View Full Version : Çan Sarmaşığı
Benimkinde henüz hiç tohum olmadı.
Hiç tohum ve benzer bir oluşum olmadı. Sanırım çok geç çiçeklendikleri için böyle oldu. Eğer kışı atlatırlarsa bahara çiçeklenirse gelecek yaz ancak tohum bağlarlar diye düşünüyorum.
Vildan Sönmez
28-12-2009, 13:58
Size katılıyorum, rüzgarlı bir terasta tavana kadar yükseğe sardırmanın etkisiyle kurumuş olmalı. Kalan iki daldan biri oldukça sağlam görünüyor. Bir kökü merdivene sardırarak topladım. Diğerini de yaklaşık 20 cm.den kestim. Eğer kışı atlatırlarsa, anaçlaşıp güçlenirler, sonra da erken çiçeklenirler diyorum. Göreceğiz bakalım....
Vildan Hanım geçmiş olsun. Savrullup sallanan dallar kökü oynattığı için kurumalar meydana gelmiş olabilir mi? Gövdeyi kökün biraz üst kısmından, çubuklara bağlamak bunu engelleyebilir.
zerrinsrt
28-12-2009, 16:52
Benim çan sarmaşığım geç açmadı. Fırcayla tozlaştırdıklarım da oldu. Yine de hiç tohum alamadım.
Nerede hata yaptık acaba?
Bazı çiçekler çiçeklenmenin sonuna doğru tohum bağlıyor. Camgüzellerinde genelde ilk aylarda açan çiçekler tohum vermezken sonrakilerde bol tohum oluyor. Belki biraz beklememiz gerekecek.
Birinde tozlaştırmaya çalıştım ama sonucu henüz bilmiyorum.
Bu kış çan sarmaşığı donan arkadaşlar, hemen söküp atmayın. Bugün alt dallarından ümit var gibi geldi, 50 cm'den gövdeyi budamıştım, bekleyeceğim.
zerrinsrt
22-02-2010, 08:36
Güzel haber.
Ben budamadım. Belki toparlar diye düşünüyorum. Bir iki dalını kırdım, yaş göründü.
Vildan Sönmez
22-02-2010, 11:31
Benim sarmaşığımda da tüm yapraklar dökülmüştü. Gövde sağlam görünüyor. Bekliyoruz.
Yılmaz Yalçın
22-02-2010, 12:09
Sayın Vildansönmez,
Aynı dertten yakınıyoruz..benim çan sarmaşıgı ve fulyasemin,normal yasemin ve full yaseminlerimin yaprakları İstanbulda yaşanan aşırı dondan sonra dökülmüştü hepsinin..Dalları ve gövdelerini budayayım diye baktığımda gövde ve dalların yaş olduğunu ve yeşil olduğunu görünce budamaktan vazgeçtim,acaba budasam mı diye tereddüt ettim forumda sordum ama net cevap gelmedi..budamamakla risk mi almış oluyoruz acaba özellikle çan sarmaşığımın ve yaseminlerimin kurumasına çok üzeleceğim umarım yapraklarının dökülmesi gövde ve köklerinde kuruması anlamına gelmıyordur:(
Güzel haber.
Ben budamadım. Belki toparlar diye düşünüyorum. Bir iki dalını kırdım, yaş göründü.
Aynen. :) Bir tanesi oldukça korunaksız yerdeydi, donmaktan öte donan kısımları tamamen çürümüştü. Onu bile kökünden çıkarmadım, 10-15 cm kadar bıraktım. Diğeri 50 cm var. Kırınca canlı gibi duruyor ama bunun dışında hiç bir yaşam izi yok. Hepiniz gibi umutla bekliyorum.
Sn.Kubat, benim bahçeye diktiğim "Ful" üm dondan hiç zarar görmedi, şimdiyse bolca tomurcuklanmaya başladı. Ben de "Ful" ü nazlı, narin sanırdım, meğer yanılmışım diyorum.
Normal Yasemin dediğiniz kalın yapraklı pervane çiçekli olan ise, ne kardan ne dondan ne rüzgardan hiç etkilenmemesi gerek.
Burdan da anlıyoruz ki "Donmuş bitkileri ılık suyla yıkamayacağız." Geçmiş olsun, umarım hepsi toparlar.
Merhaba,
Benim çan sarmaşığım 1 karış oldu. Gerçek yapraklarının ikinci sırası şu an. Sizce bahçeye aktarmalımıyım ? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sn.Lir, biraz daha beklemenizde fayda var, daha gece ayazları olacaktır. Mart sonu-Nisan başı gibi toprağa geçirin bence.
Sn. Lir, kökleri çok hassas, aktarma yaparken toprağını hiç dağıtmamaya dikkat etmeniz gerekecek.
Sevgili limon,
Sevgili kiraz teşekkür ederim.
çimlenen çan sarmaşıklarım
Sn. Açelya, gözünüz aydın.
Ben yaklaşık 4 haftadır bekliyorum tohumların çimlenmesini, en ufak bir hareket yok. Çok moral bozucu...
Sn. Açelya, gözünüz aydın.
Ben yaklaşık 4 haftadır bekliyorum tohumların çimlenmesini, en ufak bir hareket yok. Çok moral bozucu...
