PDA

View Full Version : Ayçiçeği Tarımı




Mine Pakkaner
20-05-2007, 12:59
YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TARIMI


http://www.konyatarim.com/genel/lifletler/resimler/aycicegi1.jpg


ÖNEMİ
Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde 1. sırayı almaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi tüketimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapatılmaktadır. Bu sebeple Tarım Bakanlığı tarafından Ayçiçeği, prim ödenen bitkiler arasına alınarak Ayçiçeği üreticisine kilogram başına destekleme primi ödenmektedir.


Türkiye’ deki ayçiçeği ekiliş alanlarının %73’ ü Trakya-Marmara, %13’ ü İç Anadolu, %19’ u Karadeniz, %3’ ü Ege ve %1’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindedir. İlimizin de içinde bulunduğu içanadolu bölgesi ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir.Bu sebeple rahatlıkla tarımı yapılabilir.


İklim ve Toprak isteği:
Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda yüksek verim potansiyeline sahiptir. Ayçiçeği, asitliği (pH) 6.0 ile 7.2 arasında olan topraklarda en iyi yetişir.


Ayçiçeği yüksek ve düşük sıcaklıklara gelişme dönemine bağlı olarak oldukça toleranslıdır. Tohumlarının en iyi çimlenebilmesi için 8-10 derecelik toprak sıcaklığı gerekir. Ayçiçeği bitkisi fideleri rozet devresinde -4 derece sıcaklığa dayanabilir. Ayçiçeği için en iyi yetişme sıcaklıkları 21 ile 24 derece arasıdır.Ayçiçeği bitkisi kazık kök yapısına sahip olduğu için diğer tarla ürünlerine göre kurağa oldukça toleranslıdır. Yetişme sürecinde yağışların sağlayacağı veya sulama ile toprağa verilecek 450 mm dolayında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir. Sulanmadan tarımını ekonomik olarak yapılabilmesi için yıllık yağışın 500-600 mm civarında olması gerekir.


Ekimi ;
Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8-10 derece olmalıdır. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Ayçiçeği ekimi, kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin Kış ve İlkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlar. İlimizde en uygun ekim zamanı15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasıdır.


Ekim Pnömatik (havalı) mibzerle 70 cm sıra arası 25 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinde 5-6 cm derine yapılmalıdır. Tohum iriliğine göre değişmekle beraber dekara 400-500 gram tohum gerekir.


http://www.konyatarim.com/genel/lifletler/resimler/aycicegi2.jpg

Gübreleme:
Gübre isteği bakımından kanaatkar bir bitki olan ayçiçeği saf madde olarak dekara 10 kg Azot,8 kg Fosfor ve 12 kg Potasyum tüketir. Ayçiçeği diğer kültür bitkilerinden daha fazla olarak topraktan potasyum kaldırır ve bu elementi saplarında depo eder. Ayçiçeği sapları bu sebeple hasattan sonra parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Topraklar tahlil ettirilmeli ve tahlil sonuçlarına göre azotlu gübrenin yarısı ve diğer gübreler ekimle beraber verilmelidir.


http://www.konyatarim.com/genel/lifletler/resimler/aycicegi3.jpg


Yabancı ot mücadelesi ve Çapalama:
Yabancı ot mücadelesi kimyasal yolla ve çapalama şeklinde yürütülmelidir. Ekimden önce dekara 200 ml Triflularin etkili maddeli ilaçlar tarlaya pülverize edilmeli ve kültivatör - tırmık ile 10-12 cm derinlikte karıştırılmalıdır. Eğer daha derine karıştırılır ise ilacı etkisi azalacak ve istenen sonuç alınamayacaktır. Eğer çıkış sonrası yabancı ot ilaçlaması yapılacak ise yabancı otlar 2-4 yapraklı dönemde iken yapılmalıdır. Ayçiçeği bitkileri 25-30 cm olduğunda kaz ayağı gibi ara çapa makinaları ile işlenmesi, hem yabancı ot mücadelesi yapılması açısından hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlaşma borucuklarının kırılması açısından çok önemlidir.


