View Full Version : Ateş yanıklığı hastalığı (Erwinia amylovora)
Kıdoğlu_Gençaga
21-06-2007, 00:41
3 yılda yaklaşık olarak 800 adet armut ağacım kurudu.Çok ilginç bakım olmayan bahçelerde kuruyan ağaç yok.
Mayıs ayının sonlarına doğru sıcaklar başlayınca ağaçlar yapraklarından kurumaya ve tamamen yok olmaya başlıyorlar.Bu hastalığın bir çaresi yok mu?
Sapanca ilçesinden Ziraat mühendisi arkadaşları davet ettik,söyledikleri yanık hastalığı bunun çaresi yok.Ağaçlarım bir bir yok oluyor.Başlarda genç ağaçlar kururken,Son zamanlarda 20,30 hatta 40 yaşında olan ağaçlarımda bir bir yok oluyor.Her sene yüzlerce ağaç ölürken bunları seyretmek gerçekden insana acı veriyor.
Bunun maddi ve manevi faturası çok ağır .40 yaşındaki ağacıma değer biçemem.Benim için çok değerli.Özülerek bunu söylüyorum,tarım ilaçlarının hiç birine güvenmiyorum.İlaçlarda sorun olma ihtimali sizce var mıdır?
Bu işin sonu çok kötü,bu gidişle 5 sene içinde 3000 adet ağacım yok olmaya aday.Lütfen birileri bunun açıklamasını, tedavisini, ilaçların ağaçlardaki ölüme etkisini labratuvar tahlilleri ile olma ihtimalini söylesin......
Mine Pakkaner
21-06-2007, 23:30
Erwinia amylovora yani ateş yanıklığı hastalığı maalesef yumuşak çekirdekli meyvelerde çok ciddi bir tehlike yaratmakta. Armut için de en önemli hastalık ve hayati. Henüz tam bir tedavisi de yok.
Size Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün konu ile ilgili teknik talimatının adresini veriyorum.
http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/teknik_talimat/meyve_hast_zar/yumusak_cek_agac_ates_yanik.pdf
Bir de şu araştırmaya bakınız.
http://www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi/33/49-58.pdf Deneme koşullarında Streptomycine isimli antibiyotiğin bu hastalığa çok iyi geldiği ve önlemeyi başardığı tespit edilmiş. Makale sahipleri ile bağlantıya geçmenizi öneririm.
Geçmiş olsun.
Kıdoğlu_Gençaga
22-06-2007, 01:33
Teşekkür ederim Mine hanım. Verdiğiniz adresleri inceledim. Pek ümidim yok. Fakat, Streptomycine isimli antibiyotiği tek çare olarak ufakda olsa ışık saçtığını görüyorum. Makale sahipleri ile nasıl temasa geçebilirim? Yardımcı olabilirmisiniz ?
Selamlar.
Agriculture
03-04-2008, 22:47
Merabalar, Ben dediğiniz hastalık adında yüksek lisans yaptım Hocam, bu hastalığın erbabı diyebilirim hastalığın ismi Ateş yanıklığı sebep olan Erwinia amylovora bakterisidir . Demişsiniz ki bakım olmayan yerde çıkmıyor doğru Bu hastalığın en büyük bulaşma riski nedir biliyormusunuz budama eğer gerçekten düzgün bir budama yaparsanız hastalıkla baş edebilirsiniz size tavsiyem budama yaparken kullandığınız aletleri bir kere kullanıp daha sonra sterile edin daha sonra kullanın tekrar steril etmek için çamaşır suyu gibi maddeler kullanabilirsiniz ve en önemlisi ağaçlarınıza yara bırakmayın macunla kapatmaya çalışın eğer hastalıklı bir ağacı kurtarmak istiyorsanız belirtiler yavaş yavaş görünüyorsa yanıklık olan dalın yanık kısmını kesip atmayın çünkü orda bakteri yok yanık kısmın altında olan sağlam yerde orada bakteriler barınıyor o kısımdan itibaren kesin daha fazla bilgi almak istersen hocamla konuşturabilirim seni Bunun ilacı yok 150 yıldır bu bakteri için bir şeyler bulmaya çalışıyorlar, yapılabilecek tek şey kültürel mücadele Hocam derki iyi bir kültürel mücadele ile %80 ne varan başarı elde edilebilir ama ne yazık ki çiftçilerimiz sözümüzü dinlemiyorlar selametle kardeşim...
