View Full Version : Gloriosa superba (Ateş Lalesi)
Metin Y.
19-06-2007, 19:12
Tropik Afrika'da bulunan, resimde gördüğünüz parlak kırmızı ve sarı renklere sahip Ateş Lalesi veya Görkemli Lale zarif görünümünün yanında, çok zehirli bir bitkidir. Ateş Lalesinin başta kökleri olmak üzere bütün kısımları zehirlidir.
Afrikalılar bitkinin bu zehirli özelliğini bildiklerinden genelde uzak dururlar. Ancak bazı bölgelerde, çocuk düşürme amacıyla veya ilaç olarak kullanılmaktadır.
UYARI NOTU: "Çocukların parlak çiçekleri yiyebilecekleri düşünülerek, bu bitkinin evde bakılmaması uygun olur."
saydemir
04-12-2007, 14:08
GLORİOSA
Familya:Rubiaceae
Anavatanı:Tropikal Asya,Madagaskar ve Afrikadır.
Kırmızı büyük çiçek açar.
Çiçeklenme zamanı:Temmuz-Ekim arası çiçek açar.
Yer seçim: Çok aydınlıktan ve sıcak ortam sever.
Su ve besin ihtiyacı: Mart- Ağustos arası düzenli olarak sulanmalı ve haftada bir sulama suyuna besin katılmalıdır.Ağustostan sonrada sulama kesilir.ve bitki yavaş yavaş kurur.
Bakım:Kışı yumru olarak 15 derece sıcaklıktaki bir ortamda geçirip Martta yeniden her tür çiçek için hazırlamış karışıma dikilmelidir.25-30 derecelik bir ortama konulup sürekli sulanmalı daha sonrada tomurcuklanana kadar yapraklarına su püskürtülmelidir.
Üretim:Yavru yumrular ilkbaharda ayrı saksıılara alınarak üretim yapılıır.
Hastalık ve zararlılar:İlkbaharın fazla sıcak geçmesi **** yetersiz ışık tomurcuklanmayı engeller.Yaprak bitleri ve örümcek zararlısına maruz kalabilir.
www.bahce.biz
Aşağıdaki yumrular benim gloriosalarıma ait. Ama daha çiçeklerini görmek nasip olmadı. Geçen temmuz gibi yumruları aldım. Ekim ayında da saksıya ektim. Çiçeklenmesini bekliyorum.;)
Sebahattin Sargın
04-12-2007, 14:36
Sevgili Saydemir Merhaba;
Metin Bey yazısında "Ateş Lalesinin başta kökleri olmak üzere bütün kısımları zehirlidir." demiş. Bu konu sizin için sorun oluşturmuyor mu? Ne gibi önlemler alıyorsunuz? Bu konu ile ilgili Allah korusun ama herhangi bir tecrübe yaşadınızmı?
Sevgiler ;)
saydemir
04-12-2007, 20:21
Sayın sebahattin bey, bitkiyi edinmeden önce de zehirli olduğunu biliyordum. Edindikten sonra dikerken veya rizomlarını elime alırken ****** de bunu gözönünde bulundurdum. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz tecrübe yaşamadım. Bitki büyüdüğünde de ****** bu hususlara azami dikkat edeceğim.
Sebahattin Sargın
04-12-2007, 20:55
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Sn. Saydemir. Bitkileriniz size "merhaba" dediklerinde resimlerini bizim ile paylaşırsanız sevinirim.
Sevgiler ;)
beyaz orkide
05-12-2007, 09:24
Cicekleri ne kadar güzelmiş acaba nerede bulabiliriz.Bende sahip olmak isterim.Baska renkleride var mı acaba?
saydemir
05-12-2007, 15:45
Bende merhaba dedikleri anı sabırsızlıkla bekliyorum sebahattin bey.
Benim araştırdığım kadarıyla en çok rastlanan renk bu sarı kırmızı renkli olan tür. Ben internette çiçek satışı yapan bir aracı bulup aldım. Rizomlarını tayland dan getirdiğini söyledi.
beyaz orkide
06-12-2007, 17:25
Sanki lilyumun bir türünü hatırlatıyor bana
Ailesi Lilicaea da belki ondan. yani soyu liluma dayanıyor belki ordan benzettiniz :D
sonuçta ilacı yapan dozudur derim ya...
lilium candidum da zehir o kadar az ki sadece müdril gibi kullanılabilir veya diğer hastalıklarda.
zehiri ilaç yapan dozudur.
sonuçta gloriosadan çay veya zeytinyağlı yemek yapmıyacaksanız veya rizomlarını havuç gibi kullanmıyacaksanız zehiri sorun olmaz diye sanıyorum.
