View Full Version : Kinoa (Quinoa)
bottistar
06-06-2007, 14:51
Herkese merhaba. Quinoa hakkında bilgisi olan veya yetiştirmeyi deneyen var mı? 6000 yıldan beri Latin Amerika'da üretiliyormuş. İnkaların kutsal ekiniymiş. Çok besleyici ve kolay yetişen arsız bir bitkiymiş.
Top Quinoa Producers - 2005
(thousand metric ton)
Peru 27.0
Bolivia 23.5
Ecuador 0.7
World Total 58.4
Source:
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)Actual figures from FAO
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
Herkese merhaba!
Bugün gluten intoleransı (veya buğday allerjisi) hakkında araştırma yaparken glutensiz tahıllar –ki sayıları fazla değil- arasında başa güreşen bir bitki ile karşılaştım: Quinoa (Kinoa)!
Bir de Türkçe kaynaklara bakayım dediğimde ağaçlar.nette açılmış bu başlığı gördüm ve öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak boynumun borcu oldu. Bottistar’a teşekkür edeyim bu arada, başlığı açtığı ve bu paylaşıma vesile olduğu için.
Kinoa Güney Amerika Andlarında yetişen bir otsu bitki (http://www.andescrop.kvl.dk/images/quinoa.jpg). Etli, besleyici yaprakları var, salkım salkım bol çiçek açıyor (http://www.futura-sciences.com/uploads/tx_oxcsfutura/images/quinoa_01.jpg) ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşüyorlar. Tohumlar da kurutularak tahıl olarak tüketiliyor.
Kinoa Dünya Sağlık Örgütü tarafından komple protein bitki olarak adlandırılmış zira BÜTÜN **TEMEL** AMİNOASİTLERİ İÇERİYOR! (Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır ve temel aminoasitler, beslenmenin vazgeçilmez unusurlarından olup, sağlıklı yaşamamız için ŞART olan aminoasit demektir. Çünkü temel aminoasitlerin eksikliğinde çeşitli hastalıklar başgösterir)
Bir ziraat ürünü olarak Kinoa:
Kinoa da buğday gibi bitkiler sülalesinin çiçek açan bitkiler bölümünde sınıflandırılmış, ancak benzerlikleri burada bitiyor. Susam bitkisiyle aynı sınıftan ama farklı bir 'dizi' den geliyor. Kinoa esasen kaktüsler-sukkulentler bölümünün alt bölümlerinden birinde yer alıyor.
Anladığım kadarıyla kinoa tropik, subtropik ve ılıman iklimlerde yetişebiliyor ancak toprağının suyu iyi süzdüren nitelikte olması gerekiyor. Çok yüksek irtifada, dağ yamaçlarında yetişebilmesi ise ziraati bakımından en önemli avantajı. Ancak diğer tahıl bitkilerine nazaran olgunlaşmak için nispeten uzun bir süreye ihtiyaç duyuyor. Güney Amerika dışında Kuzey Amerika topraklarının güneyinde de yetiştirilmeye başlamış.
Ekimi ilkbaharda, Ekim-Kasım aylarında (Güney yarıküreden bahsediyoruz) yapılıyor. Mor renkli tohumları hasat zamanı tarlaları mora boyuyor (http://www.newfarm.org/international/features/0803/quinoa/images/ssMatureQuinoa.jpg).
Kinoa tanelerinin kabukları nohut renginde olabildiği gibi, kırmızımsı, mordan fuşyaya dek değişen renklerde (http://perso.campus.ecp.fr/~objectif...qualite/01.JPG), veya kızılımsı ya da grimsi olabiliyor. Yaz sonunda kuruyan saplar köklenip demetleniyorlar (http://www.futura-sciences.com/uploads/tx_oxcsfutura/images/quinoa_03.jpg).
Tanelerin işlenmesi:
Hasadı yapılan saplardan ayrılan taneler (http://www.all-creatures.org/recipes/images/i-quinoa.jpg)arka arkaya sıcak ve soğuk sularla yıkanıp kurutularak işlemden geçiriliyor. Bu işlemden sonra ayrıca kabuklarından da ayrılırlarsa, yani 'cilalanırlarsa' kuskusa benzer bir görünüm (http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Quinoa.jpg)kazanıyorlar.
Kinoanın Güney Amerika dağlarında nasıl yetiştirildiğini birkaç resimlik bir dizide görmek isteyenler şu linki ziyaret edebilirler: http://www.newfarm.org/international/features/0803/quinoa/slideshow/ssquinoa1.shtml
Bir besin olarak kinoa (işte şimdi en heyecanlı yerindeyiz):
Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum, çinko içerir.
Protein oranı çok yüksektir; 100 gramında 13.10 gram protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursak; 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein bir orta boy hamburgerdekinden daha fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yaparsak pirincin protein içeriği %7.5, darının %9.9, buğdayın % 14'dür. Bazı kinoa türlerinin protein içeriği %20'ye dek ulaşabilir.
Kinoanın protein özelliği sadece miktarı ile sınırlı kalmıyor. Bu proteinler az önce de bahsettiğim gibi, çok yüksek kalitede ve bütün temel aminoasitleri içeriyorlar. Insan beslenmesi bakımından ideale yakın bu protein içeriği sütünkine benziyor.
Yine, içerdiği kalsiyum da bir bardak süttekinden daha fazla. Üstelik B vitamini içeriği bakımından da son derecede zengin.
Yağ içeriği 100 gramda 5.80 gr; karbonhidrat içeriği de 100 gramda 69 gram.
Kinoa liften de zengin olup 100 gramında 6 gram lif var.
Kinoa gluten içermez ve bu onu önemli sayılacak bir hasta populasyonu için çok önemli bir alternatif besin yapar (yakında buraya gluten ve intoleransı hakkında birkaç not aktarabilirim).
İşte bu saydığım özelliklerinden ötürü; İnkaların "tahıl ana" dediği (belki ‘dane ana’ olarak çevirebiliriz) ve hıristiyanlık öncesi dini ritüellerde baştacı ettiği bu bitki NASA tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay aracında yetiştirilecek tahıl olarak seçilmiş.
Bir lezzet olarak kinoa:
Okuduklarıma bakılırsa Kinoa hafif, lezzetli, ve sindirimi kolay bir tahıl. Diğer tahıllar gibi yapış-yapış değilmiş ve kendine özgü hoş bir tadı varmış.
Pişirilmesi: Kinoa kolay pişen bir tahıl, taneler 15 dakikada yenecek kıvama geliyorlar. Ancak tanelerin çeperinde bulunan buruk tadlı saponinlerin arıtılması için birkaç saat sıcak suda bekletilmesi ve ardından birkaç su durulanması gerekiyor. Gerçi işlenmiş kinoada bunlara gerek kalmıyor (bu saponinler tanelerin kuşlar tarafından yenmesini önleyen iyi bir koruyucu aslında).
Çeşitli kinoa yemekleri:
Andlarda yaz aylarında kinoanın körpe yaprakları ıspanak gibi pişirilerek tüketilir ancak mutfağa giren asıl ürün, kinoanın taneleri.
Kinoanın çorbası, bulamacı (http://pure-research.net/organic/images/quinoa-pudding.jpg), pilavı (http://www.banlieusardises.com/delices/img/quinoa.jpg) yapılır, öğütülerek ekmeği (http://webpages.charter.net/aklap/Celiacforums%20Pix/FOOD/Quinoa%20Buns%20Texture.jpg) yapılabiliyor.
Pilav için bir ölçü kinoaya iki ölçü su kullanılıyor. Kinoa taneleri 14-18 dakika kısık ateşte demlendikten sonra kinoa pilavı için ideal kıvam olan "al dente" denilen "dişe gelir" hale ulaşıyorlar (birisi pilavı yoğurt veya benzeri bir madde ile karıştırıp hoş, değişik bir tabak (http://blog.vegkitchen.com/wp-content/Quinoa.JPG) hazırlamış).
Kinoanın kuskusa benzer işlenmiş taneleri pişirilip öylece yenebildiği gibi, buğday ya da mısır unu ile karıştırılarak makarnası (http://www.quinoa.net/Quinoa_Pasta/quinoa_pasta.html) da yapılıyor. Batılı aşçılar bizim yaptığımız gibi dolmalarda (http://images.jupiterimages.com/common/detail/05/25/23042505.jpg) da kullanmışlar kinoayı.
Bizim mercimek köftesi gibi köfteleri (http://www.tedcancook.com/images/Quinoa%20cutlets.jpg) yapılıyor (yumurta, kaba pirinç, taze soğan, havuç ve çeşitli sebze rendeleri ve acı biber dahil çeşitli baharatlar ekliyorlar), bizim kısır gibi salatalarda (http://www.kurma.net/glossary/images/QuinoaTabbouliSalad_000.jpg) kullanılıyor.
Son olarak; kahvaltı gevreği şekline getirilen işlenmiş kinoa sütle ve kuru yemişlerle karıştırılarak kahvaltıda da tüketilir.
Şimdi, diyorum ki birileri ülkemizde kinoa tarımını başlatsa iyi olur.
Sevgiler,
Nil
Sebahattin Sargın
17-10-2007, 19:53
Sevgili Nil güzel bir yazı olmuş, emek verip bizim ile paylaştığın için teşekkür ederiz ;)
Sevgili Sebahattin, rica ederim, güzel sözlerin için ben teşekkür ederim. Yazıyı beğendiğine sevindim.
Sevgiler,
Nil
Sevgili Halit, gösterdiğin duyarlılık beni duygulandırdı. Kınamada bulunduğun için ayrıca teşekkür ederim.
Saygısızlık bir tarafa, çok tembelce bir davranış olmuş. O yazıya eni-konu çeki düzen verilmesi gerek bence.
Yazıyı kopyalayan kişi bari Ağaçlar.net'ten alındığını bildirseydi... Böylece, forum üyeleri için hazırlanmış olan ve biraz da sohbet havasında kaleme alınmış olan yazı yeni mekanında daha az sakil dururdu.
Neyse, bu bitkinin ülkemize tanıtılmasına biraz olsun katkıda bulundumsa ne mutlu bana.
Sevgiler
Nil
izzeterisen
02-11-2008, 17:33
Sn.nil teşekkürler bilgilendirmeleriniz için,
Bu cinsten bazı bitkiler tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Adını "sirken" olarak biliriz. Biz çocukluğumuzda tarlada yatıp kalkarken, annem buna benzer bir otu bize yemek yapardı. Tadı nasıldı hatırlayamıyorum şimdi. Bu bilinçten değil tabii, var olanı değerlendirmek. Bizim tükettiğimizin adı C.album, internette epey tarif var. Sizin sözünü ettiğniz bitki bir tahıl değildir. Bu hatırlatma ama adına tahıl dendiği için mi öyle acaba.
