View Full Version : Karakafesotu (Symphytum officinale)
bitkiavcısı
27-05-2007, 15:37
Kemik sağlımız için, Karakafesotu
Symphytum officinale L.
Familyası : Boraginaceae (hodangiller)
İngilizce adı : Comfrey root
Almanca adı : Beinwell
Fransızca adı : Racine de consoide
Drog* adı : Symphyti radix (Karakafesotu kökü)
Diğer isimleri : Eşekkulağı, kafes otu
Giriş
Keşfedilmeyi bekleyen birer hazinedir bitkiler. Çoğu kez gösterişten uzak duruşlarıyla keşfedilmeyi beklerler. Dokunulduğunda bin ah işitmenin aksine, bin mucize seriverirler önümüze. Bir dokun, bin mucize gör…
Arayan aradığını bulsun diye, yerden ne biterse ihtiyaç sahipleri için biter buyurmuş Mevlana. Marifet yerden bitenleri araştırıp istifadeye sunabilmede..
Kırık çıkık rahatsızlıkları için kapı kapı dolaşanlara şahit olmuştur birçoğumuz. Ancak bu tür rahatsızlıkların tedavisinde etkinliği ve güvenirliği kanıtlanmış olan ‘karakafesotu’ ülkemizde yeterince tanınmamaktadır; bu amaçla kullanımı da yaygın değildir. Bu değerli bitkimize dikkati çekelim istedik bu sebeple.
Botanik özellikleri
30- 120 cm boylanabilen, sert tüylü gövde yapısına sahip, haziran ayından itibaren beyaz, erguvani nadiren de pembe renkli çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitkidir.
Yayılışı
Avrupa’nın birçok bölgesinde yetiştiği görülür.
Yurdumuzda Kuzey Anadolu ve İstanbul’da görülmekle birlikte, İstanbul’da S. Orientale türü daha fazla yayılış gösterir.
Dileyenler bitkiyi canlı halde görebilmek için, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni ziyaret edebilirler.
Kültürü (Tarımı)
İklim isteği
Gelişim döneminde don tehlikesi nedeniyle, soğuktan korunmalıdır.
Toprak isteği
Rutubetli, besin maddesince zengin ve iyi kök gelişimi için gevşek yapılı toprakları tercih eder.
Su isteği
Hafif nemli toprakta yetiştirileceğinden suya fazla ihtiyacı olmayacaktır.
Üretimi
Bitki tohumla ve ayırma yöntemiyle üretilir. Tohumla üretim için, tohumlar nisan ayı başlarında viollere ekilir. Fideler 5 cm boya ulaştığında araziye ekilebilir. Ayırma ile üretimdeyse bitki köklerden ayrılarak çoğaltılır. Her bir kök yeni bitki verecektir.
Hasat
Kökleri, bitki sürgün vermeden önce erken ilkbaharda veya sonbaharda bitki üst aksamı kuruduğunda topraktan çıkarılır, temizlenir, kalın olanlar parçalanır ve gölgede havadar bir yere aslırak veya 60 ºC ısılı fırınlarda kurutulur.
Kuru köklerin dış kısmı koyu kahve, içi beyaz ve sarı renklidir. Kökler kokusuzdur.
Fitokimyasal maddeleri
Laziokarpin, konsolidin, sinoglosin alkoloitleri, alantoin, asparagin, sakaroz, pyrrolizidin alkoloitleri
Tıbbi kullanılışı
Omurga dejenarasyonu, bağ dokusu bozuklukları, kan dolaşımı bozukluklarında endikedir.
Bitki bileşiminde bulunan alantoin maddesi hücre yenileme özelliğinde olup, kemik ve kıkırdak büyümesini süratlendirir. Bu özelliği nedeniyle, kas ve eklem apsesiyle kemik hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
Bitki haricen kullanıldığında yaralar tam iyileşmeden tabaka oluştururur; bu durum da apse oluşumuna sebebiyet verir. Bu nedenle özellikle derin yaralara sık sık antiseptik uygulanmalıdır.
Kök unu suyla karıştırılır, lapa haline getirilir. Lapa beze yayılır ve hasta bölge bu bez üzerine yatırılır. Kompresin daima sıcak tutulması için kompres sıcak havluyla bastırılabilir.
Bitkinin yaprakları da tedavide kullanılır ancak yaprakların taze haldeyken etkin olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Uyarı
Seyreltilmiş tentürü dahilen kullanılabilir. Ancak bitkinin içerdiği pyrrolizidin alkoloidi nedeniyle karaciğer hasarına neden olabildiği yönünde bulgular olduğundan dahilen kullanımını tavsiye etmiyoruz.
* Drog kelimesi, bitkilerin ilaç olarak kullanılan kısımlarını ifade eder.
Nazım Tanrıkulu
Tıbbi ve Aormatik Bitkiler Teknikeri
Kaynakça:
1. Arslan, N. ve ark., Tıbbi Bitkiler İsim Kılavuzu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1530, Ankara 2002
2. Baytop, A., Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, No: 3889, İstanbul 1995
3. Eröztürk N., Bitkilerle Sağlıklı Yaşama, Anahtar Kitap Yayınları, İstanbul
4. Tanker, N., Koyuncu, M., Coşkun, M., Farmasötik Botanik, Ankara Üniversitesi Yay., No: 88, Ankara 2004
Sayın Tanrıkulu, bu bitkinin botoks etkisine sahip olduğunu ve bu amaçla kullanıldığını okumuştum. Bu doğru mudur? Doğruysa uygulama nasıl yapılabilir? Ayrıca şeker otumun özütünü çıkarmak istiyorum. Alkol kullanıldığını okudum. Bu işlem nasıl yapılır ve kullanılan alkol özütün tadını değiştirir mi? Sonuçta alkollü çay içmek istemem :)
bitkiavcısı
31-08-2012, 14:46
Merhaba Sn. Çekeles,
Kusura bakmayın cevap hayli gecikmiş, mesajınızı yeni gördüğümden.
Evet, karakafesotu bitki adeta botoks etkisi yapıyor. İçerisinde bulunan allantoin maddesi sebebiyle salyangozun sağladığı yararları sağlıyor. Kırışıklıkları azaltmak, kuru ve duyarlı ciltleri yatıştırmak amacıyla kullanılıyor.
Ülkemizde ilk defa Bitki Sandığı markamızla çiftliğimizde yetiştirdiğimiz karakafesotundan karakafesotu kremi ve yağı ürettik. Yağ ve kremi bu amaçla kullanabilirsiniz. İmalathanemiz Kütahya'da KİŞGEM'de. İmalatlarımız daha çok yeni. bitkisandigi.com ve bitkisandigi.com.tr bizim adreslerimiz.
Stevia özütünü çıkarmak için etil alkol kullanabilirsiniz. Ancak sonrasında alkolü uçurmanız gerekir alkollü çay içmemek için. :) Alkolü de vakum altında döner buharlaştırıcılarla uçurulabilir. Ancak bunun için döner buharlaştırıcı bulunan bir laboratuvardan destek almanız gerekir.
Selamlar,
Lonicera
26-01-2014, 19:10
Karakafes yani comfrey. Ben tıbbi yönünden çok gübre kısmıyla daha fazla ilgileniyorum. Yabancı sitelerde bu konu hakkında o kadar çok yazı var ki. Bahçeniz olup da doğal gübreleme peşinde de koşuyorsanız tam da size göre bir bitki.
Bitkinin tohumunu aradığım zamanlarda açmış olduğum başlıktan bazı bilgileri buraya taşıyacağım. Bu bitki çok daha fazlasını hak edecek kadar değerli.
Bitkinin tohumuna şu (http://www.zengardentr.com/Sifali-karakafes-otu-tohumu-symphytum-officinalis-comon-comfrey,PR-1755.html) adresten ulaşmak mümkün. Rizomlar için yurt dışında satış yapan yerlere başvurmak gerekiyor.
Lonicera
26-01-2014, 19:12
Birkaç gün önce çok değerli bir dostumdan yabancı sitelerde gerçek comfrey olarak belirtilen bocking 14 russian comfrey bitkisinin rizomları geldi. Ben de mevcut tohumdan yetiştirdiğim comfreylerin yanına diktim. Niyetim bir türlü tohum tutmayan bitkiyi karşılıklı tozlayıp tohum elde etmek.
Geçen yıl tüm bitkilerimde kullanıp mükemmel sonuçlar elde edince nazarımda değeri kat be kat artan bitki artık benim için başucu bitkisi olmuş durumda. Yapraklarından enzim yöntemiyle elde ettiğim sıvıyı hem topraktan uygulayarak hem de yapraklara püskürterek kullandım. Şahitleme usulüyle yaptığım için farkları görmek çok kolay oldu. Bitkinin bunun dışında o kadar çok faydası var ki, saymakla bitmiyor. Sevgili Meyvelitepe bitkiyle şöyle (http://blog.meyvelitepe.org/2013/10/06/tafsilatli_bitki_yagi_tarifiyle_karakafes_otu/) bir çalışma yapıp kendi blogunda yayınlamıştı.
Bitkinin kullanım yerleri ve şekli, içeriği vb. gibi pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Buradaki (http://gentleworld.org/the-wonders-of-comfrey/) sitede olduğu gibi.
Lonicera
27-01-2014, 12:33
Burada (http://www.gardenersworld.com/how-to/projects/basics/how-to-make-a-comfrey-feed/200.html) da comfrey yapraklarından sıvı gübre elde etmenin kolay bir yöntemi var. Ben suyun içinde yaptığım için koku sorun olmuştu. Bunu da denemek lazım.
MeyveliTepe
27-01-2014, 16:51
Sıvı gübre olarak değerlendirilecek ise en iyisi enzim şeklinde fermente ederek yapmak. Suda bekletme usulünde yapraklardaki besin suya geçer ama potojen bakterilerin üremesi de mümkün. Enzim şeklinde yapıldığında patojen de üreyemez.
Lonicera
27-01-2014, 17:52
Evet, enzim şeklinde de denemek isterim. Keşke bahçemde yerim fazla olsa da kompost için de yetiştirebilsem.
Geçen sene tüm çiçek ve sebzelerde denedim, sonuç muhteşem. Hele o marullar ve küçük yeşillikler, keşke fotoğraflasaymışım.
Comfrey çayını gardenya çiçeğinde de kullandım, şahitleme için bir tanesinde kullanmadım. Aynı dönemde çelikten köklendirme ile dikilen gardenyaların gelişimleri çok farklı oldu. Zamanım olduğunda resimleyip eklemek istiyorum.
Lonicera
01-02-2014, 16:59
İşte comfrey ile beslenen Gardenia' lar. Büyük saksıda olan yanıltmasın, yeni yerine geçeli tam 8 gün oldu. Daha önce diğerleri gibi küçük saksıda idi. Hepsinden daha fazla gelişince kendime ayırdım ve saksısını büyüttüm. Diğerleri de komşulara gidecek. Kiremit rengi saksıda olan normal 15-15-15 gübre ile beslendi. Çelikler 2013 şubat ayında köklendirilip saksılanmıştı. Comfrey ile beslenenlerin yaprakları neredeyse avucum kadar ve yemyeşil. Bu comfrey tam bir azot bombası, ne dersiniz:))
MeyveliTepe
01-02-2014, 20:52
Azottan çok potasyum içerir.
Burada ormanda vardır illa ki bu bitkiden. Keşke tanıyıp yapraklarından toplayabilseydim.
MeyveliTepe
02-02-2014, 00:49
Bitki hodan ile aynı aileden. Yaprakları da hodana çok benziyor. Hodan ormanlık arazide çok bulunur fakat bu bitki hodan değil maalesef.
Lonicera
02-02-2014, 07:08
Azottan çok potasyum içerir.
Evet ben de gezindiğim tüm yabancı sitelerde de potasyumun daha yüksek olduğunu gördüm ama bitkinin yeşil aksamı bu kadar gelişince ister istemez çok daha fazla azot içerdiğini düşünüyordum. Belki de azotun alınabilirliği çok daha hızlı olup kendini belli ediyordur.