Saygılar.
saydemir
06-12-2007, 21:03
Ailesi Lilicaea da belki ondan. yani soyu liluma dayanıyor belki ordan benzettiniz :D
Diğer adı spider lily zaten. :rolleyes:
Yine de ingilizce isimlerine kanmıyalım sayın saydemir.
Bildiğiniz bir örnek vermem gerekirse Darlingtonia californic da ingilizcede cobralilly diye anlılrsa da Rosopsida sınıfından Ericidae alt sınıfına ait etbu özeliği olan bir bitkidir ;)
Koyu yeşil
07-12-2007, 12:23
Ne kadar güzel bir çiçekmiş. Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Nereden temin edebiliriz acaba?
Sebahattin Sargın
08-12-2007, 12:47
Ateş lalesi almak isteyen arkadaşlar, şu adreste bulunuyormuş. Bir inceleyin isterseniz:
http://www.palmiyemerkezi.com/2004_ayinbitkisi.htm#ZARARLI%20GÜZEL:%20ATEŞ%20LAL ESİ-“GLORİOSA%20SUPERBA”%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20 %20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20Ocak%202004
karinca70
16-02-2008, 06:28
Gloriosa superba soğanlarını birkaç gün önce Bauhaus'ta satıldığını gördüm. 1 paketi 9.99 YTL idi ve pakette 1 adet soğan vardı.
Benim Hindistan siparişimde olduğu için satın almadım. Sadece büyüklüğünü kontrol ettim.
Not: Hindistan'dan daha ucuza getirttiriyordum; ancak orda da tükenmişti. Yüklü miktarda sipariş verdiğim için bulup ekleyeceklerini söylediler.
denizakvaryumu
22-02-2008, 22:15
http://img295.imageshack.us/img295/301/gloriosasuperbaxb8.jpg (http://imageshack.us)
Bu güzellik kaçmaz :) bir soğan da Bauhause dan ben aldım.
Dilek Erbil
23-02-2008, 09:49
Arkadaşlar,bu bitkiye tırmanacağı birşeyler de ayarlamanız gerekiyor( sarmaşık gibi düşünün),yaklaşık 2 m yi buluyor,en dekoratif şekil ise bir çembere sardırmak,o zaman çiçekleri bir arada süper duruyor.En önemli nokta rhizomları bir daha açması için yeni bir toprak karışımına ekmek her sene.Gerçekten kaçmaz :))
denizakvaryumu
23-02-2008, 21:10
Evet , diğer adı sarmaşık zambağı yani lale gibi bir çiçek değil 2 metreye kadar boylanıp çok daha fazla çiçek açan bir bitki ve Zimbave'nin ulusal çiçeği.
Yine arı kuşlarının en sevdiği çiçeklerden biri...Türkiye şartlarında ise arı ve kelebeklerin yanından ayrılmayacağı bir çiçek.(Zehirli olduğu da unutulmamalı)
Bauhaus'ta soğanlarının satıldığını görmüştüm ama o zaman tanımıyordum bu bitkiyi. Şimdi o soğanlardan almadığıma çok pişmanım.
Sebahattin Sargın
08-06-2009, 21:10
Ateş laleleri açmış ya da çimlenmiş arkadaşlarımız yok mu? Gelişmeleri konusunda bilgi verebilir misiniz?
Sevgiler ;)
saydemir
09-06-2009, 13:34
2 nolu mesajda görülen yumrulardan çimlenen olmadı. Sebebini bilmiyorum toprakta çürüdüler.
Geçen gün praktikerde tekrar gloriosa soğanı görünce bir adet daha aldım. Rizomunu diktim bekliyorum sabırsızlıkla ama bir gelişme yok. Geçen saksı içindeki rizomun durumuna baktım ama koyduğum gibi duruyor. Acaba ne zaman yeşil aksam oluşturmaya başlıyor? Şu anda yaprak oluşturmaya başlaması gerekiyordu sanırım. :(
Sebahattin Sargın
09-06-2009, 13:47
Bende Karınca70'e bir tane rizom siparişi verdim. Umarım başarılı olabiliriz...
Sebahattin Sargın
02-07-2009, 21:09
Karınca70'den aldığım ateş lalesi yaklaşık bir hafta içerisinde filiz verdi, yarın fotoğrafını yüklerim. Yalnız çok yavaş gelişiyor, inşallah çiçeğini de görebiliriz...
Sevgiler ;)
fikreteren
03-07-2009, 08:52
geçen sene tarım tedarikten tohumunu aldım.şubat 2009 ta toprakla buluşturdum.tohumların hepsi çillendiler8-10 cm kadar oldular.bu sene açmasını beklemiyorum çünkü; soğanlar yeterince çicek açacak olgunluğa gelmedi.seneye açabilir.
