Bağlan

View Full Version : Odontoglossum ve türevleri Oncidium Cambria v.d.

srknuz
29-05-2007, 11:22
sanırım elimdeki orkide odontoglossum, satın aldığım çiçekci çiçeğin dalını keserek kurutmuş küçük adamsı kırmızı çiçekleri var, orkideyi kendi saksısı küçük diye büyükçe bir saksıya almış, normal torfa dikmiş, bitki yandan yeni bir sürgün vermiş fakat sanırım torfun aşırı su tutmasından dolayı çürümüş elimde kaldı.

bitkiyi hemen saksısından çıkardım, eski saksı harcına dokunmadan büyük bir saksının içine normal torfa oturtulmuş, torf karışımının içinde bir sürü solucanlar oluşmuş, bitkinin diğer rizomları sağlama benziyor .

yeni bir saksıya aktarmadan önce eski saksı harcı ile biraz kurumaya bıraktım, bitki kendine gelsin diye, resimlerini ekliyeceğim, başka napabilirim bilen varsa yardımcı olabilir mi.

11924

11925

11926

11927

11928

srknuz
29-05-2007, 11:27
diger resimler

Dilek Erbil
29-05-2007, 13:12
Merhaba,yaprakları ve bulblarından anladığım kadarıyla Beallara Tahoma Glacier olmalı,maalesef çürümeye çok yatkın.Acil olanı yapmışsınız zaten birde ben tarçın veya toz odunkömürü serperdim çürüyen yerlere.Umarım kurtulur çok gösterişli çiçekleri var:))

praecox
29-05-2007, 16:42
Sanırım orkideniz bu veya buna benzer çiçekli açan bir tür. buna cambria gibi literatürde bugünlere dek olmıyan büyük bir ihtimalle hollandalıların xyz... vs gibi harçladıkları oncidium odontoglossum vs. hybridi bir şey bende bunu geçen yaz başı bir çiçekçiden kapmıştım gelen sürüm malların devamlı aynı türlerin geldiğini var sayarsak bir de bunun kahverengimsi türü gelmişti onu resmetmimişim bir de oncidium sweetsugar gibi bir onci.türü geldi o da sarı idi.
1197911980

ataman
30-05-2007, 00:19
Elinizdeki bitki Cambria diye adlandırılan intergeneric türlerden olabilir, sadece yaprak veya pseudobulba bakarak tür tahmin etmek zor. Doğrudan odontoglossum olması pek muhtemel değil gibi, bildiğim kadarıyla odontoglossumlar ev ortamına uygun orkidelerden sayılmıyorlar (düşük sıcaklık istekleri nedeniyle bakımlarının zor olduğu söyleniyor).

Orkidenizi kurtarmak için ise, ben olsaydım:
Bitkiyi eski saksı harcı içinde kurumaya bırakmak yerine, saksı harcını tamamen temizler ve köklerdeki hasarı daha yakından incelemeye çalışırdım, çürümüş kökleri temizlerdim.

Ayrıca yumrularını da (pseudobulb) incelerdim, eğer çürümeye başlamış olan varsa derhal diğerlerinden ayırırdım.

Bitkiyi iyice yıkayıp (köklere en az derecede zarar vermeye dikkat ederek) temizler ve toz tarçın serperek (mantara karşı doğal çözüm bağlamında) biraz kurumaya bırakırdım.

Elimde varsa yeni saksı harcı hazırlardım, bunun için de orta boy ağaç kabukları ve biraz perlit kullanırdım, fazla su tutacak malzeme - yosun vs.- kullanmamaya çalışırdım (cambria, oncidium, odontoglossum tür veya melezleri su istekleri bağlamında farklılıklar gösterseler de, hepsinin ortak noktası iyi drenajlı bir saksı harcı istemeleri).

Yeni harç hazırlayacak malzemem yoksa eski harcı yıkar (torf vs. fazla su tutacak malzemeden kurtulmak için) ve yine biraz tarçın (veya başka bir fungisit) kullanırdım.

Daha sonra sağlam yumruları saksı harcına tekrar alır, sulama yapar ve bitkiyi gözlemleyerek beklerdim.

Bir sonraki sulamayı odontoglossum ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam harcın kurumaya başlamasını takiben, yok eğer oncidium ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam da harcın neredeyse saksının yarısına kadar olan kısmı kuruduktan sonra yapardım (bu aşamada gözlem ve, ne yazık ki, tecrübe bağlamında göz kararı devreye giriyor, her hangi bir bitki için şu kadar su kullanın gibi standart bir ölçü vermek çok zor).

Ortamdaki nemi arttırmaya çalışırdım (bitki yapraklarına az miktarda su spreylemek gibi), harç fazla ıslak olmayıp ortam nemli olursa orkidenin yeni kökler çıkarma ihtimali artıyor diye biliyorum.

Doğru yöntem budur diyemem (veya garanti veremem) ama ben olsaydım bu işlemleri yapardım. Umarım orkideniz bir an önce sağlığına kavuşur :)

batukhan
09-10-2007, 14:13
merhabalar arkadaşlar.klavyemdekı "I" tuşu çalışmadığı ıçın üzgünüm.orkıdelerım açmaya başladı yavaş yavaş.cambrıa wıld cat ı ıftıharla takdım ederım efem.:)

saygılar

Batuhan METO

Ludisa Excellence
20-11-2007, 23:58
Sn. preacox;

''Cambria'' ile ilgili tecrübeleriniz nelerdir? Ve bitkinin sağlıklı gelişimi için en uygun ortam sizce nedir, nasıl olmalıdır?

Teşekkürler.

praecox
21-11-2007, 12:24
Bu pekde literatürda adı Cambria olarak geçmiyen bir tür odontoglosson oncidium arası intergenetik türler. benim deneyimlerime göre hiç de ev ortamına uzun vadede uygun değiller. Çok sıcak ve nemli sevebiliyorlar. Yoksa görebileceğiniz en sık rahatsızlıkları akordeon yaprak oluşum ki bu da çevre şartlarını sabit tumak gerketiği yönünde bir ibare...
Cymbidium ısı farklılığını severse de cambria miltonia oncidium v.s. gibi türler daha çok terraryum gibi ortalarda düzgün geli,ştiklerini gözlemeledim.

