PDA

View Full Version : Anacardium occidentale (Kaju Fıstığı - Cashew Nut)

asumandilek
24-05-2007, 18:16
Çok uzun zamandır merak ettiğim kaju fıstığının nasıl yetiştirildiğini, ağacını sonunda buldum ve ilk işim sizlerle paylaşmak oldu..;)

Yoksul ulusların üretip, zengin ulusların keyifle tükettiği kajunun meyvesi lezzet açısından mangoya, kaju fıstığı üretilen çekirdeği ise yer fıstığına benziyor. Elma ile kiraz ağacı boyunda olan kaju ağacı tropik iklim ve ekvator dolaylarında doğal olarak yayılış gösteriyor. Bütün meyve ağaçları gibi çiçeklenmiş dalları üzerinde bir süre sonra meyveler, çiçeklerin ortalarında da kaju çekirdeği, yani kaju fıstığı oluşuyor.

16. yy başlarında Portekizliler Brezilya'yı istila ettiklerinde kaju ağacını da keşfetmisler. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya'dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerini sağlamışlar. Kajunun batı Afrika'yla tanışması ve yayılış hikayesi böyle başlıyor. Kaju ağacının yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişli. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamış. Afrika'nın batı kıyısında Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika'daki ülkelere, Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yayılmış.

Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan'da da yetiştiriliyor. Günümüzde dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan'da Kerala Kaju Birliği. Brezilya ise kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi. Afrika ise bu sıralamada üçüncü. Hindistan'ın hasat zamanı Mayıs, Brezilya'nın ise Ekim ayı, yani bu sayede dünya kaju fıstıksız kalmıyor . Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değil, bu nedenle sadece bir ben, bir de yerli halk tarafından tüketilmekte. Kaju fıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesi. Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayrılarak üzerlerindeki kabuk çıkartılıp kavrularak evlerimize ulaşacak şeklini alıyor.

asumandilek
24-05-2007, 18:23
Ucunda görmüş olduğumuz fasulyeye benzeyen kıvrık kesim kaju fıstığının ta kendisidir.:rolleyes:

bilgekaan
25-05-2007, 09:28
Ucunda görmüş olduğumuz fasulyeye benzeyen kıvrık kesim kaju fıstığının ta kendisidir.:rolleyes:

Benim çimlendirmayi başardığım iki kaju fidanım vardı.Biri öldü , ötekinin saksısını değiştirdikten sonra bütün yapraklarının üst kısmı sarardı. Bende yapraklarını kestim şimdi tekrar yaprakları çıkıyor.İyice büyüyünce yapraklar resmini koyarım.

anilozer112
25-05-2007, 09:48
Kaju fıstığını geçen televizyon da bir programda izledim. Çok pahalı bir şey. Fabrika da çalışanlar bu fıstıklardan yerlerse işten atılıyorlarmış. Doğru ****** herkes bir tane yerse fabrika zarar eder. Yeni yeni Türkiye'ye de ihraç ediyorlarmış.

İnşallah doğru hatırlıyorumdur.

kopshtar
25-05-2007, 15:06
aynı belgeseli ben de izledim. yer fıstığı gibi yetiştiğini zannediyordum, yanılmışım. neden bu kadar pahalı olduğunu şimdi anlamış oldum.;)
artık yerken daha fazla haz almaya çalışıcam.. :p

anilozer112
25-05-2007, 15:26
aynı belgeseli ben de izledim. yer fıstığı gibi yetiştiğini zannediyordum, yanılmışım. neden bu kadar pahalı olduğunu şimdi anlamış oldum.;)

Ben daha onun tadına bile bakamadım. :) Afiyet olsun size :)

maviselo
26-05-2007, 17:57
Teşekkürler bizleri bilgilendirdiğin için bende ne kadar pahalı diyordum değermiş gerçekten.

Ophrys
26-05-2007, 18:00
Atılır tabi.
Bir tanesinin tadına bakınca yeniden yeme isteği uyandırıyor.

igidu
27-05-2007, 09:18
Ben de seyretmiştim. STV de Ayna programıydı, Tanzanya'ya gitmişlerdi. GALİBA :p

kürşad
27-05-2007, 10:29
Kavrulurken normal fıstık gibi değil yağlı bir karışımla kavuruyor olmalılar. Yediğinizde elinizde yağ kalıyor. Üstünde de tuz taneleri oluyor.
2006 yazında bahçeye gider gelirken bakkaldan alıyordum. O zaman avuçla alıp cebime dolduruyordum. Bilgisayarına baktığım için kendisi ısmarlıyordu. Geçenlerde bahçeye giderken kola vs. aldım yanına da kaju istedim. Kg ı 20 ytl imiş. Bakkalın oğlu vardı 1 ytl ye küçücük bir kesekağıdına azcık koydu. Demek ki pahalı bişeymiş :) Ritmix le beraber çok iyi gidiyor.

nihathoca
03-06-2007, 21:27
Turkiye'de yetiştiren yok mu? bunu

selenn
03-06-2007, 21:35
Bence de yağ ile kavuruyor olabilirler. Biraz yedikten sonra dilinizde yağlı bir his oluşuyor. Aman fazlası kiloya zarar dikkat diyorum:)

lokmanbahçe
05-06-2007, 13:39
türkiyede meyvesi olur mu acaba

bilgekaan
05-06-2007, 15:12
türkiyede meyvesi olur mu acaba

Yetiştirilmesinin tohum ve çelikle olduğunu okumuştum.Ayrıca meyve oluşumu için erkek ve dişi bireye ihtiyaç duymuyor.Kendi kendini tozlayabiliyor.
İklim şartları uygunsa serada meyve vereceğini düşünüyorum.Çünkü soğu karşı oldukça duyarlı, benim fidanım yaprakları gece dışarı koyduktan(gerçi saksısınıda değiştirmiştim ama ) sonra kurudu şimdi yeni yeni yaprak çıkartıyor.

lokmanbahçe
11-06-2007, 19:37
bilgekaan acaba fidesine nasıl ulaşabilirim

bilgekaan
11-06-2007, 22:35
bilgekaan acaba fidesine nasıl ulaşabilirim

Ben tohumdan yetiştirdim ama çimlenme oranı çok düşük.12 kadar tohumdan ancak 2 sini çimlendirebildim.Onunda biri bir süre sonra öldü.
Resmini ekliyorum.tohumu green-dealers(http://www.greendealer-exotic-seeds.com/) diye bir siteden almıştım.
13258

13259

13260

13261

13262

kursad
15-06-2007, 13:46
arkadaşlar kaju tohumu nerde bulabilrim.???

xxxxxx
30-07-2007, 12:57
kaju nun tohumunu nerden bulabilirim????????????

Todor
30-07-2007, 17:52
Arkadaşlar hemen 16ıncı mesajda Bilgekaan arkadaşımız vermiş işte satış yapan firmanın linkini. Bu arada imzamdaki linkler, size forumda dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında yardımcı olacak.

kürşad
31-07-2007, 07:51
Saksının içindeki plastik malzeme hani şu doktorların "aaaaa de bakayım" deyip bademciklere baktığı çubuklardan mı?
Dün 50 tane plastik bıçak aldım ben de, tanesi 0,03 ytl ye.
Bunlar daha hoş duruyor 100 lük 1000 lik paket fiyatı nedir acaba?
Asetat kalemimiz de var en siyahından.

bilgekaan
31-07-2007, 08:35
50 tanesini 2.5 ytl ye Koçtaş'tan almıştım 2 yıl kadar önce.Daha güzelleri de var , T şeklinde pano gibi.Yazı dikine değil enine yazılıyor. Fiyatı 5 YTL idi yanlış hatırlamıyorsam.

kürşad
02-08-2007, 23:26
Boyutları nedir?
eni 1 cm kadar görünüyor, boyu nasıldır?

bilgekaan
04-08-2007, 13:15
Eni 0.5 cm. Boyu 10 cm kadar.

kürşad
24-08-2007, 07:26
Tadım çerezleri kaju yu 200gr lık pakette piyasaya sürmüş, fiyatı da 5,35-YTL idi. yalnız ismini cashua gibi bir şey yazmışlar.

bilgekaan
24-08-2007, 07:28
Tadım çerezleri kaju yu 200gr lık pakette piyasaya sürmüş, fiyatı da 5,35-YTL idi. yalnız ismini cashua gibi bir şey yazmışlar.

