View Full Version : Bahçem için sarmaşık önerileri
karakedi
09-01-2006, 11:40
binayı sarabilecek ve hızlı büyüyebilecek hep yeşil ve bodrumu sevecek ..
ne tavsiye edersiniz?.
Erguvan Muhibbi
09-01-2006, 21:32
Mor salkım
karakedi
10-01-2006, 10:05
erguvan abim,
o hep yeşil değil ki...
ama muhteşemdir..
(var ondan)
Cihangir
11-01-2006, 18:02
binayı sarabilecek ve hızlı büyüyebilecek hep yeşil ve bodrumu sevecek ..
ne tavsiye edersiniz?.
Bu bodrum, binanın bodrumu mu ? :) Böyle olunca binayı içten sarar di mi ?Küçük harfla başlıyor ya, bir karışıklık olmasın.. Yok eğer Bodrum diyorsanız, tamam karakedi bilir.. Değilse, yosun diyecem valla !! :D
karakedi
11-01-2006, 18:31
:PPPPPP
peki düzgün yazalım o zaman.. Bodrum
Buradan (http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=446) gözünün kestirdiğini sor istersen :)
Cihangir
11-01-2006, 19:09
Binayı sararsa, sinek yapar, yılan gelir.. -mez mi ?
Böyle binalar gördüm, çok güzel oluyor.. Benim balkonumda da bir sarmaşık var, kışın yeşili kalmıyor.. Resmen ağaç gibi oldu gövdesi.. Taşınırsam, onu götürmek çok zor olacak.. Yine de tohumlarından aldım her ihtimale karşı.. İki tane kumrumuz var.. Balkonumuzu sahiplendiler.. Ben balkonda otururken gelip yanıbaşımda geziyorlar.. Beni bile kabullenmiş yavrular.. Anneleri anlattı herhalde "bak yavrum, şu balkonda oturan adam var ya, yufka yürekli, size bişeycik yapmaz, yaz sıcaklarında su verir" diye.. Her sene yavrular bize kalıyor, anne baba gidiyor.. Onlara bırakırım belki.. ;)
Binayı sararsa, sinek yapar, yılan gelir..
Çok korktu :)
Cihangir
11-01-2006, 19:41
Korkmaz di mi ? :p
karakedi
11-01-2006, 19:50
malicim onun kaşkoldan haberi yokki...hahahahahaha
karakedi
11-01-2006, 23:02
binaya 4 yerden hedera 1 yerden mor salkım ve 1 yerdende gül sarmaya başladı ama hedera hariç hepsi kışın yaprak döküyor hedera ise yavaştı da,,başka ne olabilir diye meraklanmıştım...daha 2 köşem var.. sanırım 10 yıl sonra süper olacak...
Erguvan Muhibbi
12-01-2006, 20:58
Bir Tarafa da başka bir renk gül düşün derim
Cihangir
12-01-2006, 23:09
Ben olsam, binanın bir köşesine de, şöyle taşlardan, doğal kayalardan bir minik şelale yapardım.. Şelalenin altına küçük bir havuz, birkaç balık.. Havuzun hemen dibine, biraz daha yükseğe sarmaşıktan bir de kamelya.. Kamelyanın tavanına biraç kanarya & bülbül.. Balıkları seyrederken, kuş seslerine şelalenin sesi ve serinliği karışacak.. Kapatın gözlerinizi.. Hayal edin.. ;)
Mine Pakkaner
14-01-2006, 04:37
Ben size iki sarılıcı bitki önereceğim , birisi hanımeli, hem çok hızlı, hem herdem yeşil, hem de mis gibi kokulu, bir diğeri ise bir yasemin türü,yıldız yasemin deniyor halk arasında, size latincesini de yazayım ki fidanlıkta doğru çeşidi bulabilesiniz;rhyncospermum jasminoides (trachelospermum).Bu da hızlı, herdem yeşil,bol çiçekli ve yoğun kokulu bir sarmaşık. 10 yıla kalmadan süper olurlar umarım.
Renkli bir görünüm istiyorsan ipomea veya passiflora türlerini öneririm.
