PDA

View Full Version : Glayöl Günlüğü

bilenyum
24-04-2020, 00:34
Bu başlık altinda ilk kez yetistirmeye başladığım glayollerin gelişimini fotoğraflarla aktaracağım. Ayni zamanda edindiğim ve sizlerden alacağım destekler sezon sonunda iyi bir günlük konusu geliştirmiş olacağım.
Glayöl aslında görsel olarak bildiğimiz soğanlı bitkilerden bir tanesi. Çok fazla çeşidi ve rengi mevcut. Nisan başları ekimi uygun. Donlarin geçmesini beklemek gelişimi açısından önemli.

Ben nisanin ilk haftası ekimini gerçekleştirdim. 22 günde toprak üzerine çıktılar ve görselde olduğu gibi bir görünümleri var. 35 civarı farklı soğan diktim 15,20 civari filizlenme gördüm. Geri kalanida bekliyorum heyecanla

bilenyum
29-04-2020, 12:17
Gelişim devam ediyor

bilenyum
02-05-2020, 11:14
O kadar hızlı gelişiyorlar ki 😊

bilenyum
13-05-2020, 09:47
Gelişim devam ediyor. Umarım haziran sonu, Temmuz gibi çiçeklerini görmek nasip olur.

bilenyum
30-05-2020, 13:49
Gelişime devam ediyor 😊

bilenyum
04-06-2020, 20:03
Gelişim son hızıyla devam ediyor

elifaydin
08-06-2020, 09:22
Ben de bu yıl ilk kez 6 tane edindim, sizinle birlikte takip ediyorum.

bilenyum
20-06-2020, 13:27
Sanırım son evresindeyiz.

bilenyum
01-07-2020, 14:57
Çiçek sapı oluşmaya başladı ☺️

elifaydin
07-07-2020, 09:35
Bizimkilerin ilk renkleri görünmeye başladı bugün çekebilirsem resimlerini yükleyeceğim.

bilenyum
08-07-2020, 18:42
Benim glayollerde 2,3 tanesi çiçek tacını çıkarttı ama çoğunda yok gibi. Bekliyoruz bakalım. Şuanki halleri

elifaydin
10-07-2020, 10:11
Bizimki tek renkmiş tüm ektiklerim bu renk açacak. sizdekilerin rengini merak ediyorum.
Resmi düz yükleyemedim

elifaydin
10-07-2020, 10:15
Seneye diğer renklerinden de edinmek istiyorum, ilk kez yetiştiriyorum ama çok beğendim.

bilenyum
10-07-2020, 18:39
Çok tatlı bir pembe. Ben zengarden üzerinden almıştım. Eğer karıştırmadılarsa renkler ve modelleri belli :D
Bir kaç güne açar açmaz paylaşacağım.

Fotoğraflarda olduğu gibi iri çiçekli güzel bir varyete sizinki de. Uzun süre durur umarım çiçeği. Bu süreçte fazla sulanırsa daha uzun kalıyormuş.

Çiçeği sabitlemek için herhangi bir destek kullandınız mı? Sıcaktan mı bilmiyorum ama başlar aşağıya doğru eğildiğinden destek attım ufak

elifaydin
11-07-2020, 11:29
Diğer sebzelerin yanında olduğu için su görüyor sürekli. Herhangi bir destek koymadım, ama seneye daha sık ekmeye karar verdim, sanki böyle çok ayrı ayrı kaldılar, daha sık olsa birbirlerine de destek olabilirler. Uca doğru çiçekler çoğaldılar, daha bir güzel görünüyorlar şu anda.
Çiçeğin bugün 3. günü, bakalım ne kadar üzerinde kalacaklar. Eğer soğanlarından çoğaltma imkanı olursa sizinle değiş tokuş yapabiliriz belki.

bilenyum
11-07-2020, 19:43
Renkler beliriyor.
Neden olmasın. Şu aşamada oldukça acemiyim. Soğanları nasıl çoğaltırım ya da çoğalırlar mı emin değilim. Bende sık dikeceğim. En büyük hata videolara uyup ektim :D Tek dal kalıyorlar.

elifaydin
12-07-2020, 07:20
Benimkilerin tamamı aynı renk, sizdekiler karışık görünüyor, aynı şekilde sizin gibi acemiyim. Soğanları sökme zamanı gelince öğreneceğiz çoğalıyorlar mı ya da nasıl çoğalıyorlar.

bilenyum
14-07-2020, 15:39
İlginçtir istediğim soğanlar henüz açmadı. Bunlar araya kaynamış olmalı 😓

elifaydin
14-07-2020, 21:08
Renkleri çok güzel...

elifaydin
16-07-2020, 10:29
Bu arada bir tanıdığım bendeki açmışları görünce kendisinde de soğan olduğunu ama bu yıl dikemediğini söyleyip seneye sen dikersin diye elindeki soğanları bana getirdi. Renkleri kırmızı ve beyaz dedi. Bunları bu zamandan seneye dikilecek zamana kadar nasıl muhafaza edebileceğim hakkında bilginiz var mı acaba?

