View Full Version : halcur / Bahçe
Adana için geç kalmadı mı hocam? Daha erken oluyordur diye düşünüyordum...
Ben biraz geç kaldım
Domatesler çiçek burnu çürüklüğüne benziyor sanki.
Bitkileri dikerken sirkede bekletilmiş, öğütülmüş yumurta kabuğu koydum arıklara, bu nedenle mantari hastalık diye düşünmüştüm.
chntskn06
10-07-2023, 10:18
Bitkileri dikerken sirkede bekletilmiş, öğütülmüş yumurta kabuğu koydum arıklara, bu nedenle mantari hastalık diye düşünmüştüm.
Ben de yaptığınız uygulamaya benzer şeyler yaptım ama yine de olabiliyor, bu yüzden kalsiyum uygulamasını yapıyorum ne olur ne olmaz diye. Herhangi bir problem yaşamıyorum uygulamayı yapınca.
https://www.youtube.com/watch?v=CkRRstfDx-8&t=93s
Bu yıl ilk defa bana yetecek kadar zeytinim oldu. Bir kaç bidon zeytin kurdum. Bu arada bizde eski usuldür, tuzlanmış zeytin çuvala konur, üzerine ağır bir taş, günde bir kere karıştırıp ağırlık tekrar üzerine konur. 15-20 gün sonra da yenmeye başlanır. Balkonda çuvalla uğraşmak zor, suyu da ayrı bir dert. Ben de Bokaşi kovası tarzı bir şey yaptım kovayla. Altına çeşme/musluk da taktım.
729752
İçine de bir miktar tuzlanmış zeytin koydum.
729753
Aynı ebatta bir kovaya da su koyup kovanın üstüne yerleştirdim.
729754
Şimdilik iyi gidiyor gibi. Sorun yok. Yöntem işe yararsa (ki yarayacak gibi) seneye daha çok yapmayı planlıyorum. Hadi hayırlısı.
Bir de bu var
https://youtu.be/_9_aktStIzs?si=Okuz13th0qps71I1
MeyveliTepe
19-11-2023, 14:10
Karıştırma işini nasıl yapıyorsunuz?
Karıştırma işini nasıl yapıyorsunuz?
Bazen elimi daldırıp karıştırıyorum bazen de kovayı yukarı doğru hızla kaldırıp zeytinlere takla attırıyorum.
https://www.facebook.com/reel/1094559381972880
2023-2024
Bu sene kötü bende mi var bir şey bilmiyorum ektiğim tohumların çok büyük bir kısmı çimlenmedi. 4 defa atağa kalktım her birinde püskürtüldüm. Hayırlısı. Denemeye devam.
https://youtu.be/Wg0s8J4nXZ8?si=zlkFOau4WDv3eFXo
Bu konuda fikri olan var mı? Dayanağı var mı yoksa şahsın uydurması mı?
Portakal Rengi
28-04-2024, 13:14
https://youtu.be/Wg0s8J4nXZ8?si=zlkFOau4WDv3eFXo
Bu konuda fikri olan var mı? Dayanağı var mı yoksa şahsın uydurması mı?
Forumda, bu konuda başlık var.
agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
Yumurta kabuğunu işleyip kalsiyum olarak muhafaza etmek
İnternet te bitki besleme ile ilgili bir konuyla karşılaştığımda ilk düşüncem
"yapılan şey suda eriyor mu" oluyor.
Yumurta kabuğu ya da onunla yapılan şey suda erimiyorsa kurtarıcı olmaz diye bakıyorum. Yumurta kabuğunu toprağa karıştırınca bakteriler onu besin haline getirir. Artık ne kadar zaman gerekirse. Toprağınızda kalsiyum minerali de olabilir ama organik madde yeterli düzeyde değilse topraktaki kalsiyum bitkinize ulaşamayabilir.
Videoda eklendiği söylenen elma nasıl bir kimyasal tepkimeye neden olup, kalsiyumu suda eritebilmiş ?