Didem'ciğim, bende 5 hafta önce tohumları diktim, onlarda da bir hareket yok, senin de tohumların vilmorin marka mı?
Yılmaz Yalçın
16-03-2010, 12:05
Arkadaşlar,
Çan sarmaşık tohumlarını şimdi eksem olur mu geç mi kaldım?Bahçeye ekmek istiyorum...?
Mor renkli Vilmorin marka çan sarmaşığı ile beyaz renkli yurtdışından getirttiğim çan sarmaşığını aynı anda ektim. Mor olanlarda ses seda yok, beyazlar ise neredeyse bir karış oldu.
Sn. Kubat İzmirli, geç kalmadınız ama bu soğuklarda bahçede çimlenmiyor. İçeride biraz derin kaba ekip, kökünü hiç sarsmadan nisan sonunda bahçeye alabilirsiniz ya da havaların ısınmasını bekleyip doğrudan yerine ekebilirsiniz.
Yılmaz Yalçın
16-03-2010, 12:53
Sayın Kiraz,
Paylaşımınız için teşekkür ederim..Eminönü'nde bulabilir miyim çan sarmaşığı tohumu ve öğleden sonra 2 saat güneş alan bahçeme eksem sorun olur mu?Nisan sonu gibi tohumları bahçeye ekmek istiyorum uygun olur herhalde
Nerede bulunur ben de bilmiyorum, geçen sene Vilmorin marka kullanmış olabilirim. Benim de bahçede ektiğim yer yazın yarım günden az , yaz sonuna doğru 1-2 saat güneş alıyordu, çiçeklenmede problem olmadı ama salyangozlar çok sevdi. Çimlenme aşamasında bahçenizde salyangoz varsa önlem almak gerekir.
Bauhaus da vardı tohumu, Eminönü'nde bulabileceğinizi sanmıyorum. Ayrıca internetten alırım derseniz Zengarden de satıyor.
Aslında havalar artık ısınır, direkt yetiştireceğiniz yere de ekebilirsiniz diye düşünüyorum ancak ben ilk denememde bunu yapmıştım ( İlk mesajlarda var sanırım), çiçeğini görememiştim. Bence bir kaçını içeriye bir kaçını bahçeye ekin. Ben tek tohumu tek sakıya ekmiştim ama bitki cılız gibi göründü bir daha ekersem bir saksıya 3 tohum ekerim diye düşündüm. Dipten 3 kök gelince bitki daha güzel görünür gibi geliyor. Bu sene Çan Sarmaşığı ekmeyeceğim, sizleri takipteyim. :)
Tohum çimlenmesi bazen çok uzun sürerken bazen şaşırtıyor ve çok çabuk çimleniyor. İlk başlarda büyümesi çok hızlı ancak çiçek açması yaz sonunda oldu. İlk çiçek tomurcukları gördükten sonra açması çok uzun zaman almıştı, çiçeği çok güzel, renkten renge giriyor ancak ömrü çok kısa. Ama sonbaharda çok bol tomurcuklanıp çiçeklenmişti. İlk donda tamamen bozuldu. Bu sene şansa en soğuk geceyi yaşadık, -1, -3 olsaydı kurtarırdı sanıyorum.
nalan dayıoğlu
16-03-2010, 14:42
çan sarmaşığının çiçeğini görüpte dokunabilen tüm şanslı arkadaşları tebrik ediyorum .Bu yıl bende başaracağımı umuyorum keşke tohum alabilseydiniz daha emin olabilirdik yaşayacağından ama yinede deneyeceğim .
Seneye bu kadar soğuk olmayacağını ümid ederek tekrar deneyeceğim:) Kıştan kalanları belki canlanır diye sökmedim, henüz bir hareket yok.
Geçen sene bu zamanlarda hem içeride hem dışarıda denemiştim, içerdekiler çimlendi, dışardakiler çimlenmedi.
Fatoş hanım, evet benimki de vilmorin marka.. Acaba bir sorun mu var? Daha önce bu markayı kullanıp çimlendirmeyi başaran arkadaşlar vardı sanırım. Eski postalarda okuduğumu hatırlıyorum. Fakat bizimkiler çıkarsa mucize olacak sanırım. En iyisi biz bunun fidesini bulalım, yoksa bu yaz feci şekilde içimizde kalıcak... :)
Evet, öyle olacak galiba, çan ve yaban asmasının fidesini İzmir de nerde bulabiliriz acaba?
çan sarmaşığının çiçeğini görüpte dokunabilen tüm şanslı arkadaşları tebrik ediyorum .Bu yıl bende başaracağımı umuyorum keşke tohum alabilseydiniz daha emin olabilirdik yaşayacağından ama yinede deneyeceğim .
Tohum oluşumlarının olup olmadığını göremeden aniden dondu, ben de merak ediyordum.
zerrinsrt
17-03-2010, 08:39
Ben tüm çabalarıma rağmen tohum alamadım.
Sarmaşık şimdilik yerinde sökmedim. Canlanır umudum sürüyor. Kuruyan tüm dallarını kestim kökü ve 50 cm gövde duruyor.
Evet, öyle olacak galiba, çan ve yaban asmasının fidesini İzmir de nerde bulabiliriz acaba?
