PDA

View Full Version : Yabancı Otlar (yabani otlar)




Selahattin Yılmaz
30-05-2007, 22:15
Sirken (Chenopodium album L.)

Tanımı ve yaşayışı

Sirken (C.album), Chenopodiaceae familyasına ait tek yıllık, tohumla üreyen bir bitkidir. Sirken, tüysüz yapıda, yeşil veya grimsi yeşil renkte, 30-80 cm boylanan, dik gelişip, dallanan bir bitkidir.

Yaprakları uzun saplı 2.5-5 cm uzunlukta, üç loblu veya değişik şekillerde olabilir. Yapraklar koyu grimsi yeşil olup, uca doğru dişlidir. Şekli oval veya lanseolat yapıdadır.

Çiçekler çok evcikli, küçük yeşilimsi, petalsiz, sapsız ve uca doğru daralan demet halinde spika (başak) panikula (salkım) veya kimöz(talkım) durumunda bir yapıdadır. Her çiçekte, bir tohum oluşur. Tohumlar siyah, yuvarlak (0.7-1.5 mm) olup üstü desenlidir. Her bitkide, ortalama 3000-20.000 tohum oluşur.
Tohumlar 0.5-3 cm’lik bir derinlikte veya iyi havalandırılmış topraklarda 8 cm derinlikte çıkış yapabilir ve uzun yıllar toprakta dormant halde kalabilir. Esas çimlenme periyodu, Nisan-Mayıs aylarıdır. Ancak, daha sonraki aylarda da çimlenip çıkış yapabilir.

Sirkenin esas zararı, bitki besin elementi, su ve yer için, nohut ile rekabet ederek ürün kaybına neden olmaktadır.

12113

12114

Mücadelesi

a) Kültürel önlemler

Koruyucu tedbir olarak, temiz tarlaların tohumlarıyla bulaşmaması için, bulaşık tarlalarda çalışan çeşitli toprak işleme aletleri tarlaya sokulmadan önce çok iyi temizlenerek yabancıot tohumlarından arındırılma-lıdır. Nadas yılında, iyi bir toprak hazırlığının yapılması, hem toprakta yeteri kadar nemin birikmesini sağlayacak ve hem de yabancıot yoğunluğunun, önemli ölçüde azalmasına yardımcı olacaktır.

Nohut tarlasında çıkan sirkenler, tohum oluşturmadan yolunmalıdır. Tohum oluşmuş ise, yolunan sirkenler tarla dışına çıkarılıp kuruduktan sonra yakılmalıdır.

b) Kimyasal mücadele

Nohut ekiminden sonra, çıkış öncesi olarak çizelgede verilen ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yapılacak tarla tavında olmalı, sürgü çekilerek kesekler parçalanmalıdır. İlaçların etkili olması için, tarlanın keseksiz ve ekimden sonra yeterli yağışın olması istenmektedir. Nohutların ilaçlardan etkilenme riskini azaltmak için, ekim 5-7 cm toprak derinliğine ve mibzerle yapılmalıdır.
Kaynak (http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/kitapnohut/sirken.htm)




bottistar
06-06-2007, 15:08
Aynı zamanda yararlı bir bitkiymiş. İster tamamı, ister yaprakları ıspanak gibi pişirilerek yenilebiliyormuş. Her bir bitki onbinlerce siyah tohum üretirmiş. Bu tohumlar ise protein, A vitamini, kalsiyum, fosfor ve potasyum bakımından zenginmiş. Quinoa ise ("bir bilene soralım"da başlık açmıştım) bu bitki gibi spesifik olarak tohumlarından yararlanılmak için yetiştirilirmiş.
Hem yaprakları hem de tohumları tavuk ve diğer kümes hayvanları için besin olarak kullanılabilirmiş. Sığırlar için ise anladığım kadarıyla pek iyi değilmiş. Bitkideki nitratlar işkembede etkili bir şekilde nitritlere dönüşüyormuş ve hemoglobin seviyesinin değişmesine yol açarak hayvanın kanında tutulan oksijeni azaltıyormuş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chenopodium_album

Selahattin Yılmaz
09-06-2007, 23:11
Tanımı ve yaşayışı

Kanyaş Poaceae familyasına ait çok yıllık çimensilerden olup, hem tohumları hem de rizomları ile çoğalan bir yabancı ottur (Şekil 10). Güçlü bir yapıya sahiptir ve boyu 1-2 m arasında değişmektedir. Rekabet gücü çok yüksektir. Havaların ısınmasına bağlı olarak Nisan ayından itibaren tarlalarda görülmeye başlar ve sonbahar sonlarına kadar hayatını devam ettirir.