Plumbago
16-01-2006, 17:26
Bodrum'un hemen her evinde oldugunu sandigim Gelin Duvagi (Bougainvillea glabra) aslinda gayet guzel bir goruntu olusturur. Normal sartlarda kisin yaprak dokmek gibi bir sorunuda olmuyor. Bunun disinda afrika yasemini (Rhyncospermum jasminoides) ve hanimeli (Lonicera tataricum) zaten tavsiye edilmis. Carkifelek turleri (Passiflora sp.) bolgenin dogal bitki ortusunde olmasina ragmen dikime hazir halde bulmaniz biraz zor. Celik alabilirseniz degerlendirebilirsiniz. Bunlar disinda beyaz yasemin (Jasminum officinalis) ve acem borusu turleri (Campsis sp.) degisik renkte cicekleriyle bahcenize renk katabilir.
Biraz zor bir secim olacak.. kolay gelsin :)
karakedi
18-01-2006, 14:16
begonville bilmem kaç denemeye rağmen olmadı çünkü güneşi çok seviyor ben ise adeta bir minik orman evinde yaşıyor gibiyim..her taraf ağaç ve yazın tam istediğim gibi gölgelik ve serin...yazlar feci sıcak oluyor ama bizim ev bodruma göre serin..begonviller gelişmedi gölgede...sanırım hanımeğli ve ya beyaz yasemin e aklım kaydı..
herkese tavsiyeleri için çok teşekkür ederim.
andro_it
18-01-2006, 17:44
Çocukluğumun geçtiği BOĞAZ evleri geldi aklıma.
Sarmaşık ve Hanımeli derim ben :)
Vildan Sönmez
18-01-2006, 19:46
begonville bilmem kaç denemeye rağmen olmadı
Merhaba Karakedi,
Benim de Datça' başarısız bir begovil denemem var.Belki 10 yıllık bir fidan,30 santimi geçemiyor ama hala yaşıyor.Oysa Hanımeliyi herhangibir dalını (biraz kartlaşmış olacak ),ekerek kolayca yetiştirebilirsin.Büyümesi de çok yavaş değildir.Hanımeli en eski çiçekli sarılıcılarımızdan.Eh sana da gölgesinde mis kokularla beraber demli çayını yudumlamak kalıyor......
karakedi
18-01-2006, 21:52
iyi fikir...hanımeli dikiceğim..bahçede başka bir yerde var oradan...önce suda bekleticem köklenince ekicem..sagolun..
Vildan Sönmez
18-03-2006, 12:48
yeterince güçlü bir dalsa köklendirmeden de ekebilirsin.
moonlight
02-09-2006, 09:43
Yasemin ve hanımeli güzel bir tercih fakat.Yasemini rüzgardan korunaklı bölgelere dikmen gerekiyor.
Merhaba :)
Kaçkar dağlarında 2000 metre yükseklikte yetişebilecek ve kışın yapraklarını döken bir sarmaşık türü arıyorum. Bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler:)
Selamlar arkadaşlar,
Aranıza yeni katıldım ve forumdaki 2-3 günlük gezintimden sonra bu ilk mesajım.
Ankara'da İncek tarafında bahçeli bir evim var, bahçede şu an erik, kiraz, dut, leylak, ıhlamur, süs eriği, güller ve bir kaç çam ağacı var. Bir de duvar kenarlarında sarmaşıklar var.
Ankara daki su sorunu nedeniyle bu sene de çim ekme ve sebze projelerimi rafa kaldırdım. Ancak size kısaca sormak istediğim 2 sorum var. Öncelikle evin bulunduğu yerin kış mevsiminde Ankara dan birkaç derece daha soğuk olduğunu belirtmeliyim :(
Bir de sulama sorunum var, ancak hafta sonları gidip sulayabiliyorum. Programlanabilir sulama sistemini yapan firma tam olarak çalıştıramadı :mad:
1- Geçen sene kaya sarmaşığı ve amerikan sarmaşığı (isimde yanılmıyorsam) ve bir tane hanımeli dikmiştik, ama son derece yavaş büyüyorlar. Hızlı büyüyen, görüntüsü ve kokusu güzel sarmaşık ne dikebilirim ?
2- Haziranın ortalarına geldiğimizi ve bu haftasonu da sıcaklığın 30 dereceyi geçeceğini dikkate alırsak, görüntü ve kokusu güzel ne tür çiçekler dikebilirim ?
Bahçenin geçen seneki resmini de aşağıya ekliyorum. Yabani otlar dışında pek bir değişiklik yok. İlk resimdeki alan 12x12 metre, ikincisi ise 12 x 3 metre.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgi, saygı....
Merhaba,
Benzer koşullardaki bahçe deneyimime dayanarak bir iki tavsiyede bulunabilirim.
