View Full Version : KokuluÇalı / Bahçe
KokuluÇalı
19-05-2026, 11:52
Burası ailemin hayalini kurup yıllardır çabalayarak yaptırdıkları evin bahçesi ve mevyelik ile kokulu ağaçlar dışında bir şey ekilmedi. Daha çim de döşenmedi, her yaz sürülüyor. Çim ekimini beklemek daha mantıklı olabilirdi ama ailemin yapacağı yok ben de çiçekli ve kokulu, bakımı da bir nebze daha kolay olan çalılardan ekmeye karar verdim. Gerçi kendimi tutamayıp o kadar çok şey aldım ki... Bu gidişle bahçede kokudan durulmayabilir :p Bahçenin resmini bütün fidanları diktikten sonra çekmeyi düşünüyorum o yüzden şimdilik resim yok
Bahçenin bulunduğu şehir : Ankara
Bahçenin büyüklüğü : 500m²
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yazın kuru ve güneşli, kışları da ayazlı. Evin yakınında çay olduğu için normal Ankara ikliminden bir nebze daha nemli bir havası var.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b ancak evim bir çaya yakın olduğu için daha yumuşak bir havaya sahip, 7b-8a arası bir kuşak demek daha doğru olur.
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bildiğim kadarıyla pek ekim yapılmayan, boş bir tarla arsasıydı.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Ev yapıldıktan kısa bir süre sonra ekilen meyve ve kokulu ağaçları saymazsak pek bahçeyle uğraşmadık. Gerçi annem 20-30 tane diktiği asmaları bol bol sulayıp onlarla ilgileniyor.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Garaj ve teras
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Ekeceğim çalıların yerleşip sağlıklı bir şekilde çiçek açıp bahçeyi güzelleştirmesi temennim
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : En az 20-30 tane meyvelik ve kokulu ağaç. Tam listesini hatırlamıyorum. Ağaçlarla aynı yerde yeni dikilen 2 büyük 3 küçük yabanmersini ve 4 büyük ahududu fidesi var. Bir de benim yeni diktiğim/dikeceğim çiçekli çalılar ve tırmanıcılar. İşte onların listesi:
Perovskia atriplicifolia(Rus adaçayı)
cytisus baaattandieri(Ananas süpürgesi)
viburum burkwoodii(beyaz ve kokulu bir kartopu türü)
viburnum bodnantense(pembe çiçekleri olan ve kışın açan bir kartopu türü, internette "pink dawn" yani pembe günbatımı olarak geçiyormuş)
sambucus nigra(mürver bitkisi ama ben özellikle siyah yapraklı olan "black lace" yani kara dantel türünü aldım)
gelsemium semprevires (Carolina yasemini olarak bilinen kokulu ama zehirli bir şarmaşık türü)
choisya ternata(Meksika Portakal çiçeği, ben Aztec Gold denilen sarı yapraklı türünü aldım)
Chimonanthus praecox(Kış tatlısı)
Calycanthus Floridus(Kızılçanak)
Wisteria Sinensis(Mor salkım sarmaşığı, garaj için)
Magnolia Soulangeana(saray manolyası)
Philadelphus(Filbahri, şimdiden dikildiği yerde açtı bile :)
Burkwood Osmanthus(Kokulu zeytin)
Daphne transatlantica(Kafkas gülü, hem de iki tane :)
Mahonia(Sarıboya çalısı ya da Oregon üzümü)
Nerium oleander(Zakkum)
Syringa(Leylak)
Abelia(Güzellik çalısı)
Bougainvillea(begonvil, soğuğa dayanıklı denilen ada begonvil türü ama onun yerine Carolina yaseminini kullanıp bunu saksıda yetiştirmeye karar verdim. İade etmeye üşendim.)
Chaenomeles(Japon ayvası ya da Bahar dalı)
Weigela(Vangelya ya da gelin tacı)
Trachelospermum jasmonoides(pervane yasemini, çok güzel tomurcuklu gelmişti ama iki dalından birini dikerken yanlışlıkla kırdım :( tam kopmamıştı, internete bakınca elektrik bandıyla sarıp iki dalı sabitlersem iyileşme şansının olduğu söylendi, umarım toparlar)
Camellia(Komşunun çamının yaptığı gölgeye diktim, bol bol su veriyorum umarım tutar)
Hydrangea(kırmızı olan evin duvarının dibine sabah güneşi alan yere, mavi olanı da kamleyanın yanına dikmeyi planlıyorum)
Ayrıca lavanta çimlendirmeye çalışıyorum, olursa yol kenarına dikeceğim.
Bir de annemin ektiği iki reçellik Isparta gülleri var, çok güzel kokuyorlar.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yeni diktiğim çalılara en az 3 yaz düzenli sulama yapmayı planlıyorum
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :Kafkas gülünden çok beklentiliyim
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :Hayır
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :Şebeke suyundan hortumla sulama yapıyoruz. Ama ben 5 litrelik şişelerin dibine bir delik açıp deliğin içinden ip geçirerek yavaş akan bir damlama sistemi yaptım, onları hepsine kullanmayı planlıyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :Damlama sistemi
Toprak özellikleri :Killi ve kireçli ancak toprağı suyla karıştırıp üstüne kabartma tozu eklediğimde orta düzey bir köpürme oldu yani toprağın hafif asidik olduğunu söyleyebilirim.
Kompost yapıyor musunuz? :Annem arada yapıyor
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Tabii ki
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Daha ilaç kullanma gereği duymadık
Bahçeniz organik mi? :Evet
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :Daha gübre kullanmadık, kompost yetiyor
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :Hayır, etrafta gezen 5 6 tane kedi de var.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Sağı solu boş ancak arkasında 50-60 metre uzaklıkta bir çay var. Ayrıca ev çoğu evden alçakta.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Daha yok ancak bu bitkiler sağ salim yerleşirse umarım iyi ki dikmişim derim.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? :Evet birkaç yıl önce
Ayrıca almak isteyip de bulamadığım iki çalı var, mavisakal Caryopteris Clandonensis ve Kore kartopu Viburnum Carlesii. Mavisakal hoş kokup kelebekleri çekiyormuş, Kore kartopu ise bütün kartopu türleri arasında en yoğun kokanmış. Elinde olan varsa sürgünden bana ulaştırabilir mi?
flaneuse
21-05-2026, 17:19
Hayırlı olsun Sayın KokuluÇalı ;) Henüz yeni de olsa fotoğraf paylaşırsanız belki değerlendirmek isteyeceğiniz bitki veya düzenleme önerileri de gelir.
