View Full Version : Patates Tarımı
Mine Pakkaner
20-05-2007, 13:19
PATATES TARIMI
ÖNEMİ
Patates insan beslenmesinde en az buğday ve pirinç kadar önemli yer tutan bir bitkidir. Yüksek karbonhidrat miktarı ile Avrupa ve Amerika’da birçok ulusun temel besin kaynağıdır. Ülkemizde de günümüzde cipslik ve sofralık tüketimi gün geçtikçe artmaktadır.
İklim ve toprak isteği:
Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır. Kumlu, kumlu-tınlı, süzek havadar topraklarda iyi gelişir. pH seviyesi yükseldikçe verim düşer en uygun pH 6,5-7,5 arasıdır.
Dikimi:
Toprak eğer sonbaharda sürülmemiş veya kış yağışları ile oturmuş ise derince işlenmeli patates yumrularının rahatça gelişebileceği bir toprak yapısı hazırlanmaya çalışılmalıdır.
Dikim için toprak sıcaklığı 8-10 dereceye ulaşmalıdır. Bu sıcaklık bölgemizde 15 Nisan-15 Mayıs tarihlerinde sağlanmaktadır.
Tohumluk yumrular orta boy (yaklaşık 50 gr.) olmalı ve yumrular kesilerek dikilmemelidir.Daha iri olan tohumlar hasta yumruların diğerlerine hastalık bulaştırmaması için çamaşır suyu ve su ile hazırlanan karışıma batırılmış bıçaklar ile kesilmelidir Dikim derinliği daha çok toprak nemi ve sıcaklığına bağlı olarak 2-5 cm olmalı. Dikilen yumrular en az 10-15 cm. toprak örtüsüyle örtülmelidir. Nemin yetersiz olduğu durumlarda derin, dikim yapılmalıdır. Sıra arası 70 cm. Sıra üzeri mesafeler ise tohumluk patates üretimi için 20-25 cm. yemeklik patates üretimi için 30-40 cm. olmalıdır. Dikim makineli olarak yapılır ise bakım işleri ve hasat da buna bağlı olarak daha düzenli yapılabilmektedir. Yumru iriliğine göre dekara 200-250 kg yumru hesap edilmelidir.
Dikimden önce patates yumruları mantari hastalıklara ve patates böceğine karşı ilaçlanmalıdır.
Gübreleme:
Patates bitkisi gübrelemeye çok iyi cevap veren besin maddesi eksikliğinde verimi çok düşen bir bitkidir. Patates bitkisinin yumrusu ve üst kısmı ile topraktan kaldırdığı en çok besin maddesi miktarı potasyumdur, ve bir ton yumru ile ve bu yumruyu meydana getiren toprak üstü kısmı ile 8 kg saf Potasyum kaldırılmaktadır. Azot ikinci sırayı alır ve 1 ton ürün oluşumu için 5,5 kg saf azota ihtiyaç vardır. Üçüncü sırada ise fosfor gelmektedir. 1ton patates yumrusunun meydana gelmesi için 1,5 kg Saf Fosfor gerekmektedir. Bu miktarların bilinmesi patates için gübreleme programı ve gübre tavsiyesinin yapılabilmesi için gereklidir. Yapılan toprak tahlili ile hangi gübreden ne kadar kullanılacağına karar verilmelidir.
Yabanı ot mücadelesi ve Boğaz doldurma :
Patates tarımında yabancı ot mücadelesi için kültürel ve kimyasal tedbirler birlikte uygulanmalıdır. Kimyasal yolla ekim öncesi, ekim sonrası çıkış öncesi ve çıkış sonrası ilaçlama imkanı vardır. Tarlamızdaki yabancı ot durumuna göre bunlardan biri tercih edilmelidir. Daha sonra bitkiler 15-20 cm olduğunda 1. çapa ve bitkiler 30-40 cm olduğunda boğaz doldurma yapılmalıdır. Boğaz doldurma sırasında üst gübrelemede yapılabilir.
Sulama:
Bölgemizde patates tarımı ekonomik olarak sulanarak yapılabilmektedir. Sulama yağmurlama **** damla sulama metodu ile yapılmalıdır. Patates bitkisi ürünü olan yumrularını toprak altında büyüttüğü için devamlı tavlı ve su stresi yaşamayan bir toprak yapısı istemektedir. Aksi halde verim düştüğü gibi yumrularda da şekil bozuklukları gözükebilmektedir.
Yumru oluşumundan sonraki, yani yumruların şişmeye başladığı devrede bitkinin çok miktarda suya ihtiyacı bulunmaktadır. Bu devreden itibaren 4-6 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasattan 15-20 gün önce, yumruların olgunlaşması ve kabukların pişkinleşmesi için su kesilir. Sökümden 2 gün önce hasatta kolaylık sağlamak için su verilebilir.
Hasat:
Patates hasat zamanını, üretim amacı (tohumluk, yemeklik, turfanda vb.) belirler. Fakat genellikle bitkinin yaprak ve sapları kahverengileşip kuruduğu, yumruların ana bitkiden ayrıldığı ve yumru kabuğunun sertleşip pişkinleştiği zaman hasada girilir. Hasat pullukla elle veya söküm makinesiyle yapılabilir. Ancak en yaygın ve ekonomik yöntem, söküm makinesiyle hasat olmaktadır. Ürünler nemli ise toplanmadan önce bir süre kurutulur. İriliklerine göre boylanan yumrular uygun şartlarda depolanarak daha sonra pazara ulaştırılır.
Hastalık ve zararlıları:
Patates tarımında en önemli hastalık patates siğilidir ve mücadelesi için yapılabilecek tek şey sertifikalı hastalıksız tohumluk kullanmaktır. Patateste görülen mantari hastalıklar ve yaygın olarak bölgemizde görülen patates böceğine karşı kimyasal mücadele teknikleri hakkında bilgi almak için lütfen bizimle irtibata geçiniz.
KAYNAK: Konya Tarım İl Müdürlüğü, Çiftçi Broşürü (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=41&ay=23&yil=2002)
Tüysüz Kartal
17-07-2007, 15:27
4 ay önce aldığım ve dağ evinde unuttuğum patatesler yumuşamış ve tomurcuk vermişlerdi. Ben de onları küçük parçalara böldüm ve bahçede 2 metre karelik bir bölümü belleyip diktim. 1 karış arayla dikmiştim.
Bilmeyince böyle oluyor işte. nerden bilebilirdim boylarının 1 metreye ulaşabileceğini. Şu an iç içe kardeş kardeş büyüyorlar. Mart ortasıydı diktiğimde. toprak altında durum ne bilemiyorum. Bekleyip göreceğim.
Ama şurası kesin seneye en az 30 cm aralık vereceğim kesin. Belki daha fazla. Ne boylu bir bitkiymiş bu böyle. Çiçek te açtı üstelik. O çiçeklerden ne çıkacağını da merak ediyorum doğrusu
Selahattin Yılmaz
17-07-2007, 18:17
Çiçek açtıysa hasat yakındır denektir, çiçek durmundaysa erkenci kışa dayanıksız hasat yapabilirsiniz, üst tarafta bitkiler sararmaya başladığında hasat ederseniz o zamanda kışa dayanıklı patatesler elde edersiniz.
Derya Özen
18-07-2007, 09:03
Peki, halk arasında patates böceği denilen böcekten nasıl kurtulacağız?
Köyde iken, patatesleri öbek öbek açılmış çukurlara gömerdik, çukurları en az 30 cm kazardık.
Patates böceğinde kurtulmak için, patates dalları çıktıkdan sonra, yaprakların üzerine, soba külü dökerdik. Zaten bu yüzden patates tarlasının rengi, tam anlamıyla kül rengine dönüşürdü. ;) Ama o böcekler o kadar çabuk ve çok ürüyordu ki anlatamam. Babaannem, böceklerin yumurtalarını bıraktıkları yaprakları, dallarınadan koparır, sonrada onları yakardı. Sonra patatesler üç boya ayrılırdı, kızartmalık, yemeklik ve küle gömülecekler.
Tüysüz Kartal
18-07-2007, 11:14
Çiçek açtıysa hasat yakındır denektir, çiçek durmundaysa erkenci kışa dayanıksız hasat yapabilirsiniz, üst tarafta bitkiler sararmaya başladığında hasat ederseniz o zamanda kışa dayanıklı patatesler elde edersiniz.
Teşekkürler Selahattin bey. yeni birşey daha öğrenmiş oldum.
Peki toplamadığımız taktirde kışın bu patatesler toprak altında çürür mü yoksa seneye kalıp çoğalmaya devam mı ederler ?
Selahattin Yılmaz
18-07-2007, 11:31
Deneyin görelim ;)
Selahattin Yılmaz
18-07-2007, 11:47
Sevgili Derya Özen, organik bir çözüm arıyorsanız patates tarlanızın etrafına kişniş ekin. Bu konuda kişniş başlığına bir açıklama yapmıştım...