- Amerikan sarmaşığı ilk yıldan sonra çok hızlı yayılıyor ve bu sefer nasıl kontrol etsem deniyor.
- Sıcağa dayanıklılık açısından haziran ve sonrası çiçek açan kadife çiçeğini -kokusu vardır- ve mevsimlik bodur papatyayı tavsiye ederim.
- Bahçenizde yeşil etkisini artırmak için, özellikle duvar yakınlarına, bodur ardıçları da düşünebilirsiniz.
İlk yıllar için biraz sabır her zaman gerekli :-)
Kolay gelsin.
Bahçenizin duvar kenarlarına hanımeli`de dikebilirsiniz çiçek açtıklarındada mis gibi bahçeye koku yayar.:)
Sabah ve heDera,
Yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum. Aslında forumdaki bir çok kişiye de teşekkür etmem gerek, çünkü işime yarayacak epeyce bilgi edindim burada, ama hala geziniyorum. Gören de botanik bahçesi filan tasarlıyorum zanneder !
Bildiklerini paylaşan herkese çok teşekkürler....
DevrilgenKayik
15-06-2007, 15:38
Ben bu sene kafayi yedim, bir suru cicek tohumu aldim. Eger henuz cimi dusunmuyorsan- ki bence hic fena fikir degil, bu cicek tohmlarindan serpme atilanlarini deneyebilirsin. Ben seneye cimlerimin bir kismini bozup kendi tohumdan ciceklerimi yetistirmeyi planliyorum. Cicek tohumlarinda o kadar cesit var ki, bazilari sadece 1 cesit, bazilari tek karisik beyaz cicek veya dogal gorunumlu daginik cicek ortusu verecek tohumlar. Tabi artik seneye kaldi bu ama cok guzel ve dogal olacagini tahmin ediyorum.
Amerikan sarmasigi onerisine de katiliyorum, sonbaharda cok guzel renklendirme yapiyor. Ama devamli yesil olsun da diyorsan yer yer amerikan yer yer herdem yesil sarmasik dikebilirsin. Biz oyle yaptik. 2 m. aralikla diktigimiz sarmasiklar, yaklasik Ankara havasinda olan bizim bolgede (Corlu) yaklasik 4 senede duvarlari kapadi. Kolay gelsin
betula23
13-09-2007, 23:21
Merhabalar Eagle bende İncek'te oturmaktayım.Bizim buralarda -20 C ve +35 C ye uyum sağlayabilen bitkiler seçmek zorundayız.Susuzluk problemini de göz önüne alırsak işimiz baya bir zor :( Ben peyzaj teknikeri olarak istediğim bahçeyi ne yazıkki oluşturamıyorum dediğim gibi materyal çok az inceğe göre...Tek memnun kaldığım bitki Mavi ladin :)
Sevgili üyeler.
620 m2 bahçemin etrafını telle çevirdim. Artık inek ve koyunlara kurban etmeden istediğim bitkiyi yetiştirebilirim diye düşünüyorken,çitlere sarmaşık ekemeyeceğimi söylediler. Çünkü hayvanları beslemek dışında hiç bir işe yaramazmış.İnek ve koyunların yemeyeceği bir sarmaşık türü bilen varsa lütfen yardımcı olsun.
Merhaba hebip,
Ben sarmaşık öneremeyeceğim ne yazık ki:) ama amacın bahçenin mahremiyetini sağlamaksa sedir gibi iğne yapraklı bir bitkiyi yemekte zorluk çekeceklerdir. Eğer bahsi geçen hayvan keçi değilse tabi.. Sedir hem hızlı büyür hemde budama da yapabilirsin. Benim nacizane önerim bu şekilde olacak.
Oğuz Karsan
19-10-2007, 16:00
Gulun asısız hali olan (Rosa regussa) kusburnu olabilir,veya bogurtlen tavsiye ederim.Hayvanlar ikisini de yiyemezler hem de cogunlukla yesil kalir.
Teşekkürler abraxas ve Oğuz Karsan.
Gerçekten sorunum mahremiyet. Evim köy ortamında ve sadece yaz aylarında orda bulunabiliyorum. Bu nedenle kışın da bakıma ihtiyacı olabilecek bitkilerden uzak durmam gerekiyor. Önerilerinizi bir de bu yönden araştırıp uygulamaya geçeceğim. Bu arada keçi yok.
Tekrar teşekkür ederim. Görüşmek dileğiyle.