Sn. kıdoğlu gençağa,
Ateş yanıklığı hastalığı, önce ayvalarda, sonra armutta ve ülkemiz şartlarında azda olsa elmada görülür. Süs bitkilerinden kotanesterlerde de bu hastalık görülür. Bu hastalığın en yoğun bulaşma şekli çiçek zamanı hastalıklı polen tozlarının araılar aracılığı ile taşınmasıyla olur. Doğu grubu (asya armutları veya japon armutları) hastalığa daha dayanıklıdır. ayrıca yalovada çalıştığım yıllarda cossia grubu armutların daha dayınıklı olduğunu gördüm. bizim yerli çeşitler (mustafa bey, Akça vb.) çok hassastır. Hastalık iklim şartlarına göre bazen kuvvetli bazen zayıf epidemi (yayılım,bulaşma) yapar. Bu hastalıkla kültürel tedbirler ve ilaçlı mücadele birlikte yapılmalıdır. özellikle kültürel tedbirler daha önemlidir. Başta bahsettiğim gibi çiçek zamanı polenlerle bulaşma olduğu zaman kuruma başlar başlamaz kuruyan yerin 30-40 cm altından bu dallar kesilerek yakılmalıdır. ileri dönemde sürgünlerde başladığında da aynı şekilde tedbir almalısınız. Bu hastalığa karşı antibiyotikler kullanılarak tedbir alınmaktadır. Fakat bitkilerde antibiyotik kullanımı hem ekonomik değil hemde tüm dünyada yasaktır. Bu hastalığa karşı kışının yapraksız dönemde % 2lik bordo bulamacı ve yine baharın gözler uyanmaya başladığında %1 lik bordo bulamacı ile ilaçlamanız gereklidir. bunların dışında çiçek açmadan önce ve çiçekler dökildükten sonra ateş yanıklığı hastalığına ruhsat almış olan Aliette veya Veliette ilaçları ile ilaçlamalısınız. Yalınız Aliette orjinal ilaç olup pahalıdır ve Veliette jenerik ilaç olup, çin kökenli olduğundan ucuzdur. etkinlik açısından bazen jenerik ilaçlarda problem yaşanmaktadır. Marmara bölgesi bu hastalıkla bulaşık olduğundan materyal (fidan, aşı kalemi vb.)temininde daha dikkatli olunmalıdır.
kiwici77
11-08-2008, 23:50
Deveci armutu üreticisi olarak bu hastalık, bizi son zamanlarda fazlaca üzerinde durmamız gereken bir konu olarak duruyor. Bakteriye hassas cinsler bu hastalığa karşı daha korunmasız olduğundan benim şahsi fikrim sayın agriculturenin dediklerine ilaveten kışın bahçede budanmış dal bırakılmaması ve ''hasat sonu'' bordo bulamacı takviyesidir.
Teşekkür ederim Mine hanım. Verdiğiniz adresleri inceledim. Pek ümidim yok. Fakat, Streptomycine isimli antibiyotiği tek çare olarak ufakda olsa ışık saçtığını görüyorum. Makale sahipleri ile nasıl temasa geçebilirim? Yardımcı olabilirmisiniz ?
Selamlar.
Yalnız bu konu hakkında bir ilave yapmazsam kendimi suçlu hissederim. Ülkemizde antibiyotiklerin pestisit olarak kullanımı yasaktır. Ülkemizde ve dünyada yapılan tüm çalışmalar, antibiyotiklerin ateş yanıklığına etkinliklerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak ne var ki, Ülkemizde bitkisel üretimde antibiyotiklerin kullanımı kesinlikle yasaktır. Cezai yaptırımı vardır. Dünyanın pekçok yerinde de yasak olmasına karşın ABD'de kullanılmasında ABD tarım bakınlığı bir sakınca görmemiştir. Ülkemizdeki bu yasağa rağmen, üreticilerin yoğun bir şekilde antibiyotik kullandıkları duyumunu alıyoruz malesef.
Bir diğer konu ise, Tarım bakanlığının teknik talimatlarında göremediğim bir diğer pestisittir. Oxolinic asit etkili maddeli Starner 20 WP isimli pestisitin armutta ateş yanıklığı için ruhsatlı olduğunu zannediyorum. Yani en azından bendeki kaynaklar böyle yazıyor. Belki tarım bakanlığının bilgileri güncellememesinden kaynaklanan bir sorun olabilir.
http://yfrog.com/5garmutresmij
selamarkadaşlar resimdeki hastalık ateş yanıklığımı yoksa emıcı zararımı?
ve yapraklardakı sıyahlaşmanın sebebi nedir sizce?
aliergin
02-09-2009, 22:26
Ateş Yanıklığının ta kendisidir.
Samsunlu55
12-09-2009, 00:37
Bu hastalık yüzünden yöremizde ayva ekimleri tamamen durmuştur. O kadar çiçek açıyor sonra yaprağıyla meyvesiyle yanıyor gidiyor. Allah'tan armutlarda böyle birşey yok. Ayvaları tamamen kesip dip sürgünlerinden bıraksak hastalık devam eder mi?
