PDA

View Full Version : Kuşburnu, Yabani Gül (Rosa canina)




Derya Özen
02-06-2007, 10:34
Kuşburnu ile ilgili bilgilerimizi bura da paylaşalım. Mesela kuşburnu resimleri ekleyip, marmelat tarifleri ve kuşburnu faydaları üzerine konuşabiliriz.
Bazı kırsal kesimlerde tarlaların sınırlarına kuşburnu dikerler. Hem içeri hayvanlar girip dikilen ürünleri yemesinler diye, ( Bir şekil de doğal koruyucu yapmış oluyorlar ) hem de ürününden faydalanmak için. Biz de küçüklüğüm de bir tarlamızın kenarına kuşburnu dikmiştik. Kuşburnu'nun marmelatı'nın şeker hastalarına iyi geldiği söylenir halk arasın da. Lezzeti de gerçekten harika.
Çiçekli Kuşburnu ağacı resmini. Sefergirişen galeriye yüklemiş resmi oradan aldım.

12863




dal
02-06-2007, 11:29
Mesela bir soruyla başlayabilirim kuşburnu çelikle üretilebilir mi gül gibi?

Derya Özen
02-06-2007, 11:56
Evet üretilebiliyor. Bizim tarlanın kenarına diktiğimiz bazı kuşburnu fideleri çelik di. Ve onlardan da tutan epey oldu.

dal
02-06-2007, 12:02
O zaman bugün ilk işimiz bir kuşburnu bulup fide için çelik almak sonrada onları petlere dikip büyütmek:)Bizim bahçede yok ta babam soruyordu iyi oldu.Çevreye bi bakınayım ben..

Derya Özen
02-06-2007, 12:24
Ben bir gün sana getireyim. Ben Ankara da çalışıyorum. Gelip benden alabilirsin.

dal
03-06-2007, 11:35
aa! Çok teşekkür ederim olabilir ****** bağlantıya geçebiliriz en azından kuşburnu aramamış olurum :)

Derya Özen
06-06-2007, 07:58
Sevgili Dal. Sana kuşburnu fidesi sözüm var. Fakat bilen kime sorduysam bu mevsim de kuşburnu tutmaz dediler, çünkü tam çiçeklenme zamanı. Kuşburnu için en uygun dikim zamanı, Mart ayı imiş. Ben senin için bir kaç dal fideleyeceğim. Tutar sa mart'ı beklemeden getiririm.

cemal.S
06-06-2007, 09:53
Günaydın!

İşin içinde kuşburnu olunca bende bundan 10 yıl önce yaptığım bir deliliği müsadenizle daha sonra sizlerle paylaşacağım. Sanırım ekimi dikimi ve köklendirilmesi konusunda biraz bilgi dağarcığımda birşeyler kalmış.

Saygıyla kalın.

apo9816
07-06-2007, 13:43
arkadaşlar ben geçen sene topladım kuşburnu. kuruttum ve çayını yaptım fakat tadı hiç yoktu aca başka bir işlemmi yapmak gerekiyor önce

nartsawa
07-06-2007, 15:09
arkadaşlar ben geçen sene topladım kuşburnu. kuruttum ve çayını yaptım fakat tadı hiç yoktu aca başka bir işlemmi yapmak gerekiyor önce

Ben yıllardır kahvaltıda çogunlukla çay yerine doğadan toplanmış kuşburnu çayı içiyorum. sanırım Çernobil faciası :mad: ndan beri ;) Elinizdeki gerçekten kuşburnu ise kuşburnuları ilk kez çay yaptığınızda pek fazla renk tad ve koku elde edemeyebilirsiniz (gerçek dogal kuşburnu boyalı içeceklerden farklıdır ve çok fazla renk beklentiniz de olmasın)
Bir öneride bulunabilirim, demliğinizdeki kuşburnuları atmayın tekrar demleyin. sonuç farklı olacaktır.

nevsune
17-06-2007, 10:01
Cahilliğimi!! mazur görün ama bu resimdekiler kuşburnu olabilir mi? Bu sabah parkta keşfettim, eğer öyleyse yarın sabah erkenden çelik (ç)almaya gideceğim.

Derya Özen
18-06-2007, 08:54
Nevsune teyze evet onlar kuşburnu. Ama sen çelik çalmak için kendini riske atma. :) Ben sana diker getiririm. Hatta güzün bir ara siz, ben ve Yücel Bey köye kuşburnu toplamaya gidelim. Zaten Dal arkadaşımıza da sözüm var ona da kuşburnu dikeceğim. Fakat kuşburnu dikim mevsimi şimdi değil. Ben sizin için o işi halledeceğim merak etme sen.

nevsune
18-06-2007, 09:47
Tamam Derya'cığım. Zaten forumda okuduklarımdan sonra sonbaharı beklemem gerektiğini öğrenmiştim. Yok korkma, çalmak işin şakasıydı. Parkın bahçıvanı var, ondan isteyecektim zaten;)

aysemelike
18-06-2007, 12:47
Cahilliğimi!! mazur görün ama bu resimdekiler kuşburnu olabilir mi? Bu sabah parkta keşfettim, eğer öyleyse yarın sabah erkenden çelik (ç)almaya gideceğim.

Ben emin olamadım kuşburnu olduklarından. :confused:
Tüm bitkiyi görebilseydik keşke. Bunlar gülün çiçek sonrası, meyvesi **** tohum kapsülü diyebiliriz.
Ama kuşburnu rosa canina nın meyveleridir. Küçük yapraklı, yalın kat çiçekli bir sarılıcı, doğal ortamlarda büyük çalı görüntüsü veren yabani gül türüdür.(BKZ. mesaj no:1 fotosu)
Meyveleri yeşilken aynı fotoğraftaki gibidir.
Eğer siz bunları tarifteki gibi **** 1 nolu mesajdaki gibi bir bitkiden aldınız ise kuşburnudur ama parktaki herhangi bir gülden ise, sarmaşık gülü bile olsa değildir....
Selamlarımla

Derya Özen
18-06-2007, 13:58
Ayşemelike hanım, kuşburnu'yu çok iyi tanıyan biri olarak, yukarı da ki resmin kuşburnu olduğundan eminim. Yaprak yapısını da meyvesini de iyi tanırım.

nevsune
18-06-2007, 14:49
Aysemelike'ciğim, Derya'cığım

Fotoğraf makinem olmadığı için bitkinin resmini koyamadım. Ama geniş ve büyük bir çalı formundaydı. Çiçekleri de dökülmüş olduğu için yukardaki resme benzeyip benzemediğini bilemiyorum. Yıllardır aynı semtte oturmama karşın, bu yıl her bitkiye farklı gözle baktığımdan yeni keşfedebildim. Bahçıvanı bulduğumda bir sorayım bakayım neymiş.

kusburnu
21-06-2007, 23:00
merhabalar ******* kusburnu bu cunku benim bahcemdede iki uc cins kadar kusburnu var birinin meyveleri aralik ayina kadar olgunlasip dusuyor digerleri ise daha yeni dokulduler yani hala gecen senenin meyveleri kurumus sekilde tuketime hazir:) belki bununda cinsi farklidir diye dusunuyorum, bu arada elde yapilan recelini herkese tavsiye ediyorum harika bir lezzeti var.

