View Full Version : Seradaki solucan popilasyonu
guneydefne
24-05-2024, 09:57
Merhaba seramızda bitkilerimiz, 10-15 lt lik saksılarda üretilmektedir. Saksıların altlarında lav taşı ve üzerinde de kaliteli toprak vardır. Zaman zaman söküm yaptığımız ve yenilediğimiz saksılarda bol miktarda solucan varlığı söz konusudur, özellikle bitki köklerinde yoğunlaşmaktadırlar. Nimet olarak gördüğüm solucanlar okuduğum bazı yazılar sonucunda zararlı kabul ediliyor. Sınırlı alanlardaki solucan yoğunluğu zararı var mıdır yorumlarınızı alabilir miyim?
Bildiğim kadarıyla solucan canlı köklere dokunmuyor. Ölü organizma artıklarını yiyor. Dolayısıyla herhengi bir zararı olmaz. Üstelik gübre bıraktığı için faydalı olur tahminimce.
Bu sorunun cevabını bir haftadır ben de aramaktayım.
Melisa çiçeğimizi balkonda bütün kış korudum bahar başında üzerini açtım yeşerdi yapraklar dallandı yakında çiçek açar derken bir anda solmaya başladı. Çiçek susuz kalmadı yeri aynı yer ama kurumaya başladı. Geçen hafta saksıyı döktüm yere yüzlerce solucan vardı koca saksının toprağında. Bir gün havalandırdım tekrar aynı topraklarla, solucanları ile beraber diktim bakalım ne olacak.
Çiçeğin kurumasında solucanlar dışında sebep görünmüyor ne yazık ki. Çiçek yaşamaya başlarsa solucanlar temize çıkacaklar, değilse sebep onlar diyeceğim.
Bu sorunun cevabını bir haftadır ben de aramaktayım.
Melisa çiçeğimizi balkonda bütün kış korudum bahar başında üzerini açtım yeşerdi yapraklar dallandı yakında çiçek açar derken bir anda solmaya başladı. Çiçek susuz kalmadı yeri aynı yer ama kurumaya başladı. Geçen hafta saksıyı döktüm yere yüzlerce solucan vardı koca saksının toprağında. Bir gün havalandırdım tekrar aynı topraklarla, solucanları ile beraber diktim bakalım ne olacak.
Çiçeğin kurumasında solucanlar dışında sebep görünmüyor ne yazık ki. Çiçek yaşamaya başlarsa solucanlar temize çıkacaklar, değilse sebep onlar diyeceğim.
(Büyük de olsa, tek bir saksıda) Yüzlerce solucan, normal yaşam döngüsünde solucan bitkiler için zararlı olmasa da 'aç tilki, kümes duvarını deler' hesabı, yaşayabilmek için yetersiz (saksı gibi) besin olan ortamda bitkilere zarar vermeye başlayabilir.
Sonuçta saksı, doğal yaşamdan çok biz insanların doğaya müdahale biçimleirmizden.
Yeterli gıda varken üreyen solucanlar, kaynaklar tükenmeye yüz tutunca yaşayabilmek için 'canlı bitkiye zarar varmeme' kurallarını esnetiyor olabilirler.
Yine de teknik bilgisi olan arkadaşlar doğrusunu bilip paylaşacaklardır.
gece
Solucanların bol olduğu yerlerde bitkilerin daha semiz ve gürbüz geliştiklerine şahit forum kişisi
Hoşgeldiniz.
Sabah gene kontrol ettim saksıyı henüz canlılık belirtisi yok çiçekte ancak çok minik bir kabarcık oluşmuş gibi geldi üzerinde. Bakalım bir hafta daha geçsin göreceğiz.
Fatih_Soydemir
28-05-2024, 12:44
Solucan bitkilere zararlıdır fakat biraz uzun bir süreç alır çünkü kılcak köklerden tüketerek besleniyor ve çok fazla olduğu için kılcak kök sayısı 3 ay ya da bitkinin kök yapısına göre bir kaç sene sonra bitki bozulmaya başlıyor. Solucanlar asidik yakıcı yapılı toprak ve PH değeri düşük toprakları sevmez yaşayamaz.toprağı saksıya doldurmadan önce yüksek miktarda Mermer tozu karıştırarak harç yaptığınızda haşerelerin kaybolduğunu göreceksiniz yeni dikimlerde. Mermer tozu kalsiyum olduğu için toprağın PH değerinde sağlam bir düşüşe sebep olacaktır o nedenle muhakkak bu harca gübre karıştırmalısınız solucan ya da yarasa gibi besin değeri çok zengin ve tuzluluğa sebep olmayan türden. Solucandan ziyade artık türkiyede yeni bir zararlı var kök biti türü daha önce yoktu ithal ürünlerle ve sözde birtki sağlığı ve karantinasına çok önem verdiğini söyleyen kurumlar sayesinde ülke yol geçen hanı gibi artık. Bu hastalık gelirse esas o zaman çok büyük sorunlarınız olacaktır. Kullanılacak ilacı ve yöntemi dahi çok sıkıntılıdır özel su havuzu yöntemi saskılar için çare ama tarla ya da sera zenindeki toprağa yer etti ise Allah kolaylık versin kurtulmak neredeyse imkansız 1 haftada binlerce oluyorlar. Bu arada saksıda solucanın tehlikeli olmasının nedeni kendilerine uygun yiyecek bulamamalarıdır başka bir nedeni yok. Bahçe ortamında kendilerine uygun her türlü yiyeceği bulabiliyorlar birde solucak kuru toprakta yaşayamaz bitkileriniz susuzluğa dayana biliyorsa toprak kuruduktan sonra 15 gün o şekilde kalsın solucanlar ölür yaşamaları için nemli yumuşak toprak gereklidir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.