"cashew nut" diye geçiyor literatürde.

kürşad
24-08-2007, 07:32
Doğrudur ben paketin içindekiyle ilgileniyordum o esnada :)

kaju
21-09-2007, 17:40
4 tane kaju ektim. 2 tanesi çıktı. Bir tanesini malesef kırdım. Resimdeki de 6 aylık kaju fidem. Artık torunlarım fıstıkları yer. :)
http://www.resimkaydet.com/001/images8/1190439120.jpg

sinaninci1
28-09-2007, 03:02
herkese merhaba
konu benide ilgilendirdi kusura bakmayin araya girdim peki bu fistik agacmi yoksa bitkimi nasil yetisir bilen varmi

kaju
28-09-2007, 14:37
Kaju ağaç oluyor. Ceviz ağacı kadar büyüğünü görmedim ama büyük bir meyve ağacı boyunda oluyor.

akpinar
24-10-2007, 16:31
arkadaşlar meraba
siteye yeni üye oldum. forumları takip ederek fıstık tohumlarımı sipariş ettim ve 3 kutu bugün amerika'dan geldi.
Sorum şu: bunları ne zaman dikersem olumlu sonuç almam mümkün olur ve bu ara dikemezsem tohumları nasıl muhafaza etmeliyim? ***.

lokmanbahçe
30-11-2007, 20:21
tohumlardan kaldıysa 1-2 tane isteyebilirmiyim. bu yabancı sitelerden tohm sipariş etme konusunda biraz tedirginim daha sonra başarısız olcam gibi geliyor

Özcan2007
01-12-2007, 22:24
kaju fidanını veya tohumunu nerde bulabilirim arkadaşlar

imperfect
31-01-2008, 14:23
Ben de Kaju yetiştirmeyi denedim yurtdışından babamdan tohum istedim getirdi. Ama çok dayanıklı değil bol su istiyor. Daha sonbahara girerken yapraklarında benek benek lekeler oldu ve hepsi döküldü. Yine de fidanı söküp atmadım yerinde duruyor. belki yaza tekrar canlanır umuduyla bekliyorum. Aynı sorun tohumu verdiğim bir kaç kişide de oldu sanırım Kaju kendi ülkesini seviyor. Ama ben de onu çok seviyorum.

karinca70
09-02-2008, 21:25

50den fazla ülke gezmiş olan bir arkadaşım anlatmıştı: Batı Afrika'da bir ülkede (ismini şimdi hatırlamıyorum) pazarda bir çuvalı 3-5 dolar gibi bir fiyata satılıyormuş :) Hindistandakiler pahalı olabilir ama Afrika'da çok pahalı olduğunu sanmıyorum.

karinca70
09-02-2008, 21:30
Bir hafta içinde Hindistan'dan Kaju tohumu sipariş edeceğim. Sipariş vermek isteyenler http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7550 konu başlığını okusunlar..

pupayelken
26-03-2008, 17:43
Arkadaşlar ,kaju fidanı temin edebileceğim Türkiye de bir adres var mı dır?

berduray
27-03-2008, 01:08
Tohum ya da fide varsa talibim.

lokmanbahçe
23-04-2008, 15:54
8 tane tohumdan bir tanesini bile çimlendiremedim. 3 tanesi toprakta bekliyor. şişip küfleniyor tohumlar çok ilginç oksijenli su falan mı kullanmak lazım acaba? ya da kalın kabuğunu soymak mı lazım?

Özcan2007
23-04-2008, 23:01
8 tane tohumdan bir tanesini bile çimlendiremedim. 3 tanesi toprakta bekliyor. şişip küfleniyor tohumlar çok ilginç oksijenli su falan mı kullanmak lazım acaba? ya da kalın kabuğunu soymak mı lazım?
Evet bendede küflendi ve çürüdü ve ben sırf kuma ektip iki tohum inşallah çimlenirler. Çimlenmezse bir dahaki tohumları IBA ile çimlendirmeyi deneceğim.

lokmanbahçe
24-04-2008, 22:43
oksijenli su işe yarayabilir mi?

seaman
29-04-2008, 16:43
hayy Allah, o kadar da Brezilya'ya gittim..fıstıkların hiç bu türü ile ilgilenmemişim.yazık bana...valla yazık...

berduray
09-05-2008, 18:03
Elimizdeki birkaç tohum ziyan olmasın, bir profesyonelin fikrine acil ihtiyaç var, lütfen vakit ayırır mısınız?

Bazı arkadaşların kötü tecrübeleri olmuş, sınırlı sayıdaki tohumları en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum.

Kabuğun içinde çürüdüğünü söylüyorlar ne yapmalıyız? ne yapmamalıyız?

berduray
10-05-2008, 17:07
Kimseden ses çıkmayınca kolları sıvadım.

Ben bir tohumu deneme amaçlı biraz suda beklettim.

Ama aklımda kabuk sert, tohum çürüyor kalmıştı, tırnağımla biraz kabuğu rahatlatayım dedim.

Ben alışageldiğimiz sertlikte ve ne bileyim mesela çenek sertliği beklerken jel gibi bir şey çıktı.

Çok şaşırdım, kajuyla ilk tanışmamızdı, çıkan şeyin tadını merak ettim çünki çok güzel kokuyordu.

Dilimin ucunu biraz değdirdim acayip baharatlı bir şeydi, mesir macununun kat kat karabiberlisi gibiydi.:mad:

İnanırmısınız bir saat dilimin ucu uyuştu, yaşıyorum demek ki zehirli değil ya da doz az geldi.

Şu halde tek merak ettiğim şey acaba tohuma zarar vermiş olabilir miyim?

Çimlenme şansını kaybetti mi ?

Lütfen bilgi verir misiniz?

Çünki ikinci tohum denememe geçeceğim.

Şimdiden teşekkür ederim.:rolleyes:

berduray
12-05-2008, 15:24
Kendimi güncelleyeyim dedim, KAJU ÇİMLENDİRME HAKKINDA bilgi bekliyorum, nette okuduklarım zaten hevesimi kırdı, Türkiye şartlarında yetişmez diyorlar:(

berduray
22-05-2008, 10:52
Benim kaju tohumu da çürüdü , nerede yanlış yapıyoruz acaba?

Bu konuda bilgisi olan yok mu arkadaşlarım?

Elimizdeki birkaç tohumu ziyan etmeden nasıl çimlendirmeyi başaracağız, vallahi meraktan kıvranıyorum burada?

lokmanbahçe
22-05-2008, 15:20
malesef yok ben 5-6 tane çürüttüm. en son tamamen içindekini çıkarıp hafif nemli ortamda vermikulit perlit ve kum karışımında çimlendirmeyi denedim o da çürüdü.

berduray
02-06-2008, 12:02
Bu sefer de pamuk arasında çimlendirmeye çalışıyorum ama o kalın kabuğu soymalı mıyım , yoksa dokunmamalı mıyım karar veremedim?

berduray
04-06-2008, 16:51
Kalın kabuğun üzeri iki günde küflenip, çürümeye başladı.

İçi de çürümesin diye mecburen soydum, öylece hafif nemli pamuk arasında tuttum, sonuç???

O DA ÇÜRÜDÜ!!!