Tekrar teşekkürler.
berduray
02-11-2008, 17:51
Sirkerni ben de biliyorum İzzet Bey gözlemelere koyarım,tadı ıspanakımsı bir şeye benziyor.
izzeterisen
02-11-2008, 17:57
Bu başlıkta anlatılan bitki değil bizim yediğimiz ama bu bitki ile aynı cinsten. bizim yediğimiz sirkenin yaprakları normalde çok pis kokardı.
geçenlerde bir gazete haberinde quinoa ilgili olarak çukurova üniversitesinde ıslah çalısması yapıldığı ülke şartlarına uyumu ile ilgili çalışma yapıldığı ile ilgili bir haber vardı .net yaptığım araştırmada bunun kurak yerlerde gelişimini rahatlıkla tamamlıyan bir ana tahıl olduğu abd özellikle beslenme rejimlerinin kullanıldığı yönündeydi evet dostlar bu konuda bilgilerimizi paylaşmaya ne dersiniz
son derece diyete uygun bir tahıl sanırım insanlar doymaya değil sağlıklı beslenme kavramlarını geliştirdikce tüketimi artacaktir.su anda abd 500gramlık quinoa unları 6.25dolardan satılmaktadır.taneler halindeki quinolar dahada yüksek fiyattan satılmaktadır.Tahılın bir özelliğide buğdaydaki glutenin quinoa bulunmamasıdır.
Baki Berk Kayalar
23-02-2011, 03:01
Hürriyet gazetesinde bugün bu bitki ile ilgili böyle bir haber çıkmış. Paylaşmak istedim.
Güney Amerika’da yetişen bir tahıl türü olan quinoa dünyadaki açlık sorununa çare olabilir.
DÜNYAYI AÇLIKTAN KURTARACAK BİTKİ
Quinoa tahıl benzeri, tohumları yenen bir bitki olmasına rağmen aslında pancar ve ıspanak gibi sebzelerle aynı aileden geliyor ve yaprakları da yenebiliyor.
Aslında Güney Amerika’da And Dağları çevresinde yaklaşık 4 bin yıldır yetiştiriliyor ancak son dönemde dünya genelinde yaşanan gıda sıkıntısı ve açlık sorunları alternatif çözüm arayışlarına neden olana kadar yöre halkı ve meraklıları dışında tanınmıyordu.
Bugün ise quinoanın dünyayı açlıktan kurtarabilecek bir mucize olduğuna inanılıyor.
Hem lisin hem de hem de amino asit açısından zengin olduğu için bitkilerden elde edilen gıdalar arasında en önemli protein kaynaklarından biri olarak görülen quiona lif, fosfor, magnezyum ve demir açılarından da çok güçlü.
Quinoa bu özellikleriyle NASA’nın araştırmacılarının da dikkatini çekti. NASA’da görevli beslenme uzmanları quinoa’nın yüksek besleyici değerine dikkat çekerek uzun süreli uzay uçuşlarında astronotlar için yeterli olabilecek, kapsamlı ve dengeli bir gıda ürünü olduğunu belirtti.
Bununla birlikte bölge ülkelerinde de quinoa üretimi de arttı.
Başta Bolivya olmak üzere Güney Amerika’da bulunan üreticileri çatısı altında toplayan Quinoa Üreticileri Birliği (ANAPQUI) Direktörü Epifanio Murana, yüksek besleyiciliğiyle bu tarım ürününün gelecekte önemli bir besin kaynağı olacağını ifade etti.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17092537.asp?gid=373
Bu bitkinin tohumu satılıyor, ilgi duyan arkadaşlarımız bunu almayı ve yetiştirmeyi hiç düşünmediler galiba.
http://cgi.ebay.co.uk/Quinoa-seeds-whole-White-50g-1-99-Spiceworks-/350276954561?pt=UK_Home_Garden_Food_SM&hash=item518e2229c1
Ucuz. Bana ilginç geldi;)
Özellikle vejetaryenlerin ilgisini çeken bir bitki, etin yerini tutabilecek kadar ciddi bir aminoasit kaynağı.
Sebahattin Sargın
23-02-2011, 11:53
Açlığa çare olacak bitki: Quinoa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4644&highlight=Quinoa)
Yetiştirme konusunda bir çaba var mı acaba? (http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17092537.asp?top=1)
yarenimex
23-02-2011, 12:52
Yetiştirme konusunda bir çaba var mı acaba? (http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17092537.asp?top=1)
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi'nin Adana'da ekim ve adaptasyon denemelerini tamamladığını ve ürünün tarımının yapılması yönünde çalışmaları olduğunu okumuştum uzunca bir zaman önce. Ama yaygınlaştırma çabalarından ne sonuç aldılar bilmiyorum..
Baki Berk Kayalar
23-02-2011, 13:08
Bottistar' ın dediğine göre arsız bir bitkiymiş. Zor şartlarda yetişiyorsa eğer, toprak seçimi yapmıyorsa, tarımın yapılamadığı kıraç toprakların tarıma açılmasını sağlayabilir. Glutensiz olması çok önemli. Renkleri de güzel. Umarım yetiştirmeye kalkan çıkar. Olmadı ileride kendi çiftliğimi kurarsam onda belli bir alanı quinoa için değerlendiririm.
Yılmazbaşkan
23-02-2011, 14:15
Merhaba arkadaşlar;
bu bitki benim ilgimi çekti. Köyümüzde; böğürtlen, ahu dudu, pepino, kepçe-gülle-lif-yılan- boğumlu su kabaklarını, deveci armudunu ilk kez yetiştiren birisi olarak kinoa bitkisini de alternatif bir tahıl olarak yetiştirmek istiyorum.
Bu ürünün tohumlarını satın alabileceğimiz güvenilir bir esnaf tavsiye edebilir misiniz?
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi'nin Adana'da ekim ve adaptasyon denemelerini tamamladığını ve ürünün tarımının yapılması yönünde çalışmaları olduğunu okumuştum uzunca bir zaman önce. Ama yaygınlaştırma çabalarından ne sonuç aldılar bilmiyorum..
Bari tohumunu satsalar da yurtdışından getirtmek zorunda kalmasak.:mad:
Şu anda ektim neticeyi bekliyorum.
İki yıldır uğraşıyorum bir türlü yetiştiremedim.Yetiştiren varsa banada söylesin .Şimdiden teşekkürler
Bu bitkiyi ülkemiz topraklarında görenimiz yok mu?
Bakımsız tarlalarda bol miktarda yetişen, son derece arsız olan bu bitkinin (en azından aynı cinsin çok yakın türlerinin) topraklarımızda bol bol yetiştiğini düşünüyorum.
Hatta yurtdışından tohum getirtmek bir yana, bu bitkiyi ve daha bir kaç bitkiyi öldürebilmek adına yurtiçinden ve yurtdışından bir çok zehirli maddeyi, üstüne para verip, topraklarımıza atıyoruz.
Yaz, bahar aylarında gördüklerimi fotoğraflar, aynı bitki (ya da yakın akrabası) olup olmadığı konusunu kesin sonuca bağlarız. Siz de o gözle bakarsanız bolca göreceğinizi düşünüyorum.
Tabii ki sonuç almada hk50'nin bu konuya ekleyeceği çimlenmeden itibaren gelişim fotoğrafları bu süreci çok kısaltacaktır. Umarım hk50 mesajı almıştır. 8>)
gece
"gökte ararken yerde bulmak" atasözünün hiç de boş bir söz olmadığını düşünen forum kişisi
yarenimex
02-03-2011, 00:36
Sn.nil teşekkürler bilgilendirmeleriniz için,
Bu cinsten bazı bitkiler tarlalarda yabancı ot olarak yetişir. Adını "sirken" olarak biliriz. Biz çocukluğumuzda tarlada yatıp kalkarken, annem buna benzer bir otu bize yemek yapardı. Tadı nasıldı hatırlayamıyorum şimdi. Bu bilinçten değil tabii, var olanı değerlendirmek. Bizim tükettiğimizin adı C.album, internette epey tarif var. Sizin sözünü ettiğniz bitki bir tahıl değildir. Bu hatırlatma ama adına tahıl dendiği için mi öyle acaba.
Tekrar teşekkürler.
Sirkenin tohumları haşhaş tohumlarından da ufak ve siyah renklidir.Bizim buralarda da bol bulunur ve baş belası bir ot olarak görülür genellikle. Bahsettiğiniz gibi çoçukluğumuzda bazen körpe yapraklarını pancar yaprakları ile karıştırarak böreklerde kullanırlardı. Sanıyorum sizin sirkeni benzettiğiniz bitki Amarant..
Bu bitki şekil olarak sumak bitkisine benzer.Renk olarak benzemez.Sirkenle hiç alakası yok.Sirken Şu anda yazın yine tarlalardan toplanarak Böreği Kavurması (Yogurtlu) yapılarak yeniyor.
Bitkinin tohumu Büber tohumu kadar.Tadı keten tohumunun tadına benziyor.Resmini bir kaç güne kadar siteye korum.
Bizim akdarıya benziyor bence.
Herkese merhaba tekrar.
Bugün Kinoa hakkında biraz daha araştırma yaparken bulduklarımı burada da paylaşayım dedim. Şimdi aşağıdaki yazıyı okuyunca siz de anlayacaksınız Adana'dan neden ses çıkmadığını;)
İtalyan ziraatçiler Güney İtalyada, Napolinin 30 km kuzeybatısında deniz kıyısından 30 km içeride bir şehir olan Vitulazio'da bir tarım çiftliğinde (enlem-boylam: 14° 13' 0" Doğu; 41° 10' 0" Kuzey) Kinoa yetiştirmeye çalışmışlar. 2006-2007 yıllarında KVLQ520Y (KV) and Regalona Baer (RB) adındaki iki değişik tür kinoa tohumunu denemişler. Yağmur ile besleme şeklinde gübrelemişler. Ve görmüşler ki en iyi verim için kinoayı NİSAN ayında ekmek gerek. RB tipi yüksek sıcaklık ve buna bağlı susuzlukluk stresi gibi iklimden kaynaklanan değişikliklere daha iyi uyum göstermiş. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-037X.2010.00431.x/abstract;jsessionid=D03884B74C48A52443A90789D87C78 A4.d03t02
Genel bilgilere baktığımızda; kinoanın kısa günler ve serin hatta soğuk sayılabilecek bir iklim istediğini görüyoruz. Bitkinin iyi gelişmesi için sıcaklıkların düşük olması şartmış. Sıcaklık 35'in üzerine çıkınca kinoa uyku-uyuşukluk haline geçermiş ve polenler de kısır olurmuş. Yani anlaşılan sıcakta döllenme gelişmiyor, bitki meyve vermiyor. Kanada sınırındaki Amerikan eyaleti Minnesotada bile bu yüzden seneler boyu denemelerine rağmen iyi verim alamamışlar.
