Bağlan

View Full Version : Güneş panelinden elektrik ihtiyacını karşılamak isteyen arkadaşların dikkatine

vosvos17
28-11-2020, 10:55
Evimin çatı katına hobi amaçlı düşündüğüm güneş panellerinin temini için büyük bir site üzerinden irtibata geçtiğim
ARGEFEN ELEKTRONİK (İSTANBUL) firmasından Sn MAHMUT ERGÜNÖZ beyefendi ile irtibata geçtim.

Planladığım güç 1.5 kw lık projenin ilk ayağı olan 6ad 190 watt monokristal güneş paneli,1 ad 3 KVA Mppt li sarj devresi olan tam sinüs inverter,
2 ad 12V 200 A Ritar marka karbon kurşun akü alarak projeme başladım.
İnşallah ileriki günlerde resimli ve detaylı olarak burada paylaşacağım.
Halen montaj aşamasında bulunmaktayım.
Bu yazıyı kaleme alma sebebimiz ise diyalog kurulan firma ve personeli hakkındaki izlenimlerim olacak.
Malum burası büyük bir site ve burada bir çok kişinin bağ,bahçe evleri,hobi bahçeleri ,arazileri mevcut.
Ve hepimizin tarla ,**** arazilerinde elektrik mevcut olmuyor.
Kimimize ,su pompaları için ,kimimize elektrikli aletler için elektrik gerekli olabiliyor.

Mahmut beye whatsap üzerinden düşündüğüm sistemi anlattım.
Ben 12 v /220 V bir sistem düşünürken,Mahmut bey sistemi 24v/220 v kurmamın daha az kayıplar yaratacağını hatırlatarak daha sistem kurulmadan tecrübesini bizlere aktardı.
Daha sonra gerekli diğe r ekipmanların seçilmesi ,kurulması ile ilgili epey istişare ettik.
Kendisi İzmir tarafına geçeceğini gerekli malzemeleri yol üzerindeki rotasını bile değiştirerek bana bırakabileceğini söyledi.
Malzemeler konusunda anlaştık.
Dün sabah sağolsun 09 gibi geldi.Malzemelerimi getirip teslim etti.
İnternet üzerinde bir çok firma olmasına rağmen bu firma ile alışveriş yaparak memnun olmayan ,**** olumsuz yorum yapan neredeyse hiç görmedim.
Mahmut bey konusuna hakim,iletişim diyaloğu gerçekten ćok iyi,müşterisine hitap ederken son derece kibar,elinden gelen yardımı en son birikimine kadar müşterisine aktarmaya çalışan bence bu sektördeki en ilgili ve alakalı arkadaşlardan birisi.
Kaldı ki fiyat olarakta hem uygun hemde elinden geldiğince yardımcı olmaya gayret eden bir arkadaş.
Vallahi bu zamanda ben malımı satayım da ne olursa olsun diyen tiplerden asla değil.

Ben memnun olduğum ,her alışveriş yaptığım bu tarz değerli insanları paylaşarak bir çok arkadaşımızın ya da dostlarımızın istifade etmesini istiyorum.
Bu konuyu da bu sebeble açmış bulunuyorum.
İşini iyi yapan insanları her zaman takdir ederim.Ve bu tarz insanlara sahip çıkılması gerektiğini düşünürüm.
Bu vesile ile bu konuyu açmış bulunuyorum.
Huzurunuzda tekrar yakın ilgi ve müşteri memnuniyetini üst seviyede tutarak,bitmek tükenmek bilmeyen enerjisini müsterisine aktarmaya çalışan Mahmut ERGÜNÖZ arkadaşımıza teşekkürlerimi bir borç biliyorum.
Allah işlerini rast getirsin.
Bu tarz bir proje düşünen arkadaşlarında en azından projelerini hayata geçirmeden önce Mahmut beye mutlaka danışmasını tavsiye ediyorum.

vosvos17
28-11-2020, 12:42
Bu arada sistemin kalbi Aküler arkadaşlar.
Ritar marka jell aküleri 10 senedir ćalıştığım sistemde kullanıyoruz.
Kursun karbon jell akülere gelince
10 derece ortam sıcaklığında 15 yıl ömür beklentisine sahip.
5 yıl garantili.
%70 deşarj edilince en az 2000 kez
% 50 desarj edilince 5200 kez
30 desarj edilince 6000 kez den daha fazla şarj edilebilen
Lityum bataryalardan daha ucuz ama onlar kadar da derin döngüye müsait ,fiyatı da dah uygun bir akü olarak kabul ediliyor.
Piyasada daha yüksek akım kapasiteli ve daha uygun jell yerli aküler mevcut ama alanlar bir sene sonra fabrikanın bile ilgilenmediğini söylüyorlar.
Ritar marka ve performans olarak çok saygın bir firma.
Ben şu ana kadar 15.000TL lik bir projede 2 ad kurşun karbon aküye 7500TL ödedim.
Yani akü bu sistemde herşey demek.Kesinlikle göz ardı etmeyin...

vosvos17
28-11-2020, 12:48
Montajdan bir kaç kare paylaşayım..

bnymnblr
28-11-2020, 17:59
Bu üç adet panel ile neler yapilabilir

vosvos17
28-11-2020, 22:43
Bu üç adet panel ile neler yapilabilit
Şôyle cevap vermek istiyorum.
Bu ay bana gelen elektrik parası 125 TL
Günlük enerji tüketimim 5 kw.
5 kw enerji 24 saatlik tüketim bu arada.
Saatliğe vurursanız 200 Watt enerji ortalaması yapar.
Bu 3 panelin gücü tam kapasitede yani iyi güneşli bir havada
570 watt saatlik üretim yapabilir.
Biz havanın kapalı ve az güneşli olduğunu düşünüp % 50 bile üretse benim evin saatlik tüketiminin çok bile üzerinde bir ortalama üretim yapar.
İyi bir batarya grubu ve 3 kva bir inverter ile evde çalıştırılamayacak bir cihaz neredeyse imkansız.
Sadece bütün yükler aynı anda start edilmemeli.
Benim panel sayısını arttırmamdaki sebeb paneller ne kadar ćok olursa bataryalar o kadar boşalmadan çabuk sarj olsun mantığı.
Gündüz aküleri sarj ettikten sonra aksâm olana kadar amacım ısıtma sisteminde kullanmak.
Güneşli havalarda saatte 1 kw enerjiyi ısıtma için kullanmayı hedefliyorum.
TV ,aydınlatma ve kombi 24saat çalışacak.
Camaşır makinesi ve süpürge de aktif olarak gündüz kullanılacak.
Yazın buzdolabı sürekli,klima sürekli çalışacak şekilde ayarlayacağım.
Tüketim kısmına bir sayaç bağlayıp yıllık verileri de takip edeceğim.
Akülerin maliyeti 7400TL Aküleri amorti etmem için şebekeden 1kw saati 0.71/TL den alınan elektriği 10.5Megawat ( 10.500 kw )üretmem gerekiyor.
Ancak akülerin hurda fiyatı bile bu gün neredeyse 1000 TL yapıyor.
Hurda bedelini de düşerseniz 9 MW (9000 kw) üretince
aküler kendini amorti edecek.
Günde bu panellersen 5kw tüketen bir ev 5 senede bu fiyatı kurtaracak. Benim hedefim günlük ortalama 7.5 kw bu arada.
Kaldı ki aküler zaten en kötü 2000 kez dolsa
2000/365 = 5.4yıl eder.
Zaten 5 yıl garanti süreleri var.
Ben en az 10 yıl akü ömrü bekliyorum.
Ve 5 yılı sağlıklı bir şekilde doldurursam sistemi daha da büyülteceğim.
Şimdi bir an önce devreye alıp doğalgaz yerine ,sistemi üzmeden ,aküleri hırpalamadan olabildiğince ısı enerjisine çevirip faturalarımı düşürmek istiyorum.
Ve hesaplarımında tutacağını tahmin ediyorum...

bnymnblr
28-11-2020, 23:11
Güneş enerji sisteminin Maliyet analizinde panel fiyatları , montaj ücretleri, şebeke bağlantılari, akü fiyatlari vb diğer masraflari da ekleyerek deneyimlerinizi aktarirsaniz, daha belirleyici olacağına inanıyorum

vosvos17
29-11-2020, 09:39
Değerli arkadaşlar
Kendi kurduğum sistem
8 ad 190Watt mono kristal güneş paneli = 650x8= 5200TL
1 ad 3kwa Mppt 40 Amper Tam sinüs inverter 3000 TL
2Ad 12v 200 Amper Ritar kurşun karbon akü 8000TL
Bağlantı ekipmanları ,kablo ,sigorta vs vs 500TL
Mevcut sistemde aküler,inverter ve monokristal paneller seçildi.
Hepsi en kaliteli olabilecek şekilde seçildi.
Polikristal panel,PWM sarj cihazı ve normal sıra jell akü kullanılsa bu sistem yaklaşık 12 bin TL gibi bir fiyata düşürülebilirdi.
Ancak mono kristal panel ve Mppt li 3 kva lık bir inverter diğer panel ve sarj cihazından çok daha verimli.
Akülerde ona keza daha dayanaklı ve daha fazla kullanılabilecek şekilde seçildi.
1.5kw lık bu panel gücünün kış aylarında 5 ile 7.5 kw arası(9 ila 15 saatleri arası)
Yazın ise 8 ile 18 arası (10 12.5 kw ) üretmesini bekliyorum.
Bunlar benim beklediğim tahminler tabi.
Ancak beklentilerimi en kötü seneryoya göre hesaplıyorum.
Yaz mevsimi bu rakam 15 kw ın kesin görür.
Bu arada dün bir denede daha yaptım.
Üzerine neredeyse % 80 güneş vurmayan fakat gün ışığı alan bir panel 23V ve 6 Amper şarj akımı verdi.
Yani bu da şu demek alıyor.23x6 =140 wat bir güç demek.
190watt lık bir panel % 80 direk güneş ışığı alamadan gün ışığıyla bile % 60 65 gibi bir verimle çalışabiliyor.
Benim hesabımda şu şekildeydi
Elimdeki güneş panelleri en kötü havada. % 50 bile verimle çalışsa 1.5 kw lık bir sistemden 0.75 kw bir güç gönderir.
0.75kw saatlik güç ise benim evimin saatlik tüketiminin 3 katı.
Bilindiği üzere Alternatif akım depolanamaz.
Bu sebeble depolama yapmak için Dc batarya ( Akü ,pil) gerekiyor.
Batarya gücünüz ne kadar güçlü ise şebeke olmadığı sürece o kadar fazla dayanabilir sisteminiz.
24 V 200 A lik bir batarya grubu
125 ekran bir led tv yi hiç sarj olmadan neredeyse 2 gün
A+ Buzdolabını 1 günden fazla
Çamaşır makinasını bir sefer
Diğer aletleride kullanımına göre uzun bir süre çalıştırabilir.
Bu değerler panellerden hiç sarj edilmeden hesaplanmıştır.
8 ad panel bağlı olduğu ve en kötü hava koşulları da bile % 50 nin altında bir verimle bile çalışsalar bu aküler full sarjda duracaktır.
Anlık tüketimi 200 watt olan bir eve
Ortalama 1 kw enerji sokmaya çalışırsanız 800 watt fazlanız olur.
Bu 800 watt fazlalık akülerinizi tam şarj ettikten sonra boşa çıkar.
Depolanamaz.
İste bize bu bosa çıkan gücü kullanmamız gerekiyor. Akülerin üzerine bir yük bindirip panellerin sürekli aküleri sarj etmesini sağlamamız gerekiyor.Bu sebeble akülerimizden %80 %90 gibi bir doluluk oranında tutmam gerekiyor.
Bir yandan sarj olacak diğer yandan üzerinden yük çekilecek.
Ancak bu yük o kadar orantılı olmalı ki aküler % 30 deşajdan asağı düşürüeyecek.
Bôylece akülerin en az 5000 defa sarj olması sağlanacak.

Bu sebeble kışın ısıtıcı yaz aylarında ise soğutucuları dengeli kullanarak ne kadar fazla üretileni tüketebilirsek amorti süresi daha da aşağı gelecektir.
İleriki günlerde sistem tam manasıyla devreye alınınca resimleri de paylaşacağım.
Bu arada

Paneller 10 yıl ömür 25 yıl üretim garantili
Aküler 5 yıl garantili ,tahmini beklenti uygun sıcaklık ve uygun deşaj ömrüyle yaklaşık 15 yıl( en az 500 defa dolum bekliyorum)
İnverter de 2 yıl garantili.

İlgilenen arkadaşlar olursa Mahmut bey ile iletişime geçebilir ,beni referans olarak söyleyebilirsiniz.
Fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Bu uzun soluklu ama imkansız zarar ettirecek bir yatırım asla değil arkadaşlar.
Sistemin en pahalı ekipmanı aküler bile garanti süresini doldura kadar çalışıp bozulsa bile kendini amorti edecek.
Güneşten,akarsulardan,denizlerdeki akıntıları bile enerjiye çevirmemiz lazım.
Petrol fosil bir yakıt bitebilir,Ancak güneş Allahın bize bedavaya sunduğu ve binlerce yıldır dünyamızı ısıtan en büyük enerji kaynağı.
Faydalanmak gerekiyor.....

bnymnblr
29-11-2020, 16:50
Sizin verdiğiniz rakamlar üzerinden 16.700 TL gibi bir maliyet çıkıyor.
Aylık 125 TL lik kullanımınız varsa
Sistem kendisini 11 senede amorti ediyor gibi gözüküyor.

vosvos17
29-11-2020, 20:23
Sizin verdiğiniz rakamlar üzerinden 16.700 TL gibi bir maliyet çıkıyor.
Aylık 125 TL lik kullanımınız varsa
Sistem kendisini 11 senede amorti ediyor gibi gözüküyor.
Ben normal kullanımda evet 125 TL lik fatura ödüyorum.
Ancak sizin hesaba katmadığınız saatte 1 kw lık bir ısıtıcının günde 5/6 saat çalışacağını hesaplamıyorsunuz.ö
Örneğin bu gün saat 10 dan 16 ya kadar muazzam bir güneş vardı.
Saatte 1 kw lık bir ısıtıcıyı 4/5 saat rahatlıkla çalıştırıp içeri 5 kw lık bir ısı enerjisi rahat sokabilirsiniz.
Zaten amaç sistemi yatırmak değil.
Güneşin pozisyonuna göre mümkün mertebe daha fazla enerjiyi ısıtma ya da soğutma olarak içeri sokmak amaç.
Birde benim hesabım sadece panel gücü üzerinden 5 kw.
Siz ben akülerede % 50 yükleneyim derseniz bu güç günlük 7/8 kw a kadar çıkacaktır.
Bu ısı girişi doğalgaz faturasını da düşürecektir.Hemde son derece belirli şekilde.
Şimdi bu saate kadar planlanan hesapları yapmaya gayret gösterdim.
3kw inverter üzerinden akülerin sarj yüzdesi,sistemin çektiği yük,bataryaların kalan kapasitesini gördükçe sistemden daha fazla bir enerji alınabilir.
Bunların hepsi takip edilecek.
Biz ürettiğimize Tedaştan aldığımız gibi para ödemeyeceğimiz için maximum düzeyde yüklenme yapacağız.
Bunların hepsini sistem kurulumunda not alıp aylık olarak üretilen ve tüketileni burada paylaşacağım.
Kış mevsiminde güneşi en az alan zamanlara giriyoruz.
Sabah hava 8:30 gibi aydınlanıyor.
Ben panellerden gelecek enerji üretimini sabah 10 da faaliyete geçecekmiş gibi hesaplayıp 16 ya kadar kullanmayı hesapladım..
Yani hesaplar zaten toleranslı.
Kışın minimum 6/8 kw günlük
Yazın ise 12 15 kw bir enerji ortalaması bekliyorum.
İki parça hesaplayıp
Minimum 6 + 12 /2 yaparsak yaz ve kışın ortalama günlük 9 kw üretimimiz olur.
9 kw sebekeden çekilirse 6.5TL eder şu anki fiyattan .
Ayda 190TL senede 2300TL amorti eder.
5 sene bu şekilde çalışan aküler bozulsa bile 11500TL lik enerji +1000TL lik te hurda bedeliyle 12500TL yi amorti etmiş olur.

12500/ 17000 =% 73
Sistem kurulum maliyetinin hepsinin %73 ünü 5 senede telafi eder.
Ancak aküler uygun cevrim sartları ve beklenen ömürleriyle 10 sene dayanırsaki üretici 16 yıl olarak belirtiyor
gerisini konuşmak bile anlamsız oluyor....

vosvos17
29-11-2020, 20:42
Ben normal kullanımda evet 125 TL lik fatura ödüyorum.
Ancak sizin hesaba katmadığınız saatte 1 kw lık bir ısıtıcının günde 5/6 saat çalışacağını hesaplamıyorsunuz.ö
Örneğin bu gün saat 10 dan 16 ya kadar muazzam bir güneş vardı.
Saatte 1 kw lık bir ısıtıcıyı 4/5 saat rahatlıkla çalıştırıp içeri 5 kw lık bir ısı enerjisi rahat sokabilirsiniz.
Zaten amaç sistemi yatırmak değil.
Güneşin pozisyonuna göre mümkün mertebe daha fazla enerjiyi ısıtma ya da soğutma olarak içeri sokmak amaç.
Birde benim hesabım sadece panel gücü üzerinden 5 kw.
Siz ben akülerede % 50 yükleneyim derseniz bu güç günlük 7/8 kw a kadar çıkacaktır.
Bu ısı girişi doğalgaz faturasını da düşürecektir.Hemde son derece belirli şekilde.
Şimdi bu saate kadar planlanan hesapları yapmaya gayret gösterdim.
3kw inverter üzerinden akülerin sarj yüzdesi,sistemin çektiği yük,bataryaların kalan kapasitesini gördükçe sistemden daha fazla bir enerji alınabilir.
Bunların hepsi takip edilecek.
Biz ürettiğimize Tedaştan aldığımız gibi para ödemeyeceğimiz için maximum düzeyde yüklenme yapacağız.
Bunların hepsini sistem kurulumunda not alıp aylık olarak üretilen ve tüketileni burada paylaşacağım.
Kış mevsiminde güneşi en az alan zamanlara giriyoruz.
Sabah hava 8:30 gibi aydınlanıyor.
Ben panellerden gelecek enerji üretimini sabah 10 da faaliyete geçecekmiş gibi hesaplayıp 16 ya kadar kullanmayı hesapladım..
Yani hesaplar zaten toleranslı.
Kışın minimum 6/8 kw günlük
Yazın ise 12 15 kw bir enerji ortalaması bekliyorum.
İki parça hesaplayıp
Minimum 6 + 12 /2 yaparsak yaz ve kışın ortalama günlük 9 kw üretimimiz olur.
9 kw sebekeden çekilirse 6.5TL eder şu anki fiyattan .
Ayda 190TL senede 2300TL amorti eder.
5 sene bu şekilde çalışan aküler bozulsa bile 11500TL lik enerji +1000TL lik te hurda bedeliyle 12500TL yi amorti etmiş olur.