Ben bu başlığın "bir türlü çimlendirilemeyen kaju" olarak değiştirilmesini istiyorum artık!!!

(Ben de mi bir beceriksizlik var acaba?)

çekirdek
21-06-2008, 01:32
Sevgili berduray,
tahmin yürütüyorum ; kabuğu jel gibi yumuşaksa, standart çimlendirme koşullarımızda çürüyorsa,
hiç sulama yapmadan belki ara sıra hafif su püskürmeyle denesene. Çünkü sıcak ülkelerde yetişmesi ve kabuğunun jelsi olması bende bana bunu düşündürttü. Sanki kabuğundaki sıvı yeterli olabilir gibi, belki. Tohumu koy ve unut misali.. Unutabilirsen tabi.

Özcan2007
21-06-2008, 10:26
15 tane kaju denedim ikisini ıba köklendirici ile ektim ama hepsi çürüdü belki zamanı değildir ekim tarihini bilen varmı ?

berduray
01-07-2008, 15:53
Yok ya bunun bir yöntemi, bir işlemi olmalı...
Anormal bir tohum, son umudum Selahattin Hocam ama ondan da bir ses çıkmadı!!!

Hala çok yoğun galiba.

Oyaman
02-07-2008, 02:09
Sevgili Berduray ,direk toprağa ekmeyi denemedi iseniz , 4 cm derinliğinde
çukur açıp her çukura 3 tohum olacak şekilde ekin ve 4 - 5 günde bir spreyleyerek nemlendirin .Tohumlar taze ise daha çabuk çimleneceklerdir .

berduray
02-07-2008, 10:18
1. Tohumu aynen direkt toprağa ektim, çürüdü

2.'yi kabuğuyla pamuk arasında çimlendirmeye çalıştım, çürüdü.

3.'yü kalın kabuğu soyarak, pamuk arasında çimlendirmeye çalıştım, o da çürüdü.

Sanırım tohumlar bayattı.

Oyaman
02-07-2008, 12:37
Sevgili Berduray , bende aynı sonucu Plumeria tohumlarında yaşadım . Aynı tohuma sahip olan arkadaşlarınkiler bir haftada çimlenirken benim yirmi adet tohumum çürüdü .Bir tek fide elde edemedim . Sanırım taze olmayan tohumlarda
bu olgu yaşanıyor .

egome
03-07-2008, 11:22
Kaju fıstığından yedim süper bişeymiş. Hemen üretim planı yaptım:D ama iklim istekleri pek uygun değil.:( Kavrulmamış, çiğ kaju fıstığı bulabilirsem genede denemezsem rahat etmem.

bilgekaan
09-07-2008, 12:15
Sevgili Berduray,
Hemen cevap veremedim.Kusura bakmayın.Ben 2 defa denedim 2.sinde başarılı oldum.Kaju fıstığının kabuğu suyu çok cabuk emiyor ve kolay kolay bırakmıyor.Bundan dolayı içi çok çabuk bozulup çürüyor.Ben bir saklma kabına kum doldurdum , önceden kumu çok hafif nemlendirdim ve kaba koymadan önce havalandırdım.Fıstıkları bir saat kadar suda beklettim , çok fazla su almasını engelledim.Daha sonra kumun yüzeyine yan olarak yatırdım.Fıstık bakınca görülüyordu.Daha sonra kabın kapağını kapattım ve 75 wattlık ampulun yandığı mutfak dolabına koydum( dolabın sıcaklığı 30 derece civarıydı).4 - 5 saate bir havalandırdım ve gerekirse çok hafif fısfısla su sıktım(nemlendirdim).İki gün içinde tohumlar çatladı ve yeşillendi.Daha sonra tamamen açılmadan büyük saksıya üstü 0.5 cm kapanacak kadar torfla kapattım.3-4 günde topraktan çıktı.Ama sanırım en önemli faktör fıstığın tazeliği.
Umarım işinize yarar.
Kolay gelsin

1. Tohumu aynen direkt toprağa ektim, çürüdü

2.'yi kabuğuyla pamuk arasında çimlendirmeye çalıştım, çürüdü.

3.'yü kalın kabuğu soyarak, pamuk arasında çimlendirmeye çalıştım, o da çürüdü.

Sanırım tohumlar bayattı.

blueman
27-09-2008, 14:00
selam arkadaşlar.bende kaju fıstığı dikmek istiyorum fakat nereden alacağımı bilmiyorum.ingilzcemde yok.yardımcı olabilirmisiniz...nereden bula bilirim acaba???

bengi_su
14-10-2008, 15:46
Kavrulmamış kaju fıstığı var sanırım çerezcilerde bunu ekip deneyeniniz oldumu belkide öyle daha kolay çimleniyordur. Ben geçen sene kabuğu fıstığa benzeyen dokunduğun zaman hemen soyulan badem ektim kabuklu ektim tutmadı birinin kabuğunu çıkardım ektim o tuttu şimdi yavru belkide böyle denemek gerekiyor.

YeşilSeven
15-04-2009, 14:42
Sonunda başardım :)

Kaju fıstığı tohumlarından ikisini 1 saat suda bekletip, torf-toprak karışımının en üstüne, tohumların üzeri görünecek şekilde yerleştirdim. Kutuların üzerini kapalı tutup, ara ara spreyle nemlendirip havalandırdım. Kalorifer peteğinin üzerine kitap koyup pencere kenarında beklettim, 10 günde her ikiside çimlendi. Çimlenmeden önce kabuğu küfleniyor, sakın çürüdü diye endişelenmeyin.

72816

72817

berduray
15-04-2009, 14:50
Bravo başaran biri çıktı sonunda, tohumu nereden temin etmiştiniz? Yurtiçi, yurtdışı?

Bilgi verebilir misiniz?

berduray
16-04-2009, 12:51
Ben de Sayın Karınca'dan almıştım tohumları ama çimlendiremedim.

YeşilSeven
16-04-2009, 17:47
Aynen ben de karınca70 arkadaşımızdan almıştım, 3. tohum da çimlenmek üzre. Kaliteli tohumları için kendisine teşekkür ediyoruz.

Karinca70 beyde vardı sorup kaldıysa alabilirsiniz.sayın berduray...bu arada bir ara siz sormuştunuz ben jojobaları yetiştirmeye devam ediyorum.bilginiz olsun...

YeşilSeven
16-04-2009, 17:48
Yapraklarının hassaslığı nedeniyle direkt güneş ışığından kesinlikle korumak gerekli arkadaşlar.

enginnaz
17-04-2009, 19:20
Arkadaşlar size kaju elmasının nasıl toplandığını ve fıstığının çıkarılma hikayesini resimlerle anlatayım.belki yetiştirenlere yardımcı olur.

enginnaz
18-04-2009, 11:28
devamı..

YeşilSeven
11-06-2009, 10:24
1 fide kurudu, 1 fide taşınmada kırıldı, 1 fide yine taşınmada küstü, 2 fide neşeyle yapraklanmaya devam ediyor. 6 tohumdan biri çimlenmedi ama 5 fideden herhalde 2 si yarolacak bize.

CerkezEthem
12-08-2009, 18:14
ebay' den bende 15 tane tohum aldım 1 haftaya kadar gelir hoş yollayan vatandaş içine çimlendirme klavuzu koyacak ama buradaki de başarılı olmuş. Yinede geldiğinde burayla da paylaşırım.

isolet
13-08-2009, 09:29
Bunun tohumu nasıl oluyor acaba direk kajuları mı ekiyorsunuz. Elinde sadece 1 tane olan var mı fazladan.

enginnaz
15-08-2009, 20:09
sayın isolet:
ben hindistandan getirdim.belli bir ücret karşılığı olursa size 3 adet yollarım.çünkü bana maliyeti oldu.3 adet tohumu 10 tl ye yollarım.nasıl ekileceği ile ilgili edindiğim tecrübeleri buradan yayınlayacağım.ben 3 adet diktim 1 adet çimlendi.şu an ağaç formunu aldı.20-25cm oldu.şu an dışarıda olduğumdan foto yollayamıyorum.evimde olduğumda forumda fotoda yayınlarım.saygılar...