Akşam dayanamayıp bir tanesini eşeledim, tohumun içi kocaman şişmişti. Artık onu feda edip içini kırıp açtım ve işte oradaydı, yeşil yeşil çimlenmiş ama kabuğunu henüz kıramamış. Kendimi çok kötü hissedip hemen geri gömdüm ama sanırım o artık sizlere ömür.
Sonuç olarak, tohum ekipte bekleyenler; aman dokunmayın, gizliden gizliye büyüyorlar sanırım.. :D
Bu habere çok sevindim,benimkilere bir bakayım.
benim ektiğim 10 adet tohumdan sadece döet tanesi çimlendi diğer tohumlar sanırım fazla sulamadan bozulmuştu.tohumları zen gardenden almıştım.
Sn. Açelya, %40 çan sarmaşığı için hiç de fena bir oran değil. Neler yaptığınızı anlatabilir misiniz?
Dün bir yerde okudum, tohumların dik ekilmesini öneriyorlar. Ayrıca, aynı selluka tohumunda yaptığımız gibi kabuğunu bıçakla biraz kesin ve 1 gece ılık suda bekletin diyor. Bir paketten 4 tohum kalmıştı, bunları uygulayarak tekrar ektim ama hiç ümidim yok. Bu iş pahalıya patlamaya başladı. Ben en iyisi bir paket tohum alıp size yollayayım, siz çimlendirip bana geri verin. :D
Bu arada, 10 selluka tohumu ektim, 10'u da çimlendi. Dalga mı geçiyor bu tohumlar benle???
tohumları dik olarak topragın çok altında kalmayacak şekilde ektim güneş alan bir camın önüne yerleştirdim.sabahları biraz biraz suladım,çok özel bir şey yapmadım kısacası, daha az sulasaydım daha başarılı olacaktım sanırım.bende selluka çimlendirmede başarılı olamadım bir türlü ben size selluka tohumlarını göndereyim sizde bana çan sarmaşıklarını gönderin en iyisi,çimlenme gerçekleşince değiştiririz tekrar.:)
Dondan sonra budadığım çan sarmaşığının kalan gövdesi de öldü gibi duruyordu. Bugün bakmak için kestiğimde, kalın dalların içinin hala yeşil olduğunu gördüm, ümitliyim, bir yerden sürgün verecek.
Dondan sonra budadığım çan sarmaşığının kalan gövdesi de öldü gibi duruyordu. Bugün bakmak için kestiğimde, kalın dalların içinin hala yeşil olduğunu gördüm, ümitliyim, bir yerden sürgün verecek.
Aman, işte bu iyi haber Kiraz, gözünüz aydın. Bak biz tohum çimlendireceğiz diye neler çekiyoruz..! Demek ki sandığımızdan daha dayanıklı bir bitki çıktı.. :)
Kalan dal hem yeşil hem de çok sağlam. Ben de her gün bakıyorum dibinden bir yerlerden sürer mi diye.
Yılmaz Yalçın
22-03-2010, 14:14
Sayın Limon,
Ben de 1 adet çan sarmaşığını budadığımda kalan kısmın içinin yeşil olduğunu görmüştüm,o kısma dokunmadım ama hala herhangi bir gelişme yok:(Şöyle düşünüyorum artık galiba gövdenin yeşil olması kurumadığına işaret değil yani şöyle düşünürsek çelik aldığımız bir dalın da uzun süre yeşil kaldığını ve öz suyunun hemen çekilmediğini düşünürsek yeşil kalması sürgün vereceği anlamına gelmez diye düşünüyorum sonuçta havalar soğuk gittiğinden yeşilliğini,öz suyunu kaybetmemiş olabilir inşallah bu olumsuz düşüncemde yanılır da bitkilerim özellıkle çan sarmaşığım ve akdeniz yaseminim sürgün verir:)
Didem'ciğim benim çan sarmaşığı tohumların ikisi çimlendi,toprağında bir kaçında hareket var,umudunu kaybetme, ben artık çıkmazlar diye suyu fısfıslamaktan vazgeçip diğer saksılarımı nasıl suluyorsam onuda perşembeden beri öyle suladım,bugün baktığımda bana merhaba dediler
Sn. Kubat_İzmirli, bardağın boş tarafını düşünüyorsunuz :)
Dolu taraf da diyor ki: "Hala yeşilse ümit var, yoksa çıtır çıtır kırılırdı".
Yılmaz Yalçın
22-03-2010, 17:54
Sayın Kiraz,
O kadar güzel konuşuyorsunuz ki umarım söyledikleriniz doğru çıkar ve yeniden yeşerir çünkü ben umutsuzum çan sarmaşığımdan..Bu arada elinde fazla çan sarmaşığı tohumu olan arkadaş varsa verebilirse sevinirim:)
Aslında benim de pek umudum yok. Melisam da aynı durumda ama ondan da pek umut yok. Kırk yılda bahçeye dikip deneyeyim demiştim, bir yazda ağaç gibi oldu fakat şansa bakın ki en soğuk kışı gördük. :)
Yılmaz Yalçın
22-03-2010, 18:21
Sayın Limon,
Evet 60 yıldır bu kadar kuvvetli don olmamış İstanbul'da..Hele hele İstanbulun yüksek bir semtinde ise bahçeniz vay halinize:)Melisanızı budadınız mı derin budamak iyi geliyormuş dondan etkilenen bitkiyi..