12500/ 17000 =% 73
Sistem kurulum maliyetinin hepsinin %73 ünü 5 senede telafi eder.
Ancak aküler uygun cevrim sartları ve beklenen ömürleriyle 10 sene dayanırsaki üretici 16 yıl olarak belirtiyor
gerisini konuşmak bile anlamsız oluyor....

Yukarıdaki hesabın içerisine içeriye verdiğimiz ısı enerjisi koyup doğalgaz faturamızdan aylık 100 TL tasarruf ettiğimizi ilave etmedik.
Aylık 100 TL den 60 ay yaklaşık 6000 TL eder.
Bu sistem arıza vermediği sürece 5 senede kendini amorti eder.
Hadi ben yanılma payını da koyayım max 7 senede garanti amorti eder.

vosvos17
30-11-2020, 14:31
Montaj çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor.

vosvos17
30-11-2020, 14:37
Bu gün panellerin konacağı sahpanın kaynak işlerini bitirdim.
6 panelin sehpası hazırlandı.Antipas ile boyandı.
Yarın hava yağmazsa boyasını yaparım.
Şayet yağmur yağarsa da gelecek olan son iki panelin şasesini yapacağım.
Bu güzel havalarda çatıdaki işleri bitirmem gerekiyor.
Paneller sehpaya konduktan sonra geri kalan işler çatı katında.
Yavaş yavaş yapabilirim.

MeyveliTepe
30-11-2020, 15:33
Bunları yaz-kış açı ayarı yapılabilir şekilde yapsaydınız keşke.

vosvos17
30-11-2020, 16:38
Türkiye konum olarak kuzey yarımkürede olduğundan. Bu tarz sistemler en uygun olarak güney cephesine öneriliyor.
Aslında bende bu projeye başlarken epey düşündüm.
Ancak hareketli bir sistem sert rüzgazlarda sorun çıkarır diye vazgeçtim.
Çok profesyonel sistemlerde zaten güneşi takip ederek açısını değiştiren paneller mevcut.
Ben sağlam bir şase ve en verimli olabileceğini düşündüğüm güney yönünü tercih ettim.
Son iki adet 190watt panelin şaselerini yarın yapacağım.
Aslında onları güney batı istikametine yatırarak güneşi batana kadar daha verimli kullanabilirim.
Ancak bu seferde simetri bozulur��
Bu arada panellerin en verimli oldukları zaman 25 derece hava sıcaklığında güneşli olduğu zamanlar.
35 derece sıcakta bir panel % 4 verim kaybediyormuş.
Gönül aslında sizinde dediğiniz gibi daha profesyonel projeler istiyor ama her şey malesef paraya dayanıyor.
Şimdilik bu şekilde bir deneyelim.İleriye doğru belki başka bir boyuta geçebiliriz..

MeyveliTepe
30-11-2020, 21:18
Güney yönünde sorun yok. Sorun yaz ile kış arasında ışınımları olabildiğince dik yakalamak için 15 derecelik açı farkı olması. Hazırladığınız çerçeveleri gayet basit bir şekilde sabit deliklere pimler kullanarak 15 derece yatacak ve kalkacak şekilde yapabilirdiniz. İlkbahar ve sonbahar ekinoks'larında yılda iki kez ayar yapılabilirdi.

saleri
30-11-2020, 21:26
Kolay gelsin. Ürettiğiniz fazla elektriği devlet almıyor mu ?

vosvos17
30-11-2020, 22:36

Bu sistem malesef o kadar büyük değil.Ufak bir proje.Gereken resmi işlemler için uğraşmaya değmez.
Benim için bir hobi projesi.
****** ısıtma ,soğutma ve ev ihtiyaçları için sürekli kullanılacak.
Ancak satış için uygun bir proje değil.

vosvos17
30-11-2020, 22:41
Güney yönünde sorun yok. Sorun yaz ile kış arasında ışınımları olabildiğince dik yakalamak için 15 derecelik açı farkı olması. Hazırladığınız çerçeveleri gayet basit bir şekilde sabit deliklere pimler kullanarak 15 derece yatacak ve kalkacak şekilde yapabilirdiniz. İlkbahar ve sonbahar ekinoks'larında yılda iki kez ayar yapılabilirdi.
Sôyledikleriniz yapılabilir.Ancak şu an sadece bir an önce sistemi devreye almak istiyorum.
Malum işlerimiz dolayısıyla her gün bir kaç saat montaja vakit ayırabiliyorum.
Aslında kulucka makinelerinin çevirme mantığı şeklinde motorlu bir sistem yapabilirim.
İlerleyen zamanlarda vakit buldukça buna çalışayım inşallah..

MeyveliTepe
30-11-2020, 23:32
Yaparsanız daha yüksek verimlilik elde edersiniz. Motorla filan uğraşmaya da gerek yok. En basit daima en iyisidir :) Yılda iki defa, 5 dakikada 3-4 tane pimi alt deliğe veya üst deliğe takarak panelleri kaldıracak veya indireceksiniz.

bnymnblr
01-12-2020, 09:31
Montaj çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor.

Tekrar Merhabalar,
Güneş panellerinizi koyduğunuz demir doğramayı ne kadar bir eğimle yerleştiriyorsunuz.
Yaz Kış Mevsim farkının eğimin derecesine etkisi var mı?

vosvos17
01-12-2020, 10:26
Tekrar Merhabalar,
Güneş panellerinizi koyduğunuz demir doğramayı ne kadar bir eğimle yerleştiriyorsunuz.
Yaz Kış Mevsim farkının eğimin derecesine etkisi var mı?

20 Derece bir eğim olması isteniyor araştırdığım kadarıyla.Üzerine binecek kar yükü panellere zarar vermemeli ve çatıya ek yük bindirmemeli.
Benim çelik çatımda zaten eğim var.
Ancak ben panellerin ön tarafını 50 Cm kadar kaldırdım.
Yani kuzeye bakan kısımlar 50 cm yukarıdan başlayıp 1.5 metre panel boyu sonunda 10 cm ye düşüyor.
Bu kadar eğim aslında fazla.20 cm civarı olması yeterli.
Ancak kar kış olursa sorun yaşamamak için ben biraz daha dik bir pozisyonda tuttum.
Üzerine gelecek kar ,yağmur fazla duramadan sıyrılıp gidecek inşallah...

Portakal Rengi
01-12-2020, 10:30
Türkiye konum olarak kuzey yarımkürede olduğundan. Bu tarz sistemler en uygun olarak güney cephesine öneriliyor.
Aslında bende bu projeye başlarken epey düşündüm.
Ancak hareketli bir sistem sert rüzgazlarda sorun çıkarır diye vazgeçtim.
Çok profesyonel sistemlerde zaten güneşi takip ederek açısını değiştiren paneller mevcut.
Ben sağlam bir şase ve en verimli olabileceğini düşündüğüm güney yönünü tercih ettim.
Son iki adet 190watt panelin şaselerini yarın yapacağım.
Aslında onları güney batı istikametine yatırarak güneşi batana kadar daha verimli kullanabilirim.
Ancak bu seferde simetri bozulur��
Bu arada panellerin en verimli oldukları zaman 25 derece hava sıcaklığında güneşli olduğu zamanlar.
35 derece sıcakta bir panel % 4 verim kaybediyormuş.
Gönül aslında sizinde dediğiniz gibi daha profesyonel projeler istiyor ama her şey malesef paraya dayanıyor.
Şimdilik bu şekilde bir deneyelim.İleriye doğru belki başka bir boyuta geçebiliriz..

Ayarlamak çok karmaşık değil. İyi iş çıkarmışsınız.
Düşük kotun her bağlantısını iki lamayı delip, birini sabit bölüme diğerini panel taşıyıcıya kaynaklarsınız ve 10 mm civata ile bağlarsınız. Sağlam ve hareketli bağlantıdır.
Yüksek kotun kutu profillerini ortadaki parça sizde kalacak şekilde iki yerden kesersiniz. Hatta elinizde kalan parçayı da ikiye bölersiniz. Her parçanın uçlarına kulak şeklinde delikli lamaları kaynaklayarak bağlarsınız. (Hazır bulunan, flanş dedikleri parçaları da kullanabilirsiniz.)Artık üç açı kullanabilir durumdasınız. Sağlam ve kullanışlı bir taşıyıcınız olur. Boya iyi ise, civatalar kaplamalı ise uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Bu kadarını yaptıysanız, bu ekler zor olmaz.
Kolaylıklar diliyorum.

aydemiraydın
01-12-2020, 10:40
Bağ evime küçük bir güneş enerji sistemi aldım. sadece aydınlatmada kullanıyorum , çok rahat . ömrü ne kadar olur bilemem. gerçi firması n 11 ve sitesinden parça satıyor.

Portakal Rengi
01-12-2020, 10:42

Asla !
AB ve üyelik yolundaki tüm ülkeler içinde "ret" eden tek ülkeyiz. Dağıtım şirketlerine verilen abone garantisi nedeni ile oluyor bu. Sisteminizin büyüklüğüne bağlı değil.
Uygulama şöyle : Akü dışındaki sistemi kuruyorsunuz. (AB size kredi de veriyor, isterseniz. Yeter ki kurup, işletin.) Bina girişine çift yönlü sayaç takıyorsunuz. Güneş varken üretip, şebekeye aktarıyorsunuz. Güneş yok iken şebekeden kullanıyorsunuz. Şebekedeki üretim merkezleri kullanıma göre kendini ayarlayabilidiği için sorun olmuyor. (Bu kontrol bizdeki üreticilerde de var.) Dönem sonunda borçlu olan diğerine ödeme yapıyor.
Hem yatırım değerinin yarısını kurtarıyorsunuz hem de para kazanabilecek duruma geliyorsunuz. Küçük işletmesiniz ama binlece küçük işletme bir kaç kömür veya doğal gaz santralini devreden çıkarır.
Buna izin verilirse kurulu düzene çomak sokulur. Faturalarınızda görülüyorsa bakabilirsiniz. 25-35 kr a alınan enerji 75-90 kr a fatura ediliyor.

Portakal Rengi
01-12-2020, 10:48
20 Derece bir eğim olması isteniyor araştırdığım kadarıyla.Üzerine binecek kar yükü panellere zarar vermemeli ve çatıya ek yük bindirmemeli.
Benim çelik çatımda zaten eğim var.
Ancak ben panellerin ön tarafını 50 Cm kadar kaldırdım.
Yani kuzeye bakan kısımlar 50 cm yukarıdan başlayıp 1.5 metre panel boyu sonunda 10 cm ye düşüyor.
Bu kadar eğim aslında fazla.20 cm civarı olması yeterli.
Ancak kar kış olursa sorun yaşamamak için ben biraz daha dik bir pozisyonda tuttum.
Üzerine gelecek kar ,yağmur fazla duramadan sıyrılıp gidecek inşallah...

Kar tutmaması için eğim hala küçük. Merdiven ile ulaşabileceğiniz kenara kurmak avantaj olur. Kar döneminde üretim için bir öneri :
Tişörtlere baskı resimleri yapmak için kullanılan düzenek var. Mürekkebi sıyıran aletin ismi rakle. Bu düzenekten kopya çekilebilir. Makaralar arasındaki ip veya zincire sıyırıcı bağlanır. Aşağıdan düzeneği hareket ettirebilirsiniz. (Bisiklet benzeri.)

vosvos17
01-12-2020, 14:55
Kar tutmaması için eğim hala küçük. Merdiven ile ulaşabileceğiniz kenara kurmak avantaj olur. Kar döneminde üretim için bir öneri :
Tişörtlere baskı resimleri yapmak için kullanılan düzenek var. Mürekkebi sıyıran aletin ismi rakle. Bu düzenekten kopya çekilebilir. Makaralar arasındaki ip veya zincire sıyırıcı bağlanır. Aşağıdan düzeneği hareket ettirebilirsiniz. (Bisiklet benzeri.)
Hala montajla uğraşıyordum. Yeni aşağıya inebildim.
Çelik çatının arka kısmı 3 m yükseklikte.
En uç nokta da 1.90 cm .
6 m trapez saç da arka ile ön uç arasında 1.10 cm düşüş var.
Saç çatılar için bu eğim bence fazlasıyla yeterli.
Ben bu meyil üzerine 6 lı panel grubununun arka yüzeyini 50 cm daha kaldırdım.
Son iki panelin arka yüzlerini 25 cm kadar kaldırdım.
Göllgeleme yapmaması adına.
Kiremit çatılarda eğimler her zaman fazla olur bu gerçek.
Ancak saç çatılarda bu eğim biraz daha az olabilir.
Bizim bölgemiz öyle çok yoğun kar tutan bir bölge değil.
Ancak yine de ne olur ne olmaz ben biraz tolerans verdim.
Tahminimce sorun olmayacak inşallah.
10 güne kadar sistemi kurmak istiyorum.Ancak hala catıdaki işi bitiremedim.
Bu gün boya yapacaktım.
Hava müsade etmeyince son iki panelin saşelerini bitirip ,antipaslarını çektim.
Parçaları ayarladım sadece yerine tutturmak kaldı.
Soğuk ve yağmur calışmamı engelledi malesef.
Yinede bu hafta çatı montajı biter.
Haftaya da devreye alma işi kalır.

vosvos17
01-12-2020, 15:08
Asla !
AB ve üyelik yolundaki tüm ülkeler içinde "ret" eden tek ülkeyiz. Dağıtım şirketlerine verilen abone garantisi nedeni ile oluyor bu. Sisteminizin büyüklüğüne bağlı değil.
Uygulama şöyle : Akü dışındaki sistemi kuruyorsunuz. (AB size kredi de veriyor, isterseniz. Yeter ki kurup, işletin.) Bina girişine çift yönlü sayaç takıyorsunuz. Güneş varken üretip, şebekeye aktarıyorsunuz. Güneş yok iken şebekeden kullanıyorsunuz. Şebekedeki üretim merkezleri kullanıma göre kendini ayarlayabilidiği için sorun olmuyor. (Bu kontrol bizdeki üreticilerde de var.) Dönem sonunda borçlu olan diğerine ödeme yapıyor.
Hem yatırım değerinin yarısını kurtarıyorsunuz hem de para kazanabilecek duruma geliyorsunuz. Küçük işletmesiniz ama binlece küçük işletme bir kaç kömür veya doğal gaz santralini devreden çıkarır.
Buna izin verilirse kurulu düzene çomak sokulur. Faturalarınızda görülüyorsa bakabilirsiniz. 25-35 kr a alınan enerji 75-90 kr a fatura ediliyor.
Değerli forum üyeleri
Benim işim elektrik üretmek üzerine.
Mesleğim elektrik üretilen bir santralde operatörlük.
Fiyatlar günlük ve ihtiyaca göre değişiyor.
Santrallerde üretilen elektrik dağıtım kayıpları ve diğer masraflar eklenerek abonelere satılıyor.
Şu an her şey dahil 1 kw enerjinin aboneye maliyeti 0.71 TL.
Herşey dahil fiyat bu.
Santrallerden de bu fiyatlardan epey aşağı alıyorlar. Fiyatları da biliyorum ama yazmak istemiyorum.
Ancak uygun alınan enerjiden devlet bir miktar kar ****** ediyordur.
Hatların bakımı,trafolar,arızalar kayıplar vs vs.
Bunlar gözle abone tarafından görülmez.Ancak çok büyük maliyetler arzederler.
Devlet 500 kw a kadar lisanssız enerji üretmenize izin veriyor.
Bir adet çift taraflı sayaç ile aylık olarak üretip tükettiğinizi karşılaştırır ve dağıtım şirketiyle mahsuplaşma denilen hesaplaşma sağlayabilirsiniz.
Benim sistemim ufak olduğundan ben gerek duymuyorum.
Bir sürü prosedür vs vs.
Zaten bu yüzden akülü bir sistem seçtim.
Kimseyle uğraşmadan evin belirli bir bölümünde aydınlatma,kombi ve ısıtıcılar çalışacak.
Bütün yükü verip aküleri hırpalamak istemiyorum.
Mümkün mertebe kışın ısınmak ,yazın da Full time soğutmak için.

MeyveliTepe
01-12-2020, 16:24
Açı meselesini çok detaylı verimlilik hesapları yaptığınız için yazdım.

Anladığım kadarıyla panellerin mevcut haliyle yatayla kaç derecelik açı yaptığını tam olarak bilmiyorsunuz. Bu Hesaplanabilir tabii, fakat eğimi belli bir hesaba dayalı yapmamışsınız. Daha çok kar yükünü düşünmüşsünüz.

Siz panelleri zaten kaynattığınız için yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Fakat benzeri bir sistemi ileride yapmayı düşünenler için yazayım.

Panellerin sabit yönleri bakımından bir problem yok. Kuzey yarıkürede güneye, güney yarıkürede kuzeye bakacak.

Güneş ışınımlarından maksimum yararlanmak için panellerin yatayla açıları bulunulan enleme ve mevsime göre değişiyor.

Sabit panellerde ortalama bir açı da alınabilir. Ancak bunu yaparken hem yazın hem de kışın pek de küçümsenmemesi gereken verim kaybı olacağını hesaba katmak gerekir.

Ortalama açı ise, bulunulan enleme göre hesaplanıyor. Örneğin enlem 40 derece ise yatayla panel açısı 38 derece olduğunda ışınımların yakalanmasında %70 verimlilik elde edilebiliyor.

Kışın güneşin yatması, yazın kalkmasına paralel olarak panellerin de buna göre yılda iki veya daha fazla defa belli tarihlerde yatırılıp kaldırılması bahsedilen verimliliği %5 civarında arttırıyor.

