View Full Version : zencefil
kopshtar
21-05-2007, 10:52
tropikal iklim bitkisi olan zencefili sera şartlarında yetiştirebilirmiyim :confused:
toprak isteği hakkında bilgisi olan varmı?
bir belgeselde tarçın ağacı gibi zanzibar adasında bolca yetiştiğini hatırlıyorum.
yardımcı olursanız sevinirim.
kopshtar
21-05-2007, 10:57
mucizevi bitki hakkında biraz bilgi:
http://www.50mucizebitki.com/zencefil.html
bIRCOMsYSTEM
01-12-2007, 22:14
Selam Kalbara
Gec de olsa Zencefil hakinda kisaca bilgilendireyim.
1.Coooooooook vaktin olmasi lazim 4-6 sene gibi (****** cay yapip icmek istersen).:D
2.Toprak gübreki nemli olmali.
3.Gölgede kalacak direk güneste yapraklarinda yanma oluyor.:cool:
4.Tohum varsa sadece topragin üstüne atilir kattien gömülmez
5.Eyer elimizde taze zencefil parcaciklari var ise nemli selpak arasina koyup nemli ortamda tutup köksalmasini beklemek ve kökler 3-5 cm büyüklügüne geldiginde 30cm capinda saksiya ve 2cm deriligi gecmicek sekilde gömülür......
Bol Bol sanslar dilerim:rolleyes:
günaykarayel
05-12-2007, 10:25
Merhaba KALBARA
Ben zencefil ektim 1 ay içerisindede filiz lendi şu an 6 aylık oldu ve 60 cm kadar uzadı yanlız direk güneş ışıgından koru yaprakları yanıyor yetiştirmesi çok kolay çam topragına göm sula ve bekle fazla derine gömme 5 santim üstünü örtsün toprak bu kadar (yanlız ben taze zencefil ektim) kolay gelsin
Fotoğrafını çekip ekleyebilir misiniz? Çok merak ettim...
papillon22
17-04-2008, 01:43
Zencefil tarımı ile ilgili Türkçe veya yabancı dilde literatür bulamıyorum. Neden acaba? nerelere bakmalıyım?
Zencefil bildiğim kadarıyla soğuğa çok hassas olan bir bitki ancak yazın dışarıda yaşayabiliceğini düşünüyorum. Taze zencefil almıştım mart ayında onları şeffaf torbada beklettim filiz ve kök verdi. Bugün zencefilimi saksıya diktim. Sonbahara kadar dışarıda tutmayı düşünüyorum. İnternette bulduğum zencefil bakımı ile ilgili siteleri aşağıya ekliyorum.
http://www.bonsaigardener.org/How_to_Grow_Ginger.html (http://http://www.bonsaigardener.org/How_to_Grow_Ginger.html)
http://www.wikihow.com/Grow-a-Ginger-Plant (http://http://www.wikihow.com/Grow-a-Ginger-Plant)
papillon22
07-05-2008, 22:49
sayın İzmir'li, İlginize teşekkürler.
Göndermiş olduğunuz ikinci linke bakabildim. Yalnız benim asıl merak ettiğim Ege ve Akdenizde seralarda yetiştirilmesi olanağı ile ilgili. Ben de taze zencefili aldım ve saksıya ektim 1 ay önce. Sürgünleri 3-4cm. toprağın üstüne çıktılar. Bana gereken tam gübre isteği, tarlada veya serada bakımı, sulaması, hastalık ve zararlıları, hasatı vb. konularda çok daha geniş bilgi.
Ülkemiz her yıl tonlarca ithal ediyor bu bitkiyi ve uzak doğuda bizim maydanoz gibi her yemeğe kullanılıyor. Çok faydalı bir bitki. Bence Türk mutfağında daha geniş kullanılması gerek. Ayrıca üretimi yapılırsa ciddi gelir getirebilecek ürünlerden biri.
saygılarımla..
Bugün bir mail geldi bana zencefille ilgili. Sizlerle de paylaşayım istedim.
Zencefil, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların belirtilerini, baş ağrılarını ve regl dönemi ağrılarını azaltmak için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.' Dönmez, taze zencefilin B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından yüksek besin değerlerine sahip olduğuna belirterek, şöyle konuştu: 'Günümüzde zencefil kökleri, yaygın olarak mide kaynaklı sindirim problemlerinin tedavi edilmesinde kullanılır.
Seyahat sırasında gelişen, hamilelik döneminde ve kanser kemoterapisi nedeniyle oluşan mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin önlenmesi ve tedavisi amaçlı kullanımı önerilmektedir. Zencefil, kalp hastalıkları, kanser gibi önemli hastalıklarda da kullanılmaktadır.' Dönmez, 80 denizci üzerinde yapılan araştırmada, zencefil tozu kullanan kişilerin kusma ve soğuk terleme şikayetlerinde azalma olduğunun belirlendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Piyasada reçeteli veya reçetesiz olarak satılan bulantı azaltıcı ilaçlar, uyuşukluk ve ağız kuruluğu gibi istenmeyen şikayetlere neden olabilir.
Buna karşılık, yolculuk sırasında gelişen mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin azaltılması için kök veya toz halde zencefil tüketiminin ilaç tedavisine alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.' Zencefilin 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, 2 yaşın üstündeki çocuklarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve sindirim sistemi kramplarının tedavi edilmesi için kullanılabileceğini belirtti.
Yetişkinlerde ise zencefil tüketiminin günlük 4 gramı geçmemesi gerektiğini ifade eden Dönmez, zencefilin aşırı dozda tüketilmesi halinde göğüste hafif yanma hissedilebileceğini kaydetti
Okuyuculardan birinin tavsiyesi: taze zencefil alip, fincan icindeki kaynamis suya 2 ince dilim koyup icebilirsiniz.
Sayın Belmas bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim faydalı bilgiler oldu.Günde 4 gramı aşmamasını belirtmeniz iyi olmuş genelde çiğnenen kısım 10-20 gr arası oluyor çünkü Mide bulantısına iyi geliyor denemiştim :) Ayrıca ısıtıcı özelliği de var onu da denedim :P Kan dolaşımını oldukça arttırıyor cildinize sürüldüğü zaman ancak yakıcı olabiliyor.
Sayın Papillon22, Zencefil anladığım kadarı ile hastalıklara biraz daha dayanıklı bir bitki. Türkiyede seralarda tüketim için yetiştirmek pek karlı olmayabilir. Yumrularını geliştirme süresi ve ısı isteklerini ayarlamak biraz zor olabilir. Saksıda ticari olmayan bir açıda yetiştirmek oldukça öğretici olabilir. :) Bulduğum bu sitede Zencefil çeşitleri var çiçekleri ilginç bakmak isterseniz http://http://www.elarishtropicalexotics.com/Plant-Browser.aspx?Group=4
geçen pazar 6 parcaya ayırdığım zencefilleri toprağa diktim gbresini ve suyunu verdim. Geçen senede dikmiştim ama köpeğim sağolsun benden sonra eşeleyip çıkarmış bir güzelde kemirmiş sonrada bana getirmişti. Bu sene o yanımda yokken bu işi hallettim. İlk filizlerini vermeye başladığında sizlere bilgi vereceğim. Ama benim tahminime gore patatese veya kök sebzelere yapılan bakımlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
berduray
08-08-2008, 16:11
Ben de aldım taze bir kök zencefil, nasıl üretirim derken burada buldum kendimi, foto eklemek isterdim ama bluetoothu nereye koyduğumu bulamıyorum bir türlü...