Saygılar

eylems
26-06-2008, 20:57
Bugün Güneşli Pratiker'de bu türü gördüm.Çok çekici idi bayıldım ve hemen aldım.Gerçi orkidelerin her türü bambaşka güzellikteler ama sahip olunan bambaşka.Oradaki görevli; saksı harcı phallerle aynı dedi.Googlede araştırayım dedim hep yabancı dilde.Bilgilerinizi dinlemeye hazırım.

goran
27-06-2008, 14:29
merhabalar, ben foruma yeni katildim. Bahsettiginiz oncidiumu gecen sene singapurdan gelirken, turkiye'de olmadigini dusunerek gururla turkiye'ye tasidim. Ciceklerini dokeli cok oldu. Simdi ne yazikki olmek uzere. Oncidiumumu kurtarmak icin forumda yazilan bircok seyi okudum. Yapilmamasi gereken herseyi yapmisim ne yazikki. Kucucuk saksisindan cikarip cosacagini dusunerek kocaman toprak bir saksiya, kendi topragini koklerinden arindirmadan torfun icine diktim, ve haftada 1 bol su verdim. Yazilanlari okuyunca hemen bir kurek yardimiyla kokuyle breaber torftan cikardim. Simdi uzerine tarcin tozu dokup biraz kurumasini bekleyecegim. Ama sanirim 1 tane sapi disinda hepsi curumus. Ama tam anlayamadim.Fotografini bu yuzden ekliyorum. O saplari kesmeli, hatta tamamen koparmalimiyim? Bu kokun tamamina zarar verir mi? O guzel ariya benzeyen sari ciceklerinin tekrar actigini gormek icin can atiyorum. Bana ne yapmam gerektigi konusunda yardimci olabilirmisiniz? Tesekkurler..

goran
30-06-2008, 11:08
fotografi yuklemeyi unutmusum. iste olmek uzere olan oncidium'umun fotografi.

praecox
30-06-2008, 12:09
Henüz bu savaşı kaybetmediniz. Şu gördüklerim doğru ise iki konuda hata var.

Saksı toprak, terracota saksı

Saksı harcınız torf ağırlıklı.

Toprak saksılar nemin çeperlerinde evaporizasyonu sonucu köklerin serin kalmasına neden olur. Bu durum çoğu bitki için sakıncalıdır.
Epiphit orkidlerde torfu fazla saksı harçları uygun değildir.
Bitkinizi plastik bir saksıya ağaçkabuğu ağırlıklı bir substrata geçirin.
Kürek vs. gibi aletler kullanmayın elinize bir latex eldiven takın kökleri güzelce silkeleyin. Çürümüş bulbları temizleyin.

goran
02-07-2008, 14:50
Henüz bu savaşı kaybetmediniz. Şu gördüklerim doğru ise iki konuda hata var.

Saksı toprak, terracota saksı

Saksı harcınız torf ağırlıklı.

Toprak saksılar nemin çeperlerinde evaporizasyonu sonucu köklerin serin kalmasına neden olur. Bu durum çoğu bitki için sakıncalıdır.
Epiphit orkidlerde torfu fazla saksı harçları uygun değildir.
Bitkinizi plastik bir saksıya ağaçkabuğu ağırlıklı bir substrata geçirin.
Kürek vs. gibi aletler kullanmayın elinize bir latex eldiven takın kökleri güzelce silkeleyin. Çürümüş bulbları temizleyin.

Preacox, dediklerinizi yaptim. Sanirim 2 koku saglam kalmis, o da simdilik. Umarim temizlerken fazla sarsmamisimdir. Plastik saksi bulamadigim icin kucuk plastik bir bardaga diktim. Eski substratini kullandim. Bir sure pek ilgilenmeyip kendine gelmesini beklemeyi dusunuyorum. Su anda soyle gozukuyor:

praecox
02-07-2008, 17:36
Sayın goran,

Eski substratini kullandim.
Bunu yanlış yaptınız. Çürümenin sebebi bundan önce de belirtiğim gibi saksı harcınızın torfunun fazla olmasıydı. bir de şimdi bunlara ilaveten o harçta gelişen patogen yani çürümeyey ol açan mikroorganizmaları da almış oldunuz. Çürüme sağlam bulbları da sarması tehlikesi var. Size tafsiyem acilen yeni bir saksı harcına almanız.
Tabi keserken burda önerdiğim diğer noktalara da dikkat etiğinizi, saksınızın altına bolca delik açtığınızı da var sayıyorum. Durum böyle değilse bunları da yapın lütfen.

eylems
03-07-2008, 22:19
Sayın Preacox, oncidiumun çiçek sapını phaller gibi 3. boğumdanmı keseceğiz.Ya da nasıl bir yol önerirsiniz?

praecox
03-07-2008, 22:28
Phaller gibi tekrardan çiçeklenmek veya keiki vermek diğer orkidelerde görülmeyen bir şeydir. çiçek sapını pseudo-bulba yakın bir yerden kesin gitsin.

eylems
03-07-2008, 22:40
Sayın Praecox,yanıtınız için teşekkür ederim.''Phaller gibi tekrardan çiçeklenmek veya keiki vermek diğer orkidelerde görülmeyen bir şeydir.'' cümlenizden anladığım kadarıyla oncidiumum tekrar çiçek sapından çiçeklenmeyecek.Yani yine bulbadan çiçek sapı çıkararak çiçeklenecek.Doğrumu anlamışım:rolleyes:

Ent
11-01-2009, 23:34
Beyaz üzerine kırmızı noktalı bitki (2. ve 4.) 1-1,5 yıl önce aldığımda Cambria olarak etiketlenmişti ve üzerinde bir dal üzerinde 7-8 çiçek vardı. Aradan geçen zamanda bir rizom çıkardı ve büyüttü, oradan da yeni dal verip çiçek açtı. Yalnız dalın üzerinde sağlı sollu çiçeklerle değil de dalın tam uç noktasında tek bir tomurcuk oluşturarak 1 adet çiçek açtı. İri bir çiçek gerçi ama neden bir tane oluştu anlamadım. Cins olarak da tam Cambria mı yoksa türev birşey mi bilemiyorum.

Diğer bitki ise (1. ve 3.) geçen yıl tek saksıda 4 farklı orkide olarak satılan, çiçekleri tamamen geçtikten sonra indirimde alma fırsatı yakaladığım bir bitki. Saksının diğer üyeleri daha ufaklar ve daha ziyade Oncidium'a benziyorlar (çiçekleri nasıldı bilmiyorum) ama bu Cambria sanırım. Hem çiçeğin şekli hem de rizomunun nispeten büyük olması nedeniyle.

