PDA

View Full Version : Göztepe Parkı'na Camii yapma kararı

malina
04-10-2005, 15:15
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy halkının önemli nefes noktalarından biri olan ve yurt dışından binlerce lira verilerek ithal edilen güllerin yetiştirildiği 10 bin metrekarelik Göztepe Parkı'na camii yapma kararı aldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Eylül 2005 tarihli oturumunda çıkan kararla Kadıköylülerin yeşil noktalarından biri daha betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılıyor. Yetişkin ağaçların bulunduğu Göztepe Parkı'nın bulunduğu alanın imar planlarında yeşil alandan çıkarılıp, ihtiyaç olmadığı halde camii alanına ayrılması tartışma yarattı.

http://yeni.kadikoy-bld.gov.tr/altsayfa.jsp?pid=314

backyard
05-10-2005, 08:03
göztepe parkı civarındaki camilerin krokisine buradan (http://www.radikal.com.tr/veriler/2005/09/24/kadikoy.gif?PHPSESSID=480980620635ef1c74eed3a15685 8652) bakıp, bu yeni yapılan camiye ne kadar ihtiyaç olduğunu görebilirsiniz

radikalın verdiği habere göre bu kadarla da sınırlı değil

Kadıköy'de 100 yeşil alanı imara açmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, altı cami daha yapmak istiyor

şöyle de bir haber var
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=164767&tarih=22/09/2005

Ben bu kadar tepkiden sonra bu kararın ibb tarafından onaylanacağını sanmamakla birlikte, herşeyin olabileceğini ve hiçkimsenin de bir şey yapamayıp öylece izleyeceğini düşünme hakkımı saklı tutuyorum

eskimo
05-10-2005, 12:51
Günlerdir bu konu hakkında yazıları okuyorum ve sevindirici olan Kadıköy belediye başkanının bu konu hakkında duyarlılığı ve halkı bilgilendirme çabası.
Bütün bu çabaların sonucunda,
kararın iptal olacağını umuyorum.

backyard
09-10-2005, 11:01
buyurun efendim
gelişmeleri merak edenler için
Vekilim imzalamış o cami yapılacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Göztepe Parkı’na caminin yapılacağını söyledi.

Topbaş, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Bir parlamenter sistem var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclisi var. Meclis’den çıkan bir karar var. Başkan vekilim imzalamış. Bu kararın veto edilmesinin hukuka aykırı olduğu yolunda bir gerekçesi olması lazım. Böyle bir gerekçe yok. Bu tip olaylar referanduma gitmez. Bunun referanduma gitmesi demek halkı birbirine düşürmek demektir. İsteyenler istemeyenler. Kapı kapı dolaşarak, cami yapımını isteyenler istemeyenler diye imza atılacak. Böyle şey olur mu? Bu toplumu germekten başka hiç bir mantık değil.’
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3352566.asp

Kadıköy belediye başkanı, bunun hukuğa aykırı olduğunu ve yargıya gideceğini söylemiş
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3352564.asp

Bu haberlere yapılan yorumlar da ilginç

Erguvan Muhibbi
10-10-2005, 11:08
Aceba bu Cami Göztepe parkının neresine yapılacak?
Büyüklüğü ne kadar olacak?

backyard
11-10-2005, 10:08
halen fidanlık olarak kullanılan 2500 m2 lik bir alandan bahsediyorlar
30 dönümlük parkın 2.5 dönümü diyor diğer bir haberde
aşağıdaki linkten basında konuyla ilgili çıkan haberleri takip edebilirsiniz
http://yeni.kadikoy.bel.tr/altsayfa.jsp?pid=315

backyard
11-10-2005, 10:40
bir de son haber geçeyim

Göztepe Parkı’na camiye gruplar arasında çözüm

Fatma AKSU/İSTANBUL

Göztepe Parkı’na yapılması düşünülen cami konusunda AKP ve CHP grupları arasında uzlaşmaya varıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yeşil alana cami yapmak yerine ilçede başka bir yere cami yapma önerisinde bulunarak, ‘Biz yer tespiti yaptık. Gerekirse istimlak yaparız’ dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu da konuyu yeniden Meclis gündemine almak yerine, bunu gruplar olarak konuşup çözüm bulabileceklerini önerdi. Bunu üzerine CHP Grubu’nun bu yönde verdiği önerge oy çokluğuyla kabul edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önerge ile ilgili olarak ‘Meclis’in aldığı bu kararı değiştirme yetkisi yok. Ya yargıya gidilir, ya da plan tadili yapılır ve Meclis de bunu onaylarsa karar değişir’ dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3360671.asp

eskimo
11-10-2005, 13:37
9 ekim pazar günü Hürriyet gazetesinde Yalçın Bayer in köşesinde.
Ali Müfit Gürtuna;
''Cami yapılacak diye ayrılan bir yerin benzinlik yapıldığını''söylemiş.
''Kamu vicdanı diye bir şey var,ama her kez gözardı ediyor. demiş.

yazının konusu ise kısaca; ''yönetimin İstanbul' rant gözü ile baktığını ve bu günlerin İstanbul'un iyi günleri olduğunu,İstanbul'un Avrupa'nın çöplüğü haline getirtilmek istendiğini.'' belirtmiş.

backyard
12-10-2005, 07:51
gelişmeleri aktarayım (eğer gelişme sayılırsa tabi)
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Göztepe Parkı’na cami yapılması konusunda geri adım atmadı. Caminin başka yere yapılmasını isteyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise yargıya gideceklerini açıkladı.

Haberin Devamı (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3365977.asp?m=1&gid=69)

backyard
13-10-2005, 10:50
devam
Göztepe Parkı’na camiye dava

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi’nin, Göztepe Parkı’na cami yapılması için imar değişikliğine ilişkin kararının yürütmesini durdurmak için avukat Mahmut Tanal mahkemeye başvurdu.

