PDA

View Full Version : fdemir/bahçe




fdemir
12-04-2021, 09:09
Herkese merhaba,
Uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir bahçeye kavuştuk sonunda. Tabi ki çok heyecanlıyız. Toprakla uğraşmak yorucu olduğu kadar inanılmaz keyifli. Bahçedeki işler bitip de bir bardak semaver çayı içince tüm yorgunluk da uçup gidiyor, geriye sadece mutluluk kalıyor sanki. Bahçemiz evimize yaklaşık 25 km uzaklıkta. Henüz bir ev de yaptıramadığımız için şimdilik gidiş gelişlerle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şu an için buralarda havalar bahçe işlerine pek müsait değil. Malum pandemi koşullarında hafta sonları da sokağa çıkma yasağından dolayı gidemiyoruz. Yetişebildiğimiz kadar, elimizden geldiğince ilgilenmeye çalışıyoruz.
Öncelikle bahçemiz hakkında genel bilgiler şöyle;


Bahçenin bulunduğu şehir : Tokat/Merkez/Güryıldız
Bahçenin büyüklüğü : 600 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Rüzgara açık, güneşli, yağış alan bir alan
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Şimdilik hobi, ileride yerleşik düzene geçmemiz olası.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Daha önce de hobi amaçlı kullanılıyormuş ancak oldukça düzensiz ve rastgele ekim yapılmış. Yaklaşık 60 m2 ’lik bir temel ve su basman mevcut. Onun öncesinde kullanılmayan oldukça atıl durumda bırakılmış bir kavaklıkmış.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2 ay
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kendimiz ilgileniyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Henüz yok ancak ileride bir çardak, bir ekmek fırını ve mangal alanı, bir kümes ve çocuklar için bir oyun alanı eklemeyi planlıyoruz.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Ailemiz ve sevdiklerimizle birlikte mutlu ve keyifli anılar biriktirebileceğimiz bir yaşam alanı düşlüyoruz.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Elma, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, armut, dut, ceviz ve böğürtlen.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yeni başlıyoruz. Fidan dikim zamanını geçirdik, şimdilik bol bol sebze ve rengarenk çiçekler yetiştireceğiz. Daha sonra zamanı geldiğinde gördüğüm, beğendiğim, merak ettiğim her şeyi ekip dikeceğim. Aslında yetiştirmeyi istediğim o kadar çok şey var ki hepsini yetiştirebilirim umarım.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Şimdilik yok.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Mutlaka yapacağım. Şimdilik elimdeki tohumları evde fide haline getirip bahçeye dikeceğim.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Bahçemizin hemen üst tarafında kanal sulama suyu mevcut.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi düşünüyoruz. Bu sene uygulayamasak da ileride mutlaka uygulayacağız.
Toprak özellikleri : Toprak özelliklerini bilmiyorum. Toprak getirilip yığılmış.
Kompost yapıyor musunuz? : Hayır. Ancak öğrenip yapabiliriz, neden olmasın.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Mutlaka olacak.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları
kullanıyorsunuz? : Yeni başladığımız için henüz bir zararlıyla karşılaşmadık. Şimdilik fidanlara göz taşı uygulaması yapıldı.
Bahçeniz organik mi? : Organik tarım yapmaya özen göstereceğiz.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Tüm bahçeye büyük ve küçük baş hayvan gübresi (buralarda ahpun denir) serildi.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Şimdilik karşılaşmadık.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Şu an sadece yeşil sebze ekildiği için şimdiye kadar süzekle sulama yaptık. Sulama kanalında henüz su yok.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Dağlık alan karşıda ve uzakta kalıyor ancak iklim genel olarak özellikle sonbahar, kış ve ilk baharda geceleri soğuk.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bir bahçe almışız.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır.




fdemir
12-04-2021, 09:25
Öncelikle bahçemizin aldığımız halinin fotoğraflarını ekliyorum. Zaman içinde bahçenin değişimini hep birlikte görürüz umarım.

Çamfıstığı
12-04-2021, 09:32
Bahçeniz hayırlı ve bereketli olsun.En kısa zamanda fotolarınızı da bekliyoruz.

Çamfıstığı
12-04-2021, 09:37
Ben size yazarken gelen bir telefonu cevaplamak zorunda kalıp daha sonra göndermiş olduğumdan sizde tam o sırada fotoları koymussunuz.Tekrar hayırlı olsun.Fotolardan anlaşıldığı üzere yola cepheniz var ve elektrik almanız sorun olmayacak gibi.Atılmış olan betonun bir bölümünü kümes olarak değerlendirebilirsiniz.Daha ayrıntılı resimlerden sonra tekrar isterseniz düşüncelerimizi belirtiriz.Kolaylıklar dilerim

fdemir
12-04-2021, 10:13
Çok teşekkür ederim sayın Çamfıstığı. O beton yapılacak ev için bir temel ve su basman olarak yapılmış ancak temelle ilgili bazı problemler var. Beton ön cepheye baktığı için bu problemleri giderip ev yaptırmayı planlıyoruz. Bahçenin alt tarafında görülen atıl durumda bir alan var. Eğer sahipleriyle anlaşıp alabilirsek temizlikten sonra o alanı meyvelik ve kümes olarak planlıyoruz. Bahçeyi biraz biraz işledik. Hatta bazı sebzeler de ektik ve topraktan çıkıp bir kaç yaprak dahi verdiler. Fırsat bulabilirsem gün içerisinde onların da fotoğraflarını ekleyeceğim.

fdemir
12-04-2021, 11:13
Bahçemizdeki fidanlar yalancı bahara kanıp çiçeğe durdular. Geçen hafta ise soğuktu ve kar yağışı vardı. Henüz gidip bakamadık ama umarım don vurmamıştır. Soğuk öncesi çektiğim bir kaç fotoğraf ekliyorum.
Bu şeftali

fdemir
12-04-2021, 11:17
Bunlar sırasıyla armut, vişne ve erik. Ayva da yaprak çıkarmıştı ancak fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.

fdemir
12-04-2021, 11:19
Bunu bahçeyi işlerken farkettik. Ne olduğunu bilmiyorum ama söküp atmadık. Yemişen olduğunu düşünüyorum. Bakalım bizi ne gibi bir sürpriz bekliyor.

fdemir
12-04-2021, 11:23
Gelelim ektiğimiz sebzelere. Bahçeyi işlerken sağda solda çıkan soğan ve sarımsakları atmayıp bahçenin iki ayrı köşesine dikmiştik. Niye iki yere demeyin biz de bilmiyoruz. Öylesine rastgele işte :) Nasıl güzel olmuşlar, yeşermişler. Birazını toplayıp çayımızın yanına katık yaptık :) Maydanoz da vardı çok güzel olmuştu ancak onun fotoğrafını çekmeden annem toplamıştı :)

fdemir
12-04-2021, 11:27
Yan taraftaki tel örgülerin olduğu kısma bir tarafa bezelye, diğer tarafa ise çeşitli sebzeler ektik. maydanoz, dere otu, tere, roka, kuzu kulağı, fesleğen, ıspanak, enginar, havuç, turp. çimlenip topraktan çıkmışlar ve bir kaç yaprak vermişlerdi.
Bezelyeler ve kenarına ektiğimiz bahçede bulduğumuz marullar. Marulları diktiğimizde ölmüş gibiydiler, nasıl güzel olmuşlar.

fdemir
12-04-2021, 11:32
Bunlar sırasıyla tere, roka, ıspanak ve marul

fdemir
12-04-2021, 11:33
Bunlar da havuç ve turp

fdemir
12-04-2021, 11:37
Daha önceden ektiğimiz fisil (soğan) ve sarımsaklar boylanmış. Üst sol taraftaki yastığın devamına soğan tohumu, alt sağdaki yastığa pırasa tohumu ve alt soldaki yastığa ise çeşitli çiçek tohumları (kadife çiçeği, cosmos, akşam sefası sarmaşığı, çan çiçeği) ekildi. Çiçek tohumları boylanınca bahçenin çeşitli yerlerine şaşırtma yapılacak.