İlkinin tek çiçek açması ve her ikisinin türleri hakkında yorumunuz olur mu?
Teşekkürler.
58782

58783

58784

58785

praecox
13-01-2009, 20:56
Sayın Ent,

ülkemizde aldığınız genelikle hollanda üretimi Cambria, Oncidium ve Miltonia etiketli hybridler son yıllarda çok birbirine karıştırılırcasına çaprazlandı, üretildi.
Özelikle Cambria veya Potinara gibi isimler bu çoklu çaprazların kısaltılmış ve genellenmiş bir adı olarak takıldı.
Bu bilgiler ışığında pekde bu orkidelerin geriye dönük çiçeğine rizomuna bakmakla tür tanımı yapmak ne kadar doğru olur veya kafa yormak ne kadar mantıklı olur bilemiyorum. :)
Bitkinizin tek çiçek açması da tamamen besin yetersizliğinden kaynaklanabileceği gibi, bir dizi phytohormonla şişirilmiş bu orkidelerin bitap düşmesi gibi düşünebilirsiniz.
Hollandalı seri üretici son kullanıcının alıp birkaç yıl bakacağını önemsemeden, hesaplamadan üretiği için bu gibi durumlar nerdeyse normal sayılır. Bu tarz orkideler bir tür tüketim madesi gibi görülmekte ve 6 ay çiçekli görüp tüketilmesi, atılması üzerine büyütülmüştür. Bu elbeteki biz atmalıyız anlamında değil. ama bir ya da iki yıl bitkiye normale dönmesi için, iyi bir bakım eşliğinde, zaman tanımalıyız.
Bu tabii şu da demek oluyor ki bu bitkilerin saksı harcı da bitiktir, yani çürümüş ve çiçekten sonra değiştirilmesi de gerekmektedir.
Kısacası çiçekten sonra saksı harcını değiştirin normal bakımını yapın. Bitki dinlensin kendini toparlayıp normal büyüme ritmine girsin.

Saygılarımla

eylems
01-02-2009, 05:38
Sayın Ent, 18 nolu mesaj, 2 nolu fotoğraftaki bitkinizin aynısı bende de var ve etiketinde camria yazıyordu. Fakat internette yaptığım araştırmaya göre; adının Odontoglossum Anna-Claire olduğunu gördüm. Hatta buradan (http://www.paramountorchids.com/jpg/Odm%20Anna-Claire1.jpg)bakabilirsiniz.

Bunlar da benim bitkime ait fotoğraflar.

Ent
01-02-2009, 21:11
Evet aynısı Sn. eylems. Çok güzel açmış sizinkisi. Kastettiğim buydu, bu şekilde açması gerekiyordu normalde ama sadece 1 tane irice açmıştı. Şimdi çiçeği geçti ve saksı harcını değiştirdim. Daha gevşek bir harç kullandım. Bakalım, seneye sonucunu göreceğiz.

eylems
01-02-2009, 23:04
Benim bitkimin saksı harcı da çok sıkı. Çiçeği geçince benim de daha gevşek ve yeni harc ile değişmem gerekecek.

İlkin
03-02-2009, 10:49
Eylems bu ne böyle :) maşallah, bayıldım... Nereden aldınız acaba?

eylems
03-02-2009, 11:11
Euro floradan almıştım. Görünce ben de bayılmıştım.;)

İlkin
03-02-2009, 13:15
Güle güle bakın, harika... :) Teşekkürler bilgi için de.

cicada
22-11-2009, 09:35
Bu kış bol çiçekli geçiyor, işte öncü (sanırım) oncidium çiçeği... Sevgili Eylems'den almıştım.
Soğuğu daha çok seviyor, kuvvetli güneşten kaçırmak lazım. Bir de çok çok hafif kokusu var, belki hepsi açınca çoğalır.

cicada
08-01-2010, 10:07
Tiger cambria'm açtı. Sabahları çok güzel bir koku yayıyor.

oppss!
08-01-2010, 20:28
Şu koku salgılama olayı gün ışığına göre mi oluyor? Hani sabah veya öğleden sonra koku salgılaması?

praecox
08-01-2010, 21:33
Gün ışığı ve gece düşen ısının artmıya başlaması ile doğru orantılı indukedir.
Dolayısı ile değil su buharı destilasyonu lipophil bir madde ile mesirationu ve diğer yöntemleri ile bu kokunun isolationu mümkün olamamaktadır.
Miktarlar düşük maliyet yüksek hatta hammde yetersiz kalabilmekte.
Birileri haiç...

Vanillia planifolia Orchis Ophrys ve sp.sleri..
Onların da ya tohum çubuğu veya rizomlarının tadı kokusudur.

kopshtar
10-01-2010, 11:01
İşte bu da benim uzun süre açmasını beklediğim oncidium'um. Gece hariç belirgin kokusu var. Biraz casablanka kokusunu andırıyor.

Oğuzhan
29-01-2010, 19:37
Maşallah hepsi pek güzel açmış.

ELA-M
27-03-2010, 18:16
132377
bu da benim cambria'm

eylems
27-03-2010, 20:59
Oğuzhan sendekiler açmadı mı?

kopshtar
10-06-2011, 09:08
Her yıl tek dal açan oncidium bu sene coştu. Kapalı balkondaki kokuyu anlatamam. Bir de çok ilginç bir şey keşfettim keşke video olarak koyabilsem. çiçeğin ucundaki kapsül gibi başlık dokununca düşüyor ve elinize polen kesesi yapışıyor. Elinizi sallasanız dahi düşmesi mümkün değil. Ancak diğer bir çiçeğin dişi organına dokundurduğunuzda hemen kendini bırakıp oraya yapışıyor. İnanın ilk keşfettiğimde şok oldum. Doğa mucizelerle dolu. Fotoğraflayabilirsem yayınlamayı düşünüyorum.

İlkin
10-06-2011, 11:36
Çiçekler harika görünüyor, bayıldım bu görüntüye. Ellerinize sağlık...
Doğa mucizelerle dolu gerçekten de...

kopshtar
30-06-2011, 15:12
İşte beni şaşırtan keşfimi fotoğraflarla veriyorum.

1. Fotoğrafta çiçeğin üreme organının üzerindeki beyaz başlık görünüyor
2. Fotoğrafta başlık dokunmayla düşmüş ve polen kesesi elime sineğin emme organı gibi yapışmış durumda. Ne kadar elinizi sallasanızda düşmüyor.
3-Yere düşen beyaz başlık.
4-Diğer bir çiçeğin dişi organına dokunduğu anda kendini bırakıyor ve döllenme gerçekleşiyor.

Doğa gerçekten mucizelerle dolu ve şaşırtıcı bir bilinç barındırıyor.
Yorumu size bırakıyorum.

eylems
30-06-2011, 15:56
her yıl tek dal açan oncidium bu sene coştu. Kapalı balkondaki kokuyu anlatamam. Bir de çok ilginç bir şey keşfettim keşke video olarak koyabilsem. çiçeğin ucundaki kapsül gibi başlık dokununca düşüyor ve elinize polen kesesi yapışıyor. Elinizi sallasanız dahi düşmesi mümkün değil. Ancak diğer bir çiçeğin dişi organına dokundurduğunuzda hemen kendini bırakıp oraya yapışıyor. Inanın ilk keşfettiğimde şok oldum. Doğa mucizelerle dolu. Fotoğraflayabilirsem yayınlamayı düşünüyorum.

süper açmış.bende de vardı bundan ama hep sattım.çok güzel kokusu var hatta damla şelkinde balı var.

kopshtar
22-07-2011, 15:02
Teşekkürler Eylems. En sorunsuz ve beni üzmeden sürekli açan bir tür.
Kokusu da cabası :)

canannuman
10-02-2012, 16:03
İşte beni şaşırtan keşfimi fotoğraflarla veriyorum.