bilenyum
17-07-2020, 18:45
Karanlık bir ortamda kutuda saklamistim dahlialarimi. Sanirim aynıdır. Kimisi talas içine koyuyor galiba. Beklediğim renkte ki görünmeye başladı. Beklediğim bu

elifaydin
20-07-2020, 09:39
Çok güzel bir renkmiş,hayranlıkla seyrettim. Eğer yumrusu çoğalırsa talibim şimdiden söyleyeyim.

bilenyum
20-07-2020, 13:42
Rengi güneşten dolayı açık çıktı ama mor aslinda. O kadar hızlı soluyormus ki çiçekleri 😓

elifaydin
20-07-2020, 14:03
sık sulayın, öyle okudum ben. Bizimkilerin üzerinde hala çiçek var. Üstelik açan dalın yanından başka bir dal daha çıkardı şimdi onları da açıyor. 12 gündür gözlere bayram ettiriyorlar.

elifaydin
04-08-2020, 15:28
Benim glayöllerin çiçekleri bitti. Sizdekiler ne durumda diye merak ettim.

bilenyum
04-08-2020, 21:40
Merhaba, bir çoğu bitti ve tohum keseleri oluştu. Sizde de oldu mu?
Bazı soğanlar açmadı. Daha doğrusu çoğu açmadı. Bekliyorum

elifaydin
05-08-2020, 11:31
Çiçeklerin bölümlerini koparmadım, ama detay da bakmadım açıkçası. Ama tüm soğanlar açtı onu belirtebilirim. Bu hafta gittiğimde detaylı bir inceleme yapayım size bilgi veririm. Tohumlar oluştuysa onlardan da deneme yaparız diye düşünüyorum.

bilenyum
05-08-2020, 23:36
O konuda araştırmak lazım. Tohumdan nasıl olur bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Ne zaman tohumlar alınır, ne şekilde saklanır, nasıl filizlendirilir vs vs.
Duruma göre etkinlikte paylaşılabilir.

bilenyum
13-08-2020, 17:42
Yeni acanlardan biri

E.Kahraman
13-08-2020, 18:56
Yeni acanlardan biri

Kavuniçi glayölün rengi bir harikaymış... Bayıldım. :)

kgursan
03-09-2020, 20:50
O konuda araştırmak lazım. Tohumdan nasıl olur bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Ne zaman tohumlar alınır, ne şekilde saklanır, nasıl filizlendirilir vs vs.
Duruma göre etkinlikte paylaşılabilir.

Gladiol tohumdan çoğalmaz/çoğaltılmaz. O ancak ıslahçıların işidir. Gladiol söküldükten sonra ana soğanın etrafında oluşan kralen denilen yavru soğanların en az 2 sene dikilip büyütülmesi ile çoğaltılır.Yavrularda dış kabuk çok serttir çimlenmeleri için önce 1-2 gün suda ıslatılır bekletilir ve Nisan da tohum gibi ekilirler çıkan bitkiler yaz boyu gelişir ot alma sulama işleri yapılır sezon sonunda eylül ekim cıvarında kazılır irileşmiş olan yavrular kış geçince nisan da tekrr dikilirler ve bir sezon daha büyütülür ve soğanları irileştirilir ve eğer küçük çiçekler vermiş ise koparılır ve sene ye "çiçek verecek" boya gelir ve bahçeye dikilirler . bunlara damızlık soğan derler çevre uzunluğu 4 cm altında olanlar damızlıktır, 4-6 cm üzerinde olan soğanlar çiçek üretimi için kullanılır.

kolay gelsin

elifaydin
04-09-2020, 09:00
Peki glayöllerin sökülme zamanı nedir o konuda da bilgiye ihtiyaç var sanırım. En azından ben bilmiyorum, zira hala yeşiller. Zaten tohum kesesi yoktu benimkilerde, sayın kgursan tohumdan çoğaltma konusunda güzel yorumlar yapmış. Umudumuz soğanların çoğalmasında...

kgursan
12-09-2020, 23:51
Yapraklar yeşil sökülebilir söküp kurutulur sonra ana soğa ve yavrular (Kralenler) gölgede kurutulup ayrılırlar Don olmayan yerde muhafaza edilir, ertesi ilk baharda Söğütler yeşerince, kurbağalar vıraklamaya başlayınca (Nisan gibi ) dikilirler. yavrular 2 sezon büyütülür

kgursan
10-10-2020, 12:09
Gladiolun dikim zamanı : Söğütler yeşerince, kurbağalar vıraklamaya başlayınca dır,

Sökme zamanı Genellikle Çiçek açımının tamamlamasından 1 ay kadar sonradır (ağustos eylül)

bilenyum
11-10-2020, 15:40
Bugün söktüm ben soğanları. Yanlarinda ki bebekleri ne yapayım?

elifaydin
12-10-2020, 09:15
Yapraklar yeşilken mi söktünüz ona göre ben de bu haftasonu sökeyim bıdıkları. İnanın meraktayım ben de toprağın altından neler çıkacak bakalım bizim.

kgursan
12-10-2020, 10:13
Bugün söktüm ben soğanları. Yanlarinda ki bebekleri ne yapayım?

