Bağlan

View Full Version : Bambu projesi

Faruk Tuzcuoglu
04-06-2007, 19:37
Moso bambu için yaptığım araştırmada
aşağıdaki linkte

1000 adet tohum 42,5$ a mal oluyor

http://www.banana-tree.com/Product_Detail~category~19~Product_ID~19044.cfm

meraklısına duyurulur.

ayrıca birkaç resim, ekliyebilirsem.
Çinde MOSO ormanları....

Todor
05-06-2007, 06:56
1. Dendrocalamus Strictus: US$ 86/- Per Kg (C+Freight Inclusive)
2. Bambusa Bamboos ( B. Aurandinacea) @ US$ 72/- Per kg (C&F)
3. Dendrocalamus Hamiltoni@ US$ 80/- Per kg C&F
4. Dendrocalamus Balcooa @ US$ 80/- Per Kg C&F

Yukarıda bahsi geçen bambular TROPİK tir.

Benim yaşadığım yer -15 C gördüğü için tropik bitkiler pek uygun olmuyor. Moso ise -18 derecede sorunsuz yaşıyor. Sadece ilk sene donlardan korumak gerekiyor.

cemal.S
05-06-2007, 10:55
Merhabalar Selahattin bey!

Bambu konusunda bir kaç yıldır bende çok ilgiliyim. Küçük sayılacak bir ihtiyacı karşılamak için satıcı ile yaptığım görüşmeden sonra küçük bir araştırma yapmıştım. Hoş satıcının hiç bir günahıda yok.
Yani fiyatın dolar olması beni çılgına çevirmişti. Yaptığım araştırma şu anda atıl durumda Tokat Niksar da olan arazimizde üretimi ile ilgili idi. Ben bu başlığı uzun süredir takip ediyorum. Sevgili todorun yaptığı çalışmaları yerinde görme ve bir çayını içme şansım oldu. Sağolsun todorda bilgi aktardı ancak süremiz sınırlı olduğu için pek bilgi paylaşımız olmadı.
Sizden ricam !

Niksarda yetiştirebilirmiyiz?
Hangi türü tercih edelim? (Ben şimdilik her yıl dış mekan bitkilerimde kullanacağım. Tabii başarabilirsem.)
Hayvanlar yemek için taze filizlerini tercih ederlermi?
Kurulu seramda tohumunu elde edip üretime geçebilirmiyim? Sera ortamına uyumu varmıdır? Veya dışarıda olurmu?

Bu sayfanın açılmasına sebep olan Sayın! Tuzcuoğlu dahil hepinizin yardımlarını bekliyorum.

Faruk bey, tohum siparişi söz konusu olursa lutfen benide listeye eklermisiniz.

Şimdiden teşekkürler.

Faruk Tuzcuoglu
05-06-2007, 12:05
Değerli arkadaşlar,

Dün gece Çin'e attığım mail in cevabı tabbi sabah geldi.
Bunlar tabii biraz uyanık çinliler.

Bir kilo pirinç fiyatı gibi birşey.
Çünkü mosonun tohumları pilav olarak da kullanılıyor.:D
Hadi extrası ile 100$ olsun.

mosoboo@hotmail.com (http://tr.f318.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=mosoboo@hotmail.com)
It's 200US$/kg plus shipment and photosanitary certificate

totally 200+200+200=600$

Yani 2 kilogram MOSO tohumu için bizden istenen para.
Belki başka yerlerden daha mantıklı bir fiyatm bulurum.
Yaklaşık 50.000 adet tohum demek.

Bir MOSO ormanı dikeriz ve o mosolar ortalığı mahveder...
kendinden başka bitki brakmaz.

Akşama Moso hakkında daha geniş bilgiler yazacağım.
Ondan sonra da Moso ları bir tartışalım. Değer mi değmez mi?
İyi mi ederiz kötü mü?

Todor
05-06-2007, 13:37
Hayvanlar yemek için taze filizlerini tercih ederlermi?

Hayvanların bambu yapraklarını yediğini ben kendim tecrübe ettim. Özellikle büyükbaşlar severek yiyorlar.

cemal.S
05-06-2007, 14:13
Hayvanların bambu yapraklarını yediğini ben kendim tecrübe ettim. Özellikle büyükbaşlar severek yiyorlar.
Merhaba! todor.

O zaman etrafını çevirttirmemiz gerekecek desene yine masraf yine masraf ama olsun değer diye düşünüyorum. Belki ben onları Yalovada çimlendireceğime göre ( serada düşünüyorum ) belli bir aşamadan sonra yemezler ne dersiniz ?

Faruk bey! Sorunlarımla ilgili bir şeyler yazarsanız sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar.

Todor
05-06-2007, 14:35
Boyları 2 myi geçince problem olacağını sanmıyorum. En üstlere yetişemiyorlar. Fakat dipten vereceği sürgünler için henüz bir yorum yapamayacağım. Resimde topraktan yeni çıkmış bir moso bambu sürgünü gözüküyor. İşte bu aşamadan sonra moso günde 40 cm büyüyor.

http://www.bamboogarden.com/images/Annika-Shoots3.jpg

ÇeteÇakal
05-06-2007, 18:38
Herkese merhaba;
Bambu konusu uzun zamandır beni düşündürüyordu. Konuyu açan ve bilgi aktaranlara teşekkürler. Eğer bir tohum topluluğu ve ya birlikte tohum siparişi olursa katılmak isterim. İlgi ile bu konuyu takip edeceğim...

cemal.S
06-06-2007, 08:21
Değerli arkadaşlar,

Saldırgan bambular hakkındaki yazımı okudu iseniz ;
ne yapmalıyız?

Lütfen görüşlerinizi iletin. Karar veremiyorum bir türlü.

Yoksa Moso lar Tokat'ın erozyona uğramış ve çoraklaşmış dağlarında çare midir?
Tabii 5 sene keçilerden korumak şartı ile.:D

Bazı bambuların şekerli bile olduklarını okumuştum.

sevgi ve saygılar

Günaydın! Faruk bey.

Bu sabah çok mutluyum çok mutlu.

Buna sebep sizsiniz haberiniz ola, çok teşekkürler. Yazınızı çok büyük zervk ve heyacanla okudum. Sanırım hayallerimiz aynı. Ne mutlu, o hayaller dünde vardı,bu günde olacaklar yarında. Yoksa bu ülkeye çay nasıl gelirdi. Bu benim bildiğim. Kimbilir daha neler, neler var. Ancak bizlerin haberi olmaya biliyor. Yazınızın içerisinden sorularımın cevaplarını zevkle aldım. Moso bambu veya başka bir tür için bırakın Tokatı ÜLKEMİN her hangi bir yerinde yakılacak bu ateşe desteğe bütün benliğim ve bütün gücümle hazırım. Çünkü bize duman lazım olduğunu biliyorum. Bizimle beraber olabilecek ormana bakıp "şurdan şu kadar ster odun çıkar" şeklinde düşünmeyen insanların varlığını hissetmekse eminim hepimize güç verecek.
Bir anda Kamil ağanın bayağı geniş bir arazisi sanki yemyeşil Mosolarla bezenmiş olarak hayal ettim. Bu arazinin yaklaşık 100 dönümlük kısmı zaten bahsettiğiniz tehlike ile karşı karşıya. Keçilerle mücadeleye gelince, bildiğim kadarı ile son 20 yıldır bizim bölgede yasaklanmış durumda. Ateşi yakarken biraz, Sarıkozda Derya hanımın yaptığı gibi, O bizim topraklarımızın asil insanlarını bilgilendirebilirsek eminim, o ateş hiç bir zaman sönmez bundan emin olun. Doğrusu bu tür yapılacak çalışmalarda ülkemin neresinde olursa olsun işin en önemli kısımın bu küçücük detayda gizli olduğuna inanıyorum.
Özel mesajlarınıza telefonlarımı yazıyorum, saati yok sayarak her konuda aramanızı bekliyorum.

Saygılarımla!

Cemal Sansar / Yalova

Todor
06-06-2007, 11:16
Dışarıdan getirilen bazı türler, bölgenin kendi ekolojisi için oldukça büyük problemlere yol açabiliyor. Avustralya'da bu çok sık karşılaşılan bir problem. Avrupa'dan getirelen tavşanların endemik bir çok soğanlı bitkiyi veya kedilerin küçük kemirgenleri yok ettiğini, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını duymuştum. O yüzden runner türlerde çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. Kaş yapalım derken...
Ben şahsım adına mosoları poşette yetiştiriyorum, çünkü yerim orman yanı ve ipin ucu bir kere kaçarsa bir daha yakalamak çok zor olabilir.

Benim aklıma gelen diğer bir çözüm ise, moso veya runner yetiştirilen alanların etrafını JCB ile kazdırarak 1m derinliğinde 1 m genişliğinde hendekler oluşturmak. Böylece mosoların rizomları bu hendekleri aşamayacaktır diye düşünüyorum. Tabi kesin emin olabilmek için denemek lazım.

cemal.S
06-06-2007, 14:25
Dikkatli davranmak konusundaki gösterdiğiniz titizlik taktire şayan bende katılıyorum ancak karşılaşacağımız problemler konusunda sizinde bahsettiğiniz gibi bir şekilde çözümler bulabiliriz olmassa hep beraber bir araya gelir bunları canlı canlı tartışabiliriz diye düşünüyorum. Şu aşamada yapabileceğimiz ne var diye birazcık düşündüm işte önerilerim.
1- En kısa sürede en az dört kişi bir araya gelebiliriz.
2- Tohumları elde etmek için gerekeni yapıp çimlendirmeyi başlatabiliriz.
3- Bir iki yıl sonrası için deneme alanı bulabiliriz.
4- Kendimize bu konuda destek verebilecek bilgi ve deneyimi olan arkadaşlarımızı aramıza katabiliriz. ( özellikle bürokrasiden )
5- Her ne kadar ilgilenmiyorlar gibi görünselerde (Umarım ilgilidirler, gönül öyle istiyor ) İl ve İlçe tarım Müdürlüklerinde görüşmeler yapabiliriz.
6- Üniversitelerin bu konudaki görüşlerini alıp desteklerini alabiliriz.
7- En önemlisi Orman İşletmeleri ile görüşüp gerekli kontağı sağlayabiliriz.

Bunlar benim önerilerim. Eminim bu sayfayı okuyan formumuzda konu ile ilgili veya ilgisiz ki (buna ihtimal dahi vermek istemiyorum.) bütün doğa dostu arkadaşlarımın ekleyecekleri çok şeyler vardır. BURADAKİ NE YAPABİLİRİZ? sorusunu öne çıkarıp vakit geçirmeden hareket edersek güzel faydalı bir çalışma olur diye düşünüyorum. Tanrım sesli düşünmek ve yazmak ne zor şeymiş! Listeyi oluşturmakla ilk adımı ben atıyorum buyrun.

Saygılar sunuyorum.

Bambu uygulaması gönüllüleri grubu
1- Cemal Sansar

Faruk Tuzcuoglu
06-06-2007, 14:52
Dışarıdan getirilen bazı türler, bölgenin kendi ekolojisi için oldukça büyük problemlere yol açabiliyor. Avustralya'da bu çok sık karşılaşılan bir problem. Avrupa'dan getirelen tavşanların endemik bir çok soğanlı bitkiyi veya kedilerin küçük kemirgenleri yok ettiğini, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını duymuştum. O yüzden runner türlerde çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. Kaş yapalım derken...
Ben şahsım adına mosoları poşette yetiştiriyorum, çünkü yerim orman yanı ve ipin ucu bir kere kaçarsa bir daha yakalamak çok zor olabilir.

Benim aklıma gelen diğer bir çözüm ise, moso veya runner yetiştirilen alanların etrafını JCB ile kazdırarak 1m derinliğinde 1 m genişliğinde hendekler oluşturmak. Böylece mosoların rizomları bu hendekleri aşamayacaktır diye düşünüyorum. Tabi kesin emin olabilmek için denemek lazım.

Sayın TODOR kardeşim,
Konuyu çok güzel değerlendirmişsiniz.

Ben de tıpkı Okaliptus gibi, Australya'nın doğal bitkisi olan
Melaleuca quinquenervia örneğini vereceğim.Bu bitki ABD de 50 sene içinde yerli türleri yok ederek Florida nın Florasında yara açmış bir ağaç türü.
Merak edenler için ingilizce geniş yazı....
http://plants.ifas.ufl.edu/melainv.html

Benim derdim yayılmacılık değil, diğer türleri YOK EDİŞ. Bu tüm ekolojik sistemi sarsabilecek bir olay. Karaburun'da Zeytin ağaçlarının yok olduğunu düşünmek bile istemem. Ama Tokat'ta zaten ormanını yitirmiş ortam için kurtarıcı olabilir.
En azından EROZYON u engellediğini varsaysak yine yeter, çünkü oraları topraklarını da kaybediyor.

Diğer yandan asıl korkulacak şey bitki değil, insan dır. Bambular kontrolsuz ve bakımsız brakıldığı zaman tahribat yapıyor. Yoksa bir kökün senede iki sefer ikişer filiz verdiğini varsayarsak bunları kontrol edebiliriz. Filizler oldukça yumuşak bir yapıya sahip ve elle kesilebiliyor. Filiz kesildiğinde buyume de kesiliyor.

Sayın TODOR un önerdiği önlem etkili olabilir. İyi bir fikir, havada geçme gibi bir yeteneği olmasa gerek. 5 cm yükseklikteki bariyeri aşabiliyormuş ama.

Gelen özel mesajlardan da bu işi yapmak istiyenlerin çok olduğunu gösteriyor.

Yapacaksak ne yapacağımız konusunda biraz daha bilgilenmek zorundayız.
Bambuların hangi türleri hangi amaçlar için yetiştirilir? (Veritabanında var aslında.) Ona göre ne ekebileceğimize karar verebiliriz. Tabii bu arada piyasada
bulabileceğimiz tohumlar da bunu tayin edecek. Fidan konusu ayrı.

Genelde Bambular üç ana amaç için yetiştirilir.
1- Kağıt sanayii için,
2- Tekstil sanayii için, (Antibakteriyel iplik ve kumaş)
3- Yapı ve dekorason için.
Tabii asyada yiyecek sanayii için dev boyutlarda üretiliyor.

Birkaç yazı daha yollayacağım bu konuda. Ondan sonra daha iyi karar veririz.

Bir de sayın TODOR dan bir isteğim var. Mademki yöneticimiz....
Bambu konusu başlıbaşına önemli bir konu ve pek kısa olmayacak..

BİTKİ DÜNYASI dizininin altına
"BAMBU" diye bir alt dizin yaratılmalı.

Bu önerimi dikkate alırsanız sevinirim, çünkü kendi yazımın bile bu sohbet dizini altına atıldığını uzun süre farkedemedim. Yani biz burada tartışırız da kimselerin haberi bile olmaz. ÖNLEM LÜTFEN...
Kendi sesimizle yanıp kül olmayalım...

Sevgi ve saygılarımla,
Faruk tuzcuoğlu
0533 456 67 95

Faruk Tuzcuoglu
06-06-2007, 15:24
İzmir in URLA ilçesinde UZBAŞ Çiftliği adlı bir egzotik bitki ithalatçısı yer var.
Urla dan yaklaşık 35-40 dakika kadar daha ötede orman içinde bir yer.
http://www.uzbas.com/iletisim.htm

Burada birkaç çeşit bambu var ama isimlendirmeleri çok yanlış ve bitkilerin ne olduğunu anlamanız çok zor. Yani ne sattıklarını kendileri de bilmiyorlar. :D
Siz bilirseniz ne ala.

Ama hepsi genç peysaj mimarı ve kendilerine sorarsanız konuyu çok iyi biliyorlar, yanılabileceklerini katiyen kabul etmiyorlar. :D :D :D
Hepsini kısa yoldan "bambusa" grubuna sokmuşlar.:D :D :D

Aslında çok muhteşem bir plantasyon merezi.
Birşey almasanız da gidin görün, başınız dönecektir.

Aklım Mantar Meşesinde kaldı. (Quercus suber)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cork_oak
http://www.hayyam.com/konuklar/sise-mantari.php

sevgi ve selamlar,

Todor
07-06-2007, 13:51
amaçlar içinde çok fazla seçim yapma şansım yok. Çünkü mosolar için ayırabileceğim maximum arazi 2 dönüm. Ayrıca mosoları ilk sene dondan korumak gerekiyor ki, buda serada yatişmesi demek. Dolayısı ile bana kalan tek seçenek çeşitli yaşlarda moso fidanları üretmek.

Mosoyu, paulowniyayı tespit ettiğim zaman edebilseydim, şu anda Yalova'daki kivi bahçelerinin tümünde beton direkler yerine moso direkler kullanılıyordu.

nartsawa
07-06-2007, 14:55
http://www.inbar.int/Ecolo_secu/sitematch.htm

Merhaba Faruk bey merhaba bambu grubu..
Bambu konusu da sanırım birçok bitki türü gibi ülkemizde yetiştirilebilecek iken göz ardı edilen türler içerisinde, ben karadeniz kıyısında Abhazya da ve ayrıca Rusya Federasyonu nun Soçi kentinde de bambu yetiştirildiğini ve çok çeşitli amaçlarla (hediyelik eşya üretimi, dekoratif amaçlı kullanımlar,turistik yapılarda kullanım, filizlerinden yapılan çok güzel yiyecekler vs vs..) kullanıldıgını gördüm. Sadece bambu değil ülkemizde çok az bilinen veya hak ettiği kadar tanınmayan ancak ülkemizdeki mevcut çeşitli iklim, coğrafya, toprak yapısı ve diğer şartlara kolaylıkla uyum sağlayabilecek türlerle ilgili çabalara destek vermek istiyorum.
Bu internet sitesini de bu türlerden birisi olan feijoa nın neden Türkiye'de de yetiştirilmediği üretilmediği araştırıken buldum.
Ülkemizde malesef bazı konular tamamen şahsi çabalarla yürütülmek zorunda bırakılıyor.Şu an için bambu konusunda çok fazla destek olamasamda yukarıdaki linkte gösterilen ve ülkemizin önemli bir bölümünü bambu yetiştirilebilir bölgeler olarak belirten grafikten hareketle beni bahsettiğim yerlerde yetişen bambunun uygun türlerinin ülkemizde umulanın da ötesinde başarı ile yetiştirilebileceğini düşünüyorum.
bambu yetiştirebilecek bir yer edinebildiğim zaman sizin sayın todor ve cemal. S in peşinizde olacagım :D
şimdilik sizin ve konu hakkında bilgisi olanların verdikleri bilgileri dinlemekte ve bilgi kaynaklarımı düzenli ve güncel tutmaktayım.
kolay gelsin..

Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 19:59
Sayın TODOR,
Bir kere tüm bambular ın 1 - 2 yaşına kadar serada yetiştirilmesi tavsiye ediliyor. Artık Hindistan da bu yöntemi kullanıyor. İki yaşına gelmiş bir bitki doğal ortamına dikiliyor. Bu arada bitki tüm zayıf yanlarını atlatmış oluyor.
İlla Moso yetiştireceğim derseniz iki yaşından iken yerine dikin.

Yazmıştım,
Avrupa da her sene 3 milyon adet SÜS AMAÇLI Bambu satılıyor.
Türkiye nin burada iyi bir şansı olabilir. Kanada, Polonya, İsveç bunu yapıyor da siz Yalovada mı yapamıyacaksınız.

Fiyatlar da çok has. :D :D :D
Hiç bitkiyi yetiştirmeden aynı kazancı alıyorsunuz.

"Bamboo Nursery" diye bir aramaya girin bakın neler çıkacak karşınıza.
Ben olsam 2 dönümü de sera yaparım. ;) :D ;) :D
Bir de çeşit yaptınız mı değme gitsin...

Her türlü desteğe hazırım.

Her nekadar türe göre uygulanacak reçete değişiyorsa da,
bundan sonraki yazım TOHUMLARIN çimlendirilmesi olacak.
Bu da üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu.

Sevgi ve selamlar,

Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 20:30
MERHABA BAMBU GRUBU,
Çok genel ama ben bu ismi sevdim.

Sevgili Nartsawa merak ettim,
bambu filizini biz de yesek bizim de hoşumuza gider mi ?
Anadolu insanının damak tadına uyar mı, kolay mı alışırız?
Hani yetiştirip satmaya kalkınca mal elimizde kalmasın. :D :p :D :o :dilli:
İş yapabilir miyiz ? Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzemesin ?
Yoksa konserve edip çine mi satsak. :dilli:

Soru biraz şaka yollu gibi görünuyor ama öyle değil. Tam tersine.
Anlatacağınız en alakasız izlenim bile bizler için önemli ipuçları içerebilir.
Lürfen bize su Bambu yiyeceklerini anlatın.
Varsın yanlış olsun, ne hatırlıyorsanız... Lütfen.

sevgi ve saygılar,
0533 456 67 95

nartsawa
08-06-2007, 11:14
Merhaba Faruk bey,
sanırım siz de benim gibi biraz mideye düşkünsünüz zira bambunun diğer kullanımlarını da filizlerinden elde edilen yiyecekler kadar biliyor olsanız bile sadece yiyecek olan kısmını sormuşsunuz :))

ben anadolu insanının damak tadına uymayacak birşeyi yazarmıyım.bu konuda müsterih olabilirsiniz bambu filizlerinin turşusunu bile kurabilirsiniz (bambu filizi turşusu yapanların ve yiyenlerin büyük çogunluğunun oralara gitmiş anadolu insanı olması sebebiyle sanırım anadolu insanının bir buluşu olabilir) .
türleri tam olarak bilmiyorum bu sebeple evlerinde süs için bulunan ve bizim bahsettiğimiz bambulardan olmayan bambularının turşusunu kurmaya niyetlenecek olan forum takipcilerini de iştahlarını kabartıp sağlıkları ile ilgili tehlikeye atmayalım :( bu sebeple sayın forum takipcileri lütfen bilmediğiniz bambuları hiçbir şekilde yemeye kalkmayınız.:eek:
ben gerçekten hangi türlerin filizlerinin yenebildigini bilmiyorum ama yenen türlerin varlığını ve anadolu dan oraya giden insanlar tarafındanda iştahla yendiğini biliyorum.
tam olarak emin olmadığım bir konuda size yemeklerde şöyle şöyle kullanılıyor turşusu şu şekil yapılıyor diye yazamam.yanlış bilgi verme yanlışı içerisinde olmak istemem. ama tarif isterseniz görüştüğüm insanlardan sizin için öğrenmeye çalışırım.
sorunuz şaka da olabilir konuyu okuyup "ne yani pandalar gibi bambu mu yiyecez" dahi diyenler çıkabilir.
mal hicbir şekilde elinizde kalmaz bunu sizde biliyorsunuz :) siz üretin tüketime ben yardımcı olurum :) :)
anadolu insanında var olan bambu türkiye de yetişmez genel önyargısınını, bambu=sallanan sandalye, bambu=havalı pahalı mobilya durumunu değiştirebilelim ;) halen dünyada ne kadar geniş bir pazar olduğunu gösterebilelim anadolu insanı varolan kullanımlarının yanında bambuyu eminim en güzel şekilde değerlendirecektir.

saygılarımla..
şafak nart

Derya Özen
08-06-2007, 11:50
Sevgili Bambu grubu, yazışmalarınızın bir kısmını okudum. Doğrusunu söylemek gerekirse, pekçoğunu da anlamadım. Ben sizden bazı bilgileri özet olarak istesem bana yardımcı olurmusunuz acaba.? Ben bu bambu ağaçlarının görüntüsünü çok sevdim.
1 - Bambu ağacı ne işe yarıyor. Ticari bir getirisi varmı.?
2 - Bakımı zormu özel bir bakım tekniği var mı.?
3 - Ben ve dernek yönetimimiz köyümüzü ağaçlandırma çalışmaları yapmaktayız. Bambu bizim yöre de yetişirmi.? Örnek bir çalışma yapıp Sarıkoz Köyünü'de Bambu ağaçları ile bezetebilirmiyiz.?
Şimdi size köyümüzle ile ilgili bazı bilgileri aktarmak istiyorum. Umarım bana yardımcı olursunuz.
Köyümüz Orta Anadolu platolarından Karadeniz bölgesi dağlık sahasına geçiş kuşağında bulunan 1.100 rakımlı Çubuk ovasının kuzeyinde bulunmaktadır. Bulunduğumuz bölge Çubuk ‘ a 12 km, Başkent Ankara ‘ ya 52 km, 1.595 metre yüksekliğindeki Ak tepe ye ise yaklaşık 4 km uzaklıkta 1250 rakım'ında dır
Orta Anadolu dan Karadeniz bölgesine geçiş kuşağında bulunan Çubuk, iklim açısından da geçiş özelliklerini yansıtır. Başka bir ifade ile Karedeniz bölgesinin her mevsim yağışlı ve soğukların az olduğu bir iklimden, Orta Anadolu’nun nispeten kurak, soğuk ve kar yağışlı iklimine geçiş sahasında bulunur. Çubuk ve köyümüz 450 mm’ ye yaklaşan yıllık yağış ortalaması ile Ankara’ dan biraz daha nemlidir. Yağışların bu şekilde artışı yüksekliğin artışı ile birlikte, sahanın doğal bitki örtüsünü büyük oran da etkilemiştir. Doğal bitki örtüsü açısından da geçiş kuşağın da olan Çubuk güney de step ( Bozkır, Kıraç, Kuru, Verimsiz) topraklar, kuzey de ise (Bizimd e köyümüzün bulunduğu alan) ormanlarla örtülüdür. Bu kesimdeki ormanlar genelde meşe, ardıç ve çam türlerinden olur.
Nem oranı % 67.
-20 dereceyi bulan soğuk kış dönemi geçirmekteyiz.
Ayrıca ağaç dikmeyi düşündüğüm alan, için de bol miktar da keven olan bir bölge. Eğer böyle bir toprakda yetişmez derseniz, çayırlık bir alanı da ayarlayabiliriz. 1 kilo Bambu tohumu alsak kaç adet Bambu'muz olur.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

cemal.S
08-06-2007, 13:38
Sarıkozda Derya hanımın yaptığı gibi, O bizim topraklarımızın asil insanlarını bilgilendirebilirsek eminim, o ateş hiç bir zaman sönmez bundan emin olun.