Dikmek için köklenmesini mi beklemeliyim?
Verilen linkler ingilizce imiş.
Sayın Papillon sizin zencefiliniz ne durumda acaba?
Yaşıyor mu? nasıl bir toprağa diktiniz?
Sıcak ve nemli yerlerde yetişir dışında elimde bir bilgi yok maalesef...
Merhabalar,
İzmir'de bir aktarda üç ay önce ben de tazesini buldum ve yumrulu kısımlarını kopararak saksıya ve İzmir-Urla'daki bahçeme diktim. Bahçeye diktiklerimden bir iki tanesi filiz verdi, sonra filizleri kurudu (toprağını eşeleyip yumruya bakmadım). Ancak, güneşin yakıcı etkisinden korumak amacıyla aşılı böğürtlenin dibinde kalan bir yumru, iki adet filiz verdi. Neşesi yerinde olmalı ki, üçüncü filiz çıkıyor. Şimdilik sorun yok. Ben de, bu bitkinin büyüme sürecinin nasıl olduğunun (ne zaman uç çiçeğini verir,kışın yaprağını döker mi, yumru oluşumuna ne zaman başlar v.b.) yanıtını, eğer ölmezlerse bu sene alırım diye düşünüyorum. Kışın koruma içinse, bir çok önlem alacağım. Ancak, ticari anlamda yetiştirilmesinin çok zor ve maliyetli olacağını düşünüyorum.
berduray
11-08-2008, 17:15
Sayın Çankırı deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
Aklıma takılan bir kaç soru var;
Acaba poşette köklendirmeden, direkt toprağa mı gömdünüz ve tahminen çimlenme süresi ne kadar sürdü?
Sayın Berduray,
Bazılarını saksıya, bazılarını da toprağa doğrudan gömdüm ve 15-20 günde çimlenme başladı. Sonraki süreç çok hızlı olmadı. Yani, dikeli üç ay oldu, 3 yan kol oluşturdu. Bazıları da öldü. Toprak geniş bir alan ve bitki sağdan soldan bir nemlilik yakalıyor. Saksı ise dar bir alan ve bu sıcaklarda Cumartesi'den Cumartesi'ye sulamak yeterli olmuyor (ki düşündüğüm gibi oldu ve saksıdakilerin çoğunun filizleri kurudu, bakmadım ama, belki kökler de kurumuştur). Ancak, anladım ki, diğer yumru köklü bitkilerle aynı isteklere sahipler. Yumuşak (milli) bir toprak ve bol su. İzmir aslında çok uygun değil. Nem düşük ve sıcaklık çok fazla. Kısacası, yer ve toprak seçimine dikkat etmek gerekiyor. Hele sonucu bir göreyim, söyleyeceklerim de o ölçüde artacaktır.
Saygılarımla,
tolgahann
30-08-2008, 17:30
Bende bu gün büyük bi parça taze zencefil aldım ama nasıl ekeceğimi bilmiyorum. Parçalara bölsem olurmu?
tore0001
31-08-2008, 22:34
Merhaba arkadaşlar,
Ben de 2 senedir İstanbul Ağva'daki bahçemde Zencefil yetiştirmeyi deniyorum. Geçen sene uzun süre saksıda yetiştirip oldukça geç bir dönem dışarıya dikmiştim. Pek başarılı sonuç aldığımı söyleyemem. Sanırım biraz fazla güneş aldılar ve yeterince büyümediler ama ölmediler de. Bu sene diktiğim yeri fazlaca torflayarak toprağı hazırladım ve direkt ekim yaptım. Yer seçiminde daha az güneş alan bir yer tercih ettim. Bahçem bir dere kenarında olduğu için yazın en sıcak döneminde bile özellikle akşamları oldukça serin oluyor. Ama nem açısından olumlu şartlar sağlıyor.
Bu sene de çok genişleme göstermediler ama geçen seneyle kıyaslanmayacak kadar boylandılar. Sanırım yumrular da büyüyor. Geçen sene yaptığımı sandığım bir hata da erken bir dondan korkarak, saplar henüz kurumadan yumruları sökmek oldu. Bu sene tamamen kuruma gerçekleşene kadar beklemeye niyetliyim. Hatta bir tanesini toprak altında bırakıp deneme yapacağım. Herhangi bir şekilde ticari yetiştirmenin hele İstanbul'da yapılamayacağı kesin, ama geçen sene kanalarımı sökmediğim halde bir tanesi bile donmadı, pek çok tropiğin umulandan daha dayanıklı olabildiği de gerçek. Bakalım,göreceğiz...
tolgahann
03-09-2008, 23:26
sn. tore0001 gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz resimde koyarsanız çok iyi olur.:)
Sayın Tore0001,
Siz bana göre epey bir yol almışsınız. Toprakta kalanların donmaması ise ilginç ancak sevindirici. Benim bahçemdekilerden birisi beni terk etti. Diğeri ise dördüncü filizini verdi. Bu arada çok fazla güneş gören bir yerde. Belki bu nedenle rengi hafif sarıya kaçıyor. Kışın toprakta bırakmayı ve öneri üzerine at gübresi koymayı düşünüyorum (soğukta ısı oluşturduğunu söylediler). Gelişmeleri buraya yazarsanız sevinirim.
tolgahann
11-10-2008, 15:29
arkadaşlar 30.08.2008 tarihinde ektiğim zencefillerde çimlenme mevcut aşağıya resimleri ekliyorum
Zencefil yumrusunu taze şekilde Tansaş satıyor. Küçük bir parça aldım saksıya ektim. Acaba bu şekilde zencefil uyanırmı filiz verirmi? Verirse daha alıp ekeyim.:rolleyes:
tolgahann
06-11-2008, 18:13
Benimkilerin biri aldı başını uzadı gitti ama gayet sağlıklı görünüyor.
berduray
07-11-2008, 10:52
Lütfen foto ekleyin de gelişimini görelim, ben merak ediyorum, tekrar deneyeceğim, tabi tazesini bulursam.
tolgahann
07-11-2008, 21:08
Zencefillerimin resmini çektim ama net çıkmadı:(
İnşallah çiçeklerini de görürüz.:)
Merhaba,
Evet uyanır. Hafif karanlık ve nemli biryerde şansınız daha yüksek olabilir. Patates gibi düşünün nasıl o da uzun süre sepette beklettiğinizde sürgün veriyor, zencefil de benziyor. Ufak bir zencefil yumrusu elimize geçmişti ektik 2 gün öncesine kadar baya büyümüştü saksı değişimi sırasında yanlışlıkla kırılmış tekrar ektik yeni sürgün vermesini bekliyoruz.