Panellerin gün içinde de güneşi takip etmesi mümkün. Bu durumda ışınım yakalama oranı %100'e çıkıyor fakat bu kolay değil. Hayli karmaşık ve pahalı bir altyapı gerektiriyor. Buna karşın mevsime göre yatırılıp dikleştirilmesi çoğu zaman ek maliyet getirmeden en baştan tasarlanarak yapılabilir bir şey.

Buna karar verirken elbette ayar için panellere erişimin kolay ve pratik olup olmadığı da önemli bir faktör. Yılda en az iki defa düşme tehlikesi olmadan panellere kolayca erişilebiliniyorsa düşünülmeli.

Yılda iki defa ayarlanabilir panel eğimi için, yine 40 derece enlemde, yaz açısı 16,2 derece iken kış açısı 54,2 derece. Arada ciddi fark var. Bu fark da elde edilen kW miktarına yansıyor tabii.

https://www.solarpaneltilt.com/

Portakal Rengi
02-12-2020, 08:38
Değerli forum üyeleri
Benim işim elektrik üretmek üzerine.
Mesleğim elektrik üretilen bir santralde operatörlük.

Fiyatlar günlük ve ihtiyaca göre değişiyor.
Son okuduğum haberde 19 kr bile görüldü ama bize kesilen fatura fiyatı değişmiyor.

Santrallerde üretilen elektrik dağıtım kayıpları ve diğer masraflar eklenerek abonelere satılıyor.
Şu an her şey dahil 1 kw enerjinin aboneye maliyeti 0.71 TL.
Herşey dahil fiyat bu.
Muğla da rakam 75-76 kr bu yıl için. Sizin belirttiğiniz rakam zam öncesindeydi. İstanbul da 85-90 kr ödeyen arkadaşlarım var. (Cezasız.)

Santrallerden de bu fiyatlardan epey aşağı alıyorlar. Fiyatları da biliyorum ama yazmak istemiyorum.
Ancak uygun alınan enerjiden devlet bir miktar kar ****** ediyordur.
Hatların bakımı,trafolar,arızalar kayıplar vs vs.
Bunlar gözle abone tarafından görülmez.Ancak çok büyük maliyetler arzederler.
Elektrik Mühendisleri Odasının hesaplarına göre toplam kayıp oranı % 7. Bu büyük maliyet oluşturmuyor maalesef.

Devlet 500 kw a kadar lisanssız enerji üretmenize izin veriyor.
Bir adet çift taraflı sayaç ile aylık olarak üretip tükettiğinizi karşılaştırır ve dağıtım şirketiyle mahsuplaşma denilen hesaplaşma sağlayabilirsiniz.
Bu panel satıcılarının reklamı. Verdiğim linkte yönetmelik var. 5. maddede kimlerin nasıl sistem kurabileceği açıklanıyor. Ev tipi sistemlerin şebekeye bağlantı yapabileceği yazmıyor, akülü sistem kurabileceği yazıyor.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190512-1.htm

Benim sistemim ufak olduğundan ben gerek duymuyorum.
Bir sürü prosedür vs vs.
Buradaki dağıtım şirketi (Aydem) ile epeyce uğraştım, devlet kuruluşlarına da ulaştım ama izin verilmiyor. Sosyal medyada mahkemeye verip, yapabiliyorsun şeklinde haberler de var. Ancak, kazanılmış dava bulunmuyor.

Zaten bu yüzden akülü bir sistem seçtim.
Kimseyle uğraşmadan evin belirli bir bölümünde aydınlatma,kombi ve ısıtıcılar çalışacak.
Bütün yükü verip aküleri hırpalamak istemiyorum.
Mümkün mertebe kışın ısınmak ,yazın da Full time soğutmak için.
Bir arkadaşım bu sistemi kurdu. Ancak yükleri ayarlayabilmek için otomasyon yazılımı kullanmak zorunda kaldı. Dikkatli olmanızda yarar var. En çok sorun yaşadığı durum motorların başlangıçta çektiği akımlar.
Sonuç olarak; şebekeye elektrik aktarmanın tek yolu lisans almak. AB ve üyelik görüşmesi yapan ülkeler içinde bu konudaki AB yasasına uymayan tek ülkeyiz.
Eğer şebekeye elektrik verip, almanın bir yolunu biliyorsanız lütfen bana da gösterin. 4 yıldır uğraşıyorum.

vosvos17
02-12-2020, 10:41
Bir arkadaşım bu sistemi kurdu. Ancak yükleri ayarlayabilmek için otomasyon yazılımı kullanmak zorunda kaldı. Dikkatli olmanızda yarar var. En çok sorun yaşadığı durum motorların başlangıçta çektiği akımlar.
Sonuç olarak; şebekeye elektrik aktarmanın tek yolu lisans almak. AB ve üyelik görüşmesi yapan ülkeler içinde bu konudaki AB yasasına uymayan tek ülkeyiz.
Eğer şebekeye elektrik verip, almanın bir yolunu biliyorsanız lütfen bana da gösterin. 4 yıldır uğraşıyorum.

Ben yükleri ayarlamak için sıkıntı çekeceğimi pek zannetmiyorum.
Stabil bir yük akışı sağlayıp sistemi üzmeden kullanmak niyetindeyim.
Gündüz TV+Kombi + ufak el aletleri ve 500 watlık bir ısıtıcı çalışacak.
Saat 10 ile 15 arası gibi.
Tv+kombi+ısıtıcı ve diğer ekipmanlar maximum 1 kw ı geçmeyecek şekilde ayarlanıp yük akışı takip edilecek.
Panellerden gelen enerji ,akülerin kalan kapasiteleri sürekli takip edilecek.
Şebeke ve sistem basit bir paket şalterle ayrılıp gündüz panellerden gece akülerden beslenebilir.
**** tam tersi gündüz şarj edilen aküler gece hava kararınca komple evi besleyebilir.
Sonucunda buzdolabı kışın pek çalışmıyor.
Bir tek bulaşık makinası kalır iyi yük çekecek.
Bunları söylüyorum ama sistemi kurup şebekeden ayırınca yük durumuna göre akü kapasitelerini takip etmeden bu böyle olur demek hata olur.
Takip edeceğiz, izleyeceğiz en iyi çalıştırma şeklini öğreneceğiz.
Elektrik satma olayına gelince internet üzerinde bu işlerde çok deneyimli profesyonel hizmet veren danışmanlık yapan insanlar mevcut.
Elektriği yasal prosedürle satabilirsiniz diye biliyorum.
Ama ben hiç bunlara girmek istemedim.
Hatta aküsüz bir sistem de kurabilirdim ancak onda da bazı problemler olacak diye resmi prosedür istemeyen bu sistemi kurmaya karar verdim.
Nasip artık hakkımızda hayırlısı.
Uzun zamandır aklımda olan bir projeydi bu.
Ya nasip...

vosvos17
02-12-2020, 10:48
Açı meselesini çok detaylı verimlilik hesapları yaptığınız için yazdım.

Anladığım kadarıyla panellerin mevcut haliyle yatayla kaç derecelik açı yaptığını tam olarak bilmiyorsunuz. Bu Hesaplanabilir tabii, fakat eğimi belli bir hesaba dayalı yapmamışsınız. Daha çok kar yükünü düşünmüşsünüz.

Siz panelleri zaten kaynattığınız için yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Fakat benzeri bir sistemi ileride yapmayı düşünenler için yazayım.

Panellerin sabit yönleri bakımından bir problem yok. Kuzey yarıkürede güneye, güney yarıkürede kuzeye bakacak.

Güneş ışınımlarından maksimum yararlanmak için panellerin yatayla açıları bulunulan enleme ve mevsime göre değişiyor.

Sabit panellerde ortalama bir açı da alınabilir. Ancak bunu yaparken hem yazın hem de kışın pek de küçümsenmemesi gereken verim kaybı olacağını hesaba katmak gerekir.

Ortalama açı ise, bulunulan enleme göre hesaplanıyor. Örneğin enlem 40 derece ise yatayla panel açısı 38 derece olduğunda ışınımların yakalanmasında %70 verimlilik elde edilebiliyor.

Kışın güneşin yatması, yazın kalkmasına paralel olarak panellerin de buna göre yılda iki veya daha fazla defa belli tarihlerde yatırılıp kaldırılması bahsedilen verimliliği %5 civarında arttırıyor.

Panellerin gün içinde de güneşi takip etmesi mümkün. Bu durumda ışınım yakalama oranı %100'e çıkıyor fakat bu kolay değil. Hayli karmaşık ve pahalı bir altyapı gerektiriyor. Buna karşın mevsime göre yatırılıp dikleştirilmesi çoğu zaman ek maliyet getirmeden en baştan tasarlanarak yapılabilir bir şey.

Buna karar verirken elbette ayar için panellere erişimin kolay ve pratik olup olmadığı da önemli bir faktör. Yılda en az iki defa düşme tehlikesi olmadan panellere kolayca erişilebiliniyorsa düşünülmeli.

Yılda iki defa ayarlanabilir panel eğimi için, yine 40 derece enlemde, yaz açısı 16,2 derece iken kış açısı 54,2 derece. Arada ciddi fark var. Bu fark da elde edilen kW miktarına yansıyor tabii.

https://www.solarpaneltilt.com/

Gônül istiyor her zaman en iyisini ama bazen inanın olmuyor.
Gönlümüzün istediğine bazen cebimizdeki yetmiyebiliyor.
Benim projem profesyonel bir proje değil.Vakit ve imkanlar doğrultusunda malesef bu kadar ilerleyebiliyorum.
Bol zaman ve aylak olsam daha iyi bir proje yapabilirdim.
Ancak bir yandan elimizdeki cevizleri satmaya,bir yandan bu projeye,bir yandan önümüzdeki sene için ilaçlama ve tarla bakımları ,bir yandan da karnımızı doyuracak bir iş için mücadele ederken şu kış günleri inanın yetmiyor.
Bazen inanın kahvehanelerde boş boş oturan aylak insanları görünce şaşırıyorum.
Ya biz gereğinden fazla kendimizi hırpalıyoruz ya da insanlar çok gamsız.
Olduğu kadar olmadığı kader der gibi...

vosvos17
04-12-2020, 09:03
Değerli arkadaşlar akşam bir kaç adet ölçüm yapabildim.

vosvos17
04-12-2020, 09:09
Kullanılan cihazlara göre saatlik tüketimler ve akülerden çekilecek tahmini güç hesaplamaları mevcut.
Gerilim 210 v olarak ölçüldü.

vosvos17
04-12-2020, 09:13
Bazı yüklerin pensampermetre ile ölçülen akım değerleri.

vosvos17
04-12-2020, 09:24
Bulasık makinesi 1saat 25dakika da yıkamayı bitirdi.Bunun karşılığı yaklaşık olarak 2.2kw.
Çamasır ve bulaşık makinesi gündüz çalıştırılıp sistem yükü gece komple akülere bindirilip sabah 09 a kadar çalışırsa aküler % 36 boşalacak.
Bu değerin içinde % 20hata payı da var.
Şayet iyi bir güneşlenmeyle aküler akşama kadar dolup sistem kendi yükünü karşılayabilir.
Gündüz süpürge,bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi calıştırılabilir.
İmkansız gibi görünmüyor arkadaşlar.
Demir aksamdaki boyama işleri bitmek üzere .
İki adet daha gelecek panelim var.Onlar gelene kadar bekleyip 8 paneli komple çatıya mantaj yapmak istiyorum.
Muhtemelen haftaya da sistemi devreye almış olurum diye hesap ediyorum....

vosvos17
11-12-2020, 00:28
Evimin sayacından günlük tüketimimin 5.5 kwh olduğunu tespit ettim.
Akülerimin yerini hazırladım.
İnverteriminde montajı tamam.
İki adet panelim var gelecek.
Birde kablo bağlantıları kaldı.
Montajdan bir iki resim daha atayım.

vosvos17
11-12-2020, 00:34
Boyutlandırmada sıkıntı oldu. Birkaç kare daha paylaşalım.

vosvos17
13-12-2020, 23:17
Bu gün tüm bağlantıları yaptım. Ve aküleri sarj etmek için invertere start verdim.
Hava 14 derece civarı ve kapalı.
Sürekli yağmur yağıyordu.
Şiddetli olmasada yağmurluydu.
Daha önce internette izlediğim bir video da
28.5 kw lık bir sistemin 3.4 kw ürettiğini gôrdüm.
Bu da kurulu gücün % 13 ü kadar üretim demekti.

Bende elimdeki 6 adet 190watt , toplam 1140 watt panelle % 13 gibi bir üretim görsem 140 150watt üretim bekliyordum.
Ancak benim ürettiğim hava izlediğim videodan daha da kötüydü.
Ve inverterin ekranı da 6 panelden 54watt alabildiğimizi gôrdüm.
Bu değer beklentimin çok altında oldu.
125 ekran TV yi bile zor çalıştıracak bir değer bu.
Fakat güzel olan şu ki
İnverterin ayarı yapılırken ilk ônce panelden gelen enerjiyi kullan, yetmezse akülerden takviye et, akülerde belirli bir voltaja kadar düşerse şebekeden kesintisiz bypass beslemesine geç seçeneği mevcut.
Yani kesinti olmadan beslemeye devam edilebilecek bir sistem kurmuş oldum.
Bu günki testi referans almıyorum.Ancak yine de bu koşullarda bile az da olsa üretim mevcut.

vosvos17
15-12-2020, 17:32
Nihayet bu gün tüm sistemi bitirip enerji vererek testini yaptım.
Akülerimin tam sarj da olmaması ve havaların yağışıklı olması nedeniyle 10 dk kadar yük akışı gerçekleştirebildim.
Sistemin arkasına bir adet monefaze sayaç bağladım.
Sadece aküler üzerinden bir besleme yapacağım.şebekeden bağımsız olarak üretilen ve tüketilen enerji sayaçta ölçülecek
Bu gün yine yağmur aralarında 120 130 watt gibi değerler görebildim.
Güneşin yüzünü ilk göstermesiyle üretim ciddi anlamda artacak.
Sistemimin son halini paylaşıyorum.

vosvos17
18-12-2020, 18:26
Evet bu gün saat 11 gibi sistemi devreye alıp
12:17 ile 14:17 arası 2 saatlik değerleri aldım.
Sayacım yaklaşık saatlik 200 watt gibi bir değer okudu.
İnverteriminde saatlik yaklaşık 45 watt gibi bir tüketimi çıktı.

Akülerimi tam şarj ettim.Ve saat 13 gibi güneşin az bir yüzünü bile göstermesiyle 1140 Watt kurulu gücü olan santralim 575 Watt üretimi gördü.
Ben akülerimi çok hırpalamamak adıma gündüz full doldurup gece 24 e kadar sadece aküler üzerinden kullanmaya devam edeceğim.
Akülerimin kapasitesi sabaha kadar yetecek durumda olsada. % 50 deşarj ın altına inmeyi düşünmüyorum.
Ancak sistemin harika bir şekilde çalıştığını belirtmek istiyorum.
Son olarak buradan bu tarz bir projeye başlarken çok iyi hesaplar yapmanızı tavsiye ediyorum.

vosvos17
20-12-2020, 16:45
Arkadaşlar tekrardan merhaba.
Yine analiz ve gözlemlerimize ilaveten bazı teknik kaynaklardan ulaşabildiğim özellikle KARBON KURŞUN AKÜ lerle ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum.
İnternette sin derece profesyonel dsnışmanlık veren güneş enerji santralleri kurulumu ve danışmanlığı veren bir firma sahibiyle görüştüm.
Kendisi artık mesaj ve telefonlara üçretsiz danışmanlık hizmeti vermek istemediğini belitrmesine rağmen ufak bir iki noktayı işaret ederek yine de yardımcı olmaya gayret etti.
Sağolsun varolsun.Eksik olmasın.
O da bu konularda çok kişinin eksik ve bilgisiz olduğunu ancak her önüne gelenin bu işten ekmek yemek istediğini ve kendilerine bu tip kişilerin maddi manevi zarar verdiğini,kendisinin ve şirketinin bu sebeble ayakta kalması adına bazı bilgileri ücret karşılığında vermek zorunda kaldığını belirtti.
O da haklı tabii.
Bilgi, emek,tecrübe bedava olmamalı.
Bu kadar popüler birisinin benim mesajlarıma cevap vermedi bile gerçekten takdire şayan bir davranıştı.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Sorumuz şuydu KARBON JEL AKÜLER KAÇ VOLTTA ŞARJ edilmelidir ?
Genel anlamda GELL aküler 14 14.1 V gibi sarj edilmeli diye genel bir paylaşım mevcut.
Ancak KURŞUN KARBON JELL farklı bir teknoloji.Bazı cihazlar fabrika menülerinde 12 V Gell aküler için 14.1 Volt
24 v aküler için 28.2V sarj voltajı setlenerek yollanmakta.
Bu değerleri istediğiniz gibi ayarlamak size kalmış.
Bende eksiklerimi tamamlamak ve kalan siparişlerim için ARGEFEN firmasından MAHMUT ERGÜNÖZ kardeşimi aradım.
Biraz sistem ,biraz sohbetten sonra Kurşun Karbon bataryaların şarj edilmedi gereken voltajı ona sordum.
Sağolsun kendisi hiç tereddüt etmeden bu akülerle ilgili fabrikanın tavsiye ettiği önemli bilgileri hemen gönderiyorum dedi.
Ben biraz utanarak ,sıkılarak meraklı birisi olduğumu ve kendisini sık boğaz etmek istemediğimi söyledim.

Kendisi şu cevabı vererek beni bir kez daha şaşırttı.
Olur mu öyle şey.Siz benim kardeşim sayılırsınız,hemen ilgili mesajı size atıyorum diyerek yardımını esirgemedi.
2 dk içerisinde de ilgili mesaji attı.

vosvos17
20-12-2020, 17:51
9 saat test sonucunda akülerin doluluk oranı,voltaj bilgisi ve inverter ekranındaki şarj gösrergesindeki değerlerin hangi değerlere karşılık geldiğini hesapladım.
Testte 500lt No frost büyük boy buzdolabı+125 ekran led tv+harici uydu alıcısı ve ufak sarj aletleri kullanıldı.
Teste başlarken batarya voltajına bakmadım malesef.
9 saat sonunda aküler yükte 24.1 V boşta 24.4 V gerilim değerinde kaldı.
Bu değerler kapalı günlerde ve saatte 50Watt ile 100Watt arası panel gücü ile sarj edebilirken kaydedildi.
İlk resimimizde batarya voltajı ve akülerimizin kalan kapasiteleri görünmekte.