Serdars1
21-05-2026, 17:30
Çok güzel türler
KokuluÇalı
21-05-2026, 18:16
Hayırlı olsun Sayın KokuluÇalı ;) Henüz yeni de olsa fotoğraf paylaşırsanız belki değerlendirmek isteyeceğiniz bitki veya düzenleme önerileri de gelir.
Çoğunu dikmedim, 10 tanesi de bugün geldi hatta. Temmuza kadar dikemeyeceğim :( Evin önündeki çamlar sökülünce dikilecek bazısı, ayrıca zamanım yok. Ama bugün gelenleri balkona yerleştirdim, çekip atabilirim onları. Diktiklerimi de zaman olursa çekip atacağım inşallah.
Hediye olarak kış hanımeli göndermişler ama benim iki tel örgü için de sarmaşık aldım, ne yapacağım diye düşünüyorum şimdi.
KokuluÇalı
21-05-2026, 18:19
Çok güzel türler
Çok teşekkür ederim, -10 dereceye dayanıklı ve güzel kokan bildiğiniz başka çalılar varsa tavsiyeye açığım.
KokuluÇalı
21-05-2026, 18:54
İşte balkondakiler
İlk fotoğrafta yandan çıkan ortanca, öndeki calycanthus biraz hasta o yüzden bazı yapraklarını kesmek zorunda kaldım ayrıca bir böcek yaprağını yemiş zavallının, bir ay kendini toparlasın istiyorum. Ortancanın önündeki daphne, daphne ile calycanthus'un arasındaki minik de ananas süpürgesi. Diğer hepsinin etkiketi var.
Serdars1
21-05-2026, 22:33
Sayın kokulu cali şuan aklıma bu türler geldi benim yetistirme şansım olmadı ama yetiştiren arkadaşlar çok güzel koktuklarini yazmislar soğuğa da dayaniklılar ama kışın cicek açıyorlar
LONİCERA FRAGRANTİSSİMA
Parfüm Kutusu Çiçeği (Sarcococca)
kafkas gülü
Serdars1
21-05-2026, 22:34
İşte balkondakiler
İlk fotoğrafta yandan çıkan ortanca, öndeki calycanthus biraz hasta o yüzden bazı yapraklarını kesmek zorunda kaldım ayrıca bir böcek yaprağını yemiş zavallının, bir ay kendini toparlasın istiyorum. Ortancanın önündeki daphne, daphne ile calycanthus'un arasındaki minik de ananas süpürgesi. Diğer hepsinin etkiketi var.
Çok güzel türler almışsınız bereketli olsunlar
flaneuse
22-05-2026, 10:30
Bahçem olmadığı için daha önce tanışma fırsatımın olmadığı bitkiler. Aratınca Calycanthus ve Chimonanthus praecox (kış tatlısı) çiçeklerini çok beğendim.
Sayın Serdars1, sizin önerdiklerinizden ilk ikisini de hanımeline benzettim biraz. Bir de bu kafkas gülünden edinip kapalı balkonda bakabilir miyim diye düşünmedim değil ;)
Serdars1
22-05-2026, 11:20
Bahçem olmadığı için daha önce tanışma fırsatımın olmadığı bitkiler. Aratınca Calycanthus ve Chimonanthus praecox (kış tatlısı) çiçeklerini çok beğendim.
Sayın Serdars1, sizin önerdiklerinizden ilk ikisini de hanımeline benzettim biraz. Bir de bu kafkas gülünden edinip kapalı balkonda bakabilir miyim diye düşünmedim değil ;)
Evet 🌿
Lonicera fragrantissima gerçek hanımeli türlerinden biridir.
“Lonicera” zaten hanımellerinin bilimsel cins adıdır. Bu tür:
kışın çiçek açar,
çok yoğun kokar,
çalı formunda büyür,
klasik sarılıcı hanımellerinden biraz farklı görünür.
Ama şunu bilmek önemli:
Lonicera fragrantissima daha çok çalı şeklindedir
klasik sarmaşık hanımelleri gibi uzun uzun tırmanmaz
Sarcococca gerçek hanımeli değildir
Ama neden karıştırılıyor?
Çok yoğun kokulu olması
Kışın çiçek açması
Tatlı parfümsü kokusu
nedeniyle insanlar bazen hanımeli sanabiliyor.
Farkları:
Hanımeli gibi sarılmaz
Daha kompakt çalıdır
Yaprakları hep yeşil kalır
Çiçekleri küçük ve gizlidir
Koku olarak:
Lonicera fragrantissima → balımsı klasik hanımeli kokusu
Sarcococca → daha parfüm/esans gibi yoğun bir koku verir 🌸
İkiside kışın **** erken baharda cicek acıyor
Bence kafkas gülüde saksida olabilir diye düşünüyorum
Müge çiçeğide güzel kokar ve saksida gölgelik alanlardada yetişiyor
Bu türler bende de yok şuan bende çok istiyorum bu türleri yetiştirmeyi
KokuluÇalı
22-05-2026, 15:21
Sayın kokulu cali şuan aklıma bu türler geldi benim yetistirme şansım olmadı ama yetiştiren arkadaşlar çok güzel koktuklarini yazmislar soğuğa da dayaniklılar ama kışın cicek açıyorlar
LONİCERA FRAGRANTİSSİMA
Parfüm Kutusu Çiçeği (Sarcococca)
kafkas gülü
Tavsiyeler için teşekkür ederim. Lonicera fragrantissima kış hanımeli olmalı, aldığım site bana hediye olarak yolladırlar sağ olsunlar. Parfüm kutusu çiçeğine baktım, keşke alırken haberim olsaydı aldığım sitede varmış. Yapacak bir şey yok, kargo ücretini ödeyeceğiz mecbur. Kafkas gülünden iki tane aldım. İlk aldığım düşündüğümden daha küçüktü. Kokusu nereye gitsem övüldüğü için iade etmedim ama büyük olan bir tane daha sipariş ettim. Küçük olanı odamın yakınına dikeceğim, diğeri evin önüne.
4 tane daha bitki buldum onları da alacağım ve daha başka almayacağım çünkü bütün birikimlerimi harcadım :(
Alacağım 4 bitki:
Paeonia Suffruticosa 'Wu Long Peng Sheng'
(Bu ağaç şakayığı da ne pahalıymış. Tohumevi sitesinde bulduğum hem ucuz hem de istediğim gibi kokulu ama site hakkında şikayet varda birkaç şikayet gördüm. Müşteri hizmelerini aradığımda ulaşabildim, yeterince güvenilir duruyor.)
Deutzia Raspberry sundae havlu püskülü
Laburnum anagyroides Sarı Salkım fidanı
Clethra alnifolia Hummingbird Yaz tatlısı fidanı
KokuluÇalı
22-05-2026, 15:25
Evet 🌿
kışın çiçek açar,
çok yoğun kokar,
çalı formunda büyür,
Ama şunu bilmek önemli:
Sarcococca gerçek hanımeli değildir
Ama neden karıştırılıyor?