Bilimsel olmayan her şeye aşırı kuşkuyla yaklaşıyorum.
İki senedir çok verimsiz sezonlar geçiriyorum. O sebepten bu sen hiç paylaşımım olmadı ama bazı değişikliklerde olmadı değil.
Kulübeyi sıvattırdık ki usta=kazık=vicdan ilişkisini de öğrendik. Fayans, tuvalet taşı, beton, pencere takma gibi şeyleri yaptırmak içimden gelmiyor.
Güneş enerjisi ile sulama için panel ve dc dalgıç aldık. Bahçe suya doydu hatta bataklık oldu.
730743
Kuşburnu 1 yaşında.
730744
Gemlik zeytinlerimiz.
730745
Ayva
730746
Limon. Yediveren. Portakala mayer limon aşılamışım. Hiç hatırlamıyorum. Salkım salkım limon verdi.
730747
Hambelis 1 yaşında. Birkaç meyvesi var.
730748
Mayer limon.
730749
Galiba adı Türkmani idi bu zeytinin. (Haşebi de olabilir) Nerdeyse pinpon topu kadar büyük ve neredeyse mercimek kadar küçük zeytinleri oluyor. Böyle ilginç.
Çok verdi bu sene. Yıktı geçti ama çok döküldü. Topladıklarımın da %80'i çöpe gitti. Fotoğraflar aşağıda.
DİKKAT BU BİR YARDIM ÇAĞRISIDIR
730750
730751
730752
Bu şekilde zeytinlerim. Bu nedir? Sebebi nedir? Nasıl çözülür? Bilenlerden yardım bekliyorum.
Bir de bu var. Gövdenin değişik yerlerinde ince delikler açılmış. Karınca yuvası toprağı gibi dışarıya da talaş birikmiş. Bundan özellikle bir ağaçta çokça var.
730753
Bu da videosu. Size zahmet izleyip nasıl tedavi edeceğim konusunda yardımcı olun.
https://youtube.com/shorts/krT0Ea4MDDM?si=xH9kC0wq4h_spCAb
Merhaba zeytinleriniz kiraz cinsi zeytine benziyor.Tavşan yüreği de denir.Edremit tipi zeytin özelliklerini taşır.
1-Zeytin ağaçlarınız için :Muhtemelen çevrenizde çalılık bir alan mevcut.Bu alanı öncelikle yok etmeniz gerekiyor.Kış periyodunda da çalılığı ilaçlamanız gerekiyor.Deltametrin grubu bir ilaçla ilaçlayın.
2-Zeytin içinTemmuz ayında zeytin sineğine karşı ilaçlamanız gerekiyor.Bir de mantar için bakırsülfat atarsınız.
Bilgileri ziraat mühendisi olan eşimden alıp yazıyorum.Kendisi çocukluğundan bu yana zeytin işinin içindedir.Kolaylıklar diliyorum.
Merhaba zeytinleriniz kiraz cinsi zeytine benziyor.Tavşan yüreği de denir.Edremit tipi zeytin özelliklerini taşır.
1-Zeytin ağaçlarınız için :Muhtemelen çevrenizde çalılık bir alan mevcut.Bu alanı öncelikle yok etmeniz gerekiyor.Kış periyodunda da çalılığı ilaçlamanız gerekiyor.Deltametrin grubu bir ilaçla ilaçlayın.
2-Zeytin için Temmuz ayında zeytin sineğine karşı ilaçlamanız gerekiyor.Bir de mantar için bakırsülfat atarsınız.
Satıcı bana iki tür sattı. 1) Haşebi 2) Türkmani
Bunların kiraz cinsi ya da Tavşan yüreği ile ilgisi var mı, bilmiyorum. Sofralık olduğunu ve yer seçmediğini söyledi. (Ben aslında Sarıulak istemiştim)
Çalılık alan da var orman da var fakat benim alanım değil ve yok etme şansım yok ama Deltametrin kullanarak hem ağaçlarımı hem de çalılığın bana yakın kısmını ilaçlarım.
