PDA

View Full Version : Nolina (Beaucarnea recurvata)

Ela
27-05-2007, 19:31
Merhaba,arkadaşlar.Bugün bir arkadaşım, bana ,çok büyümüş olan nolina çiçeğinin gövdesinden çıkan sürgünlerinden ,çelik verdi.Çeliği şu an suda bekletiyorum.Torfa diksem köklenir mi?Yoksa suda mı bekleteyim?

Sebahattin Sargın
27-05-2007, 19:38
Zerrin hanım ismini hiç duymamıştım, elinizde resmi var ise rica etsem yayınlarmısınız?

Ela
27-05-2007, 19:47
internetten resimlerini indirdim

Sebahattin Sargın
27-05-2007, 19:51
Teşekkür ederim, bu konuda profosyonel değilim. Fakat suda köklendirmek daha iyi olur diye düşünüyorum. Benim torfta köklendirmeye çalıştığım bazı bitkiler köklenmediler çünkü. Umarım ustalarımız yardımcı olurlar....

Ela
27-05-2007, 19:59
Teşekkür ederim.Gerçekten çok güzel bir çiçek ,sizin de başınıza gelmiş, benim de karşılaştığım durumlar ,insan çok üzülüyor,çeliğimin ziyan olmasını da istemiyorum,o yüzden uzman yardıma ihtiyacım var.Arkadaşımın bir daha çelik vereceğini zannetmem.Mutlaka yaşatmalıyım.

Mine Pakkaner
28-05-2007, 12:38
Güzel bir örneğini http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=83498&postcount=96 de göreceksiniz. Torfta değil de perlitte köklendirme denemem oldu. Uzun sürede sonuç aldım ama köklendi.

Lymyt
20-05-2008, 20:06
Başlığı görünce dayanamadım bende evde yaklaşık 7 yıldır bizimle olan bir nolina'nın fotografını eklemek istedim.. Yaklaşık 4 yıl önce ana gövdesini kestim ve 4 filiz verdi, açıkçası baya sanşlıyım şekli açısından.

Not: Bir salon bitkisinden daha çok bir bonsai formunda da bakabiliriz. boy: 50-60cm.

chaenomeles
24-06-2008, 08:42
Gerçekten çok hoş bir çiçek, bulursam mutlaka alacağım.
Geçenlerde bir serada kocaman yaklaşık 4 m boyunda bir nolina gördüm, görevli bir müşterinin evinde çok büyüdüğü, artık sığamadığı için seraya getirdiğini söyledi.
Ne sürede o kadar büyüdüğünü bilmiyorum ama nolinası olan arkadaşların haberi olsun.

beyaz orkide
13-07-2008, 20:48
Nolina'nın suda köklendirme cabaları nasıl sonuc verdi acaba? bugun bende bir tane celik edindim arkadasımdan.

Ela
14-07-2008, 08:12
Nolina'nın suda köklendirme cabaları nasıl sonuc verdi acaba? bugun bende bir tane celik edindim arkadasımdan.

Suda köklendi.Köklenince diktim 1 ay sonra bilmediğim bir sebepten öldü.

gulshenisa
04-10-2008, 14:35
benim evimdede nolina var yalnız gövdesi değilde yaprakları uzuyor.nedenini bilen varmı acaba?yaprak uzunluğu1-1.5m civarında.

Lymyt
12-11-2008, 12:04
Sayın gulshenisa,
Nolina yaprakları belirli bir uzunluğa gelince kuruyup dökülüyor sonra da gövde ortaya çıkmaya başlıyor. Birden gövde uzamıyor ******. Görsel bir gövdeye sahip olması birkaç yıl alacaktır.. Oluşan ince gövde de zamanla kalınlaşıp çatlak yüzeyli kalın bi gövde oluşturacaktır..

gulshenisa
12-11-2008, 12:35
Nolina fidesini kardeşim bundan 4 yıl önce yurtdışından getirmişti.Çok küçüktü,şimdi yumrular yaklaşık elma büyüklüğünde yalnız yumrular 3 tane.Ayırmam doğru olurmu ve ayırmak için en doğru zaman nezaman.Ayırmadığım içinde gövde oluşmuyor olabilirmi?

