View Full Version : Yavuz10 / Tohum Paylaşım Etkinliği Sonrası Çalışmalar 2023-2024 Bandırma
Merhabalar, Balıkesir'in ilçesi olan Bandırma'nın bir mahallesinde ekimlerime başlamış bulunmaktayım. Rakım 100m civarı.
Bezelyeleri toprakla buluşturalı epey oldu. Sanırım biraz dar yapraklıları seyreltmem lazım :D
Çeşitli marullar ve tatsoi gibi bazı yaprakları tüketilen sebzeleri de 13.12.24 te ekmiştim. Artık kendilerini göstermeye, gerçek yaprakları çıkarmaya başladılar.
Eski bir su deposunu da derme çatma bir seraya dönüştürerek içine; gülhatmi, ekinezya, çilek ıspanak ve ahududu gibi bi takım tohumları ektim ve ilk çimlenenler gül hatmiler oldu. Sanırım ışık biraz yetersiz geliyor. Çünkü boyları uzamaya başladı. Bi çözüm bulmam gerekyior :)
fotoğraf bezelyelere ait :D marulların alanı daha iyi orayı bi kere elden geçirmişim.
Ahmet Altun
24-01-2024, 11:26
Merhaba, Yavuz10!
Ekim yapmaya başladığınızı duyduğuma çok sevindim! Resimleriniz gerçekten çok güzel görünüyor. Betelnuts sağlıklı görünüyor ve marula gerçek yapraklar üretmeye başlıyor.
Dar yapraklı fasulyelerden bazılarının seyreltilmesi gerektiği konusunda size katılıyorum. Bu, daha fazla ışık ve besin almalarına yardımcı olacaktır.
Otlar bu hafta daha da büyümüş, fide zamanı kes-yatır yapmaya karar verdim.
Marullarda iyi gibi, yerlerine ekeceğim haftaya. Karışmasınlar diye su deposunun dış demirlerini kullandım. Izgara gibi iyi oldu.
729899729898
Son fotoğrafta benim derme çatma seradan :D İçinde bir kaç fidan ve viyoller
729897
Musa Gündoğan
30-01-2024, 08:20
derme çatma çıtalardan üstü açılır bir mini sera yapmanız harika olur su deposu ışığı geçirmez geçirse de gün ışığının spektrumlarını engelleme özelliği nedeniyle bitkiler düzgün yetişemez. kolay gelsin takipteyim
derme çatma çıtalardan üstü açılır bir mini sera yapmanız harika olur su deposu ışığı geçirmez geçirse de gün ışığının spektrumlarını engelleme özelliği nedeniyle bitkiler düzgün yetişemez. kolay gelsin takipteyim
Evet doğru diyorsunuz, bazı fideler ışık ihtiyacından dolayı boyları uzamaya başlamıştı. Sera yapmayı düşünüyorum da daha elim ermedi. Kenarda duran bu eski ve önü açık su depoları vardı. Hayvancılık zamanından kalma... Onları değerlendirmek için yaptım.
@yavuz10, hakkınızı helal edin, size göndereceğim berkeley tie dye domates poşeti araya düşmüş geçen hafta arkadaşlara tohum hazırlarken farkettim..:( Tigernut şöyle böyle derken..
@yavuz10, hakkınızı helal edin, size göndereceğim berkeley tie dye domates poşeti araya düşmüş geçen hafta arkadaşlara tohum hazırlarken farkettim..:( Tigernut şöyle böyle derken..
Hiç problem değil, sıkıntı yok helali hoş olsun. Yer bademi demişken cemreler düşse de eksek artık :D
Oh, otlar mis gibi olmuş. Hemen yattım yere negatif enerjilerden arındım. Bahar geliyor gibi buralara.
729922
Sonra biraz bezelyelerin otlarıyla ilgilendim. Çapa yapmadım. Çapayı yan çevirip otları kestim. Tabi alan küçüktü ondan bu şekilde ilgilenebiliyorum diye düşünüyorken birden malçlama yapmadığımdan dolayı bu şekilde olduğunu fark ettim. Bu konu üzerine biraz daha yoğunlaşacağım. Malç olarak kullanmak için elimde bolca saman var ama bahçeyi çok rüzgar tutuyor. Uçup gidecekmiş gibi geliyor o yüzden kullanmıyorum onları.
729925
Ah, bütün çaba toprak örtüsüz kalmasın diye. Tabi bazen gerekince otları olabildiğince yolup onları olduğu yerde bırakarak malç olarak kullanıyorum. Bu otları topraktan çıkarınca köklerini silkelemek gerek yoksa geri tutuyorlar :D Bende kökleri iyice havalansın diye genelde bu mevsimde otları önce topraktan çıkarıp köklerini iyice silkeliyorum. Sonra bi yerde yığın yapıyorum. Bir kaç gün solduktan sonra geri toprağın üzerine kapatıyorum. Olabildiğince bu şekilde devam etmeye çalışıyorum.