chelik26
12-04-2021, 11:39
Hayırlı olsun bahçeniz, Mutluluklar getirsin ailenize

fdemir
12-04-2021, 11:49
Bahçede işler devam ederken evde de boş durmuyoruz. Fide yetiştirme işlerine başladık ancak pek başarılı olduğumuz söylenemez. Tohumları viyollere ektik. Viyollere kullandığımız toprak bahçe toprağı ve hazır toprak elenip torfla karıştırılıp elde edildi. Viyoller aşağıdaki şekilde bir düzeneğe yerleştirilip balkona konuldu ve üzeri naylon ile kapatıldı. Ancak havalar soğuyunca içeri aldık ve bazı tohumların hızlıca çimlenirken bazılarında hiç hareket olmadığını gördük. Hatta salatalıkları karıştırıp baktığımda tohumların yok olduğunu gördüm :) Şimdilik viyollere bir kaç farklı çeşit domates (isimlerini ben de bilmiyorum, annem almış), bizim memleketin (Samsun) üzerinde küçük dikenleri olan köy salatalığı dediğimiz salatalık tohumu ile altın çilek ekmiştim. çimlenenlerde boyca büyüme fazla. Sanırım yeteri kadar güneş almıyorlar ya da dikey yerleştirildiği için böyle uzayıp duruyorlar. Havalar azcık ısınsa balkona alıp yatay yerleştireceğim. Önerisi olan varsa memnuniyet duyarım.

fdemir
12-04-2021, 11:50
Hayırlı olsun bahçeniz, Mutluluklar getirsin ailenize

Çok teşekkür ederim :)

fdemir
12-04-2021, 11:54
Viyollere ektiğimiz tohumların çıkmadığını çıkanların da keyifsiz olduğunu görünce bu defa tohumları ılık suyla ıslatıp çimlendirdikten sonra viyollere almayı planladık ve hemen işe koyulduk.
Bu arada pencerenin önündeki saksıya bir kaç yıl önce aslanağzı tohumu atmıştım bu sene çimlenmişler. Havalar ısınsın onlar da bahçedeki yerini alacaklar.

feyzi_48
12-04-2021, 13:16
Hayırlı olsun, paylaşım için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Tohumdan çıkan fidelerin direkt güneş ışığına ihtiyaçları var. Eğer önlem alınamaz ise ömürleri çok uzun olamaz.

TCM
12-04-2021, 13:21
Ilık suyun derecesini bilemezsiniz, fazla gelir tohumlar yabana gider. En güzeli bir gün suda bekletip tuvalet kağıdının içinde çimlendirin. Tuvalet kağıdının içerisine yayarak koyup katlayın, bunu da bardağın içerisine koyup ağzını kapatarak peteğin üzerine yerleştirin. Aslında peteğe de gerek yok ama ılık sudan iyidir en azından. Çimlenenleri de alır yerine yerleştirirsiniz.

fdemir
12-04-2021, 14:23
Hayırlı olsun, paylaşım için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Tohumdan çıkan fidelerin direkt güneş ışığına ihtiyaçları var. Eğer önlem alınamaz ise ömürleri çok uzun olamaz.

Teşekkürler sayın Feyzi. Fidelerin güneş ışığına ihtiyacı olduğunun farkındayım ancak burada havalar cidden çok soğuk. Daha dün kar yağıyordu. bu nedenle güneş ışığı alabilecekleri tek yer olan balkona çıkartamıyorum. Maalesef evimiz doğrudan güneş ışığından yoksun. Güneş ışığı alan tek yerde de annemin menekşeleri var. Yerlerini değiştirmiyor. Bulutların arasından güneşi bekliyorum her gün.

fdemir
12-04-2021, 14:26
Ilık suyun derecesini bilemezsiniz, fazla gelir tohumlar yabana gider. En güzeli bir gün suda bekletip tuvalet kağıdının içinde çimlendirin. Tuvalet kağıdının içerisine yayarak koyup katlayın, bunu da bardağın içerisine koyup ağzını kapatarak peteğin üzerine yerleştirin. Aslında peteğe de gerek yok ama ılık sudan iyidir en azından. Çimlenenleri de alır yerine yerleştirirsiniz.

Tavsiye için teşekkürler Sayın TCM. Aşağı yukarı benzer bir uygulama yaptım aslında. Sabah işe gelmeden önce baktığımda salatalıkların uçları beyazlamıştı. Sanırım çimlenme başlamış.

E.Kahraman
12-04-2021, 14:48
Bahçeniz hayırlı olsun sn. Fdemir.

fdemir
12-04-2021, 15:06
Bahçeniz hayırlı olsun sn. Fdemir.

Çok teşekkür ederim sayın E.Kahraman

TCM
12-04-2021, 15:25
Tavsiye için teşekkürler Sayın TCM. Aşağı yukarı benzer bir uygulama yaptım aslında. Sabah işe gelmeden önce baktığımda salatalıkların uçları beyazlamıştı. Sanırım çimlenme başlamış.

@ fdemir, yapraklar çıkmaya başladığında dışarıda hava iyi bile olsa bir kaç gün içeride kalsın kendine gelene kadar. Bu süre zarfında da üzerine normal bir lamba sarkıtıverin, yansın gece gündüz. Bu arada hatırlatayım, direk güneş ışığı minişettinleri öldürüverir. Bunlar hep tecrübe, ben de öldürdüm ilk yıllarda, bir saat pencereye koyayım dedim, bir baktım... :D

fdemir
12-04-2021, 15:51
@ fdemir, yapraklar çıkmaya başladığında dışarıda hava iyi bile olsa bir kaç gün içeride kalsın kendine gelene kadar. Bu süre zarfında da üzerine normal bir lamba sarkıtıverin, yansın gece gündüz. Bu arada hatırlatayım, direk güneş ışığı minişettinleri öldürüverir. Bunlar hep tecrübe, ben de öldürdüm ilk yıllarda, bir saat pencereye koyayım dedim, bir baktım... :D
Sayın TCM uyarınız ve önerinizi dikkate alacağım. Tesekkur ederim. Öğrenciyken lisans bitirme tezi olarak klinostat yapmıştım hocamla. Siz lamba sarkitin deyince o geldi aklıma. Bir masanın etrafına direkler monte edip üstten florasan lambalar yerleştirip altında ayçiçeği yetiştirmiştik saksilarda. Lambalar gece gündüz acıktı. Klinostati da sanayide hocamla birlikte yapmıştık. O alete yıllar içinde değişik eklemeler yapıldı ve hala bitki fizyolojisi çalışanlar kullanıyorlar laboratuvarda. Benim viyolleri laboratuvara mi tasisam acaba :)

Ömer Bey
12-04-2021, 16:05
Bahçeniz hayırlı olsun.

fdemir
15-04-2021, 12:59
Bahçeniz hayırlı olsun.

Teşekkür ederim Ömer Bey

akçabardak
15-04-2021, 14:58
Bahçeniz hayırlı, bereketi bol olsun.

fdemir
16-04-2021, 09:01
Bahçeniz hayırlı, bereketi bol olsun.

Teşekkür ederim sayın Akçabardak

fdemir
26-04-2021, 22:15
En son yaptığım paylaşımlardan sonra bahçeye bir kaç defa gidebildik ancak yaptığımız işlerle ve bahçenin son durumuyla ilgili fotoğraf çekip paylaşım yapamadım. Çok iş yaptık çooook. Bir sürü fasülye diktik. Çeşitlerini bilmiyorum. Kimi dal fasülyesi, kimi oturak, kimi kuru fasülyelik, kimi barbunya. Bazılarını yerel bir tohumcudan temin ettik bazılarını eşten dosttan. Sanırım 12 çeşit fasülye ektik. Bu kadar fasülyeyi ne yapacağız hiç bir fikrim yok açıkçası :) Annem eşe dosta konuya komşuya dağıtırız diyor :) Lezzetini beğendiklerimizden seneye tohumluk ayırır ve bu kadar çok ekmemiş oluruz.
Aşağıda annemin yaklaşık iki hafta kadar önce ektiği ve iki gün önce topraktan çıkıp boyunu gösterdiği erkenci fasülye var. 40 günlük dedikleri fasülye. Erkenden ürün verir, ömrü ise kısadır.
Fasülye dışında bir kaç çeşit kabak ektik. Kızartmalık kabak, bal kabağı, türünü bilmediğim tohumunu kardeşimin verdiği verirken de "dışı pembe" dediği bir kabak türü ve süs kabağı dediği bir kabak türü. Mahsül verince fotoğraflarını paylaşırım. Umarım bilen birileri isimlerini söyler de ben de öğrenirim :)

fdemir
26-04-2021, 22:21
Fasülye ve kabak dışında bahçeye bamya, mısır, ayçiçeği, kavun, karpuz ve kudret narı ektik. Kudret narından çok ümidim yok açıkçası. Tohum çimlensin diye bir kaç gün ıslak peçetede bekletmiştim ama hiç bir gelişme göstermemişti. Annem "sen toprağa at gerisini Allah'a bırak" der, öyle yaptık :)
Bunların dışında çilek de ektik. Çilek fidelerini yan bahçe sahibinden temin ettik. Çileklerini seyreltiyormuş biz de değerlendirdik. Umarım toprağa ve yaşama tutunurlar. Havalar sıcak gidiyordu ve her gün bahçeye gidip sulayamıyordum ama çilekleri ve sebzeleri diktikten ertesi gün güzel yağmur yağdı.