Gövdedeki deliklerin de sineklerin işi olduğunu düşünmüştüm işin doğrusu.
Bilgilendirme için çok teşekkürler.
Bir de bu var. Gövdenin değişik yerlerinde ince delikler açılmış. Karınca yuvası toprağı gibi dışarıya da talaş birikmiş. Bundan özellikle bir ağaçta çokça var.
730753
Bu da videosu. Size zahmet izleyip nasıl tedavi edeceğim konusunda yardımcı olun.
https://youtube.com/shorts/krT0Ea4MDDM?si=xH9kC0wq4h_spCAb
Sayın i.sunaz, yukarıdaki bilgiler hastalıklı zeytin meyveleriyle ilgili anladığım kadarıyla. Alıntıladığım bu gönderideki deliklerle ilgili değil galiba. Doğru mu anladım?
Eğer öyleyse bu fotoğraftaki ve videodaki delikler neyle ilgili fikriniz var mı acaba?
sayın Halcur 1. cevabımız zeytin ağaçlarınız içindi.Diliyorum ağaçlarınızı kurtarırsınız.Kolaylıklar diliyorum.
Melih Bakırlıoğlu
02-10-2024, 07:29
Yazıcı böceğin işi olabilir.
sayın Halcur 1. cevabımız zeytin ağaçlarınız içindi.Diliyorum ağaçlarınızı kurtarırsınız.Kolaylıklar diliyorum.
Teşekkürler
Okuyan ve bilgi sahibi olan olursa
Bu sene ayvalarım çok kuru, boğazımdan geçmiyor. Halbuki bu sene diğer senelerden daha iyi sulandı. Meyvesi çoktu, acaba besleyememiş olabilir mi?
Portakallarım da geçen seneye göre lezzetsiz.Nedenini anlayamadım.
Portakal Rengi
02-12-2024, 19:54
Mevsim değişikliklerinin etkileri olabilir. Bu yıl nar dışındaki meyve ağaçlarından verim alamadım. Dalında çürüyen kaysı mı, erik kadar cennet meyvesi mi, vermeyen zeytin mi...
Birkaç kaynaktan derleyerek hazırladığım zeytin bakım programı. Tam içime sinmedi ama şimdilik bu. Fikri olan varsa ekleme çıkarma yapabilirim.
Zeytin azotu sever
Azotu ve fosforu yüksek kükürtlü gübre verilmeli
Kireçli gübre sevmez
Organik gübre sever
Yok yılına girerken daha az buda var yılına girerken sert buda
Genel olarak mart sonu nisan başında zeytin tomurcuklanır.
Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde azota ihtiyaç artar. Bunun için sulanan koşullarda azotlu gübrenin ilk dozu çiçeklenmeden 3-4 hafta önce, ikinci dozu meyve tutumunda (Mayıs) ve son dozu ve çekirdek sertleşme döneminde (Temmuz, Ağustos) verilmelidir. Eğer sulama imkanı yok ise tek seferde Şubat sonu Mart başında azotlu gübre uygulanmalıdır.
Yazın en az ayda bir kere pulverizatörle zeytin ağacını ıslatmak(yağmur taklidi) çok iyi olur. Hatta bordo bulamacı ya da gübreyle (özellikle üre) ıslatmak daha iyi olur.
NOT: Kaolin kili zeytin sineği ve zeytin güvesinden de korur.
**Kasım - Sıvı bakır/Bordo Bulamacı - Gülleci Bulamacı
**Aralık - Bor+Fosfor+Çinko
**Şubat - Antraknoz için kükürt / Sıvı bakır/Bordo Bulamacı
Not antraknoz neme bağlıdır, ortam nemli olursa hangi ay olursa olsun karabiber şeklinde zeytin(antraknoz) her görüldüğünde kükürt atılmalı. Antraknozun kükürt harici ilacı yok.