Sebahattin Sargın
13-07-2009, 19:00
Sevgili Karınca70'den aldığım ateş lalemin son durumu;
92545
Gölge bir alanda duruyor, toprağı kurudukça suluyorum. Normal bir hızla büyüyor, umarım bu sezon çiçeklerini görürüz...
Sevgiler ;)
querelle
04-03-2010, 09:04
Arkadaşlar, şu anda Bauhaus'ta (İstanbul, Esenler) yetişkinleri satılıyor; ben az önce bir tane alıp geldim. 1m kadar sanıyorum, çiçekli. Fiyatı da 13.90 ya da 12.90 TL idi.
Yalnız 3-4 tane vardı, meraklıları kaçırmasın.
Not: Bahçe kısmında.
denizakvaryumu
04-03-2010, 21:19
Fiyatı oldukça uygun.
Bir aralar yumrusu bu fiyata satılıyordu.
querelle
05-03-2010, 01:19
Saksısını değiştirdim, almayı düşünenlere birkaç detay daha vereyim.
Saksıda 3 yumru vardı (şekilleri çok ilginç!) ve sapları tutan telleri ayırınca bitkilerin 1 metre değil, 2-2,5 metre kadar olduklarını farkedip hayret ettim. (Ben sarmaşıklarda çember aranjmanı yapay bulduğum için kullanmıyorum)
Saplar kolayca bükülüyor/eziliyor, müthiş dikkatli olmak gerek. Seçerken farketmemişim ama alacak arkadaşlar mutlaka baksınlar; çember yapalım derken bitkiyi kırmış olmasınlar.
Bitkiler tabii serada kocaman olmuş ama bu boydayken bizim havalara nasıl adapte olacaklar diye düşünmeden edemiyorum. Hem de bu boya ancak yaz sonu gibi gelmeleri gerekiyordu sanırım, acaba bu onları nasıl etkileyecek, bir de onu göreceğiz.
Gloriosa superba Rothschildiana 'dan üç yumru ekmiştim geç de olsa çıkar ümidiyle .
On gün oluyor , hiç hareket yok .
Sevgili acemifüsun ' a da göndermiştim , onunkiler ne durumda bilmiyorum .
acemifüsun
22-07-2010, 13:44
Yok hayatım, benimkilerde de tık yok..
oceanheart
23-07-2010, 16:53
Sevgili Karınca70'den aldığım ateş lalemin son durumu;
92545
Gölge bir alanda duruyor, toprağı kurudukça suluyorum. Normal bir hızla büyüyor, umarım bu sezon çiçeklerini görürüz...
Sevgiler ;)
Moralinizi bozmayayım ama en iyi ihtimal iki sene sonra çiçek görebilirsiniz, maalesef yetiştirmesi çok kolay ama genç yaşta çiçeklenmiyor
Sebahattin Sargın
25-07-2010, 20:56
Sevgili Oceanheart;
Ne yazık ki çiçek açacak yaşa bile getiremeden öldü bitki, yeniden soğanını bulabilirsen tekrar deniyeceğim. İlginiz için teşekkür ederim...
Sevgiler ;)
oceanheart
26-07-2010, 07:59
Sevgili Oceanheart;
Ne yazık ki çiçek açacak yaşa bile getiremeden öldü bitki, yeniden soğanını bulabilirsen tekrar deniyeceğim. İlginiz için teşekkür ederim...
Sevgiler ;)
Ben tohumdan yetiştirmiştim kalan tohumları ne yaptım bilmiyorum ama tohumdan yetiştirmesi çok kolay.Bende 7-8 adet var yaprakları geçince hatırlatabilirseniz size yumrusundan gönderirim.Kışın su vermemeniz ve bitkiyi dinlenmeye almanız gerekiyor tabi tropik olduğu için soğukta almaması lazım-yani 8-10C civarı bir ortamda toprağıyla beraber bekletseniz yeterli olur
acemifüsun
28-07-2010, 14:18
Sayın oceanheart ben ve jezebel 15 gün önce yumruları diktik, hala hiç bir gelişim yok, sizce normal mi?
Füsuncuğum , yumruları kontrol et .
2 'yarı çürümüş buldum , acaba seninkiler ne durumda ?
acemifüsun
28-07-2010, 21:56
Tamam canım, yarın bakarım. Çürüdüyse de ne yapalım kısmet, üzme kendini:)
oceanheart
29-07-2010, 09:16
Sayın oceanheart ben ve jezebel 15 gün önce yumruları diktik, hala hiç bir gelişim yok, sizce normal mi?