Bu fotoğraflarda bi öncesi-sonrası :D
729924729923
Sonuç olarak bi yerde bi eksiğim bi yanlışım var gibi geliyor ama daha bulamadım. Neyse kervan yolda düzülür. Yapa yapa öğreneceğim.
Oh, otlar mis gibi olmuş. Hemen yattım yere negatif enerjilerden arındım. Bahar geliyor gibi buralara.
...
Öyle olmuyo işte sıfırlamak ;) Çıplak ayak koşcaz, yatmıcaz.
Toprağı sürünce koşcaz tabi. Onu da dikkat edelim; önceki sene elektriği vücuttan atıp mikropları vücuda almıştım, yüzeysel cilt enfeksiyonu olmuştu.
Toprağı sürünce koşcaz tabi. Onu da dikkat edelim; önceki sene elektriği vücuttan atıp mikropları vücuda almıştım, yüzeysel cilt enfeksiyonu olmuştu.
Ah şu toprağı sürmek olayı hala benim kafamda tam yerini bulamadı, neyse işin güzel yanı sürsen de oluyor sürmesen de :D belki toprağı sürdüğünüz için size kızmıştır ondan enfeksiyon kapmışsınızdır :D
Bu arada umarım daha fazla ''tohum paylaşım etkinliği sonrası'' başlığı görürüz. Paylaşımlar arttıkça aynı tohumların farklı uygulamalarla nasıl sonuçlandığını görme şansımız olurdu. Tabi iklim ve toprak yapısını da göz ardı etmemek lazım.
Sonunda aradığım viyolleri buldum. Viyoldeki iki boşluk arasındaki mesafe biraz fazla geliyordu. Fazladan yer kaplıyor gibiydi. 40küsürlü ve 72li olanları kullanıp viyol üzerinde fazladan boş duran alanlar rahatsız ediyordu ve sonunda aradığımı buldum; 128liymiş. Bu arada daha önceki viyollerin boşlukları daire olduğu için ölü alan vardı, meğer hikmet sayıda değil viyol üzerindeki boşluktaymış. Kare boşluklular mis gibi. Sıfır kayıp alan, keyfim yerinde :D Tabi sanırım maliyetlerden ötürü standart genel viyol ölçüleri küçülmüş olabilir. Yeni gelenler eskilerden daha küçük.
Birde viyol performansı göstermez muhtemelen ama ayranların altındaki plastiklerde viyol görevi görebilir gibi geldi. Deneyeceğim. Bu sefer gözümün önünden ayırmadığım dahliyaları ekeceğim bunlara :D
İlk cemre artık düştü. Sonuncuyu bekleyemeyeceğim :D ''vira bismillah'' deyip biber ve patlıcan tohumlarını ekmeye başlıyorum. Tabi ki temkinli davranarak. Çok az miktarlar ekerek ilerleyeceğim. Herhangi bi aksilik olabilme ihtimaline karşılık üçte birini ekerek sezonu açıyorum. Bu taraflarda yaşayanlar varsa lütfen ''bizde başladık'' ve ''artık zamanı geldi'' deyin :D
Tabi erken başlamamın bir diğer sebebi de havaların normalden daha sıcak gidiyor oluşudur.
bahcedenn
19-02-2024, 19:21
Tersi gözüken viyolün gözleri sanki delik değil gibi. Değil ise ekim yapmadan evvel ısıtılmış çivi ya da benzeri bi malzeme ile delip öyle ekim yapın. Muhtemelen biliyorsunuzdur ama dalgınlığınıza gelirse ve ekim yapmış olursanız tohumlarınız ziyan olmasın.
Tersi gözüken viyolün gözleri sanki delik değil gibi. Değil ise ekim yapmadan evvel ısıtılmış çivi ya da benzeri bi malzeme ile delip öyle ekim yapın. Muhtemelen biliyorsunuzdur ama dalgınlığınıza gelirse ve ekim yapmış olursanız tohumlarınız ziyan olmasın.
Çok teşekkür ederim, belirtmeyi unutmuşum. O ters gibi duran(alttaki) aslında bir viyol değil ayranların topluca yerleştirildiği plastik altlık. İleri dönüşümle viyol olarak denenecek 😄
128 lilerin gözleri küçük olur, gelişen fideleri çok fazla bekletemezsiniz içinde. Dikkat edin. En güzeli ayran bardaklarının altını değil de kendisini kullanmak. Tabi ekeceğiniz tohumun çeşidine göre değişir, domates falan pek iyi olmaz diye düşünüyorum.
AlimHakan
21-02-2024, 19:49
ÖNcelikle şimdiden bereketli olsun.Geçen sene aynı şekilde kare 128 lik ve 64 lük geniş viyollerde ekmiştim.Genil viyoldekiler daha çabuk gelişip büyüdüler,ayrıca sulama sıklığı ciddi şekilde fark ediyor.Prof. seralar olmadığı sürece verim fark ediyor.