3 yılda yaklaşık olarak 800 adet armut ağacım kurudu.Çok ilginç bakım olmayan bahçelerde kuruyan ağaç yok.
Mayıs ayının sonlarına doğru sıcaklar başlayınca ağaçlar yapraklarından kurumaya ve tamamen yok olmaya başlıyorlar.Bu hastalığın bir çaresi yok mu?
Sapanca ilçesinden Ziraat mühendisi arkadaşları davet ettik,söyledikleri yanık hastalığı bunun çaresi yok.Ağaçlarım bir bir yok oluyor.Başlarda genç ağaçlar kururken,Son zamanlarda 20,30 hatta 40 yaşında olan ağaçlarımda bir bir yok oluyor.Her sene yüzlerce ağaç ölürken bunları seyretmek gerçekden insana acı veriyor.
Bunun maddi ve manevi faturası çok ağır .40 yaşındaki ağacıma değer biçemem.Benim için çok değerli.Özülerek bunu söylüyorum,tarım ilaçlarının hiç birine güvenmiyorum.İlaçlarda sorun olma ihtimali sizce var mıdır?
Bu işin sonu çok kötü,bu gidişle 5 sene içinde 3000 adet ağacım yok olmaya aday.Lütfen birileri bunun açıklamasını, tedavisini, ilaçların ağaçlardaki ölüme etkisini labratuvar tahlilleri ile olma ihtimalini söylesin......
Erwinia koliform bakterisi için yurtdışı üniversitelerde yaptığımız biyosidal dezenfektan laboratuar çalışmalarının sonuçlarını gayet olumlu aldık. Buna artı olarak Tubitak ta yaptırdığımız içme suyundaki koliform bakterilerin yok edildiği analiz sonuçlarında çıkmıştır. Damla sulamaya katacağımız biyosidal dezenfektan ile kök dipleri ve toprak dezenfektasyonu sağlanıp, püskürtme (yağmurlama) sistem ile de ağaç gövdesi ve yaprak uçları dezenfektasyonu sağlamayı düşünüyoruz. Bu konuda sizlere yardımcı olmak isteriz.
ateş yanığına karşı ağaköy de antibiyotik kullanımı varmış tona 20 tl gibi çok düşük sayılabilecek bir maliyetle bu kullanılan antibotigin ticari ismini ve dozunu bilen varsa paylaşırsa bizimle çok sevinirim
osmangazihakan
25-06-2012, 22:41
*** bursada aynı dertten şikayettçiyim.1 aydır hala devam eden hastalık için okey nano bakır denedim. süper randıman aldım denemenizi tavsiye ederim
osmangazihakan
25-06-2012, 22:42
evet ama okey nano bakırı deneyin sanırım sizde memnun kalacaksınız
arkadaslar eteş yanılıgı ile yaptıgım bir kac deneme ve ardından onlarca uygulamadan neticeler aldık.. bitki koruyucu savunma metabolizmasını devrede dtutan aktivatörler, aliette wg 800 gibi ruhsat almıs ilaçlar. agır bakır uygulamaları messenger gibi hormanlar yaptıgımız denemelerden mutlak sonuc aldık. bu hastalık armutun olupta ugramadıgı bahce yoktur zaten. yalnız en hızlı ve etkili cözümü MAXTOR&FİTOR PHOSFULL uygulaması ile yaptık.
zaten 10-12 gun içinde sonuclarını gösteriyor.
500 litre suya 5 kg MAXTOR, 1 kg FİTOR, 1 kg PHOSFULL konularak hazırlanan solüsyon ile agaclar yıkanarak ilaçlama yapılıyor. tam sistemik olmadıgı için iyi bir ilaçlama yapılmalıdır. resimler ini iletişime gecen herkeze gönderebilirim elbette. bu hastalık bence nefesten bile bulasabilior. dezenfekte cok önemli. bu hastalıga yakalanmıs agır kayıplar vermiş bir bahceniz varsa kurtulusunuz yok gibi. en azından ben deneyimlerimle yuzlerce agac kaybetitkten sonra basatıyı yakaladım.bakır tertibli ilaclar da kullanabilirisiniz fakat hastalıgı sadece baskılıyor. surekli kullanmak gerekiyor. nakır bitki bunyesinde ne kadar organik yapılı olanları da olsa agacı da durduruyor.umarım bu hastalıgı hiç bahcenize tasımazsınız.
ilgilenen arkadaslara bilgi ve deneyim için paylasabiliorum...
arkadaslar eteş yanılıgı ile yaptıgım bir kac deneme ve ardından onlarca uygulamadan neticeler aldık.. bitki koruyucu savunma metabolizmasını devrede dtutan aktivatörler, aliette wg 800 gibi ruhsat almıs ilaçlar. agır bakır uygulamaları messenger gibi hormanlar yaptıgımız denemelerden mutlak sonuc aldık. bu hastalık armutun olupta ugramadıgı bahce yoktur zaten. yalnız en hızlı ve etkili cözümü MAXTOR&FİTOR PHOSFULL uygulaması ile yaptık.
zaten 10-12 gun içinde sonuclarını gösteriyor.