Doğal düşmanları

Etkili bir doğal düşmanına rastlanmamıştır.

13078

Mücadelesi

a) Kültürel önlemler ve mekanik mücadele :

Kanyaş’ın bulunmadığı yerlere bulaşmalar önlenmelidir.
Çiftlik gübresi kullanılacak ise iyice yanmış, çürümüş gübre kullanılmalıdır.
Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
Uygun toprak işleme aletleri kullanılarak, toprak içindeki rizomları çıkarıldıktan sonra, güneş altında bırakılmalı veya mümkünse bu rizomlar tarladan uzaklaştırılmalıdır.
Yabancı otun 3-5 yapraklı olduğu dönemde(10-30 cm boya sahip olduğu dönem) çapa yapılmalıdır. Ancak çapa işlemi tek başına yeterli olmayabilir.
Tarla kenarı, kanal ve ark içerisindeki Kanyaşlar biçilerek tohum oluşturmasına fırsat bırakmamalıdır.

b) Kimyasal mücadele :

Kimyasal mücadele, yabancı otun 3-5 yapraklı döneminde (10-30 cm boyda iken) uygun bir herbisit uygulanarak yapılmalıdır. İlaçlama birinci çapadan önce yapılmalıdır.
Kullanılan mücadele yöntemleri yetersiz kalırsa ve yeni çıkışlar olursa ilaçlamayı tekrarlamak gerekebilir. Yapılan ikinci ilaçlamada tüm tarla yerine Kanyaş çıkışlarının yoğun olarak görüldüğü yerlerde, lokal ilaçlama yapılması uygundur. İlaçlamalardan sonra 10-15 gün çapa yapılmamalıdır.
İlaçtan yüksek etki elde etmek için, ekim öncesi tarla birkaç defa diskaro ile işlenmelidir. Böylece toprak içindeki rizomların küçük parçalara ayrılması sağlanmış olur. Ayrıca ilaçlamadan sonra verilecek su, ilacın bitki içerisinde rizomların uç noktasına kadar taşınmasına yardımcı olacaktır.
Tohumdan çıkışlar genellikle sulama sonrası olmaktadır. Bu durumda yine ilaçlama gerekebilir.

Selahattin Yılmaz
05-04-2009, 22:26
Tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.)

Tanımı ve Yaşayışı :

Çok yıllık, tohum ve toprak altı organları ile çoğalıp yayılan bir bitkidir. Tarlalarda ilkbahar toprak işlemesinden sonra sürgünler toprak yüzünde görülmeye başlar. Bir sezonda 25'in üzerinde sürgün meydana getirerek toprağın üzerini kaplar(Şekil 47).
Tarla sarmaşığının kök sistemi oldukça derindir. Kökler üç metreye kadar ulaşabilir. Yan köklerin uzunluğu ise iki metreyi bulur. Ayrıca bir metrenin üzerinde uzunluğa sahip yer altı gövdeleri(Rhizomlar) üzerinde yeni bitkiler oluşur. Gövdeler tüysüz, yerde sürünücü, sarılıcı veya tırmanıcıdır. Bunlar, 30-100cm boyunda uzayabildikleri gibi, bazen 3 m'ye ulaşabilirler.
Yapraklar basit, stipülsüz, uzun saplı mızrak ucu formunda, 2-5 cm uzunluğunda, tüysüz veya çok az tüylü kenarları dişsizdir. Çiçekler 1.5-2.5 cm büyüklükte pembemsi veya morumsu beyaz huni şeklinde uzun saplıdır. Yaprak sapı 5 cm kadardır. Taç yapraklar birleşik, huni şeklinde, beyaz veya pembe renklidir. Meyve, kapsül şeklinde, sivri uçlu iki gözlüdür. Her bir gözde iki adet küçük küre şeklinde koyu - kahve renginde tohum bulunur.
Çiçeklenme ilkbahar - sonbahar arasındadır. Tohum bağlama, tozlanmadan 10-15 gün sonradır. Bu yabancı ot çok yıllıktır, toprakta 20 yıl veya daha fazla canlılığını korur. Çimlenme sıcaklığı 0-40ºC'ler arasında geniş bir aralığa sahiptir.




