View Full Version : Fragaria vesca, Dağ çileği
14071
Sistematik hiyeraşisi:
Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Rosidae Takht.
Order : Rosales Perleb
Family : Rosaceae Juss.
Genus : Fragaria Linnaeus
14263
Fotoğraf:www.hendekdikmenkoyu.com
Fragaria vesca yani dağ çileği, Gülgiller Familyasından sürünücü gövdeli, çok yıllık bir bitkidir. Taban yaprakları rozetsi, üç yaprakçıklı; yaprakçıklar 1-6(-8.5) cm. yumurtamsı veya eşkanar dörtgenimsi, testere dişli kenarlı, üst yüzeyi tüylü. Çiçek kümesi gövdesi (5-) 10-30 cm, genellikle yapraklardan uzun, 2-7 çiçekli. Çiçekler 12-18 mm çapında, genellikle erdişi. Sepaller 3-4 mm boyunda, epikaliksten hafifçe uzun. Petaller beyaz renkli, 4-5 mm boyunda, ters yumurtamsı veya yuvarlak. Çiçek tablası kırmızı, tüysüz, meyvede en fazla 1 cm uzunluğundadır. Çiçek tablası etli, kırmızımsı, yüzeyine çok sayıda aken meyve dağılmış durumdadır.
***.müjgan hanım.yabani çilek hakkında ayrıntılı bilginiz varsa paylaşırmısınız.yabancı olduğum bir konu.birde siz hendeklimisiniz.mesleğiniz nedir.ben ziraat müh.
belki biliyorsunuzdur.bu yıl çileğin kilosu10-12 ytl arası bir fiyatttan gitti.Bu yörede gelir getiren çileğin daha verimli olması için ot problemine karşı malçlama ve damla sulma sistemi ile desteklenmesi üzerine çalışıyorum.yardımcı olursanız sewvinirim
N.Cebeci
04-09-2008, 11:58
Selamlar mujgan hanım,
Yapmış olduğunuz bu mukemmel çalışmadan dolayı tebrik ederim.
Aslında bu forumda bulunan arkadaşlar kendi yörelerinde yetişen ağaç,bitki,çiçek vs. resimlese ve forumda üye arkadaşlarla paylaşsa ne kadar güzel olurdu değilmi ?
Haklısınız, bunu arkadaşlarla daha önce de konuşmuştuk. Bir kısım arkadaşımız kendi çektiği fotoğrafları da eklediler. Ama henüz yaygın bir uygulama haline gelemedi.
Ayhan Ege
06-09-2008, 02:15
Buna ben de cok sevinirim..Çünkü Türkiyenin yabani ciceklerinden oluşan bır tablo oluşturuyorum. Biraz daha ortaya çıksın, WEB de arama fonksiyonlarıyla yayınlayamayı ümidediyorum. Aslında bunun için bır yahoo grubu da oluşturdum ama fazla etkileşim olmadığı için askıya aldım. Eğer ilgilenenleriniz olursa grubu yeniden aktıf hale getirebilirim, şimdilik tabloyu kendi çekebildiğim resimlerle kendim işliyorum.
sevgiler,
ayhan
Bunun reçelini yiyeniniz var mı bilmem. Biz yazın Trabzona gittiğimizde yaylalardan toplar ve reçelini yaparız. Her sene bir kilo civarı reçel yapılır ve bir hafta dolmadan reçel biter, normal çilek reçeli ile bir alakası yok bile diyebilirim. Çok daha güzel olur.
Keşke daha fazla toplanabilse ama maalesef toplaması çok zor, toplarken yememek de mümkün değil...
Kocaeli Kuzuyayla'da yemiştim. Çok küçük ve lezzetliydiler. Çay kaşığının içindeki dağ çileği fotoğrafım boyutunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Dağ çileğinin tozlanmaya ihtiyacı var mıdır? Evde pencerenin önünde duruyor 6-7 kök kadar, çiçeklendiler, limondaki gibi fırçayı elimize almamız gerekiyor mu acaba.
Ben sordum ben cevaplayayım :)
Sanırım gerek yok bu sabah çiçeklerden birinin çileğe dönüştüğünü farkettim.
