Bağlan

View Full Version : çan biberi

memet
14-08-2006, 13:33
ablamda meyvesi gülü andıran bir süs biberi varmış yetişsin tohumundan verecek

cemada
14-08-2006, 13:36
ya evet o muhteşem bir tür. bir yerlerden meyvesini bulmuş ve yetiştirmiştim. çiçeklendiği halde sanırım ihmal nedeniyle meyve vermedi. ama süs biberi koleksiyonu için olmazsa olmaz olacağını düşünüyorum.

cemada
14-08-2006, 13:36
tohumdan ben de isterim:)

memet
14-08-2006, 13:42
tamam , ben geçen sene bir tane görmüştüm bu biberden anlatmak için en uygunu güle benziyor demek biçimi çok farklı

memet
15-08-2006, 13:49
sözünü ettiğim süs biberleri geldi.
Ama sandığım gibi kendisi **** tohumu değilde fide olarak.
bu sene biber verirmi bilmiyorum.
seneye kadar bekleyemem derseniz,fidelerden iki tane size yollayayım hemen

cemada
15-08-2006, 19:00
bence onları dikip yetiştirin ve herkese bir tohum projesi için tohum biriktirin.
aslında fideleri almak istedim ama mevsim geç olduğu ve şimdilerde işlerim nedenile sanırım ilgilenemeyeceğim. seyahatlerim nedeniyle de biber bebeklerine bakacak kimse olmadığından...
düşüncenize teşekkür ederim:)

memet
15-08-2006, 20:11
evet bu arada sebzeler.org a da biraz adapte olurum orda sözederim tohumlardan

Ali H. ALI
16-08-2006, 13:55
Herkese selamlar,

Bir iki cesit biber bende de var Mehmedin bahsettigi biberin [gul gibi] olani biraz da kucuk kirmizi Çanlara benziyor bir iki resim cekip sizlerle paylasmak istedim.

3218

Çan biberleri

3219

3220

biberlerin yakindan gorunusu . biberler gibi gunleriniz regarenk olsun

cemada
16-08-2006, 13:57
:)teşekkürler
bu resmi yayınlamanız çok iyi oldu.

denizakvaryumu
17-08-2006, 18:56
İşte bir yaşıma daha girdim ....Bu biberlerin bu güne kadar resmini bile görmemiştim...Başka bir sitede olsa resim hilesi olduğuna dair büyük bir iddiaya bile girerdim..
Şimdi merka ettiğim şu:Bu biberlerin genleri ile oynanmış mı ,doğal mı?

memet
17-08-2006, 22:35
okadarını bilmiyorum ama benim sözünü ettiğim güle benzeyen biberin biçimi de yarışır bu biberlerle

Ali H. ALI
18-08-2006, 15:58
Iyi gunler,
Gondermis oldugum resimlerdeki biberlerin genleri ile oynandigini sanmiyorum.
Son 6 yildir bahcemde yeistiriyorum, 3-4 yil yasayanlari var. Tohumunu bir arkadasimdan almistim oda bir Italyan arkadasindan almismis. Bu biberin fidani veya tohumunun satildigini burda gormedim . Yok olmamasi icin de tanidiklara tohumundan veriyorum. Yenebilir ve aci bir biberdir.
Saglicakla kalin

aybala
18-08-2006, 16:09
Bu biberlerin tohumlarından biz de olacaktı.
Yani geçen sene bahçede bir yerlerde gözüme ilişmişti. Belki hala vardır.
Akşam bir araştırma yapayım :)

cemada
22-08-2006, 21:36
buldun mu tohumlardan?
ben de istiyorum ona göre.
bu hafta telefon açıp tohum isteyeceğim. yaklaşık 6-7 çeşit var.
bir de poire, yani senin şu armut domateslerden.

