PDA

View Full Version : Siyah Sarımsak




Güler
10-08-2020, 16:19
Belki malina gibi çoğunuz da bu siyah sarımsağı biliyorsunuzdur ama ben daha dün tanıştım.
Bana çok enteresan geldi ve sizlerle paylaşmak istedim.

Kemoterapi gören bir arkadaşım bu siyah sarımsakdan her gün yarım baş yiyormuş. Yerken bana da bir diş uzattı "abla bir tadına bak, enteresan bir şekle dönüşmüş" dedi.

Hakikaten çok enteresan geldi, önce sarımsak kokusunu alıyorsunuz ama vücutta hiç kokmuyormuş. Rengi simsiyah, kremsi bir meyve gibi ve tatlı, bildiğimiz sarımsakla hiç alakası yok tad bakımından.

Sizlerle daha detaylı paylaşmak için bir baş aldım, kesekağıdı üzerindeki bilgileri de sizlerle paylaşacağım.

Taşköprü Sarımsağı belirli sıcaklık ve nem koşullarında altı hafta gibi bir zamanda fermente edilerek siyah sarımsak elde ediliyormuş. Hiç bir katkı maddesi içermiyormuş.
Normal sarımsağın fermantasyon işlemine tabi tutulması sonucu elde edilen normal sarımsağa göre çok daha güçlü bir ürünmüş, fermantasyon sayesinde besin içeriği zenginleşip sarımsak güçlü bir gıda takviyesi haline dönüşüyormuş.

İsterseniz diş diş yiyerek, isterseniz püre gibi ekmeğe sürerek ya da salata, makarna ve pizzada kullanabiliyorsunuz.

Kesekağıdı üzerindeki besin içeriği (100gr.içinde)

712041




Güler
10-08-2020, 16:36
Normal sarımsakta SAC maddesi sadece 0,32 mg/g ken, siyah sarımsak içinde 17,44 mg/gr seviyelerine ulaşıyormuş.

712042

712043

712044

712045

Jezebel
11-08-2020, 13:55
Ben tadını çikolataya benzettim.
Sadece fermente olması uzun sürdüğü için nasıl yapacağım konusunda formül üretemedim .

Bıyıklı
11-08-2020, 14:51
Maşallah kilosu da 155 liraymış! Faydaları hk. bilimsel bir araştırma var mı yoksa közlenmiş sarımsaktan hallice bir ürün müdür bu!

tropikalist
11-08-2020, 15:54
Maşallah kilosu da 155 liraymış! Faydaları hk. bilimsel bir araştırma var mı yoksa közlenmiş sarımsaktan hallice bir ürün müdür bu!


Kilosu 155 lira nedir aman yarabbi hemen üretimlere başlıyorum :p

Güler
11-08-2020, 19:13
Oh yaa nihayet birilerinin ilgisini çekmiş.

Sevgili Jezebel konu ile ilgili bir linki malina bana göndermişti, kendilerinden rica edelim de o linki buraya da yüklesinler.

Jezebel
11-08-2020, 22:02
Oh yaa nihayet birilerinin ilgisini çekmiş.

Sevgili Jezebel konu ile ilgili bir linki malina bana göndermişti, kendilerinden rica edelim de o linki buraya da yüklesinler.


Çekmez mi:p
Çok da sevdim. Oğluma aldığım bir akıllı tencere (https://multicooker.com/tr/catalog/elektrikli-pisiriciler/multicooker-redmond-rmc-m4500e/) var, ısısını sabit olacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz, onu düşünmüştüm.
Sıraya koydum, merak ettiğim çok konu var çünkü:rolleyes:
Malina'nın vereceği linkte daha kolay bir yol varsa onu da denerim.

malina
12-08-2020, 09:27
Youtube'tan bulmuştum... :)

https://www.youtube.com/watch?v=L0Lwqp7Rkhw

malina
12-08-2020, 09:34
2 hafta 60 derecede tutma ile olacağı söyleniyor. Kullanılan alet pirinç pişirici (pilav pişirici)... Sıcak tutma fonksiyonu kullanılıyormuş...