İdare Mahkemesi’ne dilekçe veren Tanal, alınan kararın, kentin uzun dönemli planlama stratejilerini, Göztepe ve civar merkezinin yeşil alan gereksinimini dikkate almadığı ve bu işlemin Göztepe Parkı’nın estetiği, tarihi ve ekolojik değerlerini yok edeceği için uygulanmasının kamu yararına aykırı olduğunu belirtti. İmar değişikliğinin siyasi amaçlı olduğunu da iddia eden Tanal, dilekçesinde, ‘Kararı, belediye başkanı imzalamamış, bir gün sonra başkan yardımcısı tarafından hukuka aykırı olarak imzalanmıştır’ dedi.

Hurriyet

backyard
27-10-2005, 08:05
Göztepe Parkı’na cami yapımı yargıya taşındı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk arasındaki Göztepe Parkı’na cami tartışması yargıya taşındı. İtiraz için 17 Kasım’da sürenin dolacağını ve daha önce de Kadıköylü bir vatandaşın dava açtığını belirten Öztürk, dün İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine dava açtı.

Göztepe Parkı’nın ‘dini tesis alanı’ olarak inşaata açılmasına ilişkin, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.09.2005 günlü ve 1984 sayılı kararı ile yapılan plan değişikliği işleminin iptali için dava açan Öztürk, ‘Mahkeme önce yürütmeyi durdurma, arkasından da davanın esasıyla ilgili karar verecek. Hep beraber göreceğiz’ dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/3445963.asp?m=1&gid=69

Cihangir
09-11-2005, 23:37
Konuyla ilgili son bir haber !!

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=13430,4

backyard
06-12-2005, 08:09
Topbaş, Göztepe Parkı’na camiyi bir de bu gözden değerlendirse

GEÇTİĞİMİZ cumartesi günü Göztepe Parkı’nın önündeki gösteriyi düzenleyen ‘Duyarlı Kentliler Hareketi - Göztepe Parkı Dayanışması’.

‘Duyarlı Kentliler Hareketi’, İstanbul Çevre Konseyi’nin desteğiyle kurulmuş.

Konseyin daha önce gündeme getirdiği konular arasında ‘Gökkafes’ de var.

Sabah 11’de parkın önünde buluşanların yakasına ‘kuru bir yaprak’ iliştiriliyor.

Basın bülteni son derece dikkatlice hazırlanmış.

Özetle söylediği şu:

‘Göztepe Parkı yapılaşmaya açılmasın!’

İki önemli gerekçe var bunun için.

Birincisi, Göztepe Parkı, beklenen büyük İstanbul depreminden bir kaçış alanı.

Göztepe Parkı’nın da yer aldığı Kadıköy sahil şeridi kırılması beklenen fay hattının tam karşısında,

Zaten o bölgede yaşayanlar diken üzerinde.

Basında depremle ilgili haberler çıktıkça uykuları kaçıyor.

17 Ağustos depreminde binlerce semt sakini Göztepe Parkı’na sığınmış.

Burası yapılaşmaya açıldığı takdirde 10 bin metrekarelik alanın 2 bin 500 metrekaresi gidecek.

İkinci önemli gerekçe ‘yeşil’ alanların azalması.

Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen ‘yeşil alan’ miktarı en az 10 metrekare.

İngiltere’de mesela bu rakam üç, dört katı.

Türkiye’de kişi başına düşen ‘yeşil alan’ sadece 2.5 ile 3 metrekare.

İstanbul’da nefes alamadığımız konusunda herhalde herkes hemfikir.

Yani mesele Göztepe Parkı’nın ne olursa olsun korunması gerektiği.

Baktım, Göztepe Parkı’ndaki gösteriye değinen gazetelerde bu konular hiç yok.

Daha çok gösteri sırasında çıkan olaylar verilmiş.

‘İstanbul Çevre Konseyi’ Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu konuşurken bir gazetecinin müdahale etmesiyle gerginlik çıktığı doğru.

Gösterinin bitişine doğru ‘Cami hakkımız elimizden alınamaz’ diye bir grubun olay çıkarttığı da doğru.

Birden etrafın kızıştığı da.

Kadıköy’ün geleceğinden söz sahibi olmak isteyen, duyarlı vatandaşların bir araya geldiği, sakin başlayan bir gösterinin sloganlarla bitmesi yazık.

Göztepe Parkı’na cami belli ki daha çok inatlaşmaya gebe.

Bunun için diyorum ki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş meseleye deprem ve yeşil alan gözüyle baksa.

Bir belediye başkanına yakışan da bu değil mi?

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/3604834.asp?yazarid=20&gid=61

meselenin özü bu değil mi zaten
cami değil de otopark yapılmaya karar verilseydi, tepki farklı mı olacaktı?

neoone
12-12-2005, 12:22
meselenin özü bu değil mi zaten
cami değil de otopark yapılmaya karar verilseydi, tepki farklı mı olacaktı?

farklı değil ama daha fazla olacaktı

Erguvan Muhibbi
12-12-2005, 14:58
Dostlarım
Bu cami ve Göztepe Parkı tartışması biraz amacından sapıyor.
Cami'ye hiç gitmemiş adamlar ve kadınlar Cami yapılmasın derlerse
pek anlamlı olmaz. Karşı çıkışlar daha çok laiklik elden gidiyor minvali
üzerinden oluyor.
Halbuki şu anda asıl en önemli problemlerden birisi yapılan Cami'lerin
ne kadarının Mimar Sinanın ve diğer değerli mimarlarımızın yaptıkları
camiler gibi estetik ve güzel. Son 40 yılda yapılan camilerden aceba
kaç tanesi insanın ruhunu ve gönlünü okşuyor?
Mimar Sinan'ın Şemsipaşa Camii gibi denizlerle çevrili İstanbul'da
başka cami var? Kuruçeşme sahilindeki tarihi Cami yıkılmak üzere
bu cami yaptırma heveslilerinden kimin umurunda?
Taraftar olan veya karşı çıkan cenahtan kaç kişi aceba bir sayım yaptı.
Göztepe'deki arsaya yakın camilerin vakit namazlarında kaç tane
müdavimi var. Cuma günü cemaat ne kadar artıyor. Ünlü veya ünsüz
kişilerin cenazelerinde bu camilerin tercih edilme oranı ve ekstra cemaat
artış oranları nedir?
Taraftar olan da karşı çıkanda bilimsel ölçü ve gerçek ihtiyaçlardan
ziyade şovlarla uğraşıyor memleketin gerçek gündemleri ile uğraşılmıyor.