Ful Sokağı
18-09-2006, 20:08
Evet işte o yukarıda fotoğrafı olan "çan" biçimli biberlerden bende var gerçi ben "Gelin Çantası" diye biliyorum adını ama değişebilir tabii. Ah işte yok bir dijital fotoğraf makinem olsa dağıtıcam ortalığı ama yok işte ne yapayım....Ben de epeydir yetiştiriyorum ve genleriyle oynanma olduğunu sanmıyorum çünkü doğal bitkiler gibi tohumdan tekrar üretebiliyorsunuz, oldukça gösterişli çok güzel bir biberdir. Herkese selamlar

caucasus
02-02-2007, 18:45
Biberler sakside yetiştirilmiştir gerçi galerimde var ama birde buraya ekleyeyim dedim bana çok ilginç geldiler

12629

öğretmen
03-02-2007, 13:51
merhaba
Bu kabaklardan bir arkadaş bir tane getirmişti.Tohumunu alacaktık ama birisi alttan delmiş ve almış.Bize birşey kalmadı.
Duyduğuma göre koparmadan da kesip kullanabiliyormuşsun.Doğru mu?Küçük bir bahçem var.tohumundan istesem gönderir misiniz?

Ophrys
03-02-2007, 15:03
Sn Elfogi elimde 3 tane vardı ve size 1tanecik biber tohumu göndermiştim ya işte o tohum bu biberin tohumu (ÇİÇEK BİBER)tabi tutarsa. Elime 10 kadar tohum daha ulaştı bir ara çeşit çoğalınca istersen 5 tanesini gönderebilirim.

Oğuzhan
03-02-2007, 17:28
Değişik cins tohumlar varsa olabilir.Sen biriktir kardeş İzmir cins ve tür bakımından zengin siz daha şanslısınız.

Ophrys
03-02-2007, 18:13
Tamamdır. Bilgi veririm.

kürşad
04-03-2007, 22:35
biberiyeye benziyor yaprağı.
"****** purple. tohumu olan tenekede 18. günde çıktı.
biber midir değil midir?
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/HPIM6547.jpg

Selahattin Yılmaz
04-03-2007, 23:44
Bir şey diyebilmek için gerçek yaprakların çıkmasını bekleyelim. Daha net bir cevap verilir...

Wallnut
02-05-2007, 22:32
Merhabalar.
Resimdeki biber Meksikada çok yetişiyor.Amarikada Habarano diye satılıyor.Sarı,kırmızıtürleri var.İzmir Selcuk ta pazarda satılıyordu.Ben Amarikadan getirmiştim.Guard (su kabakları cinsinden) 5 şeçit tohumu daha ekmedim.Ekecegim.Üretebilirsem tohum konusunda yardımcı olabilirim.Saygılar.Nevzataydemire@gmail.com

kürşad
03-05-2007, 12:30
Sayın wallnut habanero dediğiniz biber üstteki olmalı.
İnternette toplamda 100 saati aşkın sebze türleri ve tohum çeşidi aramam sırasında yukarıdaki caucasus1 in biberlerine belki 3-4 yerde rastlayabildim.
hangi site olduğunu bulmaya çalışıyorum, bulunca oradan da link vereceğim.
Bu arada burada o biberlere el biber diyorlar ve turşu yapmak için 2-3 e bölmek gerekiyor çünkü turşunun karışımı biberler yamru yumru olduğu için içine dolmuyor. Hatta en sonunda da bidonu sağa sola yatırmak gerekiyor.

limon
03-05-2007, 12:34
Kabakla biberler çok ilginç .Siz mi yetiştirdiniz.Tohumlarını nerden bulabiliriz.

Ben geçen sene bu biberlerden ektim. Kışın kar yağana kadar bahçede kırmızı şekilde kalıyorlar. Fakat ben sebzeleri yemeyi sevdiğimden ve bu biberlerin de tadını pek beğenmediğimden tohumlarını bile toplamadım :rolleyes: Yerken parfüm gibi kokusu vardı. E yiyemeyeceğim biberi ne yapayım :D (Anlayacağınız gibi obur üyelerden biriyim)

limon
03-05-2007, 12:36
Ama illaki isterim derseniz Elfogi tohumları bana İzmir'deki teyzem göndermişti. Sorarım sizin için varsa göndermeye çalışırım...

kürşad
03-05-2007, 12:38
Bu sayfada bahse konu biber:
http://www.reimerseeds.com/balloon-hot-peppers.aspx