MeyveliTepe
10-04-2014, 01:03
482234
Bu kış comfrey'lerin bir bölümünü söküp kök parçalarını bir kaç adaya dağıttım. Kökler hızla filizlenip yaprak verdiler. Görünüşe göre organik maddesi yüksek, gevşek malzemeyi sevdiler.
Lonicera
10-04-2014, 07:09
Dikkat ettim de tohumdan yetiştirdiğim comfrey ile bocking 14 russian comfrey türünün yapraklarında bariz farklar var. Tohumdan yetişenler daha dar ve uzun, diğeri çok daha geniş ve büyük. Ayrıca bocking 14 russian comfrey daha erkenci bir tür sanki. Filizleneli yaklaşık 1 ay oldu. Diğeri yeni yeni uyanıyor. İzmir ikliminde mi böyle davranış sergiliyor bilemiyorum.
Melih Bakırlıoğlu
10-04-2014, 07:28
Bende yetiştirmeye çalıştım ama başaramadım. İstanbul'da bir apartmanın bahçesinde bulmuştum. Zeytinlerimin altına kapama dikmek için. :)
O kadar tohumu nereden bulurum bilemiyorum. Bir ucundan başlamak gerek, gerisini arkadan gelenler belki tamamlar. Azından da dediğiniz gibi enzim yapıp, yapraktan kullanabilirim gibi geliyor. :)
Lonicera
10-04-2014, 19:27
Zeytinlerin altını kapama yapacaksanız size bir dünya tohum veya rizom lazım:))) Ben tohumları Zengarden' den temin etmiştim, hala var mı bilmiyorum. Ama paket içi tohum miktarı az, üstelik çimlenme oranı yarı yarıya neredeyse. Bendekiler çiçeklenince tohum bağlayacağını ummuştum ama nafile. Russian comfrey' i de tozlayıcı olsun diye bir dostumdan temin ettim. Sonucu bu yıl göreceğiz inşallah.
Melih Bakırlıoğlu
11-04-2014, 08:06
Karadeniz ve doğu bölgelerimizde doğal ortamda olduğu yazılıyor. Oradaki arkadaşlara çok iş düşüyor aslında. :) Tohum zamanı haber verseler de bir koşu tatile gitsek yanlarına. :)
Lonicera
30-06-2014, 15:48
Tüm bitkilerimde güvenle kullandığım ve sonuçlarından çok memnun kaldığım gübre depom. Bir işçi eldivenini yaprağın üstüne koydum büyüklüğü tahmin edilebilsin diye. Bitki taze tüketime uygun olsa ne salata yapılırdı ama değil mi...
Lonicera
08-08-2014, 12:53
Çiçeklendi ama bir türlü tohum bağlamıyor. Bocking 14 russian comfrey ise bu yıl çiçek açmayacak galiba. Niyetim iki bitkinin birbirini tozlayıp tohum oluşturmasını sağlamaktı.
MeyveliTepe
08-08-2014, 14:00
Bocking 14 (russian comfrey) çiçek açar ama tohum bağlamaz, onun bir özelliği. Sadece kök parçalarıyla çoğalabilir. Bu sene kökten yeni ektiklerim Haziranda çiçeklendiler, çiçek saplarını dipten kestim.
pomodoro
15-04-2015, 08:39
Acaba su resimdekiler karakafes otu mudur? Yan apartmanin bahcesinde yetismis. Eger oyleyse kendimi super sansli sayacagim :)
Tesekkurler...
Not: cep telefonundan gonderiyorum. Turkce karakterler o yuzden yok,, ozur...
Lonicera
15-04-2015, 11:52
Ben çok benzettim comfrey' e. Çiçek sap kısmını daha yakından çekebilseydiniz keşke. Ama karakafes olma ihtimali çok yüksek .
pomodoro
15-04-2015, 13:06
Ben çok benzettim comfrey' e. Çiçek sap kısmını daha yakından çekebilseydiniz keşke. Ama karakafes olma ihtimali çok yüksek .
Cekerim tekrar daha yakindan. Sabahtan beri internetten bakiyorum. Ben de cok benzettim.
Domateste oldugu yan dalinin kenarindan surgun vermisti. Onu koparip suya koydum. Boyle cogaltma ihtimalim var mi? Koklerini ayirarak cogaltiliyormus ama komsunun bahcesindeki bitkiye mudahale etmem zor :)
Lonicera
15-04-2015, 13:11
Bence her yolu deneyin:))) Belki tohum veren türdür belli mi olur, o zaman tohumunu gözlemleyin. Çünkü üzerinde durmayıp yere düşüyor.
pomodoro
15-04-2015, 19:38
Bu resimler nasil? Yarin gun isiginda cekerim olmadi... Baska surgun var mi, ona da bakamadim...
Lonicera
15-04-2015, 19:49
20 no' lu mesajdaki resimle karşılaştırıyorum, farklılık var ama ben yine de ümitliyim. Bence bu yerli Karakafes. İsterseniz bu resimleri şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/24916.htm) başlığa da ekleyip sorun. Belki bitkiyi hemen tanıyan bilen bir arkadaşımız çıkabilir.
pomodoro
15-04-2015, 20:13
20 no' lu mesajdaki resimle karşılaştırıyorum, farklılık var ama ben yine de ümitliyim. Bence bu yerli Karakafes. İsterseniz bu resimleri şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/24916.htm) başlığa da ekleyip sorun. Belki bitkiyi hemen tanıyan bilen bir arkadaşımız çıkabilir.
Oraya da yazdim. Cok tesekkurler...
Sn. Lonicera; 15 mart ta ektiğim karakafes otu tohumları hala çimlenmedi, sizce hala ümit var mı?
Lonicera
20-04-2015, 19:59
Sn cetiner, çimlenme tohumların bulunduğu ortama bağlı. Tabii tohumlar taze ise. Eğer iç mekanda 15 derece üstünde bir ortamdaysa çoktan çimlenmesi gerekirdi. Çok fazla sulama veya susuz kalma gibi bir durumu hiç hesaba katmıyorum. Bir süre daha bekleyin ama büyük olasılık çürümüş olabilirler. Elinizde yedek tohum varsa hemen ekin ama ortamın çok steril olmasına dikkat etmek lazım. Özellikle sulama rejimini iyi ayarlamak gerekiyor.
internette bir türlü karakafes otu fidesi bulamadım. Tohum değil özellikle fide arıyorum. Acaba bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş var mı ?
Lonicera
06-06-2015, 11:43
Çiçeklenme başladı ama tohum bağlamayan türü bu.:(
copur 09
12-06-2015, 14:21
Bu bitki karakafes otu mu?
Lonicera
16-08-2015, 18:28
8. ve son parti comfrey çayı yapılıp sebzelere verilecek. Devasa yaprakları toplarken tüyleri rahatsız edici olduğundan eldivenle toplamak en iyisi...
MeyveliTepe
16-08-2015, 19:42
Niye son parti? Kasıma kadar devam etmesi gerek.
Lonicera
17-08-2015, 04:10
Bitkide sorun yok, maaşallah sürekli yaprak veriyor. Ben yoruldum:)))
Melih Bakırlıoğlu
17-08-2015, 07:30
Sayın Lonicera, siz zahmet etmeyin. Biz gelip hallediverelim. Yanlışlıkla bir kaç kökte çalıverelim. :)
Lonicera
17-08-2015, 12:07
Tamam o zaman, ben o tarafa doğru bakmazken siz halledin Sn Melih:)))
Lonicera
02-04-2016, 13:35
Aşırı güneş alan yerden biraz daha az güneş alan yere naklettim. 15 gün içinde hemen hareketlendiler:)
Lonicera
05-05-2016, 13:40
Yeni yerini sevince çiçeğe yönelmiş...
osmanizbat
30-05-2016, 21:35
Merhaba
Topladığım bölgede yaprak dokusu, sap içinde iplik gibi bir doku vs. gibi özellikleri karakafes otuyla örtüşen birkaç çeşit bitki vardı. Bazılarından yaprak koparabildim. Bazıları köküyle birlikte geldi. Çok yoğun ağaç ve çalı örtüsü altında, fazla ışık görmeyen, dere kenarı bir bölge. Ortada çiçek sapı veya çan şeklinde bir çiçek yoktu. Bunlar aradığım bitkiler midir? Ķöklerden çoğaltabilir miyim?
Lonicera
30-01-2017, 06:54
Arkadaşlar, rica minnet getirttiğimiz karakafes otu tohumu isteyenler bu adresten (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-266422035) temin edebilirler.
Önemli bir not düşmek isterim, bu bitkiyi sadece bitkilerimize gübre için kullanmaktayız. Sağlık için kullanılması bilgi gerektirir ve yanlış kullanılırsa sağlığımızı yitirmemiz söz konusu olabilir.
Lonicera
02-02-2017, 12:51
Nihayet tohumlarım geldi. Yarısını soğuklama için buzdolabına koyacağım, diğer yarısını da dışarıdaki derin bir saksıya ekeceğim. Gelişmeleri buradan paylaşırım artık.
638135
Sn Lonicera. Emeğiniz için tekrar teşekkür ederim. Sayenizde karakafes tohumu bulabildik. Bende 2 paket aldım ama sizin yazdıklarınızla gelen kağıtta yazılanlar farklı ve benim için bu tohumlar çok kıymetli.
Açıkcası kafam karıştı :confused:. Hangi yöntemi uyguluyayım bilemedim .
Lonicera
03-02-2017, 12:15
Sn saleri, siz benim uygulayacağım yöntemlere bakmayın. Ben daha önce de tohumdan yetiştirmiştim karakafes otunu. Çimlenmede büyük sıkıntı olmuştu. Bunu tohumların taze olmamasına bağlamıştım. Farklı yabancı sitelerde de araştırdım herhangi bir soğuklama ihtiyacı olduğu bilgisine rastlamadım. Ben sadece tohum çimlenme yüzdesini artırabilirmiyim diye iki farklı yöntemi denemek istiyorum. Zaten gelişmeleri mutlak yazarım.
Siz tohumla beraber gelen çimlendirme bilgisinin dışına çıkmayın isterseniz. Böylece üç farklı yöntemi de denemiş oluruz:))
İnşallah tohumlar tazedir, gerçi tohumları aldığım yerle yıllardır alışveriş yaparım bir sıkıntı olmadı hiç. Ama derler ya ''sakınan göze çöp batar'', tek endişem budur. Ama siz içinizi ferah tutun, karakafessiz bırakmayız sizi, öyle ya da böyle:)))
Lonicera
07-02-2017, 16:09
42 no' lu mesajda vermiş olduğum adresteki tohum tükenmiş. Kendisiyle görüşüp yeniden getirtme sözü aldım. 1 hafta 10 güne gelecekmiş.
Merhaba bu ot karakafes otu mudur ?
Merhaba bu ot karakafes otu mudur ?
Sayın Subrosa; tam kendisidir.
MeyveliTepe
24-03-2017, 19:32
Bu ot hodan (kaldirik).
Ben karakafesotu olarak düşündüm ancak bu konularda üstat Sayın Meyveli Tepedir o yüzden onun dediği doğrudur... Yanıltıysam kusura bakmayın... Ben bir an o sandım ama dikkatli düşündüğümde baktığımda o değil karakafesotu yaprakları daha dar ve şuan çiçeklenme göstermez...
O kesinlikle kaldiriktir...
Eğer irfan çayı yapacaksanız kaldiriktende yapabilirsiniz... Geçen sene yaptım gayet işe yaramıştı...
MeyveliTepe
24-03-2017, 20:46
Karakafes otunun olmadığı yerde gayet güzel yerine kullanılabilir.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
638135
Sn Lonicera. Emeğiniz için tekrar teşekkür ederim. Sayenizde karakafes tohumu bulabildik. Bende 2 paket aldım ama sizin yazdıklarınızla gelen kağıtta yazılanlar farklı ve benim için bu tohumlar çok kıymetli.