Derya Özen
22-06-2007, 08:29
Kuşburnudan reçel yapıldığını bilmiyordum. Olgunlaşan meyvelerini neden toplamıyorsunuz? harika marmelatı oluyor.

nevsune
25-06-2007, 19:35
Resimlerini koyduklarım kuşburnu imiş.Bugün parkta bahçıvanla karşılaştım. Kuşburnu olduğunu öğrendim. "güzün kırmızı, kırmızı açar, sen gel istediğin kadar ye" dedi. Çok şekerdi. Bakalım artık güz olunca mide fesadından ne hale gelirim.

Antaios
25-06-2007, 23:26
peki kuşburnunu çelikle çoğaltırken hormon kullanmaya ihtiyaç olduğunu duydum ne kadar doğru acaba direk odun dal çelikleriyle hormonsuz üretilebilir mi??Köklendirme için ne gibi uygulamalar yapılmalıdır??

Antaios
27-06-2007, 13:46
Seçelim içinden.. ;)

Antaios
27-06-2007, 13:50
resimler..

Derya Özen
27-06-2007, 13:57
YABANİ KUŞBURNU İLE ROSA RUGOSA ARASINDA KARŞILAŞTIRMA.

Son 3 yıldır Rize’nin Derepazarı ilçesinde denenen ve başarılı sonuçlar veren Rosa Rugosa türü Kuşburnu ile,
bugüne kadar ülkemizde bilinen kuşburnu olan Rosa Canina arasındaki kıyas
şöyle:

ROSA CANİNA

Ortası tüysü kılçıklarla dolu olup mamul üretiminde bu kılçıklar büyük problem çıkarmaktadır. Ayrıca bu kılçıklar kuşburnunun meyve olarak tüketilmesini zorlaştırır.
Haziranda çiçek açar, Ağustosta meyve oluşumu ile yılda bir defa meyve verir.

Meyve iriliği ortalama 0,65cm3 olup şekli kızılcığa benzer.

Kış donlarına, aşırı sıcaklara, susuzluğa mukavemetlidir.

Bitkinin her yerinde bulunan çengelli dikenler hasadı zorlaştırır.

Meyveler çalının her tarafına dağılmış vaziyette tek tek olduğundan hasadı zordur.

İlk ürünü 3. yıl verir.Tek yıllık sürgünde meyve olmaz. Asıl verime ise 5.yıl yatar.

Yılda bir defa meyve alındığından dekara verim düşüktür.

Bitki ocak çapı ortalama 2,m olduğundan dekara daha az sayıda ocak tesis edilir.(3m*2m ara gb.)

Dikenli yapısı açık arazide çeper bitkisi olarak kullanılmaya müsaittir.

Uçuk pembe renkli taç yaprakları (çiçekleri) küçüktür.

Endüstrisi için istenilen özellikleri daha azdır.

Soğuklama ihtiyacı vardır.

Polen bolluğu ile 1 ay boyunca arıları kendine çeker.

ROSA RUGOSA

Tüysü kılçıklar kesinlikle yoktur. Meyve sadece et ve çekirdekten oluşur.

İlki mayıs ortasında olmak üzere 4 kez Çiçek açar.Sonuncusu Kasım sonunda olmak üzere 4 kez meyve verir.

Meyve iriliği 1,5cm3 olup şekli küçük domatese benzer.

Kısa süreli donlardan etkilenmese de Ilıman iklimi sever. Yıl içine dağılmış düzenli bir yağış rejimi ister.

Dikenleri düz,sık ve küçüktür. Bir yıllık sürgünde ise zararsızdır. Bu özellikleri ile dikenleri hasada zorluk çıkarmaz.

Meyveler sürgün uçlarında salkımlar şeklinde olduğundan hasadı kolaydır.

İlk ürünü birinci yıl verir. Asıl verime 3. yıl yatar.

Yılda 4 defa meyve alınabildiğinden dekara verim yüksektir.

Bitki ocak çapı ortalama 1,5m olduğundan dekara daha çok sayıda ocak tesis edilir. (2,5m*1,5m ara vb.)

Dikenli ama sıska yapısıyla bahçe aralarında çit olarak kullanılabilir.

Çiçeğinin taçyaprakları iridir. Çingene pembesi renkte olup, güzel görünüşü süs bitkisi olarak bahçe önleri ve yol kenarlarında değerlendirilebilir.

Laboratuar verilerine göre kuru madde miktarı, şeker ve C Vitamini oranı daha fazladır.

Soğuklama ihtiyacı yoktur.

Polen bolluğu ile aralıklarla yılda 4 ay boyunca arıları kendine çeker.


Kaynak: http://www.biriz.biz/kusburnu/karsilastirma.htm

Derya Özen
02-07-2007, 11:34
Bu güzellikler birkaç ay sonra olgunlaşacak, bizler de birlikte toplamaya gideriz inşallah.

Yamaha
25-07-2007, 11:34
Selam, değerli KUŞBURNU Sevenler

Ülkemizde yeterince tanınmayan Rosa Rugosa tür kuşburnu hakkında aşağıda verdiğim linkte detayları ile inceleme ve bilgi edinme imkanı bulacaksınız. İlgili siteyi hazırlayan ve bilgileri aktaran değerli kuşburnu araştırmacımız sayın Cengiz ÇİFTÇİ’ye teşekkür ederiz.

İlgili Link : http://www.biriz.biz/kusburnu/index.htm

Rosa Rugosa tür kuş burnunun bilinen diğer kuş burnu türlerinden çok farklılıklar göstermektedir. Özellikle yılda 4 kez meyve vermesi, kılçıklı olmaması, eti dolgun ve meyvenin iri olması, bol çekirdekli olması, dikenleri yumuşak olması, meyvelerinin dal tepelerinde bir arada olması gibi ayıran özelliklerinden bazıları. Bu nedenle ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal olarak yetişen kuşburnundan ayıran önemli özellikler bulunmaktadır.

