PDA

View Full Version : 2020-2021 Etkinlik Genel Yazışmaları

Sayfalar : [1] 2

MeyveliTepe
28-09-2020, 22:52
Yeni dönem Tohum Paylaşım Etkinliğimiz başlamıştır.

Etkinlikte bazı değişikliklerimiz var.

Etkinlikten tohum talep edebilmek için 30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla üye olma şartı aranacaktır.

Etkinlik kayıtlarının incelenerek geçerli taleplerin tesbit edildiği gün itibarıyla, üyenin, biri kendini tanıtan olmak üzere en az 10 adet, makul mantıklı mesajının bulunması gerekiyor. Yani, "harika", "eline sağlık", "teşekkür ederim" vs. gibi mesaj sayısı yükseltmek maksadıyla yazılmış mesajlar ve alış veriş bölümündeki mesajlar sayılmayacaktır.

Paylaşımcı üyelerimiz tanıttıkları tohumlara bazen üst sınır belirliyorlar. Söz gelimi, "en fazla 10 kişilik" vb. gibi. Bazen de bu gibi tohumlara belirtilen sayının üzerinde talep geliyor. Şimdiye kadar paylaşımcının talep hakkı hesaplanırken, paylaşımcının belirttiği üst sayı dikkate alınmıyordu. Oysa maksimum 10 kişilik denen bir tohuma 30 talep geldiğinde ve paylaşımcının sadece 10 talebi karşılaması durumunda paylaşımcıya olması gerekenden daha fazla talep hakkı velirlmiş olunuyordu. Bu sebeple bu yıl, paylaşımcı karşılanacak maksimum talep sayısı belirtmiş ise bu sayı ile bu tohuma gelen talep sayısı karşılaştırılacak, küçük olan dikkate alınacak.

Etkinlik takviminde tohum tanıtım ve talep süresi süresi kısaltıldı. Aralık ilk haftada tanıtım ve talep süreci bitiyor. Ocak sonundan önce de tohumların adreslerine ulaşması hedefleniyor.

Tüm bilgileri burada bulabilirsiniz...
2020-2021 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipleri (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2020-2021/44304.htm)

MeyveliTepe
28-09-2020, 23:01
Bir diğer önemli konu, paylaşımcıların standart katalog formatına uyma gereksinimi.

İlk söylemem gereken, tohum isminin mesaj başlığına yazılma zarureti. Bu bir tercih değil, zorunluluk. Aksi halde sistemden veri çekerken tohum ismi alınamıyor. Bunun için tohum tanıtımı esnasında gelişmiş editör kullanılarak başlık sahasına tohum adı yazılmalıdır.

Malum, tanıtımı yapılan her bir tohum ve yetiştirilmesi hakkında maksimum bilginin katalogda bulunmasını istiyoruz. Farklı kişiler tarafından yapılan yüzlerce tohum tanıtımının yeknesak olabilmesi için de standart bir formatımızın olması gerekiyor, ki tohum hakkında aradığımız bilgiyi kolayca bulalım.

Prensipler başlığında var ama buraya bir örnek koyayım.

702034

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Blue Cream Berry Domates

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: 2018-2019 Etkinliği Sn. Atilgan (http://www.agaclar.net/forum/1550249-post11.htm)

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: 2017-2018 Etkinliği Sn. malbman (http://www.agaclar.net/forum/1521776-post11.htm)

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.

Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Yaprak tipi ve rengi normal olsa da renk değişikliğini meyve sapında görebilirsiniz.

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları parlak mavimsi renkte olan krem renkli çeri domatesler.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlıyor diyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Sayın Atilgan'ın da dediği gibi benim de şimdiye kadar denediğim domatesler içinde en tatlı çeşiterden birisi. Tatlı ve meyvemsi bir aroması var. İnce kabuklu ve toplanır toplanmaz çatlamalar başlıyor. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Hatta vaktinde hasat edilmezse dalında bile çatlamalar olabiliyor. Özellikle yağmur ertesinde ve nemli iklimlerde dalında çatlama daha çok görülebilir.

Bana göre aşırı tatlı olmasından ötürü damak tadıma çok uymayan bir çeşit oldu fakat menemen içerisinde etli başka domateslerle kullanılırsa güzel bir lezzet vereceğini düşünüyorum.

Çeşidin Hikayesi: "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) güzel ve çok lezzetli domates çeşitlerinin ıslah edilmesinde uzmanlaşmış olan Bradley Gates tarafından ıslah edilmiş bir çeşittir.

702033

köpük_bahçesi
28-09-2020, 23:47
Merhabalar, yeni tohum etkinliği hepimize hayırlı olsun.

Bu sene ilk defa katılacak biri olarak çok heyecanlıyım. Son bir aydır sürekli takip ediyorum etkinlik başladı mı diye.Sayın MeyveliTepe'nin sayesinde siteyi keşfettim, kendisinin ve siz değerli üyelerin tecrübelerinden bu yaz epeyce faydalandım.Bu vesileyle de öncelikle kendisine, site yönetimine ve katkı sağlayan tüm üyelere teşekkür ederim.

MeyveliTepe
29-09-2020, 11:42
Merhabalar, yeni tohum etkinliği hepimize hayırlı olsun.

Bu sene ilk defa katılacak biri olarak çok heyecanlıyım. Son bir aydır sürekli takip ediyorum etkinlik başladı mı diye.Sayın MeyveliTepe'nin sayesinde siteyi keşfettim, kendisinin ve siz değerli üyelerin tecrübelerinden bu yaz epeyce faydalandım.Bu vesileyle de öncelikle kendisine, site yönetimine ve katkı sağlayan tüm üyelere teşekkür ederim.

Biz teşekkür ederiz. Yeri gelmişken bir uyarı, halen mesaj sayınız 4. Talep kayıtlarının inceleneceği güne kadar, makul ve mantıklı 10 mesajınız olmazsa ya da etkinliğe aynı zamanda tohum paylaşan olarak katılmazsanız tohum talepleriniz geçerli olamayacak.

Alışveriş bölümündeki mesajları dikkate almadığımızı da belirtmeliyim.

Bu yılın önemli bir kural değişikliği.

nervusopticus
29-09-2020, 11:56
çok değerli ve kadim bir iş yapıyorsunuz.gerçekten takdir edilesi bir yaklaşım. reelde de takas etkinlikleri oluyor mu acaba? farkı bölge/şehirlerde zirveler düzenlense süper ötesi olur.

Gökhans
29-09-2020, 13:47
Merhaba,
Bende uzun zamandır etkinliğin başlama tarihini takip edenlerdenim. Forumu uzun zamandır takip etmeme ve oldukça faydalanmama rağmen üyeliğimi yeni oluşturdum ve ilk defa tohum talebinde bulunacağım. Bu yıl yetiştirdiğim sebzelerin tohum saflığına emin olmadığım için paylaşım yapamayacağım. Umarım paylaşımdan edindiğim tohumları gelecek sene paylaşmak kısmet olur. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

g.c.
29-09-2020, 14:12
Merhaba,
Bende uzun zamandır etkinliğin başlama tarihini takip edenlerdenim. Forumu uzun zamandır takip etmeme ve oldukça faydalanmama rağmen üyeliğimi yeni oluşturdum ve ilk defa tohum talebinde bulunacağım. Bu yıl yetiştirdiğim sebzelerin tohum saflığına emin olmadığım için paylaşım yapamayacağım. Umarım paylaşımdan edindiğim tohumları gelecek sene paylaşmak kısmet olur. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Etkinlik kayıtlarının incelenerek geçerli taleplerin tesbit edildiği gün itibarıyla, üyenin, biri kendini tanıtan olmak üzere en az 10 adet, makul mantıklı mesajının bulunması gerekiyor. Yani, "harika", "eline sağlık", "teşekkür ederim" vs. gibi mesaj sayısı yükseltmek maksadıyla yazılmış mesajlar ve alış veriş bölümündeki mesajlar sayılmayacaktır.

Biraz daha ilgi alanlarınız üzerine paylaşım yapsanız iyi olacak :)

Gökhans
29-09-2020, 16:22
Biraz daha ilgi alanlarınız üzerine paylaşım yapsanız iyi olacak :)

Haklısınız pek fazla paylaşımım yok hatta ne alakası var anlamadım ama ilgi alanlarım hakkında da paylaşımım yok. İlk yazdığım mesajı tekrar okuduğumda sanki sırf tohum alabilmek için mesaj sayısını 10’a tamamlamak için yazılmış gibi görünüyor ki bu doğru. Mesaj sayımı yükseltmek için yazdım o mesajı fakat bu yazılanların doğru olmadığı anlamına gelmiyor fakat sizin hazine bulmuş gibi hemen olayın üzerine atlamanız gayet kaba bir davranış. Bu vesile ile tohum alabilmek için 10 mesaj kuralını doğru bulmadığımı da söylemek isterim, bildiğim kadarıyla bu etkinlikte amaç forumdaki aktif kullanımı arttırmaktan ziyade kalitesi garantilenmiş tohumlar ile yetiştirciliği teşvik ederek üretime ve ekolojik dengeye katkı sağlamak. Hiç paylaşım yapmadan sadece tohum talep edilmesinin bile bu amacı yerine getireceğini zannediyorum. İki yıl üst üste paylaşmadan tohum talep edilememesi kuralı istismarın önüne geçmek için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yeni kural sonucu benim gibi sadece mesaj sayısını artırmak için mesaj yazan kullanıcı sayısının artması kaçınılmaz olacaktır. Merak ettiğim nokta siz her gördüğünüz mesaja böyle saygısızca alıntılar yaparak cevap yazacak mısınız?

Baruthane
29-09-2020, 17:24
herkese hayırlı olsun bakalım bu sene ilk defa katılacağım biraz heyecanlı olacak benim için sabırsızlıkla bekliyorum umarım tüm kuralları doğru anlamışımdır eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen
-en az 10 mesajımız olması gerekiyor ve 10 mesaj altında olursa talepleri geçersiz sayılıyor

- ve 30 eylülde bu sayfaya giriş mi yapmış olmam lazım yoksa farklı bir şey mi bu maddeyi pek anlayamadım lütfen biraz daha açık şekilde anlatabilir misiniz

teşekkürler umarım herkes kendince aradığı tohumları bulur yetişir ve geri paylaşır

herkese iyi günler dilerim arkadaşlar

tropikalist
29-09-2020, 17:58
hayırlı olsun ağaçlar net ailesine

MeyveliTepe
29-09-2020, 18:04
Haklısınız pek fazla paylaşımım yok hatta ne alakası var anlamadım ama ilgi alanlarım hakkında da paylaşımım yok. İlk yazdığım mesajı tekrar okuduğumda sanki sırf tohum alabilmek için mesaj sayısını 10’a tamamlamak için yazılmış gibi görünüyor ki bu doğru. Mesaj sayımı yükseltmek için yazdım o mesajı fakat bu yazılanların doğru olmadığı anlamına gelmiyor fakat sizin hazine bulmuş gibi hemen olayın üzerine atlamanız gayet kaba bir davranış. Bu vesile ile tohum alabilmek için 10 mesaj kuralını doğru bulmadığımı da söylemek isterim, bildiğim kadarıyla bu etkinlikte amaç forumdaki aktif kullanımı arttırmaktan ziyade kalitesi garantilenmiş tohumlar ile yetiştirciliği teşvik ederek üretime ve ekolojik dengeye katkı sağlamak. Hiç paylaşım yapmadan sadece tohum talep edilmesinin bile bu amacı yerine getireceğini zannediyorum. İki yıl üst üste paylaşmadan tohum talep edilememesi kuralı istismarın önüne geçmek için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yeni kural sonucu benim gibi sadece mesaj sayısını artırmak için mesaj yazan kullanıcı sayısının artması kaçınılmaz olacaktır. Merak ettiğim nokta siz her gördüğünüz mesaja böyle saygısızca alıntılar yaparak cevap yazacak mısınız?

Bu kural değişikliği, etkinliğin 8 yıllık deneyimi sonucunda, paylaşımcı üyelerin değişiklik önerileri (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2020-2021/43849.htm) hayli yumuşatılarak alındı.

Duru
29-09-2020, 19:55
Dört gözle beklediğim etkinlik başlıyor sonunda :)

EminOcak
29-09-2020, 22:06
“Saklamak değil, paylaşmak özün olsun.”
İnşaallah herkesin arzu ettiği gibi bir etkinlik olur. Seneye devam ederse müsait olursam bende katılmayı düşünüyorum.

Robinson Crusoe
30-09-2020, 06:53
Bu seneyi deneme-yanılma senesi olarak geçirdim. Gelecek sene de elimdeki tohumları kullanmaya devam edeceğim, öğrendiklerimi uygulayacağım. Muhtemelen 2021-2022 etkinliğinde yer almak isterim ben de, kaliteli tohumları riske etmeye gerek yok.

Elimdeki tohumların kaliteleri ya da kaynakları hakkında fikrim yok, sadece Rusya ve Çin’den geldiklerini biliyorum, çok az Türkiye’den aldığım Vilmorin marka tohumlar da var. Yanlış yöntemlerle zavallılara bayağı eziyet ettiğim için fikir oluşmadı bu sene. Önümüzdeki sene neleri ekeceğime karar verdikten sonra artanlar için istek alabilirim. İşleyiş nasıl bilmiyorum ama başlığı takip edeceğim, paylaşım yapabileceğim tohum olursa yazarım.

g.c.
30-09-2020, 08:16

Mesajın sonunda ki ":)" yanlışlıkla basılan iki karakter değildi ama sanırım internet kültüründen hayli uzaktasınız. Sağlık olsun belki de ikili diyaloğa girerek 10 mesaj sınırını geçmeyi düşünüyorsunuzdur :D

O beğenmediğiniz kurallar, görülen lüzum üzerine ve yıllar içinde edinilen deneyimler ile bir zorunluluk olduğu anlaşıldı da konuldu. Bir şeyi eleştirmeden önce sebeplerini anlama gibi güzel bir huy edininiz. Faydası olacaktır.

tropikalist
30-09-2020, 12:01
Mesajın sonunda ki ":)" yanlışlıkla basılan iki karakter değildi ama sanırım internet kültüründen hayli uzaktasınız. Sağlık olsun belki de ikili diyaloğa girerek 10 mesaj sınırını geçmeyi düşünüyorsunuzdur :D

O beğenmediğiniz kurallar, görülen lüzum üzerine ve yıllar içinde edinilen deneyimler ile bir zorunluluk olduğu anlaşıldı da konuldu. Bir şeyi eleştirmeden önce sebeplerini anlama gibi güzel bir huy edininiz. Faydası olacaktır.

size katılıyorum ve hiç te kaba davrandığınızı düşünmüyorum ;) bence bu kuralları koymakta çok ta haklılar buradan sadece bir mesaj yazıp türlerce tohum alıp kayboluyorlar bunun önüne geçmesine çalışılıyor :)
sayın g.c. bence bu konuda siz haklısınız :D

tropikalist
30-09-2020, 12:04

gerçekten bu konu hakkında dediğimiz yenilik talep mesajlarına bakarsanız ne kadar hafifletilmiş bir değişiklik olduğunu göreceksiniz burada senelerdir devam eden bir uygulama var ve küçük çaplı değişiklikler uygun hem de burada tohum alıp kaybolan kişilerin önüne geçilmeye çalışılıyor.

malina
30-09-2020, 17:39
Her yıl yüzlerce tohumu minicik poşetlerden çıkar, sonra tekrar sok ekibinin bir üyesi olarak, (Güler'in, bir daha sayın, siz saymazsanız ben sayarım tacizlerine dayanmayı da eklersek) 10 mesaj kuralını çok az bulmaktayım ama çoğunluğa uyuyorum çaresiz :)

bildiğim kadarıyla bu etkinlikte amaç forumdaki aktif kullanımı arttırmaktan ziyade...

Haklısınız böyle bir amacımız yok. Üye sayısını arttırmayı amaçlasak, forumu üye olmadan okunmaz durumda tutardık...

kalitesi garantilenmiş tohumlar ile yetiştirciliği teşvik ederek üretime ve ekolojik dengeye katkı sağlamak

Bu konuda da haklısınız ama atladığınız bir ayrıntı var. Bunu forumun üyeleriyle yapmayı amaçlıyoruz. Bir ailenin yardımlaşması gibi düşünün... Geçerken uğradım diyenlere minik bir kural kondu sadece...

Tohumları aldığını haber verme gereği duymayan, hatta kargoyu almayan kişiler bile var...

Merak ettiğim nokta siz her gördüğünüz mesaja böyle saygısızca alıntılar yaparak cevap yazacak mısınız?

Yani atıp tutarak şansınızı fazla zorlamayın.

tanery
30-09-2020, 20:32
Bende yöneticilerin tavrını gereksiz sert buldum sanki bir kutuplaşma var ama neyse. Siz benim bu mesajımı saymayın.ama şunu söylemeden edemeyeceğim; tohumları alıp kaybolan arkadaşlara sinirlenip buraya gelen herkesi tersleme hakkına da sahip değilsiniz. Çok gereksiz bir sertlik var...

Gökhans
30-09-2020, 22:06
Yani atıp tutarak şansınızı fazla zorlamayın.[/QUOTE]

İlkesi itibari ile saygı duyduğum bir platformda gereksiz konulardaki tartışmalara girmek istemiyorum fakat şunları da söylemeden geçemeyeceğim.

Birincisi, atıp tutma dediğiniz nedir?
Sanırım alaycı bir ifade ile yazılan iğneleyici cümleyi anlayabilecek yaştayım. Gülücük işaretini internet kültürünü bilmek ile bağdaştıran üye atıp tutmuş olmuyor da ben bu üsluptan rahatsız olduğumu yazınca atıp tutmuş oluyorum! Asıl bence siz hiç gereği yokken kendinize görev edinerek atıp tutmayın.

İkincisi, şansımı zorlamam konusu
Hangi konudaki şansım? Üyeliğim konusunda ise söylediğiniz gibi forum üye olmadan da okunabiliyor ki ben yıllardır üye olmadan okuyan birisiyim. Etkinlikteki tohumlar konusunda ise inanın beni tehdit etmenize değmez. Ben ekecek tohumları mutlaka bulurum ama siz etkinliğin amacına uygun olarak paylaşım zincirinde etkin olmayı isteyen bir üyeyi kaybetmiş olursunuz.

TCM
30-09-2020, 22:25
Her yıl yapmayacağım artık diyorum ama olmuyor. Hangisi en güzel, en iri, tohumluk olmaya en uygun diye aramaktan, bulduğumu hanıma da anlatmaktan bıktım, anlatayım ki onu koparmasın. Kimseyi sokmuyorum artık domateslerin arasına... Oysa her türden ikişer tane kendime ayırsam kalanları kafama göre toplayıp dağıtsam, yesem olmayacak mı. Yapamıyorum işte... Biberlerde dediğimi yapabildim, acı tatlı hepsi birbirine karıştığı için gözümün kestiğini koparıp yiyebiliyorum, tohum almıycam çünkü...

Ekip dikerken de sıkıntı hep; en güzel fideyi o türün ortasına dikeceksin ki çaprazlaşma riski azalsın. Her türü ayrı etiketleyeceksin, fideleri de ekim-bakım-taşıma-dikim aşamasında karıştırmamak lazım.

Topladıktan sonra da olay bitmiyor ki; kaç kere domates tohumlarını ayırdıktan sonra hemen kağıdını yazıp başucuna koymadığım için türünü unuttuğumdan atmak zorunda kaldım. Bu yıl da oldu hatta, iki kilo tohumluk domatesi ayıkladım içlerini buzluğa koydum ve fermentasyona bıraktım...İki gün sonra tam süzeyim dedim ki etiketini yazmamışım... Bulgar mıydı, Hafize Baliç mi... Attım artık.

Geçen komşularla oturuyoruz şakayla karışık laf çarpıyorlar, 'domatesleri ikişer ikişer veriyorsun' diye. E tohumluk onlar, size üstelik ikişer de olsa en güzellerini verdim, ben bile yemedim daha...

İşte tüm bunlar tohum aşkı yüzünden...Sevgi değil ki bu; aşk...Sevgi olsa bir sebebi olur, yaptıklarımızın mantıklı bir açıklaması olur... @Birnefestoprak ın Bradford karpuzlarının kulakçığı yok. Peki nasıl anlıycaz olgunlaştıklarını; en büyüğünü bıraktım öyle, iyice olgunlaşsın diye. Kessem belki erken olacak, bekledim, sonuçta en güzel karpuzun tohumlarını aldım ancak içi geçtiği için yiyemedim tabi.