Hangi tansaştan aldınız sn. dubief? Hemen alayım ben de...:o
denizakvaryumu
01-12-2008, 21:04
http://www.uzmantv.com/zencefil-cayinin-vucuda-faydalari-nelerdir
tolgahann
10-01-2009, 12:17
Bende yazın zencefil yumruların saksıya ekmiştim üzerlerin patates gibi gözler vardı.Şu anda 50 cm yi geçtiler.Yapraklarının kokusu da pek güzel:)
tolgahann
03-02-2009, 02:13
Ben düün tek kalan fidan sularken kökden kırdım.Ne kadar üzgünüm anlatamam.Tekrar toprağa gömdüm ama ne olur bilemem.:(
berduray
03-02-2009, 21:33
Hay Allah nasıl oldu? köklerine mi bakıyordunuz ya da saksı değişimi mi?
Diğerleri ne oldu? Şayet ben de çimlendirebilirsem nelere dikkat etmeliyim? adına soruyorum.
tolgahann
03-02-2009, 21:55
Yan saksıdaki bitkiyi sularken kolum çarptı Sn.berduray.Diğer fidelerin gövdeleri kurudu ama yumrular gayet sağlıklı duruyor.Mevsimden olduğunu sanıyorum.Yaprak gelişiminde herhangi bir zorlukla karşılaşmadım büyük bir saksıda yarıgölgede duruyordu.Toprağı kurudukça suladım.Bitki kırılınca çok hoş bir koku yayıldı.Yapraklar zencefilden daha hafif ama daha güzel kokuyor.:)
berduray
03-02-2009, 22:37
Umarım o günleri görürüm.
Benim ilk denememde büyükçe bir yumruydu, birkaç parçaya bölüp öylece dikmiştim. Çürümenin açıkta kalan bölgelerinden olduğunu sanıyorum.
Bu sefer kopardığım yerlere hava almasın, enfeksiyon kapmasın amacıyla bolca mum damlattım, umarım doğru yapmışımdır da çimlendiğini görürüm.
tolgahann
03-02-2009, 23:06
Bende ekerken parçalara ayırmıştım.Ancak mum vb.sürmedim.Çürümenin sebebinin açık kalan yerler olduğuna eminmisiniz.Torf içerisindeyse sulamayı biraz fazla yapmanız çürümeye sebep olmuş olabilir.Ben %50 bahçe toprağı %50 torf karışımına ekmiştim.
berduray
04-02-2009, 18:04
Hayır torf değil, ben derekumuna koymuştum.
geçen pazar 6 parcaya ayırdığım zencefilleri toprağa diktim gbresini ve suyunu verdim. Geçen senede dikmiştim ama köpeğim sağolsun benden sonra eşeleyip çıkarmış bir güzelde kemirmiş sonrada bana getirmişti. Bu sene o yanımda yokken bu işi hallettim. İlk filizlerini vermeye başladığında sizlere bilgi vereceğim. Ama benim tahminime gore patatese veya kök sebzelere yapılan bakımlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
zencefillerim toprak altında dun bir tanesinin dibini eseledim yeterli buyukluge ulastıgını gordum. en kısa zamanda torak ustunde kalan kisimlarinin resimlerini sizinle paylasacagim
Merhaba, bende zencefilin koklendigini gorunce mutfak caminin onunde bos duran saksiya koydum.. Minicik bir sey. Zecefilin yapraklarinin kullanim alani varmidir bilen var mi aceba? Ben kokunun gelismesi tamamlanincaya kadar buralardan gitmis olurum...
Not: Klavyede Turkce karakter yok, ozur dilerim...
kopshtar
12-07-2009, 21:43
Sn Tuba;
Benim bildiğim kadarıyla yapraklarının kullanım alanı yok. Kışın ideal nem ve ısıyı sağlayamadığınızda kökü çürüyor. Ancak güzel bir bakım ve takiple kökü ertesi sene genişlemeye başlıyor.
Anliyorum, tesekkur ederim. Yapraklarini kullanamazsam benim isim yok gerisiyle, artik benden sonra burada kalacak olan nasiplenir...
Tesekkurler...
oceanheart
13-07-2009, 17:56
Zencefilinasıl çiçek açtırabileceğini bilen varsa lütfen bizimle paylaşsın bende 40cm saksıyı komple doldurmuş çok sağlıklı bir zencefil var ama çiçk açmıyor bir türlü
kopshtar
14-07-2009, 17:18
Ben de çiçek açtıramamıştım. Ancak 40cm'lik saksıyı doldurduğuna göre yerini sevmiş demektir. Ne de olsa güney afrika kökenli bir bitki. Yanlız kök gelişimi için geniş saksı tercih etmenizi öneririm.
;)Ben de aranıza katılayım dedim ,sadece benimki zencefil olabilecek kadar büyük değil,olsa olsa ancak zenç:p belki , fil kısmı fazlalık...
Birazdan ekeceğim .
Resmimiz...
Asıl adı Zingiber officinale (Ginger ) .
Sayısız faydası varmış , ben sadece bulantı önyeyici etkisini biliyordum .
Bulabldiğim en güzel çiçeklisi...
Dayanabildiği en düşük ısıyı bulursak İzmirde belki bahçede yetişir .
Güney Afrika bizden çok farklı değil .
Zencefilinasıl çiçek açtırabileceğini bilen varsa lütfen bizimle paylaşsın bende 40cm saksıyı komple doldurmuş çok sağlıklı bir zencefil var ama çiçk açmıyor bir türlü
Bir fotografını koyabilirmisiniz acaba?
Marketten aldığım zenceflin bir parçasını saksıya ekmiştim (soldaki saksı). bir aydan uzun bir süre sonra yaprak verdi. yaprakları da kokuyor. acaba çayı yapılıyor mu? ileride yapraklarını nasıl değerlendirebilirim?
berduray
11-08-2009, 12:30
Gayet güzel gelişiyordu, ta ki burada ıslak peçete arası, kilitli poşette köklendirdim sözünü uygulayana dek...
Poşetten ve peçeteden çıkardım, çürüme belirtileri, pamuklanma,küflenme başladı.
Net olmasa da fikir vermesi açısından foto ekliyorum.
Bir sonraki hamlem ne olmalı?
member şip
06-10-2009, 22:15
Zencefil yumrularını bahçeye direk topraga ektim çikmaya başladılar
Benaldığm taze zencefilin çimlendiğini görüp saksıya ektim gölge 30 cm kadar oldular.Bazı internet sayfalarında ülseri olan yemesin deniyor fakat zencefilin bilinen hiçbir yan etkisi yok.Yapraklarını kurutup çay yapmayı planlıyorum.Eşim kahvesinide zencefil ve tarçınla içiyor Eşimin ülseri ve yüksek tansiyonu vardı zencefil yemeye başladığından beri ikiside kalmadı.Mide bulantısınada iyi geliyor.Bu arada kan inceltme özelliği bulunduğundan kan rahatsızlığı bulunanlar dikkatle yemeli.Amerika da kanser araştırmalarında kullanılmaya başlandı.
kopshtar
16-10-2009, 16:08
Bursa'da fazla don olmadığı bir sene plastik saksıda dışarıda bıraktım toprak üstü kısmı yok olmasına rağmen kökü canlı kaldı ve yeniden yeşerdi. Ancak birkaç kez çok soğuk olduğu yıl tamamen kurudu. -4/-5 derecelerin altında yetişmiyor anlaşılan. Antalya taraflarında ve geçirgen bir toprakta çok iyi olabilir diye düşünüyorum.