Araştırmacımız sayın Cengiz ÇİFTÇİ’nin Rize’de yaptığı deneme bahçelerini gezdim, inceledim ve çok olumlu sonuçlar verdiğini gördüm. Rosa Rugosa tür kuşburnu Rize’nin iklim koşullarına tam uyumlu olduğu çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesine yeni bir alternatif ürün olarak bölge halkına ekonomik bir değer kazandırmıştır. Halen üretim çoğaltılması için Rize ve diğer vilayetlere de fidan satışı yapılmaktadır. Rize’de kendi yaptığım deneme bahçemde Rosa Rugosa aşılı kuşburnundan çok olumlu sonuçlar almış bulunmaktayım. Tüm üreticilerimize tavsiye ediyorum.

Herkese iyi çalışmalar, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Derya Özen
25-07-2007, 12:11
Sayın Yamaha, meyve ağaçları başlığında kuşburnu bölümü vardı. Bahsettiğiniz kuşburnu türü ile ilgili de bilgileri aktardık zaten. Keşke birde o bölüme baksaydınız, aynı konuyla ilgili iki başlık oldu.

Yamaha
26-07-2007, 08:22
Selam, sayın Derya ÖZEN

Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Söz konusu yazımın “Bitki Dünyası” bölümündeki “Kuşburnu” başlığı altında gerekli açıklamalarımı ilave etmek istedim. Ancak, her nedense yanıtla bölümüne yazdığım yazıyı göndermeme rağmen ilgili başlığın altında bu yazımı göremedim. Bu nedenle “yeni konu aç” başlığı altında göndermek zorunda kaldım.

Söz konusu yazımın ayrı bir başlık altında sehven göndermiş olmam çok yadırganacak bir durum değildir. Yazımın bahsettiğiniz “Ağaçlar” bölümündeki “Meyve ağaçları” başlığı altında olmamış olsa bile sakınca doğurabilecek bir içerik bulunmadığı düşüncesindeyim. Bu hususa rağmen yazımın gerekirse “ağaçlar” bölümündeki “meyve ağaçları” başlığı altında Admin tarafından birleştirilebilir.

Bu durumum sayın okuyucularımızın ve Adminin takdirine sunuyorum.

Saygı ve sevgilerimle, herkese iyi çalışmalar.

Derya Özen
26-07-2007, 09:17
Siz yazılarınızı yazdıktan sonra, konuyu yanıtla yı tıkladıysanız, yazdıklarınız silinmiştir. Bilgilerin çok fazla dağılmaması için, forumda aynı konuyla ilgili bilgileri tek başlık altında topluyoruz. Yani kuşburnu ile ilgili bilgi arayan arkadaşların, iki ayrı başlığı da okuması biraz daha fazla zamanlarını alır. Bu yüzden, keşke diğer başlığa yazsaydınız dedim. Yoksa verdiğiniz bilgilere hiç bir itirazımız olmadığı gibi, ilginiz bizi memnun bile eder.:) . Biz konu ile ilgili birikimlerinizin devamını okumaya hazırız.

hatkobi
07-08-2007, 23:45
Merhabalar, Rosa rugosayla tanıştım ve Rizeden kargoyla epey çıplak köklü fideyi Eskişehire getirttim.Köyümüzde yetiştirmeye çalıştık.Biraz nazlılar.Bir kısmı kurudu.Toprak çorak,kışları soğuk.Tavsiyelerinizi zevkle izliyeceğim.Esenlikler dilerim.

yasarulutas
14-08-2007, 22:09
Bu sene kuşburnular erken olgunlaşacak galiba. Havalar çok sıcak. Bahçedekiler renk değiştirdi, sıra dağdakilerde. Ama toplaması çok sıkıntı. Bu işin kolayı yokmu? Ayrıca birde sarı çiçek açanları var. Onlarda kuşburnu olmuyor, meyvesi toplanmıyor.

Derya Özen
06-10-2007, 10:41
Kuşburnunun hangi türü olduğunu bilmiyorum. İsmini yazan olursa memnun olurum.

Oğuzhan
06-10-2007, 10:49
Sevgili Derya
Bildiğimiz güllerden kuşburnu değil.

Derya Özen
06-10-2007, 14:02
Bunu dün İstanbul'da çektim. Bende kuşburnuya benzetmiştim, ama sorduğum kişide kuşburnu deyince emin oldum. Ama dediğim gibi türünü bilmiyorum.

ngunduz71
26-10-2007, 14:19
Ağustos ayında resmini çektiğim Rosa Rugosa'nın meyvesi.

DivanE
17-11-2007, 17:30
kuşburnu gerçekten çok güzel bir bitki
beni ise özellikle gülle aynı familyadan olması ilgilendiriyor
acaba güllere anaç olarak hangi türü kullanılır ve nerden temin edebiliriz bilgisi olan varsa sevinirim

Oğuz Karsan
12-12-2007, 22:12
Merhaba.

Çanakkale deki tarlamın kenarlarına çit olarak Kuşburnu dikmeye karar verdim.

1000 adet kadar fide lazım olacak. Kaça ve nereden temin edebilirim.?

Selamlar.

Oğuz Karsan
15-12-2007, 16:57
Merhaba

Çanakkale deki tarlamın çevresine çit bitkisi olarak dikmek için Kuşburnu fidesi arıyorum.

Selamlar

sabah
22-01-2008, 16:00
Kuşburnu çeliği fidanistanbul (http://www.fidanistanbul.com/index.php)'da varmış

sabah
22-01-2008, 16:05
Kuşburnu için en uygun dikim zamanı, Mart ayı imiş. Ben senin için bir kaç dal fideleyeceğim.

Bir çelik de benim için alır mısınız?

sabah
29-01-2008, 15:42
KUŞBURNU YETİŞTİRİCİLİĞİ

Çelikle Çoğaltma
Çelikle üretim için Sonbahar sonunda veya kış başlangıcında bir yaşlı 6-9 mm çaplı dallar kesilmelidir. 15-20 cm uzunlukta kesilen çelikler demet halinde nemli kum veya pist yosunu içinde tutulur. Bu çelikler önce nem geçirmeyen kağıda, sonra nemli gazete kağıdına, daha sonra da nem geçirmeyen kağıda sarılarak buz dolabında muhafaza edilir. Daha sonra ilk baharda köklendirmeye alınır. Aynı yıl süren dalların kısmen sertleştiği devrede alınan yumuşak odunsu çekirdeklerde uygun ortamlarda köklendirilebilir.

Kuşburnu türlerinde çelikten köklendirmede görülen zorlukların ortadan kaldırılması daha doğrusu köklenme oranının arttırılması için çeşitli hormonların köklenme üzerine etkisi kanıtlanmış ve pratiğe intikal etmiştir. Çeliklerin köklendirilmesinde oksin grubunda yer alan IBA, IAA ve NAA gibi hormonlar kullanılmıştır. çeliklerin köklendirilmesinde en iyi sonucu veren IBA (İndole-3-Butyric Acid) olmuştur. Çeliklere hormon uygulaması sonucunda köklenme oranı bakımından türler arasında olduğu gibi aynı tür içerisine giren farklı tipler arasında da önemli farklar ortaya çıkmaktadır.