Üç gün beklesem soru sormama gerek kalmayacakmış :)
Olgunlaşıp tadına bakınca, şeker oranı ve aroması hakkında bilgilendirir misiniz? Şekerli ve yoğun kokulu ise sizdekiler çoğalınca talip olabilirim. Bir de buradan gördüğüm kadarıyla bu çilek yerden daha yüksekte oluyor? Çilekler toprağa değmiyorlar gibi?
Trabzonda yaylalarda iken pek lezzetli idiler, oradan getirdim saksıda çoğalıp duruyorlar:) Sanırım lezzetleri değişmez. Evet çilekleri biraz yüksekte oluyor, diğer kültür türlerinden daha küçük ve hafif olduğundan dallar taşıyabiliyor, sanırım sebep bu.
BalıkcıSerdar
09-04-2009, 15:54
Olgunlaşıp tadına bakınca, şeker oranı ve aroması hakkında bilgilendirir misiniz? Şekerli ve yoğun kokulu ise sizdekiler çoğalınca talip olabilirim. Bir de buradan gördüğüm kadarıyla bu çilek yerden daha yüksekte oluyor? Çilekler toprağa değmiyorlar gibi?
Sn. Limon;
Bu çileği tatma imkanınız olsa keşke, aslında tatmaya falanda gerek yok, kokusu yetiyor:p
Çileğin yapısını doğru görmüşsünüz, bahçelerimizde yetiştirdiğimiz çilek gibi tabandan yapraklanıp, yine tabandan çiçek sapı çıkartan bir cins değil. Bitkinin yapısını size şöyle tarif edeyim; Hani cılız kalmış biberler vardırya, gövdede dallarda kibrit çöpü gibi, belki az daha kalın o şekilde dallanarak boylanıyorlar ve diz hizasına kadar (belki az daha fazla) uzuyorlar. Sadece yaprakları ve meyvesi benziyor, meyvelerin büyüklüğü yine benzemez, bildiğimiz çilek meyvesinin minyatürü diyebilirim.
Fakat o müthiş aroma, o müthiş koku bana balık tutmayı unutturuyor desem yeridir:p
Bahçede veya saksıda yetiştirmeyi hiç denemedim. 15 yıl kadar önce doğada bulduğum bir çam fidanını toprağıyla beraber alıp evin bahçesinde yetiştirmeye çalışmıştım fakat muvaffak olamamıştım. O zamandan bu yana doğaya ait hiç bir şeyi ellemem (bizim için doğanın ikram ettikleri hariç:p).
"Dünya gözüyle tatmak size de nasip olur inşallah" demekten başka yapabileceğim bir şey yok maalesef:D
"Dünya gözüyle tatmak size de nasip olur inşallah" demekten başka yapabileceğim bir şey yok maalesef:D
Bu dağ çileklerinden geçen yıl Coyote Giresun'dan hem fidesini ve hem de reçelini göndermişti. Kavanoz yolda kırılmış, fidelerin toprakları, cam kırıkları reçelle karışmış olmasına rağmen öyle bir aroması vardı ki dayanamayıp parmaklayarak yemiştim. Bizim çileklerimizden çok daha değişik ama çok daha lezzetli bir tadı vardı.
BalıkçıSerdar'a aynen katılıyorum;)
gurbik67
09-04-2009, 22:03
dağ çileğinin saplarının biraz uzun oluşu çileliğinde hafıf olmasından dolayı dik durması ve eğilmemesi nedeniyle diğer büyük çileklere oranla üzerinde toprak olmaması nedeniyle hemen koparılıp yenilebilir. ne yazıkki benim bahçemde olanları çiçeklerden ve diğer büyük çileklerden dolayı koparmak zorunda kalıyorum. aroması gerçekten büyük çileklere oranla daha hoş onun için buradaki pazarlarda yüksek fiyatı ile reçellik olarak müşterisi her zaman mevcut.
Bu da benim saksıdaki dağ çileklerim, Trabzonda bizim köyde mora derler.