128 lilerin gözleri küçük olur, gelişen fideleri çok fazla bekletemezsiniz içinde. Dikkat edin. En güzeli ayran bardaklarının altını değil de kendisini kullanmak. Tabi ekeceğiniz tohumun çeşidine göre değişir, domates falan pek iyi olmaz diye düşünüyorum.
O kadar ayranda içilmez :D market çalışanları atıyorlardı, istedim ama uyarınızı dikkate alacağım. Bu sene çok titiz bir şekilde neyi, nereye, nasıl ve kaç tane ekeceğime ayrı bir önem veriyorum.
Bu arada ben başladım yazlık tohum ekimlerine aslında iki gün önce başladım. İlk partı iki gündür nemli bez üzerinde bekletiyordum. İkinci partıda bu sabah iki saat nemli bezde beklettim. Umarım daha başlamadan karıştırmamışımdır.
Benim kadar sabırsız birileri daha var, iki saatlik nemli biber tohumu; Pasiila acı biberi.
729980
ÖNcelikle şimdiden bereketli olsun.Geçen sene aynı şekilde kare 128 lik ve 64 lük geniş viyollerde ekmiştim.Genil viyoldekiler daha çabuk gelişip büyüdüler,ayrıca sulama sıklığı ciddi şekilde fark ediyor.Prof. seralar olmadığı sürece verim fark ediyor.
Hım o zaman olmadı seneye daha küçüklere geçerim. teşekkürler. Profesyonel seralarla uzaktan yakından alakam yok. Birkaç saate derme çatma bir sera yaptım daha doğrusu ''şipşak sera'': Metal demirleri birbirine bağlayarak önce olabildiğince sağlam bir konstrüksiyon ve üzerine şeffaf naylon çekerek oluşturduğum izole bi alan. Yaklaşık olarak 300cmx120cm ölçülerinde. Estetik kaygılarımdan sıyrılıp gözüme hoş gelirse belki fotoğrafını eklerim :D Verim olarak serayı kastediyorsanız pek bi beklentim yok açıkçası. Hani maksat soğuk havayı kırsın, dondan korusun. Tohumlarım dışarıda çimlensin -ev de yapınca çok dağılıyor ortalık- ...
Cıbrıskalar da çimlendiler. Bu arada otlar biçildi, bir kaç gün içerisinde toprağa karıştırılacak.
Herkese esenlikler! Epey yoğun bir dönemi geride bırakmanın mutluluğu ile tekrardan merhabalar.
Bahçede işler aldı başını yürüdü gitti. Çapa yapmadan ve oldukça müdahalesiz bir şekilde bahçeyi ilerletmeyi denerken biraz uzak kaldım. Haliyle geleneksel yöntemlerle bahçede işler devam ettirildi. Yer yer çapayla yer yer malçlamayla toparladım sayılır. Daha damlamaları çekemedim ama ufak tefek her şey gözükmeye başladı.
Fidelerin neredeyse tamamı siyah çekirge, salyangoz, sümüklü böcek ve gri toprak altında yaşayan bi tırtıl gibi böcek tarafından yok edildi fakat hala hatırı sayılır epey ekili fide var. Tekrar tekrar ekerek bugünlere gelebildim. Kötü haber şu ki isimlerini yazdığım etiketlerdeki mürekkepler güneş ışığının etsiyle buharlaşıp, uçtu :D Yani baya sürprizli-isim tayin etmeli bi sezon olacak :DD
Genel olarak kabaklar, domatesler ve fasulyeler gözükmeye başladı. Biberler çiçekte, patlıcanlar büyümeye devam ediyorlar.
Tabi bazı dikkatimi çeken olaylarda olmuyor değil. Dedim ya sürprizli bi yıl olacak diye. İlk sürpriz marul yapraklı fesleğenlerden geldi. Bütün yeşil fesleğenlerin içinden bi tohum mor yapraklı çıktı. Marul yapraklı reyhan mı denir, ne denir bilemedim ama yaprakları fesleğenlerden bile büyük gibi. Tabi biraz susuz kalınca sanırım rengi dönmeye başladı yeşile.
730428
Diğer sürpriz ise alacalı yapraklı bir domates. Epey heyecanla bekliyorum. Hastalık gibi durmuyor. Sanırım hafize baliç domatesleri ektiğim sırada gelişmeye devam ediyor. Bakalım nasıl bişeyler çıkacak.
730429
Şimdilik son olarak da bu fasulye çiçeklerini paylaşmak istedim.