a) Olgun bitki

70962

b) Fide dönemi

70963




Mücadelesi :

a) Kültürel önlemler :

Kültürel önlemlere önem verilmelidir. Ancak geleneksel toprak işleme ekim veya dikimden önceki toprak hazırlığı tarla sarmaşığının daha çok yayılmasına neden olur. Kültürel önlemler uygulanmalıdır. Kontrol edilebilmesi için fazla derin olmayan sık toprak işlemesi gerekir

b) Kimyasal mücadele :

Kimyasal mücadelesi yoktur.



Kaynak (http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/KITAP5/tarla_sarmasigi.htm)

h_dogan
05-06-2009, 13:42
Geliçle ilgili bir mücadele şekli de (biz okurken hocamız söylemişti, bu uygulamayı bizim hocalarımız bulmuş.) tarlaya yediğimiz iri turp ekimi yapılıyor. Hasat döneminde turpların yarısı tarlada eşit kalacak şekilde toplanıyor. Sonra da kalan turplar toprak işleme aletleriyle turplar parçalanıp toprağa karıştırılıyor. Gelicin çıkmasını büyük oranda engelliyor.

A.Şahin
05-06-2009, 19:08
Geçen sene su kuyusu kazarken 4 metreye kadar sarmaşık kökleri devam etti. Gerçekten muazzam bi kök yapısı var.

Adalet Yağcı
06-06-2009, 08:45
Özellikle sarmısak diktiğim bölümlerde tarla sarmaşığı istilasından kurtulamıyorum, bu başlık hepimiz için çok faydalı olacak.

Gelişimini kök olarak sürdüren yabani otlardan kurtulmak neredeyse imkansız, ağaçlarımı kuruturum korkusu ile kimyasal mücadele yapmaktan çekiniyorum.

Bir de kurak alanları seven bir ot var, yakında fotoğrafını eklerim, kökleri dikine uzayıp gidiyor, ondan da kurtulamıyorum.

Halil Önen
22-07-2009, 11:14
''Topalak''

Yöresel adı bu. Başka ismi nedir bilmiyoruz.

Kökü küçük yumru şeklinde. Soğanımsı.

Dörtbeş yaprak veriyor ve yapraklar yassı, uc tarafı sivri bir karış kadar büyüyor.
Kumlu ve sulanmış tarlalarda daha baskın oluyor.

Özellikle maydanoz, roka, tereotu gibi bitkilerin içinde çok oluyor ve koparılıp atılması da çok zor.

Ot öldürücülere karşı dirençli.

Küçük üreticinin tam bir baş belası.

Kültürel mücadele dışında, bir mücadele biçimi var mı.?

Saygılar

ozgurbilgin
22-07-2009, 16:30
Benim bahçemde de geliç var. Müadeleye pes ettirecek kadar inatçı bir ot.

celalsungur
21-03-2010, 18:49
Bu nedir, yazlıktaki bütün saksıların yüzeyini sarmış.

Adalet Yağcı
21-03-2010, 20:33
Celal bey bu benim de baş belalarımdan en önemlisi olan, yöresel adı "cücü barsağı" olan ota benziyor.
Yörede bu otun böreğini yapıyorlar.
Hafta içinde fotoğraflarım bakalım aynı ottan mı bahsediyoruz.

celalsungur
21-03-2010, 21:55
Celal bey bu benim de baş belalarımdan en önemlisi olan, yöresel adı "cücü barsağı" olan ota benziyor.

Saksı toprağının üstten yaklaşık 5 santimini tamamen kökleri mısır püskülü gibi kaplamış. Bildiğiniz mücadele yöntemi var mı?

agozce
22-03-2010, 02:52
Celal bey, henüz tohum bağlamadan, tazeyken böreğini yaparsınız lezzetli ve etkili bir mücadele olur.

Bizde kuş gözü veya küncü güzeli denir. Çok sevilir.

Adalet Yağcı
22-03-2010, 08:58
Saksı toprağının üstten yaklaşık 5 santimini tamamen kökleri mısır püskülü gibi kaplamış. Bildiğiniz mücadele yöntemi var mı?