Bu resmi:
http://www.reimerseeds.com/images/products/hotpepper/hotpepperB/Balloon_Hot_Peppers_Seeds.jpg

Burada da cinslerine göre biber çeşitleri var:
http://www.reimerseeds.com/hot-peppers-by-classification_1367.aspx

kürşad
03-05-2007, 12:54
Merhabalar.
Resimdeki biber Meksikada çok yetişiyor.Amarikada Habarano diye satılıyor.Sarı,kırmızıtürleri var.İzmir Selcuk ta pazarda satılıyordu.Ben Amarikadan getirmiştim.Guard (su kabakları cinsinden) 5 şeçit tohumu daha ekmedim.Ekecegim.Üretebilirsem tohum konusunda yardımcı olabilirim.Saygılar.Nevzataydemire@gmail.com

Elinizde hangi tür susak mevcut?
Bende bushel basket ve big apple gourd tohumu, ayrıca normal susakların normal ve küçük boy olanından da var. İsterseniz değiştokuş yapabiliriz.

Wallnut
03-05-2007, 20:58
Merhabalar.
Sayın Kürşad ben size Pazertesi günü Amarikada seed (tohum ) satışları yapan ticari olarak tanınan firmaları yazacagım.Zamanınızı boşa harcamayın.Onlarda aradıgınız konulara ulaşabilirsiniz umarım.İlğiniz için teşekkür ederim.Sitenizle yeni tanıştım.İnşallah bundan sonra daha sıkca görüşmek umuduyla bütün site arkadaşlarına saygılar.

kürşad
03-05-2007, 21:14
Bendeki tohumlar da amerikadan gelme.
Normal susaklar hariç.
Sitede internet üzerinden alışveriş yapılabilen siteleri listeleyip onlar hakkındaki tecrübelerimizi de yazdığımız bir bölüm de var hatta.
Sadece değiştokuş edersek çeşitliliği arttırırız diye yazmıştım ancak çok da önemli değil.
Susakları süs eşyası yapıp yaz şenliğinde kermeste okul yararına birşeyler yaparım diye yetiştireceğim yoksa yenmeyen bitkilerle pek işim olmaz.
Bir de okula girmek için öss yi kazanmam gerekiyor :)

Wallnut
08-05-2007, 23:41
Merhabalar.
Siz gençler niye bu kadar sabırsız ve peişn fikirlisiniz.Ailemdeki büyüklerimin saglık promlemleriyle ilgilendiğim için fazla meşguldum.Fazla zamanım yoktu.Onun için kısa cevap yazıp görüşmek umuduyla noktalamıştım.Her şey gönlünce olsun.Öss de başarılar dilerim.

kürşad
09-05-2007, 09:02
Merhabalar.
Siz gençler niye bu kadar sabırsız ve peişn fikirlisiniz.Ailemdeki büyüklerimin saglık promlemleriyle ilgilendiğim için fazla meşguldum.Fazla zamanım yoktu.Onun için kısa cevap yazıp görüşmek umuduyla noktalamıştım.Her şey gönlünce olsun.Öss de başarılar dilerim.

Aileniz için geçmiş olsun.
Tenkit etmek için yazmamıştım, bir miktar daha tohum edindim bu arada.

GLCN
22-07-2007, 22:28
bendede vardı bu biberden ama tohumunu kaybettiğim için bu sene ekemedim..

nevsune
22-07-2007, 23:12
Bana bir arkadaşım Mersindeki bahçesinden tohumluk bu biberden getirmişti. Ben çimlendiremedim.

Todor
23-07-2007, 08:00
Çan biberi tohumlarını ben baharda ekmiştim. Şu an elimde 15 kök kadar var. Fakat kız biberlerim (Yalova Çorbacı 12) pıtrak gibi meyve dolu olduğu halde çan biberlerimde henüz çiçek bile yok. Belki meyve zamanı daha geç. Meyve verirse isteyene istediği kadar tohum gönderirim. Hatta meyvesinden bile gönderebilirim. :)

malina
23-07-2007, 08:10
Benim ektiklerimde çıçekler nihayet görünmeye başladı... Ama diğerlerin biberlerini yemeye çoktan başladım :)

Seninkiler de diğer biberlere oranla çok fazla büyüdüler mi?