Musa Gündoğan
21-06-2024, 10:26
fesleğende renk değişimi sıcakla alakalı oluyor genelde soğuk hava ya da gölge de dah koyu renkli oluyor
Pek güzeller, otlardan pantolon görünmüyor.
fesleğende renk değişimi sıcakla alakalı oluyor genelde soğuk hava ya da gölge de daha koyu renkli oluyor
Olabilir, evet bahçeye yeni taşıdım sayılır.
Pek güzeller, otlardan pantolon görünmüyor.
Şimdide ottan yer yer insan gözükmüyor. Tohuma kalkmadan kesebilsem çok iyi de yetişemiyorum :D Malç olarak kullanabilsem süper olacak ama o kadar rüzgar var ki her şeyi uçuruyor. Tam domateslere sırık dikeceğim hafta öyle şiddetli esti ki domatesleri hep yatırdı. Hal böyle olunca sonra ilgilenirim dedim, bıraktım. Şimdide geç kalmışım domatesler birer çalı gibi oldu. Neresi baş neresi son iyice karıştı.
Karpuzlarda geliyor hemde sürprizli, en sevdiğim :DD İçlerinden bi kök böyle sarı karpuz çıktı. Heyecanla bekliyorum. Tozlaşmanın bir nebzede olsun önüne geçebilmek için aralara mesafeler koyup, öbek öbek ekmiştim ama her grubun içinde farklı karpuzlar gözüküyor o yüzden bende saldım. Araları da hep doldurdum sonradan.
730462
730463
730464
İlk fotoğraftaki kavunun cinsini bilen var mı acaba? Karpuz gibi gittikçe büyüyor :D
730480
730481
Mısırlar, koçanlarda bu kadar tane tutmuyor. Püskülde çıktı. Boşluksuz tamamen tane tuttu.
730482
Enginarları da tohumluk bıraktım, önümüzde etkinlikte paylaşmayı planlıyorum.
730483
İlk barbunyalar da toplandı, fasulyelerin biraz daha zamanı var gibi.
730484
Sezgin Ulu
04-07-2024, 17:26
Merhaba ben evde domates yetiştirmek istiyorum bunun için birkaç sorum var.
Domates yetiştirmek için en uygun toprak türü nedir
Toprağın pH değeri nasıl olmalı ve bunu nasıl ölçmem gerekiyor.
Domatesler için en iyi yerleşim yeri nasıl seçebilirim, güneş ışığı, (https://rhinoplastyturkey.com/) rüzgar koruması vs. Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
Domatesler için en iyi yerleşim yeri nasıl seçebilirim, güneş ışığı, (https://rhinoplastyturkey.com/) rüzgar koruması vs. Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
Merhaba bende bu konularda daha yeniyim. Forumu biraz kurcalamanızı öneririm. Muhtemelen sorularınızın cevapları vardır.
Sezgin Ulu
06-07-2024, 12:11
Peki teşekkür ederim cevabınız için
AlimHakan
12-07-2024, 18:02
Domates için ph 6-7 hafif asidik,geçirgen,tınlı,humus bakımından zengin yumuşak topraklarda daha iyi gelişim göstermekle beraber,tohum kalitesi ve bulunduğunuz iklime ve yetiştirme ortamı,(saksı,toprak ) uygun çeşitler seçmeniz başarı ve verimliliğinizi artırır.Eğer akdeniz ve kıyı egede ki gibi sıcaklığın 40 C geçtiği bir yerdeyseniz sabah güneşini alan öğleden sonra gölge de kalan yerleri seçmeniz daha iyi olacaktır.Eğer saksıda ev ortamında yetiştirecekseniz çeri ve cüce domatesler yetiştirmeniz sizin için uygun olacaktır.
Musa Gündoğan
17-07-2024, 09:06
bahçe çok güzel ilerliyor sayın yavuz10 çok keyifle takip ediyorum
Öyle deyince bi tur daha geçtim son mesajları.
Hiç problem değil, sıkıntı yok helali hoş olsun. Yer bademi demişken cemreler düşse de eksek artık :D
Tigernut lardan haber var mı acep?
Bir de sırık domatesleri sanırım hala sırığa almadınız (alamadınız desek daha doğru olacak herhalde) Biraz uzaktan resim alsak olur mu, sanki berkeley tie dye olmalı yerde sürünmesi umurunda değilmiş gibi meyve tutumu, gelişmesi.
çok teşekkür ederim :)
Öyle deyince bi tur daha geçtim son mesajları.
Tigernut lardan haber var mı acep?
Bir de sırık domatesleri sanırım hala sırığa almadınız (alamadınız desek daha doğru olacak herhalde) Biraz uzaktan resim alsak olur mu, sanki berkeley tie dye olmalı yerde sürünmesi umurunda değilmiş gibi meyve tutumu, gelişmesi.
Merhabalar tekrardan, çok üzülerek yazıyorum bu mesajımı. Maalesef tigernutlardan haber yok. Ektiğim yastıkları bişey eşelemişti. Daha sonrasında çimlenen hiç olmadı. Mübareklerde pek lezzetliydi. Baya keyfimi kaçırdı.