Derya Özen
18-07-2007, 11:59
Teşekkürler bir bakayım.
Derya arkadaşım, patates böceği çok yaygındır ve bir defa tarlaya bulaştı zaman temizlenmesi çok zordur, bu konuda patates kanserinde de aynı sorun var. Bu durumda en doğru karar Solanacae familyasına dahil olmayan bir bitkiyle ekim nöbeti yapmaktır. En az 3 sene gibi bir süre patates dikimi gerçekleştirilmezse oran giderek azalır.
ahmetkaan38
31-08-2007, 23:48
böcegi bitirme yöntemi patatesi sulu ilacla ialaclamaktır.toz halınde satılan pek fazyda saglamaz .sizin yakınınızda eger patates eken varsa onunda ilaçlaması gerekir yoksa sizinkide işe yaramaz
Ayrıca zamanını da çok iyi ayarlamak gerekir...
Metin Y.
21-10-2007, 23:46
İspanyolların Peru'da keşfederek Avrupa'ya getirdiği patates bugün tüm dünyada en temel gıdalardan biri. BM Gıda ve Tarım Organizasyonu'nun Genel Direktörü Jacques Diouf, patatesin, pirinç, buğday ve mısırın ardından dünyanın dördüncü büyük gıda kaynağı olduğunu açıkladı.
Diouf, her yıl dünyada 350 milyon ton patates üretildiğini, bu üretimin yüzde 52'sinin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirildiğini söyledi. Diouf'un bildirdiği verilere göre yılda 6 milyar dolarlık patates ticareti yapılıyor.
Patatesin anavatanı Peru'da 600 bin aile geçimini patatesten sağlıyor, yılda 3.3 milyon ton patates üretiyor ve kişi başına yılda 150 kilo patates yiyor. Peru'da değişik renk ve şekillerde 1000 tür patates yetiştiriliyor.
Metin Y.
20-11-2007, 10:30
Tarihteki önemli uygarlıklardan biri olan İNKA'ların Patates Ekimi
necoezgi
03-01-2008, 09:53
mantar ve patates böcegine karşı ilaclamayı nasıl yapmalıyım teşekkürler iyi calışmalarl
fadimeonur
06-01-2008, 23:49
Patates böceği (leptinotarsa decemlineata) patatesin yeşil aksamını yemek süretiyle zarar veren bir böcektir. Patates tarımını geniş alanda ve sürekli yapıyorsanız benim size tavsiyem tohum ilaçlaması yapmanızdır. Ekim döneminde "imidacloprid" etkili maddeli ilaç ile tohumunuzu ilaçlarsınız. Bu ilaçlama ile nerdeyse iki aya yakın süre tarlanıza böcek gelmez. Eğer böcek populasyonu fazla değilse tohum ilaçlaması yapmak yerine böceklerin yaprakları yemeye başladığı dönemde farklı etkili maddeleri içeren insektisitler ile ilaçlama yapabilirsiniz. Ayrıca ekim yaptığınız alan küçükse elle toplamak süreti ile kimyasal kullanmadan da üretim yapma şansına sahipsiniz.
Aynı şekilde patatesde görülen mantari hastalıklara karşıda tohum ilaçlaması ve bunu takip eden sürede kullandığınız etken maddeye bağlı olarak değişen aralıklarda ilaçlamayı tekrarlamanız gerekir. Bulunduğunuz yerdeki bir zirai ilaç bayisinden istediğiniz ilaçları temin edebilirsiniz. Bayi de ki yetkili kişi de size nasıl kullanacağınızı tarif edecektir mutlaka.
Patatesler toprak altında bırakıldığın da önemli olan toprak sıcaklığıdır. Sıcaklık düştüğünde haliyle yumrularda bozulmalar başlayacaktır. Ayrıca çimlenme sıcaklığına gelmeden önce topraktan çıkarmayı ihmal etmeyin :)
Patates kanseri ki artık patates siğili olarak adlandırılan virüs kaynaklı bi hastalıkdır. Tarlaya bulaşması durumunda o tarlada uzunca bir süre tarım yapılmaması gerekir (yanlış hatırlamıyorsam 30-40 yıl kadar) Maalesef ülkemizde görülmeye başlandı ve bazı bölgeler de patates ekimi yasaklandı. (sadece patates ekimi yasaklandı diğer ürünlerin ekimine izin veriliyor) :( Patates tarımı yapıyorsanız lütfen aldığınız tohumluklara ve tarlanızda kullandığınız alet ekipmanların nerelerde kullanıldığına dikkat edin çünkü bu patates siğili bulaşık tohumlarla, bulaşık tarlada kullanılan alet ekipmanlarla taşınan toprakla bulaşmaktadır...
Bizim köydede bolca patates ekiliyor patateslerimize köstebekler ve domuzlar zarar veriyor buna çare olarak köstebekler için tuzak kuruyoruz domuzlar için gürültü yapan bir aygıt bu genelde radyo oluyor sabaha kadar açık bırakılıyor
çan yöntemi de denediniz mi?
Çiçek açtıysa hasat yakındır denektir, çiçek durmundaysa erkenci kışa dayanıksız hasat yapabilirsiniz, üst tarafta bitkiler sararmaya başladığında hasat ederseniz o zamanda kışa dayanıklı patatesler elde edersiniz.
2 yıldır aktif olarak 8-9 yıldır dolaylı olarak bu tarımla ilgileniyorum. Ancak bu söylediğiniz olayı ilk defa duydum. Kışlık patates için farklı türler(granola v.b.) vardır yazlık patates için farklı türler(agire v.b.) vardır. Ancak benim gördüğüm hiçbir patates dalları kurumadan ya da en azından sararıp solmadan hasat edilmez. Çiçek durumunda hasat derken şu an ekmiş olduğum granola cinsi patates çiçek açmak üzere en fazla 2 hafta içinde çiçek açacak(yani temmuz başı) oysa ben bu patatesi eylül ortasından önce hasat edemeyeceğim. Eğer çiçekte hasat edilen patates cinsi varsa muhakkak cinsini öğrenmek isterim. Saygılarımla...
gökceada
01-07-2008, 02:10
2 yıldır aktif olarak 8-9 yıldır dolaylı olarak bu tarımla ilgileniyorum. Ancak bu söylediğiniz olayı ilk defa duydum. Kışlık patates için farklı türler(granola v.b.) vardır yazlık patates için farklı türler(agire v.b.) vardır. Ancak benim gördüğüm hiçbir patates dalları kurumadan ya da en azından sararıp solmadan hasat edilmez. Çiçek durumunda hasat derken şu an ekmiş olduğum granola cinsi patates çiçek açmak üzere en fazla 2 hafta içinde çiçek açacak(yani temmuz başı) oysa ben bu patatesi eylül ortasından önce hasat edemeyeceğim. Eğer çiçekte hasat edilen patates cinsi varsa muhakkak cinsini öğrenmek isterim. Saygılarımla...
Benimde bildigim: patates yaz tatilinin bitmesine bir iki hafta kala toplanir.Patatesin cicek actigi dönemde toplanmasi mümkün degildir.Cicek acma dönemi patetesin yer altinda minicik meyvelerini verdigini gösterir.Patatesin bol cicek acmasi ürünün bol olacagi anlamina gelir.Yaklasik 35 sene önce denenen amerikan patatesi bir kac hafta önce hasat edilmesine ragmen (her biri ikiyüz elli gram civarinda-yani ekonomik) hemen tüketilmesi gereken ve sadece kizartmalik olarak kullanilabilen bir tür oldugu icin ülkemizde ikinci yil ekimi yapilmamistir.
gökceada
01-07-2008, 02:23
Teşekkürler Selahattin bey. yeni birşey daha öğrenmiş oldum.
Peki toplamadığımız taktirde kışın bu patatesler toprak altında çürür mü yoksa seneye kalıp çoğalmaya devam mı ederler ?