Çok yoğun kokulu olması
Kışın çiçek açması
Tatlı parfümsü kokusu
nedeniyle insanlar bazen hanımeli sanabiliyor.
Farkları:
Hanımeli gibi sarılmaz
Daha kompakt çalıdır
Yaprakları hep yeşil kalır
Çiçekleri küçük ve gizlidir
Koku olarak:
Lonicera fragrantissima → balımsı klasik hanımeli kokusu
Sarcococca → daha parfüm/esans gibi yoğun bir koku verir 🌸
İkiside kışın **** erken baharda cicek acıyor
Ah, öyleyse düşündüğüm klasik hanımeli gibi sarmaşık değil. Bunu bildiğim çok iyi oldu. Evin yakınlarına dikebilirim.
flaneuse
24-05-2026, 12:02
Evet 🌿
kışın çiçek açar,
çok yoğun kokar,
çalı formunda büyür,
Ama şunu bilmek önemli:
Hanımelinin bilimsel cins ismini de bazı türlerinin kışın çiçek açtığını ve çalı formunda geliştiğini de bilmiyordum. Bu bitkiyle daha önce sadece Akdeniz tatil beldelerinde ve sarmaşık formunda karşılaştığım için olsa gerek...
Sayın KokuluÇalı, bunca hoş kokulu çalıyla bahçeniz arılar için cennetten bir köşe mi olacak acaba, ne dersiniz?
flaneuse
24-05-2026, 16:27
Müge çiçeği ne kadar güzelmiş, bulursanız nereden temin ettiğinizi lütfen bizimle de paylaşın. Köksaplı (rizomlu) bitkiymiş, daha da çok ilgimi çekti.
731784
731781
731783
731782
Foto kaynakları:
https://www.jparkers.co.uk/convallaria-majalis-1021809c
https://bitkimerkezi.net/muge-cicegi-bakimi-lily-of-the-valley/
https://modernharvest.ca/zone-3-perennials/
Serdars1
24-05-2026, 17:34
Tavsiyeler için teşekkür ederim. Lonicera fragrantissima kış hanımeli olmalı, aldığım site bana hediye olarak yolladırlar sağ olsunlar. Parfüm kutusu çiçeğine baktım, keşke alırken haberim olsaydı aldığım sitede varmış. Yapacak bir şey yok, kargo ücretini ödeyeceğiz mecbur. Kafkas gülünden iki tane aldım. İlk aldığım düşündüğümden daha küçüktü. Kokusu nereye gitsem övüldüğü için iade etmedim ama büyük olan bir tane daha sipariş ettim. Küçük olanı odamın yakınına dikeceğim, diğeri evin önüne.
4 tane daha bitki buldum onları da alacağım ve daha başka almayacağım çünkü bütün birikimlerimi harcadım :(
Alacağım 4 bitki:
(Bu ağaç şakayığı da ne pahalıymış. Tohumevi sitesinde bulduğum hem ucuz hem de istediğim gibi kokulu ama site hakkında şikayet varda birkaç şikayet gördüm. Müşteri hizmelerini aradığımda ulaşabildim, yeterince güvenilir duruyor.)
Sayın Kokulu Çalı, çok güzel türler bulmuşsunuz 🌸
Laburnum anagyroides yani Sarı Salkım demiştiniz, onun bende mor olanı olan Wisteria sinensis var. Kokusu gerçekten muhteşem, baharda açıyor 🌿
Bir de Melisa çiçeği var, Cestrum nocturnum. Gece inanılmaz güzel kokuyor, kokusunu uzaktan bile rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak dona karşı hassas, don görmemesi gerekiyor. Büyük saksıda balkonda rahatlıkla yetişir.
Ben 3-4 sene önce Tohum Evi sitesinden melisa almıştım. İlanda 50 cm yazıyordu ama bana 1 metre göndermişlerdi 😄 Kargo sağ olsun, yine bana 50 cm yaptı. Çiçeğin kırılan tepesini suya koymuştum, o bile köklenmişti.
Şakayıklar da gerçekten çok güzeller. Bence bir şansınızı deneyin, dediğiniz gibi çok uygunsa fiyatı
Son olarak size bide evin içinde de bakabiliceginiz kokulu 2 tür önereyim
Magagastar yasemini
Hoya mum çiçeği
Bunlar sarmaşık evin içinde de balkonda da sardıla bilirsiniz kokuları çok güzeller
Serdars1
24-05-2026, 17:38
Hanımelinin bilimsel cins ismini de bazı türlerinin kışın çiçek açtığını ve çalı formunda geliştiğini de bilmiyordum. Bu bitkiyle daha önce sadece Akdeniz tatil beldelerinde ve sarmaşık formunda karşılaştığım için olsa gerek...
Sayın KokuluÇalı, bunca hoş kokulu çalıyla bahçeniz arılar için cennetten bir köşe mi olacak acaba, ne dersiniz?
Sayın kokulu cali benim halimdeki bahceyi yapıyor 😂
Serdars1
24-05-2026, 18:07
Müge çiçeği ne kadar güzelmiş, bulursanız nereden temin ettiğinizi lütfen bizimle de paylaşın. Köksaplı (rizomlu) bitkiymiş, daha da çok ilgimi çekti.
731784
731781
731783
731782
Foto kaynakları:
https://www.jparkers.co.uk/convallaria-majalis-1021809c
https://bitkimerkezi.net/muge-cicegi-bakimi-lily-of-the-valley/
https://modernharvest.ca/zone-3-perennials/
Merhaba Sayın Flaneuse,
Ben de müge çiçeğinin pembe olanını almak istiyorum. Beyazı daha yaygın satılıyor. Pembesi kışın Tohum Evi sitesine gelmişti ama o zaman param olmadığı için alamamıştım. Şu anda da stokta yok, sadece beyazı var.
İnternette satan çok kişi var ama kargo ücretleri gerçekten çok yüksek. Mügeyi sepete ekliyorsunuz 400 TL, kargoyla birlikte oluyor 850 TL. Bana oldukça yüksek geliyor.
Ben Facebook çiçek gruplarına da bakıyorum, orada da satan kişiler var. Ancak daha önce alışveriş yapmadığım için size önermem ne kadar uygun olur bilemedim. Yine de isterseniz önerebilirim.