Kuşburnular da dikensiz tiplerin köklenme oranları dikenlilere göre daha yüksek olmaktadır. Diğer yandan çelik üzerinde göz sayısının artması da köklenme oranını artırmaktadır.

Tokat çevresinde ki doğal floradan alınan kuşburnu çeliklerinin köklenmesi üzerinde yapılan bir araştırmada, en yüksek köklenme oranı (% 48) 2000 ppm’lik IBA uygulamasından elde edilmiştir.

Kaynak:
T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, KUŞBURNU YETİŞTİRİCİLİĞİ (http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/bitkisel/bitkisel.htm&curdir=\uretim\bitkisel&fl=yetistiricilik_bilgi/kusburnu/kusburnu.htm)

Deliormanli
17-04-2008, 17:24
Merhaba,

Ben Rosa Rugosa yetiştiricisi Cengiz Çiftçi'den çıplak köklü fidan almıştım ve peynir tenekesinde evimin çatısında yetiştiriyorum, fidanlar güzel ve hepsi tuttu, 2004 yılından bu yana hayattalar. Komşularımızın çiftliğine (Silivri-İstanbul) diktik, aynı sene ürün veriyor ve toprakta çabuk büyüyor.
Sipariş bilgileri; Cengiz ÇİFTÇİ, Cengiz Ciftci [kusburnu53@yahoo.com], 0535 4404307,
Tersane Çay Fabrikası, Derepazarı Rize

Saygılarımla.

ahmeter
25-04-2008, 09:19
Yurdumuzda az bulunduğunu tahmin ettiğim bir gül . 40 cm boyunda .kışın yapraklarını döküyor .cok dikenli.cok kokulu renk koyu pembe yurt dışından 5 sene evvel geldi coğalması celik ile cok zor .toprak altından ilerleyip kol atıyor. Nefis kokulu ve rahialı receli oluyor

ngunduz71
06-09-2008, 09:44
Merhaba,

Bu yaz Rosa'lar çoştu :-)

bengi_su
08-09-2008, 11:40
Buda bizim bahçenin yabani kuşburnu :) reçelini marmelatını nasıl yapıyorsunuz tarif edebilirmisiniz?

finduk52
30-08-2009, 02:27
Bizim evin karşısında kaldırım kenarlarında belediye tarafından dikilmiş yabani gül sandığım çalılar var .

Buradaki resimlere bakınca sanırım bu çalılar kuşburnu Rosa Rugosada cinsinden tahmin ediyorum .

Gülleri çok güzel kokulu, çingene pembesi diye tabir edilen renk .Resmini çekip ekleyeceğim.

Acaba bilen arkadaşlar bana yanılıp yanılmadığımı yazabilirler mi ?

Hayatımda hiç kuşburnu reçeli ya da marmelatı yapmadım ve eğer doğru bitki ise bir defa olsun denemek istiyorum .

galeyan
24-10-2010, 00:16
Hangi aya kadar toplanabilir acaba? Yabani Rosa canina bu zamana kalır mı, çok mu geciktim?:confused:

metinata
30-10-2010, 18:35
öğrenci iken arkadaş kuşburnu alıp kaynatmıştı. rengi kırmızı çay renginde tadı hafif ekşi çok güzeldi.sonradan kendim alıp defalarca denememe rağmen o renk oluşmadı. tadı aynı gibi fakat renk yok.
bu işin sırrını bir türlü çözemedim.

aygün
30-10-2010, 18:57
Miktarı az gelmiştir ya da kaynadıktan sonra bekletmemişsinizdir.

Samsunlu55
30-10-2010, 19:45
İki hafta önce çektiğim bir kuşburnunun fotoğrafları.

177708

177709

177710

metinata
01-11-2010, 06:12
Miktarı az gelmiştir ya da kaynadıktan sonra bekletmemişsinizdir.

yeterince olduğunu sanıyorum.
bir türlü o eki nostalljik rengi tutturamadım

Fatoş
01-11-2010, 10:52
Bahçe de saksının içinde sarmaşık gül diye bildiğim gül acaba rosa canina mı?
178025
178026

Sevgi Durul
01-11-2010, 11:20
Sevgili Fatoş, sizin bitkinizin kuşburnu olup olmadığını bilmiyorum, ama bizim bahçedeki kuşburnunun çiçeği böyle.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35352&catid=member&imageuser=52368

Fatoş
01-11-2010, 12:00
Çok güzelmiş.

murtiiii
08-01-2011, 19:10
Sayın Yamaha, meyve ağaçları başlığında kuşburnu bölümü vardı. Bahsettiğiniz kuşburnu türü ile ilgili de bilgileri aktardık zaten. Keşke birde o bölüme baksaydınız, aynı konuyla ilgili iki başlık oldu.

Link verebilirseniz sevinirim.. ben aradım bulamadım.. Teşekkürler..

Kedi Tırnağı
14-04-2011, 22:11
203273

Komşunun yıkılan bahçeli evinden kurtardığımız bitkilerden birisi de kuşburnu. Öyle dediler yani. Apartman bahçemize diktim. Arka tarafta ışık alan duvar dibi uygun geldi. Çalı formunda olduğu için çirkin duvarı da kaplar diye düşündüm. Köklü söktük ama zedelendi mi bilmiyorum. Umarım yeni yerine alışır.

Kedi Tırnağı
14-04-2011, 22:14
203326

nesecik
21-05-2011, 20:58
yaprakları güzelce gelişim sağlayan kuşburnumun üzerinde bugün turuncu renk böcekler gördüm. acaba kuşburu zararlıları hangi böceklerdir?:( sanmıyorum ama zararsız olabilirler mi?

athena -asena
23-05-2012, 21:05
Bahçemin avla dibindeki değişik çeşitteki kuşburnu çiçekleri.

Lonicera
21-11-2014, 17:58
Meyvelerin olgunlaşmasına en az 2 hafta daha var. Geçen yıl bu zamanlarda meyveleri çoktan yenip bitirilmişti:)

aydemiraydın
21-07-2015, 10:26
dikensiz kuşburnu diktim 3 adet. ilk senesi çiçek açtılar fakat meyveleri bu resimdekiler gibi olmadı. kuru böcek gibi bişey. ilk meyveleri böylemi oluyor. sonradan iyi bişeyler olacakmı.

aydemiraydın
15-08-2015, 16:29
dikensiz kuşburnu diktim 3 adet. ilk senesi çiçek açtılar fakat meyveleri bu resimdekiler gibi olmadı. kuru böcek gibi bişey. ilk meyveleri böylemi oluyor. sonradan iyi bişeyler olacakmı.


umarım cevap veren olur.