Cürürler ,fakat yinede kisir bir sekilde patates cikar.Fakat yenmez.Ancak hayvan yemi olarak kullanilabinilir.Zaten patetesler sinif,sinif ayrilirlar.Yani manavdan **** pazardan aldigimiz patateslerle,patates karisimi ürünler ve sadece hayvanlara ayrilan ürünler ayri siniftan patatezlerdir.Sinif farki sadece sosyal toplumlarda degil,patatez örneginde oldugu gibi gida maddelerinde de vardir! Elbetteki sinifsiz bir toplum idealimiz buna ragmen gecerlidir.Zira insanligin ilk dönemlerinde sinif farki yoktu.Gidalarda uygulanan hormon gibi insanlar arasindada yaklasik yöntemler uygulanip farkliliklar yaratildi
mCürürler ,fakat yinede kisir bir sekilde patates cikar.Fakat yenmez.Ancak hayvan yemi olarak kullanilabinilir.Zaten patetesler sinif,sinif ayrilirlar.Yani manavdan **** pazardan aldigimiz patateslerle,patates karisimi ürünler ve sadece hayvanlara ayrilan ürünler ayri siniftan patatezlerdir.Sinif farki sadece sosyal toplumlarda degil,patatez örneginde oldugu gibi gida maddelerinde de vardir! Elbetteki sinifsiz bir toplum idealimiz buna ragmen gecerlidir.Zira insanligin ilk dönemlerinde sinif farki yoktu.Gidalarda uygulanan hormon gibi insanlar arasindada yaklasik yöntemler uygulanip farkliliklar yaratildi
selam doğa severler
400 m2 bir boş bahçem var.patates dikmeyi düşünüyorum çerkezköy (tekirdağ) tohumluk almak gerekiyormu yoksa pazardan alıp 4'e böl dik diyorlar hangisi garanti olur. kaç metre ara ve kaç cm dibe ekmeliyim mart ayı uygun yoksa toprağın sıcaklığım önemli ayrıca toprağın sürülmesi nasıl olacak
saygılar
gökceada
28-09-2008, 03:21
m
selam doğa severler
400 m2 bir boş bahçem var.patates dikmeyi düşünüyorum çerkezköy (tekirdağ) tohumluk almak gerekiyormu yoksa pazardan alıp 4'e böl dik diyorlar hangisi garanti olur. kaç metre ara ve kaç cm dibe ekmeliyim mart ayı uygun yoksa toprağın sıcaklığım önemli ayrıca toprağın sürülmesi nasıl olacak
saygılar
Sevgili dost,pazardan al dörde böl diye bir sey ben yasadigim köyde duymadim.Patatezler sinif,sinif tir dedik önceki yazilarimizda.Bu siniflarin biride tohumluk patates sinifidir.Tohumluk patatesi köylügen rahatca bulabilirsin,sayet bulamazsan pazardan mümkün mertebe kücük tohumluk olabilecek patates al.Ne zaman ekilir konusunu su an hatirlayamadim.Ama köylülere sor en iyi bilgiyi onlardan alirsin.Basari dileklerimle.
Önemli Not: Evde yenmesi gecikmis ,filiz vermeye baslamis patatesleri saksiya ekip patates almak mümkün.Ama ya lezzet!!! Kisaca patates isi ciddi bir istir.
ciceksever70
28-09-2008, 16:44
Denemek icin Temmuz ayinda orta boy bir kovaya ektigim sadece bir patatesin kabuklarindan aldigim hasat. Cok lezzetliydiler... Tekrar ekecegim.
gökceada
19-10-2008, 22:25
Tebrikler dostum...
Bu mevsim eksek olur mu acaba? Sulama problermi de olmaz.
Patates Türkiye koşullarında doğal olarak yaşayabilecek bir bitki değil sanırım. Kışın donabilir.
Metin Y.
07-12-2008, 00:18
Çiftçi Halil Semhat (56), Sur bölgesinde bulduğu tek patatesin 11,3 kilo ağırlığında olduğunu belirterek, "Çocukluğumdan beri toprakla uğraşıyorum, ilk kez böyle bir şeye rastladım" dedi.
Hiçbir kimyasal madde kullanmadığını söyleyen Semhat, üç insan başı büyüklüğündeki patatesi taşımak için bir arkadaşından yardım istediğini anlattı.
Semhat, Guiness Rekorlar Kitabı'na girebilmek için başvuru yapma niyetinde olduğunu da ifade etti.
CNNTurk
geçen patates kabuklarını toprağa katmıştım 1 2 hafta sonra 15 cm lik uzamış halde buldum bunların patates olma işhtimali var mı?
Çamlıbel14
24-04-2009, 21:45
Patates ekimi yapmak isteyen arkadaşlara naçizane tavsiyem eğer ticari bir düzeyde ekim yapmayı düşünüyorsanız, patates ekiminde en önemli faktör tohum faktörüdür.Tohum genç olmazsa ne kadar uğraşırsanız uğraşın verim minimum olacaktır.Emeğiniz boşuna gidecektir.Pazardan alıp ekme işi de sizin bahtınıza kalmış bir şeydir.
Kabuklarını soyup ekmede sadece kabuklardaki gözlerden biraz filiz çıkartır o kadar.Filizi besleyecek yumru olmadığı için de bir süre sonra kurur.Patates böceği ,filistre kurdu ve deveği kökünden koparan kurt zararlısına da en etkili çözüm Bayer firmasının ürünü olan ve sadece tohuma uygulanan kırmızı renkli böcek ilacıdır.Bu ilaç saydığım zararlılara karşı piyasadaki en etkili ilaçtır.Eğer patatesle ilgili sorularınız olursa onlara da cevap vermeye çalışacağım.
fuatsarikaya
09-06-2009, 09:04
üstadlara ufak bir sorum olacak
bahçemde birkaç kök pazardan aldığım göz veren patateslerden hiç bölmeden ektim.
şimdi ise her patatesten 4-5 dal verdi ve dallar 1,5 m ye ulaştı bazı dallar artık taşıyamıyor ve yere yattı . benim gördüğüm patatesler kısa en boy bir gibi görünen bir boyuta sahip benimkiler neden böyle uzadı. acaba buda domates gibi suyu fazla verince boyamı gitti ?
saygılar
Denemek icin Temmuz ayinda orta boy bir kovaya ektigim sadece bir patatesin kabuklarindan aldigim hasat. Cok lezzetliydiler... Tekrar ekecegim.
Bazı arkadaşlar kabuktan yumru olmayacağını söylüyor.
Biraz ayrıntı verebilir misiniz?
amatör olarak ilgilenmekteyim ve naçizane bir tavsiyem olacak. mümkün ise çuvalda ekmeyi deneyin. tabi bu fazla miktarda ekim için geçerli olmayabilir ancak bir evin patates ihtiyacını karşılayacak düzeyde yetiştirilebilinir. seneye kısmet olur sa deneyeceğim. verim oranının yüksek olduğunu duymuştum.
Bir de çiçekten sonra patates sulaması yapılmaz
selim_50
14-11-2009, 19:24
ulaş bey
yanlış bir bilgilendirme
patates hasata kadar sulanabilir,
özellikle çiçeklenme dönemnde küçük yumru halinde ve yumrunun büyüme devresidir.
suyu kestiginizde kabukları çig kalır ve pörsür,
patatesin yazlık ve kışlık çeşitleri vardır, yazlık çeşit hasata erken gelir ve depolanmaz, dönem içerisinde tüketilir, kışlık çeşitler depolanarak bir sonraki yılın mayıs ayına kadar dayanabilir.
patates böceği içinde desis veya imparator gibi ilaçlar kullanılır,
patates kesinlikle çiçekte iken hasat edilemez, çünkü yumrular hem küçük hemde kabukları daha sertleşmediği için soyulur ve kararır
pazar değeri olmaz,
büyük patatesleri ekerken ikiye veya daha fazla kesebilirsiniz, ama kesilen parça üzerinde göz olmalıdır
30 yıllık üretici tecrübesi
iyi akşamlar
mayısgülü
14-11-2009, 19:45
Kışlık aldığım 50 kilo patates yemyeşil oldu. Patatesi şimdi eksem zararı olurmu **** neler yapabilirim?
selim_50
15-11-2009, 16:36
merhaba
kayseriye şimdi patates ekemezsiniz
nisan-mayısı bekleceksiniz
çürütmeden ve dondurmadan bahara kadar bekletebilirseniz, yeşilde olsa tohum olarak kullanabilirsiniz,
patatesinyeşermemesi için ışık görmemeli özellikle günes ışığı
iyi akşamlar
selim_50
15-11-2009, 16:41
Bazı arkadaşlar kabuktan yumru olmayacağını söylüyor.
Biraz ayrıntı verebilir misiniz?
kabukta göz olduğu sürece bitki yeşerir,(yer elmasının kabuğu ekilir) ama bitki kökleninceye yani topraktan besin alıncaya kadar tohumdan beslenir, kabuktan yetişir ama ilk gelişimi zayıf olur, lezzete bir katkısı yoktur.
iyi akşamlar
Merhaba
1 kilo patates eksem ortalama olarak kaç kilo patates alabilirim. Bilen var mı acaba?
selim_50
14-12-2009, 08:25
Sayın çakmak Anadolu şartlarında en iyi oran 1X12 dir, yani 1 kiloya 12 kilo, ama bu oran tohum,toprak, gübre ve iklim gibi etkenlerden dolayı 1x6 ya kadar düşebilir.
Kolay gelsin
Teşekkürler sayın selim 50.net bir cevap olmuş.
Çamlıbel14
22-01-2010, 20:02
Merhaba sayın Selim 50
Nevşehir de hangi patates çeşitlerini ekiyorsunuz.
muratkoç
22-01-2010, 20:33
Bir rizeli arkadaşımın evinde haşlama patates yemiştim. İlk defa bu kadar güzel ve minik patates yedim ve lezzeti aklımdan çıkmadı. Arkadaşıma sordum bu nerenin patatesidir diye o da dedi ki; rizenin patatesi fakat kumda yetişiyor ondan bu kadar lezzetli dedi.