1. Fotoğrafta çiçeğin üreme organının üzerindeki beyaz başlık görünüyor
2. Fotoğrafta başlık dokunmayla düşmüş ve polen kesesi elime sineğin emme organı gibi yapışmış durumda. Ne kadar elinizi sallasanızda düşmüyor.
3-Yere düşen beyaz başlık.
4-Diğer bir çiçeğin dişi organına dokunduğu anda kendini bırakıyor ve döllenme gerçekleşiyor.

Doğa gerçekten mucizelerle dolu ve şaşırtıcı bir bilinç barındırıyor.
Yorumu size bırakıyorum.

Çok güzel bir çiçekmiş şaşırdım huyuna.

canannuman
11-02-2012, 18:28
Sanıyorum bu sıralar Bauhousta bundan var çok güzellerdi ama cesaret edemedim.

tarumok
28-02-2012, 19:11
Bu türün bakımı hakkında biraz bilgi istesem sayın hocam.Hangi sıcaklıkları dah çok sever?

fzthalil
28-02-2012, 23:01
Sayın Praecox Hocam,
Bauhaus'tan aldığım bir Oncidium'umun çiçeklerinden ve çiçeklerin çiçek sapına bağlandığı yerlerinden şeffaf bir sıvı akıyor. Biraz komik ve merakımdan bu sıvının tadına baktım:D Tadı daha ağırlıklı şekerli ama biraz da tuzlu gibi. Sizce bu sıvı nedir ve neden aktı?

praecox
29-02-2012, 09:15
Sayın Praecox Hocam,
Bauhaus'tan aldığım bir Oncidium'umun çiçeklerinden ve çiçeklerin çiçek sapına bağlandığı yerlerinden şeffaf bir sıvı akıyor. Biraz komik ve merakımdan bu sıvının tadına baktım:D Tadı daha ağırlıklı şekerli ama biraz da tuzlu gibi. Sizce bu sıvı nedir ve neden aktı?

Tekrar yazayım...

gece gündüz gereğinden fazla ısı farklılıklarında terlemenin yoğunlaşmış hali kısacası bitkinin özsuyunun kıvamlaşmış hali. Bu doğal bir durum ise de bu bu damlacıklar mantar üremeye uygun ortamlar teşkil eder.

fzthalil
29-02-2012, 09:54
Tekrar yazayım...

gece gündüz gereğinden fazla ısı farklılıklarında terlemenin yoğunlaşmış hali kısacası bitkinin özsuyunun kıvamlaşmış hali. Bu doğal bir durum ise de bu bu damlacıklar mantar üremeye uygun ortamlar teşkil eder.

Teşekkürler hocam. O zaman bu damlacıkları gördüğüm yerde temizlemem gerek..

Süha Şendoğan
06-03-2012, 14:27
Orkide sevgisi başlayınca insan ne çok çeşidi varmış demekten kendini alamıyor ve birtane de bu cinsten olsun demeden geçemiyor.
Sanırım tüm sevenler benim gibi düşünüyor, ne dersiniz?

tarumok
06-03-2012, 14:35
çok güzelmiş süha bey.

Süha Şendoğan
06-03-2012, 14:54
Evet Murat bey, ******* güzel bir görüntüsü var.
Size bahsettiğim ithalatçıdan bu hafta gelen orkidelerden biri.

merkürvenüs
15-03-2012, 18:19
Merhaba Süha bey, iki gün önce bauhaustan 46 numaralı mesajınızdaki orkideden aldım. Bendeki biraz daha koyu pembe, benekli kısmıda açık-koyu pembe. Başlığı okudum ama bakımı konusunda pek ayrıntı yok. Nasıl bir bakım uyguladığınızı anlatabilirseniz sevinirim? Soğuk sever deniyor, bu durumda içeride mi tutulmalı? yoksa balkonda mı?

Asya_lotus
16-03-2012, 22:28
Merhaba Süha bey, iki gün önce bauhaustan 46 numaralı mesajınızdaki orkideden aldım. Bendeki biraz daha koyu pembe, benekli kısmıda açık-koyu pembe. Başlığı okudum ama bakımı konusunda pek ayrıntı yok. Nasıl bir bakım uyguladığınızı anlatabilirseniz sevinirim? Soğuk sever deniyor, bu durumda içeride mi tutulmalı? yoksa balkonda mı?
s-n merkürvenüs - balkon kapalı mı ve gündüz ne kadar derece orda? Gündüz er 15-18 derece oluyo, rahat bırakabilirsiniz. Ayrıca, bu güzelligi adını da buldum :rolleyes: : Burrageara Nelly Isler (Mehrgattungshybride Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum x Oncidium ).

merkürvenüs
16-03-2012, 22:39
Maalesef sn.Asya lotus kapalı değil, bu nedenle kışın olmaz sanıyorum. Su ihtiyacı nasıl biliyormusunuz? Phalaenopsislerimle birlikte duruyorlardı sabah güneş alıyorlar ve kalorifer peteğine yakındı, dün akşam iki yaprağında büzülme gördüm su verdim ve petekten uzağa taşıdım ama evim tek cephaden güneş aldığı için şuan durduğu yerde ışık sorunu olabilir. Çoklu çaprazlama yapmışlar bakımına bu yüzden mi zor deniyor?

merkürvenüs
17-03-2012, 11:33
Sabah farkettim kokusu çok güzel:))

zanozan
24-04-2012, 17:21
Merhaba 6 ay evvel Ikea'dan aldıgım cambria tür orkidim eve getirdikten kısa süre sonra çiçeklerini döktü ve çiçek açan dalları sarardı... eylül veya ekim aylarında almıştım.. daha önce hiç bir bitki deneyimim olmadı arastırdım fakat bitkim sağlıklı mı degil mi çok bir kanıya varamadım henüz bu yüzden resim ekleyip tecrübelerinizden faydalanmak istedim .

Not : Haftada bir kere çay bardağı kadar su veriyorum sabahları..

Genel itibariyle saglıklı oldugu umuyorum :( fakat bir kaç siyah benek ve çatlaklar beliriyo yapraklarında....

