaklasik %50 gibi oldu. Ikinci partiyi 25 martta ektim hala tik yok, 3. partiyi 9 nisanda, 4. partiyi 10 nisanda ektim. Ilk iki parti bir tur, 3. ve 4. parti farkli iki tur olmak uzere 3 cesit ekmis oldum. Yanliz 4. partide cimlenme suresindeki degisikligi gozlemlemek amaciyla alttan isitmali olarak gozleme aldim.
Sadece bu urun icin degil tum ektigim urunler icin ekilis tarihleri, cimlenme sure ve yuzdeleri, bahceye dikildikten meyve hasadina kadar olan donemi her sene deferimde not aliyorum. Sonraki senelerde de bu bilgilerin esasinda ekim ve dikim zamanlarinin ayarlamasini yapiyorum. Buna ilave olarak yine bu defterde ani hava degisimlerini de not aliyorum. Mesela ayin kacinda kar yagisinin basladigi, dolunun veya firtinanin hangi tarihte oldugu gibi. Bunlarda sonraki yillar icin yol gosterici olabiliyor.
Sadece bu urun icin degil tum ektigim urunler icin ekilis tarihleri, cimlenme sure ve yuzdeleri, bahceye dikildikten meyve hasadina kadar olan donemi her sene deferimde not aliyorum. Sonraki senelerde de bu bilgilerin esasinda ekim ve dikim zamanlarinin ayarlamasini yapiyorum. Buna ilave olarak yine bu defterde ani hava degisimlerini de not aliyorum. Mesela ayin kacinda kar yagisinin basladigi, dolunun veya firtinanin hangi tarihte oldugu gibi. Bunlarda sonraki yillar icin yol gosterici olabiliyor.
Süper bir uygulama bende bundan sonra anlattığınız şekilde bir kayıt tutmaya başlayayım.
çok saolun teşekürler.
Lilinin bahcesi
16-04-2011, 10:10
9 nisanda ekitigim 3. parti %70 e yakin bir oranda cimlendiler. 2. ve 4. partilerden hala bir ses yok.
19 Mart 2011 tarihinde ektiğim altın çilek tohumlarından halen bir gelişme yok.
:(
28 Gündür nemli torfta bekleyen, akşamları 1-2 saat üzerleri açılıp havalandırılan ve sonra tekrar nemlendirilip kapatarak çimlendirilmeye çalışılan tohumlar bu gidişle hayata dönüş operasyonunu kaybedecekler.
Bir hafta daha zaman vermelimiyim? Yoksa daha fazla beklesem operasyon başarıya ulaşabilir mi?
Lilinin bahcesi
16-04-2011, 18:30
19 Mart 2011 tarihinde ektiğim altın çilek tohumlarından halen bir gelişme yok.
:(
28 Gündür nemli torfta bekleyen, akşamları 1-2 saat üzerleri açılıp havalandırılan ve sonra tekrar nemlendirilip kapatarak çimlendirilmeye çalışılan tohumlar bu gidişle hayata dönüş operasyonunu kaybedecekler.
Bir hafta daha zaman vermelimiyim? Yoksa daha fazla beklesem operasyon başarıya ulaşabilir mi?
Bence biraz daha bekleyin. Birde size tavsiyem , topragi nemlendirmeyin bariz sekilde islatin ve surekli islak kalsin. Nemlendirerek yaptigim denemeler islak topraktakilerden daha gec filizlendiler. Bu benim yer kirazi denemelerimden cikardigim sonuclardan biri.
Kolay gelsin.
Teşekürler,
Bu yöntemi sadece yerkirazları için mi öneriyorsunuz? Ben yemek için aldıklarımdan çıkarttım tohumları. 1 hafta içeride kuruttuktan sonra ektim. Bu şekilde olmazsa seneye daha erken ekmeyi planlıyorum.
Saygılar.
Lilinin bahcesi
16-04-2011, 20:57
Teşekürler,
Bu yöntemi sadece yerkirazları için mi öneriyorsunuz? Ben yemek için aldıklarımdan çıkarttım tohumları. 1 hafta içeride kuruttuktan sonra ektim. Bu şekilde olmazsa seneye daha erken ekmeyi planlıyorum.