Aslında bu iş için bir pişirici almak çok mantıklı değil ama ortaklaşa almak işe yarayabilir :)

Güler
12-08-2020, 09:39
Sevgili jezebel şu akıllı tencereyi bizimle bir paylaşır mısınız?

Ben siyah sarımsakla tanışınca malina'yı aradım " siyah sarımsak diye bir olayla tanıştım, siz duymuş muydunuz" dedim.
Evet cevabını alınca öğrendiklerimi Forumda paylaşmak istediğimi söyledim, bana da çok enteresan gelmişti.
Daha sonra malina bana WhatsApp tan link gönderince daha da çok şey öğrendim.

Güler
12-08-2020, 09:41
2 hafta 60 derecede tutma ile olacağı söyleniyor. Kullanılan alet pirinç pişirici (pilav pişirici)... Sıcak tutma fonksiyonu kullanılıyormuş...

Aslında bu iş için bir pişirici almak çok mantıklı değil ama ortaklaşa almak işe yarayabilir :)

İki hafta iyi ben 4 - 6 hafta diye okumuştum.

Jezebel
12-08-2020, 17:32
Öğrenci adam , bekar evinde yemek yapsın diye Redmond Multicooker adında bir alet aldım.
Tarife göre ısısını ve zamanını ayarlıyor.
Bu makina 3 yıl önce çok uygun fiyata satılıyordu.
Ama gerçekten çok fonksiyonlu bir makina.
Ama simbo’nun pilav tenceresi de iş görür bence.

Muda
12-08-2020, 22:34
Videodakı sarımsakları görünce siyah sarımsak yapmak için tek dişli sarımsak kullanıldığını öğrendik.

Bu şekilde sarımsak olması için pek soğuk görmeden ilkbaharda yetiştirilen sarımsaklar iri ve videodaki gibi bakıma göre tek diş oluyorlar. Sonbaharda ekilenler ise çok dişli normal sarımsak oluyorlar.

Yapmak isteyen arkadaşlar için nasıl yetiştiğini anlatmak istedim.

malina
13-08-2020, 11:16
Sarımsak fermente olurken hacim kaybediyor, iyice yok olmasın diye tek diş olanlarını kullanmak çok mantıklı :)

makrofinans
18-11-2020, 22:33
İlk defa görüyorum, ilginç :)

sakagun
19-11-2020, 05:39
Meyve sebze kurutma makinesinde de ısı sabit tutulabiliyor. Acaba işe yarar mı yoksa sarımsak kurur gider mi? Kabuklu koyulduğundan işe yarar gibi geldi bana. Zaten korogaki için makineyi çalıştırıyorum. Makineye sarımsak da koyup deneyim.

bahcedenn
19-11-2020, 10:30
Meyve sebze kurutma makinesinde de ısı sabit tutulabiliyor. Acaba işe yarar mı yoksa sarımsak kurur gider mi? Kabuklu koyulduğundan işe yarar gibi geldi bana. Zaten korogaki için makineyi çalıştırıyorum. Makineye sarımsak da koyup deneyim.

Kokular birbirine karışıp da korogaki ziyan olmasın sonra. :(:(

sakagun
19-11-2020, 11:43
Hava üstteki deliklerden çıkıyor. Sarımsakları en üste koydum.

bahcedenn
19-11-2020, 19:13
Hava üstteki deliklerden çıkıyor. Sarımsakları en üste koydum.

İşi, sahibi daha iyi bilir. Ama ben o riske giremezdim açıkçası söz konusu sarımsak olunca.

sefasevika
19-11-2020, 21:41
Konuyu görünce şaşırdım çünkü yaklaşık bir aydır sarımsak ve fermente olayını nasıl birleştiririm diye düşünüyordum :) Pek bişi bulamayınca elimde buharda pişirme kaldı :)

Başlığı merakla takip ediyorum, o şifa bulunacak :)