View Full Version : Syngonium
Penelophe
20-05-2007, 00:01
Selamlar;
Geçen yıl almıştım syngoniumumu :) (aynı gün birde patos aldım;) )
Yaklaşık bir yıldır bizimle ve ilk 10 ay pek gelişemedi, o zaman oturduğumuz ev fazla ışık almıyordu. 1. kattı, perdeleri çekiyorduk ve loş oluyordu adeta. Bu on ay süresince tek tük yapraklar çıkardı durdu ama son 3 aydır resmen coştu. 3 aydır bol güneş ve ışık alan yeni evimizdeyiz :) Boyu uzadı, yaprakları daha sağlıklı ve fazla ve büyük çıkmaya başladı. Ve saksısının artık ona küçük gelmeye başladığını düşündüm, değiştirdim. Ama zahmetli bir iş oldu. Ortasındaki tırmanma çubuğuda artık kısa geliyordu, yeni bir saksı ve tırmanma çubuğu aldım. Saksıyı değiştirirken köklerdeki topraklar dağıldı ve kökler hava aldı. Durumu iyi gidiyordu fakat son 4 gündür alt yapraklarda sararma ve solma var. Alınabilecek bir önlem var mı?
İlk resim saksı değiştirmeden önceki hali, diğerleri değiştirdikten sonraki halidir.
Mine Pakkaner
20-05-2007, 00:15
Endişelenmeyin. Gerekirse budayın ve sulamaya devam edin. Budarsanız kestiğiniz parçalardan üretim yapın. Suda bile kökleniyor :)
Bir hafta arayla iki kez asprinli su verin. Tarif sitede mevcut. :rolleyes:
Penelophe
20-05-2007, 00:18
Endişelenmeyin. Gerekirse budayın ve sulamaya devam edin. Budarsanız kestiğiniz parçalardan üretim yapın. Suda bile kökleniyor :)
Selamlar;
Çok çabuk köklendiğini duymuştum ama ben bu bitkiyi kaybetmek istemiyorum malum bir yıl sabrettim tamda coşmuşken bu olacak iş mi şimdi. Zaten sararıp solanlar görünmüyor resimlerde fazla çünkü dün budadım. Ama çok teşekkür ederim size daha sakin bekleyeceğim bakalım bir değişiklik olacak mı.
Saygılar.
zeynep kübra
20-09-2007, 10:06
Ofiste büyüttüğüm çiçeklerden bir tanesi. Nasıl büyütüldüğü konusunda yardıma ihtiyacım var çünkü sık sık yaprak açıyor ve sarılmış olduğu yosunlu çubuğun boyunu çoktan aştı. Zamanla uç kısımları düşmeye başladı.
Sebahattin Sargın
20-09-2007, 11:20
Bu bitki özel bir ilgi istemiyor. Çok arsız bende var dip sürgünlerinden fazlası ile çoğaltıp, komşularıma dağıttım. Direkt güneş ışığı almıyacak bir de sulamasına dikkat edin yeter.
Penelophe
06-10-2007, 10:09
Biz bu fil kulağını nasıl çoğaltabiliriz acaba
Sayın Seyhan2666, aramıza hoşgeldiniz.:)
Fil Kulağını, diplerde oluşan yavruları ayırıp çoğaltabileceğiniz gibi, kestiğiniz dalları suya koyarak köklenmesini sağlayıp da çoğaltabilirsiniz.
Mine hanım çok arsız bir bitki olup, hemen tutacağını söylemişti, bende ayırıp başka saksıya almıştım, cidden çok kolay tutuyor.:)
dr.sevil
21-10-2007, 20:23
Benim evdeki syngonium lar maalesef birer birer solup, kuruyorlar. Sanırım nasıl bakacağımı bilmiyorum.Bu çiçek hakkında sizlerden bilgi alabilirmiyim.
Sebahattin Sargın
21-10-2007, 20:48
Dr. sevil bu bitki özel bir ilgi istemez, toprağı kurudukça su verirsiniz, aydınlık bir yerde olmalıdır bu kadar.
Acaba;
Saksısı mı küçük geldi?
Çok mu suladınız?
Yanlış bir şeymi verdiniz?
gibi sorular geliyor aklıma....
Neden yarısı mavi oldu anlayamadım...
yasarhakan
02-06-2008, 13:08
Herkese merhaba,
Aslında konuyu sucul bitkiler kısmında mı açmalıyım bilemedim, ancak son çektiğim şu fotoğrafa bakınca burada açmaya karar verdim.
http://img211.imageshack.us/img211/5817/m0011371zn5.jpg
Bu bitkiyi 2.5 yıl kadar önce bir akvaryumcudan aldım. Suyun içine dikmiş, ne olduğunu bilmiyordu. Biraz araştırınca aslında Syngonium ailesinden suyu seven, paludaryumlarda kullanılan bir salon bitkisi olduğunu öğrenip paludaryumumdaki karasal alana diktim.