Lonicera
15-08-2015, 16:46
Cinsini biliyor musunuz? Bazı türleri tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor. Bendekiler 2 yaşında meyve tutumuna başlamışlardı.

Dikensiz deyip ahududu gibi yumuşak dikenli gönderenler de oluyor. Bendeki rosa canina. Kendine verimli bir tür. Fakat dikeni kıyamet gibi üzerinde.

Bir de rosa rogusa türü var elimde, hafif tüylü dikenli. Yaklaşık 5 yaşında ama hiç meyve tutumu olmuyor. Kuruyup düşüyor üzerinden. Belki sizdeki rosa rogusa türüdür.

aydemiraydın
17-08-2015, 14:25
Cinsini biliyor musunuz? Bazı türleri tozlayıcıya ihtiyaç duyuyor. Bendekiler 2 yaşında meyve tutumuna başlamışlardı.

Dikensiz deyip ahududu gibi yumuşak dikenli gönderenler de oluyor. Bendeki rosa canina. Kendine verimli bir tür. Fakat dikeni kıyamet gibi üzerinde.

Bir de rosa rogusa türü var elimde, hafif tüylü dikenli. Yaklaşık 5 yaşında ama hiç meyve tutumu olmuyor. Kuruyup düşüyor üzerinden. Belki sizdeki rosa rogusa türüdür.


evet. bendekide rosa rugusa. çok övülüyor diye bu çeşitten aldım. 3 adet fakathiç kızaran meyve yok. çiçek açıyor. kupkuru bişey oluyor. rengi hiç kızarmıyor. o zamam söküp atalım boşuna bakmaya değmez. bizim yazımızı okuyanlarda bunu göz önüne alıp boşuna heveslenmesinler.

Lonicera
17-08-2015, 14:36
Yabancı kaynakların bazılarında çapraz tozlaşma ile meyve tutumu olabileceği yazıyor. Ben de o kadar zaman emek harcadım, söküp atmak içimden gelmiyor. Nihayetinde bir meyvesini bile göremedim. Evvelki yıl el ile tozlaşma yaptım ama nafile. Alırken çok iyi araştırmak lazım, ama maalesef biz bunu yapmayıp adete balıklama atlıyoruz. Gözümü karartıp ben de söksem mi acaba?

Sonul
22-08-2015, 08:39
Sayın Lonisera,
Bahçemde bol miktarda doğal kuşburnu var. Meyveleri de iyi. İsterseniz dilediğiniz kadar alabilirsiniz. Ben Antalya'dayım. İyi günler.

Lonicera
22-08-2015, 13:17
Çok teşekkür ederim Sn Sonul. Canina cinsi kuşburnumuz ihtiyacımızı fazlasıyla karşılamakta.

Siz marmelat veya çay dışında farklı şekilde de tüketiyor musunuz kuşburnunu?

aydemiraydın
22-08-2015, 13:53
o zaman kuşburnunun yabanisi fidancıların sattığı kültür formundan daha iyi.

Lonicera
23-08-2015, 14:50
Bence de yabanileri çok daha dayanıklı ve verimliler. Rosa rogusa 2.kez çiçeğe durdu ama meyve bağlayacağını sanmıyorum yine. Biraz demir eksikliği de var bunda ama gözden çıkaracağım için uğraşmıyorum.

aydemiraydın
24-08-2015, 10:42
Rosa rogusa , efsanesinin çöküşü. fidancılar fidanları sattı , meraklılar dikti.
bir Türkiye klasiği tekrar söküldü. balkonculara red globe fidanı satmak yeni trend.

aydemiraydın
26-08-2015, 12:03
fakat ben yılmadım. hollanda ithal kuşburnu, dikenli ve dikensiz kuşburnu 3 çeşittende sipariş verdim.

aydemiraydın
27-08-2015, 12:33
bugün ithal hollanda Rosa rogusa fidanım geldi. daha önce diktiğim yerli üretim Rosa rogusalara hiç benzemiyor.

aydemiraydın
31-08-2015, 08:40
bu hafta sonu dağda kuşburnu topladım. yamaçlarda hemde yabani şu hakir görülen kuşburnunu. muhteşemdi. toplamak çok tehlikeliydi fakat değdi.
bizim arazideki rosa rugosalarda tık yok. çiçek açıp dökülüyorlar. : )

aydemiraydın
31-08-2015, 08:44
Çok teşekkür ederim Sn Sonul. Canina cinsi kuşburnumuz ihtiyacımızı fazlasıyla karşılamakta.

Siz marmelat veya çay dışında farklı şekilde de tüketiyor musunuz kuşburnunu?



önce kaynatılıp sonra sirkesi yapılıyormuş sanırım. araştırıyorum. sirkesini yaparsak çok faydalı olacağına inanıyorum.

aydemiraydın
31-08-2015, 14:14
kuşburnunu değirmende öğütüp kapsul halinde kullanılırsa eklem hastalıklarında çok başarılı olduğu belirtiliyor. **** yoğurt benzeri gıdalara katılması öneriliyor.
ev şartlarında havanda dövüp kullansak nasıl olur diyorum.

Lonicera
31-08-2015, 14:54
önce kaynatılıp sonra sirkesi yapılıyormuş sanırım. araştırıyorum. sirkesini yaparsak çok faydalı olacağına inanıyorum.

İnşallah tarife ulaşırsınız. Marmelat çok zahmetli. Sirkesi oluyorsa harika olur.

aydemiraydın
31-08-2015, 16:06
İnşallah tarife ulaşırsınız. Marmelat çok zahmetli. Sirkesi oluyorsa harika olur.



Feridun konak , kuşburnu sirke tarifi nette vidyolu var.

Muda
31-08-2015, 16:18
Feridun konak , kuşburnu sirke tarifi nette vidyolu var.

https://www.youtube.com/watch?v=uGU9oK2Ta8U

Lonicera
31-08-2015, 16:43
Zor bulunur diye düşünüyordum ama internette pek çok tarifi varmış oysa. Benim bulduklarım içerisinde en basit olanı şuydu:

Kuşburnu Sirkesi tarifinin malzemeleri

2 su bardak kuşburnu
1,5 litre su
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı sirke


Kuşburnu Sirkesi tarifinin yapılışı

Tencereye ezdiğimiz ve çekirdekleri ile kusburnuları koyun ve üzerine 1 litre su koyup kaynatın. Soğuttuğunuz kuşburnuyu büyük bir cam kavanoza alın. Üzerine kalan suyu koyun. Sirke ve tuz katıp tahta kaşıkla karıştırın. Bir ay içinde sirkeniz hazır. Mutlaka her gün tahta kaşıkla karıştırın. Afiyet olsun.

