Bağlan

View Full Version : fittonia

JFT
23-06-2007, 21:01
fittonia diye bir bitki satın aldım. Yaprakları pembe olanından. Bu bitkinin bakım koşulları nelerdir ?

denizcool
23-06-2007, 21:07
Sıcaklık: Kışın sıcaklığı 16 derecenin üstünde olan yerlerde bulundurulması uygundur.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-) ister.
Işık: Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ve ayırma ile yapılır. Genç sürgünlerden Nisan ayında alınan çelikler, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımında ve 21 derecede köklendirilirler. Ayırma, yine Nisan ayında yaşlı bitkilerin parçalanarak herbirinin ayrı saksılara dikilmesi suretiyle olur.

Bakım Önlemleri:

Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Haziran - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1-2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Haziran'dan Eylül'e değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresince (Aralık- Ocak ayları) verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür. Dinlenme dönemi olan Ocak ortasında Nisan ortasına kadar ise ya çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır.
Budama: Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra Nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm. kalacak şekilde kesilmelidir.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Kloroz, Yaprak Dökülmesi, Kök Kanseri ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Unlu Bitleri'dir.

Metin Y.
13-10-2007, 02:08
denizcool mesajı, aşağıdaki linkten alıntıdır:
http://www.ada.net.tr/adabahce/sus/sus5.html

Önemli not: Alıntı yaptığımız kaynağı mutlaka belirtelim. Bilgi sahibi olmadığımız bir konuyu "kopyala" yapıştır" yöntemiyle, üstelik kaynak belirtmeden cevaplandırmak doğru bir davranış değildir.

i z m i r
14-09-2008, 22:57
merhabalar,
yaklasik 2 ay once kucuk bir saksida Fittonia satin aldim. mesajlardaki resimde enine buyumus bir bitki gorunuyor fakat benimkiler uzun boylu ve en ustte 2 -3 yaprak var. cok cilizlar su an:( 2 ayri saksiya ayirmak icin su an uygun bir zaman mi? ayirdiktan sonra olmemeleri icin nasil bakmam gerekir? tesekkurler..

derya Derya
13-10-2008, 22:17
Benim fittoniam hiiiiç büyümüyor:) Ne yapmalıyım şaşırmış durumdayım:(

Kiraz
13-10-2008, 22:33
Sn, İzmir ben de geçen sene almıştım, bu yaz sonu sizin dediğiniz gibi oldular ve neredeyse ölmüş gibilerdi. Topraktan 3-4 cm yukarıda olacak şekilde hepsini kestim, sadece kuru dal şeklinde kaldı. Şu an hepsi yeni yaprak veriyor. Kestiklerinizi toprağa daldırınca çıkması lazım ama mevsim fark eder mi bilmiyorum.

Bu başlığı yeni gördüm, gölgede kaldığı için böyle olduğunu düşünüp güneşe almıştım, yine gölgeye almam gerekecek.

küçük_bahçe
21-10-2008, 16:20
Arkadaşlar fittonia'nın çiçekleri olduğuna emin misiniz? Bende 3 farklı rengi var, hallerinden çok memnunlar ama çiçek falan görmedim hiç.

derya Derya
24-10-2008, 10:18
Çiçek açmıyorlar.........

Minem
20-11-2008, 22:05
Ben de bugün tesadüfen tansaştan fittonia aldım.. Çiçek açmıyor demişsiniz ama arama yaptığım da bu fotoğrafa rastladım acaba bu fittonianın çiçeği mi?

http://www.flickr.com/photos/greenhem/66053136/in/set-780443/

İklimsiz
20-11-2008, 22:33
Sayın Minem,

Bitkinizi Episcia (Episcia) benzettim.

Görsellerde aratırsanız, birçok türü olduğunu görürsünüz.

Fittonia benim bildiğim çiçeksiz bir bitki.

Minem
21-11-2008, 10:09
Üstteki fotoğraf bana ait değil aramalar da bulmuştum Sayın İklimsiz.. Bir kaç arama sayfasını geçince çiçekli haline rastladım. Ama sanırım çok geç ve zor çiçekleniyor. Çünkü aramada tomurcuklarını da görmüştüm...Episcia sanki yaprakları tüylü tüylü, bendekinin yaprakları tüysüz ve sanki yapma çiçek gibi duruyor
Benim aldığım fittonia aşağıda ki fotoğraf bana ait... En azından öyle yazıyor saksısında :)

53407

Minem
21-11-2008, 17:18
Yaşasınnn... Arkadaşlar fittonialar çiçek açıyormuş. Bir arkadaşımda Azerbaycan'da evinde varmış benim fittoniamın aynısı ve çiçekliymiş. Bu linklerde çiçek açmış fittonialar var... İnşallah bizimkiler de açar...

http://www.agraria.org/piantedavaso/fittonia.htm

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Fittonia_albivenis.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Colpfl25.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Fittonia_albivenis_ies.jpg

kaybol.2008
29-11-2008, 23:57
Kardeşimin hediye ettiği fittonialarım güneye bakan camın önündeler. Kalorifer ile arasında 10 cm kadar mesafe var (kaloriferin tam üstünde değil) Çok aydınlık ve çok sıcak bir ortamdalar. Okuduklarım ile çelişkili bir ortamda olmalarına rağmen gayet de iyi durumdalar.
Daha önceden elime düşme talihsizliğini yaşayan fittonialara kuzey doğuya bakan pencere önünde bakıyordum Hemen telef olmuşlardır.:D

kedidelisi
05-12-2008, 02:56
Ben fittonialarımın yapraklarına distile su püskürtüyoruma arada bir, çok hoşlarına gidiyor:)

Daha önce katlettiğim 2 fittonia oldu. Suda çeliklendirmeye kalkıştığımda çürüyüp gittiler. Geçtiğimiz yaz bir yapı marketten iki tane aldım. Biri nakil şartları ve saksı değiştirme sırasında bayağı hırpalandı. Azimle üstüne distile su püskürtmeye devam ettim. Nurbahar'ın bahsettiği dikine upuzun büyüme bende de oldu :( Yalnız kalan tek dalın dibinde bir sürü küçücük yaprak çıktı.