** Nisan – Azotlu gübre
**Nisan-Mayıs - Haziran - Tomurcuklar beyaz çiçek açmaya başlarken:
NOT: (klorsuz olmalı ve mümkünse iz elementli-map kullanma)
1.suda(1.hafta) sıvı kükürt
2.suda(2.hafta) Hümik asit ve amino asit
3.suda(3.hafta) üre(azotlu gübreler)
4.suda(4.hafta) fosfor-çinko-Bor + Kırmızı örümcek ilacı
Tüm çiçekler beyazladığında/açtığında bir daha üsttekini vereceğiz
1.suda(1.hafta) sıvı kükürt + Kırmızı örümcek ilacı
2.suda(2.hafta) Hümik asit ve amino asit
3.suda(3.hafta) üre (azotlu gübreler)
4.suda(4.hafta) fosfor-çinko-Bor
**Mayıs-Haziran - Meyveler saçma büyüklüğüne gelince kaolin kili(Hümik asit karıştırılabilir)
Haziran - haziransonu temmuz başı akdeniz sineği için olip tuzağı
**Temmuz-Ağustos - azotlu gübreler
**Yaz boyunca + Eylül aylık sulama
731073
Bu da var
https://www.youtube.com/watch?v=UNiIshxV-ho
Mümkün mü? Mümkünse avantajı ne olabilir? (Bu şekilde üçü bir arada değil de bir patlıcana domates ya da biber aşılama şeklinde.)
https://youtu.be/b54A0Wf98h8?si=9H2m7bWacc8Sb1e2
Mümkün mü? Mümkünse avantajı ne olabilir? (Bu şekilde üçü bir arada değil de bir patlıcana domates ya da biber aşılama şeklinde.)
https://youtu.be/b54A0Wf98h8?si=9H2m7bWacc8Sb1e2
Mümkün, patlıcan kökleri domates ve bibere göre nispeten daha güçlüdür ancak sorunlu yerlerde bir fark yaratmaz.Bir patlıcana yapılmış domates veya biber aşısı tutar,hatta birbirleri arasında yapılan aşılarda tutar.Ancak bu yapılan aşılar çok fark sağlamaz istenilen verim seviyelerine ulaşılamaz.Örneğin yabani biberin üzerine yapılmış domates aşısıda bir verim farkı sağlamaz.Bu yüzden kendi yabanisinin üzerine aşılanması en iyi sonucu verir.Mesela domates yabani domatese veya patlıcan yabani patlıcana aşılanmışsa iyi sonuç verir.Ancak bazı özel durumlarda farklı türler birbiri üzerine aşılama yoluyla bir sorunun üstesinden gelinmeye çalışılır.Mesela yüksek rakım yabani domates üzerine aşılanmış patlıcanla soğuk bölgelerde verim artırılmaya çalışılır ,bu soğuk bölgede yabani patlıcana aşılanmış olsa verim kaybı olur.Tuz sorunu olan yerde tuza dayanıklı bir yabani domates üzerine patlıcan aşılanarak hiç üretim olmayan veya düşük verim seviyesinden belli bir düzeye getirilmiş olur.Ama normal yetiştirme koşullarında kendi yabani türleri arasında aşılar daha iyi sonuçlar verir.Tabi artık tohum firmaları bu yabani formlarıda hibritleyerek anaç olarak satıyorlar.
Ben daha önce bir kaç defa paylaştım mesela solanum torvum sıcak iklimde patlıcanla çok iyi verim sağlar ama benim denemelerime göre domates aşılanırsa verim çok artmaz ancak virüs dayanımı olmayan çeşiti virüsten olağanüstü seviyede korur ya da soğuk iklim yabani domates mesela kışın serada patlıcanda verimi arttırabilir gibi.
Bir örnek daha vereyim yüksek sıcaklık stresi için siyah gojiberiye aşılanmış domates, aşılanmamış domatese göre çok iyi düzeyde bitki ve kök gelişimi sağlar.Yani bu tip aşıların çoğu yere ve duruma göre değişir ve çoğu normal yetiştirme şartlarında kullanılmaz.