Tohumları toplasan da iş bitmiyor ki; ilaç flakonlarını topla, yıka, kurut, içlerine tohumları koy, nem olmasın mantar tutmasın diye fırından aldığın meşe külünü koy, etiketle ve fazla yer kaplamayacak şekilde güzelce kutulayarak buzdolabına yerleştir. Mümkün olduğunca yer kaplatma ki hanımdan fırça yemeyesin...

Etkinlik zamanı ise ayrı telaş; en az üç gün odanın biri, halının üzeri koltukların üzeri işgal edilecek, yüzlerce küçük poşet mümkün olduğunca adil bir şekilde dolacak.

İşte böyle...Bunları az veya çok yaşamayan bu etkinliklerin kıymetini bilemez...Ama her şeye değer minicik tohumlarının ülkenin hatta dünyanın dört bir tarafında yeşerdiğini görmek.

@ g.c. nin sebzelerini sulayabilmek için, yaşatabilmek neler çektiğini biliyor musunuz, peki ses tonundaki inceliği duydunuz mu, bari yazılarını okusaydınız... O zaman yazılarında kötü niyet olmadığını bilirdiniz. Bunu yapamadınız diyelim, e be birader adam bir vurmuşsa sen 11 vurmuşsun, alt tarafı beş tane mesajın var, bari mesaj sayın kadar vuraydın...

Bir diğer iki mesaja sahip arkadaş ta yöneticilerin tavrını sert bulmuş biraz. Dışarıda emekli başçavuş gereksiz sormuşsun veya hiç konuşmamışsın diye gruptan atıyor adamı, attıktan sonra da demediğini bırakmıyor. İlaç önerdi diye iki ay, hibritin tanımını yaptı diye üç ay ceza veriyor. Ha güzel kardeşim tersleme görmemişsin sen, ilk foruma girdiğimde @ malina dan neler çekti bu forum, bi falakaya yatırmadığı kalıyordu, sizler iyi günlerdesiniz yine, kıymetini bilin.

@ tanery & @ Gökhans arkadaşlar biraz gezin dolaşın forumu, bir kaç sene geçirin, benzer facebook gruplarını forumları gezin, kızdığınız arkadaşları tanıyın, forumu tanıyın, ön yargılarınızdan kurtulun, seveceğinizden ve kıymetini bileceğinizden eminim...

Saz çiftliği
01-10-2020, 00:44
Merhabalar sizlerin bu güne kadar bir çok yazınızı okumuş biri olarak , bu sene kuracağım bahçeme tohum nasıl bulurum diye düşünürken bu etkinliği görmemle size teşekkürü bir borç bildim. Bu arada bahcemi hendek Karadere bucaginda yapacağım. Eğer bu bölgeye yakın birileri varsa tanışmak da isterim.

nazlı06
01-10-2020, 07:24
Uzun zamandır beklediğim bir etkinlik hayırlı uğurlu olsun tohum dağıtacak arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum.

nazlı06
01-10-2020, 07:36
Her yıl yapmayacağım artık diyorum ama olmuyor. Hangisi en güzel, en iri, tohumluk olmaya en uygun diye aramaktan, bulduğumu hanıma da anlatmaktan bıktım, anlatayım ki onu koparmasın. Kimseyi sokmuyorum artık domateslerin arasına... Oysa her türden ikişer tane kendime ayırsam kalanları kafama göre toplayıp dağıtsam, yesem olmayacak mı. Yapamıyorum işte... Biberlerde dediğimi yapabildim, acı tatlı hepsi birbirine karıştığı için gözümün kestiğini koparıp yiyebiliyorum, tohum almıycam çünkü...

Ekip dikerken de sıkıntı hep; en güzel fideyi o türün ortasına dikeceksin ki çaprazlaşma riski azalsın. Her türü ayrı etiketleyeceksin, fideleri de ekim-bakım-taşıma-dikim aşamasında karıştırmamak lazım.

Topladıktan sonra da olay bitmiyor ki; kaç kere domates tohumlarını ayırdıktan sonra hemen kağıdını yazıp başucuna koymadığım için türünü unuttuğumdan atmak zorunda kaldım. Bu yıl da oldu hatta, iki kilo tohumluk domatesi ayıkladım içlerini buzluğa koydum ve fermentasyona bıraktım...İki gün sonra tam süzeyim dedim ki etiketini yazmamışım... Bulgar mıydı, Hafize Baliç mi... Attım artık.

Geçen komşularla oturuyoruz şakayla karışık laf çarpıyorlar, 'domatesleri ikişer ikişer veriyorsun' diye. E tohumluk onlar, size üstelik ikişer de olsa en güzellerini verdim, ben bile yemedim daha...

İşte tüm bunlar tohum aşkı yüzünden...Sevgi değil ki bu; aşk...Sevgi olsa bir sebebi olur, yaptıklarımızın mantıklı bir açıklaması olur... @Birnefestoprak ın Bradford karpuzlarının kulakçığı yok. Peki nasıl anlıycaz olgunlaştıklarını; en büyüğünü bıraktım öyle, iyice olgunlaşsın diye. Kessem belki erken olacak, bekledim, sonuçta en güzel karpuzun tohumlarını aldım ancak içi geçtiği için yiyemedim tabi.

Tohumları toplasan da iş bitmiyor ki; ilaç flakonlarını topla, yıka, kurut, içlerine tohumları koy, nem olmasın mantar tutmasın diye fırından aldığın meşe külünü koy, etiketle ve fazla yer kaplamayacak şekilde güzelce kutulayarak buzdolabına yerleştir. Mümkün olduğunca yer kaplatma ki hanımdan fırça yemeyesin...

Etkinlik zamanı ise ayrı telaş; en az üç gün odanın biri, halının üzeri koltukların üzeri işgal edilecek, yüzlerce küçük poşet mümkün olduğunca adil bir şekilde dolacak.

İşte böyle...Bunları az veya çok yaşamayan bu etkinliklerin kıymetini bilemez...Ama her şeye değer minicik tohumlarının ülkenin hatta dünyanın dört bir tarafında yeşerdiğini görmek.

@ g.c. nin sebzelerini sulayabilmek için, yaşatabilmek neler çektiğini biliyor musunuz, peki ses tonundaki inceliği duydunuz mu, bari yazılarını okusaydınız... O zaman yazılarında kötü niyet olmadığını bilirdiniz. Bunu yapamadınız diyelim, e be birader adam bir vurmuşsa sen 11 vurmuşsun, alt tarafı beş tane mesajın var, bari mesaj sayın kadar vuraydın...

Bir diğer iki mesaja sahip arkadaş ta yöneticilerin tavrını sert bulmuş biraz. Dışarıda emekli başçavuş gereksiz sormuşsun veya hiç konuşmamışsın diye gruptan atıyor adamı, attıktan sonra da demediğini bırakmıyor. İlaç önerdi diye iki ay, hibritin tanımını yaptı diye üç ay ceza veriyor. Ha güzel kardeşim tersleme görmemişsin sen, ilk foruma girdiğimde @ malina dan neler çekti bu forum, bi falakaya yatırmadığı kalıyordu, sizler iyi günlerdesiniz yine, kıymetini bilin.

@ tanery & @ Gökhans arkadaşlar biraz gezin dolaşın forumu, bir kaç sene geçirin, benzer facebook gruplarını forumları gezin, kızdığınız arkadaşları tanıyın, forumu tanıyın, ön yargılarınızdan kurtulun, seveceğinizden ve kıymetini bileceğinizden eminim...

Aynı durumdayız sebze bahçeme kimseyi sokmuyorum ki tohumluklarimi koparmasinlar bazen adlarını unutuyorum ama çöpe atmıyorum birine verirken söylüyorum adını unuttum sonuçta domates diye bir yaz daha geldi geçti susuzluk büyük sorun oluşturdu bahçemizde cok verimli bir yaz geçirdik sayılmaz şimdi yağmur suyu hasadı ve havuz yapıyoruz hayırlısı olsun

elifaydin
01-10-2020, 09:13
Domateslerde benim bu sene yanıklardan o kadar az oldu ki tohum alma imkanım, ancak karışık köy domatesinden paylaşıma koyabileceğim sanırım. En çok onu ekmiştik diye tohum alma imkanı oldu diğerleri seneye kendime fide yapabilirsem ne ala.
Biberlerle ilgili olarak annemden muzdaribim, hafta arası İstanbul'a geldiğimde tohumluk bıraktıklarım kartlamaya başlamış diyerek annem tarafından tarumar edilmiş.
Evin bir kısmında şimdiden tohum işgali var zaten, almak da paylaşmak da ayrı bir aşk bu tohumları.

aaarzu
01-10-2020, 09:16
Bu platformdan bugün haberim oldu ve üye oldum. Bir bahçemiz var ancak atalık tohum bulamıyorum. Bu fırsatı kaçırdım mı yani? Çok üzgünüm ��

feyzi_48
01-10-2020, 09:49
Sayın arkadaşlar, bende tohum paylaşım etkinliğine katılacağım. Elimde kuş gözü acı biber (anneanem, annem diye devam eden silsileden geliyor) sayfamda fotoğrafı var. Atalık tohum mısır (Kahramanmaraş ili, göksun ilçesi, yağmurlu köyünden atadan deden gelen tohum olup ben kendilerinden bir koçan alıp ektim, mısıra ait fotoğraflar sayfamda var, tadı kokusu harika, hibrit mısır diye biz yıllarca başka birşey yemişiz.) Kahramanmaraşa özgü bulanık domatesi bitkiye ait fotoğraflar sayfamda var. Umarım başarılı paylaşım yapabilirim.

Şeftali çiçeği
01-10-2020, 09:52
Domateslerde benim bu sene yanıklardan o kadar az oldu ki tohum alma imkanım, ancak karışık köy domatesinden paylaşıma koyabileceğim sanırım. En çok onu ekmiştik diye tohum alma imkanı oldu diğerleri seneye kendime fide yapabilirsem ne ala.
Biberlerle ilgili olarak annemden muzdaribim, hafta arası İstanbul'a geldiğimde tohumluk bıraktıklarım kartlamaya başlamış diyerek annem tarafından tarumar edilmiş.
Evin bir kısmında şimdiden tohum işgali var zaten, almak da paylaşmak da ayrı bir aşk bu tohumları.

Elif hanım, biz sizin köy domateslerinden çok memnun kaldık. Bolca gönderdiğiniz tohumlardan yeni bahçe kuran bir arkadaşıma da vermiştim (iyi ki de vermişim, bahçemdeki yağma ve talandan sonra ben oldukça az tohum alabildim, şimdi onda benden daha fazla tohum var :))

O da domateslerin güzelliği ve iriliği karşısında şaşkına dönmüş. Velhasıl, teşekkür ederiz. Devam etmek istediğim domatesler arasında. Bu arada "karışık" falan değiller, hepsi birbirine benziyordu. Bence siz onlara Tekirdağ köy domatesi deyin. Arkadaşım zaten -aklında öyle kalmış- Trakya domatesi deyip duruyor :)

Portakal Rengi
01-10-2020, 10:25
Bu platformdan bugün haberim oldu ve üye oldum. Bir bahçemiz var ancak atalık tohum bulamıyorum. Bu fırsatı kaçırdım mı yani? Çok üzgünüm ��

Kaçırmadınız. Forumda bu bölümün olduğu yerde genel ilkeleri anlatan bir başlık var. İncelerseniz ve bu başlığı da tümü ile okursanız faydalanabilirsiniz.
Gelecekte de, forumdaşlar olarak birbirimize faydalı olursak daha iyi olur.
Kendinizi tanıtmayı da unutmayın.

elifaydin
01-10-2020, 11:08
Elif hanım, biz sizin köy domateslerinden çok memnun kaldık. Bolca gönderdiğiniz tohumlardan yeni bahçe kuran bir arkadaşıma da vermiştim (iyi ki de vermişim, bahçemdeki yağma ve talandan sonra ben oldukça az tohum alabildim, şimdi onda benden daha fazla tohum var :))

O da domateslerin güzelliği ve iriliği karşısında şaşkına dönmüş. Velhasıl, teşekkür ederiz. Devam edeceğim domatesler arasında. Bu arada "karışık" falan değiller, hepsi birbirine benziyordu. Bence siz onlara Tekirdağ köy domatesi deyin. Arkadaşım zaten -aklında öyle kalmış- Trakya domatesi deyip duruyor :)

İnanın çok sevindim bu yazınızı okuyunca. Böyle tohumların başka yerlerde güzel ellerde hayat bulmasını okumaktan daha mutluluk verici ne olabilir ki. Bu seneki paylaşım için şimdiden heyecan içindeyim. Geçen sene bana tohum gönderen arkadaşlar; bazılarında başarısız olmanın üzüntüsü içindeyim ama yine de aralarında başarılı olup da tohum alabildiklerimizle de paylaşımda yerimizi alacağız.

aaarzu
01-10-2020, 11:43
Kaçırmadınız. Forumda bu bölümün olduğu yerde genel ilkeleri anlatan bir başlık var. İncelerseniz ve bu başlığı da tümü ile okursanız faydalanabilirsiniz.
Gelecekte de, forumdaşlar olarak birbirimize faydalı olursak daha iyi olur.
Kendinizi tanıtmayı da unutmayın.

Harika. Takipte olacağım. Kendimi tanıtacağım bir başlık bulamadım. Cevabınız için teşekkür ederim :)

kadirkcbyk
01-10-2020, 13:55
Aylardır bu günü bekliyordum. Bu konuyu görmek çok mutlu etti. Bol verimli bir yıl olur inşallah :)

edremit zeytin
01-10-2020, 14:43
Herkesin emeğine sağlık çok güzel bir etkinlik. Benim bahçem çok yeni Haziranda aldık bu sene kışlık birkaç tohum buldum ve hazır fide buldum. Kendimce sizlerin bilgilerinden faydalanarak küçük bir kış bahçesi ekimi yaptım. Şu anda paylaşabileceğim tohum maalesef yok inşallah ektiklerim büyür gelişir önümüzdeki dönemlerde bende sizlerle paylaşabilirim.

jasjass
01-10-2020, 15:06
Heyecanla bekliyorduk 😊 bereketli bir süreç olur dilerim. Değişiklikleri ve bunun sürecin en başında oldukça net açıklanmış olmasını çok değerli ve önemli buluyorum. Çok aktif olamayan bir forum dostu olsam da kararlar süreci daha verimli kılacak düşüncesindeyim.

Şimdiden emeklerinize sağlık. Geçen yıl ilk talebimi yapmıştım. Bu yıl paylaşım da yapmak için heyecan duyuyorum. Sevgiyle.

bakidilek
01-10-2020, 16:39
Bu yıl pandemi nedeniyle olmazmı diye içimde bir ümitsizlik vardı. Görünce pek bir sevindim. Eli emeği değen herkese şimdiden teşekkürler.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Limonçiçekleri
01-10-2020, 18:08
Merhaba arkadaşlar. Bu yıl az miktarda da olsa tohum paylaşacağım fakat bu teknik konuları yani resim atma ya da yazıları atma gibi. Bu konuda bir çözüm var mı? kuralları okudum ama pek anlayamadım. Sevgiler....

asdafas
01-10-2020, 21:37
bu gün kayıt olanlar katılamıyor o zaman

tropikalist
01-10-2020, 22:03
sanırım evet

Baruthane
01-10-2020, 22:39
hadi bakalım hayırlısı bu arada arkadaşlar lojistik merkezine adresimizi yollayacağız ama nasıl yollayacaüız acaba her şekilde kabul ediliyor mu

şimdiden teşekkürler

köpük_bahçesi
02-10-2020, 00:20
hadi bakalım hayırlısı bu arada arkadaşlar lojistik merkezine adresimizi yollayacağız ama nasıl yollayacaüız acaba her şekilde kabul ediliyor mu

şimdiden teşekkürlerAdres bilgilerini nasıl göndereceğim? (http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/40133.htm)

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İhsanÇelik
02-10-2020, 01:00
Hayırlı olsun etkinlik 1 yıl önce üye olmuştum ve sürekli takip ediyorum siteyi ama pek yorumda bulunmamıştım bu yıl 10 mesaj altı etkinliğe katılamıyor olması üzücü geldi bana demek ki daha çok konuşmak gerekiyor :))

İhsanÇelik
02-10-2020, 01:02
Genelde üyelerin paylaştığı bilgileri resimleri ve tohum ekiminden yetiştirme sürecine kadar bütün hepsini takip etmiş ve beğenmişimdir çok faydalı bilgiler edindim bütün arkadaşların ellerine sağlık bu yıl ilk defa tohum talep edeceğim ama gelecek yıl ürettiğim tohumlardan mutlaka paylaşım yapacağımdan emin olabilirsiniz

malina
02-10-2020, 11:19
Bu yıl pandemi nedeniyle olmaz mı diye içimde bir ümitsizlik vardı.

Forumda bu konu hiç dile getirilmedi...

Tekrar özetleyeyim:
Çok sayıda kargo geliyor; kargolar bir kuaför dükkanında bekliyor, oradan alınıyor. yüzlerce tohum poşeti... Bunlar açılıyor tekrar kapatılıyor. Zarflara dağıtılıyor. 3-5 gün boyunca 6-7 saat burun buruna, yakın temas...

Güler sorun olmaz diyor. Zafer İnandıklı zaten eyvallah diyen bir arkadaşımız.
Bu arada en gencimiz Zafer, o da 1954 doğumlu :)

Baruthane
02-10-2020, 11:21
Adres bilgilerini nasıl göndereceğim? (http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/40133.htm)

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

teşekkürler ;)

Baruthane
02-10-2020, 11:25

Tekrar özetleyeyim:
Çok sayıda kargo geliyor; kargolar bir kuaför dükkanında bekliyor, oradan alınıyor. yüzlerce tohum poşeti... Bunlar açılıyor tekrar kapatılıyor. Zarflara dağıtılıyor. 3-5 gün boyunca 6-7 saat burun buruna, yakın temas...

Sayın malina gerçekten çok zormuş bu kadar zor olduğunu bilmiyordum. Lütfen kendinize dikkat edin sayın Güler ve sayın Zafer İnandıklı lütfen siz de dikkat edin:(. umarım bu etkinliği hastalık geçirmeden atlatırız ;)

herkese iyi günler dilerim

edremit zeytin
02-10-2020, 12:34

Tekrar özetleyeyim:

Gerçekten çok zahmetli ve emek isteyen bir işmiş. Tüm paylaşımcılara ve emeği geçen herkese çok çok teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim.

TCM
02-10-2020, 14:09

Tekrar özetleyeyim:

Hayatta iptal ettirmem, ben hazırlıklarımı yaptım, bu yılın kuru inciri tamam, bir boy daha büyüğünü bulursam değiştirecem sadece. Güzel bir ceviz bulursam ellerimi çamaşır suyuna yatırdıktan sonra içine yerleştirecem...Ekşi mayalı ekmek yerine kırmızı bi şey var, akmazsa ondan mı koysam bilemedim...Biraz bulgar domatesi, biraz Hafize Baliç, Bradford karpuzu, @Zekoş un mısırı, tatlı kabağı, başka da bir şey yok zaten...

tropikalist
02-10-2020, 14:18
Hayatta iptal ettirmem, ben hazırlıklarımı yaptım, bu yılın kuru inciri tamam, bir boy daha büyüğünü bulursam değiştirecem sadece. Güzel bir ceviz bulursam ellerimi çamaşır suyuna yatırdıktan sonra içine yerleştirecem...Ekşi mayalı ekmek yerine kırmızı bi şey var, akmazsa ondan mı koysam bilemedim...Biraz bulgar domatesi, biraz Hafize Baliç, Bradford karpuzu, @Zekoş un mısırı, tatlı kabağı, başka da bir şey yok zaten...

Siz Herşeyi baştan planlamışsınız İnanmıyorum bu saatten sonra iptal olmaz sanırım maalesef ben çok istiyordum paylaşmayı ben bu sene elendim maalesef herşey güzel gidiyordu ne olduğunu an herşey mahvoldu gitti arkadaşlar sizden çok özür diliyorum oysaki paylaşmayı da çok istemiştim Ama sohbet komşunda duracağım buranın heyecanını seviyorum :rolleyes:

Umarım burada konuşmak sıkıntı olmaz :(

Herkese güzel günler diliyorum:D

Sevgi Durul
02-10-2020, 15:38
Bu sene etkinliğe tekrar katılmaya kesin kararlıydım. Fakat eşimin ani rahatsızlığı, bahçede eskisi kadar vakit geçirememiz dolayısıyla sıkıntılı bir sezon oldu.