Şimdi dokunmaya korkuyorum o yüzden. Sanıyorum dipteki yapraklanmalar su püskürtmenin etkisiyle şekillendi. Bu arada, ben de hiç yapraklanmış fittonia görmedim. Kaybol2008 yani ablama verdiğim kök ayırma yöntemiyle tuttu. Hala çelik almaya korkuyorum. Başarabilen varsa zamanını ve tekniğini anlatırsa çok sevinirim.

halilaras
01-02-2009, 21:20
Benim fittoniamın alt yaprakları uçlarından itibaren çıtır çıtır kurumaya başlıyor ve en sonunda tüm yaprak kuruyor.

Acaba çok mu sulu olması lazım toprağın, yoksa odamın nemini mi yükseltmeliyim?

Uçları çıtır çıtır oluyor kururken yaprakların. Lütfen tecrübelerinizi paylaşın :(

Mine Pakkaner
02-02-2009, 00:04
Fittonia yüksek nem ister, bol su ister, tabağında bir miktar su bulundurun, aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun ( örneğin kuzey pencerelerinin ışığı uygundur), hava akımında bulundurmayın. Kışın özellikle ısıtılan ortamlarda maalesef nem eksikliği bitkileri hırpalıyor. kalorifer peteği, soba ve klima baş düşmanıdır.

Etrafında nemli bir ortam yaratmaya çalışın ancak su püskürtmeyin, içine çakıl taşı koyduğunuz bir saksı altına su doldurun onun üzerine koyun.Buharlaşma ile nem takviyesi olacaktır. Bitkiniz çoksa hipermarketlerdeki oda nemlendiricilerinden faydalanabilirsiniz.

osmann
19-05-2009, 10:11
Arkadaşlar üç minik farklı renk fittonia almıştım. Ve hepsini aynı kaba dikip arajman yaptım. Birinci sorum şu: Acaba renkleri ile birlikte türleri, dolayısı ile istekleri de değişkenlik gösterir mi? İkincisi: Ben güney penceresinin önüne koydum, bol ışık alıyor yazla birlikte daha da sıcak olmaya başlayacak. Keyfi şu an yerinde sürekli toprağı ıslak(nemli değil bayağı ıslak) ve üç türde de birçok yeni sürgün var. Herkes güneşe koymayın demiş ama benimkiler tam altında acaba yanlış mı yapıyorum?Son sorum: Sizlerin yetiştirdiği fittoniaların da eski büyük yaprakları sert ve kağıt gibi mi? Bendekilerde böyle bir durum var, ama kurumuyor ya da solmuyorlar. Bu ne demek olabilir, yapısal mıdır? Çok soru sordum sanırım, çekiliyorum.

optimus
19-05-2009, 10:21
söylediklerin fittonia mı? hypoestesmi? eğer hypoestesse ben cevap verebilirm.

cinyus
07-07-2009, 01:10
Ben de yeni bir fittonia aldım. İlk defa yetiştireceğim. Bir arkadaş bu çiçeğin zararlıları olarak kırmızı örümcek ve bit yazmış. Sizlere bir kaç sorum olacak.Bu zararlılar mutlaka oluşuyor mu fittonia da? Ne şartlar altında oluşuyorlar? Diğer çiçeklere bulaşıyor mu çünkü benim başka çiçeklerimde var?

trida
02-08-2009, 17:39
bunlarda benim fittonilarım.

alttaki saksıda geçici bir misafir var :)

96206

DefneD.
21-09-2009, 17:30
Bugün ben de iki kök Fittonia aldım. Umarım sorunsuz yaşatmayı başarırım.

103615

neconeco
21-09-2009, 19:33
Selamlar. bunlar gibimi demek istiyorsun. keşke ayırmasaydın hafıf güneş severler orantılı su cefakardır çabuk gelişiyorlar. Güle güle büyütün.

Ljubljana
06-11-2009, 17:59
Arkadaşlar, ben de renkli yapraklara bayılıyorum. Bu yüzden bugün minik bir fittonia aldım. :cool: Umarım sağlıkla gelişir.:)

grandbaba
21-11-2009, 15:34
Merhaba Bende Fittona yayı büyütmek için çok uğraştım suyu az **** çok verdiğinizde hemen bozuluyor ,suyu az ve sık aralıklarla vermek gerekiyor.Şu anda Kuzeye bakan mutfak camına yakın rafta duruyor yakınında da ketıl var su kaynayınca buharı saksıya doğru geliyor.Resimde görüldüğü gibi çiçekte açtı,çokta yayıldı ama budamaya kıyamıyorum akıl verecek birisi varmı acaba. 114888

114889

merkürvenüs
05-04-2010, 12:42
Merhaba,

İki kök fitoniam var pembe olanlardan. Saksıda iki dal şeklinde uzadılar hiç dallanmadılar. Dallanmaları için tepe sürgünü almak istiyorum. Tepe sürgününü dikip çoğaltırım ve saksıda kalan köklü kısmın dallanmasını sağlarım diye düşündüm acaba doğru mu düşünüyorum:))) Bu konuda deneyimi olan varsa benimle paylaşırsa çok sevinirim.

merkürvenüs
11-04-2010, 12:14
Merhaba,

Fitonya sürgünlerimden birini toprağın hemen üzerinden kestim. Kestiğim kısmı ikiye böldüm uç sürgünü tekrar aynı saksıya diktim ara dalı başka bir saksıya diktim. Deneyimlerimi paylaşacam...

hcd13
15-04-2010, 00:59
foruma yeni üye oldum bende ayrıca çiçek tutkumda yeni sayılır bende tansaş tan aldım çok ucuza fittonia bulabilirsiniz... benim çiçeklerde hiç büyüme yok gerçi gelişimi çok yavaş olan bir bitki sanırım ne boy nede ene giden gelişen tek yaprak yok az sayıda yaprak var zaten üzerinde çok canlılar kuruma solma kırılma vs hiçbir sorun yok üzerinden tek yaprak bile eksilmedi ama uzamıolar neredeyse tüm yapraklar toprakla temas halinde bu normalmi ve bu halini düzeltmem onu büyütüp güzel form vermem nasıl olabilir???