Bunun tohumu nasıl oluyor acaba direk kajuları mı ekiyorsunuz. Elinde sadece 1 tane olan var mı fazladan.

enginnaz
25-08-2009, 23:24
Kaju çimlendirme ve yetiştirme hakkında edindiğim bilgiler ve tecrübelerim:

Tohumları saklama kabına torf içine mayıs ayı içinde ektim.tohumlar üstten gözükecek şekilde ama kök salacağı bölge torfun içinde olacak şekilde koydum.püskürtme sulama ile torfun devamlı nemli kalması sağlandı.tohumlar suyu emiyor çürüme görüntüsü alıyor.çok fazla sulandığında tohumlar çürüyor.görüntü sizi yanıltmasın.toprak rengini alıyor.10-15 gün içinde torf kabarıyor tohum yan dönüyor.ve yukarı doğru çıkmaya başlıyor.fasulyeye benzer bir çimlenmesi var.yalnız önemli nokta bazı tohumlar kafasını çıkartamıyor yardımcı olmanız gerekiyor.tohum yarıldıktan yapraklarını içinde gördükten sonra köküne zarar vermedn elle tohumun dışını çıkarmanız büyümeyi hızlandırıyor.ilk resim tohumun 1 haftalık hali ikinci resim ise 2 aylık hali.çok hızlı büyüyor.yağmurlu blgeleri sevdiğini biliyoruz.üstten yağmurlama sulamaya hızlı cevap veriyor.
3 sene kışları soğuktankorumakgerekiyor.ağaç formunu aldıktan sonra kışları -5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde dışarıda yetiştirilebilir.geniş bir alan istiyor.yana yayılma oranı yüksek. 5metre x 5metre aralıklı dikilebilir.portekizde yetiştiğine göre ülkemizdede yetişebileceği kanaatindeyim.saygılar..

Samsunlu55
29-08-2009, 18:00
Samsun'da dışarda yetişir mi? -5'den daha aşağıya düşerse ne oluyor, direk ölüyor mu zarar mı görüyor?

enginnaz
30-08-2009, 23:00
sayın samsunlu55,
-5 dereceden aşağı düşerse eğer bitki ağaç formunu almadıysa kurumaya başlıyormuş.ağaç formunu aldıktan sonra sadece zarar görüyor fakat bu zarar meyve oluşumunu etkiliyormuş.yani çok soğuk bölgelerde yetişmesi biraz zor.ama samsun civarı bol yağışlı olduğundan bitkinin seveceği bir ortam olur sadece soğuktan bir kaç yıl korumanız gerekebilir.saygılar.

Samsun'da dışarda yetişir mi? -5'den daha aşağıya düşerse ne oluyor, direk ölüyor mu zarar mı görüyor?

enginnaz
30-08-2009, 23:03
sayın tropik,
yazdığım 69 nolu mesajı okuyun işinize yararsa yardımcı olabilirim.
fide bulmanız çok zor.saygılar...

Arkadaşlar ben kajuyu www.tropilab.com'dan temin etmiştim tamamı gömülecek şekilde ektim toprağı bir kaç kez eşelediğimde küflenmişti.ben bu kaju tohumlarını çıkarttım ve enginnaz arkadaşımız gibi toprağın üstüne ektim.acaba çimlenirmi.benimle fazladan fidesi olan paylaşabilirmi.lütfen

enginnaz
31-08-2009, 18:14
çimlenme başladıysa topraktan çıkarmanız pek uygun olmaz.aksi takdirde tohum ölür.ama topraklı şekilde plastik bardak içinde olabilir.tabi uygun bir paketlemeyle.
eğer tohumları benim dediğim gibi yaparken zarar vermediyseniz bekleyin toprak nemli kalsın. tohumlar değişkenlik gösteriyor aynı yere diktiğim 3 tohumun 3 ü de farklı bir gelişme gösterdi.tohumun kalitesinden olduğunu düşünüyorum.saygılar..

Ben yazdığım gibi ilk olarak toprağın altına ekmiştim baktım biraz küflenmiş, sonra sizin yaptığınız gibi yaptım sonuç alabilirmiyim.Tohumu çok oynattım çimlenmemesinden korkuyorum.Birde acaba 2,3 gün önce ektiğim tohumları topraktan çıkartıp Sayın Yeşilsevene kargoyla yollasam bir şey olurmu?

seyirr
08-09-2009, 20:59
ben muğla dalmandan bende iki tane fide var saksıdalar diğer fideler gibi damlama sulamyla suluyom sorun yok kışa doğru seraya alacam fideyi .çıkarırken ben üzerine nemli gazete koydum belki benim tohumlar ondan çimlenmede sorun olmamıştır

nesem61
15-10-2009, 13:50
kajunun belgeselini izlediğimde hayran kalmıştım bu fıstığa.gerçekten çok emeği var. ve her bir fıstık tanesi elden geçiyor..o günden beri ondan başka çerez tanımaz oldum açıkcası....pahalı evet.
içanadoluda ki iklimde yetiştirmeyi deneyen oldu mu?

cesurturk
09-11-2009, 15:06
kajunun belgeselini izlediğimde hayran kalmıştım bu fıstığa.gerçekten çok emeği var. ve her bir fıstık tanesi elden geçiyor..o günden beri ondan başka çerez tanımaz oldum açıkcası....pahalı evet.
içanadoluda ki iklimde yetiştirmeyi deneyen oldu mu?

Çankırı, orta kazası, bayındır köyünde bunu hobi olarak yetiştiren var
ancak bu ağacın durumu nedir, kaç yaşındadır meyve veriyormu bunları gerçekten bilmiyorum, öğrendiğim zaman tekrar burdan yazacağım..

idris şenol
09-05-2010, 00:47
kaju larınız ne halde
yorum yokmu

tropik
09-05-2010, 17:50
Kaju olsa yorum yazıcamda bir türü bulamadım. :(

enginnaz
09-05-2010, 19:48
ben geçen sene ektim.foruma resimde ekledim.ama maalesef kışa dayanamadı.korumama rağmen sarardı soldu sonrada öldüler.bu sene tekrar tohum getirtip ekeceğim.eylül,ekim gibi eve alacağım.belki o zaman olur.

YeşilSeven
09-05-2010, 20:44
Kesinlikle kışı dışarda geçirecek bitki değil. Aynı mango gibi içerde korunmalı.

nariçi
09-05-2010, 23:26
Tohum alırsak bunu da deneriz! Bu bitkinin de erkeği dişi var mı? Elması da değerlendiriliyor mu acaba?

enginnaz
10-05-2010, 20:14
sayın nariçi,

erkek dişi yokta ticari amaçlı aşılı olması lazım.ama amatörce yetiştirmede sorun yok.elmasıda yenebiliyor.ama halktan pek rağbet görmüyormuş.halk genelde fıstığına yoğunlaşmış.elmasının çok güzel aroması olduğunu söyleyenler var.çeşitleri varmış.ama çeşitlerini bilmiyorum.ben denedim.kışı geçirmesi zor gözüküyor bu sene tekrar tohum getirtip deneyip kışa doğru eve alacağım.saygılar.