Lymyt
14-11-2008, 22:58
Ayırmadığınızdan dolayı gövde oluşmadığını zannetmiyorum. Çünkü bitişik gövdeli 3lü 4lü çok güzel nolinalar var. Belki optimum bakımı sağlayamıyorsunuzdur. Mesela saksı çok küçük mü ya da çok büyük mü? Aralıklarla sıvı besin (gübre) veriyormusunuz? Ya da konum açısından yeterli güneş alıyor mu? Çünkü 4 senede az da olsa bir gövde oluşturmaya başlamalıydı.
Gövdeleri ayırmak için bildiğim kadarıyla özel olarak belirli bi zaman yok, ama ben yapsaydım baharla beraber ayırırdım.

ali kalyoncu
02-12-2008, 08:41
Merhaba;
Resimde gördüğünüz nolina 20 yaşında ve 80 cm boyunda...aldığımda dördü birarada ve misket kadardı, elimde sadece bu kaldı, sebebi ise aldığımda hiçbir bilgiye erişemedim ve deneme-yanılma yoluna gittim. İnşallah bu nolinamla daha uzun yıllar birlikte olacağız.

feriha
03-03-2009, 18:44
Arkadaşlar benim de minik bir nolinam var. Bakımı ve besin ihtiyacı hakkında bilgim yok. Paylaşırsanız sevinirim.
65223

house-of-wax
03-03-2009, 21:22
Çelikten ürtmek gerçekten çok zor çok hassas bir odunsu yapısı var... Bu yüzden ucuz fiyata küçük bitkiler almanızı öneririm.

Koyu yeşil
05-03-2009, 13:49
Feriha hanım, nolina az miktar suyla yetinebilen bir bitki. Özellikle kışın toprağının ıslak kalmamasına dikkat etmelisiniz. Ben haftada bir az miktar sulama yapıyorum. Belki yazın biraz miktar artırılabilir. Çok özel beklentileri olmayan bir bitki, bakımı zor değil ama çok dekoratif. Bir de sizin nolina acaba değişik bir cins mi, benimki farklı. Resim ekleyeyim en iyisi bende.

feriha
05-03-2009, 14:12
Sevgili koyu yeşil çok minik büyüdüğünü göreyim istedim gövdesi oluşmamış

daha.:rolleyes:

Bahause den aldım. Soğan gibi ama değil sert.

Yavaş büyüdüğünü diğerleri gibi gövde yapacağını söyledi görevli.

Saksısına değiştireceğim, nasıl bir toprak ister, gübre ister mi?

Koyu yeşil
06-03-2009, 09:54
Bu bitkinin yavaş büyüdüğünü inşallah uzun yıllar beraber olacağımızı biliyorum Feriha Hanım. Toprak ihtiyaçlarını çok iyi bilmiyorum. Belki bilen bir arkadaşımız yanıtlar. Ben de yeni aldım sayılır bitkimi.

onur yüksel
03-05-2009, 00:09
Merhabalar,

Nolina çok sevdiğim ve hep beslemek istediğim bir bitki olmuştur. Yakın zamanda almayı planlıyorum. Acaba Nolina için nasıl bir saksı harcı tavsiye edersiniz? 1 ölçü torf, 1 ölçü kompost, 1/2 ölçü pomza, nolina için uygun bir harç mıdır? Yoksa bu harca toprak da eklemek gerekir mi?