reptile21
20-06-2010, 16:02
Herkese merhaba. Yaklaşık 1 aydır fittonia bakıyorum. Orta boy sera kabında inanılmaz bir gelişim gösterdi. Bitki 3-4 kat gelişti tabana yayıldı ve uzadı. Ancak yaprakların üzerinde delikler var. Bu sabah 20 küsür delinmiş yaprağını makasla kestim. Bu hastalığın adı ve mücadele şeklini öğrenmek istiyorum yardım eden olursa çok sevinirim.

yağ-mur
11-08-2010, 18:24
165733

165734

165736

165737

mavisedir
28-08-2010, 11:14
Selam, bu çiçeği çoğaltan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Ben becerememiştim bir türlü. Ayrıca, çiçek açtığını bilmek çok güzel.İlk defa duydum. Fotoğrafları görmesem inanmazdım :)

yağ-mur
28-08-2010, 14:35
ben ilk defa yetiştiriyorum bir fidancıdan almıştım bakımı hakkında malesef fazla bilgim yok sadece fazla su vermiyorum ve aydınlık bir yerde çoğaltma konusunu ise hiç bilmiyorum...

bilge5130
16-09-2010, 18:22
Merhaba sayın çiçekseverler. Bu çiçeği ilk kez görüyorum.Kırmızı ve pembe olanları çok hoşuma gitti. Aranızda Fitonya fidesinden alıp bana gönderebilme şansı olan varsa çok sevinirim. Ben öğretmenim. Fidelerin parasını önceden hesabınıza havale ederim. Lütfen bana bu konuda yardımcı olun. 3-4 adet değişik renkli fide yeterli olur. Özelden bana mesaj atarsanız sevinirim
LÜTFEN... LÜTFEN... LÜTFEN...

öZNe
16-09-2010, 18:39
Değişik desenli ve farklı renkli olan bu bitkiyi ben de çok beğendim.

yağ-mur
17-09-2010, 01:23
Merhaba sayın çiçekseverler. Bu çiçeği ilk kez görüyorum.Kırmızı ve pembe olanları çok hoşuma gitti. Aranızda Fitonya fidesinden alıp bana gönderebilme şansı olan varsa çok sevinirim. Ben öğretmenim. Fidelerin parasını önceden hesabınıza havale ederim. Lütfen bana bu konuda yardımcı olun. 3-4 adet değişik renkli fide yeterli olur. Özelden bana mesaj atarsanız sevinirim
LÜTFEN... LÜTFEN... LÜTFEN...

benim aldığım fidancıda pembe ve kırmızı olandan yok sadece yukarda fotosunu eklediklerim var onlardan isterseniz yolum düşerse alırım müsait bir zamanda malum okullar açılacak çok yoğun bir dönem başlıyor saygılar....

bilge5130
17-09-2010, 11:20
benim aldığım fidancıda pembe ve kırmızı olandan yok sadece yukarda fotosunu eklediklerim var onlardan isterseniz yolum düşerse alırım müsait bir zamanda malum okullar açılacak çok yoğun bir dönem başlıyor saygılar....

Sayın Yağmur,beni çok mutlu ettiniz. 2. ve 3. resimdeki fitonyalardan müsait olduğunuz zaman alıp gönderebilirseniz sevinirim. Alabileceğiniz zaman bana özelden mesaj atarsanız size fidelerin ücretini hemen havale ederim. Sevgiler...

yağ-mur
17-09-2010, 11:53
Sayın Yağmur,beni çok mutlu ettiniz. 2. ve 3. resimdeki fitonyalardan müsait olduğunuz zaman alıp gönderebilirseniz sevinirim. Alabileceğiniz zaman bana özelden mesaj atarsanız size fidelerin ücretini hemen havale ederim. Sevgiler...

tamam inşallah en kısa zamanda haber veririm,yukardakilerden başka gelmişse alayım mı?yoksa aynısı mı olsun sadece

bilge5130
17-09-2010, 17:57
Sizin zevkinize güveniyorum. Sizdekilerde güzel onlardan başka güzel canlı renklerden de varsa olabilir. 4-5 fide yeter sanırım.Tanesi ne kadar dı acaba?

yağ-mur
17-09-2010, 20:14
Sizin zevkinize güveniyorum. Sizdekilerde güzel onlardan başka güzel canlı renklerden de varsa olabilir. 4-5 fide yeter sanırım.Tanesi ne kadar dı acaba?

küçük bir saksıda 3 kök var yaz başında 5 liraya almıştım ben

bilge5130
17-09-2010, 20:21
O zaman eğer farklı renk varsa 3 saksı , yoksa da sizinkilerden 2 saksı alırsanız sevinirim. Size de zahmet olacak ama. İnşallah çiçeklerime her baktığımda size dua ederim.Şimdiden teşekkür ederim.

yağ-mur
17-09-2010, 22:29
O zaman eğer farklı renk varsa 3 saksı , yoksa da sizinkilerden 2 saksı alırsanız sevinirim. Size de zahmet olacak ama. İnşallah çiçeklerime her baktığımda size dua ederim.Şimdiden teşekkür ederim.

zahmet ne demek dua ederseniz sorun yok, inşallah fırsat bulurum da giderim en kısa zamanda :o

bilge5130
18-09-2010, 10:38
Hiç şüpheniz olmasın:))

bilge5130
20-09-2010, 21:40
Sayın Cellin arkadaki kaktüsleriniz de gözden kaçmıyor.Maşallah kaktüslerinizde çok güzelmiş.Güle güle büyütün.