Hasan Lalezar
20-12-2007, 22:25
Bende Ankara'dayım .İlk yıllarda biraz daha fazla ilgi istesede ilerki dönemde bu bahsettiğiniz bitkilerin ciddi anlamda arsız olduğunu düşünüyorsunuz. Zira ilk dönemde kökler ciddi anlamda küçük oluyor, ilerki aşamada Hanımeli yanında benim asıl tavsiyem Mor salkım,asma güller.
TURKPRINC3SS
21-12-2007, 10:28
Ben de Ankara/Etimesgut'tayım.Şu an okul nedeniyle Polatlı'da olduğum için bahçemle ilgilenemiyorum :( Ama bir çok ağacım oldu,ıhlamur,erik,armut,elma,kayısı,vişne,kiraz vs. Ama tutturmak çok zor,ama bir iki yıldan sonra güçlenmeye başlıyorlar :o
Hasan Lalezar
22-12-2007, 23:30
Gerçekten çok ağacınız varmış. Benim bahçede de var ama bu kadar çok değil zira bunca ağacı dikcek alan yok. Şanslısınız...
Soru sahibi temmuz ayından bu yana uğramamış. Cevap vermeye devam etmenin gereği yok.
Son yazıları, forum olması gereken yere taşıdım.
Yaban Asması (Clematis sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4446)
31852
Bu da bahcemin arka kismi. Burada halihazirda koyu yesil yaprakli bir sarmasik var. Kisin da yesil kaldigi icin bu sarmasigi seviyoruz. Ancak, burayi ciceklerle de renklendirmek istiyoruz.
(i) Kisin yesil, bahar-yaz cicekli sarmasik onerileriniz olur mu? Alt kisimda oturuldugu icin ari/sinek cekiyor ise, sorun yaratir.
(ii) Bu sarmasikla baska cicekli bir sarmasigi karistirabilir miyim? Birlikte yasarlar mi?
Yardimlara simdiden tesekkurler...
Guzide
Maden bahçenizde kışın da yeşil kalan bir sarmaşığınız var, ekeceğiniz diğer sarmaşık tek sezonluk olabilir diye düşünüyorum. Aşağıda verdiğim adreslerdeki sarmaşıklar hem kolay yetişir, hem de renklidirler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4257&highlight=sabah+sefas%FD
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2058
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7722&highlight=s%FCs+bezelyesi
Hepsi cok cok guzeller.
Sabah sefasini cok severim. Birkac rengini biliyorum ama burada denemedim cunku bildigim kadariyla cok gunes seviyor ve golgede yetismiyor. Yildiz cadiri ve bezelye cicegi icin de yine gunesi sevdikleri belirtilmis.
Bu arada bezelye cicegi cok ilgimi cekti. Gercekten cok guzel. Begonvil yetistirmeyi hep cok istemisimdir ama girismedim bile cunku benim bolgemde olmuyor ki zaten bahce de gunes almiyor, yasatamam nasil olsa dusuncesiyle.
Ben bahcemi bastan yari-golge diye tanimlamistim ama gorustugum peyzajcilar tam golge oldugunu belirttiler (aksam uzeri olan gunesi yeterli gormediler). Ozetle golgeye uyumlu ve cicek acan sarmasik ariyorum simdi. Belki bu cicek acma tanimina ters:) Clematis'i cok istedim, deneyecegim de ama onda bile fazla cicek ummamam gerektigini soyledi fidanlikta gorustuklerim. Haftasonu Bauhaus'da sordum, kalmamis ama gelecekmis.
Tekrar Bezelye Cicegi'ne donersem...Internette bunun mutasyona ugratilmis cesitleri de geciyor. Golgeye uyumlu bulabilirsem denemeyi cok isterim.
Yardim ve ilginiz icin cok tesekkur ederim.
Guzide
Sayın Güzidee,
www.volkanderinbay.net diye bir adresten sizin için bunları buldum :)
Artık uygulaması size kalmış..