Didem'ciğim benim çan sarmaşığı tohumların ikisi çimlendi,toprağında bir kaçında hareket var,umudunu kaybetme, ben artık çıkmazlar diye suyu fısfıslamaktan vazgeçip diğer saksılarımı nasıl suluyorsam onuda perşembeden beri öyle suladım,bugün baktığımda bana merhaba dediler
Çok sevindim, gözünüz aydın. Çiçeklerini de görürsünüz inşallah. Ben de beklemeye devam edeyim en iyisi. Hırsımdan 10 selluka tohumu daha ektim, onlar hemen çimleniyor.. :D
günebakan
23-03-2010, 15:55
Geçen sene Limon yetiştirmişti çan sarmaşığını merakla çiçeklerini bekledik beklediğimize değidi gerçekten de çok güzel çiçekleri.Umarım sizinkide bol bol çiçeklenir sevgili Fatoş hanım:) Güle güle büyütün.
Teşekkür ederim, sevgili günebakan,inşallah başlarına birşey gelmez.Çok nazlandılar,büyümesin de sorunlar olmasa iyi olur.
Yılmaz Yalçın
24-03-2010, 19:18
Arkadaşlar Çan sarmaşığı tohumlarını (internet dışında) İstanbul'da nerden satın alabiliriz?
Bauhaus da vardı tohumu, Eminönü'nde bulabileceğinizi sanmıyorum. Ayrıca internetten alırım derseniz Zengarden de satıyor.
Yazmıştım.
Sevgili limon, çan sarmaşiğını ekeli 15 oldu henüz ses seda yok.
Yılmaz Yalçın
25-03-2010, 14:43
Teşekkürler Sayın Limon,
Bu aralar işler o kadar yoğun ve karışık ki daha önce cevap verdiğinizi görmemişim:)Sizin bahçenizdeki çan sarmaşığını gördükten sonra hafifce kıskanıp bi tane almıştım ama o da kurudu son donlardan:(Sizden tohum çimlendirme ile ilgili tüyolar bekliyorum:)
çan sarmaşıklarım hızla büyümekte
Allahım benimkilerde çimlensin sevgili açelya maşallah darısı bana sizinki kaçgünde çimlendi .
inşallah sevim4 sizin tohumlarda en kısa zamanda çimlenirler kaç günde çimlendiğini tam net hatırlayamıyorum ama,sanırım on gün gibi bir sürede çimlenmişlerdi
Ben çok unutkan olduğum için, tohumu ektikten, çiçek açana kadar olan dönemi buraya yazmaya çalışıyorum. Böylece geri dönüp okuyunca ne zaman ekmişm, ne zaman çimlenmiş, ne zaman dışarıya almışım vs.. bilgilere kolayca ulaşabiliyorum, yoksa hatırlamam mümkün değil.
Tohumlardan sadece ikisi çimlenmişti. Ilık ortamda çimlendirmiştim. (mutfak camının önünde) biri oldukça geç çimlenmişti. Çimlendiremeyen arkadaşlar da olmuştu. Neden böyle olduğu konusunda hiç fikrim yok.
Daha önceki denememde ise direkt bahçeye ekmiştim tohumlarını. Ama yazın başıydı ve hava ılıktı. Bitki çok güzel gelişirken başına kaza gelip, kopmuştu.
Ilık iklimde yaşayan arkadaşların bahçelerinde bu güzel sarmaşığı görmeyi çok isterim. Çünkü en güzel zamanını sonabahrda havalar serinlemesiyle yaşamaya başlamıştı. Hem yeni tomurcuklar hem yeni sürgünler veriyordu ki bir gecede yaşadığımız don olayıyla öldü. Tam bütün bitkiler uykudayken, bahçenizi renklendirecek bir bitki olacak.
Dediğim gibi, ben bu yıl ekmiyorum, sizleri takipteyim. :) Sadece geçen yıldan kalan 2 kök belki yanından sürer diye bekliyor.
sanırım benimde böyle notlar tutmam gerekecek zira bende çok çabuk unutuyorum.umarım sorunsuz bir şekilde 4 ü birden büyümeyi başarırlar
Güngör Salman
26-03-2010, 21:28
Benimde 5 tohumdan biri çimlendi.
arnavut biberi
29-03-2010, 22:53
merhabalar arkadaşlar hepinize, bütün yazılanları okuduktan sonra bende elimdeki tohumu bugün ektim çay bardağına az biraz toprak koyup üzerinide strecle kapadım sera gibi olsun diye bakalım ne zaman filizlenicek...
Tohumdan çimlendirdiğim çan sarmaşıklarından ancak birini yaşatabildim. Onu evin bahçesine ektim, boyu yaklaşık 2 metreye ulaştı.
151908
Çok güzel ve sağlıklı görünüyor Fatoş hanım, ellerinize sağlık..