Orhan Özbilgiç
05-10-2010, 14:44
Komşumuz, başka bir yere taşınırken eşime hediye etmiş. Gerçekten çok hoş yaprakları var.;)

Artık bakımı ile ilgili bilgilenmek için sık sık sizlere başvuracağız.:)

173823

173824

173825

173826

burcuciner
05-10-2010, 14:58
fitonyam ilk aldığımda küçücüktü.Her sonbahar budamama rağmen her bir yaprağı elim kadar büyüyor ve sarmaşık gibi sara sara uzuyor ve baharda mor mor çiçekleniyor.Ne iş?

yağ-mur
05-10-2010, 17:26
fitonyam ilk aldığımda küçücüktü.Her sonbahar budamama rağmen her bir yaprağı elim kadar büyüyor ve sarmaşık gibi sara sara uzuyor ve baharda mor mor çiçekleniyor.Ne iş?

fotoğrafını görmek isterim bildiğim kadarıyla fitonya çok yavaş büyüyor başka bir bitki olabilir mi?acaba merak ettim şimdi:confused:

burcuciner
05-10-2010, 18:59
Sevgili Yağ-mur,yarın fotoğrafını çekip ekleyeceğim şu an akşam oldu çiçekleri falan tam gözüksün istiyorum da.Yalnız ilk aldığımda -2 yıl önce- diğer arkadaşların yüklemiş olduğu resimlerdeki gibiydi ve saksının üzerinde fitonnia yazılıydı:)Yine de kontrol edersen ben de sevinirim:)Belki de sarmaşık bu:)

burcuciner
06-10-2010, 09:57
işte dev fitonniam neden diye sormuştum bu böyle sarmaşık gibi gidiyor ve bir sürü çiçek açıyor?

mavisedir
06-10-2010, 10:40
merhaba
Aynı çiçekten benimde var, baktım önünü alamıyorum 3 gün önce budadım tüm dallarını. İyi mi yaptım bilmiyorum. Sonucunu zamanla görücem artık.Benimki beyez çiçek açıyor. Aldığımda normal klasik fitonyaya benziyordu forum olarak, bir başladı büyümeye kendini ayakta tutamadı, saksının içinde dolandırdım dalları bir süre idare etti, yine boy attı ben de budadım. Bu çiçek hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa, yardımcı olurlarsa sevinirim.

a1919
06-10-2010, 10:57
Sayın burcuciner,
Çiçeğiniz hypoestes fittonia değil. Bende de var aynısından :)

mavisedir
06-10-2010, 11:31
Sayın a1919,
Hypoestes hakkında bilgi verirseniz sevinirim. 1 senedir mücadele ediyorum bu çiçekle, ne istediğini anlayamadım. Hep mutsuz, devamlı yaprak döküyor, bir yandan da hızla büyüyor. Yukarda yazdığım gibi en sonunda budadım. Bakalım ne olacak :)

a1919
06-10-2010, 12:26
Ben baharda almıştım. Evin içinde çok iyi durumda değildi. Bende kapalı balkona aldım. Direk güneş gelmeyen bir köşede duruyor. Yapraklarına su püskürtüyorum. Toprağını çok kurutmayın zaten hemen yaprakları sarkıyor kuruduğunda. Benim de çiçek açan dallar aynen sizinki gibi uzadı. Sanırım o dalları budamak gerekiyor gürleşmesi için. Yani ben de çok tecrübeli değilim bu konuda. Deneme yanılma yapıyorum :)

burcuciner
06-10-2010, 15:34
Sayın a1919,
Hypoestes hakkında bilgi verirseniz sevinirim. 1 senedir mücadele ediyorum bu çiçekle, ne istediğini anlayamadım. Hep mutsuz, devamlı yaprak döküyor, bir yandan da hızla büyüyor. Yukarda yazdığım gibi en sonunda budadım. Bakalım ne olacak :)
Her sonbahar buduyorum hem de sırf kök bırakarak.Yine de tavana kadar uzuyor;)

burcuciner
06-10-2010, 15:38
Sayın burcuciner,
Çiçeğiniz hypoestes fittonia değil. Bende de var aynısından :)

Sevgili a1919,
Google dan hypoestes resimlerine baktım,gerçekten benim çiçeğimden:)Yalnız orada küçük yapraklı ve kısa olan çiçek bende neden ince uzun bir sarmaşığa dönüşüor?Acaba yaprak verdikçe budamam mı gerekli?Bir fikri olan var mı?Sevgiler:rolleyes:

merkürvenüs
06-10-2010, 15:45
Sayın burcuciner bu ana başlık altında hypoestes alt başlığı var, orada birçok bilgi bulabilirsiniz...

mavisedir
15-10-2010, 15:05
Merhabalar
Fittoniamın yaprak altlarında beyaz birşeyler gördüm arkadaşlar, pamukçuk mu deniyor onlara? Sildim ve arap sabunlu su sıktım, temizlendi yapraklar fakat yaprakların canı gitti sanki, yani diriliği gitti gibi geliyor bana, toprağıda nemli, su ihtiyacı yok. Hata mı yaptım acaba biryerde? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

mavisedir
15-10-2010, 19:37
Verdiğiniz linke baktım, benim fittonia da bulunana benzemiyor. Minik beyaz pamuk gibi bişey bendeki ve iki üç tane vardı, onlarıda temizledim zaten. Çiçeğin bazı yapraklarındaki diriliğin gitmesi beni endişelendirdi çok. Fotoğraf yüklemeye çalışıcam, sanırım program indirmek gerekiyor ve cep telefonuyla çekilmiş fotoğraf ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum.
İlginize teşekkürler sayın cellin

Ayşe Yıldız
15-10-2010, 21:19
Sizin söylediğiniz unlu beyaz bitlerden olmalı. Bende zor arındırdım çiçeğimi. Bitti gibi görünsede tekrar oluşuveriyor.Aarap sabunu ile tekrar yıkayın bunu 10 günde bir yapın ve suyun toprağada gelmesini sağlayın sık sıkta kontrol edin. Bitkinin yapraklarının kuruyup dökülmesine sebep oluyorlar.

Yeşil Çay
23-12-2010, 15:02
Ben fittonialarıma saksı değişimi yapacaktım.Nisan ayında yapılması gerektiğini okudum.Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler.Benim gibi acemi bir çiçeksever için çok faydalı bir site.

la_bama
19-03-2011, 21:42
Bu da benim Fittonia çiçeğim. 1 hafta oldu koyalı, bakalım sonuç ne olacak?
197514 (http://www.fotocunuz.com/view.php?filename=259190320111840.jpg)

bpınar
21-03-2011, 14:45
çiçeğiniz akvaryumun içindemi duruyo,dibine nasıl bir toprak koydunuz,drenaj nasıl olacak?:o

optimus
22-03-2011, 18:09
netten fittonia satışı yapan bir yer var mı? biraz baktım ama bulamadım. bu çiçeği çok seviyorum...

optimus
08-04-2011, 16:27
Koçtaş'tan dört çeşit aldım Cumartesi günü, bir sitesine bakın isterseniz gönderimi var mı..!