fdemir
26-04-2021, 22:27
Bu arada eriklerimiz meyve tutmuş, kayısı ve şeftalide meyve tutulumu yoktu, armutta da meyve oluşacak gibi duruyor bakalım. Diğer meyve ağaçlarını ise bekliyoruz :)
Daha önce ektiğimiz sebzeler çok güzel gelişmeye başladı. Bu gidişle 1 hafta 10 güne ıspanak ve roka yemeğe başlarız. Turplar ise yumru oluşturmadan tohuma çıkmaya başladı. Nedenini bilmiyorum ama sanırım mevsimi olmadığından ya da tohumdan kaynaklı da olabilir. Oysa annem biz çocukken bahçeye ekerdi ve mayıs haziran gibi fındık turp yerdik. Su gibi kütür kütür olurdu :)

fdemir
26-04-2021, 22:37
Bunların dışında altın çilek yetiştirmeye çalışıyorum. Doğrudan viyollere ektiğim tohumlardan çimlenen olmadı. Ben de nemli bir peçetenin arasında çimlendirip kök oluşumu olanları bir peynir kabındaki çiçek ve bahçe toprağı karışımına aktardım. Peynir kabının kapağını ara sıra açtım ve toprağın nemini kaybetmemesine dikkat ettim. Veee yüzümü güldüren gelişmeler oldu :) Şimdi fidelerin güçlenmesini bekliyorum, sonra toprakla buluşacaklar.
Neden viyol değil de peynir kabı diyebilirsiniz. Öncelikle boş viyolüm kalmadı alacak da fırsatım olmadı :) İkincisi annem tüm tohumlarını böyle yetiştiriyor. Hem de ıslatmadan, çimlendirmeden. Doğrudan peynir kabına koyduğu öyle özel olmayan bir toprağa tohumları atıyor ve %100'e yakın çimlenme oranı yakalıyor. Aşağıda annemin peynir kabında yetiştirdiği biber fideleri var. "Anne bunlar çok sık, tek tek olacak şekilde ya viyollere **** pet bardaklara aktaralım" dedim "Hiç gerek yok 1 hafta sonra ben onları bahçeye dikicem" dedi. Tecrübeli kadın karışmamak lazım :) Biberlerin türlerini yine bilmiyorum anneme sorduğumda "karışık" dedi. Görücez :)

fdemir
26-05-2021, 20:14
herkese tekrar merhaba;
bir süredir fırsat bulup da ne paylaşım yapabildim ne de sitede gezinebildim. Bu süre zarfında bahçeyle ilgilenmekten geri durmadık ama. Toprak özelliklerini ve iklim şartlarında neyi nasıl yetiştireceğimizi deneye yanıla öğreniyoruz. Örneğin bahçeye ektiğimiz bazı tohumlar (maydonoz, soğan, pırasa, semiz otu, çan çiçeği) çıkmadı sayılır. Tohumlar ya kuraktan dolayı çıkamıyor ya da karıncalar topluyor :) 3 kere maydanoz ektim, bir kaç tane çıkmış.
Bu sene inanılmaz bir kuraklık var. DSİ de sulama kanallarına suyu geç verdi ve su kısıtlamasına gidiyor. Bu nedenle ekilen dikilen ürünleri yetiştirmek biraz sıkıntılı. Biber ve patlıcan iki kere diktim çünkü ilk diktiklerim ertesi gün yandı. Sıcaklığın en yoğun olduğu gün dikmişiz. Daha önceden diktiklerim vardı onlar çok sağlıklı ve hatta çiçekte.
Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz salatalıkları yetiştirmek ise tam bir kaos oldu benim için. Önce tohumu doğrudan viyole ektim, çıkmadılar, Sonra çimlendirip öyle viyole ektim, büyük çoğunluğu çıktı ama bu defa fide boyutuna gelip de bahçeye dikince büyük çoğunluğu öldü. Daha sonra yeniden tohum çimlendirip doğrudan bahçeye ektim, sadece yarısı çıktı. Tekrar çimlendirip bahçeye ekicem :) Vazgeçmek yok. O salatalıklar yetiştirilecek :) Ne olur ne olmaz diye bir kaç fide almıştım, gördüğünüz gibi onlar çiçekte :)

fdemir
26-05-2021, 20:46
Domates fidesi yetiştirmeye çalıştım ama çok da başarılı olamadım maalesef. Annemin çimlendirip bahçeye ektiler var ancak henüz fide boyutuna gelmedi. Yakında yetişir ama.
Aşağıdaki fotoğraflar hazır alıp diktiğim fidelerden bir kaçı. Çoğu çiçekte. Sırık domateslere sırıkları diktim ama koltuk alma konusunda çok tecrübesizim. Yanlış bir şey yaparım diye çok korkuyorum :) Şu an koltuk alma yapılır mı? Yardımcı olursanız sevinirim. Koltuk alma yaptıktan sonra sırıklara bağlayacağım.
Bir kaç gün önce cherry fidesi de dikmiştim ama fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Bir daha ki sefere artık :)

fdemir
26-05-2021, 20:51
Fasülyeler yetişti. Bir kısmının sırıkları dikildi, bir kısmının ki de dikilecek bekliyor. Börülceyi biraz geç ektim, ektiklerimin de yarısı çıktı sadece. Dediğim gibi ya topraktan dolayı bir türlü tohum çıkamıyor ya da karıncalar böcekler topluyor. Bu fotoğrafta börülceyle birlikte geç kalmış bir bezelye de var :)
Ayçiçeklerimiz ise çok sağlıklı ve mutlu görünüyor :) tabi ben de onları görünce mutlu oluyorum :)

fdemir
26-05-2021, 20:54
bezelyeler ve bahçede kendiliğinden çıkan baklalar meyveye durdu. Patatesler de çok güzel görünüyor ama bir kaç patates böceği gördüm bugün. Bir çaresine bakmak lazım.

fdemir
26-05-2021, 21:00
Daha önce bahsetmiştim bahçeyi işlerken sağda solda çıkan marulları bir kenara ekmiştik. Uzun zamandır o marulları tüketiyoruz. İyice büyüyünce bir kaç tohumluk bırakıp gerisini topladık ve tüm apartmanda dağıttık :)
Kabaklar da çok iyi görünüyor. Ve yine bahçede kendiliğinden çıkan dere otları :) Bizim ektiklerimiz çıkmadı.

fdemir
26-05-2021, 21:03
Çiçeğe durmuş biberler ve pırasalarımız.
Bir de 40 günlük fasülyelerimizde koyu renkli bit veya afit var. Karıncalar da sanırım onları yemeğe geliyor ama fasülyelere zarar verir mi bilemiyorum. Eğer verirse ne önerirsiniz?

fdemir
26-05-2021, 21:07
Ektiğim çiçek tohumlarının da çoğu çıkmadı. Mesela cosmos dan bir kaç tane var, sabah sefası ve kadife çiçekleri nispeten daha iyi çıktı, çan çiçeklerinden ise hiç çıkmadı. Kadife çiçeğinin ve akşam sefasının fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.
Ancak bahçede bir köşede papatyalar açmış :)

fdemir
26-05-2021, 21:08
Burada da iki kere diktiğimiz biberler ve bir türlü büyümeyen bamyalar.

feyzi_48
27-05-2021, 10:14
Çiçeğe durmuş biberler ve pırasalarımız.
Bir de 40 günlük fasülyelerimizde koyu renkli bit veya afit var. Karıncalar da sanırım onları yemeğe geliyor ama fasülyelere zarar verir mi bilemiyorum. Eğer verirse ne önerirsiniz?

Sayın fdemir; öncelikle emeğinize sağlık, bahçenizdeki bit ve basraların taşıyıcısı karıncalar olup onların şekerli sıvılarından faydalanırlar. Şöyleki bahçenizdeki bitkinin herhangibirinde karınca yoğunluğu varsa orada bit, basra veya afit olabilir. Bunlarla mücadelede eğer bulabilirseniz uğur böceği sebzelerin üzerine bırakabilirsiniz. Ben hobi bahçeme yakın yerde bulunca sebzelere bırakırım ve çok etkili doğal yöntem olduğu tecrübemle sabittir. Fakat uğur böceği denk gelmeside zordur. Benim bu gibi durumlarda kullandığım yöntem; acı biberi kaynatırım ve içine el sabunu rendeleyip katıp fısfısla sorunlu bölgeye uygularım. Bu yöntem benim tecrübe ettiğimdir.