backyard
13-12-2005, 08:29
bu istatistikler nette bilgi olarak mevcut
camiye ihtiyaç olup olmadığını rakamlarla çıkartmışlardı

karşı çıkışların odak noktasının laiklik söylemleri olduğunu söylerken, siz de bunu baz alarak yazmışsınız bu yazınızı
sanki tartışılan konu camiymiş gibi

yukarıda eklediğim yazıdan tekrar alıntı yapıyorum

Bunun için diyorum ki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş meseleye deprem ve yeşil alan gözüyle baksa.

tartışmaya bu kapsamda devam edersek, amacına daha uygun olacaktır sanırım

camilerin ya da okulların ya da kahvelerin işlevleri bence başka yerde tartışılmalı

backyard
13-12-2005, 08:34
kaba bir araştırmayla şöyle bir bilgi buldum
bir milliyet okuru araştırmış
doğru mu yanlış mı bilemiyorum

Google Earth programında Tools mönüsü altında Measure fonksiyonu ile 2 nokta arasını mil olarak ölçebiliyorsunuz. 1 mil=1.61 km olduğunu biliyorsanız, kolayca km veya metre'ye çevirebilirsiniz.
Buna göre; Göztepe Parkı - Selami Çesme Camii = 660 metre
Göztepe Parkı - Tütüncü Mehmet Efendi Camii = 1095 metre
Göztepe Parkı - Galippaşa Camii = 1060 metre
Göztepe Parkı - Erenköy Camii = 1530 metre
Göztepe Parkı - Fenerbahçe Camii = 1630 metre
Şehir plancıları doğruya yaklaşmış. 700 metre dedikleri mesafe 660 metre görünüyor.
Okurun bir başka tespiti de şöyle:
- Göztepe Parkı merkezli 1 mil (1.6 km) yarıçapında bir daire içinde 5 cami var....

backyard
13-12-2005, 08:50
Cami'ye hiç gitmemiş adamlar ve kadınlar Cami yapılmasın derlerse
pek anlamlı olmaz.

Karşı çıkışlar daha çok laiklik elden gidiyor minvali

işte bu iki cümleniz birbiriyle çok çelişmiş.

buna göre, ancak caminin işlevini bilen insanların "cami yapılmasın" demelerinin anlamlı olabileceğini söylüyorsunuz

ama bunu söylerken baz aldığınız "din" konusu, karşı çıktığınız "laiklik elden gidiyor" söylemleriyle aynı paralelde

Yani mesele Göztepe Parkı’nın ne olursa olsun korunması gerektiği

değil mi?

Erguvan Muhibbi
14-12-2005, 11:08
Sevgili Backyard,
Göztepe Parkı'nın korunması gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca cami tartışmasının teknik boyutta yapılması
gerektiğini yani bu camiye ihtiyaç duyduğunu söyleyenlerin
detaylı teknik analizleri ortaya koyamadıklarını söylüyorum.
Ama hayatta hiç camiye gitmeyenlerin, cami yapılmasın
demelerini de anlamlı bulmadığımı tetrarlıyorum.
Çünkü böyle bir ihtiyaçları yok.
İstanbul'un az kalan yeşil alanlarının, korularının, parklarının
her halukarda korunması İstanbullular için bir mecburiyettir.

backyard
14-12-2005, 12:29
Ama hayatta hiç camiye gitmeyenlerin, cami yapılmasın
demelerini de anlamlı bulmadığımı tetrarlıyorum
camilerin, büyük çoğunlukla erkeklerin gittiği ibadethaneler olduğunu düşünürsek, bize pek konuşmak düşmüyor bu durumda :)

Erguvan Muhibbi
14-12-2005, 15:33
Aman efendim ne demek istirham ederim.
Camiler erkeklere ait bir mekan lafı nereden çıktı.
Kim düşünüyor böyle siz mi?
Camiler tüm inananların ziyaret etmesi gereken yerlerdir.
Hatta inanmayanların veya başka bir dine inananların bile...

eskimo
06-01-2006, 12:43
5 aralık tarihli CNN Türk haberi,
''Kadir Topbaş,Göztepe parkına cami yapma karararını değiştirebileceği sinyalini verdi.
Göztepe parkına cami yapılmasının onayında vekil İdris Güllüce'nin imzası bulunuyordu.Kadir Topbaş bazı tartışmalı kararların altında imzası bulunan
İdris Güllüce'nin başkan vekilliği yetkilerini 8 kasım tarihinde elinden almıştı.''

ankara-çubuk
11-01-2006, 22:21
camilerin, büyük çoğunlukla erkeklerin gittiği ibadethaneler olduğunu düşünürsek, bize pek konuşmak düşmüyor bu durumda :)

gerçekten de çok anlamsız olmuş.. size yakıştıramadım doğrusu... camiiler tüm inanların ve iman edenlerin ortak alanı olduğu gibi inanmayanların veya turistlerin de ortak alanlarıdır... sadece erkeklere mahsus değildir.. ayrıca bu konudaki görüşlerini söylemesi için de erkek olması gerekmez

karakedi
11-01-2006, 23:10
bence backy sadece gördüğü birşeyi yazmış,nedense o gidemiyor gibi algılanmış,,,bulunduğum yer tam fenerbahçe camisine bakıyor 5 kadın gördümse yüzlerce erkeğin arasında kaynıyorlar..bu konuya yazmadan evvel tam 1 hafta istatistik tuttum..gerçekten de sadece 5 kadın gördüm giren..-ama cenaze olmadı bu hafta-bayram sabahı sadece 2 kadın gelmişti erkekleri sayamazdım bile...onlarca....her dakika bakıyorum..kadınlara yasak demiyor gidilmiyor deniyor...
ilgililerin dikkatine...
teşbihte hata olmazmış,,yoksa tespitte mi demeliyim..diger camileri bilemem ama babaannemde tüm namazlarını ölene dek evde kıldı birgün camiye gittiğini bilmem...
sadece tespit..