venus_trap
17-05-2010, 16:27
Merhabalar; İstanbuldada yetişirmi nereden temin edebilirim. Teşekkürler

tropik
17-05-2010, 16:55
Türkiyede bulma şansımız çook zor. :)

inebolu
17-05-2010, 17:11
Ben kajunun bağımlısıyım.
Dikebilirsem İneboluya dikeceğim ortalama yılda 1000 mm yağış alıyor ve sıcaklık eksilere nerdeyse hiç düşmüyor.
Keşke tohumunu bulabilsem. :/

venus_trap
18-05-2010, 09:21
Madem hepimiz bukadar çok istiyoruz neden ortak siparişle yurt dışından getirtmiyoruz :)
belki bu konuda burdan birileri bize yardımcı olur

inebolu
18-05-2010, 09:38
Yardımcı olabilicek bir arkadaş varsa çok sevinirim bende.

venus_trap
18-05-2010, 09:57
Özellikle Akdeniz bölgesindeki arkadaşlardan yardım bekliyorum orada bir çoğu tropik bitki obulunuyor.Saygılarımla

tropik
18-05-2010, 13:54
İnşallah bulabiliriz bende çok istiyorum. :)

venus_trap
18-05-2010, 14:48
ben geçen sene ektim.foruma resimde ekledim.ama maalesef kışa dayanamadı.korumama rağmen sarardı soldu sonrada öldüler.bu sene tekrar tohum getirtip ekeceğim.eylül,ekim gibi eve alacağım.belki o zaman olur.

Acaba siz nereden tohumlarınızı temin ettiniz belki bize yardımcı olabilirsiniz.Saygılarımla

enginnaz
18-05-2010, 19:35
madem bu kadar isteyen var liste yapalım ben geçen sene aldığım yere tekrar sorayım.geçen seneki yurtdışı kargosu dahil fiyatı 1,2 dolar / adet idi.
liste oluşturursak tek kargo getiririz.almak isteyen aşağıya ismini yazsın.birde tohumlar geldikten sonra alacak arkadaşlar türkiye içi kargo ödeyecekler.en ucuz kargo 4 TL civarıdır.1 tane alsanızda 20 tane alsanızda aynı kargo fiyatı ödersiniz.

enginnaz : 5 adet

inebolu
18-05-2010, 19:43
Enginnaz çok teşekkürler.
Tohumların 1 ay içinde elimize geçmesi mümkün müdür acaba ?

mhra : 5 adet

enginnaz
18-05-2010, 21:33
şu an sipariş versek geçen seneki tecrübeye istinaden 15 günde elimizde olur diye düşünüyorum.hava muhalefeti olmazsa...volkan, kül ,hava sahası kapanması vb.

enginnaz: 5 adet
mhra : 5 adet

Toplam : 10 adet

inebolu
18-05-2010, 21:42
Tamam o zaman bekliyorum sabırsızlıkla. :)

enginnaz
18-05-2010, 22:01
pazartesiye kadar burada liste oluşturalım.pazartesi günü siparişi geçeriz.
2-3 defa sipariş geçmeyelim.belki ortak aldığımız tohumlara daha katılan olur.

Tamam o zaman bekliyorum sabırsızlıkla. :)

inebolu
18-05-2010, 22:08
Tamam
İnşallah sorun yaşamadan çimlendirir büyütürüz de siteye kaju tohumu sıkıntısı çektirmemiş oluruz. :D

enginnaz
18-05-2010, 22:22
tohum sıkıntı olmaz.bir şekilde buluruz.çimlenmesinde sorun yok geçen sene ben ektim çıktılar ama benim ihmalim sonucu öldüler.dışarıda bıraktım.1-2 gün sonra dönecektim ama dönemedim.15-20 gün sonra geldiğimde hepsi ölmeye başlamıştı.yapacak bir şey yoktu.seneye inşallah dedik.sizin sayenizde tekrar deneyeceğiz.

Tamam
İnşallah sorun yaşamadan çimlendirir büyütürüz de siteye kaju tohumu sıkıntısı çektirmemiş oluruz. :D

goynük14
18-05-2010, 22:36
Selam Dostlar Kaju Ceviziyle ,Kaju fıstığı Farklımı?

inebolu
18-05-2010, 22:44
Hayır aynı şeyler.
Enginnaz fidanın büyüme hızı nasıl ve kaç yaşında meyve veriyor bir bilgin var mı ?

goynük14
18-05-2010, 23:34
Bu Kaju Fıstığı Tohumu Gitti Gidiyorda Var 6 Tohum 10tl

goynük14
18-05-2010, 23:36
Ayrıca Kaju Cevizi Fidesi Antalyada Bahtiyar Uzunbay Beyfendi Pazarlıyor.

enginnaz
19-05-2010, 09:17
o zaman karinca70 isimli üyeye soralım.gittigidiyor'da satanda o kişi.
belki bize gitti gidiyor site kesintisi olmadığından daha ucuza verebilir.

inebolu
19-05-2010, 10:01
Şunu bir hayırlısıyla alalımda nerden olursa olsun. :D
enginnaz mesaj attınız mı o üyeye atayım mı yoksa ?

enginnaz
19-05-2010, 10:57
ben atmadım.siz mesaj atın fiyat sorun.

Şunu bir hayırlısıyla alalımda nerden olursa olsun. :D
enginnaz mesaj attınız mı o üyeye atayım mı yoksa ?

venus_trap
22-05-2010, 21:12
merhabalar çok gec kaldım sanırım en çok isteyenlaerden biride bendim sipariş verilmediyse benide eklermisiniz. Sagılarımla
5 adet

venus_trap
03-07-2010, 12:53
Sayın Enginnaz Elinize emeğinize sağlık şimdi kargom geldi. Ben dayanamayacağım bir tanesini toprağa ekeceğim :D

venus_trap
03-07-2010, 12:58
Bir sorum olacak bu tohumların kabuklarına herhangi bir şey yapıp mı ekeceğim (zımparalamak,kabuğunu kırmak gibi) yoksa kabuğuylamı ekeyimuygun ekim zamanı çimlenme sıcaklığı gibi bilgileride eklerseniz sevinirim :D. Teşekkürler

enginnaz
03-07-2010, 15:40
bu konuda 70 nolu mesajı okuyun.gerekli bilgileri alacaksınız.neden 1 tanesini ekiyorsunuz? hepsini ekin.belki 1 tane çimlenmez diğerleri çimlenir.bence hepsini ekin.zımparalama falan yapmıyorsunuz.

saygılar..

Bir sorum olacak bu tohumların kabuklarına herhangi bir şey yapıp mı ekeceğim (zımparalamak,kabuğunu kırmak gibi) yoksa kabuğuylamı ekeyimuygun ekim zamanı çimlenme sıcaklığı gibi bilgileride eklerseniz sevinirim :D. Teşekkürler

Lal08
17-09-2010, 00:22
kaju benimde cok ilgimi ceken bi agac. oncelikle meyvesini cok merak ediyorum, ikincisi de fistigini mesela bi ceviz gibi kirip yiyememek degisik. belgeselleri izleyenler biliyodur ama kabugu dogal kostik iciriyomus ve kesinlikle yenmemesi veya elbiselere bile degmemesi gerekiyomus.

genelde kabuklar toplandiktan sonra once donduruluyomus, sonra donmus haldeyken, eldiven giyilerek, kiriliyomus ve fistiga ulasiliyomus. ne macera di mi?

bende 10 adet tohum ismarladim, sureci paylasirim. cimlenme kolay anladigim kadariyla ancak derece konusu onemli.

en asagida linkini paylastigim siteden aldigim bilgiye gore buyurken cashewlar isiya daha hassas. yetiskin agaclar belki dayanikli ama fidan haldeyken 10 derecenin altini sevmiyolarmis. ideal derece ise 25.

"Day temperatures for growing cashews should not drop below 10°C and cashew trees handle temperatures above 40°C well. An average day temperature of around 25°C is ideal."

http://www.tropicalpermaculture.com/growing-cashews.html

Jezebel
27-02-2011, 19:48
Aylardır kimse yazmamış.
Durum ne:confused:

Jezebel
14-03-2011, 17:34
İki tohum aldım.
Çimlendireceğim, akibetlerini burada paylaşacağım.