Saygılar.
Evet sadece yer kirazlari icin , cunku diger sebzelerde cimlenmede yer kirazinda oldugu gibi sikinti hic yasamadim. En gec 10 gun icerisinde tum tohumlarim bazen %100 e varan oranlarda cimleniyor. Ayrica diger sebzelerde tohumu ektigimiz toprak cok islak olunca filizlenince hemen boya veriyorlar ki buda hic iyi degil.
Tohumlari kuruttuktan sonra bir kac gunde buzlukta bekletin cimlenme orani artiyor. Sart degil ama denemenizde fayda var.
Saygilar
Evet sadece yer kirazlari icin , cunku diger sebzelerde cimlenmede yer kirazinda oldugu gibi sikinti hic yasamadim. En gec 10 gun icerisinde tum tohumlarim bazen %100 e varan oranlarda cimleniyor. Ayrica diger sebzelerde tohumu ektigimiz toprak cok islak olunca filizlenince hemen boya veriyorlar ki buda hic iyi degil.
Tohumlari kuruttuktan sonra bir kac gunde buzlukta bekletin cimlenme orani artiyor. Sart degil ama denemenizde fayda var.
Saygilar
Malesef elimdeki tohumların bir kısmını ektim. Geri kalanları da iki arkadaşıma vererek onlarında yer kirazıyla tanışmalarını sağladım. Ama böyle bir çimlenmemezlik beklemiyordum. Umarım ben de çimlendirebilirim.
serkanhoca
16-04-2011, 21:36
İlk çimlendirme başarısızlığından dolayı,
İkinci denememe başlamaya karar verdim
Kuru yemişciden aldığım meyvelerin tohumlarını ektim
14 Nisan ekim tarihi
Umarım bu sefer başarabilirim
Gelişmeleri paylaşacağım
Lilinin bahcesi
17-04-2011, 09:50
9 nisanda ekitigim 3. parti %70 e yakin bir oranda cimlendiler. 2. ve 4. partilerden hala bir ses yok.
25 martta ektigim ikinci parti de sonunda cimlenmeye basladi. Hele sukur diyecegim artik. Simdiye kadar hic bukadar sikintili bir tohum cimlendirme calismam olmamisti.
19 Martta ekilen yer kirazı tohumlarından halen bir belişme yok. Lilinin bahcesi nin yaptığı gibi sulamayı arttırdım. Bakalım bu zamandan sonra bir gelişme olacak mı?
copur 09
17-04-2011, 20:00
Kuruyemişçiden aldığınız kurutulmuş meyveler yüksek ısıl işlemden dolayı çimlenmeyebilir. Taze olgun meyve çekirdeklerini denemek lazım.
Tohum zaten iyi olgunlaşmış meyveden herhangi bir işlem yapılmadan kurutulduktan sonra almak gerekir. Böyle tohumu herkes ekmek ister.
Uzun zamandır yazdığım üzere 19 martta ektiğim yerkirazı tohumlarından 4 ünde çimlenme başlamış.
Saolsun Lilinin Bahçesi arkadaşımızın tavsiyesi üzerinde sulamada daha bonkör :D davrandım. 2-3 günde bir iyice suluyordum. Sulama işlemi bittikten sonra da yine üstünü streç ile kapatıyordum. Torf adeta sırıl sıklam oluyordu. Yer kirazı herhalde iyice ıslak ortamda çimleniyor.
Lilinin Bahçesi, tekrar teşekür ediyorum. ;)
Lilinin bahcesi
21-04-2011, 09:22
Uzun zamandır yazdığım üzere 19 martta ektiğim yerkirazı tohumlarından 4 ünde çimlenme başlamış.