Kinoa bitkileri 0 ve -1 derecelerdeki hafif dona bile dayanıklı imiş. Bitki çiçeklenme dönemindeyse sıcaklık -2'nin altına düştüğünde ölebilirmiş ama tohumlar olgunlaşmaya başladıktan sonraki soğuklar aynı etkiyi yapmıyor, bitki -6 dereceye kadar soğuğa dayanıyormuş.
Kinoa günlerin kısa olduğu yerlerde daha çabuk çiçekleniyormuş.
Bu bitkinin sıcaklık farklarına uyum kabiliyeti düşük olduğundan çiftçilerin önceden küçük alanlarda deneme yapmaları öneriliyor.
Ayrıca kinoanın iyi gelişebilmesi için 2000-3000 metre rakım gerekirmiş.
Sevgiler,
Nil
İnka tahılının olgunlaşmış hali
quinoa yenesak bir tahıl olarak değerlendirmeyin.bunun çok çeşitleri olup bu renklenmeler olgunlaşma dönemlerindeki geçişlerdir.
Hatice Tarhan
13-05-2012, 18:37
Bu gün posta gazetesinin pazar ekinde oldukça geniş yer verilmiş bu bitkiye.Bir yıldır bu başlığa yazılmamış. Sayın hk50 quinoa çalışmalarınızda bir gelişme varmı?Özellikle çölyak hastaları için alternatif bir ürün ayrıca anemi içinde çok faydalıymış.Tohumunu bulabileceğimiz birileri varmı acaba sitede denemek istiyorum...
Kinoa anemiye neden iyi gelir? Kinoa batı dünyasında buğdaya alternatif olarak tüketildiği için onu yiyen kişi o sırada buğday yememektedir, ondan. Çünkü: buğday alerjisi olanların, mesela çölyak hastalarının buğday yememesi onları anemiden korumaya yeterlidir. Yoksa kinoa anemi ilacı gibi etki yapan bir besin değildir. Sadece bilgilendirmek istedim.
Ayrıca, artık vazgeçin Türkiyede kinoa yetiştirme fikrinden, işe yaramaz. Zaten ithalatı yapılmakta ve metro marketlerde bulunmakta.
Hatice Tarhan
14-05-2012, 21:07
Sayın Nil kinoa yetiştirme fikri vazgeçin cümlesini tam anlayamadım kinoa nın işe yaramaz bir bitki olduğunumu düşünüyorsunuz?veya denediniz olmadığı içinmi?Güzel yurdumun bu kadar bol toprağı varken ve yetiştirilebilecekken ithalat niye?
Bu gün posta gazetesinin pazar ekinde oldukça geniş yer verilmiş bu bitkiye.Bir yıldır bu başlığa yazılmamış. Sayın hk50 quinoa çalışmalarınızda bir gelişme varmı?Özellikle çölyak hastaları için alternatif bir ürün ayrıca anemi içinde çok faydalıymış.Tohumunu bulabileceğimiz birileri varmı acaba sitede denemek istiyorum...
Tekrar ektim.Henüs çıkmadı.Tohumu bende kaldımı bakıp bilğilendireçeğim.Yoksa temin için adres vereçeğim.
Saygılar,
bettyycim
16-05-2012, 10:00
Bir Kinoa yazısı benden, bizde de sanırım üretimi desteklenecek :)
ANTİK ÇAĞLARIN TAHILI:KİNOA'
Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika'da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları.
SABAH - 11.05.2012
New York'un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye'ye kadar gelen 'kinoa' (quinoa), Türkiye'de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika'da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar'a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya 'tahıl ana' diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 'Kinoa Yılı' ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor.
ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli... Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı... (Yeni Aktüel)
KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ?
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK
Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin. Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum. Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
HER GÜN KİNOA YİYİN
Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında. Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün. Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum. Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip. Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl.
Mete Tiren
12-06-2012, 07:26
Bu bitki çok atıl ve kenarda kalmış burayı canlandırmak lazım. Üniversite prof. hediye gelen bir avuç kadar tohumla bu bitkiyi yetiştirmeye başladık. Bitki yabancı ot olan sirken ile aynı aileden olması çok sorun yapıyor. Tarla ekimimizde bir çoğunu sirken ile karıştırıp söküp attım kalanlara dikkatlice bakıyorum şimdi birde viyollerde hazırlayıp direk tarlaya geçireceğiz. Saygılar
Mete Tiren
12-06-2012, 12:06
Tohumların büyüklüğü ve çimlenme süreleri hakkına bilgi olsun diye bir iki fotoğraf eklemek isterim.
Çay kaşığının yanında ne kadar küçük gözüktüklerini dörüyorsunuz susamdan daha küçükler
307760
Nemli bezin içinde 16 saat sonra ne olur buyurun...
307761
bettyycim sayın kardeşim şu ürünün birde nezaman dikildiğini belirlesekte yetiştirmeye başlasak.
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
sağlıcakla kalın
Mete Tiren
24-06-2012, 05:42
Erken ekim yapılması lazım şu aralar ektiğimiz tohumlarda 0 çektik mi desem ne desem dahası akademik çalışmalarda aynı şekilde .
Erken ekim yapılması lazım şu aralar ektiğimiz tohumlarda 0 çektik mi desem ne desem dahası akademik çalışmalarda aynı şekilde .
Üç yıldır uğraşıyorum.Başarılı olamadım.Yukarıda uygulamayı deniyeçeğim.
Saygılar
İnanamıyorum, 1 tohum bile mi çimlenmedi:confused:
İnanamıyorum, 1 tohum bile mi çimlenmedi:confused:
Evet.Maalesef 1 tohum bile çimlenmedi.
Hatice Tarhan
24-06-2012, 12:54
Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....
Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.
Mete Tiren
24-06-2012, 17:14
Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar
Mete Tiren
24-06-2012, 17:14
Üç yıldır uğraşıyorum.Başarılı olamadım.Yukarıda uygulamayı deniyeçeğim.
Saygılar
Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.
Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.
Şubat, Mart ve Nisan da Viyole ve Toprak olarak.Torf Vermikulit Perlit Pomza, baltık torfu.
Ben başarılı olamadıysam,bir başkasıda olaçak anlamı çıkmaz.
Belkide benim tohum hatalı idi.
Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.
Hevesim kursağımda kaldı.Akıla ziyan bitkileri çimlendirdim.İnka tahılında başarılı olamadım.Netiçeyi bekliyeçeğim.
Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....
Bilemiyorum.
Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar
Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.
Mete Tiren
24-06-2012, 21:51
Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.
Tamamlayalım elbet sadece kendi yaptığım bir çalışma değil aynı zamanda akademik çalışma yapan prof.ların çalışmalarını takip ediyorum. Bitkinin tarla ekimlerinde biraz sorun çıkıyor. Daha önce saksıda çimlendirilen (erken bahar) tohumlar şu anda 40 50 cm boylarında. Ama daha yeni yaptığımız çalışmalardan hiç bir verim alınamıyor.
Bunun sebebini Prof.lar havaların sıcak olması olarak açıkladı. Bitki aynı zamanda sirken olan bir tarlaya ekilirse yandığınızın resmidir bunu söylemek isterim sirkenler ile karışık qinoa bakıyorum. 25 kök civar bitki var ayırt etmek sanırım imkansıza yakın. Ben bu mevsimde (3-4 denemenin sonucu) tohumlarınızı heba etmenizi tavsiye etmem. Bitki serin zamanda çimlenip sıcakta büyüyor. Saygılar
Üzülmeye değmez, vakti zamanında Goji için çok uğraştık durduk, "çimlendi"
"büyüdü" gözünün içine baktık:D
Atmaya kıyamadığım 1 metre boyunda Goj dalını toprağa sapladım, köklendi ;) 1 metre...
Bu bildiğimiz ot aslında, kızılderililer tarım aracı kullanmadan elde etmiş...
Ama her şey mevsiminde olmalı.
Doğa kanunlarını kaale almazsak Doğa bizi hiç kaale almaz;)
Bahara inşallah;)
Hatice Tarhan
25-06-2012, 08:05
Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.
Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.
İster sonbaharda Buğdaylar ekilirken ek.İster İlkbaharda Arpalar ekilirken ek.Mesele Açlığa çare olaçak bitkiyi saksıda yetiştiremedikkki.Hiçde rastlamadım.Koyduğum fotoğraflarda yabancı. Türkiyeden Diğer sitelerdede araştırdım uğraşdım.Netice herkes biliyor ama yetiştiren yok.Önce yetiştirip
karşısında bir dursakda sonra faydalarından (zararlarından bahseden yok) bahsedip yazsak derim.
Saygılar.
Mete Tiren
25-06-2012, 22:26
Saksıdaki fotoğrafları elimde yok ama bitkilerin yanına gidersem resimlerim. Hastalık zararlı derseniz bu bitkiye sirken gözüyle bakın yapraklarından ayırt edilemiyor latince olarak adları da aynı yani çok sorun yapacak bir bitki değil sorunları tohum dökmesi ve ekim zamanı sanırım.
Almışken kırmızısını alayım dedim.
312324
Ürün kargo dahil fiyatı 6.5$ 100 tohum.
Tohumları iki part'a ayırıp birini sonbaharda , birini de baharda ekeceğim ;)
3-4 tanesini de bekletmeksizin ekmeyi düşünüyorum.
312322
Sirken otunun bir alt çeşidi, neden yetişmiyor anlam veremedim...
Renk farkı olunca ayırtetmek kolay olur;)
Siyahı da var.
Mete Tiren
26-06-2012, 12:07
Sirkenin de farklı renklerde olanları var onu pas geçmeyelim ;)
Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)
Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,
Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.
Mete Tiren
27-06-2012, 06:45
Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,
Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.
Sn agozce o tabakta filizlenen tohumları steril bir malzemeye aktardım bir kısmını toprağa ama o halde iken bile biri toprağı delip çıkmadı halbuki üzerinde 1-2 mm kapak ya vardı ya yoktu nemini devamlı kontrol ettim ama sıcağı görünce olmuyor anlıyacağımız. Saygılar
Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)
Tarla istersen veriyim.Sn Jezebel. veya Sizin adınıza 3*10 m2 yer ayırıp, Ekim ayında tohumları gönderin ekiyim.
sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.
Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.
Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.
Bir Şili afişinde de ...Geleceğin gıdası diyor.
321646
Mete Tiren
27-07-2012, 22:51
sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.
Hocam bilgiler için teşekkürler bende Ege üniversitesinde yapılan susuzluk ve gübreleme aynı zamanda tuzluluk çalışmalarına yardımcı oluyorum verileri zaman zaman aktarmayı düşünüyorum...
Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.