Açıkcası kafam karıştı :confused:. Hangi yöntemi uyguluyayım bilemedim .
Sayın saleri ve Lonicera,
Aldığınız tohumlar çimlendi mi? Tavsiye eder misiniz almayı?
myamantr
02-06-2017, 11:00
Bahsedilen ot bumudur?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/853e20343d8a8421a617751256c18f99.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170602/c550e9fb12a54229e4f427ef1307da9b.jpg
SM-C7000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın saleri ve Lonicera,
Aldığınız tohumlar çimlendi mi? Tavsiye eder misiniz almayı?
Benimkiler çimlendi. Bu kadar değerli bir bitki için çok beklemiştim. Ben almanızı tavsiye ederim.
Bahsedilen ot bumudur?
Şuana kadar gördüğüm karakafeslerin hiçbirisinin yaprakları bu şekilde dalgalı değil ama sonuçta uzman değilim .
myamantr
02-06-2017, 13:23
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
SM-C7000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba,
Yurt dışındaki bir internet sitesine sipariş verdiğim Russian Comfrey" (bocking 14) cinsi kökler elime ulaştı fakat nasıl dikmem konusunda bilgi istememe ragmen hala cevap gelmedi ( yakşlaşık 1 hafta oldu) Nemli bir bez içinde, hala sağlıklı gözüküyorlar. Ne kadar derinliğe ekmem konusunda yardımcı olabilir misiniz? Hafiften çimlenmeye başlamışlar. Yanılmıyorsam aynen fotoğrafta gözüktüğü gibi ekmem gerekiyor. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Lonicera
18-08-2017, 12:45
Bu rizomlar büyük ihtimal bir veya en fazla iki bitkiye ait. Belirli uzunluklarda ve belirli saçak kökler gözetilerek kesilip satışa sunulmuş. Dolayısıyla neresi bitkinin üst aksamı neresi kök bölgesi belirsiz. Böyle bir durumda rizom parçalarını yatay olarak dikmek doğru olacaktır diye düşünüyorum. En azından ben bu şekilde yapıyorum.( canna ve comfrey rizomlarında denedim)
MeyveliTepe
18-08-2017, 13:30
rizomların altı üstü farketmez. Gölge bir yerde gevşek ve organik maddesi yüksek toprağa 5 cm derinliğe ekilmeli. Toprak hafif nemli tutulmalı.
Musa Gündoğan
18-08-2017, 15:32
arkadaşlar bu rizomları ya da tohumları nereden sipariş edebiliriz. ankara'da nereden bulabilirim. şuan okuduğum kitapta karakafes otunu her şeye kullanıyorlar. o nedenle artık benim için olmazsa olmaz oldu.
Lonicera
18-08-2017, 17:05
Burada (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-289201057?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*634605244*35249986047*986483 01087*{type}*289201057*pla-79002745527&gclid=EAIaIQobChMIwJS484bh1QIVFUkZCh14IQYyEAYYASAB EgJVjfD_BwE&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)halen tohum satışı mevcut. Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinde tohum veya rizom paylaşılır mı bilinmez şimdiden. Bir önceki etkinlikte rizomları paylaşılmıştı.
Burada (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-289201057?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*634605244*35249986047*986483 01087*{type}*289201057*pla-79002745527&gclid=EAIaIQobChMIwJS484bh1QIVFUkZCh14IQYyEAYYASAB EgJVjfD_BwE&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)halen tohum satışı mevcut. Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinde tohum veya rizom paylaşılır mı bilinmez şimdiden. Bir önceki etkinlikte rizomları paylaşılmıştı.
Bilgi için çok teşekkür ederim Lonicera ve MeyveliTepe. Eğer rizomları yaşatabilirsem gelecek sene paylaşmak isterim etkinlikte. Bu seneki etkinliğe yetişmez diye düşünüyorum.
its_just_a_ride
11-09-2017, 12:18
Merhabalar,
Ben de üst mesajlarda belirtilen yerden tohumları edindim. Ancak çimlendirme konusunda tereddütlerim var. Tohum veren cinsinden yetiştiren üyeler tecrübelerini aktarabilirler mi acaba ? Kaynaklarda daha çok Bocking 14 cinsi tavsiye ediliyor yayılıcı karakterde olmadığı için. Isırgan otuyla birlikte bahçemizde yeşil gübre olarak kullanmayı düşünmekteyiz.
Lonicera
11-09-2017, 14:31
Merhabalar,
Ben de üst mesajlarda belirtilen yerden tohumları edindim. Ancak çimlendirme konusunda tereddütlerim var. Tohum veren cinsinden yetiştiren üyeler tecrübelerini aktarabilirler mi acaba ? Kaynaklarda daha çok Bocking 14 cinsi tavsiye ediliyor yayılıcı karakterde olmadığı için. Isırgan otuyla birlikte bahçemizde yeşil gübre olarak kullanmayı düşünmekteyiz.
Bahsi geçen yerden aldıysanız tohumla birlikte çimlendirme ve yetiştirme talimatları da yanında gönderilmiştir. Bu talimatlara uymanız yeterli olur. Ben ayrıca bir paketi buzdolabında beklettim daha sonra ekmiştim. Çimlenme oranında herhangi bir artış olmadı.
Başka bir paketi de normal perlit/cocopeat içine ektip %40 başarı elde ettim.Tohumlar az sayıda ve değerli olduğu için buradaki (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm)yöntemleri bir inceleyip şartlarınıza uygun olanı zamanı geldiğinde deneyebilirsiniz.
its_just_a_ride
11-09-2017, 16:08
Bahsi geçen yerden aldıysanız tohumla birlikte çimlendirme ve yetiştirme talimatları da yanında gönderilmiştir. Bu talimatlara uymanız yeterli olur. Ben ayrıca bir paketi buzdolabında beklettim daha sonra ekmiştim. Çimlenme oranında herhangi bir artış olmadı.
Başka bir paketi de normal perlit/cocopeat içine ektip %40 başarı elde ettim.Tohumlar az sayıda ve değerli olduğu için buradaki (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm) yöntemleri bir inceleyip şartlarınıza uygun olanı zamanı geldiğinde deneyebilirsiniz.
Teşekkürler bilgi için. Tohum üreten cins olduğu için bahçede kontrol edemeyebilirim endişesi içerisindeyim. Çiçeklenmeden biçip yatırmazsak başımıza problem açar gibi duruyor. Sizdekiler ne durumda ? Halen saksıdalar mı?
siflera12
11-09-2017, 18:07
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170911/a0ff11445f91483c61b706d9ee26df30.jpg
Karakafes otuna benziyormu ?
**** başka bir türü olabilirmi ?
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Lonicera
11-09-2017, 19:06
Teşekkürler bilgi için. Tohum üreten cins olduğu için bahçede kontrol edemeyebilirim endişesi içerisindeyim. Çiçeklenmeden biçip yatırmazsak başımıza problem açar gibi duruyor. Sizdekiler ne durumda ? Halen saksıdalar mı?
Bende her iki çeşitten de mevcut. Tohum veren türü saksıda. Daha önce de yetiştirmiştim ama tohum fazla vermiyordu. Zaten tohumlarının da çimlenme yüzdesi çok fazla değil. Kendi rizomu yanından yeni yavru oluşturuyor. Bu da bitkinin hemen dibinde gerçekleştiği için pek istila tehlikesi olacağını sanmıyorum. Enginar gibi, yeni yavruları çapalayıp çıkarması kolay.
Hangi türü olursa olsun gübresi çok etkili diyebilirim. En iyi yanı ise şerbeti fazla da verseniz bitkiyi yakma gibi bir riski olmaması. Hele çiçekler için biçilmez kaftan, tam bir potasyum deposu.
Lonicera
11-09-2017, 19:07
[IMG]
Karakafes otuna benziyormu ?
**** başka bir türü olabilirmi ?
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tam emin değilim ama sanki hodan otuna daha çok benziyor gibi.
siflera12
11-09-2017, 19:20
Tam emin değilim ama sanki hodan otuna daha çok benziyor gibi.
Teşekkür ederim hodan otu değil malesef
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
its_just_a_ride
11-09-2017, 23:08
Bende her iki çeşitten de mevcut. Tohum veren türü saksıda. Daha önce de yetiştirmiştim ama tohum fazla vermiyordu. Zaten tohumlarının da çimlenme yüzdesi çok fazla değil. Kendi rizomu yanından yeni yavru oluşturuyor. Bu da bitkinin hemen dibinde gerçekleştiği için pek istila tehlikesi olacağını sanmıyorum. Enginar gibi, yeni yavruları çapalayıp çıkarması kolay.
Hangi türü olursa olsun gübresi çok etkili diyebilirim. En iyi yanı ise şerbeti fazla da verseniz bitkiyi yakma gibi bir riski olmaması. Hele çiçekler için biçilmez kaftan, tam bir potasyum deposu.
Bizim de planımız ısırgan otuyla birlikte gübre olarak kullanmak. Ancak bu comfrey bitkisine permakültür camiasında "dynamic accumulator" diyorlar. Toprakta bir tür madenci gibi davranıyor yani. Saksıda çok etkili olmaz sanki bu nedenle. Ben de saksı düşündüm tohum veren cinsi için ama sonradan aklıma bu geldi. Yine de en mantıklısı amazon'dan bocking 14'ün rizomunu almak gibi görünüyor.
Lonicera
12-09-2017, 06:28
Benim yerim olmadığı için tüm bitkilerim saksıda maalesef. Bocking çeşidi toprakta. Diğer türü saksıda. Gübreleme için bocking çeşidini kullanıyorum. Tohum veren türü de rizomları gelişip çoğalsın diye saksıda şimdilik. İşte saksıdaki comfreyin rizom çoğaltmış hali( tek kökten yayılma, tohum bu sezon başı ekildi)
its_just_a_ride
14-09-2017, 12:00
Benim yerim olmadığı için tüm bitkilerim saksıda maalesef. Bocking çeşidi toprakta. Diğer türü saksıda. Gübreleme için bocking çeşidini kullanıyorum. Tohum veren türü de rizomları gelişip çoğalsın diye saksıda şimdilik. İşte saksıdaki comfreyin rizom çoğaltmış hali( tek kökten yayılma, tohum bu sezon başı ekildi)
Tohum veren türün hasadını yaptınız mı hiç ? Malç vs. gibi ? Veya öyle bir niyet var mı?
Lonicera
14-09-2017, 13:46
Tohum veren türün hasadını yaptınız mı hiç ? Malç vs. gibi ? Veya öyle bir niyet var mı?
Hayır yapmadım. İlk yılı olduğu için gelişimine olumsuz bir etkisi olmasın diye hiç dokunmadım. Bitkiyi sonbahar sonuna doğru bocking çeşidinin dibine aktaracağım. Saksıda sulama sıkıntısı fazla . Malum çok iri yapraklı bitki ve suya çok ihtiyacı oluyor. Bahçedeki küçücük yere geçirince dibine kompost ile malç yapılacak. Bocking çeşidinin dibinde de malç var. Hem de kendi yaprağından çıkan artıklardan:)))
its_just_a_ride
11-12-2017, 21:39
Ekim ayında temin ettiğimiz Karakafes (Comfrey - Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’) rizomlarımızın 2 ay sonundaki durumu. Oldukça hızlı büyüyorlar. İçlerinde yaprak uzunluğu 50 cm'i geçenler dahi var. Şu an için 14 taneler. Baharda uygulama arazisindeki yerlerini alacaklar. Kısmi gölgeyi tolere edebiliyorlar ancak su konusunda aşırı agresifler.
nanemolla
05-01-2018, 19:09
Sn meyveli tepe ve sn lonicera bu kafes otunu çiçeklere gübre olarak vermeyi düşünüyorum sizin deneyimlerinize dayanarak.bu şerbeti güllere kullanirsam gübre olarak ahır gubresi kullanmama gerek kalmazmi sizce?