Bu resimde sağda görünen ilk hali.
http://img118.imageshack.us/img118/3481/b025ct3.jpg
Sanırım link vermemin sakıncası yoktur, bitkinin gelişimini İsak forumlarında açtığım başlıkta görebilirsiniz.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=67368
Bitki boy olarak oldukça gelişti, çoğaltmak için de birkaç kez budadım ancak sonuç alamadım.
Biz akvaryum meraklıları bitki suyun içindeyken iyiyiz de dışarı çıktı mı ne yapacağımızı bilemiyoruz:p
Şu ana kadar ne çiçek verdi ne de dipten yeni bir sürgün. Devamlı boyuna uzayıp durdu ve bunun sonucunda da eğilip büküldü. Fazla uzayan kısımları kestim ama ne yaptıysam yaşatamadım.
Bu konuyla ilgili yardımınızı rica ediyorum.
merhaba yaşarhakan bu çiçek su ve özellikle toprakta daha iyi yetişir. Dayanıklı bir bitkidir. Fil kulağı ya da Genç Kız Kalbi gibi isimleri var benim bildiğim kadarıyla.
yasarhakan
27-06-2008, 16:09
Kusura bakmayın, ümidi kesmiştim, geç gördüm mesajları. Cevaplar için çok teşekkürler.
http://www.aquabase.org/picture.php3?action=view&id=4030 Bana soyleye bilirmisiniz bitkiniz bu linktekinin aynisimidir.
Bravo tam isabet.
3 yıl önce akvaryumcudan aldığımda aynen bu şekilde ve tamamı su içindeydi.
Sizlerden de uzun zaman cevap gelmeyince ne yapacağımı bilemediğimden öylece bırakmıştım. Son durumu böyle:
http://img413.imageshack.us/img413/2017/1005536yi6.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/984/1005537km4.jpg
Eskiden evlerde sarmaşık pek modaydı, anneminkiler de bazen duvara tutunurlardı diye hatırlıyorum.
Aynen ona benzer oluşumlar gözlemlemeye başladım. Sanırım bu resimlerde duvara tutunmaya çalışıyor, ne dersiniz?
http://img413.imageshack.us/img413/1845/1005539tb6.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/6788/1005438az1.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/2494/1005436vy9.jpg
Akvaryum bitkileri ile ilgisi olmayanlar için bir ek bilgi vermek istiyorum.
Türkiye'ye yasal yollardan bitki ithal etmek çok zor olduğundan, akvaryum balığı ithalatçıları kaçak olarak yurtdışına bitki siparişi verirler. Ellerinde doğru düzgün listeleri bile yoktur. Rasgele birşeyler gönderir yurtdışındaki tedarikci firma. Ne onlar anlar bitkiden, ne de onlardan alıp bize satan petshoplar. Bilinen bazı türler dışında bir çok bitki de bir kere gelir, bir daha göremezsiniz.
Bu da işte onlardan biri, akvaryumumda rahat olmadığını hissedip, su dışında paludaryuma eklemiştim. Sonra bu hale geldi, o yüzden üretip çoğaltmayı çok istiyorum.
Mine Pakkaner
27-06-2008, 18:00
...Eskiden evlerde sarmaşık pek modaydı, anneminkiler de bazen duvara tutunurlardı diye hatırlıyorum.
Aynen ona benzer oluşumlar gözlemlemeye başladım. Sanırım bu resimlerde duvara tutunmaya çalışıyor, ne dersiniz?
...
Singonyumunuz duvara tutunmaya çalışmıyor, havai kökler hem nem eksikliğini hem de bitkinin desteklenmeye ihtiyacını gösterir. Sigonyumlar saksı bitkisi olarak çok yaygın kullanılır. Dayanıklı, farklı yetişme ortamlarına uyum sağlayan güçlü bitkilerdir.
yasarhakan
28-06-2008, 11:27
http://www.akvaryum.com/forum/uzun_bir_sucul_sistem_hi_k188740.asp Bir saka daha ama bu seferki site turkçe yazili eger tekrar sorun yazarsaniz su bitkileri yetistiren kisilere sorarim ki bir magaza varki hafta da bir ugrarim gezerim yani içerisini ama sanirim sizin için yeterli olacaktir bu link.
ibrahim simsek
Gerçekten şaka yaptıysanız, iyiydi. ;)
Şaka değilse faka bastınız, o başlık benim zaten:D
Singonyumunuz duvara tutunmaya çalışmıyor, havai kökler hem nem eksikliğini hem de bitkinin desteklenmeye ihtiyacını gösterir. Sigonyumlar saksı bitkisi olarak çok yaygın kullanılır. Dayanıklı, farklı yetişme ortamlarına uyum sağlayan güçlü bitkilerdir.
Nem eksikliği olmaması gerekmez mi? Bitki bir paludaryumda ve gövdesinin ilk 20 santimi köklerle birlikte suyun içinde, ayrıca odada 2 akvaryum daha var, nem oranının yüksek olduğunu düşünüyorum, alttan bir resim koyuyorum:
Arkadaki dallar syngonium'un,
http://img181.imageshack.us/img181/262/1005453ze7.jpg
Bir de desteklenmek derken neyi kastediyorsunuz? NPK ihtiyacı olamaz, çünkü canlıların dışkıları ve yemleme ile bol miktarda oluşuyor sistemde. Micro besinlerin hangisine ihtiyaç duyduğunu resimlere bakarak söylemek mümkün mü?