196836

:)

196837

Daha önce yetiştirenler fidelerini bizimle paylaşsalar da hevesimiz artsa.;)

YeşilSeven
16-03-2011, 15:52
Daha önce 3-4 tane çimlendirmiştim, aşağıdaki mesajda var. Ancak İstanbuldan Aydına nakliye esnasında iki sene önceki tecrübesizliklerimizle maalesef elde fide kalmadı :( Şimdi elimde 2 tohum var, steril torf elime ulaşırsa tekrar deneyeceğim. Nasılsa havalar ısınmaya başladı artık. Yöntemim oldukça başarılı, 6 tohumdan 5 tanesi çimlenmişti.

http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=400637&postcount=59

Virtue
16-05-2011, 17:54
Çimlendirdiğim Kaju ;
http://oi52.tinypic.com/16k8bqg.jpg

Virtue
13-11-2011, 20:34
255477255478
Kajular...

crazytutor
14-11-2011, 23:41
255477255478
Kajular...

Resimler süper sayın Virtue. Nereden temin ettiniz tohumları ve kaç aylıklar yavrucuklar...

Virtue
15-11-2011, 00:14
Resimler süper sayın Virtue. Nereden temin ettiniz tohumları ve kaç aylıklar yavrucuklar...

Teşekkürler sayın crazytutor.Fotoğrafları çekeli 2 ay oldu.Şuan 6 aylık fotoğraftakiler de 4 aylık.Tohumları e-bay'dan Hindistan'dan satan birinden almıştım.

crazytutor
15-11-2011, 15:12
Teşekkürler sayın crazytutor.Fotoğrafları çekeli 2 ay oldu.Şuan 6 aylık fotoğraftakiler de 4 aylık.Tohumları e-bay'dan Hindistan'dan satan birinden almıştım.

Sayın virtue bu yavrucuklar nezaman meyveye duracaklar bir öngörün var mı? Bende yetiştirmeyi çok istiyorum ama ağacı dikip 10 sene sonra meyve verecekse ozaman başka?

Virtue
15-11-2011, 22:09
Sayın virtue bu yavrucuklar nezaman meyveye duracaklar bir öngörün var mı? Bende yetiştirmeyi çok istiyorum ama ağacı dikip 10 sene sonra meyve verecekse ozaman başka?

Hiçbir fikrim yok bu konuda.Hobi maksatlı çimlendirip büyütüyoruz ama ne olur meçhul :rolleyes:

crazytutor
16-11-2011, 13:17
anladım. bol şanslar arkadaşım. inşallah en kısa zamanda meyvesini yemek nasip olur.

hunter35
16-08-2012, 02:34
Kimseden ses çıkmayınca kolları sıvadım.

Ben bir tohumu deneme amaçlı biraz suda beklettim.

Ama aklımda kabuk sert, tohum çürüyor kalmıştı, tırnağımla biraz kabuğu rahatlatayım dedim.

Ben alışageldiğimiz sertlikte ve ne bileyim mesela çenek sertliği beklerken jel gibi bir şey çıktı.

Çok şaşırdım, kajuyla ilk tanışmamızdı, çıkan şeyin tadını merak ettim çünki çok güzel kokuyordu.

Dilimin ucunu biraz değdirdim acayip baharatlı bir şeydi, mesir macununun kat kat karabiberlisi gibiydi.:mad:

İnanırmısınız bir saat dilimin ucu uyuştu, yaşıyorum demek ki zehirli değil ya da doz az geldi.

Şu halde tek merak ettiğim şey acaba tohuma zarar vermiş olabilir miyim?

Çimlenme şansını kaybetti mi ?

Lütfen bilgi verir misiniz?

Çünki ikinci tohum denememe geçeceğim.

Şimdiden teşekkür ederim.:rolleyes: Dilinizin yanmasının sebebi kajunun asit oranının yükek olmasıdır

Ugur Anky
25-04-2013, 20:19
Merhabalar. Kaju tohumunu nereden ve nasıl temin edebilirim. Türkiye'de bulunuyor mu yoksa mutlaka yurt dışından mı getirtmek gerekiyor bu tohumu? Yaşadığım şehrin iklim özelliklerine uymasa da tohumdan kaju yetiştirmek için ısrarlıyım.Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

Virtue
25-04-2013, 20:31
Merhabalar. Kaju tohumunu nereden ve nasıl temin edebilirim. Türkiye'de bulunuyor mu yoksa mutlaka yurt dışından mı getirtmek gerekiyor bu tohumu? Yaşadığım şehrin iklim özelliklerine uymasa da tohumdan kaju yetiştirmek için ısrarlıyım.Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

TROPİK KAJU FISTIĞI- ÇOK NADİR TAZE TOHUM - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 86674595 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-tropik-kaju-fistigi-cok-nadir-taze-tohum-86674595/detay/)

temem_07
25-04-2013, 22:37
arkadaşlar gelişme kaydeden birileri var mı antalyadayım denemek isiyorum tohum nerden bulurum

livingdead1978
27-02-2015, 14:17
Arkadaşlar yetiştirme teknigi aşagıdaki videoda var

https://www.youtube.com/watch?v=53DzFXPkgY4

livingdead1978
27-02-2015, 14:21
https://www.youtube.com/watch?v=ZEwHBoEU2ZQ

POYZEK
02-06-2015, 14:26
TEŞEKKÜRLER livingdead1978.

BU ARADA BANA GEÇEN AY 50-60 ADET KADAR KAJU TOHUMU GELDİ İLGİLENENLER OLURSA TANESİ 1,50-TL DEN VEREBİLİRİM.

BİR KISMINI KENDİM ÇİMLENDİRMEYİ DENEDİM AMA UZUN ZAMANDIR BEKLİYORUM TOMURCUKLANMA VS.YOK. SUYA KOYMAYI DENEYEYİM :)

izmocee
13-08-2015, 19:25
TEŞEKKÜRLER livingdead1978.

BU ARADA BANA GEÇEN AY 50-60 ADET KADAR KAJU TOHUMU GELDİ İLGİLENENLER OLURSA TANESİ 1,50-TL DEN VEREBİLİRİM.

BİR KISMINI KENDİM ÇİMLENDİRMEYİ DENEDİM AMA UZUN ZAMANDIR BEKLİYORUM TOMURCUKLANMA VS.YOK. SUYA KOYMAYI DENEYEYİM :)

merhaba sayın poyzek
acaba filizlendirme çabalarınız sonuca ulaştı mı? eğer filizlendiler ise ben de birkaç tane tohum almak isterim, kaldıysa tabi

izmocee
10-09-2015, 18:13
merhaba sayın poyzek
acaba filizlendirme çabalarınız sonuca ulaştı mı? eğer filizlendiler ise ben de birkaç tane tohum almak isterim, kaldıysa tabi

tekrar merhaba herkese, anladığım kadarıyla pek ilgi gören bir konu olmamış:p
ben sn poyzek ten 11 adet kaju tohumu aldım 6 tanesini ektim iki mesaj önceki videoda gördüğümüz şekildeve hepsi filizlendi şu an
eğer ilgilenen varsa sormak istediğm şu; uzun süre önce filizlendirebilen arkadaşların ağaçlarına neler oldu? dış ortamda yaşatabilen ya da meyve alabilen var mı?

ardacım
07-04-2016, 11:13
bir hafta içinde hindistan'dan kaju tohumu sipariş edeceğim. Sipariş vermek isteyenler http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7550 konu başlığını okusunlar.. bende istiyorum kaju tohumu NASIL ULAŞABİLİRİM

Korkut Eren
18-05-2018, 18:06
Kaju çimlendirme konusunda deneyimlerimi paylaştığım ufak bir video çektim .Umarım faydası olur.