Açıkçası ben de geçen bir saksıyı boş diye toprağını boşalttığımda içinden ateş lalesi yumrusu çıktı sağlıklıydı ama nedense çimlenmeye durmamıştı, oysa aynı zamanda diktiklerim çoktan çimlendiler 30cm boy yaptılar, bu durumun sebebini ben de bilmiyorum.
Hydrosuccess
17-11-2010, 23:08
Evde güneş gören bir pencere önünde bir desteğe sardırarak 2008'de toprak karışımında ve 2009'da topraksız ortamda yetiştirip çiçeklendirdiğim bitkiyi 2010 yazında dışarıda büyütmeyi denedim ve maalesef yeterli gelişim/çiçeklenme sağlanamadı.Çiçek yapısı çok değişik bir bitki.Rizomlar sağlam olduğu için 2011'de tekrar topraksız ortamda ve evde büyütmeyi planlıyorum.Görsel 2009'a ait.
Çok güzel:) Tohumu veya yumrusundan almak lazım :)
Hydrosuccess
18-11-2010, 15:17
2-3 yıldır bu ve benzeri az bulunan türlerin rizomları maalesef İstanbuldaki büyük yapı marketlerde de bulunmuyor.(Ekonomik krizin sonucu olmalı)
Hiç bu tür bir lale görmemiştim ilk bakışta çiçek, orkide çiçeğini andırıyor. Keşke bu tür bitkileri yapı marketlerde bulabilsek. Ellerinize emeklerinize sağlık sayın Hydrosuccess.
Hydrosuccess
19-11-2010, 00:10
İlginiz için teşekkür ederim sayın İlkin,
Bu bitki rizomlu bir sarmaşık ve ''determinate' 'yani yazın belirli bir boya ulaşana kadar uzayıp belirli sayıda çiçek çıkarıyor ve gövde ölüyor.Kışın dondan korunması gereken rizom ertesi bahar tekrar filizleniyor.Çiçekleri yaklaşık 10 cm çapında ve 1 hafta kadar üstünde kalıyor ancak kokusuz.
Hydrosuccess
19-11-2010, 14:33
Yatay olarak dikilmesi gereken rizomun güncel görseli ve çiçek detayı.
Sarıkırmızı olanına sahibim. Bu ikinci senesi. İlk sene boyu birbuçuk metreyi aşmıştı. İstanbul'a dönüşümde diğer çiçeklerimle beraber limonluğa kaldırmıştım.
Soğuk geçen geçen kış pek çiçeğimle beraber onu da öldürdü sandım ki bahar geldiğinde uzun kuru dalların dibinde patlayan filizleri gördüm.
Bu sene yine boş ve güzel çiçekler verdi.
Hydrosuccess
19-11-2010, 17:02
Bu türün vejetatif çoğalması rizomun toprak altında kendini V şeklini alacak şekilde çoğaltması ile olmakta.Rizom yerinde bırakılırsa her sene bitki sayısı iki katına çıkar.Bitki yaklaşık 1-1,5 mt'ye boylandıktan sonra yan dallar veriyor ve bu dallar üzerinden çiçek açıyor.Nispeten kalın gövde kendini taşıyamadığından mutlaka desteklenmeli.
Hiç bu tür bir lale görmemiştim ilk bakışta çiçek, orkide çiçeğini andırıyor. Keşke bu tür bitkileri yapı marketlerde bulabilsek. Ellerinize emeklerinize sağlık sayın Hydrosuccess.
Sevgili İlkin ben sizin yerinizde olsam sphagnum yosununun başınıza açtığı dertden dolayı böyle zehirli bitkilerle pek ilgilenmezdim. ;)
Sizdeki tür gerçekten çok hoşmuş sayın Hydrosuccess. Farklı türleri tanımak bir yana onların bakımları için de önemli olan püf noktaları sayenizde öğrenmek güzel oluyor. Teşekkürler bu yüzden. Bu bitkiye denk gelirsem alıp bakmaya çalışacağım. Güler Hanim başıma gelenleri unutmamanız çok hoş. :) Acıyı çeken benim belki ama konuyu okuyanlar için iyi bir ders olmuştur umarım benim durumum. Bünyesi sağlam biri olarak beni yıldıramadılar ama, orkidelerim harikalar bu ara. Sonuç ise ne olursa olsun en iyi bakımı yakalamak!..