Bir de Mustafa Sağlam diye bir kişi var, o da satış yapıyor. Başka türler de var; soğanlı ve soğansız çeşitler satıyor. Ben ondan frezya çiçeği almıştım, bu arada o da çok kokulu bir çiçek. Facebook’ta ona da bakabilirsiniz.muge için şunda var galiba
Serdars1
24-05-2026, 18:15
Sayın Flaneuse,
Eğer yumrulu ve rizomlu türleri seviyorsanız size Dicentra spectabilis (Kanayan Kalpler) bitkisini de önerebilirim. Yarı gölgede güzel gelişiyor. Saksıda balkonda da yetişebilir ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Bir bakın isterseniz.
Ama kokusuz
Serdars1
24-05-2026, 18:17
Alacağım 4 bitki:
Sayın kokulu calı siz nereden alışveriş yapıyorsunuz
KokuluÇalı
24-05-2026, 19:24
İnşallah öyle olacak, birkaç yıla heryerde arıların vızıldayıp kelebeklerin uçuştuğunu görmeyi çok istiyorum.
KokuluÇalı
24-05-2026, 19:30
Laburnum anagyroides yani Sarı Salkım demiştiniz, onun bende mor olanı olan Wisteria sinensis var. Kokusu gerçekten muhteşem, baharda açıyor 🌿
Bir de Melisa çiçeği var, Cestrum nocturnum. Gece inanılmaz güzel kokuyor, kokusunu uzaktan bile rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak dona karşı hassas, don görmemesi gerekiyor. Büyük saksıda balkonda rahatlıkla yetişir.
Ben 3-4 sene önce Tohum Evi sitesinden melisa almıştım. İlanda 50 cm yazıyordu ama bana 1 metre göndermişlerdi 😄 Kargo sağ olsun, yine bana 50 cm yaptı. Çiçeğin kırılan tepesini suya koymuştum, o bile köklenmişti.
Şakayıklar da gerçekten çok güzeller. Bence bir şansınızı deneyin, dediğiniz gibi çok uygunsa fiyatı
Magagastar yasemini
Hoya mum çiçeği
Bunlar sarmaşık evin içinde de balkonda da sardıla bilirsiniz kokuları çok güzeller
Teşekkür ederim. Wisteria'yı ben de aldım, garaja sardırıcağım. Ağaç şakayığı sipariş ettim, kokusu istediğim kadar fazla değildi ama rengi çok güzel koyu bir mor. Kazık kök de yapıyormuş, yerleşince yağmurlarla hayatta kalabilir. Toprak killi yakında çay da olunca yer hep nemli oluyor nasılsa.
Evin içinde sardırabilir miyiz emin değilim ve balkonumuz açık, teras gibi. Belki ilerde kapanırsa alabilirim ama tavsiye için teşekkür ederim. Aklımda bulunduracağım.
KokuluÇalı
24-05-2026, 19:43
Magagastar yasemini
Hoya mum çiçeği
Ah ayrıca melisa çiçeğini almak aklımda vardı ama saksıda yetişeceği için biraz kararsızım. Annemle ben oldukça unutkanız ve pek bakım yapamıyoruz uzun vadede, aldığım bütün çiçeklerin çalı olmasıın sebebi o. Yerleştiklerinde biz düzenli sulamasak bile hayatta kalabilsinler istiyorum. Kışın dışarıda unutmamız işten bile değil :( Belki ailem balkonu kapattırdığında olabilir ama şimdilik pas geçmek zorundayım.
KokuluÇalı
24-05-2026, 19:47
Sayın kokulu cali benim halimdeki bahceyi yapıyor 😂
Estağfurullah. Benim evim bile değil, sefasının çoğunu ailem çekecek :D Ama güzel çiçekler görmek, üstüne bir de güzel kokuyorlarsa, gerçekten çok mutlu eden bir şey insanı. Ben taşınıp orada yaşamayacak olsam da tatiller de gidip o manzarayla karşılaşmak için değer.
KokuluÇalı
24-05-2026, 19:51
Sayın kokulu calı siz nereden alışveriş yapıyorsunuz
Şu ana kadar trendyol, ekintropikal, 1001 fidan, fidan istanbul ve tohumevi'inden alışveriş yaptım. Çoğunlukla memnun kaldım, trendyoldan gelen bazı bitkiler biraz hırpalanmııştı sadece. En son botanik market diye bir site keşfetmiştim, daha alışveriş yapmadım ama oldukça güvenilir duruyor.
Serdars1
25-05-2026, 00:02
Ekin tropikali biliyorum ama hic alisverisim olmadı çok güzel türler var benimde aklımda olan bir iki tür var ekin tropikal dan almayı düşündüğüm
Diyer onerdiniz siteleride biliyorum ama alisverisim olmadı tohumevi harici
Serdars1
25-05-2026, 00:08
Ah ayrıca melisa çiçeğini almak aklımda vardı ama saksıda yetişeceği için biraz kararsızım. Annemle ben oldukça unutkanız ve pek bakım yapamıyoruz uzun vadede, aldığım bütün çiçeklerin çalı olmasıın sebebi o. Yerleştiklerinde biz düzenli sulamasak bile hayatta kalabilsinler istiyorum. Kışın dışarıda unutmamız işten bile değil :( Belki ailem balkonu kapattırdığında olabilir ama şimdilik pas geçmek zorundayım.
Diyer bitkilerinize bakarak melisa biraz daha bakim istiyor ben bile okadar baktigim halde bazi dallarında kuruma olabiliyor ama kokusu muhteşem geçen sene kırılan dalını suya koymuştum evin içinde inanın suyun içinde koklenip 2.3 tane küçük cicek açmıştı onlar bile odanın içini yogun kokutuyordu ozellikle akşam geç saatlerde zaten gündüz kokmuyor
Serdars1
25-05-2026, 00:12
Magagastar yasemini öyle çok hızlı büyüyen bir çiçek değil saksida bir çember yapıp saldırsaniz bile olur sabah gunesi alsa ayadinlik bir yerde olur internetten resimlerine baksanız anlarsınız demek istediğimi
Mum çiçeği ona bakarak dağa büyük oluyor
Serdars1
25-05-2026, 00:17
Estağfurullah. Benim evim bile değil, sefasının çoğunu ailem çekecek :D Ama güzel çiçekler görmek, üstüne bir de güzel kokuyorlarsa, gerçekten çok mutlu eden bir şey insanı. Ben taşınıp orada yaşamayacak olsam da tatiller de gidip o manzarayla karşılaşmak için değer.
Benimde ilk önce baktığım kokusu ondan sonra çiçeğinin güzelliği 😂
Serdars1
25-05-2026, 00:19
İnşallah öyle olacak, birkaç yıla heryerde arıların vızıldayıp kelebeklerin uçuştuğunu görmeyi çok istiyorum.