Birde eğer temin etmek istersem fidesini nerden bulabilirim bir fikriniz varmı?çünkü türleri konusundada kafam karıştı.Bir de her türü aynı etkiyi gösteriyormu gübre konusunda?ve son olarak zengarden den başka bir yerde satışını göremedim güvenilir olarak.ama o da tohum olarak.
Lonicera
06-01-2018, 07:19
Sn nanemolla, ben kendi fikrimi, karakafes otu yaprak ve kompost çayı kullanımı için gerek kendi sayfamda gerekse burada kendi tecrübelerimle beraber aktarmıştım. Hatta o kadar bahsettim ki eminim millete gına gelmiştir artık:))
Özellikle çiçeklerde çok olumlu sonuçlar elde ettim. Hatta başka herhangi bir gübre kullanmıyorum yıllardır.
Benim neredeyse tüm bitkilerim saksıda olduğu için aldığım sonuçlar bu durum göz ününde bulundurularak değerlendirilmeli. Normal bahçe toprağındaki mevcut bitkilere kullanımı hakkında bilgi ve tecrübem yok ne yazık ki.
Tohum için adres aşağıdaki linkte mevcut. Rizom olarak ülkemizde satıldığını görmedim ne yazık ki.
Yıllar önce (hatta diyebilirim ki kimsede yokken) tohum edinip denemiştim. Herhangi farklı bir sonuç elde etmedim. Hatta tohum etkinliğinde paylaşabilmek adına geçen yıl tohum veren türünü satın alıp onu da yetiştirmeye başladık yeniden(eskisini kök çürüklüğü yüzünden yitirmiştik)
Sn MeyveliTepe' nin göndermiş olduğu '' Russian Comfrey - Bocking 14'' çeşidini ise geçenlerde söküm yapıp yavrularından ayırdım. Daha önce söz verdiğim bir kaç arkadaşa gönderdim. (Bir arkadaşa da gönderecektim sürpriz olarak ama acele edip yurt dışından satın almış) Bu yıl için elimde yavru kalmadı maalesef. Seneye de ya nasip artık.
karakafes otu tohumu (https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-320392826)
nanemolla
06-01-2018, 17:18
Sn lonicera ilginiz için teşekkürler.zaten sizin sayfanızı görünce buraya yazmaya karar verdim sorularımı.Sizin yetistirdiklerinizin saksıda olduğuna inanmak güç gerçekten çok harika bir iş başarmışsıniz.Ellerinize emeğinize sağlık Rabbim karşılığını kat be kat görmeyi nasip etsin inşallah.İnanın emeginizi görünce keşke bahçesi olsaymış dedim.Onca saksiyla uğraşmak çok zor.emeginizi hayranlıkla seyrettim.karakafes otunu tohumdan yetistiremem diye korkuyorum.onun için fidesini sormuştum.gülü de en çok gübre isteyen çiçeğim olduğu için sormuştum cevabımı aldım.açıkçası benim çiçeklerin astarı yüzünden pahalıya geldi hesabı oluyor.Güvenilir ahır gubreside bulmakta zorlanıyorum.hazır sıvı gübreler, yok ciceklenmesi için ayrı, orkideler icin ayri,yeşil aksamı için ayrı ,gül için ayrı,demiri ayrı...vs ve herbirini aman iyisi olsun çiçeklerim daha rahat olsun diye kalitelisinden almaya çalışınca inanın masrafı çok oluyor zaten toprak karışımı için ,böcek ilacı için yeterince harcıyorum kendi çapımda ,birde gübre için uğraşınca sizin sayfanizdaki yorumlarınız ilaç gibi geldi bana.: )) Bir de az mı verdim çok mu verdim yoksa kökünü mü yaktım endişesi de cabası.
Hemen araştırmaya koyuldum ama bu defada tohumdan başka bulamadım o bile nadir.eğer nerden olursa olsun kökünden ve ya yavrusundan satmak isteyen olursa aklınızda olsun lütfen beni haberdar edin size zahmet bana ikram olacak ama...
Hele sn meyvelitepenin yaptığı karışımı illaki denemek istiyorum eklem ağrılarıma.
Çok uzun yazdım sanırım ama çok heyecenlandim galiba derdimin dermanını buldummu diye :D selamlar.
Musa Gündoğan
08-01-2018, 07:23
Ekim ayında temin ettiğimiz Karakafes (Comfrey - Symphytum x uplandicum ‘Bocking 14’) rizomlarımızın 2 ay sonundaki durumu. Oldukça hızlı büyüyorlar. İçlerinde yaprak uzunluğu 50 cm'i geçenler dahi var. Şu an için 14 taneler. Baharda uygulama arazisindeki yerlerini alacaklar. Kısmi gölgeyi tolere edebiliyorlar ancak su konusunda aşırı agresifler.
maşallah çok iyi büyümüşler. umarım kalıcı yerlerinde de canlılıkları hep devam eder
its_just_a_ride
08-01-2018, 11:34
maşallah çok iyi büyümüşler. umarım kalıcı yerlerinde de canlılıkları hep devam eder
Teşekkürler iyi dilekleriniz için. Çok güzel büyüdüler gerçekten. Tek rizomdan 2 bitki verenleri de oldu. Onları da ayıracağız bahar aylarında. Kimi yaprakların boyu 50 cm'yi geçtiği ve saksılarda kaos durumu oluşmaya başladığından dolayı yaprak hasadı yapmak durumunda kaldık. Hasadını yaptığımız yaprakları da Kale bitkilerimizin toprağına malç olarak kullandık. Karakafes aynı zamanda oldukça faydalı bir malç bitkisi.
Musa Gündoğan
08-01-2018, 15:56
Teşekkürler iyi dilekleriniz için. Çok güzel büyüdüler gerçekten. Tek rizomdan 2 bitki verenleri de oldu. Onları da ayıracağız bahar aylarında. Kimi yaprakların boyu 50 cm'yi geçtiği ve saksılarda kaos durumu oluşmaya başladığından dolayı yaprak hasadı yapmak durumunda kaldık. Hasadını yaptığımız yaprakları da Kale bitkilerimizin toprağına malç olarak kullandık. Karakafes aynı zamanda oldukça faydalı bir malç bitkisi.
rizomlarını yurtdışındaki hangi siteden temin etmiştiniz linki mevcut mu acaba?
its_just_a_ride
08-01-2018, 20:52
rizomlarını yurtdışındaki hangi siteden temin etmiştiniz linki mevcut mu acaba?
Linki mevcut ancak kontrol ettiğimde Türkiye'ye gönderimi sonlandırdıklarını gördüm.
Karakafes otu Kütahya belediyesine ait ‘’Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde’’ fide olarak satılıyor. Ben geçen yıl mayıs ayında fidesini almıştım. Hangi cins olduğunu bilmiyorum. İkinci fotoğraf dikimden 15 gün sonra çekilmişti. Yaz boyu çok büyüdü ve gelişti. Tohumları da oldu fakat ben hiç toplamadım.
nanemolla
10-01-2018, 18:31
Sn loniceranin verdiği linkteki tohum stokta yoktu.Zengardenden sipariş verdim ama cimlenmezlerse diye çok endişeliyim.Bu Kütahya belediyesinden nasıl alacağız ki oof offf :(
its_just_a_ride
10-01-2018, 19:15
Hangi cins olduğunu bilmiyorum.
Büyük ihtimalle symphytum officinale'dir o. Symphytum asperum olacağını sanmıyorum. Bitki tohuma kaçmadan biçip yatırmanızda fayda var. Malç veya kompost çayı olarak kullanabilirsiniz. Aksi taktirde bahçenize yayılmaya başlayacaktır steril olmadığı için.
Hekim Sinan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde oldukça çeşitli tıbbi bitkiler olduğunu duydum. Yenilebilir çalı bitkileri de yetiştiriyorlar (Sambucus nigra-Mürver). Ancak kargo ile gönderim yapmıyorlar. Gidip ziyaret edip almak gerek.
its_just_a_ride
10-01-2018, 19:17
Sn loniceranin verdiği linkteki tohum stokta yoktu.Zengardenden sipariş verdim ama cimlenmezlerse diye çok endişeliyim.Bu Kütahya belediyesinden nasıl alacağız ki oof offf :(
Bir de buradan (https://www.tohumdunyasi.com.tr/karakafes-otu-esek-otu-tohumu) almayı deneyin isterseniz.
nanemolla
10-01-2018, 19:34
Sn its_just_a_ride ilginize teşekkürler.yalnız tohumunu sipariş verdim zaten zengardenden ama cimlenmezlerse diye korkuyorum.eğer basaramazsam dediğiniz linkide deneriz mecburen el mahkum.keşke fidesini satin
Alabilseydim şu stresten kurtulurdum
its_just_a_ride
10-01-2018, 19:46
Sn its_just_a_ride ilginize teşekkürler.yalnız tohumunu sipariş verdim zaten zengardenden ama cimlenmezlerse diye korkuyorum.eğer basaramazsam dediğiniz linkide deneriz mecburen el mahkum.keşke fidesini satin
Alabilseydim şu stresten kurtulurdum
Rica ederim. Tohumları ikiye ayırıp deneme yapabilirsiniz. İlk grubu 48 saat suda bekletip ön nemlendirilmiş torfa ekin. Herhangi bir hareket görmezseniz diğer gruba soğuk katlama (stratification) uygulayıp o gruba da öyle muamele edersiniz. Bence ilkinden sonuç alırsınız.
nanemolla
10-01-2018, 22:01
Sn its_just_a_ride ben iki grup değilde daha fazlamı ayırsak acaba diyorum.içinde 10 tane olacak yanılmıyorsam.acaba iki iki mi denesem? Ne kadar zamanda cimleniyor acaba?(zamanını kacirmayayim yani eğer çimlenme uzun sürede gerçekleşiyorsa).iki tanesini suda bekletırdik sonuç alamazsak diğer ikisini soğuk katlama denedik o da olmazsa ıslak kumla ovusturup
cizmeyi denerdik.Artık bunlarda olmazsa ilkokulda ıslak pecetenin içine koyup karanlık bir yere koyardık fasulyeye yaptığımiz gibi:p Yani bunlarda olmazsa tohumların bayat olduğuna kanaat getirip beceriksizligimi kapatırdim.:D şaka bir yana bu konu beni gereksiz yere streslendirdi daha doğrusu olması gerekenden fazla strese soktu.herhalde bedava gübre olacağı ve zor cimlendigini düşündükçe hele fidesini de bulmak zor olduğu için sanırım stersimde haksız sayilmazmışım şöyle bir düşündünunce şimdi.
Neyse artık kismetten öteye yol yok.Bakalım görelim.bu arada söylediklerinizi mutlaka deneyeceğim çünkü bu konuda deneyimim sıfır.
nanemolla
10-01-2018, 22:07
Bu arada kaynamış suda mı yoksa ılık suda mı 48 saat bekleteyim?
its_just_a_ride
10-01-2018, 23:04
Bende symphytum officinale tohumu mevcut ancak ben steril tür olan Russian Comfrey yetiştiriyorum. Tohumdan çimlendirmedim henüz. Ancak literatürde yazılanlara göre çimlenme 10-15 günü bulabiliyor deniliyor. Ayrıca soğuk katlama uygulayan da var uygulamayan da. Soğuk katlamasız %80 başarı oranıyla çimlendiren de olmuş ki gayet iyi bir oran. Sn. Lonicera çimlendirme deneyimlerini paylaşır belki burada.
Şayet poşetinizde 10 tane olacaksa bence 5 tanesini torfa 5 tanesini de nemli kağıt havluya koyup ardından kilitli poşete koyarak en az 1 ay buzdolabında bekletin. Ayrıca çimlendirme için 2 ay kadar beklemenizi öneririm. Sıkıntılı zamanlar çünkü bitki çimlendirmesi için. Işık yetersizliğinden boya gidebilir fideler.