Eğer iş gücü uygun ise makinalı ara çapasından sonra sıra üzerinde kalan otların el çapası ile temizlenmesi gerekmektedir. Azotlu gübrelemenin 2. kısmı bitkiler 50 cm boya geldiğinde 2. çapada boğaz doldurma ile birlikte verilmelidir.


http://www.konyatarim.com/genel/lifletler/resimler/aycicegi4.jpg

Sulama:
Ayçiçeği ekim döneminde toprakta yeterince rutubet yok ise bir çıkış sulaması yapılabilir. Bunun yanında bitkinin erken gelişme dönemlerinde eğer tarla toprağındaki faydalı su azaldığı diğer bir deyişle bitkilerin kuraklığı duymaya başlayıp solgunluk belirtileri göstermeye başladıkları dönemlerde yaklaşık 15-20 gün aralarla 3-4 sulama yapılabilir. Dikkat edilecek sulama zamanları olarak ilk tabla oluşumu, çiçeklenme başlangıcı ve danelerde süt olumu başlangıcı zamanını sayabiliriz.


Hasat ve Depolama:

Ayçiçeği hasadı biçerdöver ile yapılır. Ayçiçeği, havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkencilik durumuna bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 60 gün sonra hasat olumuna gelir. Ayçiçeği hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengine dönüşür. Hasat öncesi ayçiçeği tablalarındaki danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir. Rutubet yüksek olduğunda hasat edilen ürünün kurutulması gerekir. Ayrıca hasadın fazla geciktirilmesi kuş zararını ve tane dökülmesini artırarak kayıplara neden olabilir. Emniyetli bir depolama için ayçiçeği danelerinin rutubeti % 9.5’i geçmemelidir.

Hastalık ve zararlıları:
Ülkemizde Ayçiçeği mildiyösü, Solgunluk, Ayçiçeği Pası, Ayçiçeği yaprak lekeleri gibi hastalıkları bilinse de ilimizde bu hastalıklar henüz ciddi boyutta gözükmemiştir.


Kuş zararı : Ayçiçeği bitkisi kuşlar tarafından çok sevilen bir bitki olup bazı tarlalarda kuş zararı %80’lere ulaşabilmektedir.Kuş zararına karşı tablalarını yere çeviren çeşitleri tercih etmek gerekmektedir.Bununla beraber bir bölgede ayçiçeği tarımı yapılacak ise toplu ekilişlerin tarla başına düşecek kuş zararını dağıtabilmek için tercih edilmesi gerekmektedir.Tek başına ayçiçeği tarımı yapılmamalıdır.Kuş zararına karşı tavsiye edilen kimyasal mücadele metodu yoktur.


Kaynak: Konya Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Broşürü (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=42&ay=23&yil=2002)




Salinta
23-07-2007, 20:42
Ayçiçeği toprağı çok fazla sömüren bir bitkidir bunu unutmayalım. Aslında normal şartlarda 2 yıl üst üste ekilmemesi gerekir ama çok iyi biliyormuş gibi her sene yetiştiriyoruz halk olarak...

hexus
23-07-2008, 17:01
Çukurovada da ekimi yaygınlaştı Mine hanım ... Hemde Çok hızlı bir şekilde Yakında Çukurova Türkiyede üretim de üst sıraları alabilir. Çünkü Dekara 450 kg alan bölgeler var burda
Trakyada Ayçiçegi tarımını yakından izledimde Verim gerçekten de düşük .

cagatayyucel
14-09-2008, 10:25
merhaba hexus dekara 450 kilo nasıl almışlar acaba? gerçekten 450 kilo müthiş bir rakam.
bir de bir sorum olacak ayçekirdeğini ikinci ürün olarak eksek nasıl olur? bu konu hakkında bilgisi olan var mı?

osmann
12-10-2008, 01:09
Peki biz şimdi alsak kavrulmamış çekirdek, eksek çıkmaz değil mi? Özel tohumluk olmalı herhalde. E biz nerden buluruz bunu? Ben tarım düşündüğümden değil ama çiçeklerini çok sevdiğimden düşünüyorum da dikmeyi. Yani diyorum ki tohumları nerden bulabilirim? Ya da ekip de çimlendirebileceğim kolay bulunabilir bir tip var mı?