Yerini sevdiğinde halı gibi bütün bahçeyi kaplıyor, kökünden çıkarmak çok zor gibi, çektiğiniz zaman sapları sünüyor ve zayıf gibi görünen kökler toprakta kalıyor.

Ben elle mücadele ediyorum, ne kadar erken yolsam da her yıl aynı güçle çıkmaya devam ediyor.
Sizinkiler sararmış, benim bahçemdekiler yemyeşil, hava iyice ısınıncaya kadar yeşil kalıyor, bekletirsem tohumu tüm bahçeye yine yayılıyor.

celalsungur
22-03-2010, 09:36
Celal bey, henüz tohum bağlamadan, tazeyken böreğini yaparsınız lezzetli ve etkili bir mücadele olur.

Bizde kuş gözü veya küncü güzeli denir. Çok sevilir.;);)
Saksıdaki çiçekler???

organica
22-03-2010, 11:17
''Topalak''

Yöresel adı bu. Başka ismi nedir bilmiyoruz.

Kökü küçük yumru şeklinde. Soğanımsı.

Dörtbeş yaprak veriyor ve yapraklar yassı, uc tarafı sivri bir karış kadar büyüyor.


Bahsetmiş olduğunuz bitki tahmin ettiğim aynı bitki ise ismi orabanj'dır. Bazı yörelerse sümbül diye de adlandırılır.Parazit bir bitkidir ve sebzelerin kökünü sararak beslenmelerini engeller. Maalesef bilinen kimyasal mücadelesi yoktur.
Özellikle domatesin baş belasıdır fakat salatalık da bu bitkiye rastlanmaz.

Adalet Yağcı
23-03-2010, 16:54
Celal bey, benin cücü barsağı dediğim ot budur (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131668&d=1269355449), sizdekine benziyor mu?
Ayrıca bu yenen otun başka adı varmıdır?

celalsungur
24-03-2010, 07:34
Celal bey, benin cücü barsağı dediğim ot budur (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131668&d=1269355449), sizdekine benziyor mu?
Ayrıca bu yenen otun başka adı varmıdır?Bendeki daha küçük yapraklı, farklı ot galiba.

Aukarahan
16-04-2010, 14:31
Selahattin Bey
Sirken otu tohumunu nasıl tedarik edebilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Tenar11
28-04-2010, 00:32
http://i.imgur.com/Zj17X.png (https://addons.mozilla.org/firefox/1174)

Merhaba, bahçemde bu resimdeki dikenlerden var , kökleri ile söküp çıkarmak istiyorum ama çok derinlerde ve sanki derinleştikçe ağaç gibi olmuşlar. Bu kökü yarım metre derinlikten söktüm ama yinede tamamiyle çıkaramadım. Başka bir çözüm yolu varmıdır, yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

krmrt
06-05-2010, 14:52
yabancı otla mücadelenin en etkili yolu öncelikle tohum vermesini önlemektir yani tohumları olgunlaşmadan temizlenirse ertesi yıllar kademeli olarak azalıyor

Selahattin Yılmaz
06-05-2010, 20:08
Selahattin Bey
Sirken otu tohumunu nasıl tedarik edebilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Bu konuda size en iyi yardımı sellektörle tohum temizliği yapan ve belirli köylerde bulunan yerler yapabilir. Ancak yinede İl ve İlçe Tarım müdürlükleri size daha kolay yardımcı olacaklardır çünki tohum temizleme merkezleri onların bilgisi dahilinde.

yarenimex
08-05-2010, 23:02
Selahattin Bey
Sirken otu tohumunu nasıl tedarik edebilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Sayın Aukarahan, sirken tohumunu ne maksatla kullanacaksınız ? Sirkenler daha tohum yapmadı .Tohum için henüz erken, Ağustos Eylül gibi tohumlar olgunlaşır..

yarenimex
08-05-2010, 23:14
Bu konuda size en iyi yardımı sellektörle tohum temizliği yapan ve belirli köylerde bulunan yerler yapabilir. Ancak yinede İl ve İlçe Tarım müdürlükleri size daha kolay yardımcı olacaklardır çünki tohum temizleme merkezleri onların bilgisi dahilinde.

Sayın Hocam, biz bazen değirmencilerden temizlik artıklarını (buğdaydaki kırık buğdayları,başak sap ve kavuzları ile yabancı ot tohumları) hayvan yemi olarak satın alıyoruz.Tohum temizliği yapan selektör istasyonlarında da yabancı ot tohumları karışık oluyor.