Todor
23-07-2007, 09:12
Hayır boy olarak aynılar. Şimdi baktım benim çan biberleride bu hafta çiçek açacak.

COYOTE
23-07-2007, 09:24
Sn Todor oluştuğu taktirde ben çan biberlerinizden birkaç tohum isteyebilirmiyim?;) İlk defa gördüm de bu biberlerden yetiştirmek isterim doğrusu.

Todor
23-07-2007, 09:38
Yollarım tabii. Zaten yayılması koşulu ile bana gelmişti. Borcum var yani:)

COYOTE
01-08-2007, 12:59
:D Çok teşekkür ederim Todor merakla bekliyor olacağım.

Sebahattin Sargın
01-08-2007, 13:16
Sevgili todor tohumlara bende adayım ;)

Hakan KINACI
01-08-2007, 13:21
İşte kaybettiğim biber tohumları bunlardı benim çok güzellerdi, yazlıkta müthiş oluyorlar da, Ankarada hiç denemedim gerçi denemeyede hiç fırsat olmadan tüm tohumlarımı kaybettim.

Kimde fazla tohum var ise gönderme imkanı da var ise çok rica edeceğim.
Saygılar,

nayda
14-10-2007, 23:45
Arkadaşlar tam yeri bu sayfamı bilemiyorum.
Burda turuncu, sarı, yeşil ve kırmızı dolmalık biberler var. Ama boyutları yaklaşık bizim dolma yaptığımız biberlerden bir hayli büyük ve daha kalın. Tohum olarak kırmızı ve yeşil olanları buldum. Sarı ve turuncuyu bulamadım.
Bende marketten aldığım turuncu ve sarı biberlerden tohumlarını aldım peçeteye koyup kuruttum.
Acaba seneye eksem yetişirmi?

Not: Dergimizin Ağustos sayısında tohum alma teknikleri var. Ama böyle bir imkanım yok.

sukranayalp
15-10-2007, 10:31
Sn Nayda Şubat ayının sonlarına doğru kurumuş olan biber tohumlarını kasalara ekebilirsiniz. Üzerlerini strech naylon ile kapatın ve üzerlerinde delikler olsun.
Gölge bir ortamda, rüzgardan ve soğuktan koruyarak yetiştirebilirsiniz.

nayda
15-10-2007, 17:22
sukranayalp değerli fikrin için teşekkürler.
Deneyeceğim umarım yeşerirler.

malina
15-10-2007, 18:59
22513

Fotoğraf eklemeyi unutmuşum ...

sinaninci1
15-10-2007, 19:07
Malina sen insani cildirtirsin
Elimde uc tane biberim var, seneye tarlasini yapayimda gor.

caucasus
03-09-2008, 16:21
Saksıda ki çan biberlerimin resimleri.

günebakan
22-10-2008, 11:14
İzmirdede Gül biberi veya Çiçek biber diye pazarlarda satılıyor oldukça yaygın burda gerçekten çok güzel yanlış bilmiyorsam içindeki tohumlardan üretiliyor. Çünkü diğer süs biberlerinin tohumlarını ektim çimlendiler ama hangisi hangi biber olduğunu bilmiyorum:)

caucasus
22-10-2008, 12:33
Evet sizin de yazdığınız gibi içinde ki çekirdeklerinden üretiliyor.