Derya hanım!

Sizin gerçekten buraya geleceğinizi biliyordum. Yazılanlara bir göz atarsanız hem sorularınızın cevaplarını hemde kendinizi bulacağınızdan eminim.
Saygıyla kalın

Sevgili Tuzcuoğlu biz biraz çabuk çoğalacağız sanırım öyle gözüküyor. Bu arada son bilgiler için teşekkürler.

Todor
08-06-2007, 17:21
Sevgili Derya Özen;
Bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışayım.

1- Bambu dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi. Sanayide ve peysajda kullanılıyor. Kereste olarak sert bir yapıya sahip. Yani ticari bir getirisi var.

2- Yetişmiş bir bambunun özel bir bakımı yok.

Ben size tohum yerine 3 yaşlı fidan öneririm. Çünkü tohumların çimlenmesinde bazı problemler yaşanabiliyor. Ben o kadar dikkat ettiğim halde, 1000 tohumdan 400 kadarını çimlendirebildim.

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 18:29
Sayın Derya Özen,

Bizim burda tekrar anlatmamıza gerek yok. Ben siz mesajlara Yönlendireyim.
Bambunun NE İŞE YARADIĞI konusunu en iyi şekilde 40. mesajımızda bulabilirsiniz.

Sarıkoz köyünde bambu yetişir mi sorusuna gelince.
Aslında öyle basit değil karar vermek. Sene boyunce sicak günler uzunluğu
bitkilerin gelişiminin de sınırlaması. Daha önce dediğim gibi detaylı bir iklim raporu lazım. Toprağın analizi lazım ve bunu İlçe Tarım dan alabilirsiz.

Sizin köyünüz -20C leri gördüğü için seçenekleriniz kısıtlı. Ekebileceğiniz bambu tür sayısı azalıyor tabii. Yine de Saldırgan Phillostachys türünden epey güzel bitki bu iklime dayanabilir diye tahmin yürütüyorum. Toprağın uygunluğu konusu meçhul.

Yine de kesin meteorolojik rapor olmadan konuşmak doğru değil. Bunu lütfen yapmayın. Sadece paranız değil, seneleriniz de boşa gidebilir.

Bunu GRUBA söylüyorum, üşenmeyin, 150 YTL verip bu raporu Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alın. Ciddi iseniz ciddi şekilde raporunuzu alın.

Uyarmıştık Bambu ağaç değil dev bir ot.

Yazılarımıza gelince, buradaki yazılar zaten ÖZET.
İlginizi çektiğine göre devam edin, tekrar tekrar okuyun, başka çare yok gibi.

sevgi ve saygılarımla
Faruk Tuzcuoğlu

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 23:27
Sözüm Sn.TODOR gibi halen Çitçilikle uğraşanlara
veya bu işi profesyonelce yapacak olanlara.

1- Bambu dikmek ve yetiştirmek güzel ve karlı bir iş.

2- Bambu çimlendirip seracılık düzeyinde satış yapmak da
karlı ama bambunun yetiştiğini göremezsiniz
yaşayamazsınız.

3- Bambunun tohumlarını alıp, 50 şerli, 100 erli veya 1000erli
paketler halinde satmak çok karlı ama zevkten mahrum bir
iş. Bir odada bile yapılır.

Bir düşünelim;
-Bambu tohumundan kamış yetiştirmek 5 sene sürer.
-Seracılıkta çark yine 2 sene sonra dönmeye başlayabilir.
-Tüm bunları beklerken bir yandan tohum alıp satabiliriz.

mirsat
09-06-2007, 09:58
Maso nun gelecek fiyatı belli ise ona göre sipariş geçebilirim. Şimdi bir sürü fiyat yazıyor. Hangisinden gelecekse karar verebilirim.

Faruk Tuzcuoglu
09-06-2007, 13:33
Tohum fiyatları hakkında elimizde ciddi olarak iki fiyat var.
Bunun yazmıştım. Tekrar yazıyorum.

Birisi Hindistan dan gelen, ve gerçek fiyatları yansıtan, baharat firması fiyatı.
1. Dendrocalamus Strictus: @ US$ 86/- Per Kg (C+Freight Inclusive)
2. Bambusa Bamboos ( B. Aurandinacea) @ US$ 72/- Per kg (C&F)
3. Dendrocalamus Hamiltoni @ US$ 80/- Per kg C&F
4. Dendrocalamus Balcooa @ US$ 80/- Per Kg C&F
Bu bitkiler tropik olduğun için doğal olarak kimse ilgilenmedi.

İkincisi de Çin den internet üzerinden (Moso) Bambu tohumu satan bir firma.
mosoboo@hotmail.com (http://tr.f318.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=mosoboo@hotmail.com)
It's 200 US$/kg plus shipment and photosanitary certificate
totally 200+200+200=600$
Bunlar da böyle bir fiyat verdi. Yüksek ama adede vurunca çok ucuza geliyor.
Nekadar çok alırsak maliyet okadar düşüyor.
İki kilo alırsak kilosu 300.-$ a maloluyor ama
4 kilo alırsak kilosu 250.-$ a düşüyor vs...

Şimdi karşımda yeni bir firma var ve siparişi nekadarn toplu gösterebilirsem verecekleri fiyatın okadar düşeceğini düşünüyorum.
Yukarıdaki fiyatın üstünde bir fiyat olursa zaten şansı yok.

Yani, ASLINDA FİYAT BELLİ.
Bu nedenle sizlerden düşüncelerinizi, niyetlerinizi sordum.
Kimseden ciddi bir cevap yok...

Düşünmeden edemiyorum,
yoksa herşey sanal mı ? :o :dilli: :mad:

Todor
09-06-2007, 15:00
Şu anda benim moso tohumu ihtiyacım yok. Zaten çimlenmeyi bekleyen 5000 adetim var. Ancak
Chimonobambusa quadrangularis (pembe yeşil gövdeli olan) ve
Neosinocalamus affinis (7 cm çaplı) olanlardan fiyatları uygun gelirse,
tane hesabında 1000er adet, kilo hesabında 250 gr diye düşünüyorum. Çünkü yerim ancak bu kadar..:)

cemal.S
09-06-2007, 20:32
Ben dünden hazır oluşumu bekliyorum. Faruk beyin mesajını şimdi tekrar okudum. Dört kişilik bir gruba iki kg yeterli diye düşünüyorum. Yani kişi başı yarın kilogıram alabiliriz ilk başta. Aynı grup bunları çimlendirmeyi başarabilirsek daha sonra tekrar bir araya gelir devamı için karar veririz.

Benim düşüncem ülkemizin doğal ekolojik dengesine zarar vermeyecek ve bölgesel ekimlerde uyum sağlayacak bir türün seçimini yapalım derim. Yarım kg lık bir tohum alımı ile işe başlarsak deneme amaçlı olduğu için bize pek bir maliyet getirmez.

Seçeceğimiz tür konusunda ben Faruk beyin çalışmalarının ışığından hareketle seçimi çalışmaların sahibine bırakmak taraftarıyım. Bir kilogıramda 20000 adet olduğu hesabı ile yaklaşık kişi başına yaklaşık 10000 adet düşerki bu deneme amaçlı bir çalışma için bence yeterli.

Biz önce dört arkadaş gönüllüler grubu gibi düşünüp deneyelim daha sonra diğer isteyen arkadaşlara form kanalı ile deneyimlerimizi aktarma ve sorunlarımızı çözmede birbirimize yardımcı oluruz. Veya onların da dörder kişi bir araya gelmelerine yardımcı olur ayrı bir grup çalışması ile ayrı bir türü deneyebiliriz diye düşünüyorum.

Tür ve Tohum konusunu aştığımız anda birinci aşamayı geçmiş oluruz. Bu arada aramızdan ilk mesajlarımda yazmış olduğum üzerinde düşünmemiz gereken konular olarak gördüğüm konuları burada bir hafta süre ile üzerinde tartışır hafta sonları yapacağımız bir planlı toplantı ile karara bağlarız bunlar nelerdi?

ÇeteÇakal
09-06-2007, 20:51
Ben grubun toplanmasını bekliyorum ve moso ağırlıklı olmak üzere bende istiyorum...

cemal.S
09-06-2007, 20:58
3- Bir iki yıl sonrası için deneme alanı bulabiliriz.
4- Kendimize bu konuda destek verebilecek bilgi ve deneyimi olan arkadaşlarımızı aramıza katabiliriz. ( özellikle bürokrasiden )
5- Her ne kadar ilgilenmiyorlar gibi görünselerde (Umarım ilgilidirler, gönül öyle istiyor ) İl ve İlçe tarım Müdürlüklerinde görüşmeler yapabiliriz.
6- Üniversitelerin bu konudaki görüşlerini alıp desteklerini alabiliriz.
7- En önemlisi Orman İşletmeleri ile görüşüp gerekli kontağı sağlayabiliriz.

İlk iki maddeyi almadım çünkü onları aşmış oluyoruz. Bunlardan başka arkadaşlardan şunuda yapabiliriz şeklinde bir öneri gelir ve çoğunluk olumlu görürsek maddeyi buraya ilave edebiliriz.

Arkadaşlar ben şimdi hepinizin özellerine telefon numaralarımı yazıyorum isteyen arkadaşlar özel adresime yazsınlar mesajlarınızı bekliyorum.
Bütün arkadaşlardan istirhamım mesajlarına isim ve adreslerini telefon numaralarını eksiksiz yazmaları.

Çalışmamız devam ediyor şimdilik saygıyla kalın.

Faruk Tuzcuoglu
09-06-2007, 23:03
Değerli arkadaşlar,

Belki farketmişsinizdir gruba geceli gündüzlu yazı yolluyorum.
Bu ara kişisel işlerim çok geri kaldı.

Bugün sayın TODOR ile msn de ve sayın Cemal Sansar ile telefonda uzun görüşmeler yaptık.

Hep beraber demiştik... Sağolsun sayın Cemal bey beni tohum siparişi konusunda yazışmaktan kurtaracak.
Sipariş miktarları konusunu kendisi toplayacak, sonucu bana iletecek.
Ben bu sonuca göre ÇİN ile temasa geçecek ve oluşan fiyatı Bambu Grubuna ileteceğim.

Bu noktada Cemal bey tekrar devreye girecek ve kesin siparişi beraberce organize edeceğiz. Bu arada mesajlarım biraz seyrekleşecektir, ama grubu izliyor olacağım.

Böylece 3 Temmuz'a kadar kadar olan sıkışıklığımı bir derece hafifletmiş olacağım. Bir taraftan inşaatım ve bir taraftan da, malüm 14. Karaburun Ütopyacılar Toplantısı ve sunumum...
Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.

sevgi ve saygılarımla.....

Selahattin Yılmaz
09-06-2007, 23:27
Tohum fiyatları hakkında elimizde....

Bende talibim mosoya. 100 dolar ayırabilirim şartlarımı sonbahara doğru zorlarsam 200 dolar da olabilir.

cemal.S
10-06-2007, 00:59
Merhabalar Arakadaşlar.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var diye düşünüyorum ateş yanmak üzere haberiniz olsun. İlgili arkadaşlarımın tamamının özel mail adreslerine telefon numaralarımıda içeren mesajımı attım. Aşagıda ve yapacağımız çalışma ile ilgili tüm yazılar sadece benim kendi görüşlerim. Bundan kastım şu ki bizim önce miktarı belirlememiz gerekecek. Ancak miktarı belirledikten sonra fiyat belirleyelim derim.Aşağıda bir liste çıkarmaya çalışalım diyorum sizlerden özel mesajıma göre gelen bilgilerde miktarları belirtirsek iyi olacak diye düşünüyorum. İlk grubun 10 arkadaşltan olacağını düşünüyorum. İlk deneme grubumuzu oluşmak üzere sizlerden mailler geldikçe buraya ilave edeceğim. Moso ve iki numarada bahse konu olan ve Baston bambu adlandırılan çeşit .Faruk beyin seçimi böyle .Bu aşamada görüşleriniz bnim için çok değerli.

Saygıyla kalın.

Cemal sansar !/2 kg
Todor
Faruk Tuzcuoğlu

Todor
10-06-2007, 03:51
http://www.b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Phyllostachys%20edulis&sref=1995

50 tohumun 1 gr ağırlıkta olduğunu belirtiyor site. Verdiği fiyatlar aşağıda

5 Gr 12€
10 Gr 21€
1 Kg 215€
2 Kg 357€
5 Kg 758€
10 Kg 1384€

Orhan turan
10-06-2007, 23:26
Merhaba bambucu arkadaşlar:
Ben Bursa da 7 yıldan beri tarlada bambu ziraati ile uğraşıyorum ve galiba bu konuda tekim.Strictus ların (Iron Bamboo) arpa gibi olan tohumlarından çim bile alamadım.Sadece Moso,Giganteus gibi türleri tohumdan yetiştirdim, 1 metre oldular,o kadar. İnatla 5 senedir gübrele sula ,gübrele sula bir rhizome(yumru kök) bile elde edemedim,devam ediyorum.
Elinde Moso ,Madake,Giganteus ,Strictus yumrusu olan veya ,saksıda 2-3 metreyi buldurmuş olan birisini tanıyan,satan var ise haberleşelim.
"ağaçlar.net i biliyordum ama bu forumun farkına yeni vardım"

Saygılarımla
Orhan
Bambu,yerel orkide ve ekzotik bitki yetiştiricisi
(Dış Ticaretçi)

DİKKAT:
ÖNCEKİ YAZILARI OKUDUM VE VE ÇOK İYİ NİYETLİ AMA BOŞA GİDECEK BAZI ÇABALARI GÖRDÜM:ŞU ANA KADAR ÇİNLİLER,YERLİLER,AMERKALILAR ,
AVRUPALILAR ,ÜNİVERSİTELER,ORMAN İDARELERİ,BELEDİYELER HEPSİ İLE BAMBUCULUK KONUSUNDA HEPSİ İLE BOĞUŞTUM .NE YAPTI İSEM DE KENDİM YAPTIM.EN BÜYÜK ALEYHTE DİRENİŞLER DE "OLMAZZZZ,TUTMAZZZZ " DİYE MAALESEF HEP EN BAŞTA ÜNİVERSİTELERDEN GELDİ. KENDİLERİ YAPMIYORLAR ,SANA DA YAPTIRMIYORLAR TÜRKİYENİN ÜNLÜ BAMBU PROFESÖRÜNÜ İLE BİLE HİÇ BİR KONU DA İKNA EDEMEDİM.
ÇOK İYİ NİYETLİSİNİZ ÇOK İYİ İNSANLARSINIZ.GRUP OLARAK BİR ŞEYLER YAPARSANIZ YAPARSINIZ.

Todor
10-06-2007, 23:35
Ben aldım tohumu, ektim. Bundan gayrısını göreceğiz bakalım.

Orhan turan
11-06-2007, 00:22
Merhabalar:
Sanıyorum ki bambuları kültüre almaya çalışan Prof. Mustafa Var hariç Türkiye nin ilk bambu tarlacısıyım..Bundan 5 yıl önce strictusları(Iron Bamboo) sizin gibi tohumda iken arpa gibi çimlendirdim ve ektim. Strictuslardan bir netice alamadım,öldüler .Ama Giganteus ve Moso Phiystillachis Pubescens ler hala yaşıyorlar ve boyları da 1 metreyi geçmedi .Üstelik hala daha rhizome (yumru )oluşturmadılar. Strictus Tohumlarını da sizin fotoğraflarınız arasında mosolara
sarılmış duran bereli Alman dan aldım .Tohumlar ile birlikte ekim talimatları da geliyor,bana Strictusları çok daha düşük sıcaklıklarda söylemişti bu adam.
Neyse özel odada ısı ve ışık kotrollu biçimde yeşertip saksılara alıyorum alıyorum .İyiki tüm tohumları aynı kişiden almamışım.Demek ki tohumlar ya mantarlı idi (bunların en büyük problemlerinden biri bu)
Eğer tohum alma organizasyonu veya yetişkin bambu organizasyonu yaparsanız katılabilirim.
Selamlar,kolay gelsin

cemal.S
11-06-2007, 01:06
Merhabalar !

Orhan Bey!
Öncelikle yaptığınız tüm uyarılar ve bilgi amaçlı katkılar için teşekkürler. İnanın çok sevindim. Bu ülkenin insanı olup birşeyler yapmak istendiğinde her türlü zorlukla mücadele etmek gerektiğini bütün açıklığı ile yazdığınıza inanıyorum. Ancak zorluklar aşılmak için vardır. Bu konudaki tüm zorluklara rağmen önünüzü görmeyerek böyle bir çalışmayı beş yıl sürdürmek bile ne kadar azimli ve kararlı olduğunuzun bir göstergesi. Bu ülkenin bir ferdi olarak sizi tebrik etmek bizlere düşer. Lutfen kabul edin. Özellikle bizim toplumumuzda "önyargıyı yıkmak gerçekten atomu parçalamaktan zordur" tezini fazlasıyla desteklediğini düşünüyorum. Oldukça geniş ve kapsamlı bir çalışma yaptığınızı düşünerek aşağıdakiler konusunda bizleri aydınlatırsanız grup olarak size minnettar kalırız.

Tür seçimini yaparken nelere dikkat ettiniz?
Bambu konusunda elinizde döküman varmı ? Bizlerle paylaşırmısınız?
Bambunun ülkede yetistirilmesi konusunda üniversitelerden hangilerine başvurdunuz? Bize hangi üniversiteyi önerirsiniz?
Bambu konusunda Türkiyede tek olmak gibi iddaalı bir söyleminiz var. Bu konuda bir araştırmanız mevcutmu?
Başlarken fikir anlamında yardım aldığınız yurt içi veya yurtdışından şahıslar varmı? Bizlerin bu kişilere ulaşım amacımıza kontak olurmusunuz?
Bir üreticimisiniz? Yoksa sadece bu işin ticarı olarak satışı ilemi ilgileniyorsunuz?
Bambudan hariç başka tür deneyimleriniz oldumu?
Varsa bunlar neler?
Orman bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla görüşmeleriniz oldumu?
Çalışmaları yaparken işin başındamı duruyorsunuz yoksa yapabilecek kişilerlemi yürütüyorsunuz?
Yaptığınız çalışmayı yerinde görmek konusunda bize yardımcı olurmusunuz?

Yukarıda yazılanları bir soru şeklinde algılamayın lutfen. Uzun olduğundan bende rahatsız oldum. Ancak bu konuda yapacağımız çalışmada bize ışık tutacağını düşünüyorum. Cevap verip vermemek konusunda seçim tamamen size ait. Sizinle birlikte olup aynı ateşi tutuşturmaya çalışmak bizlere büyük keyif verir.
Formumuzun kuralı gereği kendinizi tanıtan bir yazıyı hepimizin uğrayıp başlarken doldurduğu sayfaya iletirseniz ve kullanma klavuzuna bir göz atarsanız hepimizi sevindirirsiniz.
Şimdiden hoş geldiniz.

Saygıyla kalın.

Cemal Sansar/ Yalova

cemal.S
11-06-2007, 01:48
http://www.b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Phyllostachys%20edulis&sref=1995

50 tohumun 1 gr ağırlıkta olduğunu belirtiyor site. Verdiği fiyatlar aşağıda

5 Gr 12€
10 Gr 21€
1 Kg 215€
2 Kg 357€
5 Kg 758€
10 Kg 1384€

Bilgiler için teşekkürler önümüzü görmemize sanırım yardımcı olacaktır. Belliki çok büyük bir çabanın ürünü.
Saygıyla

Todor
11-06-2007, 07:52
Orhan Bey ben şunu sormak istiyorum;

Boyları 1 m oldu hiç mi yandan yeni bitkiler çıkmadı.
Bendekiler şu anda 10 cmi geçmesine rağmen yanından ikinci sürgünleri vermeye başladılar.

tourkana
11-06-2007, 09:58
http://www.bamboogarden.com/
bu sitede yararlı bilgiler var...tavsiye ederim.

cemal.S
11-06-2007, 10:27
Merhabalar!

Kendi normal işlerim ve hafta başı olması sebebi ile toplantıdan dolayı biraz geciktim. Özür diliyorum. Büyük bir heyacanla bunları yazmaktan gerçekten çok mutluyum ve işte sizlerle paylaşmak istedim. İşte son durumumuz !!

1-Todor
2-Faruk Tuzcuoğlu
3-Cemal Sansar
4-Çeteçakal
5-Selahattin yılmaz
6-Bilgekaan
7-Derya Özen
8-Tourkana
9- Mirsat
Yukarıdaki arkadaşlarımın özelime gelen mesajları kanalı ile bir adres ve telefon numarası föyü oluşturdum. Ben başaracağımıza yürekten inanıyorum. Sizlerle olduktan sonra her şeye hazırım.
Saygıyla kalın iyi çalışmalar.

Not: Sayın tuzcuoğlu ben çok çabuk çoğalacağımızı tahmin ediyordum ancak bu hızla olacağını hiç düşünmemiştim. Size bu gidişle Hindistan ve Çine çok mektup yazma işimiz düşecek. Bu sadece bir latifedir.
Saygıyla!