Saygılarımla,

Volare
03-05-2009, 08:50
Yilda iki defa yagis alan bolgeden gelen bir col bitkisiymis ,
yani bakimi kolay bir bitki .Kis aylarinda sulama yapmayin ,harca iri kum ekleyin .

onur yüksel
03-05-2009, 13:44
Yilda iki defa yagis alan bolgeden gelen bir col bitkisiymis ,
yani bakimi kolay bir bitki .Kis aylarinda sulama yapmayin ,harca iri kum ekleyin .

Çok teşekkürler.

Peki bu bitkiye ilişkin harç ne olmalıdır ?

Kalın kumdan kasıt nedir? Kalın taneli kuvarz yani silis kum mudur? Forumda okuduğum kadarıyla kumdan ziyade perlit ya da pomza kullanmak daha iyiymiş ki ben de evdeki tüm saksılara perlit ya da pomza ekleyeceğim.

feriha
03-05-2009, 13:53
Bence perlit suyu tutar. Kum süzek tir. Suyu tutmaz. Soğanlı bitkiler az su istiyor.

Perlit koyduğumuz zaman nemli kalıyor ve çürüyorlar.

Kum, toprak, torf ve gübreden oluşan karışım soğanlılara iyi geliyor.

Islak kalmaması gereken bir bitkiye perlit koymak iyi bir seçim olmaz diye düşünüyorum.

Her bitkinin ihtiyacına göre toprak hazırlıyoruz.

Su seven, nemli kalması gereken bitkilere perlit ilavesi ile köklerin kurumaması sağlanıyor.

Volare
03-05-2009, 14:16
Sevgili ferihaya katiliyorum ,
ayrica bitkinin bozulmasinin sebebi asiri su ve nemmis .
Genis olan dip kisimda kritik durumda kullanabilecegi suyu depolamak icinmis .
Yaprak yapisi da su kaybini asgariye indirgemek icin yapilandirilmis .
Bir nevi kaktus gibi dusunun .Illa ki bir oran istiyorsaniz tekrar bakayim .
Bilgiler degisik rusca kaynaklardan alindi .

Volare
03-05-2009, 16:21
Fundalik (orman topragi),iri taneli kum ,humus,torf -1:1:1:1 oraninda demisler .
Kolay gelsin .

ZeybepEbru
15-05-2009, 19:24
:( merhaba arkadaslar. benimde ölmek üzere bir nolinam var. elimden geleni yapiyorum ama git gide kötüye gidiyor bazen düzelecekmis gibi oluyor ama nafile, 8 celigi vardi simdi dört tane kaldi. yeni yaprak vermiyor. sanirim küstü. topragoni degistirsem ise yarar mi acaba:(
yardima ihtiyacim var

haxal
22-05-2009, 20:29
Başlığı görünce dayanamadım bende evde yaklaşık 7 yıldır bizimle olan bir nolina'nın fotografını eklemek istedim.. Yaklaşık 4 yıl önce ana gövdesini kestim ve 4 filiz verdi, açıkçası baya sanşlıyım şekli açısından.

Not: Bir salon bitkisinden daha çok bir bonsai formunda da bakabiliriz. boy: 50-60cm.

ne kadar şık bir bitki...
gerçekten çok güzel.

Elefantenfuß
13-01-2010, 08:58
Merabaa bakın benim Nolinamaa :rolleyes:
Ben kendisini bu haliyle satın almadım bizzat tohumundan yetiştirdim..
Kucuk olan yaklasik 3 aylikken ki hali diğerinide yeni cektim simdi 7-8 aylik.

erbek_
13-01-2010, 10:01
Çok şeker elefantenfuss, tohumdan yetiştirmek gerçekten zorlu ve sabır gerektiren ama zevki de bir başka oluyor. Bakalım o meşhuuuu tombik gövde nezaman oluşacak, ben de pek seviyorum bu bitkiyi ama henüz edinemedim.... Güle güle büyütün inşallah...