Eminim ki halinizden gibi olur bahçeniz siz emek verdikten sonra çok güzel olur
Serdars1
25-05-2026, 00:21
Birde benim uzun zamandır arayip bulamadigim bir cicek tohumu var
Zaluzianskya capensis midnight candy çok güzel kokulu bir tür oda
Türkiyede satan bulamadın bulsamda tohumlar çimlenmiyor
KokuluÇalı
25-05-2026, 10:44
Birde benim uzun zamandır arayip bulamadigim bir cicek tohumu var
Zaluzianskya capensis midnight candy çok güzel kokulu bir tür oda
Türkiyede satan bulamadın bulsamda tohumlar çimlenmiyor
Adını duymuştum ama her zamanki gibi benim buranın soğuklarına dayanmaz. Benim de almak isteyip de bulamadığım iki tür var. Biri mavi sakal bitkisi caryopteris clandonensis diğeri de kore kartopu viburnum carlesii. İkisinin TR'de ne fidanı ne tohumu var. Yurt dışından da getirtmek imkansız. Özellikle kore kartopunun kokusu çok methediliyor.
KokuluÇalı
25-05-2026, 10:47
Tohumu burada buldum ama zengarden tohumları çimlenmiyor diye duymuştum siz de biliyorsunuzdur zaten.
https://www.zengardentr.com/urun/zaluzianskya-tohumu
flaneuse
25-05-2026, 12:15
Sayın Flaneuse,
Eğer yumrulu ve rizomlu türleri seviyorsanız size Dicentra spectabilis (Kanayan Kalpler) bitkisini de önerebilirim. Yarı gölgede güzel gelişiyor. Saksıda balkonda da yetişebilir ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Bir bakın isterseniz.
Ama kokusuz
Teşekkürler Sayın Serdars1, önerdiğiniz kanayan kalpler çiçeğinin formu güzelmiş. Köksaplı bitkileri, bakımları görece kolay oluyor düşüncesiyle ve elbette çiçeklerini sevdiğim için beğeniyorum. Gerçi bu yıl lale + sümbül + nergis çalışmalarım dilediğim gibi gitmedi ama neyse...
Aslına bakarsanız koku, benim için öncelikli değil. Hatta yıllar içinde bir hassasiyetimin geliştiğini bile söyleyebilirim. Tabii bu, daha çok sentetik kokular için geçerli. Yoksa bu yıl açabilen nergis ve sümbüllerimin kokusu harikaydı, kapalı balkona bile uğurböceği ve arı çekmeyi başardılar ;)
Sayın KokuluÇalı, bahçe düzenlemenizde belki küçük bir bordür çalışması için nergis ve sümbülleri değerlendirmeyi düşünebilirsiniz, ne dersiniz? Yalnız sağlıklı ve kaliteli soğan bulma garantisi yıldan yıla düşüyor, onu da belirtmek gerek...
KokuluÇalı
25-05-2026, 14:39
Teşekkürler Sayın Serdars1, önerdiğiniz kanayan kalpler çiçeğinin formu güzelmiş. Köksaplı bitkileri, bakımları görece kolay oluyor düşüncesiyle ve elbette çiçeklerini sevdiğim için beğeniyorum. Gerçi bu yıl lale + sümbül + nergis çalışmalarım dilediğim gibi gitmedi ama neyse...
Aslına bakarsanız koku, benim için öncelikli değil. Hatta yıllar içinde bir hassasiyetimin geliştiğini bile söyleyebilirim. Tabii bu, daha çok sentetik kokular için geçerli. Yoksa bu yıl açabilen nergis ve sümbüllerimin kokusu harikaydı, kapalı balkona bile uğurböceği ve arı çekmeyi başardılar ;)
Sayın KokuluÇalı, bahçe düzenlemenizde belki küçük bir bordür çalışması için nergis ve sümbülleri değerlendirmeyi düşünebilirsiniz, ne dersiniz? Yalnız sağlıklı ve kaliteli soğan bulma garantisi yıldan yıla düşüyor, onu da belirtmek gerek...
Onların hep tek yıllık olduklarını sanardım ama çok yıllıklarmış. Olabilir aslıda ama ben daha önceki mesajlarda dediğim gibi oldukça unutkan ve ne yalan söyleyeyim, pek tembelim de. İleride çim döşendiğinde fıskiye taktırmak zorunda kalacak ailem, o zaman patika kenarına dikebilirim :) Deneme için bir tane almak iyi bir fikir ama, soğanı iyiydi dediğiniz siteler var mı?
İnternetten araştırdım da, sadece ilk ve sonbaharda su istiyorlarmış. O zamanlar da yağışlı oluyor zaten, tam ek unut bitkisi gibi aslında. Kesinlikle denemem lazım. Öneri için teşekkür ederim.
flaneuse
25-05-2026, 18:03
Onların hep tek yıllık olduklarını sanardım ama çok yıllıklarmış. Olabilir aslıda ama ben daha önceki mesajlarda dediğim gibi oldukça unutkan ve ne yalan söyleyeyim, pek tembelim de. İleride çim döşendiğinde fıskiye taktırmak zorunda kalacak ailem, o zaman patika kenarına dikebilirim :) Deneme için bir tane almak iyi bir fikir ama, soğanı iyiydi dediğiniz siteler var mı?
İnternetten araştırdım da, sadece ilk ve sonbaharda su istiyorlarmış. O zamanlar da yağışlı oluyor zaten, tam ek unut bitkisi gibi aslında. Kesinlikle denemem lazım. Öneri için teşekkür ederim.
Rica ederim. Bence bu kadar renkli bir bahçenin bir yerine nergisler sümbüller çok yakışır. Ayrıca bakımı kolay bitkilerdir.
Ben soğanlarımı 3 sezon Asya Lale'den temin etmiştim; ancak bu yıl tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşattıkları için artık kimseye tavsiye etmem. Yeni konuştuğum bir arkadaşım da bu yılki Asya Lale siparişlerinden hiç verim alamadığını paylaştı. Önümüzdeki sonbahar, yeni soğanlar için ikinci büyük üretici olan Atlas Lale denenebilir.
İlginizi çekerse, hazin hikayemi şurada okuyabilirsiniz :(
https://www.agaclar.net/forum/1629465-post1465.htm
Benim hikayem bir yana, bahçeniz için nergis ve sümbül düşünürseniz soğanlı ve yumrulu bitkiler altbaşlığına bir uğrayın derim. İşe yarar konu başlıkları mevcut.
KokuluÇalı
25-05-2026, 18:39
Rica ederim. Bence bu kadar renkli bir bahçenin bir yerine nergisler sümbüller çok yakışır. Ayrıca bakımı kolay bitkilerdir.
Ben soğanlarımı 3 sezon Asya Lale'den temin etmiştim; ancak bu yıl tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşattıkları için artık kimseye tavsiye etmem. Yeni konuştuğum bir arkadaşım da bu yılki Asya Lale siparişlerinden hiç verim alamadığını paylaştı. Önümüzdeki sonbahar, yeni soğanlar için ikinci büyük üretici olan Atlas Lale denenebilir.