Cemal Sansar/ Yalova

cemal.S
11-06-2007, 10:30
http://www.bamboogarden.com/
bu sitede yararlı bilgiler var...tavsiye ederim.

Tavsiyeniz için çok teşekkürler benim yabancı dil bilgim sayfayı incelemeye yetmediğinden arkadaşlarımın inceleyerek bize yardımcı olacaklarını tahmin ediyorum.
Saygıyla kalın.

ÇeteÇakal
12-06-2007, 13:10
Ya keşke benimde sizinle paylaşabilecek bilgilerim olsada buradan yazsam. Ama bambu hakkında hiç bilgim yok ki...:(

cemal.S
12-06-2007, 13:32
Doğrusu bizde pek bir şey bilmiyoruz. Ancak yazan arkadaşlara minnettarız Çeteçakal. Gruba baktınızmı?

mirsat
12-06-2007, 15:06
Yetiştirme dönemi hakkında bilgiler var ise aldığımız tohumların bayat olmaması açısından -Sanırım bu yaz dönemi sonu taze tohumlar çıkmış olur- sipariş zamanlaması önemli. Bir de tohumların hangi dönemde ekilmesi gerektiği , çimlendirme şartlarını da öğrenmek fikir verecektir. Kendi adıma soğuk iklime dayanıklı tek tür olursa 1/2 kg , iki tür için 250 şer gr deneme amaçlı alabilirim. Aşağı yukarı 10000 fidan eder. YArısını kurtarsak 5000 kalır. Selamlar.

http://www.meteor.gov.tr/2006/tahmin/tahmin-iller.aspx

Dikim yapacağınız bölgeler için 1975-2006 için en düşük sıcaklık çizelgesine linkten ulaşılabilir.

ÇeteÇakal
12-06-2007, 16:19
Doğrusu bizde pek bir şey bilmiyoruz. Ancak yazan arkadaşlara minnettarız Çeteçakal. Gruba baktınızmı?

Grubu devamlı takip ediyorum, gerçekten bu kadar hızlı çoğalacağımızı hiç düşünmüyordum. İlgilenenlerin gittikçe bu şekilde çoğalması gerçekten çok güzel.

Tohumu bölüşme kısmında değil de, tohumdan ürettiğimiz fidelerin de paylaşılabileceğini düşünüyorum. Belki çimlendirme konusunda eksikleri olanlar vardır. Biz çimlendirdikten sonra fide olarak da paylaşabiliriz...

cemal.S
12-06-2007, 16:50
Tohumu bölüşme kısmında değil de, tohumdan ürettiğimiz fidelerin de paylaşılabileceğini düşünüyorum. Belki çimlendirme konusunda eksikleri olanlar vardır. Biz çimlendirdikten sonra fide olarak da paylaşabiliriz...

Diğer arkadaşlarımız ne derler bilmiyorum ancak ******* öyle yaparsak başarı şansımız artacak. Beni endişelendiren nakliyesi ve karşılaşacağımız diğer sorunlar. Ancak birlikte ortam oluşturma ve deneme en güzeli. Diye sesli düşünüyorum. Sanırım Mirsat beyde aramıza katılacak. Emailinden öyle anlıyorum.

Saygıyla

mirsat
12-06-2007, 17:55
Kendi köyüm için düşünüyorum. İstatistikler -19 a kadar düşen sıcaklıklardan bahsediyor o da 30 senede 4-5 kez olmuş olay. Sanırım uygulanabilir. Çimlendirme ve fide olayının bir yıllık zamanı istanbul dikimi ise afyon düşünüyorum. Sanırım uydurabiliriz. Selamlar.

cemal.S
13-06-2007, 08:01
Kendi köyüm için düşünüyorum. İstatistikler -19 a kadar düşen sıcaklıklardan bahsediyor o da 30 senede 4-5 kez olmuş olay. Sanırım uygulanabilir. Çimlendirme ve fide olayının bir yıllık zamanı istanbul dikimi ise afyon düşünüyorum. Sanırım uydurabiliriz. Selamlar.

Günaydın Mirsat Bey !

Çok güzel bir düşünce neden olmasın. Biliyoruzki kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Maddi anlamda söylüyorum. Şayet başaramazsak benim korkum yeni bir şeyler deneyecek arkadaşların şevkini kırmak. Size söz veriyorum gerekirse Afyona kadar gider dikimi yaparız Bir porsüyon Afyon karyamağını sizinle paylaşmak güzel olur. O günler mutlaka olacak. Buna inanıyorum.

Özel emailime mesaj gönderdinizmi bilmiyorum, ben numarayı ve adresi frist için almadanda silmiş olabilirim yeniden gönderirseniz sevinirim.

Saygıyla kalın.

cemal.S
13-06-2007, 09:49
Arkadaşlar bir kişi daha çoğaldık. İnanmayan yukarıda listeyi kontrol etsin.

Mirsat bey !

İsminizi listeye yazarken inanın çok mutluydum isminizi yanlış yazdıysam heyecandandır. İnanıyorum ateşimiz sizinle daha bir harlanarak yanacak. Müsade ederlerse arkadaşlarım ve kendi adıma size teşekkür ediyorum.

Saygılar sunuyorum.

Cemal Sansar / Yalova

sukranayalp
13-06-2007, 12:52
Sevgili arkadaşlar gerçekten yne çok değerli katılımlarla bir işe girişmek üzeresiniz. Hatta aranızda girişenler de var.
Dilerim her şey yolunda gider.
Benim bambu yetiştirme gibi bir isteğim olmamasına rağmen gün geçtikçe bambuya duyulacak ihtiyacın artacağı kanısındayım.
Hem doğal, hem ucuz, hem de pratik. Bunları peyzaj düzenlemelerini düşünerek yazıyorum. Diğer deyişle payzaj mimarı gözüyle.
Forumlardaki yazılardan birinde genel olarak bambuların asidik toprak sevdiği belirtilmişti. Türkiye'deki asidik topraklar sadece Karadeniz bölgesinde yayılış göstermiştir. Volkanik topraklarımız ise kireçli: alkalen topraklardır. Bu konuda yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Bu bilgime bağlı kalarak en düşük sıcaklık şartı olan -15 , -20 dereceleri kıstas almakla birlikte toprağın asit yapısını da göz önünde tutmanız gerektiği kanısındayım.
Sadece bu konudaki düşüncemi ortaya attım. Ama kimyasal yöntemlerle toprağın alkali özelliğini asite çevirirseniz bu tabii sizin çabanıza kalmış bir konu olacaktır. Sanıyorum Bursa'da yetiştirmeye çalışan kişi bu nedenle başarılı olamadı. Yalova'da Todor arkadaşımızın ektiği tohumlardan çıkan filizler ve bunların yan sürgün vermeleri gerçekten çok sevindirici bir haber. Bursa'da bu işin niye olmadığını , ya da yeterli gelişemediğini toprak yapısına bağladığımı belirtmek istedim.

cemal.S
13-06-2007, 16:40
Merhabalar Şükranayalp!

Mesajınızı çok dikkatli bir şekilde defalarca okuduğumu bilmenizi isterim. Sizler gibi bu işin eğitimini almış arkadaşlarımızın görüşleri çok değerli. Corafi konum, iklim, toprağın yapısı konusundaki görüşleriniz harika. Doğrusunu isterseniz bende Bursadan yazarak bize tecrübe bilgilerini aktaran Orhan beyin tecrübesi ile ilgili görüşlerini merakla bekliyorum. İnanıyorum çalışmanın başında olan bizlere ışık tutacak. Mesajlarımızı ileri düzeyde bir mimar ve mühendis gözüyle inceleyerek değerli görüşlerini paylaşan arkadaşlarımız bilgileri ile aramızda olduğunuz sürece şahsen bu ateşin yanacağına yürekten inananlardanım. Bizim için samimiyetle şunu söyleyebilirim ülkemin hangi bölgesinde yetişirse yetişsin eğer bir derece faydalı olabilirsek kendimizi çok mutlu adledeceğiz. Sizden istirhamım bizleri bu platformda yalnız bırakmayın olumlu **** olumsuz görüşlerinizi bizlerle paylaşmaya devam edin. Yazacağınız her bilgi için şimdiden teşekküre hazır bekliyoruz. Doğrusunu isterseniz bambu konusundaki her hangi bir başarı bizlerin değil paylaşımın olacaktır diye düşünüyürum.

Saygıyla kalın.

Cemal Sansar / Yalova

apo9816
13-06-2007, 16:59
arkadaşlar bende denizlide denemek istiyorum fidanını nerden temin edebilirim

Derya Özen
13-06-2007, 17:06
Cemal Bey, liste kabarıyor. Bakın! bir arkadaş daha, deneme için fidan soruyor. :)

mirsat
13-06-2007, 17:07
http://www.aof.edu.tr/kitap/IOLTP/2291/unite04.pdf

Türkiye'nin Toprak Özellikleri ile ilğili bölgesel dağılımı ve anlatımı ile ilgili pdf.

Faruk Tuzcuoglu
13-06-2007, 20:20
Sevgili arkadaşlar gerçekten yne çok değerli katılımlarla bir işe girişmek üzeresiniz. Hatta aranızda girişenler de var.
Dilerim her şey yolunda gider.
Benim bambu yetiştirme gibi bir isteğim olmamasına rağmen gün geçtikçe bambuya duyulacak ihtiyacın artacağı kanısındayım.
Hem doğal, hem ucuz, hem de pratik. Bunları peyzaj düzenlemelerini düşünerek yazıyorum. Diğer deyişle payzaj mimarı gözüyle.
Forumlardaki yazılardan birinde genel olarak bambuların asidik toprak sevdiği belirtilmişti. Türkiye'deki asidik topraklar sadece Karadeniz bölgesinde yayılış göstermiştir. Volkanik topraklarımız ise kireçli: alkalen topraklardır. Bu konuda yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Bu bilgime bağlı kalarak en düşük sıcaklık şartı olan -15 , -20 dereceleri kıstas almakla birlikte toprağın asit yapısını da göz önünde tutmanız gerektiği kanısındayım.
Sadece bu konudaki düşüncemi ortaya attım. Ama kimyasal yöntemlerle toprağın alkali özelliğini asite çevirirseniz bu tabii sizin çabanıza kalmış bir konu olacaktır. Sanıyorum Bursa'da yetiştirmeye çalışan kişi bu nedenle başarılı olamadı. Yalova'da Todor arkadaşımızın ektiği tohumlardan çıkan filizler ve bunların yan sürgün vermeleri gerçekten çok sevindirici bir haber. Bursa'da bu işin niye olmadığını , ya da yeterli gelişemediğini toprak yapısına bağladığımı belirtmek istedim.

Sayın Şükran Hanım,
Bambuların Asitli Toprağı sevdiklerini ben yazmıştım.

Bunu da internette bulduğum bir bilgi kaynağından okumuştum.
Aynı yazıda Volkanik kayaların nitratça zengin olduğunu ve bambuların bundan çok hoşlandıklarını yazıyordu.

Siz ise bizim volkanik kayalarımızın kireçli, alkalen topraklar olduğunu yazmışsınız. Bunu bu şekilde genelliyebilir miyiz ?

Kanaatime göre Çin Volkanik toprakları asidik, bizimkiler ise alkali bazlı. Nasıl Çinde hiç mermer yoksa... ve bizde çoksa...

Bu önemli bir tartışma olabilir, lütfen yanlış düşünüyorsam düzeltin.
Hepimiz için can alıcı soru bu.

Ama dediğimiz gibi, bambu çok çeşidi olan bir bitki ve okadar nazik de değil.
Toprağına göre gübreliyerek üstesinden gelinecek sorunlar bunlar.

Dediğim gibi, Bursada bu işi deneyen arkadaş ile birebir temastayım.
Arkadaş yanlış yönlendirilmiş. Tropik tohumlar kendisine -9C ye dayanır diye garanti verilerek satılmış. Satan ve garantiyi veren yabancı bir Profesörse nasıl şüphe edersiniz ? Sonuç alamaması bundan. Bundan sonra sonuç alacağını garanti ediyorum.

İşte sadece bundandır ki 3 senedir konuyu araştırıp ancak ondan sonra tohumu getirtme cesaretinde bulundum. Aksi durumda emeklerinizin boşa gitmesi olasıdır.

saygılarımla,

Faruk Tuzcuoglu
13-06-2007, 20:24
arkadaşlar bende denizlide denemek istiyorum fidanını nerden temin edebilirim

Sevgili Komşum,

Niye illa da fidan ?
Tohum alıp kendiniz fide elde edin. Yardıma hazırım...
Gerekirse gelirim....

faruk Tuzcuoğlu - İzmir

tourkana
13-06-2007, 20:57
sn Faruk bey,
fidan isteme nedeni zaman kazanma ve keçiler ve büyükbaş hayvanlardan bambuları korumak olabilir.

Ayrıca tohumlar geldikten sonra ,projede olan veya olmayıp da ilgi duyan arkadaşlara ,Gökçeada 'da sahibi olduğum tarlada ,Bamboo Park mimari çizimleri sonrasında oluşturulacak alanlara tohum atma organizasyonu için çağrıda bulunuyorum.. Sanırım sonbahar gibi ekimleri yapabiliriz.

Todor
13-06-2007, 21:05
Direk tarlaya mı ekeceksin tohumları? Gerekli ortamı sağlaman biraz zor gibi gözüküyor.

noreks
13-06-2007, 22:13
sayın bambu gurubu,

en baştan beri tartışmaları dikkatle izledim. sanırım datça bambu için ideal bir yetiştirme alanı. topraklar etraftaki çam ağacı iğneleri nedeniyle asidik. genel karekter olarakda hafif kalkerli. yaz ayları haricinde yer altı suları devamlı olarak toprağı nemli tutuyor. ( yaz ayları kuyulardan aşırı tüketim nedeniyle sevye düşürüyor. ) çok nadiren 0 altı dereceler görülüyor.
burada ki sorun ekildikten sonra aşırı yayılma gösterir mi **** kontrollu bir dikim nasıl yapılır sorunu. ek olarak da yaban domuzu ve yaban eşeği
en azından deneme yapmak için 50 ya da 100 adet tohum ekilebilir diye düşünüyorum.
kısacası istanbulda çimlendirilip seneye de datçada ekerek bir deneme yapabilirim. meali 50 - 100 adet tohuma talibim.

Orhan turan
13-06-2007, 23:46
Herkese Merhaba :
Ben çalışmalarım olduğundan foruma her gün giremiyorum ve geç okuyup cevaplamış oluyorum.
Biraz kendimi tanıtmalıyım.Teknik Öğretmen de ve Alman Dilinde okudum.Özel sektör yöneticiliğinden (Dış Ticaret ) emekli oldum, halen de bir dershanede dış ticaret dersleri vermekteyim.Bursa nın ilk internet kullanıcılarındanım. Amatörce çeşitli bitkiler yetiştiriyorum. Bambu işine de Türkiyenin selüloz, yonga,yonga levha,kereste açığını kapata bilecek erozyon engelleyici,hızlı büyüyen bir bitki olduğu için internet üzerinden muhtelif dillerde araştırma yaparak 90 lı yıllarda başladım. Elimde İngilizce bambu kitapları,Almanca kaynaklar var.Bu güne kadar internette çıkan fide-fidan-ağaç sitelerinden bambu ile ilgili olan var sa benim girmediğim herhalde sadece yeni çıkanlardır.
Herkesin yazısını okudum konu ile ilgili olarak herkese söyleyecek bir şeyler çıktı

Üniversiteler:Ktü,Kastamonu dışında çok ciddi olarak bu konu ile ilgilenen yok.İstanbul Üniversitesi fidanlığında bambular var aralarında Moso yok, Dolmabahçe sarayında ll.Abdülhamit in diktiği bambular var görevliler kesip süpürge sapı falan yapıyorlar.Anladığım kadarı ile Üniversitedekiler eğer bu konudan kendilerine bir şey çıkarsa ilgilenirler herhalde.

Belediyeler:İstanbul belediyesi fidanlığında bambular var ama SASA ve benzeri türü bahçe perdelemeye yarayan ama soğuğa dayanıklı türler,fiyatları da ucuz değil.Belediyeler sadece peysaj için fidanlıklardan hazır alıp dikiyorlar,hepte (running /koşan=yayılan) bambuları alıyorlar Belediyeler arboretum işleri ile ilgilenmediklerinden sadece alıp diken-diktiren konumundalar, bambu peysajlarını da türüne uygun seçip alıp diktiklerini de söyleyemem.Bunlar çok yayılırsa belediye bunları ateşe verir, olur .

Fidanlıklar :Faruk Beyin bahsettiği,sitesini verdiği fidanlıkta, NİGRA türü başta olmak üzere karışık düzen,soğuğa dayanıklı olmayanlara karışık üstelik fiyatları da yüksek satıyorlar,aralarında MOSO,MADAKE vs. yok,KARACA ARBORETUM Yalova da SASA türü fidanlar(SASA,NİGRA ,SULFUREA) var fiyatları daha uygunca . Bursa fidancılarından sadece ikisinde İTALYA dan ithal SULFUREA var, fiyatları da çok yüksek.İzmir de Fransız konsolosluğunun bahçesine dikilenler de Fransadan ithal geldi,Fransa dan hangi firma dan geldiğini de biliyorum.Onun dışımda ki fidanlıklar arasında bambuya odaklanmış bilinçli bir şekilde ithalat yapıp getiren satan yok,hepsi alel usül İtalya ve Fransa da neyi ucuz buluyorlarsa onu getiriyorlar.

Orman fidanlıkları:hiç birinde bambu çalışması yok

Yetiştiriciler:Hayrettin Karaca nın dışında Rize Pazar ilçesinde sağ mı dır bilmiyorum o vardı .Çok aksi bir adam,kimseye yaprak bile vermiyor, onun elinde çok güzel MADAKE ler var onu da Osmanlı nın son döneminde meşhur Çay ziraatçisi Zihni Bey Rusya dan getirmiş oraya dikmiş.
BENDENİZ:TOHUM GETİRTİP özel şartlarda yeşertip,saksılara alan birisi olarak şu halimle tekim,kimse ticari olarak tohum getirip başında 5 sene beklemez. FARUK Beyin dediği bu açıdan doğrudur.Ya tohum getir sat ya da fidan ithal edebiliyorsan ithal et sat!

Sanayi de bambu: şu kereste bambu lar Türkiye ye getiriliyor ve her geçen gün Türkiyenin bambu kerestesi ithalatı ve ithalatçısı artıyor,bu gidişle de artacak.Şu an Türkiye de kimler bambu kerstesi ithal ediyor bir dış ticaretçi olarak görüyoruz.

Basın Yayın: Türkiye de bu konuda Ünversitelerin sempozyumlarında sunulmuş tebliğler dışında kitap haline gelmiş(benim elimdeki ingilizce bambu kitapları gibi) münhasıran bir bambular kitabı, yayını yok.
Ben tohumlara çok para vermedim ,tohum ucuz bir şey (ucuza temin edilmesi gereken bir şey)NEDEN?, bambu tohumları ,başta Çin olmak üzere pirinç olarak yenen bir şey.O yüzden benim önümü görmem görmemem çok önemli değildi.
Ben nasılsa amatör olarak konu içindeyim ekip dikiyorum.Kaybedecek ek bir şey yok

Sorular/Cevaplar:

Tür seçimini yaparken nelere dikkat ettiniz?:
toprak,su ihtiyacı,gölge/güneş ihtiyacı-durumu,sertlik,boy,çap,yaprak,yenebilirlik,işleneb ilirlik,kapanan mı yayılan mı olduğu,hastalıkları,haşereleri,tohum-fide-fidan temin edilebilirliğe dikkat ederim .

Bambu konusunda elinizde döküman varmı ? Bizlerle paylaşırmısınız?:
Kitap-Kaynaklarınların hepsi yabancı dilde ayrıca verdiğim hiç bir kitap geri gelmiyor, bu konuda af dilerim.

Bambunun ülkede yetistirilmesi konusunda üniversitelerden hangilerine başvurdunuz? Bize hangi üniversiteyi önerirsiniz?:
Karadeniz,İstanbul,Uludağ,Ankara şu an için München Almanya , London İngiltere

Bambu konusunda Türkiyede tek olmak gibi iddaalı bir söyleminiz var. Bu konuda bir araştırmanız mevcutmu?:
Türkiye 75 milyon, orman fakülteleri, Peysaj bölümleri,Ziraat fakülteleri var ama Türkiye de hale bambu konusunda bir fidanlık ,kitap-yayın,arboretum yok.Ben iddia etsem ne olur etmesem ne olur? Bakınız AĞAÇLAR NET 'te BAMBU BÖLÜMÜ yeni kuruluyor ve Türkiye de başka Bambu yetiştiricileri sitesi- Forumu var mı? girelim de bakalım kim var?sadece ithalatçılar var .Tohumdan bambu yetiştirmiş ve (İTHAL OLMAYAN) saksı aralarında dolaşan birisi var mı ? zaten varsa bulayım, tanışayım diye buraya geldim ya .

Başlarken fikir anlamında yardım aldığınız yurt içi veya yurtdışından şahıslar varmı? Bizlerin bu kişilere ulaşım amacımıza kontak olurmusunuz?
Doğrusu benim fikir alabildiğim,aldığım kişiler yabancılar,onların da konuyu çok iyi bilen biri imişim gibi asılıp mal satmaya çalışanları çoğunlukta, E-BAY dan bile bilgi edinebilirsiniz.
Bir üreticimisiniz? Yoksa sadece bu işin ticarı olarak satışı ilemi ilgileniyorsunuz?
Bambudan hariç başka tür deneyimleriniz oldumu? Varsa bunlar neler?;

Başlangıçta kimse yardımcı olmadı ,Ben bu işin TİCARİ hale dönüşebileceğini düşünüyorum,PAULOWNIA yetiştirdim sattım,SAFRAN ,YERLİ ORKİDELER, SÜMBÜLLER,ZAMBAKLAR benim yetiştirdiğim ama satmadığım türler

Orman bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla görüşmeleriniz oldumu?
Orman fidanlıkları özelleşti,belki alanlar ilgilenirler, Karayolları yol boylarına şevlere dikmek için ilgileniyor.
Çalışmaları yaparken işin başındamı duruyorsunuz yoksa yapabilecek kişilerlemi yürütüyorsunuz?
Bu konuda yaptığım işi kendim takip ederim

Sorulara cevaplar:TODOR'a

Her tohum 1 metre ye kadar kendi kamçısını atar,o kamçı üzerinde kendi dalcıklarını çıkarır.Tohumlar arasında çıkış süreleri ve hızları farklılık gösterebilir.
Aynı kökten başka kamçılar, fışkılar atmaz atıyorsa o Moso değil Sasa olabilir
10 cm de yandan kamşı atıyorsa başka tohumdan gelen tekil sürgündür.
Benimkiler 1 metre oldu ve kendi gövdesinden dalcıklar çıkardılar.100 tohum dan 5 sene sonra sadece iki kuvvetli,merkez ,güçlü fidan kalıyor, diğerlerini kök yapısı ile diğerlerini aynı saksıda iseler boğuyorlar .Eğer herbirini bir saksıya alırsanız saksıda toprak kalmayacak kadar kök ağı oluştururlar.HER KASIM DA TOPRAĞA KADAR ÖLÜP, HER MAYISTA YENİDEN ÇIKARLAR .Öldüler diye atmayın,sabredin .Her marttan itibaren çıkışa hazırlık,çıkış ve büyüme döneminde gübreleri eksik olmayacak . Tohumlar taze ,o senenin olacak,ön hazırlığa (aktivasyona)tabi tutulacaklar,olduğu gibi dikerseniz hiç bir şey yok. Türkiyenin UV miktarını gösteren haritalar ile donma haritalarını göz önünde bulundursanız dahi kışın donmayı engellemek için gene tedbir alınması gerek (kapanan/ yayılan) türleri göz önünde bulundurarak.