Elefantenfuß
13-01-2010, 23:44
Teşekkur ederimm..Gövdesi olustu gibi cidden cok sevimli ***. usun sure benimle kalır..

kbras
12-04-2010, 14:03
merabalar, bizim evdede bi adet nolina agacı var ama agacımız yaprakları curumeye başladı bu konuda bilginşz varsa bana yarıdmcı olursanız sevinirim

lionstone
05-11-2010, 21:54
Herkese iyi akşamlar, aşağıda resimlerini yüklediğim nolilamla ilgili bir kaç sorum olacak.Öncelikle güzel ağacım cam kenarında çok güzel vakit geçiriyordu,yaklaşık 1 ay önce il dışında olduğumuz bir süreçte üst katımızı basan su nedeniyle yaklaşık 3-4 gün üzerine sürekli su akmış; yapraklarında ''bence'' bir problem olmamasına rağmen toprağın üst kısmındaki yuvarlak gövdesi sanki biraz sertliğini kaybetmiş gibi ve uzantısında yer yer dalgalar var,toprağı biraz eşeledim çok ıslak değil ama alt tarafın durumunu bilmiyorum.İstediği toprak türünü forumdan araştırdım ancak kasım ayında toprak değiştirilir mi onun hakkında malesef herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Sizce toprağını değiştirmeli miyim? Ve ikinci olarak üstten veren sürgünlerini kessem kök oluşumunu sağlayıp yeni bitki oluşturabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim...

Jezebel
19-12-2010, 20:30
Bu gün aldım;) Daha bebek sayılır buradakilere bakarak.
Büyükler çok pahalı oluyor.

184931

Almadan önce resmini çektim.

simran
11-01-2011, 11:58
http://www.beekenkamp.nl/ornamentals/categorie/110/nolina-recurvata.htm

arkadaşlar benim nolinam henüz resimdeki kadar. gövdesinin uzaması kaç yıl sürer bilginiz varmı ?

elefantenfuss
09-09-2011, 18:28
Benim minik kusummm nasılda büyümüş gerçi ilk koydugum fotografdan sonra 2yıl gecti biraz gec büyüyo sayılır, kıyamamm:rolleyes:

Karaburun
20-09-2011, 13:45
Merhaba arkadaşlar,

Nolina'mla 2 yıldır birlikteyiz. Gövde kısmı çok yavaş gelişme gösteriyor ama tepeden de sürekli yeni yapraklar çıkartıyor. :p İstinye Park' ta dolaşırken saksılarda dev Nolina'lar gördüm. Gövdeleri bir hayli büyüktü. Benim minik bitkim ne zaman o boyuta gelecek? :mad:

TuruncuHis
20-11-2011, 09:28
2 yıl aradan sonra dünyaya döndüm ve hiç azalmayan çiçek sevdama salon bitkileri de eklendi. Nolina aldım dün işyerim için ama akşamları üşür, evde bıraksam çok az birlikte olacağız. İşyerim akşamları soğuk oluyor acaba şala, monta sarıp mı bıraksam yoksa işe birlikte mi gidip gelsek:)

selimkuntay
08-06-2012, 21:04
Merhabalar,
2 metre boyunda 4 dallı bir nolinam var fakat şu an yalnızca torf içersinde duruyor ve besin vermiyorum. Haliyle durumu da bu yüzden pek de parlak değil. Daha önce V.....in yeşil yapraklı bitkiler için olan (NPK 6.4.5) besini verdiğimde yapraklarında sararmalar oldu. İki kere denedim, ikisinde de sonuç aynı olunca bende vermeyi kestim. (Verdiğim ürün 3-4 yıllık)

Acaba bu bitki için besin olarak ne verebilirim? Yarasa gübresi ve leonardit uygun mudur?
Nolina fazla suyu da sevmediğinden torf içersine 1/3 oranında kum katmak doğru olur mu?

polatuz
15-07-2012, 16:12
Satın aldığım nolina tohumları uzun zaman çimlenmediğinden umudu kesmiştim. Yaklaşık iki ay sonra sanırım birisi çimlendi.