Not: Bu soruma başka bir başlıkta cevap vermişler, şimdi gördüm. Afedersiniz sorularımı geri alıyorum.

Mahmut Leventoğlu
16-10-2008, 10:12
Minik bir soru : Trakya bölgesinde AYÇİÇEĞİ TARIMINA önderlik eden ,bilimsel çalışmalarla çiftçiye örnek olan gururlu ,onurlu ,yürekli bürokrat kimdir bileniniz varmı?

deep78
10-12-2008, 19:40
ayçiçeğinden tohum alsak olurmu ya da tohumluk ayçiçeği farklı mı?tohum alma zamanı en uygun hangi dönemdir acaba?

tolgayarici
02-06-2009, 23:56
Bugün Yurt dışından getirilmiş ateş kırmızı renginde ayçicek tohumları edindim. Bakalım ben sadece dekoratif amaçlı kulanacağım ama başarılı olacakmıyım bilmiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum

sakagun
31-07-2009, 18:39
Kırmızı ayçiçeğim sonunda açtı, ancak daha çok turuncu rengi andırıyor. Sağda görünenler de dev ayçiçekleri. Sayın Ömer Tüfekçi tohumlar için çok teşekkür ederim. Gerçekten dev gibiler. Boyları 4 metreye doğru gidiyor.

selis
24-09-2009, 12:50
Süs Ayçiçeği...

Teddy Bear Sunflower farklı görünüşü, en fazla 60 cm’ye kadar uzaması ve çiçek kısmının yumuşacık, ponpon şeklinde olmasından dolayı özellikle çocuklar tarafından çok beğenilen bir ayçiçeği türüdür. Kuru toprakta dahi dayanıklıdır ve yetiştirmesi çok kolay, hızlı büyüyen bir bitkidir.

Alıntı: Gittigidiyor..

Samsunlu55
27-09-2009, 12:38
Çukurovada da ekimi yaygınlaştı Mine hanım ... Hemde Çok hızlı bir şekilde Yakında Çukurova Türkiyede üretim de üst sıraları alabilir. Çünkü Dekara 450 kg alan bölgeler var burda
Trakyada Ayçiçegi tarımını yakından izledimde Verim gerçekten de düşük .

Çukurovada ayçiçeği yetiştirilmesi Çarşamba Ovasında fındık Bafra Ovasında buğday yetiştirilmesi kadar yanlış bir kullanımdır. Verimi yüksek ovalarımızda eyimli arazilerde yetişen meyve sebzeler ekilmesi yerine, eyimli arazide tarımının yapılamıacağı meyve sebzeler ekilse kazanç daha fazla olur. Saygılar...

idris şenol
14-12-2009, 12:13
hükümet ayçiçeği ile izlediği yanlış politika ayçiçeğin sonunu hazırlıyor
bu sene buğdayı 540 liradan sattım ayçiçeği 670 liradan
buğdayın dekarından 400 kg aldım ayçiçeği dekarından 160 kg
bana birisi söylesin bu fiyatlarla nasıl ayçiçek ekerim
bende bundan sonra buğdaya dönme kararı aldım
yaklaşık tüm tarlalarımı buğdaya çevirdim
taaki ayçiçeğin gerçek fiyatını verilene kadar böyle gidecek halkımdan özür diliyorum

amatör hobici
14-12-2009, 21:50
Sn, İdris Şenol,
Çok haklısınız. Bereketli olsun. Selamlar..

pria
27-11-2010, 09:41
hükümet ayçiçeği ile izlediği yanlış politika ayçiçeğin sonunu hazırlıyor
bu sene buğdayı 540 liradan sattım ayçiçeği 670 liradan
buğdayın dekarından 400 kg aldım ayçiçeği dekarından 160 kg
bana birisi söylesin bu fiyatlarla nasıl ayçiçek ekerim
bende bundan sonra buğdaya dönme kararı aldım
yaklaşık tüm tarlalarımı buğdaya çevirdim
taaki ayçiçeğin gerçek fiyatını verilene kadar böyle gidecek halkımdan özür diliyorum