AgacSevdalisi
12-01-2009, 18:15
bu biberden bende bu sene saksıda yetişdim ve 5 tane tohumluk ayırdım bu sene daha fazla dikeceğim inşallah.tohumu çoğalttıktan sonra isteyene gönderebilirim.

aslan_k
18-01-2009, 21:54
Sn. Ağaç Sevdalısı benim elime de şans eseri bir adet bu biberden geçti içindeki tohumları çıkardım ve kuruttum ama bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğim bana yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler.

kahyanur
18-01-2009, 22:06
Çan biberi çok güzel. Yenebiliyor mu acaba? Tadı nasıl ? Merak ettim :)

Harun Parlak
18-01-2009, 22:11
Yeniliyor normal biberden tek farkı biraz küçük oluşu arada acıda çıkabiliyor. Bilahsa dip kısmına doğru acı olabiliyor.

caucasus
18-01-2009, 23:47
Sayın tekin'in yazdığı gibi yenilebiliyor tadı da diğer biberlerden pek farklı değil.

aaylin
19-01-2009, 07:38
Sayın Ağaç sevdalısı; ilk müşteriniz ben olabilirim. Şimdiden rezervemi yapıyorum :D

aslan_k
19-01-2009, 08:51
Bana bu tohumları nasıl yetiştireceğii anlatırsanız, seneye hepinize bol bol tohum gönderebilirim sanırım;)

Harun Parlak
19-01-2009, 09:10
Aceleniz yoksa havalar ısınmaya başlayınca atın toprağa uygun ortamı yakaladığı zaman dışarı çıkar.
Acele ediyorsanız evde saksıda yetiştirmek istiyorsan bir bez parçasına sarın ıslayın naylon poşete sarmalayın.
sıcak ortamda beklemeye başlayın iki günde bir kontrol edin çimlenmeye baçladığını görünce kasalara ekin.
Daha sonra şaşırtma yaparak ayırırsınız.

aaylin
19-01-2009, 09:13
Ben bütün biberlerimin tohumlarını aynı şekilde çimlendiriyorum. Önce bir gece suda beklettikten sonra etesi gün nemlendirilmiş torfa 0,5 cm derinliğe ekiyorum. Kabın üzerini streçle kapadıktan sonra kalorifer peteğinin yakınında bekletiyorum. İlk yapraklar çıktıktan sonra streçi çıkarıp, biraz palazlanmalarını bekliyorum ve sonra da asıl saksılarına şaşırtıyorum. Bu arada yeni çimlendiklerinde çok su vermemek gerekiyor çünkü sapları incecik kalıp boyları çok uzuyor.

Benim uygulama şeklim bu ama çan biberlerinde farklı bir yöntem olup olmadığını bilmiyorum. Daha detaylı bilen arkadaşlar yanıtlayabilirlerse çok iyi olur. İyi günler.

Harun Parlak
19-01-2009, 09:16
İlk çıktıklarında fazla su vermek toprağı aşırı nemli tutmak. veya toprak üstünü kurutmak. Fideler çıkmış olsa dahi. Çökerten hastalığına yakalanabilir.

malbman
19-01-2009, 09:56
Arkadaşlar bir kaç tane çan biberim var ama tohumlarını çıkarmadım. Biberlerin kurumasını bekliyorum fakat sanırım hata ediyorum. Tohumları çıkarp mı kurutmam gerekir yoksa bu şekilde biberlerin kurumasını mı beklemeliyim?
Fikir verebilirseniz sevinirim.
Ayrıca kayda değer sayıda tohum elde edebilirsem isteyen arkadaşlarla da payalaşırım.
Sevgilerimle

Harun Parlak
19-01-2009, 10:01
Eskiden genelde yapılan biberleri ipe dizip ekim zamanına kadar öğle bekletirlerdi.
Nedeni diğer tohumlarla karışmasın yaza ne ektiğimizi bilelim diye. siz karıştırmayacaksanız tohumları paketlerden etiketlerseniz. Tohumları çıkarıp kurutun.
Hızlı sonuç alırsınız.

malbman
19-01-2009, 10:06
Sevgili Tekin çok teşekkür ederim. Bu gün tüm tohumlarımı tasnif edecektim zaten. arada onları da çıkarırım.

Dudi
19-01-2009, 11:53
Çan biberi tohumumu ektim ve kafasını gösterdi :). Bakalım gelişmesi nasıl olacak?