Dutlubahçe
27-05-2021, 15:26
Ektiğim çiçek tohumlarının da çoğu çıkmadı. Mesela cosmos dan bir kaç tane var, sabah sefası ve kadife çiçekleri nispeten daha iyi çıktı, çan çiçeklerinden ise hiç çıkmadı. Kadife çiçeğinin ve akşam sefasının fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.
Ancak bahçede bir köşede papatyalar açmış :)

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.

Akşam sefası pancar köklü ve çok yıllık bir bitki, dökülen tohumlardan çoğalarak istilacı olabiliyor. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

fdemir
27-05-2021, 18:02
Sayın fdemir; öncelikle emeğinize sağlık, bahçenizdeki bit ve basraların taşıyıcısı karıncalar olup onların şekerli sıvılarından faydalanırlar. Şöyleki bahçenizdeki bitkinin herhangibirinde karınca yoğunluğu varsa orada bit, basra veya afit olabilir. Bunlarla mücadelede eğer bulabilirseniz uğur böceği sebzelerin üzerine bırakabilirsiniz. Ben hobi bahçeme yakın yerde bulunca sebzelere bırakırım ve çok etkili doğal yöntem olduğu tecrübemle sabittir. Fakat uğur böceği denk gelmeside zordur. Benim bu gibi durumlarda kullandığım yöntem; acı biberi kaynatırım ve içine el sabunu rendeleyip katıp fısfısla sorunlu bölgeye uygularım. Bu yöntem benim tecrübe ettiğimdir.
Sayın feyzi yardımınız için teşekkürler. Bahçede bir kac ugur böceği görmüştüm. Bir daha ki gidişimde toplarım:) acı biberli karışım da denerim

fdemir
27-05-2021, 18:05
Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun.

Akşam sefası pancar köklü ve çok yıllık bir bitki, dökülen tohumlardan çoğalarak istilacı olabiliyor. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Sayın dutlubahce ne kadar yayılıci olduğunu biliyorum. Zaten bizim bahcedekiler de yan bahçeden sıçramış tohumlardan yetişti. İlginize teşekkürler

fdemir
07-06-2021, 08:38
Herkese merhaba;
Daha önce bahsetmiştim viyollerde fide yetiştirmeyi başaramayınca annem domates tohumlarını çimlendirip bahçeye açık alana ekti ve o fideler yetişip bahçedeki kalıcı yerlerine alındı.
Bahçemizden ürün almaya da başladık. Kabak, salatalık ve çilek. Çileklerin altına çam iğnesi veya saman serecektim ama fırsat bulamadım bir türlü. Yağmur da yağınca meyveleri toprağa bulandı. İşte fotoğraflar.

fdemir
10-06-2021, 20:23
Bugün meyve ağaçlarımızdan bir kaç fotoğraf paylaşmak istedim. Armutta bir tane meyve var. Bu erik türünde ise sadece iki tane var. Elmalarda da bir veya 2 şer adet meyve var sadece. Vişneler olgunlaşmaya başladı bile ancak meyveleri çok küçük. Belki türü böyledir. bahçede iki farklı tür erik daha var ama birinin meyvelerinin hepsini yedik :) Diğerinin fotoğrafını çekmeyi unuttum.

fdemir
10-06-2021, 20:28
Bu kabak tohumunu hazır almıştım yani atalık tohum değil. Geçen gün 2 adet topladım ve tadı çok güzeldi. Bahçenin bir kaç da genel görüntüsünü çektim. Bu sene pek düzenli ekim yapamadık. Kaba saba oldu biraz. Seneye daha düzenli bir bahçe yaparız sanırım :)

fdemir
10-06-2021, 20:32
Bu arada bir de küçük bir ev yaptıralım dedik ve başladık. Önceleri prefabrik yaptıralım dedik kısa sürede bitsin diye ama babam betonarme istedi. Daha sağlıklı ve sağlam olurmuş, terleme yapmazmış, kışın buralar rüzgarlı oluyor prefabrik uygun olmazmış gibi şeyler söylediler diye betonarme işine giriştik.

Dutlubahçe
10-06-2021, 22:07
Bu arada bir de küçük bir ev yaptıralım dedik ve başladık. Önceleri prefabrik yaptıralım dedik kısa sürede bitsin diye ama babam betonarme istedi. Daha sağlıklı ve sağlam olurmuş, terleme yapmazmış, kışın buralar rüzgarlı oluyor prefabrik uygun olmazmış gibi şeyler söylediler diye betonarme işine giriştik.

Allah kolaylık versin, eviniz hayırlı olsun.

Kozanli
11-06-2021, 02:57
Avrupa'da bu tarz işlere "Rus iş" veya "Türkiş" derler.
Benimde kızdığım durumlardan biri.
Tuğlalar arasında boşluk bırakıp sıva ile geçiştirme.
Duvar bağlantısını kesiyorlar.
İtiraz ettin mi, bişey olmaz derler.
İşlerini düzgün yapmıyorlar.
Ama, biz 20-30 yıldır bu işi yapıyoruz derler.
Para veriyorsunuz yazık, işlerini düzgün yapmadıklarını uyarın!
Kendi bildiklerini uyguluyorlar.
Hoşunuza gitmeyen şeyleri anında itiraz edin.
Tuvalet ve banyo gb.yerlerin pencerelerini çok küçük koyuyorlar 80x80 yaparsanız cam olarak 70x70 kalır ve aydınlık olur.
Ustalara bırakmayın.
Örmüşlerse yıktırın.
Ben öyle yaptırdım.
Bu iş bir sefer olur, küçük gördüğünüz hatalar sizi ömür boyu rahatsız eder.
Hayırlı olsun sağlık ve mutlulukla oturun.

fdemir
11-06-2021, 07:32
Allah kolaylık versin, eviniz hayırlı olsun.

Teşekkür ederim Sayın dutlubahce

fdemir
11-06-2021, 07:46
Sayın Kozanli önerilerinizi dikkate alacağım. İnşaat işlerinden anlamam. İşin içine girince yavaş yavaş öğreniyorum. Bahceyi satın aldığımızda mevcut bir temel vardı ancak temel çok düzgün değildi ve karşılıklı kenarlar aynı ölçüde de değildi. Yani yaptıran gonye almadan yaptırmış. Bu nedenle zemin çok uğraştırdi ve o kenarı yapmak zor oldu. Ben prefabrik yaptırıp zemin eşitsizliğini verandaya verelim dedim ama babama dinletemedim maalesef. Temeli yeniden gönye alıp duzelttirelim dedim onu da kabul ettiremedim. Ustalara konuşup bu taraf için ne yapılabilir bakalım.

feyzi_48
11-06-2021, 08:35
herkese tekrar merhaba;
bir süredir fırsat bulup da ne paylaşım yapabildim ne de sitede gezinebildim. Bu süre zarfında bahçeyle ilgilenmekten geri durmadık ama. Toprak özelliklerini ve iklim şartlarında neyi nasıl yetiştireceğimizi deneye yanıla öğreniyoruz. Örneğin bahçeye ektiğimiz bazı tohumlar (maydonoz, soğan, pırasa, semiz otu, çan çiçeği) çıkmadı sayılır. Tohumlar ya kuraktan dolayı çıkamıyor ya da karıncalar topluyor :) 3 kere maydanoz ektim, bir kaç tane çıkmış.
Bu sene inanılmaz bir kuraklık var. DSİ de sulama kanallarına suyu geç verdi ve su kısıtlamasına gidiyor. Bu nedenle ekilen dikilen ürünleri yetiştirmek biraz sıkıntılı. Biber ve patlıcan iki kere diktim çünkü ilk diktiklerim ertesi gün yandı. Sıcaklığın en yoğun olduğu gün dikmişiz. Daha önceden diktiklerim vardı onlar çok sağlıklı ve hatta çiçekte.
Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz salatalıkları yetiştirmek ise tam bir kaos oldu benim için. Önce tohumu doğrudan viyole ektim, çıkmadılar, Sonra çimlendirip öyle viyole ektim, büyük çoğunluğu çıktı ama bu defa fide boyutuna gelip de bahçeye dikince büyük çoğunluğu öldü. Daha sonra yeniden tohum çimlendirip doğrudan bahçeye ektim, sadece yarısı çıktı. Tekrar çimlendirip bahçeye ekicem :) Vazgeçmek yok. O salatalıklar yetiştirilecek :) Ne olur ne olmaz diye bir kaç fide almıştım, gördüğünüz gibi onlar çiçekte :)

Emeğinize sağlık, ilgili salatalık tohumlarınız atalık tohum mu yoksa hibrit tohum mudur ?

Sevgi Durul
11-06-2021, 09:08
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.