İdris bey,buğdayda Tarakya için ortalama en yüksek verim nedir?
Siz dekardan 400 kg almışsınız,bu düşük değil mi biraz?
Yoksa Tarakya'daki tahıl üretimi aynen bizde olduğu gibi geçen yılın aşırı yağışlarından mı etkilendi?
Ben Çanakkale Biga'lıyım..Geçen yıl aşırı yağışlar hem taban hem bayırlardaki buğdayları çok etkiledi..
Kök çürümeleri çok oldu..
Bizim köyde bu yüzden ortalama 150-250 kg/da oldu..
Ben her yıl hasat sonunda tarlalarıma derin 5'li patlatma yaptırırım..Bu yüzden aşırı yağışlar çok etkilemiyor..Yine de dekardan 600-650 kilo aldığım tarlanın verimi geçen yıl 520 kiloya düştü..

Ayrıca geçen yıl aşırı yağışların verdiğimiz gübreleri yıkayabileceğini akıl edemediğim için gluten düşük oldu..Bu yüzden Borsa'da gluteni 27-28 olan buğdaylar 600'e giderken ben 500 liradan verdim.
Gerçi 3 ay bekletseydim glutenine falan bakılmazdı ve 600-620 liraya verebilirdim ama kısmet böyleymiş..
Ben de sizin gibi buğdaydan memnunum..
Köyden yeni geldim..
Bayramın 3. günü yağan aşırı yağmur nedeniyle bir tarlamı ekememiştim buğday..Yağışlar yine devam ediyor..İnşallah 5-6 gün yağmur yağmaz ve toprak yellenir de bizim çocuklar eker buğdayı..
Ekemezlerse mecbur ayçiçeğine kalacak..ama etrafında bu yıl hiç ayçiçeği olmayacağı için kuş zararı yüksek olur..Dekara 100-150 kilo ancak..

Bu yıl buğday ektiğim tarlalarıma ilk defa dekara 15 kilo ÜNALDI GÜBRE'nin BİOCOMP 12.12.12 organik+inorganik (%20 humuslu) gübreden kullandım.
Ben yıllardan beri her yıl ekile ekile ve her yıl suni gübre verile verile tuzlanmaya başladığına inandığım tarlalarımda humus fakirliği olduğuna inanıyorum.
Ayrıca bu yıl selektörde tohumlara rastık ilacıyla beraber DoktorTARSA'nin COMBİ iz element gübresini de kullandım.

İlerde yine yazarım..
Sizde görüş ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

sakagun
16-04-2011, 06:42
Cüce ayçiçeklerim çimlendi. Biraz daha büyüdüklerinde saksılarını değiştireceğim.

sakagun
12-06-2011, 10:36
Cüce ayçiçeğinin bugünkü durumu.

smarty17
16-06-2011, 20:27
Arıcılık yapan arkadaşlarım bilirler.Ayçiçeği polen bakımından zengin bir bitikidir.Hem arılar hemde arıcıların tercihidir :)

sakagun
18-06-2011, 10:41
Cüce ayçiçeği açtı.

sakagun
02-06-2012, 08:10
Bu sene erken açtılar. Saksıda da oluyormuş. Saksının yüksekliği 10 cm.

kelebek çalısı
05-06-2012, 13:07
Benim de bu sene ektiğim ayçiçeklerim var. Bahçemde kuşların beslenmesine katkıda bulunma amaçlı olarak ayçiçeği bulundurmayı tercih ediyorum. Daha önceki yıllarda da ekmiştim. Bu sene bende de bodur, normal ve renkli varyete olanlardan ektim.