Hydrosuccess
21-11-2010, 07:59
Bu bitki ilaç yapımında kullanılan bir madde (Kolşisin/Gut ve Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavisinde kullanılır.Kuşkusuz dozunda... ) içerdiği için Hindistanda tarımı yapılıyor.Yenilmediği sürece tehlikeli değildir doğrudan temas ile veya çiçekleri/poleni ile tehlike oluşturmaz.Bendeki bitki ''Rothschildiana'' adlı bir varyete.
acemifüsun
27-11-2010, 22:21
Yatay olarak dikilmesi gereken rizomun güncel görseli ve çiçek detayı.
Sn. hydrosuccess çoğu bitkide olduğu gibi, bunda da başarılısınız kutlarım:)
Aynı bitkinin rizomundan bende de var, 6 ay önce geldi. Geldiğinde 3 yumrudan 2 adeti yumuşamıştı.Tek rizomu ben de yatay olarak diktim, toprak üstüne hiç sürgün vermedi. İki ay önce toprağını karıştırdığımda, rizomun sağlam ve küçücük sürgün verdiğini gördüm, fakat yine hiç bir gelişim olmadı.
Siz rizomu toprağa geçirdikten sonra, ne sürede sürgün verdi?
Hydrosuccess
27-11-2010, 22:36
Sayın acemifüsun,rizom baharda sürgün veriyor ve bitki büyüyor.Bitki yeterince boylanıp çiçeklerini açtıktan sonra bitki yaz sonunda kuruyor.Bu aşamada toprak karıştırılırsa rizomun V şeklini alacak şekilde yeni bir rizom oluşturduğu görülür.Bu iki rizom kolaylıkla birbirinden ayrılabilir.Rizomlar dondan korunacak şekilde nispeten soğuk bir yerde ve kuru torfa (ben diatomit içinde de sakladım ) gömülü şekilde saklanmalı.Açıkta saklanan rizomlar kurur ve ölür.Baharda sulamaya başlayınca bu yaşam döngüsü başlıyor.Bu mevsimde bitkiyi sağlıklı şekilde büyütmek pek olası değil.
Evde güneş gören bir pencere önünde bir desteğe sardırarak 2008'de toprak karışımında ve 2009'da topraksız ortamda yetiştirip çiçeklendirdiğim bitkiyi 2010 yazında dışarıda büyütmeyi denedim ve maalesef yeterli gelişim/çiçeklenme sağlanamadı.Çiçek yapısı çok değişik bir bitki.Rizomlar sağlam olduğu için 2011'de tekrar topraksız ortamda ve evde büyütmeyi planlıyorum.Görsel 2009'a ait.
Çok güzel bu gece bana gene uyku yok :)
Geçen hafta eminönünde yapı marketlerde aradım bulamadım .Tam unutmuştum .Bu gece yine formda karşıma çıktı :(
acemifüsun
27-11-2010, 22:42
Teşekkür ederim sayın Hydrosuccess , topraktan çıkarayım, dediğiniz şartlarda kışı geçirsin o zaman:)
Hydrosuccess
27-11-2010, 23:24
İçinde bulunduğu toprak kuru ise aktarmaya gerek olmaz sayın acemifüsun.Amaç rizomu diğer bir çok soğanlı bitkinin aksine kışın nemsiz/kuru ve doğrudan hava ile teması kesen ve kurumasını engelleyen bir ortam içinde gömülü olarak saklamak.Ben 3 yıl bu şekilde rizomların kışı geçirmesini sağladım.
Asya_lotus
28-11-2010, 00:50
Çok güzel bu gece bana gene uyku yok :)
Geçen hafta eminönünde yapı marketlerde aradım bulamadım .Tam unutmuştum .Bu gece yine formda karşıma çıktı :(
Benim 25 sene önce karşıma çıktı :p, bu sene agaçlar sayesinde rizomu buldum, yeni sene artık - çiçek beklerim! :D
Biri burnunu gösterdii:p
206994
şükür ...
Sevgili Jezebel,
çok renkli bir karışıma ekmişsiniz. Yosun mu?
Yosun yok, volkanik tüf, kum, coco chips, torf az miktarda...
Asya_lotus
29-04-2011, 19:02
Benimkiler bahar kutlamak için karar verdiler :D
207256
Biz de Gençlik bayramını kutluyoruz.
213841
Umutluyum, bu taka'dan kolay bir bitki.
gerçekten güzel bir çiçek herkese Allah kolaylık versin umarım açarlar da güzelliklerini görürüz
Ömer Durmaz
15-07-2011, 23:15
Maşallah son halini merak ettik :)
Tek kareye sığmıyor, açacak gibi de değil, garip bir şey oldu.
Çürümedi oma da şükür.
234322
Arka plan yeşil olduğu için bitki pek belli olmuyor, 1 metreyi geçti.