Babanız en doğrusunu düşünmüş. Ben de prefabrik tercih etmezdim. Yıllar önce görev yaptığımız köyde iki sene kadar prefabrik lojmanda oturmuştuk. Kışın ısınmaz, yazın çok sıcak olur. Daha sonra taş duvarlı köy evine geçmiş ve rahat etmiştik.

Kolay gelsin. Sağlıkla bitsin, güle güle kullanmak nasip olsun evinizi. Sevgiyle...

fdemir
13-06-2021, 08:20
Emeğinize sağlık, ilgili salatalık tohumlarınız atalık tohum mu yoksa hibrit tohum mudur ?
Sayın Feyzi bir çeşidi Atalık tohum. Henüz çiçeklerini yeni açıyor. Meyveler olgunlasinca fotoğraf paylaşacağım.

fdemir
13-06-2021, 08:29
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.

Babanız en doğrusunu düşünmüş. Ben de prefabrik tercih etmezdim. Yıllar önce görev yaptığımız köyde iki sene kadar prefabrik lojmanda oturmuştuk. Kışın ısınmaz, yazın çok sıcak olur. Daha sonra taş duvarlı köy evine geçmiş ve rahat etmiştik.

Kolay gelsin. Sağlıkla bitsin, güle güle kullanmak nasip olsun evinizi. Sevgiyle...
Bize de benzer sorunlardan söz edince babam betonarme yaptıralım dedi. Ustalara uğraşmak malzeme temini vs yorucu oluyor. Bittiğinde tüm yorgunluğumuz geçecek :)

feyzi_48
14-06-2021, 08:36
Sayın Feyzi bir çeşidi Atalık tohum. Henüz çiçeklerini yeni açıyor. Meyveler olgunlasinca fotoğraf paylaşacağım.

Sayın fdemir; Atalık salatalıklarınızın gelişim ve verim performasını merak ediyorum. Arayışta olduğum verimi yüksek, reyhası hoş ve dirençli atalık salatalık tohumuna henüz ulaşamadık.

fdemir
15-06-2021, 08:21
Sayın Feyzi bendeki salatalık verimi çok da yüksek olmayabilir ama az da sayılmaz. Hep birlikte göreceğiz :) ancak tadı çok güzel. Tohum elde edince isteyenlere gönderirim.

fdemir
21-06-2021, 18:55
Herkese merhaba;
Hafta sonu bezelyeleri topladık. Yaklaşık 6 kilo kadar oldu. İlk fasülyelerimizi de topladık ve yedik :) Vişneler de olgunlaşmıştı onları da topladık. Mısırlar ve bamyalar çiçeğe durdu :)

fdemir
21-06-2021, 19:03
Kavun, karpuz, kabak ve mor lahanaların gelişimleri güzel gidiyor. Fide olarak satın aldığım salatalıkları bir süredir tüketiyoruz. Ancak atalık tohumdan ve diğer tohumlardan yetiştirdiğimiz salatalıklar yeni yeni çiçekte ve küçük küçük meyvelerini görmeye başladık. Ancak fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Bir daha ki sefere artık :)Bizim memlekette salatalıkları iple asmazlar. Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz şekilde (gerçi geniş açıdan çekmemişim) sergen adı verilen bir asmalık yapılır ve salatalık tevekleri (ya da kolları) bu sergene sarılır. ürünler toprağa değmediği için kopartıp yemesi çok keyifli olur.

fdemir
21-06-2021, 19:09
Bundan öncekiler güzel haberlerdi. Şimdi gelelim kötü duruma. Domateslerin durumu vahim. Ne yapacağımı bilemiyorum ve tecrübelerinize-tavsiyelerinize ihtiyacım var. Domatesin yaprakları pas lekesi gibi lekelenip kuruyor. Üzerinde meyveler varken hastalanıp kuruması çok üzüyor. Böyle olanları hemen kökünden söküp bahçeden iyice uzaklaştırdım ki diğer bitkilere de bulaştırmasın. Tarım ilacı kullanmak istemiyorum ama zor durumda kalırsam kullanabilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

TCM
22-06-2021, 14:07
Resimlerden pek bir şeye benzetilemiyor. Mantar olabilir, netten domates mantar hastalıkları diye aratıp bakın, eğer doğruysa tespitimiz sistemik etkili mantar ilacı alın.

fdemir
23-06-2021, 14:54
Tesekkurler Sayın TCM

feyzi_48
24-06-2021, 08:30
Sayın fdemir; Ben domateslerinizin hastalık durumunu baktariyel leke hastalığına benzettim. Ev yapımı olarak ilaç muadili olmadığını biliyorum lakin yapraklardan alıp ziraatçilere danışabilirsiniz.

fdemir
24-06-2021, 08:50
Sayın fdemir; Ben domateslerinizin hastalık durumunu baktariyel leke hastalığına benzettim. Ev yapımı olarak ilaç muadili olmadığını biliyorum lakin yapraklardan alıp ziraatçilere danışabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim sayın Feyzi.

Portakal Rengi
24-06-2021, 10:35
Bundan öncekiler güzel haberlerdi. Şimdi gelelim kötü duruma. Domateslerin durumu vahim. Ne yapacağımı bilemiyorum ve tecrübelerinize-tavsiyelerinize ihtiyacım var. Domatesin yaprakları pas lekesi gibi lekelenip kuruyor. Üzerinde meyveler varken hastalanıp kuruması çok üzüyor. Böyle olanları hemen kökünden söküp bahçeden iyice uzaklaştırdım ki diğer bitkilere de bulaştırmasın. Tarım ilacı kullanmak istemiyorum ama zor durumda kalırsam kullanabilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Bende de oluyor. Resimlediklerinizden daha çok yaprak sararıyor. (Her fidede 3-4 dal olabiliyor.) Onları kesip uzaklaştırıyorum. Gübre desteği ve susuz bırakmama önlemleri alıyorum. Güçlü bitkiler atlatıyor. Daha güdük kalmış fideler epey uğraşıyor. (Çok sık olmamakla birlikte ölen de oluyor.) Genellikle mevsimi tamamlıyorlar.
Tüm anlattıklarım ağır etkilenmeme üzerine. İlaçlamadan deneyebilirsiniz. Yaprakları gösterdiğim 3 ziraat mühendisi ayrı tanılar koymuştu. Bende bu yolu seçmiştim. Üç yıldır uyguluyorum.

fdemir
25-06-2021, 08:51
Bende de oluyor. Resimlediklerinizden daha çok yaprak sararıyor. (Her fidede 3-4 dal olabiliyor.) Onları kesip uzaklaştırıyorum. Gübre desteği ve susuz bırakmama önlemleri alıyorum. Güçlü bitkiler atlatıyor. Daha güdük kalmış fideler epey uğraşıyor. (Çok sık olmamakla birlikte ölen de oluyor.) Genellikle mevsimi tamamlıyorlar.
Tüm anlattıklarım ağır etkilenmeme üzerine. İlaçlamadan deneyebilirsiniz. Yaprakları gösterdiğim 3 ziraat mühendisi ayrı tanılar koymuştu. Bende bu yolu seçmiştim. Üç yıldır uyguluyorum.

Teşekkürler sayın Portakal rengi. Ben de gülleci bulamacı hazırlayıp uygulamıştım. Mevcut hastalıklı olanları iyileştirmiyor ama yeni fidelere de sıçramasını engelledi gibi. Tam emin olamıyorum. Önümüzdeki bir kaç gün daha net bir şey söyleyebilirim. Hastalanmış olanlarda da hastalığın yayılması yavaşladı ama durmadı. Bu nedenle ben de fideyi kökünden söküp bahçeden dikkatlice uzaklaştırdım ki eğer bakteriyel veya mantarsa sağlıklı diğer fidelere bulaşmasın. İlerleyen günlerde hastalık yayılırsa sayın Feyzi'nin tavsiye ettiği gibi sistemik etkili bir ilaç da uygulayabilirim.

fdemir
01-07-2021, 10:57
Daha önce bahsettiğim domateslerdeki hastalık iyiye gitmeyince bir örnek alıp ziraatçileri dolaştım. Viral olduğunu söylediler ve bakır içeren bir ilaç verdiler. Umarım kalan domateslerin hastalanmasını engelleyebilirim.
Yine daha önce bahsettiğim salatalıklarım ürün vermeye başladı. Annem "ilk meyveler tohumluk ayrılır" dediği için içim gitse de kopartmıyorum.
İlk fotoğraf Trabzon dan gelen tohumlar. Bu salatalık türü kısa ve tombul olur.
Diğerleri Samsun'dan (memleket :) ) gelen atalık olduğunu düşündüğüm tohumlardan. Onlar da tohumluk olarak ayrılmış durumda.

fdemir
01-07-2021, 11:00
Patlıcanlar da ilk meyvelerini gösterdi.
Biberleri ve bamyaları da toplamaya başladık ancak fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum :)
Bu Bodrum papatyası yıllardır balkondaydı ama o kadar keyifsiz ve cılızdı ki ne yaptıysam iyileştirememiştim. Bahçeye aktarınca coştu, üzerinden çiçekleri hiç eksik olmuyor. Çok canlı ve çok mutlu :)

feyzi_48
02-07-2021, 07:06
Daha önce bahsettiğim domateslerdeki hastalık iyiye gitmeyince bir örnek alıp ziraatçileri dolaştım. Viral olduğunu söylediler ve bakır içeren bir ilaç verdiler. Umarım kalan domateslerin hastalanmasını engelleyebilirim.
Yine daha önce bahsettiğim salatalıklarım ürün vermeye başladı. Annem "ilk meyveler tohumluk ayrılır" dediği için içim gitse de kopartmıyorum.
İlk fotoğraf Trabzon dan gelen tohumlar. Bu salatalık türü kısa ve tombul olur.
Diğerleri Samsun'dan (memleket :) ) gelen atalık olduğunu düşündüğüm tohumlardan. Onlar da tohumluk olarak ayrılmış durumda.