500 litre suya 5 kg MAXTOR, 1 kg FİTOR, 1 kg PHOSFULL konularak hazırlanan solüsyon ile agaclar yıkanarak ilaçlama yapılıyor. tam sistemik olmadıgı için iyi bir ilaçlama yapılmalıdır. resimler ini iletişime gecen herkeze gönderebilirim elbette. bu hastalık bence nefesten bile bulasabilior. dezenfekte cok önemli. bu hastalıga yakalanmıs agır kayıplar vermiş bir bahceniz varsa kurtulusunuz yok gibi. en azından ben deneyimlerimle yuzlerce agac kaybetitkten sonra basatıyı yakaladım.bakır tertibli ilaclar da kullanabilirisiniz fakat hastalıgı sadece baskılıyor. surekli kullanmak gerekiyor. nakır bitki bunyesinde ne kadar organik yapılı olanları da olsa agacı da durduruyor.umarım bu hastalıgı hiç bahcenize tasımazsınız.
ilgilenen arkadaslara bilgi ve deneyim için paylasabiliorum...
sayın ALF42,
Ailem Kocaelinde meyvacılık yapıyor ve bu zararlıdan dolayı çok mağduruz.
Bu ilaçlar piyasada bulunuyor mu?
Çok ******
ELBETTE PİYASA BULUNAN ÜRÜNLER BUNLAR
fatiher42@hotmail.com iletişime gecerseniz yetkili arkadaslarla irtibatınızı saglayabilirim
iyi calısmalar
aHMET METİN
15-03-2014, 21:23
Sn. Arkadaşlarım,
Bu konuda sizlere PHYTO aktione 5 CU adlı ürün ile birlikte Fosfor ve bor içeren TARFEZİN adlı ürünleri önerebilirim. Kullanıldığında armut ayva vb.. meyve ağaçlarında bakır ihtiyacının giderilmesinin yanında hastalıklara karşı aşırı dirençli ağaçlarınız olacaktır.Phyto aktione uygulama yapıldıktan 25-30 dakika içerisinde bitki bünyesine girecektir. Bitki özsuyu ile birlikte hareket edeceğinden dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı ağacınız dirençli halde olacaktır.
Çiçek öncesi fosfor ve bor kullanımı ile bakteriyel etmenlerin azaldığı birçok araştırmada yer almaktadır.Bu hastalıkta azot yönetimini üreticilerin öğrenmesi gerekli.
[QUOTE=alf42;yalnız en hızlı ve etkili cözümü MAXTOR&FİTOR PHOSFULL uygulaması ile yaptık.
en azından ben deneyimlerimle yuzlerce agac kaybetitkten sonra basatıyı yakaladım.bakır tertibli ilaclar da kullanabilirisiniz fakat hastalıgı sadece baskılıyor.ilgilenen arkadaslara bilgi ve deneyim için paylasabiliorum...[/QUOTE]
Sayın alf 42, gerçekten bu ürünleri kullandınız başarılı olduğu içinmi paylaşıyorsunuz ; yoksa yine bir ilaç firmasının pazarlama stratejisi mi emin olmak istiyorum.
Satıcı olarak ürün pazarlanması forum sayfasında bana göre normal, olabilir;
Ancak üretici formatında insanları yanıltarak ilaç pazarlanması hiç doğru değil. Siz gerçekten üreticiyseniz biraz konuyu açarmısınız, nerede uyguladınız, kaç yıllık ağaçlardı, zarar ne kadardı vb.
Ayrıca önerilen ilaçları uygulayan oldu mu?
sonuçları nelerdir?.
erenaydin
03-05-2015, 21:42
Ayrıca önerilen ilaçları uygulayan oldu mu?
sonuçları nelerdir?.