Bu sene acayip bir hayvan problemi yaşıyorum. Patatesleri turpları ve tigernutları bişey kurcaladı. Daha önceki mesajlarda attığım bütün karpuz ve kavunları tilki yedi. Şaka gibi geliyor ama evet tilkilerde kavun karpuz yiyormuş. Ses çıkaran kaçırıcı bi tuzak kurduk ama ne kavun kaldı ne karpuz. Ah tilki ahhhhh.
Bu arada domateste sanırım alice dream, hafta sonu gidince bi kontrol edeyim. Onu bilmiyorum ama blue beaty kesinlikle sırığa alınmalıymış. Yayıldı da yayıldı :D Kabakla yarışıyor :D
Her şeye rağmen yuvarlanıp gidiyoruz. Bilmiyorum ben mi bostanı çok geniş tuttum yoksa tembel miyim anlayamadım. Yaklaşık olarak 200m2 de debeleniyorum ama gün sonu enerjim sıfır, eksilere geçebilsem geçeceğim o derece yoruyor :D genelde hafta sonları uğrayabiliyorum, e zaman kısıtlı olunca biraz zeytinlerle uğraşıyorum, biraz arılar, biraz bahçe biraz o biraz bu derken pazartesi oluveriyor.
Tabi bu süreçte fark ettim ki, hiç bir şey yapma, müdahalesiz tarım pek bana göre değilmiş. Evet ilk başlarda otlar kısayken bi şekilde götürebiliyorum ama otlar baskın olmaya başlayınca yetişemezsem saldım çayıra mevlam kayıra diyorum. Bahçeyi de öyle görünce modum düşmüyor değil. E mod düşünce bahçenin enerjisi kaçıyor, işler ters gidiyor. o yüzden bahçeye hep güzel enerji yollayalım ki her şey güzel olsun ya da güzel görelim güzel olsun. Bu arada baktım çok iş var çok yorulacağım ''dünyanın sonu mu?'' diyorum. Hiç bi şey yapmadan bahçede gezip bitkileri inceliyorum. bi ona bi buna bakarken günü bitiriyorum ama keyfim yerinde oluyor.
Şöyleli bi fotoğraf bırakayım. Artık pazara gitmiyorum. İhtiyaçlarımı karşılayabiliyorum hatta konu komşu, kurt kuş bile nasipleniyor.
730577
Domateslerde işler tıkırında diyebilirim. Sadece bazıları sıcak stresinden kurumaya başladılar. Keşke gölgelik çekebilsem ama bu sezon uğraşmam gölgelikle muhtemelen :D
Bu domates drape, beğendim. Geçer not alır. boyutuna göre verimde fena değil. Seneye ekerim muhtemelen.
730579
Dark galaxy, adını bildiğim başka bi çeşit. Gerçekten galaksideki yıldızlar gibi çilli. Çeri domates ekersem bunu tercih ederim dümdüz bi çeşit ekeceğime.
730580
Bu fotoğrafta da tilkinin espri anlayışını görüyoruz. Yemediği bütün kavunları dişleyip bırakmış komik hayvan. Not, bu kavunda acayip lezzetliymiş. kabuğu bile yeniliyor, incecikmiş.
730578
Birde mısırlar var, sormayın dostlar bu nasıl sınav :D Gece gündüz sıcaklık farkından dolayı koçanların içi nem yapıyor ya küfleniyorlar ya da içlerinde çimlenme başlıyor ama geçen seneye göre bu sene daha fazla koçan üretebildim ve koçanların tamamı dolu diyebilirim. Güzel tarafından, bardağın dolu kısmından bakıp pozitif enerji gönderiyoruz ki bahçe canlansın. He birde artık koçanlarını aldığım mısırları toprak hizasından kesip köklerini toprakta bırakıyorum. Zamanla çözünüp toprağı gevşek tutsun diye. Üst kısmı da doğruca komposta gidiyor. Bu sene kompostu iyice yükseltmeyi hedefliyorum.
730581
He birde şöyle bi not düşeyim, ben yeni mısırlar üretmeyi hedefliyorum diyen olursa elimde bu görseldeki montana cudu mısırının; sarı tane üzerine siyah lekelileri var. Onları ayırıp etkinlikte paylaşabilirim.
Uzun zamandır yoktum tabi yazacak mesajlar çoğaldı. Bu sene fasulye ve barbunyalarda pek bi keyif yok. Damlamaları güzel ayarlayamadığımdan anca tohumluk çıkartabileceğim. Bizim buralarda Süt fasulye ekilme zamanı geldi, geçmek üzere bile. Elinde tohumu olana küçük bi hatırlatma yapayım.. Mısırların yerine ekmeyi planlıyorum ben bu hafta sonu.