Cihangir
13-01-2006, 11:35
Bir gün bir tartışmada, karşımdaki zat-ı muhterem bana "züccaciye dükkanına girmiş fil" benzetmesi yapmıştı.. :mad:
Fil dedim de, aklıma şu budist rahiplerin ağaçları ve filleri korumak için yaptıkları geldi..
Dedim ki kendi kendime; "şu züccaciye dükkanına girsem, zayiat vermeden çıkabilir miyim acaba ? " .. :p
--------
Şimdi şu dükkana bir dalalım bakalım..
Dükkanımızın adı Göztepe Parkı.. Neler varmış içinde ? Yapılması düşünülen bir cami, bu fikre destek verenler ve bir de caminin yapılmasına karşı çıkanlar..
Dinciler & laikler, müslümanlar & diğer dinlerin mensupları & atesitler, sağcılar & solcular, İstanbul'lu olanlar & taşralılar, hükümet yanlıları & muhalifler, yalakalar & müzmin muhalifler, v.s & ect.. Ne arasanız var efendim !! Birini tutsanız diğeri düşüp kırılacak ! Olmaz ki ! Üstelik o kırılacak bu kırılacak diye kıpırdayamazken, asıl aradığımızı unuttuk sanki.. Bir de ağaçlar var di mi ? Bizim asıl korumaya çalıştığımız ağaçlar !!
--------
Şöyle yapalım..
Herkes haklı olsun.. Herkes bir sussun.. Herkes siyasi fikrini, inançlarını, inançsızlıklarını bir kenara koysun..
Sonra, asıl "biz"i ön plana çıkaralım.. Asıl "biz", yani agaclar.net üyeliği..

Keşke sorabilseydik de onlar da cevap verebilseydi, bakalım ağaçların sağ, sol, din, iman, laiklik, cemaat, kadın, erkek, cart, curt kaygıları varmıymış !!!

Budist tapınağı yapalım o parka, rahipleri de getirelim, üç beş de fil salalım parkın içine.. Bunların dışındaki herkes ezilmeden dışarıya çıksın.. Hadi bakiim ! :D
http://www.gifs.net/Animation11/Animals/Elephants/dancing_elephant.gif

karakedi
20-01-2006, 08:23
hahahahahahahahah gözümde canlandı...sarısaçlı yüksek ökçeler bağdat caddesinde göztepe parkına girip fil satın alıyor..annem ilk gün uğraroı..rahipler yaya geçidinde ısık bekliyor.... tam tapınağın önünde misal bir taksi şöförü kavga ediyor ve lüks arabalar gazlıyor...arada koşanlar bisiklete binenler...
çok hoş,,,ne renklilik..,,,

aybala
21-02-2006, 14:05
- Göztepe Camii’ni hayli tartıştık. Peki sonuç olarak nereye vardık?

Cami yeri planlara eklendi. Dolayısıyla, şu andaki planlara göre, cami yeri orasıdır. Tabiî ilçe belediyesi veya oradaki bazı girişimciler, yeşil alanın tahrip olduğunu iddia ediyor, “Yeşil alana müdahale edilmemeli!” diyorlar.

Vurgulamak istiyorum, bütün bunlar plansızlıktan kaynaklanıyor. Bölge planlı olsaydı, neresi ibadethane, neresi yeşil alan, neresi spor alanı önceden belli olacak ve hiç kimse kendi önceliği adına bastırmayacaktı.

Üstelik cami alanı, Göztepe Parkı’nın içi değil, yanındaki komşu parseldir ve o parsel, Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler’in kullandığı bir alandır. Dolayısıyla, mevcut parka dokunmuyoruz.

Bir de hatırlatma yapmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde, bir meclis üyemiz Meclis’imize önerge verdi. Bu önergede, Kadıköy Belediyesi’nin, bir başka parkta betonarme olarak buz pateni inşaatı yaptığı konusunda itirazda bulunuluyordu. Şimdi, “Yeşil alanlara yapılanmalara karşıyım” diyenlerin, buna da karşı olmaları lâzım!

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=1220

malina
15-06-2006, 08:40
Göztepe’ye camiye bir adım daha

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, dün (14 haziran 2006) daha önce meclisten geçen, ’dini tesis alanı’nın da yer aldığı plan değişikliğine karşı, Kadıköy Belediyesi ile bazı STK’ların yaptığı 43 itirazın hepsini reddetti. CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, Göztepe Parkı’nın 45 bin kişiye hizmet verdiğini, 1/5000’lik planda burada cami yerinin öngörülmediğini savundu.

Göztepe Parkı’na cami yapılması gibi önemli bir konuda Şehir Planlama Müdürlüğü’nün, hiçbir kurumdan görüş almamasını eleştiren Özyedierler, konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’nce uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar "Toplumda huzursuzluk yaratacak bir sonuç, doğru sonuç olmaz. tartışma yaşanan bu konuda inatlaşmayla murad elde etme isteği doğru bir yaklaşım değil" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu ise caminin parka değil yanındaki fidanlığa yapılacağını belirtti. ANAP Grup Başkanvekili Hüseyin Avni Sipahi de "Bu caminin buraya konmasında şerefle, haysiyetle imza koyduk" diyerek AKP’lilerden alkış aldı.