Bu arada kaynamış suda mı yoksa ılık suda mı 48 saat bekleteyim?
Ilık su daha uygun olur sanki.
nanemolla
11-01-2018, 06:26
Merhaba.Bende bekleme taraftarıyım zaten.inşallah tohumlar bayat çıkmaz bu deneyimsizligime bir de o set vurmasa vari
Lonicera
11-01-2018, 06:56
Sn loniceranin verdiği linkteki tohum stokta yoktu.Zengardenden sipariş verdim ama cimlenmezlerse diye çok endişeliyim.Bu Kütahya belediyesinden nasıl alacağız ki oof offf :(
Sn nanemolla, siz stokta kalmadı diye yazmışsınız ama verdiğim linkte halen tohum mevcut. Buradaki satıcıyı özellikle taze tohum getirdiği için her zaman tercih etmişimdir.
Ben herhangi bir tohum için ne yapıyorsam o işlemi uyguladım comfrey tohumlarına. Sadece 2 paket alıp birini soğuklama için buzdolabının sebzeliğinde 1 ay bekletip ektim, çimlenmesi de gayet iyi oldu. Diğeri de çimlendi ama sadece 5 tohumdan 2 tanesi.
Sn saleri' nin uyguladığı zip poşet içerisinde de deneyebilirsiniz, tabii hijyene çok dikkat etmek kaydı ile.
nanemolla
11-01-2018, 08:40
Sn lonicera kusura bakmayın.dediğiniz linke tıkladığımda ürünün altında sıfır ürün yazıyordu.durum:sıfır da yazıyordu.ama siz söyledikten sonra tekrar girdim alıyor gibi ve oldu.anlamadım.neyse zengardenden gelenleri bir deneyeyim.
Lonicera
11-01-2018, 12:04
Sn lonicera kusura bakmayın.dediğiniz linke tıkladığımda ürünün altında sıfır ürün yazıyordu.durum:sıfır da yazıyordu.ama siz söyledikten sonra tekrar girdim alıyor gibi ve oldu.anlamadım.neyse zengardenden gelenleri bir deneyeyim.
Rica ederim, aklınızda bulunsun gittigidiyor sitesindeki ürün altında bulunan durum karşılığındaki sıfır yazısı, o ürünün yeni yani hiç kullanılmadığını ifade ediyor. Bazı ürünlerde sıfır yerine 2.el veya az kullanılmış ifadesi yer alıyor.
its_just_a_ride
11-01-2018, 13:06
Soğuklama yaparken biraz daha kalın bir kağıt havlu kullanın. Büyük rulo halde satılanlardan. Diğer klasik rulolar ortam nemine karşı çok dayanıksız. Tohumlar aşırı neme maruz kalırsa işler farklı yöne kayabilir bu sefer.
nanemolla
11-01-2018, 15:02
Eğer cimlenirse bu benim değil sizin eseriniz olacak;)
Sn lonicera çok güldüm kendime :p hiç gittigidiyordan birşey almamıştım güven polemiginden.Öğrenmenin yaşı yok bunuda öğrenmiş olduk:D
Sûz-i Dilârâ
14-01-2018, 19:15
Karakafes rizomlarım geldiğinde sürgünlüydü, bugün yaprak çıkarmışlar.
Elimde dünya kadar da tohum var, zamanı gelsin ne olacak merak ediyorum. 664340
664341
Lonicera
15-01-2018, 05:03
Karakafes rizomlarım geldiğinde sürgünlüydü, bugün yaprak çıkarmışlar.
Elimde dünya kadar da tohum var, zamanı gelsin ne olacak merak ediyorum. 664340
664341
2 dünya güzelinin bakımı, bir sürü çiçek böcek. Hangi ara çay veya kompost yapacaksın ben de merak içindeyim. ''Serde gençlik var'' dediğini duyar gibiyim, ne yapalım öyle olsun.:))
Sûz-i Dilârâ
15-01-2018, 12:03
Sadece çay ve kompost mu yağını da çıkarmayı planlıyorum:D MeyveliTepe'nin bloğundan notlarımı aldım:)
Bir kenarcıkta da pirinç suyundan bakteri, bir köşecikte de enzim çalışmalarım devam ediyor. Daha ısırgan toplayacağım, burası dört mevsim yeşil, ısırgan enzimi planlarım var. Hem çoluk çocuk hava alıyoruz, benim eğlence ve gezme anlayışım da bu;)
Gezilerimde yeni bitkilerle de tanışıyorum yılan yastığını ilk defa böyle bir küçükbaş gübresi temin etme gezimde gördüm, sonra siteden taradım, çok estetik çiçeği var ama çok da pis kokuyor:dilli: Buralar çayır lalesi dolu öyle zarifler ki tek korkum başım sürekli yerde boyun fıtığı olmazsam iyi:D
nanemolla
26-01-2018, 18:20
Biliyorum çok acele ettim ama tohum paketinden 12 tane çıkınca merakıma ve sabırsızlığıma yenilip birkaçını çimlendirmeye çalışmaya karar vermiştim.
İki tanesini ponza karışımlı torfa(ısısını ve nemlendirmeyi takip ederek)ektim.ondan üç gün sonra 48 saat suda beklettigim tohumu sadece torfa ektim.Şu an suda beklettigim tohum diğerinden 3 gün sonra ekilmesine rağmen diğerlerinden 5 gün önce çimlendi.resmi burada.diğerlerininde sanki ucunda çimlenme belirtisi var azcık bir beyaz çizgi gibi.Hiç değilse tohumların tazeligini tescillemiş olduk.:D
10 saatten fazla ışık görmesine çok dikkat ediyorum çimlenen tohumun.nemine suyunada.İllaki kaybedersem yinede yapacak birşey yok ama hiç değilse merakımı giderdim birazcıkta özgüven tazeledim.Ve sonuçta diğer tohumlarım duruyor.Olmadı bahar ortası onlarıda ekeriz zaten.
Bu aşamada yapmam gereken birşey varsa bilmediğim lütfen söyleyin.664919.
nanemolla
30-01-2018, 15:33
665171
Pet bardağa ektiğim 2 tohumdan biri çimlendi biri cimlenirken bozuldu.
Bu aşamada küstüm bitkimin durduğu sera etkisi yaptığım nemli ve fermuarlı poşetteler.Arada havalandırıyorum.Çok aydınlık bir yerdeler.Şimdiki durum böyle.yine gelişmeleri yazarım inşallah
Sn. Lonicera dan aldığım Russian Comfrey ler. :rolleyes:
665216
665217
Artık 2 kök Karakafes bitkim var. 20 gün oldu . Yeni kılcal kökleri saksılardan çıkmaya başlamış.
Havalar ısınıp bahçeye taşıyana kadar düşük dozda NPK ve demlikte artan çay ile gelişimi desteklenecek.
Gelen köklerden biri büyük olduğundan ana dalı bırakıp kalan diğer tüm kökleri keserek ayırdım ve köklenmeleri için ayrı ayrı torf içine gömdüm. Dün birini dayanamayıp tekrar söktüm. ;) Köklenme başlamış ama henüz filizlenme yok.
Lonicera
31-01-2018, 11:49
Sn. Lonicera dan aldığım Russian Comfrey ler. :rolleyes:
665216
665217
Artık 2 kök Karakafes bitkim var. 20 gün oldu . Yeni kılcal kökleri saksılardan çıkmaya başlamış.
Havalar ısınıp bahçeye taşıyana kadar düşük dozda NPK ve demlikte artan çay ile gelişimi desteklenecek.
Gelen köklerden biri büyük olduğundan ana dalı bırakıp kalan diğer tüm kökleri keserek ayırdım ve köklenmeleri için ayrı ayrı torf içine gömdüm. Dün birini dayanamayıp tekrar söktüm. ;) Köklenme başlamış ama henüz filizlenme yok.
Maaşallah, siz şimdiden üretip çoğaltmaya başlamışsınız. Yakında kapama bahçeniz olur benden söylemesi. Artık çaylar sizden bu yıl:p Kolay gelsin
its_just_a_ride
31-01-2018, 12:24
Henüz çok genç bir bitki olmasına rağmen karakafes bitkisindeki (Symphytum x uplandicum, bocking 14) muazzam kök yapısı. İlerleyen yaşlarda bu dikey kökler müthiş birer kazık kök olacaklar. Tabii bunun için açık alanda ekilmeleri gerekiyor.
https://i.hizliresim.com/D74ZWO.jpg
Bu da saçak köklerinden temizlenmiş taçlanmış kök yapısı (root crown). Bitkilerinizi bu şekilde ayırma şansınız varsa 1 hafta içerisinde yeni yapraklar alabilmeniz mümkün, aksi durumda rizomdan bu süreler 15 gün ile 60 gün arasını bulabilmekte.
https://i.hizliresim.com/nOLn0N.jpg
thunderon
12-02-2018, 13:32
Merhaba ,
Russian Comfrey(bocking 14 cinsinden arıyorum ama hiçbir yerde bulamadım. Benimle kök veya rizom paylaşacak olan var mıdır? Teşekkürler.
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 12:04
Karakafes bitkim çok hızlı büyüyor.
Yanda da yeni bir sürgün çıkmış;) Büyüsünler bakalım yağ olacaklar;)
evandevan5
21-02-2018, 12:21
Karakafes bitkim çok hızlı büyüyor.
Yanda da yeni bir sürgün çıkmış;) Büyüsünler bakalım yağ olacaklar;)
sizde karakafes tohumu varsa alabilirmiiyim.
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 12:32
Sayın evandevan5, tohum, bitki, çelik, soğan taleplerimizi konu başlıklarından yapmamız kurallara aykırı.
Taleplerinizi Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) ve Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) iki konu başlığından yaparsanız olanlar size yardımcı olabilir.
İnternette gittigidiyor üzerinde tohum satışı yapan var.
Ben de bir süre önce tohumlarımı bu siteden sipariş verdim şu an hepsi ekili.
evandevan5
21-02-2018, 12:51
Sayın evandevan5, tohum, bitki, çelik, soğan taleplerimizi konu başlıklarından yapmamız kurallara aykırı.
Taleplerinizi Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) ve Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) iki konu başlığından yaparsanız olanlar size yardımcı olabilir.
İnternette gittigidiyor üzerinde tohum satışı yapan var.
Ben de bir süre önce tohumlarımı bu siteden sipariş verdim şu an hepsi ekili.
size mesaj atmak istedim mesaj yazmaya engellemişsiniz sanırım ayarlarınıza bakın bence.
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 13:23
Mesaj alımını engellemedim ben, bir yanlışlık vardır, zaten özel mesaj yazacak bir durum da yok, talebinizi cevapladım.
Lonicera
21-02-2018, 14:06
Karakafes bitkim çok hızlı büyüyor.
Yanda da yeni bir sürgün çıkmış;) Büyüsünler bakalım yağ olacaklar;)
Oh maaşallah. Bir şekilde bahçe toprağına geçirmeye bak. Yoksa saksıda yetişmiş confrey yapraklarında gerekli elementleri bulamazsın. Malum bu bitki çok derine gidip atıl vaziyette ne kadar besin varsa kendinde topluyor sonra bizim soframıza gübre olarak geliyor:p.
Senin köye götür bence bunu, oraya gittiğinde konsantresini yapıp balkonunda yıl boyu kullanabilrsin.
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 14:17
Kesinlikle öyle yapacağım kısmetse, bunlar geçici saksıları, senden gelen bütün bitkiler kasalarla köye taşınacak :)
evandevan5
21-02-2018, 14:31
Oh maaşallah. Bir şekilde bahçe toprağına geçirmeye bak. Yoksa saksıda yetişmiş confrey yapraklarında gerekli elementleri bulamazsın. Malum bu bitki çok derine gidip atıl vaziyette ne kadar besin varsa kendinde topluyor sonra bizim soframıza gübre olarak geliyor:p.