Bir de aldıgımda olmayan bi yeni dal sürdü simdi baya büyüdü o biraz mutlu ediyo simdilik :)

Saygılar

zanozan
04-05-2012, 12:45
yok mu hiç ilgilenen :(

fzthalil
05-05-2012, 19:41
yok mu hiç ilgilenen :(

Sayın Zanozan,
ne kadar faydalı olur bilemem ama benim bu tür orkidemde de aynı problem var ve iki adet yavru çıkarıyor.. yani bu problem olmasına karşın keyfi yerinde gibi ve sizinki de sağlıklı görünüyor yapraklarının uç kısımları hariç.. cymbidium başlığında buna benzer birşey de ben sormuştum, hocalarımız bana doğada hiçbirşey kusursuz değil demişlerdi ve öyle orkideyi götürücü bir maraz değil ziyanı olmaz demişlerdi ve dedikleri gibi de oldu ilerlemedi kaldı öyle... hızlı ilerlemiyorsa çok da sorun değil gibi, hocalarımız daha iyi bilirler..

zanozan
05-05-2012, 23:01
Sayın Zanozan,
ne kadar faydalı olur bilemem ama benim bu tür orkidemde de aynı problem var ve iki adet yavru çıkarıyor.. yani bu problem olmasına karşın keyfi yerinde gibi ve sizinki de sağlıklı görünüyor yapraklarının uç kısımları hariç.. cymbidium başlığında buna benzer birşey de ben sormuştum, hocalarımız bana doğada hiçbirşey kusursuz değil demişlerdi ve öyle orkideyi götürücü bir maraz değil ziyanı olmaz demişlerdi ve dedikleri gibi de oldu ilerlemedi kaldı öyle... hızlı ilerlemiyorsa çok da sorun değil gibi, hocalarımız daha iyi bilirler..

Teşekkür ederim sayın fzthalil,

benim en büyük sorunum sanırım nemli ortam yaratamamam, ögrenci yurdunda kalıyorum tek göz oda biraz kısıtlı imkanlar ama umudumu yitirmedim bakalım umarım bir gün çiçek açar tekrar benim asıl merak ettiğim bir diğer konu bu sararan dalları kesmem gerekir mi yoksa bu sekilde kalmaları mı daha iyidir

fzthalil
05-05-2012, 23:50
Teşekkür ederim sayın fzthalil,

benim en büyük sorunum sanırım nemli ortam yaratamamam, ögrenci yurdunda kalıyorum tek göz oda biraz kısıtlı imkanlar ama umudumu yitirmedim bakalım umarım bir gün çiçek açar tekrar benim asıl merak ettiğim bir diğer konu bu sararan dalları kesmem gerekir mi yoksa bu sekilde kalmaları mı daha iyidir

nemli ortam için benim de kullandığım şu yöntemi kullanabilirsiniz altına koyduğunuz tabağı biraz da yüksek kenarlı bir tabak ile değiştirip tabağın içine yaklaşık 1cm kadar yükseklik oluşturacak kadar temiz taşlar koyup içine bir miktar su koyup saksıyı onun üzerine koyabilirsiniz. su bitince tekrar tekrar koyup nemli ortamı oluşturabilirsiniz. ve şunu da yapın derim, parfümcüden hiç kullanılmamış parfüm şişesi alın ve her sabah ve akşam su ile fısfıslayın.. ayda bir de sıvı besin verseniz çok iyi olur..
saygılar...

Asya_lotus
27-06-2012, 23:52
IOSPE PHOTOS (http://www.orchidspecies.com/ornithophoradicans.htm)

Uzun zamandır bu tür orkide istiyordum. Sonunda rüya gerçek oldu :rolleyes::

312974

Bu gibi çiçek olmalıdır:

312975

nılgun_dogan
04-07-2012, 00:47
Geçen yıl aldığımı açtıramadım bende hazır açmışını bulmuşken kaçırmadım aldım bakımı hakkında çokta detaylı bilmiyorum yanlışım var ama nerde bilemedim gelişiyor keiki veriyor çiçeklenme yok.

http://lh4.googleusercontent.com/-YlKNahzAejs/T_N2IZ27vUI/AAAAAAAAAqc/bGzcDBZdpR8/s640/P0248_030712.jpg

http://lh5.googleusercontent.com/-ql1I68ZBHXU/T_N2Hg8HcNI/AAAAAAAAAqY/xTnmYtcJatc/s640/P0251_030712.jpg

Ziya Soner
04-07-2012, 19:46
Geçen yıl aldığımı açtıramadım bende hazır açmışını bulmuşken kaçırmadım aldım bakımı hakkında çokta detaylı bilmiyorum yanlışım var ama nerde bilemedim gelişiyor keiki veriyor çiçeklenme yok.

http://lh4.googleusercontent.com/-YlKNahzAejs/T_N2IZ27vUI/AAAAAAAAAqc/bGzcDBZdpR8/s640/P0248_030712.jpg

http://lh5.googleusercontent.com/-ql1I68ZBHXU/T_N2Hg8HcNI/AAAAAAAAAqY/xTnmYtcJatc/s640/P0251_030712.jpg
Olağanüstü,sabırlı olun ,çiçekte verecekler.
Saygılarımla

birtancan
14-08-2012, 20:31
Elimde olan Cambria hibrid orkidem aldığımdaki çiçeklerin bitmesinin ardından yaklaşık 1 ay içinde 3 adet çiçek çıkardı. Ancak çiçekler sağı uzamadan gövdeden çıktığı yere çok yakın bir yerde açtı. O bölgede sıkışıp kaldılar. Bunun sebebi ne olabilir? Acaba ilk açmayı sağlamak için kullanılan hormonların bir etkisi olabilirmi? Cevaplarınız için teşekkür ederim.

BrunoL
21-08-2012, 13:16
Yeni üç adet bu türe ait orkide edindim.
Bakımını araştırıyorum.
Genel kurallara uyarsam hata yapmam diye düşündüm.
Türe has bir farklılık var mı bakım konusunda:confused:

nılgun_dogan
18-11-2012, 20:22
Tecrübeli arkadaşlarım bunlar 8 ay önce kök çürüğü olmuşlardı 8 aydır kök oluşumu olmadı ne öldü nede dirildi yosunada sardım malesef kök oluşmuyorum başka bir yöntemi varmı.
http://lh3.googleusercontent.com/-lwjmm1oTroA/UKkyjLeZa4I/AAAAAAAAAyU/IeEvJngU5rc/s640/IMG_4042.JPG

fzthalil
19-11-2012, 23:50
Bu mevsim çiçek açan ilk orkidem:) geçen sene anaç rizom çiçeğini döktükten sonra yavru vermişti. şimdi yavrusu çiçeğini verdi:)

talu
20-11-2012, 00:39
Çiçekleriniz çok güzel tebrik ederim. bende takas bölümünde yaklaşık 250 adet kadar phalaenopsis'i takasa koydum bilginiz olsun.
Saygılarımla

talu
20-11-2012, 00:46
Tecrübeli arkadaşlarım bunlar 8 ay önce kök çürüğü olmuşlardı 8 aydır kök oluşumu olmadı ne öldü nede dirildi yosunada sardım malesef kök oluşmuyorum başka bir yöntemi varmı.
http://lh3.googleusercontent.com/-lwjmm1oTroA/UKkyjLeZa4I/AAAAAAAAAyU/IeEvJngU5rc/s640/IMG_4042.JPG sphagnum yosununa sararsanız oluşabilir.