Off Maşallahları var gerçekten... Nereden buldunuz dağ çileklerini :)
Bin çeşit çileğim olsa 1001. ye gene de hayır demem. O kadar çok seviyorum :)
Coştular bir haftadır her tarafa kol atmaya çalışıyorlar, yayladan (Trabzon'da) söküp getirmiştim 3-4 kök. Bunlar tohumlada çoğalıyormu kendi kendine?
gurbik67
26-04-2009, 22:10
evet trabzondaki yöresel adı mora toplaması zor topla topla çoğalmıyor en güzel yanı kokusu mis gibi sahip olmak isteyene sonbahar gibi istemeleri halinde gönderebilirim.
BalıkcıSerdar
26-04-2009, 23:36
evet trabzondaki yöresel adı mora toplaması zor topla topla çoğalmıyor en güzel yanı kokusu mis gibi sahip olmak isteyene sonbahar gibi istemeleri halinde gönderebilirim.
Bu sözünüzü unutmayın:p Sonbahar gibi isteyeceğim:D
Bu sözünüzü unutmayın:p Sonbahar gibi isteyeceğim:D
Yaprak dolmalarının akıbetine uğrayabilir...:p
BalıkcıSerdar
27-04-2009, 12:14
Eh yani Müjgan Hanım, size yaprak dolması bulmak şart oldu, kendim sarabilsem sorun yokta, kendim saramıyorum:p Bir çaresine bakacağız artık ;)
darkfriairs
27-04-2009, 15:39
Dağ çileği istenmez mi?
Çok severim, babam getirmişti bir ara yemiştik, tadına doyamamıştık.
gurbik67
27-04-2009, 20:06
sayın balıkçı serdar sözümü geri alıyorum adresini bildir hemen gödereyim nevsune hanımda istedi beraber göndereyim. ben netteki arkadaşlarla bitkileri paylaşmadan zevk alıyorum ağzımdan çıkan sözün fazlasını gönderiyorum.
gurbik67
27-04-2009, 20:09
müjgan hanıma kim yaprak göndermemişşe yiyecek kadar zamanı gelince istenmesi durumunda söz ben göndereceğim.
Dağ çilekleri harika, kıpkırmızı minicikler bu gün toplamadan forografını çekip buraya yüklerim. çoğaltabilirsem isteyenlerle paylaşabilirim. Diğer çileklerimle yan yana duruyor, bu sayede tozlanma sorunu kalmamıştır sanırım.
İşte benim minişlerim. Oğluşuma afiyet olsun.
Romantik
22-10-2009, 11:26
Dağ Çilekleri sera ortamında her buldukları fırsatta Çilek veriyorlar.
Samsunlu55
22-12-2009, 21:59
Koymayın resimleri canım çekiyor:( Onun tadı bambaşka:cool:
athena -asena
11-01-2010, 22:10
şimdi olsa da yesek haziranda 20kg reçel yapılıyo bizim evde eylül de bir kaşık bile kalmaz mükemmel bir tadı vardır. reçel sıralamam da
1. sıra dağ çileği.
2. sıra böğürtlen.
3. sıra kocayemiş.
4. sıra vişnedir. eğer sabah kahvaltısında reçel yoksa kahvaltı yapmam okadar çok severim reçeli.
sailorgursel
01-03-2010, 21:09
Dağ Çileği gerçekten çok harika bir bitki. Tadı muhteşem. Yemeğe doyamıyor insan.
eylülbelde
19-05-2014, 17:54
Merhabalar. Daha önce hep yaban çileklerine denk geliyor, yapraklarından tanıyordum fakat ya henüz çiçek açmamış ya da meyveye dönmemiş oluyorlardı.
Az önce dolaşırken erik ağacına çıktım ki bir de ne göreyim. Yerde yabani otlar arasında minik kırmızı meyveler. O kadar lezzetli bir tadı var ki. Heyecanla bir de fotoğrafını çektim eklemek istedim buraya.
494149
eylülbelde
20-05-2014, 19:18
Dünkü güzel karşılaşmadan sonra bugün toplamaya gittim. Hep yaşasın bunlar : )
494554
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.