Merhaba,
Ankara'da nereden taze zencefil alabiliriz bilen var mi?
Süpermarketlerin manav reyonlarında bulunuyor. Ben geçen gün Malatya migrosta gördüm, daha sonra G.Antep Realden aldım. Şimdi burayı okuyunca biraz kesip dikeceğim.
Ben Migroslarda goremedim, ev/isyeri yakinlarindaki marketlerde de yoktu. Hayirlisi artik...
Büyük marketler de olması gerekir.
Ben şimdi diktim ama kokladım pek algıladım sayılmaz, hissetmedim. Bakalım ne zaman kendisini gösterecek!
Merhaba,
Ankara'da nereden taze zencefil alabiliriz bilen var mi?
Anıttepe- Gençlik caddesindeki- Hürrüyet ilkokulu karşısı- Ögütler markette var.
MaltepePark ın biraz yukarısı.
Vanilyada olduğu gibi Zencefilde tropik bir bitki. Yumruları kesmeden ekerseniz hastalık etmeni funguslardan nisbeten korumuş olursunuz. Yumruları ekimden 24 saat önce ılık suda bekletmelisiniz. Ben yetiştiriciliğinde %20 Torf %20 Dere Kumu %30 Bahçe toprağı , %10 Ahır gübresi ve toprak neminin korunması içinde %20 Perlit öneriyorum.
Hava sıcaklığı 20-25 C arasında olduğunda dışarı ekilebilir. Fakat dona karşı hassas bir bitki. Soğuktan korunmalıdır. Akdeniz ve Egenin kıyı kesimlerinde yetiştirciliğinde pek bir zorluk yok fakat iç bölgelerde mutlak suretle saksıda ve içeride yetiştirilmesi gerekir.
botanik2009
13-03-2010, 14:01
Dün kipa da taze zençefil görüp aldım, Ekmek istiyorum ama doğru yöntem hangisi karar veremedim . poşete koyup filizlendirip sonra toprağa ekmek, ya da direk toprağa ekmek hangisi daha doğru olur. bilgisi olan varsa sevinirim.
Tansaş 'larda taze zencefil var .
Onbeş gün önce 30 cm. çapında 15 cm derinliğinde yayvan saksıya gözler bırakacak çekilde keserek dört parça ektim. Şimdi bir sürgün 15 cm. iki sürgün yeni topraktan gözükmeye başladı. Kamış türü bir görüntüsü var.
copur 09
01-07-2010, 10:49
Kışın markette görüp aldığım taze zencefilin, en tazelerinden iki tanesini aldığımda ev içerisinde saksıya ektim. Saksı nemli olsun diye arada suladım. İkisi de çürüdü. Bir tanesini çayını yapayım diye kıyısından ince ince kesip, çayını yapıyordum. Eşim ortada sürünüyor diye kaldırmış bir kenara koymuş. Ben de unuttuğum için öylece kalmış. Patates misali bir gün eşim hafif filiz vermiş halini bunu atıyorum diye burnuma dayayınca, Mayıs ayında boş bulduğum bir saksıya diktim. Sadece akşam üstleri güneş gören balkonda büyüyor.
Benim Zencefiller 50-60 cm kadar boylandı fakat adana dışına iş sebebiyle taşındığımdan pek ilgilenemiyorum. Geçenlerde bir kaç tanesi devrilmişti. Resimlerini çekip koyacağım çiçek açtırabilirmiyim. Şu an için zor görünüyor sera ortamına almam gerekli soguklar başlamadan önce fakat yumrularını çoğaltım yeter benim için gelecek sezon daha fazla yumru ekmeyi düşünüyorum.
Valla bravo. Zencefilde ektiniz ya. ben ne yapayım şimdi.
Sevgi Durul
21-11-2010, 14:07
Annemden getirdiğim kış ortancasının saksısında zencefil de varmış. Anneciğim şifalı bitkilere pek meraklıdır. Pazardan aldığı zencefilin yumrusunu toprağa gömmüş. Ben bunu bahçeye geçirsem, soğuktan etkilenme olasılığı nedir? Teşekkürler...
180874
Sevgi Durul
21-11-2010, 18:44
Konuyu baştan okumazsan böyle olur. Sorumu geri aldım. Tropikal iklim bitkisi imiş.
Kışın koruyacağız.
Sayın malina bana taze kök olarak vermişti.
Grip oldum ve hemen bir parçasını soydum iki ince dilim yapıp sıcak suda demledim. İçmek zor geldiğinden tadlandırıcı olarak süzme bal karıştırdım bir iki damla da limon sıktım. Şimdi içimi daha kolay. Yudumlarken de boğazım ısınıyor ve hafifçe yanıyor ama soğuk algınlığına iyi geldiğini sanıyorum.
Geçenlerde Malatya'ya gitmiştim. Oğlumun Hatay - Samandağlı arkdaşı vardı toz zencefilden kaşıkla sıcak suya koyarak kahve pişirir gibi çay bardağında zencefil çayı yaptı. Fazla da bir acılığı yoktu.
Ben zencefil ektim. Gayet güzel büyüdüler çiçek de açtı. Ancak kökşişkinliği olmadı.
siniroluyorum
06-02-2011, 17:45
Bir sitede zencefilin olgun olması için iki sene gerektiğini ve hasat edilmezse 2. sene çiçek açacağı yazıyordu.
bir zencefil ekskti ,yarın ilk işim marketden zencefil alıp ekeceğim inşallah.
taze zencefil nasıl kullanılıp yeniliyor bilgi verirmisiniz ,şimdiye kadar zencefili toz olarak kullanmıştım.
bettyycim
06-02-2011, 20:53
bir zencefil ekskti ,yarın ilk işim marketden zencefil alıp ekeceğim inşallah.
taze zencefil nasıl kullanılıp yeniliyor bilgi verirmisiniz ,şimdiye kadar zencefili toz olarak kullanmıştım.
Taze Zencefili rendeleyip balla karıştırıp yutabilirsiniz, biraz acı bir tadı var ama öksürüğe soğuk algınlığına iyi gelir, mide hazımsılığını önler iştah açar vb., ya da azıcık kesip kaynayan suya atın 5-6 dakika kısık ateşte kaynatın bal ve limonla tatlandırıp için biraz karabiberli gibi gelebilir size ama soğuk alğınlığına bire bir, göğsünüz yumuşatır :p
teşekkür ederim bettiycim,2 kök alıp birini yerim ötekini de ekerim .
kopshtar
07-02-2011, 09:34
bir zencefil ekskti ,yarın ilk işim marketden zencefil alıp ekeceğim inşallah.
taze zencefil nasıl kullanılıp yeniliyor bilgi verirmisiniz ,şimdiye kadar zencefili toz olarak kullanmıştım.
Avrupada Meyve ve sebze sularına da bolca karıştırılıyor. Katı meyve sıkacağı aldığımda yanındaki tarif kitabında bolca zencefilli karışım olduğunu gördüm. Denedim güzel bir aroma katıyor.