Bence siz şimdi çelik almayın, sonbaharda bitki çok daha keyiflenip dallanıp budaklanıyor, çeliği o zaman denersiniz. Umarım bu kışı ılık atlatırsınız, eksi olmadıkça bitki serin havalarda inanılmaz keyiflenip çiçekleniyor. Bir sene sonraki hali kimbilir nasıl olacak, merakla bekliyorum.
Sevgili limon verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Dediğinizi yapacağım, bu sarmaşığa yabancıyım, sizin bilgilerinizi forum da ilgi ile takip ediyorum, sağolun.
Mor ve beyaz karışık diktiğim çan sarmaşığım güneye bakan balkonumu çok sevdi. İlk çiçeklerini açtı bile;
Sevgili Ülkü ne güzel olmuşlar hele beyaz rengi çok hoş, ellerinize sağlık.
Ülkü Hanım, çok keyifliler, demek yazılanlar gibi sıcak iklim seviyormuş. Umarım seneye de kalır ve kimbilir nasıl olur? Elinize sağlık.
Çan sarmaşığım nihayet açtı, oldukça nazlandılar, dallarının çoğu komşuma kaçtı ama ikimizinde görebileceği yükseklikte ağaçların tepe noktalarında açtı.
174947
174948
174949
174950
174951
Seneye bu kadar şımarmalarına izin vermiyeceğim. Birde sevgili Ülkü'nün gibi yanına beyaz renkli çan sarmaşığını da ekeceğim.
174952
Bu goncaları lütfen benim bahçeye verdi, açınca daha yakından çiçeğini görebileceğim.
Bu sabah yine duvara tırmandım;), çan çiçekleri tohum bağlamış mı diye.
176885
günebakan
25-10-2010, 23:32
Fatoş ablacığım renkleri tutturamamışsın biri açık olmuş biri koyu renkleri tutturmaya çalış lütfen. Sonra enişte beğenmeyecek:p
Sevgili fatoş, ne güzel bir çiçekmiş bu. Beyendiğim çiçeklere ilişkin hep şunu sorarım. Kokulu mu? :)
Fatoş ablacığım renkleri tutturamamışsın biri açık olmuş biri koyu renkleri tutturmaya çalış lütfen. Sonra enişte beğenmeyecek:p
Günebakancığım, eskiden evde pazar günü boş vakitlerimde kumaşları boyayıp yapma çiçek yapardım.:) Sabahın 7 sinde elimde fırça 3 metre yükseklikte duvarın üstünde beni görünce şok oldu.:p Hala anlatamıyorum çiçeklere tozlaştıma yaptığımı sevgili eşime.:D
Sevgili fatoş, ne güzel bir çiçekmiş bu. Beyendiğim çiçeklere ilişkin hep şunu sorarım. Kokulu mu? :)
Sevgili Aygün, kokulu değil, bende sevgili Limonun bahçesinde görüp hayran olmuştum.
Çan sarmaşığım ocak ayında bile dallanıp çiçeklenmeyi sürdürüyor ama tohum vermeye hiç niyeti yok gibi:)
187308
187309
Acaba baharda da çiçeklenmeye devam edecek mi? İster misiniz 12 ay çiçek açsın? :)
Sevgili Limon, şimdi bende merak ettim, bahara üç ay var, bekleyip göreceğiz, bütün yıl açarsa çok hoş olur ama bu sarmaşığı zaptedemiyorum hep yükseklerde açıyor, bahçenin içinden göremiyorum, onu görmek için bir yerlere tırmanıyorum onun yüzünden adım deli diye tescillendi, bu yaşta duvarların üstüne çıkıyorum, aşk(çiçek) herşeyi yaptırıyormuş;)
Şubat ayında hala çan sarmaşığım açıyor, bu sefer duvarlara tırmanamadığım için biraz uzaktan çektim.
192610
192611
Orhan Özbilgiç
12-03-2011, 17:20
Sevgili limon sayesinde tanıyıp, sanırım Koçtaş' tan satın aldığım tohumdan, geçen yıl ürettiğim Çan sarmaşığım hala sağ!
Üstelik bir çok arkadaşıma göre ben çok şanslıyım. Hala kurumamış olsa bile, üzerinde tohum kapsülleri var!
Şimdi, budama yapmak istiyorum. Ama Türkçe kaynaklarda konuya ilişkin yeterli bilgiye ulaşamadım.
Sanıyorum Sevgili limon budamıştı ama sonucunu hatırlamıyorum. Dalların geneli odunsulaşmamış. Sadece kökten 2-3 metreye kadar olan bölümü odunsu. Geri kalanı yeşil. Nasıl budayacağımı bilemiyorum.:confused:
Belki bir bilen veya farklı bir kaynaktan öğrenen çıkabilir diye size sorayım dedim.:confused:
196317
196318
196319
196320
196321
Orhan Bey, geçen sene ben de toprak üstünde 70 cm kadar bırakarak budamıştım ama bahara sağ çıkmadı. Ya ben donduktan sonra budadım ya da budama da geçen seneki soğuktan korumadı.
Bir kaç yerde, toprak seviyesinde budanıp, köklerinin malçlanabileceği yazılı. Aşağıdaki yazıda ise çelikler ve tohumlar alındıktan sonra toprak seviyesinde budanabileceği ve malçlanacağı ve gelecek sene hızla büyüyeceği yazılı. Yani çelik de alınabiliyormuş!