Çok fazla tohum toplayamadım. Söz verdiğim arkadaşlar olduğu için sınırlı sayıda çeşitle bu etkinliğe katılacağım.

Hem pandemi, hem bu durum bizi oldukça üzdü ve yordu. Umarım bundan sonrası güzel olur.

Etkinliğin herkese hayırlı olmasını, sağlıkla tamamlanmasını dilerim. Hepimize, kolay gelsin.

bakidilek
02-10-2020, 16:21
Bu sene etkinliğe tekrar katılmaya kesin kararlıydım. Fakat eşimin ani rahatsızlığı, bahçede eskisi kadar vakit geçirememiz dolayısıyla sıkıntılı bir sezon oldu.

Çok fazla tohum toplayamadım. Söz verdiğim arkadaşlar olduğu için sınırlı sayıda çeşitle bu etkinliğe katılacağım.

Hem pandemi, hem bu durum bizi oldukça üzdü ve yordu. Umarım bundan sonrası güzel olur.

Etkinliğin herkese hayırlı olmasını, sağlıkla tamamlanmasını dilerim. Hepimize, kolay gelsin.Çok geçmiş olsun.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

malina
02-10-2020, 16:34
Sayın malina gerçekten çok zormuş bu kadar zor olduğunu bilmiyordum.

Bilmeyenler için göstereyim :)

http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi/43811.htm

http://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi/43031.htm

Güler
03-10-2020, 12:17
Ekip içinde en yaşlı üye benim. malina telefon ettiğinde " sağlığım iyi olduğu süre çalışırım" dedim.
Etkinlik için Manyas'dan geleceğim. İstanbul'dayken daha kolay ve rahat oluyordu. Eşim Oğuz bu sene İstanbul'a gelmek istemiyor, gelirse Gayrettepe'deki eve kapanacağını düşünüyor, köyün rahatlığı daha ağır bastı. Ben de onu burada tek başına bırakmak istemiyorum ama sanırım ikna etmek zor olacak ama telefonla konuşmayı çok sevdiğinden nasılsa sık sık konuşuruz diye düşünüyorum.

Çocuklar da İstanbul'a gelmemizi çok istemiyorlar. malina müsait olursa onda misafir olur, evle malina arasında gidip gelme olayını ortadan kaldırırsak bence bir mani olmaz gibi.

Beni düşündüren koliler; koliler malina'nın dediği gibi onun kuaför arkadaşına geliyor. malina oradan alıp eve getiriyor ve evin her tarafı kolilerle dolup taşıyor. Koliler bir tehlike arzeder mi? Koliler 2-3 gün beklerse bir ihtimal üzerinde virüs varsa tehlike arzeder mi? Eldiven kullansak da sık sık ellerimizi yıkamak zorunda kalacağımız belli.

Şu ana kadar bende virus yok, bildiğim kadarı ile malina ve Zafer'de de yok. Bu çalışma anında araya devamlı bir mesafe koymak da mümkün değil. Maske önceleri takarız ama bu ne kadar devam eder onu da bilemem çünkü çalışma anında iyice kendimizden geçiyoruz.

Sağlık hizmetinde çalışan arkadaşlar nelere dikkat etmemiz gerekeni daha detaylı yazarlarsa bildiklerimize ekler ona göre hareket etmeye çalışırız.

(Ahh ah agaclar.net, sana olan sevgimiz nelere kadirmiş)

Baruthane
03-10-2020, 13:24
gerçekten çok zahmetli buz dağınım görünmeyen kısmı...

Doku_Kültürcü
03-10-2020, 16:01
Ekip içinde en yaşlı üye benim. malina telefon ettiğinde " sağlığım iyi olduğu süre çalışırım" dedim.
Etkinlik için Manyas'dan geleceğim. İstanbul'dayken daha kolay ve rahat oluyordu. Eşim Oğuz bu sene İstanbul'a gelmek istemiyor, gelirse Gayrettepe'deki eve kapanacağını düşünüyor, köyün rahatlığı daha ağır bastı. Ben de onu burada tek başına bırakmak istemiyorum ama sanırım ikna etmek zor olacak ama telefonla konuşmayı çok sevdiğinden nasılsa sık sık konuşuruz diye düşünüyorum.

Çocuklar da İstanbul'a gelmemizi çok istemiyorlar. malina müsait olursa onda misafir olur, evle malina arasında gidip gelme olayını ortadan kaldırırsak bence bir mani olmaz gibi.

Beni düşündüren koliler; koliler malina'nın dediği gibi onun kuaför arkadaşına geliyor. malina oradan alıp eve getiriyor ve evin her tarafı kolilerle dolup taşıyor. Koliler bir tehlike arzeder mi? Koliler 2-3 gün beklerse bir ihtimal üzerinde virüs varsa tehlike arzeder mi? Eldiven kullansak da sık sık ellerimizi yıkamak zorunda kalacağımız belli.

Şu ana kadar bende virus yok, bildiğim kadarı ile malina ve Zafer'de de yok. Bu çalışma anında araya devamlı bir mesafe koymak da mümkün değil. Maske önceleri takarız ama bu ne kadar devam eder onu da bilemem çünkü çalışma anında iyice kendimizden geçiyoruz.

Sağlık hizmetinde çalışan arkadaşlar nelere dikkat etmemiz gerekeni daha detaylı yazarlarsa bildiklerimize ekler ona göre hareket etmeye çalışırız.

Ben ziraat mühendisiyim, bitki doku kültürü laboratuvarında çalışırken, lateks eldiven takarız ( Lateks allerjiniz varsa nitril eldiven kullanın).

Yiyecek ve içecek tüketmeyiz. Buna karşılık, sık sık mola verebilirsiniz.

Herhangi bir nedenle burnunuza veya ağzınıza dokunmanız gerekirse (kaşınma olabilir) tahta çubuk kullanarak burnunuzu, kafanızı kaşıyabilirsiniz. "Sen çalışırken ne yapıyorsun" diye sarabilirsiniz. Paslanmaz çelik pensetlerden bir tanesini bu işi için ayırdım. Bir kavanoz içerisinde duruyor. Kullandıktan sonra, her ihtimale karşı ucunu pürmüz aleviyle yakıyorum, soğuması için kavanozun üzerine yatay şekilde koyuyorum (bir defasında diklemesine kavanoz içerisine bırakmıştım ve kavanoz parçalanmıştı, bu bana ders oldu). Pürmüz kullanmak çok kişinin çalıştığı bir ortamda kaza riskini artırır, bu nedenle bir kısmına kolonya doldurduğunuz bir küçük kavanoz kullanabilirsiniz. Tahta çubukları kullandıktan sonra bu kolonya içerisine daldırabilirsiniz.

Eldivenleri mola için çıkardığınızda, tekrar kullanmayın, yenisini kullanın.

Covid-19 virüsü dayanıklılık süresiyle ilgili bir çalışma buldum. Neeltje van Doremalen ve çalışma arkadaşlarının yaptığı bu çalışmada belirtildiğine göre 24 saat sonunda karton üzerinde aktivitesini kaybediyor. Siz, fazladan bir 24 saat daha bekletip çalışabilirsiniz. İlgili makale: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v2.full.pdf

Kolay gelsin....

Doku_Kültürcü
03-10-2020, 16:36
Bilmeyenler için göstereyim :)

Son kontrol çok önemlidir. Doktora tez dönemimde, tez hocamın angaryasından kurtulmak için mesai dışı çalışırdım. Laboratuvardan çıkışım 21:00-22:00'ı bulurdu. Bölümü terk etmeden önce, bütün laboratuvar kapılarının kapalı olduğundan emin olurduk. Aksi durumda, nöbetçi, laboratuvardaki cihazlardan birinin önemli bir parçasını "rehin" alırdı. Ertesi gün bölüm başkanıyla kavga ederdiniz.

Koridora çıktım, biyoteknoloji laboratuvarının kapısını açık olduğunu gördüm. Kapatmak için gittiğimde, bir arkadaşımın çalıştığını fark ettim. Laboratuvara girdim, "hayırdır, bu lab da bu saate kalınmazdı" dedim. Çok kötü dedi. PCR bantları çok iyi gözükmüyor, dedi ve PCR jellerinin izlemesini yapılan cihazı çalıştırdı.

Gerçekten de bandlar çok silikti ama bantları görüntülemek için kullanılan ultraviyole lambayı çalıştırmadığını fark ettim. "Ultraviyole lambayı açsan, daha net görünür" dedim. Lambayı çalıştıran düğmeye bastım. PCR bantları canlı bir şekilde ortaya çıktı. "Son ütücü" olmak önemlidir.
Son kontrolü, organizasyonda hiç çalışmamış biriyle yaparsanız hayat kurtarır.

Başka bir örnek vereyim. Yine doktora öğrenciliğim döneminde, akademisyen olan sınıf arkadaşım verdiği ekoloji dersinin sınavına denek olarak katılıp katılmayacağımı sordu. Kabul ettim. Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşmuştu. Çok yüksek bir puan aldım. Sorularda bir kaç tane hata buldum. Arkadaşım itiraz etti. Bir sorunun iki tane doğru yanıtı var, ya yanıtlardan birini değiştir, ya da her ikisini de doğru kabul et. Kabul etti. Sınıfa sınavı yaptı. Çoğu benden düşük not aldı. Sınıfa fırçayı çekti, "bu dersi hiç almamış biri sizden yüksek not alıyor, kendinizden utanmalısınız" dedi. Sınıf kendisini savundu "Ama hocam, denek doktora öğrencisi" dedi. Hoca'da "bir önceki sınav deneği sizin gibi lisans öğrencisiydi, üstelik de edebiyat fakültesi öğrencisiydi" hücumunu yaptı. Sınıftan çıktım. Koridorda, epeyce güldüğümü hatırlıyorum.

Güler
03-10-2020, 17:03
Teşekkürler Doku_Kültürcü.

celalim01
03-10-2020, 23:11
Şuan zamanım var sayılır. Yoğun bir dönem yaşadık. Evim uzun zamandır tadilat nedeniyle zaman sıkıntısı ve sonrasında eğitimci olmamızın getirdiği yoğunluk, günün 6 saati bende ,eşimin ve kızımın bilgisayar başında dersler nedeniyle geçirdiği süreyi göz önüne alırsak zaman sorunu yaşamamız çok oldu. Bazen günde 12-13 saat bilgisayar açık kalmak zorunda oldu. sağlık açısından evet ama uzaktan eğitimde yıprandık. Bilgisayarı olmayan çocuklara evimizde ödevler hazırlayarak verdik. Kendimize ayırdığımız kısa zaman sürelerinde de olsa etkinlik için tohum oluşturmaya başlamak istiyorum hafta içinde. Hayırlısı diyelim. Yıllardır bulunduğum ve memnuniyet yaşadığım bir site. Daha önce bilmediğim bir çok bilgiyi burada öğrendim.Memnunum burada olduğum için.

Portakal Rengi
04-10-2020, 09:05

Korunma konusunda dikkatli olduğum için birikimlerimden öneriler :
Karton, pamuklu kumaş bir gün içinde dokunulabilir oluyormuş. Sizi asıl riske sokacak malzeme naylon poşetler. Ben, göndermeden önce dezenfekte edeceğim poşetleri. Ama bu yeterli olmayacak. Çünkü kargo poşeti plastik ve çok kişi dokunacak. Plastikler eve girmeden önce dezenfekte edilirse riske girmezsiniz.
Kullandığım yöntem : 5 lt suya 1 çay bardağı çamaşır suyu ekleyerek bir solüsyon hazırlıyorum. (Ameliyathane dezenfekte etmek için kullanılabilen oranlar.) Bunu kapaklı bir kaba döküp, merdivene koyuyorum. Plastik ambalajlar silinerek içeri alınıyor. Buradaki sorun onca poşetin nasıl temizleneceği. Toplu daldırma kullanılabilir düşüncesindeyim.
75 °C lik fırında bekleterek de virüsten kurtulunuyor. Plastik bu sıcaklığa dayanabilir, tohumlar da bu sıcaklığa dayanabilir mi? Seçenek olabilir.
Konu hakkında daha bilgili olanlardan gelecek önerileri de bekliyorum. Bize de yardımı olacaktır.
Emeği geçecek olanlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Kolaylıklar diliyorum.

Güler
04-10-2020, 09:35
Teşekkür ederim sayın Portakal Rengi.

minedo
04-10-2020, 13:12
Merhaba uzun yıllar istanbulda yaşamış ve formlardaki bahçeleri bostanları imrenerek takip etmiş biri olarak sonunda memleketimde küçük çaplıda olsa toprakla uğraşabilme imkanım olacak,Bu sene tohumlardan istifade eden seneyede paylaşabilen olma ümidi ile emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler....

Şeftali çiçeği
04-10-2020, 13:13
Korunma konusunda dikkatli olduğum için birikimlerimden öneriler :
Karton, pamuklu kumaş bir gün içinde dokunulabilir oluyormuş. Sizi asıl riske sokacak malzeme naylon poşetler. Ben, göndermeden önce dezenfekte edeceğim poşetleri. Ama bu yeterli olmayacak. Çünkü kargo poşeti plastik ve çok kişi dokunacak. Plastikler eve girmeden önce dezenfekte edilirse riske girmezsiniz.
Kullandığım yöntem : 5 lt suya 1 çay bardağı çamaşır suyu ekleyerek bir solüsyon hazırlıyorum. (Ameliyathane dezenfekte etmek için kullanılabilen oranlar.) Bunu kapaklı bir kaba döküp, merdivene koyuyorum. Plastik ambalajlar silinerek içeri alınıyor. Buradaki sorun onca poşetin nasıl temizleneceği. Toplu daldırma kullanılabilir düşüncesindeyim.

Sn Portakal Rengi, o solüsyon fısfıs şişelere doldurulup gelen bütün poşetlere sırayla sıkılabilir. İnanın bana silmekten çok daha pratik olacaktır. Her boy plastik boş fısfıs şişeleri büyük marketlerde bulunuyor.

tanery
04-10-2020, 14:59
Gül tohumu paylaşan yok mu? Şöyle güzel kokan pembe kırmızı irice olan güllerden olan yokmudur:)

tanery
04-10-2020, 15:06
Fısfısla veya solisyonla olmaz arkadaşlar. Paketleyen arkadaşlar ve kargoyu alan arkadaşlar ellerini işleri bitene kadar ağzına götürmeyecek en kolay yolu bu korunmanın:). Elden virüs kapılmıyor. Herkes dikkat edecek.

fth0507
06-10-2020, 08:31
***. Eski üyeler için de değişiklikler var mı.

tropikalist
06-10-2020, 11:24
***. Eski üyeler için de değişiklikler var mı.

sizin şu an etkinliğe katılmada bir sıkıntınız yok tüm kurallara uygunsunuz 30 eylülden önce kayıt tarihi ve 10 mesajdan fazla yani eğer önceden tohum isteyip paylaşmamışsanız bilemem tabi;)

Duman Efe
07-10-2020, 22:53
10 mesaj isteği benim gibi yeni katılanlar için biraz zorlayıcı olacak. Tohum paylaşımı etkinliğini görünce çok heyecanlanmıştım. Daha aktif olmaya çalışacağım umarım bu tarihten sonra atılan mesajlar geçerli olur.

obabilgesi
08-10-2020, 20:08
Arkadaşlar eminim biryerlerde tartışılmıştır ama tekrar dile getirmek istedim.
Bazen gerçekten çok özel tohumlar takasa konuluyor. Ama talep eden kişi nedense türe özel izolasyonu sağlamadan üretim yaparak tekrar tohum alıyor ve aldığı tohumları takasa sunuyor...
Bu şekilde farkında olmadan türün özelliklerini bozuyoruz lütfen en azından tohum alacağınız sebzeye veya meyveye özel izolasyon önlemini alalım. Eğer böyle devam edersek görüntüde olmasa bile kuşaktan kuşağa özelliklerinde farklılaşmış, bozulmuş ürünler elde edeceğiz. Siz de biliyorsunuz ki birçok bitki çok çok az da olsa yabancı tozlaşmaya açık oluyor. İhtimal var yani, o yüzden lütfen işimizi garantiye alalım.

uguralper
10-10-2020, 07:55
Merhaba, yeni paylaşım alanı hayırlı olsun. Foruma yeni üye oldum. 10 mesaj göndermeden tohum paylaşımında bulunamıyormuyuz acaba?

MeyveliTepe
10-10-2020, 11:05
Merhaba, yeni paylaşım alanı hayırlı olsun. Foruma yeni üye oldum. 10 mesaj göndermeden tohum paylaşımında bulunamıyormuyuz acaba?

10 mesaj ve 30.9.2020'den önce üye olma şartı var maalesef.

bilenyum
10-10-2020, 12:57
Bir ricam olacak. Herkes kullandığı, tükettiği ürün hakkında düşüncelerini yazsa olmaz mı?
Yıllardır tohum dağıtılıyor ama genelde değişmeyen kısımlar Bitki tipi ve gelişim durumu ve Meyvelerinin ayırt edici özellikleri.
Bu kısımlar neden alıntılanıyor, neden kendi düşünceleriniz eklenmiyor :( ek bir şey eklenemez mi ürünü tüketenler anlam veremiyorum. Ürün verimli, lezzetli ya da yavan olabilir. Bir kıyaslama bile yapılabilir. Kahvaltılık mı, salçalık mı, sizi çeken ya da beğenmediğiniz yanları nedir? bunları bence tohum paylaşanların dikkate alması gerekiyor. Koca bir sezon gelen ürünleri lezzetini ya da formunu hayal ederek geçirmek yerine bunu daha geniş bir şekilde ele almak iyi olabilir. Örneğin geçen yıl çok övülen lezzette en az 10 domates tohumu aldım ama beğendiğim 3'ü geçmedi. Bilseydim ekmezdim dediklerim oldu. Bir derecelendirme ölçeği olabilir. Kişiden kişiye değişebilir bu durum elbette ama önem arz ediyor bence. En azından taze tüketilebilen ürünler için.

Zekoş
10-10-2020, 13:55
Sn.Bilenyum öneriniz bilgilere eklense cok güzel olur.Ama şunu da söylemeliyim herkesin ağız tadı cok farklı..Mesela siz alakır etlisini hic begenmemissiniz benim en sevdigim domatesler arasinda...Şekil olarak da tad olarak da... Ve en sevdigim yonü kabugunun rahatca soyulması hic ugrastirmıyor;)
Ayrica bilgilere soyle bir ayrıntı eklenebilir ..ürünü nasıl degerlendirdigi..Buna da bir örnek vereyim mesela beyaz ceri domates..fideler karisinca cogunluk ondan çıkti ye ye bitmiyor cocukta da cok yok;)

bilenyum
10-10-2020, 14:33
Sn. Zekoş, dediğiniz gibi herkesin ağız tadı farklı. Alakır'ı 1 meyvesinden denemiştim. O iyi değildi ama sonraki mahsüller de daha iyi bir lezzeti vardı. Bu nedenle düşüncem onun için değişti.

TuranBozbek
10-10-2020, 15:29
Selamlar,

Şartlar itibari ile tohum paylaşım etkinliğinden faydalanamayacağım galiba.

Bu sene bahçeye tesadüf ektiğimiz ve yetiştirilmesi konusunda pek te önemsemediğimiz domatesler beni çok şaşırttı.

Türü araştırdığıma göre Siyah Kırım domatesi imiş. Tadı çok güzeldi.

Bu domatesin orijinal tohumlarından nasıl temin edebilirim. Beni yönlendirebilir misiniz.

Şimdiden teşekkür ederim.

Zekoş
10-10-2020, 15:29
Aslında sizin isteginizi sanirim Sn.Hosseda idi yerine getirmisti..Paylastigi butun ürünlere puan vererek degerlendiriyordu.Devam ettiren olmadi ama..Forumda sayılı birkac kisi ciddiye alıp güzel tanıtım yapiyor..digerleri kolaya kaçıyor..dogruya dogru😃

malina
10-10-2020, 16:18
Ne kadar ekmek o kadar köfte :)

Tohum alanların da bir kısmı gerekli dönüşleri çok az yapıyor bir kısmı hiç yapmıyor. Yazdığınız onca ayrıntının işe yaradığını bilmezseniz, yapmaya istekli olmazsınız...