Ben de jalapeno biberlerini turşu yaparken az bir miktar (yarım kg lık kavanoza 1 nohut kadar) küçük parçalara kesip koymuştum zencefili. Beklemediğim kadar güzel oldu. turşu zamanı denemeyi unutmayın.
teşekkürler arkadaşlar bilgileri sayenizde ögrenmiş oldum
Tazesi, et ve tavuk yemeklerinde güzel oluyor. Ben rendeleyip, marine ederken kullanıyorum.
Doğayla Barış
11-04-2011, 10:04
Vallahi bu site baş ucu kitabımız gibi oldu ;) Mutfakta poşet içinde sakladığım zencefil köklenir gibi olmuştu, ne yapabilirim diye düşünürken ağaçlar net de cevabını buldum. Teşekkürler arkadaşlar, çayın içinde ince bir dilim tercih ettiğim kullanım tarzı ama şimdi turşuda da deneyeceğim.
zencefil cicegi
04-09-2011, 13:12
http://a1109.hizliresim.com/11/9/4/7904.jpg
Merhabalar forumunuzuza tek kelimeyle bayildim inanilmaz zevkli bilgilendirici tesekkürler.
Ben 3 gün önce bir cicek aldim sirf cicegini cok begendigim icin arastirinca zencefil oldugunu ögrendim cicegi cok güzel ve inanilmaz güzel kokuyor
fakat nasil bakacagimi bilmiyorum bu konuyla ilgili bir baslikta bulamadim acikcasi,cicegimin belli bir gün sonra bilgisizlikten bakimini yapamayip kurutup kokusunu ve güzel görüntüsünü kaybetmeyi hic istemiyorum.
fotografinida üste ekliyorum.
Sayın Zencefil çiçeği, sanırım sizinki zencefil değil, zerdeçal. Yaprakları ince- uzun değilse zerdeçaldır. Sizin yapraklar enli görünüyor.
Nereden buldunuz, ben çok aradım bulamadım. Direk güneş sevmiyor.Gölge ve sıcak bir yerde, fazla sulamadan, ama toprak nemli olacak. Az ve sık sulayın. Süzek bir toprağa ekin. Sık sık fıs fıs yapın.
Sevgili agozce,
bir kök fazlanız olursa çok sevinirim. Sevgiler...
Adres?. Özeliniz kapalı...:))
zencefil cicegi
15-09-2011, 22:56
Sayın Zencefil çiçeği, sanırım sizinki zencefil değil, zerdeçal. Yaprakları ince- uzun değilse zerdeçaldır. Sizin yapraklar enli görünüyor.
Nereden buldunuz, ben çok aradım bulamadım. Direk güneş sevmiyor.Gölge ve sıcak bir yerde, fazla sulamadan, ama toprak nemli olacak. Az ve sık sulayın. Süzek bir toprağa ekin. Sık sık fıs fıs yapın.
Ben Almanyada yasiyorum Bauhaus'dan aldim sanirim Türkiyede'de subeleri var artik, Buradaki ismi SAFRANWURZ .Evim kuzey tarafta oldugu icin zaten genellikle günes sevmeyen cicekler almaya calisiyorum henüz yeni 2 hafta oldu alali saksisini hemen degistirmeyi düsünmüyordum acikcasi yerine alisana kadar.fis fis uygulamasinida ciceklerime her sabah yapiyorum. Bilgi verdiginiz ilgilendiginiz icin tesekkür ederim.
aydınlık
09-10-2011, 18:54
Tazesini denemek için aldığım zencefilin üzerinde patates gibi kökler çıkmaya başlayınca bunu ekmeli diye düşündüm. İnternette nasıl ekileceğine dair bilgi ararken sorumun cevabını yine 'ağaçlar. net'te buldum.Bilgi paylaşımı için teşekkürler arkadaşlar. Bu arada taze zencefil buzdolabında saklanmıyormuş. Bir gün buzdolabında bıraktığım zencefilimin rengi değişince:( internetten nasıl saklandığını araştırmıştım.Dışarda saklayın buzdolabına koymayın diyor.Aklınızda olsun.
Taze zencefil arayanlar; şu aylarda (aralık-ocak) aktarlarda satılıyor..
pembegül
10-12-2011, 19:25
Bende migrosta buldum kilosu 13 lira üçtane büyük yumru aldım daha dikmedim diktikten sonra gelişmeleri paylaşırım ..:)
Batuhan Yılmaz
13-12-2011, 21:49
Merhaba Arkadaşlar bugün gördüm ve güzel görünüşlü ve insan sağlığı için son derece önemli ve Kansere bile faydası olan bu bitkiyi aranızda yetiştiren var mı diye merak ettim işte birkaç foto :)
http://www.akvaryum.com/yarisma/resimler/ginger-blooms-809_280758.jpg
:D ve bir başka foto :D
http://www.akvaryum.com/yarisma/kresimler/alpinia-red-ginger-flower-809_375042.jpg
Sayın bat-uhan,
Bu (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/4425.htm) başlığa inceleyin.
Batuhan Yılmaz
14-12-2011, 16:46
Olsun konu yanlış yerde açılmamış yinede ben üretip geniş bir şekilde konuyu anlatıcağım ama biraz süre geçecek. :D
Batuhan Yılmaz
15-12-2011, 16:33
İstiyen arkadaşlara kargo ile yollayabilirim kocaman yumruların tanesi sadece 2.50 tl istiyen özel mesaj atsın ama daha filizlenmediler.
pembegül
24-01-2012, 15:00
Benim bir ay önce diktiğim zencefilim iki filiz verdi daha çıkacak filizlerde var aldığım bütün zencefilleri diktim hepsi 1 kilograma yakındı..:D
3 yıldır zencefil yetiştiriyorum yetiştiriciliğini sevdiğim bir bitki gerçektende. Bahçemdeki zencefillerim. Resim pek net değil aslında. :(
zekkayseri
02-03-2012, 12:16
Bende bir marketten bir parça zencefil satın aldım. Kilitli poşette duruyor şimdilik. Toprağa sizce ne zaman koymalıyım. Hafiften yeşillenmeler başladı zencefilimde
✿ zencefillerimi dogrudan saksıya ektim belki komik gelicek ama sürekli nemli kalması için banyoda köşeye yerleştirdim tabi ara ara suladımda :)
Şimdi mutfagıma terfi eddi en kısa zamanda bende fotograflarını paylaşmak isterim ...
pembegül
02-03-2012, 16:54
Bende bir marketten bir parça zencefil satın aldım. Kilitli poşette duruyor şimdilik. Toprağa sizce ne zaman koymalıyım. Hafiften yeşillenmeler başladı zencefilimde
Hemen toprakla buluşturun derim yeşillenme başlamış zaten şimdi zamanı. Ben 3 ay önce diktim simdi boyu 1 metreye yaklaştı ..:)
zekkayseri
02-03-2012, 17:59
*** pembegül. Hemen saksıya alalım o zaman. Bişey daha soracağım. Bir kaç parfçaya ayırsam daha mı iyi olur. yoksa tek parça halinde mi gömeyim
pembegül
02-03-2012, 20:12
*** pembegül. Hemen saksıya alalım o zaman. Bişey daha soracağım. Bir kaç parfçaya ayırsam daha mı iyi olur. yoksa tek parça halinde mi gömeyim
Ben bir tanesini iki parçaya böldüm ancak böldüğüm parçalar çürüdü bölmeden diktiklerim sağlıklı büyüyorlar sizde bütün halde dikin böylece daha kuvvetli oluyor...;)
✿ zencefillerimi dogrudan saksıya ektim belki komik gelicek ama sürekli nemli kalması için banyoda köşeye yerleştirdim tabi ara ara suladımda :)
Şimdi mutfagıma terfi eddi en kısa zamanda bende fotograflarını paylaşmak isterim ...