Dudi
08-02-2009, 14:07
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_r_nt_001.jpg

Tekin Bey'in gönderdiği çan biberi tohumlarından biri :). Yorumlarınızı bekliyorum ilk defa tohumdan biber yetiştiriyorum...

malbman
08-02-2009, 15:44
Sayın dudi, biberiniz ışıksız kalmış. Aynı zamanda suyu da bol gelmiş sanırım. Gün içinde mümkün olduğunca bol ışık alabileceği bir yere koyun ve suyunu da toprağı kurumaya yüz tuttuğunda verin. Böyle giderse fidan boylu bir biber fideniz olacak ama ayakta durmaya da hali kalmayacak.

aaylin
08-02-2009, 16:42
Bunlar da benim çan biberlerim :) Artık yeni bahçelerine şaşırtacağım. Saksıya mahkum olmaktan kurtuldular.

malbman
08-02-2009, 18:15
Sevgili aaylin, çanların nolur biraz daha ışık diye çalıyorlar haberin olsun:D

nevsune
08-02-2009, 18:31
Sanırım mevsim gereği ışıktan yeterince yararlanamıyorlar ve çok yavaş büyüyorlar. Günler uzamaya başladı ama demek yine de yetersiz kalıyor.

Benim 2 Ocak'ta ektiğim biberlerim hala bebek durumundalar. Ki evin en iyi güneş ve ışık alan yerindeler.

berduray
08-02-2009, 18:31
Bence şaşırtmak için henüz erken, birkaç yaprak daha çıkarıp iyice güçlenmesini bekleyin.

Üzerine biraz da toprak ilave edebilirsin.

aaylin
08-02-2009, 18:32
Valla olsa dükkan onların :) İstanbul'da fırtına var, güneşi bulsam çanlardan önce ben faydalanıcam :D

Dudi
08-02-2009, 18:42
Sayın dudi, biberiniz ışıksız kalmış. Aynı zamanda suyu da bol gelmiş sanırım. Gün içinde mümkün olduğunca bol ışık alabileceği bir yere koyun ve suyunu da toprağı kurumaya yüz tuttuğunda verin. Böyle giderse fidan boylu bir biber fideniz olacak ama ayakta durmaya da hali kalmayacak.

Camın önüne aldım birkaç gün önce bakalım ne olacak? olmazsa da başka tohum deneyeceğim artık :)

malbman
08-02-2009, 18:49
Siz şimdiden diğer tohumları çimlendirin sayın dudi. Bunlar da olursa ikramiye olur ama olmazsa da en azından vakit kaybetmezsiniz.

Dudi
08-02-2009, 23:30
Siz şimdiden diğer tohumları çimlendirin sayın dudi. Bunlar da olursa ikramiye olur ama olmazsa da en azından vakit kaybetmezsiniz.

Peki sayın malbman yarından tezi yok diğerleride toprakla buluşacak. Teşekkürler...

ashtead
03-04-2009, 16:55
çan biberi tohumu elimde mevcut ekimini hersene yapiyoruz , annem tursunu yapiyor gayette lezzetli oluyorlar. ekim mevsimi normal biber ekim zamanında yapiliyor. verimi oldukca yuksek. gecen sene ekim 50 m2 lik bir alana ekmistik.

osmann
21-05-2009, 18:25
Arkadaşlar kışın pazarda dolaşırken yaşlı bir kadının çan biberlerinden sattığını görüp aldım.Kuruttum ve tohumlarını çıkarıp çimlendirdim.Buraya kadar bir sorun yok fakat aynı tip kaplarda başka süs biberleri de ekmiştim ve etiketleri düştü karışınca ben de hepsini çıkardım. Sorunum şu, biber çeşitleri karıştı. Çan biberini yaprağından nasıl ayırabilirim? Belirgin bir özelliği var mı? Bir de bu biber ne kadar boylanma yapıyor? Çok uzun bir bitki değildir umarım. Geçen seneki acı biberlerimi diktiğim uzun çiçek saksılarına diktim.Ama onların boyu kısaydı(30-35cm kadar)

radem63
13-06-2009, 18:46
Sevgili Yolaç'ın gönderdiği çan biberi tohumun dan çan biberi fidesi.:)