Arkadaşımdan her sene o patatesten isterim daha getiremedi.
selim_50
25-01-2010, 12:51
sayın çamlıbel;
nevşehirde ticari olarak en fazla agria ekimi yapılıyor, hem yemek, hemde kızartması en iyi olan patatestir, ayrıca cips yapımı amaçlı olarakta yine agria ekilir.Bunun yanında vangohg ve verimi fazla olan ama hasata geç gelen ve suyu çok seven granola ekimi de yapılmaktadır.
selim_50
25-01-2010, 12:53
Bir rizeli arkadaşımın evinde haşlama patates yemiştim. İlk defa bu kadar güzel ve minik patates yedim ve lezzeti aklımdan çıkmadı. Arkadaşıma sordum bu nerenin patatesidir diye o da dedi ki; rizenin patatesi fakat kumda yetişiyor ondan bu kadar lezzetli dedi.
Arkadaşımdan her sene o patatesten isterim daha getiremedi.
sayın murat koç;
patatesin lezzetli olmasında en büyük etken cinsidir, ikincisi ise kıraç veya sulu olmasıdır.Zannedersem ya sizin karnınız çok acıkmıştı, **** patates kıraç olarak hasat edilmişti.
Çamlıbel14
25-01-2010, 18:05
Biz de Bolu da en çok agria ekiyoruz.Verimi de fiyatı da çok iyi.Önceden Marfona cinsi ekiyorduk.Verimi ve kuraklığa dayanıklılığı çok iyi ama satışta agria dan kg.da 75-100TL arası düşük satılıyor.Onun için artık hep agria ekiyoruz.Satene cinside bir ara ekiliyordu.Ama şimdi pek eken yok.Vangohg cinsi patatesi hiç duymadım.O nasıl bir çeşit.Biz Bolu Dörtdivan da Mayısın sonunda eker Kasım ayına doğru hasad ederiz.
Çamlıbel14
26-01-2010, 15:30
Şunu da üzülerek eklemek istiyorum.Biz maalesef patates tohumunda tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz.Yukarıda saydığım ve sayamadığım tüm patates çeşitleri Almanya ve Hollanda menşeelidir. Bu patateslerin hepsi hibrit çeşitlerdir.Nerden biliyorsunuz diye soracak olursanız patatesle uğraşan çiftçiler çok iyi bilirler bu patates tohumlarının azami verimlilik süresi 3-4 yıldır.Tohumu mutlaka değiştirmek zorundasınız.
Çiftçi yeni ithal tohumun kg.nı 1,5 euro ya alır.Bu para hep dışarıya gider.Kendi yerli tohumumuzu geliştirmek bu kadar zor bir şey mi?Pazardan aldığınız veya bahçenizde yetiştirdiğiniz tohumun menşei maalesef yerli değildir.
Buradan herkese sesleniyorum.Türkiyenin bir yerlerinde hala rahmetli dedemin bahsettiği rengi gri siyah karışımı olan her sene aynı verimi veren o doğal ve yerli patatesten elinde olan hiç kimse var mı?Ben bunu merak ediyorum.
selim_50
28-01-2010, 09:38
sayın Çamlıbel;
Boluda ekilen çeşitlerle Nevşehirde ekilen çeşitler ile ekim ve hasat zamanı hemen hemen aynı, zaten Nevşehirde kurulu büyük firmalar aynı zamanda Bolu'da da ekim yapmaktadırlar,
Patates tohumlarının tamamen yabancı menşeili olduğunu biliyorum, dediğiniz gibi 3-4 yıl sonunda değiştirilmediği takdirde büyük verim kaybı olmaktadır,Ben şuan ticari olarak ekim yapmıyorum, ticari olarak 1978 yılında başladığımızda 10 yaşında idim, o zamanlar tohumculuk bu safhada değildi ama yine ektiğimiz tohumların cinsine, alman veya hollanda diye ekim yapıyorduk, bildiğiniz gibi patates böceği amerikadan tohumla ülkemize gelmiştir ve böceği ve diğer zararlıları yok etmek için kullandığımız tüm ilaçlar yabancı menşeilidir,
Kendi milli tarım politikamızı oluşturmadığımız takdirde bu kısır döngü sürer gider, tabi buda bu pazardan nemalanan kişilerin işine gelmez,
1930'lu yıllarda kendi uçağımızı yapan bir ülke iken şimdi maket uçak yapamaz hale getirildik,
selam ve saygılar
Çamlıbel14
29-01-2010, 21:14
Çok haklısınız Selim Bey.Doğru söze ne denir.Bizi bu hale getirenler utansın.
Konuyu tamamen okudum..
Yerli tohumumuzun olmaması Türkiye ayıbıdır. Umarım bundan sonra üretebilirz de geleceğimiz bir nebze de olsa kurtarırız.
Geçen sene yemek yaparken kullandığım patateslerden biraz fazla kabuklu soymuş, bunları sonra ekmiştim.
Fakat bizimkiler başka şeyler ekmişler onun üzerine... Ben de gitti patateslerim diye üzülmüştüm.
Aradan biraz zaman geçince filizlenmeye başladılar.. Tamamen tevafuk, damlama borularının başlangıç yerlerine geldiği için her daim sulanmış oldu.
(özel olarak sulamadım yani. )
Sonbaharda çapayı elime aldım, bakayım ne var diye.. Ne göreyim bir kiloyu geçecek şekilde patates topladım.
Sevincimi anlatamam. Başına gelen onca olaydan sonra beni sevindirdi patateslerim..
Ben de onları güzelce kuruttum, yemedim, bu seneye tohum bıraktım..
Ne dersini iyi etmiş miyim?
Bunları bu sene tohum eksem çuvallara ürün alır mıyım acaba..
Yoksa tohum mu alsam dışarıdan?
Çamlıbel14
22-02-2010, 23:05
Doğrusu şimdi çok güzel bir haber okudum.Bu güzel haberi sizlerle paylaşmak istedim.Nihayet yüzde yüz yerli patatesimiz üretilmiş.Ne diyelim.Ülkemize hayırlı uğurlu olsun.
Nur topu' gibi milli patateslerimiz oldu
TÜBİTAK'ın desteğiyle Niğde'deki Patates Araştırma Enstitüsünde yürütülen projede, ilk Türk milli patatesi adayları üretildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Patates Araştırma Enstitüsünde 2005 Kasım ayında başlatılan ''Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'' tamamlandı.
TÜBİTAK'ın desteği, 8 enstitü ve 3 üniversitenin işbirliğiyle yürütülen projede, tohumculuğun geliştirilmesi konusunda önemli aşama kaydedildi.
Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates üretim alanı ve üretim miktarı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye'nin, ancak üretimin önemli girdisini oluşturan tohumluk konusunda büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti.
Türkiye'de yıllık ortalama 160 bin hektar alanda patates üretimi yapıldığını, bunun için 500 bin ton civarında tohumluk kullanıldığını bildiren Onaran, sertifikalı tohumluk kullanım oranının ise ancak yüzde 8-10 seviyelerinde kaldığını vurguladı.
Patates üretimi maliyetinde tohumluğun payının yüzde 70'lere kadar çıkabildiğine dikkati çeken Onaran, şu bilgileri verdi:
''Tespitlerimize göre son 4 yılda, her yıl ortalama anaç tohumluk ithalatı için 17-18 milyon avro ödenmiştir. Çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullanmadan babadan kalma yöntemlerle üretim yaptıkları zaman verim çok aşırı şekilde düşmektedir. Anaç ve sertifikalı tohumluk kullanımı ise dışa bağımlılık sorununa yol açmaktadır. Türkiye, Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmak üzere tohumluk patates ithalatı yapıyor. Bu dışa bağımlılık durumu, ekonomik zararın yanı sıra hastalıkların taşınması gibi sorunlara da neden oluyor. Bu sorunların önlenmesi için milli bir patates politikamızın olması ve tohumluğumuzu kendimizin üretmesi gerekiyor. Bu proje, bu açıdan büyük önem taşıyor.''
-İLK MİLLİ PATATESLERİMİZ OLDU-
Yaklaşık 5 yıldır sürdürdükleri proje kapsamında anaç tohumluk ve yerli cins patatesler üretmek için çalıştıklarını ifade eden Onaran, laboratuvar ortamında elde ettikleri yeni tür patatesleri, proje kapsamında belirledikleri özel üretim alanlarında çoğalttıklarını kaydetti.