https://www.youtube.com/watch?v=6GOc3qK-9w4

siflera12
27-05-2018, 11:33
Taze tohumunu nereden bulabiliriz ? Ya da Fıdanını ?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Μediterranean
25-08-2018, 19:46
Ümidinizi kırmak istemem, yinede deneyin, fakat miami florida da falan denenmiş başarılı olunanamış. Bence, kaju; Anamur veya Alanya gibi tropikal koşullara yakın olan bölgelerde yetişebilir.

blackflower
29-08-2018, 06:00
Ümidinizi kırmak istemem, yinede deneyin, fakat miami florida da falan denenmiş başarılı olunanamış. Bence, kaju; Anamur veya Alanya gibi tropikal koşullara yakın olan bölgelerde yetişebilir.İklim olarak herkes Bursa' yı soğuk olarak görüyor ancak bu doğru değil buralarda ne -25 oluyor ne de -10 Keles taraflarında bile -10 nadir görülüyor mesela bir örnek vermeliyim eğer Mudanya' ya birgün uğrarsanız sokaktaki muz ağaçlarına dikkatli bakmanızı öneririm Buralardada birçok egzotik meyve yetiştirilebiliyor .
Evet belki kışlarımız Akdeniz iklimi kadar sıcak geçmiyor olabilir ama burası da birçok tropik meyve için gayet uygun birde Florida da denendiğini söylemişsiniz size şöyle açıklıyayım bir bitki için sadece oranın iklimi önemli değildir o yerin toprağı nasıl ? mesela bu çok önemli her bitki her toprağı sevmez sonuçta mesela mango kireçli toprak seviyorsa Karambola kireçsiz toprak seviyordur yani bu tür toprak vb şeyler de çok önemli bu konu için.
Fikrinizi belirttiğiniz için size teşekkür ederim iyi günler dilerim [emoji846]

Zambakgiller
25-08-2019, 01:56
Ümidinizi kırmak istemem, yinede deneyin, fakat miami florida da falan denenmiş başarılı olunanamış. Bence, kaju; Anamur veya Alanya gibi tropikal koşullara yakın olan bölgelerde yetişebilir.
Hay seni okutan o hocanın başına köpekler işesin diyeceğim ayıp olacak, demiyorum. Anamura kışın git pohun donar, neresi tropikal yahu? Anamur akdeniz iklimi, hatta akdeniz iklimleri çeşit çeşit, Türkiyedeki akdeniz iklimi dünyanın en soğuk kış mevsimlerini yaşayan bir akdeniz türü bölgesidir. Ne tuhaf bir forum, senin gibi numunelikler yüzünden kafayı yedik.

Geçen biriyle tartışıyorum, evde kakao yetiştirmek istiyorum diyorum, evde olmaz bir süre sonra dışarı almak gerekir diyor, ozaman iskenderunda bir arkadaşımın kahve ağaçları var bahçesinde onların yanına göndereyim hediye edeyim diyorum, yok olmaz kakao kahve gibi değil dışarıda yaşamaz ölür diyor. Sonra aynı şizofrenik zaatı muhterem ısrarla diyorki sana kakao tohumu yollayayım hediyem olsun diyor, tam bir handikap yemin ederim.

Şimdi kajuyla ilgili bir şeyler yazsam mutlaka kakao faciasına benzer bir tartışma ortamı oluşcak, kimseyede saygısızlık etmek istemiyorum ama doldum.

Yahu evde olmaz diyorsunuz, eee neden ozaman uzuuun uzuuun ekvotoral ağaçların nasıl yetiştirileceği ile ilgili teferruatlı boşa vakitler harcattıyorsunuz insanlara?

Sözüm herkese değil, bir yanlış meşgale ve insanları anlamsız bir uğraşın içinde bocalatma telaşı olanların tezatlığını dile getirmek istedim, umarım ne anlatmak istediğimi tam olarak ifade edebilmişimdir.

Yahut birileri bana sahiden bunun amacını açıklarsa sevinirim. Örneğin bir kaju ağacını evde yetiştirdik ee, ne olacak, seraya bile sığmayan bir dev ağacı nereye konumlandırmalıyız? Zaten erişkin olmayınca meyvede alamıyoruz, buradaki mahiyet maksat her nedir? Adaptasyon desek, araştırma desek, mevzuyu tamda buraya getirsek aman aman aman olmaz burası akdeniz tu kaka ağzımıza lafı tıkarlar... aman neyse vs. vs

Biliyorum o zatı muhterem hazretleri başka profesyonel bir nick ile gelir, işi kitabına uydurmaya çalışır, bu defada derki; yok yaa sen kafayı yemişsin biz süs amaçlı hobi mahiyetli yetiştiriyoruz amma abarttın mevzuyu der!

Şimdiden dönebilecek her dolabı yazayımki sağlam bir bahaneyle gelsin hemi?!

Medіterranean
26-08-2019, 22:20
Hay seni okutan o hocanın başına köpekler işesin diyeceğim ayıp olacak, demiyorum. Anamura kışın git pohun donar, neresi tropikal yahu? Anamur akdeniz iklimi, hatta akdeniz iklimleri çeşit çeşit, Türkiyedeki akdeniz iklimi dünyanın en soğuk kış mevsimlerini yaşayan bir akdeniz türü bölgesidir. Ne tuhaf bir forum, senin gibi numunelikler yüzünden kafayı yedik.

Geçen biriyle tartışıyorum, evde kakao yetiştirmek istiyorum diyorum, evde olmaz bir süre sonra dışarı almak gerekir diyor, ozaman iskenderunda bir arkadaşımın kahve ağaçları var bahçesinde onların yanına göndereyim hediye edeyim diyorum, yok olmaz kakao kahve gibi değil dışarıda yaşamaz ölür diyor. Sonra aynı şizofrenik zaatı muhterem ısrarla diyorki sana kakao tohumu yollayayım hediyem olsun diyor, tam bir handikap yemin ederim.

Şimdi kajuyla ilgili bir şeyler yazsam mutlaka kakao faciasına benzer bir tartışma ortamı oluşcak, kimseyede saygısızlık etmek istemiyorum ama doldum.

Yahu evde olmaz diyorsunuz, eee neden ozaman uzuuun uzuuun ekvotoral ağaçların nasıl yetiştirileceği ile ilgili teferruatlı boşa vakitler harcattıyorsunuz insanlara?

Sözüm herkese değil, bir yanlış meşgale ve insanları anlamsız bir uğraşın içinde bocalatma telaşı olanların tezatlığını dile getirmek istedim, umarım ne anlatmak istediğimi tam olarak ifade edebilmişimdir.

Yahut birileri bana sahiden bunun amacını açıklarsa sevinirim. Örneğin bir kaju ağacını evde yetiştirdik ee, ne olacak, seraya bile sığmayan bir dev ağacı nereye konumlandırmalıyız? Zaten erişkin olmayınca meyvede alamıyoruz, buradaki mahiyet maksat her nedir? Adaptasyon desek, araştırma desek, mevzuyu tamda buraya getirsek aman aman aman olmaz burası akdeniz tu kaka ağzımıza lafı tıkarlar... aman neyse vs. vs

Biliyorum o zatı muhterem hazretleri başka profesyonel bir nick ile gelir, işi kitabına uydurmaya çalışır, bu defada derki; yok yaa sen kafayı yemişsin biz süs amaçlı hobi mahiyetli yetiştiriyoruz amma abarttın mevzuyu der!