Mine Pakkaner
28-06-2008, 11:51
Desteklenmekten gövdeyi bir yere dayamayı, bağlamayı kastediyorum. Bitkinin otsu gövdesini bir çubukla tutturabilirsiniz. Ayrıva bitkiyi üretmek istiyorsanız bu köklenen bölümü çelik olarak da kullanabilirsiniz.
yasarhakan
28-06-2008, 12:05
Teşekkürler, o zaman sondan bir önceki fotoğrafdaki gibi bitkinin duvar köşesine dayanması yeterli olacaktır, anladığım kadarıyla.
Çelik almanın mevsimi var mı? Bir de usülünü anlatır mısınız? Nereden kesmeliyim, suya mı koymalıyım vb.?
yakamozsimsek
28-06-2008, 13:53
Teşekkürler, o zaman sondan bir önceki fotoğrafdaki gibi bitkinin duvar köşesine dayanması yeterli olacaktır, anladığım kadarıyla.
Çelik almanın mevsimi var mı? Bir de usülünü anlatır mısınız? Nereden kesmeliyim, suya mı koymalıyım vb.?
Elinizde'ki bitki sucu bir bitkidir dikkat edilmesi gereken konu suyun asidik konuma gelmesini engellemenizdir.Eger akvaryumunuzda balik yok ise bir cay kasiginin ucu ile kireç atiniz.aspirin gibi ilaçlarlan ugrasmayiniz.Aslinda neden kirec genis bilgi vermek isterdim ama turkçe terimleri bilmedigimden net bir biçimde yardimci olamayacagim ama sitede profesyonel insanlar sanirim vardir sorarsaniz elbet birileri cevaplar.
yasarhakan
30-06-2008, 11:44
Sucul bitkiler için bizler suyumuzu asidik hale getirmeye çalışırız. Bitkiler yüksek PH değerlerinde gelişemezler çünkü. Bildiğim kadarıyla bu tarla bitkileri için de geçerli, toprağın PH'ı yüksek olursa bitkiler besini kullanamazlar. Siz neden kireç atın diyorsunuz anlayamadım.
Hatta ben, siz şaka mı yapıyorsunuz ciddi misiniz, başından beri bunu bile anlayamadım.
zeynep kübra
18-08-2008, 10:07
Merhabalar işyerimde beslediğim syngonium çiçeğim artık yosunlu çubuğa tutunmamaya başladı. Boyu fazlasıyla büyüdü saksıdan sarkmaya başladı ancak yosunlu çubuğa da tutunmuyor. Misina ile bağlamaya çalıştım yine olmuyor gün geçtikçe daha çok büyüyor ne yapmalıyım?
1- Çok uzamasın diyorsanız fazla uzayan tepeleri budayabilirsiniz.
2- Uzasın istiyorsanız bir yosunlu çubuk daha alıp diğerine hasır halatlarla (çok ucuz) bağlayabilirsiniz. (Ben de böyle yapmıştım)
Bu çiçeği çok severim. Evdeki saksıdan kesip kesip hiç köklendirmeden apartmanın merdiven yanlarındaki saksılara dikmiştim. Geçenlerde uğradığımda Amazon Ormanı gibi olduğunu görünce çok şaşırdım. :)
Bilirsiniz apartman girişleri hemen hiç güneş almaz, demek bu bitkinin pek ışık isteği yok. Yapraklarına su püskürtülmesini çok sevdiğini söyleyebilirim. Bu çiçeğin yanında Barış (Yelken) Çiçekleri de vardı onlar da çok keyifliydi. Demek aynı şeylerden hoşlanıyorlar :)
Penelophe
27-09-2008, 12:59
Zeynep Kübra, Limon'un söylediklerine ek olarak, çubuğu sürekli nemlendirirseniz çubuğa tutunmasını sağlayabilirsiniz.
Crocus Şen
27-02-2009, 14:15
Merhabalar;
Teyzemde inanılmaz büyük,harika bir Syngonium var,özel bir ilgi istemez ve çok arsız diye dip sürgünlerinden bir dalını alıp yetiştirmek istedim,önce biraz köklensinler diye suya koydum,15-20 gün oldu suda herhangi bir gelişme göstermedi bende hemen toprağa diktim,yaklaşık 10 gün oluyor yine tepki yok
:( Ne yapacağımı şaşırdım arkadaşlar:confused:
bizim yaşadığımız çevrede bu çiçeğin adı melek kanadı olarak biliniyor...
bir önceki mesajımda annemden geldiğini söylemiştim az önce saksı değişimi yaptım (şu ana kadar saksı değişimimiz de en zorlandığım çiçeğim bu oldu)
ahşap bir merdiven vardı elimde minyatür bir şey onu saksısına yerleştirdim ve misina tarzı bir iple bağladım çiçeğimi...
dibinden çıkmış olan minik bir kökü ayırdım ve suya koydum azıcık kökü var ama ben yinede birazcık suya koymaya karar verdim.
bir kaç gün sonra saksıya dikerim...
ama korku sardı beni saksı değişimi yaptım çiçeğime zarar vermeden ya solma bozulma olursa çiçeğimde :(
onun için korkuyorum :(
umarım sağlıklı bir gelişim gözlemlerim çiçeğimde...
house-of-wax teşekkür ederim uyarınız için :)
evet o küçük çeliği kendi gibi küçük bir saksıya aktardım yoksa suda kökünü çürütürdüm mazallah...