Bayan Peysaj Mimarı arkadaş doğru söylüyor.Asidik toprak yapısı açısından bir çok tür bambu nun en iyi yetişeceği bölge karadenizin sahile bakan tarafları Ama tohumları çimlendirip saksılarda tuttuğumu atlamış.Saksılardaki toprağın yapısını istediğimiz gibi ayarlamak daha da kolaydır.Strictuslar daha tarlayı görmeden çimlenirken ölüyorlar diye ifade etmiştim.Benim diğer tüm bambularım Bursa da HAYATTA ve AYAKTA lar. Benim sadece strictus larla ilgili bir problemim oldu o kadar .
bu gecelik te bu kadar ,kolaylar gelsin
Orhan Turan
Dış Ticaretçi
Yetiştirici

cemal.S
14-06-2007, 01:11
Merhabalar!

Orhan bey !

Mesajınızı büyük bir zevk ve keyifle okudum. Gösterdiğiniz ilgi beni şaşırtmadı.Ben ilginizi ve samimiyetinizi yazınızda gördüğüm için sorudan ziyade sizin tecrübelerinizi ve karşılaştığınız sorunları aktarmanız amacı ile yazdım. Hatta özellikle bu konuyu vurguladım. Şunu açık yüreklilikle aktarabilirim kendi adıma söylüyorum bu konuda daha yeni değil (0) kilometreyim.

Hayrettin Karaca beyin bahçesindekileri gördüm.Türleri hakkında en küçük bir bilgim yoktu sizden öğrenmiş oldum. Bir kaç fidanlıkta Yalovada sanırım peyzaj amaçlı ithal olabilir. Saksılarda menşeyini bilmediğim bambu çeşidi ile karşılaştım. Doğrusunu isterseniz işin ticari bir boyut kazanacağını bende tahmin ediyorum. Keşke sizin gibi mücadele eden ve buraya üretim amacı ile çalışma yapmış herkes(varsa tabii) bilgilerini paylaşsalar. Eminim ortaya çok güzel çalışmalar çıkacaktır. Nedense bilemiyorum insanımız bilgi paylaşımı konusunda ketum davranıyor. Bu konuda sağolsun Faruk bey ve sevgili todorda sizin gibi cömert davranıyorlar.Hatta mesajları okudunuzsa keşke bilgimiz olsada paylaşsak diyen ağaçlar net üyeleride var.

Bunun en güzel örneğini aktarmışsınız. Rahmetli Zihni beyin karadenizde ( ben cumhuriyetin ilk yılları diye biliyordum) yaptığı denemeyi sahiplenen amca bey. Bize miras kalan usta çırak ilişkisine dayalı " sakın biliyorsan paylaşma sonra yapar ve seni geçer" korkusu her alanda olduğu gibi bu alandada hakim görünüyor. Oysa bilgi paylaşıldıkça çoğalır diye düşünüyorum.

Kaynak paylaşımı konusuna gelince sizi çok iyi anlıyorum. Kitap vermemekle iyide ediyorsunuz. Yabancı dil bile olsa o kaynakları bulmak sanırım oldukça maşakkatlidir. Benim sizden istirhamım tecrübelerinizi zaman zamanda olsa bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Ülkemizin özellikle bambu konusundaki içinde bulunduğu durumu yukarıdaki mesajınız kadar açık ve net bir açıklaması olamaz. Her şey yerli yerinde eksiksiz görünüyor.

Çalışmalarınızı kendinizmi yapıyorsunuz, üreticimisiniz ve ticareti ile mi meşgulsünüz konusu tamamen anlatacağım durumla ilgili. Bakın neler oluyor? Eminim sizde sıkça karşılaşırsınız. Tohum veya fidan dışarıdan ithal ediliyor ve konudan bir haber amacı sadece nasıl köşeyi dönerim olan veya tüm iyi nimetine rağmen bir sayfa okumamış birilerine bırakılıyor. Sonuç hüsran ve hayal kırıklığı. Sonrası daha da kötü oluşan ön yargı.

Bilmem katılır mısınız ama iyi bir üretici kendi harcını kendi hazırlayandır. Bundan kastım sizin yaptığınız. İşini takip etmekle kalmayıp bir zat uygulayan anlamında söylüyorum. Kısacası bizim doğru dürüste bir yol gösterenimiz
olmadığı için bir çok girişim daha henüz deneme aşamasında son buluyor. Sizce de sakıncası yoksa tanışmak ve yaptığınız çalışmayı görmek isterim. Yapacağınız sadece bambu değil tüm çalışmalarda başarılar diliyorum. Çok ama çok teşekkürler. Grup olarak bilgilerinizden çok istifade edeceğiz diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın iyi ki varsınız.

Cemal Sansar / Yalova

nartsawa
14-06-2007, 09:57
Merhaba,
Türkiye' ye çayın nasıl getirildiği ile ilgilibir yazıya ilişkin link. Birçoğunuz biliyor da olabilirsiniz.
http://www.biriz.biz/cay/arsakli/arsakli7.htm
Yazıda bambunun geçmişte de Türkiye'ye getirilmeye çalışılmasıyla ilgili bilgilerin varlığının yanında bence Türkiye'de yeni bir bitkiyi getirmeye çalışan insanların yaşadıkları ve yaşayacaklarıyla da ilişkili durumlar ve bilgiler mevcut.

Önceki (özel - genel ) mesajlarımda da yazdım. Yukarıda ki linkte de geçen Türkiye dışında kalan doğu karadeniz kıyısındaki bölgelerde gördüğüm ülkemizde de çok rahatlıkla yetiştirilebilecek birçok türün varlığını biliyorum.
Bambu da bu türlerden biri ve ülkemizde er veya geç hakettiği değeri bulacağını da biliyorum. Belki bir bambu yu tohumdan yıllar süren bir sabırla büyütmekten bile fazla sabır gerektirecekse de bu olacak !

Eklenti : (bilmeyenler içim kısayol önerisi- ukalalık saymayınız lütfen !) Verilen linkte bilgiler çayla ilgili ve biraz uzunca sadece bambu ile ilgili cümleleri bulmak için açılan sayfadayken klavyenizin Ctrl tuşuna basılı tutarken F tuşuna basın ( Ctrl +F) açılan küçük pencereye bambu yazın belgede geçen ilk bambu kelimesi çıkacaktır.

saygılarımla..

cemal.S
14-06-2007, 11:01
Nartsawa harikasınız harika. Yazıyı masa üstüne yeni açtığım bir dosyaya yerleştirdim. Biraz uzun ama olsun okunmaya değer değil mutlaka hepimizin okuması gerekiyor diye düşünüyorum. Ülkem için o zor yıllarda verilen mücadeleye çok güzel bir örnek. İlk işim kızlarım ve eşimle paylaşmak olacak. Bizim grup olarak alacağımız o kadar çok ders varki anlatmakta zorlanıyorum.

Tekrar teşekkürler. İyiki varsınız.

sukranayalp
14-06-2007, 11:17
Siz ise bizim volkanik kayalarımızın kireçli, alkalen topraklar olduğunu yazmışsınız. Bunu bu şekilde genelliyebilir miyiz ?

Kanaatime göre Çin Volkanik toprakları asidik, bizimkiler ise alkali bazlı. Nasıl Çinde hiç mermer yoksa... ve bizde çoksa...

Ama dediğimiz gibi, bambu çok çeşidi olan bir bitki ve okadar nazik de değil.
Toprağına göre gübreliyerek üstesinden gelinecek sorunlar bunlar.

Dediğim gibi, Bursada bu işi deneyen arkadaş ile birebir temastayım.
Arkadaş yanlış yönlendirilmiş. Tropik tohumlar kendisine -9C ye dayanır diye garanti verilerek satılmış. Satan ve garantiyi veren yabancı bir Profesörse nasıl şüphe edersiniz ? Sonuç alamaması bundan. Bundan sonra sonuç alacağını garanti ediyorum.

Sn Faruk bey, genel olarak bizim topraklarımızın alkali olduğu konusunu genelleyebiliriz. 3/4 oranından daha fazladır.
Bambunun nazik olmaması konusuna gelince ; İstanbul'da çok rahat yetişen Arundinaria, Phyllostachis nigra ve benzerleri ile (maso bambuyu buna katmıyorum) Sasa ve Pseudosasa haricinde diğer cins-tür adları ile sayenizde tanıştım. Bu nedenle şu türde sorun çıkmaz, bunda çıkar diyemiyorum.
Ama yine de takviyelerle ve zorlama ile yapılacak üretime de sıcak bakmıyorum. Mevcut toprak asidik ise bunu gübreler yoluyla alkalen karakteristiğe çevirmek kaş yapayım derken göz çıkarmaya benzeyebilir. Ya da tam tersi....
Bursa'daki arkadaşımızın konusuna gelince :
ona -9 dereceye dayanır diye satmışlar, ama Bursa'nın en düşük sıcaklığı - 15 ' e kadar yükseldiği için tüm bambular ölmüş, ya da:
kışın -9 dereceye ulaşması gerekirken ne yazık ki Bursa'da en düşük kış sıcaklığı + 5 derecelerde seyretmiş. Doğrusu bu konuyu anlayamadım. Eğer 1. anlayışım doğru ise hata bu arkadaşımızdadır. Bu durumda da kışın dondurucu kış rüzgarlarına maruz kalmayan ve toprağı asidik olan Ege kıyılarımız bambu için genel olarak en uygun bölgedir diyebiliriz.Eğer 2. anlayışım doğru ise kışın minimum -9 dereceye ulaşan toprak alanlarımız çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bursa'da da zaten kışın en düşük sıcaklık -9 lara dayanıyor. Bu konuda aydınlatırsanız memnun olacağım.

Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 11:52
Ayrıca tohumlar geldikten sonra ,projede olan veya olmayıp da ilgi duyan arkadaşlara ,Gökçeada 'da sahibi olduğum tarlada ,Bamboo Park mimari çizimleri sonrasında oluşturulacak alanlara tohum atma organizasyonu için çağrıda bulunuyorum.. Sanırım sonbahar gibi ekimleri yapabiliriz.

Sevgili TOURKANA,
Ne hoş bir çağrı bu...Seve seve...

Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 12:31
sayın bambu gurubu,

en baştan beri tartışmaları dikkatle izledim. sanırım datça bambu için ideal bir yetiştirme alanı. topraklar etraftaki çam ağacı iğneleri nedeniyle asidik. genel karekter olarakda hafif kalkerli. yaz ayları haricinde yer altı suları devamlı olarak toprağı nemli tutuyor. ( yaz ayları kuyulardan aşırı tüketim nedeniyle sevye düşürüyor. ) çok nadiren 0 altı dereceler görülüyor.
burada ki sorun ekildikten sonra aşırı yayılma gösterir mi **** kontrollu bir dikim nasıl yapılır sorunu. ek olarak da yaban domuzu ve yaban eşeği
en azından deneme yapmak için 50 ya da 100 adet tohum ekilebilir diye düşünüyorum.
kısacası istanbulda çimlendirilip seneye de datçada ekerek bir deneme yapabilirim. meali 50 - 100 adet tohuma talibim.

Sevgili Noreks,
Datça daki durum aynen bizim burada, Karaburun'daki gibi. Yani TROPİK türler ekebilirsiniz.

Aslında şimdi tropik bambular için tam sırası, yani yeni tohum mevsimi. Ama ben sanırım seneye yeni tohumlar getirteceğim. Tropikler için biraz beklemek istiyorum. Şu elimdekiler biraz palazlansın hele. Ben alınca size de mutlaka bu tohumlardan veririm.

sevgi ve saygılarımla

Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 12:53
Bursa'daki arkadaşımızın konusuna gelince :
ona -9 dereceye dayanır diye satmışlar, ama Bursa'nın en düşük sıcaklığı - 15 ' e kadar yükseldiği için tüm bambular ölmüş,
ya da: kışın -9 dereceye ulaşması gerekirken ne yazık ki Bursa'da en düşük kış sıcaklığı + 5 derecelerde seyretmiş.

Doğrusu bu konuyu anlayamadım.
Eğer 1. anlayışım doğru ise hata bu arkadaşımızdadır. Bu durumda da kışın dondurucu kış rüzgarlarına maruz kalmayan ve toprağı asidik olan Ege kıyılarımız bambu için genel olarak en uygun bölgedir diyebiliriz.

Eğer 2. anlayışım doğru ise kışın minimum -9 dereceye ulaşan toprak alanlarımız çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bursa'da da zaten kışın en düşük sıcaklık -9 lara dayanıyor.

Bu konuda aydınlatırsanız memnun olacağım.
Sayın Şükran hanım,

Yazılarınız çok konsantre , bu nedenle biraz, paragrafla ayırmakta fayda var.

INBAR ın haritasına bakarsanız bambu(MOSO) için potansiyel bölge olarak EGE, Marmara, Doğu Karadeniz, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinin bir Bölümü saptanmış. Bu kanaate nasıl varmışlar bilmiyorum. Toprak ve iklim birlikte gözlenmeli bence.

Bunu baştan beri yazıyorum. Ekime niyetlenenler mutlaka Tarımsal Hava raporunu ve toprak analizini edinin. Bu 3 veya 4. oldu.

sevgi ve selamlarımla,
Faruk

noreks
14-06-2007, 13:36
Faruk Bey ,

çok teşekkürler. denemelerinizin sonuçlarını da ayrıca takip edeceğim.

saygılar ve sevgiler

ÇeteÇakal
14-06-2007, 13:59
Arkadaşlar bu iş için gerekli ve yeterli toprak işsteklerinden bahsediliyor. Biz zaten bu işi çimlendirme aşamasında kontrollü şartlarda yapacağız. Ardından deneme için çeşitli yerlere dikip (gönderip-yollayıp) sonuç elde edeceğiz. Daha işe başlamadan olmaz kelimesi pek uygun bir kelime olmuyor. İlla benim Bursa'daki bahçemin uygun olması gerekmiyor. Türkiye topraklarında her hangi bir yer olması yeterli. Bu işlem grup şahsi değil Türkiye'nin bambu nedeniyle dışa giden dövizlerine bir nebze de olsa katkı sağlayabilmek için oluştu. Keşke bütün coğrafyalarımızda da yetişse de biz dışarıya satsak bambuları...

Faruk Tuzcuoglu
14-06-2007, 17:50
Strictuslar daha tarlayı görmeden çimlenirken ölüyorlar diye ifade etmiştim. Benim diğer tüm bambularım Bursa'da HAYATTA ve AYAKTA lar.
Benim sadece strictus larla ilgili bir problemim oldu o kadar.
Bu gecelik te bu kadar ,kolaylar gelsin

Orhan Turan
Dış Ticaretçi
Yetiştirici

Sayın Orhan bey,

Sizin başınızı ağrıtan Dendrocalamus Strictus bende kahraman.

Üstelik yazdığım gibi. Belediyenin tek bahçevanının keyfine kalan koşullarda.

Sulamak için iç çapı 3 cm olan hortumu fideliğe yerleştiriyor, açıyor suyu. Öyle brakıyor, başka işlerine bakıyor. Fidelik doluyor taşıyor tohumlar dışarı sürükleniyor umurunda değil. Kapak aşağı yukarı hiç birzaman kapanmadı.

Tüm bu olumsuzluklarına rağmen Dendrocalamus STRICTUS bende çok başarılı oldu. Yaklaşık %50 ye yakın verimle filizlendi. Yanlız fidanlıkta değil, fidanlıktan dışarı sürüklenen tohumlar da yeşerdi. Hani toprağa direkt olarak eksek çıkacak.

Sayın ORHAN bey burada sizin başarıya ulaşamamanız gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Burada başarısız olan TOHUM SATICISI. Ben bu kanaate vardım. Tohumlarınızda birşey vardı. Ya hastalık ya da başka birşey.

Demek ki Hintli tüccar dostum Arun Raina bana doğru ve taze tohumlardan vermiş. Zaten Dünya Tohum Üretici ve Satıcıları birliğinde adı geçiyor, ünlü bir tuccar. İzmir'e kontainer ile susam tohumu satıyor.

sevgiler,

cemal.S
15-06-2007, 08:40
İş yerinde bilgisayarımda yaşadığım bir olumsuzluk nedeniyle ancak akşamları görüşümü yazabilirim. Q kılavye ile şu anda kavga ederek bunları yazıyorum.

Bilgiler için teşekkürler.

Sistemlerden sorumlu arkadaşımız kasayı aldı gitti. Bütün çalışmalarım gitti. Yedek bir flaş belleğim var ancak ne zaman güncelledim hatırlamıyorum. Bir süre yazılarınızı zevkle izleyeceğim.

Saygıyla. ( Kendimi kalemi elinden alınmış çocuk gibi hissediyorum)

bonsade
17-06-2007, 08:43
Bahçeme ektiğim bamboolar 1 metreyi geçtiler.Hangi tür baboo olduklarını bilmiyorum.Fotoğraflarını yayınlıyacağım.Hızlı yayıldıklarını bildiğim ve bütün bahçeyi kaplıyacağından korkarak yok edilmesi kolay olduğunu düşündüğüm bir kenara diktim.Belki ön tarafına hendek kazarak durdurmıya çalışirım.Kontrol altına almanın çok zor olacağını biliyorum.Bahçede olmasını da çok istiyorum.

Selahattin Yılmaz
17-06-2007, 10:14
Cemal bey, azminizi kırmak istemiyorum ancak. Hiç bir şey kolay değildir. Bir işe giriştiğinizde zorluklarını göze almalısınız. Bu bitkiyi dikmekle ona ait zorluklar ve perde arkasında görünmeyen çok sorunu da beraber gelecektir. Heyecanınızı anlıyorum ama salt bu bitkiye bel bağlamak ve ondan orman oluşturmuşcasına heyecan duymak elbette güzel bir şey ama inanın işe girince o kadarda heyecanlı olmadığını göreceksiniz. Bu işleri bir beklenti içeisinde olmadan devam ettirmek en iyisi, benden size söylemesi. Bunu en iyi Todor bilir (tavşan).

Zira bu ülkede tabiri caizse bir yeni şeyin motoru olmak, ona ilk ivmeyi vermek ne kadar zor size anlatamam.

O yüzden yeni bir bitki denendiği zaman adaptasyon denemeleri denen muhtelif bölgelerde denelemer yapılır ve bu uzun yıllar alır. Hiç bilemezsiniz Tokat'ta yetişmeyen moso Erzincan'da bir mikroklimada orman oluşturabilir.

Fakat bütün bunlara karşı ümitsiz olmayınız. Bu işler lastik gibidir sağa fazla çekersiniz soldan gider, sola fazla çekersiniz sağdan gider ama ortasını bulur. Ancak farklı bir ütr ve hoş bir bitki belki sırf kendime bir ev yapabilmek uğruna mosoya bende ilgi duyuyorum.

Ancak çıkıpta birisi şunu dese "moso ile sizler ülkenize önemli bir değer ortaya koydunuz" sadece bunun için değer...

Faruk Tuzcuoglu
17-06-2007, 23:05
Bilmiyorum bu tarafta yazan arkadaşlar bambu nun öbür dizisine bakıyorlar mı?
Bence bakmakta fayda var. Bambu Çalışması tarafında tercüme ettiğim bir makaleyi aktardım. Konu MOSO. Genel olarak anlatıyor. Yazı no: 75.

Burada tartışılan İKLİM DURUMU ve TOPRAK DURUMUnu orada tartışmayı bitirecek şekilde işlemişler, açıklamışlar. Soru sahipleri okusunlar.

sevgi ve selamlar,
Faruk Tuzcuoğlu
faruktuzcuoglu@yahoo.com

cemal.S
19-06-2007, 22:58
Bu işleri bir beklenti içeisinde olmadan devam ettirmek en iyisi, benden size söylemesi. Bunu en iyi Todor bilir (tavşan).

Selahattin bey !

İlginize çok teşekkür ediyorum. Yukarıdaki cümlenizi özellikle aldım alma sebebine gelince bakın size ne anlatacağım.

Aslında bambuyu satarak ticaret yapan bir abimizin bana karşı olmayan ancak ülkemizin şu andaki durumu hakkındaki bir iki kinalı sözü "Bunları deneyecek ve zaman kaybedecek kimse yok" şeklindeki söylemi beni bu araştırmaya itti. İşin doğrusu benimde pek zamanım yok ancak sözkonusu ülkeye faydalı olmak olunca akan sular beni buraya kadar getirdi. Daha öncede belirttim ben işin ticari boyutu olduğunu ve bir çok olumlu ve olumsuz sonuçları olabileceği konusunda bayağı bir düşünmedim değil. Açıkçası benim bu işten pek ticari bir beklentimde yok. Ancak birileri böye bir alana yönelir ve bambudan para kazanırsa sevinen en başta ben olurum. Sebebide benim hala ülkemin bir tarım ülkesi olduğuna olan inancım. Kaldıki sayın Tuzcuoğlunun ve diğer katılımcı arkadaşların mesajlarından gördümki aynı zamanda bir sanayi bitkisi olan bambunun eğer tohum seçimi konusunda hassas davranır ve birlikte grup çalışması olarak hareket edersek başarıyı yakalayabiliriz. Yakalayamazsakta dünyanın sonu değildir. Bir ziraat mühendisi olarak bu ülkede denenebilecek bir çok tür olduğunu taktir edersiniz. Söylediğiniz çok doğru her bölgemizin ayrı bir coğrafi özelliği var. Bizler bu form kanalı ile bir kaç bölgede değişik türleri deneyecek bir grubuz diye düşünüyorum. Zorlukları aşmak için baştan bilgi donanımlı yardımlaşarak hareket edersek bunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bir şeyi farketmek bile güzel. Bakın aramızda şu anda deneyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız bizimle bildiklerini paylaşıyorlar. Hepsi sağolsunlar bu işe gönül koymuşlar denemeye devam ediyorlar. Son paragraftaki cümleniz beni çok sevindirdi. Eğer yaşayabilirsek o sevinç hepimize yeterde artar bile diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın.

cemal.S
19-06-2007, 23:07
Bahçeme ektiğim bamboolar 1 metreyi geçtiler.Hangi tür baboo olduklarını bilmiyorum.Fotoğraflarını yayınlıyacağım.

Merhabalar! Sgörünüş !

Fotoğrafları merak ettim doğrusu dört gözle bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Besenkar
26-06-2007, 22:39
Yaptığım incelemede (eğer yanlış anlamadıysam ) genel olarak bambu olarak adlandırabileceğimiz bu türün en önemli zararlısı bambu örümceği..
Bu zararlının özelliklerini ve mücadele yöntemlerini inceleyip aktarabilecek arkadaşlar varsa çok yararlı olur.

cemal.S
27-06-2007, 08:45
Yaptığım incelemede (eğer yanlış anlamadıysam ) genel olarak bambu olarak adlandırabileceğimiz bu türün en önemli zararlısı bambu örümceği..
Bu zararlının özelliklerini ve mücadele yöntemlerini inceleyip aktarabilecek arkadaşlar varsa çok yararlı olur.

Günaydın Besenkar!

Bahsedilen konuda Bambu başlığı altında hastalıklarla ilgili bir bölümümüz var. Mesajınızı oraya yazarsak sanırım arkadaşlar görüşlerimizi paylaşırlar diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın iyi çalışmalar.