Doğrudan saksıya ektiyseniz banyoda nemlendirmek yerine ekmiş olduğunuz saksıların üstüne coconut peat torf kullanabilirsiniz. Veya Marketten aldığınız hindistan cevizinin tüylerini kullanabilirsiniz. Çok iyi bir nem tutucudur. Fakat zencefilin çimlenmesi için izmir de fazla zorlanmazsınız. Zaten nisbi nemi yüksek izmirin.
Arkadaşlar bir kaç parçaya ayırabilirsiniz fakat ayırdığınız herbir parçada en az 2 göz olması gerekir. Diğer bir husus ise zencefillerinizi ayırdıktan hemen sonra dikmeyin. Kök organı ile çoğaltmada dokunun kallus denilen yani ince zar ile kaplanması gerekli. Eğer siz parçaladıktan hemen sonra saksıya dikip toprakla temas ettirirseniz temas bölgesinden çürüme başlaması kaçınılmazdır. Bu yıl bahçemi zencefille dolduruyor :) Zaten bahçem Tropik bitkilerle doldu ! Ananas , Kiwano , Zencefil , Limon Otu. Bu yıl artı olarak Ginseng çeşitleri tohumları aldım yurtdışından onları ekeceğim inşallah.
bir ay kadar önce kipa da zencefil yumruları gördüm, forumları okuduktan sonra da zencefil alıp çimlendirmeye karar verdim.
ilk resim 1 ay kadar önce çekildi. sonraki resimler şu andaki durumları.
sıcaklık 22-25 c civarında ancak havalar dengesiz olduğundan değişim olabiliyor
toprak sürekli nemli ama cok ıslak değil.
ekstra birşey yapmadım. kapalı bir plastik kaptalar, hava almaları için delikler var.
ankarada kipalarda hala mevcut. 9,5 tl idi sanırım. bir yumru 300-400 gr gibi geliyor.
bir el büyüklüğünde dallı yumrular var. yumru üzerindeki gözeneklerin çok olmasına dikkat edin, ben parçalayarak toprağa gömdüm. bütün halinde de olabiliyor.
zencefiller köklendi. çıkan filizlerin yumruyla birleştiği yerden kök veriyor. artık saksıya alma zamanı geldi..
toprağa dikileli 1 ay kadar oldu son halleri bu. 15cm kadar boy yaptı.
Arkadaşlar bir kaç parçaya ayırabilirsiniz fakat ayırdığınız herbir parçada en az 2 göz olması gerekir. Diğer bir husus ise zencefillerinizi ayırdıktan hemen sonra dikmeyin. Kök organı ile çoğaltmada dokunun kallus denilen yani ince zar ile kaplanması gerekli. Eğer siz parçaladıktan hemen sonra saksıya dikip toprakla temas ettirirseniz temas bölgesinden çürüme başlaması kaçınılmazdır. Bu yıl bahçemi zencefille dolduruyor :) Zaten bahçem Tropik bitkilerle doldu ! Ananas , Kiwano , Zencefil , Limon Otu. Bu yıl artı olarak Ginseng çeşitleri tohumları aldım yurtdışından onları ekeceğim inşallah.
Sayın hexus,
Benim zencefilim 20 cm boylandıktan sonra sarardı, sanırım toprak sıkı geldi. Ayrıca epeyce zor bulduğum bir limon otum var, yaşıyor ama gelişmiyor da.. Pencere dışında sadece sabah güneşi alan bir konumda, torf yanmış koyun gübresi karışımına ektim. Tavsiyeleriniz varsa sevinirim.
Sayın hexus,
Benim zencefilim 20 cm boylandıktan sonra sarardı, sanırım toprak sıkı geldi. Ayrıca epeyce zor bulduğum bir limon otum var, yaşıyor ama gelişmiyor da.. Pencere dışında sadece sabah güneşi alan bir konumda, torf yanmış koyun gübresi karışımına ektim. Tavsiyeleriniz varsa sevinirim.
Toprakta nem yüksekliği ve yüksek miktarda ışıklanması sebep olmaktadır. Zencefil genelde ala güneşi sever.
kızıl-çam
02-02-2015, 13:04
Yaklaşık 2 ay önce diktiğim zencefilim yaklaşık 75 santimetre boy yaptı. Şimdiye kadar hiç bir sorun yoktu; ama bugün zencefilime bakınca üst yapraklarında hafif noktalar gördüm. Bunun ne anlama geldiğini ve iyileşmesi için ne yapabileceğim hakkında yardım eder misiniz?
Bu arada evde tutuyorum (22 derece gibi bir sıcaklıkta), orta derecede güneş görüyor.
serpilcelik17
11-06-2015, 06:28
Günaydın herkese, merak ediyorum 2ay önce topraga bıraktığım zencefilim normal mi büyüyor ilk defa yetiştiriyorum?
filizlenmiş zencefil aldım topraga dikecegim bakalım buyuyecekmi
Angel Aki
08-06-2017, 13:52
Geçtiğimiz nisan ayında marketten aldığım zencefilimi toprakla buluşturdum. Gayet güzel ve sağlıklı geliştiğini düşğnüyorum. Birkez fazla sulama yüzünden toprak değişimi yaptım. Koca bir yumrudan ilkin bir tane filiz verdi. Hemen sonra yanında küçük bir filiz verdi. Yumruyu parçalayıp çıkarayım dedim. İyiki yapmışım diğer göz gürünmeyen yumrularında göz sürmeye başladığını gördüm. Büyük yumruyu parçalayıp ayırdım. Hemen saksıya yerleştirdim. Öyle derinlere ekmedim. Onlarda gözlerini geliştirmeye başladı. Zencefilimin büyük saksıya taşınması şart oldu. Umarım güzel gelişir ve beni mutlu ederler. Sağlıcakla kalın!
Herkes üretimden bahsetmiş, ben de tüketimden bişeyler yazayım;
Zencefil turşusu
Patatesten çok daha ince ince doğrayıp (halka şeklinde) tuz, sirke, limon suyu gibi normal turşu malzemesiyle yapabilirsiniz. Ben sirke yerine tamamen linon suyu kullanıyorum; zencefilin acısını daha çok alıyor. Bir de zencefili bekletip buruşmaya başlarken turşu yaparsanız daha az acı oluyor. Üzerine taze nane, ketik, biberiye dalları ve tane karabiber de eklenince güzel bir aroma veriyor
bahçe heveslisi
31-08-2017, 23:00
arkadaşlar bunun ticari üretimi mümkün mü acaba? mümkünse hangi bölgelerde rahat yetişir?
siflera12
01-09-2017, 18:15
arkadaşlar bunun ticari üretimi mümkün mü acaba? mümkünse hangi bölgelerde rahat yetişir?