şimdi çiçeğimi gözlemlemek kaldı sadece.
umarım benim çiçeklerimde güzel gelişim gösterirler :)
Toprak 18
10-03-2009, 17:31
Sayın suizan, çiçeğe melek kanadı adı çok yakışmış. Bu çiçek suyu çok seviyor. Bende iki değişik tür var. En eski çiçeklerimden. Çok uzayınca üzerinden kesiyorum ve dibine dikiyorum. İki kezde toprağın üzerinden iki, üç santim yukardan budadım. Yaz tatilinde üç ay su dolu kabın içinde, üsttende bol su verildiği halde yaşamayı başardı.
house-of-wax
10-03-2009, 19:20
Dikkat ederseniz paludaryumlarda suyun içindede bakılıyor syngonium...
benim çiçeğime bir haller oldu anlayamıyorum.
rengi değişti açık yeşil oldu burada gördüğüm gibi canlı koyu yeşil değil.
ne yapmam gerekiyor arkadaşlar sorun nedir?
Penelophe
28-04-2009, 18:42
Suizan, fotoğraf yüklerseniz yardımcı olmaya çalışırım..
Crocus Şen
06-07-2009, 16:28
Heryerinden dallanmaya başladı..Halinden çok memnun anlaşılan;)
maşallah benim çiçeğimde kendini toparladı nihayet ve sanırım yerine alıştı..
dahası bir tane daha oldu melek kanadım :)
birde ben ekmiştim minicik yanından fide veriyor sanırım...
yakında resimlerimi ekleyeceğim.
ne kadar narin bir çiçek bu değil mi arkadaşlar :)
resimlerini eklemek adına mesajımı düzenliyorum...
en sonda eklemiş olduğum çiçeği üretmek adına dikmiştim beni üzmedi minik bir gelişim gösterdi ;)
emy benim çiçeğime ne kadar benziyor öyle..
saksı boyutuyla gelişimiyle.
bir an kendimin eklediğini düşündüm ;)
yarın bende eklemeliyim çiçeğimin resmini ;)
Ekle sevgili sükunet.. ben ondan yavru da aldım. Oda bayağı büyüdü, harikalar.
Sevgili sükunet,
Doğru söylemişsin ikimizinki çok benziyor. güzel günlerde büyütmen dileği ile.
Buarada yavrusunu çoğalt. Hazzı daha bir başka oluyor.
Çok teşekkür ederim emy umarım ve dilerim ki çiçeklerimiz güzel gelişimleriyle yüzlerimizi güldürürler...;)
evet çok benziyor çiçeklerimiz.
bende en kısa zamanda çoğaltmayı düşünüyorum zaten...
Sevgili sükunet,
Ben geçen yıl yavrusunu çoğaltmıştım, bu yıl neredeyse annesinin boyuna gelmek üzere. Hemen büyüyorlar...
Ben de yavrularını ayırayım dedim ama malesef pişman oldum çünkü ana bitki küstü :( Çok güzeldi oysa...Nolduysa gelişimi durdu...Sanırım saksı geniş kaldı, şimdi fazla rahat mı kaldı içinde, yoksa gerçekten yavrularından ayırdığıma mı üzüldü anlayamadım :(
Ben de yavrularını ayırayım dedim ama malesef pişman oldum çünkü ana bitki küstü :( Çok güzeldi oysa...Nolduysa gelişimi durdu...Sanırım saksı geniş kaldı, şimdi fazla rahat mı kaldı içinde, yoksa gerçekten yavrularından ayırdığıma mı üzüldü anlayamadım :(
Arkadaşım, saksının büyük olması ile alakalı olacağını sanmıyorum çünkü benimkiler de çok büyük saksıda. Merak etme düzelecektir sen ondan sevgini eksik etme yeter.
Ama yine de kökten ayırma yaptığını düşünüyorum. Kökten almak yerine çelik olarak keserek alman daha iyiolur diye düşünüyorum.
Ben hep bu yöntemle çoğaltıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım.
Sevgiler
Sevgi Durul
05-09-2009, 23:07
101370Sevgili Emy ve Sükunet syngoniumlarınız çok güzeller. Ben de bir yıldır yetiştirmeye uğraşıyorum ama büyüyeceğine yaprakları sarara sarara bitti. Atacaktım kıyamadım. Topraktan çıkarıp suya koydum. Resmini ekliyorum, sizce umut var mı?
Sevgili sdurul,
Sakın atma ama bir bak bakalım kökde yumuşama varmı. Eğer varsA ve kökte sert kalan yeride varsa yumuşak yerini keserek o eriyen yeri temizle. Tekrardan suya koymanı tavsiye ederim. Köklendikten sonra da ek ve bol aydınlık bir yere koy. Ama küçük bir saksıya ek ki gelişdikce saksısını büyütürsün. O daha ölmedi.