Bodur formdakilerde tomurcuk oluşumu var, yerden 10cm yükseklikte ancak ya var, ya yok. İlk kez bodur ayçiçeği ektiğim için, ilgiyle takip ediyorum.

münevver
05-06-2012, 14:28
Bu sene bende bolca tohum attım bahçeye ama çok az çıktı nedense.
tohumluk bir iki kelle bırakıp gerisini kuşların hizmetine sunacağım..
Seneye de bulabildiğim her yere onlar için tohum atacağım.
Tohum alabilirsem inşallah:D

kelebek çalısı
06-06-2012, 15:59
Ayçiçeklerinden uzun olanlar henüz tomurcuklanma yapmadı, bodur olanların fotoğraflarını ise açtıkları zaman ekleyeceğim.

kelebek çalısı
11-06-2012, 19:41
Daha önceki yıllarda ekimini yaptığım ayçiçeklerinden yere bir tane bile tohumu düşüp çimlenmedi. Bir tanesini bile bırakmayana kadar kuşlara besin olmuşlar. Seviyorum bu durumu ;)

Özellikle kuş, kelebek, arı ve faydalı böcekleri çeken bitkileri gördüğümde bahçemde yer almalarına gayret gösteriyorum. Ayçiçeği de yaz için biçilmiş kaftan. Duvar diplerinde tablo gibi yerlerini alıyorlar.

tskn
11-06-2012, 21:21
kırmızı ayçiçeğini ilkkez görüyorum tohumunu bulabileceğim bir yer varmı ?

kelebek çalısı
19-06-2012, 19:41
Sarı ayçiçekleri...

ayseruscuk
21-06-2012, 12:48
iyi çalışmalar yakın bır arkadasımın babası ayçiceğine intervix ot ilacını yaprak gübresiyle karıştırarak atmış yanan yapraklar varmış 4 gün önce atmış ilacı bugunde üst yaprakların sararmaya başladığını görmüş ayçiceği 30cm boyunda 8-10 yapraklı dönemde bitkisini nasıl kurtarabilir

Dünyalı
04-09-2012, 00:35
Geçen sene ayçiçeği ekmiştik ama hiç biri çıkmadı, ya da çıkanları salyangozlar yedi.
Bu sene yine denedik ve bu sefer başarılı olduk.
Ayçiçekleri (günebakanlar ya da ege diliyle çiğdemler) tamamı bu kadardı.
Çoğunun içleri dolu (içi boş olanlar da var.) Allah bereket versin.

329375

kafalarını kesip, bir kısmının saplarını bıraktım. Aşağılardan tekrar sürgün vermeye başladılar.:D

Ya olursa.:D :D

kelebek çalısı
04-09-2012, 15:27
329375



Ne kadar güzel bir fotoğraf karesi bu böyle...Sonbaharın renklerini taşıyan güne bakanların hasadı aynı zamanda günlerin, ve mevsimlerin de dönmeye başladığının habercisi.

Elime fırça ve boya aldığımdan da değil ama natürmort resmini yapmak için çok uygun bir fotoğraf olmuş.

Harika!

pomodoro
07-02-2013, 08:49
Saksıda da yetişir mi acaba? Yetişirse kaç cm derinlikte bir saksı gerekir? Çok seviyorum ayçiçeklerini; bu sene balkonumda denemek istiyorum.

kelebek çalısı
08-02-2013, 00:16
Sn. pomodoro,

Saksıda yetiştirme adına, eğer dilerseniz cüce türlerden ekerek bir deneme yapabilirsiniz.

25 numaralı mesajda yer alan ilk iki resimdeki tür 'teddy bear' türü ayçiçeği. Cüce olarak kabul edilebilir çünkü bendekiler 45-50 cm kadar boylanma yaptılar. Yine yan yana ekmek niyetindeyseniz, 25 cm kadar aralık bırakırsanız, saksıda da mutlu yaşayacaklarına inanıyorum.

pomodoro
08-02-2013, 09:51
Teşekkür ederim Sn. kelebek çalısı. Dün nette yabancı sitelerde şöyle bir gezindim, ben de saksıda olabileceğine kanaat getirdim. 40 cm derinliğinde bir saksıda 2 m boyunda dev ayçiçekleri yetiştirdiğini iddia edenler var. Elimde ayçiçeği tohumları var halihazırda. Maalesef cinsini bilmiyorum, ama cüce tür olduklarını sanmam. Gene de saksı boyutlarını cömert tuttuğum takdirde çiçeğini görecek kadar ayçiçeği büyütebileceğimi umuyorum. "Teddy bear" dediğiniz ayçiçeği de çok şirin :) Ayçiçeğinden çok süs çiçeği gibi. Tohumuna bir yerde rastlarsam edineceğim mutlaka...

fatih_isleyen
08-02-2013, 10:01
bu tür saksıda yetişe bilirmi ???

kelebek çalısı
19-07-2013, 02:05
Ayçiçeği benim doğadaki canlıların beslenmesine ekstra bir katkıda bulunabilmek adına bahçemde bulunmasından keyif aldığım bir bitki.

