PDA

View Full Version : Fukien tea kökü

Eaglion
29-05-2007, 09:24
Merhabalar Bonsaisever arkadaşlarım,

Bir kaç gündür forumu izliyordum. Bir şeyler sormadan önce kendimi tanıtmam gerektiği anladım. Hakkımdaki bilgileri "yeni gelen arkadaşlar" bölümüne ekledim. Sanırım bu bana 1-2 soru sormaya yetecek kredi sağlar:p

Tanıtımda da belirtiğim üzere, bonsai benim için oldukça yeni. Kendimce bir iki çelikleme ve hazır bonsai deneyimin var. Yardım ve önerilerinizle kendimi geliştireceğime söz veriyorum.

Şimdi sorum.

Bir kaç gün önce internet üzerinden bir Fukien tea (Carmona Macrophylla) aldım. Yolda gelirken ağaç saksısından çıkmış ve toprağı da dökülmüştü. Zaten beklediğimden küçük olduğu için (5-6 yaş, 15 cm) daha büyükçe bir saksıya aldım.

Ağaç oldukça sağlıklı olmasına karşın, benim dikkatimi çeken/ rahatsız eden kökün görünümü oldu. Ufacık bir bonzai saksısında olmasından dolayı sanırım, kökün hemen hemen hiç dallı kökü yoktu. Orta boy bir soğan ve onu çevreleyen tüycükler şeklindeydi. Orjinal saksısına boşken bile koyduğumda bu soğancığın yarısı dışarıda kalıyordu. Bu durum, bu türler için doğal mı?

İnternette gördüğüm yamadori tekniklerinden birinde, çok daha büyük olmakla birlikte, benzer görünüme sahip bir zeytin ağacı vardı. Anlatan kişi bu soğansı kökü üste yakın bir yerden testere ile kesip, yeniden formal bir kök oluşturuyordu.

Sizce ben de, ağacı önümüzdeki kış sonuna kadar dinlendirip, daha sonra aynı şeyi yapmalıyım.

Bu ağaç için beklentim. En az 30 cm yüksekliğe ulaşması ve daha sonra geniş ve sığ bir bonsai saksına aktarıp mini bir çevre düzenlemesi yapmak.

Şimdiden teşekkürler.
Taylan

Ali H. ALI
29-05-2007, 13:32
Iyi gunler Eaklion, aramiza hos geldin.
Fukien tea tropik bir bitki. ic mekanda bakabilirsin. Saksisini deyistirip genisce bir saksiya alman iyi oldu. Agaccigin yeni yerine alisana kadar ona gubre, besin verme. Saksi altinda, altlik varsa altligin icinde su kalmamasina dikkat et. Topragi nemli olsun ama surekli su verip topragi camurlasmasin. Onu bol isik alan bir yerde tut. Gunde 1-2 saat direk gunes isigi ise yeterlidir.

Agacinin daha fazla buyuyup gelismesini istiyorsan onun uzerinde 1-2 yil hic bir budama yapma. Bu arada sogan buyuklugundeki govdenin uzerindeki kilcal kokcukler de gelisip buyuyeycektir. Bonsaide kazik kok istenmiyen koktur, cunku kazik koku olan bir bitkiyi sig bonsai saksisina yerlestirmek olanaksizdir bu yuzden kazik kok budanip, bir cok ince ve kilcal kokler birakilir. Zeytin agacina uygulanan da odur. Senin agacindaki kilcal kokler gelisip daha da kalinlasaklarindan. belki iki yil sonra onu bonsai saksisina gecirirken kok budamasi yapman gerekecek. Zeytin agacina uygulanan budamayi senin agacina yapman gerekmiyor.

Agacin istedigin boya gelince onu budayarak istedigin forumu verebilirsin. Tel saracaksan agacin uzerinde teli 3 aydan fazla birakmamalisin. Teli de, yesilken ve daha olgunlasmamis surgunlere sararsan daha rahat egip bukebilirsin.

Bonsai hakkinda yazilanlari bir sure daha okuduktan sonra, baska yerlerden bonsai getirtmek yerine, bonsaiye uygun fidanlar secip kendin ugrasip bonsai yapman cok daha keyifli olacaktir. Ornegin bir zeytin fidani ile basliyabilrsin.
Bonsai yapman icin gerekli bilgiler agaclar.net'te vardir. Takildigin yerlerde ise tum arkadaslar yardimci olacaktir.

Yapacagin bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim. Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Eaglion
29-05-2007, 13:48
Sevgili Ali Bey,

Forumumuzda, sizin gibi yılların tecrübesini benim gibi yenilere aktarabilecek birinin olması bizler için büyük şanş. Öneriniz için çok teşekkür ederim.

Bu ağaçla ilgili bir başka sorunum ise ağacın belirgin bir önü olmadığı. Altaki ana dallar sanki "X" gibi, ikinci sıra dallar da aynı şekilde ancak bu sefer "+". Tepeden bakılınca sekiz yöne de bakan rüzgar gülü gibi.

En kötüsü ise boyuna dik uzamasını engelleyecek şekilde tepesi budanmış. Mecburen yana uzayan ana dallardan biri ile devam etmem gerekecek.

Biraz daha büyüdükten sonra budama konusunda da önerilerinizi isteyeceğim. Garibim, ben elini ayağını kesmeden, önce biraz kendine gelsin.

Tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler,
Taylan

Ali H. ALI
29-05-2007, 14:18
Iyi gunler, Agacinin degisik yonlerden cekilmis resimlerini ekliyebilirsen, ben ve diger arkadaslar sana daha fazla yardimci olmaya calisiriz.

Taylan, simdi benim, agaclar.nette yaptigimi, bir iki yil sonra, senin de bonsaiye yeni basliyan arkadaslar icin yapacagindan suphem yoktur.
Sevgi ile kal.