Muharrem AYDIN

15 Haziran 2006 Hürriyet (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/4584352.asp?m=1&gid=69)

malina
18-10-2006, 08:52
Göztepe Parkı'na camiye yargı freni

İdare Mahkemesi, İstanbul Belediye Meclisi'nin Göztepe Parkı'na dini tesis yapılması kararına ilişkin itirazı yerinde buldu, yürütmeyi durdurdu

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kadıköy Göztepe Parkı'nın bir bölümünü dini tesis alanı olarak ayıran Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Eczacı Gönül Ergin, avukat Fikriye Yılmaz aracılığıyla İdare Mahkemesi'ne başvurarak Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Eylül 2005 tarihli, parkın bir bölümünün dini tesis alanına alınmasıyla ilgili plan tadilatına itiraz etti.

Mahkeme de, başvuru üzerine, alanda keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırdı. Bilirkişi raporunda, alanın yakınındaki 3 caminin yürüme mesafesinde bulunduğuna, bölgedeki yeşil alan miktarının asgari standardın altında olduğuna dikkat çekildi.

Deprem vurgusu

Raporda ayrıca, olası depreme de atıfta bulunularak, "Açık alan ihtiyacının önemi düşünüldüğünde, bu alanın imar planı değişikliğiyle yapılaşmaya açılmasının tehlikeli olacağı açıktır. Kadıköy Belediyesi Afet Yerleşim Planı'nda da dava konusu alan 'Çadır Alanı' olarak belirlenmiştir. Bölgedeki yapılaşma yoğunluğu düşünüldüğünde, deprem sonrası için gerekli olan toplanma alanlarının korunması kaçınılmazdır" denildi.

Kararı açıklayan mahkeme heyeti, Büyükşehir Belediyesi kararı için yürütmeyi durdurmayı hükmetti.

Milliyet 18 Ekim 2006 (http://www.milliyet.com.tr/2006/10/18/yasam/axyas01.html)

Mehmet Ali Aşık
20-10-2006, 04:53
kadikoyluler guzelim parklarinin yerinde çirkin estetik yoksunu bir beton cami daha gormek istemiyorlar.istanbul belediyesi cevreyi hice sayan projelerinde neden israr ediyor anlamak mumkun degil ihale sevdasinmi acaba?

malina
20-10-2006, 09:02
Bu başlık altında konuyu saptıran mesajlar silinecektir. Lütfen bu konuda dikkatli ve özenli olun.

çirkin estetik yoksunu bir beton cami

Bu konuyu saptıran bir ayrıntı. Çünkü "estetik bir cami" olsa izin verilecek anlamını taşıyor. Ya da cami değil de tiyatro yapılmaya çalışılsa izin verilecek anlamını... Oysa sorun, parka hiç bir yapı yapmamak...

turunç
20-10-2006, 09:24
Göztepe yeşil kalmalı YAŞASIN DOĞA!

Mehmet Ali Aşık
23-10-2006, 04:30
konuyu saptiran bir ayrinti oldugunu sanmiyorum "çirkin estetik yoksunu bir beton cami daha" demistim cumlenin tamamini okursaniz.Boyle diyorum cunki bu belediyenin yapacagi caminin tasvir ettigim gibi olacagi kesin!Ben goztepe parkinin yerine herhangi bir bina yapilmasina karsiyim. guzel bir park umarim oylede kalir.

malina
23-10-2006, 09:33
Anlatamıyorum galiba :)

"Evlenmek istemiyorum, adam yakışıklı değil" dersem ne anlarsınız?

"Hmmm, yakışıklı olsa evlenecek"

Esas niyetin "Evlenmek istemiyorum" olduğuna artık inanadıramam sizi. Çünkü bu konu ile ilgili, gereksiz bir ayrıntı olan yakışıklılıktan söz ettim.

Bu son yazdıklarımı anladıysanız, ilk yazdığımı da anlarsınız. Yani konuyu saptıran bir ayrıntı var mı yok mu? :)

Mehmet Ali Aşık
26-10-2006, 02:21
sonucta parka cami yapilmasina karsiyiz gereksiz tartismaya girmeyelim.yazim konuyu saptiyorsa silin kardesim.

mcdogan
26-10-2006, 16:29
Hahaha ..Benim mesajımı silmişler bile.Düşüncelerimizi aktaramıyacaksak bu forumun anlamı nedir?Yazımda terbiye ve ahlak sınırlarını geçmemiş,sadece görüşlerimi dile getirmiştim.Bu kadarınada sansür uygulanması anlamsız geldi.

Neyse memlekette yeterince cami var..Bize okul,hastahane,yeşil alan ve huzur evleri birde aklı başında yöneticiler lazım..

Mine Pakkaner
26-10-2006, 17:04
mcdoğan mesajınızı sildim çünkü dinle ilgili polemiklere yol açtı. Burada sadece bir parka bir yapı yapılmalı mı yoksa yapılmamalı mı onu tartışıyoruz. Yani siz parkın içine cami değil de okul yapılsa kabul edeceksiniz öyle mi ?

Konuya sadece ve sadece parkın amacı dışı kullanılması açısından bakıyoruz. İçerisine ne yapıldığı veya ne yapılması gerektiği ile ilgili tartışmalar bu forumun amacı ve kapsamı dışındadır.

Bu konudaki düşüncelerinizi burada aktaramayacağınız bir gerçektir. Bunun için mevcut başka bir platforma yazmanızı öneririm.

mcdogan
26-10-2006, 19:03
Yani siz parkın içine cami değil de okul yapılsa kabul edeceksiniz öyle mi ?