Baldaş
27-06-2007, 09:26
Sayın Cemal S. Herhalde bilgisayarımdan kaynaklanan bir problemden dolayı size özel mesaj gönderemiyorum. Grubunuza ve deneme çalışmalarınıza katılmak istiyorum. Listenize beni de eklerseniz sevinirim.
Keşke ismini belirtseniz de yukarıda bahsi geçen Rize Pazar'daki amcayla bir de ben görüşsem. Ne de olsa hemşehrim.

cemal.S
27-06-2007, 10:48
Keşke ismini belirtseniz de yukarıda bahsi geçen Rize Pazar'daki amcayla bir de ben görüşsem. Ne de olsa hemşehrim.

Merhabalar Baldas !

Umarım en kısa zamanda teknik probleminiz hallolur. Sizi listeye kaydederken gerçekten mutluluktan uçtum. Tür için bir şey yazmamışsınız benim önerim MOSO Rize iklimine uyar diye düşünüyorum. Sanırım Faruk beyde tür konusunda beni destekler. Miktar konusu tamamen size ait. Listedeki soru işaretini en kısa zamanda zevkle kaldırım haberiniz ola.

Sanırım Bursada bambu konusunda başarılı denemeleri olan Orhan beyin bir mesajında amcamızla ilgili aramızda bir yazışma geçti. İnşallah yaşıyordur. Olmassa Orhan beyden rica ederiz bir şekilde ulaşırız diye düşünüyorum.

Aynı zamanda meslektaşınız olan ve forma Bursadan yazan NARTSAWA beyin mesajlarından birisinde bir link var. Linge girerseniz benim ülkemin güzel insanlarının o dönemde tüm yokluğa rağmen verdikleri mücadeleyi göreceksiniz. Başta Zihni Derin bey; hepsini rahmetle anıyorum. Olmazya hayatta olanları varsa onlarada uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.

Saygıyla kalın.

Baldaş
27-06-2007, 11:07
Tamam Cemal Bey; MOSO 1 kg. olarak listeye ekleyebilirsiniz. Zannediyorum taneyle değil kiloyla satılıyor tohumlar. Forumun bu sayfalarını didik didik inceliyorum. Umarım en kısa sürede uygulama fırsatını da buluruz.

Baldaş
27-06-2007, 11:23
Memleketimin güzel halkına gelince;
İnsanların bölgecilik yapmasından; gereksiz kendini üstün görmelerinden pek hoşlanmam ama seviyorum yaa!!, esprili, çalışkan, girişimci, komplekssiz, vatansever ille de vatansever, bayrağına düşkün, Laz, Hemşinli, Gürcü, Trabzonlu tüm hemşehrilerimi seviyorum. Ölürsem beni Rize'ye gömün diyorum. Hiçbirşey yapamazsam toprağına gübre olurum :)

cemal.S
27-06-2007, 16:46
Memleketimin güzel halkına gelince;
İnsanların bölgecilik yapmasından; gereksiz kendini üstün görmelerinden pek hoşlanmam ama seviyorum yaa!!, esprili, çalışkan, girişimci, komplekssiz, vatansever ille de vatansever, bayrağına düşkün, Laz, Hemşinli, Gürcü, Trabzonlu tüm hemşehrilerimi seviyorum. Ölürsem beni Rize'ye gömün diyorum. Hiçbirşey yapamazsam toprağına gübre olurum :)

Mehabalar Baldas!

Aynı duygularla sizi selamlıyorum ve soru işaretini kaldırıyorum.

"Ne ölümden kormak ayıp nede düşünmek ölümü"

Allah size uzun ömürler versin yapacak çok şey var çok.

Saygıyla kalın.

eycinel
28-06-2007, 13:58
bambu projesine Doğu Karadenizde başlamak daha uygun olur sanırım

cemal.S
28-06-2007, 15:01
bambu projesine Doğu Karadenizde başlamak daha uygun olur sanırım

Merhabalar eycinel !

Uyarınız için teşekkürler. Ancak sizden istirhamım hepimizin yaptığı gibi "Yeni gelen arkadaşlar kendinizi tanıtın " formdaki sayfaya kendinizi tanıtan küçük küçük bilgiler atarsanız seviniriz. Birde unutmadan çalışmamızı; vaktiniz varsa baştan itibaren incelerseniz sevinirim.

Aramıza hoş geldiniz. Şunu söyleyebilirim Doğru yerdesiniz.

Saygıyla.

Cemal Sansar / Yalova

eycinel
29-06-2007, 07:24
teşekkür ederim cemal bey

mirsat
29-06-2007, 09:32
Kimden: afyontarim (bilgi@afyontarim.gov.tr)
Gönderme tarihi: 29 Haziran 2007 Cuma 05:44:11
Kime: mirsatbehceth@hotmail.com
Sinanpaşa tazlar köyü mevkisinde BAmbu bitkisi yetiştiriciliği yapmayı düşünüyoruz. Kışın -20 dereceye kadar dayanıp genelde asitli toprak seven bir tür bitki olan bambunun moso türünü düşündük. Acaba ortamın kış ve toprak şartları uygunmudur. İyi çalışmalar dilerim.

Sayın: Mirsat BEHÇET

Literatür bilgilerine göre Bambu buğgaygiller familyasındadır. Otsu ve odunsu çok sayıda çeşidi vardır.Her ne kadar literatüre göre -20 C ye kadar dayanan çeşitleri var ise de ilimiz iklim şartlarına adapte olup olmadığı ile ilgili hiçbir deneme veya adaptasyon çalışması mevcut değildir.

Tarım İl Müdürlüğünün Bambu bitkisi ile ilgili bir çalışması bulunmamaktadır. Bu konuda en doğru bilgiyi Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Orman Fakültelerinde bulabilirsiniz. 26/06/2007

Tarım il müd. Gelen cevaptır.

cemal.S
02-07-2007, 11:21
Merhabalar!

İş yoğunluğum ve diğer teknik sebebler dolayısı ile aranıza ancak katılabildim ve okumadığım arkadaşlardan gelen mesajları okumaya çalışıyorum.

Mirsat bey!
Verilen cevap bana göre normal bizim yapacağımız gibi bir çalışmaları yok onu beyan ediyorlar. Orman fakültesi ilede bir irtibata geçer ve bizleri bilgilendirirseniz yol haritamıza ivme kazandırmış olursunuz. Şimdiden teşekkürler. Umarın bir çalışmaları vardır ve bizlerle paylaşırlar.

Saygıyla kalın.

mirsat
02-07-2007, 11:45
Cemal bey , İlimzde orman fakültesi olmadığından diğer illerdekilerde başvurmadım. Çevre ve orman il müd. Bir mail attım . BAkalım nasıl bir cevap gelecek. Selamlar.

mirsat
02-07-2007, 12:03
http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943
http://www.lewisbamboo.com/2006d.html
http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO
http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm

ABD texas eyaletinde kuzenim okuyor şu anda burada ama temmuz ortası dönecek. . Yukarıdaki adreslerde o bölgelerde bambu yetiştiriciliği ile bilgiler var . Benim ingilizcem yetmiyor .Tohum alışverişi yönünden. Satış bilgileri var ise kuzen den nokta atışı yaparak alıp göndermesini isteyebilirim. Bir inceleyip bakabilen olursa iyi olur. Bende inceleyeyim bu arada. Kuzenlede görüştüm hallederiz abi dedi. HAdi bakalım .Selamlar.

ÇeteÇakal
02-07-2007, 13:01

Mirsat Beyin verdiği linklerdeki bu link çok ilgimi çekti acaba ingilizcesi olanlar yardım edebilirler mi?

eguner
02-07-2007, 22:15

Mirsat Beyin verdiği linklerdeki bu link çok ilgimi çekti acaba ingilizcesi olanlar yardım edebilirler mi?

spesifik olarak ilgilendiginiz seyin ne oldugunu soylerseniz yardimci olmak kolaylasacaktir ancak genel anlamda soruyorsanız fotoları ceken kisilerin bambular hakkında dusunceleri ile ilgili bir haber sayfası verdginiz linkteki sayfa....

cemal.S
04-07-2007, 11:01
Eğer bende bu ingilizce konusunu çözmessem. Çalışmalara devam. Bunun yaşının olmadığını biliyorumya o bile bana yeter.

Ergüner dostumuzun bu konuyu çözeceğinden şüphem dahi yok. Sevgili Çeteçakal. Bir Yalovalı olarak bunu şu anda hissediyorum. Grup çalışmamız tamamlanmak üzere birlikte çok güzel şeylere imza atacağımızı biliyor ve inanın hissediyorum. Medyum falan değilim sakın yanlış anlaşılmasın. Benimkisi sadece biraz heyacan heralde. En büyük korkumu sizinle paylaşayım. " Yanlış anlaşılmak" diye bilirim rahatlıkla.

Saygıyla kalın.

seren
05-07-2007, 11:15
iIyi gunler arkadaslar;

Bende bir bambu fidani/tohumu istiyorum. moso hosuma gitti.
Antalya`dayim. Buraya uyarmi acaba.

cemal.S
05-07-2007, 13:12
Merhabalar Seren !

Sizden istirhamım bambu sayfasını başından itibaren yeniden gözden geçirmeniz. Aramıza hoş geldiniz. Tür seçiminden tutun bölgelere kadar her şeyi kapsayan sevgili Faruk Tuzcuoğlunun çok emek verilmiş bir çalışması var başlarda isterseniz ordan başlayabilirsiniz.

Saygıyla kalın.

seren
05-07-2007, 14:39
Tesekkur ederim
takip edecegim

ÇeteÇakal
05-07-2007, 22:14
spesifik olarak ilgilendiginiz seyin ne oldugunu soylerseniz yardimci olmak kolaylasacaktir ancak genel anlamda soruyorsanız fotoları ceken kisilerin bambular hakkında dusunceleri ile ilgili bir haber sayfası verdginiz linkteki sayfa....

Sevgili Eguner;

Linkte gösterilen fotoğrafların altında yazan metinleri merak etmiştim. Fotoğraflarda bişeyleri işare ederek anlatmaya çalışmışlar. Anlamak için çok uğraştım ama ne mümkün..

ÇeteÇakal
05-07-2007, 22:23
Eğer bende bu ingilizce konusunu çözmessem. Çalışmalara devam. Bunun yaşının olmadığını biliyorumya o bile bana yeter.

Ergüner dostumuzun bu konuyu çözeceğinden şüphem dahi yok. Sevgili Çeteçakal. Bir Yalovalı olarak bunu şu anda hissediyorum. Grup çalışmamız tamamlanmak üzere birlikte çok güzel şeylere imza atacağımızı biliyor ve inanın hissediyorum. Medyum falan değilim sakın yanlış anlaşılmasın. Benimkisi sadece biraz heyacan heralde. En büyük korkumu sizinle paylaşayım. " Yanlış anlaşılmak" diye bilirim rahatlıkla.

Saygıyla kalın.

Sevgili Cemal.s,

Sizin bu coşkunuzu gördükçe daha çok heyecanlanıyorum. Ama elimden gelen de başka birşey de yok.

Dediğiniz gibi keşke biraz ingilizcem olsaydı da ben de birşeyler ekleyebilseydim.

Bu konuda üzerime düşen veya benim yapabileceğimi düşündüğünüz her konuda yardıma hazırım.

Sağlıcakla kalın...

Faruk Tuzcuoglu
07-07-2007, 19:30
Kimden: afyontarim (bilgi@afyontarim.gov.tr)
Gönderme tarihi: 29 Haziran 2007 Cuma 05:44:11
Kime: mirsatbehceth@hotmail.com
Sinanpaşa tazlar köyü mevkisinde BAmbu bitkisi yetiştiriciliği yapmayı düşünüyoruz. Kışın -20 dereceye kadar dayanıp genelde asitli toprak seven bir tür bitki olan bambunun moso türünü düşündük. Acaba ortamın kış ve toprak şartları uygunmudur. İyi çalışmalar dilerim.

Sayın: Mirsat BEHÇET

Literatür bilgilerine göre Bambu buğgaygiller familyasındadır. Otsu ve odunsu çok sayıda çeşidi vardır.Her ne kadar literatüre göre -20 C ye kadar dayanan çeşitleri var ise de ilimiz iklim şartlarına adapte olup olmadığı ile ilgili hiçbir deneme veya adaptasyon çalışması mevcut değildir.

Tarım İl Müdürlüğünün Bambu bitkisi ile ilgili bir çalışması bulunmamaktadır. Bu konuda en doğru bilgiyi Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Orman Fakültelerinde bulabilirsiniz. 26/06/2007

Tarım il müd. Gelen cevaptır.

Sayın Mirsat bey,

Görüyorum ki doğru çalışmayı yapmışsınız. Tebrik ederim.
Ama ne yazık ki resmi olarak bir bambu çalışması yapılmamış.
Karadeniz Üniversitesi hariç.

Bence atacağınız, önemli bir adım daha var.

KAÇTIR YAZIYORUM,

METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN SON ON SENEYE AİT
TARIMSAL HAVA KOŞULLARINI ALMAK.

Buna Yağış, En yüksek -En düşük sıcaklıklar,
Nem oranı, Güneşlilik durumu vs dahildir.

Ondan sonra bir toprak analizi yaptırsanız iyi olur.
Asitlilik oranını gösteren kağıtlar var,
onlardan temin edip asitliliğini siz de ölçebilirsiniz.

cemal.S
11-07-2007, 07:51
Günaydın Faruk bey !

Bizde güzel bir parça vardır " Bu gün ayın onudur " diye eminim muzikle yakandan ilgilenen bir abimiz olarak bizden çok daha iyi bilirsiniz. Beni yanlış anlamanızı istemiyorum ancak şu anda hangi aşamada olduğumuzu merak ettim. Telefonla arayıp zamanınızı çalmak istemiyorum. Uygun olduğunuzda son durumumuz hakkında grubu bilgilendirirseniz çok seviniriz. Hatta üzerimize düşen bir şey olursa burda sizi bekliyor olacağız.

Umarım inşaat çalışmalarınız başarı ile bitmiştir.

Saygıyla.

S.İnceçayır
25-07-2007, 06:49
Günaydın Faruk bey,

Günlerdir bakıyorum bambu projesi hakkında birşey yazılmıyor sormak istedigim iptalmi oldu?

cemal.S
25-07-2007, 13:02
Merhabalar Sonreis66 !

Faruk beyle görüşmelerimiz zaman zaman telefonla oluyor sanırım oldukça meşkuller. Forma girmeye pek fırsatı olmadığını düşünerek müsadenizle ben cevap vereyim diye düşündüm.

Bambu grup çalışmalarımız devam ediyor. Sanırım tatil mevsiminden sonra aramıza akedemik anlamda katılacak yeni arkadaşlarımızda olacak. Uygulamalarımız hep beraber olacağı için müsterih olun bir şekilde formdan görürsünüz. İmzanızın gereğini yapmanız beni çok mutlu etti inanın. Ne güzel bir imza.

Saygıyla.

S.İnceçayır
25-07-2007, 13:32
Merhaba cemal.S,

Çok mutlu oldum Bambu projeinin devam edecek olmasına,sizede teşekkür edrim beni meraktan kurtardıgınız için:) İmza konusunda haklıydınız cok uzundu,yen imzayı begendiginiz için sagolun,genelde imza konusunda herkesten aynı tepkiyi alıyorum.iyi günler

Baldaş
25-07-2007, 15:36
:p Unutmadık biz de bekliyoruz. Her ne kadar kendi işlerimize dalsak da arada bir siteyi yokluyoruz

Tuba
03-08-2007, 12:34
"Ziraat okuuu" diye içimden bir çığlık yükseliyor. Ahh agaclar.net ahhh... Şimdi de bambu...

nartsawa
04-08-2007, 09:53
"Ziraat okuuu" diye içimden bir çığlık yükseliyor. Ahh agaclar.net ahhh... Şimdi de bambu...

Ben anlamadım !

Faruk Tuzcuoglu
05-08-2007, 19:43
Değerli arkadaşlar,

Forumun bu tarafına pek göz atamamaıştım.
Alışkanlık edinmemişim, bu kötü tabii.

Bu taraftan bakılınca mesajlar az ve kesintili görünüyor.

Sevgili "sonreis66" gördüğünuz gibi projelere devam ediyoruz.
Ayrıca sizin için uygun olacağını düşündüğüm Soğuk İklim Tipi bambuların tohumları elimize geçti. Sizin de faydalanacağınızı düşünmüştüm.

Lütfen bu konuda gruba cevap yazın. Forumun diğer tarafına da göz atın.

Faruk Tuzcuoglu
05-08-2007, 21:48

Sayın cetecakal,

Biraz geç olmakla birlikte...

Hoşunuza gitmiş olan sayfa "lewisbamboo" adlı bambu üreticisi firmanın anılarından oluşuyor. Son günlerde kendilerine uğrayıp Bambu satın alan iki ayrı müşterilerini hikaye etmişler. Bu arada da yetiştirdikleri bambuların özellik ve güzelliklerini anlatıyorlar.

Ama bence hikayelerin en ilginç tarafı, çiftliğe gidip dilediğin bambuyu kökletip sarmalatabiliyorsun. Diğer yandan da gelen müşterilerin özel mobil Bitki Kontainer leri çok hoş.

ÇeteÇakal
05-08-2007, 22:03
Çok teşekkürler Faruk Bey,
Şu adamların pazarlama anlayışı gerçekten çok ilgi çekici. İnsanların gönlünü çelmekte üstlerine yok. Fotoğraflara baktıkça gidip bi tane alasım geliyor. Biz de herşey var da işte bu anlayış eksik...

Faruk Tuzcuoglu
05-08-2007, 22:20
http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943
http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO
http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm

ABD texas eyaletinde kuzenim okuyor şu anda burada ama temmuz ortası dönecek. . Yukarıdaki adreslerde o bölgelerde bambu yetiştiriciliği ile bilgiler var . Benim ingilizcem yetmiyor .Tohum alışverişi yönünden. Satış bilgileri var ise kuzen den nokta atışı yaparak alıp göndermesini isteyebilirim. Bir inceleyip bakabilen olursa iyi olur. Bende inceleyeyim bu arada. Kuzenlede görüştüm hallederiz abi dedi. HAdi bakalım .Selamlar.

Sevgili Mirsat bey,

Kusura bakmayın buralardaki mesajları pek okumadım desem yalan olmaz.

Geç de olsa verdiğiniz kısayolları inceleme fırsatı buldum.
Tabii 4 ayrı siteyi komple tercüme etmemi istemiyorsunuz herhalde.
İnceleme sonuçlarını kısaca yazıyorum.

http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943 (http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943)
adresi bir bambu forumuna ait. Moso tohumlarının çimlenme heyecanını paylaşıyorlar ve birbirlerine anlatıyorlar. Kayda değer bir bilgi yok.

http://www.lewisbamboo.com/2006d.html (http://www.lewisbamboo.com/2006d.html)
"lewisbamboo" adlı bambu üreticisi firmanın anılarından oluşuyor. Son günlerde kendilerine uğrayıp Bambu satın alan iki ayrı müşterilerini hikaye etmişler. Bu arada da yetiştirdikleri bambuların özellik ve güzelliklerini anlatıyorlar.

Ama bence hikayelerin en ilginç tarafı, çiftliğe gidip dilediğin bambuyu kökletip sarmalatabiliyorsun. Diğer yandan da gelen müşterilerin özel mobil Bitki Kontainer leri çok hoş.

http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO (http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO)
Austin - Texas'tan Gardentex güzel bir site, Bambu Türleri, bakımı ve çeşitli kaynaklar hakkında güvenilir yollar gösteriyor (ABS, American Bambu Society gibi). Güzel bilgiler içeriyor ama site ticari değil.

Bu arada sitede Zeytincilik de anlatılmış. Muz falan da var.
İlginç ve incelenmeye değer

http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm (http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm)
Austin - Texas’ta büyütülebilecek bambular için kılavuz bilgiler.
Çok güzel derlenmiş. Texas’ta bambu yetiştirecekler için her türlü bilgi derlenmiş.

Sevgiler...

cemal.S
06-08-2007, 07:49

Merhabalar Tubaengin !

Size aramıza hoş geldiniz diyorum hemde yürekten. İçinizdeki çığlığın duymasanız buralarda olmazdınız derim. Sizi bambu grubunun bir üyesi olarak selamlamak bizi mutlu eder. Hiç bir şey için geç değildir.

Faruk bey !

Bizlere yol gösteren mesajlarınızı büyük bir ilgi ile takip ediyorum. Şu yabancı dil olayında birazcıkta olsa ilerleme kaydetmek üzereyim. Harıl harıl çalışmalara başladım diyebilirim. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile diğer ülkeler bambu konusunda müşterilerini hikaye edecek kadar ileriler.

Size tekrar hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum.

Saygıyla.

mirsat
06-08-2007, 12:27
Sevgili Mirsat bey,

Kusura bakmayın buralardaki mesajları pek okumadım desem yalan olmaz.

Geç de olsa verdiğiniz kısayolları inceleme fırsatı buldum.
Tabii 4 ayrı siteyi komple tercüme etmemi istemiyorsunuz herhalde.
İnceleme sonuçlarını kısaca yazıyorum.

http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943 (http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=943)
adresi bir bambu forumuna ait. Moso tohumlarının çimlenme heyecanını paylaşıyorlar ve birbirlerine anlatıyorlar. Kayda değer bir bilgi yok.

http://www.lewisbamboo.com/2006d.html (http://www.lewisbamboo.com/2006d.html)
"lewisbamboo" adlı bambu üreticisi firmanın anılarından oluşuyor. Son günlerde kendilerine uğrayıp Bambu satın alan iki ayrı müşterilerini hikaye etmişler. Bu arada da yetiştirdikleri bambuların özellik ve güzelliklerini anlatıyorlar.

http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO (http://www2.austincc.edu/muzos/Gardentex.html#BAMBOO)
Austin - Texas'tan Gardentex güzel bir site, Bambu Türleri, bakımı ve çeşitli kaynaklar hakkında güvenilir yollar gösteriyor (ABS, American Bambu Society gibi). Güzel bilgiler içeriyor ama site ticari değil.

Bu arada sitede Zeytincilik de anlatılmış. Muz falan da var.
İlginç ve incelenmeye değer

http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm (http://www.austincc.edu/muzos/TexasBamboo.htm)
Austin - Texas’ta büyütülebilecek bambular için kılavuz bilgiler.
Çok güzel derlenmiş. Texas’ta bambu yetiştirecekler için her türlü bilgi derlenmiş.

Sevgiler...

Cemal Bey , Kuzenin geri dönme tarihi ileri atılıp bu ay içine alındı. Dolayısı ile şu anda bir gelişme yok. Ama dönüş tarihi zaten eylül ekimdeki tohum dönemi için önemli olduğundan o tarihlerde zaten orada olacak. İnşallah tohum işini halledebiliriz. 1 kg gelse en az yarısını dağıtablirim zaten. FAzlasını getirtebilirsek ne mutlu isteyen kardeşlerime. Bir başlangıç sağlayabiliriz böylelikle.

cemal.S
06-08-2007, 12:59
Mirsat Bey!

Bu bizdeki dayanışma ruhu ve yardımlaşma olduğu sürece hiç bir engel bizi zorlayamaz. Gurubumuzda olmanız ve bizlerle birlikte hareket etmeniz inanın bizim için büyük zenginlik. Tohum konusunda ben Faruk beyle telefonla görüşeceğim sonra hangi tohumu kuzenimize getirtebiliriz beraber karar veriririz. Bunu şunun için söylüyorum. Söz konusu Amerikan eyaletlerindeki türler ülkemizde hangi iklime uygun düşerse bizlerde ona göre burda bölgemizde grup hazırlar ona göre hareket ederiz diye düşünüyorum. Böylece hem verilen onca emek boşa gitmemiş hemde bir iki tür kazanmış oluruz. Benim ingilizcem linkleri incelemeye yetmiyor sanırım Faruk bey incelemiş tür konusunda sanırım bize bir şeyler yazacaktır. Kardeşlik duygusu o kadar güzel bir duyguki hele çıkarsız ve riyasız olunca insanın canını ortaya koyası geliyor. Bu duygunuz için ayrıca teşekkürler. Sağolun.