incii
02-03-2013, 12:14
Merhaba Arkadaslar,

Uzun süredir bu Nolinaya bakiyorum, bu zamana kadar hic sorun yasamamistim, bakimi oldukca kolay olan bitkilerden biri diye bilirim.
Yanliz bu kisin baska bir bitkilerimin birinden bunada malesef bit bulasti. Bir kac defa ilacladim fakat bir türlü kurtulamiyorum onlardan. Yeni cikan yapraklarida resimde gördügünüz gibi lekeli cikiyor.....
Acaba diyorum eger bitleri yok edemezsem üst dalindan yapraklari kesersem kac ayda yeni yaprak cikarir? Nolinayi sizlerden biri kesen oldumu hic? Acikcasi kesmek de istemiyorum ama heryerini komple bit sardiginda baska bir carem yok sanirim....

374221

374222

374223

..

Jezebel
21-04-2013, 07:38
Beaucarnea recurvata(Ponytail palm)

Yapraklarını dökmedi ancak yaprakları kızardı, neden acaba:confused:
Soğuktan mı, yoksa aşırı güneş almaktan mı kestiremedim.

incii
26-04-2013, 15:57
Beaucarnea recurvata(Ponytail palm)

Yapraklarını dökmedi ancak yaprakları kızardı, neden acaba:confused:
Soğuktan mı, yoksa aşırı güneş almaktan mı kestiremedim.

Sayin Jezebel, bir hafta önce bende bu bir mesaj altdaki agacimi disariya terasa aldim, onda da birkac kizaran yapralari olustu, ama zararsiz sanirim, asiri öglen sicaklar da da birkac saatligine üzerine gölge yapiyorum simdilik baska bir sorun yok gibi görünüyor.

turkankaragoz
07-06-2013, 19:28
415043

turkankaragoz
07-06-2013, 19:32
Benim sevgili nolinam. Tohumdan yetiştiremediğim için tekzen den satın aldım. Fakat süpriz yapıp 2 filiz daha verdi. Ayda bir bitki besinli su veriyorum. Sıcak günlerde yapraklarını fısfıslıyorum. Haftada birde toprağını fısfıs ile nemlendiriyorum. Nolinayı orkide toprağına diktim. Gayet memnun hayatından diye düşünüyorum. Akşam güneş batmadan önce güzelce güneşleniyor.

elefantenfuss
23-07-2013, 10:11
Bakın nolinam artık arkadaslarıyla beraber evrensel bir hayat sürüyor;) umarım yeni yerini sever..
Uzun süre önce gövdesinin büymesi durmustu,sadece yaprakları kuruyuor yenileri cıkıyordu hayatını biraz renklendirmek istedim hoşuna gitmiştir umarım..

elefantenfuss
23-07-2013, 10:12
Sağ üst köşedeki menekşemin durumu pek iyi değil, değişmiyorda :(

turkankaragoz
23-07-2013, 10:26
Sn elefantenfuss nolinanız çık şeker ama benim dikkatimi sehpanız çekti. Çiçek severler için çok güzel bir fikir. Nereden aldığınızı sorsam ayıp etmiş olur muyum?

elefantenfuss
23-07-2013, 10:40
Herkese iyi akşamlar, aşağıda resimlerini yüklediğim nolilamla ilgili bir kaç sorum olacak.Öncelikle güzel ağacım cam kenarında çok güzel vakit geçiriyordu,yaklaşık 1 ay önce il dışında olduğumuz bir süreçte üst katımızı basan su nedeniyle yaklaşık 3-4 gün üzerine sürekli su akmış; yapraklarında ''bence'' bir problem olmamasına rağmen toprağın üst kısmındaki yuvarlak gövdesi sanki biraz sertliğini kaybetmiş gibi ve uzantısında yer yer dalgalar var,toprağı biraz eşeledim çok ıslak değil ama alt tarafın durumunu bilmiyorum.İstediği toprak türünü forumdan araştırdım ancak kasım ayında toprak değiştirilir mi onun hakkında malesef herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Sizce toprağını değiştirmeli miyim? Ve ikinci olarak üstten veren sürgünlerini kessem kök oluşumunu sağlayıp yeni bitki oluşturabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim...