Birazda çiçek paylaşayım. İlk etkinlikten olan ekinezyalar, maşallah bu sene damlamalarla su görünce coştu da coştu. 15 günde bir hasat alabiliyorum. Sayın TCM sayesinde kim korkar bu kış, hastalıklardan.
730582
Ah birde geçenlerde tankerin hortumunu güzel takamamışım, kabaklara akmış bütün su. Haliyle 3 ton su yiyince bu haftanın coşanları kabaklar oldu tabi ki :D İkinci tura başlayacaklar epey dişili erkekli çiçek doluydu. Bi kısmının tozlaşmasını elimle yaptıktan sonra erkek çiçekleri dolma için topladım. Not toplar toplamaz soğuk suya koymak lazımmış yoksa kapanıyor. Kapanınca da açılmıyorlar.
730583
Şimdilik benden bu kadar. Yarın hafta sonu, maraton başlıyor. Bu arada sizlerin bahçeler nasıl, ne durumlardasınız?
Domatesleri tırtıllar yedi, salatalıkları güneş çarptı, patlıcanları hastalık vurdu, mısırlar büyüyemedi. Bir tek kavunlar, biberler birde kabaklar iyi durumda :D
Bahçe tam şaka gibi:o Seneye marul vb. de ekeceğim bakalım onları hangi zararlılar yiyecek :)
@ yavuz10, ekinezyalar pek güzel olmuş, ilk yılında bu kadar güzel sanmıyorum, ikinci yılı mı bu. İkincisi; nasıl kullanıyorsunuz, kullanacaksınız kışın. (Bi bizim arkadaşlara da sorayım onlar ne der, bilgi vereyim)
Bahçede doğal tarım sebebiyle çok iştah yok, inşallah her sene daha iyi olacak. Kabak çiçeği için karşı komşu bahçesini açtı. Sofraya denk gelen arkadaş, pazarda tanesini 10 liraya satıyorlar dedi. O kadar da değildir, içi doludur onların dedim de garibime gitti doğrusu, hadi büyük şehirde olsa anlarım da.
@ yavuz10, ekinezyalar pek güzel olmuş, ilk yılında bu kadar güzel sanmıyorum, ikinci yılı mı bu. İkincisi; nasıl kullanıyorsunuz, kullanacaksınız kışın. (Bi bizim arkadaşlara da sorayım onlar ne der, bilgi vereyim)
Bahçede doğal tarım sebebiyle çok iştah yok, inşallah her sene daha iyi olacak. Kabak çiçeği için karşı komşu bahçesini açtı. Sofraya denk gelen arkadaş, pazarda tanesini 10 liraya satıyorlar dedi. O kadar da değildir, içi doludur onların dedim de garibime gitti doğrusu, hadi büyük şehirde olsa anlarım da. Bu arada, bahçenizde çalışırken zamanınızı başka nasıl geçirebileceğinizi merak eden varsa, burada (https://karavan-casino-giris.net/) oynamayı deneyebilirsiniz. Bu, eğlenmek ve rahatlamak için ilginç bir yol olabilir. Bazı online casinolar, gününüze biraz eğlence katabilecek harika bonuslar ve promosyonlar sunar. Merhaba, dostum.
Burada yeniyim, bu yıl iyi bir mahsulüm var. Bu yaz domatesleri elimden geldiğince izledim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Daha önce hiç olmadığı gibi, kabak çalıları iyi gelişmedi (ve ilk başta tohumlar hiç çimlenmedi). Bu nedenle bu sezon onları satın alıyoruz.
Domatesleri tırtıllar yedi, salatalıkları güneş çarptı, patlıcanları hastalık vurdu, mısırlar büyüyemedi. Bir tek kavunlar, biberler birde kabaklar iyi durumda :D
Bahçe tam şaka gibi:o Seneye marul vb. de ekeceğim bakalım onları hangi zararlılar yiyecek :)
Evet bu sene bi garip, sanırım her sene daha da garip olacak. Hazırlıklı olmak lazım galiba. Özellikle kuraklık çok ciddi bi tehlike. Belki forumca etkinliklerde kuraklığa dayanıklı sebzelere daha fazla yer versek daha iyi olabilir.
Merhaba, dostum.
Burada yeniyim, bu yıl iyi bir mahsulüm var. Bu yaz domatesleri elimden geldiğince izledim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Daha önce hiç olmadığı gibi, kabak çalıları iyi gelişmedi (ve ilk başta tohumlar hiç çimlenmedi). Bu nedenle bu sezon onları satın alıyoruz.
Merhaba, aramıza hoş geldiniz. Öncelikle maşallah demek isterim :) domateslerde kokar böcek yok mu? Bizim buralar da yer gök kokar böcek oldu. Domatesler yetmedi biberlere emici zararı vermeye başladılar. Bu gidişle pek istemesem de bazı hoş olmayan homeopatik terkipleri uygulamak zorunda kalacağım.
