Bağlan

View Full Version : Tcm




TCM
15-11-2022, 16:59
Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;

01. Blue beauty domates
02. Bulgar kırmızısı domates
03. Berkeley tie dye domates
04. Kırım domates
05. Hafize Baliç pembe domatesi
06. Momini salzi Bulgar kalp domatesi
07. Ekinezya çiçeği
08. Dahliya çiçeği TOHUMU
09. Tigernut (yer bademi)
10. Çarliston biber tohumu

NOT: Bu yıl da bir kaç yıldır olduğu gibi domateslere iki kez sistemik mantar ilacı atıldı. Bir kez kaolin kili, iki kez yapraktan solucan gübresi, bir kez yapraktan kalsiyum uygulandı ve iki kez yapraktan sıvı hümik asit uygulandı. Dikim esnasında köklerin yerleştirildiği ocaklara solucan gübresi, hayvan gübresi ve biogaz üretim tesisi atığı konuldu.

Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.




TCM
17-11-2022, 18:43
2016 yılındaki etkinlikten @hcorak (http://www.agaclar.net/forum/1486934-post15.htm) tan gelmiş Bulgaristan kökenli domates çeşidi. Bu yıl beşinci kez paylaşıyorum (http://www.agaclar.net/forum/1611782-post4.htm). Hala domates sevip te bu çeşidi ekmeyen olursa kürekle dalacağım bahçesine... Önceki yıllardaki rekor 1.060 gr.dı, bu yıl 9 gram daha ekledim rekora.

Oldukça büyük meyveler verebilen sırık, bol etli, sulu, incecik kabuklu, düzgün hatlara sahip, ağızda eriyen bonfile gibi domates. Yemeklere hangi domatesi ekliyeyim derseniz kesinlikle bu derim. Hastalıklara ve çatlamaya göre nispeten dayanıklı. Tek sorun destekleri sağlam ayarlayın.

Tüm istekleri karşılayabilirim, on yüzmilyon beş altı yüz tane tohum poşeti hazırladım...

TCM
17-11-2022, 18:53
@bahcedenn in 2018 yılı paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/1549244-post2.htm). Köken A.B.D.

Orta büyüklükte, omuzları siyaha daha yakın mavimsi olan parlak koyu pembe, yuvarlak basık şekilli, sert, dayanıklı, ince kabuklu, hastalığa dayanıklı meyveler veren sırık domates çeşidi. Daha önce de yazmıştım; bu domatesi tadıp ta beğenmeyen olmadı. Çiğden tüketim için ideal, görsel olarak ta ilgi çekici. Bahçemizde sürekli yer verdiğimiz üç çeşitten biri, diğerleri Bulgar kırmızısı ve Hafize Baliç pembesi...

Sanırım tüm talepleri karşılayabilirim.

TCM
17-11-2022, 19:13
Etkinlikte epeydir paylaşılan ve pek çok arkadaş tarafından en lezzetli domatese aday gösterilen bu çeşidi sonunda ben de ektim bu yıl. Tipine bakınca hanım sevmedi, 'yine bulmuşsun garip garip domateslerden birini daha' diyerek fırçaladı. Ona göre domates kırmızı olur, bilemedin pembe; çünkü yemeğe katınca rengini bozmamalıymış. Düzgün hatlara sahip olmalı; çünkü kolayca soyulabilmeli, neymiş öyle kıvrım kıvrım maniye domatesi mi olurmuş, soyacam diye uğraş dur... Ama çökelek peynirin üzerinde soğuk sıkım zeytinyağıyla birleşince pek beğendi, seneye izin çıktı, 'ekebilirsin ama üç kökü geçme sakın' dedi.

Tuzlu mu desem, ekşi mi bilemedim, ama değişik oldukça lezzetli sırık çeşit. Her yıl az da olsa ekilecekler arasına girdi. Meyve tutumu iyi, orta-irice, ince kabuklu meyveleri büyümeye başlayınca arada yoklayın çünkü ne zaman olgunlaştığını tipine bakarak anlayamayabilirsiniz...

Çok fazla tohum yok, paylaşan arkadaşlar da var, sanırım 20-25 kişinin ihtiyacını karşılayabilirim.

TCM
17-11-2022, 19:26
Etkinliklerin Hafize Baliç pembe domatesi benden (http://www.agaclar.net/forum/1611787-post9.htm) sorulur...

Sert, düzgün hatlara sahip, dolayısıyla dayanıklı. Yani yayladan toplayıp ovada eşe dosta dağıtırken taşımada sorun olmuyor. Oysa bulgar öyle değil, fazla sallansa, üst üste konulsa mutlaka ezilme bozulma oluyor. Tadı bulgar ile blue beauty arasında diyelim. Yumruk büyüklüğünde irice meyveleri var. Sırık çeşit bu da, resimlerden de belli olmakla birlikte, artık oturak domates ekmiyorum. Kabuğu ince, hastalıklara belki en dayanıklı domatesim. Her yıl ektiğimiz çeşitlerden.

Matruşka bebekleri gibi olacak ama üstte verdiğim linktekileri ve açılan linkteki linkleri de okumanızı öneririm. Tohum bu yıl da bol.