Nolinanız nasıl oldu acaba, yaşıyor değil mi?

elefantenfuss
23-07-2013, 10:43
2 yıl aradan sonra dünyaya döndüm ve hiç azalmayan çiçek sevdama salon bitkileri de eklendi. Nolina aldım dün işyerim için ama akşamları üşür, evde bıraksam çok az birlikte olacağız. İşyerim akşamları soğuk oluyor acaba şala, monta sarıp mı bıraksam yoksa işe birlikte mi gidip gelsek:)

Bence birlikte gidip gelin daha cok beraber vakit gecirmiş olursunuz;)

elefantenfuss
23-07-2013, 10:50
Sn elefantenfuss nolinanız çık şeker ama benim dikkatimi sehpanız çekti. Çiçek severler için çok güzel bir fikir. Nereden aldığınızı sorsam ayıp etmiş olur muyum?

Teşekkür ederim ikeadan aldım:) cicekleri dikeli 1 hafta oluyor 1 ay icinde durumları belli olur, sehpada saksı yuvalarının icine tam oturan saksılar var onları cıkarıp ekiyorsunuz yanlız delikli degil tabi saksılar cunki yuvasına tam oturuyor delsenizde olmaz bende saksıların iclerine cakıl tasları koydum havayı ve suyu orda depolasınlar diye ***. goruntusu kadar işlevide memnun edici olur.

hilalll
18-03-2014, 03:40
476659

Benim bir aylık nolinalarım 10 tohumdan 6 tane çimlendi.

hilalll
10-01-2015, 03:54
532104
1. Yaşlarına gelmek üzere olan nolinalarım tohumdan yetişkin nolinaya sahip olmak ömrümüzün yeteceği bir iş değil sanırım:p

Moringa_sülo
23-08-2015, 02:28
Satin aldiklarim be bebeklerim :p

Moringa_sülo
06-10-2015, 23:31
Cimleneni aktardim tablete, ilk girenler sanirim belli oluyor :-) ilk ve sonlari arasinda 10 falan var ...

aydoner
25-10-2015, 18:36
Satin aldiklarim be bebeklerim :p

Kardeşim bu tohumları nereden buluyoruz? Ben ticari tohum satanlar çok fahiş fiyat yazdiklarini görüyorum. Cicekciler bu fiyata alsa hayatta para kazanamaz.
Ayrıca Fidanlik yöneticisi olarak 5 TL Ye mal ettiğimiz tohumu 10 tl ye 10 adet verilirse cildiriyorum.

üzüm
15-02-2016, 19:00
7-8 aydır Nolina bakıyorum.

Kahverengi odunsu bölgede büzüşme görünce saksının bir boy büyüğü su dolu kaba saksısını yerleştiriyorum. Kısa bir süre sonra kahverengi odunsu bölge eski haline dönünce ki suyu bu bölgede depoluyormuş; saksısını su dolu kapdan alıyorum. Tabağında su kalmamasına dikkat ediyorum.

Yazın üsten sulama yapmıştım; pek memnun kalmadım. Bu yöntemle sanki daha iyi geliştiler.

Okuduğum kadarıyla saksısının büyük olmaması gerekiyor. Odunsu bölge saksıdan dışarı taşacak gibi olduğunda saksı değişimi öneriliyor.

hilalll
05-03-2016, 13:30
http://i.hizliresim.com/Rk9vEY.jpg (http://hizliresim.com/Rk9vEY)
Benim ufakliklar ayri eve (saksıya) gececek boya geldiler.

hilalll
15-05-2016, 15:57
612213

Son durum bu şekilde:rolleyes:

lusoari
31-05-2018, 16:18
Bu da benden gelsin.