Bahçede doğal tarım sebebiyle çok iştah yok, inşallah her sene daha iyi olacak. Kabak çiçeği için karşı komşu bahçesini açtı. Sofraya denk gelen arkadaş, pazarda tanesini 10 liraya satıyorlar dedi. O kadar da değildir, içi doludur onların dedim de garibime gitti doğrusu, hadi büyük şehirde olsa anlarım da.
Evet, ikinci yılındalar. İlk katıldığım etkinlikte dağıtmıştınız. Birde bol çiçek versin diye ilk çıkan çiçekleri daha açmadan kopartıyorum ki alttan dallansın diye. Kullanımla ilgili bilgileri yanlışlık olmaması için kitapları kontrol edip paylaşacağım.
Evet tahmin edebiliyorum. Doğal tarım sabır isteyen bir yöntem. İnşallaahhhh, ileriki senelerde eminim ki çok çok daha güzel olacaktır. Naçizane bi öneride bulunmak isterim. Yabancı otların yayılmasını istemediğiniz alanlara tıbbi civanperçemi(beyaz olan) ve karakafes otu ekebilirsiniz. Bu iki bitkinin köklerinde diğer bitki köklerinin sevmediği -alleopatik- etken maddeler var. Bu yüzden özellikle yabancı otların köklerini ittirmekte başarılıdırlar.
Bu arada 10liraya kabak çiçeği miii, koşarak kaçarım o tezgahtan :D yemem , bi lokmalık oluyor zaten :D
AlimHakan
07-08-2024, 17:23
Bahçeler bu sene iklim değişikliğinden bitikiler malesef strese girip çabuk kuruyor.Domatesleriniz iyi görünüyor.Drapeyi beğenmenize sevindim.Salçaık bir çeşit.
Bahçeler bu sene iklim değişikliğinden bitikiler malesef strese girip çabuk kuruyor.Domatesleriniz iyi görünüyor.Drapeyi beğenmenize sevindim.Salçaık bir çeşit.
Bu güzel tohumlar için çok teşekkür ederim:)
Bu arada sanırım kötü bi haberim var. Daha önceki mesajlarda paylaşmış olduğum alaca yapraklı domatesin virüs kökenli bi hastalık olabileceğini öğrendim. o günlerden sonrada o bitkiyi kontrol etmedim ama uzaktan uzaktan bakınca da alaca yaprakları göremiyorum. Bu hafta sonu kontrol edeceğim.
Patlıcanlarda pek keyifli gibi. Bu beyaz yumurta patlıcanları çok küçükken hasat etmek lazımmış. Görselde ki patlıcanların çoğu hasat için geç kalınmış durumdaymış. Bi kestik yer gök çekirdek oldu.
730608
Yılan patlıcanlarda böyle; herkeste daha uzun oluyor gibiydi, sanki benimkiler yavru yılan olanlardan mı acaba, bilemedim :D
730609
Aaa, bu arada atlamamam gereken bi çeşit var, güre patlıcanı. Pamuk gibi. Yalnız biraz fazla dikenleri var sapında haberiniz olsun. Kopartırken dikkatli olmak lazım. Pek çok kere dikenleri battı. Formu pek sabit değil gibi, bazısı böyle hanım çantası gibi dilimli oluyor bazısının da alt kısmı daha şişkin düz gibi.
730610
Beni hayal kırıklığına uğratan patlıcan çeşitleri siyah saplı olanlar :( Tüm patlıcanlarda aynı sulama düzeni uygulamama rağmen bu siyah saplı olanlarda bazen acı çıkabilen olabiliyor ama ağırlık olarak siyah saplı patlıcan türleri daha ağır oluyor ve iki üç tane aynı dalda olursa kırılıyor.(tabi köyümüzün rüzgarı da meşhur onu da atlamamak lazım :D).
Açık morlar, yeşiller, beyazlar genel olarak acılaşmayan çeşitler olduğunu deneyimledim kendi bahçemde. Ayrıca açık renkli olanlar genel olarak içleri çok beyaz ve kararma pek olmuyor gibi :)
730611
Birde geçen sene bi mesajda sayın @Devrann ın dağıtmış olduğu yeşil patlıcanların siyahlı olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. o mesajı da bulamadım ama emin de değilim. Neyse, geçen seneden sakladığım tohumları bu sene tekrar ektim ve yeşil patlıcanlardan çok memnun kaldık. Acayip verimli gibiler. Renk olarak da öyle çimen yeşili dümdüz yeşil olmuyorlar ama bakınca yeşil patlıcan çeşidi olduğunu anlayabileceğimiz kadarda yeşil oluyorlar.
@yavuz10, en alttaki resimde bize göre soldaki mor patlıcan @Devrann (https://www.agaclar.net/forum/1622019-post2.htm) ın Ronde de Valence topan patlıcanı. Ben de ilk kez yetiştirdim ama gelişmesi, tipi, duruşu pek güzel. Meyveleri tenis topundan irice demişti. İnşallah tadı da güzeldir, bendekiler yeni meyveye başladı.