Mümkün, patlıcan kökleri domates ve bibere göre nispeten daha güçlüdür ancak sorunlu yerlerde bir fark yaratmaz.Bir patlıcana yapılmış domates veya biber aşısı tutar,hatta birbirleri arasında yapılan aşılarda tutar.Ancak bu yapılan aşılar çok fark sağlamaz istenilen verim seviyelerine ulaşılamaz.Örneğin yabani biberin üzerine yapılmış domates aşısıda bir verim farkı sağlamaz.Bu yüzden kendi yabanisinin üzerine aşılanması en iyi sonucu verir.Mesela domates yabani domatese veya patlıcan yabani patlıcana aşılanmışsa iyi sonuç verir.Ancak bazı özel durumlarda farklı türler birbiri üzerine aşılama yoluyla bir sorunun üstesinden gelinmeye çalışılır.Mesela yüksek rakım yabani domates üzerine aşılanmış patlıcanla soğuk bölgelerde verim artırılmaya çalışılır ,bu soğuk bölgede yabani patlıcana aşılanmış olsa verim kaybı olur.Tuz sorunu olan yerde tuza dayanıklı bir yabani domates üzerine patlıcan aşılanarak hiç üretim olmayan veya düşük verim seviyesinden belli bir düzeye getirilmiş olur.Ama normal yetiştirme koşullarında kendi yabani türleri arasında aşılar daha iyi sonuçlar verir.Tabi artık tohum firmaları bu yabani formlarıda hibritleyerek anaç olarak satıyorlar.
Ben daha önce bir kaç defa paylaştım mesela solanum torvum sıcak iklimde patlıcanla çok iyi verim sağlar ama benim denemelerime göre domates aşılanırsa verim çok artmaz ancak virüs dayanımı olmayan çeşiti virüsten olağanüstü seviyede korur ya da soğuk iklim yabani domates mesela kışın serada patlıcanda verimi arttırabilir gibi.
Bir örnek daha vereyim yüksek sıcaklık stresi için siyah gojiberiye aşılanmış domates, aşılanmamış domatese göre çok iyi düzeyde bitki ve kök gelişimi sağlar.Yani bu tip aşıların çoğu yere ve duruma göre değişir ve çoğu normal yetiştirme şartlarında kullanılmaz.
Sayın Devran, bilgiler için teşekkürler. Bu tür bilgileri topluca bulabileceğim bir kaynak var mı? Ne, neye aşılanırsa faydalı olur, tarzında
Sayın Devran, bilgiler için teşekkürler. Bu tür bilgileri topluca bulabileceğim bir kaynak var mı? Ne, neye aşılanırsa faydalı olur, tarzında
Hangi türün hangi durumda kullanılacağına dair toplu bir kaynağa rastlamadım benim bazı türlerle ilgili deneyimlerim ve araştırmalarım bazısı ama forumda birbirlerine aşılanabilir türlerle ilgili bir konu mevcut.
https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23302-2.htm
Hangi türün hangi durumda kullanılacağına dair toplu bir kaynağa rastlamadım benim bazı türlerle ilgili deneyimlerim ve araştırmalarım bazısı ama forumda birbirlerine aşılanabilir türlerle ilgili bir konu mevcut.
https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23302-2.htm
Çok teşekkürler
Kışın mecburen seraya kapanıyoruz
Bilgi sahibi olanlar bir sorum var. Bordo bulamacı yerine Sıvı Bakır kullanılır mı?
Mesela BAKIR-5 FORTE - SIVI GÜBRE (1 Lt)
Aynı görevi görür mü?
Ek soru:
Göztaşını sulandırıp bitkilere sıksak bordo bulamacıyla aynı etkiye sahip olur mu? Kirecin etkisi nedir?
Teşekkürler
Bilgi sahibi olanlar bir sorum var. Bordo bulamacı yerine Sıvı Bakır kullanılır mı?