İkinci resimimizde KURŞUN KARBON GELL bataryanın ve sıradan Gell bataryaların şarj voltajlarının olması gereken değerleri mevcuttur.
Mesaj başlığına ve icerisindeki bilgilere bakılırsa gell ve kurşun karbon bataryaların farklı değerleri olduğu görülmekte.

Bu arada ARGEFEN firmasından Mahmut bey ile görüşerek bir paylaşım platformu olan burada bu bilgileri paylaşmamın bir sorun olup olmadığını görüştüm.
Kendisi bu bilgileri paylaşmam konusunda sorun olmadığını ,insanların istifade edebilmelerinin güzel bir durum olduğunu belirtti.
Kendisine tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum.Sağolsun varolsun.

vosvos17
20-12-2020, 18:04
Görüldüğü üzere 24.4V gibi bir gerilim değeri yaklaşık olarak akülerimizin % 75 gibi bir oranla dolu olduğunu göstermektedir.
Panel gücümüzün % 5 ila % 10 u arasındaki sarj etme gücü ile bile akülerimizin 9 saat sonunda son derece güçlü kaldığını görebiliyoruz.
Ben % 30 desarj sınırını aşmadan kullanmak istediğimi söylediğimde Mahmut bey bu şartlarda bu akülerin 15 seneyi rahatlıkla bulabileceğini söyledi.
Bakalım hep birlikte izleyeceğiz.
Ne kadar dayanacaklar,bende merak ediyorum.

vosvos17
31-12-2020, 23:40
Arkadaşlar tekrardan merhaba.
10 ad 190 watt monokristal güneş panelinin montajını yaptım.
Bu gün güneşli bir hava ve akülerim Full dolu olunca bir test yapmaya karar verdim.
125 ekran tv + harici uydu alıcısı+ buzdolabı (no frost 500lt ) + çamaşır makinesini çalıştırdım.
Aküler 27 V civarından ilk etepta 25.5 V a kadar gelip tekrar 27 V a kadar yükseldi.
Sistem üzerinden dün 920 watt üretimi görmüştüm.
Paneller önce yükü besliyor daha sonra artan üretimi aküler boşşa oraya yönlendiriyor.
Şayet paneller tüketimi karşılamıyorsa ,akülerden takviye yapıyor.
Yukarıda yazılan yükler devredeyken 3 kw lık inverterimde anlık % 50 kadar tüketim görebildim.
Sorunsuz su gibi akıyor sistem.
Ayın 18 inden beri 17 kw gibi bir üretim aldım.
Ancak kapalı günlerde sistemi aküleri korumak adına çok zorlamıyorum.
Bir sonraki faturaya kadar hedefim 70 kw kadar kullanabilmek.
Bir gece de sabaha kadar komple denedim.Sorunsuz şekilde sabaha kadar sistem çalıştı.
Ancak akü voltajım kritik değer olarak görülen 21.6V a yakın bir değere geldi.
23V a kadar düşen bataryaları görünce kış aylarında çok zorlamamak gerektiğini düşündüm.
23 v çok kötü bir değer değil aslında.Ben 23.5V tan daha düşük voltajda kullanmayacağım.
Bu şekilde daha verimli olacak.
İnvertere yarın şebekeden 220V u da bağlayıp akü gerilimi 23.5V un altına düşünce otomatik olarak Bypass a geçecek ve ve şebekeden beslenmeye devam edecek.
Bu gün çamaşır makinesinin üzerine bir de yarım saat kadar davul fırın çalıştırdık.
Tabi aynı anda değil.
Kişisel düşüncem bu sistem 24 v 400A batarya gücü ve 3 kw tamsinüs inverterle bir evdeki her şeyi çok rahatlıkla 24 saaat kesintisiz besleyecektir.
Ya da 48V 200A akü ve 5 kw lık bir inverterle muazzam güzel olacak her talebe cevap verecektir.
Havaların güzel gittiği şu günlerde benim 1.9kw lık sistemim günde ćok rahat 5/6 kw tan fazla üretebiliyor .
Gündüzleri full güneşten akşam saat 24 civarına kadarda akülerden besleyebilirsem bu benim için yeterli olacak.
24 ten sonra sistem şebekeden de beslenebilir.
Bir sonraki faturaya kadar takipteyim.Sonuçları hep beraber göreceğiz...

vosvos17
03-01-2021, 13:21
Son yapılan ayarlardan sonra kurmuş olduğumuz sistem tam otomatik olarak çalışmakta.
Çamaşır ,bulaşık makineleri ,süpürge gündüzleri aktif kullanılıyor.
Panellerden saatlik 975Watt üretimi gördüm.
Sistem gündüzleri panellerden evi besliyor.Aküler full sarj da bekliyor.
Hava kararınca full olan aküler uzun dayanım amacıyla 23.5 volt a gelene kadar çalışıyor.
23.5 V a gelen aküler inverter üzerinden bypass a geçerek şebekeden kesintisiz beslemeye geçiyor.
Sabah güneşin doğmasıyla birlikte aküler 24 V a gelince sistem otomatik olarak yükü bypass tan panellere ve akülere aktarıyor.
Kesintisiz otomatik olarak çalışıyor.
Bu şekilde yaptığım iki günlük analizde
5 kw olan 24 saatluk tüketimin maximum 1.3 kw ı şebekeden
3.7 kw ı paneller ve akü üzerinden besleniyor.
Bu şekilde aküler her daim % 70 75 dolu kalırken paneller ve akülerden gelen elektrik üretimi günlük ihtiyacın % 75 ini karşılayabiliyor.
Harika bir şekilde ilerliyoruz.Dün iki adet 100 watlık ısıtıcı da devreye aldım.
Isıtma için 1 saat kadar devrede kaldılar.
Bu ısıtıcılarda 4/5 tane kadar güneşli havalarda kullanıp ısıtmaya katkıda bulunabiliriz.
Takiplerim ve izlenimler devam ediyor.
Bu arada akülerimiz hiç bir ısınmaya maruz kalmıyor.Gayet iyi duruyorlar.

bnymnblr
04-01-2021, 09:56
Ruhi Çenet'in bu konuda bir araştırma ve uygulaması var.
Seyretmek isteyenlere
https://www.youtube.com/watch?v=EaU_Saf6Q2Y

bnymnblr
04-01-2021, 09:59
Bu da izlenmesi gereken bir video
https://www.youtube.com/watch?v=B4JpmFv35tk

vosvos17
04-01-2021, 12:28

Bu videoyu izledim.
Burada sorun şu.
Bu vatandaşlar şabekeye enerji satmayı da düşünmüşler.
Kendim de bir enerji üretim tesisinde çalışıyorum.Siz sayet şebekeye elektrik satacaksanız hatları kullanmanında bir bedeli var.
Bu zaten bizim bildiğimiz ancak bu arkadaşların bilmediği bir durum.
Benim kurduğum sistem tek yönlü bir sistem. Şebekeye enerji satabileceğim bir sistem değil.
Sadece mevcut şebekeyi cihaza bağlayıp akülerim zayıflayınca şebekeden normal bir müşteri gibi kullanacağım.
Siz şebeke sayacına girmeden ya da şebeke sayacında usülsüz işler yapmadıktan sonra size bir yaptırım söz konusu olamaz.
Ben şebekeyi ister kullanırım ister kullanmam.
Bu benim tasarrufumda bununla ilgili de hiç bir yaptırım yapabileceklerini zannetmiyorum....

Portakal Rengi
05-01-2021, 08:35
Bu videoyu izledim.
Burada sorun şu.
Bu vatandaşlar şabekeye enerji satmayı da düşünmüşler.
Kendim de bir enerji üretim tesisinde çalışıyorum.Siz sayet şebekeye elektrik satacaksanız hatları kullanmanında bir bedeli var.
Bu zaten bizim bildiğimiz ancak bu arkadaşların bilmediği bir durum.
Benim kurduğum sistem tek yönlü bir sistem. Şebekeye enerji satabileceğim bir sistem değil.
Sadece mevcut şebekeyi cihaza bağlayıp akülerim zayıflayınca şebekeden normal bir müşteri gibi kullanacağım.
Siz şebeke sayacına girmeden ya da şebeke sayacında usülsüz işler yapmadıktan sonra size bir yaptırım söz konusu olamaz.
Ben şebekeyi ister kullanırım ister kullanmam.
Bu benim tasarrufumda bununla ilgili de hiç bir yaptırım yapabileceklerini zannetmiyorum....

Yönetmelikte belirtiliyor. Her hane için, şebekeden bağımsız sisteme izin veriliyor. Komşunuzla paylaşmadığınız sürece, yasal olarak serbest.

MeyveliTepe
05-01-2021, 16:57

Buradan anlaşılan, üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satmak zararlı bir şey.

Dağıtım bedeli faturasını hiç anlamadım. Dağıtım bedelini elektriği kullanan öder, üreten değil. Bu arkadaşlar ne miktarda enerji üretip ne kadarını şebekeye satmışlar, satmışlar derken nasıl değerlendirilmiş vs. pek belli değil. Fakat kıssadan hissesi, ülkenin enerji politikalarında dağıtık yenilenebilir enerji üretimi desteklenen değil de cezalandırılan bir şey olmuş.

Sonuçta, bireysel sistem kuranlar kendi tüketimlerine yönelik bir tasarım yapacaklar. Buna rağmen, tüketebileceğinden fazlasını ürettiği dönemler de olacak. Enerjiyi depolamak akülerle sınırlı. Bu durumda, elde edilen fazla 12/24 veya 48V DC muhtelif amperlerdeki enerji başka ne şekillerde değerlendirilebilir, onu düşünmek lazım.

vosvos17
05-01-2021, 20:14
Buradan anlaşılan, üretilen elektriğin fazlasını şebekeye satmak zararlı bir şey.

Dağıtım bedeli faturasını hiç anlamadım. Dağıtım bedelini elektriği kullanan öder, üreten değil. Bu arkadaşlar ne miktarda enerji üretip ne kadarını şebekeye satmışlar, satmışlar derken nasıl değerlendirilmiş vs. pek belli değil. Fakat kıssadan hissesi, ülkenin enerji politikalarında dağıtık yenilenebilir enerji üretimi desteklenen değil de cezalandırılan bir şey olmuş.

Sonuçta, bireysel sistem kuranlar kendi tüketimlerine yönelik bir tasarım yapacaklar. Buna rağmen, tüketebileceğinden fazlasını ürettiği dönemler de olacak. Enerjiyi depolamak akülerle sınırlı. Bu durumda, elde edilen fazla 12/24 veya 48V DC muhtelif amperlerdeki enerji başka ne şekillerde değerlendirilebilir, onu düşünmek lazım.

Sn MeyveliTepe
Enerji üretirken üretilen enerjinin nakledilmesi için kullanılan , hatlarında bir kapasiteleri bulunur.
Ve bu kapasiteleri kullanan ,hattı işgal eden hem üretici hemde tüketici bu bedeli öderler.
Ve son zamanlarda bu iletim bedeli üretim merkezleri için bile son derece önem arzetmekte.
Yüksek gerilimle taşınan trafo,hat,direkler ve bilimum iletim ekipmanlarınında yıllık bakım masrafları mevcut.
Ve bu masraflar inanın çok büyük meblağlara tekamül etmekte.
Ve bu masraflar bir şekilde karşılanmak zorunda.Enerjiyi kullananda,üretende bu faturaya katkıda bulunmak zorunda.
Durum bundan ibarettir.
Şimdi şebekeden bağımsız of grid bir sistem kurarsanız yani (akülü ve sadece tüketim amaçlı) burada bir sorun bulunmuyor.
Siz çift taraflı bir sayaç ve şebekeye enerji satıp buradanda bir gelir elde etmek isterseniz bu iletim ve dağıtım bedelini ödemek zorunda kalırsınız.
Mahkemeye bile verseniz hiç bir şey kazanabileceklerini zannetmiyorum.
Yenilenebilir enerjide ilk hedef kullanıma dayalı tüketim olmalı.
Yoksa bürokratik engellerle iş satışa gelince çekilmez bir hale gelir.
Devlet desteğiyle ,sulama ve ufak işletmelerde günlük depolanmadan üretileni tüketmek,hobi bahçelerinde enerji olmayan yerlerde böyle bir sistem kurmak daha mantıklı.
Bu benim için bir hedefti.
Yıllardır içimi kemirip yiyen bir yaraydı.Bir çok kişi yahu ne gerek var kaç senede amorti edecek,hatta eder mi diye soruyor ?
İnanın benim için hiç bir hükmü yok şu anda bu sistemin fiyatının.
Doğal yollardan bir enerji kaynağını kullanmak ve bu sistemi her gün bıkmadan usanmadan izlemekten çok keyif alıyorum.
Şu kış günlerinde bile muazzam çalışarak neredeyse tüketimimin yarısını karşılıyor.
Şu an sayacımdan 15 günde yaklaşık 40 kw kullanmışım.
Şebekedende 60 kw enerji almışım.
Her şey iyi gidiyor.
Tahminim kişisel tüketimimin % 80 civarında olanını rahatlıkla karşılayacak.
Ekipmanlar hiç hırpalanmadan üzülmeden.Sadece gerekli bakımları yapmam gerekiyor.
Panel temizlikleri,inverter temizliği gibi....

MeyveliTepe
05-01-2021, 21:01
Video'da, ciddi yatırım yapıp şebekeye verdiği elektriğe karşılık sadece dağıtım bedeli altında bir fatura ile karşılaşan vatandaşın durumunu, bu yatırımı yapmakla aptal yerine konduğunu hiç tartışmıyorum.

Başka ülkelerde, enerji dağıtım şirketlerinin, her türlü yatırım bedeli şirkete ait olmak üzere evlerin çatılarına sistem kurup, üretilen elektriğin tümünü almaları, bunun karşılığında evine sistem kurulan kişilere normal bedelin yarısı kadar bir bedelle elektrik verilmesi gibi uygulamaları da hiç tartışmıyorum.

Gündeme getirmek istediğim, bu gibi kurulu sistemlerde, üretilen enerjinin (akülerin şarz edilmesi dahil) tüketimden arta kalan enerjinin kullanım şekillerinin neler olabileceği.

Bir tanesini ben söyleyeyim. Özellikle suyun kıt olduğu yerlerde, fazla enerji özel olarak tasarlanmış yoğunlaştırıcılarla havadan su üretilmesinde kullanılabilir.

Başka ne gibi kullanımları olabilir?

mister73
07-01-2021, 12:55
Sayın vosvos17 öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, kolaylıklar diliyorum. Güzel bir proje olmuş ve meyvelerini de şimdiden (kış aylarında) toplamaya başlamış olmanız umut verici. Paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım...

Diğer taraftan şebeke bağlantılı sistemlerle ilgili aktardığınız bilgileri, yaşanmış acı tecrübeleri üzülerek ve biraz da hayret içinde takip ettim. Zira geçtiğimiz yıl bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine profesyonel anlamda yardımcı olmak adına epey bir araştırmanın sonucunda bir makale hazırlamıştım ve durum hiç de olumsuz görünmemişti bana. Ancak maalesef güzel ülkemde uygulama safhasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak artık neredeyse olağan bir durum haline geldi.

Bahsettiğim makaleden konuyla ilgili küçük bir alıntı:

" Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretiminde iki ayrı model uygulanmaktadır:
• Elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişilerin, ihtiyaçları üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi olarak uygulanan ve kurulu güç üst sınırı 5 MW veya Kanun’un 14’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan şebeke bağlantılı lisanssız üretim modeli veya şebekeye ihtiyaç duymadan izole üretim modeli;
• Şebeke bağlantılı daha büyük ölçekli lisanslı üretim modelidir.

Ülkemizde lisanssız elektrik üretimi yapan santrallar; küçük ölçekli, şebekeye ihtiyaç duyulmadan, sahibinin kendi öz tüketimini karşılayan veya şebekeye bağlantılı olup üretiminin ihtiyaç fazlasını şebekeye veren sistemler olarak kurgulanmıştır. Lisanssız elektrik üretimi için TEİAŞ güncel trafo kapasitelerini açıklamaktadır. 2019 yılı Mart ayı verilerine göre; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında, güneş ve rüzgâr enerjisinden lisanssız elektrik üretimine toplam 6,35 GW kapasite tahsis edilmiştir (Özgür, 2020).

2018 yılının ilk günlerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından, lisanssız elektrik üretimi yapacak ve kurulu gücü 10 kW’ı geçmeyecek güneş santrallarının kurulmasını kolaylaştıran bir düzenleme yayımlanmıştır. ‘Çatı Mevzuatı’ olarak anılan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile üretim kapasitesi 10 kW’ı geçmeyen ve tüketim tesisiyle aynı yerde kurulacak sistemlerin başvuru aşaması ve sonrası düzenlenmiştir. Bununla birlikte Elektrik Piyasasında Lisanssız Yürütülebilecek Faaliyetlere İlişkin Yönetmelik Taslağı 12.05.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik ile tüketicilerin ihtiyaç duyduğu elektriği kendilerinin üretmesi, arz güvenliğine katkı sağlaması yönünde küçük ölçekli tesislerinin yaygınlaştırılması ve bu şekilde şebeke kayıplarının azaltılması amaçlanmıştır. Yönetmelik değişikliği ile birlikte tek ölçüm noktasından şebekeye elektrik veriş ve çekişi olan üretim birimleri için saatlik bazda yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılacak olması, gün içerisinde üretimi tüketimden fazla olup şebekeye enerji veren tesisler için ödenecek sistem kullanım bedelini düşürecek ve güneş enerjisinde kendi tüketimini karşılama amaçlı çatı ve cephe tipi uygulamaları hızlandırıcı etki yapacaktır. Ancak mahsuplaşma yıllık olarak yapılırsa çatı tipi uygulamalar daha da yaygınlaşacaktır. Çünkü bazı bölgelerde yazın üretimin fazla tüketimin az olduğu, kışın da tüketimin fazla üretimin az olduğu düşünülürse, yazın üretilen elektriğin kışın elektrik üretimine sayılması, yatırımcılar için kazanç olacaktır.