şimdi baktım, nette yok, aslında geçen sene vardı, alamamıştım, belki eklerler nete bu senede... harika bir çiçek bence...

nehirderya
12-04-2011, 13:27
grandbaba fittonianın üstündeki çiçeğin adını biliyor musunuz?

canannuman
18-04-2011, 10:39
Fittonia mı akvaryuma ekilmiş ben mi yanlış gördüm.

aerte
24-07-2011, 10:47
dün akşam fittonia'yı çalışma masama koymak için aldım. Çalışma odam aydınlık serin ve havadar fakat direk güneş ışığı olamıyor. İnternette nasıl bakılırı araştırdığım zaan direk güneş ışığı gereklidir diyor fakat bu sitede tam tersini söylemişsiniz. Hangisi doğru? Fittonia'yı yetiştiren tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirler mi?

ardabora
25-07-2011, 21:42
Praktiker'de 3 tl.ye fittonia fideleri satılıyor şu an,Bayrampaşa praktiker....

narhanımcık
27-07-2011, 17:00
dün akşam fittonia'yı çalışma masama koymak için aldım. Çalışma odam aydınlık serin ve havadar fakat direk güneş ışığı olamıyor. İnternette nasıl bakılırı araştırdığım zaan direk güneş ışığı gereklidir diyor fakat bu sitede tam tersini söylemişsiniz. Hangisi doğru? Fittonia'yı yetiştiren tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirler mi?
Evet, ben de birkaç gün önce bir fittonia aldım ve bakımı konusunu araştırdığımda "Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır." gibi bir cümleyle karşılaştım, pek bir şey ifade etmedi bana. Mine Pakkaner hanımın "aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun" ifadesi daha açık fakat http://www.bitkibakimi.com/cicek/249-fittonia-bitkisi-bakimi-ve-yetistirilmesi-hakkinda-genel-bilgiler.aspx adresindeki bilgiler tam tersini söylüyor.

Bitkiyi alırken satış görevlisi de gölgeyi sevdiğini söylemişti ama gölge bir yerde kısa süre kalınca yapraklarını yukarı dikiverdi, yukarıda verdiğim linkteki "güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur" bilgisine dayanarak yandan güneş alabileceği bir yere koydum ama yapraklar hâlâ biraz güneş için mevlâya açılmış eller gibi duruyor :)

Bir de sorum olacak, fittonialar da krotonlar gibi güneş gördükçe kızarıyor mu yoksa kırmızı ve yeşil olarak değişik çeşitleri mi var?

aerte
28-07-2011, 14:11
Evet, ben de birkaç gün önce bir fittonia aldım ve bakımı konusunu araştırdığımda "Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır." gibi bir cümleyle karşılaştım, pek bir şey ifade etmedi bana. Mine Pakkaner hanımın "aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun" ifadesi daha açık fakat http://www.bitkibakimi.com/cicek/249-fittonia-bitkisi-bakimi-ve-yetistirilmesi-hakkinda-genel-bilgiler.aspx adresindeki bilgiler tam tersini söylüyor.

Bitkiyi alırken satış görevlisi de gölgeyi sevdiğini söylemişti ama gölge bir yerde kısa süre kalınca yapraklarını yukarı dikiverdi, yukarıda verdiğim linkteki "güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur" bilgisine dayanarak yandan güneş alabileceği bir yere koydum ama yapraklar hâlâ biraz güneş için mevlâya açılmış eller gibi duruyor :)

Bir de sorum olacak, fittonialar da krotonlar gibi güneş gördükçe kızarıyor mu yoksa kırmızı ve yeşil olarak değişik çeşitleri mi var?

Ben de aydınlık ama güneş görmeyen bir yere koydum, gölge sayılmaz aslında şu anda herhangi bir dökülme veya renk solması ile karşılaşmadım.

"Yapraklar güneşi gören yere doğru eğilir" gibi birşey okumuştum ama uzun vade de olduğunu düşünüyordum. Denemelerimde sabahtan akşama kadar yapraklar güneşe doğru eğiliyorlar.

İlginç bir bitki :)

Bu arada ben bonzaimi yaşatmak için bonzai besini diye bir sıvı aldım. Suyla karıştırıp bonzai ye veriyordum. Daha sonra o besini fitonia'nında hakkettiğine inandım ve ona da vermeye başladım. Göz yanılması değilse gerçekten işe yarıyor tavsiye ederim:)

narhanımcık
28-07-2011, 17:00
Ben de aydınlık ama güneş görmeyen bir yere koydum, gölge sayılmaz aslında şu anda herhangi bir dökülme veya renk solması ile karşılaşmadım.

"Yapraklar güneşi gören yere doğru eğilir" gibi birşey okumuştum ama uzun vade de olduğunu düşünüyordum. Denemelerimde sabahtan akşama kadar yapraklar güneşe doğru eğiliyorlar.

İlginç bir bitki :)

Bu arada ben bonzaimi yaşatmak için bonzai besini diye bir sıvı aldım. Suyla karıştırıp bonzai ye veriyordum. Daha sonra o besini fitonia'nında hakkettiğine inandım ve ona da vermeye başladım. Göz yanılması değilse gerçekten işe yarıyor tavsiye ederim:)
Ben de fittoniayı alırken bir de bonzai almıştım, yanında da bonzai besini. Çiçek coşturan yazıyordu üzerinde sanırım. Sizinki de ondan mıydı acaba? Bir marka daha vardı çünkü. Gerçi içerikleri birbirine yakındır herhalde..

aerte
28-07-2011, 17:36
Ben de fittoniayı alırken bir de bonzai almıştım, yanında da bonzai besini. Çiçek coşturan yazıyordu üzerinde sanırım. Sizinki de ondan mıydı acaba? Bir marka daha vardı çünkü. Gerçi içerikleri birbirine yakındır herhalde..