İlginizi çekerse, hazin hikayemi şurada okuyabilirsiniz :(
https://www.agaclar.net/forum/1629465-post1465.htm
Benim hikayem bir yana, bahçeniz için nergis ve sümbül düşünürseniz soğanlı ve yumrulu bitkiler altbaşlığına bir uğrayın derim. İşe yarar konu başlıkları mevcut.
Aklımda evin patikasının yanlarına lavantalar dikmek vardı zaten. Hatta tohumlar soğuk katlamadan yeni çıktılar, dün çaydan aldığım kumu kullanarak viyollere ikişer diktim. Bazıları çatlamıştı. Güneşe koydum. Bununla birlikte bir sıra lavanta, önüne de sümbül nergis sırası dikmeyi düşünüyorum şimdi.
Satıcı olarak zengarden ve efidancımı gördüm ama ne kadar güvenilirler bilmiyorum. Sizin dediğiniz gibi Atlas Lale'yi denerim muhtemelen. Ama sümbül ile nergis arattığımda bir şey çıkmadı. Belki sezonu değil diye kaldırmışlardır bilmiyorum. Lale de kokusuz olduğu için ilgimi çekmiyor.
Kalan soğan ve lavantaları da dedemin mezarına dikmeyi düşünüyorum. Sulanmadan hayatta kalabilirler bu çiçekler muhtemelen.
Ekim için sonbaharı bekleyecek olmak biraz can sıkıcı. Soğanlar başka zaman ekilemiyor gibi, ayrıca stoklarda da hiç yok. Bekleyeceğiz başka çare yok.
flaneuse
25-05-2026, 18:48
Satıcı olarak zengarden ve efidancımı gördüm ama ne kadar güvenilirler bilmiyorum.
[...]
Ekim için sonbaharı bekleyecek olmak biraz can sıkıcı. Soğanlar başka zaman ekilemiyor gibi, ayrıca stoklarda da hiç yok. Bekleyeceğiz başka çare yok.
Efidancım satıcısını hiç denemedim, bilemiyorum; ancak zengarden'dan tohum, soğan, fide almanızı tavsiye etmem. O konudaki hazin hikayeler de Sayın Serdars1'de.
Lale, sümbül, nergis soğan satışları başladığında katalog yenilemesine gidiyor satıcılar. Hangi mevsim ne ekilebilirse, güncel kataloglarını ona göre oluşturuyorlar. Sonbaharla birlikte bakar olmaya başlarız artık sitelere.
KokuluÇalı
25-05-2026, 18:58
Efidancım satıcısını hiç denemedim, bilemiyorum; ancak zengarden'dan tohum, soğan, fide almanızı tavsiye etmem. O konudaki hazin hikayeler de Sayın Serdars1'de.
Lale, sümbül, nergis soğan satışları başladığında katalog yenilemesine gidiyor satıcılar. Hangi mevsim ne ekilebilirse, güncel kataloglarını ona göre oluşturuyorlar. Sonbaharla birlikte bakar olmaya başlarız artık sitelere.
Anladım, o zamana kadar takipteyim.
Serdars1
25-05-2026, 20:52
Maalesef bende durum öyle oldu. Zengarden’dan çok fazla tohum aldım ama çimlenme oranı çok düşük, hatta bazıları hiç çimlenmedi. Buna Zaluzianskya capensis de dahil. Buradaki amacım markayı kötülemek değil, sadece yaşadığım deneyimi paylaşıyorum.
Fidelere gelirsek; sabun kokulu sardunya, portakal kokulu ve çilek kokulu nane almıştım. Onlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
Dediğim gibi, sorun biraz tohumlarda gibi duruyor. Zaluzianskya capensis’i Türkiye’ye ilk getirdikleri zaman almıştım ve o dönem sorunsuz çimlenmişti. Fakat sonrasında hastalık geldiği için kurudu. Daha sonra 3-4 sezondur tekrar tekrar aldım ama hiç çimlenmedi.
Benim düşüncem şu: Siteye ilk kez gelen yeni tohumlar az da olsa çimleniyor ama uzun süredir stokta olan eski tohumlarda aynı başarı olmuyor.
Zaluzianskya capensis in son hali böyleydi 2022 filan olması lazım ondan sonrasını biliyorsunuz
Serdars1
25-05-2026, 21:04
Adını duymuştum ama her zamanki gibi benim buranın soğuklarına dayanmaz. Benim de almak isteyip de bulamadığım iki tür var. Biri mavi sakal bitkisi caryopteris clandonensis diğeri de kore kartopu viburnum carlesii. İkisinin TR'de ne fidanı ne tohumu var. Yurt dışından da getirtmek imkansız. Özellikle kore kartopunun kokusu çok methediliyor.
Mavi sakal bitkisi yutubede bahcemden haberler diye bir kanal var orada görüştüm
Kore kartopu bitkisini hiç görmedim ama satan birileri denk gelirse forumlarda filan size haber veririm
KokuluÇalı
26-05-2026, 04:58
Mavi sakal bitkisi yutubede bahcemden haberler diye bir kanal var orada görüştüm
Kore kartopu bitkisini hiç görmedim ama satan birileri denk gelirse forumlarda filan size haber veririm
Teşekkür ederim. Kokusu çok kuvvetli diyorlar. Merak ediyorum.
flaneuse
02-06-2026, 12:34
Mavi sakal, Fidan İstanbul stoklarında görünüyor. Kore kartopu da enfidan.com'da mevcut. Tabii hangisi ne kadar güvenilir satıcıdır, tecrübesi olanlara danışmak gerek.
KokuluÇalı
02-06-2026, 21:45
Mavi sakal, Fidan İstanbul stoklarında görünüyor. Kore kartopu da enfidan.com'da mevcut. Tabii hangisi ne kadar güvenilir satıcıdır, tecrübesi olanlara danışmak gerek.
Stoklarda var denince o kadar sevinmiştim ki ama maalesef yok. Üç girinti var üçü de gelince haber ver gözüküyor Mavi Sakal için Fidan İstanbul'da.
Kore kartopu yani Viburnum Carlesii de maalesef Enfidan'da yok. Başka Viburnum türleri var. Olsun, denediğiniz için yine de canınız sağ olsun. Eminim bir gün bulacağım.
flaneuse
03-06-2026, 10:29
Stoklarda var denince o kadar sevinmiştim ki ama maalesef yok. Üç girinti var üçü de gelince haber ver gözüküyor Mavi Sakal için Fidan İstanbul'da.