Şimdiden dönebilecek her dolabı yazayımki sağlam bir bahaneyle gelsin hemi?!
Gerçekten haklı olabilirsiniz, ama, inanın yazdığınız şu metnin bütünlüğünü, en az 4. kez okuduktan sonra kısmen anlayabildim. Cümle nerede bitiyor, nerede başlıyor belli değil, sanki sanayide araba tamir ettirmişsiniz de, orada eski bir dostunuza denk gelmişsiniz gibi, laf salatası vari kelimeler kullanmışsınız. 'Eee, sonuç ne? Otur, bir bardakta çay söyleyelim de iç' diyen olmadımı, diyesim geldi.

Kimse, burada size; 'akdeniz ülkesinde ekvatorik bir ağaç sakın yetiştirme aman bu olmaz, bu ucubeliktir' falan diyemez. Çünkü aynı hataya bende düştüm ve yanıldığımı fark ettim. Yetişmez diyen varsa da, o, onun ayıbıdır, burada genelleme yapmanız çok saygısızca. Kaldı ki, akdeniz ülkesinde yetişmez denilipte yetiştirilen kayda geçmiş çok sayıda ekvatoral bitki başarıyla yetiştirilmiştir.

Sabır gerektiren test aşamaları var, egzotik bitkilerin çoğu, eğer akdeniz koşullarına uyarlanabilirse, inanın tropikal iklimlere kıyasla, daha lezzetli aroması ve şekeri yüksek kalitede meyveler verebiliyorlar. Tabi, sadece iklim değil, aslında anadolu topraklarının bir özelliğidir bu.

Mesela, tropikal çöl, akdeniz, ekvatoral gibi sıcak iklimler içersinde bitki çeşitliliği bakımından en zengin flora akdeniz iklimlerinde yaygındır.

Akdeniz aslında çok yağış alan bir iklim tipi olmasada, flora zengindir. Adaptasyon çalışmalarında, tropikal bitkiler genellikle akdeniz ikliminden hoşlanırlar, fakat atıyorum bir akdeniz türü bitkisini, ekvator veya o kuşağa yakın koşullara adapte etmeniz imkansıza yakındır.

Örneğin, zeytin ağacını Hawaii adalarına adapte etmeyi denediler, fakat başarılı olamadılar.

Akdeniz ikliminin bu avantajı ile anadolu topraklarının niteliği bir araya gelince, egzotik çiftçilik için ideal bir ülke olduğumuz anlaşılıyor.

Demem o ki, siz kakao veya kaju için umudunuzu yitirmeyin, çünkü iskenderun bu iş için belkide en uygun yerlerden biridir.

Şaka ile karışık argo kokan cümleriniz için sizi kınıyorum, yazık. O yüzden forumu kirletmemek adına tartışma yaratacak sözler sarf etmek istemiyorum. Son olarak; Anamur ve Alanya'yı küçümsemeyin, o bölge halkı hakikaten oraları ülkemizin ekvatoru olarak tanımlıyorlar.
https://www.youtube.com/watch?v=HfpkMLeF5zg

Sıfır bіr
12-12-2019, 11:47
Gerçekten haklı olabilirsiniz, ama, inanın yazdığınız şu metnin bütünlüğünü, en az 4. kez okuduktan sonra kısmen anlayabildim. Cümle nerede bitiyor, nerede başlıyor belli değil, sanki sanayide araba tamir ettirmişsiniz de, orada eski bir dostunuza denk gelmişsiniz gibi, laf salatası vari kelimeler kullanmışsınız. 'Eee, sonuç ne? Otur, bir bardakta çay söyleyelim de iç' diyen olmadımı, diyesim geldi.

Kimse, burada size; 'akdeniz ülkesinde ekvatorik bir ağaç sakın yetiştirme aman bu olmaz, bu ucubeliktir' falan diyemez. Çünkü aynı hataya bende düştüm ve yanıldığımı fark ettim. Yetişmez diyen varsa da, o, onun ayıbıdır, burada genelleme yapmanız çok saygısızca. Kaldı ki, akdeniz ülkesinde yetişmez denilipte yetiştirilen kayda geçmiş çok sayıda ekvatoral bitki başarıyla yetiştirilmiştir.

Sabır gerektiren test aşamaları var, egzotik bitkilerin çoğu, eğer akdeniz koşullarına uyarlanabilirse, inanın tropikal iklimlere kıyasla, daha lezzetli aroması ve şekeri yüksek kalitede meyveler verebiliyorlar. Tabi, sadece iklim değil, aslında anadolu topraklarının bir özelliğidir bu.

Mesela, tropikal çöl, akdeniz, ekvatoral gibi sıcak iklimler içersinde bitki çeşitliliği bakımından en zengin flora akdeniz iklimlerinde yaygındır.

Akdeniz aslında çok yağış alan bir iklim tipi olmasada, flora zengindir. Adaptasyon çalışmalarında, tropikal bitkiler genellikle akdeniz ikliminden hoşlanırlar, fakat atıyorum bir akdeniz türü bitkisini, ekvator veya o kuşağa yakın koşullara adapte etmeniz imkansıza yakındır.

Örneğin, zeytin ağacını Hawaii adalarına adapte etmeyi denediler, fakat başarılı olamadılar.

Akdeniz ikliminin bu avantajı ile anadolu topraklarının niteliği bir araya gelince, egzotik çiftçilik için ideal bir ülke olduğumuz anlaşılıyor.

Demem o ki, siz kakao veya kaju için umudunuzu yitirmeyin, çünkü iskenderun bu iş için belkide en uygun yerlerden biridir.

Şaka ile karışık argo kokan cümleriniz için sizi kınıyorum, yazık. O yüzden forumu kirletmemek adına tartışma yaratacak sözler sarf etmek istemiyorum. Son olarak; Anamur ve Alanya'yı küçümsemeyin, o bölge halkı hakikaten oraları ülkemizin ekvatoru olarak tanımlıyorlar.
https://www.youtube.com/watch?v=HfpkMLeF5zg
Videodaki şalvarlı emmiyi görünce, ibrahim tatlıse sin Fadime nin düğününde halay çekelim klibini paylaştınız sanmıştım :)))

Muda
17-03-2023, 20:24
https://www.youtube.com/watch?v=iFwu2cfsnmc

Dolaşık işler
28-04-2023, 18:59
Mersin sahilinde örtüsüz yetişir mi?

Koşul
12-05-2023, 13:17
Mersini bilmiyorum, ancak fas akdeniz kıyılarına yakın sahil şeridinde yetiştirildiğini duydum. Sakız ağacı gillerden, olmadı bıttım ağacına, magoya olmadı antep fıstığına aşılanabilir.
Mersin sahilinde örtüsüz yetişir mi?

Tropix
17-09-2023, 10:20
Türkiye de örtüsüz olarak bir adaptasyon çalışması örneği mevcut mu?

Birsen 33
24-08-2024, 22:50
Merhaba
Bazı marketlerde kaju çiğ olarak satılıyor birkaç defa ektim fakat yaz sıcağına denk geldi krem gibi eridiler. Bulduğumda tekrar deneyeceğim Ay takvimine göre uygun günde ekecegim. Çimlendirenlerin tavsiyesi varsa paylaşırlarsa sevinirim

Preiz
29-08-2024, 14:32
Merhaba
Bazı marketlerde kaju çiğ olarak satılıyor birkaç defa ektim fakat yaz sıcağına denk geldi krem gibi eridiler. Bulduğumda tekrar deneyeceğim Ay takvimine göre uygun günde ekecegim. Çimlendirenlerin tavsiyesi varsa paylaşırlarsa sevinirim. Bu arada tohumlar filizlenirken biraz dinlenmenizi ve pincocasino-turkiye (https://pincocasino-turkiye.com/) ile vakit geçirmenizi öneririm. Bu, rahatlamanın ve hatta gelecekteki bahçecilik deneyleri için ilham almanın harika bir yoludur.

Kajuları en sıcak günlerde gölgeye veya iç mekana taşınabilecek kaplarda yetiştiriyorum.