Selahattin Yılmaz
08-05-2010, 23:38
Bir zamanlar sirken otu tohumlarını çürütüp gübre deneyleri yapıyordum o zamanlar bu sirken otunu sudan otu tohumlarını sellektörden geçirdikten sonra çok rahat elde edebiliyordum. Bu konuda kendiniz özellikle sirken alanlarında toplamak dışında sellktör gibi seçenekler dışında çok fazla seçeneğiniz yok diye düşünüyorum.

Cumhur Tonba
09-05-2010, 00:20
Yabancı Otlar

İnsan olarak ne kadar benciliz. Toprağın öz evlatlarına yabancı ot deyip, onları yok etmek için uğraşıyoruz.

Mete Sinan
05-08-2010, 15:53
Selahattin Hocam, Komşum, kendisine sınır olan üzüm fidanlarıma ot kurutucu ilaç dökmüş.
Yanlarında domates ve biberlerim var kısmen onlarda zarar görmüş. Biber ve domatesleri yememizde bir sakınca var mı ve ilacın etkisi topraktan ne kadar bir sürede kaybolur ? Şimdiden teşekkürler. Saygılar

Cumhur Tonba
15-08-2010, 05:39
Sayın metesinan,
Selahattin bey hangi çeşit herbisit (Ot oldürücü) kullanıldığını bilse, size daha net ve açıklayıcı bilgi verir kanısındayım. Bazı herbisitler Yapraktan alınır ve toprağa değen kısmı hemen etksini kaybeder. İmazethapyr etken maddeleri ot ilaçları fasulye için 4 ay etkli oluduğu halde 24 ay sonra ekilecek pamuğu bile etkileyebilir.

alectoris
24-11-2010, 12:35
Halk arasinda kaz kafali diye bir deyim vardir ama bunun kazlar hakkinda zerre kadar bilgisi olmayan birinin agzindan cikmis cok cahilce bir deyim oldugunu dusunuyorum nedense.

Bildircindan bec tavuguna (gine tavugu ya da tokat tavugu olarak da bilinir) hemen hemen tum kanatli turlerinden beslemis/beslemekte olan biri olarak gordugum en akilli kanatli turu kazlardir.

Bahcenizin ve kumesinizin dogal bekcileridir.

En ufak bir tehlikede diger kanatlilari ve suruyu uyarirlar.

Surude hiyerarsik bir duzen vardir ve tum suru tehlikelere / dusmanlara karsi birbirini kollar ve korur.

Bahceye saldiginizda koyun gibi otlarlar.

Gerekcesi ne olursa olsun bahcede ilac kullanimina karsi olan birisi olarak uzum bagi ya da meyve bahceleri olanlar icin kesinlikle kaz ile yabani ot mucadelesi yapmalarini tavsiye ederim ama sebze bahceleri icin ozellikle sebzeler belirli bir olgunluga eristikten sonra (ayni sey uzum baglari olanlar icin de gecerli) kazlari o belgeye sokmamaniz gerekir.

Cunku korpe salataliklar, biberler, domatesler ve tatli uzumler kazlar icin yabani otlara kiyasla daha cazip oluyorlar.

Sebze, meyve bahceleri icin damla sulama sisteminin ve sik sik capa yapmanin yabanci otlarla mucadelede en dogal cozum oldugunu dusunuyorum.

Unutmayalim ki onlar topragin oz evlatlaridir.

Nasil mucadele edebilir ve bahcemden uzaklastirabilirim diye cevap aradigimiz sirken otunun ayrik otunun nelere sifa oldugunu, iyi geldigini internetten biraz arastirdiginizda bu otlari ilacla yok etmek yerine onlari toplayarak degerlendirmeyi, cevrenizde bitkisel tedavilere inanan dostalarinizla paylasmayi tercih edebilirsiniz diye dusunuyorum.

Bahanesi ne olursa olsun Onlarla mucadele etmek icin ilac kullanilmasina kesinlikle karsiyim. Sonucta o ilaclar bir sekilde sebze/meyvemize, topragimiza, yer alti sularina, bize, cocugumuza ulasip sagligimiza zarar verecektir.

3 kilo daha fazla domates, salatalik toplamak icin, bahcem piril piril cimle kapli kalsin hos gozuksun diye, elmamin armutumun icinde bir tek kurt olmasin dusuncesiyle bahcemizi, topragimizi, agacimizi dogayi ilaca bogmak bana cok yanlis geliyor.