nılgun_dogan
20-11-2012, 00:48
Onuda denedim malesef olmadı hatta harcındada var.

talu
20-11-2012, 00:52
Yeni üç adet bu türe ait orkide edindim.
Bakımını araştırıyorum.
Genel kurallara uyarsam hata yapmam diye düşündüm.
Türe has bir farklılık var mı bakım konusunda:confused:
Oncidium türleri çok zevkli bitkiler, fazla sıcak sevmezler hemen çiçeklerini döküyorlar. Bunlar benim tecrübem gübreleme dahil herşey aynı.
Saygılarımla

agozce
17-12-2012, 21:29
Oncidiumlar açtı. (http://www.agaclar.net/forum/974206-post3.htm)
Öğlene kadar vanilya kokusu var.

355559

355560

355561

serkan_istanbul
10-01-2013, 16:58
bayrampaşa istanbul formda praktiker de oncidium orkidesi iki adet kalmış fiat 14.99 tl bilginize

sakagun
13-01-2013, 09:45
Kızlar dans ederken...

Internet'ten biraz araştırdım. Doğrudan güneş görmemesi, bulunduğu yerde gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın 10 derece olması ve yazın dış mekana alınması tavsiye ediliyor.
%40 ve üstü nem istiyormuş. Doğuya veya batıya bakan pencerede durabilirmiş.

361290
361291
361292

zencefil cicegi
13-01-2013, 12:49
İşte bu da benim uzun süre açmasını beklediğim oncidium'um. Gece hariç belirgin kokusu var. Biraz casablanka kokusunu andırıyor.

Bu cinsten yaklasik iki hafta önce indirimden iki adet bende aldim
eve getirir getirmez seffaf orkide saksilarina orkide topragina gecirdim.
Iki saksininda yanindan sürgünleri var simdilik gayet saglikli görünüyorlar,
ama diger yapraklarinda hafif sararmalar olmaya basladi
nedeniyle ilgili bilgilendirebilirmisiniz beni lütfen.
Birde diplerine bahcemden toplayip temizledigim bu yosunlardan (http://www.agaclar.net/forum/1083883-post95.htm)koymam saglikli olurmu?

bunlarda fotograflarihttp://www.agaclar.net/forum/1083864-post93.htm

mustafa_ozyamac
13-01-2013, 22:27
bana da geldi dün bir adet ama çiçekleri çok küçük ve çok

Canan
16-04-2013, 21:04
Arkadaşlar, ustalar
Benzer bir foto aradım başlıkta ama göremedim, oncidiumumdaki bu oluşum eğer bu bir çiçek sapıysa çok sevineceğim, açtırdığım ilk orkide olacak. Fikrinizi söyler misiniz?

fzthalil
16-04-2013, 23:01
Arkadaşlar, ustalar
Benzer bir foto aradım başlıkta ama göremedim, oncidiumumdaki bu oluşum eğer bu bir çiçek sapıysa çok sevineceğim, açtırdığım ilk orkide olacak. Fikrinizi söyler misiniz?

Maalesef yavru rizom bu:(

Canan
17-04-2013, 06:32
Üzüldüm ama neyse önümüzdeki sonbaharda açtırma şansım var demek ki, teşekkürler..

PembeOrkide
21-04-2013, 20:03
Merhaba yaklaşık 3 hafta önce sarı bir cambria aldım bir dalı çiçekli digerinde de tomurcuklar var, tomurcuklar daha acmadı ama diger cicekli dallardaki bazi cicekler kurumaya basladi, ciceklenme suresi phal.lerdeki gibi mi ve aldigimda beyaz plastik saksidaydi, bauhaus dan aldim seffaf saksiya gerek yok dediler sizce almalimiyim, sulamasini 2-3 gunde bir yapiyorum diger orkidelerim gibi, yanlis mi yapiyorum...

fesleğen
19-08-2013, 13:28
Aynen Sayın PembeOrkide, sizin soracaklarınızı ben de soracaktım.Benimkiler de yeni Yalova'dan getirttim ve geldiğinde normal saksıdalardı,değiştirmek gerekiyor mu? Sulaması diğerleriyle aynı mı? Işık, nem, hava, su ihtiyaçları phal.larla aynı mı? İnşallah sorunuza en kısa sürede cevap verilir :D

fesleğen
19-08-2013, 13:41
Kızlar dans ederken...

Internet'ten biraz araştırdım. Doğrudan güneş görmemesi, bulunduğu yerde gece ile gündüz arasındaki sıcaklığın 10 derece olması ve yazın dış mekana alınması tavsiye ediliyor.
%40 ve üstü nem istiyormuş. Doğuya veya batıya bakan pencerede durabilirmiş.

361290
361291
361292

Merhabalar sayın sakagun;
Orkidelerimiz apaynı, hatta saksıları bile aynı :D Ben de phal. vardı onunla baya iyiyiz, maşallah kaç aydır bende bi sorunumuz yok.Yaklaşık 2 hafta öne 3 phal ve 2 tane de oncidium aldım.Hemen saksısı gözüme battı, hemen değiştirmeliyim diye düşündüm ama sonra demekki böyle olması gerek dedim çünkü kökleri phal.a göre ipince.Şimdi sizden ricam nasıl bakıyorsunuz anlatır mısınız? Sulamasını nasıl yapıyorsunuz? Besin aynı besin mi (orkide besini)?Lütfen beni bu konuda aydınlatın :rolleyes:
Saygılarımla...

Gözlük
09-09-2013, 16:05
Merhabalar,
1 seneden uzun zamandır bende olan cambria'ların birinde yaprak uçlarında sararma ve pseudo- bulb'larda zayıflama - buruşma şeklinde bir problemim var. Normalde Phal , cambria, oncidium; tümünü haftada bir kere su dolu leğene batırmak şeklinde suluyorum; tatilde olduğum dönemde ise bardakla su vermek şeklinde sulamaları yapıldı; problemin bu duruma bağlı olduğunu düşünüyorum. Tatilde olduğum dönemde meydana gelmiş olan bu duruma müdahaleyi ise 1 hafta kadar önce sıvı gübre takviyesi, saksı büyütme ve substrat değişikliği şeklinde yapabildim. Önceki substratın içinde torf vardı,sert bir dokudaydı. Şu andaki sadece ağaç kabuğu + perlit olarak hafif- sıkıştırmayacak biçimde.