TCM
17-11-2022, 19:36
Bulgaristan kökenli bir domates çeşidi daha. Sırık, meyve tutumu iyi, ince kabuklu, düzgün hatlara sahip, kalp şeklinde orta - iri boyutta meyveler veren domates çeşidi. Kesip ağzınıza attığınızda yağ gibi kayıyor, Bulgar kırmızısına benzese de tadı daha samanımsı, yaprakları da İtalian domateslerine benziyor; ince uzun dallar ayakta durmakta zorlanıyor sanki, İtalianlar da öyleydi. Seni pek sevmedim momini, italian ı da sevmezdim, senin yerine bulgar kırmızısı ekerim kusura bakma...

Tohum bol, kendi adıma Bulgar varken bunu ekmem, top sizde...

TCM
18-11-2022, 21:20
Etkinlikte paylaşılması istenen çiçeklerden (@nazlı06 ve @yavuz10 istemişti) özellikle iki arkadaş için paylaşmak istedim. Tohumları çiçek olarak kesip poşetlere koyarım, tohumlarını ayıklaması zor zaten, uğraşamam öyle, zaten çok çirkin çiçekler, resimdekilerin çirkinliğine bakın, yaz boyu açıyorlar, dona dayanıklı oldukları için kalıcı çiçekler. Arılar kelebekler yaz boyu tepesinden inmiyorlar, ne buluyorlar anlamadım, çok çirkin şeyler, 10 kişiye kadar anca paylaşabilirim sanırım. İlk ekildiği yıl sadece gelişiyorlar, açmıyorlar ki, bir sonraki sene açıyorlar veya bendekiler öyle oldu anlamadım. Bir de tohumları soğukta tutmak lazım diyorlar da ben pek inanmıyorum.

Yoldan geçen durup tohumundan istedi geçen yıl, ben de acaba ne buluyorlar diye bu yıl 10 kök daha ektim, yine açmadılar, muhtemelen bunlar da çok çirkin olacaklar, belki de daha çirkin...

727257

TCM
20-11-2022, 20:59
Dahliyalar hanımla özel merakımız. En sevdiğimiz çiçekler. Sezon sonu donlardan sonra topraktan söker yayladan aşağı indirip kutularda talaş aralarına koyar, örter uykuya yatırır, baharda ise uykudan uyandıklarında aynı hengameyi tersten yaşayıp tekrar yaylaya ekeriz teker teker.

Her yıl yeni şeyler öğreniyoruz çiçeklerle ilgili, ama hala çırağız, belki azıcık kalfa. Üç yıl önce filizlerinden (domates gibi) köklendirebileceklerini öğrendik ama sadece öğrendik, daha başaramadık. :( Önceki yıl tohumlarının olduğunu öğrendik, geçen yıl da hangi çiçeklerin tohuma döndüğünü kavradık yarım yamalak. Önceki sene ektiğimiz tohumları bu yıl söktüğümüzde bir baktık yarım kucak olmuşlar.

Çok güzel olanlar (tabi bize göre) genelde tohum vermiyor veya biz bulamıyoruz :p İnce uzun simetrik olmayan çeşitler tohum veriyor genelde (veya biz öyle sanıyoruz :rolleyes: ) Tohumlardan çıkanlar sürpriz yumağı oluyor, ne çıkacağı belli değil. Muhteşem renkler çıkabiliyor.

Ekimi bulunduğunuz yere göre donlardan sonra yapabilirsiniz. 10-15 cm. olup köklenince de toprağa. İlk yıl sonunda en az 2-3 soğanlı çiçeklenmiş dahliyalarınız oluyor.

En üstte büyük harflerle belirttim; yumru değil tohum paylaşıyorum. Yumru isterseniz dükkana (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/44902.htm#post1618436) beklerim.

Bir de ekinezyayı yerden yere vurdum 17 kişi (şimdilik) talepte bulunmuş, bunda ne yaparsanız yapın sadece 20 tane 10-11 tohumdan oluşan poşetler hazırladım. Başka da yoktur ona göre...

727276

TCM
23-11-2022, 16:55
Başlangıçta yazdığım için sözümüzü yerine getirelim. Aslında @hafka (http://www.agaclar.net/forum/1618223-post3.htm) da paylaşmış bu yıl.

Tohumun kökeni sanırım @Şeftali Çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/1611236-post2.htm), ondan alanların biri de @Ömer Bey (http://www.agaclar.net/forum/1610701-post3.htm). Ben de aldım ama resim falan yok. Hiç sevmiyorum böyle sade paylaşımı ama ne yapam şimdi...

Arkadaşların gözlemlerini linklerinden okursunuz. Sırık cins, küçük boy denebilecek meyvelerim oldu hep, çeri kadar da değil ama güccük çocuk yumruğu kadar diyelim. İnce kabuklu, düzgün hatlı, narin, hafiiif ekşimsi tadı ile pek çekici gelmedi bize. Belki de ondan resmi yok :p 10 kök ekmiştim, bir kök hastalıktan gitti, iki kök hastalık sonrası zar zor toparlayıp üç beş meyve anca verdi, birini ben yanlış budamayla götürünce gariplerim sefa da süremedi pek anlayacağınız.

TCM
25-11-2022, 17:43
Meraklısına... Önceki senenin yumruları. İki yıldır ekmiyorum. Linkte (http://www.agaclar.net/forum/1599999-post10.htm) ayrıntı var. Eldeki tohumlar bitene kadar dağıtalım.

TCM
30-11-2022, 06:22
Bildiğimiz tatlı etli iri çarliston biber. Etkinlikte paylaşan yoktu sanırım, bende de geçen seneden kalan tohum çok, etkinliğin son günlerde ihtiyacı olanlar için sanırım 15 kişiye kadar paylaşabilirim.