Bunlar benim nacizane goruslerim.

Sevgi ve saygilarimla.

Selahattin Yılmaz
24-11-2010, 18:43
Selahattin Hocam, Komşum, kendisine sınır olan üzüm fidanlarıma ot kurutucu ilaç dökmüş.
Yanlarında domates ve biberlerim var kısmen onlarda zarar görmüş. Biber ve domatesleri yememizde bir sakınca var mı ve ilacın etkisi topraktan ne kadar bir sürede kaybolur ? Şimdiden teşekkürler. Saygılar

Bu mesajınızı rahatsız olduğum dönemlere rast geldiğinden ilgilenemedim maalesef umarım ürünlerinize bir şey olmamıştır.

furkan yıldız
28-11-2010, 09:52
sevgili büyüklerim ayrık otundan kurtulma amacımız dünyada bu türün yok edilmesi gibi bir amaç taşımıyor. Dediğiniz gibi damla sulama yapılan yerlerde tarlalarda çapa ile yapılabilir bir itirazımız yok fakat bahçe içerisinde çimlendirmek istediğimiz alanda bu otun çıkmamasını istemekte abartılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum

drizz
25-01-2011, 11:50
bazı arkadaşlar doğaya zarar verdiğimizi söylüyor ama bizde ürünlerimizi korumak için zararlı otlardan kurtulmamız lazım

hirad.
28-04-2012, 23:07
"zararlı" olarak gördügünüz bu otlar, toprağa yapılan saldırılara (yani sürerek toprağı ters yuz etme, toprağı ağaçsız bırakarak güneşin yakıcı etkisize maruz bırakma, vb.) karşı toprağın mücadele etme biçimi. bu tür otlar ekolojide "ardıllık" (suksesyon) denilen sürece karşılık gelir. orman yangını gibi bitki örtüsünün tamamen ortadan kalktığı durumlarda, toprak bu tür dayanıklı, "öncü" türleri çıkarır ilk önce.

ürünlerinizi korumanın yolu, monokültür tarımdan, toprağı sürmekten vazgecip, doğayla barışık ziraat yapmak, karışık ekim dikim yapmaktır.

siz bu "zararlılarla" ne kadar çok mücadele ederseniz, o kadar sayıları artacaktır ve bu savaştan galip çıkmanız mümkün değildir.

saygılar.

Ganibicer19
15-05-2012, 23:24
Öncelikle merhabalar. Yaklaşık 25 Dönüm kadar kavun yetiştiriciliği yapmaktayım fakat en başından gerek hazırlaşını gerek ekimden önce ot ilaçlaması yapılmasına rağmen çok aşırı şekilde bir hardal otu çıkmaktadır. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz? Eğer olursanır çok sevinirim yoksa bütün emeklerim boşa gidecek gibi. Şimdiden teşekürler...

falcon00
16-06-2012, 13:24
Benim açtığım bir konu var Air layering teknollojisi Havai daldırma (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/27578.htm), diye
Bu konuyu araştırdığım yerde dikkatimi çeken bazı ince ayrıntılar oldu.
Türkiyede de bu tür uygulama yeni yeni başladı.
Kabaga karpuz aşılamak, kabaga kavun aşılamak. gibi.
Şimdide patlıcan ağacı, Domates ağacı yetiştirildi,
(google dan aratabilirsiniz)
Yani altı yabani patlıcan ağacı, üstü cins ırk patlıcanı aşı yapmışlar.
Yabani patlıcan ağacına, cins patlıcan aşılanmış, bildiğimiz çok yıllık bitki olmuş.
Başka sebzelerde var ağaç başına 40 kg veriyormuş, görüştüğüm yetkilileride öyle söyledi.
Şimdi esas kafama takılan soruyu soruyorum.