Can çıkmadan umut kesilmez der büyüklermiz. Sen onu yeterki köklendir.
thomasina
07-09-2009, 08:18
Annemin koca bir sürahisinin içinde yıllardır onlarca kök bu şekilde yaşar. Oradan alır toprakla buluşturur, yenilerini de ekler kırılan dalları bile. O yüzden rahat olun, bir minicik dal bile köklenebiliyor. Emy 83 ün dediği gibi yumuşayan yer varsa alın, büyük olasılıkla köklenecektir.
Ljubljana
26-09-2009, 20:55
Merhabalar, benim de bir syngonium'um var. Ben yeni bir çiçekseverim ve henüz 1 senedir çiçek bakıyorum. Hatta çiçeğimin ismini de bugün bu siteden öğrendim. :) Bu çiçeğim ile ilgili bir sorum olacak. Çiçek bana ilk geldiğinde yeni ekilmiş bir bitki olduğu için küçük bir saksıdaydı ve ben saksı değiştirmeyi akıl edemedim. Sanırım bu yüzden çok yoğun değil, ancak oldukça sağlıklı. Hiç yaprak dökmüyor. Sorun şu ki, ince gövdeciklerden bir tanesi durmadan uzuyor. Tutunması için yerleştirdiğim çubuğun yaklaşık iki katı olup bükülünce duvarımdaki bir rafa tutturdum. Artık sarmaşık olduğunu düşünmeye başlamıştım ki bu forumu gördüm. Sizce ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
Syngeonium'mumu zaman zaman buduyorum. Arada bir kök çürümesine uğruyor. Neyse ki arsız bir bitki.
Pat(i)ilker
03-10-2009, 11:11
arkadaşlar bende sizinle bitkimi paylaşmak istiyorum ve önerebileceğiniz bişey varmı acaba öncelikle ilk 3 resimdeki bitkim 8yaşında :D bayağa büyük çok yapraklı diğer resimdekiler ise daha bebekler onları yanlşkla büyük bitkimin saksınsını deiştirirken kopartmştm sonra onlarıda köklendirip ektim :p
Beim de favori bitkilerimden biridir syngonium. Sayın İlker syngoniumlarınız çok güzeller. Yavrularınızdan birini deneme amaçlı sarmaşık formunda sardırmayı deneyin. Sizin için de farklılık olur. Benim daha önce sardırarak büyüttüğüm syngoniumum çok güzel olmuştu...
Pat(i)ilker
03-10-2009, 11:38
sarmaşk formu derken :D ben genelde uzayan dallarrını kendi etrafında çeviriyorum yani behseettiniz yosunlu bi çucuk veya benzeri bişeylemi sarmam :)
Yosunlu çubukta olabilir ya da uzun odunumsu bir çubuk etrafında sardırmakta olabilir...
Eski okulumda devasa birtane vardı müzik hocam izmire gidince bana bırakmıştı al eve götür diye ama müdür izin vermedi malesef halbuki fidesini bile ben tutturup yıllarca bakmıştım:(
Arkadaşlar yaklaşık 10 gündür su da köklenmeyi bekleyen singonium çeliğim var. Köklenmesi için su da bekletmeye devam mı etmeliyim yoksa direk toprağa mı dikmeliyim? Tecrübeli arkadaşlar yönlendirirseniz çok mutlu olurum. İlk defa singonium çeliğini su da köklendirme girişimin de bulundum...
Farukcum bence bekle köklensin. Ben herzaman bu şekilde yapıyorum ve hiç fire vermedim. Kökler biraz uzadıktan sonra da toprakla kavuştur.
Teşekkürler Emycim. O zaman su da belli bir süre daha bekleteyim...
Ljubljana
06-11-2009, 17:55
Daha önceden sürekli uzayan ve bir türlü yaprak vermeyen bir daldan bahsetmiştim ve bu konuda ne yapacağım konusunda sizlerden fikir almak istemiştim. Kimseden cevap gelmeyince budamayı tercih ettim. :rolleyes: İşte son hali :cool:
Daha önceki mesajınızda resim eklememişiniz ancak sürekli uzadığını belirtmişiniz. Fazla yapraklanma yokmuş. O halde en Budamakla iyi sini etmişiniz bence.;) Sanırım 1 ay kadar bir süre geçmiş, Aslında daha da kısa budama mı yapsaydınız? Daha mı güzel olurdu? Ama insan kıyamıyor dimi ;)
Ljubljana
07-11-2009, 19:39
İlginize teşekkür ederim. Daha fazla budamak gerekir miydi bilemiyorum. Ama doğru söylüyorsunuz, sanırım kıyamazdım.;)
Bu bitkiyi hep sorunsuz, sudan başka bir şey istemeyen kolay bir salon bitkisi olarak bilirdim. Apartman girişlerinde fazla ışık almayan yerlerde bile çok güzel gelişiyor. Biraz önce internette büyük yapraklı bitkileri araştırırken bir çok tür "Fil Kulağı" bitkisi olduğunu ve bahçelerde kullanıldığını gördüm. "Syngonium" olarak değil de "Elephant Ears" olarak geçiyor. Buradaki türden oldukça farklılar ancak bu türlerden bazılarını da salon bitkileri satan yerlerde görmüştüm. Baharda bir saksı alıp bahçeye dikip gelişmini takip etmek istiyorum.