Çiçek coşturan değildi benimki. Aslında bonsaim baya yaprak döküyordu onu kurtarmak adına son çare gidip oradaki görevlilerle konuşmaktı amacım. Onlar önermişlerdi. Orada fittonia'yı görüp almıştım öyle bir mazisi var :)

Şişenin açıklamasında "bonsai özel besini" yazıyordu. İçerikleri çok yakın olmayabilir. Bauhaus tan almıştım. Sizinkinin markası neydi?

narhanımcık
28-07-2011, 20:19
Çiçek coşturan değildi benimki. Aslında bonsaim baya yaprak döküyordu onu kurtarmak adına son çare gidip oradaki görevlilerle konuşmaktı amacım. Onlar önermişlerdi. Orada fittonia'yı görüp almıştım öyle bir mazisi var :)

Şişenin açıklamasında "bonsai özel besini" yazıyordu. İçerikleri çok yakın olmayabilir. Bauhaus tan almıştım. Sizinkinin markası neydi?
Ben de Bauhaus'tan aldım, baktım da markası Çiçek Coşturanmış, onun altında da "bonsai özel besini" yazıyor. Oradaki görevli bana da bir marka önermişti aslında, "Ve.." ile başlıyordu sanırım adı ama ben yaklaşık üçte biri fiyatına olduğu için diğerini tercih ettim, iyi mi ettim bilmem...

aerte
29-07-2011, 07:42
Ben de Bauhaus'tan aldım, baktım da markası Çiçek Coşturanmış, onun altında da "bonsai özel besini" yazıyor. Oradaki görevli bana da bir marka önermişti aslında, "Ve.." ile başlıyordu sanırım adı ama ben yaklaşık üçte biri fiyatına olduğu için diğerini tercih ettim, iyi mi ettim bilmem...

muhtemelen aynı markalar. Bu sabah birşey dikkatimi çekti, bonsaimin ağaç kısımları yeşilleşmeye başlamış. Bunun nedeni bonsai özel besini olabilir mi? Çünkü yaptıklarına göre fiyatı bana da çok ucuz gelmişti.

narhanımcık
29-07-2011, 18:09
Ben henüz bir defa kullandım sadece, gelişmelerden haberdar ederim.

aerte
01-08-2011, 09:04
Sulama aralığınız nedir? Her gün suluyor musunuz?

narhanımcık
01-08-2011, 14:46
Sulama aralığınız nedir? Her gün suluyor musunuz?

Bonsaim için mi soruyorsunuz bunu? Toprağının üstü kurudukça suluyorum ki bu genelde günaşırı oluyor. Çok sıcak günlerde ya da güneşlensin diye dışarıya çıkarmışsam daha da çabuk kuruyabiliyor, o zaman her gün. Bu arada benim bonsai de yeni yapraklar verdi, besinden mi, bilmem. Ama sulama konusu hassasiyet istiyor, sitede yazılanları okumuşsunuzdur herhalde.

Fittonia için soruyorsanız onun da toprağını nemli tutacak şekilde suluyorum. Sabah ve akşam birer saat kadar güneşleniyor, yapraklarını hafif indirdi şimdi, sanki biraz da saksının içine yayılmış gibi. Henüz bonsai besinini onda denemedim, azıcık vereyim bakalım neler olacak.

aerte
02-08-2011, 10:06
evet bonsai için sormuştum. Normalde toprak kuruduğu zaman sulayın diyorlar ama konuştuğum görevliler toprak her zaman 2/3 oranında ıslak olmalı dediler.

Doğru gelişim için bu şartmış, yani sürekli gözlema altında olması gerekiyormuş. Bu arada benim bonsaimde de yeni yapraklar verdi ama bir taraftan da sürekli bir dökülme var bir de dediğim gibi ağacın gövde kısmı yeşilleşmeye başladı.

Yarardan çok zarar veriyor gibi.. Bonsai yi direk güneş ışığına çıkartıyor musunuz? Bunu pek önermiyorlar diye biliyorum.

narhanımcık
02-08-2011, 16:08
evet bonsai için sormuştum. Normalde toprak kuruduğu zaman sulayın diyorlar ama konuştuğum görevliler toprak her zaman 2/3 oranında ıslak olmalı dediler.

Doğru gelişim için bu şartmış, yani sürekli gözlema altında olması gerekiyormuş. Bu arada benim bonsaimde de yeni yapraklar verdi ama bir taraftan da sürekli bir dökülme var bir de dediğim gibi ağacın gövde kısmı yeşilleşmeye başladı.

Yarardan çok zarar veriyor gibi.. Bonsai yi direk güneş ışığına çıkartıyor musunuz? Bunu pek önermiyorlar diye biliyorum.
Direkt güneş ışığına değil de alacalı güneş alan gölge bir yere koyuyorum bazen, o da çok uzun süre değil.

Benim toprağımda da yosunlanma var, suyu biraz kısmam gerekiyor sanırım. Ama benimkinin yapraklarında dökülme yok. Belki cinsiyle ilgilidir. Küçük bir araştırmayla Çin Kuş Eriği (Sageretia Theezans) cinsi olduğunu öğrendim. Türlerine göre bakımları da değişiyor bonsailerin. Sageretialar kuraklık karşısında hassasmış, o yüzden fazla kuru bırakmamaya çalışıyorum.

Bu arada bunları bir bonsai forumunda konuşmamız gerek sanırım.

yener.T
28-09-2011, 17:11
Benim fittonyalarım toplu halde

gülenmelek
28-09-2011, 18:56
Görsel şölen olmuş Sayın serilaaa, ellerinize sağlık. Siz bitkilerin dilinden gerçekten anlıyorsunuz, gün gelir biz de anlarız umarım ;)

ardabora
24-10-2011, 23:05
25 temmuz tarihinde "Praktiker'de 3 tl.ye fittonia fideleri satılıyor şu an,Bayrampaşa praktiker...." demiştim. Bir minik fittonia almıştım.

Baktım ki çiçeği kazasız belasız büyütebiliyorum, bu sefer de Bauhause'tan 6 değişik renk fide aldım. Tanesi 2.50 tl...

Birinci resimdeki ilk aldığım fittonia,ikinci resimdekiler kadar minikti, 3 ayda boyu gayet iyi uzadı.