234323
.
Gloriosa superba'm tomurcuk verdi;)
Çok şükür.
236594
,
236595
.
Uzayıp duracak mı diye merak ediyorum.. Gözünüz aydın ;)
Çiçeğini de görürüz yakın zamanda..
Açmaya kararlı, ikinci tomurcuk da çıkmış bu gün ortaya ;)
Bu güneşi seven bir bitki, kavurucu güneşin altında duruyor ve hiç etkilenmiyor.
Böyle bir arsız.
Benimki güllü kameriyede saksıda duruyor, ilk iki çiçeği açtı ve geçti. Sonra farkettim ki kollarını clematislere sarmış. Nasıl kurtaracağım diye düşünmeye başladım. Geçen seneki çiçekleri çok daha alımlı ve iriydi, bu sene daha küçük çiçek açtı.
Resim kötü, ama sürpriz yaptığından;)
238310
,
saydemir
10-06-2012, 21:18
Nerdeyse 1 yıl olmuş bu başlık boş kalalı. Yeni resim zamanı gelmiş. Ateş lalemin şu anda tomurcukları üzerinde, açmaya devam ediyor. Hemen çabukta geçmiyor çiçekler. İlk çiçekler açtığından beri 5 gün olmasına rağmen solmadılar ama renkleri daha kızıl hale geldi.
Açmadan önceki hali,
307081
Açmış görünüşü,
307082
Genel görünüş,
307083
Zafer İnandıklı
02-07-2013, 20:58
Bu da bir başka güzel.
Perihan Bayram
16-01-2015, 10:13
:)Bu da bir başka güzel.
Zehirli olması dışında muhteşem bir sarmaşık.Sarmaşıklar favorimdir,bu bitkiye bayıldım.Sanırım zehirli olması sorun yaratmaz.Evcil hayvanlarımız yer mi dersiniz? Kedilerim var ama bu bitki çok çekici.Çok güzel büyütmüşsünüz,elinize sağlık.
Sevgili Perihan Bayram, hiç belli olmaz evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.
Bahçemdeki kaktüsü bile kemiren köpek yavrularına şahit oldum.
Bendeki güllü kameriyede bulunan Gloriosa superba'nın birkaç dalı ne oldu da hırpalandı diye çok düşünmüştüm.
Bu mevsimde olmaz ama diktim bu ikisinden birer yumru.
619939
619940
Biri çimlendi, artık açarsa anlarız hangisi :)
Sevgili Perihan Bayram, hiç belli olmaz evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.
Bahçemdeki kaktüsü bile kemiren köpek yavrularına şahit oldum.
Bendeki güllü kameriyede bulunan Gloriosa superba'nın birkaç dalı ne oldu da hırpalandı diye çok düşünmüştüm.
Hayvanlar söz konusu olunca belli olmaz hakikaten
619944
Tırnak törpüsü olarak da ağaç gövdelerini kullanıyorlar :)
Çimlenen yumru bu
620289
3 günde 1 karış olan bir şey hakkında çimlendi hafif bir tabir,
yazınca gülme tuttu:D
İkincisi de bu süratle çıksa süper olur.
Bu ne hız :)
İkinci metrede açtı.
622795
İlk açan Gloriosa Carsonii oldu.
Diğer lale de 50 cm daha kısa, peşinden geliyor :)
Bu güzelliğin geçici olması ne fena :)
Keşke yıl boyu açsa , ama her lale gibi bu da sadece bir süre güzel.
622887
Yine de :)
Bu çekici güzelliği ile çekiyor insanları kendine..... zehirli bir tür olduğunu biliyorsun değil mi?
Dünden bu güne renk
Dün
623009
Bu sabah
623008
Boyle olunca Gloriosa Rothschildiana sanırım.
Garsonii sonra açacak.
Bu video Gloriosa tecrubesi 10 yılı aşan bir grup tarafından hazırlanmış.
İlgilenenlere
https://www.youtube.com/watch?v=AOYJhpSbfj8
Gloriosa Carsonii
624806
624807
Bunun rengi daha mat ama güzel o da.
Gloriosa Carsonii açmaya devam ediyor.
626520
Gübre vermeye devam ediyorum, yumruların yavru vermesi umuduyla:cool:
Ama bu sadece boy atmasına yarıyorsa üzülürüm.
Boy zaten almış başını gitmiş.
Batı Rüzgarı
30-08-2016, 14:06
bu bildiğimiz lale değil o zaman.lale zamanı geçeli çok oluyor.ve bir defa verir çeker gider.