122114
122115
122116
122117
122118
122119
122136
Dikildikten bir yıl sonraki hali;
122120
122121
122122
122124
Bu fotoğrafa bayıldım. :)
122125
Bitkinin kökü,
122126
122127
122137
http://www.centralfloridafarms.com/elephantearcare.htm
Fil kulağı bende var helen, hatta çok küçük bir fideside var...
Yapeağı o kadar büyüktüki üzerine tabak felan koyardık:)
Hatta küçük saksılar koyardım...:)
ilksenozturk
05-02-2010, 13:59
Fil kulağı bende var helen, hatta çok küçük bir fideside var...
Yapeağı o kadar büyüktüki üzerine tabak felan koyardık:)
Hatta küçük saksılar koyardım...:)
nasıl yani? üzerine küçük saksılar koyulabilecek mukavemette yaprağı olan bir fil kulağı mı?
fotoğraflarını ekleyebilir misiniz? çok merak ettim.
Kışa doğru küçülüyor yaprakları, yazın tekrar gürleşiyor...
Eski fotoğraflara bakayım yinede...
Ben yaprakların altında kalıyorun ancak, yapraklar 1.5 2 metre yukarda merdivenle ulaşıyorum su püskürtmek için:)
Yaprakları kolumun uzunluğuna denk oluyor...
Saksısı kendisine göre oldukça küçük, nasıl değiştireceğim bu bahar bilemiyorum:)
122117
Benimki buna benziyor işte, tam adını bilmiyorum...
Zühre Demir
17-02-2010, 20:13
Syngonium için en uygun toprak karışımı nasıl olmalı? Torf ve perlit karışımı uygun olur mu acaba?
acemifüsun
17-02-2010, 22:15
Sevgili zuhredemir benim de senelerdir yetiştirdiğim syngoniumum var, bahçe toprağında duruyor, torfun suyunu ayarlamak oldukça zor.
Zühre Demir
17-02-2010, 22:28
Sevgili zuhredemir benim de senelerdir yetiştirdiğim syngoniumum var, bahçe toprağında duruyor, torfun suyunu ayarlamak oldukça zor.
Teşekkür ederim. Ben de şu bahçe toprağı tedarik etme konusunda çok başarısızım. Burada da bağ-bahçe yokki :)
acemifüsun
17-02-2010, 23:10
Seralarda ya da çiçekçilerde belkide pazarda bulabilirsiniz:)
Zühre Demir
17-02-2010, 23:29
Seralarda ya da çiçekçilerde belkide pazarda bulabilirsiniz:)
Bizim burdaki pazarda yok, çiçekçilerde de yok; hepsi torfçu. Seracılara ise gidip soracağım. Neden satmıyorlar ki marketlerde de? Aslında torftan daha çok tercih edilmez mi? En iyisi gidip parklardan falan çalmak :) Ama onlar da çimli ;)
Bende burada bahçe toprağı kullanıyorum, torf çok fazla su tutuyor...
Zühre Demir
18-02-2010, 16:14
Bende burada bahçe toprağı kullanıyorum, torf çok fazla su tutuyor...
Sayın oppss, muhteşem doğaya sahip Rize'de eminim ki bahçe toprağı bulmakta hiç zorlanmıyorsunuz. Ne kadar şanslısınız :(
Evet hiç zorlanmadığımı söyleyebilirm:)
nurcan dalmis
30-07-2010, 12:21
arkadaşlar bende sizinle bitkimi paylaşmak istiyorum ve önerebileceğiniz bişey varmı acaba öncelikle ilk 3 resimdeki bitkim 8yaşında :d bayağa büyük çok yapraklı diğer resimdekiler ise daha bebekler onları yanlşkla büyük bitkimin saksınsını deiştirirken kopartmştm sonra onlarıda köklendirip ektim :p
bıtkılerınız bır harıka masallah dogrusu bende de var ama daha yavru sayılır evden eve tasırken kırdım saksısı dustu ama umudumu yıtırmedım sımdı ıse yenı yapraklar vermeye basladı yakın zamanda resım eklerım...:d
lale türk
15-02-2011, 17:57
merhabalar ben bu bitkiyi arkadaşımın çiçeğnin dbinden köklü alıp diktim önce bütün yapraklarını döktü hiç yaprağı kalmadı fakat şimdi uç kısmından bir yaprak verdi ama yaprak tam açilmadı ve yaprağının ucu yanık gb szce benm çiçeğim tutmadımı neden böyle oldu ne yapmam gerek
lale türk
15-02-2011, 18:21
merhabalar ben bu bitkiyi arkadaşımın çiçeğnin dbinden köklü alıp diktim önce bütün yapraklarını döktü hiç yaprağı kalmadı fakat şimdi uç kısmından bir yaprak verdi ama yaprak tam açilmadı ve yaprağının ucu yanık gb szce benm çiçeğim tutmadımı neden böyle oldu ne yapmam gerekne kadar sürede büyüyüp gürleşr
Karaburun
20-09-2011, 14:05
Merhaba arkadaşlar,
Ben de bitkimi ve gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.:p İki yıl önce küçük bir fidanken dikmiştim şimdi bu hale geldi. Yaz döneminde çok hızlı büyüyor. Suyu seven bir bitki. Üst sürgünlerden budama yapıp su dolu vazoya koyuyorum ve orada da köklenip yaşamına devam ediyor. :p Sarılıcı bir bitki olduğu için saksısına uzunca bir destek koydum. Belli bir uzunluktan sonra farkettim ki son çıkan yapraklar daha büyük ve daha koyu renkli oluyor. Dipten gelen sürgünler ise küçük ve alacalı. Saksıyı kaplayacak şekilde yayılmasındansa, sardırıp uzamasını tavsiye ederim.