Bu tür, yabani otlara, farklı bir bitki neden aşılanmaz?
Mesela sebzeleri, bu yabani otlara ve yabani bitkilere aşılansa veya birleştirme suretiyle aşılansa fenada olmaz, diyorum.
Bir, deneseniz, kaybedecek çok zararımız olmaz diyorum.

avtonoz
26-06-2013, 09:30
Chenopodium album (sirken) fotosu. İç Anadolu da baskın bir tür:

Melih Bakırlıoğlu
26-06-2013, 10:50
Sayın Tenar11, 20 nolu mesajınızdaki bitki ''akkıza benziyor . Etli yemeği çok güzel olur ve şifalı bir bitkidir. Dallarının dikenlerini temizlemek çok kolaydır, salatalara ilave edebileceğiniz gibi, kökünden yapacağınız yemeğin içinede koyabilirsiniz.
Biraz geç oldu ama, bence koruma altına alıp her yıl 3-4 kez yemeğini yapmanızı tavsiye ederim. Sağlık ile kalın. :)

_Cihan
12-11-2013, 11:03
Saksıya akşam sefası ektiğim topraktan kendiliğinden çıktı. Dikenli yaprakları var. Araştırdım biraz, dikenli yaprakları demir dikenine benzettim ama ilk çıkan yaprakları ona benzemiyor. Başka saksıya aldım itina ile yetiştiriyorum :) akşam olduğunda dikenli yaprakları ilk resimde olduğu gibi kapatıyor, sabahları açıyor.

mrusta
20-03-2014, 18:37
merhaba;
bu yabancı ot nedir acaba?
araştırdım ama sonuca ulaşamadım.

A_NOMAD
30-03-2014, 21:17
Balıkesir dolaylarında bu bitkiye 'hıdrellez sopası' derler elbette bu fazlasıyla lokal bir isim...

Bu çiçeğe 'kiriş' de deniyormuş ve arıcılar için, polen ve nektar zenginliği açısından nimet gibiymiş ;) ancak bir türlü latince ismini bulamadım...

Salkım salkım yumrulu bir kök yapısı vardır ve baharla birlikte çiçeklenmeye başlar. Kesin bilgim olmamakla birlikte ben hep zambaklarla akraba olduğunu düşünmüşümdür ve memleketimde yabani bitki/ot olarak tanımlanmamaktadır, herhangi bir ürüne zarar verdiğine dair bir ihtimal dahi duymadım.

Bizim oralarda baharın müjdecisi gibi algılanır ve çok sevilir. Çok yoğun bir kokusu vardır, çiçek bahçesinde uykuya yatmış hissi verir kokladıkça...

tortunga
02-04-2014, 05:07
Saksıya akşam sefası ektiğim topraktan kendiliğinden çıktı. Dikenli yaprakları var. Araştırdım biraz, dikenli yaprakları demir dikenine benzettim ama ilk çıkan yaprakları ona benzemiyor. Başka saksıya aldım itina ile yetiştiriyorum :) akşam olduğunda dikenli yaprakları ilk resimde olduğu gibi kapatıyor, sabahları açıyor.

Akşam safasının yaprakları değil çicekleri gündüz kapanır akşam açılır.

birgaripyolcu
05-05-2014, 12:23
http://i.imgur.com/Zj17X.png (https://addons.mozilla.org/firefox/1174)

Merhaba, bahçemde bu resimdeki dikenlerden var , kökleri ile söküp çıkarmak istiyorum ama çok derinlerde ve sanki derinleştikçe ağaç gibi olmuşlar. Bu kökü yarım metre derinlikten söktüm ama yinede tamamiyle çıkaramadım. Başka bir çözüm yolu varmıdır, yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

Arkadaşım bu susuzluğa çok dayanıklı bir bitki ve dediğiniz gibi kazık köke sahip.Bunun kökünü bulduktan sonra 1-2 damla (roundup ultra ) denilen çok güçlü ot ile mucadele ilacından damlatırsanız yok eder.Ben damlalıkla damlatıyorum.Esasında yapraklara püskürtülüyor.Dediğim ilacı 2 yıl evvel 250 ml 9 TL ye almıştım.