Saygıyla.

Faruk Tuzcuoglu
06-08-2007, 19:46
Sevgili Cemal ve Mirsat bey,

Ben diğer taraftaki yazışmalardan anladığım kadar,
Mirsat bey Moso lara sevdalanmış.
Yani kendisi deneyeceği türü seçmiş.

Mosoların -17C lere kadar dayanabilmelerine rağmen, daha yumuşak iklimlerde daha verimli olduğunu yazmıştım.
Bakınız mesaj 75. diğer yazışma başlığında.

Ama dediğim gibi, ben kitaba göre konuşuyorum,
pratiği hep beraber göreceğiz.

Sevgi ve Selamlarımla

noreks
06-08-2007, 22:17
diğer konuda ki gerilimden sonra bu da biraz moralimizi düzeltsin.
bambusa arundinacea -giant bamboo
dendrocalamus strictus - iron bamboo
phyllostachys pubescens - moso tohumları getirtmiştim. Geçen hafta ektim.
bu da 6. gün resmi.

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 14:07
diğer konuda ki gerilimden sonra bu da biraz moralimizi düzeltsin.
bambusa arundinacea -giant bamboo
dendrocalamus strictus - iron bamboo
phyllostachys pubescens - moso tohumları getirtmiştim. Geçen hafta ektim.
bu da 6. gün resmi.

Çok güzel sayın Noreks,

Tropikal bambulardaki deneyimlerinizi izleyeceğim.

Benim fidanların başına bir keçi kazası geldi.
Hepsini yemiş bitirmş maşallah.
Sadece benim fidanlarım tel örgü dişinda idi.:( :( :(

Bu arada Pakistan'a nihayet İstanbul'daki şirket adresini bugün yazabildim.
Adamcağız parayı alıp fidanları yollayamamaktan çok rahatsızdı. Defalarca telefonuma mesaj ve mail atmıştı.
Ama ben de rahatsızdım ne yapabilirdim ki ?:o

DHL ile geliyorlar. Bakalım fidanlarım gümrükten nasıl geçecek ?
Bir yandan da fidanlar 3 günden fazla susuz kalırsa diye endişeleniyorum.
Aklıma sadece dua etmek gelebiliyor.
Başka bir çözüm düşünemiyorum.
Bir de bizim çocuklar gerekli önemi verirler mi diye düşünüyorum.:(
İnşallah.....:D :D :D

noreks
07-08-2007, 14:24
Sayın Faruk Bey,

Umarım burada hesaplanmamış bir hastalık veya böcek problemi çıkmaz. Dün fotoğrafı gönderdikten sonra tekrar saksılara bakayım dedim. Bir tane daha filizlenmişti. Bu akşam onuda göndereceğim.
Sulama konusunda tereddütlerim var. Kapalı filizlendirme kutusu içinde duruyorlar akşamları havalandırıyor ve şu aşamada güneşten koruyorum. Çok sıcaklarda Sayın Todor'un filizlerinin kuruduğunu okuduktan sonra sulamayı fazla mı abartıyorum diye düşünmeye başladım.

noreks
07-08-2007, 14:28
Bu arada bilgi açısından her türden 3 er adet 24 saat oda sıcaklığında su içinde bekletilerek ekilmişti.
Diğer 3 er adedi iba + ga3 çözeltisinde bekleterek ekeceğim.

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 14:57
Bu gün 3-4 yıl önce okulun ön bahçesinde diktiğim bambuları gördüm aslıda bambu kalmamıştı, geçen yıl hemen yanıbaşında patlak çeşmeyi tamir etmişlerdi ve susuzluktan tüm topraküstü organlar kurumuştu. Bugün haber verdiler su yeniden patlamış ve o suyun varlığına o kadar çok fide vardı ki. İnanılmaz derecede sürgün patlatmıştı şaşırdım kaldım. Acaba ektiğim mosoları nemi bol bir yerde mi yetiştirsem diye yer düşünüyorum şimdi. Kısaca bambunun yetiştirilmesi ile baştan sona bir yetiştiricilik başlığı açsak iyi olur. Tecrübelerle yönlendirelim.

noreks
07-08-2007, 15:12
Her tür için ayrı bir başlık açılsa daha mı iyi olur ?

noreks
07-08-2007, 18:47
Dün eklediğim resimden sonra çektiğim yeni resim. İki resim arasında sadece 48 saat var. ikinci filiz neredeyse birinciyi yakalayacak.

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 22:03
Sayın Faruk Bey,

Umarım burada hesaplanmamış bir hastalık veya böcek problemi çıkmaz. Dün fotoğrafı gönderdikten sonra tekrar saksılara bakayım dedim. Bir tane daha filizlenmişti. Bu akşam onuda göndereceğim.
Sulama konusunda tereddütlerim var. Kapalı filizlendirme kutusu içinde duruyorlar akşamları havalandırıyor ve şu aşamada güneşten koruyorum. Çok sıcaklarda Sayın Todor'un filizlerinin kuruduğunu okuduktan sonra sulamayı fazla mı abartıyorum diye düşünmeye başladım.

Sayın Noreks,

Ekiminizin başarılarının devamını dileyerek başlayacağım.

Başta şunu gözden kaçırmamak lazım.
Bambu çok su değil, ÇOK NEMLİ ORTAM sever.

3 günde bir sulama yeterli olur.
Havalandırmayı sulamadan sulamaya braksanız iyi olur.
Kapalı ortamda oluşan nemin uçmasına izin vermeyin.
Çok sıcak havalarda saksıların arasına üstü açık birkaç su kabı yerleştırmek
faydalı olur bence. Ortamın nemlenmesini kolaylaştırır.

Tekrarlıyorum, bambu kökleri suyun içinde mutlu olmazlar (bazı türler hariç)
Toprağı iyi drenaj edilmeli fakat daima da nemlı olmalıdır. Bunun için fidanların ekileceği toprakta bir miktar PERLİT bulunması çok faydalı olur. Bilindiği gibi Patlatılmış Perlit Kristalleri içi boşluklu bir yapı kazanır ve bu suyu depolama kabiliyetine sahiptir. Toprağı nemli tutar.

Tüm arkadaşlara önemle duyurulur. Perliti ihmal etmeyin.

gerisini tecrübeli arkadaşlar söyler sanırım.

Selahattin Yılmaz
07-08-2007, 22:12
Yetişme ortamındaki ph ve tuzluluk konusunda bir şey diyebilir misiniz?

noreks
07-08-2007, 22:13
Sayın Faruk Bey,

Toprakta görülen beyaz noktalar perlit. Galiba bunu doğru yapmışım. Sulama konusunda da tavsiyenize uyarak 3 günde bire geçip hemen kapağı kapatıyorum. Günlük boy ölçümü haricinde sadece sulama için açarım artık.
Bu hızla büyürlerse ki günlük 0.5 cm gibi bir hız var gibi görünüyor. Hafta sonunda kapağı zorlamaya başlarlar.

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 22:16
Bu gün 3-4 yıl önce okulun ön bahçesinde diktiğim bambuları gördüm aslıda bambu kalmamıştı, geçen yıl hemen yanıbaşında patlak çeşmeyi tamir etmişlerdi ve susuzluktan tüm topraküstü organlar kurumuştu. Bugün haber verdiler su yeniden patlamış ve o suyun varlığına o kadar çok fide vardı ki. İnanılmaz derecede sürgün patlatmıştı şaşırdım kaldım. Acaba ektiğim mosoları nemi bol bir yerde mi yetiştirsem diye yer düşünüyorum şimdi. Kısaca bambunun yetiştirilmesi ile baştan sona bir yetiştiricilik başlığı açsak iyi olur. Tecrübelerle yönlendirelim.

Sayın Selahattin bey,

Anlattığınız olay çok ilginç,
Evet benim bildiğime göre de Moso lar tabandan nüfüz eden nemi severler.

Biraz önce sayın Noreks'e yazdığım gibi,
BAMBU NEMİ sever. Kölerinin su içinde olmasından hoşlanmaz.

Bambu ekimi, ve bambu fidanlarının bakımı dışarıda "Bamboo Nursery" başlığı altında inceleniyor. Bu anahtar kelimeleri kullanarak bu konularda çok zengin bilgilere ulaşmak mümkün.

Bizde de aynı anlama gelen "Bambu FİDANLIĞI" adlı bir bölüm açmak güzel bir fikir.

noreks
07-08-2007, 22:20
Selahattin Bey'in sorusunu cevabı yazdıktan sonra gördüm. Bana gelen tarifte özellikle vurgulanan çimlenme sırasında mutlaka peat moss ( hindistan cevizi torfu ) veya steril toprak kullanılması ve şayet mümkünse yağmur suyu kullanılması ( yoksa bekletilmiş yumuşak su ) tavsiye ediliyordu. Etoburlardaki gibi damıtılmış su zorunluluğu yok. Buna rağmen elimden geldiğince damıtık saf su kullanıyorum.
Toprak olarak peat moss tavsiye ediliyorsa bildiğim kadarıyla pH 5.5 ve daha yüksek olmalı. Yine de Faruk Bey bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilir.

noreks
07-08-2007, 22:29
Peat Moss için değerler -etiket üzerinden - şöyle
pH 5.4 - 6.8
EC 0.5 -0.8 mmhos/cm
NO3 50 - 100 ppm
P 10 -20 ppm
K 40 -100 ppm
Ca 30 - 50 ppm
Mg 10 -20 ppm

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 22:31
Yetişme ortamındaki ph ve tuzluluk konusunda bir şey diyebilir misiniz?

Çok yerinde bir soru ama bu konu türden türe okadar değişken ki genel birşey söylemek mümkün değil.

Örneğin yeni gelen Kış bambuları her türlü toprakta yaşıyabiliyor. Alkali veya Asidik farketmiyor.

Ama illa da birşey söylemek gerekirse, Bambuların Asidik ortamlarda daha mutlu olduklarını söyleyebiliriz.

Bambuların Tuzu pek sevmediğini biliyorum. Sulandığı suyun tuzlu olması da sakıncalı.

Veribankalarını incelerken vardığım kanı şu.
Saldırgan tür yayılmacı bambular daha toleranslı, herhalde hayatta kalma kabiliyetleri daha yüksek diye düşünüyorum.

Clumper türü Bambular ise daha seçici.
Zaten zengin ve sıcak ortamda büyüyor çoğu.
Hayatta kalma şansı için özel bir çabaya gerek yok.
Bunlar şahsi düşüncelerim tabii. Bilimsel bir yanı yok.

Sevgi ve saygılarımla,

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 22:45
Peat Moss için değerler -etiket üzerinden - şöyle
pH 5.4 - 6.8
EC 0.5 -0.8 mmhos/cm
NO3 50 - 100 ppm
P 10 -20 ppm
K 40 -100 ppm
Ca 30 - 50 ppm
Mg 10 -20 ppm

Peat Moss,
Bataklık Yosunu demek.

Tohumların çimlendirilmesi için en uygun ortamı sağlayan malzeme olarak anılıyor. Drenajı iyi ama nemi de çok iyi tutan bir malzeme. Ayrıca besleyici de. Ne yazıkki bu malzeme çok pahalı ve geniş ekimler yapacaklar için uygun değil.

Bence temiz toprak ve perlit bizleri mutlu edecek sonuçları verecektir.

Filizlerimizi her ay, çimen veya palmiye için hazırlanmış gübrelerle desteklemeyi unutmayalım.

kolay gelsin.

noreks
07-08-2007, 22:56
Burada söylenen etoburlarda gelişmeyi sağlayıcı ve base substrat olarak kullanılan sphagnum moss değil anladığım kadarıyla burada kastedilen uzun yazılımı coco peat moss olan hindistan cevizi torfu. Yine de emin olmadığımı belirteyim.

Temiz toprak konusu ise benim pembe domateslerde başıma bela olan çökerten mantarı yüzünden araştırdığım bir konu. Toprağın sterilizasyonu ise Sn Mine Pakkaner'in forumda yazdığı uygulamalardan biri olan solarizasyon yöntemi.

Yine de kullanılan topraktan şüphe ediliyorsa fırında bir süre ısı uygulanması tavsiye ediliyor. Bu amatör çok küçük ölçek için tavsiye . Tarlaları alacak fırın henüz yapılmadı.:)

Faruk Tuzcuoglu
07-08-2007, 23:19
Burada söylenen etoburlarda gelişmeyi sağlayıcı ve base substrat olarak kullanılan sphagnum moss değil anladığım kadarıyla burada kastedilen uzun yazılımı coco peat moss olan hindistan cevizi torfu. Yine de emin olmadığımı belirteyim.

Haklısınız, benim bahsettiğim sphangum moss.
Bir ara incelemiştim ama sanırım konuyu unuttum şimdi.
Hep söylüyorum tarımcı değilim diye.
Coco peat moss u sizden oğreniyorum.

Sevgi ve saygılarımla,
Faruk

Todor
07-08-2007, 23:28
Gerçek ham peat moss'un ph değeri 3-4 olur.

noreks
08-08-2007, 01:29
"peat" konusunda askıda kalmıştım ama Sn. Praecox'la yazışmam sonucu aşağıda;
"Burda "peat" kelimesi turba anlamında genel olarak kast ediliyorsada iki ürün soz konusu şöyle ki...
cocos peat hindistan cevizi kabuğu kırıntısı esasen turba ile yani torf la bir alaksı yok sadece torf yataklarını sökmemek adına bir alternatif ürün düşünüldüğünden böyle bir terim konmuş. hindisan cevizi kabuğunun çürüntüsü filan da değil yani...
diğeri ise bildik sphagnum peat veya sphagnum peat moos ki burda sadece torf un kendisi kastedilmektedir ki o da sphagnumun çürümesi ile oluşan kütledir. sphagnum peat veya sphagnum peat moos aynısı..."

Faruk Tuzcuoglu
08-08-2007, 12:12
Birzamanlar ben de PEAT konusunu araştırmıştım :D

Ama konuyu anlamak için yeterli alt yapım yoktu.
Jeolojik devirleri, Biyolojiyi iyi bilmek lazımdı.
Onun için anladım diyemem.

Araştırma yaptığım adresleri yolluyorum belki birileri faydalanır diye.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bog

http://peatmoss.com/

http://www.wesleyjohnston.com/users/ireland/geography/bogs.html

http://www.wildlifetrust.org.uk/facts/peat.htm

http://www.google.com/search?q=peat&rls=com.microsoft:tr:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGLJ

http://www.uow.edu.au/arts/sts/sbeder/wingecarribee/peatlands/what.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Peat

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6124

http://www.kew.org/ksheets/peat.html

sevgiler,

praecox
08-08-2007, 14:05
Burda torf konusunda fikir alışverişi yapıldığını görünce affınıza sığınarak kafadan girdim konuya.
Gerçek olan şu ki torf çok besinsiz bir ürün. evet steril tohum çimlenmesinde uygun şartlar sağlıyan bazı bitkilerin gelişiminde olmazsa olmazlardan.
Ancak şunu da belirteyim ki Türkiyede torf kavramı yerli üreticide çok değişik bir anlam kazanıyor. Bu bağlamda Yenicağa gölü çevresinden alacağınız "torf" tammamen bir saz çürüntüsü olan organik bir kütledir. Vede sanırım Bambu üretimi için en uygun olanıdır. İthal torf'lar sayın Todor'un da belirtiği gibi çok asidiktir çoğu bitki için gereğinden de fazla düşük bir pH a sahiptir. bu anlamda da kireçle pH ayarlaması yapmak gerekir. hindistan cevizinin kabuğunun kırıntısı olan cocos peat de tohumdan fide eldesi için çok uygun bir üründür ancak burda belki tuz fazlalığı sorun olabilir, onu da yıkamak sureti ile bu sorun giderilebilir.
Büyük çapta sterilizasyon için ise Mine hanımın da yazısında belirtiği gib nylon folyolar altında bahçede solarizasyon ile steril hale getirilmesi gereklidir.

saygılarımla

cemal.S
09-08-2007, 08:45
Merhabalar !

Bahse konu cocostan ben geçen yıl kullandım bitkilerimde ve oldukça memnunum. Hafif bir malzeme olması saksılı bitkilerde işçiliği kolaylaştırıyor. Boş bir malzememidir bilemem ben kendim toprak altı gübe ve derekumu karışımı harcı hazırlayarak kullandım. Sıkıştırılmış şekilde aldığım malzemenin ilk hazırlığı ve suya doyurulması gerekiyor diye biliyorum. Belirteyim konunun uzmanı değilim benimkisi sadece kendi uygulamalarım.

Saygıyla.

noreks
09-08-2007, 13:05
Bendeki sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu tuğla büyüklüğünde. Süs bitkileri fuarından bir kaç tane almıştım. Leğen içine 10 Lt ılık su ile birlikte koyunca orta boy bir leğeni dolduracak kadar - su çekerek - şişiyor. Eğer ihtiyacınız bu kadar değilse keserek kullanmakta fayda var. Hele benim gibi yer darlığı çekiyorsanız.

mirsat
16-08-2007, 17:22
Arkadaşlar haftya sonu gemlik gezim sırasında bir mahallede aşırı miktarda kamış gözlemledim. Ve kamışlar bildiğimiz yerli kamışlar ve sezonluk sanırım. Ama ben ilk defa bu kadar kalın olanlarını gördüm. Karışık bir aralıkdaydılar, dip kısmını görmedim ama üst kısmı yaklaşık 6 metre civarında 2.5-3 cm civarı kalınlık yapmıştı. Yerli bambularda bu çap normalmidir.

noreks
16-08-2007, 18:59
Sayın Mirsat,

Sanırım onlar bambu değil bizde saz tabir edilen bitkiler. Datçada bu sen dediğiniz gibi 6 -7 metreyi geçen sazlardan ben de gördüm çaplarıda hatırladığım kadarıyla 7-8 santim kadar vardı. Yinede sazlarla bambular arasındaki akrabalık ilişkisini - eğer varsa - bu konuda uzman olan Sn. Faruk Bey'e sormakta fayda var..

Faruk Tuzcuoglu
16-08-2007, 22:07
Sayın Mirsat,

Değerli arkadaşlar,

Sanırım onlar bambu değil bizde saz tabir edilen bitkiler. Datçada bu sen dediğiniz gibi 6 -7 metreyi geçen sazlardan ben de gördüm çaplarıda hatırladığım kadarıyla 7-8 santim kadar vardı. Yinede sazlarla bambular arasındaki akrabalık ilişkisini - eğer varsa - bu konuda uzman olan Sn. Faruk Bey'e sormakta fayda var..

Evet bu konuda daha önce yazmıştım.
Bir bambu Çalışması başlığı altında 69, 70, 71 numaralı mesajlar.
Doğrusu zor buldum.

Bu forum bilgilere dar geliyor, hatta bir bilgiye ulaşmak zor oluyor.
Bu nedenle "bambuturkiye.com" ismini satın alıp bir sunucu kiraladım.
Bilgilere daha kolay ulaşılabilecek bir ortam olacak.
Ayrıca veri tabanindan oluşan bilgilerimi de orada daha kolay paylaşacağım.
Burası da boğulmaktan kurtulacak.
Burada artık sadece projelere katılacağım.

Arundo Donax :
Bu bitki sık sık bambuların arasında anılırsa da bambu değil.
Ben de dün Karaburun'da fotoğraflarını çektim.

Defalarca yazdım, uzman değilim, sizlerden biriyim, amatörum,
sadece konuyu uzun zamandır inceliyorum okuyorum.

sevgi ve saygılar,

Faruk Tuzcuoglu
17-08-2007, 11:17
MOSO TOHUMLARI

Aslında ne yalan söyliyeyim, bu işten sıtkım sıyrıldı, bunu başardılar. Sözümde durmak için yazıyorum. Nereye yazılacağı da ayrı bir sorun.

Daha önce adresini verdiğim ama şimdi mesajımı bulamadığım bir yerde
Çin den MOSO tohumu getirtme görüşmelerimin cevabı geldi.

Kısaca, tohumların 1 sene için saklandığını ve verimlerinin düşmüş olması ihtimalini, yeni tohumların Eylül ayı sonunda geleceğini söylüyor. Daha önce konuştuğumuz gibi, bize bu taze tohumlardan verecekler.

Ben ödeme şeklini ve 1 kg tohum için ödeyeceğimiz toplam miktarı sormuştum.
Onu da taze tohumlar geldikten sonra bize bildirecekler.

Sipariş için basitçe "MOSO SEEDS" yazıp, net ve anlaşılır şekilde şekilde adres ve istenen tohum miktarını yazıyorsunuz.
Bunu Li Guodong'un
skveblue@163.com
deki elektronik posta adresine yolluyorsunuz.

Ödemenin nasıl yapılacağı konusu daha sonra bize bildirilecek.
Ben "Western Union" ile ödemenin bizler açısından daha kolay olacağını yazmıştım.

Bakalım ne olacak?

Gelen yeni gbilgileri gruba aktaracağım.

Tarihi:
Fri, 17 Aug 2007 12:01:51 +0800
Kimden:
"Li Guodong" <skyveblue@163.com>
Kime:
"faruktuzcuoglu@yahoo.com" <faruktuzcuoglu@yahoo.com>
Konu:
Re: MOSO seed Request from TURKEY

Dear Faruk Tuzcuoglu

First Congratulations on your complete recovery,I am sorry to reply you so later for i am in bussiness travelling to some village in Zhejiang province in China. and there is no interenet service here .now i have come back to compus.

Now the MOSO seeds here have been reserved about 1 year, its germination rate maybe become lower, and the fresh seeds will come soon, so I think if I can post you the new seeds , we will get it at the end of the September.

About the price and pay terms , I will give you when i get the fresh seeds.

If you freinds want the seeds, they can just write email to me or Dr. Gui, and write it with "moso seeds" as the title, give clear indicate of the weight and address.

Best wishes for your health again.

Yours Sincerelly,
Li Guodong

kalinka
20-08-2007, 12:02
Ben yeni üye oldum ama forum ilk gördüğüm gibi değil.

Sayın Faruk Tuzcuoğlu nun yazılarını arıyordum da.

Lütfen yardım edin.

mirsat
20-08-2007, 15:18
FAruk beyin bazı yazıları sinmiş galiba ,aradığınız hangi yazısı bilmiyorum ama silinmiş olabilir.

cemal.S
16-09-2007, 00:08
Merhabalar !

Bu gün serada bir baktım benim bambular ufak ufak çıkıyorlar. Bizde bir sevinç bir sevinç. Hepsi çıkmamışlar ama bir kaçı ufak ufak hareketteler. Bilgilerini bizimle paylaşan tüm arkadaşlar;

Hepinize selam olsun taa yürekten.

Saygıyla.