Şimdiye kadar hiç olup olmadık yere okul yapalım dendiğini duymadım.Ama 50 metre aralıkla veya yeşil alanlara veya insanlara ferahlık veren meydanlara camiler yapıldığını/yapılmaya çalışıldığını ve milli servetlerimizin israf edildiğini çok gördüm.
Yanlış anlaşılmasın,camilere karşı değilim ama özden yoksun ,göstermelik ,uğruna tribünlere oynanan olgu din oldumu çileden çıkıyorum.
Mevzu okul olsa işin içinde ikiyüzlülük olmayacağı için bu kadar sinirlenmezdim.
Neyse.Uzatmayayım.

oktars
26-10-2006, 22:31
Uzatmayayım diyorsun mesajların silindiği ve uyarıldığın halde hala aynı şeyleri tekrarlıyorsun. Yazdıklarında o kadar çok tezat varki camii karşıtı değilim diyorsun yazdıkların tamamen aksi doğrultuda. Biz burada parka camii yapılıp yapılmamasını tartışırken sen bu tartışmanın dışında olayı farklı boyutlara getirdin. Senin inanmadığın bazı değerlere herkesin inanmasını bekleyemezsin.

musubeyd
26-10-2006, 22:49
mine hanım,
'yeşil alanlar hep yeşil kalmalı, o yerlere hiç bir yapı yapılmamalı!' şeklindeki yaklaşımınız bir dereceye kadar anlaşılır hatta alkışlanabilir bir tavırdır, mahvedilmekte olan tabiata karşı sevgiyi hassasiyeti gösterdiği için.bir dereceye kadar diyorum çünkü bazı dini,sosyal vb ihtiyaçlar da yeşil alan gibi,hatta yerine göre ondan ziyadesiyle zaruridir, karşılanması gereklidir.bu açıdan yerinde ve uygun olmak kaydıyla herhangi bir yeşil alana da yapı kurulabilir.fakat mutlaka, tabiata ters düşülmemesi,tahrip edilmemesi onunla uyumda son derece hassas kalınması şartıyla..yapı (cami,hastane,okul şu bu olsun farketmez) eğer insan içinse, insan da ancak tabiatla uyumu sağladığı nisbette insanlığını (ruh ve beden sağlığını) ayakta tutabiliyorsa, olmazsa olmaz bir şarttır bu.insanı onun ruh huzurunu esas tutan şehircilik anlayışıyla hüküm sürmüş osmanlı medeniyetinde,tabiatla uyumluluk hususundaki hassasiyetin eserlere -dolayısıyla şehrin bütünlüğüne- ne kadar ustaca yansıtıldığı kolayca gözlenebilir.mesela istanbul'da..bu devasa şehirde parklar dışındaki ender yeşil adacıkların büyük oranda eski tarihi eserlerin (özellikle camilerin) civarında olduğu görülür,yüzyıllara varan geçmişleriyle.şehrin doğasına güzellik katan cezbedici mimari estetikleriyle birlikte,civarlarındaki özenle oluşturulmuş ve korunmuş yeşilliklere bakarak tabiatı bozan 'asıl suçlu'nun yapıların salt kendisinin değil onu yapanların şehirleşme (medeniyet) anlayışının olduğunu farkedebiliriz sanıyorum.çünkü gelişmeyi gökdelenler dikmek, fabrikalar kurmak sanan bir zihniyet içine hiç bir yapı kurmasa bile yeşil alanları hiçe sayarak sahipsiz bırakıyor,yokoluşa mahkum ediyor ( güncel bir örnek 2b olayı).

hal böyleyken 'göztepe parkına cami yapılması' meselesinde:

1-planlayıcıların kafa ve ruhça,estetik, mimari,tabiat ve onunla uyum gibi problem ve kaygılarla aralarının hiç de hoş olmadığını düşünürsek ortaya koyacakları işten insana hiç de hayır gelmeyeceği belli.dehşet verici yapılaşma ve betonlaşmayla şehirlerin dokusu altüst edilirken, nefes aldırıcı yeşil alan-vahalar da yokolmayla yüzyüze kalıyor.böyleyken durumu görmezden gelerek hareket etmek yapılmak istenen yapının amacına da aykırı olur.insana hizmet derken onu tabiattan koparmak,ruhunu katletmek olur.karşı çıkış bu açıdan olmalı! (deprem riskinde olması,insanların dinlenebildiği nadir bir alan olması caminin oraya yapılması planını geçersiz kılan makul nedenler zaten.)

2-sözkonusu plana karşı çıkarken, sırf 'cami' mevzubahis olduğu için 'yeşilliği' kamuflaj yaparak laiklik adına camiye karşı çıkan bir kesimin de mevcut olup önplana çıktığını, gerçekte ise bu kesimin doğaseverlikle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını biliyorum.en az parka yersiz-uygunsuz yapı planlayanlar kadar bahsettiğim kaygılardan uzak oldukları açıkça ortada.ve bu yüzden olayı cami düşmanlığına vardıran, o istikamette tutan bu sahtekar kesimin de karşısındayım!

Mine Pakkaner
26-10-2006, 23:42
Bu konunun bu şekle getirilmesine ben tümden karşıyım. Konuyu içine din katılan bir tartışma haline getirecek hiçbir mesajı kabul etmeyeceğimizi tekrar, ısrarla ve kararlılıkla belirtiyorum.

Mesele sadece parkın kullanım amacına aykırı olarak içine bir yapı yapılması konusudur. Olaya bu açıdan bakın. Varsayın ki bu bir okul veya hastane veya sinema salonu...

saka
27-10-2006, 15:12
Mine Hanım'ın hassasiyetine katılıyorum.

Konuyla ilgili olarak: İstanbul'un mevcut siluetini de, kafamda
canlandırdığımda herhangi bir sosyal alan üretilmesi
için, zaten yetersiz olan yeşil alanlar üzerinde
daha fazla baskı oluşturulmasını her ne sebeple olursa
olsun pek rasyonel bir planlama olarak göremiyorum.

Unutulmamalıdır ki kamu yararı görülen bir bina yapmak
için, başka binalar her zaman yıkılabilir.
Ah keşke, "istimlak müessesi" biraz da yeşil alanları
koruyucu ve kollayıcı olarak işletilse, o vakit her bölgede
özel mülk kapsamında da pek çok alanın var olduğu görülecektir.

Helikopterden baktığınızda zaten İstanbul yukardan
kırmızı bir biriket çölü gibi iken;
ufacık yeşil noktaları da başka renklere boyamak, yazık oluyor.