2011 uretiminden tohum mevcut saklama kosullari ve fide usulu ile %95 cimlenme garantilidir.bu konunun detaylarini ozelden goruselim.yoksa malinda beni hemen sigaya ceker ozel alandan uyarir.
[QUOTE=agozce;1003099]Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.
sayin agozce balikesirde tohum uretimi yapan sirketler var onlarla yaptigim gorusmede yapamiyacaklarini belirttiler.sirket sirrimidir tam olarak anliyamadim fakat ****** bunada bir cozum bulunacak
quinoa icerigi
---- ----
Ca 0,19
P 0,47
Mg 0,26
K 0,87
Na 115
Fe 205
Cu 67
Mn 128
Zn 50
bu arada 250 ile 500 arasi uyeye sahip colyak hastalari istanbulda bir dernek catisi altinda birlesmisler genelde karabugday unundan yapilan gidalari tuketiyorlar eger bunu uretmeyi ve yayginlastirmayi basarirsak onlarada daha lezzetli bir alternatif saglanmis olacaktir.
Kırmızı Quinoa tohumum geldi, Mete Arkadaşımızın da verdiği beyaz Quinoa tohumları da elimde.
322179
Artık sonbaharda ekime hazırım.
Bunlar hep güzel şeyler de bu Quinoa' nın lezzeti konusunda bilgisi olan var mı.
Bazen çok faydalı olarak tanıtılan gıdaların tadları pek içaçıcı olmuyor da...
Saygılar.
quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.
Kinoa lezzetli birşey değil kesinlikle. Besleyici, o kadar.
Çölyak hastaları saf çavdar unundan ekmek-çörek yapabilirler. Karabuğdaydan sadece bulgur pilavı gibi birşey oluyor ama ekmeği olmuyor. Ama çavdar ekmeği mümkün ve ayrıca lezzetli de.
quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.
Rizzoli & Isles dizisinde o yorumu ben de duydum da...
Zaten yaygın olarak kullanılanlarla pek alakamız yok;)
blogta okudugum kadariyla sayin nil bu bitkiyi yetistirmek istemis ama sanirim basarili olamamis.bir gercege daha parmak basiyor.metro marketde bu urun varsa (nereden ithal edildigi onemli) bu urunle ilgili rekabet maliyetleri yakalanabilirmi . nil hanimin blog baslarinda yazdigi tavsiyeleri onemsiyorum.sinirli bir alanda amatorce denenebilir.bunun bir adi olacaksada bence naturel koskos yakistirmasi bana en uygun olani gibi geliyor.
"Naturel koskos " iyi bir tanım;)
Tutar umarım.
Hatice Tarhan
03-08-2012, 13:32
Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..
Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..
2010 urunun paketleme yilidir.muhtemelen 2009 urunudur.cimlenme orani dusuk olmasi muhtemeldir.
Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?
Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.
Hatice Tarhan
13-08-2012, 00:09
Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?
Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.
Sayın Nil kinoa tanelerinin kaynatılıp paketlenmesine tohum bulma ihtimalim sıfıra düştüğü için çok üzüldüm.Hani başka bir yerlerde yeni paketlenmiş bir ürün bulurum düşüncesindeydim.Bilgi için çok teşekkürler....
Benim kinoa ile ilgilenmem besin değeri ve çölyaklılar için önemli bir alternatif besin olmasından ötürü idi. Ama artık biliyorum ki besin değeri bakımından alternatif birçok tarım ürünü zaten yetiştiriyoruz ve günlük diyetimizde de var.
Ayrıca ekmek olarak da çavdar ekmeği seçeneği var çölyaklıların. Çavdar ekmeği derken çavdarlı ekmeği kasdetmiyorum. %100 çavdardan yapılan ekmekten bahsediyorum.
Bugün tükettiğimiz buğday GDO'ludur sadece GDO diye bir kavramın bilinmediği yıllarda laboratuvarda değil tarlada değişltirilmiştir buğdayın genetiği -bkz Şubat Bilim Teknik. Bu yüzden çölyak gibi buğday alerjisi belirtilerine neden oluyor yediğimiz buğday. Ama çavdarın verimini artırmaya kimse zahmet etmedi. Bu sayede korundu çavdar. Sağlıklı olmak istiyorsanız çavdar ekmeği yiyin.
Sevgiler
Mete Tiren
13-08-2012, 09:20
Kinoa taneleri paketlenirken kaynatılmıyor nitekim Ege üniversitesinde deneme yapılan ürünlerden bir tanesi yenmek üzere hazırlanan bir üründü. Yurt dışından getirilmiş yiyecek ürünü olduğu içinde havaalanında fazla sorun çıkmamıştı yani tohumlar canlı oluyor bilgilerinize.
Tabii kaynatılmıyor kinoa taneleri!? Ben kaynar suda yıkanıyor demiştim.
Artık ondan sonra tohumlar canlı mıdır değil midir; biz burada ne desek spekülasyondan öteye gitmez.
Mete Tiren
15-08-2012, 00:23
Lisans öğrencileriyle tek tek ektiğimden biliyorum ve rahat söyleyebiliyorum yoksa ne haddime ?
markette satilan kinoalarin sicak ve soguk olarak yikanip kurutulup paketlenmesi ihmalini zayif buluyorum.bu ekstra bir maliyet olusturur.yikandigini var sayarsak bile kac derecede sicak su ile yikandigi onemlidir.ayrica taneler iki gun icinde cimlendigine gore yikananlarda tohum icindeki embriyonun canli kalma ihtimali zayiftir.
engraulis
25-12-2012, 21:18
Ben de tohum arıyorum. Organik olanı piyasada bulamadım. Birde yetiştirenler sonuçları paylaşabilirler mi ?
kelebek-06
01-01-2013, 13:00
Merhaba arkadaslar bu ürünün tohumunu en sağlıklı nereden bulurum. Lisanslı Organik buğday nohut patates ve sebze üretimi yapıyoruz. Bu ürün içinde ufak bi alan düşünüyorum. Su sıralar bi akrabam Amerika'da oradan getıtırsem ne kadar sağlıklı olur acaba beni bilgilendirirseniz çok sevınırım .
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.
Evet, 2013 yili Quinoa Yili olarak ilan edildi genis bir butce ile de destekleniyor. Genis bilgi IYQ2013:*International Year of Quinoa 2013 (http://aiq2013.org/en/)
Sayın Nil kinoa tanelerinin kaynatılıp paketlenmesine tohum bulma ihtimalim sıfıra düştüğü için çok üzüldüm.Hani başka bir yerlerde yeni paketlenmiş bir ürün bulurum düşüncesindeydim.Bilgi için çok teşekkürler....
Ben yurtdisindan aldigim organik quinoa lari denemek icin islatmistim, hepsi cimlendi. Burada satilanlari da deneyecegim, bilgi veririm.
Tohumların hepsini kaaybettiğim için ekemedim.
Ama marketlerde Quinoa tahıl olarak var.
Bir de kıtırını buldum bu gün.
450263
Tadı hiç fena değil, hatta çok sevdim.
Vardır bunu da lezzetli pişirmenin bir yolu.
Tohumları buldum.
Ekimde ekilecekti ama İzmir için kasım da uygun olur.
Etsiz protein temin etmek için ideal bir kaynak:)
Araştırıyorum.
Quinoa, grow your own super food - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JUXl-Qw8p6I)
Tohumlar ılık suyu boyladı.
Şişsinler ekeceğim.:rolleyes:
Hayırlı olsun.
452073
452074
İkisinin arasında hem renk hem boyut farkı var.
Tat yorumları sonra:rolleyes:
arkadaşlar bu yeni bitki hakkındaki, yazılara bilgilere okudum.
bitki sirken familyasındansa.
çocukluğumdan kalma izlenimlerimi aktarmak istedim.
sirkeni genelde pamuk tarlasında. tarlanın tuzdan çoraklaşıp bembeyaz olduğu kısımlarda canlı yoğun olurdu.
nisanda pamuklarla birlikte filizlenip çıkar.
ağastos eylül gibi tohumlanırdı.
saygılarımla.
Quinoa'nın içerdiği besin ögeleri buradan görebiliriz
Nutrition Facts and Analysis for Quinoa, uncooked (http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5705/2)
Benim için önemli nokta -
170g pişmemiş tahıl - 24.0g Protein bu da günlük ihtiyacın 48%.:)
Aslında üç çeşitmiş - beyaz, kırmızı ve siyah.
452123
452124
Pasta'dan pilava yemekleri çeşitlemek mümkün.
Bu sabah 4m2 bir alana tohumlar ekildi.
Toprağı hafta sonu kazıp düzlemiştim.
Can suyu da verdim.
Hadi bakalım ne olacak şimdi:p
Bu arada bunu buldum
452427
500g. 22 TL yani kilogram fiyatı markette 44 TL.
Olur şey değil.
Yurtdışında aynı miktar EUR 4,19 kilo bazında 8,38 €
http://www.ebay.de/itm/Quinoa-von-Bohlenser-Muhle-500g-Bio-/171147611133?pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item27d9314bfd
Bu ne çelişki anlamadım.
Almanyada fiyat böyleyken biz neden taa Peru'dan ithal ediyoruz?!
merhaba kinoa nın ne kadar bir alana ne kadar tohum ekilecegi hakkında bilgisi olan varmı.
Bu arada bunu buldum
452427
500g. 22 TL yani kilogram fiyatı markette 44 TL.
Olur şey değil.
Yurtdışında aynı miktar EUR 4,19 kilo bazında 8,38 €
Quinoa von Bohlenser Mühle 500g - Bio | eBay (http://www.ebay.de/itm/Quinoa-von-Bohlenser-Muhle-500g-Bio-/171147611133?pt=Nahrungsmittel_Spezialit%C3%A4ten&hash=item27d9314bfd)
Bu ne çelişki anlamadım.
Almanyada fiyat böyleyken biz neden taa Peru'dan ithal ediyoruz?!
Valla ben yurtdışına çıktığımda mutlaka alıyorum yarım kg fiyatı 3 GBP civarı hem de organik. Orada da Peru kaynaklı oluyor ama bizdeki gibi meraklısına değil ve yaygın kullanılıyor, superfood grubunda.. Burda sadece Macrocenter ve Metro marketlerinde rastladım dediğiniz gibi kampanya bile yapsalar 18₺ altına düşmüyor fiyatı. Bizde vergi de yüksektir muhtemelen ama sanırım esasen kullanım çok az olduğundan küçük parti geliyordur vb vb..
Pilav, salata, tabule, kısır vb yapıyorum, sabunsu tadını gidermek için bir saat suda ıslatıp iyice süzgeçte yıkamak lazım.
Ektiğim tohumlar çimlendi, ancak bir sürü de yabancı ot tohumu çimlenmiş.