Bu düzenlemeyle herkesin kendi kullandığı elektriği çatısında üretmesi kolaylaştırılmıştır. Yapılan düzenleme sadece çatıya kurulacak sistemleri değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır; ancak ülkemizde cephe uygulaması çok yaygın değildir. Üretim tesisinin kurulu gücü azami 10 kW olup, başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki tüketim gücünden fazla olamayacaktır. Buna ek olarak, düzenlemeye göre tüketim gücü 3 kW’ı geçmeyen tesisler için direkt bağlantı görüşü oluşturulacaktır ve tesis kısa sürede elektrik üretmeye başlayabilecektir. Bunun yanında, üretim tesisinin işletmeye geçtiği andan itibaren 10 yıl süreyle ihtiyaç fazlası üretime alım garantisi uygulanacaktır. Şebekeye verilen ihtiyaç fazlası üretim için görevli tedarik şirketi tarafından ödenecek bedel, tüketicinin kendi abone grubundaki tek zamanlı perakende satış bedeli olacaktır. 2019 yıl sonu verilerine göre çatı ve cephe uygulamalarına yapılan başvuruların toplam kapasitesi 622 MW’a ulaşmıştır. Bunlardan 610 MW’lık kısmı toplam 775 adet başvuru ile sanayi tesisleri için, 12 MW’lık kısmı ise 1.188 başvuru ile konutlar için yapılmıştır (Altuntaş, 2019).
Ayrıca 09.05.2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla 6446 kapsamındaki lisanssız faaliyet gösteren tesisler için kurulu güç üst sınırı 1 MW’tan 5 MW’a çıkartılmış ve söz konusu yönetmelikte de yer almıştır. Bununla birlikte 5 MW’a kadar olan tesisler için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu da ortadan kalkmıştır."

vosvos17
07-01-2021, 21:19
Sayın vosvos17 öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, kolaylıklar diliyorum. Güzel bir proje olmuş ve meyvelerini de şimdiden (kış aylarında) toplamaya başlamış olmanız umut verici. Paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım...

Diğer taraftan şebeke bağlantılı sistemlerle ilgili aktardığınız bilgileri, yaşanmış acı tecrübeleri üzülerek ve biraz da hayret içinde takip ettim. Zira geçtiğimiz yıl bir yüksek lisans öğrencisinin ödevine profesyonel anlamda yardımcı olmak adına epey bir araştırmanın sonucunda bir makale hazırlamıştım ve durum hiç de olumsuz görünmemişti bana. Ancak maalesef güzel ülkemde uygulama safhasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmak artık neredeyse olağan bir durum haline geldi.

" Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretiminde iki ayrı model uygulanmaktadır:
• Elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişilerin, ihtiyaçları üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi olarak uygulanan ve kurulu güç üst sınırı 5 MW veya Kanun’un 14’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş kurulu güç üst sınırına kadar olan şebeke bağlantılı lisanssız üretim modeli veya şebekeye ihtiyaç duymadan izole üretim modeli;

Ülkemizde lisanssız elektrik üretimi yapan santrallar; küçük ölçekli, şebekeye ihtiyaç duyulmadan, sahibinin kendi öz tüketimini karşılayan veya şebekeye bağlantılı olup üretiminin ihtiyaç fazlasını şebekeye veren sistemler olarak kurgulanmıştır. Lisanssız elektrik üretimi için TEİAŞ güncel trafo kapasitelerini açıklamaktadır. 2019 yılı Mart ayı verilerine göre; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında, güneş ve rüzgâr enerjisinden lisanssız elektrik üretimine toplam 6,35 GW kapasite tahsis edilmiştir (Özgür, 2020).

2018 yılının ilk günlerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından, lisanssız elektrik üretimi yapacak ve kurulu gücü 10 kW’ı geçmeyecek güneş santrallarının kurulmasını kolaylaştıran bir düzenleme yayımlanmıştır. ‘Çatı Mevzuatı’ olarak anılan “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ile üretim kapasitesi 10 kW’ı geçmeyen ve tüketim tesisiyle aynı yerde kurulacak sistemlerin başvuru aşaması ve sonrası düzenlenmiştir. Bununla birlikte Elektrik Piyasasında Lisanssız Yürütülebilecek Faaliyetlere İlişkin Yönetmelik Taslağı 12.05.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik ile tüketicilerin ihtiyaç duyduğu elektriği kendilerinin üretmesi, arz güvenliğine katkı sağlaması yönünde küçük ölçekli tesislerinin yaygınlaştırılması ve bu şekilde şebeke kayıplarının azaltılması amaçlanmıştır. Yönetmelik değişikliği ile birlikte tek ölçüm noktasından şebekeye elektrik veriş ve çekişi olan üretim birimleri için saatlik bazda yapılan mahsuplaşmanın aylık bazda yapılacak olması, gün içerisinde üretimi tüketimden fazla olup şebekeye enerji veren tesisler için ödenecek sistem kullanım bedelini düşürecek ve güneş enerjisinde kendi tüketimini karşılama amaçlı çatı ve cephe tipi uygulamaları hızlandırıcı etki yapacaktır. Ancak mahsuplaşma yıllık olarak yapılırsa çatı tipi uygulamalar daha da yaygınlaşacaktır. Çünkü bazı bölgelerde yazın üretimin fazla tüketimin az olduğu, kışın da tüketimin fazla üretimin az olduğu düşünülürse, yazın üretilen elektriğin kışın elektrik üretimine sayılması, yatırımcılar için kazanç olacaktır.

Bu düzenlemeyle herkesin kendi kullandığı elektriği çatısında üretmesi kolaylaştırılmıştır. Yapılan düzenleme sadece çatıya kurulacak sistemleri değil, cephe uygulamalarını da kapsamaktadır; ancak ülkemizde cephe uygulaması çok yaygın değildir. Üretim tesisinin kurulu gücü azami 10 kW olup, başvuru ile ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki tüketim gücünden fazla olamayacaktır. Buna ek olarak, düzenlemeye göre tüketim gücü 3 kW’ı geçmeyen tesisler için direkt bağlantı görüşü oluşturulacaktır ve tesis kısa sürede elektrik üretmeye başlayabilecektir. Bunun yanında, üretim tesisinin işletmeye geçtiği andan itibaren 10 yıl süreyle ihtiyaç fazlası üretime alım garantisi uygulanacaktır. Şebekeye verilen ihtiyaç fazlası üretim için görevli tedarik şirketi tarafından ödenecek bedel, tüketicinin kendi abone grubundaki tek zamanlı perakende satış bedeli olacaktır. 2019 yıl sonu verilerine göre çatı ve cephe uygulamalarına yapılan başvuruların toplam kapasitesi 622 MW’a ulaşmıştır. Bunlardan 610 MW’lık kısmı toplam 775 adet başvuru ile sanayi tesisleri için, 12 MW’lık kısmı ise 1.188 başvuru ile konutlar için yapılmıştır (Altuntaş, 2019).
Ayrıca 09.05.2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla 6446 kapsamındaki lisanssız faaliyet gösteren tesisler için kurulu güç üst sınırı 1 MW’tan 5 MW’a çıkartılmış ve söz konusu yönetmelikte de yer almıştır. Bununla birlikte 5 MW’a kadar olan tesisler için lisans alma ve şirket kurma zorunluluğu da ortadan kalkmıştır."
Sn Mister 73
Şebekeye enerji vermediğimiz için benim açımdan dağıtım firmasıyla bir problem sözkonusu olmayacaktır diye düşünüyorum.
Ama inanın bir sorun teşkil edip etmeyeceğini bilmiyorum.
Mevcut sistemde şebeke yönüne bir enerji aktarımı söz konusu olmadığından ,yasal bir sorun olacağını zannetmiyorum.

Ancak üretim fazlalığı ve satış sözkonusu olunca hatlardaki kullanım bedelleri gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Ufak üreticiler için yasal prosedürler çok can sıkıcı.

Ufak üreticilere bazı toleranslar tanınmalı.Mesela hat kullanım bedeli uygulanmaması gibi.
Teşvik edici başka projeler de olabilir.Ama malesef bu ülkenin sorunu teşvik hep büyüklere veriliyor.
Ya da teşvik verilecek bir sektör olunca büyüklerin hemen o sektöre yöneldiklerini görüyoruz.
Güzel memleketimde bu işler hep böyle oluyor.
Bu ülkede inanın üretici olmak her alanda zor.Heleki ufak üreticiyseniz daha da zor.
Kime bu projemi anlattıysam herkes ne gerek var dedi.Saçma bulanların sayısı oldukça fazla.
Mesela bu sistemde kullanılan KURŞUN KARBON JELL AKÜ lerin kullanım döngüsü ve çevrim sayısı.
Bu aküler hakkında nasıl sonuçlar çıkacak,kaç kez çevrim yapabilecekler,vaat edildiği gibi uzun dayanabilecekler mi bilmiyorum ?
Şu an itibariyle %70 doluluk oranının altına hiç inmeden 50kwh kadar üretim elde ettim.
Ancak sadece aküleri amorti etmem için 8MW gibi bir değer görmem gerekiyor.

Kış aylarında olmamız havaların ekseriye kapalı ve günlerin kısa olması günlük 2.5 3.5kwh gibi değerleri görmemizi sağlıyor.

Aslında 24 v 400 watt birde rüzgar türbini hedefim vardı.Ancak izlediğim kadarıyla rüzgar türbini için bizim rüzgar potansiyelimiz yetersiz.

Yinede sistem güzel çalışıyor. Kış aylarında % 50 tüketimi bile karşılasalar yeterli olacak.

Gelişmeleri ve sonuçları burada paylaşacağım elimden geldiğince.

Son olarak hiç bir tespit,deneme ,ölçüm,gözlem ve mukayese etmeden fikir beyan etmeyi hem doğru bulmam ,hemde paylaşmam.

Sonuç iyi ya da kötü olmuş hiç önemli değil.Gerçek ne olursa olsun burada bütün analizleriyle paylaşacağım....

Portakal Rengi
08-01-2021, 11:00

"Burası Türkiye" sözüne katılıyorum. O yönetmeliğe dayanarak AYDEM ile epey uğraştım. Anladığım, yönetmelik yayınlanmakla kalmış ve uygulamaya geçilememiş. Dağıtım kurumlarının direnci aşılmak istenmemiş görüşündeyim. Sonuçta henüz kendi enerjimizi üretme hakkına sahip değiliz.
Bir dayanak noktası biliyorsanız ve paylaşırsanız sevinirim.

mister73
08-01-2021, 17:51
"Burası Türkiye" sözüne katılıyorum. O yönetmeliğe dayanarak AYDEM ile epey uğraştım. Anladığım, yönetmelik yayınlanmakla kalmış ve uygulamaya geçilememiş. Dağıtım kurumlarının direnci aşılmak istenmemiş görüşündeyim. Sonuçta henüz kendi enerjimizi üretme hakkına sahip değiliz.
Bir dayanak noktası biliyorsanız ve paylaşırsanız sevinirim.

Bence karşılaştığınız sorunları enerji bakanlığı, cimer gibi birimlere yazın. Yönetmeliğin hangi maddelerine aykırılık varsa tek tek belirtin. Sonuçta yönetmelik dediğimiz şey "kanun"un nasıl uygulanacağını açıklayan resmi bir belge; yönetmeliğe aykırılık kanuna aykırılık gibi değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

vosvos17
10-01-2021, 18:43
Bu gün itibariyle 23 günlük tüketim 111kwh olarak tespit edildi.
73 kwh şebeke sayacından 38 kwh da güneş panellerinden karşılanmış.
% 35 gibi bir miktarını karşılamış .
Tahminim fatura kesilene kadar bu rakam 60 kwh e yakın olur.
Bu gün hava yağmurlu olmasına rağmet 220 watt civarları bir üretim vardı.
Kapalı ve yağışlı havalarda kurulu güç olan 1.9 kwh in % 10 u kadar üretebiliyor.
Ancak bu üretim tam evimin ihtiyacını karşılayamıyor.Sadece kış aylarında ve kapalı havalar için 4 ad daha ilave etmeyi düşünmüyor değilim.
Saatlik minimum 300 watt üretim evi komple beslemek için daha da güzel bir güç olacaktır.

vosvos17
11-01-2021, 17:25
Arkadaşlar ağır yükler devreye girince aküleri korumak adına inverter kendini otomatik olarak Bypass modundan şebekeye bağlıyor.
Çamaşır makinesi,buzdolabı ve diğer yüklerde hiç bir sorun yaşamadım.
Ancak bulaşık makinesi devreye girince 2 kw gibi bir gücü epey uzun süreli olarak çektiğinden aküleri çok yoruyor.
Buna izin vermemek için aküleri 24V u görünce sistem akülerden direk Bypas a moduna geçiyor.
Yani bulaşık makinesi çalışabilir ancak ben riske girmiyorum.Panellerden 800 watt gelirken bile akülerle birlikte test ettiğim bulaşık makinesi çalıştırmak gerçekten zor.
Çalıştırmaz mı çalıştırabilir ancak akü ömrünü bariz derecede kısaltmamak adına ben tercih etmiyorum.
Bu da burada bir kenarda yazılı dursun.
Ya akü kapasitesi arttırılmalı,ya da en az invertere 1.5 kw gibi bir güç gelmeli.
Benim inverterime maximum 1 kwh kadar enerji gelebiliyor.
Aküleri full şarjlı tutarak ve 1 kwh panel gücüyle bulaşık makinesi çalıştırılabilir.
Ya da programlanır hiç riske girmeden bypass moduna atılıp risksiz bir şekilde kullanılabilir.
Benim şebeke alternatifim olduğundan sorunum yok.Ancak şebekenin olmadığı yerlerde mağdur olmamak için bu uyarıyı göz önünde bulundurmakta fayda var.

vosvos17
16-01-2021, 12:44
Bu gün hava kar yağışlı.
Ve az önce panellerden gelen güce baktım.
80 Watt güç gelmekte.Bu benim kurulu gücümün
% 4 üne tekamül ediyor.
Hala akülerimi 3/4 Amper ile şarj edebiliyor.Artık bu saatten sonra olana bereket..

vosvos17
19-01-2021, 18:43
Arkadaşlar tekrardan merhabalar.
Bu gün elektrik faturam nihayet geldi.
Geçen ay 29 günde 138 kw gibi bir tüketimim olmuş.Bu tüketim yaklaşık 104 TL fatura getirdi.1kwh enerfi geçen ay 0.75 krş a denk geliyordu.
Bu gün son faturam geldi.Şebekeden 102 kwh harcamışım.
1 kwh enerji bu faturada yaklaşık % 4 zamlanarak 0.785krş artmış.

Bu fatura kesildikten sonra devreye aldığım güneş panellerimin sayacından 101 kwh enerji beslemiş.

Şebeke ve güneş enerjisini ayrıştırdığımda Güneşten 51 kw güç elde etmişim.
102+51= 153kwh toplam tüketimim.
51/153 =% 33 gibi bir orana ulaşmış bulunuyorum.
Aşağıda faturaların resimlerini atıyorum.Günlük 4.78 kw olan geçen ay ki faturanın bu ay 3.09 kw gibi bir değere düştüğünü net olarak görebiliyoruz.

3.09+4.78 = 7.87
3.09 / 7.87 =% 39 gibi ortalama bir azalma mevcut.

Yaklaşık % 35 ile % 40 arasında bir tasarruf sözkonusu.
Havalar malum kış.Güneşli saatler kısıtlı.Yagmur,kar,güneş bu ay içerisinde çok karışık geçti.
Ve akülerimi 1 kez tam şarj olmuş olarak görebildim.aküler %90 ila %70 aralığında bir performansla çalışıyor.
Verdiğim değerlere göre ve bu havalara göre sistem şimdilik tatminkar.
Günlerin uzadığı ve akülerin tam şarj olduğu zamanlarda daha da iyi rakamlar göreceğime inanıyorum.

Portakal Rengi
20-01-2021, 04:40
Hesap yaptığınız ay yılın en kısa günlerine denk geliyor.
Meteoroloji Gen Md sitesinde bölgelere göre güneşlenme süresi dökümleri vardı. Şimdi bulamıyorum. Bölgenizin güneşlenme süresini bulursanız, öngörüde bulunabilirsiniz.

vosvos17
26-01-2021, 19:18
2800 saat yıllık güneşlenme süresi veriyorlar.
ÇANAKKALE için.
Bu da günlük ortalama 7.5 saat kadar bir değere tekamül ediyor...

vosvos17
06-02-2021, 12:21
Arkadaşlar projeye başlarken 2 adet paneli LEXTRON marka almıştım.
Diğer panellerim Gazioğlu markaydı.
Ben Gazioğlu markasını hiç duymamıştım. Mahmut bey kardeşim dedi ki
Türkiye de ilk 3 e girer Lexron markasından kat kat iyidir demişti.
İlk kar yağdığında Lextron panellerimin üzerine yığılan kar nedeniyle panel camları aliminyum çerçeveden ayrıldı.
Aynı eğimdeki Gazioğlu panellerde hiç bir sorun yaşamadım.
Hatta düz pozisyondaki Gazioğlu panellerde bile hiç bir sorun görmedim.
Bu arada panellerin üst yüksekliği 60cm den 5 cm ye düşecek şekilde son derece dik pozisyonda.
Özellikle kar birikimi olmasın diye fazla fazla pay vermiştim.
Paneli garantiye yollayıp uğraşmak istemedim.
Çekomastik çekererek yapıştırdım.
Ayrıca panellerin lehim yerlerine bakınca bile GAZİOĞLU markası çok daha iyi bir işçiliğe sahip.

Son olarak bu sistemle ikinci ayın içerisine giriyorum neredeyse.
Geçen ay % 35 ihtiyaç karşılayan panellerim bu ay % 50 gibi bir oranla ihtiyacımı karşılamaya devam ediyor.
Aküler % 30 desarj edilerek kullanıyorum.
Sorunsuz ilerliyoruz...

mister73
06-02-2021, 16:36
CW enerji güneş panellerini kullanan varmı? performansı yeterlimi acaba :( (https://takiptrend.com/haber/2021/02/03/instagram-resim-alma-nasil-yapilir-instagram-profil-resmi-dahil/)

Linkteki (https://www.enerjiatlasi.com/gunes-paneli/cw-enerji-solar-panel/) listeden size yakın veya iletişim kurması kolay olan kullanıcılara ulaşıp fikir sorabilirsiniz belki...

vosvos17
15-02-2021, 17:58
Arkadaşlar merhaba.
Bu gün ikinci elektrik faturam geldi.
Şebeke sayacımdan
Son endex: 15404.651
İlk endex : 15334.520

70.131 Kw harcamışım.

Ges sayacımın son endeksi : 234.750
İlk endex : 101.000
Aradaki fark 134 kwh

134 kwh şebeke ve Güneş santrali toplamı
70 kwh şebeke tüketimini çıkarmamız gerekiyor.
134 - 70 : 64 kwh güneş enerji sisteminden kullanılmış.