Yeni sürgünlerin durumu iyi gibi görünüyor; fakat anaçtan ayırmadım, çürüme riski yok gibi geldi , erken olduğunu düşündüm. Yapılabilecekler konusunda fikirlerinizi alabilir miyim?

Aldığım zamanki çiçekli hali:
http://imageshack.us/a/img819/1884/5af2.jpg

Bugün çekilen fotoğraflar:
Yaprak uçları:
http://imageshack.us/a/img42/7705/er93.jpg

Yeni sürgünler:
http://imageshack.us/a/img62/3/ij8i.jpg

Genel görüntü:
http://imageshack.us/a/img13/4950/yeau.jpg

Gözlük
20-10-2013, 00:30
Yaptığım saksı değiştirme, besin verme ve bolca sulamanın akabinde sararmalar durdu; yeni sürgünler büyümeye devam ediyorlar, bitki ise yeni saksısını kökle doldurmaya uğraşıyor. Aynı durumda kalan arkadaşlar için yardımcı bir bilgi olması açısından gelişmeleri yazmak istedim...

ahsenn
28-10-2013, 17:21
Orkideleri sevmeme rağmen, cesaret edip almamıştım.Eşim almış dün içimde hem sevinç, hem kaygı var.Orkide bakımı hakkında hiç bir bilgim yok.
Oncidium u olan arkadaşlarınki gibi çiçekleri.Bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum.İnşallah bakabilirim.

dinozor
07-11-2013, 22:55
Merhaba sayın ahsenn, içiniz rahat olsun. Oncidiumlar çok kolay bakılan ve çok kolay üreyen bitkiler. Fazla su verdiğinizde hemen çürüyen, susuz bıraktığınızda hemen kuruyan bitkiler kesinlikle değil. Oda ısısında, pencereye yakın bir yerde rahatlıkla bakabilirsiniz. Yapmamanız gereken şeyse saksının içine sımsıkı bir şekilde torf doldurarak bitkinin köklerini havasız bırakmak. Gevşek orkide toprağında kendi hallerinde çok rahat gelişiyorlar ve bir yılda iki kattan fazla alan kaplıyorlar. Bitki besininden biraz çekindiğim için normal önerinin 4-5 katı kadar seyrelterek yılda en fazla 2-3 defa kullanıyorum ancak yılda bir defa saksı değiştirirken yeni orkide toprağı kullanıyorum.Bitki besininin azının zararını görmedim ama önerilen miktarda kullanınca sararmış yaprak uçları şeklinde geri dönüşü oldu. Oncidium baktığım sürede öldürdüğüm kaktüsün haddi hesabı yok, kolaylığını siz düşünün:)

lusoari
08-11-2013, 16:54
Banada bir tane oncidium hediye geldi. Geldiğinde üstünde 7-8 tane çiçek kalmıştı onlarıda doktü neyazıkki bu aralar pek ilgilenemedim, bende çiçek sapını sarardığı için dipten kestim yanından bir yavru ayırdım, ama tutarmı tutmazmı bilemiyorum ayırırken köklerine çok zarar vermişim bakalım artık kısmet.

Simge.
20-03-2014, 21:31
Maalesef yavru rizom bu:(
Benim Oncidium orkidemde de böyle bir oluşum var Yavru rizom demişsiniz ama ben anlamadım o ne demek yaprak mı oluyor ?

Simge.
20-03-2014, 21:46
Merhabalar, oncidium cinsi orkidemi 1 ay önce aldım. Üzerinde çiçekleri vardı döküldüler ve çiçeğin dalı tamamen sarardı. Ben de kestim şimdi altından böyle bişey çıkıyor Kesmekle doğru mu yaptım yardımcı olur musunuz bu yaprak mı yoksa dal mı ?http://i.hizliresim.com/xR2vRj.jpg (http://hizliresim.com/xR2vRj)

carbak
01-06-2015, 18:14
Selamlar arkadaşlar!

15 gün önce ilk defa Cambria orkide aldım, bu türün yabancısıyım!
Saksıdan çıkan beyaz kök gibi görünen şeyler, kökmüdür ?
Kök ise saksı değiştirmek için uygun zaman ne zaman ?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, hayırlı kandiller dilerim.http://i151.photobucket.com/albums/s155/friendship1965tr/image.jpg2.jpg

Jezebel
27-09-2015, 08:55
Harika bir koku :)

579035

Bu koku her emeğe bedel.

Jezebel
19-10-2015, 12:32
Oncidium ornithorhynchum

581615

Vanilya kokusu baskın :)

Cigdemistanbul
12-12-2015, 19:45
Sayın jezebel bende de oncidium ornithorhynchum var. Yandan yeni filiz verdi o da çiçek açtı. Kokusu büyülüyor bizleri. İlk gördüğümde sorun mu var diye korktum soğanları buruşuk görünce. Ama bu normal sanırım. Bir de cambriam var. Onun Soğanları benzemiyor tabi. Oncidiumunuzun bakımını nasıl yapıyorsunuz? Evinizde hangi tarafa bakan pencerede duruyor acaba? Çok sayıda orkide aldım. Şimdi araştırıyorum ama farklı farklı bakımları var. Artık özel küçük notlar hazırlayacağım bakımları için. Karıştırıyorum sonra :D
Oncidium ornithorhynchum

581615

Vanilya kokusu baskın :)

Jezebel
02-01-2016, 18:18
Ben de bu konunun acemisiyim.
Maalesef bu konunun uzmanlarından sn. praecox vefat etti.
Az çok bilgili olan kişiler de siteyi terk etmiş görünüyorlar.
Biz acemiler de el yordamıyla yolumuzu bulmaya çalışıyoruz.
Evimde kullabileceğim sadece güneye bakan pencereler bulunuyor.
Tül perde ardından onları kullanıyorum.

Ziya Soner
03-01-2016, 11:22
Hiç elleşmeyin.Gayet mutlular.Kökmü diye sorduklarınız,kök.sakın kesmeyin.Havadan soluyarak,ihtiyaçları olan rutubeti alıyorlar.Saksılarının altında delik vardır herhalde.İlerleyen zaman içerisinde,saksılarına Harç ilavesi gerekecek

Jezebel
03-01-2016, 13:25
Sn. Ziya Soner, cevap için teşekkürler.
Yardıma çok ihtiyacımız oluyor.
Ara sıra göz atmanız bile bizleri memnun eder.
Bir an aklımdan çıktınız, özür dilerim.
Saygılar.