Çiçek açmayan salon bitkilerini pek sevmiyorum aslında ama kolyoz ve fittonia çiçek açan diğer bitkilerle yarışacak kadar güzel,özellikle renkli çiçeklere hasret kaldığım kış aylarında eve renk getiriyor.

252508

Miniklerin şimdilik keyfi yerinde. Yaklaşık iki hafta oldu dikeli ve üstten minik yapraklar çıkarmaya başladılar.

Sabah güneşi alan bir pencerede,tülün arkasında ikamet ediyorlar. Toprağı kurudukça suluyorum, henüz bitki besini vermedim...

252509

sevda271
02-04-2012, 18:20
bu sabah görünce bana çığlık attıran fitonniam :p

canannuman
03-04-2012, 09:00
bu sabah görünce bana çığlık attıran fitonniam :p

Aferin fittonyaya şimdi gözüme daha bir girdi çiçeğin rengi çok güzelmiş minik diyordun ama bayağıda belirginmiş çiçeği Maaşallah. Bu arada Zeynep'i de aşılamışın. Yakında o da ekip dikip üye olur buraya aile boyu Maaşallah size.
Eline sağlık.

sevda271
04-04-2012, 00:13
Aferin fittonyaya şimdi gözüme daha bir girdi çiçeğin rengi çok güzelmiş minik diyordun ama bayağıda belirginmiş çiçeği Maaşallah. Bu arada Zeynep'i de aşılamışın. Yakında o da ekip dikip üye olur buraya aile boyu Maaşallah size.
Eline sağlık.

teşekkür ederiz canım...Zeynep benden hevesli çıktı su spreyini alıyor sürekli çiçekleri besliyor sonra ertesi sabah anne bak daha çok büyümüş deyip övünüyor:)

optimus
05-04-2012, 05:58
Merhaba sevda271 elinizdeki guzel cicek fittonia degil hypoestestir. senelik bir bitkidir. tohumlarindan cok rahat sonraki seneye cimlendirebilirsiniz.

optimus
05-04-2012, 06:04
http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/15402.htm

burda sizin ciceginizin konusu. o minik ciceklerini koparmayin birakin tohumlari gelissin seneye cimlendirir daha yogun guzel gorunumlu saksi elde edersiniz

sevda271
05-04-2012, 11:46
Merhaba sevda271 elinizdeki guzel cicek fittonia degil hypoestestir. senelik bir bitkidir. tohumlarindan cok rahat sonraki seneye cimlendirebilirsiniz.

teşekkür ederim optimus o zaman ben bu sayfadan taşınayım tabi bir fittonia edinene kadar :p

Kedi Tırnağı
21-04-2012, 11:18
Perşembe günü Bauhaus' a gittim. Fitonyaları görünce çok sevindim. bir süredir almak istiyordum çünkü. Yıllar önce minicik bir tane gelmişti hediye olarak ama o zamanlar huyunu bilmediğimden ölmüştü. Forumda gördükçe ben de yeniden heves ettim. Enfes yapraklar. Bauhasu' da 2.50 TL ye satılıyor. Yavruağzımsı pembe olandan çoktu. Birkaç tane koyu pembe kalmıştı hatta sonradan fark ettim. Açık pembeli beyazlı olandan 3-4 tane vardı ama sağlıklı görünmedi almadım. Diğer renklerini de gördükçe alacağım.

285058

demircool
27-07-2012, 10:15
Benim fittoniamın boyu uzadı iyice..ne yapmam gerekiyor onu nereye kadar uzayacak?

şehzade
23-10-2012, 15:32
Bu da benim miniminicik fitoşum. Bir kökü üçe böldüm hiç bir sorun olmadı.

resul22
23-10-2012, 16:04
Geçen gün aldığım çiçeğe benzer sayın ahmeter'in sayfasında gördüm ve episcia olduğunu sandığım bitkim meğer "fittonia"ymış.

abone34
03-03-2013, 09:36
İnterneteki bilgiler bazen yanıltıcı olabiliyor insan denedikçe öğreniyor.Bir çok yabancı ve yerli sitede bu çiçeğin güneş sevmediği direk güneşe konmaması gerektiği ve bol sulanması gerektiği yazıyordu.Aralık ayında bir tane kendime bir tane anneme aldım.Anneme bunlar güneş sevmiyormuş pencere önüne koyma demiştim oda güneş görmeyen çiçek olurmu dedi inatlaştık.ben kendi odamda aydınlık ama direk güneş almayan bir yere koydum odam güneye bakıyor.Annemde Doğuya bakan güneş alan salon penceresine koydu.bir hafta sonra benimki yapraklarını aşağıya bükmeye başladı onunki dipten bir sürü yaprak verdi sonunda benimkinide götürüp onunkinin yanına koydum ikiside güneşde çoştular(kış güneşi ).yalnız kaloriferden rahatsız oluyorlar kaloriferin sıcağı fazla etkilemesin diye altlarına kutu koyduk iyice cama yasladık.sulamada ise toprağı hafif nemli kalacak şekilde suluyoruz.aşırı su vermiyoruz.Çürüyen kuruyan yaprakları kesip atarsanız daha fazla yapraklanıp büyüyor.Ve bu sabah baktığımızda Fittonia lardan biri çiçek açmış diğer dallarda tomurcuk doluydu.yalnız dün sulamayı unuttuğumuz için 2 tane çiçeği hemen açar açmaz solmuş.Resimleri eklemeye çalışacam...iyi günler(not:bu deneyimi ortancada'da yaşadık direk güneşe koymayın deniyor ama eğer saksı ve kök kısmını iyice karton la gölgeleyip çiçek ve dalları güneşe verirseniz çiçekleri çoşup irileşiyor)

optimus
30-03-2013, 12:02
Fittonia ile hypoestes surekli karistiriluyor. Sayin abone34 yanilmiyorsam fotograflardan gordugum kadariyla bitkiniz fittonia degil, Hypoestes.

Bu arada izmirde yasayanlar acaba fittonia nin satildigi bir yer var mi bildiginiz? 5senedir bulamadim bir turlu. Ozellikle kirmizi ve pembe tonlarina bayliyorum...