Senin köye götür bence bunu, oraya gittiğinde konsantresini yapıp balkonunda yıl boyu kullanabilrsin.
bir kaç kök te ben alabilirmiyim sizden mümkünse.
Lonicera
21-02-2018, 16:58
bir kaç kök te ben alabilirmiyim sizden mümkünse.
Bu yılki yavruları epey kişiye gönderdim, maalesef sadece anaç bitki kaldı elimde...
Sonunda forum geri gelmiş. :p
Sn Lonicera dan aldığım karakafeslerin ana kökleri baya yapraklandı ve yanlarından sürgünler çıkardılar.
666937
Köklerinin bir kısmını keserek onları ayrı ayrı torf doldurduğum plastik saksılara ekmiştim.
666938
Sn its_just_a_ride NİN yukarda belirttiği gibi sabrla bekledik ve yaklaşık 45. günde onlarda yeşil sürgünlerini çıkarmaya başladılar. Üstelik köklerin bazılarından birden fazla sürgün çıkıyor.
Onların herbiri de ayrı kök olarak ayırabilirsem 2 kökden 3-4 ay içinde 10 dan fazla Russian Comfrey bocking 14 kök olacak :rolleyes:
Not: 2. resimde sağ üst köşedeki fidelerde Borago officinalis. Eğer çoğaltabilirsem seneye tohumlarını paylaşacağım
its_just_a_ride
04-03-2018, 19:28
Sn. saleri , tam da resimdeki hodanların güzelliğine odaklanacakken siz yazmışsınız :). Çok güzel görünüyorlar.
Karakafeslere gelince; şu an 40 tanesiyle kapalı balkonda baş etmeye çalışan biri olarak sayılar konusunda ihtiyatlı davranmak gerek diye düşünüyorum :) Nitekim saksıda baş etmesi çok zor bu arkadaşları. Tam bir azot canavarına dönüşüyorlar saksıda. Böldüğünüz yavrular çift sürgün verse bile onlara dokunmayın. Gelişsinler rizomlarını kalınlaştırsınlar. Tekrar çoğaltacaksanız anaç bitkiyi kullanmak daha mantıklı. Eğer hepsi bu baharda açık alana geçiş yapacaklarsa ilk sene yaprak hasadı yapmayın. En azından böldüklerinizi hasat etmeyin.
MeyveliTepe
04-03-2018, 21:57
Karakafeslerin en az bir yıl, tercihan iki yıl geçmeden köklerine dokunmasanız daha iyi olur.
Sûz-i Dilârâ
06-03-2018, 15:08
Çok hızlı büyüyor, saksıda zaptetmek zor, bir an önce bahçeye geçmeli.:o Bu daha budanmış hali, 5 ltlik şişeye şerbet yaptım.
667183
nanemolla
11-03-2018, 15:42
667600
Benim tohumdan yetişen karakafeslerimin bir kısmı.bocking 14 cinsine göre çok çok yavaş gelişiyor malesef.bu halinden az daha büyürse site bahçesine yerlestirecegim inşallah.besin çayı yapımına karakafes otu eklememe daha çook var gibi görünüyor.
its_just_a_ride
11-03-2018, 15:55
Benim tohumdan yetişen karakafeslerimin bir kısmı.bocking 14 cinsine göre çok çok yavaş gelişiyor malesef.bu halinden az daha büyürse site bahçesine yerlestirecegim inşallah.besin çayı yapımına karakafes otu eklememe daha çook var gibi görünüyor.
Ben de sizin fideleri merak ediyordum. Soracaktım ancak siz paylaşmışsınız :).
Güzel görünüyorlar. Işık miktarı ve yoğunluğu arttıkça büyüme hızı da artacaktır. Ayrıca bulundukları kapları 2,5 lt'lik koyu renk üretim saksılarına almanızı tavsiye ediyorum. Çok köklenen bir bitki olduğu için şeffaf saksıda kökler güneş altında strese girebilir.
Kaç ltlik çay yapımını planlıyorsunuz bilmiyorum ancak en erken sonbahar gibi kesim yapsanız daha iyi gibi kök gelişimi açısından. Çünkü güçlü rizom demek fazla ve büyük sürgünler demek.
nanemolla
11-03-2018, 16:13
[QUOTE=its_just_a_ride;1533492]Ben de sizin fideleri merak ediyordum. Soracaktım ancak siz paylaşmışsınız :).
Güzel görünüyorlar. Işık miktarı ve yoğunluğu arttıkça büyüme hızı da artacaktır. Ayrıca bulundukları kapları 2,5 lt'lik koyu renk üretim saksılarına almanızı tavsiye ediyorum. Çok köklenen bir bitki olduğu için şeffaf saksıda kökler güneş altında strese girebilir.
Aslında kök gelişimlerini dışardan gozlemleyebilmek hoşuma gidiyor niyeyse.bütün bitkilerim için böyle hissediyorum nedense.belkide toprak altını göremeyince herşey yolunda gidiyormu acaba diye evham yapiyorumdur.
Karakafesleri daha 1 haftaya yakın bu kaplara geçirmiştim şimdi tekrar oynatsam yerlerinden sorun olmazmı.**** etrafına folyo kağıdı sarsam olurmu.
Bitki besin çayı için çok değil 5 lt falan bir sıvı gerekiyor.1 e 5 ltre su karistiracagim için yeterli diğer bitkilerime.ama ayda bir yapmayı planlarsam elde etmem zor sanırım.zaten besin çayına başka bitkilerle başladım.dediğiniz gibi sonbahardan önce ellemem zaten o zamanda çoğu bitkim dinlenme surecine girmeye başlayacağı için muhtemelen bahara başlarım.
Ben en önemlisi eklem ağrılarım için meyveli tepenin yaptığı karışımı denemeyi çok istiyordum ama bu hızla giderse seneye kalacak ne yapalım.
its_just_a_ride
29-08-2018, 12:58
Sevgili arkadaşlar,
Bahçe tasarımlarında kullandığımız ve haricen de yetiştirdiğimiz Karakafes otunun Bocking 14 Kültivar'ından elimizde birer yıllık belli miktarda bitkiler bulunmaktadır. Rizom değildir. Bitkiler temsili olarak aşağıdaki gibi.
680197
Bitkiler rizom (kök kesileri) gibi restorasyon süresine ihtiyaç duymayıp doğrudan çok kısa sürede taze yapraklar elde etmenizi sağlayacaktır. Karakafes otu hakkında bilgisi olan, bitkinin öneminin bilincinde olan üyelerimizle belli bir miktarda paylaşım yapabiliriz. Detaylı bilgi için özel mesajla bana ulaşabilirsiniz.
Hoşça kalın,
Karakafes otunun Bocking 14 Kültivar'ını sevgili its_just_a_ride gönderdi.
2 kök olarak gönderdiği karakafes otlarımı geçirgenliği yüksek topraktan oluşan saksıya koymuş idim. İkisi arasında farklı bir uygulama yapmış olmasam da sadece birinin gelişimi devam ediyor. Buna da şükür.
Tekrardan çok teşekkür ederim its_just_a_ride ;)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190208/71a1926fc1a5b3be2b2ea14335360548.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190208/4b21a6121d87aeb88aac1fd5cccc89e7.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=z5BspGhgNrk
https://www.youtube.com/watch?v=C6EDpSNO5iU
Karakafes merhem
Porsiyon Özeti: yaklaşık 200 ml
Dışarıdan uygulanan karakafes, iyileştirici içeriği olan allantoini kullanarak hücre oluşumunu hızlandırır .
Mor, mavi veya beyaz çiçek açan gerçek karakafes (Symphytum officinale), eski zamanlarda tıbbi bir bitki olarak kullanılmıştı, Culpeper de onu çok takdir ediyordu.
Yüzyıllar boyunca, karakafes albümleri allantoinleri sayesinde en iyi şifa veren merhemler olarak kabul edildi.
Sadece son zamanlarda karakafes az miktarda içeren pirrolizidin alkaloitleri tarafından itibarsızlaştırıldı. Deneylerde yüksek dozlarda tek bir madde olarak çalıştılar ve dahili olarak uygulanan karaciğer hasarı ve kansere neden oldular. Bununla birlikte, whelk merhemde bütün bileşenler harici olarak kullanılır ve uygulanır.
Bununla birlikte , kerevit merhem bir bakım kremi değil, sınırlı bir süre için (yaklaşık 4 haftaya kadar) kullanılması gereken bir iyileştirici merhemdir . Hamile kadınlarda ve 2 yaşın altındaki çocuklarda önlem olarak kullanılmamalıdır.
WILDFIND , bir karakafes merhem yapmak için eczaneden sıradan lanolin (= yün yağı, yün balmumu, Adeps lanae) kullanmanızı önerir. Her ne kadar lanolin biraz yapışkan olsa da, egzama ve zayıf iyileşen yara kenarları üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir ve cildi dehidrasyondan korur. Lanoline alerjiniz varsa shea yağı kullanın! Shea yağı, ancak esansiyel yağlarla karıştırın!
Legwells Merheminin Etkileri ve Kullanım Alanları:
iyileştirici hızlandırılır karakafes allantoin bileşen (allantoin da kozmetikte kullanılan bu nedenle olan) hücre yapısı, aynı zamanda onun hareket tanen , zamk (fruktanlar) ve saponinler , anti-enflamatuar ve dekonjestan.
Geleneksel olarak , karakafes bitmiş tıbbi ürünler şeklinde kullanılır
çürükler
suşlar
burkulmalar
eklem artriti
Tendinit
Tenisçi dirseği ("golfçü dirseği")
Halk ilaç karakafes (yapraklar, özellikle, kök, taze vermust yerleştirilir veya karakafes merhem gibi) kullanan bir ek de
yaralar
haşlanmış ülserler
Disk sorunları
kemik kırıkları
tofüs
hayalet ağrı
yara bakımı
Karakafes merhem nasıl yapılır:
malzemeler
100 g karakafes kökü , taze. Kurutulmuş 60 gr.
150 ml organik zeytinyağı
25 gr lanolin , normal yün yağı (= Farmaktan eczaneden emir). Lanolin alerjik reaksiyonlara alternatif: shea yağı
25 g sarı balmumu , (arıcı, eczane)
10 damla saf lavanta esansiyel yağı , cilt tarafından çok iyi tolere edilir, koruyucu, iltihap önleyici ve yenilenmeyi teşvik edici özelliği vardır.
10 damla doğanın esansiyel yağı olan greengreen , acı veren ve dinlendirici. Salisilik aside alerjiniz varsa: Wintergreen yağı kullanmayın. Değiştirme: lavanta.
Taze kökleri yıkayın ve ince dilimler halinde kesin.
Yağı ve kök parçalarını, 70 ° C'de 3 dakika karıştırarak, ısıya dayanıklı bir cam kapta ısıtın. Daha yüksek değil, çünkü iyileştirici allantoin yalnızca 80 ° 'ye kadar ısıya dayanıklıdır! Bununla birlikte, 70 ° 'de, yapışkan mikroplar öldürülür.
Sıcaklığı tekrar 55 ° C'ye getirin, kabı kapatın ve 1 saat bekleyin.
İsterseniz ocağı kapatabilir, tencerenin üzerinde bırakabilir ve ılık bir miktar ısındıktan sonraki ertesi gün merhem hazırlanmasına devam edebilirsiniz.
Ilık süzülür, lanolin ve balmumu ilave edilir ve lanolin ve balmumu 62-65 ° C'de eriyene kadar yavaş yavaş karıştırılarak ısıtılır.
Zaman zaman 37 ° C'ye soğutun (elde ılık), uçucu yağları karıştırın ve gerekirse shea yağı.
Küçük vidalı kavanozları doldurun, donmaya, sızdırmazlığa, etikete (içerik, tarih) izin verin, buzdolabında saklayın. 1 yıl - Kırık bir camın merhemindeki küf izleri ortaya çıkar çıkmaz, bütün camı atın.