salihay1985
07-11-2018, 13:53
gayet başarılı

siflera12
13-11-2018, 07:08
Cyperus rotundus ( Topalak ), tropik ve ılıman bölgelerde dünya çapında bir dağılıma yayılmış, bilinen en istila edici yabani otlardan biridir. Dünyada 90'dan fazla ülkede yabani ot olarak bilinen ve dünyanın 50'den fazla ürünü olan “dünyanın en kötü otu” olarak adlandırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Florida kuzeyden New York ve Minnesota'ya ve batıdan Kaliforniya'ya ve aralarındaki çoğu eyaletten meydana gelir. Kamboçya tepelerinde, önemli bir tarımsal yabancı ot olarak tanımlanmaktadır. Bir alandaki varlığı, hem toprak kaynakları için zorlu bir rakip olduğu için hem de diğer bitkiler için zararlı maddeler bırakan kökler nedeniyle allelopatik olduğundan, mahsul verimini önemli ölçüde azaltır.Benzer şekilde, süs bahçe üzerinde de kötü bir etkisi vardır. Bunu kontrol etme zorluğu, yoğun yer altı yumru kökleri sisteminin ve çoğu herbisitlere karşı direncinin bir sonucudur. Ayrıca plastik malçla durdurulamayan birkaç yabani ottan biridir.Yumru köklerinin acı tada sahip olmasına rağmen, yenilebilir ve besin değeri vardır. Bitkinin bir kısmı, antik tarihin bir noktasında insanlar tarafından yendi.Bitki yüksek miktarda karbonhidrat içerir.Bitki, Afrika'da açlık bölgelerinde yenir.Buna ek olarak, yumrular, vinçler gibi göç eden kuşlar için önemli bir besin kaynağı olan mineraller ve eser elementlerdir.Uyku matları İyi kurutulmuş koko otu, uyumak için paspaslarda kullanılır.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181114/a2a02476152af675975baff06aca2282.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181114/cede5a20a101a5f2e598655ea6c0f883.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181114/9a1f11fcf3f43c662d3ca606b5c0bfb1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181114/020db890bf1cef6dfb64fe70ee3e29da.jpg

Mesut Temiz
14-11-2018, 12:20
Bu bitkiden eski yazlığımızın bahçesinde çıkardı ve çok sevdiğim bir bitkidir... Bu kadar istilacı bir tür olduğunu bilmiyordum...
Bir de metinde "vinçler gibi göç eden kuşlar" ifadesi geçmiş, onu da düzeltmeden geçmeyeyim... Metni internetten aldığınızı tahmin ediyorum. İnternette birçok bilgi google translate'le çevriliyor, tabii ciddi anlam sapmaları ortaya çıkabiliyor.. Oradaki orijinal kelime "crane"dir.. Anlamı "turna kuşu".. Bir anlamı da "vinç" olunca makine böyle şeyler yapıyor... :p

siflera12
02-02-2019, 17:57
Yabani otları çok severim , topalağım gittikçe büyüyor ve güzelleşiyor [emoji1]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/904e1072a51881a44e3a08baf9e21f67.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/47b5b8a4563bdfee2bc6591faf65a06d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190202/e6f0e3b69c2e6b86b63b79eadcda9a92.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Turgay78
03-02-2019, 23:17
Arkadaşım bu susuzluğa çok dayanıklı bir bitki ve dediğiniz gibi kazık köke sahip.Bunun kökünü bulduktan sonra 1-2 damla (roundup ultra ) denilen çok güçlü ot ile mucadele ilacından damlatırsanız yok eder.Ben damlalıkla damlatıyorum.Esasında yapraklara püskürtülüyor.Dediğim ilacı 2 yıl evvel 250 ml 9 TL ye almıştım.
Çok yakın zamanda Fransa tarım bakanlığı,tüm topraklarında ot ile mücadele için "ROUNDUP" kullanılmasını yasakladı diye okumuştum sanırım...Kullanmayın yazıktır güzelim toprağınıza...

realmephisto
01-03-2019, 12:04
Merhaba Arkadaşlar ,

Resimlerde görülen bitki neredeyse tüm çim alanımı (150 m2) kaplamaya başladı. Bende yağmur sonrası, vakit buldukça el ile çim arasından sökmekteyim . Ancak birkaç hafta sonra yine çıkıyor ve gerçekten yorucu olmaya başladı. Bu bitki ayrık otu mudur değil ise adını ve temizlemek için herbisit önerileriniz var ise yazabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim :)
https://i.hizliresim.com/8aoEL7.jpg
https://i.hizliresim.com/DYqk5v.jpg

realmephisto
04-03-2019, 14:43
Merhaba Arkadaşlar,

Bir önceki mesajda resmini paylaştığım bitkiyle alakalı bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Baharda yapılacak bir işlem var ise hemen başlamak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Aysehan
17-05-2020, 14:22
Merhaba bu ot saksıda kendiliğinden büyüdü ne oldugunu biliyor musunuzun?