Sayin h.isik, tebrik ederim.
gecen sene ektiğim 3 taneden biri bu sene yeniden yeşillendi. Digerleri ya kurudu ya da hava şartlarından dolayı hala beklemedeler. Geçen sene güzel meyve almıştım, tek sorun boyutlaı kücüktü. Ben tohumumu kendim çıkardım öyle ektim. marketlerden aldıgınızla oluyor yani. Bu senede ektim, 1 ayda çimlendiler malasef. ümidimi kesmiş hazır kök almıştım halbuki :)
athena -asena
21-06-2011, 23:23
Geçen sene büyük saksıya diktiğim altın çilek bu sene çiçeklerini erkenden gösterdi
ALINTIDIR BİZDE BURDAKİ BİLĞİLERE GÖRE YETİŞTİRME YAPIYORUZ:eek:
Physalis Peruviana – Goldenberry- Yer kirazı – Altın çilek – İnka eriği vb. bir çok isimlerle karşımıza çıkan, son zamanların en popüler meyvelerinden olan yer kirazını saksıda yetiştirdik. Sizlerde bu meyveyi bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Bahçeniz yoksa üzülmeyin yer kirazı saksıda kolaylıkla yetişmekte.
Physalis Peruviana tohumlarını 14 şubat 2010 tarihinde ektim. Tohumları yılın ilk aylarında ekmek o yıl hasat edeceğiniz ürünü çoğaltacaktır. Tohum ekiminden yer kirazı meyvelerinin olgunlaşma süresi oldukça uzun, geç ekimlerde meyveler olgunlaşmadan mevsim soğuyabilir
bu durumda meyveleri olgunlaştırmamız zorlaşarak az ürün elde etmiş oluruz. Bu bakımdan tohumları erken ekerek daha fazla yer kirazı toplayabileceğiz.
Tohum ekimi için kullanacağımız toprağımız torf olabilir. Tohumlar ticari yetiştiricilikte kasalara ekilirken bize birkaç fide yeterli olacağından ufak saksı veya kaplara tohum ekimi yapılabilir. Bu amaçla hazırladığımız kaba torf eklenir, torfun ince olmasına dikkat edin. Torfu ekledikten sonra düz bir cisimle yüzey fazla bastırmadan düzgünleştirilir. Tohumlar yüzeye eşit miktarda serpiştirilerek üzerine 0.5-1 cm. kadar ince elenmiş torf serpiştirilir. İlk sulaması yağmurlama şeklinde toprağı dağıtmadan yapılır. Bu ve bundan sonra da sulamanın yağmurlama şeklinde yapılmasına özen gösterilmelidir, böylelikle toprak üst katmanı bozulmamış olacaktır. Bozulan üst katmanda tohumlar yüzeye çıkacağı için çimlendirme başarısızlıkla sonuçlaabilir. Kabın üzeri bir cam veya poşetle kapatılır. Onun da üzeri siyah bir poşetle kapatılabilir, cam ortamın nemini muhfaza edeceği gibi siyah örtü ise ortamı karartacaktır. Tohumlar böyle karanlık ve nemli ortamda daha hızlı ve sağlıklı çıkacaktır. Günlük olarak cam açılıp havalandırılmalı, gerek görülürse sulanmalıdır.
Tohumlar genelde 10 gün sonra çimlensede, benim ektiğim tohumların çimlenmesi 18 günde gerçekleşti. Tohumların çimlenebilmesi için ortam sıcaklığı çok önemlidir. En az ortam sıcaklığı 21-22 derece olması gerekmektedir.
Bu bilgilerin devamı ayrıntılı bir şekilde bakın şu adreste anlatılmış; http://www.bizimbahce.net/balkon-bahceciligi/saksida-yer-kirazi-yetistirin.htm
yerkirazlarım yaprakları sarardı ne sebep olabiklirki? beyaz minik sinekcikler kaynıyor yıkasamda geçmedi ne yapmamaı önerirsiniz?
arkadaşlar altın çilek meyvesinin kurutulması hakkında bilgisi veya deneyi olan varsa paylaşırsa sevinirim
altın çiçeklerimin yaprakları sararıp bükülmeye başladılar sanırım adana sıcağa dayanamadı.boy 1 metre kök saglam bedeni zayıf çiçek yok.çaresi yokmu bunun.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.