Takip etmedim ama Hosseda'ya verdiğin puanlarla aynı fikirdeyim ya da ben şunu daha çok sevdim diye geri dönüş olmuş muydu?

TCM
10-10-2020, 21:16
Bir ricam olacak. Herkes kullandığı, tükettiği ürün hakkında düşüncelerini yazsa olmaz mı?
Yıllardır tohum dağıtılıyor ama genelde değişmeyen kısımlar Bitki tipi ve gelişim durumu ve Meyvelerinin ayırt edici özellikleri.
Bu kısımlar neden alıntılanıyor, neden kendi düşünceleriniz eklenmiyor :( ek bir şey eklenemez mi ürünü tüketenler anlam veremiyorum. Ürün verimli, lezzetli ya da yavan olabilir. Bir kıyaslama bile yapılabilir. Kahvaltılık mı, salçalık mı, sizi çeken ya da beğenmediğiniz yanları nedir? bunları bence tohum paylaşanların dikkate alması gerekiyor. Koca bir sezon gelen ürünleri lezzetini ya da formunu hayal ederek geçirmek yerine bunu daha geniş bir şekilde ele almak iyi olabilir. Örneğin geçen yıl çok övülen lezzette en az 10 domates tohumu aldım ama beğendiğim 3'ü geçmedi. Bilseydim ekmezdim dediklerim oldu. Bir derecelendirme ölçeği olabilir. Kişiden kişiye değişebilir bu durum elbette ama önem arz ediyor bence. En azından taze tüketilebilen ürünler için.

Paylaşımlarımda (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328-49.htm) mümkün olduğunca ayrıntılı yazıyorum. Özellikle kataloglarımda (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43493.htm). İkili üçlü karşılaştırmalarını yeme efektleriyle bile yapıyorum. ;) Bazen 'yeter artık' diyecekler diye de çekiniyorum.

Ancak @ Zekoş un dediği gibi beğeni olayı apayrı bi şey, damak tadı herkesin farklı. Misal sizin 9/10 verdiğiniz Russian Cossack Domatesini hanım hayatta yemez, ben ise yerim ama aramam. Rus domateslerinin tadını bırakın rengi bile irrite ediyor eşimi, 'yemeklerde ne bunlar böyle siyah-mor rengini bulaştıracak' diye. 6-7/10 verdiğiniz Bulgar domatesi ise (bu arada bunlar benim bulgar domatesleri değil, dışı da içi de benzemiyor, karışıklı olmasın) bizim en sevdiğimiz üç domatesten biri, ağızda eriyen, incecik kabuklu, şeker gibi tadı, bol etli sulu yapısı ve düzgün hatlarıyla yemekler için ideal bizce.

Bu ara yeri gelmişken 'blue beauty domatesi' tartışmasız şu ana kadar kim baktıysa çok beğendi ve bizim zirvemizde. Hafize Baliç ile ilgili yazınıza katılıyorum.

TCM
10-10-2020, 21:27
Bir kaç sorum olacak, şu ana kadar cevabını bulamadım ve forumda da okumadığımı sanıyorum...

Tohum alınacak misal domatesler var karşımızda. Mümkünse çaprazlaşma olma ihtimalini azaltmak için ilk meyvelerden farklı türlerden uzak duran meyvelerden, türünün örneğini en güzel yansıtan en sağlam ve güzel domateslerden tohum alıyoruz. Buraya kadar tamam.

Bu özelliklere uyan 10 tane domatesimiz oldu, karşımıza dizdik. Üstteki özellikleri karşılıyorlar ama bir kaç tanesi de çok güzel. 10 taneyi birden 10 a kadar puan verdik kağıt üzerinde ve hepsinden 100 er tane tohum aldık. Elimizde toplamda 1.000 tane tohum oldu. Bunların 100 ünü dağıtacak olsak bir kısmı kendimize bir kısmı foruma eşe dosta vs.

Bu 100 tohumu nasıl seçelim. 10 puan verdiğimiz en güzel domatesten mi almalı diğerlerini es geçerek, Yoksa ilk beş domatesten 20 şer tohum alıp karıştırarak mı saklayacağımız tohumları elde etmeli. Yoksa her domatesten 10 ar tohum alıp karıştırarak mı 100 tohumu elde etmeli.

Ben şimdiye kadar en güzelinden tohum aldım, misal üç yıldır birer kg. gelen bulgar domateslerinden tohum aldım. Ancak sanırım hatalı bu uygulama, çünkü tek domatesten tohum alarak çaprazlaşma riskini de arttırmış olmaz mıyız?

TCM
10-10-2020, 21:56
Hemen diğer soru, üsttekiyle de ilgili; geçenlerde bir yerde geçti ve yorum yaptım ama devamı gelmedi. Nedir bu çaprazlaşma, ne zaman oluşur ve ne zaman yani hangi tohumda çaprazlaşan genlerin özelliği ortaya çıkar. Bir de çaprazlaşan tek domatesin bütün tohumları aynı özelliği mi gösterir.

Fazla olmayan deneyimlerimden çıkardığım sonuçlar; Dediğim gibi genelde tek ve en güzel domatesten tohum aldım hep, bu yıl ektiğim Hafize Baliçlerin (20-25 adet) iki tanesi çeri kadar olmasa da iri ceviz kadar küçük ve çeri gibi sık oldu. Demek ki mantıklı olmasa da tek bir domatesin tohumları bile farklı özellik gösterebiliyor. Buna diğer örnek; bu yıl bir veya iki karpuzdan aldığım tek bir çeşidin (Bradford karpuz, uzun yeşil renkte, daha koyu yeşil bantlarla uzunlamasına çevrili, açık sütlü kahve renginde küçük çekirdekleri olan şeker gibi baklava gibi [bu yorumu az önce tadına bakan komşum yaptı] beyaz tarafı bile tatlı ağızda dağılan bir çeşit) tohumlarını ektim. Çıkan karpuzlara baktığımda; önceki yıllarda ektiğim ay yıldız karpuzun desenlerini gördüm üç dört tanesinin üzerinde, yine daha önce ektiğim küçük karpuzun iri çekirdeklerini, başka bir yerli karpuzun dış kabuk rengini gördüm. Ben yine de her açıdan Bradforda benzeyen karpuzların tohumlarını aldım. Peki aynı türün çekirdek yapısı farklı olabilir mi?

Farklı farklı yerdeki biberlerimde iki yıl önce ektiğim siyah biberin rengini, üç yıl önce ektiğim habanero biberin tadını ve uç kısmındaki kıvrıklığı gördüm. Nasıl oluyor bu işler...

Biberimiz tatlı çarliston tohumundan ekildi, büyüdü ve kendi çiçeklerini verdi. Peki çarliston biberimizin üzerindeki iki adet olgun çiçeğin birinin dişi organına kendini bilmez bir bumble arısı sivri acı biberin erkek polenlerini kondurdu. Bir başkası da yanındaki çiçeğe küçük süs acı biberinin erkek polenlerini kondurdu. Peki bu meyve tutan çiçeklerde o yıl çaprazlaşmış farklı türlerin çıkması gerekmiyor mu? Bir arkadaş o yıl çıkmaz farklı özellikler demişti geçen bana mantıklı gelmese de tamam peki yukarıda örneğini verdiğim habanero biberdeki gibi niye üç yıl sonra ortaya çıkıyor özellikleri.

Kafanız karıştı di mi... Şu fıkraya benzedi; Temel yatakta bir sağa bir sola oflaya puflaya dönüp dururken karısını da uyutmamış. Ula Temel ne oflayıp pufluyorsun deyince Temel de söylemiş 'bizim komşu Dursun a borcum vardı ya, işte ödeyemedim onu daha'. Açmış telefonu Dursun a bizim Fadime 'ula Dursun benim adamın sana borcu vardı ya' ... 'He vardı' ... 'İşte o borcu ödemeyecek benimki' deyip kapatmış telefonu Dursun un suratına, kocasına da dönüp yat artık demiş, şimdi o düşünsün...

bilenyum
10-10-2020, 22:13
TCM, unutmadan hemen ekleyeyim Bulgarlarım karışmadı çünkü ekim yerlerine kadar etiketlerini kaybetmedim. Diktiğim yerleri de işaretledim. Ne yazık ki bozuk formlu oldu çoğu. Sadece 1 tanesi sizin söylediğiniz standartları yakalayabildi. Tozlanma olayı konusunda bende çok yabancıyım ve dediklerinize katılıyorum.
Elimden geldiğince tohum paylaşmaya çalıştım yetiştirebildiklerimle. En iyilerini seçmeye çalıştım ama örneğin sizin bulgar domateslere benzemiyor dediğiniz ondan alabildiğim en iyiydi. Sizde tozlaşmış olabilir mi acaba?
Lezzeti kötü değildi ama bir hafize, su gören, margred değildi.
Benim bahsettiğim bu derecelendirme örnek olarak söyledim. Tamamen tutarlı bir alt yapısı olamaz elbette ama lezzetli diye geçilmesini istemiyorum. Kaldı ki kimisi hiç yazmıyor tadı konusunda. Su gibi lezzeti olan domatesi kim yetiştirmek ister ki? :(
Belki de klasik, eski domates lezzetine en yakından uzağa bir derecelendirme daha mı doğru olur bilemiyorum.
Belki de temel amacımız lezzetinden ziyade tohum saflığını korumak, tohumları dağıtabildiğimiz kadar dağıtmak, saf tohumu çok kişiye ulaştırmak olabilir ama benim şuan önemseyebildiğim domates açısından görüntü tutarlılığı ve lezzeti. Elimden geldiğince de ulaştırmaya çalışacağım.

Örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. Melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. Sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. Bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim :D
Bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim.

Yine de belirtin be dostlar :D Lezzetli domates yetiştirmek herkesin hakkı. Mümkünse kahvaltılık olanları belirtirseniz sevinirim.

bilenyum
10-10-2020, 22:57
Sayın TCM, detaylı incelemelerinizden ben çok memnunum. Bence olması gereken öyle :)
emeğinize sağlık. Sanırım tozlaşan ve tozlaşmayan türler olarak gruplanıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=NEkUnOlXHFM

Zekoş
10-10-2020, 23:04
Ne kadar ekmek o kadar köfte :)

Tohum alanların da bir kısmı gerekli dönüşleri çok az yapıyor bir kısmı hiç yapmıyor. Yazdığınız onca ayrıntının işe yaradığını bilmezseniz, yapmaya istekli olmazsınız...

Takip etmedim ama Hosseda'ya verdiğin puanlarla aynı fikirdeyim ya da ben şunu daha çok sevdim diye geri dönüş olmuş muydu?
Sevgili Malina söylediklerinizde haklılık payı cok ama derecelendirmenin geri donüs olmasa da mutlaka faydasi var.Çünkü insanda merak uyandırıyor o ürünü daha dikkatle takip ediyorsun..Mesela ben bulgar domatesini sırf Sn.TCM nin övgusu yuzünden ektim itiraf ediyorum:)
Biraz iyimser bakış olacak ama belki de arkadaslar birbirlerinin damak zevkine saygi duyduklarindan dönüs yapmiyordur;) Ben samimi oldugum kisilere mutlaka ektigim urünun iyi **** kötü sonucunu bildiriyorum onuda belirteyim..

Zekoş
10-10-2020, 23:13
Sn.TCM yazdıklarınızı anlamakta biraz zorlandım ama okurken aklima baska bir detay geldi.Domatesteki özellikleri hep tozlasmaya bağlamışsınız..Peki büyüklügü, lezzeti, şekli bakımla alakalı olamaz mı?

TCM
10-10-2020, 23:20
Üçü de bakımla alakalı olabilir, hatta yetiştirildiği yer ile de ilgili olabilir ancak benim dediklerim belirgin farklılıklar; misal hafize baliçteki iki üç kök tamamen apayrıydı. Bir de @bilenyumun paylaştığı bulgar domatesi benimkilerden tamamen farklı; renk-büyüklük ve şekil açısından.

Portakal Rengi
11-10-2020, 08:54
TCM, unutmadan hemen ekleyeyim Bulgarlarım karışmadı çünkü ekim yerlerine kadar etiketlerini kaybetmedim. Diktiğim yerleri de işaretledim. Ne yazık ki bozuk formlu oldu çoğu. Sadece 1 tanesi sizin söylediğiniz standartları yakalayabildi. Tozlanma olayı konusunda bende çok yabancıyım ve dediklerinize katılıyorum.
Elimden geldiğince tohum paylaşmaya çalıştım yetiştirebildiklerimle. En iyilerini seçmeye çalıştım ama örneğin sizin bulgar domateslere benzemiyor dediğiniz ondan alabildiğim en iyiydi. Sizde tozlaşmış olabilir mi acaba?
Lezzeti kötü değildi ama bir hafize, su gören, margred değildi.
Benim bahsettiğim bu derecelendirme örnek olarak söyledim. Tamamen tutarlı bir alt yapısı olamaz elbette ama lezzetli diye geçilmesini istemiyorum. Kaldı ki kimisi hiç yazmıyor tadı konusunda. Su gibi lezzeti olan domatesi kim yetiştirmek ister ki? :(
Belki de klasik, eski domates lezzetine en yakından uzağa bir derecelendirme daha mı doğru olur bilemiyorum.
Belki de temel amacımız lezzetinden ziyade tohum saflığını korumak, tohumları dağıtabildiğimiz kadar dağıtmak, saf tohumu çok kişiye ulaştırmak olabilir ama benim şuan önemseyebildiğim domates açısından görüntü tutarlılığı ve lezzeti. Elimden geldiğince de ulaştırmaya çalışacağım.

Örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. Melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. Sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. Bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim :D
Bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim.

Yine de belirtin be dostlar :D Lezzetli domates yetiştirmek herkesin hakkı. Mümkünse kahvaltılık olanları belirtirseniz sevinirim.

Pratik açıdan şöyle bakabilirsiniz.
Ürünü beğenmeyen kişi tohumu paylaşmaz.
Ürün lezzeti kişiden kişiye öylesine değişebilir ki, yorum yapan pişman edilebilir. Bu bağlamda lezzet konusunda yorum yapmamak daha doğru. Yetiştirildiği topraktaki mineral yapı, bakım, sulama, iklim, vb değişkenleri göze alırsak sizin değerlendirmeniz yanlış yönlendirme olabilir. Bu kadar önemsiziz bir yandan.
Lezzet için başlık açıp, orada fikir belirtmek daha iyi olur, görüşündeyim. (Domateste olduğu gibi)

şehirliköylü
11-10-2020, 10:17
Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem

Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.

Bu durumda
Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve
Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti)
tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim.

MeyveliTepe
11-10-2020, 11:26
Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem

Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.

Bu durumda
Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve
Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti)
tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim.

Karnabahar ve lahana hibriti dediğiniz tohum, ekildiğinde yine aynı meyveyi/çiçeği/yaprağı mı verecek? Ekimi bir defaya mahsus bir şey mi, değil mi?

Trrymkapadokya
11-10-2020, 11:27
İçerik olarak çok faydalı olması ve üretmeye, üretene destek olan herkese teşekkürler. Umarım bu vesile ile bizlerde bu etinlikten faydalanırız.

şehirliköylü
11-10-2020, 12:13
Karnabahar ve lahana hibriti dediğiniz tohum, ekildiğinde yine aynı meyveyi/çiçeği/yaprağı mı verecek? Ekimi bir defaya mahsus bir şey mi, değil mi?

Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim.

MeyveliTepe
11-10-2020, 18:21
Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim.

Lahanagillerde bir tohumun stabil hale gelmesi kaç senedir bilmiyorum. Ekildiğinde hep aynı bitkiyi verdiğine emin olduğunuzda (bir kaç yıl sürebilir) stabil bir çeşit elde edersiniz. Tabii bu süreçte başka çeşitlerle de hibritlememek lazım. lahanagiller çok kolay hibritlendiği için şimdiye kadar tohum paylaşmaya hiç cesaret edememiştim :)

Sezerakk
11-10-2020, 22:48
3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI
beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli..

Portakal Rengi
12-10-2020, 09:11
3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI
beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli..

Sn IstcalIst in paylaştığı patlıcana bakabilirsiniz. Dilim dilim kesilmiş bir resmi de var.
http://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/44356.htm

ARFF51
12-10-2020, 10:09
Bu güzel etkinliği düzenleyen herkese teşekkürler. İlk defa bu etkinliği katılıyorum umarım herkese faydalı olması dileği ile..

ARFF51
12-10-2020, 10:11
Sağol kardeşim senin sayende bu etkinlikte bulunmak güzel.

Zekoş
12-10-2020, 10:22
Sn.Sezerak gecen sene ödemis grubundan hanım çantası diye bir patlican almistim.Sadece 1 adet oldu buranin iklimi patlicana pek uygun degil ya da bakimini iyi yapamadigimdan..Cekirdegi o kadar azdi ki ben cok begendim.Isterseniz gonderebilirim.Resmini bulabilirsem atarım

nazlı06
12-10-2020, 12:00
Sn.Sezerak gecen sene ödemis grubundan hanım çantası diye bir patlican almistim.Sadece 1 adet oldu buranin iklimi patlicana pek uygun degil ya da bakimini iyi yapamadigimdan..Cekirdegi o kadar azdi ki ben cok begendim.Isterseniz gonderebilirim.Resmini bulabilirsem atarım
Sevgili arkadaşım hanım çantası ve Eğridere uzun patlıcan bizim yöreye (Tire-Ödemis) özgü bir patlıcan türüdür bol verimli az cekirdeklidir. Bu yıl benim etkinlikte paylaştığım topan patlıcan da çekirdeği azdir.

istcallst
12-10-2020, 15:30
Sn IstcalIst in paylaştığı patlıcana bakabilirsiniz. Dilim dilim kesilmiş bir resmi de var.
http://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/44356.htm

Bu patlıcan da çekirdekli, fakat doğru zamanda hasat edilirse çekirdekler yerken hiç farkedilmiyor. Yeşil bir çeşidim var (olgun halde yeşil kalıyor), meyveler badem salatalık kadar ve çekirdekleri daha da az. Bu tohumdan çok az saklayabildim, hep yedik.

Sezerakk
13-10-2020, 06:03
Sevgili arkadaşım hanım çantası ve Eğridere uzun patlıcan bizim yöreye (Tire-Ödemis) özgü bir patlıcan türüdür bol verimli az cekirdeklidir. Bu yıl benim etkinlikte paylaştığım topan patlıcan da çekirdeği azdir.

Sn. Nazli06 elinizde varsa o ikisini de paylaşmanız mümkün müdür ? Sn. Zekoş un elinde çok az varmış, zahmet vermeyelim. Eğer sizde varsa **** bulabilirseniz çok makbule geçer açıkçası. Yoksa artık patlıcan ekmekten vazgeçeceğim anacığıma hiçbir patlıcanı beğendiremedim hep çekirdekli diye :)

Muda
13-10-2020, 10:20
Sn. Sezerakk;

Patlıcanın çekirdekli olması sulamanın yeterli gelmemesi ile doğru orantılı. Siz yanmış hayvan gübresi ile gübrelediğiniz yere çapasını yapıp toprağı kurur kurumaz bolca sulayın isterseniz. O zaman patlıcanlarınız çekirdekli olmayacaktır. Küçük diye patlıcanları bekletmeyin. Onları kopartınca yerine gelen yeniler daha güzel olacaklardır.

Atilgan
13-10-2020, 16:15
Patlıcandan açılmışken mugla yılanı patlıcanı paylaşmak isteyen olurmu?

nazlı06
13-10-2020, 16:52
Patlıcandan açılmışken mugla yılanı patlıcanı paylaşmak isteyen olurmu?