"Take stem cuttings, and seed if it sets, cut it down to ground level,
and mulch well.It will grow fast next year once it gets a bit of
warmth.It's the way I treat Passion Flower. "
Orhan Özbilgiç
12-03-2011, 19:14
Sağol Sevgili Kiraz.
En azından budanabileceğini anladım.
Bu sene burada kış çok yumuşak geçmiş. Bu günden sonra şiddetli soğuk olma olasılığı çok zayıf. Toprak seviyesinden budamaya cesaret edemiyeceğim ama ortalardan biraz seyrelteceğim. Çünkü yaz başında aynı duvarı paylaşan gülümün şovu başlayacak. Onu biraz açığa çıkarmalıyım.
Bakalım. Sınama-yanılma ile öğrenmeye devam. Rötuştan sonra fotoğraflarım.
Tekrar teşekkürler.
Orhan Özbilgiç
15-03-2011, 17:29
Toprak seviyesinden budamaya korktum. Ama bayağı bi kuşa çevirdim. Sarmaşık gülüm ortaya çıkıverdi..! Bakalım sonuç ne olacak.:confused:
196934
196935
196936
196937
Merhaba arkadaslar
Bende bir tohum var bu sarmasiktan.
Paketin arkasinda 12 saat ilik suda tohumu bekletin diye not dusulmustu .Gercekten cok zor cimlenen bir tohum oldugunu da eklemisler.Gecen sene denedim.Basarili olamadim.Goruntusu gercekten cok guzel bir cicek Cobea,fakat tutturana askolsun.Ayni Passiflora gibi o da.Bu sene son defa deneyecegim.Artik kismetime.:rolleyes:
Orhan Bey'in tüm kış dalında bekletip geçen ay gönderdiği tohum kesesini açtığımda tohumların henüz olgunlaşmadığını gördüm. Yine de deneme amaçlı hem taze iken hem kuruttuklarımdan ektim ama maalesef çimlenmedi. Sanıyorum bu sarmaşığın tohum olgunlaşma süresi çok uzun. Belki de yaz boyu dalında kalması gerekiyor.
Esas merak ettiğim kışı sağ sağlim atlatan sarmaşıklarınızın yaz boyunca çiçeklenip çiçeklenmeyeceği... Çünkü ilk ektiğimiz yıl sarmaşık yaz sonuna kadar ancak gelişip çiçeklenmişti. Oysa şimdi oldukça gelişmiş bitkileriniz var.
Kısaca, sizleri merakla takipteyim. :)
Ocak ayında tohumdan ektiğim çan sarmaşığını apartman boşluğunda büyütmeye çalıştım. Acaba bahçeye ne zaman ekebilirim
202904
202905
Don tehlikesi geçer geçmez geçirebilirsiniz. Ocaktan bu yana ne kadar da büyümüş, maşallah.
Sevgili Limon bendeki çan sarmaşığı martta servilerle zeytin ağacını ben yokken budamışlar onlarla birlikte üzeri çiçek ve tomurcuk dolu dallarınıda koparıp atmışlar ama şimdi budanan yerlerinden güçlü sürgünler veriyor, birde çiçek tomurcuğu vermiş, sadece bir dalı kırılmış yerde buldum, onu hemen yara bantıyla kopmadan birleştirdim biraz keyifsizdi şimdi oda sürgünlerini verdi, üstünde de tohum kapsülü var (galiba):) yerde bulduğum taze filiz sürgününü martta saksıya sokuşturmuştum oda havaların ısınmasıyla boylanmaya başladı, sanırım tuttu.
203353
203354
203355
203357
Bu bantladığım dal
203356
Sevgili Fatoş, bence budanması iyi olmuş. Ağacın tepesinde çiçek açıyor diye şikayetçiydiniz, artık daha dallı budaklı bir sarmaşığınız ve göz hizanızda açan çiçekleri olacak. :) Çelikten kolay köklendiğini de anlamış olduk sayenizde.
Selluka, iyice uzayınca çiçek vermeye başlıyor, uçları alınan dallar daha çok çiçek veriyor. Çan çiçeği de aynı sonucu verir mi acaba? Ben henüz çimlendirmedim ama yaz sonuna doğru, çiçekler henüz başlamadan, bazı çok uzayan dalları budamayı düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam çiçekler uçlarda oluyor. O dallar ya hiç çiçek vermez ya da selluka gibi bol çiçek verir.
Orhan Bey'in gönderdiği tohumları dün açtım, geldiğinde çok yeşildi, şimdi çok güzel kurumuşlar.
Sevgili Limon, yine oralara tırmanmaya başlama hevesi var, filizleri hep yukarılara yöneliyor, devamlı ellerim üstünde yaramaz çocuk gibi gözü yukarılarda:)
Sevgili Kiraz, bundan sonra sonbahar sonunda bende çan sarmaşığını budayacağım, budanan dal çok kuvvetli sürgün verdi, üzerinde de çiçek tomurcuğu var, bakalım diğer sürgünlerinde de oluşacak mı? Yoksa eski dalı daha fazla çiçeklenecek mi? Bunu da zaman içinde görürüz inşallah:)
ektiğiniz yılın sonunda mı budadınız.Ben 332 nolu mesajda resimlediğim sarmaşığı tohumdan yılbaşında ektim.Boyu iki metreyi geçti uzuyor ama yanlardan filiz vermesi için budanması mı gerekiyor.