çok güzelmiş ama
keşke benim olsa :)
bu bildiğimiz lale değil o zaman.lale zamanı geçeli çok oluyor.ve bir defa verir çeker gider.
çok güzelmiş ama
keşke benim olsa :)
Şu an tükenmiş ama dönemsel olarak buradan alan arkadaşlarımız var.
Gloriosa (Ateş Lalesi) (http://www.amaryllisbahcesi.com/gloriosa-ates-lalesi-k-113.html)
Batı Rüzgarı
10-04-2017, 07:40
Dikiminden 1 ay sonra çimlenmeyi akıl eden ateş lalem...:D
643509
Batı Rüzgarı
10-04-2017, 07:46
ayrıca şu resmi görünce içimde bi burukluk oldu...zira benim rizomum bu kadar büyük değildi.belki yarısı anca var...çiçek açmayabilirmi?
643511
ayrıca şu resmi görünce içimde bi burukluk oldu...zira benim rizomum bu kadar büyük değildi.belki yarısı anca var...çiçek açmayabilirmi?
643511
Açar. Benimkiler de eğri büğrü idi. Hem açtı hem yavruladı:)
Batı Rüzgarı
12-04-2017, 10:15
Ateş lalem büyümeye odaklandı şükür.Haliyle sarılacağı bir alan lazım geldi.
böyle bir şey yaptım.tabi sırıkların nereden geçtiğini görmek için toprağın üstünü kaldırmak zorunda kaldım.
Benim düşüncem bu iki sırık arasına dairesel şekilde sardırmak.yani 1metreyi 2 metre yapmak.umarım çok kırılgan bişey değildir.
Son olarak tecrübesi olanlara sorayım...Ben bunu evde pencere kenarında mı baksam daha iyi olur yoksa balkona mı çıkarsam?
balkon biraz rüzgarlı ve şuanda havalar tam ısınmadı...
zaman geçtikçe çıkan yapraklar eve alışacak ve sonrasında dışarıya çıkarırsam yapraklar için bir şok olabilir diye düşünüyorum...şuan çıkarsam hava soğuk ve büyümesi durabilir diye düşünüyorum...
karar veremedim...ama gönlüm evde bakmaktan yana...özellikle rüzgardan sağa sola savrulmasını istemiyorum...çiçeklerinin evde güzel duracağını da düşünüyorum...
643808
643809
Ben kapalı balkonda baktım.
Bu sene de öyle yapacağım.
Batı Rüzgarı
10-05-2017, 11:17
ateş lalem büyüyor mu ne...:D
647544
Batı Rüzgarı
13-05-2017, 14:21
bir zamanlar "keşke benim olsa..." diye takip ettiğim sayfanın konusu çiçeğin tomurcuğu ile başbaşayım :))
tam ikiye çatallandığı noktada tomurcuklandı... kolayca büyüdü ve kolayca tomurcuklanıyor. pek zor bir tarafı yokmuş... sadece çimlenmesi baya zaman alıyor o süreçte öldümü kaldımı çürüdümü çok mu suladım karkagaşı yaşanıyor...çimlendikten sonra zaten hızlıca büyüyüp gidiyor...
iki sırık arasına belli aralıklarla uzadıkça yani diğer uca yetiştikçe ip yardımıyla sırıklara bağladım.bağlandığı noktada yukarıya doğru meğillenip yukarıya büyüyor.belli bir uzunluktan sonra karşıki sırığa bağladım.öyle devam ettim.öyle kırılgan birşey değilmiş.ama ilk düşüncem yuvarlak halkalar oluşturarak spiral olarak sarmaktı...ancak onu yapamadım.çünkü ilk boğum çok yumuşak olmasına rağmen arka taraflar zamanla sertleşiyor ve eğilme kabiliyeti azalıyor...daha ilk seferden hüsran yaşamak istemedim riske girmedim :))
647887647888
Batı Rüzgarı
29-05-2017, 07:16
uyuttuk büyüttük artık tıpış tıpış çiçek açma zamanı :p
gün geçtikçe formunu alıyor.açtığı gibi kalmıyor :)
649646
Batı Rüzgarı
13-08-2017, 20:08
ateş lalesi çiçekleri geçtikten ve belli bir süre yeşil kaldıktan sonra artık yaprak dökümüne geçti...
önümüzdeki günlerde topraktan çıkarıp uygun koşullarda saklayıp bahar aylarında yine dikmek üzere bekleteceğim...
kolay çiçek açıyor kolay büyüyor...
saklamayı da başarırsam ne ala...