O bizim Eğridere patlicanimiz. Elimde kendime yetecek kadar tohum var kısmet olursa seneye paylaşırım

Atilgan
14-10-2020, 09:43
O bizim Eğridere patlicanimiz. Elimde kendime yetecek kadar tohum var kısmet olursa seneye paylaşırım

Bunu bilmiyordum ben daha önce yetiştirdim ve memnun kaldım ama tohum alamadım diye hatırlıyorum.

kadirkcbyk
14-10-2020, 10:39
İlk defa bu sene tohum talep edebileceğim. İnşallah seneye de ben paylaşımcı olurum. Herkese hayırlı uğurlu olsun :)

MeyveliTepe
14-10-2020, 10:42
İlk defa bu sene tohum talep edebileceğim. İnşallah seneye de ben paylaşımcı olurum. Herkese hayırlı uğurlu olsun :)

7 tane mesajınız kopyala-yapıştır tohum isteme mesajı. Bunlar sayılmaz haberiniz olsun.

cemilsisik
14-10-2020, 15:51
Bende aynı durumda olduğumu, aynı şekilde Sn. Meyvelitepe paylaşımları ile siteye üye olduğumu bildirir katkılarından dolayı teşekkür ederim. Tohum etkinliğine katılma hakkında hala kararsız olduğumu da eklemek istiyorum. Tohum paylaşan üyelere bu vesile ile emekleri için teşekkür ederim.

MeyveliTepe
14-10-2020, 16:04
Bende aynı durumda olduğumu, aynı şekilde Sn. Meyvelitepe paylaşımları ile siteye üye olduğumu bildirir katkılarından dolayı teşekkür ederim. Tohum etkinliğine katılma hakkında hala kararsız olduğumu da eklemek istiyorum. Tohum paylaşan üyelere bu vesile ile emekleri için teşekkür ederim.

Kurallara göre sizin katılmanızda bir engel bulunmuyor.

adanalim
14-10-2020, 22:43
Bende tohum talebinde bulunabiliyormuyum

MeyveliTepe
14-10-2020, 22:47
Bende tohum talebinde bulunabiliyormuyum

Paylaşımcı değlseniz bu yıl için hayır. En geç 30 Eylül'de üye olanlar katılabiliyor.

lfkaya
14-10-2020, 22:58
Ben eski üyeyim paylaşımcı değilim daha önceki senelerde talep etmiş almıştım geçen sene alamadım bu sene talepte bulunup alabiliyor muyum

MeyveliTepe
14-10-2020, 23:28
Ben eski üyeyim paylaşımcı değilim daha önceki senelerde talep etmiş almıştım geçen sene alamadım bu sene talepte bulunup alabiliyor muyum

Bir kaç kere katılıp tohum almışsınız, şimdiye kadar hiç paylaşmamışsınız.

Paylaşımcılar, o kadar tohumu alıp niye hiç paylaşım yapmamış diye düşünüyorlar. Tohum isteme dışındaki makul ve mantıklı mesaj sayınız 10'dan fazla ise kurallara göre katılılabilirsiniz, fakat paylaşımcılar göndermeyi belki tercih eder, belki etmez, kendi insiyatifleridir. Göndermezlerse de;

Evet Göndermeyen Var Bir Kaçtane
Tohum paylaşıp da göndermeyen arkadaşlar gönderemeyecekse veya gönderememe sebebini açıklamıyorsa neden paylaşıyor

Böyle şeyler söyleyemezsiniz.

saleri
16-10-2020, 17:12
Sn iyigit Zahter (http://www.agaclar.net/forum/1597781-post6.htm) isimli paylaştığınız bitki Çıbrıka dan farklı mı ?

obabilgesi
16-10-2020, 17:19
Sn iyigit Zahter (http://www.agaclar.net/forum/1597781-post6.htm) isimli paylaştığınız bitki Çıbrıka dan farklı mı ?

Hayır çıbrıkadan bahsediyor...

lfkaya
16-10-2020, 20:11
Hayır çıbrıkadan bahsediyor...

Zahter bildiğim kadar kekik çıbrıka ise mercimek otu diye geçer

obabilgesi
16-10-2020, 20:21
Zahter bildiğim kadar kekik çıbrıka ise mercimek otu diye geçer

Evet zahter kekik türüdür, ama arkadaşımızın bahsettiği yazlık zahter çıbrıska oluyor... Hani şu bulgarların meşhur tek yıllık baharatı, yanlışım varsa arkadaşlar düzeltecekledir.

bahcedenn
16-10-2020, 21:05

Paylaşılan bitki Sayın obabilgesi'nin de dediği gibi tam olarak Summer Savory Satureja hortensis isimli bitki. Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette ise adı Sater otu olarak geçtiği için karıştırılıyor. 2013 yılında ise muhtemelen ilk ben paylaşmıştım. ;)

iyigit
18-10-2020, 10:24
merhaba,
evet, paylaştığım zahter summer savory diye de geçen çıbrıka. bir de bu sene bir bostan patlıcanı paylaşıyorum. sanırım sn. portakalrengi'nin hoşuna gidebilir. 2 yıldır bu patlıcandan zar zor tohum alabiliyorum çünkü çok büyüdüğünde bile içinde 10 tane tohum bulamıyorum. bu sene bazı patlıcanları sulayamadım ve sn. muda'nın söylediği gibi birinden bol tohumlu bir patlıcan elde ettim. umarım anneler memnun kalır.

mayiyimeil
18-10-2020, 18:44
Herkese Ankara'dan merhaba.
Siteye geçen hafta üye olmuş ve bir de mesaj atmıştım. Fakat her ne hikmetse üyeliğim silinmiş. Bugün yeniden foruma üye oldum. 2020-21 tohum paylaşım etkinliğinden ben de yararlanmak istiyorum. Sayın forum yöneticilerinin dikkatine. Not: Şimdi diğer sayfalara geriye kalan dokuz mesajı yazmaya gidiyorum. Geri döneceğim. ....

MeyveliTepe
18-10-2020, 18:54
Herkese Ankara'dan merhaba.
Siteye geçen hafta üye olmuş ve bir de mesaj atmıştım. Fakat her ne hikmetse üyeliğim silinmiş. Bugün yeniden foruma üye oldum. 2020-21 tohum paylaşım etkinliğinden ben de yararlanmak istiyorum. Sayın forum yöneticilerinin dikkatine. Not: Şimdi diğer sayfalara geriye kalan dokuz mesajı yazmaya gidiyorum. Geri döneceğim. ....

Üyelik silinmesi gibi bir durum olmaz.

Paylaşımcı olmayanların etkinliğe katılabilmesi için 30 Eylül 2020 ve öncesinde üye olmuş olmaları gerekiyor.

saleri
18-10-2020, 22:23

http://www.agaclar.net/forum/1597697-post7.htm

Sn Hanifeçeliktaş ın paylaştığı patlıcanı deneyin isterseniz. Eğridere patlıcanına benzeyen ama daha uzun olan bir türmüş.

Portakal Rengi
19-10-2020, 09:12
merhaba,
evet, paylaştığım zahter summer savory diye de geçen çıbrıka. bir de bu sene bir bostan patlıcanı paylaşıyorum. sanırım sn. portakalrengi'nin hoşuna gidebilir. 2 yıldır bu patlıcandan zar zor tohum alabiliyorum çünkü çok büyüdüğünde bile içinde 10 tane tohum bulamıyorum. bu sene bazı patlıcanları sulayamadım ve sn. muda'nın söylediği gibi birinden bol tohumlu bir patlıcan elde ettim. umarım anneler memnun kalır.

Sn sezerakk arıyor patlıcanı. Umarım bu sayfayı görür.

YİGİDO
19-10-2020, 09:29
Merhaba arkadaşlar ben Sivasta yaşıyorum, ilk kez katılıyorum aranıza soğuk iklimlerde yetişecek tohumlarınızı paylaşırsanız memnun olurum.. İyi günler

aysenco
19-10-2020, 10:34
merhaba,
bildiğim ve kullandığım bir site olmasına rağmen siteye yeni üye oldum. büyük şehirde yaşıyordum. kendi memleketime dönmemle birlikte uzun yıllardır işlenmeyen toprağımızı doğal tarım(başarabilirsem) yoluyla işleme düşüncesindeyim. işe kışlık birkaç sebze ile başlamak istiyorum. marul, brokoli, pırasa vs. ziraat'tan tohum almak istemiyorum. toprak tertemiz, uzun zamandır ilaç ve dahi gübre bile kullanılmamış. böyle temiz bir toprağı atalık tohumlarla şenlendirmek isterim. zaman ilerledikçe ve ben de tohum aldıkça paylaşmaktan mutluluk duyacağım. atalık kışlık sebze tohumu konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mıdır? şimdiden teşekkürler. bereketli olsun.

ozlem39
19-10-2020, 16:44
merhaba bende yeni üyeyim 2-3 talebim oldu. Lojistik merkezine adres yazın diyor mesajlarda, hangi başlık altında orası? Saygılar

halcur
19-10-2020, 19:07
merhaba bende yeni üyeyim 2-3 talebim oldu. Lojistik merkezine adres yazın diyor mesajlarda, hangi başlık altında orası? Saygılar

Parola ve kullanıcı adıyla giriş yaptıktan sonra, sağ üstte isminizin altında Özel Mesajlarınız yazıyor. Ona tıklayınca açılan sayfanın sol alt kısmında Yeni Mesaj Gönder yazısına tıklayın. Açılan mesaj gönderim panelinde Alıcı Kullanıcı(lar) yazan yerin yanındaki kutuya LojistikMerkezi yazıp mesajınızı doldurup gönderin.

Ya da tıklayın --->

http://www.agaclar.net/forum/private.php?do=newpm&u=142392

Muda
19-10-2020, 21:08
Etkinlik prensiplerinden bir tanesi eğer tohum paylaşım etkinliğine 30.09.2020 tarihine kadar üye olanlar ancak tohum paylaşımına katılabilirler. Tabi tohum paylaşımına etkin olarak katılınması halinde tohum gönderip alınabilir.

ozlem39
20-10-2020, 09:59
Parola ve kullanıcı adıyla giriş yaptıktan sonra, sağ üstte isminizin altında Özel Mesajlarınız yazıyor. Ona tıklayınca açılan sayfanın sol alt kısmında Yeni Mesaj Gönder yazısına tıklayın. Açılan mesaj gönderim panelinde Alıcı Kullanıcı(lar) yazan yerin yanındaki kutuya LojistikMerkezi yazıp mesajınızı doldurup gönderin.

Ya da tıklayın --->

http://www.agaclar.net/forum/private.php?do=newpm&u=142392

çok sağolun, peki birden fazla kişiden talebim varsa tek tek mi gönderiliyor yoksa toplu haldemi? malum ödeyeceğimiz bir kargo bedeli var, birden fazla kargo alıcıyı yorar ona göre talep edelim. Saygılar,

gaseker
20-10-2020, 10:04
çok sağolun, peki birden fazla kişiden talebim varsa tek tek mi gönderiliyor yoksa toplu haldemi? malum ödeyeceğimiz bir kargo bedeli var, birden fazla kargo alıcıyı yorar ona göre talep edelim. Saygılar,

Etkinlik talep ettiğiniz tüm tohumların tek kargoda gelmesine yönelik bir organizasyon. Lojistik merkezine sadece adresinizi göndereceksiniz.

Tabi
Adresimi Nasıl Göndereceğim (http://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/40133.htm) başlığına bakıp burada gösterilen biçimde göndermeniz önemli mesajı.

gökhan b.
20-10-2020, 13:57
Etkinlik hayırlı olsun. Bir yıldır bu anı bekliyordum. Pandemiden dolayı olmayacağını düşünüyordum. Başlığı görünce sevindim ama 10 mesaj kuralını görünce hevesim kursağımda kaldı. Etkinlik bitimine kadar inşallah kuralın gereğini sağlayabilirim.

birnefestoprak
20-10-2020, 17:49
Bir kaç sorum olacak, şu ana kadar cevabını bulamadım ve forumda da okumadığımı sanıyorum...

Tohum alınacak misal domatesler var karşımızda. Mümkünse çaprazlaşma olma ihtimalini azaltmak için ilk meyvelerden farklı türlerden uzak duran meyvelerden, türünün örneğini en güzel yansıtan en sağlam ve güzel domateslerden tohum alıyoruz. Buraya kadar tamam.

Bu özelliklere uyan 10 tane domatesimiz oldu, karşımıza dizdik. Üstteki özellikleri karşılıyorlar ama bir kaç tanesi de çok güzel. 10 taneyi birden 10 a kadar puan verdik kağıt üzerinde ve hepsinden 100 er tane tohum aldık. Elimizde toplamda 1.000 tane tohum oldu. Bunların 100 ünü dağıtacak olsak bir kısmı kendimize bir kısmı foruma eşe dosta vs.

Bu 100 tohumu nasıl seçelim. 10 puan verdiğimiz en güzel domatesten mi almalı diğerlerini es geçerek, Yoksa ilk beş domatesten 20 şer tohum alıp karıştırarak mı saklayacağımız tohumları elde etmeli. Yoksa her domatesten 10 ar tohum alıp karıştırarak mı 100 tohumu elde etmeli.

Ben şimdiye kadar en güzelinden tohum aldım, misal üç yıldır birer kg. gelen bulgar domateslerinden tohum aldım. Ancak sanırım hatalı bu uygulama, çünkü tek domatesten tohum alarak çaprazlaşma riskini de arttırmış olmaz mıyız?

Eğer belli bir özellik için tohum seçimi yapmayacaksanız, bütün tohumları karıştırıp içinden aldıklarınızı yetiştirmeniz, başkalarına verirken de o karışımdan vermeniz daha iyi olur. Bu şekilde bitkinin genetik çeşitliliğini daha iyi korumuş olursunuz. İri meyveli olanları daha çok seviyor olabilirsiniz ancak o karışım içinde daha ufak meyveli olup daha erken olgunlaşan meyveler de vardır.

birnefestoprak
20-10-2020, 18:09
Hemen diğer soru, üsttekiyle de ilgili; geçenlerde bir yerde geçti ve yorum yaptım ama devamı gelmedi. Nedir bu çaprazlaşma, ne zaman oluşur ve ne zaman yani hangi tohumda çaprazlaşan genlerin özelliği ortaya çıkar. Bir de çaprazlaşan tek domatesin bütün tohumları aynı özelliği mi gösterir.

Fazla olmayan deneyimlerimden çıkardığım sonuçlar; Dediğim gibi genelde tek ve en güzel domatesten tohum aldım hep, bu yıl ektiğim Hafize Baliçlerin (20-25 adet) iki tanesi çeri kadar olmasa da iri ceviz kadar küçük ve çeri gibi sık oldu. Demek ki mantıklı olmasa da tek bir domatesin tohumları bile farklı özellik gösterebiliyor. Buna diğer örnek; bu yıl bir veya iki karpuzdan aldığım tek bir çeşidin (Bradford karpuz, uzun yeşil renkte, daha koyu yeşil bantlarla uzunlamasına çevrili, açık sütlü kahve renginde küçük çekirdekleri olan şeker gibi baklava gibi [bu yorumu az önce tadına bakan komşum yaptı] beyaz tarafı bile tatlı ağızda dağılan bir çeşit) tohumlarını ektim. Çıkan karpuzlara baktığımda; önceki yıllarda ektiğim ay yıldız karpuzun desenlerini gördüm üç dört tanesinin üzerinde, yine daha önce ektiğim küçük karpuzun iri çekirdeklerini, başka bir yerli karpuzun dış kabuk rengini gördüm. Ben yine de her açıdan Bradforda benzeyen karpuzların tohumlarını aldım. Peki aynı türün çekirdek yapısı farklı olabilir mi?

Farklı farklı yerdeki biberlerimde iki yıl önce ektiğim siyah biberin rengini, üç yıl önce ektiğim habanero biberin tadını ve uç kısmındaki kıvrıklığı gördüm. Nasıl oluyor bu işler...

Biberimiz tatlı çarliston tohumundan ekildi, büyüdü ve kendi çiçeklerini verdi. Peki çarliston biberimizin üzerindeki iki adet olgun çiçeğin birinin dişi organına kendini bilmez bir bumble arısı sivri acı biberin erkek polenlerini kondurdu. Bir başkası da yanındaki çiçeğe küçük süs acı biberinin erkek polenlerini kondurdu. Peki bu meyve tutan çiçeklerde o yıl çaprazlaşmış farklı türlerin çıkması gerekmiyor mu? Bir arkadaş o yıl çıkmaz farklı özellikler demişti geçen bana mantıklı gelmese de tamam peki yukarıda örneğini verdiğim habanero biberdeki gibi niye üç yıl sonra ortaya çıkıyor özellikleri.

Kafanız karıştı di mi... Şu fıkraya benzedi; Temel yatakta bir sağa bir sola oflaya puflaya dönüp dururken karısını da uyutmamış. Ula Temel ne oflayıp pufluyorsun deyince Temel de söylemiş 'bizim komşu Dursun a borcum vardı ya, işte ödeyemedim onu daha'. Açmış telefonu Dursun a bizim Fadime 'ula Dursun benim adamın sana borcu vardı ya' ... 'He vardı' ... 'İşte o borcu ödemeyecek benimki' deyip kapatmış telefonu Dursun un suratına, kocasına da dönüp yat artık demiş, şimdi o düşünsün...

Domates, biber, karpuz gibi bitkilerde çaprazlanma etkisini çaprazlanmanın olduğu mevsimde göremezsiniz. Saflığı mesafeyle korumak istiyorsanız şöyle bir başlık var: http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2020-2021/40860.htm

Diğer yol elle tozlamak (karpuz) ya da kendi tozlaşan bitkilerde (domates, biber) tohumluğa yetecek sayıda çiçek örtmek. Özellikle biberlerde tozlaşma ev bahçecilerinin tahmin ettiğinden çok daha sıklıkla görülen bir olay. Örneğin sizin geçen sene etkinliğe Boşnak Biberi adıyla gönderdiğiniz çeşit sizlere ömür :)

Her çeşit için yetiştirdiğiniz kök sayısı da azsa, eğer olduysa, çaprazlanmayı daha net şekilde görürsünüz. Bu konu, yaşadığınız yerdeki tozlayıcı vektör yoğunluğuna (örneğin arıların birim alandaki sayısı) ve diğer çevresel faktörlere de bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda da tozlaşma olmaz da çevresel faktörlerden dolayı mutasyon olabilir. Fasulyelerde bile çevresel faktörlerin etkisiyle saflık bozulmasının o çeşide ait bitki popülasyonu içinde %13'e kadar çıktığı biliniyor. Bunun dışında domateslerde patates yapraklı çeşitler modern çeşitlere göre daha eskidir ve stigmaları görünür olduğu için çaprazlanmaya daha müsaittir.

Bu konuda alınacak bir başka önlemse her sene yetiştirdiğiniz çeşit sayısını azaltmak. Tek senelerde bir grup çeşidi, çift senelerde başka bir grup çeşidi ekmek.

emirto
21-10-2020, 15:58
yenı bır bahçe oluşturuyorum arkadaşlar çok heyecanlıyım ogrenmeye açım lakın uye oldugum tarıh bugun tohum senlıgıne katılamıyormuyuz?

celalim01
22-10-2020, 06:37
Sevgili arkadaşlar. Gönül ister ki herkes etkinliğe katılabilsin, herkes istediği tohumu elde edebilsin ama bazen şartlar yeterli olmayabiliyor. Burada bulunduğum yıllar boyunca mutlun oldum. Şartlar gereği bazen bulunamadım bazense yeterli şartlar oluşmayınca paylaşımlar yeterli sayıda olamadı ama amaç her daim iyi niyet ve paylaşım oldu. Üyelerimizin ve emek veren yönetim kademesinin verdiği kararı olumlu buluyorum. Hayatta kurallar mutlaka olmalıdır.

Sayın Emirto etkinlik katılım takvimi açıklandı ,bu takvim kurallarını takip ederseniz katılma şansınız elbette vardır. Tabi ki bunun için sizin de çabanız lazımdır. Zamanınız var devam edin ,öğrenmek geçte olmak gerektir. Ama zamanı kendimize göre ayarlama zamanımız vardır. Hayatta hiç bir şeye geç kalmış sayılmayız. Yeter ki bir ucundan tutalım ve yola revan olalım.

istcallst
25-10-2020, 19:19
Bu sene kırmızı dağ ıspanağı tohumu (magenta atriplex hortensis) paylaşabilecek birisi var mı? Yeşili agaçlar.net sayesinde öğrendim ve her sene yetiştiriyorum.

halcur
25-10-2020, 20:29
Ben de Karakafes otu tohumu ya da kökü paylaşacak olanları bekliyorum.