@yavuz10, en alttaki resimde bize göre soldaki mor patlıcan @Devrann (https://www.agaclar.net/forum/1622019-post2.htm) ın Ronde de Valence topan patlıcanı. Ben de ilk kez yetiştirdim ama gelişmesi, tipi, duruşu pek güzel. Meyveleri tenis topundan irice demişti. İnşallah tadı da güzeldir, bendekiler yeni meyveye başladı.
Evet dediğiniz gibi fotoğraftaki soldaki Ronde de Valence sağdaki ise Perperosa olması lazım. Meyve tutumu olarak harika, ağırlıktan dalları kırılan çeşit bu :D Tad olarak daha denemedim. Boyut olarak benimkiler tenis topunu geçiyor gibi daha büyüklerini komşulara verdim. Yuvarlak oluşu da ayrı bi güzel.
Not tenis oynamışlığımda yoktur ama tahmin yürüttüm sadece :D
Ufak ufak tohumluklar ayrılmaya başlandı.
Bu sene fasulyelerden yana hiç yüzüm gülmedi. Yarın ve sonraki gün tekrar bi güzlük ekim yapacağım. Çok güzel bi yağmur var. Bu yağmuru kaçırmak istemiyorum.
730665
Bir kaç çeşit biber tohumu alabildim, şimdiye kadar. Kaliforniya ve sarı kapya gibi.
730666
Birde yeni öğrendim, doğru mudur değil midir bilmiyorum ama kavunlardaki çekirdeklerin bir kaç tanesi böyle siyah çıkarsa kavunun mührü deniliyormuş ve o kavunun yerli olduğunun kanıtıymış.
730667
Bir bilgi daha öğrendim güzlükte domates ekiliyormuş, epey geç kaldım ama kokarca böcekleri yüzünden domatesler çok hızlı geldi geçti. O yüzden abartmadan bir kaç kök domates daha hem tohumdan çimlendirmeyi hem de koltuklardan köklendirmeyi deneyeceğim.
Birde en son olarak ayaklılardan zarar gören dahliyalarım oldu, iki ayaklılar mı dört ayaklılar mı bilmiyorum ama sanki topraktan sökülüp bırakılmış gibi. Köklü sebzelerde hiç yetiştirememiştim. Bu sene sanırım toprak altına dair pek bişey yetiştiremeyeceğim.
Etkinlik için ayırdığım tohumların çoğunu fareler tarafından kemirilmiş:( biraz moral bozucu oldu. Birde alaca yapraklı domatesin virüs kaynaklı bir hastalık olabileceği söylendiği için bu sene domates biber paylaşamıyorum maalesef :(Bahçenin yerini değiştireceğim önümüzdeki sene.
Genel olarak hala biraz biber ve bir kaç kök domatesten toplamaya devam ediyorum. Çiçekler zinnialar pek keyiflendi. Bahar havası geri geliverdi bu güzün ortasında.
Tabi tek güzel haber bu değil yaprakları çok iri olan reyhan vardı, onunda tohumlarını aldım. Tekrar ekeceğim aynı büyüklükte olursa bir sonraki etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum. Marul yapraklı fesleğenlenlerim olmadı, sürekli bi böcek tarafından tırtıklandı yaprak maprak kalmayarak kurudu. Kurumayanalarıda ben kökledim.
Patlıcanlar pek keyifli güzel giderken birden kuruverdiler, gözüm kaldı. Toplayamadan çürüdü gitti. Yılan patlıcanlarım hep yavru yılan kadar bi piton kadar olmadılar:D
Bu arada güzlük ekmeyi planladığım kazak fasulyelerini çok geç ekebildim, yeni toplayacağım :D bu kadar geç kalınmasını pek önermem -şansıma kırağı düşmedi- ama diğer taraftanda hiç sulamadım. Ekerken yağmura denk geldi kendi kendine filizlenip oldular.
heee, birde unutmadan tohumluk salatalıkalarıda bişey yemiş, şaştım kaldım. bu sene bahçenin nasiplisi çoktu.
Fotoğrafları yakında güncelleyeceğim.
Birde hala bu mesajları okuyan varsa; ha gayret hadi etkinliğe katılalım. Paylaşalım tohumlarımızı ama lütfen saflığına-orjinalliğine dikkat edelim mümkün olduğunca :)
Bu sarımsaklarda sezon başı otları kes-yatır yaptığım kısımdan çıktılar:D. Yazın aramama rağmen kuru otların altında bulamamıştım :D şimdi filizlenmişler. Ekime hazır :D :D
730891
730892
Bu ekinezyalarımda bonus olsun. Bu sene etkinliğe katılanlara seneye tohumu gelebilir :)
730893
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.