İPUÇLARI:
Allantoin içeren müstahzarları metal kaplarda saklamayın. Metal, katalitik bir ayrışmaya neden olabilir.
En yüksek allantoin içeriği için seçilen çeşitli karakafes türlerinin melezleştirilmesi olan " Karakafes, Bocking No.14 ", bahçede kolayca tutulabilen yabani karakafesin mantıklı bir alternatifidir . Dikkat: Bir bahçe bitkisi olarak tüm karakafes çoğalma eğilimindedir! Yeryüzünde kalan her kök parçası tekrar çalışıyor.
karakafes yaprakları aynı anda merhem preparatı doğranmış olabilir.
Kurutulmuş karakafesör , yararlı allantoin, fakat aynı zamanda pirrilizidin alkaloitleri olarak merhem hazırlanmasında da kullanılabilir , kurutma işleminden etkilenmez.
Karakafes pek çok açıdan arnikaya iyi bir alternatif .
Orijinal ve çok basit bir karakafes merhem üretimi yağdaki köklerin (domuz yağı, tereyağı yağı veya hindistancevizi yağı) alınmasıyla gerçekleştirilebilir.
https://www.wildfind.com/rezepte/beinwellsalbe
Mor, mavi veya beyaz çiçek açan gerçek karakafes (Symphytum officinale) , hafif nemli, tınlı topraklarda iyi büyür. Dil şeklinde, geniş yaprakları ve 1.8 m derinliğinde kökleri vardır! Antik çağlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır ve Culpeper bunu çok takdir etti.
Yüzyıllar boyunca, karakafes albümleri allantoinleri sayesinde en iyi şifa veren merhemler olarak kabul edildi.
Sadece son zamanlarda karakafes az miktarda içeren pirrolizidin alkaloitleri tarafından itibarsızlaştırıldı. Deneylerde yüksek dozlarda tek bir madde olarak çalıştılar ve dahili olarak uygulanan karaciğer hasarı ve kansere neden oldular. karakafes merhemi ise, olduğu toplamıdır kullanılan malzemeler ve bu olduğunu haricen uygulanan!
Bununla birlikte , kerevit merhem bir bakım kremi değil, sınırlı bir süre için (yaklaşık 4 haftaya kadar) kullanılması gereken bir iyileştirici merhemdir . Burada tarifi bulacaksınız! - Hamile kadınlarda ve 2 yaşın altındaki çocuklarda önlem olarak kullanılmamalıdır.
Karakafesin etkileri ve uygulamaları:
iyileştirici hızlandırılır karakafes allantoin bileşen (allantoin da kozmetikte kullanılan bu nedenle olan) hücre yapısı, aynı zamanda onun hareket tanen , zamk (fruktanlar) ve saponinler , anti-enflamatuar ve dekonjestan.
Geleneksel olarak , karakafes çeşitlerinin kurutulmuş kökü bitmiş tıbbi ürünler şeklinde kullanılır
çürükler
suşlar
burkulmalar
eklem artriti
Tendinit
Tenisçi dirseği ("golfçü dirseği")
Halk ilaç karakafes (yapraklar, özellikle, kök, taze vermust yerleştirilir veya karakafes merhem gibi) kullanan bir ek de
yaralar
haşlanmış ülserler
Disk sorunları
kemik kırıkları
tofüs
hayalet ağrı
yara bakımı
İPUÇLARI:
Allantoin içeren müstahzarları metal kaplarda saklamayın. Metal, katalitik bir ayrışmaya neden olabilir.
En yüksek allantoin içeriği için seçilen çeşitli karakafes türlerinin melezleştirilmesi olan " Karakafes, Bocking No.14 ", bahçede kolayca tutulabilen yabani karakafesin mantıklı bir alternatifidir. Dikkat: Bir bahçe bitkisi olarak tüm karakafes çoğalma eğilimindedir! Karakafes en kolay kök parçaları ile yayılır. Bir neşe, diğeri acı çekiyor: Bu, imha edilmesini zorlaştırıyor! Yeryüzünde kalan her kök parçası tekrar çalışıyor.
Ayrıca Beinwells'in yaprakları salve hazırlığı için küçük kesimlerde kullanılabilir.
Kurutulmuş karakafesör , yararlı allantoin, fakat aynı zamanda pirrilizidin alkaloitleri olarak merhem hazırlanmasında da kullanılabilir , kurutma işleminden etkilenmez.
Karakafes pek çok açıdan arnikaya iyi bir alternatif .
Orijinal ve çok basit bir karakafes merhem üretimi yağdaki köklerin (domuz yağı, tereyağı yağı veya hindistancevizi yağı) alınmasıyla gerçekleştirilebilir.
Islak toprak, karakafes köklerinin toplanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden yağmurlu bir günden sonra çıkmış!
https://www.wildfind.com/pflanzen/echter-beinwell
evandevan5
18-07-2019, 09:29
karakafes otu tohumu nerede bulunur bilen varmı?
Jasmine Tea
11-11-2019, 15:56
karakafes otu tohumu nerede bulunur bilen varmı?
Ben zengarden sitesinden almıştım tohumları
İşin ilginci benim bahçemin dışında da doğal olarak varmış. Prof. Ahmet Karataş gelmiş bulmuş, fotoğrafını çekmiş.
Eber: kara kafesotu (http://dogalhayat.org/property/eber-kara-kafesotu/)
http://www.agaclar.net/forum/1577876-post894.htm
Lonicera
20-02-2020, 18:48
İşin ilginci benim bahçemin dışında da doğal olarak varmış. Prof. Ahmet Karataş gelmiş bulmuş, fotoğrafını çekmiş.
Eber: kara kafesotu (http://dogalhayat.org/property/eber-kara-kafesotu/)
http://www.agaclar.net/forum/1577876-post894.htm
Desenize melezlenmiş bir çeşide ulaşabileceksiniz artık. Uyum sorunu da olmaz umarım. Yeni çeşit için bu sene fırsat yaratıp el ile tozlamaya çalışın derim. Sonucu merakla bekleyecegiz.
https://www.turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/1745.html
Antep kafesotu
https://www.turkiyebitkileri.com/tr/foto%C4%9Fraf-galerisi/view-album/1746.html
Sayın Lonicera'nın gönderdiği tohumları çimlendirmek için ektim. Bu işlem için bir bardak kullandım. Birkaç tohumu toprağın ortalama 0,5-1 cm altına yerleştirdim ve kurumaması için sık sık suladım. 2 hafta geçmesine rağmen henüz çimlenmedi.
Bu aşamada bir sorum var. Karakafes otunun çimlenmesi uzun mu sürüyor? Biraz daha bekleyeyim mi, yoksa elimde kalan 3-4 tohumu da çimlendirmek için ekeyim mi? Ne dersiniz?
Ek: Tohumları her durumda ekeceğim zaten. Dolayısı ile "ekeyim mi?" ifadesi gereksiz. Şu an henüz zamanı geçmedi diye biliyorum.
Çimlendirme için torf kullanacağım. Biraz da perlit ve solucan gübresi Belki biraz da bahçe toprağı eklerim. (bununla ilgili bir sorun varsa yazarsanız sevinirim)
Lonicera
02-04-2020, 09:25
Sık sulama ile tohumlar çürümüş olmasın? Bence bardağı boşaltıp tohumları kontrol edin. Düzensiz ve düşük çimlenmesine rağmen yine de bir ikisi kendini gösterirdi iki haftalik süreçte. Zaten boşaltınca ne olduğu anlaşılır. Diğerlerini de garanti olsun diye nemli peçete içerisinde önce filizlendirip sonra toprakla buluşturun derim.
Sık sulama ile tohumlar çürümüş olmasın? Bence bardağı boşaltıp tohumları kontrol edin. Düzensiz ve düşük çimlenmesine rağmen yine de bir ikisi kendini gösterirdi iki haftalik süreçte. Zaten boşaltınca ne olduğu anlaşılır. Diğerlerini de garanti olsun diye nemli peçete içerisinde önce filizlendirip sonra toprakla buluşturun derim.
Tohumları kontrol etmek iyi olabilir, aklıma gelmemişti. Nemli peçete uygulamasını daha önce kullanmama rağmen siz söyleyince hatırladım.Teşekkürler.
Karakafes otu tohumlarını suda bekletip ondan sonra çimlendireyim istedim ama akşamdan sabaha(12 saat) hala yüzüyor. Çubukla karıştırdım, çalkaladım.Yine de yüzeyde. Tohumların suya batması gerekir, diye okumuştum. Bu her tohum için geçerli değil mi? Ya da bu kural her zaman geçerli olmayabilir mi? Fikriniz nedir?
705222
Lonicera
03-04-2020, 13:12
Taze her tohum için suda batma kuralı geçerli değil. ( aklıma gelen iki tohumu örnek vereyim hemen, melek borazını ve kara gözlü suzan sarmaşığı. Her ikisi de büyük tohumlar olmalarına rağmen suyun dibine batıramazsınız)
Batmayan tohumlar için yüzen tohumların üzerine yüzeyi kaplayacak büyüklükte peçete koyun, ıslanan peçetenin ağırlığı ile tamamının suyla temasını sağlamış olursunuz.
Taze her tohum için suda batma kuralı geçerli değil. ( aklıma gelen iki tohumu örnek vereyim hemen, melek borazını ve kara gözlü suzan sarmaşığı. Her ikisi de büyük tohumlar olmalarına rağmen suyun dibine batıramazsınız)
Batmayan tohumlar için yüzen tohumların üzerine yüzeyi kaplayacak büyüklükte peçete koyun, ıslanan peçetenin ağırlığı ile tamamının suyla temasını sağlamış olursunuz.
Güzel yöntem ama ben çoktan ilk tavsiyenize uydum. 12 saat suda beklettikten sonra nemli peçete arasına koyup kilitli poşete koydum. Pencere kenarına yerleştirdim.
İptal edip bu mesajdaki yönteme geçeyim mi, kalsın mı?
Sık sulama ile tohumlar çürümüş olmasın? Bence bardağı boşaltıp tohumları kontrol edin. Düzensiz ve düşük çimlenmesine rağmen yine de bir ikisi kendini gösterirdi iki haftalik süreçte. Zaten boşaltınca ne olduğu anlaşılır...
Tavsiyeye uydum. Döktüm toprağı, buldum tohumları.Bana zarar görmüş gibi gelmedi. Suya koydum. Biri battı, diğeri yüzüyor. Onları da nemli peçete arasına koyup gözlemleyeceğim.
( aklıma gelen iki tohumu örnek vereyim hemen, melek borazını ve kara gözlü suzan sarmaşığı. Her ikisi de büyük tohumlar olmalarına rağmen suyun dibine batıramazsınız)
Bu çiçek ismini ilginç buldum. Araştırdım google amcadan. Çok hoş bir çiçekmiş.
Lonicera
04-04-2020, 16:19
İki hafta önce çimlenmeye başlayan bebek karakafesler...
705334
Elimdeki tohumlardan ancak birimi çimlendirebildim. Büyütebilirsem bu stres geride kalacak.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200416/d4665f3b7a1480705740b290bf286e9b.jpg
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
its_just_a_ride
17-04-2020, 13:22
Elimdeki tohumlardan ancak birimi çimlendirebildim. Büyütebilirsem bu stres geride kalacak.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200416/d4665f3b7a1480705740b290bf286e9b.jpg
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tohum vermeyen steril türü yetiştirirsiniz olmadı. Çok sıkıntı yapmayın.
Aynı yerde kalınca karakafes otlarının her iki çeşidi de çok güzel oldular. Bu yıl bakalım melez tohum alabilecekmiyiz?
Tohum veren türü çiçeklerini açtı. Her yeri çiçekli vermeyen ise daha henüz tomurcukta.