64/134 : % 48 gibi bir değer eder.
Görüldüğü gibi neredeyse yarı yarıya karşılamış.
56TL elektrik faturası gelmiş 27 günlük.
Günlük ev tüketimim sadece şebekeden beslenirken 5 kwh
Panelleri ilk kurduğum ay bu 3.7 kwh
Bu ay ise 2.5kw gibi bir değere düştü.
Aslında tam yarı yarıya gidiyordu.Ancak bölgemizi etkisi altına alan kar yağışı 2 gün etkili olunca bu sürede üretim yapamadık.
Bu gün yağış kesildi hava yükseldi.
20 cm kadar kar olmasına ve güneş hiç çıkmadığı halde panelleri temizleyince 250 300 watt gibi bir enerji üretebildiler.
Gün ışığı ile % 15 gibi bir potansiyelle elektrik üretmeye devam ettiler.
Değerler umut verici.
Akü voltajı 24 v a düşünce sistem şebekeye bağlanıyor.Daha öncede dediğimiz gibi akülerimiz % 70 ve %80 oranında dolu bırakıldığından ihtiyacın % 50 si karşılanabilmekte.
Şayet bu aküler % 50 desarj edilmiş olsa tüketimin 3/2 sini güneş panelleri rahatlıkla karşılayabilecek.
Ama daha uzun ömür ve sağlıklı kullanım için bu şekilde çalışmak istemiyorum.
Aşağıda son fatura ve güneş panellerinin sayacını paylaşıyorum.

mister73
15-02-2021, 18:18
Desenize yazın ortalığın tozunu attıracak bu paneller :)) Tebrikler, sizin adınıza sevindirici bir durum...

Panelleri niye iki farklı marka seçtiniz, belli bir sebebi var mı?

yardimcierhan
15-02-2021, 18:29
İyi ki bu başlıkta deneyimlerinizi paylaştınız. Bana kalırsa bu çok mühim bir konu. Hem maddi yükünüzü azaltmış hem de doğa için ne iyi bir şey yapmışsınız. Bunu yapmak gerekli. Keşke belediyeler büyük adımlar atsa... O zamana dek sizin yaptığınız bu bireysel eylem eminim forumdaki birçok arkadaşımı etkileyecektir. Ben müstakil bir eve geçtiğim vakit mutlaka yapmak istiyorum. Teşekkür ederim paylaşım için. Sevgiler. : ' )

vosvos17
15-02-2021, 21:44
Desenize yazın ortalığın tozunu attıracak bu paneller :)) Tebrikler, sizin adınıza sevindirici bir durum...

Panelleri niye iki farklı marka seçtiniz, belli bir sebebi var mı?
Aslında iki panelle hobi olarak başlamaktı niyetim.
Bu sebeble ilk iki paneli internet üzerinden aldım.
Daha sonraları her defasında sisteme ilave yapmaktansa ilgili arkadaşla istişaremiz sonucunda farklı bir yerden diğer panelleri aldım.
Panellerin farklı marka olmasının sebebi budur.
Kış aylarındaki bu performansın yaz aylarında en az % 75 lere karar yükseleceğini tahmin ediyorum.
Bakalım ilerleyen zamanlarda sonuçları paylaşmak istiyorum.
Konuya yorum yazma zahmetinde bulunan herkese de teşekkürlerimi iletiyorum...

mister73
24-02-2021, 14:43
Evimin çatı katına hobi amaçlı düşündüğüm güneş panellerinin temini için büyük bir site üzerinden irtibata geçtiğim
ARGEFEN ELEKTRONİK (İSTANBUL) firmasından Sn MAHMUT ERGÜNÖZ beyefendi ile irtibata geçtim.

Planladığım güç 1.5 kw lık projenin ilk ayağı olan 6ad 190 watt monokristal güneş paneli,1 ad 3 KVA Mppt li sarj devresi olan tam sinüs inverter,
2 ad 12V 200 A Ritar marka karbon kurşun akü alarak projeme başladım.
İnşallah ileriki günlerde resimli ve detaylı olarak burada paylaşacağım.
Halen montaj aşamasında bulunmaktayım.
Bu yazıyı kaleme alma sebebimiz ise diyalog kurulan firma ve personeli hakkındaki izlenimlerim olacak.
Malum burası büyük bir site ve burada bir çok kişinin bağ,bahçe evleri,hobi bahçeleri ,arazileri mevcut.
Ve hepimizin tarla ,**** arazilerinde elektrik mevcut olmuyor.
Kimimize ,su pompaları için ,kimimize elektrikli aletler için elektrik gerekli olabiliyor.

Mahmut beye whatsap üzerinden düşündüğüm sistemi anlattım.
Ben 12 v /220 V bir sistem düşünürken,Mahmut bey sistemi 24v/220 v kurmamın daha az kayıplar yaratacağını hatırlatarak daha sistem kurulmadan tecrübesini bizlere aktardı.
Daha sonra gerekli diğe r ekipmanların seçilmesi ,kurulması ile ilgili epey istişare ettik.
Kendisi İzmir tarafına geçeceğini gerekli malzemeleri yol üzerindeki rotasını bile değiştirerek bana bırakabileceğini söyledi.
Malzemeler konusunda anlaştık.
Dün sabah sağolsun 09 gibi geldi.Malzemelerimi getirip teslim etti.
İnternet üzerinde bir çok firma olmasına rağmen bu firma ile alışveriş yaparak memnun olmayan ,**** olumsuz yorum yapan neredeyse hiç görmedim.
Mahmut bey konusuna hakim,iletişim diyaloğu gerçekten ćok iyi,müşterisine hitap ederken son derece kibar,elinden gelen yardımı en son birikimine kadar müşterisine aktarmaya çalışan bence bu sektördeki en ilgili ve alakalı arkadaşlardan birisi.
Kaldı ki fiyat olarakta hem uygun hemde elinden geldiğince yardımcı olmaya gayret eden bir arkadaş.
Vallahi bu zamanda ben malımı satayım da ne olursa olsun diyen tiplerden asla değil.

Ben memnun olduğum ,her alışveriş yaptığım bu tarz değerli insanları paylaşarak bir çok arkadaşımızın ya da dostlarımızın istifade etmesini istiyorum.
Bu konuyu da bu sebeble açmış bulunuyorum.
İşini iyi yapan insanları her zaman takdir ederim.Ve bu tarz insanlara sahip çıkılması gerektiğini düşünürüm.
Bu vesile ile bu konuyu açmış bulunuyorum.
Huzurunuzda tekrar yakın ilgi ve müşteri memnuniyetini üst seviyede tutarak,bitmek tükenmek bilmeyen enerjisini müsterisine aktarmaya çalışan Mahmut ERGÜNÖZ arkadaşımıza teşekkürlerimi bir borç biliyorum.
Allah işlerini rast getirsin.
Bu tarz bir proje düşünen arkadaşlarında en azından projelerini hayata geçirmeden önce Mahmut beye mutlaka danışmasını tavsiye ediyorum.

Birkaç gündür Ankara'da hava güneşli gidiyor ve şiddetli soğuklar sırasında kapalı terasımdaki bitkilerimin bir kısmını kaybettim maalesef. Bundan mıdır bilmiyorum ama sizin sistemin bir benzerini müstakil evimin çatısına kurma fikri ağırlık kazanmaya başladı. Hem evin elektrik faturasına katkı sağlamak hem de kurmayı düşündüğüm bahçe havuzu filtre ve pompası ile kapalı terasın ısıtması gibi daha önce faturamda yer almayan kalemlere yer açabilmek gibi bir niyetim var. Tabi Çanakkale/Biga'ya göre büyük bir dezavantajım var güneşlenme periyotları açısından ama bu zararlı bir yatırım olacağı anlamına gelmiyor bence; en fazla sistemin kendini amorti etme süresi uzayabilir diye düşünüyorum.

Ne dersiniz sayın vosvos17 ve diğer tecrübeli forumdaşlar, Ankara'da böyle bir maceraya girmeye değer mi?

chelik26
24-02-2021, 18:53
29.04.2019 da bende sistemi kurmuşum, 24v 3kw, başlangıç 2x100 amper derin döngü jel lexron akü, 2x320w lexron monokristal panel, 3kw akllı tam sinüs tommatech inverter ile başladım. Pprc borukaynağındann 1600w süpürgeye kadarsıkıntı olmadı. Geçen yl 2x100 aynı marka jelakü 1x320w aynı marka panel ekledim. Bu sene 2x100 aynı marka akü ve 1x320 w aynı marka panel daha ekledim. Güneş olduğunda sıkıntı yok, ancak 3,4 gün bulutlu giderse sıkıntı. o yüzden 1 adet 1250kw rüzgar tribünü ve 6000watt tam sinüs akıllı inverter siparişi verdim.

chelik26
24-02-2021, 19:24
Görüldüğü üzere 24.4V gibi bir gerilim değeri yaklaşık olarak akülerimizin % 75 gibi bir oranla dolu olduğunu göstermektedir.
Panel gücümüzün % 5 ila % 10 u arasındaki sarj etme gücü ile bile akülerimizin 9 saat sonunda son derece güçlü kaldığını görebiliyoruz.
Ben % 30 desarj sınırını aşmadan kullanmak istediğimi söylediğimde Mahmut bey bu şartlarda bu akülerin 15 seneyi rahatlıkla bulabileceğini söyledi.
Bakalım hep birlikte izleyeceğiz.
Ne kadar dayanacaklar,bende merak ediyorum.

Keşke hiç akü almsaydınız, o kadar para verip, aküsüz sistem kursaydınız,şebeke varken aküye ne gerek var, hemde akünün %30 unu kullanacaksanız..
İnverter/şarj cihazı zaten akülerinizi sizin adınıza koruyor. Ben bahçeye bırakıp geliyorum, bazen gittiğimde sistem kapanmış oluyor çünkü aküler minmuma gelmiş oluyor ve inverter kapatıyor.

vosvos17
24-02-2021, 20:38
Keşke hiç akü almsaydınız, o kadar para verip, aküsüz sistem kursaydınız,şebeke varken aküye ne gerek var, hemde akünün %30 unu kullanacaksanız..
İnverter/şarj cihazı zaten akülerinizi sizin adınıza koruyor. Ben bahçeye bırakıp geliyorum, bazen gittiğimde sistem kapanmış oluyor çünkü aküler minmuma gelmiş oluyor ve inverter kapatıyor.

Mesleğim Elektrik oprt lüğü.
Enerji üreten bir firmada calışıyorum.
Çalıştığımız sistemde RİTAR marka jell aküleri 10 senedir kullanıyoruz.
Dünyadaki saygın akü üreticilerinden birisi.
Aldığım aküler Karbon kurşun özel aküdür.
Normal Gell akülerden ömür olarak en az 2 kat daha fazla dayanıklı ve çevrime sahiptir.
% 30 desaj ile beklenen tahmini ömür minimum 12 ila 15 sene aralığındadır.
Zaten 5 yıl garantileri mevcut.
Simdi neden akülü bir sistem.
1 Şebeke olmasa bile enerjisiz kalmıyorsunuz.
2 Bu aküler hurdaya çıksa bile o günün hurda parası ile bile neredeyse kendilerini amorti edecekler.
3 Aküler kullanım ömrünü bitirse bile sistem zaten aküsüz gibi çalışacak diye tahmin ediyorum.
(Yani aküler az şarj tutsa bile sadece gündüz yine panellerden direk beslenecek ,aküler boşaldığı anda zaten yine aküsüz sistem gibi inverterden beslenecektir)
Şimdi 300 Watt lık bir dikey rüzgar türbini de ilave edeceğim.
Onu da nasipse paylaşırım.

vosvos17
24-02-2021, 20:45
29.04.2019 da bende sistemi kurmuşum, 24v 3kw, başlangıç 2x100 amper derin döngü jel lexron akü, 2x320w lexron monokristal panel, 3kw akllı tam sinüs tommatech inverter ile başladım. Pprc borukaynağındann 1600w süpürgeye kadarsıkıntı olmadı. Geçen yl 2x100 aynı marka jelakü 1x320w aynı marka panel ekledim. Bu sene 2x100 aynı marka akü ve 1x320 w aynı marka panel daha ekledim. Güneş olduğunda sıkıntı yok, ancak 3,4 gün bulutlu giderse sıkıntı. o yüzden 1 adet 1250kw rüzgar tribünü ve 6000watt tam sinüs akıllı inverter siparişi verdim.

Ben sırf bu yüzden 10 x 190 watt monokristal panel ve 3kw Mppt li sarj inverter kullandım.
Mppt li inverterler diğerlerine göre çok daha fazla verimli.
Birde Monokristal paneller bulutlu havalarda kat ve kat daha iyi performans veriyor.
Benim inverterim 24 v ve panellerden maximum 50 A sarj gönderebiliyor.
Halbuki benim panellerim 1.9 kw gücünde.Gücümün yarısını sarj etmekte kullanamıyorum.
Bir tane daha sarj regülatörü alıp bu gücü kullanabilirim ama aküleri 30 A den daha büyük bir sarj akımıyla doldurmak istemiyorum.
Panellerimin bu kadar fazla güçlü olması kapalı ve bulutlu havalarda büyük avantaj sağlıyor.
Son olarak iki adet daha aküm olsaydı ya da sistemi 48 v tan bağlamış olsaydım daha iyi olurdu.

vosvos17
24-02-2021, 20:58
Birkaç gündür Ankara'da hava güneşli gidiyor ve şiddetli soğuklar sırasında kapalı terasımdaki bitkilerimin bir kısmını kaybettim maalesef. Bundan mıdır bilmiyorum ama sizin sistemin bir benzerini müstakil evimin çatısına kurma fikri ağırlık kazanmaya başladı. Hem evin elektrik faturasına katkı sağlamak hem de kurmayı düşündüğüm bahçe havuzu filtre ve pompası ile kapalı terasın ısıtması gibi daha önce faturamda yer almayan kalemlere yer açabilmek gibi bir niyetim var. Tabi Çanakkale/Biga'ya göre büyük bir dezavantajım var güneşlenme periyotları açısından ama bu zararlı bir yatırım olacağı anlamına gelmiyor bence; en fazla sistemin kendini amorti etme süresi uzayabilir diye düşünüyorum.

Ne dersiniz sayın vosvos17 ve diğer tecrübeli forumdaşlar, Ankara'da böyle bir maceraya girmeye değer mi?

Size tek tavsiyem ekipman seçimi çok önemli.
Birde ısıtma işi 24 saat olacaksa sıkıntılı olabilir.Onun haricinde 3 kw tam sinüs inverterli bir sistem evinizdeki bir çok ekipmanı çalıştıracaktır.
Ama benimki gibi bir sistem size neredeyse 20.000 TL civarlarına malolacaktır.
Karar sizin efendim.Hakkınızda hayırlısı olsun...

mister73
03-03-2021, 23:28
Mesleğim Elektrik oprt lüğü.
Enerji üreten bir firmada calışıyorum.
Çalıştığımız sistemde RİTAR marka jell aküleri 10 senedir kullanıyoruz.
Dünyadaki saygın akü üreticilerinden birisi.
Aldığım aküler Karbon kurşun özel aküdür.
Normal Gell akülerden ömür olarak en az 2 kat daha fazla dayanıklı ve çevrime sahiptir.
% 30 desaj ile beklenen tahmini ömür minimum 12 ila 15 sene aralığındadır.
Zaten 5 yıl garantileri mevcut.
Simdi neden akülü bir sistem.
1 Şebeke olmasa bile enerjisiz kalmıyorsunuz.
2 Bu aküler hurdaya çıksa bile o günün hurda parası ile bile neredeyse kendilerini amorti edecekler.
3 Aküler kullanım ömrünü bitirse bile sistem zaten aküsüz gibi çalışacak diye tahmin ediyorum.
(Yani aküler az şarj tutsa bile sadece gündüz yine panellerden direk beslenecek ,aküler boşaldığı anda zaten yine aküsüz sistem gibi inverterden beslenecektir)
Şimdi 300 Watt lık bir dikey rüzgar türbini de ilave edeceğim.
Onu da nasipse paylaşırım.

Ankara'da güneş ve rüzgar hibrit sistem kurulumu yapan iki firma ile görüştüm, bu sistemlerle ilgilenen arkadaşlara da faydası olabileceğini düşündüğüm izlenimlerim şöyle:

* rüzgar türbini tavsiye edilmiyor (kurulacaksa 1000 Watt'ın altına düşmemeli, verim elde edebilmek için gerekli minimum rüzgar hızına ulaşmak kolay değil, sağlamlık açısından çatıya değil yere kurulmalı, hem gürültülü çalışmasından dolayı komşuları rahatsız etmesi yönüyle hem de olası bir kaza durumunda etrafta yol açabileceği zarar nedeniyle yoğun yerleşim bölgelerinde kurulması daha riskli),
* güneş enerjisi tedaş ile mahsuplaşmalı olacak şekilde projelendirilmeli (dilekçe yazıp çağrı mektubu almak gerekiyormuş, bu da bir ay civarında sürüyormuş, aslında çok daha kısa sürebilirmiş ama mevzuata hakim personel olmadığından gecikiyormuş),
* 48 voltlık bir sistem tercih edilmeli,
* lextron markasından uzak durmalı (hem performans hem satış sonrası destek açısından),
* şebeke elektriği varsa aküsüz olmasında fayda var.

Bu bilgiler ışığında bana çıkartılan maliyet şöyle (sadece güneş enerjisi):

* 1 adet 7200W 48V mppt hibrit akıllı inverter (Mexxsun)
* 8 adet 330W monokristal panel (Tomatech)
* 4 adet 12V 200Ah akü (Outdo solar jel; bu markayı TR'ye getiren İnci akünün sahibi İncitaş holdingmiş)
* konstrüksiyon, kablolama, montaj, kdv ve sayamadığım diğer her şey dahil

36 bin TL akülü,
23 bin TL aküsüz.

Burada daha önce yapılan yazışmalardan anladığım tedaş ile mahsuplaşmalı sistemlerden uzak durulması yönündeydi. Ancak şimdi tekrar düşünmeye başladım. Mesela bu başlıkta da paylaşılan videolara benzer durumların bir kısmının kullanıcının tedaş prosedürlerine uymaması veya aceleci davranarak izin onaylanmadan üretime geçmesi gibi sebeplerin olduğu söylendi. Tabi bu yola girilecekse kurulu gücü olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor ki üretilen fazla elektrik amorti süresini kısaltsın; mesela benim evimde tedaş'ın mevcut anl. gücü 8,55kW dolayısıyla ben 7,5kW civarında bir sistem için rahatlıkla izin alabiliyorum, tabi bu durumda kurulum maliyeti de artmış oluyor.