Gölgede Yetişen Türler :
Yer örtücü:
Mayasıl otu
İrlanda yosunu
Romen sarı papatya
Müge
Yaban çilekleri
Hoşta
Boncuk çimi
Japon sütleğeni
Cezayir menekşesi
Çalılar:
Şimşir
Kamelya
Doğuş eriği
Yalancı servi
Taflan
Gardenya
Ortanca
Çoban püskülü
Kurtbağrı
Mahonya
Gerçek mersin
Orman gülü
Porsuk
Kartopu
Ağaçlar (Yaprağını Döken):
Japon akçaağaç
Taşarmudu
Doğu erguvanı
Püsküllü ağaç
Kızılcık
Tespih çalısı
Ağaçlar (Herdemyeşil):
Kocayemiş
İncir türleri
Çoban püskülü
Palmiyeler
Akdeniz defnesi
Taş porsuğu
Adi porsuk
Sarılıcı asmalar:
Kivi
Yaban yasemini
Orman asması
Sarılıcı taflan
Fatshedera
Orman sarmaşıkları
Ortanca
Yasemin
Hanımeli
Amerikan sarmaşığı
Çoban değneği
Yıldız yasemin
sukranayalp
25-03-2008, 15:19
Sn Guzıdee,
Üst kota bir adet morsalkım (Wisteria chinensis), onun önüne bir metreye 4 adet yeşil kartopu (viburnum tinus), duvarın üst kotundan aşağı sarkıtmak için bir metreye 4 adet alacalı cezayir menekşesi (Vinca minör),üst kotta 2 adet (biri bir başa, diğeri diğer başa olacak şekilde duvar sarmaşığı (Amphelopsis weitchii),alt kota da duvar boyunca metreye 2 adet bodur alaccalı taflan (Euonymus fortunei) dikin.
Alcalı, mavi-morlu, koyu yeşil renklerde güzel bir köşe yaratmış olacaksınız.
Cok tesekkur ederim onerileriniz icin. Resimlere bakip, benim icin arastirip, onerlerinizi yazmissiniz. Cok mutlu oldum.
Simdi dersimi calismam icin sira bende:)) Bu arada bahcemin alt kismini da kazdim, havalandiriyorum (oneriler uzerine). 1 hafta sonra fidanliktan tecrubeli biri topragi kontrol etmeye gelecek. Adim adim ama guzel bir bahce cikaracagim, umuyorum. Gelismeleri size yazarim.
Cevabınızı özellikle aliacilar@yahoo.com a gönderirseniz sevinirim
Evlere servis yapmıyoruz :)
Merhaba, ben yeni üye oldum bir sarmaşık çeşidiyle ilgili bilgiye ihtiyacım var. Malesef elimde resmi yok ama 1-2 güne kadar resmini çekip koyacağım. Bildiğimiz sarmaşıklara göre yaprakları daha zarif, koyu yeşilden kahveye dönen renklerde. Ve duvara kendi yapışıyor bağlamaya veya dolamaya gerek olmadan. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
hassoman
30-04-2008, 22:53
Sevgili Necibe,
Balıkesir Örenli olmanız size yanıt vermemi zorunlu bıraktı. Hemşeri sayılırız.
Yazlarımı orada geçiriyorum. Ancak bu sene özel nedenlerle sanırım gecikeceğim.
Her ne halse, elbette bu sizi ilgilendirmez...
Önce şuraya bir göz atıp http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 kendinizi bir tanıtın bakalım. ABize sizi daha yakından tanıma şansı tanıyın bize…
Fotoğraf eklemediğiniz için sorduğunuz soru köre fil tarif etmekten öteye geçmiyor.... Fotoğraf eklediğinizde göreceksiniz arkadaşlar hiç affetmezler, hemen yanıtını alırsınız...
Aramıza hoşgeldiniz, doğru yere geldiniz...
Sayın Necibe,
Öncellikle aramıza hoş geldiniz. Sarmaşıklar bonsaiye pek uygun bitkiler değil. Bizde konuyla ilgili yazı ve örnek bulmanız zor. Bu nedenle yanıtınız için bitkiler bölümüne bakarsanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Sanırım Necibe, ilk mesajını yanlış başlığa açmış. Bonsai ile ilgili değil gibi sorusu.
Sarmaşıklar bonsaiye pek uygun bitkiler değil. Bizde konuyla ilgili yazı ve örnek bulmanız zor. Bu nedenle yanıtınız için bitkiler bölümüne bakarsanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Mehmet Bey,
Sanırım siz de benim gibi düşünüp yanıldınız. Ben de Ali Bey'in uyarısı üzerine farkettim. Nedense biz sarmaşık deyince hep duvarlara tırmanan "Hedera colchica" türülerini aklımıza getiriyoruz. Halbuki "Hedera" türlerinden de (özellikle de H helix) iyi bonsai örnekleri oluyor.
