ÖzgürSunman
11-04-2020, 20:55
Merhaba Ben Özgür. Zemini engebeli olan bahçe'yi 20 gün önce koşturdum, tırmıkla düzelttim. Yer örtücü olarak ak üçgül tohumu aldım. 1 kg umarım yeter. Boch rotak çim biçme makinesi ve misinalı kenar biçme aleti aldım. Doğal otunu bile biçince yeşillik olacağına inanıyorum. Tel örgü kenarlarına ve komşu apartman dibine leylandi dikmeye başladım. Evimin yan ve arka kenarlarına çirkin görüntüyü kapatma adına alev çalısı dikmeye başladım. Leylandileri tanesi 10 TL, Alev ağaçlarını 3 TL'ye aldım. Evin Ön kenarına dereden topladığım taşları dizeceğim ve adını bilmediğim bir takım soğanlı soğansız çiçekler ekeceğim. Genelde gölge ve rutubetli olan bahçe yol duvarının dibine ortanca diktim.
Ön bahçeye ayak izi taşlarını altını kumla doldurarak dizdim lakin yerlerine oturma, kayma oluyor. Hepsini aynı seviye yapmak zor oldu. Aralarına aküçgül tohumu, çim tohumu ve kumu karıştırarak serptim. Bahçemin hem çocuklar için bir oyun alanı hemde çiçekli bir bölge olmasını istiyorum ama nasıl yapacağım çözemedim. Balkon duvarının arası ölü bölge, nasıl değerlendirilir diye düşünüyorum.
Bu işe buradaki değerli forum üyelerinden cesaret alarak başladım. Tecrübelerini paylaştıkları için hepsine çok ama çok teşekkür ederim.
Hepinize sevgiler saygılar.
Bahçenin bulunduğu şehir: Sakarya, Hendek
Bahçenin büyüklüğü: 500 metrekare
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Karadeniz İklimi, Yarı gölge ve güneşli alanlar
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7-10 gün minimum - 5 c.
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Son 10 yılın 1 yılı sebze yetiştirildi, 3 kere koşuldu.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 10 gündür.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hayır yardım almadım. Tasarımı halen düşünmekteyim.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz. Bahçe ilk mesajlardaki resimde gözüküyor. Taslak çizdim.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ölü gölge bölge.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Yeşil, Renkli, Güvenli ve çocuklarım için uygum bir oyun alanı.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Ön bahçede 1 vişne, 2 incir, 1 hurma, 1 ceviz, yanda 1 erik, ortada bir erik, arka da 1 erik 1 incir.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Leylandi ve Alev Çalısı Çiti oluşturmaya çalışıyorum.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Yok
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Hayır
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? şu anda hortum ile sulanıyor. Yeraltından yağmurlama ve damlama sistemi kurmayı planlıyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damlama sistemi
Yapmak istiyorum.
Toprak özellikleri: Bazı noktalarda hamur gibi, suyu hemen emmeyen galiba killi toprak, bazı yerlerde pamuk gibi koyu kahverengi toprak.
Kompost yapıyor musunuz? Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Büyük ağaçların budanma şekli.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Hayır
Bahçeniz organik mi?Hayır
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Koyun gübresi
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Salyangoz, sümüklü böcek
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?Vahşi
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? 1 taraf 3 katlı bina diğerleri açık.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Şu karantina günlerinde bu meşgaleye başlamışım :)
Ön bahçeye ayak izi taşlarını altını kumla doldurarak dizdim lakin yerlerine oturma, kayma oluyor. Hepsini aynı seviye yapmak zor oldu. Aralarına aküçgül tohumu, çim tohumu ve kumu karıştırarak serptim. Bahçemin hem çocuklar için bir oyun alanı hemde çiçekli bir bölge olmasını istiyorum ama nasıl yapacağım çözemedim. Balkon duvarının arası ölü bölge, nasıl değerlendirilir diye düşünüyorum.
Bu işe buradaki değerli forum üyelerinden cesaret alarak başladım. Tecrübelerini paylaştıkları için hepsine çok ama çok teşekkür ederim.
Hepinize sevgiler saygılar.
Bahçenin bulunduğu şehir: Sakarya, Hendek
Bahçenin büyüklüğü: 500 metrekare
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Karadeniz İklimi, Yarı gölge ve güneşli alanlar
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7-10 gün minimum - 5 c.
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Son 10 yılın 1 yılı sebze yetiştirildi, 3 kere koşuldu.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 10 gündür.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hayır yardım almadım. Tasarımı halen düşünmekteyim.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz. Bahçe ilk mesajlardaki resimde gözüküyor. Taslak çizdim.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ölü gölge bölge.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Yeşil, Renkli, Güvenli ve çocuklarım için uygum bir oyun alanı.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Ön bahçede 1 vişne, 2 incir, 1 hurma, 1 ceviz, yanda 1 erik, ortada bir erik, arka da 1 erik 1 incir.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Leylandi ve Alev Çalısı Çiti oluşturmaya çalışıyorum.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Yok
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Hayır
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? şu anda hortum ile sulanıyor. Yeraltından yağmurlama ve damlama sistemi kurmayı planlıyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damlama sistemi
Yapmak istiyorum.
Toprak özellikleri: Bazı noktalarda hamur gibi, suyu hemen emmeyen galiba killi toprak, bazı yerlerde pamuk gibi koyu kahverengi toprak.
Kompost yapıyor musunuz? Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Büyük ağaçların budanma şekli.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Hayır
Bahçeniz organik mi?Hayır
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Koyun gübresi
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Salyangoz, sümüklü böcek
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?Vahşi
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? 1 taraf 3 katlı bina diğerleri açık.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Şu karantina günlerinde bu meşgaleye başlamışım :)