Büyük aşama kaydettikleri projenin tamamlandığını ve ilk Türk milli patatesi adaylarının üretildiğini dile getiren Onaran, şöyle devam etti:
''Proje kapsamında enstitümüz bünyesinde doku kültürü laboratuvarı ve seralar oluşturduk. Buralarda önce bilimsel yöntemlerle hastalıklardan arındırılmış 40 bin civarında mini patates yumrusu elde ettik. Araştırmalarımız sonucunda Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum'da 200 bin hektar alanda tohumluk patates üretimi yapılabileceğini belirledik. Yüksek verimli patates çeşitlerinden ebeveynler seçerek, bitkilerin çiçeklerinden tozlama yapıp melez tohumlar elde ettik. Melez tohum sayımız 211 bine ulaştı. Bu melez tohumlardan 70 bini kullanılarak melez çeşit adayları seçildi ve seleksiyon çalışmaları ile 5 bine yakın milli patatesimiz diyebileceğimiz çeşit adayları geliştirdik. Bunların arasından da ilk etapta üretime hazır 15 yeni çeşit adayı belirledik. Bu çeşit adaylarını, projemizin devamında çoğaltarak ilk Türk milli patatesleri olarak tescil ettireceğiz.''
-PATATESLERE TÜRK İSMİ-
Bu ilk milli patates çeşit adaylarını bir süre daha çoğaltmak istediklerini, daha sonra talep doğrultusunda istenildiği kadar bu patates çeşitlerinin anaç tohumluklarının üretilebileceğini belirten Onaran, bu nedenle çalışmalarını devam ettirmek için yeni bir proje hazırlayarak TÜBİTAK'a sunacaklarını kaydetti.
Geliştirdikleri yeni çeşitlere Türk isimleri koyacaklarını anlatan Onaran, patateslere Niğde Güzeli veya Niğde Sarısı gibi yöreyi çağrıştıran isimler ile Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma gibi isimler de konulabileceğini, buna Tarım ve Köyişleri Bakanlığının karar vereceğini söyledi.
Yürüttükleri bu bilimsel çalışmaların özel sektöre de model oluşturduğunu, yeni çeşitlerin ve özel sektöre ait olan çeşitlerin elit tohumluklarının çoğaltılması için talep almaya başladıklarını bildiren Onaran, bu çalışmalar ile Türkiye'nin patates tohumluğunda dışa bağımlılığını azaltarak, ekonomiye ciddi katkılar sağlamayı ve patates üretiminde milli bir politika oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Çamlıbel14
22-02-2010, 23:14
Sayın Harun bey.Sizin yazınızı sonra okudum.Adresinizi özelime gönderin.
3-5 kg. PTT kargo ile size yeni tohum göndereyim.Onları ekin.
selim_50
24-02-2010, 07:33
******* yeni tohum ekin, kabuktan çıkan patateslerin zaten verim gücü iyice düşmüştür.
heveslilere başarılar;
gilaburu
16-03-2010, 21:55
merhaba arkadaş biz patates dikiyoruz fakat hiç büyümüyor verim alamıyoruz biz mi dikmesini bilmiyoruz yoksa toprak mı patates için yetersiz patateste verim alabilmek için neler gerekli ne yapmalıyız
bademci.
12-04-2010, 22:46
arkadaşlar merhaba bu sene bir kaç donüm patetes ekicem tabi dogal olarak bilgim var araştırdım fakat tohum cok oldugundan ekim öncesi tohum ilaçlaması hakkında bilgi almak istiyorum ne şekilde yapıcam pek bi bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Ben de evde filizlenen patateslerin filizli bölümlerini kalınca ayırdım. Bir kaçını hemen toprağa gömdüm. Baktım kökleniyorlarer diğer patateslerin filizlerini de kalınca aldım. Bu kez hiç bir işlem yapmadan başlığı baştan sona okudum.
Şimdi pateslerin kestiğim bölümlerini güneşte kurutup sonra unlayıp bulabilirsem keten çuval bulamazsam evdeki kumaşlardan çuval hazırlayıp patateslerimi dikeceğim.
bu arada sormak istediğim bir konu var. Patates kabuklarını atmayıp rondodan geçirdim (gübre olarak kullanımak üzere). Patates kabuğunun besin içeriği hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Düzeltme:
Yazımı balkon bahçeciliği bölümümdeki patates başlığına yazdığımı sanıyordum.
Yalnışlıkla bu başlığa yazmışım. Sanırım taşınacaktır. Acemi hatası oldu :)
Ben yaklaşık 5 kilo patates ekmek istiyorum.
Yalnız patates dikimi hakkında bir bilgim yok.
Tohum için nasıl patatesler almalıyım ?
selim_50
21-05-2010, 15:55
sayın bademci; birkaç dönüm ekecekseniz ve kendinizde tüketecekseniz, ilaçlamadan ekin derim, patatesler topraktan çıktıktan sonra patates böceği görürseniz, böcek ilaçları var (decis, imparator gibi) onlardan üzerine sıkarsınız, yabancı ot mücadelesini de çapa ile yaparsınız,
sayın mhra; sadece 5 kg patates ekecekseniz, tohum olarak ne ekerseniz onu biçersiniz, agria tohumu bulabilirseniz agria ekin, kızartması ve yemeği güzeldir, 5 kg ekecekseniz, Kürek veya bel ile çukuru açıyorsunuz, dip kısmına fenni veya yanmış hayvan gübresi atıyorsunuz ve üstünü toprakla örtüp patates tohumunu üstüne atıyorsunuz ve tekrar üstünü toprakla kapatıyorsunuz, tohum ile gübre direk birbirine temas etmeyecek, sıra halinde bu şekilde dikiyorsunuz, veya karık kaldırıp karığın yan yüzüne ilk önce biraz alt kısımlara doğru gübre atıyorsunuz, daha sonra yine tohum gübreye direk temas etmeyecek şekilde üst kısmına doğru tohumu atıyorsunuz, diğer karığı kaldırırken birinci karığın yan yüzeyini yani tohum ve patatesin üstünü toprakla örtüyorsunuz, bu birinci sıra, ikinci sırayıda gene aynı şekilde yapıyorsunuz, salma su ile sulayacaksanız iki karığın arasına suyu dolduruyorsunuz, damlama ise karıkların üstüne vaya gene arasına damlama hortumlarını seriyorsunuz. bu kadar basit, kolay gelsin
Çok teşekkür ederim ilginiz için. :)
Bir sorum daha olacak.
Patatesler ne kadar sürede yaterli büyüklüğe ulaşırlar ?
Ben köyde 3 ay bulunabildiğim için diktikten 3 ay sonra toplamam lazım. 3 ay sonra toplasam verim alabilir miyim ?
selim_50
24-05-2010, 07:59
sayın mhra; yazlık cins patates ekerseniz hasata daha erken gelir, üç ayda tam olmasa bile yenilebilecek büyüklüğe ulaşır(dış kabukları çiğ kalabilir), zaten beş kilo ekecekseniz çıkan ürünü konu koşşu iki günde yersiniz.
afiyet olsun
Ben patates çeşitlerini Nevşehir'de ikamet edene kadar bilmiyordum. Orada papates pazarı kuruluyordu, haftalık ihtiyacı almak için gittiğimde pazarcılardan öğrendim. O da sadece kullanım açısından, suluya ve kıraca ekilen, kızartmalık veya yemeklik olarak diye. Bir de bunların tür isimleri varmış ama bunların öğrenilmesi ancak pratik öğrenimle mümkündür.
Ben 0,40 M2 de 50 kg patates denemesi için dikim yaptım ama patatesleri gözleri açılmış olanlardan seçtim yanlış mı yaptım acaba. Diğer taraftan sulu mu kuruya ekilen mi onu da bilmiyorum. patatesleri kestiğimde içi sarımsıydı!
mithatkaraca
02-06-2010, 23:30
arkadaşlar merhaba onceki yazımlarımda bahsettigim gibi busene ticari anlamda agira çinsi patates ekimi yaptım çıkışları buyümelerti cok iyi fakat tohumluk konusunda sorum olacak hep dendigi gibi genç patates tohumu nasıl elde ediyoruz tarlamızdan cıkan tohumları birdahaki seneye ekemezmiyiz kısacası patates tohumu nasıl nerden geliyo ban bunu açıklayacak bi arkadaş varsa sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba.Patatesle ilgili bu başlığı buldum.Benimde öğrenmek istediğim evde filizlenmiş patatesleri ev sahibimin bahçesine ektim yemyeşil kocaman oldular bunların toprak altında patatesler olduğunu nasıl anlıycam yani ne zaman sökmem gerkiyor.
mithatkaraca
07-06-2010, 22:43
arkadaşım hangi yöredesin bilmiyorum ama normalde eylül ortasında sokeceksin eger çiçek açtılarsa yavaş yavaş olmaya başlamıslardır bir tanesinin kokünü açarsan olduklarını görebilirsin
Teşekkür ediyorum mithatkaraca bey, patates için bir başlık açmışlar orada ayrıntılı açıklama var sonradan buldum.Siz kısa ve öz açıklamışsınız.Tekrar teşekkür ediyorum
.
k_donmez
28-06-2010, 19:24
Filizlenen bir patatesin kalın soyulmuş kabukları ile başlayan patates yetiştirme arayışı devam ediyor. Gelişimleri iyi gidince çevrelerini köpük bariyerle çevirip içini toprakla takviye ettim. Biraz daha gelişirlerse toprakla tamamen dolduracağım. Daha da gelişirse üste bir kat çıkabilmek için yan tahta filizlerin ucunu açık bıraktım. Sonucu sonbaharda göreceğiz.:p
Çamlıbel14
06-07-2010, 20:12
Sayın Mithat Bey.Sorunuza bilgim dahilinde cevap vermeye çalışayım.