Ayırt etmek hakikaten zor bir şey.
Zamanla belli olur.:)
456546
Bu şekilde galişecek.
Bildiğimiz sirken otu:rolleyes:
Chenopodium quinoa = Quinoa
Chenopodium album = Sirken otu
Şimdi biz bunları birbirinden nasıl ayıracağız?!
Melih Bakırlıoğlu
26-11-2013, 09:51
Ne çabuk çimlenmiş. :) Bereketli olsun.
Ektiğim tohumlar çimlendi, ancak bir sürü de yabancı ot tohumu çimlenmiş.
Ayırt etmek hakikaten zor bir şey.
Zamanla belli olur.:)
456546
Bu şekilde galişecek.
Bildiğimiz sirken otu:rolleyes:
Chenopodium quinoa = Quinoa
Chenopodium album = Sirken otu
Şimdi biz bunları birbirinden nasıl ayıracağız?!
Bildiğimiz sirken otu gibi ise bir defa ekmek yeterli olacak demektir. Dökülen tohumlardan ekilen yerde sürekli olarak çıkar dururlar. Ben bir defa tohum dökmesine izin verdim bir daha ne kadar temizlemeye çalıştıysam da her yıl çeşitli zamanlarda yeniden çıkmasını engelleyemedim.
Nasıl olsa büyüdükleri zaman belli olur. Keşke bir kısmını ilkbaharda ekseydiniz. İzmir'in iklimi sıcak ancak kışın muhtemelen çok soğuk zamanlar da olacaktır. Tohum yapacak kadar yaşayabilirler mi bilemiyorum.
Aslında üç çeşitmiş - beyaz, kırmızı ve siyah.
452123
452124
Pasta'dan pilava yemekleri çeşitlemek mümkün.
Sayın Jezebel; resimlerden gördüğüm tohumlar sanki filizlendirilip kullanılmış gibi. Ben kuşlara vermek için tohum çimlendirdiğimde resimlerdeki gibi bir görüntü oluyor. Tohum çimlendiği zaman E vitamini bakımından en üst seviyeye yükseliyor. Kuru tohumda bulunmayan vitamin ve minareller oluşuyor. O konuda bir bilginiz var mı.
MeyveliTepe
26-11-2013, 16:43
Ektiğim tohumlar çimlendi, ancak bir sürü de yabancı ot tohumu çimlenmiş.
Ayırt etmek hakikaten zor bir şey.
Zamanla belli olur.:)
456546
Bu şekilde galişecek.
Bildiğimiz sirken otu:rolleyes:
Chenopodium quinoa = Quinoa
Chenopodium album = Sirken otu
Şimdi biz bunları birbirinden nasıl ayıracağız?!
Bu bahar biraz denemiştim. Sirken otuyla neredeyse aynı görünüyorlar. Çok hızlı büyüyen bir bitki.
Quinoa ektiğim toprak parçasında sadece yabancı otlar ve Isırgan otu çıkmış.
Hafta sonu hepsini yolduğumda Quinoa namına bir bitki dahi bulamadım.
Umarım havaların ısınmasıyla durum değişir.
Migros ve Tansaşta satılan Quinoa' nın çimlenebilir olduğunu gördüm.
Hafta sonu ıslak mutfak havlusuna koyduğum tohumların hepsi çimlendi.
Tohumları nemli cocopeatla kaıştırdım. 3-4 gün sonra toprağa ekmeği planlıyorum.
Bu kültür bitkisi olmadığına göre dayanıklı olmalı diye düşünüyorum.
Evde çimlendirmeniz daha iyi olmuş bence, ayırt edilecek boyuta geldiklerinde toprağa şaşırtırsınız ki bu sayede yabani otlarla özellikle de sirkenle karıştırma olasılığınız minimuma düşer diye düşünüyorum.
Belirtmeden geçemeyeceğim, bir önceki arazi denemenizde, ısırgan otu dışındaki, sirken/yabani ot olduğunu düşündüğünüz bitkiler belki de hedef bitkilerdi :D
...
Belirtmeden geçemeyeceğim, bir önceki arazi denemenizde, ısırgan otu dışındaki, sirken/yabani ot olduğunu düşündüğünüz bitkiler belki de hedef bitkilerdi :D
0 yaştan itibaren tarımın içindeyim.;)
Yabani otları çok iyi tanıyorum.
Turuncu çiçekli yer örtücü bir bitkiydi.
İzmirde normalde de sirken pek bulunmuyor.
:)
Alıntıladığınız kısım sadece sizi gülümsetmek içindi Sn. Jezebel ;) Sevgiler..
Alıntıladığınız kısım sadece sizi gülümsetmek içindi Sn. Jezebel ;) Sevgiler..
Gülümsedim zaten;)
Merhaba,
Çok yeni bir ürün detaylı bilgi bulmak zor oluyor ancak Adana'da başarılı olan bir arkadaşımız varmış. Rakamlar epey bi şişirilmiş gibi geldi, yurtdışı kaynaklardan da teyit etmek gerekir.
Tarıma Yönelik İş Modeli, Kinoa Yetiştiriciliği (http://www.myfikirler.org/tarima-yonelik-is-modeli-kinoa-yetistiriciligi.html)
Örneğin ekteki çalışma, kanada albertada yetiştirme şartlarını araştırmışlar, sayfa 20 ve 21'de güzel bi fizibilite ve rakip ürünlerle karşılaştırmaları var. Tabi bu fizibilitenin bölgeye göre değiştiğini unutmamak gerekir.
http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/afu9961/$FILE/quinoa_final_report_june_05.pdf
Yurtdışında Quinoa bilinen ve kullanılan bir tahıl.
Türkiye'de ilgi ve yararları konusunda bilgi bile yok.
Hal böyleyken bu fiyatlara bu ürüne alıcı bulunmaz.
Ucuza verseniz bile zor.
Toplum...
Neyse işte, vejetaryenlerden başka ilgilenecek kimse olmaz.
İhracat için üreteceksek başka ...
Çimlenenler
482812
482813
Hadi bakalım ne olacak şimdi.
copur 09
13-04-2014, 17:18
Teşekkürler sayın Jezebel, resimleri görmem iyi oldu. Birinci resimdeki gibi çimlenen bir şey var. Ot diye akibetine uğrayacaktı, biraz daha bekleyeyim.
harmancihuseyin
06-06-2014, 09:47
Değerli üyeler Konya ili Tuzlukçu ilçesinde mayıs ayı başlarında 5 dönümlük bir alana kinoa ekimi gerçekleştirdim. Kırmızı ve beyaz çeşitlerinden ekim yaptım. Ağustos sonu gibi hasadını yapmayı planlamaktayım. Ürünün her aşamasını kayıt altına alıyorum. Hasat sonrası daha ayrıntılı bilgilendirme yapabilirim. Birde forum da ürünün ekim dönemi olarak Ekim Kasım ayları diye görüyorum. Bu aylar güney yarım küre için geçerli olup, ülkemizde Nisan, Mayıs ayları ekim için uygun dönemlerdir. 2015 dönemi için ekim yapmak isteyenlere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışırım.
telefoncu2008
30-08-2014, 14:02
Kırmızı ve beyaz kinoa yanyana ekilince melezlenmez mi?
iyi-birinsan
09-09-2014, 13:51
tohum desteği yapılırsa güney doğu anadolu bölgesinde ekilebilir.bizim arazilerimiz şimdi arpa buğday tarımından kazanmadığı için boş duruyor belki bu kazandırırsa ekilebilir. Kimde nere de kaö liraya tohumu alıcısı kimler bu gibi sorulara cevap verebilecek varmı acaba?
iyi-birinsan
09-09-2014, 14:21
Kinoanın Faydaları
Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika’da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları…
New York’un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye’ye kadar gelen ‘kinoa’ (quinoa), Türkiye’de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika’da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar’a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya ‘tahıl ana’ diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 ‘Kinoa Yılı’ ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor.
ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR
NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli… Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı… (Yeni Aktüel)
KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ?
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK
Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin.
Son üç yıldır Amerika’da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD’ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye’de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum.
Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
HER GÜN KİNOA YİYİN
Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında.
Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün.
Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum.
Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip.
Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl.
iyi-birinsan
09-09-2014, 21:22
değerli üyeler konya ili tuzlukçu ilçesinde mayıs ayı başlarında 5 dönümlük bir alana kinoa ekimi gerçekleştirdim. Kırmızı ve beyaz çeşitlerinden ekim yaptım. Ağustos sonu gibi hasadını yapmayı planlamaktayım. ürünün her aşamasını kayıt altına alıyorum. Hasat sonrası daha ayrıntılı bilgilendirme yapabilirim. Birde forum da ürünün ekim dönemi olarak ekim kasım ayları diye görüyorum. Bu aylar güney yarım küre için geçerli olup, ülkemizde nisan, mayıs ayları ekim için uygun dönemlerdir. 2015 dönemi için ekim yapmak isteyenlere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışırım.
amatör olarak evimde ekmek istiyorum yardımınızı bekler teşekkür ederim değerli kardeşim.
Aspire07
12-09-2014, 17:43
Değerli üyeler Konya ili Tuzlukçu ilçesinde mayıs ayı başlarında 5 dönümlük bir alana kinoa ekimi gerçekleştirdim. Kırmızı ve beyaz çeşitlerinden ekim yaptım. Ağustos sonu gibi hasadını yapmayı planlamaktayım. Ürünün her aşamasını kayıt altına alıyorum. Hasat sonrası daha ayrıntılı bilgilendirme yapabilirim. Birde forum da ürünün ekim dönemi olarak Ekim Kasım ayları diye görüyorum. Bu aylar güney yarım küre için geçerli olup, ülkemizde Nisan, Mayıs ayları ekim için uygun dönemlerdir. 2015 dönemi için ekim yapmak isteyenlere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışırım.
Sayın HarmancıHüseyin yazınızda ağustos sonu hasad yapacağınızı söylemiştiniz, acaba hasad yaptınızmı? Yaptınızsa 5 donumden aldığınız miktar nedir? Hasad yapmadınızsa henuz hasada gelmediğindenmidir bilgi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılar
harmancihuseyin
24-09-2014, 10:09
Değerli üyeler Konya da ekmiş olduğum kinoanın hasatını henüz yapmadım. 1 haftaya kadar hasadı yapacağım. Mayıs ayının ortalarında ekim yapmamdan dolayı ürünün hasadı gecikti. Birde yüksek ihtimal tohum kaynaklı olmak üzere yeterli çimlenme sağlanmadığından verim beklentilerin altında gerçekleşecek. 2015 döneminde Peru ve Bolivyadan tohum tedarik edip o tohumları kullanacağım. Hasaddan sonra ürün verim miktarı ve yaptıracağım analiz sonuçlarını da bilgi amaçlı paylaşacağım. Tüm forum üyelerine saygılarımı sunarım.
mersinyal
26-10-2014, 12:00
merhaba forum üyeleri ben yeni kayıt oldum ve kinoa yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum şuana kadar yazılanları okudum yararlı oldu sağolun ayrıca sayın harmancıhüseyin hasad ne durumda onu merak ediyorum analiz sonuçları,ürün alıcıları gibi konulardada bilgi verirseniz cok yardımcı olur teşekkürler
bycumali
27-10-2014, 10:32
Merhabalar;
Ben bu ürünü Amasya / Merzifon'da denemek istiyorum kafama takılan tek soru bu ürünün pazarı nedir, elde mi kalır satan var mı nerelere sattılar?
erdem883
07-12-2014, 22:43
Merhabalar.
kinoa konusundaki paylaşımlar durmuş galiba.