707953
707954
707955
Aşağıdaki fotoğraf yetiştirebildiğim tek Karakafes bitkisi. Karıştırmış olma ihtimaline karşı uzmanlara sormak istiyorum. Karakafes mi bu? :p:confused:
709328
its_just_a_ride
26-05-2020, 23:57
Aşağıdaki fotoğraf yetiştirebildiğim tek Karakafes bitkisi. Karıştırmış olma ihtimaline karşı uzmanlara sormak istiyorum. Karakafes mi bu? :p:confused:
709328
Doğrudur.
Karakafes otunun tohum veren cinsinin tohumlarını toplamak çok zor. Tohumlar olgunlaştıkları anda düşüyorlar. Tohum kapsüllerinin üzerleri biraz dikenli. Bazen canınızı acıtabiliyor. Ben tohum vermeyen cinsinden tohum almaya uğraştığım için tohum veren cinsinden pek tohum almaya çalışmadım. Onlar da damlama sulama boyunca farklı yerlerden çıkmışlar. Muhtemel gelecek yıl çok daha fazlası çıkar.
715027
715028
Düşen tohumların kapsülleri çok acık görünmekte.
Comfrey - Symphytum × uplandicum - Russian Comfrey - Bocking 14 - Karakafesotu cinsinin hiç tohum vermediği için Sn. Lonicera tohum veren cinsi ile tozlaştırma denemeleri yapıyordu. Bende biraz da arıların yardımı ile çok olmasa da arada çok çiçek açmalarının ve yanyana olmalarının faydası ile tek tük de olsa melez tohumlar oldu.
715029
bakidilek
11-01-2021, 17:54
Arkadaşlar bana hediye olarak karakafes rizomu denk geldi(çok mutlu oldum). Hediyeler için tüm arkadaşlara teşekkür ederim. İç ortamda saksıya 1-2 cm a101'den alma torf içine diktim. Acaba doğru mu yaptım?
Sevgi Durul
11-01-2021, 18:08
Arkadaşlar bana hediye olarak karakafes rizomu denk geldi(çok mutlu oldum). Hediyeler için tüm arkadaşlara teşekkür ederim. İç ortamda saksıya 1-2 cm a101'den alma torf içine diktim. Acaba doğru mu yaptım?
Karakafes rizomu ben de talep etmiştim.
Dış ortamda büyük boş bir saksıya diktim. (Bahçe toprağı)
Geçmiş yıllarda da sayın Meyvelitepe'den talep etmiş ancak yaşatamamıştım. Bu seferde kaybetmek istemiyorum.
Bu konuda yardım istiyorum. Nasıl muamele etmeliyim?
Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmaz
bakidilek
11-01-2021, 18:57
Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmaz
Çok teşekkür ederim. Bu arada bu Karakafes hediye değilmiş isteklerim arasında varmış ben istediğimi unutmuşum. İş yoğunluğundan aklımdan çıkmış. Yine de şu an olduğumdan daha mutlu edemezdi beni. Emeğinize sağlık Sayın Saleri :p
Sevgi Durul
11-01-2021, 19:04
Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmaz
Teşekkür ederim, Sayın saleri. Yatay olarak diktim. Dona dayanıklı diye hatırladığım için dışarıda bıraktım. Almam gerekiyorsa alayım o zaman. :)
Sevgi Durul
14-01-2021, 22:00
Arkadaşlar karakafes rizomumu topraktan çıkarıp lav taşına diktim. İçeri aldım. Bu işlemi dün yapmıştım, bir günde yapraklar canlandı, minik bir yaprak belirdi. Fotoğraf çektim, geliştikçe aşamaları fotoğraflayıp burada paylaşacağım. :)
Bazı ölmek üzere olan bitkilerimi lav taşında kurtardığımı hatırlayarak bu yola başvurdum. Birilerinin işine yarayacağını düşünüp paylaşmak istedim.
AkisSoftware
15-01-2021, 20:21
Sayın Saleri teşekkürlerimi sunmak istedim. Hemen kök dikimini yaptım. Saksıda evde çimlendirip ilkbaharda kalıcı yerine alacağım. Çok değerli bir bitki olduğunu gördüm. İnşallah ilerde gübre yapımı ve diğer faydaları için çoğaltabiliriz.
Tekrar teşekkürler
Melih Bakırlıoğlu
18-01-2021, 07:25
Günaydın, ben de kağıt bardakta köklendiriyorum. 2 gün içinde kökler meydana çıktı. daha sonra fidan torbasına almayı düşünüyorum. Dükkanımın içinde gözlemliyorum.
Teşekkürler.
bakidilek
24-01-2021, 18:45
benim rizomda bir tane incecik kök vardı, saksıya dikmiştim ama hiç yaprak vs çıkmadı, umarım hayattadır.
benim rizomda bir tane incecik kök vardı, saksıya dikmiştim ama hiç yaprak vs çıkmadı, umarım hayattadır.
Merak etmeyin. Nemli tutun. Zamanla köklenir .
bakidilek
24-01-2021, 20:57
Merak etmeyin. Nemli tutun. Zamanla köklenir .Sürekli nemli tutuyorum, umarım yakında yeşillenir.
SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sevgi Durul
24-01-2021, 21:14
15 Ocak'ta lav taşına diktiğim karakafes otu rizomundan ilk büyüyen yaprak. :)
Bu süreçte, geldiği zaman üzerinde olan yapraklar kurudu, temizledim. :)
715798
obabilgesi
24-01-2021, 23:35
Benim ufaklık sanırım yerini sevdi.
Nisana kadar saksısında iyice toparlansın, sonrasında kalıcı yerine nakledeceğim...
Bu vesile ile tekrar teşekkür ederim sn Saleri :)
Dutlubahçe
25-01-2021, 12:34
Arkadaşlar karakafes rizomumu topraktan çıkarıp lav taşına diktim. İçeri aldım. Bu işlemi dün yapmıştım, bir günde yapraklar canlandı, minik bir yaprak belirdi. Fotoğraf çektim, geliştikçe aşamaları fotoğraflayıp burada paylaşacağım. :)
Bazı ölmek üzere olan bitkilerimi lav taşında kurtardığımı hatırlayarak bu yola başvurdum. Birilerinin işine yarayacağını düşünüp paylaşmak istedim.
Kullandığınız lav taşı fotoğrafta oldukça iri taneli gibi görünüyor, aralarda görünmeyen küçük parçalar da var mı? Bu malzemeyi hiç kullanmadım da öğrenmek için soruyorum.
MeyveliTepe
25-01-2021, 22:16
Rizomları erken çimlendirmeseydiniz keşke.
Doğrudan kalıcı yerlerine ekilmesi ve ortam uygun olduğunda orada çimlenmesi daha sağlıklı olurdu.
obabilgesi
25-01-2021, 22:45
15 Ocak'ta lav taşına diktiğim karakafes otu rizomundan ilk büyüyen yaprak. :)
Bu süreçte, geldiği zaman üzerinde olan yapraklar kurudu, temizledim. :)
715798
Yalnız yapraklandıktan bir süre sonra besin isteği olacak. Ya hidrokültür için özel üretilmiş bir eriyik edinin, ya da toprak ortama alın. Aksi takdirde gün geçtikce bitkiniz zayıflayacak...
Sevgi Durul
25-01-2021, 23:07
Sayın Meyvelitepe, geçen sefer çimlendiremediğim için bu sefer sevinmiştim. Olmadı galiba yine. Ama bir şekilde yaşatacağımı umuyorum. Gelişmeleri paylaşırım.
Sayın Dutlubahçe, lavtaşı iri taneli.
Sayın obabilgesi, şu anda toprağa geçirirsem kaybederim. Npk 20 20 20 veririm olmazsa.
Kimse gülmesin, kararlıyım karakafes bir şekilde büyüyecek.
Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmazSayın Saleri,
Öncelikle tekrar teşekkürler.
Bana gelen rizomun bir tarafı yaprak şeklinde idi. Orayı saksı dışında bırakıp bardağa diktim.3 hafta civarı bekledim. Bu süreçte büyüme olmadığı gibi toprağın dışında kalan kısım tamamen kurudu. Aha, batırdık, dedim. Bardaktan çıkardım, kök var mı diye baktım. Çok ince kökümsü birşey gördüm. Umutlandım. Yatay bir şekilde plastik bir kutuya yatırdım. Bu arada üyeler foroğraf paylaşıyor, benimkinden ses seda yok. Canım da sıkılıyor ama yapacak bir şey yok. Bir hafta sonra toprağın bir kısmının kabardığını gördüm. O zaman anladım ki kara bulutlar dağılıyor.[emoji4] Son durum bu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210205/6208e5f05b7c786bca3c7417f3ca2394.jpg
bakidilek
12-02-2021, 18:27
Benimki de uyandı, çok mutlu oldum. Özel besinli gübre ile takviye edeceğim, umarım saksıda kalıcı yerine ekinceye kadar yaşatabilirim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210212/632504503de7a01116de5a7e27224539.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210212/5b583b1fc960638732c84c72dc002006.jpg
Benimki de uyandı, çok mutlu oldum. Özel besinli gübre ile takviye edeceğim, umarım saksıda kalıcı yerine ekinceye kadar yaşatabilirim.
Sn. bakidilek;
Şu anda özel besinli gübre vermenize gerek yok. Önemli olan onu güneş alabileceği, yeterli suyunun da verilmesi. Biraz büyüdükten sonra daha iyi büyütmek için takviye yaparsınız.
bakidilek
13-02-2021, 19:13
Sn. bakidilek;
Şu anda özel besinli gübre vermenize gerek yok. Önemli olan onu güneş alabileceği, yeterli suyunun da verilmesi. Biraz büyüdükten sonra daha iyi büyütmek için takviye yaparsınız.
Sayın Muda
Tavsiyelerinize uyacağım. Bilgiler için teşekkür ederim. :)
thunderon
19-02-2021, 06:54
Merhaba,
Ben rizom parçalarını saksıya gömüyorum unutuyorum. Şu ana kadar hiç çimlenmeyenini görmedim. Çok güçlü bir bitki fazla ilgilenmeyin
İlginç bir videolar
https://www.youtube.com/watch?v=98KdU6-OUac&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=dvt-Kfn0T8w
Criminal Minds: Beyond Borders dizisinin 1.bölümünden bir sahne
719042
BaykusBalkabagi
26-03-2022, 20:51
Burada (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/karakafes-otu-esek-otu-tohumu-5-tohum-289201057?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*634605244*35249986047*986483 01087*{type}*289201057*pla-79002745527&gclid=EAIaIQobChMIwJS484bh1QIVFUkZCh14IQYyEAYYASAB EgJVjfD_BwE&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)halen tohum satışı mevcut. Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinde tohum veya rizom paylaşılır mı bilinmez şimdiden. Bir önceki etkinlikte rizomları paylaşılmıştı.
Maalesef satıştan kalkmış.
Müslüm.Aşcı
19-04-2023, 11:35
Merhabalar,
Bu yazı dizisini okuduktan sonra her gittiğim yerde karakafes otu varmı diye kontrol eder oldum. İstanbul Validebağ korusunda beyaz çiçekli olanının her yeri sardığını gördüm ve 5-6 kökü toprağıyla birlikte alarak bahçeme gömdüm. Hepsi de çok güzel tuttu ve çiçek açıyorlar.
Bu arada daha önce farkına varmadığım aşağıya resimlerini yüklediğim otların benim bahçemde de yoğun şekilde varlığını fark ettim (algıda seçicilik). Bu bitkinin çiçekleri kara kafes otununkilerle birebir aynı şekile sahip, çiçek renkleri hafif sarı ve yaprakları ise karakafes otuna göre çok küçük.
Google bitki tanıma programından aratınca '' Symphytum tuberosum subsp angustifolium, Symphytum bulbosum ve Şiş tomara sonuçlarını verdi.
Bu bitkiyi tanıyan varsa bilgi verebilirse çok sevinirim. Bu bitki de irfan çayı yapımında kullanılabilir mi acaba?
728049
728052
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.