Büyük ihtimalle sıfır tohum değildir.Çünkü sıfır tohumun(2010 model) kg.fiyatı 1,5 euro dur.
Büyük ihtimalle 2009 model de değildir.Çünkü elden aldığınız anlaşılıyor.2008 model ise şanslısınız demektir.Kaça aldığınızı belirtseydiniz size modeli hakkında bir bilgi verebilirdim.
Bu sıfır tohumu biz ülke olarak hep Hollanda veya Almanya dan ithal ederiz.Sizin ,benim ve tüm ülkenin ektiği patateslerin menşei bu iki ülkedir.
Artık biz de yeni ve yerli tohumumuzu inşallah üretmeye başladık artık.Yakın zamanda bu yerli tohumları kullanacağız.Bu yeni tohum üretme işi biraz bio teknoloji ile oluyor sanırım.Çünkü şu ana kadar üretememizin nedeni bu işe fazla meyil verilmemesi.Adamların çiftçilerini lord ettik.Bizim çiftçimiz de ürettiğini satamıyor.Yeterince açık değil mi.
selim_50
09-07-2010, 07:42
merhaba, evet ilk tohum bio teknoloji ile üretiliyor, üretilen ilk tohum aynı şartlarda ve aynı firma tarafından üç yıl ekimi yapılarak çoğaltılıyor ve piyasaya sürülüyor, bizim anaç veya sıfır tohum dediğimiz tohum bu, yurtdışından gelenlerde ise bio teknoloji ile üretilen tohum yedi kez tarlaya ekilerek çoğaltıldıktan sonra anaç tohum olarak piyasaya sürülüyor, yani biz anaç olarak ilk ekimini yaptık dediğimiz tohum ilk tohumun yedinci vesiyonu, tabi serbest piyasada anaç veya ilk ekim diye satılan ve üreticilerin kandırıldığı çok çeşit var.
İklim ve toprak isteği:
Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır. Kumlu, kumlu-tınlı, süzek havadar topraklarda iyi gelişir. pH seviyesi yükseldikçe verim düşer en uygun pH 6,5-7,5 arasıdır.
killi topraklarda topraga saman karıştırıp ektiginiz takdirde hiç yetiştiremediginiz patatesleri yetiştirebilirsiniz.
k_donmez
29-04-2011, 17:56
Bugün bahçeye 24 adet 2 kilo 150 gram ağırlığında patates ekimi yaptım. Aldığım patatesler cücüklenmiş denen şekildeydi. Gözlerden küçük filizler sürmüştü. Geçen yılki bir patatesin kabuklarından 1 tabak patates çıkınca bu yıl işi büyüttüm.:p
Ben de geçen hafta 16 tane filizlenmiş patatesi bol güneş alan bir yere ektim. Acaba kaç günde yeşil kısmı toprak üstüne çıkar?
19 Mayıs'ta bahçeye gittiğimde patateslerin yeşil kısımlarının toprağın 4-5 cm.üzerinde olduğunu gördüm.
Demek ki 1 haftada yapraklandı.
Şimdi özel bir bakım yapmalı mıyım?
Hoş bu başlığa uğrayan da yok ya ben yine de sorayım. :)
Sayın Uzman16;
Son satırdaki cümleniz beni çok güldürdü. Ben bu siteyi yeni bulduğum için hemen hemen her başlığa uğruyorum. Keşke sorunuzun cevabını bilip, size yardımcı olabilseydim.Yardım edecek birinin bu başlığa en kısa bir zamanda uğraması dileği ile bol sağlıklı ürünler dilerim.
mavikartal5
27-05-2011, 20:10
eşimin kullandığı patateslerin kabuklarını almıştım topraklaşsın diye. 2-3 tanesi filizlendi. ektim bidona. üst taraf kuruyunca geçen hafta hasat ettim. 1 tır patates çıktı minik minik. adam başı 2'şer tane ve taze taze yedik.
Çamlıbel14
30-05-2011, 19:26
Sayın Uzman16;
Yakında büyük ihtimalle patates böcekleri patateslerinizin yapraklarını saracaklardır.16 adet patates ektiğinizi belirtmişsiniz.Bu böcekleri elle toplayıp imha edin.Eğer geç kalırsanız böceklerin yapraklarınızı nasıl hızlı budadığına şaşarsınız.Bide suyunu eksik etmeyin.Ve köklerine zarar vermeyecek derecede 2-3 kere 10 ar gün arayla çapa yapıp toprağı yumuşatınız.Suyunu eksik etmeyin.Eğer azotlu gübreniz varsa ondan atmayı ihmal etmeyin.Selametle..
Sn. Çamlıbel14,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Şu an patateslerin yaprakları çok yoğun ve 15 cm. civarında.
Patates böceğinin nasıl olduğunu bilmiyorum ama internetten bulurum.
Damla sulama var bahçede ama henüz havalar yağışlı diye kullanmaya başlamadık.
Çapa ve gübre konusunu haftasonu uygulayacağım.
Tekrar teşekkürler.
filizlenmiş patatesi bu ayda toprağa ekip ürün alır mıyım?
Baypolen
15-01-2012, 09:22
Bu zamanda gdosuyla oynanmamış eskinin doğal patatesi hala bulunabilir mi ?
Kendisi için üretim yapan arkadaşlara tavsiyeler:
İlaçsız tarım yapıyorsanız, özellikle küçük alanda tarım yapıyorsanız patateslerinizin arasına soğan, sarımsak karıştırmanız, belirli aralıklarla tek tük keten tohumu, bayır turpu ve hardal bitkisi gibi bitkileri bahçenize yayarsanız, patates sineği ve diğer pek çok haşereye karşı bitkilerinizi koruyabilirsiniz. Daha çeşit eklemek isterseniz yardımcı olabilirim kardeş bitkiler hakkında.
İlaç kullanmadan önce doğal çözümler aramalı bence çiftçimiz. Lebia grandis isimli bir böcek, uğur böceği gibi böcekler patates böceğiyle beslenir, Ayrıca Beauveria bassiana ismindeki mikromantar (kendsini ülkemizde temin etmeniz mümkündür) da patates böceklerine karşı etkili organik bir savunma yöntemidir. Lebia Grandis sadece patates böcekleri ile beslenir bu böceğin ve yukarıda adı geçen mantarın nüfuslarını toprağınızda artırmanın yolunu bulursanız kalıcı olarak kendinizi bu problemden kurtarırsınız.
Çamlıbel14
20-02-2012, 23:46
Sayın UtkuMun
Toprakaltı kılkurdu ile ilgili böyle doğal yöntemler var mı?
Bir de patates üretimi ile ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi toprakaltı mantari hastalıklar var.Bununla ilgili bir çözüm öneriniz var mı?
Demek istediğim toprakaltı zararlılarla ilgili bir biyolojik mücadele yöntemi var mı?
mustafacar
11-03-2012, 14:40
*** arkadaşlar elime üç adet patates denilen bitki geçti yurt dışından gelmiş fikri bilgisi tavsiyesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi :confused:
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fb8j.jpg
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fb9p.jpg
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fbby.jpg
şimdiden teşekkürler ...
limon_sever
11-03-2012, 14:59
*** arkadaşlar elime üç adet patates denilen bitki geçti yurt dışından gelmiş fikri bilgisi tavsiyesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi :confused:
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fb8j.jpg
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fb9p.jpg
http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fbby.jpg
şimdiden teşekkürler ...
Tatlı papatese benziyor.
mustafacar
11-03-2012, 15:45
Tatlı papatese benziyor.
bi kaç haftadır evde ama hiç bi uyanma yk göz falan da yk nasıl çimlenir ki bu :mad:
limon_sever
11-03-2012, 22:58
bi kaç haftadır evde ama hiç bi uyanma yk göz falan da yk nasıl çimlenir ki bu :mad:
Toprağı güzelce derinden alt üst edin. Bu arada gübrelemeyi de unutmayın. Sonra bitki boyu kadar derine gömün, üstünü toprakla kapatın. Nisan sonu gibi çimlenip yaz sonu yeşillikleri kuruyana kadar duruma göre haftada 1-2 kere sulayın. Yeşillikleri kuruduktan sonra toprağı eşeleyin, bir sürü patatesiniz olacaktır.