Ben ilk zamanlarında budamadım, toprakla buluştuktan sonra yaprak koltuk altlarından sürgün verdi aslında bana kalsaydı budamaya kıyamazdım. Mart başında sitenin bahçevanları benden habersiz onun sarıldığı zeytin ağacını budayınca onlarda budandı.
tatlı bezelye
17-04-2012, 21:14
Merhabalar,
Uzun süredir bu sarmaşık ile ilgili güncelleme yapılmamış. Konu gündemden düşmüş olabilir ama yine de soracağım. Yolun kenarına göz zevkimizi okşasın diye sarmaşık dikmek istedim. Çok verimli olmayan, bol çakıllı toprakta hali hazırda hedera ve amerikan sarmaşığı vardı.
Balkonumuzun karşısında sadece yaprak değil çiçek de görelim diye tatlı bezelye sarmaşığı, gündüz sefası, karışık sarmaşık tohumu ve çan sarmaşığı ektim. Zor çimlendiğini okumuştum forumdan ancak resimlerinizden tamah ettim :o Bugün baktığımda bahar yağmurlarının etkisiyle çimlenmeler gördüm.
Aşağıdaki filizler çan sarmaşığına mı aittir? Bir de gerçekten çok yıllık olarak bu sarmaşığı değerlendirebildiniz mi bu vesile ile sormak isterim.
Selamlar
Orhan Özbilgiç
23-05-2012, 20:52
Balkon duvarımın büyük bölümünü kaplayan çan sarmaşığım, üzerinde ceviz görüntüsündeki tohum kapsülleri ile birlikte kurudu.
Kuruduğuna çok üzülmemiştim. Çünkü ondan boşalan yere çok sayıda Clematis diktim.
Ama köklerinin canlı olbileceğini hesap edemedim ve o bölümü belledim. Bellerken kökler parçalandı tabii. Üstelik canlıydılar.:(
Artık yapılacak bir şey yoktu.
Bugün clematislerin diplerindeki yabani otları yolarken birde ne göreyim?
İkisi yanyana, biri ayrı yerde çimlenip ortaya çıkmış 3 Çan sarmaşığı fidesi.:eek:
Demekki tohum kapsülleri, ben duvardaki kuru dalları söküp atarken parçalanmış ve tohumlar saçılmış. Mevsim gereği doğal ortamda köklenip çimlenmiş.
Ben onları toprakları ile birlikte saksılara aldım. Bir kaç gün sonra onları diğer duvar dibine dikeceğim. Yine çan sarmaşığım oldu.:)
299622
Tohumunu aldım ve 2 gün önce ektim.
Kaç günde çimlenir acaba:confused:
15 tohum vardı. Umarım hepsi çimlenir, yeşillendirecek çok alan var.
Cobaea scandens
411078
3 tohum kesin çimlendi, kalanı da bekleniyor.
Yazıık, bunun da pek seveni yokmuş:)
Olsun, açsın ben onu severim
416068
.
Yazıık, bunun da pek seveni yokmuş:)
Olsun, açsın ben onu severim
.
Sayın jezebel, çimlendirmeniz ne güzel .Ben de bu yıl denemiştim.Zengardenden tohum alıp. 0lmadı, çimlenmediler.
Keyifle seyredersiniz çiçeklerini. :)
Biz de resimlerinden görme şansına sahip oluruz. :)
Sayın jezebel, çimlendirmeniz ne güzel .Ben de bu yıl denemiştim.Zengardenden tohum alıp. 0lmadı, çimlenmediler.
Keyifle seyredersiniz çiçeklerini. :)
Biz de resimlerinden görme şansına sahip oluruz. :)
Koçtaş'tan aldım. Gördüğünüz gibi bir gece su içinde bekletip ektikten 10 gün sonra çimlendiler.
Tohumların tazeliği önemli belli ki:)
Cobaea scandens
426582
İki bitki de bahçeye diktim, bakalım sonuçlar ne olacak.
Orhan Özbilgiç
27-07-2013, 10:15
Balkon duvarımın büyük bölümünü kaplayan çan sarmaşığım, üzerinde ceviz görüntüsündeki tohum kapsülleri ile birlikte kurudu.
Kuruduğuna çok üzülmemiştim. Çünkü ondan boşalan yere çok sayıda Clematis diktim.
Ama köklerinin canlı olbileceğini hesap edemedim ve o bölümü belledim. Bellerken kökler parçalandı tabii. Üstelik canlıydılar.:(
Artık yapılacak bir şey yoktu.
Bugün clematislerin diplerindeki yabani otları yolarken birde ne göreyim?
İkisi yanyana, biri ayrı yerde çimlenip ortaya çıkmış 3 Çan sarmaşığı fidesi.:eek:
Demekki tohum kapsülleri, ben duvardaki kuru dalları söküp atarken parçalanmış ve tohumlar saçılmış. Mevsim gereği doğal ortamda köklenip çimlenmiş.