(Sayın Yolaç çok teşekkür ederim )

almira
17-06-2009, 19:01
merhaba arkadaşlar.Bende sizinle ÇAN BİBERİ(GÜL BİBERİ-BOHÇA BİBERİ)KONUSUNDA edindiğim tecrübeleri paylaşmak isterim.Çan biberi hernekadar süs biberi gibi görünsede fidanı oldukça boylanır.(sivri biber fidanı gibi)Bazı arkadaşların küçücük yoğurt kaselerine ekmiş olduklarını gördüm.Aslında yer bitkisidir.Saksıda yetiştirilmek isteniyorsa büyük teneke saksılar veya büyük boy fidan torbaları daha uygundur.ÇAN BİBERİ asıl biber dökümünü güz dönemi yapar erken ekilirse dala gider ve fazla biber vermez.BU durumda uzayan dallarda bu ayda budama yaparsanız kendini yeniler ve güz döneminde bol biber verir.Bu biberin asıl tohum ekme dönemi Nisan ayının başlarıdır.

k0900
17-06-2009, 23:25
Çan biberleri bugün şaşırtıldı;

Dudi
30-06-2009, 16:06
Şunun güzelliğine bakın; hayatımda bu kadar şahane bir biber çiçeği görmemiştim, sizinle paylaşmak istedim...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-an_biberi.jpg

radem63
23-07-2009, 10:28
Çan biberi konusunu baştan sona okudum .
Acaba çan biberi tek yıllık bir bitkimi oluyor?
Bu yıl ektiğim çan biberi , biber verecek mi?:)
(Cevabınız için çok teşekkür ederim.:))

caucasus
23-07-2009, 12:24
Sayın Radem, çan biberi tek yıllık bitki bu sene içerisin de biberlerinizi toplarsınız ve seneye tekrardan dikmek zorundasınız. Biberlerden bir kaçını üzerin de bırakıp tohum elde edebilir, seneye tekrardan kullanabilirsiniz.

bahtiyar02
23-07-2009, 21:57
Sevgili caucasus yanlış anlamazsanız bir düzeltme yapmak isterim.Çan veya gül biberide diğer biber türleri gibi soğuktan korunması halinde çok yıllık bitki olabiliyor. çünkü 2 yıllık biber türlerim var ve halen ürün alabiliyorum. Ayrıca bu sene ektiğim fidanlarım halen duruyor.Sonbaharda ekmeyi düşünüyorum. neden sonbahar derseniz inanın balkonlarımda yer kalmadı:rolleyes: Bu yıl ektiğim ve ürününü aldığım tüm sebzelerimin (özellikle süs biberleri)tohumlarını paylaşacağım.saygılarımla

caucasus
24-07-2009, 11:44
Yanlış anlaçılacak birşey yok. Ben Kıbrıs'a gittiğim de geçen sene ekilen biberlerin, patlıcanların, domateslerin sebze verdiklerini duyunca çok şaşırmıştım. Nasıl oluyor deyince, bu sene ki ürünlerimizi aldıktan sonra yerden 4 parmak kadar üzerlerinden kestiklerini havaların soğuması ile üzerlerine toprak atarak soğuktan koruduklarını ve seneye bir daha sebze dikmeden ürün alabildiklerini söylemişlerdi. Ekilen sebzeler ve meyveler buralara göre hem daha çabuk gelişiyor hem de daha çok ürün verip bizim ektiğimiz ürünlerin 2 katı cüsseye sahip olduklarını gördüm.
Onun içindir ki gerekli şartlar oluşturulduğu taktir de dediğinizin olacağına inanıyorum ama bizim buralar da çok zor bir ihtimal. Yenisini alıp ekme daha uygun olacaktır.

raddle
24-07-2009, 12:46
Sayın Caucasus
Ben geçen yıl çan biberlerimi ve diğer bir kaç biberimi budamıştım.Kışı da dışarıda geçirdiler.Bu yıl hem boyları daha uzun oldu hem de daha çok çiçek açtı.Bu yüzden sayın Bahtiyar02 nin söylediklerini tecrübe ettiğimi düşünüyorum.Şu an benim biberlerim de ikinci yıllarındalar ve gayet de iyi durumdalar.Bu arada gördüğüm bir şey şu, çan biberlerinin bahçede yetişmesi daha uygun çünkü o kadar uzayıp dallandılar ki cam kenarında bir saksı içerisinde yaşamaya çalışmak onlar için zor oluyor diye düşünüyorum.