Lonicera
20-01-2016, 13:28
Canina türü 4.yaşına girecek olan tek kök kuşburnumuzun hasadı bitti. Meyvelerin tamamı hafif yumuşayınca topladık. Ardından biraz sert şekilde budamasını da yaptık.

Resimdeki kap 2 kg. lık bir yoğurt kabı. Bunun gibi 3 tane dolu dolu eşe dosta dağıtıldı. Neyleyim rogusa' yı:)))

Asoo
15-12-2016, 14:38
Merhaba.

Çanakkale deki tarlamın kenarlarına çit olarak Kuşburnu dikmeye karar verdim.

1000 adet kadar fide lazım olacak. Kaça ve nereden temin edebilirim.?

Selamlar.

Ben de şu an bahçemin etrafını kuşburnu ile çevirmek istiyorum. Kararınızı uygulayabildiniz mi? Sonuçları hakkında kanaatleriniz nedir?

Selamlar.

Muda
15-12-2016, 16:41
Ben de şu an bahçemin etrafını kuşburnu ile çevirmek istiyorum. Kararınızı uygulayabildiniz mi? Sonuçları hakkında kanaatleriniz nedir?

Selamlar.

Ben de bahçenin etrafına bizim mayıs gülü dediğimiz Isparta ile meşhur kokulu gül dikmeyi düşündüm. İsterseniz bir kısmını bu şekilde yaparsınız. Aşılması zor bir çitiniz olur. Hem de güzel bir yeşil mayıs ayında kokan gülleriniz olur.

Muda
15-12-2016, 17:36
Afyonkarahisar Başmakçı, dinar vs. gül bahçelerinin fotoğrafını çekebilseydim daha iyi idi. Aşağıdaki linkler yardımcı olur.

https://www.youtube.com/watch?v=pUdO54ihSzc

Gülün Hikayesi | GülKent32 (http://www.gulkent32.com/gulun-hikayesi/#1449583533684-d79836fe-50742a69-2c75b6f5-cb4bfd23-9d28e56b-0f9ca28b-dda2d096-dcd9d5d7-e23d52b8-e0a7e7b0-c330)

muratcolak
25-05-2017, 02:29
Rosa rugosa aldim netten.Amasya merzifona diktik.Diker dikmez cicek acti ve bir tane simdilik :) Kusburnu olgunlasiyor.Eger yazi bu sekilde verimli gecirirse aldigimiz yerden fidan temin edip cogaltacagiz.

aydemiraydın
25-05-2017, 07:26
Rosa rugosa aldim netten.Amasya merzifona diktik.Diker dikmez cicek acti ve bir tane simdilik :) Kusburnu olgunlasiyor.Eger yazi bu sekilde verimli gecirirse aldigimiz yerden fidan temin edip cogaltacagiz.

belki sizin ikliminiz uygundur başarılı olursunuz. benim 2 denememdede sonuç sıfır rosa rugosa ya veda ettik. rosa canina ile yolumuza devam ediyoruz.

Lonicera
25-05-2017, 12:27
Rosa rugosa aldim netten.Amasya merzifona diktik.Diker dikmez cicek acti ve bir tane simdilik :) Kusburnu olgunlasiyor.Eger yazi bu sekilde verimli gecirirse aldigimiz yerden fidan temin edip cogaltacagiz.

Tebrikler, bir de yakın çekim resim ekleyebilseniz çok güzel olacak.

muratcolak
26-05-2017, 14:51
iki gündür bahçeye inemedim.Hemen çekip göndereceğim

Lonicera
27-05-2017, 18:10
Şimdi kendi bahçe sayfama resim yükledim, herhangi bir sorun yok sistemde.

muratcolak
28-05-2017, 09:13
dün akşam çektim.Bir tane kuşburnumuz..Eğer yaz boyu vermeye devam ederse ekim kasım aylarında bol miktarda fidan edineceğiz..
Bununla beraber aldığımız Rosa canina larda şu anda bir şey yok.

Lonicera
28-05-2017, 13:03
O meyvenin daha tutup tutmadığı tam belli olmaz şimdi. Bizdekilerde bu aşamaya kadar geliyor,daha sonra kuruyup dökülüyorlar. İnşallah sizinki tutar da bir ilk olur. Rogusa' nın en büyük sorunu tozlayıcı istemesi.

muratcolak
28-05-2017, 14:59
Bunu bilmiyordum.Tozlayisi sorununu nasil asariz.Sonucta bu urunu yetistirenler vardir.Turkiyemizde bunu yetistiren ve teknigini isteklerini cozen yokmudur..

Lonicera
28-05-2017, 15:27
Bu bitkiden iki tane var bende. Neredeyse 8/10 yaşına gelmiştir herhalde. Farklı türlerle de tozlama yapmama rağmen meyvesini görebilmek mümkün olmadı. İnşallah sizinki meyve tutar da yanıtını sizden öğrenmiş oluruz. Civarınızda farklı çeşit kuşburnu varsa bir ihtimal diyorum. Forumda bu bitkiden elinde olup da meyvesini gören olmadı sanırım. O yüzden sizden meyve tuttuğuna dair olumlu haberler bekliyeceğiz:)))

muratcolak
28-05-2017, 15:34
Bu bitkiden iki tane var bende. Neredeyse 8/10 yaşına gelmiştir herhalde. Farklı türlerle de tozlama yapmama rağmen meyvesini görebilmek mümkün olmadı. İnşallah sizinki meyve tutar da yanıtını sizden öğrenmiş oluruz. Civarınızda farklı çeşit kuşburnu varsa bir ihtimal diyorum. Forumda bu bitkiden elinde olup da meyvesini gören olmadı sanırım. O yüzden sizden meyve tuttuğuna dair olumlu haberler bekliyeceğiz:)))

Bura da da olacağına dair beklentim kalmadı açıkcası..Rosa canina larda var hangisi yüzümüzü güldürürse oradan devam edeceğiz artık :)

Lonicera
28-05-2017, 15:47
Hemen enseyi karartmayın , hiç belli olmaz. :))Rosa Rogusanın pek çok çeşidi hibrit olarak geliştirilmiş. Belki bizlerdeki de bunlardan biridir. Farklı renk rogusa bulsam deneme amaçlı alacağım ama satışı yok ülkemizde.