Yine de ben hala Necibe Hanım'ın öteki tür sarmaşığı kastetiğini sanıyorum.:D
Benim çeşitli sarmaşıklardan bonsai denemelerim var. Hedera, mor salkım, hatta hanımeli. Ama sanırım yeni üyemiz sadece sarmaşığın adını öğrenmek istiyor .
merhaba,
ben bir çeşit sarmaşık arıyorum, yaprakları yeşil ve kızılkahve tonlarında. Diğer sarmaşıklar gibi desteklemek gerekmiyor, vantuzlu bir çeşit duvara kendisi yapışıyor, diğer sarmaşıklara göre daha ince ve kücük yapraklı....
bilgilerinizi bekliyorum
Üzgünüm acemiliğime verin...Ben aslında hem ismini hemde sarmaşığın kendisini istiyorum fakat bulamıyorum. Siteyi tam kullanabilirsem resmini çektim ama beceremedim.
Yine de teşekkürler
Siteyi tam kullanabilirsem resmini çektim ama beceremedim.
Neleri yaptınız da olmadı, yazarsanız yardım etmeye çalışırız.
muhendisbey
18-05-2008, 04:35
merhaba
yenı tasındıgım evımın balkonu onunde 5 metre cım ekılı boyunada yaklasık 30 metre bır bahce var ( ortak alan) ve burayı adam etmeye calısıyorum
oncelıkle sızden rıcam onumde duran ve malesef manzaram olan yaklasık 7 metre yukseklık ve 30 metre olan istinat duvarını sarmasıkla kapamak ıcın ne yapmam gerektıgını soylemenız mumkunse
duvarın dıbıne ekecegım cok ama cok hızlı buyuyen ( duvara tutunması sart degıl bunu hallederım ben) sarmasık turu ne dıkebılırım arkadaslar
bırde herturlu fıdan gonderımıne acıgım
acıl yardım lutfen
Benim bildiğim en hızlı büyüyen sarmaşık amerikan sarmaşığı ama tabii ki gölgeli bir duvar mı yoksa güneş alan bir yer mi bilmiyoruz..
Eskiden olsa amerikan sarmaşığı dikin geçin derdim ama şimdi bir yere bir çiçek ya çiçek açıp güzellik ya da koku vermeli diyorum..
İnternetten resimlerine bir bakabilirseniz..
Çarkıfelek (saat çiçeği) ve clematis'i beraber dikebiliyoruz gibi bir ön bilgi bulmuştum.Ben sadece clematis diktim ve çabuk uzadığını farkettim..Bir ayda 20-25 cm uzamış.Çarkıfelek görüntüsü çok güzel bir sarmaşık..O da bana göre kısa zamanda uzayabiliyor..İkisini beraber dikin derim :)
Cezayir Menekşesini ben daha önce bir duvara sardırmayı denemiştim..Mavi-mor çiçekleriyle duvarda çok hoş durabilir..Yalnız çabuk uzayıp uzamadığını hatırlamıyorum :)
En çabuk uzayan bir başka sarmaşıkta acem borusu herhalde..Onu duvara tutturmanıza
gerek yok,kendi yapışacaktır.Yalnız çiçekleri aşağıya çok dökülür..
Mor salkım, sanırım yukarıya doğru yana doğru uzadığından çabuk uzuyor . Görüntüsü güzel..Kokusu da :)
Hanımeli, süper kokulu..Klasik çiçeklerden..
Sarmaşık gülleri de unutmayın derim..
Begonvil,geç uzayanlardan..Hem İstanbulda açık havada nasıl olur bilemiyorum.
Beyaz yasemin ,çok güzel kokar,çabuk uzar ( sanırım) ..
Umarım yardımcı olmuşumdur :)
Tavsiye listesinde her dem yeşil hedera unutulmuş galiba. :rolleyes:
Sizin koşullarınızda sarmaşığın hızlı büyümesinden ziyade her dem yeşil olması daha önemli olabilir.
Benim de bahçemin iki yanı yüksek duvarlarla çevrili. Her koşulda (güneş, gölge) büyüdüğü için ve kışın da yeşil kaldığı için aralıklarla hedera diktik. Hedera ilk sene yavaş gelişiyor ama duvara tutunmaya başladıktan sonra hızlı bir gelişme gösteriyor. Eğer duvarın üst tarafına dikme imkanınız varsa aşağıya sarkması daha kolay olur.
Dökülen yaprakları çime zarar vermesin diye çim olmayan arka kısıma, hederaların arasına amerikan sarmaşığı daldırdım.Çabuk gelişiyormuş, tırmanması için tutunacağı bir şeyler yapmak gerekiyor.