Şeftali çiçeği
26-10-2020, 22:15
Bir de, Sn. Kaktüs'ün geçen yıl paylaştığı Dinozor Kavun'un akıbeti ne oldu acaba? Çok istediğim halde bana denk gelmemişti :rolleyes: Belki bu sene paylaşan olur diye umuyordum..

istcallst
27-10-2020, 09:31
Bir de, Sn. Kaktüs'ün geçen yıl paylaştığı Dinozor Kavun'un akıbeti ne oldu acaba? Çok istediğim halde bana denk gelmemişti :rolleyes: Belki bu sene paylaşan olur diye umuyordum..

Ben koyabilrim paylaşıma

Şeftali çiçeği
27-10-2020, 19:23
Ben koyabilrim paylaşıma

Sn İstcallist, çok teşekkür ederim ;)

Serdars1
03-11-2020, 18:32
Bu sene kurallar gereği tohum talep edemediğimi biliyorumAma 16 yaşındayım öğrenciyimBana bu sene müsaade ederseniz seneye ben de paylaşım yapmak için elimden geleni yapacağım lütfen

devrann
03-11-2020, 19:09
Bu sene kurallar gereği tohum talep edemediğimi biliyorumAma 16 yaşındayım öğrenciyimBana bu sene müsaade ederseniz seneye ben de paylaşım yapmak için elimden geleni yapacağım lütfen

İstediğiniz tohumları bana mesaj atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Asoo
03-11-2020, 19:27
Ben de elimdekilerden bir şeyler gönderebilirim.

Nelere ihtiyacınız var?

Palamut_bahçe
03-11-2020, 21:34
Merhabalar, tohum paylaşım prensiplerinin belirttiği doğrultuda (30 Eylül öncesi üyelik) üyeliğim bulunmuyor, ne yazık ki bu durumu geç farkettim. Aslında eski üyeliğim de vardı ama bir türlü giriş yapamadım (hatırlayamadım diyelim). Bu sene baharda tohum çoğaltmak ve seneye burada paylaşabilmek amacıyla talepte bulundum. Bir yedek kontenjan oluyor mu bu durumda?
Yanıt verenler için teşekkürler şimdiden.

Bahce_mersin
04-11-2020, 19:13
Merhaba,
2 yıldır üye olmayı unutarak veya kargolama sürecine denk gelerek kaçırdığım tohum paylaşım etkinliğine, bu yıl zamanında dahil olabildim galiba :)
Yalniz "10 mesaj" zorunluluğu biraz tedirgin etti beni.Kimseyi tanımıyorum.Hay Allah ben kime ne mesajı yazacağım diye düşünmeye başladım :,)
Neyse toprak sevgimi anlatmaya başlasam 100 mesajı bulurum belki :)
Toprağı tohumu yeşili seviyorum.Ama bakım konusunda sınıfta kalıyorum. Henüz becerikli bir bahçeci olamadım. Zamanla sizden öğrendiklerimle ben de iyi yerlere gelecegim inşallah.

Serdars1
04-11-2020, 19:21
Çok mutlu olurum abi

Serdars1
04-11-2020, 19:23
Çok teşekkürler

halcur
05-11-2020, 11:01
Ben de elimdeki tohumlardan paylaşmak isterim ama eklemek istediğim bazı şeyler de var.

1- Size gönderilecek tohumlar Tohum Paylaşım Etkinliği dışında size ulaşacak. Yani size gelen her tohum paketi kargo parası demek. Bunu dikkate alın.
(Yanlış anlaşılmasın kimsenin işine karışmak değil amacım. Etkinlik kapsamı dışında olduğu için işleyişte fark olacağını belirtmek istedim.)

2- Benim önceliğim forum ahalisi. Etkinlik bittikten sonra (aralık - ilk hafta) elimde kalanlardan gönderebilirim.

Serdars1
05-11-2020, 17:36
Tamam abi çok sevinirim

Bahce_mersin
05-11-2020, 22:09
Arkadaşlar tekrar merhaba
Forumda istediğim sayfaları açamıyorum. Ya da henüz beceremiyorum diyebilirim. Tohum paylaşım etkinliğini bu yıl da kaçırmamak adına, üye olmaktan başka neler yapmam gerekiyor? Adres vermem lazım galiba.. Bir yerde okumuştum ama bulamıyorum. Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı?

Bahce_mersin
05-11-2020, 22:29
Lojistik merkezine adres bilgilerimi gönderdim sonunda. Inşallah sorun yaşamam.

habiş
06-11-2020, 09:32
Bende küçük bebeğim olduğundan uzun suredir takip edememiştim paylaşılan tohumları göremedim Hangi başlık altinda acaba yardımcı olur musunuz

halcur
06-11-2020, 09:48
Bende küçük bebeğim olduğundan uzun suredir takip edememiştim paylaşılan tohumları göremedim Hangi başlık altinda acaba yardımcı olur musunuz

2020-2021 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)

saleri
06-11-2020, 17:33

İsterseniz ben karakafes kökü (Russian Comfrey - Bocking 14) paylaşıma koyabilir. Kurşunkalem kalınlığında
5 cm uzunluğunda kökleri bu sene deneme amaçlı küçük saksılara dikmiştim. %90 a yakın köklenme oldu.

Diğer karakafeslerimden kök çeliği hazırlayabilirim.

halcur
06-11-2020, 17:58
İsterseniz ben karakafes kökü (Russian Comfrey - Bocking 14) paylaşıma koyabilir. Kurşunkalem kalınlığında
5 cm uzunluğunda kökleri bu sene deneme amaçlı küçük saksılara dikmiştim. %90 a yakın köklenme oldu.

Diğer karakafeslerimden kök çeliği hazırlayabilirim.

Çok memnun olurum. Sanırım kök kullanarak daha kolay köklenme sağlanabilir. Muhtemelen bu benim için daha iyi bir yöntem olur. Teşekkürler.

its_just_a_ride
06-11-2020, 19:45
Çok memnun olurum. Sanırım kök kullanarak daha kolay köklenme sağlanabilir. Muhtemelen bu benim için daha iyi bir yöntem olur. Teşekkürler.

Bir diğer artısı steril olması (etrafında çapalama veya belleme işlemi yapılmaması şartıyla).

halcur
07-11-2020, 12:54
Bir diğer artısı steril olması (etrafında çapalama veya belleme işlemi yapılmaması şartıyla).

Doğrusu bunu anlamadım. Açıklayabilirseniz sevinirim.

halcur
07-11-2020, 12:58
Kıymetli Arkadaşlar,
Bu gün benden tohum talep edenleri inceledim ve istekler kurallara uygun mu diye bir baktım. Şaşırdım. Neden? Burada bulunan ve tohum talep eden birçok insan/forum üyesi maalesef kuralları okumamış. Aşağıya eklediğim fotoğrafta görülen her bir madde bu etkinliğin amacı ve uygulanışı ile ilgili bilgi veriyor. Talep ve arz kuralları bu linklerde. Özellikle “2020-2021 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipleri” bölümü…Lütfen okuyun.
714136
Benden tohum talep eden üyelerimizin belirlenen kurallara uyup uymadığını inceledim.(Tabii ben tün kuralları gözlemleyecek yetkiye sahip değilim. Ulaşabildiğim bilgilere göre değerlendirdim.)
Sonuç: 36 talep geçersiz.
Ben sadece şu iki maddenin incelemesini yaptım.
2. agaclar.net Tohum Paylaşım Etkinliğinin Paydaşları

30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla tüm aktif üyeler

3.4. Tohum talep edenlerin rolü
………………..
…………………
…………………

Önemli: Etkinliğe tohum paylaşmadan talep eden olarak katılabilmek için üyenin kendini tanıttığı mesajla beraber en az 10 adet, makul mantıklı mesajı bulunmalıdır. "Ben İstanbuldan Ahmet yaş 35" tarzı mesajlar tanıtım için yeterli sayılmayacaktır. Kendinizi tanıttığınız mesajda en azından, yaşınız, mesleğiniz, bitkilerle olan ilişkiniz, mevcut yetiştirme ortamınız vr büyüklüğü, bu konudaki özet deneyiminiz vb. bulunmalıdır. Sadece alış veriş bölümünde mesajı bulunması yeterli değildir. Talep geçerliliğinin analiz edildiği günde 10 taneden az makul mantıklı mesajı bulunmayan talep sahiplerinin talepleri iptal edilecektir. Makul mantıklı mesaj derken, "harika", "teşekkür", "elinize sağlık" vb. mesajlar sayılmayacaktır. Çift üyelikle tohum talebi kabul edilmeyecektir.

Sadece bu maddelere göre yaptığım değerlendirmede 36 talep geçersiz çıktı. Bir de şu maddelere göre inceleme yapılırsa -ki yöneticiler yapacak- geçersiz talepler daha da artabilecek.

3.4. Tohum talep edenlerin rolü

Önemli: Bir katılımcı iki yıl üst üste sadece talep eden olarak etkinliğe katılamaz. Örnek: Geçen yıl paylaşmadan tohum talep eden bir katılımcının bu yıl etkinlikten tohum talep edebilmesi için mutlaka tohum da paylaşması gereklidir.

Önemli: Etkinlikten bu yıl paylaşım yapmadan tohum talep eden katılımcının tohum talebi sayısı 25 ile sınırlıdır. Daha fazla sayıda talep yapan katılımcıların ilk talep ettikleri 25 geçerli sayılacak, fazlası geçersiz sayılacaktır.

“Nasıl olsa elenecekler, sorun ne peki?” diyebilirsiniz. Tohum dağıtan gönüllü dağıtıma koyduğu tohum paketlerine ister istemez sınır getiriyor. Örnek: Uzun Salatalık 11 pk Bu tohumdan faydalanmak isteyen ama dağıtımdaki paket sayısının aşıldığını gören üye talep etmekten vaz geçiyor. Bu bir mağduriyet. Bir başka nokta talepleri toplayan kişilere ek iş yükü binmesi.
Beni ilgilendirmeyen-uzun-bir yazı olmuş olabilir ama sadece kurallara uyarak bu sorunları düzeltebiliriz.
Okuyalım lütfen:
http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2020-2021/44304.htm

halcur
07-11-2020, 14:37

EK:
Unutmuşum bir de SİYEZ buğdayı arayışındayım. Az da olsa istiyorum bu buğday türünden.

http://www.agaclar.net/forum/1598653-post32.htm

EmineYıldız
07-11-2020, 16:14
Ben de o iş yüküne sebep olacaklardan bir tanesiyim forumun acemisi olduğum için bir hevesle bir kaç talepte bulundum sonra kuralları fark ettim ama kimlerden talep ettigimi not almadığım için geri alamadim. Şimdiden özür dilerim. :/

halcur
07-11-2020, 17:32
Ben de o iş yüküne sebep olacaklardan bir tanesiyim forumun acemisi olduğum için bir hevesle bir kaç talepte bulundum sonra kuralları fark ettim ama kimlerden talep ettigimi not almadığım için geri alamadim. Şimdiden özür dilerim. :/

--En üstte Hoş geldiniz yazan yerin sağındaki isminize (EmineYıldız) tıklayın.(Böylece profilinize girersiniz.)
--Daha sonra sağ alttaki Beğendiklerim yazısına tıklayın.
--Orada mesajlara tıklayarak Taleplere Ekle'nenleri iptal edebilirsiniz.

Ya da kısaca bu linke tıklayın ve taleplerinizi iptal edin.(İsterseniz)
http://www.agaclar.net/forum/members/194524-emineyildiz.htm?tab=likes_given#likes_given

EmineYıldız
07-11-2020, 18:21
Tesekkur ederim. Taleplerimi kaldırdım seneye inşallah :)

Asoo
07-11-2020, 20:31
EK:
Unutmuşum bir de SİYEZ buğdayı arayışındayım. Az da olsa istiyorum bu buğday türünden.

Dört sene önce siyez buğdayı temin edip, şantiye bahçesinde 10 m2 kadar alana dikmiştim. Bir miktar hasat etmiş, hatta bir porsiyon kadar bulgur da yapmıştım.

Hesapta Hayalbağ'da kendi bulgurumu bu tohumlardan üretecektim. Ama yoğunluk mu, kişisel problemler mi, tembellik mi, ne derseniz artık, bir türlü bu işe el atamadım.

Mesajınızı görünce, dolaptır, tohum kasalarıdır aramadığım yer kalmadı. Genelde olduğu gibi en olmadık yerde tohumluk siyezlerimi buldum. Bodrumda takım taklavatın arasında.

Birazdan paylaşıma koyacağım inşallah.

Bir yerlerde hayat bulup işe yarayacaklar diye pek sevinçliyim.

halcur
07-11-2020, 21:59
Dört sene önce siyez buğdayı temin edip, şantiye bahçesinde 10 m2 kadar alana dikmiştim. Bir miktar hasat etmiş, hatta bir porsiyon kadar bulgur da yapmıştım.

Hesapta Hayalbağ'da kendi bulgurumu bu tohumlardan üretecektim. Ama yoğunluk mu, kişisel problemler mi, tembellik mi, ne derseniz artık, bir türlü bu işe el atamadım.

Mesajınızı görünce, dolaptır, tohum kasalarıdır aramadığım yer kalmadı. Genelde olduğu gibi en olmadık yerde tohumluk siyezlerimi buldum. Bodrumda takım taklavatın arasında.

Birazdan paylaşıma koyacağım inşallah.

Bir yerlerde hayat bulup işe yarayacaklar diye pek sevinçliyim.

Doğrusu bu kadar hızlı cevap beklemiyordum. Hemen taleplerime ekliyorum.
Bu yıl ekstra iki talepte bulundum. İkisine de çok hızlı cevap/yardım aldım. Son zamanlarda başıma gelen en güzel şey bu forum.
Çok teşekkür ederim.

its_just_a_ride
08-11-2020, 13:16
Doğrusu bunu anlamadım. Açıklayabilirseniz sevinirim.

"Bocking 14" (Symphytum x upplandicum) tohum vermeyen, steril varyete. Yanlış hatırlamıyorsam siz tohumdan(symphytum officinale) denemeler yapıyordunuz. Forumda ilgili başlıklara göz atın.

devrann
08-11-2020, 15:10
EK:

Bu buğday türü siyez değil sayın Halcur.Bir sitede denk geldim tanesini 5 liradan almıştım 5 tane.Elimde 2 tane tohum kaldı ama çoğaltamadım malesef.Nedir ne değildir araştırdım yabancılar mucize buğday diyor bizdekilerse höyük buğdayı diyor,cam şişede kazıda bulunmuş bir sürü hurafe hikaye var farklı farklı.Araştırdığıma göre olgunlaşma süresi çok uzunmuş diğer buğdaylar hasat edildiğinde bu buğday daha yeşilmiş o yüzden çok tutmamış sanırım ama oldukça verimli ben geçen sezon tohum elde edemesemde bir tek kök 11-12'ye kardeşlendi ve her kardeşlenen bu şekilde buğday başağı verdiğini düşünürseniz.Başaklar ağırlıktan eğiliyormuş.Ben elde edemedim saksıda hastalandı buğday pası oldu.Ancak buğdayın geç olgunlaşma süresi her yer için uygun olmayabilir daha çok güney taraflarda belki hasat edilebilir.

halcur
08-11-2020, 15:30
Bu buğday türü siyez değil sayın Halcur.Bir sitede denk geldim tanesini 5 liradan almıştım 5 tane.Elimde 2 tane tohum kaldı ama çoğaltamadım malesef.Nedir ne değildir araştırdım yabancılar mucize buğday diyor bizdekilerse höyük buğdayı diyor,cam şişede kazıda bulunmuş bir sürü hurafe hikaye var farklı farklı.Araştırdığıma göre olgunlaşma süresi çok uzunmuş diğer buğdaylar hasat edildiğinde bu buğday daha yeşilmiş o yüzden çok tutmamış sanırım ama oldukça verimli ben geçen sezon tohum elde edemesemde bir tek kök 11-12'ye kardeşlendi ve her kardeşlenen bu şekilde buğday başağı verdiğini düşünürseniz.Başaklar ağırlıktan eğiliyormuş.Ben elde edemedim saksıda hastalandı buğday pası oldu.Ancak buğdayın geç olgunlaşma süresi her yer için uygun olmayabilir daha çok güney taraflarda belki hasat edilebilir.

Anladım. Kullandığım link/referans yanlış.

Aslında ismi ne olursa olsun organik/eski/modern olmayan bir buğday cinsi edinmek istiyorum. Amacım bu.
Bizim buralarda Karakılçık denen bir buğday cinsi var. Kozan-Feke-Kadirli-Karaisalı'nın dağlık bölgelerinde ekilirdi eskiden. Önce verimi düşük diye ekilmedi. Sonra üç katı para edince ekmek istedi insanlar ama bu sefer de Karakılçık'ın olgunlaşma döneminin diğer buğdaylardan farklı olması sorun çıkardı. Karakılçık hasada geldiğinde bölgede hiç biçerdöver kalmıyor. Bu durumda insanlar orakla kesip patos ile buğday elde etmek zorunda kalıyor. Bu da hem zahmetli hem de masraflı. Bu nedenlerle artık pek ekilmiyor. Ekilenlerden de ben şüpheleniyorum. Biz eskiden beri sadece karakılçık bulguru yeriz ama son zamanlarda yediklerimden hoşlanmadım. Bu nedenle şüpheye düştüm. Yine bu nedenle de orijinal bir buğdaya arayışım oldu.
Üretebilirsem elimden geldiğimce devam ederim. İşin hakkını veremeyeceğimi görürsem dar alanlarda ekip benim gibi tohum arayanlara ulaştırırım.
Her durumda bu yoldan devam. Niyetim bu.

Bilgilendirme için teşekkürler.

devrann
08-11-2020, 16:06
San marzano domates paylaşabilecek olan varmıdır bu yıl elinde olup,pazarda satılanlar var ne güzel bir çeşit yapmışlar sert etli bir domates biz taze olarakta çok beğendik, rio domates hibritte olsa çoğu sulu sera domatesinden güzel san marzano'ya benziyor sanki.Alakır belki daha iyi bir çeşit san marzano'dan benimkisi merak,varsa makbule geçer.

Serdars1
09-11-2020, 18:07
Teşekkür ediyorum

halcur
12-11-2020, 09:50
Bu kadrodan çok eksik var gibi geldi bu sene. Bu arkadaşların yokluğu tohum paylaşımında ciddi bir eksiklik oluşturuyor. Tohum paylaşım adetlerine bakıldığında sadece sayın TCM'nin yokluğu bile büyük bir sorun.
Ne yaptık ne ettik de küstürdük biz bu dostları.
714276

TCM
12-11-2020, 16:20
Bu kadrodan çok eksik var gibi geldi bu sene. Bu arkadaşların yokluğu tohum paylaşımında ciddi bir eksiklik oluşturuyor. Tohum paylaşım adetlerine bakıldığında sadece sayın TCM'nin yokluğu bile büyük bir sorun.
714276

Ne küscekmişim ki...Birazdan atacağım iban a herkes üçer beşer ateşlesin, ondan sonra TCM yi görün siz. Her sene bedava bedava nereye kadar. 'O şey' 8,55 i görmüş, 'öteki şey' 10 u geçmiş, hayat pahalı...

'CIVIK MODE' ON

obabilgesi
15-11-2020, 23:31
Selamlar;
''Hulya10'' nickli üye sağlık sorunları nedeniyle takas etkinliğinden çekilmiş (geçen sene de etkinlikte dağıtacağım tohumları kaybettim diyerek özel mesaj yoluyla özür dilemişti).
Neyse, bu sefer ''kendim'' erkenden fark edip hakkımı yakmadım. Bu mesajımla hanımefendiden tohum talep eden üyelere de bilgilendirme yapmış olalım.
Bu arada, etkinlikte kiwano tohumu paylaşan birileri olursa çok sevinirim...

ciminli
16-11-2020, 06:45
714276

Küsmedik sayın Halcur. Ama 2020 gerçekten her açıdan çok sıkıntılı bir yıl oldu. Sağlık sorunları, iklim şartları sanırım çoğumuzu olumsuz etkiledi. Gelecek yıl her açıdan iyi olur diye temenni ederek kaldığımız yerden devam ederiz inşaaallah.

halcur
16-11-2020, 13:25
Küsmedik sayın Halcur. Ama 2020 gerçekten her açıdan çok sıkıntılı bir yıl oldu. Sağlık sorunları, iklim şartları sanırım çoğumuzu olumsuz etkiledi. Gelecek yıl her açıdan iyi olur diye temenni ederek kaldığımız yerden devam ederiz inşaaallah.