caucasus
24-07-2009, 12:57
Radlle, gerçekten çok güzel ben daha önce hiç denemedim ama bundan sonra denemekte fayda vr. Tecrübelerinizi bizlere aktardığınız için teşekkür ederim.

katmer
23-09-2009, 15:49
Çan biberlerinin tohumlarını forumdan bir arkadaş göndermişti. Çok sağlıklı büyüdüler ve biber verdiler. Tohum almak için uğraşırken oldukça acı olduğunu farkettim. Önceki yazılanları okuduğumda acı olduğuyla ilgili bir bilgiye rastlamadım. Acaba bizimkiler mi acı?

günebakan
23-09-2009, 15:56
Sevgili Katmer çan biberlerinin yanılmıyorsam etli kısmı değil de sadece tohum kısmı acı:)

katmer
23-09-2009, 16:21
Sevgili Günebakan, cevap için teşekkür ederim. Haklı olabilirsiniz çünkü dün tohumları bibbirinden ayırdım. Ellerimi unutup yüzüme sürdüm. Sonrası herkesin tahmin edeceği gibi:p

gurbik67
23-09-2009, 20:57
çan biberi yeşil iken acı değildir kırmızıya dönüştüğünde acılaşır yeşil iken turşusu ise diğer biberlere göre daha mükemmel olur.

katmer
23-09-2009, 21:28
O zaman turşusunu denemekte fayda var:)

Dudi
23-09-2009, 22:03
Balkonda yetiştiridiğim çanlar...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-anbiber.jpg

_kardelen_
24-09-2009, 11:07
ilk defa bu şekilde bir biber görüyorum çok ilginç ve hoş gerçekten.

Öznur
14-02-2010, 11:19
Maalesef donan çan biberlerimin ilk ve son halleri işte böyle:

kumyaka2010
14-02-2010, 14:11
Buda benim çanta biberlerim . Yeşilken fena degil durdukca acılaşıyor .Selamlar

cegabo
02-03-2012, 15:51
çan biberiyle gül biberi çok benziyor birbirine acaba aynı biberden bahsediliyor olabilir mi?

benimküçükbahçm
14-04-2012, 12:38
çok hoş yaa elinde olan varsa bana tohum gönderebilirmi?

Maviş
04-05-2012, 15:07
:):)biz burda abajur biberi diyoruz. kızartması ve turşusu çok ğüzel olur. dökümü çok güzel.:)

cuu
11-05-2012, 09:44
Herekese merhaba geçen yıl yetiştirmiş olduğum çan biberlerinin saksısından sökmemişdim sadece saksının 10 cm üzerinden kestim kışı öyle geçirdiler bu yıl nisan ayında kestiğim yerlerin altından çan biberleri filiz verdi arkadaşlara tavsiyem bu yıl yetiştirdikleri çan biberlerini kışın saksısından çıkarmasınlar seneyede tekrar çan biberi alabilirler.

ufuk1907
05-08-2013, 17:44
bende bahçeme ilk defa ektim bu biberlerden.fakat boyları halen çok kısa.gelişimleri çok yavaş. acaba en geç ne zaman ürün alabilirim,söyleyecek olan var mı? ya da belki de hiç ürün alamayacak mıyım :(

smn.shn
28-11-2013, 08:53
Bayıldım bu bibere. Bir dostum da bana verdi bu biberlerden bende ekeceğim bu sene

Seyfi Dağdeviren
29-11-2013, 20:15
Tohum gönderecek bir gönüllü aranıyor.İlgilenene şimdiden teşekkür ederim.

bezginkuh
27-03-2014, 15:33
Ektiğim biberler filizlendi. Eğer yetiştirmeyi başarırsam tohum takasta paylaşacağım.

Extra41
26-01-2018, 22:10
Süs biberi cinslerinden tohum bende isterim...