Armut ateş yanıklığı bakterisinin en önemli tedavi yöntemi Streptomisin Sülfat etken maddeli antibiyotiklerdir, özel üretilirler ve bulaşık bahçedeki sıkıntılı sürgünler ve dalar kesilir daha sonra klasik bordo bulamacı uygulamalarından sonra gözler kabarmaya başladığında Fungusit karışımlarına eklenerek yapılır 400gr/ha olarak uygulanır. İlaçlama suyu ph'sı 5.30- 6 arasında olmasına dikkat edilmelidir. NOT : Yumuşak çekirdeklilerde hastalıklarla mücadele belirti görülmeden yapılır örn: Karaleke külleme vs. Bulaşıklılık görüldüğünde yapacağınız uygulamalar Ateş yanıklığında beyhude kalacaktır çünkü Santa Maria gibi bodur çeşitlerde Hastalık 180 km/saat hızla ilerleyecektir. Bahçeyi kaybetmeniz 1 2 gün içerisinde olur anlamazsınız bile birde keseceğiniz dallar kurumanın 20 30 cm altından kesilmelidir.
Antibiyotik kullanımı yasak değil mi? ateş yanıklığı görülmeden önce düzenli uygulanabilecek 2-3 tane ilaç var onlarda zaten fungusit. Bu durumda bahçeye gelmesin diye dua etmekten başka bi çare yok gibi **** yasal olmayan yoldan streptomisin temin etmek!!! Allah kimseyi ateş yanıklığı ile sınamasın...
merhabalar
Ateş yanığı belası ile uzun bir süredir ben de uğraşıyorum. Ayva ağaçlarım ateş yanığına yakalandı. Uzun denemeler sonucunda aldığım pozitif sonucu sizler ile paylaşmak istiyorum. Ağaçlarım hastalandıktan sonra budama ve ilaçlama ile baş edemedim. Yaptığım yurt içi ve yurt dışı litaratür araştırmalarında klordioksit ile çok iyi sonuçlar alındığına ait sonuçlar buldum.İnternette satılan toz klordioksit temin ettim ve 1200 lt lik ilaçlama tankerine 140 gr klordioksit eriterek karıştırdım. Ağaçlar yapraklanmadan mart ayında tüm ağaç iyice ıslanacak şekilde attım 4 hafta sonra aynı işlemi tekrarladım.sonuç şarırtıcı derecede iyi oldu kesilecek seviyede artık %70 i kurumuş olan ağaçlarım bile canlandı ve üzerinde ciddi miktarda ayva var. Ayvalara çok yakın olan ve hastalık bulaşmış elmalarım da bu arada kurtuldu.
bu konuda sıkıntısı olan arkadaşların denemesinde fayda olacağını düşünüyorum
merhabalar
Ateş yanığı belası ile uzun bir süredir ben de uğraşıyorum. Ayva ağaçlarım ateş yanığına yakalandı. Uzun denemeler sonucunda aldığım pozitif sonucu sizler ile paylaşmak istiyorum. Ağaçlarım hastalandıktan sonra budama ve ilaçlama ile baş edemedim. Yaptığım yurt içi ve yurt dışı litaratür araştırmalarında klordioksit ile çok iyi sonuçlar alındığına ait sonuçlar buldum.İnternette satılan toz klordioksit temin ettim ve 1200 lt lik ilaçlama tankerine 140 gr klordioksit eriterek karıştırdım. Ağaçlar yapraklanmadan mart ayında tüm ağaç iyice ıslanacak şekilde attım 4 hafta sonra aynı işlemi tekrarladım.sonuç şarırtıcı derecede iyi oldu kesilecek seviyede artık %70 i kurumuş olan ağaçlarım bile canlandı ve üzerinde ciddi miktarda ayva var. Ayvalara çok yakın olan ve hastalık bulaşmış elmalarım da bu arada kurtuldu.
bu konuda sıkıntısı olan arkadaşların denemesinde fayda olacağını düşünüyorum
İlgili literatürleri paylaşabilirmisiniz, Birde 1200 litrelik tankere uygularken içinde 1200 litre su olduğunu mu kastediyorsun. Eğer öyleyse 11,66 gr/100 lt dozunda mı uygulamak lazım. Biraz konuyu detaylandırabilirseniz herkes işin çok faydalı olabilir.
İlgili literatürleri paylaşabilirmisiniz, Birde 1200 litrelik tankere uygularken içinde 1200 litre su olduğunu mu kastediyorsun. Eğer öyleyse 11,66 gr/100 lt dozunda mı uygulamak lazım. Biraz konuyu detaylandırabilirseniz herkes işin çok faydalı olabilir.