Ben onları toprakları ile birlikte saksılara aldım. Bir kaç gün sonra onları diğer duvar dibine dikeceğim. Yine çan sarmaşığım oldu.:)
299622
Çan sarmaşıkları korkunç bir hızla büyüyorlar.
Bu mesaj geçen yıl mayıs sonuna ait. Yani, aradan sadece 14 ay geçti!
Çan sarmaşıklarının biraz önceki durumu...:eek:
Maşallah, bitki duvarı gibi:p
Hep sormak istemiştim- çiçeği kokulu mu :confused:
loveforlife
27-07-2013, 12:38
Çan sarmaşıkları korkunç bir hızla büyüyorlar.
Bu mesaj geçen yıl mayıs sonuna ait. Yani, aradan sadece 14 ay geçti!
Çan sarmaşıklarının biraz önceki durumu...:eek:
Orhan Ağabeyciğim,
Sizin elinizin değdiği belli oluyor. Ne kadar güzel olmuş. Saksıda yetişmez herhalde. Bak bir gün bahçem olunca hayal listeme yeni bir çiçek daha ekledim sayende...
Orhan Özbilgiç
27-07-2013, 12:58
Maşallah, bitki duvarı gibi:p
Hep sormak istemiştim- çiçeği kokulu mu :confused:
Evet öyle Sayın Jezebel. Sarılması için, düzgünce çıta ve fındık dallarından kafes gibi bir düzenek monte ettim duvara. Yaklaşık 3-3,5 metre yüksekliği, 2 metre gibide eni vardı.
Bu düzeneğe bir çıktı, bir geri geldi. Katmerlendi yani.:) Şimdide yerde ilerlemeyi sürdürüyor. Tabii bir noktadan sonra ''Dur!'' diyeceğim.
Sayın Jezebel, maalesef kokmuyor. Hele birde koksaydııı...:dilli:
Orhan Özbilgiç
27-07-2013, 13:12
Orhan Ağabeyciğim,
Sizin elinizin değdiği belli oluyor. Ne kadar güzel olmuş. Saksıda yetişmez herhalde. Bak bir gün bahçem olunca hayal listeme yeni bir çiçek daha ekledim sayende...
Sevgili kardeşim;
Teşekkür ederim. Özel bir özen göstermiyorum. Sadece sonbaharda, yanmış ahır gübresi koydum dibine, bir kürek kadar.
İlkbahardan bu yana tüm süs bitkilerimle birlikte (Saksı bitkilerim hariç!) ayda bir gibi, %26 lık Amonyum Nitrat veriyorum. Onun dibinede, her seferinde bir yemek kaşığı veya biraz fazlasını kökünden 10-15 cm kadar uzağına, dairesel olarak ekiyorum. Tabi hemen suluyorum.
Tüm hayallerinin gerçekleşmesi dileğiyle.
milaca2010
07-04-2014, 00:52
Mavi çan çiçeği sarmaşığı
Sn. Orhan Özbilgiç'in gönderdiği Mavi çan çiçeği sarmaşık tohumlarını on gün kadar önce ekmiştim maşallah çok çabuk çimlendiler.
tohumları 2 gün suda beklettim sanırım o yüzden çok çabuk yeşerdiler.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/481151d1396805508-can-003.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/481152d1396805508-can-005.jpg
Orhan Özbilgiç
13-12-2014, 07:48
Çan sarmaşığım; tarihte görülmemiş bir biçimde 30 mart ta, Orta ve Doğu Karadeniz Sahillerine yağan en az 10 cm kar ve gecesi ısının 7-8 derecelere düşmesi sonucu köküne kadar kurumuş.:(
Neyse ki, Haziran sonlarında, kışın dibine dökülen tohumlardan, iki kök çimlenerek 9 aralık itibarıyla, fotoğraflardaki hale geldiler.
Hatta üzerinde çiçek tomurcuğu bile oluşturdular.
Bu yıl tedbiri elden bırakmadım. İstanbul'a dönmeden önce, sevgili hdogan' ın, samanla malçlama önerisiyle, birçok bitkim gibi, onu da malçladım. Üstelik gövdeyi de perdeledim.
Büyük olasılıkla sıkıntı olmayacaktır. Artık yeni tohumlar gelecek yılın sonuna.:)
529355
529356
FatihBahce
24-06-2015, 14:51
Geçen ay 30cmlik fidesini getirmiştim Almanya'dan. Şimdi 1,5 metre oldu.
Konu başlığında yazan arkadaşların çiçekleri Ağustos veya Ekim gibi açmış.
Daha erken çiçeklenmesi için tavsiyeniz var mı? Günlük sulama çok mu gelir?
561507
Lapatyam
13-05-2021, 09:27
Merhabalar, buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda bu çan sarmaşığından ben de tohum ektim.14 tohum diktim 13'ü hemen çıktı, kalan bir tanesi de yeni çimlendi. Çok mutlu oldum. Resim gönderebilmeyi başarırsam göndereceğim. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Lapatyam
13-05-2021, 09:35
Resim yüklemek zor oldu, umarım başarmışımdır.
Lapatyam
05-10-2021, 21:33
Çok arsız bir sarmaşık çıktı bu. Seneye tekrar tohumla uğraşmamak için 20 kök çelik aldım. Hepsi de tuttu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.