ebrar nisa
21-09-2011, 17:11
Maşallah çiçeğiniz çok güzel.inşallah bir gün benim çiçeğimde bukadar büyür:)
Karaburun
22-09-2011, 17:29
Maşallah çiçeğiniz çok güzel.inşallah bir gün benim çiçeğimde bukadar büyür:)
Teşekkür ederim ebrar nisa. Çiçeklerim arasında en hızlı büyüyen ve gelişme gösteren bitki diyebilirim. Önceki sayfalarda 'arsız' demişler ya çok doğru. O yüzden siz de merak etmeyin. Yerini sevip ışığı, suyu eksiksiz alırsa sizinki de kocaman olacaktır.
Benim çiçeğim de yerini sevdi,uzun uzun yeni dallar ve yapraklar çıkarıyor.Yalnız çiçek yosunlu çubuk olduğu halde,tamamen ışığa doğru eğilmiş durumda,yosunlu çubuğa alt kısmından bağlı;ama sanırım uzamaya devam ettikçe bağlamaya da devam etmek gerekiyor. :)
Ben de bu bitkiden diktim. Sarılıcı olduğunu bilmiyordum şimdi öğrendim. Yarın hemen bi destek koyayım
Merhaba. Benim de yaklaşık 1 yaşında melek kanadım var. Bu yaz arka arkaya 3-4 tane yaprak çıkardı. 1 tane de sürgünü vardı, onu ayırdım. Yapraklar sağlıklı ama çıkarken ortasında bir yırtıkla çıktı. Bunun sebebi nedir?
Bir de son çıkardığı yaprak diğer yapraktan ayrıldı ama bir türlü açılmadı, öylece dürüm haliyle duruyor. Sizce niye olur böyle birşey?
İlkbahar
19-09-2013, 17:50
Merhaba;
Benim Syngonium ekeli iki ay oldu.Çok güneşli bir alanda kalınca yaprakları kurudu.Bende onu yarı gölge bir alana alınca bir iki yaprak çıkardı.Benim anlamadığım şey yaprakların çok küçük olması.Oysa ki ektiğimde üstü büyükçe yapraklarla doluydu.
Benim çiçeğiminde birden bire gelişimi durdu. boyu uzamıyor sebebi ne olabilir?
Bir alışveriş merkezinde dikili olan onlarcası arasından küçük bir dal aldım. Sapın yanından uzunca bir kök uzanıyordu. Eve geldiğimde üst yaprakları poşette biraz hırpalanmıştı. Fotoğrafta büyük gibi görünse de küçük bir fide. Sormak istediğim birşey var:
Toprağa biraz daha mı gömmeliydim, dalların bağlantı yeri toprağın altında mı olmalıydı acaba? Yoksa zaten uzunca bir kökü vardı, bu haliyle iyi mi?
Fotoğraf neden ters oldu anlayamadım.
Oldukça minik bir fideydi, kökten çürüme olmuş, kurtaramadım :(.
Oldukça minik bir fideydi, kökten çürüme olmuş, kurtaramadım :(.
Daha büyük, yeni bir fide aldım tanıdıktan. Suya koydum, bu sefer umarım köklenir. Sarılıp, sarkmış haline bayılıyorum.
Feride Yaşar
13-11-2014, 23:38
:oBenim bitkim, coştukça coşar durur. Nazarım değecek. Baharda saksı ve toprak değiştirdim. Beş altı dal ayırdım, kalanı attım. Bahardan bu yana aldığı şekil bu.
sinan yavuzz
09-12-2014, 17:39
nasıl başardım bilmiyorum ama bu kadar arsız bir çiçeğimi kuruttum sonunda :o ufacık bir daldan kocaman yapmıştım ama bir anda kurudu :(
nasıl başardım bilmiyorum ama bu kadar arsız bir çiçeğimi kuruttum sonunda :o ufacık bir daldan kocaman yapmıştım ama bir anda kurudu :(
Sanirim biz acemiler icin, zaman ve deneyim her seyin caresi :)
Bu çiçeği aşağıdan destekle yukarı sardıracağımıza yukarı asıp aşağı sarkıtsak olmaz mı?