Çamlıbel14
13-03-2012, 20:57
Sayın Mustafaacar
Bildiğimiz patatesden değil.Sanırım bunlar parmak patates.Eviniz kaloriferli ise kaloriferin yanında ya da oda sıcaklığında 8-10 günde filizlensinler.Filizleri 3-5cm olunca toprakla buluşturun.Zaten o zamana kadar havalar iyice ısınmaya başlar.Kolay gelsin...
mustafacar
18-03-2012, 18:21
Toprağı güzelce derinden alt üst edin. Bu arada gübrelemeyi de unutmayın. Sonra bitki boyu kadar derine gömün, üstünü toprakla kapatın. Nisan sonu gibi çimlenip yaz sonu yeşillikleri kuruyana kadar duruma göre haftada 1-2 kere sulayın. Yeşillikleri kuruduktan sonra toprağı eşeleyin, bir sürü patatesiniz olacaktır.
çok teşekkürler ..
mustafacar
18-03-2012, 18:22
Sayın Mustafaacar
Bildiğimiz patatesden değil.Sanırım bunlar parmak patates.Eviniz kaloriferli ise kaloriferin yanında ya da oda sıcaklığında 8-10 günde filizlensinler.Filizleri 3-5cm olunca toprakla buluşturun.Zaten o zamana kadar havalar iyice ısınmaya başlar.Kolay gelsin...
teşekkürler yardımlarınız için :p
Değerli Arkadaşlar Merhaba 8,800 Dekar arazime patates ekeceğimde toprak analizi yaptırdım.sonuçlar bu şekilde gübre olarak ne önerirsiniz. Şimdiden teşekkürler
% İşba Saturasyonda % 51,70 Killi Tınlı
pH Saturasyonda 7,38 Çok Hafif Alkali
% Toplam Tuz Saturasyonda % 0,03 Tuzsuz
Kireç (CaCO3) Kalsimetrik % 16,80 Çok kireçli
Organik Madde Walkley-Black % 1,32 Az
Fosfor (P2O5) Olsen kg/da 1,01 Çok Az Fosforlu
Potasyum (K2O) A.Asetat - AAS kg/da 76,38 Çok Yüksek Potasyumlu
Cu (Bakır) DTPA - AAS mg/kg 2,23 Az
Fe (Demir) DTPA - AAS mg/kg 5,87 Orta Yüksek
Mn (Mangan) DTPA - AAS mg/kg 3,96 Düşük
Zn (Çinko) DTPA - AAS mg/kg 6,28 Yeterli Sınır
kenan kırca
24-03-2012, 10:46
sn ByESİR il veya ilçe tarımda veya bu konuda üretim yapan bir zirrat mühendisinden bilgi alırsanız daha iyi olur sanırım.
Ekrem Uslu
24-03-2012, 12:39
Sn ByESİR.Toprağınız patates yetiştirmeye müsait.
Bana bir kaç ön bilgi verirseniz, patatesin sezon boyunca toprak analizinize bağlı olarak besleme proğramını çıkarırım.
Ekeceğiniz patatesin cinsi:
Tahmini ekim tarihi ve bölgenizde hasat tarihi:
Bölgenizde dekar/ton olarak alınan ürün miktarı:
Sulamayı nasıl yapıyorsunuz?(damlama/yağmurlama/salma):
Daha önce patetes üretimi yaptınızmı?:
İmkanlar el verirse ilerleyen zamanda hastalık ve zararlılarla alakalıda yardımcı olmaya çalışırım.
HamzaPasha
29-04-2012, 16:30
Arkadaşlar 20 dönüm tarlam var. Patates yetiştircem hangi tohumu alıyım. Kaç tl dır. Tavsiye ettiğiniz tohumdan 1 dekardan ne kadar patates çıkar ?
Bu patatesleri nasıl suluyum tavsiyesi olan varmı. ?
HamzaPasha
30-04-2012, 16:48
Yokmu bilen birileri ?
HamzaPasha
30-04-2012, 16:49
3 dakika daha geçti kimse cevaplamamış okunmuyormu yazdıklarımız ?
limon_sever
30-04-2012, 19:26
Arkadaşlar 20 dönüm tarlam var. Patates yetiştircem hangi tohumu alıyım. Kaç tl dır. Tavsiye ettiğiniz tohumdan 1 dekardan ne kadar patates çıkar ?
Bu patatesleri nasıl suluyum tavsiyesi olan varmı. ?
Bu tohumu bir inceleyin ve firma ile bağlantıya geçin. Aklınıza takılan soruları müşteri danışmanına sorun.
TOROS TARIM > rnler > Tohum > Patates Tohumu (http://www.toros.com.tr/urunler-grup-detay.asp?kategoriNo=2&grupNo=4&grupAdi=Patates%20Tohumu)
Umarım kaliteli ve çok patates üretirsiniz.
Kolay gelsin.
HamzaPasha
01-05-2012, 01:05
limonsever çok saol. Allah razı olsun. Allah tuttuğunu altın etsin. Allah sana darlık yokluk göstermesin. Hiç kimse yardımcı olmadı bana bir tek sen yardımcı oldun. Allah ne muradın varsa versin.
limon_sever
01-05-2012, 10:43
limonsever çok saol. Allah razı olsun. Allah tuttuğunu altın etsin. Allah sana darlık yokluk göstermesin. Hiç kimse yardımcı olmadı bana bir tek sen yardımcı oldun. Allah ne muradın varsa versin.
Rica ederim.
Firmanın İç Anadolu Bölge Müdürlüğü İletişim Bilgileri
Bölge Müdürü: Bekir Berker
İletişim: Göreme Sok. Sedef Apt. No: 8-4 Kavaklıdere, Çankaya – Ankara
Tel: (0.312) 467 73 86
Fax: (0.312) 428 60 46
selimsindel
22-07-2012, 14:25
bu yukarida fotografi olan patates ingilizcesi "yam" olan bir tur tatli patates ama "sweet potato" olarak bilinen ici turuncu renkli olan tatli patates daha cok tutuluyor.
ultrAdem
16-04-2013, 11:57
artık eken herkesi zarara uğratan sadece tüccarların para kazandığı bir alan olmuştur.Ülkemizde hemen hemen birçok ilde bolca yetiştirilmekte ve fazla olduğu için yarısı satılamayıp çöplüklere dökülmektedir.
Merhaba. Benim de elime bir patates geçti. Bir gözünden 1 cm. boylarında bir filiz çıkmış, geri kalanların çoğunun ucunda bir yeşillik var. Edindiğim bilgilere göre, patates her parçada en az bir göz buluncak şekilde parçalara bölünmeli ve filizi yukarıya bakacak veya toprağın dışında kalacak şekilde ekilmeli, değil mi? Bu işi orta boylarda bir saksıda deneyim edinmek ve bitkiyi tanımak için yapacağım. Şu an hava soğumaya başladığı için evde (kapalı alanda, yeterli sıcaklıkta) yetiştirmeyi, havalar ısınırken balkona almayı veya bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Hatalıysam veya eklemek istediğiniz bir şey varsa en kısa sürede yanıtlamanızı rica ederim. Birkaç fotoğrafını gönderiyorum. Teşekkür ederim! ;)
mlevent.aktan
12-11-2013, 10:22
patatesin kilosu 2,00.-TL olmuş bende mi diksem diyorum, ama zamanı nı kestiremiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
*** arkadaşlar ben patates işine bu sene girmek istiyorum bikaç sorum olacaktı yardımcı olsanız sevinirim
benim tarlam 12 dönümlük kaç kilo tohum gider ve hangi tohumu öneriyosunuz bana bu konuda yardım çı olabilirmisiniz
Aspire07
09-08-2014, 13:37
arkadaşlar tatlı patates olarak bilinen içi turuncu renkli tadı haşlandıktan sonra kestaneye benzetilen bir tür olan ingilizcedeki ismi yam olan bu tatlı patates piyasası varmıdır sıcak iklimde kumlu topraklarda üretildiğini öğrendim ama ne kadar verimlidir bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.
extant958
17-05-2015, 12:05
patatesin kilosu 2,00.-TL olmuş bende mi diksem diyorum, ama zamanı nı kestiremiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
şimdi oldu 5 tl dikmek lazım artık çuvallara ya da tahta paravanlara:p
Valla ben hazırladım tohumluk patatesleri güya tarım ülkesiyiz resmen dubai ye döndük full ithal.
Ben de önümüzdeki yıl ekmeyi planlıyorum. Kumsal- tınlı toprak . Natascha diye çok verimli bir çeşit çıkmış bakalım, onu denemeyi düşünüyorum
Başka bir şey bakarken patatesin çimlenmesini önleme ile ilgili nane yağı kullanımını gördüm. Belki deneyen olur.
https://agrexpert.wordpress.com/photo-gallery/page/3/
orat dedi. "Hasat Sonrası Bilimi Bölümü, biz çürüme uzerinde: bir çok Araştırma yaptım ettik biz su Yumuşak asit banyosu ile Eklendi bunun Için meyve Tedavi Olabilir bulundu, ettik" "Biz İLK Sıcak Su ile meyve Tedavi fırça asit çözeltisi icine batırın ettik." Bu 100 düzeltme olmasa DA Yüzde, Porat önemli Diğer ölçüde bunu neden Olabilecek patojenleri Dışarı alarak çürüme keser söyledi. Malin çok kimyasallara onlarin yiyecek Maruz kalma miktarını sınırlayan ülkelere gider Çünkü Benzer sekilde, hacimce En Büyük İsrail ihracat patates, Kimyasallar ile Tedavi edilemez. Biz patates saklamak Için en iyi yolu bulmaya çalıştım, ONLAR da AB Düzenlemeleri ile kendilerine dayatılan Sınırlar ile uğraşmak Zorunda Kaldı.