655506
Batı Rüzgarı
14-08-2017, 08:56
ateş lalesini söktüm. üst dallara kadar sararmıştı.
yumrularım çoğalmış.ama anaç olan gitmiş. arka kısmı çürümüş ve genel olarak büsüşmüş. sanki tüm enerjisini yavru yapmak için kullanmış gibi... belki kötü şartlardan da olmuş olabilir emin değilim... ama yavrularda bir sıkıntı yok. sadece şairin burda ne anlatmak istediğini anlamadım...
655525
Şimdi bunları en zayıf kısmından ikiye böldüm. çok daha şekilsiz bişey olmuş... peçete arasında saklamayı düşünüyorum. umarım sorunsuz bir şekilde bahara kadar kalabilir...
655526
Batı Rüzgarı
24-10-2017, 22:45
bu aralar site aşırı yavaş çalışıyor niyeyse...
ateş lalesi yumruları hala ilk koyduğum gibi duruyor gazeteye sarılı olarak...
geçen sene 3. ayda dikmişim. erken dikilme geç dikilme vs farkediyormu emin değilim...
bu arada anaç yumrunun ölmesi normalmidir? veya aynı sorunu yaşamamak için ne yapmak gerekiyor?ateş lalesi ile pek fazla deneyimim yok. deneyimi olanlar varsa diye geldim :)
Sn. Batı Rüzgarı, gazete kağıdında, naylon ama delinmiş bir poşette kalabılır.
Mümkünse karanlıkta kalmalı.
Geçen sene öyle yaptım.
Bu sene de yerinde bıraktım, don almıyacak bir yerde.
Sonuçta doğada bu yumruları kışın kimse topraktan çıkarmıyor değil mi :confused:
Bir de böyle deniyeyim dedim.
Murraya paniculata adındaki bitkinin dibine dikmiştim.
Site böyle oldu, kendim yazıp kendim okumaktan sıkılınca ben de burayı bırakmıştım.
Batı Rüzgarı
08-03-2018, 12:11
geçen seneki havuçları saklamayı başarabildim ve bu sene çok daha iyi toprağa diktim. geçen sene trips sorunu da yaşamıştım. çok ilginç bir bitki. büyüme hızı inanılmaz :) her gün büyüdüğünü hissedebiliyorsunuz. ama çimlenme süresi uzun... son gün sınava çalışan öğrenci gibi :D
havuçlar tam olarak nasıl ayrılması gerekiyor hiç bilmiyorum. ikiye bölmek aklımdan geçmedi değil ama fazla etli olmadıkları için vazgeçtim. V halinde diktim. Gerçi ilk diktiğimde çubuk gibiydi...
neyse 1 aya kadar çiçek açar sanırım. çiçekli günlerde görüşme üzere :)
667337
Batı Rüzgarı
21-04-2018, 19:55
nisanı ateşe verdim. :p
671434
Batı Rüzgarı
20-06-2018, 13:00
herkese selam
ne yazık ki bu sene bir kaza yaşandı. pencere önünde duran saksı dünkü inanılmaz esen rüzgarda aşağıya uçtu haliyle geri dikilemez bir hale gelince ben de hepsini söktüm.
hem çıkan havuçları hem de tohuma bıraktığım keseleri aldım.
tohumları bezelye gibiymiş ilginç...
geçen sene ki tohuma bıraktıklarımı kuşlar götürmüştü.
bu seneye kısmetmiş...
676754
676755
Benimkiler gecikmeli olarak çıkıp şu an 1 metre gibi oldular.
Bu saatten sonra açarlar mı bilinmez.
Bekliyorum gelişmeleri.
LukaCrossie
15-05-2019, 12:15
Merhabalar,
Hollanda'dan gelen Gloriosa tohumlar vardı. Sanıyorum ki kargalar ve kuşlar götürdü. Daha sonrasında İngiltere'den 10 adet tohum sipariş ettim. 7 tanesini de kaptırdım maalesef. Elimde 3 tane kaldı ve onları ziyan etmek istemiyorum. Çimlendirme torfu ile çimlendirmeye çalışsam sonuç alır mıyım? Ortalama ne kadar zamanfa çimlenir? Ne zaman ekmek gerek? Bu sene olmazsa seneyr bırakabilirim..Yapacak bir şey yok artık.
sacriphorius
08-08-2020, 13:13
Merhaba;
Bu çiçeği edinmek istiyorum ancak hiç bir yerde bulamıyorum. Bana yardımcı olabilecek birileri var mıdır acaba?
tropikalist
09-08-2020, 19:32
Merhaba;
Bu çiçeği edinmek istiyorum ancak hiç bir yerde bulamıyorum. Bana yardımcı olabilecek birileri var mıdır acaba?
Zengarden da satılıyor 38.90
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.