Kore kartopu yani Viburnum Carlesii de maalesef Enfidan'da yok. Başka Viburnum türleri var.
Yanlış alarm vermişim, kusura bakmayın. Mavi sakal, birden fazla çevirimiçi satıcıda 'gelince haber ver' seçeneğiyle stok dışı görünüyor; onları ayıklayıp bir tanesinde bulduğumu sanıyordum :(
Kartopu çalısında da carlesii aradığınızı gözden kaçırmışım.
Serdars1
03-06-2026, 12:16
Bende bindalli sarmaşığı siparişi verdim bakalım nasıl olacak
KokuluÇalı
03-06-2026, 17:48
Yanlış alarm vermişim, kusura bakmayın. Mavi sakal, birden fazla çevirimiçi satıcıda 'gelince haber ver' seçeneğiyle stok dışı görünüyor; onları ayıklayıp bir tanesinde bulduğumu sanıyordum :(
Kartopu çalısında da carlesii aradığınızı gözden kaçırmışım.
Sıkıntı değil, denemiş olmanız yeterli.
KokuluÇalı
03-06-2026, 17:50
Bende bindalli sarmaşığı siparişi verdim bakalım nasıl olacak
Ekin tropikalda görmüştüm onu, -2 derece olduğu için direkt geçtiklerimden biriydi. Ama ev ya da balkon içi sarmaşık için kullanılabilir gibi görünüyor. Hayırlı olsun.
Serdars1
03-06-2026, 19:24
Ekin tropikalda görmüştüm onu, -2 derece olduğu için direkt geçtiklerimden biriydi. Ama ev ya da balkon içi sarmaşık için kullanılabilir gibi görünüyor. Hayırlı olsun.
Teşekkürler aslında bende balkonumda büyük bir saksida yetiştirmeyi düşünüyorum kışında içeri alıcam inşallah bu sene çiçeğinide görürüm
KokuluÇalı
09-06-2026, 19:48
Son olarak aldıklarım: Peonia Lactiflora 'Dr. Alexander Fleming' (otsu kokulu şakayık), Crinum Powellii Album (kokulu zambak), abeliophyllum distichum, itea virginica henry's garnet, magnolia grandiflora ferruginea (manolya)
KokuluÇalı
10-06-2026, 09:08
Mavi Sakal Caryopteris'i Zengarden'da buldum. Kore kartopu Viburnum Carlesii kaldı bir tek. O da çok uzun zamandır getirilmemiş, gelir gibi de durmuyor.
Bir de Kafkas gülünün güneşe ve kuraklığa en dayanıklı türü 'eternal fragrance' var. Hiçbir yerde stokta yok. En çok bunu istiyorum.
Serdars1
10-06-2026, 09:42
Son olarak aldıklarım: Peonia Lactiflora 'Dr. Alexander Fleming' (otsu kokulu şakayık), Crinum Powellii Album (kokulu zambak), abeliophyllum distichum, itea virginica henry's garnet, magnolia grandiflora ferruginea (manolya)
Yine müteşem türlerler almışsınız
Serdars1
10-06-2026, 09:46
Mavi Sakal Caryopteris'i Zengarden'da buldum. Kore kartopu Viburnum Carlesii kaldı bir tek. O da çok uzun zamandır getirilmemiş, gelir gibi de durmuyor.
Bir de Kafkas gülünün güneşe ve kuraklığa en dayanıklı türü 'eternal fragrance' var. Hiçbir yerde stokta yok. En çok bunu istiyorum.
Türkiyede bazı turleri bulmak gerçekten çok zor inşallah bu türleri de edine bilirsiniz
Artık birinin getirmesini beklicez
Bu arada benimde beklediğim bir tür var
cesturum diurnum inşallah bu türdende edinebilirim
flaneuse
11-06-2026, 00:06
Ekim dikim işine balşadınız ıi? Bahçeden fotoğraflar ne zaman gelir? :p
Bir sorum var: Sayın KokuluÇalı ve Serdars1, siz burada çalı isimleri paylaştıkça araştırıp bakıyorum, çoğu da ilk kez karşılaştığım bitkiler oldukları için aklımda kalmıyorlar. Neyi nereye ekip dikeceğinize karar verirkenki güneş ışığı, rüzgar vb ölçütler dışında, çalıların ve çiçeklerinin formlarını da gözetiyor musunuz? Söz gelimi, çiçeklerinin biçimi birbirine çok benzeyen çalıları yakın ya da uzak konumlandırmak, bodur çalı- uzun çalı ayrımına göre yerleştirmek gibi? Peyzaj tercihlerinizi merak ediyorum.
KokuluÇalı
11-06-2026, 06:50
Bir sorum var: Sayın KokuluÇalı ve Serdars1, siz burada çalı isimleri paylaştıkça araştırıp bakıyorum, çoğu da ilk kez karşılaştığım bitkiler oldukları için aklımda kalmıyorlar. Neyi nereye ekip dikeceğinize karar verirkenki güneş ışığı, rüzgar vb ölçütler dışında, çalıların ve çiçeklerinin formlarını da gözetiyor musunuz? Söz gelimi, çiçeklerinin biçimi birbirine çok benzeyen çalıları yakın ya da uzak konumlandırmak, bodur çalı- uzun çalı ayrımına göre yerleştirmek gibi? Peyzaj tercihlerinizi merak ediyorum.
Evet, genellikle google'ın gömülü yapay zekasına ve bazen chat gpt'ye sık sık soruyorum. Aldığım çalıların çoğu bodur ya da toplu olduğu için aralarına birer metre boşluk bırakacağım. Filbahri gibilerine bir buçuk hatta iki bırakmam gerekebilir.
Bazılarını yarı gölgeye dikeceğim. Evin kuzey tarafında 12-16 arası gölge olan yere. Kafkas gülünün summer ice türü oraya dikilecek misal. Parfüm kutusu yine kuzey kısımda olan ama duvara yakın olup genelde hep gölgede kalan bir yere dikilecek.
Yukarıda dediğim Kafkas gülünün eternal franrance türü güneşe ve kuraklığa özellikle dayanıklı onu öğlen üçten sonra gölge olan evin doğu tarafına dikeceğim mesela. Ağaç şakayık da saat üç bölgesine dikilecek, çiçekleri uzun ömürlü olsun diye.
Sıcaktan bunalabilecek olanlar, kartopu türleri ve otsu şakayık, kuzey cephesinde olup sürekli güneş alan yere dikilecekler. Hep güneş alsalarda evin kuzey cephesi her zaman bir tık daha serin oluyormuş. Otsu şakayığın çiçekleri daha uzun ömürlü olsun diye batı tarafı olan arkasına kartopulardan birini dikip güneşi kesmesini sağlayacağım.