merhaba
bir yılı aşkın bir süre içerisinde fırsat buldukça ateş yanığı konusunda internette araştırma yaptım bildiklerimizin dışında bir bilgi bulamadım. Sonra sepep olan erwinia koliform bakterisini nasıl ortadan kaldırılacağına yoğunlaştım. Bu konuda klordioksit ile ilgili epeyce bilgi var. Şimdi bulamadım ama okuduğum bir makalede ayvalarda klordioksit ile yıkamanın çözüm olduğuna rastladım. Türkiye'de toz klordioksit satıcıları ile görüştüm. Bazı satıcılar klordioksit alanların armutlar için kullandığını duyduklarını söylemesi üzerine hastalıklı ayvalarımda kullanmaya karar verdim. Etkili olması için 100 ppm den biraz yüksek bir değer seçtim. (116 ppm)
1200 lt su kapasiteli turbo ilaç tankerine 140 gr toz klordioksit eriterek karıştırdım. (Benim aldığım klor dioksit 20 gr lık paketlerde satılıyordu 7 paket kullandım) Çiçek döneminden önce ve tomurcuk evresinde tüm ağaçlar tamamen yıkanacak şekilde iki kez kullandım. 100 lt su kapasiteli tanker için benim deneme sonucuma göre söylediğiniz gibi 11,66 gr kullanmak uygun olacaktır.
aydemiraydın
15-09-2017, 15:46
klordioksit oranı düşük fakat deneme amaçlı bu üründen 3 adet siparişi bugün verdim.
ürünün adı MMS Plus 1 LT . işimizi görürse gereksiz kimyasalları kullanmaktan kurtuluruz.
merhaba
bir yılı aşkın bir süre içerisinde fırsat buldukça ateş yanığı konusunda internette araştırma yaptım bildiklerimizin dışında bir bilgi bulamadım. Sonra sepep olan erwinia koliform bakterisini nasıl ortadan kaldırılacağına yoğunlaştım. Bu konuda klordioksit ile ilgili epeyce bilgi var. Şimdi bulamadım ama okuduğum bir makalede ayvalarda klordioksit ile yıkamanın çözüm olduğuna rastladım. Türkiye'de toz klordioksit satıcıları ile görüştüm. Bazı satıcılar klordioksit alanların armutlar için kullandığını duyduklarını söylemesi üzerine hastalıklı ayvalarımda kullanmaya karar verdim. Etkili olması için 100 ppm den biraz yüksek bir değer seçtim. (116 ppm)
1200 lt su kapasiteli turbo ilaç tankerine 140 gr toz klordioksit eriterek karıştırdım. (Benim aldığım klor dioksit 20 gr lık paketlerde satılıyordu 7 paket kullandım) Çiçek döneminden önce ve tomurcuk evresinde tüm ağaçlar tamamen yıkanacak şekilde iki kez kullandım. 100 lt su kapasiteli tanker için benim deneme sonucuma göre söylediğiniz gibi 11,66 gr kullanmak uygun olacaktır.
Bir kaç yerde en iyi uygulamanın topraktan uygulamak olduğu yazıyor. Bakterileri yok ettiği söylendiğine göre; Toprakta bulunan yararlı bakteriler üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu araştırdınız mı acaba? Ateş yanıklığını yok edeceğiz derken, toprakları çöle çevirme riski var mıdır? Söylendiği gibi mucize bir ürünse, ilaç firmaları yakında bunu da fahiş fiyatlarla bize kakalama yoluna gider, bordo bulamacı gibi.
aydemiraydın
16-09-2017, 09:56
Bir kaç yerde en iyi uygulamanın topraktan uygulamak olduğu yazıyor. Bakterileri yok ettiği söylendiğine göre; Toprakta bulunan yararlı bakteriler üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu araştırdınız mı acaba? Ateş yanıklığını yok edeceğiz derken, toprakları çöle çevirme riski var mıdır? Söylendiği gibi mucize bir ürünse, ilaç firmaları yakında bunu da fahiş fiyatlarla bize kakalama yoluna gider, bordo bulamacı gibi.
hastalığı atlattıktan sonra kaliteli hayvan gübresiyle toprağı ıslah edebiliriz.
hastalığı atlattıktan sonra kaliteli hayvan gübresiyle toprağı ıslah edebiliriz.