Çimlenme Karşı Bir kutu patates nane yağı
"Patates Için on iki hasat mevsim Vardır, bu Yüzden Depolama olduğunuzda Zamanın çok şey var," Porat dedi. "Sorunu, Bir Süre Sonra çimlenmeye Başlayan oldugunu ziyaretinde bu kalite kaybına yol açar. Geçmişte, Kimyasallar uygulamak Olabilir, ama bu artık durum bu." çok Araştırma Sonra, fumigating Araştırmacılar nane yağı ile patates anlamlı Depolama sırasında çimlenme azalma oldugunu keşfetti.
Nane taze patates için yapar
Bir çözüm olarak pazarlanmaktadır bile "doğal" Lichter biri dikkatli olmalı diyor ki: "Mantarlar, doğal ama onlar tehlikeli olabilir."
Patates ile benzer bir sorun var. Onlar emzikli ve yeşile döndüğünde, tat kaybetme yanında onlar da Solanine denilen zararlı kimyasal oluşturabilir.
Çimlenme gelen patates durdurmak için, Volcani araştırmacılar doğal ve güvenli bir çözüm geldi: nane.
Genellikle Güvenli (GRAS) ABD sağlık yetkilileri tarafından, Volcani Merkezi'nin tedavi patates soğuk saklama koşulları altında olduğunda ayda bir kez uygulanan bir puslu nane yağı spreyi içerir gibi tanınmıştır.
Bunların dışında alay büyük lahanası sahip çiftlik neredeyse taze bakmak tedavi patates, ve bu tedavi edilmezse, arasında apaçık bir fark vardır. "Bu patateslerini bu şekilde saklamak için nane yağı ile aylık tütsüleme alır," Lichter sağlıklı olanlara işaret diyor.
Sepette kendi kendine bayaca yeşillen iki patatesim vardı. Bunlar artık kullanılmasa daha iyi olur düşüncesiye bahçeye ektim. Boyları uzadıkça toprağa doğru yattılar. Komşum köyde yaşamış biri olarak, üzerlerini toprakla örtmemi söyledi fakat örtmedim çünkü daha evvel azıcık fesatlıklarını sezmiştim, beni kasıtlı olarak yanlış yönlendirebileceğini düşündüm. Söylediği doğru muydu? Toprakla bitkinin üzerini örtmeli miydim? Eşeleyip hiç kontrol etmedim, yapraklar halen yeşil. Patatesin olduğunu nasıl anlarım?
Patetes biraz büyüdükten sonra biraz gübre ile çapalanarak boğazlarının doldurulması gerekiyormuş. Tabi sulamayı da ihmal etmemek lazım. İki yıldır bunları tam olarak yapmadığım için çok fazla bir şey çıkmadı. Çiçek açtığı zaman tomurcuklarını oluşturuyor. Bu yumrular gevşek toprakta sulama ile büyüyorlar.
çiçek görmedim henüz. O zaman beklemem gerektiğini düşünüyorum. Komşum bir bakıma dogru konuşmuş demekki.. Yalancının evi yanmış derler ya. Sn. Muda, teşekkür ederim.
king2016
10-10-2016, 14:40
kişnişinde ekilmesi son derece önemlidir...
İlaç kullanmadan önce doğal çözümler aramalı bence çiftçimiz. Lebia grandis isimli bir böcek, uğur böceği gibi böcekler patates böceğiyle beslenir, Ayrıca Beauveria bassiana ismindeki mikromantar (kendsini ülkemizde temin etmeniz mümkündür) da patates böceklerine karşı etkili organik bir savunma yöntemidir. Lebia Grandis sadece patates böcekleri ile beslenir bu böceğin ve yukarıda adı geçen mantarın nüfuslarını toprağınızda artırmanın yolunu bulursanız kalıcı olarak kendinizi bu problemden kurtarırsınız.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lebia_grandis
Bu şekilde doğal olarak patates böceği mücadelesi yapan var mı?
Genuinely Faux: SARE Grant Pre-Report (http://genfaux.blogspot.com.tr/2012/11/sare-grant-pre-report.html)
Patates ve fasulye
bizim patates / bakla tarlası olan bu çalışma için bizim ilgi gördü alanlardan biri. Uzun zamandır, çalı fasulye (özellikle de yeşil fasulye), Colorado patates böceklerinin patates bulmasını önleyen maskeleme etkisi yaptığına ikna oldık. Bu eşleştirmenin faydasını korumak istiyoruz, ancak işçilik süresini ve maliyetini azaltmak için bazı mekanize tarım eklemeliyiz.
Bir sıra patatesin yanında bir sıra da fasulye ekiyorlarmış. Bizim patates böceklerinin fasulye bariyerlerini dinleyeceklerini zannetmiyorum.
heyyamola
03-02-2017, 21:50
Değişken dikim aralıkları üzerine ufak çaplı bir deneme
4 Mayıs 2014' de bu şekilde dikilmişlerdi.
638211
22 Ekim 2014' de hasat edildiler. Her bir parselin hasadı kendi üzerinde, parsel boyutları yaklaşık 30x30 cm
638212
hobiciakvarist
03-03-2017, 13:09
Değişken dikim aralıkları üzerine ufak çaplı bir deneme
4 Mayıs 2014' de bu şekilde dikilmişlerdi.
638211
22 Ekim 2014' de hasat edildiler. Her bir parselin hasadı kendi üzerinde, parsel boyutları yaklaşık 30x30 cm
638212
Burdaki metodunuzu tam anlamadım. Patatesleri çevreleyen tahta çembere ekleyerek toprak ekleme ile yapılan metodu mu uyguladınız? Yoksa bu çemberler sadece parselleri belirlemek için mi kullanıldı ve patateslerin üzerine bulundukları toprak dışında bir toprak eklenmedi mi?
Başlangıçta çok patates olan ortadaki parsel'de verim daha düşük olmuş. Daha farklı bakım koşullarından mı (sulama vs) yoksa sadece daha fazla başlangıç patates yumrusu olduğu için mi?
heyyamola
03-03-2017, 23:04
Burdaki metodunuzu tam anlamadım. Patatesleri çevreleyen tahta çembere ekleyerek toprak ekleme ile yapılan metodu mu uyguladınız? Yoksa bu çemberler sadece parselleri belirlemek için mi kullanıldı ve patateslerin üzerine bulundukları toprak dışında bir toprak eklenmedi mi?
Başlangıçta çok patates olan ortadaki parsel'de verim daha düşük olmuş. Daha farklı bakım koşullarından mı (sulama vs) yoksa sadece daha fazla başlangıç patates yumrusu olduğu için mi?
Patatesler aynı bakım şartlarında yetiştirildiler. Gelişme dönemi boyunca toprak ilave edilmedi. Tahta plakalardan yapılan yükseltilmiş sebze yatakları (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28619.htm)patatese özel bir uygulama değil, tüm yeşillik ve sebzelerimizi bu şekilde hazırladığımız sebze adalarında (http://www.agaclar.net/forum/1257860-post1147.htm)yetiştirmeye çalışıyoruz.
Adalarımızı parsellere ayıran şeritler Square Foot Gardening (http://www.agaclar.net/forum/1270461-post1165.htm) uygulaması (http://www.agaclar.net/forum/1455147-post1944.htm), o da patatese özel bir yetiştiricilik tarzı değil. Özellikle yeşillikler için kullandığımız verimli bir sistem.
30X30 cm'lik alana dikilen 2 adet, 3 adet ve 4 adet patatesten nerdeyse aynı verimi aldık. Buna karşılık aynı birim alana dikilen 1 adet, 5 adet ve 6 adet patatesten daha düşük verim aldık.
mustafa431
09-08-2017, 12:05
arkadaşlar 2 3 senedir bahçemizde ektiğimiz patateslerde kanser **** patates siğili hastalığı var... patateslerin ucunda insanda oluşan siğile benzer siğiller var... bu toprakta oluşan bir hatalıkmış ve yıllarca gitmiyormuş... tavsiyesi olan var mı varmıdır bu illetten kurtulmanın yolu.....
Geleneksel patates temin edebileceğimiz bir yer bilen var mı?
mazda_ozan
17-09-2018, 09:57
Herkese iyi forumlar kışlık patates için Ekim ayında ekim çok mu geç olur ?
2 adet tohumluk bulunan parseldeki tohumlar 100 gr gibi
Akçay Edremit
30-11-2019, 15:49
Okadarda bakım yaptık , bu yıl patatesler balıkesirde hep hastalıklı oldu. Kaz dağlarındaki siyanürün etkisi iklimi etkilemiş olabilirmi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.