Kalan güneş alan yerlere de mor salkım (çok çabuk büyüyor), hanımeli, çarkıfelek, clematis diktim. Bunların hepsi çok hızlı gelişme gösteriyor. Acem borusunu da çok severim ama çok fazla arı topladığı için dikmeyi düşünmedim.
Yeriniz kısmen de olsa güneş alıyorsa caretta'nın da yazdığı gibi aralara bir çok çiçekli bitki ilave etme şansınız var. Maalesef İstanbul'da begonvili çok büyütme şansımız olmuyor.
Tek türde bitkiyle düz bir duvar görmektense her mevsim farklı sürprizler yapan bitkileri karıştırırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
Tavsiye listesinde her dem yeşil hedera unutulmuş galiba. :rolleyes:
Sizin koşullarınızda sarmaşığın hızlı büyümesinden ziyade her dem yeşil olması daha önemli olabilir.
Hedera'yı unutmadım aslında bir önceki bahçemde vardı da sıkıldım biraz..Hem yeşili hem de alacalısı..Bilerek yazmadım.Gerçekten insan bir süre sonra bakmaktan sıkılıyor..Bir kaç sarmaşık dikilmeli bence de..
muhendisbey
07-06-2008, 00:19
burada actıgım konuyu yanıtlayan herkese cok tesekkur ederim
bir muddet internete giremedim iş gezisi için yurtdısında idim
bu arada bahceyede birseyler dikildi yarın resimlerini cekip buraya aktaracagım
iyi geceler
sadeniz2004
18-06-2008, 13:03
******* amerikan sarmaşığı
muhendisbey
26-06-2008, 04:04
bahcemın resmı ektedır
muhendisbey
26-06-2008, 04:06
resım 2
Ben Tatıle Gıttıgım Yerde Bır Sarmasık Gördüm Hayran Kaldım Ondan Bir Kaç çelik Aldım Sadece Biri Su An Kurumadı .resmını Buraya Verecegım ısmını Bılen Varmı Acaba Ve Nezaman Koklenır
ben Tatıle Gıttıgım Yerde Bır Sarmasık Gördüm Hayran Kaldım Ondan Bir Kaç çelik Aldım Sadece Biri Su An Kurumadı .resmını Buraya Verecegım ısmını Bılen Varmı Acaba Ve Nezaman Koklenır
Iste Budur
Begonvil. Nasıl çoğaltılır bilmiyorum ama çiçekli çeliğin tutma ihtimalinin düşük olduğunu sanıyorum.
3 Hafta Oldu Bu Celık Solmadı Ama Koklenmedıde Bakalım Ne Olacak . Tesekkurler
Sn.Hakan O, begonvili ancak köklü alıp yetiştirebilirsiniz, o şekilde canlı kalması tesadüf eseri..Limon'a katılıyorum..Çelikten yetiştirmek ise çok zor.Üzgünüm tutmayacak.
3 Hafta Oldu Bu Celık Solmadı Ama Koklenmedıde Bakalım Ne Olacak . Tesekkurler
Sevgili hakan hiçbir bitki çiçekli köklenmez siz onu bir iki göz toprak üstünden bırakarak kesiniz, patlarsa tuttu demektir.
simurg221147
29-10-2008, 19:17
Sayın Hakan,
Yeni üye olunca böyle gecikme ile cevap alabiliyorsun. Bende begovili çok seviyorum. Evimin bahçesinde bir kırmızı birde kristal rengi var. Fotograftandan anladığım kadar çok fena parazit sarmış. Siz en iyisi köklenmiş satın alın ve soğuk almayacak bir köşeye dikin. selam ve saygılar.
nurcanaybay
04-11-2008, 19:14
Ben üç yılda sekiz begonvil diktim.Şu an sadece biri çoşmuş durumda.Üçü hala büyüsem mi diye düşünmekte ,diğerleri de kurudu maalesef. Hakan bey size önerim ; begonvile gönül verdiyseniz , koyu morunu tercih etmeniz olacak. En dayanıklısı o.
Bahçede beş çeşit sarmaşık var, amerikan sarmaşığı, orman sarmaşığı (yeşil), üç loblu sivri uçlu sarmaşık yapraklar biraz küçük Nevşehir'den arajman saksı olarak almıştım bahçeye diktim soğuktan da etkilenmiyor, ancak saksıda iken yapraklar daha küçüktü.