Eğer yararlı bakterileri de yok ediyorsa, ki kimse yan etkilerinden bahsetmiyor. Topraktaki organizmaları yok edip, sonra hastalıktan kurtulup iyileştirmeye çalışmak, kanserli hastanın kemoterapi görmesine benzer, hiç iyi bir durum değil. Tabi bu yazdıklarım, yararlı bakterileri de yok ettiğini düşünerek yapılmış yorumlar. Belki de boşuna endişe ediyorum. Yurt dışında insanlar bunu belli dozlarda içiyormuş. Yine de yan etkileri hakkında bir araştırma olsa fena olmazdı. 40-50 yıl önce doktorlar insanlara sigara içmeyi tavsiye ediyorlarmış. Bu da ona benzemesin. :confused:
Eğer yararlı bakterileri de yok ediyorsa, ki kimse yan etkilerinden bahsetmiyor. Topraktaki organizmaları yok edip, sonra hastalıktan kurtulup iyileştirmeye çalışmak, kanserli hastanın kemoterapi görmesine benzer, hiç iyi bir durum değil. Tabi bu yazdıklarım, yararlı bakterileri de yok ettiğini düşünerek yapılmış yorumlar. Belki de boşuna endişe ediyorum. Yurt dışında insanlar bunu belli dozlarda içiyormuş. Yine de yan etkileri hakkında bir araştırma olsa fena olmazdı. 40-50 yıl önce doktorlar insanlara sigara içmeyi tavsiye ediyorlarmış. Bu da ona benzemesin. :confused:
Benim denememde turbo ilaç tankeri kullandım.Toprağa yönlendirilmiş sağdaki ve soldaki iki memenin dışındaki kalan 16 meme direk ağaca püskürtüyor.Sadece iki meme toprağa püskürtüyor. Toprak analizi yaptırmadım ama ağaçların altında bir değişiklik gözlemedim.
Bildiğim kadarı ile klordioksit zeytinlerde de yaprak solgunluğu için de kullanılıyor.
Zeytinde kullanan arkadaşların topraktaki yararlı bakterilere etkisi ve varsa yan etkileri konusunda tecrübelerini bizler ile paylaşırlarsa faydalı olur.
Toprağın mikroorganizmal yapısını düzeltmek ateş yanıklığından kurtulmanın yanında çok basit kalır. Zaten kullanılan bir çok ilaç, özellikle ot ilaçları toprak mikroorganizmalarına karşı zararlı.
Toprağın mikroorganizmal yapısını düzeltmek ateş yanıklığından kurtulmanın yanında çok basit kalır. Zaten kullanılan bir çok ilaç, özellikle ot ilaçları toprak mikroorganizmalarına karşı zararlı.
Burada önemli olan ilacın bir sezon kullanılıp, tekrar ihtiyaç duyulmamasıdır. Eğer topraktaki yararlı, zararlı her şeyi öldürüyorsa ve her sezon tekrar uygulamak zorunda kalacaksak, topraksız ortamda ağaç yetiştirmeyi düşünmeliyiz herhalde. Toprağı insan vücudu gibi düşünürsek, verilen tahribatın öyle sanıldığı gibi kolay giderilebileceğini sanmıyorum.
MeyveliTepe
19-09-2017, 08:23
Harpin proteini bendeki ağaçlarda çok işe yaradıydı.
Harpin proteini bendeki ağaçlarda çok işe yaradıydı.
Ateş yanıklığı varmıydı yoksa koruyucu olarak mı kullandınız. Kaç defa kullandınız ve beraberinde başka şeylerde kullandınız mı? Çünkü harpin proteini savunma mekanizmasını harekete geçiren bir aktivatör. Hastalık etmenini ortadan kaldırmak için başka şeylere de ihtiyaç var. Bide ürün çok pahalı...
MeyveliTepe
22-09-2017, 00:19
Hastalık vardı. Sadece bir kez kullandım, başka bir şey de kullanmadım. Ateş yanıklığı iki senedir görünmüyor. Gövdede ve dalların iç dokularında belki hala patojen vardır ama ilkbahar sürgün uçlarında görünmüyor artık.
erenaydin
09-03-2018, 13:37
Şimdi bu hastalıktan muzdarip arkadaşlara bu hastalık için düzenli olarak yapılması gerekenleri yazıyorum,
Öncelikle Erwinia mücadelesi Kış aylarından başlar ve bir önceki yapılan yanlışlar bu dönemde telafi edilir.
1) budamada bir önceki sezondan kalan hastalıklı ağaçlar, belirtinin 40 cm altından kesilir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur eğer hastalık gövdede ve anaç kısmına kadar inmiş ise fidan bahçeniz için enfeksiyon kaynağı olmaktan başka hiç bir işe yaramaz.. Bütün hastalık kaynakları sökülüp uzak bir yerde yakılmalıdır.
2) budama bittikten sonra arazide dal bırakılmamalıdır. Dal parçalama gibi saçma uygulamalardan uzak durun eğer bu hastalık varsa...
3) budama esnasında yaptığınız kesiklere ve makaslara Sodyum Hipoklorit veya Hidrojen Peroksit sıkın, Dikkat kestiğiniz dalların kısmına da diyorum dikkat edin lütfen.
4) Budama öncesi 2 kez ve budama sonrası 2 kez olmak üzere 5 kg/ha dozunda Bakıroksiklorür %50 uygulaması yapın. ( bu çok önemlidir.)