Bende Balıkesir'de bu ürünü üretmek istiyorum ama tohum temini ve çeşidi konusunda yardıma ihtiyacım var. Deneyen, üreten, elinde tohum olan arkadaşlar msj la bana ulaşabilirler.
Belki geç ekildiği için benim bitkilerim şu anda çiçeklendiler.
Bir ürün alabileceğimi sanmıyorum.
Bir tarla bitkisinin bu kadar kaprisli olması inanılmaz.
İzmir iklimi ona uygun olmayabilir.
Lathspell
16-01-2015, 17:02
Sayın Kinoacılar durumla ilgili hiç güncelleme var mı?
Merhabalar,
Forumun çok faal bir üyesi olmasam da; burada paylaşılan bilgi ve tecrübeler dolayısıyla hepinize teşekkürlerimi sunuyorum öncelikle.Gerçekten alanında benzersiz bir topluluğu oluşturuyorsunuz benim nazarımda.
Kinoa bitkisi benim de kısa bir süre önce ilgimi çekti.Ülkemiz kaynaklı edindiğim son güncel bilgileri paylaşmak istedim.
Ülkemizde Ankara ve Adana'da üretim denemelerinde başarı elde edildiğini öğrendim. Pazarlama konusunda ise henüz net bir alıcı grubuna ve alım talebine rastlayamadım.
Saygılar,
harmancihuseyin
23-01-2015, 20:50
Değerli üyeler iş yoğunluğundan uzun zamandır bilgi paylaşımı yapamadım. 2014 yılında yaptığımız ekimden maalesef çok olumlu sonuçlar alamadım. Yinede bu ürünün ülkemizde yetişeceğine inancımdan dolayı 2015 yılında Türkiye'nin 7 bölgede yaklaşık 1.000 dönümlük bir alanda kinoa ekimi yapacağız. yaklaşık 10 kişi ile sözleşmeli ekim yapacağız. Çıkan ürünlerin tamamı ihracat olarak ABD ye gönderilecek. Şayet 2015 te beklentilerimizi karşılayacak bir verim elde edersek 2016 yılı için iç piyasa oluşturmaya yönelikte çalışmalarımız olacak. Bir kaç dönümlük ekim yapmak isteyen kişilere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Fakat alım konusunda garanti veremiyorum. Çünkü belirli bir yerden 10-15 tonun altında ürünü almanın lojistik anlamda ciddi maliyetleri olmaktadır.
Birde çoğunuzun internetten edindiği bilgilerde tarlada kilosu 10 TL ediyor gibi haberler yanıltıcı haberlerdir. Uluslararası piyasada ürünün ederi 3,5-4 $ civarinda olup (yaklaşık 8-8,5 lira) iç piyasa bu kadar pahalı olmasındaki en büyük etken ürünün Türkiye'ye girişinde %150 ye varan ithalat vergisi olmasındandır. Ayrıca kinoanın uluslararası pazarda belirli bir kalibrede olanları tercih edilmektedir (genelde 2mm üzeri) Bu sebepten üretilen üründe ortalama %20 lere varan kalbur altı dediğimiz fireler meydana gelmektedir. Ayrıca ürünün üzerinde saponin denilen ve ürüne acılık veren bir madde bulunmakta. Ürünün pazarlanabilmesi için saponin maddesinin üründen ayrıştırılma işleminden geçmesi ve karton ambalajlarda olması gerekiyor. Yukarıda verdiğim tutarlardan bu işlemler ve nakliye masrafları düşüldüğünde çiftiden alınabilecek ortalama fiyat 3,75 TL-4 TL gibi bir rakam olmaktadır. Bir dönümlük bir alanın toplam ekim ve hasat maliyeti ortalama olarak 350 - 370 TL civarıdır. Ortalamada 300 kg ürün elde edilirse dönüm başı kazancı 1.000 TL gibi bir gelir elde edilecek olup, masraflardan sonra dönümden 600-700 TL bir net kar elde edilebilir. Üretim artıkça bu kazanç buna paralel artacak olup düştüğünde azalacaktır. 80-90 kg bir verimde maliyetini kurtarmış olacaktır.
Ülkemiz için yeni bir ürün olan kinoanın her bölgede ekim yapmamızdan dolayı elimizde hasat sonrası çok güzel istatistiksel bilgilerde olacaktır. Bölgeler arası verim farklılıkları, mevsim istekleri vb bir çok konuda bu yıl yapacağımız ekimlerin sonucunu bekleyeceğiz. Şayet istenilen seviyelerde verim alırsak 2016 yılı için daha geniş alanlarda hep birlikte ekim yapmayı teşvik edeceğiz. Şayet tüm bölgelerde başarısız sonuç alırsak bu ürün bizim topraklara uymuyor diye yine sizlerle paylaşıp bu defteri kapatacağız. Forum için uzun bir yazı oldu ama çoğunuzun kafasındaki soru işaretlerine cevap vermek istedim. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Ayrıca özelden daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler harmancihuseyin@gmail adresinden irtibata geçebilir saygılar.
Yeni Çağın Besini: Quinoa - Kinoa - İndigo Dergisi (http://indigodergisi.com/2013/09/yeni-cagin-besini-quinoa-kinoa/)
İşte beslenme uzmanlarının tükettiği yiyecekler - Fotoğraf Galerisi - T24 (http://t24.com.tr/foto-haber/iste-beslenme-uzmanlarinin-tukettigi-yiyecekler,4893)
birolbostanci
14-06-2015, 09:56
1. Kinoa Buğday ve Pirinçten daha değerli ve besleyici
BU hafta perakende konusuyla ilgili yeni bir projeden bahsetmeyi planladım; ancak pirinç ve tahılla ilgili giderek ısınan gündem nedeniyle bir başka projeden bahsetmek zorunda kaldım.
Önümüzdeki haftadan itibaren yeniden "perakendeprojeleri"ne dönmek üzere zirai yetiştiricilerimizin dikkatini çekecek ilginç bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.
Artan pirinç fiyatları ve küresel ısınma nedeniyle rekolte düşüşü alternatif arayışları gündeme getirdi. Yalnız Türkiye'de değil, tüm dünyada "buğday ve "pirincin yerinitutabilecekyedek bitkiler" üzerinde oldukça hızlı araştırmalar yapılıyor.
Bilindiği gibi tüm dünyayı besleyen iki temel tahıl türü var:"Buğday" ve "pirinç..." Buğday ve pirinçteki "aminoasitler"beslenmede protein ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bu açıdan Uzakdoğu ülkeleri pirinçle beslenirken, bizim de dâhil olduğumuz ülkelerin büyük çoğunluğu buğdaydan elde edilen besinleri tüketiyor.
Ancak pirinç, doğası gereği çok miktarda suya ihtiyacı olan bir bitki... İleride oluşacak şiddetli kuraklıkların pirinç üretimine darbe vuracağı konuşuluyor. Bu açıdan pirince alternatif bitkiler üzerinde durulması gayet normal.
BUĞDAY VE PİRİNÇTE ÜRETİM DÜŞECEK
Pirinçle ilgili son günlerde yaşanan olayları dramatize edip alevlendirmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak yakın gelecekte tüm dünyada tahıl sıkıntısı çekileceği de bir realite olarak önümüzde. Bunda küresel ısınmanın etkileri kadar"artan nüfusun yükselentalebinin" de etkisi var.
Örneğin, bizde daha beş altı yıl öncesine kadar 22 milyontonlara çıkan buğday üretimi hızla gerileme eğiliminde. Yakın bir süre sonra yıllık rekoltenin 15 milyon tonlar seviyesine inebileceği tahmin ediliyor. Bunda "biyoyakıt" talebinin de bir miktar sorumluluğu bulunuyor.
Keza yarıya yakın kısmını ithalatla karşıladığımız pirinç 350 bintonlara doğru negatif seyir halinde. Bu tablonun oluşmasında en büyük etken tüm ekim alanlarında görülen kuraklık. Türkiye'de İç Anadolu başta olmak üzere tüm vadi ve ovalarda taban suyu iyice derine çekilmiş vaziyette.
İşte bu durumda "step iklimine kolay uyum "Kinoa" Güney Amerika'da And Dağları üzerinde yetişen bir bitki. Yakında pirincin alternatifi olabilecek çok değerli bir tahıl çeşidi. ABD'de hızla yükselen satışları ise oldukça dikkat çekiyor.
sağlayan" ve "kuraklığa dayanıklı" bazı alternatif tahılların üzerinde durmamız geleceğimiz açısından çok önemli.
Buğday ve pirinçte "gen teknolojisi" nin getirdiği uyumlaştırma çalışmaları ise oldukça sınırlı. Bu nedenle alternatif bitkilerde "girişim fırsatları" giderek artacak gibi görünüyor.
2. "KİNOA" DİYE BİR TAHIL CİNSİ...
İşte tam bu noktada halen Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan bir bitki devreye giriyor:"Quinoa" (kinoa)... Bu ilginç tahıl türü aslında Orta ve Güney Amerika'da asırlardan beri biliniyor. "Antik İnka ve Aztekuygarlıkları" döneminde buğday ve pirinç gibi kullanılmış.
"Kinoa" susamgillerden bir bitki olmasına rağmen yağ aranı düşük, buna karşın protein içeriği oldukça yüksek. Üstelik protein yapısı buğdayda olduğu gibi "gluten" şeklinde değil ve hazmı çok daha kolay. Bu bitki son üç yıldır Amerika'da mısırı dahi gölgede bırakan bir popülariteye sahip olmuş durumda.
Şişmanlatmaması, buna karşın besleyici değerinin yüksek olması onu Amerikan tüketicisinin gözdesi haline getirmiş. Talebi gören tarım girişimcileri şimdi hızlı biçimde"kinoa"yetiştiriciliğine soyunuyor. Hâlihazırda "kinoa" Peru veBolivya gibi ülkelerdenABD'ye bol miktarda ithal ediliyor.
