PDA

View Full Version : Gundelia tournefortii (Kenger, Sakız otu)




Müjgan
05-06-2007, 13:25
12613
Fotoğraf: http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora (http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora)

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Asteridae Takht.
Order : Asterales Lindl.
Family : Asteraceae Martynov
Genus : Gundelia Linnaeus




Müjgan
05-06-2007, 13:26
12614
Fotoğraf: http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora (http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora)

Halk arasında Enger, Kengel, Kengiotu, Kengir isimleriyle de bilinen, nisan-Mayis aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Gövdeleri basit veya az dallı, 20-100 cm boyunda kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır.

Bu çiçeğin (http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-3569.html) çiçek durumu küreye benzer bir baş şeklindedir.
Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi.

Kullanılışı: Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır.
Sakız elde etmek için, bitkinin üst kısmı tamamen kuruduktan sonra (ağustos sonlarında) kökünün etrafındaki toprak açılır. Açığa çıkan kökün baş kısmı keskin bir bıçak ile çizilir. Meydana çıkan süt görünüşündeki sakız, bir gün içinde koyulaşır ve fındık büyüklüğünde olur. Toplanan sakızlar sıcak su ile yıkanarak temizlenir. Bu esnada yumuşamış olan parçaların bir kaç tanesi bir araya getirilerek 2-2.5 cm çapında ve 3-4 mm kalınlığında ve disk biçiminde kütleler yapılır. Bunlar bir ipe dizilir ve su içinde muhafaza edilir. Diş etlerini kuvvetlendirici ve iştah açıcı olarak çiğnenmektedir. Kullanılışı özellikle Doğu Anadolu (Diyarbakır, Erzurum)da yaygındır. Genç sürgünler ilkbaharda toplanarak sebze olarak yenilir.
Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Kenger_otu

aygün
19-10-2010, 19:10
Kengerin yemeğini yemiştim. Güzel olur.

munzurlum
19-02-2011, 21:32
kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)

Müjgan
19-02-2011, 21:45
kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)

Konuyu bu alanda (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=348)sorarsanız, belki daha çok yardım eden olabilir :)

omer.tuncer
19-02-2011, 22:14
kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)


sayın hocam kengerdikeni öyle dikilecek bir bitki değildir. kendilğinden çıkabilen arsız çiftçiler tarafından istenmiyen işgalci bir bitkidir.

ama baharda özellikle egede filizlerinin dikenleri ve kabukları soyularak şevketi bostan diye satılmakta kuru kökündende sakız elde edilmektedir. her iki işlemde bayağı uğraştırıcı yöntemdir eldivensiz yapılacağını sanmıyorum. arabaya veya motora binip söyle şehir dışında yol kenarlarına baksanız, istemediğiniz kadar çok bulursunuz.

Müjgan
20-02-2011, 23:20
Ömer bey sözünü ettiğiniz şevketi bostan, ile kenger aynı bitki değiller.
Forumda bu daha önce de konuşulmuştu :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6442