5) Gözler kabarmaya başladığında Bion 50 WG 175 gr/hektar, balon çiçekte Bion 50 WG 175 gr/hektar, Full Çiçekte Regalis (BASF) 1,5 lt/hektar, Taç Yapraklar dökülmeye Başladığında Regalis 1,5 kg/hektar ve 8 gün aralıklarla 3 kg/hektara Aliette (Fosety-Al) uygulamalarını yapın. Bion ve Regalis bakterisit veya fungusit değildir. Bu iki preparat Regülatördür ve çiçeklenme periyotunda hastalığın giriş yaptığı açıklıkları daha çabuk kapatırlar.
6) yıl içerisinde kültürel önlem açısından sürekli hastalık taraması yapılmalı ve hastalıklı dallar 30 cm den çıkarılmalıdır. Kesim yerlerine ve makaslara %10 Sodyum Hipoklorit sıkılmalıdır.
Evet arkadaşlar bu uygulamalar bizzat Fransa ve İtalyada uygulanmaktadır. Regalis ayrıca ağaçları periyodiziteye girmekten de kurtarır. Bol ve düzenli ürün alırsınız.. Kesinlikle bu uygulamaları yapsanız bile hastalığı %100 silemezsiniz ancak bu şekilde uygulamalar yaparak hastalığı %5 sınırında tutabilirsiniz ve budama ile halledersiniz. Ayrıca Ateş yanıklığının en büyük vektörleri olan böceklerden insektisit, kuşlardan ise beyaz file kullanarak mücadele edebilrisiniz. Bol kazançlar..
Arkadaşlar merhaba;
klordioksit kullanıp sonucu değerlendiren var mı?
Arkadaşlar merhaba;
klordioksit kullanıp sonucu değerlendiren var mı?
Klordioksiti 2 senedir düzenli olarak kullanıyorum ve bu hastalığa çok iyi geldi. Genç elma ve ayva fidanlarım aşı üzerine kadar kurumuştu. Alttan budamasını yapıp klordiokdit uyguladım. Taze sürgünlerde 3 senedir hiçbir sıkıntı yok. Yine ateş yanığı bulaşmış elma ağaçlarım vardı onlara da kullandım. Şu anda hepsi toparlanmaya başladı. Gövdede oluşan yanık izleri kapanmaya başladı. Ne kadar ve nasıl kullanacağınız isteyen arkadaşlara yazabilirim.
Aslında sadece ateş tanığına değil bütün bitkisel hastalıklara kullanıyorum. Güllerime asmalara elma armut kayısı kiraz domates biber fidelerine. 16lık pompayı doldurup önüme ne geçtiyse hepsini ilaçlıyorum. Çok faydasını gördüm.
doğa.sever
16-06-2021, 10:20
[QUOTE=Fisher;1568188]Klordioksiti 2 senedir düzenli olarak kullanıyorum ve bu hastalığa çok iyi geldi. Genç elma ve ayva fidanlarım aşı üzerine kadar kurumuştu. Alttan budamasını yapıp klordiokdit uyguladım. Taze sürgünlerde 3 senedir hiçbir sıkıntı yok. Yine ateş yanığı bulaşmış elma ağaçlarım vardı onlara da kullandım. Şu anda hepsi toparlanmaya başladı. Gövdede oluşan yanık izleri kapanmaya başladı. Ne kadar ve nasıl kullanacağınız isteyen arkadaşlara yazabilirim.
Aslında sadece ateş tanığına değil bütün bitkisel hastalıklara kullanıyorum. Güllerime asmalara elma armut kayısı kiraz domates biber fidelerine. 16lık pompayı doldurup önüme ne geçtiyse hepsini ilaçlıyorum. Çok faydasını gördüm.[/QUO
Benimde ağaçlarda ateş yanıklığı var klordioksidi nasıl kullandınız nette sıvı ve toz satılıyor sırt pompasına hangi oranda katıyorsunuz deneyimlerinizi anlatırmısınız
Bu sene ateş yankılığı bomba gibi düştü bahçeme. Daha önce hiç yoktu ama bu sene nerden nasıl geldi anlamadım. Şu ana kadar 130 civarı ağacı kesip uzaklaştırdım. Radikal budama yapıp temizlemeye çalışıyorum. Hızını düşürdüm ancak her hafta 3-5 ağaç daha gidiyor. Hasat gelmeden ağaç bitmese iyi.
Klordioksit ile dezenfeksiyon işini bende merak ettim. Hangi dozda nasıl uygulanıyor veya başka uygulama ve sonuç alma örnekleri var mı?
Böyle bir yazı var
Gıda ve Tarım Uygulamalarında Klordioksit (http://turoksikimya.com/mobil/urunler/klor-dioksit/gida-ve-tarim-uygulamalarinda-klordioksit/)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.