muratcolak
02-06-2017, 09:48
Dün bir köye gittik dağ taş yabani kuşburnu dolu...Dikenli ve büyük ocaklar.Bunlarda fide yapsak aldığımız ıslah edilmiş dikensiz canini ve rugosayı tozlayıp ürünü bozarmı

aydemiraydın
02-06-2017, 11:37
Rosa Rogusa kuşburnunu farklı firmalardan aldım. yanında değişik çeşitleride diktim. dere boyunda yabani kuşburnularda olmasına rağmen meyve alamadım. bu yüzden rosa rogusaları imha ettim.

arazideki yabani kuşburnuları aldığımız fidanlardan daha kaliteli :))

muratcolak
02-06-2017, 12:47
Rosa Rogusa kuşburnunu farklı firmalardan aldım. yanında değişik çeşitleride diktim. dere boyunda yabani kuşburnularda olmasına rağmen meyve alamadım. bu yüzden rosa rogusaları imha ettim.

arazideki yabani kuşburnuları aldığımız fidanlardan daha kaliteli :))

ozaman ne boşa para dökmeye ne de beklemeye gerek yok :)
Bi kaç yabani ocaktan çelik alıp kendimiz yetiştirelim.Güzel budamasını yapıp etrafa zarar verecek kadar büyüyp yayılmasını engelleriz

muratcolak
13-06-2017, 07:09
Evet arkadlarin dedigi gibi maalesef rosa rugisada bulunan tek tomurcuk meyveye duramadan dustu maalesef...Rugosalar demekki buralarda bosa yatirim.Ustelik bu bolge kusburnu cenneti...Artik seneye cicek verirse caninalari deneyecez.Onlardan da is cikmazsa yabani kusburnu en iyisi

Lonicera
13-06-2017, 13:03
Evet arkadlarin dedigi gibi maalesef rosa rugisada bulunan tek tomurcuk meyveye duramadan dustu maalesef...Rugosalar demekki buralarda bosa yatirim.Ustelik bu bolge kusburnu cenneti...Artik seneye cicek verirse caninalari deneyecez.Onlardan da is cikmazsa yabani kusburnu en iyisi

Maalesef durum bu...Hiç takılıp kalmayın. Caninaların veriminden çok memnun kalacaksınız, merak etmeyin. Şöyle 4/5 yaşına gelmiş iyi bakımlı bir caninanın meyvelerini toplamaktan yorulursunuz. Tecrübeyle sabittir:))

muratcolak
13-06-2017, 13:30
Maalesef durum bu...Hiç takılıp kalmayın. Caninaların veriminden çok memnun kalacaksınız, merak etmeyin. Şöyle 4/5 yaşına gelmiş iyi bakımlı bir caninanın meyvelerini toplamaktan yorulursunuz. Tecrübeyle sabittir:))
Acaba soksemmi rugosa fudanlarini.. Bir sene daha beklesemmi...

Lonicera
13-06-2017, 13:35
Yeriniz müsait ise bence sökmeyin, çeşit olarak bulunsun. Belki çiçek yapraklarından reçel yapmak gelebilir aklınıza:)) Yeriniz yoksa hiç tutmayın.

muratcolak
13-06-2017, 13:36
Yeriniz müsait ise bence sökmeyin, çeşit olarak bulunsun. Belki çiçek yapraklarından reçel yapmak gelebilir aklınıza:)) Yeriniz yoksa hiç tutmayın.
Yer var ama canimi sikar bu.Neyse bir sene daha sans verelim...[emoji4]

muratcolak
13-06-2017, 13:39
Yalniz birsey dikkatimi cekti rugosalar dikine buyurken caninalar daha genis ocak olmaya calisiyolar gibi Sizde e surum aynimi.Ayni anda dikmitim.Rugosalar 2 dal olarak 7zadilar.Caninalarin oldugu yerde ornegin toprak gorunmuyor yaprak ve dallardan

muratcolak
27-07-2017, 13:03
Bugun ilcedeki TEMA arazisinde gecerken kusburnu ocaklarina rastladim.Yerl kusburnulara benzemiyordu.Sanki bana iki uc farkli tur gibi hatta birisi rosa rugosa gibi geldi.Tadi da harikaydi ama kesnlikle yerli kusburnu degil.Aldik erik gibi yedik.Eger rosa rugosa ise demekki burada oluyor Hatta cit etrafinda bakimsiz kendi kendine bu hali almislar gibi..Resinleri cektim sizinlevpaylasmakbicin.Bunlari nasil cogaltiriz.Celiklemi yoksa izin alip koktenmi cikarsak ekim kasim gibihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/140be0e77211fd39ca127cf2de41580e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/54f10e001d5964144e89e2c08a90111c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/e0e30d492ceee66fd5770c76ac390474.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/c5e709a373381a54d5c884897491bfa6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/89251f8567c3c543ceac711c1a9edfb8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/9c4e15d387d9e172b38fc3a34db2a879.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/ad0853a0bb1eee20f9394497b6fa5946.jpg

Lonicera
27-07-2017, 13:14
Resimlere bakılırsa canina değil. Rogusa veya onun alt türlerinden biri olma ihtimali yüksek. Meyve şekli basık yuvarlak. İyi haber buna denir. Rosa rogusa ise kesin yanlarında tozlayıcısı da vardır. Farklı yaprak yapısı veya meyvesi olan kuşburnu var mı, bir inceleyin isterseniz.
Çelikleme ile bu zamanda köklendirmek zor. Sezon sonuna doğru elimize çapa alıp diplerinden küçük sürgünleri de alabiliriz ya da bir kaç dal kesip Eylül başlarında kendi bitkimize durgun göz aşısı yaparız. Siz ' li biz ' li çoğul yazıyorum ama bunları yapacak olan kişi şimdilik sadece sizsiniz:)))

muratcolak
27-07-2017, 13:21
Etrafta bi kac farkli turde kisburnu yapraklari olan ocak var. ama ufak domates gibi harika goruntu ve tadi var

Lonicera
27-07-2017, 13:25
Sezon sonuna doğru o ocağa ''ocağı batırmayacak'' şekilde girmekte fayda var. Artık izin mi alınır yoksa komşuluk ''göz hakkı'' mı istenir bilemem:D:D:D.