Sayın vosvos17'nin kullandığı kurşun-karbon jel akülerin performanslarının gerçekten yüksek olduğuna ilişkin bilgilere ulaşabiliyorum ancak bu akülerin hurdalarının bile ciddi bir bedele geri satılabildiğine ilişkin pek bir şeye rastlamadım; biraz daha açabilirseniz bu konuyu çok sevinirim.

Yukarıda bahsettiğim markalar ve maliyetler hakkında varsa yorumlarınızı öğrenmek isterim.

vosvos17
04-03-2021, 23:48
Ankara'da güneş ve rüzgar hibrit sistem kurulumu yapan iki firma ile görüştüm, bu sistemlerle ilgilenen arkadaşlara da faydası olabileceğini düşündüğüm izlenimlerim şöyle:

* rüzgar türbini tavsiye edilmiyor (kurulacaksa 1000 Watt'ın altına düşmemeli, verim elde edebilmek için gerekli minimum rüzgar hızına ulaşmak kolay değil, sağlamlık açısından çatıya değil yere kurulmalı, hem gürültülü çalışmasından dolayı komşuları rahatsız etmesi yönüyle hem de olası bir kaza durumunda etrafta yol açabileceği zarar nedeniyle yoğun yerleşim bölgelerinde kurulması daha riskli),
* güneş enerjisi tedaş ile mahsuplaşmalı olacak şekilde projelendirilmeli (dilekçe yazıp çağrı mektubu almak gerekiyormuş, bu da bir ay civarında sürüyormuş, aslında çok daha kısa sürebilirmiş ama mevzuata hakim personel olmadığından gecikiyormuş),
* 48 voltlık bir sistem tercih edilmeli,
* lextron markasından uzak durmalı (hem performans hem satış sonrası destek açısından),
* şebeke elektriği varsa aküsüz olmasında fayda var.

Bu bilgiler ışığında bana çıkartılan maliyet şöyle (sadece güneş enerjisi):

* 1 adet 7200W 48V mppt hibrit akıllı inverter (Mexxsun)
* 8 adet 330W monokristal panel (Tomatech)
* 4 adet 12V 200Ah akü (Outdo solar jel; bu markayı TR'ye getiren İnci akünün sahibi İncitaş holdingmiş)
* konstrüksiyon, kablolama, montaj, kdv ve sayamadığım diğer her şey dahil

36 bin TL akülü,
23 bin TL aküsüz.

Burada daha önce yapılan yazışmalardan anladığım tedaş ile mahsuplaşmalı sistemlerden uzak durulması yönündeydi. Ancak şimdi tekrar düşünmeye başladım. Mesela bu başlıkta da paylaşılan videolara benzer durumların bir kısmının kullanıcının tedaş prosedürlerine uymaması veya aceleci davranarak izin onaylanmadan üretime geçmesi gibi sebeplerin olduğu söylendi. Tabi bu yola girilecekse kurulu gücü olabildiğince yüksek tutmak gerekiyor ki üretilen fazla elektrik amorti süresini kısaltsın; mesela benim evimde tedaş'ın mevcut anl. gücü 8,55kW dolayısıyla ben 7,5kW civarında bir sistem için rahatlıkla izin alabiliyorum, tabi bu durumda kurulum maliyeti de artmış oluyor.

Sayın vosvos17'nin kullandığı kurşun-karbon jel akülerin performanslarının gerçekten yüksek olduğuna ilişkin bilgilere ulaşabiliyorum ancak bu akülerin hurdalarının bile ciddi bir bedele geri satılabildiğine ilişkin pek bir şeye rastlamadım; biraz daha açabilirseniz bu konuyu çok sevinirim.

Yukarıda bahsettiğim markalar ve maliyetler hakkında varsa yorumlarınızı öğrenmek isterim.
Sn mister 73
Benim çok yakın bir arkadaşım Eas akü bölge bayii.
Şu an sıradan bir hurda akünün kg fiyatı 5-6TL gibi bir fiyata alınıyor.
Benim kullandığım 200 A kurşun karbon akülerin her biri 63 kg ağırlığında.
Yani iki akü hurdaya verilirken bile neredeyse 750 1000 TL gibi bir fiyat elde edebiliyor.
Bu hurda bedeli bile 1 MW enerjinin (1000 kw ) ın biz abonelere maliyetine denk geliyor.

Panellere gelince :Kesinlikle ve kesinlikle Monokristal paneller olmalı.
Lexron markasının panellerinin 60 derece eğimde ilk kar yağdığında açıldığını yazmıştım.
Bence uzak durulmalı.
Akülere gelince ben 12v 200 A Ritar marka Kurşun karbon akülerin tanesini 3750 TL ye almıştım.
Piyasada 4500 TL idi bu aküler.

Piyasada 12 V 200 A Gell aküler 2000 2500 TL bandında .
Ancak bunlarda döngü ömrü 1500 2000 dolum bandında.
% 30 desarj durumunda.

Halbuki aynı şartlarda kurşun karbon akülerde bu rakam 5500 doluma kadar rahatlıkla çıkabiliyor.

Akü markası çok önemli ben çalıştığım işyerinde Ritar markasının normal gell akülerinin 10 sene gittiğini biliyorum.
Bizzatta gördüm.
Saygın bir akü üreticisi.
Akülü sistem düşünüyorsanız Ritar ı sakın göz ardı etmeyin.

48 volttan şebekeye bağlanmak 24 v tan daha az kayıplara sebeb olacaktır.
Siz Tedaş a elektrik satacaksanız sistemi ona göre kurmak zorundasınız.
Orasını bilemiyorum.
Ancak benim 4 adet 200A aküm 3 kw tam sinüs inverterim
2 kw ta panelim olsa
Neredeyse şebeke elektriğini hiç kullanmam.

Bakınız bu gün bir deneme daha yaptım.
İnverterden çekilen yük 2 kw.
900 watt panellerden gelen enerji ve akülerden takviye ile
Buzdolabı 500lt nofrost,bulaşık makinesi,42 inc led tv devrede sistem neredeyse sorunsuz çalışabiliyor.
Sorun burada benim aküleri hırpalamamak adına 24 v a düşük voltaj korumasını aktif etmem.
Bu voltajı görünce sistem direk aküleri korumak adına şebekeye bypass oluyor.
Set değeri 23 v a çeksem sistem sorunsuz çalışacak.
Ya da 4Ad 200 A aküm olsa daha az gerilim düşümü olacak ve sistem yine sorunsuz çalışacaktır.
Kendinizi 7 ya da 5 kw invertere şartlandırmayın.
Ufo ya da elektrikli şohbeniniz yoksa geri kalan kullanımlar için 3 kw inverter neredeyse fazlasıyla yeterli olacaktır.
Mümkünse son ay kullandığınız elektrik faturasının meblağını bilsek daha da yardımcı olabiliriz.
Tedaşa elektrik satma işi başlı başına prosedür.Siz bilirsiniz yinede.
3kw inverterin tek sorunu 1000watt panel ve 50A sarj akımı gönderebilmesi.
Yani 2kw paneliniz olsa bile 1 kw enerji ve 24V luk sistemde 50A sarj akımı verebiliyor.

vosvos17
05-03-2021, 00:07
Bu arada 8.5 kw günlük elektrik tüketimi aylık yaklaşık 220TL elektrik faturasına denk gelir neredeyse.
Benim ortalamam yaklaşık 5 kw günlük. 24 V ve 3kw inverter şu sıralar % 50 tasarrufla muazzam çalışıyor..
4ad 200A akülerim olsa şebekeye elveda derim.
Kaldıki benim maliyetim 20.000 TL gibi tuttu.
36.000 gibi bir rakama 6x200 Amper batarya grubu koyar,güneşide hiç aylak bırakmadan sömürür dururdum.
��

mister73
06-03-2021, 23:58
Monokristal panel ve kurşun karbon akü konusunda mutabıkız.

Son üç faturam 185, 209 ve 173TL. Hem 2019 hem de 2020 yılında günlük ortalama tüketimim 6,5kW civarında.

İşin prosedür kısmı beni de biraz ürkütüyor ama 4 akü veya 6 akü bile olsa havanın kapalı olduğu günlerde özellikle gece yeterli olmayacaktır, bunun yanında bol güneşli günlerde ise bu kadar elektriği nasıl harcarım diye düşünmek hatta belki eve yeni elektrikli cihazlar (klima vb) almak gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yok mudur acaba bu forumda TEDAŞ'a elektrik satan ve memnun olan kullanıcılar?

vosvos17
18-03-2021, 19:11
Bu gün son faturam geldi. 73TL
160 Kw tüketimim olmuş.
Şebeke sayacından 92 Kw
Ges sayacından 68 kw tüketimim olmuş.
68/160 : % 43 gibi bir oranı güneş enerji santralinden amorti etmişim.
Güzel beklentimi karşılıyorlar....

vosvos17
18-03-2021, 19:28
Son Ges sayacı 395
İlk Ges sayacı 234.7

160.3 kw tüketim gerçekleşmiş.

Son şebeke sayacı 15497.021
İlk şebeke sayacı. 15404.651

Fark 92.370 kw

160.3 -92.370 = 68 kw Güneş panellerinden elde edilen enerji.
Sistemde iki adet sayaç mevcut.
Birisi sadece şebekeden geleni ölçüyor ,digeri hem şebeke hemde Güneş panellerinden kullanılan gücü ölçüyor.
İki sayacın ilk ve son değerlerini alıp hesaplama yapıyorum.

vosvos17
21-04-2021, 03:36
Son faturamızda geldi.
Ges sayacının son değeri 465kw
Ges sayacının ilk sayacı. 395kw
Tüketim 170 kw

Şebeke sayacımız 69 kw ile faturalandırıldı.

170 -69 :101 kw (Güneş panellerinden karsılanan elektrik )

101 /170 : % 59.4 e tekamül ediyor.

%59 güneş panellerinden % 41 şebeketen tüketilmiş.

vosvos17
21-04-2021, 04:06
Faturanın sağ alt köşesinde yıl bazında günlük ortalama mevcut.
5.442 den
2.707 ye düşen bir değer var.
Günlük tüketimimiz panellerimizi koyduktan sonra yılbaşından 18 Nisandaki son faturaya kadar % 50 azalmış.
548kw olan (sebeke+ ges sayacının)
279 kw ı şebekeden harcanırken
269 kw ı da güneş panellerinden karşılanmış.
Hesaplarım % 51 şebeke tüketimini %49 da güneş panellerinden kullanım olduğunu gösteriyor.
Nisan ayı itibariyle yeni hedefimiz Güneş panellerinden % 70 gibi tüketim değerlerine ulaşmak.
Bakalım sonuç nasıl olacak bende merak ediyorum.

vosvos17
23-05-2021, 10:02
Arkadaşlar merhaba.
Bu gün sizlere bir önceki mesajımda bu ay ki beklentilerimi yazmıstım.
Son elektrik faturamız da nihayet geldi.
Mayıs 15 itibariyle akülü sistemimiz neredeyse 24 saat sistemimizi çevirmeyi başardı.
Akülerimiz % 75 dolu kalmak şartıyla bu ay Güneş enerji santralimizin çıkışındaki sayacımız 206 Kw enerji tüketimi ölçmüş.
Bu 206 kw hem şebeke hemde güneş panellerinden tüketilen toplam tüketim.
Asağıda sadece Tedaş tarafından yazılan şebeke sayacınında resimlerini atıyorum.
Şebeke sayacı 62.5 Kw tüketim karşılığında 50TL fatura bedeli biçmiş.
Bu 33 günlük tüketim arkadaşlar.
206 - 62.5 = 143.5 kw güneş panellerinden kullanılan enerji.
143.5 / 206 : % 69.6
Görüldüğü üzere bir önceki mesajımızda bir sonraki ay ićin hedefimi % 70 olarak belirtmiştim.
Hesap ve beklentilerim birebir gerçekleşti neredeyse.

2020 yılı 12 aylık döneminde toplam 1979 kw enerji tüketmek karşılığında günlük tüketim ortalamam 5.4kw gibi belirtilmiş.(Tedaş faturasında)
Aynı fatura da 2021 yılı 5 aylık tüketimim 396 kw günlük tüketimim ise 2.5 kw olarak gerçekleşmiştir.
2020 yılı aylık elektirik tüketimim ortalama 164.5 kw tır.
2021 1 ocak itibariyle son fatura tarihi olan 22.05.2021 tarihinde olan tüketim değeri ise 396 kw tır.
Normal şartlarda 164.5 x (5ay 22 gün) : 858.6 Kw saat kullanımım olacaktı.
Şimdi elimizdeki ortalama kullanmamız gereken 858.6 kw olması gerekirken
396 kw tüketmişiz.
Yani % 115 gibi bir tasarruf sözkonusu bu 5 ay 22 günlük süreçte.
Aşağıya son fatura bilgilerini atıyorum.Ve bu sene için Güneş panellerinden tüketim beklentimi 1 MW olacağını düşünüyorum.

vosvos17
23-05-2021, 10:14
Son gelen faturamızda 206kw tüketimimizin 144kw ı güneş panellerimizden karşılanmıştır.
Hedef rakamımız olan % 70 güneş enerjisi tüketimimiz gerçekleşmiştir.
Günlük ortalama 5.4 kw olan 24 saatlik şebeke tüketimimiz de 2.5 kw günlük değere düşmüştür.(Yıl bazında)
(Ay bazında kıyaslama yaparsak 5.4 kw dan 1.9 kw ya düsmüştür.)
Ocak ayı itibariyle 22.05.2021 tarihine kadar olan süreçte geçen seneki şebeke tüketiminin % 115 i gibi bir tasarruf mevcuttur.
Geçen seneki 22.05.2021 tarihine denk gelen 5 ay 22 günlük tüketim miktarı 858kw tir.
Bu seneki aynı süreçte panellerimiz devreye alındıktan sonra bu rakam 396kw e düşmüştür.
Veriler Tedaş tarafından fatura edilen bilgilerden alınmıştır.

vosvos17
18-06-2021, 20:51
22 Mayıs 15 Haziran arası 25 günlük son faturam kesildi arkadaşlar.
Bu 25 gün süre zarfında toplam kullanılan 138 ke enerjinin 112 kw ı panellerden
26 kw şebekeden çekilmiş.
26 kw az bir güç olduğundan yaklaşık 20 TL civarı tuttuğundan faturalandırılmamış.

Bu süreçte Güneş enerjisi sistemimiz % 81
Şebeke kullanımımız % 19 olmuş.
Yılbaşı itibariyle de oranlarımız 6 ay için
%57 Güneş panelleri
% 43 şebeke kullanımı olarak gerçekleşmiş.
Sene sonu a kadar en az % 65 Güneş panellerinden ortalama tüketim bekliyorum.

vosvos17
18-07-2021, 18:39
Son faturamızda bir kaç gün önce geldi.
Haziran 15 ile Temmuz 15 arası 203 kw toplam tüketim olmuş.
Bu degerin % 76 sını güneş panelleri ve aküden 155kw kullanabilmişim.
48 kw ta şehir şebekesinden kullanılmış.
01.01.2021 ile 15 Temmuz 2021 arasında güneş panellerinden 740 TL tasarruf edebilmişim.
Haziran ayı için 143TL tasarruf söz konusu....

vosvos17
09-01-2022, 10:21
01.01.2021 tarihinde devreye aldığım Güneş enerji santralimin kurulumunun üzerinden tam bir sene geçti.
01.01.2022 tarine kadar geçen bir senelik sürede evimizin toplam 2161kwh enerji ihtiyacı olmuş.
Bu ihtiyacımızın 925 kwh i ( % 43 ü) şebekeden
1236 kwh ise (57 si )Güneş panelleri ve aküler üzerinden karşılanmış.
Aküler sürekli % 70 dolu bırakılıp %30 deşarj edilerek kullanılmıştır.
Günlük 5.42kwh olan evimizin tüketimi kurulan güneş enerji sistemi sayesinde 2.5 kwh e düsmüştür.
Geçen sene 0.92 krş olan 1 kwh enerji karşılığında şebekeden 0.92x925 =851TL yıllık elektrik faturası ödedim.
1261kwh üretimim için ise 1160TL lik amorti söz konusudur.
Sistem kurulum maliyetimiz 17.000TL idi.
10.10.2022 itibari yeni tarifeyle hesaplanınca
150kwh e kadar olan kullanımlar 1.37TL
150kwh in üzerindeki her bir kullanım ise 2.06TL dir
Dolayısıyla 150x12 =1800kwh i 1.37 TL den 2466TL
2161-1800 =361kwh ise 2.06TL den 743TL tutuyor.
Toplam 743+2466 =3209TL toplam fatura tutarı olacaktır.
Bu tutarın günümüz fiyatı ve bizim kullanımımızla 925x1.37 = 1267TL sini ödemek zorunda kalacağız.
Geri kalan 3209-1267 =1942TL si ise yeni tarifedeki yıllık amorti miktarıdır....