Genel olarak şunu da eklemek istiyorum, belediye yönetimleri
kendilerine kısıtlı olarak bırakılan yeşil alanlarda tasarruf
hakkını hissedebilmeleri için öncelikle "olan"ı geliştirmekle
ve arttırmakla mükellef olmalıdırlar. (Burada İbadethane'nin temel
bir ihtiyaç olduğunu savunma refleksini, veya çevrecilik
duyarlılığımızı iş camiiye gelince harekete geçirme dürtümüzü
dizginlemezsek, olan gene doğaya olur sanırım.)

Benim bu işte anlayamadığım nokta ise şudur:

- Harita da neden kırmızı biriketli bölgeleri değil de, yeşil bölgeleri
başka renge boyuyoruz? Benim çevre reflekslerim ve aklım;
ibadethane olsun, hastane olsun, hatta itfahiye istasyonu bile olsun
gerektiğinde mevcut yapılar yıkılarak pekhala inşa olunabileceğine
işaret ediyor. Önemli bir yapı tesis edilirken, neden diğer daha az önemsiz
yapılar yıkılarak yapılmıyor!?. Neden doğayı buldozerlemek bu kadar kolay oluveriyor!?

Cüzdanı olmaması, dava açma hakkı bulunmaması, istimlak ödeneği istememesi...
Kafasına vur, hakkını elinden al durumda naçar halde durması mıdır mesele?
Yani fiili durumda muhatap doğa ise, gönder dozerleri hallolsun diyeceğiz...

Gelinen nokta da, yüzyıl ortalarında ki fotoğraflarla,
bugün ki fotoğrafları yan yana koyduğumuzda planlayıcıların
(veya uygulayıcıların) ruhsatsız bile olsa, binaları
yıkamadığını görüyoruz. Vaka o ki, giderek yeşil kaybolmuş...

Neden? Sorusuna benim yanıtım, "- çünkü yeşilin
hakkını hukukunu takip eden yok!.." tur.
Asıl mesele birazda budur be dostlar!

Çevre duyarlılığı, çevrenin hakkını hukukunu takip etmeye odaklanmalıdır.
(Takip ediyormuş gibi görünüp, ikincil hedefler belirleyerek değil!)

En nihayetinde demem o ki;

Aaaah İstanbul, vaaah İstanbul.
Hey gidi, yedi tepeli (ve yedi minareli),
Zülfü endamlııı... yeşil gerdanlı İstanbul!
Sana nasıl da kıydık, böyle.

Seni hürmeten yaşayan geçmişe selam olsun,
vah-tühle anacak geleceğe de geçmiş olsun.

saygılarımla,

musubeyd
27-10-2006, 20:36
Bu konunun bu şekle getirilmesine ben tümden karşıyım. Konuyu içine din katılan bir tartışma haline getirecek hiçbir mesajı kabul etmeyeceğimizi tekrar, ısrarla ve kararlılıkla belirtiyorum.

Mesele sadece parkın kullanım amacına aykırı olarak içine bir yapı yapılması konusudur. Olaya bu açıdan bakın. Varsayın ki bu bir okul veya hastane veya sinema salonu...

dikkatli okunmadı mı yazdıklarım?
bırakın 'tartışma haline getirecek..'i, dinden mi bahsettim? o parka okul,hastane vd.. değil cami düşünülüyor (konunun merkezindeki yapı).. kaldı ki oraya hastane düşünülseydi, sağlıktan da sözetmek yanlış mı olurdu?hem neden ' varsayalım' ki, gerçek dururken varsayımlar üzerinden konuşalım? medeni insanlar gibi -usul ve adabı üzere- bir meseleyi bütün yönleriyle konuşabilmek cesaretini gösteremeyeceksek forumun ne anlamı kalır? ifademi yine de genel olarak kullandım,olayı camiye indirgemedim: 'yapı' dedim.

mesele konuşulacaksa; enine boyuna, bütün boyutlarıyla ele alınarak analiz edilmesi doğru bir usuldür.siz her ne kadar mevzuya kendi açınızdan yaklaşıp, kendi görüşünüzü esas tutsanız da, sonuçta karşı taraf farklı yaklaşıyor.karşı görüşleri de çözümleyip analiz etmek, varsa yanlışı ortaya sermek 'çok yönlü bakış' olarak fayda mı zarar mı getirir? bir forumda farklı yaklaşımların ortaya konması kadar normal ne olabilir?

eğer her 'farklı' gördüğünüz mesajı silmekle tehdit edecekseniz-silecekseniz hiç uğraşmayalım.buyurun!..

saka, farklı düşünmüyorum. istimlak sistemi dururken, ne kadar zaruri de olsa yeşil alanların ihtiyaçlar için kullanılmasına hiç de gerek kalmaz elbette.can damarından yakaladınız! bu konuşulmalı!

malina
27-10-2006, 21:10
eğer her 'farklı' gördüğünüz mesajı silmekle tehdit edecekseniz-silecekseniz hiç uğraşmayalım.buyurun!..

Allah aşkına farklı dediğiniz ne? İki aşırı uçun, birbirine laf sokuşturmak için ağzına geleni yazması mı farklı oluyor?

Doğru düzgün okusanız, buna izin vermeyeceğimizi söylediğimizi anlarsınız. Yoksa niyetimiz adam gibi yazışanları engellemek değil.

malina
27-10-2006, 21:30
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1397

Sizleri buraya da alalım :)
Sorunsa bu da sorun!

memet
27-10-2006, 21:31
İzmir Fuarına otopark inşaatı başladı ağaçlar çoktan söküldü..
Göztepe parkına duyulan tepki nedense fuara gösterilmiyor.. Üzülüyorum..
Kuğulu park bunun yanında devede kulak kalır..
haberlere de çıkmadı hiç..

musubeyd
27-10-2006, 21:38
'iki aşırı uç' ha :) helal olsun bakışınıza, anlayışınıza! genişliğiniz bu kadar demek ki.. ağzımıza geleni yazdığımız şeyler de herneyse gösterir misiniz, biz de öğrenelim?
zaten mesele, tahlil edilmekten çok polemiğe dönmeğe başladı.

memet
27-10-2006, 21:42
sayın musubeyd burası bir polemik forumu değil. bakın size genişlik konusunu gösterebileceğimiz iki mesajı yolladık ..bu konuda fikrinizi gösterin.

musubeyd
27-10-2006, 21:43
buyururuz da..yazılarımdan tavrım anlaşılamamış demek ki, çok yazık!..