Tenar11
26-04-2013, 21:55
Merhaba, bugün Karşıyaka Koçtaş'tan bir tane kırmızı yapraklı fittonia aldım. Oradan bulabilirsiniz. Mayısta yine çiçek festivalinde satılır umarım, bende başka renklerini almayı düşünüyorum.

abone34
17-06-2013, 13:50
yaz izlenimlerim; baharda çiçeklendikten sonra boyu çok uzadı ve yaprakları küçüldü bende budadım..yerini değiştirmedim doğuya bakan pencerede saat 9-14 arası direk ışık alıyor ama su miktarını artırdık artık her gün suluyoruz ve çoşdu....ilginç tarafı kışın kaloriferden gelen sıcakdan rahatsız olmasına rahmen yazın yakıcı haziran güneşinden rahatsız olmuyor..

Angels Sour
17-06-2013, 16:04
Sayın abone34, maalesef çiçeklerinizden sadece ortadaki "fittonia", diğerleri de hypoestes.

standbyme
09-11-2013, 15:51
Yeni aldığım fittoniam

budido
29-09-2014, 09:26
benim fittonialarım uzadı uzadı ve çiçek açtılar... mor, beyaz..

kupecim
02-05-2015, 23:43
Benim de fittonia m var ancak yapraklari kagit gibi sadece mini mini birkac yaprak verdi dolayli gunes alan bir yerdeydi simdi sadece aydinlik bir yere koydum. Yaprak rengine bayiliyorum ben bir ayri seviyorum fittonia yi ama dilinden anlayamadim bir turlu iste

evandevan5
24-02-2016, 16:03
Tohumunu nerede bulurum.

greenfinger
05-03-2016, 20:33
merhabalar, ben iki tane ufak fittonia aldım bugün ve sukulent bahçeme ekmek istiyorum. Birlikte yaşayamıyorlar sanırım, doğru mu anlamışım? Biraz renk versinler istemiştim ama, fikirleriniz nedir?

nanemolla
21-12-2017, 12:55
Fittonia diye sorduğum her çiçekçi hipoestes den satmaya çalışıyor fittonia diye.bende resim göstermek zorunda kalıyorum farkı göstermek için.ama birturlu bulamıyorum.offfff

nanemolla
22-12-2018, 16:54
685460

685461

Bu da benim şekerim. Eger anlaşabilirsek diğer renklerinide edinmek istiyorum çünkü resimlerinden daha güzel.

flamencodiablo
29-06-2019, 17:15
Günlerdir fitonya bakımı ile internette ve burada bulduklarımı okuyorum, bir yandan da kendi fitonyalarım üzerinde bilmeden yaptığım hatalarım ve dolayısıyla gözlemlerim oldu. Sonuç olarak kafam karman çorman.

Hypoestes phyllostachya'nın(google'dan latincesini kopyalayım yapıştırayım da bilgili sansınlar hehe) fittonia olarak satılması haricinde şu an yeşil ve pembe fitonyalarım var.(bunu yazmamın sebebi fitonya diye alıp hostes çiçeği çıkanlar oldu, sonra ben onlara da bayılınca onların da diğer renklerini almaya başladım.)

İkisi de aynı saksı içinde ve aynı oranda (4er kök) yeşiller gayet sağlıklıyken, tamamen aynı şartlara sahip pembe olan fitonyaların yaprakları sert ve kırılgan bi hal aldı. Renklere göre de bakım programı mı değişiyor acaba derken, tekrar saksı değiştirdim çünkü pembelerin köklerinden şüphelenmiştim, toprak değiştirirken orjinal toprağını çok iyi temizlemediğim için pembelerin kökleri fazla toprak, dolayısıyla su tutmuş. tekrar toprak değişiminden 3 gün sonra normale döndü. bu bitkinin yeryüzündeki tüm renklerinden almak istiyorum bulduğum an. Pazartesi günü de kırmızı gelecek.

Şimdi sabah saat 9dan 12 ye kadar yoğun güneş alan kapalı bir balkonum var. Fitonyalar bu güneşi aldı uzun süre, en tepedeki yapraklarda renk değişimi oldu, güneş yanığı gibi, sonra daha az güneş alan bi yere aldım. Direkt güneş zararlı olabilir diye düşünüyorum. Öte yandan internette ve burada da kafalar karışık, güneş görecek mi, güneş görmeyen aydınlık ortamda mı duracak?

Ayrıca yetiştiricilerden bir abi videosunda, köklerinin suyu hiç sevmediğini ama yapraklarının sürekli fısfıslanması gerektiğini, hatta kapalı bir akvaryumda bakılıp 2 3 günde bir havalandırılırsa, ceryandan korunursa daha mutlu olacaklarını söylemişti

Akvaryum yapayım mı, yapmıyayım mı derken, elimde malzeme var ve sanırım yapıcam.

En son paylaşımın üzerinden yıllar geçmiş, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

En önemlisi toprak karışımı ve sulama rutini benim için özel bir tarifiniz varsa çok memnun olurum, elimde toprak, cocopeat, perlit, vermikülit, leonardit ve lav taşı kırığı, mangal kömürü kırığı ve kemik unu var. gübre olarak da sıvı solucan gübresi var.

Ayrıca benim fitonyalarım saksıdan aşağı doğru gitmeye başladı, burada gördüğüm fotoğraflarda gayet yukarı doğru uzayabildiğini de öğrenmiş oldum. bunun sebebi fazla ışık olabilir mi?

nanemolla
20-05-2020, 09:15
708760

708761

102 nolu mesajdaki tatlı fitonyam.dört köktü ikisini kaybettim kalan ikiside gayet güzel gelişti.boyu yatay gibi devam ediyor birazcık.resimde çok belli olmamış ama rengi çok güzel.

zazibu
02-08-2020, 00:51
merhabalar cam acık kaldıgı anda 3 5 saat ruzgar yedı fıttonyam. acıl yardım

AnkaraFittonia
31-08-2020, 19:56
Merhaba, size sormak istiyorum benim çiçeğim fittonia mı değil mi ? :))

Duru
05-09-2020, 10:32
Merhaba, size sormak istiyorum benim çiçeğim fittonia mı değil mi ? :))

Merhabalar bu fittonia değil sanırım hypoestes. Fotoğraflar biraz bulanık görünüyor.