Günaydın,
Söktüğünüz soğanları serince ve havadar bir yerde kurutun Sıcaklığa bağlı olarak 1 ay kadar kurusun, arada sırada karıştırın alt üst edin.

Kuruduktan sonra ana soğanı, sapı yavruları vs. temizleyin ve Nisan ortasına kadar (söğütle yeşerene kadar !!) bir bez torba içinde muhafaza edin ancak don olmasın 5-10 oC cıvarında muhafaza edin

dikim zamanı gelince, ana soğanları ayrı dikin onlar çiçek açarlar, yavruları da ayrı dikin, çimlenen ve yeşeren yavruları yaz boyunca bakımını yapın, sulayın, otlarını alın ve yaz sonunda (Ağustos -eylül) tekrar sökün ayırın .irileşmiş olanlar var ise (en az fındık kadar ) ayırı gerekirse 1 yıl daha büyütün ve çiçek verecek soğan elde edin.

ana soğanlar ise normal çiçek açacaklardır. 10-12 cm aralık yeter.

kolay gelsin

bilenyum
12-10-2020, 19:08
Sanırım Yıldız çiçeği gibi. 3 sezondur yıldız ekiyorum ve dediğiniz gibi işlemler uyguluyorum. Nisana yaklaştığında zaten kimisi hafiften kökleniyor patates gibi. Zamanının geldiğini anlıyorum.

Sayın Elifaydın, evet yeşilken söktüm. Hiç sararmaya niyeti yoktu :D
Bazılarını da bıraktım kendi haline. Belki seneye kendiliğinden çıkar :dilli:

kgursan
14-10-2020, 09:40
Sanırım

Sayın Elifaydın, evet yeşilken söktüm. Hiç sararmaya niyeti yoktu :D
Bazılarını da bıraktım kendi haline. Belki seneye kendiliğinden çıkar :dilli:

Ankara gibi yerde kışın donar !!

Zekoş
14-10-2020, 10:05
Sn.Bilenyum bulundugunuz yerin rakımı nedir acaba? Gecen sene glayöl soganlarini hep sökmüstüm kalan birkac tane büyümüstü..Belki birkac senedir kıslar cok soguk gecmiyor o yuzden de donmamis olabilir..4

bilenyum
14-10-2020, 13:26
Emin değilim ama yüksek bir bölgedeyiz. Yıllardır ektiğimiz lale soğanları, sümbüller, nergisler hiç sökmeden devam edebiliyor. Sonbaharda dikilmesi gereken türler gerçi onlar ama yine de dayanıyorlar.

Muda
16-10-2020, 21:46
Bir zamanlar yıldız ve kana eski apartmanımızın bahçesinde vardı. Kış geldi. Tam gün güneş aldığı için bir şey olmayacağını düşünüp toprakta bıraktık. Gelecek yıl hiç bir şey kalmamıştı. Yıllar sonra bahçem olunca glayöl, kana, yıldız, vs. soğanlı, yumrulu bitkileri diktikten sonra sonbaharda sökmeye başladık. Ancak bu durumda da onları korumakta zorlandık. Arkadaşıma bahçesindeki yıldızları sökmesi gerektiğini söyledim. Ancak o birşey olmaz dedi. Epey bir kısmı ikinci yıl çıktı. Ancak geçen yıl hiç bir tane yıldız, glayöl ilkbahara topraktan çıkamadı. Bahçemde 1300 metreye yakın rakımda glayölleri söktüm. Unuttuğum bir kısım büyük glayöller çürümüş kışı geçirememiş. Ancak başka yerdeki minik kratonlardan çıkan glayöller ikinci yıllarını da aynı yerde geçirdiler. Tabi henüz çiçek açacak büyüklüğe gelmediler. Karar sizin.
Lale, sümbül, nergis soğanlarını da arada söküp toprağı gübreleyip kalibresine göre ayırıp bir müddet dinlendirdikten sonra sökmek gerekiyor. Benim oldukça fazla olan bu soğanlarımdan bu yıl söktüm çok azalmış ve olanların da soğanları küçülmüş. Yıllar önce komşuma verdiğim birer ikişer verdiğim soğanlar ise çoğaldılar. Bu yıl komşum bana verdi. Bir defa dahi olsa aşırı soğuk olması tüm soğanlı, yumrulu bitkilerin ölmesine neden olabiliyor.

elifaydin
26-10-2020, 08:57
Ben de söktüm soğanları bir dünya minik yavru çıktı. eğer hepsi seneye büyüyecek irileşecek olursa bir sonraki sene epey bir bitkimiz olacak demektir.