Mesela BAKIR-5 FORTE - SIVI GÜBRE (1 Lt)
Aynı görevi görür mü?
Ek soru:
Göztaşını sulandırıp bitkilere sıksak bordo bulamacıyla aynı etkiye sahip olur mu? Kirecin etkisi nedir?
Teşekkürler
Merhaba
Yeni gördüm mesajınızı bu yüzden biraz geç kalınmış olabilir ama yinede cevap yazmak istedim belki işinize yarar.
Bakır-5 forte gibi ec fertilizer olanlar yani gübre ruhsatlılar bitki koruma olarak çok fazla etkiye sahip değillerdir öyle diyorum çünkü bakır oranları düşüktür.Bunları iz element takviyesi olarak düşünün demir,bor,çinko gibi.Fungisit ruhsatlı sıvı bakırlar genelde bakır oksiklorid gibi ph'ı biraz daha uygun fitotoksisiteye sebep olmayan sistemik yüksek oranda metalik bakır içerirler ve iyi koruyucu özelliğe sahiptir.Bordo bulamacından oldukça üstündür sistemik olduğu için yağmurla yıkanmaz ve yüksek bakır içeriğine sahiptir.
Bordo bulamacı bakır sülfat ve kireç karışımıdır.Sönmüş kireç yani kalsiyum hidroksit yüksek bir ph'a sahip olduğu için tek başına iyi bir fungisittir ama yaprak üzerine uygulanmayacak kadar yüksek ph'a sahiptir.Bakır sülfat yani göztaşı ise düşük bir ph'a sahiptir yine yaprakta yanmalara sebebiyet verir tek başına, birde tek başına yapak yüzeyinde fazla kalmaz yağmurla yıkanır .Kireç göztaşının ph'ını yükseltir yaprak üzerinden hemen yıkanmasını önleyerek mantarların çimlenmesini önler ikisi birlikte sinerjik çalışmış olur.Sıvı formlarıda var bu arada bordo bulamaçlarının .
Bakımsızlıktan ot cennetine döndü
731230
731231
731232
731233
731234
Bu arada domatesler meyveye döndü. Geç kaldım ama yakında askıya alacağım.
731235
731236
731237
731238
731239
Bunlar da hasta domateslerim. Yardımcı olmak isteyenleri seve seve kabul ederim.
731240
731241
731242
731243
Avusturya dutu/yediveren dut - Geçen sene aşılamıştım. Dondan sonra toparladı meyveye döndü.
731244
Süper tatlı ve iri mor dut. Onu da geçen sene aşıladım, meyveye döndü.
731245
Ekşi dut. Bu sene aşıladım. Filiz vermeye başladı. (Aslında geçen sene de eşki dut aşılamıştım, kocaman da olmuştu ama fırtına kırdı. Kendime not: Özellikle kabuk altı aşı yapıldığında gövdeye sabitlemek lazım.)
731246
Deneysel çalışma. Dikdörtgen çıkarılan kabuğa aşı çubuğu çiviyle sabitlendi. Çubuk hala yeşil ama göz ölmüş olabilir.
731247
Gemlik zeytinler oldukça iyi. Geçen sene de iyi ürün vermişti, bu sene de ihtiyaç görecek gibi.
731248
731249
Ne olduğunu unuttuğum bitki:o
731250
İlk defa enginar üretiyorum.
731251
İki arık fasulye için yapılmış çardak/hayma.
731252
Elmalarım hasta, çözümü olan var mı?
731308
731309
731310
Bu domates hastalığını daha önce sormuş olabilirim ama çok çabuk unutuyorum. Tekrar sormak istiyorum: Hastalığı ve çözümünü bilen var mı?
731311
731312
Bu domates hastalığını daha önce sormuş olabilirim ama çok çabuk unutuyorum. Tekrar sormak istiyorum: Hastalığı ve çözümünü bilen var mı?
731311
731312
Merhabalar, septoria leaf spot hastalığına benziyor. Araştırmanızda fayda var. Benekleri ona benzettim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.