Cigdemistanbul
05-01-2016, 09:16
Sayın Jezebel cevap için teşekkürler. Evet çok sık kullanılmadığını farkettim. Ben daha çok İngilizce dili kaynaklı sitelerde arıyorum cevapları. Orkidelerimi her gün gözlemliyorum. Tecrübelerimi her defasında paylaşacağım. Şuan oncidiumun batı penceresinde keyfi yerinde gibi. Yeni çiçekler açtı ve çiçek sapları boğumlardan yeni sürgünler veriyor.

Cigdemistanbul
03-02-2016, 19:03
Yeni aldığımız orkidelerimizi paylaşayım istedim. Bugün aldığımız orkidelerle toplam 20 orkideye ulaştık. [/ATTACH]

sar-dunya
07-02-2016, 08:31
Bu çiçeğin bir ay açık kaldıktan sonra solmak üzere olanı bile ayrı güzel :) Dans eden kadının "eteği" daha bir belirgin hale geliyor.

lusoari
08-02-2016, 13:46
Sevgili sar-dunya, sarı güzel sizin mi bilmiyorum ama bu tür sanırım bir oncidium, çok önceden benim vardı bakımı oldukca kolay diye düşünüyorum nemli ortamı ve kısa süreli sabah güneşini seviyor sürekli yeni bulblar vererek çoğalıyordu aldığımda çiçeği geçmek üzereydi hatta bir kere çiçek bile açtırmayı başarmıştım ama geçen sene tatil dönüşü eve geldiğimde tamamen kök çürüğü oluşmuş ve kurtaramamıştım. :(
Eğer birgün bir yerde yeniden görürsem tereddüt etmeden alırım.

sar-dunya
08-02-2016, 14:29
Merhaba,

Bu bitkinin bende ikinci çiçek açışı. Bakımı oldukça kolay dense de benim deneyimim o yönde olmadı. İki yılda üçüncü saksısı; çok ciddi kök problemleri atlattı. Phalaenopsislere göre daha havadar bir saksı ve daha sık sulamaya ek olarak daha az gübre ile bakıyorum.

Sevgili sar-dunya, sarı güzel sizin mi bilmiyorum ama bu tür sanırım bir oncidium, çok önceden benim vardı bakımı oldukca kolay diye düşünüyorum nemli ortamı ve kısa süreli sabah güneşini seviyor sürekli yeni bulblar vererek çoğalıyordu aldığımda çiçeği geçmek üzereydi hatta bir kere çiçek bile açtırmayı başarmıştım ama geçen sene tatil dönüşü eve geldiğimde tamamen kök çürüğü oluşmuş ve kurtaramamıştım. :(
Eğer birgün bir yerde yeniden görürsem tereddüt etmeden alırım.

Cigdemistanbul
28-05-2016, 14:28
Merhaba,
Bir kaç ay önce bir yapı marketten aldığımız Cambria Nelly Isler cinsi orkidenin bulblarından biri yumuşaktı. Rengi de kahverengiye dönmeye başlamıştı. Saksıyı değiştirirken o bulbu ayırdım. Atmaya da kıyamadım. Bir umut belki dedim ve ufak bir saksıya diktim 2 ufak ve cılız kökle. Hergün üzerine fısladım ama sırılsıklam sulamadım. Şimdi rengi açıldı ve yeni bir bulb üretti.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160528/1b89246dbdad4919d21fc6afdd2ec308.jpg

yalper
04-10-2016, 14:24
Çok hoş

Son durum nedir acaba

Yenimerak
07-10-2016, 16:41
Merhaba bir ay önce almış olduğum bu orkide çiçekleri tamamen kurudu vede bugün dibinde böyle birşey gördüm bunun ne olduğunu anlayamadım ne yapmalıyım?

Cigdemistanbul
20-10-2016, 09:09
Çok hoş

Son durum nedir acaba
Sayın Yalper,
Büyümeye devam ediyor. Hala yavru sayılır. Anadan ayırmadım daha yavruyu. Tek başına yaşayabilecek büyüklükte değil bence hala.

yalper
20-10-2016, 22:05
Sayın Yalper,
Büyümeye devam ediyor. Hala yavru sayılır. Anadan ayırmadım daha yavruyu. Tek başına yaşayabilecek büyüklükte değil bence hala.

Nelly isler türü yetiştirmeyi en çok istediğim türlerden, kırmızı çiçek tonlarına vurulmamak imkansız. Hangi yapı marketten temin etmiştiniz acaba, bauhaus'lara geliyor cambria ve dendobriumlar en sık olarak ama nelly isler türüne rast gelmedim son zamanlarda sanırım.

Bir de bu türün bakımı, yaşatılması zor olduğu söyleniyor bu konuda da zaman içinde öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız faydalanmış oluruz

Cigdemistanbul
21-10-2016, 06:35
Nelly isler türü yetiştirmeyi en çok istediğim türlerden, kırmızı çiçek tonlarına vurulmamak imkansız. Hangi yapı marketten temin etmiştiniz acaba, bauhaus'lara geliyor cambria ve dendobriumlar en sık olarak ama nelly isler türüne rast gelmedim son zamanlarda sanırım.

Bir de bu türün bakımı, yaşatılması zor olduğu söyleniyor bu konuda da zaman içinde öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız faydalanmış oluruz
Biz Marmara Forum Bauhaus ' tan alıyoruz. Çok çeşitli orkide geliyor zamanına denk gelirseniz. Çokta çabuk tükeniyorlar.
Bakımı zor değil gibi. Her orkideye baktığım gibi bakıyorum. Hatta orkide çeşitlerimden ilk açmakta olan Nelly isler bu sezon. Açtığında çiçekleri paylaşacağım.

Cigdemistanbul
11-11-2016, 08:08
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161111/04fe556d510840d221b07fd95edfd9e3.jpg
Bu sezonun ilk açan orkidesi. Cambria Colmanara Masai Red sanırım adı.

Cigdemistanbul
12-01-2017, 10:52
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170112/3d6031479e42d9c6a8bbc28fef3c55cb.jpg
Nelly isler bir çiçeğini açtı ��

yalper
17-02-2017, 00:34
Merhaba,
Bir kaç ay önce bir yapı marketten aldığımız Cambria Nelly Isler cinsi orkidenin bulblarından biri yumuşaktı. Rengi de kahverengiye dönmeye başlamıştı. Saksıyı değiştirirken o bulbu ayırdım. Atmaya da kıyamadım. Bir umut belki dedim ve ufak bir saksıya diktim 2 ufak ve cılız kökle. Hergün üzerine fısladım ama sırılsıklam sulamadım. Şimdi rengi açıldı ve yeni bir bulb üretti. ☺

Bu ufaklık ne durumda Çiğdem hanım? yaşıyor mu