Diğerleri hanımeli, acem borusu, ve Rize'den getirmiştim beyaz yeşil yapraklı. İşine gelince yaprakları orman sarmaşığından daha çok büyüyor ! Şimdi de bunların çevreye yayılmalarını önlemek için uğraşıyorum.
Sayın forum sakinleri,
Bana Ankara şartlarına uygun hem dikenli, hem herdem yeşil tırmanıcı ve sarıcı bir bitki önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Tercihan hızlı büyüyen ama sonra başıma bela olmayacak birşey önerirseniz sevinirim.
bu arada bahçeye zararlı böcekleri çekmeyen bir tür olur, hele üstüne bir de güzel kokarsa tadından yenmez :)
Niye dikenli istiyorsunuz, merak ettim?
Hayvanlar gelip yemesin diye
Böcek gelmeyen, güzel kokulu çiçekler açan, yaprak dökmeyen... Ama dikensiz...
Bahçemde en sevdiklerimden, "Yasemin" nasıl olur?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445590&postcount=326
Böcek gelmeyen, güzel kokulu çiçekler açan, yaprak dökmeyen... Ama dikensiz...
Bahçemde en sevdiklerimden, "Yasemin" nasıl olur?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=445590&postcount=326
Zaten yıldız yasemin düşünüyorum, ama dikenli bir çeşit de öneriniz olur mu diye sormuştum.
Ankara şartlarına uygun; sürekli yeşil kalabilecek, hızlı büyüyecek ama başa bela olmayacak, güzel kokulu olacak ama böcekleri çekmeyecek, dikenli sarıcılı bir bitki..
Çok şey mi istedim? :)
:p
Ankara şartlarına uygun; sürekli yeşil kalabilecek, hızlı büyüyecek ama başa bela olmayacak, güzel kokulu olacak ama böcekleri çekmeyecek, dikenli sarıcılı bir bitki..
:p
Gülüncünüze mi gitti :)
Tamam herdem yeşil olsun kötü kokmasın, dikenli olsun, güzel görünsün, böcek çekmesin.
Yasemin dışında Ankara şartlarına uygun herdem yeşil bir sarıcı tırmanıcı önerseniz.
Sayın dremre,
hanımeli, amerikan sarmaşığı
Amerikan sarmaşığı sonbahardan sonra yapraklarını döker, nisan ayında tekrar yeşillenir, her daim yeşi değildir.
selam arkadaş bu arada ben cemil. yeni üyelerinizdenim
bergüzar
14-11-2010, 21:19
Selam;
Bahçemdeki Mor Salkım'ın yerini değiştirmek istiyorum.Aralık ayı bu iş için uygunmudur.Ayrıca değiştirme işlemi sırasında nasıl bir yol izlemeliyim , köklerinden iki ayrı guruba ayırabilirmiyim.
Selam;
Bahçemdeki Mor Salkım'ın yerini değiştirmek istiyorum.Aralık ayı bu iş için uygunmudur.Ayrıca değiştirme işlemi sırasında nasıl bir yol izlemeliyim , köklerinden iki ayrı guruba ayırabilirmiyim.
Sayın bergüzar koşumuzun bahçesinden almayı denedim
ancak inanılmaz sağlam kökleri vardı
umarım başarılı olabilirsiniz
Morsalkım, yer değiştirmede çok hassas değil ama donlara yakın zamanda yapılması problem olabilir, yeni diktiğinizde don olursa zarar görebilir, emin değilim ama dondan önce iki haftalık süre yetebilir.
nurguldk
03-01-2011, 11:25
Bodrum gibi bir iklimde yaşayıp da sarmaşık soranlara aşkolsun yahu.. Begonvil dikmek gibi bir şansınız varken...
Bodrum gibi bir iklimde yaşayıp da sarmaşık soranlara aşkolsun yahu.. Begonvil dikmek gibi bir şansınız varken...
kesinlikle begonvilll
leylandi ve mazıdan daha kesin çözüm yok tecrübeyle sabittir , sarmaşığın arasında yılan börtü böcük barınma şansınıda göz ardı etmeyin
Ankara şartlarına uygun; sürekli yeşil kalabilecek, hızlı büyüyecek ama başa bela olmayacak, güzel kokulu olacak ama böcekleri çekmeyecek, dikenli sarıcılı bir bitki..
:p
:) bulursan bizede haber et
Merhabalar;
Oldukça yüksek ve hiç güneş almayan bir istinat duvarını sarmaşık ile kapatmak istiyoruz. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.