Besenkar
25-11-2007, 22:48
Yazın bambu tohumları paylaşıldı.Bana da ayrılmıştı ama elime ulaşmadı.Bu arada BAMBU GRUBU beklenmedik ve hızlı bir şekilde dağıldı.İlgimi çeken ve değer verdiğim bir konudan bu kadar çabuk kopmak bana göre değil.Ben de düşündüm ki bambunun ne olduğu gerçekten Türkiye'de bilinmiyor.Bu arada bambu hakkındaki bilgi paylaşımı da durdu.Baktım, bizler sadece konuşacağız, daha pozitif bir şeyler yapayım dedim ve bir miktar değişik cins ve miktarda bambuyu ithal ettirdim.Bunları çoğaltmayı ve bu arada hem tanımayı hem de tanıtmayı düşünüyorum.Bu amaçla çok amatörce de olsa http://www.bambufidanligi.blogspot.com adlı bir site oluşturdum.Bu sıralar genel bilgiler vermekle birlikte dikim işleminden sonraki gelişmeleri burada ve orada paylaşacağım.Selam ve saygılarımla.

KralEfendy
25-02-2008, 22:39
Bende yeni üyeyim çok hevesli bir şekilde baştan sona forumu okurken son sayfaya geldiğimde tarihe baktım ve çok uzun zaman sonra bu konuya üzülerekte olsa ben cevap yazıyorum çalışmalar neden durdu acaba ??

Özgür Ayata
02-05-2008, 11:07
Herkese selamlar,
Be KKTC de yaşıyorum, 4 döüm zeytinliğimin içine ev yapacağım ve bahçe düzenlemesine başlama aşamasındayım. Bahçenin bir kısmına ve bazı muhtelif bölgelere bambu ekmeyi düşünüyorum dekoratif olması açısından. Belki ileride bambularını kesip kullanabilirm de tabi :P
Kalın ve hızlı büyüyen türleri beğeniyorum. Önerebileceğiniz bir çeşit varmı ve fidan, tohum nereden edinebiliri acaba, aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılar

Todor
02-05-2008, 11:19
En kalın türler;

Moso Bambu (Phyllostachys pubescens) (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=5442)
Bambusa lako (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8284)
Dendrocalamus giganteus (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&q=Dendrocalamus+giganteus)

Tabi gövde kalınlaştıkça boy uzayacaktır.

Tohum ile üretebileceğiniz gibi, rizomlada üretebilirsiniz. Rizom ile üretim size vakit kazandıracaktır. İnternette bunların satışını yapan bir çok firma mevcut.

Özgür Ayata
02-05-2008, 15:13
Sayın Todor,
Moso Bambu ilgimi çekiyor fakat internetten tohumunu **** rizomunu bulamadım.
Bildiğiniz site varsa paylaşırmısınız bu ürünleri satan.
Saygılar

Todor
02-05-2008, 16:37
http://seeds.graines.be/c13-Seeds-Bamboos.html
http://cgi.ebay.com/MOSO-SEEDS-+-GIANT-BAMBOO-+--COLD-HARDY-+-1000-Seeds_W0QQitemZ150242293864QQcmdZViewItem?IMSfp=TL 0805010936a40017

Aynı soruyu tek başlıkta sorunuz. Diğerini siliyorum.:)

safiris
04-05-2008, 01:01
Sevgili cemal.S ,

Ben kendim Moso, Lako ve Dendrocalamus cinsi Bambulari tohumdan ürettim. Lako ve Dendrocalamus türleri Tropikal türler yaklasik 5°C nin altinda yasama sanslari yok. Bu türler Antalya civari icin uygun sanirim. Bzim Marmara bölgesinde ancak örtü altinda yasama sanslari var soguk kis mevsiminde. Tohumdan üretim biraz zor oluyor nedeni de saticilarin taze tohum satmamalari olmali.

Besenkar, mutlaka sizin Bambu parkiniza gelip görmeyi istiyorum. Web sayfanizi cok zaman önce görmüstüm sizi ayrica bu ise yüreklice gögüs germis olmanizdan dolayi da kutluyorum. Tebrik ederim.

Bazi arkadaslarin da daha önce bu forumda Bambu konusunda cok hararetli calismalar oldugunu ve daha sonra birden konunun kapandigini yazdiklarini okudum. Bu konuyu bende merak etmistim ve eski yazilanlari tek tek okudum. Malumunuz bizim halkimizda mutlaka birileri cikar ve ortaligi karisitip sonra da kenara cekilip seyrine bakar. Bu tarz kisiler malesef burada da var. **** bana o tarz bir izlenim dogurdu okudugum eski yazilanlar. Neyse bu benim düsüncem burada ortaligi karistirmak degil yapici olabilmek icin bulunuyor ve yaziyorum.

Ben tohumlari ebay üzerinden aldim. Ama her saticinin tohumu ayni kalitede olmuyor taze tohuma denk gelmek sans isi yani. Ayrica Cüce Bambu bitkileri de olmak üzere toplam 13 tür Bambu toplayabildim. Bunlari Türkiye florasina eklemek icin ugrasiyorum. Bir gönül isi iste, buna gönül verdim.

Ve cok övünerek bir sey daha söylemek istiyorum; o da Türkiye´ye burada forum yöneticisine söyleyerek actirdigim Enerji Bitkileri sayfasinda tanitimini yaptigim Miscanthus Giganteus bitkisinin yumrularini yine forumdan bir arakadas icin temin ederek Türkiye´ye gönderdim. Simdi Türkiye´de artik Miscanthus Giganteus bitkisi de var.

Umarim ülkemizde de Bambu`ya gercekten gönül veren azimli yapici kisilerin sayisi cogalir ve Bambu´yu Türkiye insani da cok gec bile olsa tanimis olur.

Bambu´ya gönül veren herkesi gönülden kucakliyorum.

Herkese selamlar.

cemal.S
03-06-2008, 13:28
Merhabalar !

Sevgili Safaris !

Yazınızı büyük bir ilgi ve beğeni ile okudum. Tesbitleriniz malesef çok doğru. Size katılmamak elde değil. İş yoğunluğum sebebi ile yeni yeni forma girme ve uzun süreli okuma şansım oldu. Sevgili Besenkarın yaptığı çalışma gerçekten taktire şayan. Bende en kısa sürede Adapazarını ziyaret edip kendisi ile tanışmak istiyorum. Yaklaşık bir yıldır zaman zaman bambu grubunda yazılanları kısa sürelide olsa girip okuyorum. İzmirden Faruk beyin gönderdiği tohumların 15 adedi filizlendi yaklaşık 15 Cm oldular. Başta Besenkar olmak üzere bizlerle bilgilerini paylaşan herkese sonsuz teşekkürler. Ateşin yandığını bu kadar yoğunluk arasında uzaktanda olsa görmek inanın beni çok mutlu ediyor.
Fırsat buldukça yazarak ve paylaşarak aranızda olmaya çalışacağım.

Hepinize saygılar sunuyorum.

cemal.S
18-06-2008, 14:10
Merhabalar!
Bambuda yeni gelişmeleri dört gözle bekleyen birisi gördünüzmü hiç ? İşte o benim.

Hepinize selam olsun.

Besenkar
22-06-2008, 23:55
Değerli Dostlarım,
Sakarya'ya gelirseniz beni sonsuz mutlu edersiniz.
Bambu çok güzel bir bitki.Ancak denildiği gibi çok da arsız değil, hatta diyebilirim ki çok nazik.Bir çok yabani otun etkilenmeyeceği şeyden etkilenip, kuruyabiliyor.
Siteye(bambu fidanlığı) birkaç fotoğraf ekledim ama daha güzellerini yakında eklerim sanırım.
Selam ve sevgilerimle...

cemal.S
23-06-2008, 08:15
Merhabalar !

Bunlar ne kadar güzel haberler sevgili Besenkar. Teşekkürler ve başarılar. En kısa sürede Sakaryaya gelip görüşmek ve sizinle tanışmak dileği ile.
15 adet sasa bambunun 7,5 ğu sizin biliyorsunuz. Acaba benimkiler başka türmü diye düşünüyorum hala. Henüz tam belirginleşmediler. Çok acemiyim çok.

Saygıyla.

Todor
23-06-2008, 11:56
fotoğraf ekledim ama daha güzellerini yakında eklerim sanırım.

Burada da görsek ya resimleri. :)

Besenkar
20-07-2008, 23:14
Ancak yaşadığım talihsiz bir kaza nedeniyle hareket yeteneğimi kısmen yitirdim.İyileşince yeni fotoğrafları başarabilirsem buraya da ekleyeceğim.
SELAM VE SAYGILARIMLA...:)

Todor
20-07-2008, 23:49
Çok geçmiş olsun Sayın Besenkar. Bir an önce eski sağlığınıza yeniden kavuşmanızı bekliyoruz.

cemal.S
29-07-2008, 09:48
Ancak yaşadığım talihsiz bir kaza nedeniyle hareket yeteneğimi kısmen yitirdim.İyileşince yeni fotoğrafları başarabilirsem buraya da ekleyeceğim.
SELAM VE SAYGILARIMLA...:)

Merhabalar !

Mesajınızı yeni gördüm. Çok geçmiş olsun. Umarım iyileşmişsinizdir. Son durumunuz nedir? Umarım düzelmişsinizdir. Bambularınız bende sizinle paylaşacağım söz verdim. Tohumların elinize ulaşmadığını biliyorum.

Sevgiyle kalın.

Besenkar
30-07-2008, 13:14
Sayın Todor ve sayın Cemal S ilginiz için çok teşekkür ederim.İyileşmeye başladım.Daha doğrusu kırılan kolumdaki kemikler kaynaya başladı.Yakında alçıdan da kurtulacağımı sanıyorum.
Selam ve sevgilerimle...
Hoşçakalın

Selahattin Yılmaz
30-07-2008, 16:14
geçmiş olsun sevgili Besenkar bende daha yeni öğrendim. Allah şifalar versin...

cemal.S
06-08-2008, 15:34
Merhabalar!

Zaman zaman uğradığım bambu sayfaları sessizliğini koruyor. Besenkarın durumunu merak ediyorum. Umarım sağlığına kavuşmuştur.

Yeni gelişmelerden haberdar olmak isterim.

Saygıyla kalın.

Besenkar
17-08-2008, 23:26
Rahatsızlığım nedeniyle iyi dileklerini bildiren arkadaşlarıma çok teşekkürler ederim.
Elim kısmen iyileşti, bu nedenle otlarını temizlettiğim bambu fidanlığında bazı fotoğraflar da çekmeye çalıştım.Bunlardan bazılarını buraya da eklemeye çalıştım, umarım başarmışımdır.
Ancak, önizlemede fotoğraflar görünmüyor.Belkide büyüklükleri verilen sınırların üstünde olduğundandır.Bilemiyorum.Ancak 17.08.2008 tarihi itibariyle çektiğim bazı fotoğrafları http://www.bambufidanligi.blogspot.com adlı siteye ekledim.
Selam ve sevgilerimle...
(Bu sitede, önümüzdeki 5 yıl içinde kimsenin bambu ile ilgilenmeyeceğini söyleyerek beni böyle bir maceraya sürükleyen arkadaşa da çok teşekkürler.)

Besenkar
17-08-2008, 23:28
Sevgili Todor,
Nasıl fotoğraf ekleyebileceğimi bildirirseniz zevkle buraya fotoğrafları ekleyeceğim.Selamlar.

Todor
17-08-2008, 23:37
Foruma fotoğraf yüklemek ve fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) başlığında deyalı ve resimli olarak anlatılıyor. Yinede takıldığınız bir nokta olursa, beraber çözmeye çalışalım sorunu.:)

cemal.S
18-08-2008, 07:49
(Bu sitede, önümüzdeki 5 yıl içinde kimsenin bambu ile ilgilenmeyeceğini söyleyerek beni böyle bir maceraya sürükleyen arkadaşa da çok teşekkürler.)

Merhabalar !

Bu maceraya atılma konusu olmasaydı şu an bizler sanırım çok şeyin gerisinde hala ateşi bulamamış ve gemileri yüzdürememiş olurduk. Hoş her zaman iyi sonuçlanmaz ancak izlediğim ve sizden edindiğim bilgilerle maceranızın hoş bir şekilde devam ettiğini görmek bir macera sever olarak beni mutlu etti bilesiniz. İlk mesajlarımda "Bize duman lazım ateşi kimin yaktığının önemi yok" diye yazmıştım. Ateşi uzaktanda olsa seyretmek gerçekten güzel. Benim mini çalışmalarım bambu konusunda devam ediyor. Sayıları 13 e düşsede SASALAR rın yarısı sizin biliyorsunuz. Saksı içinde kök çoğalmalarını sürdürüyorlar. Uygun bir zamanda tekleyerek çoğaltma yapmayı planlıyorum.

Sağlığınıza kavuşmanıza sevindim. Resimleri bende merak eder oldum.

Saygıyla.

scumiy
22-08-2008, 11:20
Arkadaşlar almak istiyen varsa bende var satabilirim http://images.gittigidiyor.com/1196/11966792_0.jpg

Todor
22-08-2008, 12:34
Sanırım bizim sormamız gerekiyor. Yoksa siz detaylı açıklama yapardınız herhalde.

Tohumlar ne zamanın hasadı, çimlenme garantisi veriyor musunuz, ne kadarı kaç para ve en önemli soru; türleri ne?

Siz profil bilgilerinizi sağlıklı bir şekilde doldurduktan sonra bu mesajınızı Satıyorum (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=123) bölümüne taşıyacağım.

scumiy
22-08-2008, 13:07
isterseniz resmini cekip yollayyayım ben nezamannın hasatı oldugunu bilmiyorum sadece cinden arkadaşıma sipariş verdim o getirdi. bende yeni diktim yanlız pamukta olayı daha cabuk gördüm 3-4 gunde tepe verdiler .

Todor
22-08-2008, 17:11
Filizlerin ve tohumların resimlerini buraya yüklerseniz, küçük bir ihtimal de olsa cinsini söyleyebiliriz. Ama sizde profil bilginizi sağlıklı doldurup, imla kurallarına uygun yazmalısınız. Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) başlığını okumanızda fayda var.

scumiy
23-08-2008, 12:46
Merhaba Benim resmimdeki bamboo ağacı

Todor
23-08-2008, 18:26
Resminizdeki bambuların Dendrocalamus strictus olma ihtimali yüksek. 18 m boy, 13 cm çap yapar. Tam güneşte yetişir, yayılmacı değildir. 0 derecenin altında yaşamayaz.

scumiy
24-08-2008, 10:49
munro joint bamboo
Species of one of the biggest bamboo in the world it can reach up to 32\34 mt and the culms a diameter up to 30\40 cm, this banboo is clump type, non invasive it can hold temperature up -3 celsius

ingilizce acıklaması böyle idi türkçeye cevirirseniz sevinirim

praecox
24-08-2008, 12:04
munro joint bamboo
Species of one of the biggest bamboo in the world it can reach up to 32\34 mt and the culms a diameter up to 30\40 cm, this banboo is clump type, non invasive it can hold temperature up -3 celsius

ingilizce acıklaması böyle idi türkçeye cevirirseniz sevinirim

Dendrocalamus giganthus munro joint bamboo diye geçiyor.

Bu tür en büyük bamboo türlerinden biridir ve boyu 32/34 metre çapı 30/40 cm i bulabilir. Kümeler halinde gelişme gösteren ve yayılımcı olmıyan bir türdür. -3'C dereceye kadar dayanıklıdır.

Todor
24-08-2008, 20:11
Dendrocalamus olduğu çok bellide, cinsi muallaktı. Şİmdi bu bilgiler doğrultusunda, satıyorum bölümünde bir başlık açarsanız, tohum almak isteyenler size ulaşabilir.

Bölüm kurallarını okumayı ihmal etmeyin.

Cohn
15-09-2008, 15:29
Hepinize merhaba
Ben 5 sene Tayland'da oturdum ve tabii ki cok bambu turler gordum. Cok da seviyorum.
Ben Datcada yerlesecegim ve sanirim Datcanin iklimi bambu icin cok uygun degil. Neyse denemektan bir zarari yok, onun icin tohumu alip dikmek istiyorum, saksada **** direk topragi.
Lutfen Datcanin iklim icin, en uygun bambu cesiti ne olabilir? Datca pek nemli degil ve galiba nemi seviyor - gene denemek istiyorum hobi amacla.

ayrica, uygun bir tohum kaynagi bulmak istiyorum mumkunse.

cok tessekurler

John

Todor
15-09-2008, 15:51
Sayın John;

Bu zor bir soru. Yaklaşık 2500 tür bambu var. Net bir cevap alabilmek için daha net soru sormanız gerekiyor.

Mesela ayırmayı planladığınız alan ne kadar, hangi boylar ilginizi çekiyor, bodurlar mı boylular mı, su durumunuz nasıl? Bambuyu sadece peysaj amaçlı mı kullanacaksınız?

Cohn
16-09-2008, 13:30
sayin todor bey
cevabiniz icin cok tessekurler. Haklisiniz, cok detayli bir mesaj yazmadim. Sadece enteresen bir bitki icin ekmek istedim - ozluyorum cunku turkiyede pek yok.
su durum pek parlak degil onun icin az ekecegim - galiba kocaman sakside - cunku bazi turler cabuk yayiliyor - 'clumping' tur secmek istiyorum.
daha aristirmaya yapacagim simdi.
aslinda su anda izmitdayim - ve Sn Besenkar Sakarya'da galiba. Eger siz (sn besenkar) bu mesaj gorursaniz - sizin bambu bitkiniz cok gormek istedim mumkunse.

saygilarimla

John

Todor
16-09-2008, 15:33
Clumper
Bambusa Lako :20 m yükseklik, 10 cm çap
Dendrocalamus asper : 30 m yükseklik, 20 cm çap
Dendrocalamus strictus : 20m yükseklik, 15 cm çap

Runner
Semiarundinaria fastuosa : 10m yükseklik, 10 cm çap
Phyllostachys aurea : 9 m yükskelik, 5 cm çap

Özellikle Phyllostachys aurea (golden bamboo) her türlü olumsuz koşula karşı oldukça dayanıklı bir tür ve ülkemizde yetiştiriciliği yapılıyor. İngiliz kargısı veya İngiliz kamışı adı ile satılıyor. Bu iki runner türün Kaliforniya çöllerinde sorunsuz yetiştiği bildiriliyor.

Benim türler hakkında söyleyebileceklerim bu kadar. Şu aralar pek bahçeme gidemiyorum. Daha sonra ziyaretinizden mutluluk duyarım.

Cohn
16-09-2008, 16:59
cok tessekuler Todor Bey

Besenkar
22-09-2008, 22:19
Mesajınızı biraz geç gördüm, kusura bakmayın.Bende yaklaşık on çeşit kadar bambu türü var ve hepsi de Türkiye'nin çok soğuk bölgeleri hariç diğer bölgelerine uyum sağlıyor.
İstediğiniz zaman gelip hem bambuları hem de gelişimlerini görebilirsiniz.
Ancak önceden besenkar@hotmail.com adresine bilgi verin lütfen.selamlar

jaguar live
21-11-2008, 15:42
Selamlar-arkadaşlar ben karadeniz karabüktenim,bambu yetiştirmek istiyorum,hem inşaat için hemde mobilya için-konuya geç ktıldığım için bana yardımcı olun lütfen,aranıza katılmak istiyorum,tohum nerden nasıl alırım,geçmi kaldım?İlgi gösterdiğim bambu türü phyllostachys bambusoides,acaba bu tür karabük yenicede yetişirmi,yetişmezse ne gibi alternatif türü kullanabilirim

Todor
23-11-2008, 19:49
Karabük'ün iklimini bilmiyorum. Fakat Phyllostachys bambusoides (japon kerestelik bambusu) -15 dereceye kadar dayanabilir. Ortalama 15 m boy yapabilir. Yerini sever ise, boyu 24 m'ye kadar çıkabilir. 10 -12 cm kadar çap yapar.

İklime göre sıralanmış, kerestelik türleri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.
Özelliklerine göre bambular (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10582)

jaguar live
24-11-2008, 15:46
Selamlar-karabük /yenice iklimi tipik karadeniz iklimi.özellikle yenice ilçesi ormanları dünyanın sayılı ormanlarından ve bir özelliği daha çok tür ağaç ve çalı dar alanlarda yetişiyor.Dayımın bahçesinde muz ağacı bile var,hatta meyve vermişler bile ve sürgünleri dahi var,tahminime göre,muz ağacı yetişir meyve ve sürgün verirse iklimi sevmiş ve buna göre bambu'da yetişir herhalde.Todor bey,acaba tanıdıklarınızdan bambu ziraatına başlıyan oldumu,ben takip edebildiğim kadrıyla tohum siparişine yeltenenler çok olmuş ama hiç neticeleri okuyamadım,belki ben o bölümleri atladım.Bildiğiniz kargo ile tohum sipariş verecek sabit bi adres varmı acaba.:confused:şimdiden teşekkürler saygılar:rolleyes:

Todor
27-11-2008, 15:20
Netice olmamasının sebebi, netice alınamaması. Tohum sipariş eden arkadaşlar, ya tohumları ekim aşamasında çürüttü, ya da benim gibi, çimlendirdikten sonra öldürdü.

Eğer yaşadığını bölgede, muz agacı yetişiyor ise, hiç düşünmeden tropik, küme bambulardan yetiştirmenizi öneriririm. Bambusa'lar ve Dandrecalamus'lar sizin için ideal. Yayılıcı bambulara göre çok daha çabuk sonuç alırsınız. Site öneremiyorum. Çünkü ben kendim tropikal türleri e-buy'dan aldım, onlarda pek çimlenmedi. Gerçi henüz bekliyorum ama şimdiye kadar çimlenmesi gerekirdi.

Bu arada, mesajın tümünün renkli ve kalın yazılması forum kurallarına aykırı. Mesajınızı düzelttim. Forum kurallarını okursanız seviniriz. :)

jaguar live
29-11-2008, 21:46
Teşekkür ederim.Babam almanyada kalıyor,en iyisi ozaman almanyadan tohum veya hazır yetiştirilmiş bambular istemek olacak.

Seyfi Dağdeviren
21-03-2009, 20:03
Selamlar Bambu Grubu; Adana da yol kenarına yeşillik amacıyla dikilmiş bir bambu kümesi gördüm.Safiris rumuzlu üyemizin resimlediği türlerden latince adı aureosulcata spectabilis olan tür olduğunu zannediyorum. Köklü iki sürgünü Boluya getirerek evde saksıya diktim.Maalesef kurudular,tekrar köklü sürgün getireceğim.Aynı sonla karşılaşmamak için bilgi birikimleriniz ve deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.Saygılarımla

Todor
22-03-2009, 00:14
Söküm sırasında, mümkün olduğunca rizomu ve kökleri parçalamadan çıkarmaya çalışın. Şu an söküm için uygun mevsim. Öünkü hava serin ve rutubet yüksek. Gene de bitkinin su kaybını önlemek için bir miktar budama yapmanız gerekebilir.

okay-55
13-02-2010, 20:30
Selam arkadaşlar foruma yeni üye oldum çalışmalarınızı ilgi ve heyecanla izliyorum çalışmalarınızda başarılar dilerim. Yalnız bambu başlığı altında ki konunun yaklaşık bir yıldır devam etmediğini görüyorum en son Sayın todorun 22-3-2009 tarihli 384 387 nolu mesajı ile sona mı erdi yoksa başka başlık altında mı devam ediyor bu konuda bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim selamlar

Todor
13-02-2010, 20:37
Çalışmalarımız devam ediyor fakat forumda pek yazışma olmuyor.

okay-55
13-02-2010, 23:12
Sayın todor yazılarınızdan anladığım kadarıyla bu konuda oldukça deneyim sahibisiniz .Bilgi ve deneyimlerinizden faydalanmak isterim özelden size nasıl ulaşırım **** siz bana selamlar.