ANADOLU İKLİMİNE ÇOK UYGUN
"Kinoa" nın gübre ve su problemi yok. En iyi verimi rakımı1000
ila 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü...
"Kinoa" makineli tarıma son derece uygun... "Kırmızısüpürge otu" görünümündeki "kinoa"nın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında. "Kinoa" nın 1 kilosundayaklaşık200 gram protein bulunuyor. Bu özellik bitkinin yüzde 20' sinin protein içeriğine sahip olması demek... Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor."Kinoa" başta"Konya Ovası" olmak üzere "Toroslar" ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve "Doğu Anadolu" nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.
Halen ziraat fakültelerimizde bu konuda çalışma yapılıyor mu bilmiyorum ama ABD TarımBakanlığı bu tahılın yüksek miktarlarda ithaline izin verirken olası bir krize karşı yaygın yetiştiriciliğini teşvik ediyor. Bugün 10 Amerikalı tüketiciden 5'i"Kinoa" nın ne olduğunu biliyor. Bir bölümü tercihen bu bitkiden hazırlanmış unları ve makarnaları tüketiyor.
"Kinoa" nın beslenmedeki üstünlüğü bir tarafa sağlığa da oldukça yararlı. Demir, magnezyum ve çinko açısından epey zengin...
Bitkinin tohumlarını elde etmek için Tarım Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alarak aşağıda verdiğim web sitesi kanalıyla gerekli irtibatı sağlayabilir, çok az bir ücret karşılığı deneme üretimi için tohum getirtebilirsiniz.
3. Antik çağların tahılı: Kinoa
Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika'da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları...
New York'un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye'ye kadar gelen 'kinoa' (quinoa), Türkiye'de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika'da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar'a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya 'tahıl ana' diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 'Kinoa Yılı' ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor.
ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR
NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli... Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı... (Yeni Aktüel)
KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ?
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK
Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin.
Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum.
Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.
HER GÜN KİNOA YİYİN
Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında.
Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün.
Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum.
Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip.
Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl.
.................................................. .......
4. Kinoa Nedir?
Yanlış Bildiklerimiz Makarnada Buğday mı? Kinoa mı? YararlıBisiklet sporunun günden güne yaygınlaşmasıyla eşdeğer ilerleyen tekneloji bütünleşiyor. Bisikletçilerin/sporcuların dayanıklılığını arttıracak ve az yemek ile form korumanın yanısıra maksimum enerji üretimi sağlayabilmenin araştırmaları da maksimum performans sağlama ve sağlıklı beslenme imkanı sağlıyor.Bisiklete binen, antrenman yapan, uzun tur yolcuları, sprinterler ve sporcuların çoğunun bildiği yoğun idman sonrası makarna yeme gerekliliği, karbon hidrat yüklemesinin başında gelen gıda maddemiz. Makarnanın ana maddesi buğday ve besleyici özelliğini sağlayan yumurta oranı da bir o kadar performansda etkili. Eskiden ev makarnalarının besleyiciliği içerisine konan yumurtanın fazlalığı ile sağlanabiliyordu. Fakat makarnalar da artık hazır satılan makarna ekiketiyle sofralarımıza geliyor. Ve hazır makarnalardaki yumurta içeriği ev makarnalarındaki yoğunluğu azaltılmış olarak geliyor. Ve makarna markalarına göre farklılık gösteriyor. Ama 2008 den bu yana profesyonel bisikletçilere yönelik yapılan gıda araştırmalarında makarnanın enerji üretimindeki avantajlarının yanısıra dezavantajları da merak konusu oldu. Makarna içeriği olan buğday gluten içeriği sebebiyle zor sindirildiği ve inaklerin aksine insanların buğdayı sindirebilmesi için yeterli enzime sahip olmadıkları gündeme geldi. Bu da yapılan yüklemenin şişkinlik hissi vererek tam sindirilmeden, özellikle ince bağırsağa zarar vererek vücuttan atıldığı adeta çölyak hastalarının yaşadığı sorunlar gibi benzer şikayetlerin oluştuğu düşünülüyor.
2009 yılında Garmin Transmitions takımı eski egzersiz fizyoloğu Dr. Allen Lim(Şuan RadioShack takımında) ve Garmin CEO'su Jonathan Vaughters'ın kararıyla buğdaysız diyet uygulamaya başladılar. Garmin'in ünlü ahçısı Sean Fowler'da Garmin takımına uygun buğdaysız(glutensiz) yemek menüleriyle bir çok turda Garmin takımı gezici mutfağıyla yanlarında bulunuyor. Buğdaya alternatif olarak kullandıkları tahıl Kinoa adında bir tahıl. Neden kinoa'nın seçildiğini düşünerek araştırdım. Ve kinoa tahılının inanılmaz özellikleri karşısında bu yazıyı hazırlama ve ülkemizde de ilerleyen/ilerleyecek bisiklet sporunun bu konuda girişim, gelişim ve bilgilendirilmesi elbetteki daha sağlıklı beslenerek maksimum performansı elde etme amacıyla Cyclingtr üyeleriyle paylaşmanın yazıya dökmenin uygun olduğunu düşündük. Bilgi ve tecrübeler paylaşılmadıkça, kayda alınmadıkça ilerleme her bireyin tecrübesiyle ve zaman kaybı ile yavaş gerçekleşecektir. Profesyonel takımların uguladığı, tecrübe ettikleri bu tarz gelişmeleri, yanlış bildiğimiz ve sürekli uyguladığımız performans beslenmelerinin de kısmen aydınlatılıp kullanılması gerekliliği artık ülkemiz bisiklet sporlarında ihtiyaç olmuştur.Sean Fowler normal makarnanın ulaşılabilirliği , yapımı ve yenmesi kolay ama onlar daha çok mısır,pirinç,yulaf ve kinoa'yı karbonhidrat ve protein değerlerinin yüksekliği sebebiyle tercih ettiklerini belirtiyor. Bildiğimiz ve belki de bebekliğimizden bu yana kullandığımız Buğday'a rakip olarak çıkan ve profesyonel camiada buğdayı kaldıran Kinoa tahılının özelliklerine bakalım Nedir Kinoa?
Besin Savaşçısı olarak tanımlanıyor. Kinoa ve yağ karışımının İnka ordularını çoğunlukla günlerce süren askei yürüyüşlerde ayakta tutmak için kullanıldığını biliyormuydunuz? Karışım savaş topları olarak bilinmekteydi. Darı büyüklüğünde olan Kinoa Chenopodium ya da "Kazayağı" bitkisinin tohumuna aittir. Ispanak ve İsviçe pazısının akrabasıdır. Kiona'nın soluk sarıdan kırmızıya, kahverengiden siyaha bilinen 1800'ü geçkin çeşidi vardır. Tohumu yumuşak ve kremsidir ama sert bir kuyruğu vardır. Kinoa tohum, un, ve tahıl olarak mevcuttur.
Neden Kinoa Yemeli?Besin değeri bakımından Kinoa şaşırtıcı bir tahıldır. Birleşik Devletlerdeki Besin ve Tarım Organizasyonu (FAO) besin değerini süt tozu ile karşılaştırmıştır.
Kinoa diğer tahıllardan daha fazla protein içermektedir. Kinoa'nın bazı çeşitleri %20 den fazla proteine sahiptir. Kinoadaki proteinin eşsiz olmasının nedeni tamamlayıcı olup bütün gerekli amino asitlere sahip olması ve amino asit lizini, metiyonin ve sistin açısından gerçekten yüksek olmasıdır. Onu diğer tahıllara ekleyerek o proteinleri de tamamlayabilir. Metiyonin ve sistin açısından düşük olan soyayı da tamamlayabilir.
Kinoa;
demir,
potasyum
çinko,
bakır,
manganez
B6,
B3 (niyasin)
B1 (thiamin)
B2 (riboflavin)
B9 (folik asit)
B6 (PİRİDOKSİN)
B5 (pantotenik asit)
Artı aminoasitlerin bütün türevlerini içerir
Kinoa kansere ve enfeksiyona karşı özelliklere sahip olabilen ve kolstrol emilimini engelleyebilen en az 16 farklı triterpine saponin içermektedir.
Protein oranı çok yüksektir. 100 gramında 13,10 gr protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursan 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein içeriği 1 ortaboy hamburgerinkinden fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yapacak olursa princin protein içeriği % 7.5, darının %9.9, buğdayın %14'dür. Buğdaydan farkı içeriğindeki aminoasitlerin enzim kolaylığı. Bazı kinoa çeşitlerinde protein oranının %20 ye kadar çıktığını unutmayalım. Nasa'nın uzay uçuşlarında mürettebatın beslenmesi için yetiştirilmesi uygun görülen tahıl yine kinoadır. Günümüzda tahıl gevreği ana tahıl maddesi olarak üretilen kinoa tahıl gevrekleri yapılmaya başlanmıştır. Bu aşamada ülkemizde ulaşılabilirliği önemli olacaktır. Ama spor gıda maddeleri satan şirketlerce talep ile satışının yapılması sağlanabilir. Ükemizde yeni yeni tanınan Kinoa için Çukurova Üniversitesinin islah araştırmaları yapıp ülke uygunluğu ve yetiştirilmesi üzerine gelişmeler de bulunuyor. Sağlıklı beslenme ve diyette de önerilen Kinoa'nın adını ileride güncel hayatımızda da çokça duyacağız. Kinoa yurtdışında da faydaları sebebiyle çok pahalı. Bunun yerine tohumlarına ulaşmak mümkün Mart ayında ekimi yapılan kinoa son bir yıldır tarım sektörünün de oldukça ilgisini çekti. Aslında tohumlarını bulup üretimi yapmak ve öğütülmesinin sağlanmasıyla kendiniz de üretebilirsiniz. Bulacağınız Kinoa ürünlerinin size pahalı gelmesine alternatif bir çözüm.Bol sporlu sağlıklı günler dileriz.
Doğal Tedavi Bitkisel Tedavi Çözümleri Şifalı Bitkiler Bitki Resimleri (http://www.dogaltedavi.org/bitkiler.html)
birolbostanci
14-06-2015, 09:57
yazıyı yeni okuyabildim ve paylaşayım dedim. yazı aşağıdaki siteden alıntıdır.
Doğal Tedavi Bitkisel Tedavi Çözümleri Şifalı Bitkiler Bitki Resimleri (http://www.dogaltedavi.org/bitkiler.html)
yolgezer2001
10-09-2015, 15:31
peki sonuç ne ?
elimde 2000 kg kinoa var desem kim kaç liradan alacak ??
tarla **** makine sorunum yok, sezonda bende deneyeceğim, ama bu işte angora tavşanı gibi olmasa, ürün elimizde kalmasa, bi alıcı olsa ne güzel olur.
olgaykinoatic.