Mücevher Çalısı
06-10-2016, 15:27
Bu çiçeği aşağıdan destekle yukarı sardıracağımıza yukarı asıp aşağı sarkıtsak olmaz mı?
https://www.google.com.tr/search?q=Syngonium+Hanging+Bush&rlz=1C1VASC_enTR501TR514&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTyI6SosbPAhWJthQKHUqwCK4Q_AUICCgB&biw=1024&bih=508#imgrc=z-SYjIJAvJJouM%3A
Yukarıdaki görseller elinizdekinden farklı bir çeşite ait değilse oluyormuş...
Çiçeklere aşık
06-12-2019, 18:20
Arkadaşlar benim melek kanadı yukarı doğru uzuyor tek duruyor böyle sizinki gibi dolu dolu değil. Bir kaç yaprak aldım suya koydum . Acaba köklenince yanlarına mi dikmem lazım .
Mesut Temiz
07-12-2019, 07:36
Arkadaşlar benim melek kanadı yukarı doğru uzuyor tek duruyor böyle sizinki gibi dolu dolu değil. Bir kaç yaprak aldım suya koydum . Acaba köklenince yanlarına mi dikmem lazım .
Bendeki syngonium da yıllardır hep uzayıp duruyor, oysa google da resimlere baktığımda hepsi kısa ve bir merkezden yayılan bir rozet görünümündeler... Ben de 2 metre uzunluğunda bir destek etrafına sararak yukarıya ulaştıktan sonra aşağı doğru tekrar doladım ve sanırım birkaç tur atmıştır şu ana kadar... Hâlâ istediğim görünümde değil, dolu bir görünümü yok... Çelik köklendirip yanına dikmek de iyi fikir... İlkbaharda ben de uygulayacağım bunu...
Çiçeklere aşık
08-12-2019, 21:29
Bendeki syngonium da yıllardır hep uzayıp duruyor, oysa google da resimlere baktığımda hepsi kısa ve bir merkezden yayılan bir rozet görünümündeler... Ben de 2 metre uzunluğunda bir destek etrafına sararak yukarıya ulaştıktan sonra aşağı doğru tekrar doladım ve sanırım birkaç tur atmıştır şu ana kadar... Hâlâ istediğim görünümde değil, dolu bir görünümü yok... Çelik köklendirip yanına dikmek de iyi fikir... İlkbaharda ben de uygulayacağım bunu...
Evet canım fark ettiysen onlar da cok fazla kök var ondan o yoğunluk. Ben suya koydum valla koklenirse yanlarına dikicemm♥️
Çiçeklere aşık
01-01-2020, 14:11
Merhaba suya koydum 1 aydan fazla oldu hala köklenme yok
merhabalar bu güzelliğin herhangi bir renginin çeliğini arıyorum. ödeme de yapabilirim. elinde olan, çelik gönderebilecek arkadaşlar özel mesajdan ulaşabilirse çok sevinirim, iyi forumlar...
Merhaba ben de yaklaşık 1 ay önce Migros’ta bu bitkiye denk geldim tek dal halinde bitik bir şekildeydi balkonda arada üzerine fıs yaparak bu hale geldi hatta yaprağının yarısı beyazları muhteşem bir şey. Şimdiye kadar gördüğüm en arsız bitki diyebilirim ama içeri alırsam acaba büyüme durur mu diye düşünüyorum.
(Umarım resim yüklenir)
http://https://resimyukle.io/r/g7w1da5J3t
http://https://resimyukle.io/r/rlPZSRTetQ
https://r.resimlink.com/xGzvYJnAot2X.jpeg
Phoebebuffay
18-03-2023, 03:00
Merhaba,
Syngonium yeni çıkan yaprakları uzun süredir böyle kapalı kaldı açılmıyor. Boyları büyüdü ama yapraklar kapalı maalesef.su Püskürtme ile nem sağlamaya çalıştım ama hala açılmayan yapraklar var. Bunun için ne yapabilirim. Direkt güneş almıyor ama aydınlık bir yerde.
Mesut Temiz
20-03-2023, 15:54
Merhaba,
Syngonium yeni çıkan yaprakları uzun süredir böyle kapalı kaldı açılmıyor. Boyları büyüdü ama yapraklar kapalı maalesef.su Püskürtme ile nem sağlamaya çalıştım ama hala açılmayan yapraklar var. Bunun için ne yapabilirim. Direkt güneş almıyor ama aydınlık bir yerde.
Sayın Phoebebuffay, size bulduğum birkaç İngilizce kaynaktan özet olarak bir çeviri yapıp paylaşacaktım, ancak maalesef yoğunluktan vakit olmadı ve yoğunluk da devam ediyor... O yüzden, olası nedenlerin ve yapılabileceklerin açıklandığı en beğendiğim kaynağın kendisini paylaşıyorum şimdilik... Benim de yetiştirdiğim ve çok sevdiğim bir bitki, ama şimdiye kadar bu sorunla karşılaşmadığım için hiç araştırma gereği duymamıştım... Umarım sorunu halledersiniz...
https://www.gardenexpertguide.com/syngonium-leaves-not-unfurling/
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.