Hepsini kuzey cephesine yığmak istemediğim ve orada da pek yer kalmadığı için güney cephesinde sıcaktan bunalabilecek bir türün batısına kuraklığı ve güneşi sevip iyice uzayıp güneşi kapatacak bir bitki dikmeyi düşünüyorum vesaire vesaire.
Normalde bu çalıların çoğu ömür boyu sulama ister ama benim evim diğer ev tabanlarından yaklaşık on metre alçakta ve yakında çay olduğu için toprağın hep taban suyu var. Ayrıca toprak killi ve suyu uzun süre tutuyor. Gerçi bu köklerin çürümesine sebep olabildiği için kile iri taneli çay kumu ve çam iğnesi karıştırmam gerekebiliyor. Yine de içinde kil olunca su tutma kapesitesi artıyor. Bu sayede 2, en fazla 3 yaz sulanıp ardından kendi hallerine bırakılacaklar. Kendi kendilerine yaşayabileceklerini düşünüyorum, çok tembel bir bahçeciyim :) Ayrıca ailemin sulama yapacağını da sanmıyorum kendi evime yerleştikten sonra.
Ayrıca farklı farklı renkler aldığım için bir beyaz bir pembe bir mavi şeklinde sıralamayı düşünüyorum.
Dikime gelince, bu konuda çok kararsızım. Bitkiler geldi, hepsi balkonda bekliyor ancak yazın sıcağında dikmek kurumalarına sebep olur diye çok korkuyorum. Muhtemelen bazılarını dikeceğım ancak bazılarını ağustos sonuna kadar bekletebilirim. Dikmeye karar verdiklerimi dikince resimleri atacağım.
Serdars1
12-06-2026, 23:04
Henüz ekim-dikim işlerine tam anlamıyla başlamadım, hazırlık ve planlama aşaması devam ediyor. Fotoğraflar da işler biraz netleşince gelir inşallah. 😊
Sorunuza gelince; ben en başta bitkinin mutlu olacağı yeri bulmaya çalışıyorum. Toprak isteği, güneş mi gölge mi sevdiği, rüzgâra dayanıklılığı gibi konular ilk baktığım şeyler. Dona hassas olan türleri de mümkün olduğunca saksıya dikiyorum ki kışın koruyabileyim.
Bitkilerin istekleri birbirinden farklı oluyor. Genelde araştırıp ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum ama bazen bulunduğumuz bölgenin şartları nedeniyle deneme-yanılma da gerekiyor. Zamanla hangi bitkinin hangi köşede daha mutlu olduğunu öğreniyorsunuz.
Görsel uyuma da dikkat ediyorum. Uzun çalıları arkaya, bodur olanları öne yerleştirmeyi seviyorum. Çiçek şekilleri ve renklerinin birbirini tamamlamasına özen gösteriyorum. Bir de mümkün olduğunca farklı dönemlerde çiçeklenen türleri seçmeye çalışıyorum. Böylece bahçe yılın belli bir döneminde değil, daha uzun süre hareketli kalıyor.
Tabii bu iş biraz da zamanla gelişiyor; bazı kararlar kâğıt üzerinde güzel görünse de bitkiler büyüyüp yerlerine alışınca farklı düzenlemeler yapmak gerekebiliyor. Ama benim için öncelik her zaman bitkinin sağlıklı gelişebileceği doğru yeri bulmak oluyor.
flaneuse
16-06-2026, 21:51
Bir de mümkün olduğunca farklı dönemlerde çiçeklenen türleri seçmeye çalışıyorum. Böylece bahçe yılın belli bir döneminde değil, daha uzun süre hareketli kalıyor.
Çok mantıklı bir fikir. Benzer sebeple lale, sümbül, nergis gibi popüler soğanlı bitkileri devasa saksılara beraber ancak katmanlı ekenler var; lazanya yöntemi olarak biliniyor ;) Hem form ve boy farkı hem de çiçeklenme zamanlarındaki çeşitlilik sayesinde saksı hep canlı kalmış oluyor.
flaneuse
16-06-2026, 21:56
Dikime gelince, bu konuda çok kararsızım. Bitkiler geldi, hepsi balkonda bekliyor ancak yazın sıcağında dikmek kurumalarına sebep olur diye çok korkuyorum. Muhtemelen bazılarını dikeceğım ancak bazılarını ağustos sonuna kadar bekletebilirim. Dikmeye karar verdiklerimi dikince resimleri atacağım.
(Haddim olmayarak) Ankara'da yağmurlu birkaç haftayı geride bıraktık, acaba o zaman dikseydiniz en azından biraz serinlik yakalamış olmaz mıydınız diye düşünüyorum... Tabii yanılıyor olabilirim, hiç bahçem olmadı :rolleyes:
Her durumda, edindiğiniz bilgileri ve ekim-dikim yönteminizi paylaşmanız çok değerli. Forum eskisi kadar canlı olmasa da yıllar sonra bile birilerine ışık tutacak bilgilerle dolu. Sizin gönderiniz de bunlar arasındaki yerini almış oldu.
KokuluÇalı
16-06-2026, 22:24
(Haddim olmayarak) Ankara'da yağmurlu birkaç haftayı geride bıraktık, acaba o zaman dikseydiniz en azından biraz serinlik yakalamış olmaz mıydınız diye düşünüyorum... Tabii yanılıyor olabilirim, hiç bahçem olmadı :rolleyes:
Her durumda, edindiğiniz bilgileri ve ekim-dikim yönteminizi paylaşmanız çok değerli. Forum eskisi kadar canlı olmasa da yıllar sonra bile birilerine ışık tutacak bilgilerle dolu. Sizin gönderiniz de bunlar arasındaki yerini almış oldu.
Olurdu ama zamanım yoktu. Birçoğunu dikmeye karar verdim bu ayın sonunda muhtemelen dikeceğim. Sıcaklıklara göre 4 5 günde bir sulamak gerekecek gibi.
flaneuse
01-07-2026, 23:29
Altınotu, diğer adıyla ölmezotu (Helichrysum) düşünmüş müydünüz? Oldukça zahmetsiz yetişen şifalı bir bitki, hem de kokulu. Ancak yağı parfümeride kullanılsa da çiçeğinin kokusu zannediyorum bambaşka bir hikaye :rolleyes:
Serdars1
24-07-2026, 13:00
Altınotu, diğer adıyla ölmezotu (Helichrysum) düşünmüş müydünüz? Oldukça zahmetsiz yetişen şifalı bir bitki, hem de kokulu. Ancak yağı parfümeride kullanılsa da çiçeğinin kokusu zannediyorum bambaşka bir hikaye :rolleyes:
Çiçekleri çok güzel kuruyunca demet halinde bayağı bir dayanıyorlar diye biliyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.