''İnsanlardaki önyargıyı parçalamak, benim atomu parçalamamdan çok daha zor!''
söylemiş biri..

memet
27-10-2006, 21:44
bakın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2053) bu da bizim bakışımız açısından aynı sorun..

Mine Pakkaner
27-10-2006, 21:48
Her yazılan son derece dikkatli okunuyor Musubeyd, hiç şüpheniz olmasın.

Ne Mcdogan'ın "50 metre aralıkla veya yeşil alanlara veya insanlara ferahlık veren meydanlara camiler yapıldığını/yapılmaya çalışıldığını ve milli servetlerimizin israf edildiğini çok gördüm.
Yanlış anlaşılmasın,camilere karşı değilim ama özden yoksun ,göstermelik ,uğruna tribünlere oynanan olgu din oldumu çileden çıkıyorum.
Mevzu okul olsa işin içinde ikiyüzlülük olmayacağı için bu kadar sinirlenmezdim" dediğini,

ne de sizin" laiklik adına camiye karşı çıkan bir kesimin de mevcut olup önplana çıktığını, gerçekte ise bu kesimin doğaseverlikle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını biliyorum.en az parka yersiz-uygunsuz yapı planlayanlar kadar bahsettiğim kaygılardan uzak oldukları açıkça ortada.ve bu yüzden olayı cami düşmanlığına vardıran, o istikamette tutan bu sahtekar kesimin de karşısındayım" dediğinizi okumamış değiliz. Geçen sefer silinenler de cabası.

Uyarı mesajlarımız ne size, ne Mcdogan'a bireysel olarak değil, bu konuyu izleyen bütün üyelere hitaben, bu tarz yazışmalara baştan engel olmak amacıyla yazılmıştır.

Burada biz kurallarımızı belirtiyoruz, konuya sizin anladığınız tarzda farklı bakış açısı ve yorumlar getirilmesini istemiyoruz. Polemiklere sebep olacak mesaj da istemiyoruz. Gerekirse de sileriz. Tavrımız net ve açık. Bunu bir tehdit olarak kabul ediyorsanız siz bilirsiniz. Şimdiye kadar bu konuda ne tür mesajlar silinmiş bu belli. Hatta forumun tamamından silinen mesajlar bile belli.

Biz din ve siyaseti bir araya getiren mesajları, polemiklere ve misyonumuz dışında konuşmalara yol açtığı için istemiyoruz. Aynı mesajları içine din katmadan yazın bakalım, birşey diyen olacak mı, olmayacak mı. Bu kadar basit.

musubeyd
28-10-2006, 20:22
sözkonusu plana karşı çıkarken, sırf 'cami' mevzubahis olduğu için 'yeşilliği' kamuflaj yaparak laiklik adına camiye karşı çıkan bir kesimin de mevcut olup önplana çıktığını, gerçekte ise bu kesimin doğaseverlikle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını biliyorum.en az parka yersiz-uygunsuz yapı planlayanlar kadar bahsettiğim kaygılardan uzak oldukları açıkça ortada.ve bu yüzden olayı cami düşmanlığına vardıran, o istikamette tutan bu sahtekar kesimin de karşısındayım!

..derken kastettiğim (bu forumdaki bir fert değil) işte şuydu:

İzmir Fuarına otopark inşaatı başladı ağaçlar çoktan söküldü..
Göztepe parkına duyulan tepki nedense fuara gösterilmiyor.. Üzülüyorum..
Kuğulu park bunun yanında devede kulak kalır..
haberlere de çıkmadı hiç..

göztepe parkında 'camiye hayır!' diye slogan atıp, pankart açanlar (ve medya) şimdi neredeler, izmir'deki otoparka neden sesleri çıkmıyor?
yeşilse orası da yeşil!
ne göztepede ne fuaralanında ne de başka bir yerde, hiç bir şekilde tabiatın tahrip edilmesini doğru bulmuyorum.basitçe anlaşılacaksa!

(mine pakkaner, attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya hiç değmemiş..'içine din katılmış' diye örnek gösterdiğiniz paragrafın neresinde din var! konu çerçevesinde bir 'sahtelik' tesbit ve ifşa edilmiş o kadar! size attığınız taşa değecek misaller verirdim ama bu foruma 'değmez'.. )

adam gibi yazışmalar!

memet
28-10-2006, 20:52
Hiç kimse, farklı görüşlerini anlatmaya çalışırken başkalarına karşı seviyesini düşürme hakkına sahip değildir..
burda hep birlikte korumaya çalıştığımız çevre ve birbirimize saygı olmalıdır.
lütfen size ne anlatılmaya çalışıldığını sakinleşmeniz mümkün oluyorsa, sakince okuyun..
Tartışmayı hakarete vardırmanın anlamı yok

malina
28-10-2006, 22:44
ne göztepede ne fuar alanında ne de başka bir yerde, hiç bir şekilde tabiatın tahrip edilmesini doğru bulmuyorum. basitçe anlaşılacaksa!

Burada yazanların tamamı aynı şeyi söylüyor... Basitçe dile getirmemişiz demek ki.. :)

adam gibi yazışmalar!

Bunu ben de size öneririm !

Koka
12-10-2013, 15:16
Göztepe Parkı'nda camiye onay çıktı.

GÖZTEPE PARKI (http://www.turkishnews.com/tr/content/2013/08/27/goztepe-parkinda-camiye-onay-cikti-oylama-acildi-katiliniz/)

Bir başka haber...

http://www.dunya.com/cami-tartismasi-bitti-goztepe-parki-cennete-dondu-188274h.htm

altintasna
12-10-2013, 18:56
Bizim burada mezarlık yapmak için bir sürü çam ağacı kesildi.