Bu sezon özellikle tohumdan yetiştirmedim ama geçmiş seneden toprağa saçılan tohumlardan iki tanesi çimlenerek yeniden can buldu ve bu kez görsel açıdan çok daha görkemli ve de geçmiş senelere göre daha verimli bir şekilde çiçeklenerek (bir bitkide 25 ve üzeri çiçek başı oluşturarak) yine kuşlara, karıncalara besin kaynağı oldu.

427574

pria
20-07-2013, 00:04
Ayçiçeği tarımı, eğer bahar yağmurları bol olup, toprak hazırlığını toprağın tavını kaçırmayacak şekilde özenli yapı ekim yaptığınız takdirde ve ekimden sonra birkaç yağış daha alırsa çok başarılı olur..

Eğer yörenizde az sayıda tarlaya ayçiçeği ekildiyse kuş zararı çok olacaktır..

kelebek çalısı
13-03-2014, 18:14
Mart ayında açan ayçiçeğini de görmüş olduk.

475888

Lonicera
07-08-2015, 13:05
Uzun süredir izini sürdüğüm kıbrıs ayçiçeği. Küçüklüğümüzde çok yaygındı, yerken dudaklar ve parmak uçları boyanır birbirimize bakarak gülüşüp eğlenirdik. Tesadüfen buldum tohumunu. Bulduktan sonra bir çerezcide de kavrulmamışına rastladım. Meğer burnumuzun dibindeymiş. Yaklaşık 3 metre boy ve koskocaman baş yaptı. Tane içleri de dolu olursa seneye yeri şimdiden hazır:))

Angel Aki
08-06-2017, 12:53
Kuşlara verdiğim yemlerden, gülün dibine düşüp; can bulan ayçiçeğimi ayrı bir saksıya alıp sonuçlarını göreyim istedim. Sonunda çiçek açtı. Poleni bol bitkiymiş. :)
Aşağıda resmini gördüğünüz ayçiçeğim forumdan anladığım kadarıyla ayçiçeği midilyösü olmuş. Tarifteki gibi üstten sarı, alttan beyaz ve toz görünümlü. Bu konuyla ilgili birkaç sorum olacak.
Bu hastalığı kimyasal olmayan yöntemle tedavi edebilir miyiz?
Hastalığı tedavi etmek mümkün olursa tohumunu alıp gelecek nesillere korkmadan aktarabilir miyim? (Tohum tedavi edilse bile hastalığı taşır mı?)
Bu hastalık diğer türlerde olan bitkilerime bulaşır mı? Yoksa sadece ayçiçeğini bağlar bir hastalık mıdır?
Bitkiyi hasta olmasına rağmen sıcak kompostta kullanmamın bir sakıncası var mıdır?
Umarım tedavi etmek mümkün olur. Sağlıcakla kalın!

ilkingokce
16-04-2020, 20:54
Merhaba,

Saksiya diktigim aycicekleri tohumlari cimlenmis. Tohumlarin hepsinin tutacagindan emin degildim o yuzden cok fazla diktim sanirim, bazilari kendini yana dogru atmaya basladi. Sizce daha da buyumeden cikanlari hemen birbirinden baska saksilara ayirayim mi? Saksi 13cm.

Tesekkurler.

Muda
06-02-2025, 15:51
Ayçiçeği yetiştirdikten sonra hasadın nasıl yapılacağını düşünüyordum. Üç beş tanede sıkıntı yok. Ancak çok olunca biçerdöver ile hasat yapılıyordur muhtemelen. Yabancı bir sitede basit usulde hasat görüntüleri görünce sizlerin de görmesini istedim.

https://www.youtube.com/shorts/kar8NW-GyCA