Bizimki latife.
Allah daha beterinden saklasın. Hiçbir şey sürekli değildir. İnşaAllah bu günler de çok güzel günlerin başlangıcı olsun.

TCM
17-11-2020, 10:00

Tekrar özetleyeyim:

Süreç boyunca farklı şeyler söylendi, o ilacı kullan, öteki maskeyi tak, elini bununla yıka, şu kadar mesafede dur vs. Hastalık yeni olunca (bununla da ilgili farklı söylentiler var) her kafadan (otoriteden) bir ses çıkması normal. Az çok işin içinde olan biri olarak tohumun toplanma, ayrıştırma ve dağıtım aşamasında yönetimin sağlık açısından güvenliği için katkıda bulunmak isterim. Daha sonra eksik bıraktığım yer olursa tamamlarım.

Öncelikle kutuların içeriye alınma aşamasında; çok farklı şeyler söylense de en az bir gün yolda, bir gün de kuaförde bekleyen kutuların üzerinde sürecin bu aşamasında havaların daha da soğuyacağını düşünürsek virüs kalma ve yaşama ihtimali pek olası değil, yine de kutuları içeriye almak için eldiven kullanılsa iyi olur.

Evin içinde poşetlerle haşır neşir olacağı düşünüldüğünde sürekli eldiven kullanılması sıkıntı yaratır, bu kadar poşetin tasnifi zaten zor ve sıkıcı iken daha da zorlaştırmak uygun olmaz herhalde. Bu aşamada bize iş düşüyor. Tohumların poşetlenmesini mümkün olduğunca tek oturumda ve hijyene dikkat ederek yaptığımızda sorun kalmayacaktır. Bir de birkaç gün evde beklettik mi mis.

Hele bir de kendi yöremize ait bağışıklık sistemini güçlendirici yükte hafif, kaloride yüksek, temizlikte pastörize boyutunda yiyecek içeceklerden bolca ekibe gönderirsek yeme de yanında yat. Bal tutan biraz da parmağını yalamasın mı canım… Parmağı yalarken de dikkatli olmak lazım tabi; el altında dezenfektan tasnif esnasında ağız-burun ile temas etmemek ve elleri temizlemek uygun olacaktır.

Burada en büyük zorluk bir arada kalacak ekibin ne yapması gerektiği…5-6 gün bir arada kalınacağı düşünülürse sürekli maske ile dolaşılması aynı eldiven kullanımı gibi sıkıcı ve zor. En güzeli toplanma öncesi dış ortam ve kişiler ile minimum iletişim sonrası toplanmak. Yani İstanbul a geleceksem mümkünse 14 gün kendimi izole etmeli, teması kesmeli ve temiz bir şekilde yönetimin içine katılmalıyım.

Süre uzun gelirse; belirtilerin görülme süresi genelde 3-5 gün, en azından beş gün izolasyon sonrası toplanılabilir.

Bir diğer tedbir piyasadan temin edilebilecek oldukça yüksek yüzde ile çalışan antikor testleri ile toplanma öncesi kontrolün sağlanması olabilir.

nazlı06
17-11-2020, 14:25
Selamlar;
''Hulya10'' nickli üye sağlık sorunları nedeniyle takas etkinliğinden çekilmiş (geçen sene de etkinlikte dağıtacağım tohumları kaybettim diyerek özel mesaj yoluyla özür dilemişti).
Neyse, bu sefer ''kendim'' erkenden fark edip hakkımı yakmadım. Bu mesajımla hanımefendiden tohum talep eden üyelere de bilgilendirme yapmış olalım.
Bu arada, etkinlikte kiwano tohumu paylaşan birileri olursa çok sevinirim...
Listeyi tamamen silmiş olmalı

Jasmine Tea
17-11-2020, 15:37
Ben de bu sene tohum paylaşmak istiyordum ama imkanlar el vermedi önümüzdeki sene paylaşmayı ümit ediyorum :)

halcur
17-11-2020, 18:16
........................
örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim :d
bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim.
..................................................

1-(Kırmızı yazılı cümleye yönelik) Madem bu kadar güzel biz de isteriz. Her sene domates tohumu çeşitlerinden bolca talep ediyorum çünkü ağız tadımı bulmaya çalışıyorum. Bahsettiğiniz domates de çok ilgimi çekti.
2-(Mavi yazılı cümleye yönelik) Tozlaşmış tohumların paylaşımı yasak mı? Türün özelliklerini koruma adına tedbirler alınmasını anlarım ama bu günkü domateslerin birçoğu da tozlaşmayla çeşitlenmedi mi? Şöyle bir çözüm mümkün değil mi? Su Görenin adını değiştirip paylaşmak mümkün değil mi? Mesela: Melezgören..? :rolleyes:

halcur
17-11-2020, 18:25
Süreç boyunca farklı şeyler söylendi, o ilacı kullan, öteki maskeyi tak, elini bununla yıka, şu kadar mesafede dur vs. Hastalık yeni olunca (bununla da ilgili farklı söylentiler var) her kafadan (otoriteden) bir ses çıkması normal. Az çok işin içinde olan biri olarak tohumun toplanma, ayrıştırma ve dağıtım aşamasında yönetimin sağlık açısından güvenliği için katkıda bulunmak isterim.

Katılıyorum ve ekliyorum. Havalandırma çok önemli. Kışın zor olacak ama mümkünse mekan sürekli havalandırılırsa bulaş riski daha az olacaktır. Uzman değilim gerçi ama bu hastalığın bulaşma durumu daha çok hava ve tükürükle oluyor gibi.(Ya da sıvı transferi)
Benim gibi Adanalılar için "Havalandırın mekanı." demesi kolay. İstanbul'un soğuğu ne kadar müsaade eder bilemem.
Allah kolaylık versin.

sefasevika
19-11-2020, 21:04
Agaclar.net forumu bugüne kadar bana çok faydalı oldu, umarım ben de başkalarına faydalı olabilirim:)

Bu yıl ilk defa tohum takasına katılacağım,elimde tohumlar var ancak ilerleyişini fotoğraflayamadım, kısmet olursa seneye de dağıtım için katılacağım :)

Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

sefasevika
19-11-2020, 21:10
Ne küscekmişim ki...Birazdan atacağım iban a herkes üçer beşer ateşlesin, ondan sonra TCM yi görün siz. Her sene bedava bedava nereye kadar. 'O şey' 8,55 i görmüş, 'öteki şey' 10 u geçmiş, hayat pahalı...

'CIVIK MODE' ON

Merhabalar TCM, tek sorun bu ise talebinizi şahsen kabul ediyorum, tohumlar yok olmasın da elimden geleni yapmaya hazırım :)

TCM
19-11-2020, 22:30
Merhabalar TCM, tek sorun bu ise talebinizi şahsen kabul ediyorum, tohumlar yok olmasın da elimden geleni yapmaya hazırım :)

Yok hemşerim, 'o şey' de 'öteki şey' de ucuzladı epey, bu yıl da bedavaya yapcez.

bilenyum
19-11-2020, 23:53
1-(Kırmızı yazılı cümleye yönelik) Madem bu kadar güzel biz de isteriz. Her sene domates tohumu çeşitlerinden bolca talep ediyorum çünkü ağız tadımı bulmaya çalışıyorum. Bahsettiğiniz domates de çok ilgimi çekti.
2-(Mavi yazılı cümleye yönelik) Tozlaşmış tohumların paylaşımı yasak mı? Türün özelliklerini koruma adına tedbirler alınmasını anlarım ama bu günkü domateslerin birçoğu da tozlaşmayla çeşitlenmedi mi? Şöyle bir çözüm mümkün değil mi? Su Görenin adını değiştirip paylaşmak mümkün değil mi? Mesela: Melezgören..? :rolleyes:
Merhaba, epeydir sağlıklı erişim sağlayamadım korona belasına yakalandığım için ve biraz ağır geçti. Şuan iyiyiz şükür. Uygun olursa elbette paylaşabilirim. Bir kaç tohum girdisi daha yapacağım toparlanır toparlanmaz, 2-3 gün içerisinde.

halcur
20-11-2020, 08:16
Merhaba, epeydir sağlıklı erişim sağlayamadım korona belasına yakalandığım için ve biraz ağır geçti. Şuan iyiyiz şükür. Uygun olursa elbette paylaşabilirim. Bir kaç tohum girdisi daha yapacağım toparlanır toparlanmaz, 2-3 gün içerisinde.

Geçmiş olsun, Allah bir daha göstermesin.

malina
20-11-2020, 13:28
korona belasına yakalandığım için ve biraz ağır geçti.

Geçmiş olsun...

malina
20-11-2020, 13:43
En güzeli toplanma öncesi dış ortam ve kişiler ile minimum iletişim sonrası toplanmak. Yani İstanbul'a geleceksem mümkünse 14 gün kendimi izole etmeli, teması kesmeli ve temiz bir şekilde yönetimin içine katılmalıyım. Süre uzun gelirse; belirtilerin görülme süresi genelde 3-5 gün, en azından beş gün izolasyon sonrası toplanılabilir.

Toplanıp iş bitinceye kadar sürekli birlikte yaşayacak değiliz. Güler başka şehirden gelip kalacak ama Zafer İnandıklı evine gidip gelecek. Çoluk çocuğu, eşi bir kenarda bırakıp izolasyonu nasıl sağlayacak? Güler kocasını ne İstanbul'a getirir, ne o kadar süre köyde tek başına bırakır...

Bir diğer tedbir piyasadan temin edilebilecek oldukça yüksek yüzde ile çalışan antikor testleri ile toplanma öncesi kontrolün sağlanması olabilir.

Magazin okuyoruz herhalde, Aleyna Tilki aynı gün iki test yaptırmış biri negatif biri pozitif çıkmış :)
Ayrıca bir test kaç para? Rivayetler muhtelif; yani hangi hastaneye gittiğinize göre değişiyor, hastanede beklerken hiç yoktan konoka kapma ihtimalin de çabası... :)

malina
20-11-2020, 13:46
Zaten aynı evde yaşayan ya da zaten gün içi temasta olan, 65 yaş altı
bu işi yapmaya gönüllü arkadaşlar var mı? 3-4 kişilik bir grup olabilir.

sefasevika
20-11-2020, 15:18
LojistikMerkezi 'ne atılan mesajın ulaşıp ulaşmadığına dair sağlamasını yapabiliyor muyuz? Profiline girince Son Hareketi: 14-09-2020 olarak görünüyor. Acaba yetkili kişi profile girip mesajı ulaşanların listesini atması mantıklı olmaz mı?

Forumdaa takip ettiğim kadarıyla, bazıları mesaj geri geldi gibi yorumlar yapmış. Adres bilgilerini ulaşıp ulaşmadığını nasıl anlayacağız?

MeyveliTepe
20-11-2020, 16:30
Gönderdiyseniz gitmiştir. Ayrıca her bir gönderilen adres bilgisi için geldi/gelmedi gibi bildirim yapma imkanı yok. Talep faslı bittiğinde gelemeyenlerin bir listesi yayınlanacak.

MeyveliTepe
20-11-2020, 16:49
Değerli katılımcılar,

Her yıl tohum kargolarını kabul edip, ekip halinde toplanarak bir düzen içinde tohumları tasnif edip, talep edenlerin zarflarına dağıtan, sonunda zarfları kargoya veren ekip pandemi sebebiyle pratik olarak bu işlemi yapamayacaktır.

Bu sebeple, minimum 3-4 kişiden oluşan, mümkün mertebe zaten birlikte bulunan ve pandemi sebebiyle aldığı riskler minimum olan yeni bir ekibin bu süreci üstlenmesine ihtiyacımız var.

Bir hafta içinde böyle bir ekibi teşekkül ettirebilirsek etkinlik devam edecek. Aksi halde bu yılın etkinliğini iptal etmek durumunda kalacağız.

Gönüllü çıkar ise, sürecin uygulama metodolojisi kendilerine detaylı olarak aktarılacaktır.

Bu görevi üstlenmek isteyen olur ise benimle irtabat kurmasını rica ederim.

obabilgesi
20-11-2020, 17:25
Böyle bir organizasyonda “armut piş, ağzıma düş” diye beklemek yerine bizim de elimizi taşın altına koymamız gerekir.
İst. avrupa yakasındayım... Shiftli çalışıyorum, zamanlama problemim olabilir ama çalışılacak nokta yakın olursa hergün birkaç saat uğrar seve seve yardım edebilirim.

malina
20-11-2020, 17:59
https://www.youtube.com/watch?v=NPYZ1een_rQ

Asoo
20-11-2020, 18:19
Biz evde 4 kişiyiz. Hanım adeti olduğu üzere iyi, güzel, faydalı bir iş buldu mu gönüllü olur. Oğlumla kızım da neden olmasın dediler. Ben zaten "Keşke mümkün olsa da ekibe destek olabilsem." diye içimden geçirirdim.

Yalnız yöremizde PTT Kargo haricindeki kargo şirketlerine pek güvenemiyorum. Kargo araçlarını bir yere park edip, genelde oradan gidip almanızı bekliyorlar. Pazartesi genelde hepsi gelir. Diğer günler rastgele geliyorlar ve saatleri değişiyor.

Biri ilçedeki tek manavı (manavın ya önüne ya da 150m ötesine park ediyorlar.) bulamayan var.

1600tl değerindeki motorlu tırpanı dükkanların önüne kaldırıma bırakan var.

Hiç getirmeden şubeden alın diyen var. (Şubeler 90 km. uzaklıkta.)

Hülasa, PTT Kargo sorun olmazsa biz varız.

TCM
20-11-2020, 22:59
Geçen sene tek başıma % 10 u ile uğraşmışım, biraz sıkarsam % 20, az daha sıkarsam üçte birini ben halledebilirim de teknik olarak bu şekilde ayrıştırmak pek olası değil herhalde. Yani tüm kargoların diğerleriyle ilişkisi olmayan üçte veya dörtte biri bana gelirse halleder dağıtımını yaparım, bende kargo sorunu yok, @Meyvelitepe olabilir mi böyle eşleşme.

MeyveliTepe
20-11-2020, 23:30
Geçen sene tek başıma % 10 u ile uğraşmışım, biraz sıkarsam % 20, az daha sıkarsam üçte birini ben halledebilirim de teknik olarak bu şekilde ayrıştırmak pek olası değil herhalde. Yani tüm kargoların diğerleriyle ilişkisi olmayan üçte veya dörtte biri bana gelirse halleder dağıtımını yaparım, bende kargo sorunu yok, @Meyvelitepe olabilir mi böyle eşleşme.

Tüm kargoların tek bir yerde toplanması, belli bir düzen içinde açılıp, kayda alınarak tasnif edilmesi, her bir talep eden için hazırlanacak zarflara dağıtılması, zarfların etiketlenip kargoya verilmesi gerekiyor.

Bunun için detaylı bir prosedür, süreçte kullanılacak bir takım dökümanlar var.

Tasnif için 20-25 tane kadar mukavva kutu gerekiyor. Her kutu numaralandırılacak. Etiketlerdeki numaralara göre tohum poşetleri önce kutulara dağıtılacak. Sonra her bir kutu (içinde bir veya daha fazla talep edene gönderilmiş poşetler olacak) teker teker zarflara dağıtılacak.

Prosedür, hata yapma oranını azaltma ve hareket ekonomisi sağlamaya yönelik hazırlandı.

Zarflara yapışacak etiketlerin dışarıda bastırılması, ayrıca tasnif sırasında kullanılacak bir takım listeler vb.nin yazıcıdan çıktılarının alınması gerekiyor.

Geçen senelerde ortalama 100 kadar talep eden zarfı ve 5500 civarında dağıtılacak tohum poşeti oluyordu. Bu yıl bu rakamlar biraz daha az olabilir.

Güler
21-11-2020, 09:59
Arkadaşlar bu işi yorucu da olsa zevkle yapıyordum, bu dönem için de malina'ya ben varım dedim. Niyetim yine malina'ya gidip orada kalmaktı. Oğuz'u ikna edebilirsem onu Gayrettepe'de evde kalmasını sağlamaktı. Ancak şu son gelen yasaklar iyice elimizi ayağımızı bağladı.

65 yaş üstü için verilen izin 10:00 - 13:00 arası. Ben bu üç saat içinde Manyas'dan İstanbul'a gelemem bile.
Zafer'in malina'ya gidip gelmesi en azından 45 dakika olsa kalan iki saat içinde ne kadar verimli çalışabilecek.

Eğer yasak durumlarında bir değişme olmaz da böyle kalırsa ben bu görevden affınızı rica edeceğim.
Üzgünüm, bulaş için gerekli önlemleri siperlikleri, dezenfektanları hazırlamış olmama rağmen kısıtlı zaman bizi buna mecbur bıraktı.

şehirliköylü
21-11-2020, 11:57
Selamlar, biraz önce Sn. Kenger ile telefonda görüştük ve bu işi üstlenebileceğiz. Yardım edecek arkadaş ve eşimiz var. Sadece PTT kargo ile bir çekincemiz var ama o konuda da gayret ederiz.

malina
21-11-2020, 16:24
Esas olan yurtiçi kargonun olması. Onun gitmediği yer sayısı az, bu yüzden ancak 1-2 PTT kargo isteyen çıkıyor.

Kenger
21-11-2020, 16:36
Esas olan yurtiçi kargonun olması. Onun gitmediği yer sayısı az, bu yüzden ancak 1-2 PTT kargo isteyen çıkıyor.

Bu durumda iş bizimdir :)

halcur
21-11-2020, 16:59
Bu durumda iş bizimdir :)

Şimdiden hayırlı olsun diyelim mi?

obabilgesi
21-11-2020, 17:10
@kenger @şehirliköylü ne güzel insanlarsınız, çok teşekkür ederim :)

Asoo
21-11-2020, 17:12

PTT Kargo tüm Türkiye'ye dağıtım yapıyor. İstisnai büyük köyler hariç köylere de dağıtım yapan tek kargo şirketi. PTT'nin sıkıntısı kısmen devlet ataleti, kısmen de devlet ataleti imajı. Bir de pahalıca biraz.

Mecbur olmasam PTT Kargo kullanmam. Ama etkinliğimiz iptal olacağına PTT Kargo ile de gerçekleşebilir.

Güler
21-11-2020, 17:34
PTT Kargo tüm Türkiye'ye dağıtım yapıyor. İstisnai büyük köyler hariç köylere de dağıtım yapan tek kargo şirketi. PTT'nin sıkıntısı kısmen devlet ataleti, kısmen de devlet ataleti imajı. Bir de pahalıca biraz.

Mecbur olmasam PTT Kargo kullanmam. Ama etkinliğimiz iptal olacağına PTT Kargo ile de gerçekleşebilir.

PTT Kargo bence diğer kargolara göre daha ucuz, çünkü çok kullanıyorum. Aras Kargo, Yurtiçi Kargo ile de gönderimlerim oluyor, onlar ptt ye göre daha pahallı. Önceleri PTT den çok memnundum ama şu son zamanlarda koliler alıcılara geç ulaştırılmaya başladı.

Güler
21-11-2020, 17:39
şehirliköylü - Kenger, herhangi birinizin bir kargo şirketi ile anlaşması var mı? Bu gönderimlerde oldukça kolaylık (ücret bakımından) sağlıyor.

Asoo
21-11-2020, 17:45
PTT Kargo bence diğer kargolara göre daha ucuz, çünkü çok kullanıyorum. Aras Kargo, Yurtiçi Kargo ile de gönderimlerim oluyor, onlar ptt ye göre daha pahallı. Önceleri PTT den çok memnundum ama şu son zamanlarda koliler alıcılara geç ulaştırılmaya başladı.

Ben genelde alıcı olduğumdan fiyat kıyaslaması yapmam doğru olmamış.

Diğer şirketlerle yıllardır gönderim yapmadım, Bu sene PTT Kargo ile iki paket gönderdim. İkisi de bana çok pahalı geldi.

Belki de ben fukaralaşmışımdır.:D

Sevgi Durul
21-11-2020, 17:56
Fiyat açısından değil de ptt kargoya gidip uzunca bir süre sıra beklemek, beklemek zor gelmez, kapalı ortamda uzun süre kalmak bana göre değil. (Virüs bulaşma korkusu açısından.) İlla ki ptt ile gönderim olacaksa ben affınıza sığınırım. :)

Asoo
21-11-2020, 18:54
Fiyat açısından değil de ptt kargoya gidip uzunca bir süre sıra beklemek, beklemek zor gelmez, kapalı ortamda uzun süre kalmak bana göre değil. (Virüs bulaşma korkusu açısından.) İlla ki ptt ile gönderim olacaksa ben affınıza sığınırım. :)

Sanırım yöneticilerimiz PTT'siz bir çözüm bulacaklar.