Ben en çok bu fotoğrafı beğendim, salatalıklar çok güzel cacık olur gibiler. Özellikle nane ve zeytinyağ eşliğinde.

fdemir
03-07-2021, 16:53
Sayın Feyzi aynen öyle çok güzel cacık oluyor:) Ama bunlar tohumluk ayrılmış durumda. Yakında döküm miktarı artar ve yemeğe hatta eşe dosta dağıtmaya başlarız bile :)

fdemir
05-10-2021, 13:23
Öncelikle herkese tekrar merhaba diyerek söze başlamak istiyorum. Bazı sağlık ve iş problemleri yüzünden bir süredir forumla ilgilenemiyordum. Hatta bahçeyle dahi çok fazla ilgilenemedik. Buna rağmen yine de güzel ürünler aldık ve almaya devam ediyoruz. Bazı sebzeleri yetiştirmede başarısız bazılarını yetiştirmekte ise başarılı olduk. Bu başarısızlığın ardında bahçenin yanlış yerine dikmek, toprak ve su ihtiyaçlarını karşılayamamak gibi problemler yatıyor. Tabi bunların hepsi tecrübe hanesine artı olarak da eklenmiş oldu. Gelecek sezonda daha bilinçli ekim-dikim yapmaya çalışacağım.
Öncelikle başarısızlıklardan bahsetmek istiyorum. Bal kabaklarından sadece 1 tane ürün alabildik onun da fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Daha sonra fotoğraf çekip atarım. Kabaklar bahçenin en alt sınırındaydı ve bu sınırda her ne kadar kullanılmasa da çok derin olmayan, DSİ yapımı küçük bir sulama kanalı bulunuyor. Biz de dahil tüm bahçe sahipleri salma su verdikleri için fazla su bu kanalda birikti ve kabakların tevekleri su içinde kalıp çürüdü. Kabak alamasak da çiçeklerinden bol bol dolmasını yaptık.
Bahçenin daha üst taraflarına süs kabağı denilen bir tür kabak da ekmiştim. Bu kabak türü yenmez ve normalde çok daha küçük olurken bizim bahçede daha iri oldu. Dalda iken yeşil, kopartıp bekletildiğinde sarı-turuncu bir renk alır. Biz çocukken neredeyse her köy evinde dantel serili yuvarlak kahve sehpasının üstündeki yapma çiçek içeren küçük vazonun yanına konurdu :) Daldaki hali var, kurumuş halinin fotoğrafını daha sonra çekip yükleyeceğim.
Kavun ve karpuz da bahçenin yanlış yerine ekilmiş. Onlar da fazla su içerisinde kalıp ürünlerin çürümesine neden oldu. Yine de bir kaç küçük kavun yiyebildik. Gerisini de toplayıp kelek turşusu yaptık :)
Fasulyeler başlangıçta yeterli su almasına rağmen ürün dökümü fazla olmadı. Gerçi diğer bahçe komşularımız ve köyden konuştuğumuz bazı kişiler de fasulyelerin dökümünün bu sene az olduğunu söyledi. Belki iklimsel bir durumdur. Diktiğimiz fasulye miktarına göre çuval çuval fasulye toplarız diyorduk ama yine de yedik, komşularla dostlarla paylaştık, eşe dosta dağıttık ve biraz da kışlık hazırlığına kullandık. Daha sonra zaten bahçeyle ilgilenemeyince çoğu kurudu.

fdemir
05-10-2021, 13:47
Sıra başarılı olduğumuz sebzelerde. Birkaç farklı çeşit domates ekmiştik. Viyollerde domates fidesi yetiştirmekte başarısız olmuştum. Köylüler erken dese de 23 Nisan dan sonra 5-6 tane pembe domates ve sırık domates fidesi dikmiştim. Pembe domatesler çok erken geçti ama sırık domatesler bol bol ürün veriyor ve çok lezzetli. Daha sonra aldığım hazır fidelerin dikimi ise aşırı sıcaklara denk geldiği için kavrulmuştu. Annem de geç de olsa komşudan gelen tohumlardan bahçede fide yetiştirmişti. Şimdi o domatesler bol bol ürün veriyor. Hatta her hafta kova kova domates toplamaya devam ediyoruz. Bu domateslerden eşe dosta bolca dağıttık, kışlıklar bolca hazırlandı ve sürekli tüketiyoruz. Fotoğrafta üç çeşit domates görülmekte; pembe domates (hazır fide değil), köy domatesi (kırmızı, eğri-büğrü olan) ve diğer bir tür köy domatesi (daha düzgün şekilli). Bunlar bir komşumuzun verdiği tohumlardan yetişti.
Domatesleri dikerken sıra aralarını sık yapmışız. Seneye biraz daha seyrek aralar yapmalıyız. Daha önce bahsetmiştim, fidelerde kuruma problemi vardı. Gülleci bulamacı uygulaması hastalığı yavaşlatsa da durdurmadı ve tavsiyelere uyup bakır içeren bir ilaç alıp uyguladım, iyi geldi.
Biberlerin inanılmaz bir verimi var. Bol bol tükettik, dağıttık, turşular yaptık. Hala daha ürün almaya devam ediyoruz. Birkaç farklı çeşit biber ekmiştik, hepsi hazır fide. Sadece kapyalar kapya çıkmadı :) İnce kıl biber, Tokat köy biberi (çok lezzetlidir, ince kabuklu, kızartması da olur dolması da), kalın etli ızgaralık biber, iki çeşit acı biber var. Hepsinin fotoğrafı olmasa da diğer fotoğrafları daha sonra çekip yükleyeceğim.
Farklı zamanlarda iki çeşit patlıcan dikmiştik. Erken diktiğimiz bol bol döküyor ama biraz sert. Diğer tür ise daha uzun ve ince (kemer patlıcan sanırım) ve çok daha lezzetli ancak geç döktü. Hatta daha yeni yeni ürün vermeye başladı diyebilirim. Bu çeşidin de fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Bir dahaki sefere artık.

fdemir
05-10-2021, 13:52
Patatesler biraz küçük olsa da ürün verimi boldu.
Börülcenin kurusunu da tazesini de çok severim. Evde salata yapmak için marketten aldığım paket börülceden deneme amaçlı öylesine ekmiştim. Keşke daha çok ekseydim :) Burada taze börülce salatası fotoğrafı paylaştım :)
Havuçlar da bir köşede kendi halince büyüyorlar. Parmak boyutunu geçtiler. Hatta geçen gün bir kaç tane kopartıp yedik.

fdemir
05-10-2021, 13:59
Ayçiçeği ve mısır da bol bol ürün verenlerden. Ayçiçeğinin tohumu Malatya'dan gelmişti. Burada bahçeden çıkan ürünün sadece 1/3'ünü görüyorsunuz.
Patlak mısırın tohumu da tıpkı börülce gibi marketteki paketten :) Toplayıp kurutup deneme amaçlı patlattık da çok lezzetli gerçekten. Hiç fire vermeden patlıyor :)
Diğer mısırların tohumu ise memleketten eski tohumlardan. Fotoğrafta öyle görünmese de iri taneli düzgün sıralı olur. Bol bol haşladık, közde yaptık, tabi ki eşle dostla paylaştık ve dondurucuya da attık. Tazesini tüketemediklerimiz ise mısır unu yapılmak üzere ayıklandı değirmene gitmeyi bekliyor.

fdemir
05-10-2021, 14:05
Gelelim meyvelere. Bahçemizdeki ağaçlar henüz 1 ya da 2 yıllık. Bu nedenle çok az ürün veriyorlar.
Üç ağaçtan toplam erik rekoltesi bu kadar. Bunlar da hep kurt doluydu. Yiyemedik.
Üç tevek üzüm var. İkisi toplam 1 kilo kadar üzüm verdi, biri ise hiç meyve vermedi. Çünkü daha çok küçükler. Seneye biraz özen göstermem lazım.
Ayvada ise 3 tane meyve var ve dört gözle olgunlaşmasını bekliyorum.

fdemir
05-10-2021, 14:12
Salatalıklarda ise ürün azdı ama lezzetliydi. Burada bir kaç çeşidin karışık fotoğrafı var.
Bahçede yavaş yavaş sonbahar hazırlıkları yapılmaya da başlandı. Bir taraftan toplanıp diğer taraftan yeni ürünler ekiliyor. Kuruyan mısır ve fasulyeler toplanıyor. Verim alamadığımız kavun-karpuz alanı toplanıp yerine tere, roka, ıspanak ve marul ekildi. Hatta çıkım da yaptılar ama fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.
Bir süre Tokatta değildik, memlekete gitmiştik. Oradan gelirken beyaz lahana ve kereviz fidesi getirdik. Onlar da bahçeye dikildi ve hepsi de tutmuş görünüyor.