Todor
14-02-2010, 05:50
Paylaşımlar forumda yapıyoruz ki, herkes istifade etsin, yazılanlar kalıcı olsun. Siz sormak istediklerinizi uygun başlıklar altında sorarsanız, hepimiz bilgimiz yettiğince ve dilimiz döndüğünce cevaplamaya çalışırız. Bunun dışında, forumdan özel mesaj atabilirsiniz.

okay-55
14-02-2010, 11:09
Sayın todor istanbulda üzüm bağları,meyva bahçeleri için telli terbiye sistemleri üretiyorum tekirdağ şarköyde 800 m rakımlı kullanılmayan arazim var bu bölgede bambu yetiştirebilirmiyim marmara iklimine uygun bir bitkimidir yardımcı olursanız sevinirim selamlar

Todor
14-02-2010, 11:33
Evet, soğuk iklime dayanıklı türler vardır.
Pseudosasa japonica, Phyllostachy aurea, Phyllostachy edulis, Phyllostachy nigra en kolay bulabilceğiniz türler. Aşağıdaki başlıklardan gerekli bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. Diğer başlıklarıda okumanızı öneririm.

Özelliklerine göre bambular (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10582)
Phyllostachys aureosulcata aureocoulis (Pekin Bambusu) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8009)
Moso Bambu (Phyllostachys pubescens) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5442)

okay-55
14-02-2010, 11:57
Sayın todor ilginize verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim selamlar

timya
09-04-2010, 15:13
*** arkadaşlar bambudan bahsediyosunuz sanırım ben rizeliyim bizim evin arkasında uçsuz bucaksız bambu ağaçlığı var biz önemsemedik yayıldıkça yayıldı korkudan içine giremiyodum geçenlerde içerisine girdim harika bi manzara gerçekten kendimi amazonlarda hissettim bi an ama çok yayılan bi birki olduğundan bizim buralarda önemsenmedi hala yayılıyor ilgilenenlere duyrulur

agozce
09-04-2010, 15:38
Sayı timya bir fotosunu ekleseniz. Avatarınızdaki mi yoksa?

d.güzeldemirci
09-08-2010, 22:15
Clumper
Bambusa Lako :20 m yükseklik, 10 cm çap
Dendrocalamus asper : 30 m yükseklik, 20 cm çap
Dendrocalamus strictus : 20m yükseklik, 15 cm çap

Runner
Semiarundinaria fastuosa : 10m yükseklik, 10 cm çap
Phyllostachys aurea : 9 m yükskelik, 5 cm çap

Özellikle Phyllostachys aurea (golden bamboo) her türlü olumsuz koşula karşı oldukça dayanıklı bir tür ve ülkemizde yetiştiriciliği yapılıyor. İngiliz kargısı veya İngiliz kamışı adı ile satılıyor. Bu iki runner türün Kaliforniya çöllerinde sorunsuz yetiştiği bildiriliyor.

Benim türler hakkında söyleyebileceklerim bu kadar. Şu aralar pek bahçeme gidemiyorum. Daha sonra ziyaretinizden mutluluk duyarım.

Selam todor kardeş bende bu işin ticaretini yapmak istiyorum yapacağım yer ordu korgan ilçesi rakımı 700 kış sert geçiyor ama - 10 görmez bol yağış alan bir yer yemyeşil her taraf fındık bahçesi ve ormanlık her ağaç yetişiyor burada yapmakistiyorum ama laminat parke ve bahçe süsü olarak ticaretini yapmak istiyorum bana hangi türü önerirsin ve tohumunu nasıl temin ederim şimdiden teşekkkürler yardımcı olursanız çok sevinirim

Todor
09-08-2010, 22:33
Hoş geldiniz d.güzeldemirci.

İlk olarak Forum kurallarını okuyun.
İmla kurallarına riayet edin ve forumun diğer üyelerine hitap ederken, adam, kardeş gibi sıfatlar kullanmayın.
Sormuş olduğunuz soruların cevapları forumda mevcut. Eğer önceki yazılanları dikkatlice okursanız hem sormuş olduklarınıza hem soracaklarınıza cevap bulacaksınız.

Tekrar hoş geldiniz.

cemal.S
04-01-2011, 08:54
Hoş geldiniz d.güzeldemirci.

İlk olarak Forum kurallarını okuyun.
İmla kurallarına riayet edin ve forumun diğer üyelerine hitap ederken, adam, kardeş gibi sıfatlar kullanmayın.
Sormuş olduğunuz soruların cevapları forumda mevcut. Eğer önceki yazılanları dikkatlice okursanız hem sormuş olduklarınıza hem soracaklarınıza cevap bulacaksınız.

Tekrar hoş geldiniz.

Merhabalar!

Uzun süredir sayfaya uğramamıştım. Bu bambu sevdası bende bitmeyecek sizleri bilemem. Şu anda tohumdan ürettiklerim sınırlı sayıda bile olsalar öyle güzeller ki. İsimlerini bile telafuzda zorlandığım bu minikleri seviyorum. Bahara köklerini ayırıp çoğaltmayı planlıyorum. Kontrol ettim kaplarını sarmış kökler.

Todor ne dersin şubat mart ayları uygunmu işlem için.

Not: Yukarıdaki mesajınızı birazcık sert bulduğumu belirtmek isterim. Sizi çok iyi tanıyorum iyi niyetinden şüphem yok. Sakın yanlış anlaşılmasın.

Saygılar herkese.

Todor
07-01-2011, 07:46
Mart ayı uygundur. Fakat nisan mayısa sarkmayın. Tam sürgün zamanı çünkü.

Bir önceki mesajımın sert olduğuna inanmıyorum. Bana kardeş, Sayın Besenkar'a ise adam diye hitap edilmesi hoş olmamış. O zaman yönetici olduğum için uyarma gereği görmüşüm. Üstelik iki kere hoş geldiniz demişim. Bilirsiniz, bunlar standart karşılama ve yönlendirme mesajları.

Zaten üye de ağustostan beri uğramamış. :)

cemal.S
11-01-2011, 18:04
Teşekkürler Todor!

Tecrübeni paylaştığın için. Sağolasın.

suwari
02-02-2011, 14:50
bambu ağacının temini, fidan temini, tohum temini konusunda bana bilgi verecek arkadaşlardan bilgi bekliyorum,

cemal.S
10-02-2011, 06:09
bambu ağacının temini, fidan temini, tohum temini konusunda bana bilgi verecek arkadaşlardan bilgi bekliyorum,

Sayın Suvari...!

Önce isterseniz kendinizi tanıtın olmazmı? Sonrada formun kurallarını bir güzel okuyunki AĞAÇLAR NET ailesini tanıyın derim. Bizde pek bilgi beklenmez paylaşılır.;);)

Kolay Gelsin

sarilar1973
25-02-2011, 21:50
bambu edirne de yetişirmi elinizde bambu fidesi varmı varsa fiyatı nedir nekadar zamanda kaç metre boya ulaşır

cemal.S
28-02-2011, 13:47
bambu edirne de yetişirmi elinizde bambu fidesi varmı varsa fiyatı nedir nekadar zamanda kaç metre boya ulaşır

Sayın sarılar...!

Mesajınızı yeni gördüm. Sakın ilgilenenler olmadı diye düşünmeyin. Koşturmaktan ancak vakit bulabiliyoruz. Sizden ricam sadece bambu prejesini değil diğer sayfalarıda bir zahmet inceleyin olurmu? Eminim bir çok aradığınızı bulacaksınız.
Unutmadan hepimizin kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var bir uğrarsanız sizi daha iyi tanımış oluruz olmazmı?

Kolay gelsin.

m_aslan_d
05-03-2011, 02:57
--------------------

Murat Uysal
12-03-2011, 00:44
Teşekkür ederim.Babam almanyada kalıyor,en iyisi ozaman almanyadan tohum veya hazır yetiştirilmiş bambular istemek olacak.

Bende Karabük/Yenice de yaşıyorum.. Burası porsuk ağacının bile yetiştiği yer. Araziyi adam diksen büyür.

maybach
12-03-2011, 01:23
imkanı olan varsa bir ortak sipariş organize edelim

y3_gurbuz
15-05-2011, 23:06
arkadaşlar kolay gelsin toprağa hep hevesli olup ancak yeni ikibuçuk dönüm arazi edinebilmiş biriyim bahçe duvarı yapmak yerine arazi çevresini hayvanlardan da koruyabilecek şekilde bambu dikerek çevirmek istiyorum arazim tarsus gülek boğazı yakınlarında hem de kışın kar kaplı olabiliyo hangi cinsin tohumu yaklaşık 1.5-2 metre boyuna bir yılda ulaşır
eğer canlısı çevre kaplaası için uygun olmaz diyorsanız bir senede olgunlaşabilecek bir cinsten kesip çit şeklindede yapabilirim
siz ne önerirseniz yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Ahmetbey07
17-04-2012, 01:14
merhaba tohum nasıl temin edebiliriz acaba.?

yeşilyol74
17-04-2012, 05:14
merhaba arkadaşlar.ben konyada yaşıyorum.kudzu ile bilgi almak isterken bambuda dikkatimi çekti.heralde konya bölgesi bu iş için uygun değil.ama ege bölgesinin uygun olabileceğini düşünüyorum.birde 2007 den beri kimler ne aşamaya geldi merak ettim.bu işin ticari boyutu ile ilgilenip yapabilen ,yetiştirebilen oldumu?sayın todor çalışmalarından ve sonuçlarından bahsederse sevinirim.iyi günler diliyorum.

seyhan kaya
27-02-2013, 23:29
Merhaba,
Yazışmaların üzerinden epeyce bir zaman geçmiş.
Çalışmalarınız hakkındaki olumlu olumsuz güncel bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgiler.

Tohumcu Nılgun
28-02-2013, 00:08
Merhaba,
Yazışmaların üzerinden epeyce bir zaman geçmiş.
Çalışmalarınız hakkındaki olumlu olumsuz güncel bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgiler.

Sayin seyhan kaya, Size katiliyorum. Arkadaslarin tecrubelerini aktarmalari cok iyi olur diye dusunuyorum.

16makkrgz16
10-03-2013, 15:29
toplu bir tohum alımı yapabilirmiyiz.sonra aramızda bölüşürüz

veysı
01-12-2013, 13:39
bende bambuları çok sevıyorum

canes26
25-08-2015, 18:40
Bu konu tam olarak ne oldu?

herhangi bir çalışma, tecrübe edebildiniz mi?

ben çok uygun fiyata Moso bambu tohumları adresi buldum.

tecrübelerinizi bizimle paylaşır iseniz sevinirim.

koolinik
10-04-2016, 21:57
Tarih 10.04.2016 Grubun açılmasının üzerinden yaklaşık 9 yıl geçmiş.Acaba bu konu ile ilgilenip deneyen arkadaşlar sonuç ve tecrübelerini bizimle paylaşabilir mi? Bende kendim bir alana bambu ekmek istiyorum ilk olarak yapacağım ilk 2 yılı sera ya da ev ortamında büyütülmesi gerektiği sonradan uygun alana ekilmesi. Ardından o alanda sulanması ve gelişimine dikkat edilmesi... Peki işe yarar mı? Lütfen cevaplayın...

ustunizci
26-04-2016, 00:59
Sayın koolinik, ben, yaklaşık 10 yıldır, amatörce yetiştirmeye çalışıyorum. Elimde 3 tür mevcut. Aurea, cinsi çok. Yazlığımın bahçesini işgal etmeye çalışıyor. Ben de önlem almaya çalışıyorum. Siyah (nigra) bambu var. Onlar az olduğu için masumlar. Bir de tam olarak cinsini bilemediğim bir çeşit var. Bir yere dikmek için sera da veya evde dikip bekletmeye gerek olmadığını, Ocak-Şubat aylarında doğrudan toprağa dikmenin yeterli olacağını düşünüyorum. Ticaretini yapmanın zor olacağını talep olmayacağını düşünüyorum. Kolay gelsin.

m_erkan_m
27-04-2016, 23:37
Selamlar. Tayland dan köklü olarak getirdiğim bambularımı saksıya ekeli yaklaşık 4 ay oldu herhangi bir hareketlenme yok. Hatta kahverengileşmeye başladılar. Sanırım yetiştiremeyeceğim. Getirir getirmez üst kısımlarını mumla kapladım. Haftada bir su veriyorum. Toprağı sürekli nemli. Sanırım balkona koymak daha yararlı olacak . Mevsimin biraz daha ısınmasını bekliyordum. Fakat iç mekanda toprak küfleniyor. Evin sıkıntısı çok sıcak olması ve hava akışı çok az buda küf ve mantar oluşumunu arttırıyor.

province
21-06-2016, 00:25
Faruk Bey ben de bu moso bambusuna hevesliyim ve 500 kadar bambuyla ev yapmak gibi bir hayalim var ama önce yetiştirmek icap ediyor tohum konusunda yardımcı olabilir misiniz acaba?

province
21-06-2016, 00:28
Bu konu tam olarak ne oldu?

herhangi bir çalışma, tecrübe edebildiniz mi?

ben çok uygun fiyata Moso bambu tohumları adresi buldum.

tecrübelerinizi bizimle paylaşır iseniz sevinirim.

Nereden buldunuz bize de söyleyebilir misiniz acaba?

engraulis
22-06-2016, 21:13
Ben çinden getirttim tohumları. 200 adet 1 dolar civarında

rainac
23-06-2016, 13:33
Peki bunlar Afyonkarahisar ikliminde yetişiyormu acaba :)

mmanager
01-07-2016, 09:58
İyi günler bu konuyu ben de araştırmıştım daha önce.Moso bambu kışı fazla eksileri görmeyen yerlerde yetişiyor ve yayılıcı özellik gösteriyor diye bilgi edinmiştim. Dogu Karadeniz kıyıları ,Akdeniz ,Ege olarak yani narenciye yetiştirilebilen yerler diye sınıflandırabiliriz.Aslında bambu biraz da sabır işi bambu tohumu ekilir gübrelenir sulanır,sonra ikinci yıl yine ekilir gübrelenir sulanır 3. yıl da aynı şekilde,sonra 4.yıl birden 90 eyi günde boyu 30 metreyi buluyormuş.Bir kaç yılda artık toprağın altından yumrular geliştirerek bulunduğu ortamı istila edici özellige sahipmiş.Yani artık etraftaki ağaçlara bile zarar verici yok edici bir yapıda olurmuş.Aslında yağışı bol olan atıl durumdaki tarlalara dikilebilir.Bir çok kullanım alanı var.Tekstilden,mobilyaya,inşaat sektörüne kadar ...

mmanager
01-07-2016, 10:19
Bir yerde okumuştum sanırım eski yazışmalardan birindeydi Rize'de bir yere diktiklerini ve lazım olan herkesin gidip kestiğini fakat bitip kurumadığını yazmışlardı.Özellikle inşaat sektöründe beton kalıpların altına dayak olarak kullanıldığını ,çiçekçilikte sarılıcı ve dayanak olarak,tekstilde liflerinden çorap havlu vs şeyler yapıldığını,evlerde yer döşemesi olarak kullanıldığını,mobilya yapıldığını biliyoruz.Neden bunlar ithal olarak gelsin neden ülkemizde üretilebilen yerlerde üretilip ekonomiye kazandırılmasın.Aslında bunu araştırıp tanıtmakla olur bence .Düşünün bir yatırım yapıyorsunuz 5 yıl sonra kendi kendine verim alıyorsunuz.Tabi bazı maliyetler olacaktır verimli bir yatırım olacağı kesin.Ülkemizde pamuk yetiştiriliyor ama ne maliyetlerle kullanılan ilaçlar doğaya ve toprağa nasıl zararlar veriyor anlatamam.Alternatifler varsa neden hayata geçirilmiyor.Mesela bakın elektrik üretiminde güneş enerjisi kullanılması .Almanya nın güneş enerjisi yatırımı ve teşviki kat kat bizden fazlaymış.Bizim güneş enerjimiz yüzde elli daha fazla olduğu halde....

Muda
25-10-2016, 15:24
Ben çinden getirttim tohumları. 200 adet 1 dolar civarında

Sn. engraulis;

Tohumları çimlendirebildiniz mi? Son durumlarını nedir. Çimlendirebildiniz ise resimlerini paylaşabilirseniz sevinirim.

Searkan
29-01-2017, 16:19
Bambunun bu çeşiti ülkemizde yetişiyormu acaba?

http://i.ebayimg.com/images/g/ySEAAOSwHsRYCO84/s-l1600.jpg

engraulis
10-03-2017, 23:08
Sn. engraulis;

Tohumları çimlendirebildiniz mi? Son durumlarını nedir. Çimlendirebildiniz ise resimlerini paylaşabilirseniz sevinirim.

Henüz ekemedim. Bazı problemler nedeni ile geçen yaz bahçeye ilgilenemedim. bir ay içerisinde seraya ekim yapacağım

looktr
06-04-2017, 00:05
Rahatsızlığım nedeniyle iyi dileklerini bildiren arkadaşlarıma çok teşekkürler ederim.
Elim kısmen iyileşti, bu nedenle otlarını temizlettiğim bambu fidanlığında bazı fotoğraflar da çekmeye çalıştım.Bunlardan bazılarını buraya da eklemeye çalıştım, umarım başarmışımdır.
Ancak, önizlemede fotoğraflar görünmüyor.Belkide büyüklükleri verilen sınırların üstünde olduğundandır.Bilemiyorum.Ancak 17.08.2008 tarihi itibariyle çektiğim bazı fotoğrafları http://www.bambufidanligi.blogspot.com adlı siteye ekledim.
Selam ve sevgilerimle...
Merhaba sayın Besenkar. Web sitenize 6 yıldır konu girilmemiş sanırım. Fidanlığınızdaki son durum nedir acaba?

sadviolinist
08-05-2017, 19:57
Elinde moso bambu fidanı olan var mı?

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

redoano
11-07-2017, 16:57
Şu anda benim moso tohumu ihtiyacım yok. Zaten çimlenmeyi bekleyen 5000 adetim var. Ancak
Chimonobambusa quadrangularis (pembe yeşil gövdeli olan) ve
Neosinocalamus affinis (7 cm çaplı) olanlardan fiyatları uygun gelirse,
tane hesabında 1000er adet, kilo hesabında 250 gr diye düşünüyorum. Çünkü yerim ancak bu kadar..:)
Sayın Todor,
Sizin tohumlar ormana dönüştü mü acaba? Hala yetiştirmeye devam ediyorsanız son durumlarıyla ilgili fotoğraf paylaşabilir misiniz?

MeminBozkurt
25-10-2018, 22:33
Merhaba
Acaba bambu ekonomik amacla ekerek sonuç elde eden arkadaşlar tecrubelerini paylasabilir mi

kaknus
17-03-2020, 19:10
Ben beş yıl önce internetten moso bambu almıştım. Bana gelen fidan yaklaşık 30 cm boyunda idi. Bambunun çok hızlı büyüdüğünü düşünenler biraz hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bambu her yıl yeni filizler çıkaran bir bitki. Çıkan filizler birkaç haftada büyüyor, daha sonra uzamıyor. Her yıl çıkan filizler bir önceki yıla göre daha uzun boylu ve kalın oluyor. Benim diktiklerim 1. yıl sonunda 50 cm, 2. yılda yaklaşık 1 m, 3. yılda 2 m, 4. yılda, 3 m, 5. yılda da 4 m kadar oldu.
Çok dayanıklı ve güzel bir bitki. Yayılma özelliği olmasına rağmen yeni çıkan filizleri küçükken kopardığınızda o yıl büyümüyorlar.

CilekFidesi
10-08-2021, 04:50
Ben beş yıl önce internetten moso bambu almıştım. Bana gelen fidan yaklaşık 30 cm boyunda idi. Bambunun çok hızlı büyüdüğünü düşünenler biraz hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bambu her yıl yeni filizler çıkaran bir bitki. Çıkan filizler birkaç haftada büyüyor, daha sonra uzamıyor. Her yıl çıkan filizler bir önceki yıla göre daha uzun boylu ve kalın oluyor. Benim diktiklerim 1. yıl sonunda 50 cm, 2. yılda yaklaşık 1 m, 3. yılda 2 m, 4. yılda, 3 m, 5. yılda da 4 m kadar oldu.
Çok dayanıklı ve güzel bir bitki. Yayılma özelliği olmasına rağmen yeni çıkan filizleri küçükken kopardığınızda o yıl büyümüyorlar.

ben de internetten araştırıp fidan aldım. büyüme ve yayılma şekli aynen sizin bahsettiğiniz gibi. fidan dikeli 2 veya 3 yıl oldu. Şu anda sadece 1.5 metre kadar 2 adetfidan var. bir tanesi birkaç ay önce yeni çıkmıştı

dogancancavuslu
17-08-2022, 16:22
herkese merhaba. İsmim Doğan.31 yaşındayım ve Bursa'da dış ticaret uzmanı olarak çalışmaktayım. Ordu / Fatsa da fındık bahçelerim ve 2 dönüm atıl arazim vardır. Bu arazide bambu ekimi yapmak istiyorum. Daha çok dekorasyon, süs amaçlı kullanılacağım, yeri geldiğinde de zemin, duvar kaplaması olarak kullanacağım. Hangi bambu çeşidi önerilir ve nereden temin edebilirim. Şimdiden desteğiniz için çok teşekkür ederim.

0532 393 52 67. Ulaşabilirsiniz.

CilekFidesi
12-10-2022, 22:29
Tifliste botanik parkında gördüğüm bambu koruluğundan sonra, Türkiyede Giresunda da çok güzel yayılmış bir bambu koruluğunun olduğunu öğrendim. merakla araştırdım. Bu forumdaki bambu konularına da baktım. Ama maalesef ne Giresundaki bahçe sahibinden dönüş alabildim ne de bu forumdaki konulardan. Forumdaki konuların her biri bir noktada duraksayıp kalmış. Geçen onca yıl sonra yayılmış bir bambu bahçesi örneği paylaşılmadı. Bambu fidanı temin edebileceğimiz bir kişi de yok maalesef.
Fidancılarda satılıyor ama hem mesafe uzak hem de maliyeti fidan fiyatını aşıyor.

evandevan5
13-10-2022, 16:36
Tifliste botanik parkında gördüğüm bambu koruluğundan sonra, Türkiyede Giresunda da çok güzel yayılmış bir bambu koruluğunun olduğunu öğrendim. merakla araştırdım. Bu forumdaki bambu konularına da baktım. Ama maalesef ne Giresundaki bahçe sahibinden dönüş alabildim ne de bu forumdaki konulardan. Forumdaki konuların her biri bir noktada duraksayıp kalmış. Geçen onca yıl sonra yayılmış bir bambu bahçesi örneği paylaşılmadı. Bambu fidanı temin edebileceğimiz bir kişi de yok maalesef.
Fidancılarda satılıyor ama hem mesafe uzak hem de maliyeti fidan fiyatını aşıyor.
çiçekçiden almıştım bambuyu 50 tl ye baktım ortasından o dönemeç yerinden kuruyor kuruyan yerini kestim yara yerine mum sürdüm
sonra bitkiler için olan e vitamini kremler var üzerine 2 noktaya sürdüm sürgün verdi. bambular ruzgarda pek kalamıyorlar hemen solmaya başlıyor.

CilekFidesi
08-11-2022, 13:13
çiçekçiden almıştım bambuyu 50 tl ye baktım ortasından o dönemeç yerinden kuruyor kuruyan yerini kestim yara yerine mum sürdüm
sonra bitkiler için olan e vitamini kremler var üzerine 2 noktaya sürdüm sürgün verdi. bambular ruzgarda pek kalamıyorlar hemen solmaya başlıyor.

Şand bambu denilen bir tür var, bambuya benziyor ama gerçekte bambu değil. Başka bir ismi vardı.
Sizin aldığınız sanırım o tür olabilir.

örnek: https://www.heryerbitki.com/sans-bambusu/