10°C den düşük sıcaklıkta ölüyor serada yetiştirebilirsiniz
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Zencefil ile ilgili yararlı videolar.
https://www.youtube.com/watch?v=snGSWXw4dJ0
https://mimuu.com/evde-zencefil-nasil-yetistirilir/
https://www.youtube.com/watch?v=SI_20mexYq0
https://www.youtube.com/watch?v=2lQV53fD0SU
Vertigo durdurmak için ev ilaçları
Bu nedenlerle, ilaçların üzerinde doğal ilaçlar sıklıkla tercih edilir. Aşağıda listelenen vertigo için 3 ilaç, herhangi bir yan etkiye yol açmaz ve bazı durumlarda, problemin temel nedenini tedavi ettikleri için iyi için vertigo tedavi edebilirler.
Zencefil
Vertigo tedavisi için en iyi ev ilaçlarından biri zencefildir. Birçok çalışma zencefilin bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi baş dönmesi semptomlarından kurtulup tedavi etmenin en iyi yollarından biri olduğunu kanıtlamıştır . Zencefilin bu semptomları tedavi etmede bu kadar etkili olmasının nedeni, mide, bağırsak ve sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olan fenoller içermesidir.
Zencefil için zencefil kullanmanın en iyi yolu zencefil kapsülleri almaktır. Ne zaman geliyorsa, 500 ila 1000 mg zencefil kapsülü al.
Zencefilden faydalanmanın bir başka yolu, yaklaşık 10 dakika boyunca bir bardak kaynar suya taze zencefil kökü kaynatmaktır. Çay soğuduktan sonra, bulantı ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmek için içilir.
Zencefilli gazozu yudumlayarak vertigo semptomlarını da azaltabilirsiniz. Sadece yapay aromalı markalar yerine gerçek zencefil ile yapılan zencefilli gazozu seçtiğinizden emin olun.
Son olarak, boynunuzda, başınızda ve kulaklarınızda cildinize vertigodan kurtulmak için biraz zencefil yağı sürün. Bunu yapmak için, parmaklarınızın ucunu kullanarak cildinize az miktarda zencefil yağı sürün. En iyi sonucu elde etmek için yağı ısıtmalı ve en iyi sonuçları almak için cildinize dairesel hareketlerle masaj yapmalısınız.
Ginkgo Biloba
Bu bitki sağlık yararları nedeniyle iyi bilinmektedir ve yıllarca çeşitli sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Beyninize kan dolaşımını artırma yeteneğinden dolayı vertigo tedavisi için en iyi ev ilaçlarından biridir .
Daha önce belirtildiği gibi, kan damarı hastalığı vertigo yaygın bir nedenidir. Kan akışını başınıza kadar geliştirerek, kan damarı bozukluğunu tedavi ederek dolaylı olarak vertigo semptomlarını durduracaktır.
Doğal olarak vertigodan kurtulmak için ginkgo biloba kullanmak için bunu toz halinde almanız gerekir. Bir çay kaşığı ginkgo biloba tozu alın ve biraz suyla karıştırın ve hemen içirin.
Soğuk su iyidir, ancak sıcak ya da ılık su kullanmak daha iyi olur, çünkü tozu karıştırdığınızda çözülür, böylece vücudunuz daha kolay emer.
Hint bektaşi üzümü
Amla olarak da bilinen Hint bektaşi üzümü, stresi hafifletmek, uykuyu düzeltmek, iç kulaktaki iltihabı azaltmak ve sindirimi iyileştirmek gibi çeşitli şekillerde baş dönmesini durdurmaya yardımcı olan bir bitkidir. Bu bitki özellikle vertigo ataklarının yaygın bir nedeni olan migrenleri azaltmak için harikadır.
Bektaşi üzümü, vertigoyu doğal olarak tedavi etmenin en iyi yollarından biridir çünkü C vitamini, antioksidanlar ve lif açısından zengindir. Bu şaşırtıcı bitkide bu sağlık özelliklerinden yararlanmak için çiğ otu 5 ila 10 dakika veya semptomlar duruncaya kadar çiğneyebilirsiniz.
Bu bitkiyi baş dönmesi için bir çare olarak kullanmanın bir başka yolu da, baş dönmesi veya mide bulantısı gibi belirtiler hissetmeniz halinde Hint Gooseberry suyunu içmektir.
Sonuç
Bunlar vertigo ataklarını durdurmak için en iyi ev ilaçlarından 3 tanesi. Yardımcı olabilecek birçok başka çareler var ama bu üçü genellikle en çok yardım ediyor. Anahtar, bu ilaçları günlük olarak düzenli olarak kullanmakla kalmaz, sadece semptomları durdurmakla kalmaz, durduklarında geri dönmelerini engeller
3 of The Best Home Remedies to Stop Vertigo Attacks Fast - PositiveMed (http://positivemed.com/2017/05/19/home-remedies-to-stop-vertigo-attacks-fast/)
Kolay kolay geçmeyen bir hastalık. Görünce eklemek istedim.
Kendi Zencefinizi Nasıl Büyüyorsunuz?
Zencefil için birçok sağlık yararı vardır. İşlenmiş ve GDO'lu gıdalar dünyamızda, yiyecekleri en saf haliyle bulmak zor. En saf haliyle ot ve yiyecek elde etmenin en iyi yolu, bunları kendiniz yetiştirmektir. Zencefil büyümesi kolaydır ve fazla çaba gerektirmez. İşte zencefinizin nasıl büyüyeceğine dair bazı bilgiler:
Zencefil diğer bitkilerden çok farklı değildir ve diğer bitkilerin yaptığı şeyleri gerektirir. Başlamak için ihtiyacınız olan ilk şey, rizom olarak bilinen zencefil köküdür. Zencefil yetiştiren veya yerel bir çocuk odasından satın alan birinden alabilirsiniz. taze kökler aldığınızdan emin olun. Genellikle dolgun ve pürüzsüz tenli zencefil kökü en iyisidir. Kökeni aldıktan sonra, 12 saat boyunca ılık suda ıslatın.
Daha sonra üç ortalama büyüklükteki rizomları barındıracak kadar büyük bir 14 inçlik bir çömlek alın. Tencerenin, suyu ve atıkları boşaltmak ve ekim toprağı ile doldurmak için yeterli drenaja sahip olduğundan emin olun. Varsa, bahçenizden kompost toprağı kullanabilirsiniz. Bahçeniz yoksa, herhangi bir yerel kreş veya bitki dükkanından alınabilecek kompost sıcak gübresini kullanabilirsiniz. Zencefil kökü için daha besleyici bir karışım yapmak için gübreye toprak ekleyebilirsin.