Küçük yerlerde böyle bir sorunumuz olmayınca empati yapamayabiliyoruz. Geçenlerde Göynük PTT'den arandım. Dağıtımda sıkıntı olmuş. "Adnan ağabey, sanırım kargonuzda gıda var. Biz köye gönderene kadar bozulmasın, ya dolaba atalım ya da hafta sonu gelirseniz arayın, evden gelip kargonuzu vereyim." dediler. Israrcı olununca kabul ettim. Pazar günü benim için şubeyi açıp teslimatı yaptılar.

Hastane dahil herhangi bir devlet dairesinde de durum farklı değil. Memurlar iş bekliyorlar ve gittiğinizde işiniz genelde 5-10 dakikada bitiyor.

MeyveliTepe
21-11-2020, 18:57
Normalde diğer kargolar PTT'den daha pahalı. Ancak bir anlaşma dahilinde gönderim yapılırsa çok ucuz fiyatlara gidebiliyor. Önceki yıllarda sn.Muda sayesinde hep çok indirimli gönderme imkanına sahip olduk. Bu yıl için de teyid bekliyoruz.

Güler
21-11-2020, 20:02
Normalde diğer kargolar PTT'den daha pahalı. Ancak bir anlaşma dahilinde gönderim yapılırsa çok ucuz fiyatlara gidebiliyor. Önceki yıllarda sn.Muda sayesinde hep çok indirimli gönderme imkanına sahip olduk. Bu yıl için de teyid bekliyoruz.

Ben de bu yüzden yazmıştım mesajı (http://www.agaclar.net/forum/1599395-post200.htm)

MeyveliTepe
21-11-2020, 21:17
Bu yıl da yurt içi kargoyu zarfları talep edenlere gönderirken anlaşma dahilinde kullanabileceğiz.

sernur
21-11-2020, 22:12
Selamlar, biraz önce Sn. Kenger ile telefonda görüştük ve bu işi üstlenebileceğiz. Yardım edecek arkadaş ve eşimiz var. Sadece PTT kargo ile bir çekincemiz var ama o konuda da gayret ederiz.

Bende Urla Zeytinalanında sizinle birlikteyim.Sizden haber bekliyorum.

elifaydin
23-11-2020, 09:07
O kadar sevindim ki anlatamam, geçen yıl ucundan azıcık tutma imkanım olan bu etkinlikte bu yıl ailemize tahminen o dönemlerde katılacak yeni üye sebebiyle gidip yardım etme imkanım olmayacaktı.
Hayırlı olsun diyelim. Bu arada biz tohum gönderenlere de büyük görev düşüyor, elimizden geldiğince tohumlarla ilgili olarak poşetlere, okunaklı olmasına dikkat etmemiz gerektiğini bir daha hatırlatmak isterim.

malina
23-11-2020, 10:40
İki arkadaşın mesajına cevaben yazıyorum:
etkinliğimiz iptal olacağına PTT Kargo ile de gerçekleşebilir

İlla ki ptt ile gönderim olacaksa ben affınıza sığınırım.

Beni nasıl okuyorsunuz, ya da okuyor musunuz? :)

Te allam yaa :)

malina
23-11-2020, 10:42
Sonuç olarak ekip

şehirliköylü
Kenger
sernur

olacak gibi...

Kesinleşti mi?

Bu sayfalara tekrar göz atabilirsiniz, ayrıntıları görüşeceğiz :)

elifaydin
23-11-2020, 11:25
Yine de bilgisayar ortamında destek anlamında yapabileceğimiz birşeyler olursa seve seve....

Asoo
23-11-2020, 13:10

"etkinliğimiz iptal olacağına PTT Kargo ile de gerçekleşebilir."

Ben sadece PTT Kargo kullanabiliyorum. İşe talip olmuştum. Ve tırnak içindeki ifadeyi yazdığımda ciddiye binmiş yeni bir tohum tasnif ekibi çıkmamıştı. Meyvelitepe'nin etkinliğin iptal olması ihtimalinden bahseden mesajı sebebiyle endişe ile yazılmış bir mesajdı.

"Te allam yaa :)":)

Sevgi Durul
23-11-2020, 13:24

Çok iyi takip ettiğimi sanıyordum fakat o mesaj, (Yurtici Kargo ile ilgili olan) gözümden kaçmış.

Te allam ya, cezamı verecek. :)

gaseker
23-11-2020, 14:15
Sonuç olarak ekip

şehirliköylü
Kenger
sernur

olacak gibi...

Kesinleşti mi?

Benim de desteğime ihtiyaç olursa zaman bulabildikçe yardım etmeye çalışabilirim, çok uzak sayılmam, hatta ortak çalışma mekanı yoksa İYTE kampüsünde ofisimizi bu işe açabilirim, diğer personellerimiz uzaktan çalışma döneminde. barkod okuyucu gibi ekipmanlar da sağlayabilirim.

sernur
23-11-2020, 15:44
Sonuç olarak ekip

şehirliköylü
Kenger
sernur

olacak gibi...

Kesinleşti mi?

Çok özür dilerim yanlış anlaşılmışım ben kendi evimde paketleme çalışmalarına destek olurum demek istemiştim çünkü sağlık problemlerim nedeniyle grup çalışmasına katılamam.

Kenger
23-11-2020, 18:26
Sonuç olarak ekip

şehirliköylü
Kenger
sernur

olacak gibi...

Kesinleşti mi?

Sn. malina,
şehirliköylü'yle birlikte, buradan birkaç arkadaşı da dahil ederek bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.
Meyvelitepe'den gelen prosedürü de, sizin "olayın perde arkası" kayıtlarınızı da çalıştık, hazır bekliyoruz.
İçiniz rahat olsun :)

bakidilek
23-11-2020, 21:04
Balıkesirdeyim ne yapabilirim bilmiyorum ama yardım edebileceğim bir durum varsa seve seve yardım ederim.

feyzi_48
24-11-2020, 08:05
Arkadaşlar, tohum paylaşım etkinliğinde benden henüz tohum talebinde bulunan olmadı. Ben bu durumda tohum göndermeyecek miyim ? Ayrıca komşumuz benden mısır ve bal kabağı tohumları istedi, etkinliğe ilk defa katılmaktayım. Tecrübeli ve deneyimli arkadaşlar ne yapmalıyım ?

edremit zeytin
24-11-2020, 08:31
Merabalar, Balıkesir Edremit'te yaşıyorum yardım edebileceğim bişey olursa seve seve elimden geleni yaparım.

Birde tohum paylaşım etkinliğinde çarliston biber, sivri acı biber(kıl biber veya benzeri) ve kapya biber paylaşacak arkadaşlar var mı?

obabilgesi
24-11-2020, 08:32
Arkadaşlar, tohum paylaşım etkinliğinde benden henüz tohum talebinde bulunan olmadı. Ben bu durumda tohum göndermeyecek miyim ? Ayrıca komşumuz benden mısır ve bal kabağı tohumları istedi, etkinliğe ilk defa katılmaktayım. Tecrübeli ve deneyimli arkadaşlar ne yapmalıyım ?

Fevzi bey şuan için sizden 7 kişi kuşgözü biber, 4 kişi balkabağı ve 5 kişi mısır talebinde bulunmuş. Bunları hazırlayabilirsiniz, şimdiki tabloya göre toplam 16 paket hazırlayacaksınız. Ve karşılığında 24 adet tohum talebinde bulunabilirsiniz.

Çamfıstığı
24-11-2020, 12:58
Benim 2 adet talebim var.

malina
24-11-2020, 13:33
barkod okuyucuyu kargoyla göndermeyi düşünüyordum.

barkod okuyucu gibi ekipmanlar da sağlayabilirim.

Siz bu iş için ödünç verebileceğine göre gerek kalmadı :)

Yer konusunda önerinize arkadaşlar karar verecektir. Kendi evlerinde iaca da çalışabilecekleri için tercih etmeyebilirler...

Güler
24-11-2020, 16:24
Mesajları okudukça o kadar çok mutlu oluyorum ki agaclar.net üyeleri el ele

Bahce_mersin
25-11-2020, 14:50
Merhaba, forumu aktif kullanamıyorum hâlâ. Tohum paylaşım etkinliği için adres gönderdim. Şu an için yapmam gereken başka bisey var mı acaba? Yardımcı olur musunuz lütfen?

Güler
25-11-2020, 17:55
Sevgili şehirliköylü ve Kenger siz programınızı yapın, ben de buradaki çalışmaları nasıl yapıyorduk size detaylı bir şekilde anlatırım ki zorlanmayın.
Aklınıza takılan ne olursa sorun seve seve yardımcı oluruz.

feyzi_48
26-11-2020, 08:05
Fevzi bey şuan için sizden 7 kişi kuşgözü biber, 4 kişi balkabağı ve 5 paket kişi mısır talebinde bulunmuş. Bunları hazırlayabilirsiniz, şimdiki tabloya göre toplam 16 paket hazırlayacaksınız. Ve karşılığında 24 adet tohum talebinde bulunabilirsiniz.

İlginize çok teşekkürler, ben talepleri göremiyorum. İnşallah haftasonu paketleri hazırlayıp merkeze göndereceğim. İlk defa katıldığım için soruyorum. Ben tohum talep edenleri sistemden görebiliyor muyum ? Nereden ve nasıl görebilirim ?

obabilgesi
26-11-2020, 08:08
İlginize çok teşekkürler, ben talepleri göremiyorum. İnşallah haftasonu paketleri hazırlayıp merkeze göndereceğim. İlk defa katıldığım için soruyorum. Ben tohum talep edenleri sistemden görebiliyor muyum ? Nereden ve nasıl görebilirim ?

Tanıttığınız tohumun altındaki beğenenler talep edenler oluyor... Zaten size etiketler gelecek, kim ne istemiş göreceksiniz...

Şeftali çiçeği
26-11-2020, 08:16
Merhaba, forumu aktif kullanamıyorum hâlâ. Tohum paylaşım etkinliği için adres gönderdim. Şu an için yapmam gereken başka bisey var mı acaba? Yardımcı olur musunuz lütfen?

Şu an tek yapmanız gereken tek şey mesaj sayınızı 10'a çıkarmak gibi görünüyor.

halcur
26-11-2020, 09:02
ilginize çok teşekkürler, ben talepleri göremiyorum. ınşallah haftasonu paketleri hazırlayıp merkeze göndereceğim. ılk defa katıldığım için soruyorum. Ben tohum talep edenleri sistemden görebiliyor muyum ? Nereden ve nasıl görebilirim ?

714741

feyzi_48
26-11-2020, 09:09
Tanıttığınız tohumun altındaki beğenenler talep edenler oluyor... Zaten size etiketler gelecek, kim ne istemiş göreceksiniz...

Sayın obabilgesi, bilgilendirmeniz için teşekkürler. Ben beğeni ayrı talep ayrı olarak düşünmüştüm. Sizin mesajınızı okuyunca anladım. Tohumları göndermek için etiketleri beklemeli miyim yoksa beğenilen tohumlardan genel merkeze talep eden kullanıcı adını yazarak göndersem olur mu ?

feyzi_48
26-11-2020, 09:10
714741

Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. emeğinize sağlık

MeyveliTepe
26-11-2020, 11:37
Sayın obabilgesi, bilgilendirmeniz için teşekkürler. Ben beğeni ayrı talep ayrı olarak düşünmüştüm. Sizin mesajınızı okuyunca anladım. Tohumları göndermek için etiketleri beklemeli miyim yoksa beğenilen tohumlardan genel merkeze talep eden kullanıcı adını yazarak göndersem olur mu ?

Etiketleri bekleyeceksiniz. Henüz talep süreci devam ediyor.

Sevgi Durul
27-11-2020, 15:05
Sadece çiçek tohumu paylaşan biri olarak, kadife çiçeği hakkında yazılanlara tepki olarak tohum talebinden vazgeçtiğimi yazmıştım ama hakkımı kullanıp talepte bulunmaya karar verdim.

''Hani istemiyordun'' denmemesi için burada yeni kararımı açıklamak istedim. :)

obabilgesi
27-11-2020, 15:41
Benden mısır tohumu talep edecek minimum beş kişiye ihtiyacım var :) Atalık karadeniz mısırı...
Teşekkürler...

malina
27-11-2020, 18:19
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/44491.htm

Konuyla ilgili mesajlar ayrı bir başlık olarak taşınmıştır.

obabilgesi
28-11-2020, 09:08
Bu arada benden roka tohumu talep edenler için ufak bir bilgi vereyim....
Roka tohumlarını iki farklı kapdan alıp paketledim. O yüzden kimi paketlerin içerisinde kül, kimilerinde ise pirinç olacak. Amaç “tohumların nemlenmesini önleyip, canlılık süresini uzatmak”. Elinize geçtiğinde (özellikle küllü olanlar için) bu nedir diye yadırgamayın :)
Herkese kolaylıklar dilerim...

nazlı06
28-11-2020, 09:54
Bu arada benden roka tohumu talep edenler için ufak bir bilgi vereyim....
Roka tohumlarını iki farklı kapdan alıp paketledim. O yüzden kimi paketlerin içerisinde kül, kimilerinde ise pirinç olacak. Amaç “tohumların nemlenmesini önleyip, canlılık süresini uzatmak”. Elinize geçtiğinde (özellikle küllü olanlar için) bu nedir diye yadırgamayın :)
Herkese kolaylıklar dilerim...
Bende tüm tohum şişelerine kül koyarım nem ve rutubet icin

MeyveliTepe
28-11-2020, 21:36
6 Aralık Pazar günü saat 24:00'de etkinliğin tohum tanıtım ve talep süreci tamamlanıyor.

gastroplants
29-11-2020, 18:55
Benden mısır tohumu talep edecek minimum beş kişiye ihtiyacım var :) Atalık karadeniz mısırı...
Teşekkürler...

İzmir' yetiştirilmesi mümkün müdür acaba?

gastroplants
29-11-2020, 19:33

Kullanılan çoğu tohum kendini zor koşullara adapte eden türler. Bu nedenle nesillerini devam ettirmek için döl verimini en yüksekte tutmak ister bitkiler. Hibrit çeşitlerin çoğunda bu özellik baskılandığıiçin hibrit bitkiler daha az çekirdeklidir, marketteki patlıcanlar gibi.

cetine
29-11-2020, 19:44
Bu sene 2 sene aradan sonra tohum talep ederek etkinliğe katılmak istiyordum ama kurallara uyup uymadığına emin olamadım.

"Önemli: Bir katılımcı iki yıl üst üste sadece talep eden olarak etkinliğe katılamaz. Örnek: Geçen yıl paylaşmadan tohum talep eden bir katılımcının bu yıl etkinlikten tohum talep edebilmesi için mutlaka tohum da paylaşması gereklidir."

Genel prensiplerde yer alan bu kural;
-2 yıl üst üste talep edilemez anlamına mı geliyor?

yoksa

-2 kere (arada yıllar gemiş olsa da), paylaşım yapılmadan talep edilemez anlamına mı geliyor?

gastroplants
29-11-2020, 21:12
İlk kez tohum isteğinde bulunacağım. Bulunduğum konum yerel ve atalık tohumlardan oldukça fakir. Yoğun tarımın yapıldığı bir Ege köyünün en büyük sıkıntılarından biri de bu zaten. Bu nedenle tohumlara ulaşabileceğim platformlardan yegane yer burası.

30 yaşındayım. Ziraat mühendisliğini ve ardından Gastronomi'yi bitirdim. Gastronomi'de en önemli kural malzeme. Malzeme kötü olduktan sonra istediğimiz kadar iyi bir şef olalım kaliteli ve lezzetli bir yemek ortaya çıkmaz. Bu bilinçle bu yıl "eski kokulu domatesler" in hala var olduğunu gösterebilmek için yetiştiricilik yapmak istiyorum. Önceliğim tohum yelpazemi ve miktarını arttırmak.

Umarım güzel bir takas ve ardından yetiştiricilik yılı olur. Yağışlar ve yeterli soğuklar tez zamanda topraklarımızı bereketlendirmesi umuduyla.

Sevgiler.

obabilgesi
29-11-2020, 22:32
İzmir' yetiştirilmesi mümkün müdür acaba?

Mısır son derece arsız bir bitkidir, sanırım Türkiye’de yetişmeyecek bölge yoktur...

Bahce_mersin
29-11-2020, 22:36
6 Aralık Pazar günü saat 24:00'de etkinliğin tohum tanıtım ve talep süreci tamamlanıyor. tohum talep edeceğimiz sayfayı bulamıyorum. Herkesin kendine göre işi var anlıyorum. Bana yardım etme imkanınız yok mu sayın meyvelitepe. 2 yıldır kaçırdığım etkinliği 1 yıl daha kaçırmak çok üzecek beni :(
ASlinda bundan daha önemli olan ; talep edebilme şartlarına haiz olup olmadığım. 10 mesaja ulaşamadım hâlâ.
Çok üzgünüm.
Bu yıl da sizi (tohum etkinliği üyelerini) uzaktan seyredecegim galiba :(

Sevgi Durul
29-11-2020, 22:48
tohum talep edeceğimiz sayfayı bulamıyorum. Herkesin kendine göre işi var anlıyorum. Bana yardım etme imkanınız yok mu sayın meyvelitepe. 2 yıldır kaçırdığım etkinliği 1 yıl daha kaçırmak çok üzecek beni :(
ASlinda bundan daha önemli olan ; talep edebilme şartlarına haiz olup olmadığım. 10 mesaja ulaşamadım hâlâ.
Çok üzgünüm.
Bu yıl da sizi (tohum etkinliği üyelerini) uzaktan seyredecegim galiba :(

2020-2021 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) (http://www.agaclar.net/forum/2020-2021-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)

gastroplants
30-11-2020, 14:47
Şeftali çiçeği
Gerçekten emeğinize sağlık. Bu zamanda sizin gibi tohunlarımıza sahip çıkan ender kişilerdensiniz. Sağolun varolun.

_violet
30-11-2020, 19:07
Merhaba, 3-4 yıldır forumdayım. Her yıl imrenerek baktığım tohum paylaşım etkinliğine bu yıl sadece tohum talebinde bulunarak katılmak istedim. Çalıştığımdan fırsat buldukça girip paylaşım yapıyorum. 3 yıldır kendim yetiştirdiğim her yıl tohumunu alıp ertesi yıl ektiğim bir çeri domatesim var. Nasip olursa seneye de tohum paylaşımına da katılmak niyetindeyim.

Sadece taleplerime ekle ve lojistik merkezine iletişim bilgilerimi gönderdim. Umarım eksik birşey yapmamışımdır. Diğer hususlar değerlendirilerek dağıtım yapılacak sanırım. Bu etkinlikte payı olan herkese çok teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum. Sağlıkla kalın.

malbman
30-11-2020, 19:54
Gerçekten emeğinize sağlık. Bu zamanda sizin gibi tohunlarımıza sahip çıkan ender kişilerdensiniz. Sağolun varolun.

Sayın gastroplants, Sayın Şeftali çiçeği'nin gayretleri elbette takdire şayan fakat siz 10 mesajı tamamlama gayretiyle, forumda tohumlara sahip olan diğer forumdaşlara biraz haksızlık etmişsiniz gibi görünüyor.

halcur
30-11-2020, 20:58
Sayın gastroplants, Sayın Şeftali çiçeği'nin gayretleri elbette takdire şayan fakat siz 10 mesajı tamamlama gayretiyle, forumda tohumlara sahip olan diğer forumdaşlara biraz haksızlık etmişsiniz gibi görünüyor.

Ek olarak:
Genel kurallarda belirtildiği üzere;
2. agaclar.net Tohum Paylaşım Etkinliğinin Paydaşları

30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla tüm aktif üyeler

bu tarihten öne üye olmak gerekiyor. Yani bu tarihten sonra üye olanlar gelecek yılı bekleme durumunda. (Bu durumu yanlış anlamadığımı umuyorum.) Yani mesaj kotasını doldurmak için çabaya gerek yok.

Serdars1
01-12-2020, 12:46
Merhaba farklı sebze türlerini nereden bulabilirim hangi siteyi önerilsiniz