Portakal Rengi
09-01-2022, 14:08
Yukarıdaki hesaplama yönteminde temel hatalar yapılmış. TL tabanlı hesaplama yöntemi kullanılmak istenirse, tüm değerlerin "net bugünkü değer" şekline dönüştürülmesi gerekir. Enflasyon ve faizler yıllara göre değişken olduğu için kullanılır. Excel formüllerinde var.
Örneğin, 1942 TL tasarruf ürettiğiniz yılda yatırımınız kaç TL olurdu ? Bu yatırım yıl içinde ne kadar getiri oluştururdu? (Yatırım yapmayıp değerlendirse idiniz getirisi ne olurdu?) Getiriyi yatırımın üzerine ekleyerek kazancınızla karşılaştırmanız, buna göre amortisman oranını belirlemeniz gerek.
Kullanması karışık gelirse döviz tabanlı hesap yapmak gerçeğe yakın sonuç verir. Kestirme olarak, her ödemeyi ve kazancı o günkü kurdan yatırımda kullanılan malzemelerin fiyatını belirleyen dövize çevirerek karşılaştırmak daha doğru olur. (Dövizlerde enflasyon ve faiz çok düşük olduğu için gerçeğe yakınsar. )

vosvos17
10-01-2022, 07:33
Yukarıdaki hesaplama yönteminde temel hatalar yapılmış. TL tabanlı hesaplama yöntemi kullanılmak istenirse, tüm değerlerin "net bugünkü değer" şekline dönüştürülmesi gerekir. Enflasyon ve faizler yıllara göre değişken olduğu için kullanılır. Excel formüllerinde var.
Örneğin, 1942 TL tasarruf ürettiğiniz yılda yatırımınız kaç TL olurdu ? Bu yatırım yıl içinde ne kadar getiri oluştururdu? (Yatırım yapmayıp değerlendirse idiniz getirisi ne olurdu?) Getiriyi yatırımın üzerine ekleyerek kazancınızla karşılaştırmanız, buna göre amortisman oranını belirlemeniz gerek.
Kullanması karışık gelirse döviz tabanlı hesap yapmak gerçeğe yakın sonuç verir. Kestirme olarak, her ödemeyi ve kazancı o günkü kurdan yatırımda kullanılan malzemelerin fiyatını belirleyen dövize çevirerek karşılaştırmak daha doğru olur. (Dövizlerde enflasyon ve faiz çok düşük olduğu için gerçeğe yakınsar. )
Kurulan sistem 17000TL dir.Geven seneki dolar kuruyla 2000 USD dir.
Geçen sene 1160TL amorti etmiştir.
1160/17000 = %. 7
Sistem bir senede kendini % 7 amorti etmistir
Bu günkü kurlada 14x2000usd = 28000TL eder
Aynı tüketimi yeni fiyatlar üzerinden yaparsak senede
1942TL amorti ederiz.
1942/28000 = % 7 çıkar.
Her sekilde kendini senelik olarak % 7 amorti ediyor....

MeyveliTepe
10-01-2022, 10:47
Kurulan sistem 17000TL dir.Geven seneki dolar kuruyla 2000 USD dir.
Geçen sene 1160TL amorti etmiştir.
1160/17000 = %. 7
Sistem bir senede kendini % 7 amorti etmistir
Bu günkü kurlada 14x2000usd = 28000TL eder
Aynı tüketimi yeni fiyatlar üzerinden yaparsak senede
1942TL amorti ederiz.
1942/28000 = % 7 çıkar.
Her sekilde kendini senelik olarak % 7 amorti ediyor....

Bu şu demek. Hiç bir bakım, değişmesi gereken parça vs. harcama olmaz ise, aküler ve paneller verimliliklerinden bir şey kaybetmezlerse sistem kendini 14,2 yılda amorti edecek. Ondan sonraki yıllar size kâr olacak. Bu zaman zarfında olabilecek ilave harcamalar sistemin amortisman süresini süresini uzatacak ya da imkansız duruma getirecek.

Bu gibi yatırımlar için, size ayrıca değeri ölçülebilir bir imkan vermedikçe, amortisman süresinin 4 yılı aşması durumunda feasible değil şeklinde değerlendirilir.

vosvos17
11-01-2022, 09:02
Arkadaşlar merhabalar.
Ben bu sistemi kurarken amorti süresini inanın hesaplamadım.
Buradaki amaç bir hobi projesiydi.Ancak kurulumu bir kere yaparken daha sonra ilave edeceginiz parçalar sürekli değişmektense bazı parçaları hiç değiştirmeden geliştirebileceğim bir sistem kurmak istedim.
Örnegin : Benim kullandığım 3 kw tam sinüs 40 A MPPT
li dahili invertörümün yerine aynı inverter in PVM modelini almış olsam en az 1500TL
Monokristal yerine polikristal panel almıs olsam 2000TL
Sıradan bir jel akü almış olsam yine en az 2500 TL kurulum maliyetim düşerdi.
Yani en az kurulum maliyetim 17000 TL den 11 000 TL ye düşerdi.
Hemen akabininde akülerimi % 30 deşarj etmek yerine % 60 deşarj etmiş olsam senelik 1240kwh değil 2000 kwh değerleri rahatlıkla görebilirdim.
Sonucunda bu aküler %20 desarjla bile 2000 çevrim ve 5 yıl garantili ürünler.
Yani senede 2000kwh i 5 sene ile çarparsanız garanti süresi bitene kadar 10.000kwh enerji aktarımı yapabilirler.
Bu da bu günün fiyatıyla en ucuz
150kwh e kadar tüketimler için 10.000x1.37 = 13700TL eder.
150kwh i geçilen diger değerleri hesaba bile katmıyorum.
Çünki herkes o değerleri mecburen geçecek ve daha fazla fiyattan ödeyeceğiz.
Hemen devamında bu akülerden en az 12 yıl kullanım ömrü beklediğimizi de belirteyim.
Bu a arada az önce hurda akü alım fiyatlarını sordum.
1kg için ortalama 10TL hurda bedeli var.
5 sene garanti süresinin sonunda yaklaşık 130kg hurda akü bu günün fiyatıyla 1300TL tutuyor.
Bu rakamı da amorti süresinden düştüğümüz zaman 5 sene sonunda 10.000kwh enerji = 13700TL
130kg hurda akü 1300TL
Toplam 15000TL amorti edebiliriz.
Dünyadaki enerji krizinin devam etmesi,yüksek enflasyon ve üretici maliyetlerinin artışı sebebiyle daha gelebilecek yeni zamları bu hesaba bile dahil etmiyorum.
Sonuca gelirsek önemli olan konu şu

Ben bu aküleri 12 seneden az bir zamanda kullanmayı hedeflemiyorum.
Panellerim zaten 25 yıl kayıplarıyla birlikte bile benim işimi fazlasıyla görebilecek kadar büyükler.
Geriye bir tek inverter den kaynaklı arızalar kalıyor.
Tek risk durumumuz bu şu anda.
İnsanlar bu gün hemen amorti edermi ya da 10 yıl sürecekse değer mi diye hesap ediyorlar haliyle.
Bu büyük bir handikap.
Bu gün herkes kanser olacağını bile bile bir paket sigaraya en az 15TL günlük 450TL aylık ve 5400TL yıllık para veriyor.
Hem sağlığını kaybediyor,hemde bedavaya havaya para üflüyor.
20sene sigara içen birisi hem bu gün bir araba hemde şunun gibi bir güneş enerji sistemi parasını havaya üflüyor.
Ama kimse bunu hesap etmiyor malesef.
Bunu da empati yapabilmek için yazıyorum.
Dediğim gibi benim hayalimdi bu proje ve gerçekleştirdim.
Amorti edemese bile önemi yok.Ama amortide edecek.Bunu biliyorum......

mister73
11-01-2022, 12:55
Hesaplama yönteminde yatırım maliyetini dövize çevirmek yerine kilowatt’a çevirsek ne olur diye baktım. Aslında ilk tahminim amorti süresinin azalacağı yönündeydi ama pek öyle olmadı.

Sayın vosvos17’nin verdiği değerler üzerinden gidecek olursak geçen sene ₺17.000 ile yaklaşık 18.478 kWh elektrik alabiliyordu ve güneş enerjisiyle bir yılda 1.236 kWh elektrik üretti. Eğer her yıl ortalama bu civarda bir üretim olursa 14,95 yıl sonunda bahsi geçen elektriğin tamamını üretmiş olacak. Tabi burada yıllık üretim ortalamasında önemli değişiklikler olmadığını ve ilave bakım onarım maliyetinin minimum düzeyde olduğunu varsaymış oluyoruz.

Gelen son zamlarla ilgili olarak bu sistem sayesinde şebekeden çektiğiniz elektriğin yılın bir çok ayında 150 kWh’ın altında kalması muhtemel çünkü yıllık toplam tüketiminize göre aylık ortalamanız 180 kWh. Bence bu da hem maddi hem de psikolojik bir avantaj sağlıyor [emoji1]

MeyveliTepe
11-01-2022, 16:04
Mesajımda, "ayrıca değeri ölçülebilir bir imkan vermedikçe" diye belirtmiştim. Bazen, amorti süresini salt şebeke elektriği kullanımı ile kıyaslamak doğru olmayabilir. Söz gelimi, çok ciddi bir enerji krizi görünüyor olabilir, şebekede sürekli yaşanan bir problem olabilir ya da şebeke hiç olmayabilir, ya da basitçe böyle bir sistem kurup çalışmasını ve verimliliğini ölçmek, deneyim kazanmak isteyebilirsiniz ve bunun için belli bir bütçeyi gözden çıkarırsınız vs. Bu gibi durumların varlığında hesap şekli değişir.

vosvos17
23-01-2022, 16:10
2021 yılı aylık üretim ve tüketimlerimiz.
Yıl genelinde kullanılan elektrik ihtiyacının aylık olarak şebeke tüketimi ve GES üzerinden üretilip ,akülerimiz % 30 deşarj edilerek kullanılan elektrik oranlarını göstermektedir.
Yıl genelinde % 57 GES+akülerden
%43 ise âğır yükler nedeniyle şebekeden tüketim olmuştur.
Yeni yılda elektrik fiyatlarının da artması nedeniyle akü set deferlerinde değişikliğe gitmis bulunuyorum
2022 itibariyle akülerimiz % 50 deşarj edilerek akü düşük değer set voltajımız da 23.5V tan 23V a çekilmiştir.
Bu sayede her gün en az 1 kwh senede de yaklaşık 400 kwh gibi daha fazla bir avantaj sağlamayı hedefliyorum.

mister73
23-01-2022, 16:22
2021 yılı aylık üretim ve tüketimlerimiz.
Yıl genelinde kullanılan elektrik ihtiyacının aylık olarak şebeke tüketimi ve GES üzerinden üretilip ,akülerimiz % 30 deşarj edilerek kullanılan elektrik oranlarını göstermektedir.
Yıl genelinde % 57 GES+akülerden
%43 ise âğır yükler nedeniyle şebekeden tüketim olmuştur.
Yeni yılda elektrik fiyatlarının da artması nedeniyle akü set deferlerinde değişikliğe gitmis bulunuyorum
2022 itibariyle akülerimiz % 50 deşarj edilerek akü düşük değer set voltajımız da 23.5V tan 23V a çekilmiştir.
Bu sayede her gün en az 1 kwh senede de yaklaşık 400 kwh gibi daha fazla bir avantaj sağlamayı hedefliyorum.

Evet, bence de böyle bir müdahale gerekiyordu. Bakalım akülerin biraz daha fazla yorulmasına karşılık üretilen ekstra enerji nasıl bir sonuç çıkaracak? Gerçi aküler üzerindeki etkisi yıllar içinde belli olacak ama yine de %50 deşarj seviyesi çok da risk oluşturacak gibi durmuyor...

MeyveliTepe
11-02-2022, 21:47
Son zamlardan sonra amortisman süreniz yarı yarıya azaldı.

vosvos17
13-02-2022, 17:51
Son zamlardan sonra amortisman süreniz yarı yarıya azaldı.
Evet.Bu yıl havaların daha da günesli gitmesiyle ocak ayı üretimimiz de geçen seneye göre daha da arttı.
Sorunsuz bir şekilde üretmeye devam ediyoruz....

ihsaniye
24-02-2022, 19:56
Sn. vosvos17 güzel bir paylaşım olmuş. 2003 yılından beri karavanımda kullandığım güneş paneli deneyimim var. O günden bu yana sistemin tamamı çalışır durumda hiçbir sıkıntım olmadı, çoktan amorti ettim. Ağaçlar.net te paylaştığım bağ evimde de benzer uygulamayı ( aküsüz -şebeke alışverişli ) yaşama geçirmeyi planlıyorum, forumda paylaşacağım, sağlıkla kalın.

vosvos17
02-03-2022, 04:20
1 ocak 2021 ve 31 aralık 2021 arasında aylara göre şebeke ve Ges satralinden alınan değerler listelenmiştir.

vosvos17
31-05-2022, 20:25
Bu gün itibariyle 1800 kw/h üretilip tüketilmistir.
Sistem kurulalı ise tam 17 ay bitmiş durumdadır.
Sistemi kurmadan önce senelik tüketimim yaklaşık 2000 kw/h olduğunu belirtmek isterim.
Bu süreç zarfında her ay ortalama 105 kw/h üretimimiz olmuştur.
İlave olarak ise 24 v 500 watt bir de rüzgar türbini ilave edilmiş ancak türbinin performansı yetersiz görülmüştür.

bnymnblr
19-07-2022, 12:15
Aylık 2500 KW elektrik tüketimi olan bir yerin maliyeti yaklaşık ne kadar olur?

vosvos17
20-07-2022, 11:15
2500kw/24 = 83.3kw günlük tüketim olur.
Günlük güneşlenme süresini tam randımanlı şekilde 4 saat baz alırsan
83 /4 =20.8Kwh lik bir güce ihtiyacınız olur.
Sabah ve akşam saatlerinde üretim daha az olacağı için ben olsam 30kwh lik bir santral kurmayı düşünürdüm.
Fazla olan enerji ise mahsuplaşma ile 1kwh i yaklaşık 1.2TL den şebekeye satılabilir.
30kwh lik bir santral ise yaklaşık 600.000TL civarlarında tutmaktadır.
Fiyatlara gelince
Kullanılan malzeme,mühendislik ve danışmanlık hizmetlerine göre değişiklikler gösterecektir..

chelik26
08-10-2022, 10:06
Sn vosvos,
3kw inv ile klima çalıştırabildiniz mi?
3 kw yeterli oldu mu?

vosvos17
19-12-2022, 03:24
Sn vosvos,
3kw inv ile klima çalıştırabildiniz mi?
3 kw yeterli oldu mu?
Mesajınızı yeni gördüm.
Benim sistemimde aşırı yüksek güç tüketen cihazlarda şebekeye geç seçeneği mevcut.
Yani ani bir şekilde büyük güçlü bir yük devreye girerse sistem aküleri korumaya alıp şebekeye bypass ediyor.
Kullandığım klima eski tip invertersiz klima olduğundan ilk startta sistem klimayı kaldırmayıp şebekeye atıyor.
Ancak ilk starttan sonra sistemin klimayı çalıştırmasında bir sorun olmuyor.
Ağır yükler sistemi ilk starta 10 15 dk kadar şebekeye bağlayacaktır.

Şayet inverter klima kullanıyorsanız sistem daha da az etkilenecektir.

chelik26
20-12-2022, 11:53
Mesajınızı yeni gördüm.
Benim sistemimde aşırı yüksek güç tüketen cihazlarda şebekeye geç seçeneği mevcut.
Yani ani bir şekilde büyük güçlü bir yük devreye girerse sistem aküleri korumaya alıp şebekeye bypass ediyor.
Kullandığım klima eski tip invertersiz klima olduğundan ilk startta sistem klimayı kaldırmayıp şebekeye atıyor.
Ancak ilk starttan sonra sistemin klimayı çalıştırmasında bir sorun olmuyor.
Ağır yükler sistemi ilk starta 10 15 dk kadar şebekeye bağlayacaktır.

Şayet inverter klima kullanıyorsanız sistem daha da az etkilenecektir.

Yani inverteriniz 3 kw elektrik bağlantılı?
Mesela ilk kalkışta 4.5 kw yük çekildiğinde şebekeye atsa bile inverter kendini kapatmıyor mu? Çünkü inv. kapasitesi belli üzerine çıktığında korumaya almıyor mu?

vosvos17
25-12-2022, 19:09
Yani inverteriniz 3 kw elektrik bağlantılı?
Mesela ilk kalkışta 4.5 kw yük çekildiğinde şebekeye atsa bile inverter kendini kapatmıyor mu? Çünkü inv. kapasitesi belli üzerine çıktığında korumaya almıyor mu?

Şöyle söyleyeyim.
Ben bu zamana kadar 4 ya da 5 kb lık bir yükü direk devreye sokmadım
Zaten o kadar güçlü bir alıcımda yok.
Ancak çamaşır **** bulaşık makinesi devreye girince 2.2 kwh gibi değerler ekranda görüyorum.
Bu kadar yükte ise inverter hata vermeden direk şebekeye geçiyor.
Rezistans devreden çıkıp yük 1 kwh civarlarına düşince ise paneller+ akü beslemesiyle sistem yükü karşılıyor.
Yaklaşık 1 kwh i geçen yüklerde inverter hata vermeden bypass a geçiyor.
Bu 2 kwh olan yüklerde de aynı şekilde çalışıyor.
Ama 4 ya da 5 kwh olan yüklerde bu şekilde olur mu bilmiyorum.
Dediğim gibi o kadar büyük güç çekmedim henüz.....

vosvos17
16-01-2023, 16:09
Arkadaşlar merhaba.
Tam iki senedir istatislerini tuttuğum Günes enerji santralinin son verilerini sizlerle paylaşıyorum.
24 V luk sistemimde kış aylarındaki enerji kesintilerini de düşünerek mağdur olmamak adına akü düşük voltaj set değerimiz 24 volta yükseltilmiştir.
Bu da sistemimize günlük en az 1 kwh üretim kaybı oluşturmaktadır.

vosvos17
16-01-2023, 19:38
Arkadaşlar hesaplarda ufak bir hata olusmuş.
Toplam tüketim 4250 kwh
Şebekeden alınan 2086 kwh
Ges üretimi üzerinden kullanılan 2164 kwh
2164/ 4250 = % 51

2021 yılında evde kullanılan elektriğin %53 ü
2022 yılında kullanılan evde kullanılan elektriğin %51 i günes panellerinden üretilerek karşılanmış.

thryvuz
18-03-2024, 11:48
Merhabalar herkese. Bende bu sistmei ilerleyen süreçte düşünüyorum. Ancak güneş takip sistemide kurdurmak istiyorum. Güneş takip sistemi için bu ürünleri (https://www.remaksolar.com/urunler) tercih etmeyi düşünüyorum. Kullanan ve verimleri ne kadar arttırdığını örnekleyebilecek birisi varsa çok memnun olurum.

ornekkoy
12-11-2024, 21:38
Merhaba ,

güneş panellerinin ömrü konusunda sıkıntı yok ve teknolojisi sürekli gelişiyor ve fiyatları da usd-eur bazında ucuzluyor.

Aküler işin sıkıntı kısmı, hesabı patlatacak kısım burda aküler.

Akülerin ömrü ve verimliği sıkıntılı 3-4 sene aküler için iyi zaman.

bizim güneş enerjisinde en çok sıkıntı yaşadığımız kalem akülerin verim düşmesi nerdeyse 1 sene devirince başlıyor