Kozanli
05-10-2021, 18:20
Lahana dikimi sanırım çok geç.
Kışlık lahana şuan sarma döneminde.
Aralık içinde hasat ediliyor...

fdemir
05-10-2021, 19:21
Sayın Kozanlı ben aslen Samsun/Bafra'lıyım. Bafra ovası ülkemizin en büyük ovalarından biridir. Çok çeşitli sebze yetiştirilir. Bizim oralarda sarmalık lahana Eylül başı gibi dikilir ve Şubat ayından sonra bahar başı hasat edilir. Daha erken dikilen lahana ise sizin de dediğiniz gibi kış aylarında hasat ediliyor. Fideleri lahana üreticisi olan akrabamızdan temin ettik. Onların fide diktiği dönemde alıp 10 gün kadar sonra da bahçemize diktik. Bu sırada da kökleri toprağa gömülü olacak şekilde muhafaza ettik. Diğer tür lahana da dikmiştik ama kezbi denilen zararlı dadandı ve baş toplanması olmadığı için söküp atmıştık.

feyzi_48
06-10-2021, 12:32
Emeğinize sağlık, bu bilgi paylaşımınız çok güzel olmuş. Olumlu veya olumsuz süreç hakkında bende notlarımı alırım. Bu sezonda notlarımı aldım, gelecek sezon uygulamalarımı bu notlar doğrultusunda yapacağım. Benimde paylaşacaklarım oluyor fakat bahçeye girdiğimde anlatmak istediklerimin fotoğraflarını çekmeyi unutuyorum. Bereketli yeni sezonlar dilerim.

fdemir
12-05-2022, 13:08
Tüm forum sakinlerine yeniden merhaba diyerek başlamak istiyorum. Herkesin ortak sorunu olan iklimsel sebeplerden dolayı sezonun geç başlaması nedeniyle biz de ekim-dikim işlerine geç başladık. Bir yandan bahçe işleri diğer yandan işte yoğun bir dönem geçirdiğimden forumla pek ilgilenemedim. Ama fırsat buldukça paylaşılanları takip etmeye çalıştım.
Gelelim neler yaptığımıza. Geçen sene viyollerde tohum yetiştirme konusunda tamamen başarısız olduğumdan bu sene iş yoğunluğum sebebiyle de ilgilenemeyeceğimi düşünüp hiç o işe bulaşmadım. Ancak bahçeye doğrudan hayvan gübresiyle güçlendirilmiş toprağa çeşit çeşit domates tohumu ektik ve gelişimleri şimdilik gayet iyi görünüyor.
Bunun yanı sıra maydanoz, beyaz lahana, karadeniz lahanası (kara kelem denir bizim oralarda) tohumları da ektik ve lahanalar kalıcı yerlerine dikilecek boyuta geldiler bile.

fdemir
12-05-2022, 13:11
Bezelyeler henüz bir karış oldular ama fena görünmüyorlar.
Bezelyelerin kenarında marul dikili. Bu sene bahçede marul, tere, roka, yeşil soğan, ıspanak ve dere otu boldu. Konu komşu, eş dost, arkadaş herkese bol bol dağıttık.

fdemir
12-05-2022, 13:14
Geçen sene kayısı ağacı bir tane bile meyve vermemişti. Çok üzülmüştük. Bu sene meyvesi bol :)
Sarımsaklar ise biraz keyifsiz gibi. Sanırım sık diktik.
Fasülyeler de bir karış oldular ve ilk çapaları yapıldı. İlk fırsatta sırıkları çakılacak.

fdemir
12-05-2022, 13:22
Geçen sezon yaptığım hatalardan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Öncelikle bazı ürünler uygun tarihlerde dikilmedi. Örneğin beyaz lahana. Bizim memlekete göre dikmiştik ancak burada özellikle gece ve gündüz sıcaklık farkı çok olduğundan çok uygun düşmedi. Sadece 1 fide baş çevirebildi. Bu sene fideleri yetiştirdik bile, yakında dikeceğiz.
Kerevizler de aynı şekilde güçlü ve güzel yumrular oluşturamadı.
Sonbaharda yemek için turp dikmiştik ancak onda da geç kaldığımızdan onlar da yumru oluşturamadı. Sadece fındık turplar oldu.
Geçen sene domates, biber, patlıcan ve fasülye gibi sebzeleri sık dikmişiz. Bu sene biraz daha seyrek dikiyoruz.
Kavun ve karpuz fazla su istemeyen meyvelermiş ancak bizim diktiğimiz alan çok su aldığı için lezzetli olmadı maalesef. Bu sene dikmiyorum ama her an fikrimi değiştirebilirim :)
Bakalım bu sene ne gibi hatalar yapıp öğreneceğim :)

chntskn06
13-05-2022, 10:44
Geçen sezon yaptığım hatalardan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Öncelikle bazı ürünler uygun tarihlerde dikilmedi. Örneğin beyaz lahana. Bizim memlekete göre dikmiştik ancak burada özellikle gece ve gündüz sıcaklık farkı çok olduğundan çok uygun düşmedi. Sadece 1 fide baş çevirebildi. Bu sene fideleri yetiştirdik bile, yakında dikeceğiz.
Kerevizler de aynı şekilde güçlü ve güzel yumrular oluşturamadı.
Sonbaharda yemek için turp dikmiştik ancak onda da geç kaldığımızdan onlar da yumru oluşturamadı. Sadece fındık turplar oldu.
Geçen sene domates, biber, patlıcan ve fasülye gibi sebzeleri sık dikmişiz. Bu sene biraz daha seyrek dikiyoruz.
Kavun ve karpuz fazla su istemeyen meyvelermiş ancak bizim diktiğimiz alan çok su aldığı için lezzetli olmadı maalesef. Bu sene dikmiyorum ama her an fikrimi değiştirebilirim :)
Bakalım bu sene ne gibi hatalar yapıp öğreneceğim :)
Kavun karpuz ile ilgili bende de aynı durum oldu. Bir arkadaşım sezonda iki üç defa suladım sadece ve 150 civarı kavun topladım ve en küçükleri dahi çok lezzetliydi dedi. Bende dışarıya alıp seyrek sulayarak yetiştirmeyi düşünüyorum bu sene bakalım. Karpuz kavunun kilosu olmuş 15tl yoksa bu sene kavun karpuz yiyemeyeceğiz.

TCM
13-05-2022, 14:11
@ fdemir Ürünler pek güzel elinize sağlık.