24-10-2015, 22:20
sayın yolgezer2001 Kinoa konusunda ekecek olan çiftçilerimize hem tohum desteği veriyoruz hemde hasat ettiği kinoayı alma garantisi veriyoruz daha detaylı görüşme için arayabilirsiniz. 05412762788
Tohumun kg ne kadar ? . Deneme amaçlı bir dönüm yere ekmeyi düşünüyorum. Ekim için özel ekipman gereklimi ?
Kinoa tohumu ekmek için özel ekipmana gerek yok klasik mibzerle ekebilirsiniz. 0,5 kg tohumu 10 kg gübreyi karıştırı. Karışım mibzerin buğday gözüne koyulur , bir dölüme ekilir. ekim 2-3 cm derinlikte olmalıdır. ithal tohum 280 tl Türkiye'de bu fiyata yok..
umutbahcesi
25-01-2016, 12:09
merhaba
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
birkaç sorum olacak,
türkiyede;
1) hangi aylarda ekilebilir.
2) Kaç günde yetişir (yani hasat zamanı hangi aylarda oluyor)
Kinoa tohumu ekmek için özel ekipmana gerek yok klasik mibzerle ekebilirsiniz. 0,5 kg tohumu 10 kg gübreyi karıştırı. Karışım mibzerin buğday gözüne koyulur , bir dölüme ekilir. ekim 2-3 cm derinlikte olmalıdır. ithal tohum 280 tl Türkiye'de bu fiyata yok..
merhaba ezgi14 nerde bulabiliriz bu fiyata tohum
harmancihuseyin
23-02-2016, 15:47
Değerli üyeleri arkadaşlar 2015 sezonunda Ankarada 165 kg, izmir 367 kg, Çanakkale 300 kg konya 225 kg ortalama verim elde ettim. Verim sulama ve bakımlı doğrudan bağlantılı. 2016 ekim dönemi yaklaştı ayrıntılar için harmancihuseyin@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz saygılar
Sn.harmancihuseyin
sizi bu sonuçlardan dolayı ve onları burada paylaştığınız için tebrik ve teşekkür ederim.
Umarım pazarlama konusunda sıkıntılarınız olmamıştır.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Kolay gelsin.
harmancihuseyin
23-02-2016, 23:19
Piyasada kinoa hakkında oldukça kirli bilgi mevcut. Mümkün olduğunca insanları aydınlatmaya çalışıyorum. Özellikle tohum konusu tamamen rant dönüştürülmüş durumda. Kinoa tohumu tarım Bakanlığının onaylı tohumlar listesinde olmadıgı için ithalatı tohum olarak yapmak mümkün değil. Ben geçen yıl 6 ay uğraştım. Sonunda Perudan ürün olarak 500 kg getiririm. Bunun içinde %130 vergi ödemek durumunda kaldım. Piyasada tatlı acı kabuklu kabusu diye bir yığın ürün dolaşıyor. Bir çoğu çimento kabiliyeti kalmamış tohum niteliğinde olmayan ürünler. Ilgilendiginiz arkadaşlar çok dikkat etsinler. Birde dönme yaklaşık 1 kg tohum tavsiye ediyorlar 300- 350 gr tohum fazlasıyla yeterli ürünün 1000 de ağırlığı ortalama 3.5 gr. Az bilinen ürünün Uyanışı çok. Geçen yıl ekim yaptığım yerlerde özellikle bozkurt zararlı oldu. Ayrıca bitki Ota karşı çok duyarlı. Mutlaka ilaçlama mücadele edilmeli. Ekim zamanı nisan Mayıs çok geç. Şu sıralar uygun havalarda ekim için ideal.
WindWild
22-03-2016, 12:07
Kinoa başlığını göremeyip yeni başlık açmıştım ancak varmış ve mesajım buraya taşınmış. Sevgiler..
Kinoa Yetiştiriciliği – Kinoa Tarımı
( Chenopodium quinoa Willd. )
Kinoa tohumu özellikle çölyak hastaları tarafından kullanılma potansiyeli bulunan bir bitki olarak ön plana çıkmaktadır. Kinoa kazayağıgiller veya ıspanakgiller familyasının bir üyesi olup çift çenekli ve tek yıllık bir bitkidir. Kinoa bitkisinin en göze çarpan özelliği tohumlarının gluten içermemesidir. Kinoa tohumlarının gluten içermemesinden dolayı özellikle de çölyak (Celiac) hastaları için önemli bir besin kaynağı konumundadır.
Kinoa aslında Güney Amerika kıtasının bir bitkisidir. And dağlarının bitkisi olarak bilinmektedir. Yüksek rakımlara adapte olmuş bir bitki olup vejetatif aksamının gelişmesi için serin iklim şartlarına ihtiyaç duymaktadır. 4000 metre yüksekliğe kadar adapte olmuş bir bitkidir. Halen Peru, Ekvator, Şili ve Bolivya gibi ülkelerde geniş alanlarda üretilmekte ve Avrupa ülkeleri ile ABD’ye ihraç edilmektedir. Kinoa kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da sulu koşullarda verim ve kalite artmaktadır. Soğuğa dayanımı düşüktür. Ayrıca tohumları mineral, vitamin, yağ ve antioksidanlar yönünden zengindir.
Kinoa bitkisinin gelişme süresi çeşitlere göre değişmekle birlikte 90 – 120 gün arasında değişmektedir. Kazık kök sistemine sahip bir bitkidir. Tek yıllık bir bitki olup, son yıllarda insan ve hayvan beslenmesinde üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir bitkidir. Ülkemizde ise yeni yeni duyulmaya başlayan bir bitkidir. Kinoa en iyi gelişimini kumlu-tınlı topraklarda gerçekleştirmektedir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklı olup, toprak pH isteği ise 6 – 8.5 arasında değişim göstermektedir.
Ülkemizde 2010 yılında Çukurova koşullarında yapılan bir çalışmada kinoa tohumları sıra arası 50 cm. olacak şekilde 10 Nisan’da ekilmiş ve 8 Temmuz’da ise hasat edilmiştir. Yapılan araştırmada kinoa bitkisinin boyu 116 – 130 cm, tane veriminin 169 – 212 kg/da ve bin tane ağırlığının 2.1 – 2.6 gr. olarak belirlenmiştir.
Ege bölgesi koşullarında yapılan bir diğer çalışmada ise “ Q-52 ” isimli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidi kullanılmıştır. Sıra arası 70 cm. olacak şekilde yapılan ekim çalışmalarında dekara 2 kg. kinoa tohumu kullanılmıştır ve tohumlar 1 cm. derinliğe düşecek şekilde ekimler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada kinoa tane verimi 175 ile 200 kg/dekar aralığında tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada kinoa tanelerinin ortalama hektolitre ağırlığının 64.6 kg olarak tespit edilmiştir. İzmir koşullarında kinoa için en uygun ekim zamanı ise 1 – 15 Nisan tarihleri olarak belirlenmiştir.
Kinoa Gübreleme
Ekimden önce dekara 5 kg (N) azot, 6 kg (P2O5) fosfor ve 6 kg (K2O) potasyum verilmiştir. Bitkilerin çıkışından 35 gün sonra da ikinci (N) azot dozu ( 3 kg/da, amonyum nitrat formunda ) uygulanmıştır.
Kinoa bitkisi makineli tarıma uygun bir bitkidir. Mibzerle ekimi yapılabilir. Hasat işlemi ise biçerdöver ile yapılabilir. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 7 – 11 °C’de olması yeterlidir. Toprakta yeterli nem mevcut ise çıkışlar 5-7 gün içerisinde tamamlanır. Generatif döneme geçip çiçeklenebilmesi için (vernalizasyon) soğuklama ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Ekim işleminde tohumların 1-1,5 cm derinliğe düşmesi yeterlidir. 1000 dane ağırlığı çeşitlere göre değişmekle birlikte 2 gr. ile 5 gr. arasında değişmektedir. Ekim işleminde sıra aralığı en az 35 cm olmalıdır. Genel olarak ise 50 – 75 cm sıra aralığı önerilmektedir.
Kinoa bitkisi kurağa dayanıklı olup, yetişme periyotunda 350-400 mm. kadar suya ihtiyaç duymaktadır. Nisan ayı sonu ve mayıs ayı başında ekilmesi durumunda haziran ortasına kadar sulamaya ihtiyaç duymaz. Bitkiler 2-3 yapraklı döneme kadar sulanmamalıdır. Sulama işlemi yağışların yetersiz olduğu temmuz ve ağustos aylarında yapılmalıdır. Genellikle kendine tozlaşır, yabancı tozlaşma oranı %10-15’tir. Çimlenen kinoa bitkisi ilk iki hafta boyunca yavaş bir büyüme gerçekleştirir. Bu dönemde yabancı otlara karşı oldukça hassas olup yabancı otlar ile rekabet edemez.
Şimdi kinoa nasıl hasat edilir sorusunun cevabına hep birlikte bakalım. Kinoa bitkisi kuruyup soluk sarı veya kırmızımsı renge döndüğü ve yapraklar döküldüğü zaman hasat vakti gelmiş demektir. Hasat işlemi biçerdöverler yardımıyla yapılabilir. Kinoanın tohum verimi 100-350 kg/da arasında ot verimi ise 400-1000 kg/da arasında değişmektedir. Kinoa genellikle tohumu için yetiştirilen bir bitki olmakla beraber otu için de yetiştirilebilir.
Kinoa tohumunda % 5 yağ, % 60 karbonhidrat ve % 4 lif bulunmaktadır. Protein oranı çeşitler arasında önemli farklılıklar göstermekle birlikte % 20’ye kadar çıkabilmektedir. Tohumları yağ oranı yönünden yağ bitkileri ile kıyaslandığında fakir, fakat tahılların yağ oranından zengindir. Protein, kalsiyum, demir gibi mineraller ile E ve B vitaminlerince zengin olup beslenme için iyi bir kaynaktır. Kinoa tohumlarının tahıl ve bakliyatlar gibi insan yiyeceği olarak kullanımı ve ticareti her geçen gün artmaktadır. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı pirinç üretiminin azalması ve maliyetlerin artması kinoa gibi alternatif ürünlere yönelimi artırmaktadır.
Kinoa Yetiştiriciliği - Kinoa Tarımı | (http://www.eziraatci.com/kinoa-yetistiriciligi-tarimi/html)
suheda41
05-03-2018, 18:59
Konu en son 1yıl önce aktifmiş ama bana kinoa ekimi hakkında yardımcı olabilecek , dernek aracılığıyla tohum alıp , hasata kadar bilgi verebilecek bir arkadaş var mıdır ?
Kinoanın Trabzon'da olup olmayacağını denemek istiyorum. Az bir tohumu nerden bulabilirim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.