Tencereye toplandıktan sonra ıslatılmış zencefil kökü küçük parçalar halinde kesilir. Zencefil köklerini toprağa 2-5 inç derinliğe yerleştirin. Kökleri toprakla örtün ve kökleri gizlemek için gübre kullanın. Zencefinizin büyümesi için doğru ortamı yaratmak önemlidir. Çok fazla nem gerektirir; Bu nedenle, düzenli bir su temin edilmesini sağlamak şarttır. Suyu günlük veya alternatif günler eklemek iyidir. Toprağın doymadığından emin olun; Bu nedenle çürümeyi önlemek için uygun boşaltma önemlidir. Zencefilin büyümesi için sıcak bir ortam da şarttır. Güneş ışığına yeterli erişiminiz varsa, bu yeterli olmalıdır. Tencereyi yeterli güneş ışığına çıkaramazsanız, doğru sıcaklık için bir ampulün altına yerleştirebilirsiniz. Zencefil sürekli 75 derece (24 C) gerektirir.
bakkal zencefil büyüyen
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli nokta zencefil bitkisinin güçlü rüzgarlara dayanamamasıdır; Bu nedenle, büyüyen potu açık bir bahçede değil, bir odanın içinde tutun. Güneşe doğrudan maruz kalmak zencefil bitkileri için iyi değildir. İçerideki pencereden güneş, zencefil bitkisi için bol olmalı.
Kendi Zencefinizin Büyümesi
Yetişen zencefilin hasat zamanı geldiğinde, toprağı kazın ve kullanmak istediğiniz zencefil parçalarını kesin. Köksapı kestiğinizde, yerine yenisini yerleştirdiğinizden emin olun. Böylece zencefilinizi uzun süre büyüyebilir ve istediğiniz zaman taze olarak tadabilirsiniz.
How To Grow Your Own Ginger (http://positivemed.com/2013/12/16/grow-ginger/)
Bu sene delilik edip yaklaşık 10-12 Ocak diktim, iyi ortam sağlayamadığım için firemiz var ama kalanlar da yeter. Bunlar birkaçı.
Bugün şok marketten 2adet taze zencefil aldım. Bu gece ılık suya koyup 12 saat bekleteceğim. Kiminiz dışarda çimledirip, kiminizse direkt dikmişsiniz. Ben de iki çeşidi de uygulamaya karar verdim. 1tanesini poşette aydınlık bi yerde diğerini ise yarı yarıya gübreli bahçe toprağı ve yine şoktan alacağım torf karışımına dikeceğim. Gidişatı buraya kısmetse resimleyerek eklemeyi düşünüyorum. Hadi bana kolay gelsin Üretim yeri çin diyor. Bakalım burda üreyecek mi
An itibariyle 2 zencefilide ılık su içinde koydum. Yoğurt mayalar gibi sardım sarmaladım. Yetmedi ılıklığını kaybermesin diye birde petek üstüne yerleştirdim. 12 saat beklemeye geçtik
An itibariyle zencefil ekildi oturma odasında 22derecede cam önüne koyuldu. Yüzeye yakın ve yatay ektim. Saksıya da çok toprak doldurmadım ki lazım olursa yine eklerim diye düşündüm. Bakalım benim ikizler rahat bırakacak mı? Birde saksının kaç litrelik olduğunu nasıl anlarım ki?
Diğer parçayıda bi poşete koyup mutfağa cam önüne astım. Poşetede 3..4 delik açtım havasız kalıp çürütmesin diye. Filizlenirse saksıdakinin yanına ekicem
Diğer parçayıda bi poşete koyup mutfağa cam önüne astım. Poşetede 3..4 delik açtım havasız kalıp çürütmesin diye. Filizlenirse saksıdakinin yanına ekicem son durumu merak ettim bende ekmeyi düşünüyorumda hangi yolu tavsiye edersiniz
son durumu merak ettim bende ekmeyi düşünüyorumda hangi yolu tavsiye edersiniz
Sayın Frgt poşette olanda iki yerde yumuşama gördüm. Oraları temizleyip kuruması için 2-3 gün açıkta bırakıp daha sonra saksıya diğerinin yanına ektim. kuzeydoğuya bakan camın önüne içten koydum. Toprağını her daim nemli tutuyorum ama maalesef hâlâ filizlenme yok :(
yesilnaturel
01-07-2019, 13:31
Zencefil.. bir çok derde deva gerçekten harika bir bitki.. geçmişten beri geleneksel ve alternatif tıbbın da kullanım alanında yer almış. Zencefilin faydaları (https://yesilnaturel.com/zencefil-ve-zencefil-faydalari/) aslında çok geniş..
https://yesilnaturel.com/wp-content/uploads/2019/05/zencefil-ve-zencefil-faydalar%C4%B1.jpg
- Bir kere sindirim konusunda bayağı etkili.. sindirimi düzenliyor, metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlıyor.
- Yorumlarda mide bulantısından da bahsedilmiş, evet geçekten de öyle.
- Soğuk algınlığını da unutmamak lazım.
- Kolestrolün düşürülmesi isteniyorsa da kullanabilirsiniz.
- Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Çok faydalı gerçekten. Facebook ve Instagram'da zencefil ile yapılmış bir çok deva - şifa karışım bulunuyor. Daha bugün taze zencefil ve dilimlenmiş limon karışımının kaynatılmasından ortaya çıkan harika bir karışımın videosunu izledim. Toksinlerden arınma ve kilo verme için tavsiye edilmişti..
Zencefil zaten kendisi çok değerli ve harika bir şifa kaynağı olduğundan birçok formda ürünü de hazırlanmış. Zencefil Ekstrakt (https://yesilnaturel.com/ekstraktlar/my-farmaex-zencefil-ekstrakti-250-ml/) var mesela, bu da denenebilir. İnternette de çok fazla miktarda kaynak var zencefil (https://www.medikalakademi.com.tr/zencefil-hangi-hastaliklara-iyi-gelir-zencefilin-faydalari-nelerdir-zayiflatir-mi/) hakkında.. neyse çok faideli bir bitki vesselam..
tropikalist
05-10-2020, 20:06
ben zaten anlayamıyorum dedikleri gibi ekince olmuyor en son yine denedim şu an çimlendi ve yaklaşım 10 cm gibiler babalım büyüyecek mi
Örtü altına almadan yetişmez mi?
ThymusSerpyllum
07-07-2023, 01:03
Akdenizin serin olmayan yerlerinde örtüsüz tropikal tarım yapanlar var, turizm terörü devam eder de dolayısı her yer çimento yığınına dönerse; tarhana bulgurla karın doyurmaya devam, kışın sıcak geçen özel bölgeler egzotik çiftçilik yapılması adına korumaya alınmalı.
tropikalist
07-07-2023, 10:11
Kahramanmaraş onikişubat ilçesindeyim. Merkez ilçe burada kışa kalmadan toprağa ekemez miyim ?
Murt ağacı
11-07-2023, 15:44
Hali hazırda üretimi var ülkemizde ancak orijinali kadar besin değeri var mı yoksa daha mı iyi yerli zencefil hakkında bilgim yok. Zerdeçal da üretiliyor ülkemizde.
SukunetiAdab
07-12-2024, 16:18
Zencefili direk toprağa dikmeniz yeterli zaten hemen çimleniyor, Bizim burada yerde yetişiyor, kış gelmeden söküp saksıya alıyoruz bahara tekrar dikiyoruz. Baya bir boy atıyor. Bunlar küçük halleri.731015
SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.