@ chntskn06 Böyle devam ederse değil karpuz kavun domates (kilosu 15-20) bile zor.

fdemir
13-05-2022, 21:19
Sayın chntskn06 ve sayın TCM aynı şeyi düşünüyorum.
Bu sene gerçekten her şey inanılmaz pahalı. Bu nedenle hem doğa için hem fizyolojik ve psikolojik sağlığımız için hem de ekonomi açısından yaptığım en iyi yatırımın bu bahçeyi almak olduğunu düşünüyorum. Ama en çok da doğa ve çevre için.
Küçücük bir toprak parçası ama özellikle bazı ürünlerde çok fazla verim alıyor ve bunları sevdiklerimizle de paylaşıyoruz. Hem taze, katkısız, GDOsuz, ilaçsız, hormonsuz sağlıklı ürünler tüketiyoruz hem de paylaştığımız kişilerden hayır duası alıyoruz. Daha ne olsun :)

fdemir
16-05-2022, 10:49
Bahçedeki meyve ağaçlarının son durumu böyle. Kiraz geçen sene hiç vermemişti, bu sene bir kaç meyve var. Tadına bakabileceğiz. Elma, can erik ve mürdüm eriğinde de bol meyve görünüyor.

fdemir
16-05-2022, 10:52
Bu sene bahçeye böğürtlen ve ahududu diktim. Böğürtlenlerden biri minicik boyuna rağmen meyve veriyor. Ahududunun çiçekleri ise biraz keyifsiz gibi görünüyor ama bakalım meyve verecek mi? Çileklerin yerini değiştirdim bu nedenle toprağa alışma sürecindeler ama meyveler olgunlaşmaya başladı bile :)

fdemir
16-05-2022, 10:55
Kendi sebze fidelerimizi yetiştirsek de biraz hazır fide de alıp dikiyorum. Bunlar hazır aldığım fideler. Bamyalar ise iki kere ektik. ilk ektiklerimiz tam olarak bu kadar olunca yandı. Yeniden ektik ve büyümeye başladılar. Umarım sağlıkla gelişirler. Patatesler de büyümeye başladı.

fdemir
16-05-2022, 11:02
Geçen sene kadife çiçekleri ile cosmos ların olduğu yerde bu sene kendiliğinden çiçek fideleri büyüdüler. Öylece bıraktık büyüsünler, bahçeyi renklendirsinler.
Hafta sonu ufak bir gezi yaptık arkadaşlarımla. Yolda mola verdiğimiz bir yerde yamaçta renk renk kır çiçekleri vardı. Papatya ve beni unutma (ya da unutma beni, Tür ismi ise Myosotis sp.) çiçeklerinden bir kaç tane köklü bir şekilde alıp bahçeye getirdim ve saksılara diktim. Bu iki çiçeği de çok severim. Özellikle de beni unutma çiçeğini. Hem ismi çok güzel hem de kendisi çok zarif :)

TCM
16-05-2022, 13:04
Kadifeleri de cosmosları da sık olanları rahatlıkla kökleyip boş yerlere aktarabilirsiniz.

fdemir
17-05-2022, 08:59
Kadifeleri de cosmosları da sık olanları rahatlıkla kökleyip boş yerlere aktarabilirsiniz.

Teşekkür ederim sayım TCM. Aynen öyle yapacağım zaten ama önce yerlerini hazırlamam gerekiyor. Bu hafta sonu planım bu.

fdemir
26-05-2022, 09:11
Evin ön tarafı atıl bir şekilde duruyordu. Elimden geldiğince biraz çevre düzenlemesi yapıp daha önce kendiliğinden büyüyen kadife ve cosmos fideleri ile dahlia, karanfil, zinna gibi çiçekler diktim. Daha işi çok ancak önce düzeltilmesi gereken alanlar var. Oraları yaptıktan sonra çok daha güzel bir çiçek tarhı yapacağım. Bu sadece geçici bir şey ama hiç fena olmadı sanki :)
Önceki ve sonraki hallerini paylaşıyorum.

fdemir
26-05-2022, 09:12
Ve yılın ilk meyvelerini topladık :)

fdemir
02-06-2022, 09:20
Çiçekler açmaya başlayınca bahçemiz renklenmeye de başladı. Sardunyalar merkezdeki evde kışı içeride yazı dışarıda geçiriyordu. Bu nedenle biraz zayıf gelişiyorlardı. Bahçeye taşıdık hepsini ama adapte olmaları zaman alıyor. Buna rağmen çiçek açmaya başladı.
Gül ise memleketteki evimizin bahçesinden getirmiştik. Açtığını görünce çok mutlu olduk :)

fdemir
02-06-2022, 09:24
Sebzeler gelişimlerini sürdürüyor. Yakında tüketime başlarız :)
Bezelyeler meyve tutmaya başladı, pazılar sarılmalık oldu, oturak cinsi fasülyeler çiçekte ve mor reyhanlar boylanmaya başladı

fdemir
08-06-2022, 10:53
Hep bahçeden sebze meyve fotoğrafı paylaşmak olmaz, değil mi? Bugün de ofisimin ve evimizin pencerelerini süsleyen bazı çiçekleri paylaşmak istedim.
Bunlar ofisteki çiçeklerimin bazıları

fdemir
08-06-2022, 10:55
Bunlar da merkezdeki evimizde şu an açmış olan menekşelerimiz.

fdemir
08-06-2022, 10:57
Ve son olarak araya bir de bahçede açan çiçeğimiz :) Adını bilmiyorum, bilen varsa söylerse çok sevinirim

akçabardak
08-06-2022, 16:35
Son çiçeğiniz Amaryllis (Zambak) çiçeğidir.

Hepsi de biribirinden güzeller ellerinize emeklerinize sağlık.

fdemir
09-06-2022, 09:04
Son çiçeğiniz Amaryllis (Zambak) çiçeğidir.

Hepsi de biribirinden güzeller ellerinize emeklerinize sağlık.
Teşekkür ederim sayın Akçabardak. Zambakgillerden olduğunu tahmin etmiştim ancak araştıracak fırsatım olmamıştı. İlk fırsatta araştıracağım
:p

fdemir
04-07-2022, 11:51
Bir süredir bahçeden paylaşım yapmıyordum çünkü fotoğraf çekmeyi unutuyorum. Son 2 haftadır çektiğim bir kaç fotoğrafı ekliyorum.
Gün güzeli ve gül hatmiler. Çok severim bu çiçekleri. Ay çiçekleri de çiçek açmak üzere :)

fdemir
04-07-2022, 11:56
Salatalıklar ve fasülyeler meyve vermeye başladı. Bu fotoğraftakiler oturak cinsi fasülye ancak sırık fasülyelerin de ilk hasadını yaptım ancak fotoğraf çekmeyi unuttum. Salatalıkların ilk meyveleri tohumluk ayrıldıktan sonra 1-2 toplamaya başladık. Kabaklar da bol bol veriyor.

fdemir
04-07-2022, 12:00
Bahçedeki 2 vişne ağacından biri çiçekteyken kurudu, diğeri de lezzetli meyveler verdi. Bu sene diktiğim ahududular ise tek tük de olsa meyve veriyor.

feyzi_48
04-07-2022, 12:52
Maşallah emeğinize sağlık. Bizim kabaklar Malesef ürün vermiyor, meyve taslaklarını boğuyor sarartıp atıyor. Elle tozlaşma yapıyoruz, yeterli gelmiyor.

fdemir
04-07-2022, 21:10
Sayın Feyzi bizim kabaklar da ilk ürünleri aynı sizin dediğiniz gibi olmuştu. Şimdilerde çoğu meyveye dönüşebiliyor. Bu sene farkettigim bir durum var o da arı göremiyoruz. Bildigimiz üzere tozlasmada en önemli faktör arilardir ve maalesef bu sene pek göremiyoruz.

feyzi_48
05-07-2022, 07:03
Sayın fdemir; umarım söylediğiniz gibi ilk ürünlerden sonra meyvelerin tutum oranları artar. Ayrıca sizlerin de söylediğiniz gibi arıların yokluğu belli oluyor. Geçen sene her yer vızır vızır arıyken bu sene eksikliği bellidir.

fdemir
07-07-2022, 09:36
Bahçeden son durumlar şöyle;
Domatesler meyveye durdu. Bu sene yer domateslerine de kazık çakıp fideyi bağlayıp yerden biraz kaldırdık. Çünkü geçen sene toprakla temas eden meyveler çürümüştü. Bu sene de bunu deniyoruz. Bakalım nasıl olacak.

fdemir
07-07-2022, 09:42
Çalı fasülyeleri hızlı bir şekilde meyve veriyor.
Bamyaların başlangıçta gelişimi yavaştı. Şimdilerde hızlı büyüme evresine girdi ve meyve verimi bile başladı.
Geçen sene gelişigüzel bir şekilde çok az bir patates ekmiştik. Bu sene daha düzenli bir şekilde ekim yaptık. Bakalım verim nasıl alacak?

fdemir
07-07-2022, 09:47
Bu sene ne yazık ki biberlerin keyfi yok. Ne yaptımsa bir türlü keyiflerini yerine getiremedim. İlk verim acı biberlerden.
Geçen seneki kavun ve karpuz hüsranlığından sonra bu sene ekmem diyordum ama dayanamadım bir kaç fide ektim. Karpuz çok güzel görünüyor, kavun ise meyvesi küçük bir ceviz büyüklüğüne ulaşınca dökülüyor. Sanırım tozlaşma olmuyor.
Yine geçen sene beyaz lahana ekmekte geç kalmıştık, bu sene erken ektik ve yapraklar dürülmeye başladı bile.