muratcolak
27-07-2017, 14:26
Her yol denenecek :)

aydemiraydın
27-07-2017, 15:42
Bugun ilcedeki TEMA arazisinde gecerken kusburnu ocaklarina rastladim.Yerl kusburnulara benzemiyordu.Sanki bana iki uc farkli tur gibi hatta birisi rosa rugosa gibi geldi.Tadi da harikaydi ama kesnlikle yerli kusburnu degil.Aldik erik gibi yedik.Eger rosa rugosa ise demekki burada oluyor Hatta cit etrafinda bakimsiz kendi kendine bu hali almislar gibi..Resinleri cektim sizinlevpaylasmakbicin.Bunlari nasil cogaltiriz.Celiklemi yoksa izin alip koktenmi cikarsak ekim kasim gibihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/140be0e77211fd39ca127cf2de41580e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/54f10e001d5964144e89e2c08a90111c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/e0e30d492ceee66fd5770c76ac390474.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/c5e709a373381a54d5c884897491bfa6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/89251f8567c3c543ceac711c1a9edfb8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/9c4e15d387d9e172b38fc3a34db2a879.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/ad0853a0bb1eee20f9394497b6fa5946.jpg


geçen sene buna benzer kuşburnu toplamıştım. fakat çok tehlikeli uçurumdaydı. bir dahada cesaret edip gitmedim.

muratcolak
27-07-2017, 16:03
Yaninda bulunan turlerhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/5b5ef496eac8f9d861f777e74bde01d5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/9f75e8c99334f9c75d44adff6e6c08c4.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/9a5b0bbbc1a4cad4336e1d59b435e209.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170727/5fdc6a564c087ec19383f1d43ae254b7.jpg

Lonicera
27-07-2017, 16:23
En son resimdeki bitki üzerinde bulunan çiçekler katmerli mi?

muratcolak
27-07-2017, 16:24
Katmerli derken

Lonicera
27-07-2017, 18:49
Yani yalınkat çiçekten daha fazla sayıda üst üste binmiş çiçek yaprakları olana katmerli ya da çok katlı deniyor. Örneğin rosa canina ve rogusa yalın katlı çiçeğe sahipler.

Yalın kat

654555

Katmerli( çok katlı)

654556

muratcolak
27-07-2017, 18:54
Evet katmerli yanindaki ocak..ufak gul gibi kat kat

muratcolak
30-07-2017, 16:52
Köklerini alamadim.Celikten nasil cogaltirz acaba.Yanlarindaki surgunlei cekince de kopuyorlar

muratcolak
30-07-2017, 19:04
**** turlerini tam bilebilsek resimlerden benzerini intermetten siparis ederdim.

aydemiraydın
31-07-2017, 10:29
**** turlerini tam bilebilsek resimlerden benzerini intermetten siparis ederdim.


çok çiçek açıp meyve vermiyen kuşburnu çeşitleride var. rosa caninanın dikenli ve dikensizi var, çok güzel meyveler verdiler.

muratcolak
31-07-2017, 10:39
Cicek degil biz meyveleri begendik..Hem cok buyuk hem tadi harika....Az asaguda risa rugosa dikmisler meyve vermemis

muratcolak
24-03-2018, 17:43
Gecen sene tattigim kusburnular..Harika aromasi vardi...Bugun koklu surgunlerinden aldim..bakalim bize de verecekmihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180324/dc1ab148b4de9cd78553f0a30af2aa43.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180324/48e848da16588970bbf629c451050fd6.jpg

kadir69
24-03-2018, 21:12
kuşburnuyu toplarken iyice olgunluşıp yumusamasını bekleyin gerçek tat ve aroması o zaman çıkar yöreye göre değişir ama eylül ekim gibi ben bayburtluyum bizim orda öyle yaparlar

AkisSoftware
17-04-2018, 07:52
Değerli katkılarınızdan dolayı teşekkürler...

Jezebel
29-05-2021, 13:27
Bu Kuşburnu hep aklımda. Lakin bu yıl icraata geçtim.
Üç Rugosa bir de Canina edindim.
Rugosalardan biri hediye ve yaşlı olunca açtı.
Kokusu alıştığımız Gül kokusu.


719446

719447


Meyvesi asıl hedefimiz . Bakalım renk ve boyutu nasıl olacak.
Sonbahara kadar buraya dere kumu getirtip tüm güllerden
ve kuşburnundan çelikler alıp çoğaltmak geliyor içimden.
Tamamen kimyasal ve suni gübre kullanılmamış bitkilerin mahsullerini kendim ve sevdiklerim için yetiştirmek çok keyifli.

halcur
03-06-2021, 09:41
Bu Kuşburnu hep aklımda. Lakin bu yıl icraata geçtim.
Üç Rugosa bir de Canina edindim.
Rugosalardan biri hediye ve yaşlı olunca açtı.
Kokusu alıştığımız Gül kokusu.


719446

719447


Meyvesi asıl hedefimiz . Bakalım renk ve boyutu nasıl olacak.
Sonbahara kadar buraya dere kumu getirtip tüm güllerden
ve kuşburnundan çelikler alıp çoğaltmak geliyor içimden.
Tamamen kimyasal ve suni gübre kullanılmamış bitkilerin mahsullerini kendim ve sevdiklerim için yetiştirmek çok keyifli.


Çelik paylaşımı düşünürseniz beni ekleyin listeye.

Dadaloğlu
16-10-2021, 12:58
Kayseri'de de Eylül Ekim gibi toplanır. Her yerde bulunuyor. Köyden topladığımız 2-3 kilo kuşburnunu marmelat yaptım ama bir uyarı: içindeki tüyler alerji yapabiliyor. Bir hafta kaşındım ve çok kolay da yayılıyor.

emirkan
28-06-2022, 14:31
Cilt bakım ürünleri (https://www.bodivi.com/cilt-bakim/) seçerken kuşburnu özlü olmasına çok dikkat ediyorum. Var mı benim gibi birileri bilmiyorum ama özellikle el ve ayak merhemleri çok güzel hissettirirken besleyici bir yapıya sahip.

yavuz10
30-12-2022, 00:05
Merhaba bugun üç adet ''Rosa rugosa'' aldım ama sanırım meyve tutumu gerçekleşmiyormuş forumdan okuduğum kadarıyla. Yıl olmuş 2022 acaba meyve alabilen var mıdır?

Birde siyahı varmış bu cinsin acaba ikisi birbirini tozlayabilirler mi? Daha önce siyah olanını eken var mı?

obabilgesi
30-12-2022, 07:45
Merhaba bugun üç adet ''Rosa rugosa'' aldım ama sanırım meyve tutumu gerçekleşmiyormuş forumdan okuduğum kadarıyla. Yıl olmuş 2022 acaba meyve alabilen var mıdır?

Birde siyahı varmış bu cinsin acaba ikisi birbirini tozlayabilirler mi? Daha önce siyah olanını eken var mı?

Şahsi kanaatim bahçeye sokulacak birşey değil! Ne görselliği var, ne düzgün bir meyve tutumu var, ne de başka bir özelliği... Çit dibine 4 sene evvel 7 tane diktim, boşa duruyor. Bu sene söküp ariona veya başka bir çalı dikeceğim.

_violet
18-05-2025, 12:56
731265